5. /22 IULIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Cartofi Chips
· 1 kg
cartofi
· 100
g ulei
· Sare
Se curăţă cartofii de coajă şi se spală, apoi se taie
felii subţiri. Tăierea se poate face manual, cu un cuţit bine ascuţit sau cu un
dispozitiv ce se găseşte în comerţ.
După tăiere feliile
subţiri se şterg cu un ştergar şi se prăjesc în ulei fierbinte.
După ce s-au rumenit pe
o parte se întorc pe cealaltă parte cu o spumieră.
Când sunt crocanţi se
scot pe un platou şi se sărează.
B.
SALATE
Salată de dovlecei
· 1 kg
dovlecei
· 1
legătură, pătrunjel verde
· 20
ml oţet
· 40
ml ulei
· Sare
Se curăţă dovleceii şi se taie felii, se pun într-o
cratiţă de mărime potrivită, se toarnă puţină apă, o lingură de oţet, 2 linguri
de ulei şi sare.
Se acoperă cu un capac
şi se fierbe înăbuşit până ce apa scade şi dovleceii se înmoaie.
Se răstoarnă pe un
platou şi se presară cu verdeaţă tocată.
C.
SOSURI
La reţetele de azi nu e necesar să pregătim un sos
separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de legume cu frunze de sfeclă
· 300
g cartofi
· 150
g morcovi
· 100
g albitură
· 100
g ceapă
· 100
g ulei
· 25 g
bulion
· 1,5
l borş de putină
· 1
legătură pătrunjel verde
· 10
frunze de sfeclă
· Sare
Se toacă ceapa şi se căleşte în ulei, apoi se adaugă
morcovii şi albitura rase sau tăiate julien şi se călesc împreună 10 minute.
Se stinge cu bulion
diluat cu apă şi se pun într-o oală la fiert împreună cu cartofii tăiaţi cuburi
şi sarea după gust.
Se fierbe borşul
separat.
Se spală frunzele de
sfeclă, de preferat cele tinere de la vârful plantei şi se toacă împreună cu
codiţele lor. Se pun la fiert în oală şi se dau câteva clocote, apoi se adaugă
borşul, care se lasă şi el să mai dea câteva clocote.
La sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Bame a la grec
· 1,5
kg bame
· 150
g ulei
· 150
g ceapă
· 600
g roşii
· 50 g
bulion
· 75
ml oţet
· 30 g
făină
· 2
legături verdeaţă
· 100
g lămâie
· Sare
Bamele se aleg, se curăţă şi se pun în apă amestecată
cu oţet. După 30 minute se scot, se spală în mai multe ape şi se lasă să se
scurgă.
Ceapa se toacă mărunt,
se căleşte în ulei şi se adaugă o lingură de făină, apoi se stinge cu bulion
amestecat cu puţină apă.
Se pun bamele în sos şi
se potriveşte gustul de sare.
Se curăţă roşiile de
coajă şi seminţe, se taie cuburi şi se adaugă la bame împreună cu verdeaţa
tocată.
Se fierb la foc domol
timp de 30 minute.
Se servesc reci.
F.
DULCIURI
Peltea de caise
· 1 kg
caise
· 1 ¼
l apă
· 1 kg
zahăr
Se pun la fiert caisele bine spălate şi nu prea
coapte; se pot adăuga şi cojile de caise curăţate pentru dulceaţă.
Se lasă să fiarbă cam 40
minute, apoi se lasă să se răcească şi în acelaşi timp să se limpezească zeama.
Se strecoară cu grijă să
nu se tulbure, printr-un tifon des sau printr-o sită în care s-a pus un strat
subţire de vată.
La ½ l zeamă strecurată
se adaugă 1 kg zahăr, se lasă pe foc mic până se topeşte, apoi se pune pe foc
iute şi se fierbe până se obţine o pastă se consistenţa unui şerbet.
Se lasă să se
răcorească, dar nu prea mult, doar atât cât să nu se spargă borcanul în care o
răsturnăm. Este de preferat borcanul cu capac înfiletat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu