4. /27 IUNIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A: PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
· foi
de plăcintă;
· 500
g ciuperci;
· 50 g
margarină;
· 1
ceapă;
· Sare;
· Piper
Dacă nu avem foi de plăcintă se prepară un aluat din
250 g făină, 250 g margarină, ½ pahar cu apă caldă şi sare şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se
spală bine şi se taie felioare subţiri.
Se înăbuşă pe foc,
într-o cratiţă acoperită, în margarină cu ceapa tăiată solzişori, sarea şi
piperul măcinat.
Când s-au înmuiat şi
zeama din ele a scăzut se lasă să se răcorească.
Se împarte aluatul în
două.
Una din jumătăţi se
întinde de forma şi mărimea tăvii.
Se unge tava, se aşază
foaia şi se coace la cuptor.
Se scoate din cuptor, se
întind ciupercile scăzute şi răcorite pe toată suprafaţa foii, iar jumătatea
cealaltă de aluat care a fost păstrată la rece, se întinde şi se pune în tavă
deasupra compoziţiei.
Se dă la cuptor până se
rumeneşte.
B: SALATE
Salată de varză
· 1
varză mică;
· 2
morcovi;
· 1
rădăcină ţelină;
· 6
căţei usturoi pisat;
· Sare;
· 5
linguri ulei;
· 3
linguri oţet;
· Mărar
Peste varza tocată fideluţă, amestecată cu morcovul şi
ţelina date pe răzătoare se toarnă amestecul de sare, ulei şi oţet.
Usturoiul pisat şi
mărarul se adaugă la sfârşit.
C: SOSURI
Sos indian
· 25 g
margarină;
· 2
cepe;
· 1
rădăcină pătrunjel;
· Cimbru;
· 1
foaie dafin;
· Frunze
de ţelină;
· 1
linguriţă făină;
· Sare;
· Boia
iute;
· 1
ceaşcă apă
Se taie ceapa solzişori şi se căleşte în margarină.
Se adaugă făină şi se
amestecă continuu.
Când făina capătă
culoare gălbuie se stinge cu apă.
Se adaugă restul
ingredientelor şi se fierbe circa 30 minute.
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Supă de roşii cu soia
350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie
cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2.
Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3.
Adaugă frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4.
Într-o tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5.
Adaugă usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă
compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5 minute.
7.
Adaugă treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează,
încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9.
Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.
E. MÂNCĂRURI
Imam Baialdi
* 6 vinete potrivite,
* 4 cepe,
* 1 morcov,
* 1 pătrunjel,
* ½ ţelină,
* 1 ardei
gras,
* ¼ varză,
* 6 căţei
usturoi,
* frunze şi
cozi de ţelină,
* 2 linguri
ulei;
pentru sos –
* 2 linguri
cu bulion sau 300 g roşii,
* 1 linguriţă
făină,
* 1 lingură
ulei,
* 1 linguriţă
zahăr.
Se aleg vinete proaspete şi mai mici. Se taie
capătul dinspre coadă, apoi cu un cuţit mic se despică fiecare vânătă în
lungime, în patru, fără să se desfacă până la capăt. Se ţin vreo 10 minute în
apă clocotită, se scot, se sărează, se aşază una lângă alta pe un taler de
lemn, iar deasupra alt taler de lemn (teasc). Se ţin 30 minute la scurs. Între
timp se taie ceapa peştişori şi se rumeneşte în ulei. Se taie fideluţă
zarzavatul şi se prăjeşte de asemenea în ulei. Când zarzavatul s-a înmuiat, se
umplu vinetele prin despicături, adăugând şi câte un fir de usturoi, se leagă
cu frunze opărite de ţelină şi se aşază într-o cratiţă. Dacă mai rămâne
zarzavat, se pot umple câţiva ardei graşi, care se aşază între vinete. Se face
un sos din puţin ulei, bulion, sare, piper, o linguriţă de zahăr şi făină. Se
toarnă sosul în cratiţă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, 30
minute. Se serveşte rece.
F. DULCIURI
Desert din mere crude
·
5 – 6 mere
·
50 g stafide
·
4 linguri alune măcinate
·
2 linguri zahăr
·
1 lămâie
·
100 g frişcă vegetală
·
1 praf de scorţişoară
Merele curăţate se dau prin răzătoare, se amestecă cu
zahărul, alunele măcinate, stafidele, coaja rasă, zeama de lămâie şi
scorţişoara.
Se serveşte acest desert
cu câte o lingură de frişcă vegetală, iar dacă nu avem frişcă vegetală putem
pune mai mult zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu