4. /25 IUNIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A: PLĂCINTE
Ştrudel cu nucă
Foaia:
· 500
g făină;
· 1
pahar cu apă călduţă;
· 3
linguri ulei;
· 1
linguriţă oţet;
· 1
linguriţă sare
Se cerne făina pe masa de aluat.
Se adună în moviliţă, se face o adâncitură în care se
pune uleiul, apa călduţă şi o linguriţă de oţet.
Se amestecă cu lingura, încorporând făina în lichid,
iar după ce începe să se formeze aluatul se ia la frământat cu mâna.
Se frământă, se bate cu vergeaua, se bate de masă; se
lasă apoi acoperită la loc cald.
După vreun sfert de oră se întinde o foaie cu
vergeaua, se acoperă şi se lasă să mai stea un sfert de oră.
Se întinde pe o masă suficient de mare o faţă de masă
care se presară cu făină.
Se ia foaia în mâini şi cu dosul mâinilor se întinde
de la mijloc către margini, apoi se pune pe masă şi se trage de margini uşor,
de jur împrejur, subţiind-o din ce în ce mai mult, până ajunge ca o foiţă de
ţigare, iar marginile au trecut de marginea mesei.
Se rup marginile groase, se lasă foaia să se usuce
câteva minute, apoi se face ştrudel cu diferite umpluturi: mere, nuci, vişine,
dovleac, mac, cacao.
Umplutura:
· 400
g nuci măcinate;
· 300
g zahăr;
· 2 –
3 linguri margarină amestecată cu ulei
După ce s-a uns foaia cu margarină, se presară nucile amestecate cu
zahărul, apoi se rulează şi se coace.
B: SALATE
Heringi
cu mere
· 500
g heringi săraţi
· 800
g mere
· 500
g ceapă
· 300
g cartofi
· 125
g ulei
· 150
g lămâie
· 60
ml oţet
· Eventual
sare
Heringii şe curăţă, se scot fileurile şi se trec prin
maşina de tocat împreună cu ceapa tăiată în sferturi, merele curăţate de coajă
şi seminţe şi tăiate în sferturi şi cartofii copţi şi curăţaţi.
Se adaugă ulei, zeamă de
lămâie sau oţet şi eventual sare şi se amestecă până devine o pastă spumoasă.
Se pune pe platou şi se
ornează cu felii de lămâie şi câteva măsline.
Se poate servi ca gustare
sau ca salată.
C: SOSURI
Sos de peşte
· 1 kg
peşte;
· 1
pahar vin;
· Sos
alb obţinut din:
-
1 lingură margarină;
-
1 lingură făină;
-
Apă;
-
Sare;
-
Piper;
· Zarzavat
de supă
Sosul
alb:
Se pune ½ lingură margarină într-o cratiţă pe foc, se
adaugă făină, se amestecă.
Se adaugă puţin câte puţin un pahar apă rece,
amestecând mereu să nu se formeze cocoloaşe.
Dacă sosul este prea gros se diluează cu apă
fierbinte.
Se pune sare şi piper, iar când se serveşte se adaugă
restul de ½ lingură margarină, amestecând până se topeşte.
Acest sos este baza multor sosuri calde.
Sosul
de peşte:
Se pune peştele curăţat, spălat şi tăiat bucăţi într-o
oală cu 2 cepe, 2 morcovi, sare, piper măcinat, rădăcină şi frunză de
pătrunjel, o foaie dafin.
Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă încet, la foc
domol.
Se adaugă ¼ l vin alb şi se mai lasă să fiarbă
împreună până ce carnea este fiartă bine.
Se strecoară apoi printr-o sită deasă.
Cu acest lichid se stinge un rântaş de făină preparat
cu ½ lingură margarină şi o ligură făină.
Se amestecă totul bine şi se mai lasă să fiarbă
împreună la foc foarte mic, amestecând mereu.
Se poate adăuga zeamă de lămâie şi piper măcinat.
Se serveşte la rasol de peşte
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Ciorbă pescărească
· 1 kg
peşti mici (biban, caras, plătică);
· 1/2
kg crap;
· Zarzavaturi
pentru ciorbă;
· 3
ardei graşi;
· 5 –
6 roşii;
· Sare;
· Piper;
Se pun să fiarbă împreună cu zarzavaturile peştii mici
până se sfărâmă carnea de pe ei.
În această zeamă, strecurată se pun bucăţi de peşte
mare (crap, nisetru, morun), care se lasă să fiarbă împreună cu felii de roşii
şi ardei graşi tăiaţi, vreo 20 minute.
Se adaugă verdeţuri tocate.
Pentru ca această ciorbă să fie reuşită se cer două
condiţii:
-
să ai la
dispoziţie diferite specii de peşti;
-
peştele
să fie foarte proaspăt (viu).
E: MÂNCĂRURI
Plachie de crap
· 1,5
kg crap;
· 6
cepe;
· 6
roşii;
· 1 legătură
pătrunjel verde;
· Foi
de dafin;
· ¼ l
vin;
· Făină;
· Ulei;
· Sare;
· Piper
Se taie peştele felii şi se dau prin făină, apoi se
prăjesc.
Se taie cepele felii subţiri şi se rumenesc uşor.
Se adaugă câteva roşii, sau zeamă de roşii fierte şi
strecurate, sau o lingură de bulion, paharul cu vin, sare, piper boabe, 2 – 3
foi de dafin şi pătrunjel verde tocat.
Se pun toate acestea într-o cratiţă, împreună cu
bucăţile de peşte prăjit.
Se lasă să dea în fiert, apoi se trece cratiţa la
cuptor şi se lasă să fiarbă încet şi să scadă cât trebuie, dar se ia în
considerare că răcindu-se, mâncarea mai scade.
Se aşază într-o farfurie rotundă şi se lasă la rece.
Se serveşte a doua zi când sosul e puţin închegat, mai
ales dacă s-a pus şi capul peştelui la plachie.
Se poate servi şi caldă, dar e mult mai bună rece.
F: DULCIURI
Compot de mere
* ¾ kg mere;
* 2 pahare apă;
* 1 pahar zahăr;
* 1 plic zahăr vanilat sau
scorţişoară
Se pune la fiert zahărul cu apa.
Se curăţă merele, se taie în sferturi, se îndepărtează
căsuţa cu sâmburi.
Se pun în siropul care fierbe, adăugând şi vanilie,
scorţişoară sau coajă de lămâie.
Se fierbe la foc mic.
Când merele sunt moi, ca să intre o scobitoare cu
uşurinţă, se dau la o parte de pe foc.
Se aşază fructele în compotieră, iar zeama se
strecoară şi se pune peste ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu