4. /20 IUNIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu vinete
· 4 –
5 roşii mari
· 1 –
2 căţei de usturoi
· Ulei
· 1
vânătă
· Pătrunjel
verde
· Sare
Se taie capacul, se scobesc roşiile şi se presară
înăuntru cu sare.
Vânăta tăiată cubuleţe mici se prăjeşte în ulei
împreună cu miezul roşiilor trecut prin sită şi cu usturoiul pisat.
Se umplu roşiile cu acest amestec după ce s-a răcit şi
se ornează cu pătrunjel verde. Se pot servi aşa sau, stropite cu ulei,
presărate cu pătrunjel şi rumenite la cuptor.
B. SALATE
Castraveţi cu Tofu (cură de slăbit)
Această reţetă este foarte uşor
de ţinut, nu înfometează, fără ameţeli şi slăbiciune fizică.
Cum se procedează: toată ziua se consumă numai salată de castraveţi în
care se pune puţină sare, codiţe de ţelină verde tăiate mărunt, zeamă de
lămâie. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se presară cu una-două linguri cu
tofu (brânză de soia). Castravetele, această legumă revigorantă – este foarte
sărac în calorii, datorită conţinutului mare de apă. de aceea, se poate mânca
pe săturate. Tofu are proteine şi puţine calorii, nici un pic de colesterol.
Calciul din tofu asigură o bună funcţionare a inimii, iar castravetele ne
furnizează vitaminele A, B, C şi magneziu. Cura se ţine minimum 4 zile şi după
o pauză de o săptămână se poate relua.
Atenţie: castraveţii nu se curăţă de coajă! La sfârşitul curei se scapă de 2 –
2,5 kg şi de colesterolul mărit.
C. SOSURI
Sos de roşii
* 300 g roşii bine fierte şi
strecurate sau ½ lingură bulion pastă;
* ½ pahar apă;
* 2 linguriţe margarină;
* ½ linguriţă zahăr;
* 1 linguriţă oţet;
* sare
Se pun la fiert roşiile
fără apă şi se strecoară, sau bulionul cu ½ pahar apă, zahărul, oţetul şi sarea
şi se lasă să dea câteva clocote.
Se adaugă margarina şi
se mai lasă să fiarbă puţin.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Ciorbă de varză dulce
* 1 litru apă;
* ½ varză dulce;
* 1 morcov;
* 1 rădăcină pătrunjel;
* 1 ceapă;
* 6 roşii mari;
* sare;
* 2 linguri margarină;
* zeamă de lămâie după gust;
* 1 legătură pătrunjel
Morcovul, rădăcina de
pătrunjel şi ceapa, curăţate şi spălate se dau pe răzătoare şi se prăjesc uşor
într-o lingură de margarină.
Se adaugă apa şi se lasă
să fiarbă 10 – 15 minute, apoi se pune varza tăiată fin.
După ce dă câteva
clocote, se adaugă roşiile opărite şi trecute prin strecurătoare, sarea şi se
lasă să fiarbă până ce este moale varza.
La sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Budincă de spanac
* 1 kg spanac;
* 2 linguri făină;
* 2 linguri margarină;
* sare;
* 1 legătură mărar
Se înlătură cotoarele frunzelor şi se spală bine
fiecare frunză în parte sub jet de apă, se opăresc în apă cu sare.
Se scurg şi se amestecă cu făina dizolvată într-o
ceaşcă de zeamă reţinută de la opăritul spanacului.
Se amestecă bine cu margarina şi se toarnă într-o tavă
tapetată cu făină şi margarină şi se dă la cuptor 30 minute.
Se răstoarnă pe un platou şi se serveşte fierbinte.
După preferinţă la servit se poate adăuga sos de
roşii.
F. DULCIURI
Melcişori
Aluat:
· 1
ceaşcă zahăr;
· ¾
ceaşcă apă caldă;
· 4
linguriţe drojdie uscată;
· 500
g făină;
· Sare;
· 100
g margarină;
· Coaja
rasă de la 1/2 lămâie
Umplutura:
· 2/3
ceaşcă stafide;
· 2/3
ceaşcă nucă măcinată sau migdale;
· 2
linguri zahăr;
· Zahăr
pudră
Se face un aluat cu ingredientele de mai sus şi
drojdia dizolvată mai întâi în apă caldă cu o linguriţă de zahăr.
Aluatul care trebuie să fie moale se lasă să crească
la cald ½ ore.
Se împarte aluatul în două şi se întind pe rând foi de
3 cm grosime.
Pe fiecare foaie se întinde jumătate din amestecul de
stafide, nucă şi zahăr.
Se rulează foaia şi se taie bucăţi de 3 cm grosime
care se aşază cu partea tăiată în jos, una lângă alta, în tava bine unsă.
Se mai lasă 10 minute la cald să crească şi apoi se
coc la foc potrivit.
Când se scot se pudrează cu zahăr din belşug.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu