duminică, 21 august 2022

  2. /22 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE:  Decese; Sărbători


B. Decese; Sărbători


DECESE

  • 1304: Ioan al II-lea d'Avesnes (în spaniolă Juan II de Avesnes) (n. 1247 – d. 22 august 1304) a fost conte de Hainaut din 1280 și de Olanda de la 1299 până la moarte.  Ioan a fost fiul cel mare al lui Ioan I d'Avesnes cu Adelaida de Olanda.

    El a fost conte de Hainaut începând din 1280, succedând bunicii sale, Margareta a II-a de Flandra. Ioan a continuat participarea la războiul dintre casa de Dampierre și cea de Avesnes, luptând împotriva contelui Guy de Flandra pentru Flandra imperială.

    De asemenea, Ioan a preluat moștenirea în Olanda, devenind conte al acesteia în 1299, ca urmare a morții contelui Ioan I, prin intermedierea mamei sale Adelaida de Olanda, moștenitoare și regentă în acest comitat. Descendenții săi au menținut uniunea personală dintre cele două comitate.

    Vărul său, contele Floris al V-lea de Olanda (antecesorul lui Ioan în Comitatul Olanda), se afla în luptă împotriva flamanzilor pentru stăpânirea asupra Zeelandei. Ca urmare, el a solicitat sprijin din partea Franței împotriva flamanzilor. Trupele franceze i-au înfrânt pe flamanzi în 1300 și 1301. De asemenea, și răsculații din Zeelanda au fost înfrânți. Fratele lui Ioan, Guy d'Avesnes, a devenit episcop de Utrecht. Ca urmare, toți principalii adversari ai lui Ioan erau eliminați.

    Mersul evenimentelor s-a modificat dramatic după o răscoală a flamanzilor și înfrângerea armatei franceze în bătălia Pintenilor de Aur din 1302, în care fiul său mai mare a căzut luptând pentru cauza franceză. Patrioții flamanzi au atacat Hainaut și Zeeland, având sprijinul celor nemulțumiți din rândul populației din regiune. Guy de Dampierre l-a înfrânt pe fiul lui Ioan, Guillaume, într-o bătălia desfășurată pe insula Duiveland, iar episcopul Guy de Utrecht a fost luat prizonier. Guy de Namur și ducele Ioan al II-lea de Brabant au cucerit cea mai mare parte a teritoriului episcopatului de Utrecht, al Olandei și Zeelandei. Guy de Namur a fost în cele din urmă înfrânt în 1304 de către flota din Olanda și Franța, în bătălia navală de la Zierikzee. Ioan al II-lea a recucerit cea mai mare parte din autoritatea sa atunci când murea în același an.  În 1270, Ioan a fost căsătorit cu Filipa de Luxemburg, fiică a contelui Henric al V-lea de Luxemburg cu Margareta de Bar. Copiii lor au fost:

    1. Ioan, senior de Beaumont, conte de Ostervant; căzut în confruntarea din apropiere de Kortrijk (11 iulie 1302).
    2. Henric, canonic în Cambrai (d. 1303).
    3. Guillaume; succesor al tatălui său în 1304; căsătorit cu Ioana de Valois, fiică a contelui Carol de Valois cu prima sa soție Margareta de Neapole.
    4. Ioan (n. 1288 – d. 11 martie 1356); căsătorit cu contesa Margareta de Soissons, cu care a avut cinci copii.
    5. Margareta (d. 18 octombrie 1342); căsătorită cu contele Robert al II-lea de Artois, căzut în luptă în bătălia Pintenilor de Aur.
    6. Alice (d. 26 octombrie 1317); căsătorită în 1290 cu Roger Bigodearl de Norfolk.
    7. Isabela (d. 1305); căsătorită cu Raoul de Clermont senior de Nesle, căzut în bătălia Pintenilor de Aur.
    8. Ioana, călugăriță în Fontenelles.
    9. Maria d'Avesnes (n. 1280–d. 1354); căsătorită cu ducele Ludovic I de Bourbon.
    10. Matilda, abatesă de Nivelles.
    11. Simon.
    12. Guillaume de Cuser (n. 1290)
  • 1350: Filip al VI-lea al Franței (n. 1293 - d. 22 august 1350), cunoscut și ca Norocosul (franceză Le Fortune) sau de Valois, a fost un rege al Franței din 1328 până la moartea sa în 1350. El a fost, de asemenea, Contele de Anjou, Maine și Valois 1325 - 1328. A fost un membru al dinastiei Capețienilor, el fiind fiul lui Carol de Valois (care era fratele regelui Filip al IV-lea al Franței[2], tatăl lui Carol al IV-lea[3]) și primul rege al Franței din Casa de Valois.

    La moartea lui Charles al IV-lea (survenită în 1328), Filip, în fața opoziției partizanilor lui Eduard al III-lea, a preluat tronul până când văduva lui Charles al IV-lea a reușit să nască. În luna august a aceluiași an a izbucnit o revoltă în Flandra. Perioada domniei sale a coincis cu începutul Războiului de 100 de ani și a Marii Ciume care a mistuit Europa. La scurt timp, Robert de Artois( cel care l-a ajutat pe Filip să obțină tronul) a devenit din prieten dușman. Eduard al III-lea dorea să preia tronul Franței, după stingerea Dinastiei Capețienilor.

    Filip a invocat Legea Salică, care nu permitea accesul la tron a descendenților de pe linie femeiască. Atfel, Eduard i-a negat dreptul lui Eduard de a deveni rege. În anul 1340 francezii au fost învinși în bătălia navală de la Sluys.

    În anul 1346, Eduard al III-lea îl învinge pe Filip în bătălia de la Crécy. În anul 1347, englezii vor captura orașul Calais, pe care îl vor deține timp de două secole. În același an, a fost încheiat un armistițiu între englezi și francezi, tocmai când ciuma începuse să devasteze Franța.

    Filip al VI-lea de Valois a murit în anul 1350. La moartea sa, Franța era divizată de război și ciumă.  

    Filip al VI-lea
    Phil6france.jpg
    Date personale
    Născut1293
    FontainebleauFranța Modificați la Wikidata
    Decedat22 august 1350 (57 de ani)
    Nogent-le-Roi, Eure-et-Loir, Franța
    ÎnmormântatBiserica Saint Denis
    Cauza decesuluipestă Modificați la Wikidata
    PărințiCarol de Valois[1]
    Margaret, Countess of Anjou[*][1] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriCharles II, Count of Alençon[*]
    Isabella of Valois, Duchess of Bourbon[*]
    Marie of Valois, Duchess of Calabria[*]
    Isabelle of Valois, Duchess of Brittany[*]
    Joan of Valois, Countess of Hainaut[*]
    Blanche de Valois
    Margaret of Valois, Countess of Blois[*]
    Catherine of Valois[*]
    Joan of Valois, Countess of Beaumont[*]
    Louis of Valois[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuIoana de Burgundia
    Blanche de Navara
    CopiiIoan al II-lea al Franței
    Filip, Duce de Orléans
    Ioana a Franței
    CetățenieBannière de France style 1500.svg Franța Modificați la Wikidata
    Religiecreștinism Modificați la Wikidata
    Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    Titluriduce
    Familie nobiliarăCasa de Valois
    Rege al Franței
    Domnie1 aprilie 1328 – 22 august 1350
    Încoronare29 mai 1328
    PredecesorCarol al IV-lea
    SuccesorIoan al II-lea
  • 1358Isabela a Franței (c. 1295 – 22 august 1358), cunoscută sub numele de Lupoaica Franței,[2] a fost soția regelui Eduard al II-lea al Angliei și mama regelui Eduard al III-lea. A fost fiica lui Filip al IV-lea al Franței și a Ioanei de Navara.

    Isabela a fost sora a trei regi ai Franței: Ludovic al X-leaFilip al V-leaCarol al IV-lea.  

  • Familia Isabelei în 1315: s-d: Frații Isabelei, Carol și Filip, Isabela, tatăl ei Filip al IV-lea, fratele ei Ludovic, și unchiul ei Carol de Valois.

    Isabela s-a născut la Paris la o dată incertă – pe baza cronicarilor și a datei căsătoriei ei, probabil că s-a născut între mai și noiembrie 1295. În Analele Wigmore scrie că s-a născut în 1292 și Piers Langtoft este de acord, susținând că ea avea 7 ani în 1299. Cronicarii francezi Guillaume de Nangis și Thomas Walsingham o descriu ca având 12 ani în momentul căsătoriei sale în ianuarie 1308, plasând astfel nașterea ei între ianuarie 1295 și până-n 1296.

    O dispensă papală dată de Clement al V-lea în noiembrie 1305 îi permite căsătoria imediat prin procură, în ciuda faptului că probabil avea doar 10 ani. Din moment ce a trebuit să ajungă la vârsta canonică de 7 înainte de logodna ei din mai 1303, și la vârsta de 12 ani, înainte de căsătoria ei din ianuarie 1308, dovezile sugerează că s-a născut între mai și noiembrie 1295.[3] Părinții ei erau regele Filip al IV-lea al Franței și regina Ioana I a Navarei; fratii ei LudovicFilip și Carol au devenit regi ai Franței.

    Isabela s-a născut într-o familie regală care a condus cel mai puternic stat din Europa de Vest. Tatăl ei, regele Filip, cunoscut sub numele de Le Bel (cel Frumos) era un om ciudat, fără emoții; contemporanii l-au descris ca "nici un om, nici un animal, ci o statuie".[4]

    Isabela a crescut în și în jurul Palatului Louvre și Palais de la Cité din Paris.[5] Isabela a fost îngrijită de Teofanie de Saint-Pierre care i-a dat o bună educație și a învățat-o să citească, dezvoltându-i dragostea pentru cărți.[5] Conform obiceiului vremii, toți copiii lui Filip s-au căsătorit de tineri din rațiuni politice.  

    Încă de când era copilă, Isabela a fost promisă de către tatăl ei lui Eduard al II-lea al Angliei; intenția a fost să rezolve conflictul dintre Franța și Anglia legat de teritoriile continentale ale Gasconiei revendicate de Anjou, Normandia și Aquitaine. Regele Eduard I al Angliei a încercat de câteva ori să rupă logodna. Numai după decesul acestuia, în 1307, a avut loc nunta.

    Mirele Isabelei, noul rege Eduard al II-lea, făcea parte din casa Plantagenet, era înalt, atletic și popular la începutul domniei sale. Isabela și Eduard s-au căsătorit la Boulogne-sur-Mer la 25 ianuarie 1308.

    În momentul căsătoriei, Isabela în vârstă de doisprezece ani a fost descrisă de Geoffrey din Paris drept "frumusețea frumuseților...în regat dacă nu în întreaga Europă." Aceste cuvinte nu reprezentau doar politețe și lingușire din partea unui cronicar devreme ce tatăl și fratele Isabelei erau considerați bărbați frumoși în istoria literaturii iar Isabela semăna cu tatăl său și nu cu mama sa Ioana de Navara, o femeie grăsuță cu complexe.  

    Eduard și Isabela au avut patru copii.

    1. Eduard al III-lea de Windsor, născut în 1312
    2. Ioan de Eltham, Conte de Cornwall, născut în 1316
    3. Eleanor de Woodstock, născută în 1318, căsătorită cu Reinoud al II-lea de Geldern
    4. Ioana a Angliei, născută în 1321, căsătorită cu David al II-lea al Scoției

Ca regină, tânăra Isabela s-a confruntat cu numeroase provocări. Eduard era frumos, dar extrem de neconvențional, dezvoltând atașamente romantice strânse prima dată cu Piers Gaveston și apoi cu Hugh Despenser cel tânăr. Eduard s-a trezit în dezacord cu baronii, în special cu familia Lancaster condusă de Thomas Lancaster, și ducând în același timp războiul împotriva scoțienilor pe care l-a moștenit de la Eduard I.

Folosind susținătorii ei de la curte și patronajul familiei ei franceze, Isabela a încercat să găsească o cale politică printre aceste provocări; ea a format cu succes o alianță cu Gaveston, dar după moartea acestuia, poziția ei a devenit din ce în ce mai precară. Eduard a început să se răzbune pe dușmanii săi, folosind o alianță tot mai brutală cu familia Despenser, în special cu noul său favorit, Hugh Despenser cel tânăr. Prin 1326 Isabela era în conflict atât cu Eduard cât și cu Hugh, care în cele din urmă a dus la încercarea Isabelei de a prelua puterea și de a invada Anglia.  


    Isabela a fost capabil să ajungă la o înțelegere cu primul favorit al soțului ei Piers Gaveston, prezentat aici mort la picioarele lui Guy de Beauchamp, într-o reprezentare din secolul XV.

    Noul soț al Isabelei, Eduard, a fost un personaj neobișnuit față de standardele medievale. El era înalt, atletic, și extrem de popular la începutul domniei sale.[8] El a respins majoritatea preocupărilor tradiționale pentru un rege - turnir, vânătoare și război - și s-a bucurat în schimb de muzică, poezie și multe meșteșuguri rurale.[9] În plus, există problema sexualității lui Eduard. El poate fi considerat a fi fost bisexual, într-o perioadă în care homosexualitatea de orice fel era considerată o infracțiune foarte gravă, dar nu există nici o dovadă care să spijine în acest fel orientarea lui sexuală. Isabella a născut patru copii ai lui Eduard, ceea ce duce la un opinia printre unii istorici că relațiile lui Eduard cu favoriții de sex masculin ar fi fost platonice.[10]

    Când după căsătorie Isabela a ajuns în Anglia, soțul ei era deja în mijlocul unei relații cu Piers Gaveston, un soldat "arogant, ostentativ", cu o personalitate "nechibzuită și încăpățânată", care îl fermeca în mod clar pe Eduard.[11] Isabela, pe atunci în vârstă de doisprezece ani, a fost efectiv marginalizată de pereche. Eduard a ales să stea cu Gaveston, mai degrabă decât cu Isabela la celebrarea nunții lor,[12] ofensând grav pe unchii ei Louis, Conte de Évreux și Carol de Valois,[9] și apoi a refuzat să-i acorde propriile ei domenii sau gospodării.[13] De asemenea, Eduard a dat propriile bijuterii ale Isabelei lui Gaveston, pe care el le-a purtat în public.[14] A fost nevoie de intervenția tatălui Isabelei, Filip al IV-lea, înainte ca Eduard să înceapă să se poarte cu ea mai adecvat.[13]

    Relația Isabelei cu Gaveston a fost una complexă. Opoziția baronilor la Gaveston, susținută de Thomas de Lancaster, a fost în creștere, iar Filip al IV-lea a început să finanțeze în secret acest grup, folosind-o pe Isabela și casa ei în calitate de intermediari.[15] Eduard a fost nevoit să-l exileze pe Gaveston în Irlanda pentru o perioadă, și a început să-i arate Isabelei mult mai mult respect și să-i acorde domenii semnificative și patronaj; la rândul său, Filip a încetat sprijinul pentru baroni. În cele din urmă Gaveston s-a întors din Irlanda și prin 1309-1311 cei trei păreau să co-existe împreună relativ confortabil.[16] Într-adevăr, dușmanul cheie al lui Gaveston, Thomas de Lancaster, a considerat-o pe Isabela a fi un aliat a lui Gaveston.[16]

    Isabela a început să dezvolte relații la curte, în principal cu familia Beaumont, care s-a opus familiei Lancaster; originari, ca și ea, din Franța, membrul senior al familiei, Isabella de Vesci, a fost o confidentă apropiată a mamei lui Eduard, Eleanor; susținută de fratele ei, Henry de Beaumont, Isabella de Vesci a devenit la rândul ei prietenă apropiată a Reginei Isabela.

    În timpul anului 1311, Eduard a realizat o campanie eșuată împotriva scoțienilor, în timpul căreia Isabela și el abia au scăpat de capturare. Baronii s-au ridicat, au semnat Rânduielile din 1311, care a promis o acțiune împotriva lui Gaveston și expulzarea Isabellei de Vesci și a lui Henry de Beaumont de la curte.[17] 1312 a însemnat război civil împotriva regelui și a favoritului său - Isabela a stat cu Eduard și a trimis scrisori furioase unchilor ei d'Évreux și de Valois cerându-le sprijin.[17] Eduard a părăsit-o pe Isabela, mai degrabă împotriva voinței ei, la Tynemouth Priory din Northumberland în timp ce a încercat, fără succes, să lupte cu baronii.[18] Campania a fost un dezastru și în timp ce Eduard a scăpat, Gaveston s-a trezit blocat la Castelul Scarborough, unde dușmanii săi baroni l-au înconjurat și l-au capturat. Guy de Beauchamp și Thomas de Lancaster au asigurat executarea lui Gaveston. Acum rivalul Isabelei la afecțiunea lui Eduard a dispărut dar situația din Anglia a devenit profund instabilă.  

    Thomas de Lancaster (stânga) cu Sf. Gheorghe. Isabela și-a susținut soțul în rivalitatea cu Lancaster, care a dus la executarea lui Lancaster în 1322.

    Tensiunile au crescut în mod constant în ultimii zece ani. În 1312, Isabela a dat naștere viitorului Eduard al III-lea, dar până la sfârșitul anului curtea lui Eduard a început să se schimbe. Eduard încă se baza pe rudele sale franceze - unchiul Isabelei, Louis d'Évreux, de exemplu, a fost trimis de la Paris să-l ajute - dar Hugh Despenser cel Bătrân acum forma cercul intim al regelui, marcând începutul creșterii importanței familiei Despenser la curtea lui Eduard.[19] Familia Despenser se opunea familiei Lancaster și a realizat o alianță cu Eduard, care căuta să răzbune moartea lui Gaveston.[20]

    În 1313, Isabela a călătorit la Paris cu Eduard pentru a acumula mai mult sprijin francez, vizită care a dus la Afacerea din Tour de Nesle. Călătoria a fost una plăcută, cu o mulțime de festivități, deși Isabela s-a accidentat când cortul ei a ars.[21] În timpul vizitei Ludovic și Carol au avut un spectacol de păpuși satiric pentru oaspeții lor, iar Isabela a dăruit portmonee brodate atât pentru frații ei cât și pentru soțiile lor.[22] Apoi Isabela și Eduard s-au întors în Anglia cu noi asigurări de sprijin francez împotriva baronilor englezi. Mai târziu, Isabela și Eduard au dat o cină mare la Londra pentru a sărbători întoarcerea lor și Isabela a observat că portmoneele pe care ea le-a dăruit cumnatelor ei apăreau acum la doi cavaleri normanzi, Gautier și Philippe d'Aunay.[22] Isabela a tras concluzia că cei doi au relații secrete cu cumnatele ei și și-a informat tatăl în timpul următoarei vizite în Franța în 1314.[23] Consecința a fost Afacerea din Tour de Nesle din Paris, care a condus la o acțiune în justiție împotriva celor trei cumnate ale Isabelei; Blanche și Margaret de Burgundia au fost închise pe viață pentru adulter. Ioana de Burgundia a fost închisă timp de un an. Reputația Isabelei în Franța suferit oarecum ca urmare a rolului său perceput în această afacere.

    În nordul Angliei situația s-a înrăutățit. Edward a încercat să-i reprime pe scoțieni într-o campanie în 1314, care a avut ca rezultat o înfrângere dezastruoasă în Bătălia de la Bannockburn. Edward a fost acuzat de baroni pentru eșecul catastrofal al campaniei. Cu un rege slăbit, Thomas de Lancaster a avut posibilitatea să ia puterea în Anglia și s-a întors împotriva Isabelei, tăindu-i fondurile.[24] Pentru a înrăutăți lucrurile, "Marea Foamete" a lovit Anglia în 1316-1317, provocând pierderi omenești și financiare.[25]

    În ciuda faptului că Isabela a născut al doilea fiu al ei, Ioan, în 1316, poziția lui Eduard era precară. A apărut la Oxford, un pretender regal, John Deydras, susținând că a fost schimbat la naștere cu Eduard, și că el ar fi regele real al Angliei.[26] Zvonul se răspândește rapid și în cele din urmă Deydras a fost arestat și executat; se pare că această poveste a supărat-o profund pe Isabele. În 1320, Isabela l-a însoțit pe Eduard în Franța, pentru a încerca să-l convingă pe fratele ei Carol al IV-lea, să le acorde sprijin pentru a-i zdrobi pe baronii englezi.[27]

    Între timp, Hugh Despenser cel Tânăr a devenit noul favorit al soțului Isabelei, și se crede că a început o relație sexuală cu el în jurul acestei perioade.[28] Hugh era de aceeași vârstă cu Eduard. Tatăl său, Hugh bătrânul, i-a sprijinit pe Eduard și Gaveston cu câțiva ani în urmă.[29] În timp ce Isabela a putut lucra cu Gaveston, favoritul anterior al soțului ei, a devenit tot mai clar că Hugh cel Tânăr și Isabela nu au putut ajunge la un compromis asemănător.  

    Isabela a Franței
    1292 Isabella (1).jpg
    Date personale
    Născută1295
    ParisFranța
    Decedată22 august 1358 (62–63 de ani)
    Castelul Rising, Anglia
    ÎnmormântatăChrist Church Greyfriars[*] Modificați la Wikidata
    PărințiFilip al IV-lea cel Frumos[1]
    Ioana I de Navara[1] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriLudovic al X-lea al Franței[1]
    Filip al V-lea al Franței[1]
    Carol al IV-lea al Franței[1] Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuEduard al II-lea al Angliei
    CopiiEduard al III-lea al Angliei
    Ioan de Eltham, Conte de Cornwall
    Eleanor, Contesă de Guelders
    Ioana, regină a Scoției
    CetățenieBannière de France style 1500.svg Franța Modificați la Wikidata
    ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
    OcupațieRegent Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    TitluriRegină
    regină consoartă[*]
    Familie nobiliarăCasa Capet
    Regină consort a Angliei
    Domnie25 ianuarie 1308 – 20 ianuarie 1327
    Încoronare25 februarie 1308
  • 1485Richard al III-lea (2 octombrie 1452 - 22 august 1485) a fost rege al Angliei, din 1483 până la moartea sa. A fost ultimul rege din Casa de York și înfrângerea lui în Bătălia de la Bosworth a fost punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet. După moartea fratelui său regele Eduard al IV-lea, Richard a domnit ca regent pentru fiul lui Eduard o scurtă perioadă de timp, cu titlul de Lord Protector apoi și-a închis nepoții (Eduard și Richard) în Turul Londrei și a fost încoronat la 6 iulie 1483.

    A murit pe câmpul de luptă în Bătălia de la Bosworth și rămășițele sale s-au pierdut timp de peste cinci secole, fiind regăsite la începutul secolului al XXI-lea. În 2012, o săpătură arheologică a fost realizată în site-ul ocupat odată de Greyfriars, Leicester. Universitatea din Leicester a confirmat la 4 februarie 2013, că scheletul găsit în săpătură a aparținut, dincolo de orice îndoială rezonabilă, regelui Richard al III-lea. Concluzia s-a bazat pe o combinație de probe de la datarea cu radiocarbon, compararea cu rapoartele contemporane ale aspectul său, precum și o comparație a ADN-ului mitocondrial cu doi descendenți ai surorii lui Richard.  Richard s-a născut la Castelul Fotheringhay, ca cel de-al optulea și cel mai tânăr fiu a lui Richard Plantagenet, al 3-lea Duce de York (care a revendicat tronul regelui Henric al VI-lea) și al Ceciliei Neville. Richard a petrecut o mare parte a copilăriei sale la castelul Middleham în Wensleydale, sub tutela vărului său Richard Neville, al 16-lea Conte de Warwick (cunoscut în istorie ca "The Kingmaker").

    În momentul decesului tatălui său și a fratelui său mai mare în Bătălia de la Wakefield, Richard, care era încă un băiat, a fost luat în grijă de Warwick. A dezvoltat o strânsă prietenie cu Francis Lovell, o prietenie care a rămas puternică pentru restul vieții sale. Mai târziu, Richard s-a căsătorit cu fiica lui Warwick, Anne Neville.

    În momentul morții tatălui său și fratelui său mai mare Edmund, Conte de Rutland, în bătălia de la Wakefield în 1460, Richard, care avea vârsta de opt ani, a fost trimis de mama sa, ducesa de York, în Țările de Jos, însoțit de fratele său mai mare, George. Aceștia s-au reîntors în Anglia după înfrângerea Lancasterilor în bătălia de la Towton și a participat la încoronarea fratelui său mai mare, Eduard al IV-lea, în 1461. Richard a fost numit duce de Gloucester, și a fost făcut Cavaler al Jartierei și Cavaler de Bath. Apoi a fost trimis pe terenurile lui Warwick de la Middleham pentru formarea sa în calitate de cavaler. Cu unele întreruperi, Richard a rămas la Middleham până la începutul anului 1465, când avea vârsta de 12 ani.

    Richard a devenit implicat în politica brutală din Războiul celor Două Roze la o vârstă fragedă. Eduard l-a numit singurul comisionar de Array pentru teritoriile din vest în 1464, când avea vârsta de 11 ani. Până la vârsta de 17 ani, el a deținut o comandă independentă.

    Richard, împreună cu fratele său, regele Eduard, au fugit în Burgundia în octombrie 1470, după ce Warwick s-a alăturat de partea Margaretei de Anjou. Pentru a doua oară, Richard a fost nevoit să se refugieze în Țările de Jos, care au devenit apoi o parte din domeniul său a Ducatului de Burgundia. În 1468, sora lui Richard, Margareta, a devenit soția lui Carol, Duce de Burgundia, iar frații se așteptau la un ajutor de acolo. Deși avea doar 18 ani, Richard a jucat un rol crucial în luptele din Barnet și Twekesbury, care a dus la restaurarea lui Eduard la tronul Angliei, în primăvara anului 1471.  

    Ilustrare contemporană (Rous Roll) al lui Richard al III-lea, regina Anne Neville cu care s-a căsătorit la York în 1472 și fiul lor Edward, Prinț de Wales.

    În urma victoriei decisive a Yorkiștilor asupra Lancasterilor în bătălia de la Tewkesbury, Richard s-a căsătorit cu Anne Neville, fiica cea mică a contelui Warwick, pe 12 iulie 1472. Primul soț al Annei a fost Eduard de Westminster, fiul lui Henric al VI-lea al Angliei, care a murit la Twekesbury. Richard și Anne s-au întâlnit prima dată când acesta a fost luat de tatăl ei și dus la Castelul Middleham, la moartea tatălui său din 1460. Planurile de căsătorie ale lui Richard l-au adus în conflict cu fratele său George: scrisoarea lui John Paston din 17 februarie 1472 a arătat clar că George nu a fost fericit când a auzit de căsătorie, dar cu părere de rău a acceptat pe baza faptului că el putea avea și doamna mea, cumnata lui, căci ele nu trebuie să împartă nici un mijloc de trai. Motivul era moștenirea Annei care era comună cu cea a surorii sale mai mari, Isabel, cu care George se căsătorise în 1469. Nu era doar titlul de conte englez la mijloc, dar Richard Neville l-a moștenit ca urmare a căsătoriei sale cu Anna de Beauchamp, care era încă în viață (și a supraviețuit și după fiicele sale) și practic era proprietara moșiilor familiei Beauchamp, lăsate de tatăl ei care nu avusese moștenitori de sex masculin.

    Cronica Croyland înregistrează că Richard a fost de acord cu un contract pre-nupțial cu următorii termeni: căsătoria Ducelui Gloucester cu Anne a avut loc și el are să dețină teritoriile contelui care ar trebui convenite între cei doi prin intermediul unui judecător, în timp ce restul are să rămână în posesia Ducelui de Clarence.

    Data scrisorii lui Paston sugerează că mariajul se afla încă în curs de negociere în februarie 1472 și dispensa papală necesară nu fusese obținută până în 22 aprilie. Acest lucru sugera că termenii dispensei subestima deliberat gradul de înrudire a cuplului, iar căsătoria a fost, prin urmare, ilegală.

    În iunie 1473, Richard a fost convins de soacra sa care dorea să părăsească sanctuarul și să vină să trăiască sub protecția lui la Middleham. Mai târziu în același an, sub condițiile actului de Reluare din 1473, George a pierdut o parte de proprietatea pe care o deținea sub grant regal și nu s-a ferit să-și arate nemulțumirea.

    La începutul anului 1474, Parlamentul și regele Eduard au încercat să-i împace pe cei doi frați, afirmând că atât cei doi cât și soțiile lor trebuie să se bucure de moștenirea lui Warwick la fel ca în cazul în care contesa Warwick ar fi fost moartă în mod natural, dar în același timp era specificat că, în cazul unui divorț, Richard continua să dețină proprietățile Annei. În anul următor, Richard a fost recompensat cu toate teritoriile Neville din nordul Angliei, în detrimentul vărului Annei, George Neville. Din acel moment, George părea să fi scăzut în mod constant în dizgrațiile regelui Eduard, iar nemulțumirea atinsese punctul maxim în 1477, atunci când, după moartea soției sale Isabel, i s-a refuzat posibilitatea de a se căsători cu Maria de Burgundia, fiica vitregă a surorii sale Margareta, chiar dacă Margareta a fost de acord cu această alianță. Nu există dovezi că Richard ar fi fost implicat în convingerea și executarea lui George care fusese acuzat de trădare.  

    Eduard al IV-lea, fratele lui Richard

    Lui Richard i s-a acordat ducatul de Gloucester pe 1 noiembrie 1461 și la 12 august în anul următor i s-au acordat moșii mari din nordul Angliei, inclusiv domeniile Richmond, în Yorkshire și Pembroke din Țara Galilor. El a câștigat terenurile pierdute ale ducelui de Oxford, în Anglia de est. În 1462, de ziua lui, el a fost făcut Conetabil de Gloucester și a preluat Castelele Corfe, fiind numit guvernator al nordului și devenind cel mai bogat și cel mai puternic nobil din Anglia. Pe 17 octombrie 1469, el a fost făcut Conetabil al Angliei. În noiembrie, l-a înlocuit pe William Hasting, primul Baron Hasting, în calitate de șef al justiției din nordul Țării Galilor. În anul următor, a fost numit Șambelan al Țării Galilor. Pe 18 mai 1471, Richard a fost numit Mare Șambelan și Mare Lord Amiral al Angliei. Au urmat și alte poziții precum Locotenent al Nordului și Comandantul Șef împotriva scoțienilor. Două luni mai târziu, pe 14 iulie, el a câștigat conducerea cetății Sheriff Hutton și Middleham în Yorkshire și Penrith în Cumberland, care au aparținut lui Warwick, făcătorul de regi.

    În timpul domniei fratele său, Eduard al IV-lea, Richard a demonstrat loialitate și calificare în calitate de comandant militar. El a fost răsplătit cu teritorii întinse în nordul Angliei, titlul de Duce de Gloucester și a fost numit în funcția de Guvernator de Nord, devenind unul dintre cei mai bogați și mai puternici nobili din Anglia. În contrast, alte frate, George Plantagenet, primul Duce de Clarence, a fost executat de către Eduard de trădare.

    Richard a controlat nordul Angliei până la moartea lui Eduard al IV-lea. În special în orașul York, el a fost privit cu multă dragoste și afecțiune.[4] În 1482 Richard a recapturat Berwick-upon-Tweed de la scoțieni iar administrarea lui a fost considerată ca fiind justă și echitabilă.

    După ce Eduard a recăpătat sprijinul lui Clarence, el a făcut o campanie rapidă și decisivă pentru a recâștiga coroana prin luptă. Se crede că Gloucester a fost locotenentul său principal. Este posibil să fi condus avangarda în Bătălia de la Barnet, în prima sa comandă la 14 aprilie 1471. O sursă contemporană afirmă clar cu privire la deținerea avangardei pentru Eduard la Twekesbury, desfășurată împotriva Lancasterilor sub ducele de Somerset, la 4 mai, și rolul său în calitate de Conetabil al Angliei, alături de John Howard Conte de Marshal, în procesul și condamnarea liderului Lancaster capturat după bătălie.

    Richard a controlat nordul Angliei până la moartea lui Eduard al IV-lea. Acolo, și mai ales în orașul York, acesta era foarte apreciat. Eduard al IV-lea a înființat Consiliul de Nord ca organ administrativ în 1472, pentru a îmbunătăți controlul guvernamental și de prosperitate economică și de a beneficia întregul nord al Angliei. Richard a servit ca primul Lord Președinte din 1472 până la data aderării sale la tron. La aderarea sa, l-a făcut pe nepotul său, John de Pole Conte de Lincoln, președinte și l-a instituționalizat în mod oficial la rangul de Consiliu Regal.  

  • Uciderea fiilor lui Eduard al IV-lea.

    La decesul lui Eduard al IV-lea, la 9 aprilie 1483, fiii lui Eduard, regele Eduard al V-lea în vârstă de 12 ani și Richard de Shrewsbury, primul Duce de York în vârstă de 9 ani urmau în linie la succesiunea tronului. Totuși, Eduard al V-lea a fost ținut sub custodia lui Richard, Duce de Gloucester în Turnul Londrei, unde a fost adus mai târziu și fratele lui mai mic.

    La o reuniune a Consiliului din 13 iulie în Turnul Londrei, Richard l-a acuzat pe Hastins și pe alți aliați ai săi că au uneltit împotriva lui, împreună cu Woodville, cu Jane Shore, iubita lui Hasting și lui Thomas Grey, primul Marchiz de Dorset, care acționase ca intermediar între ei. Hasting a fost executat sumar, în timp ce restul au fost arestați. John Morton, Episcopul de Ely, unul dintre cei arestați, a fost eliberat și predat în custodia lui Buckingham înainte de revolta ce avea să vină.

    La 22 iunie 1483 în fața catedralei St Paul s-a citit o declarație prin care Richard a declarat că mariajul lui Eduard al IV-lea cu Elizabeth Woodville a fost ilegală, iar, prin aceasta, cei doi copii erau nelegitimi. Această poziție a fost susținută de un proiect de lege adoptat de Parlament în legătură cu dovezile unui episcop care a mărturisit că l-a căsătorit pe Eduard cu Lady Eleanor Butler și că aceasta era încă în viață când Eduard s-a căsătorit cu Elizabeth Woodville. La 6 iulie 1483, Richard a fost încoronat la Catedrala Westminster.

    Prinții, probabil încă în Turnul Londrei din reședința regală, au dispărut din vedere. Deși Richard al III-lea a fost acuzat că i-a ucis pe cei doi, există o dezbatere cu privire la soarta lor reală.

    Richard și soția sa, Anne, au înzestrat Colegiul Regelui și Reginei de la Universitatea din Cambridge. Plănuiau să creeze o capelă mare în York Minster, cu peste o sută de preoți. Richard este, de asemenea, fondatorul Colegiului de Arme.  

    În 1483, a apărut o conspirație în rândul unor nobili nemulțumiți, dintre care mulți fiind susținătorii lui Eduard al IV-lea. Conspirația a fost condusă de Richard, fostul aliat al lui Henric Stafford, Duce de Buckingham. Ei au planificat să-l detroneze pe Richard al III-lea și să-l înlocuiască cu Eduard al V-lea, Prințul din Turn. Când au apărut zvonurile că Eduard și fratele sau mai mic au murit, Buckingham a intervenit, propunând ca Henric Tudor să se întoarcă din exil, să preia tronul și să se căsătorească cu Elisabeta de York, sora mai mare a Prinților din Turn. La rândul său, Buckinghma a ridicat o forță substanțială de la moșiile sale din Țara Galilor și Marche. Henric, aflat în exil în Britania, s-a bucurat de sprijinul primului ministru Pierre Landais, care spera ca victoria lui Buckingham să cimenteze o alianță între Bretania și Anglia.

    Navele lui Henric Tudor au întâmpinat o furtună și au fost nevoite să se întoarcă în Britania. Armata lui Buckingham a fost tulburată de aceeași furtună atunci când forțele lui Richard au venit împotriva lor. Backingham a încercat să scape deghizat, dar a fost prins și returnat lui Richard care pusese recompensă pe capul său. A fost învinuit de trădare și decapitat la Salisbury pe 2 noiembrie. Văduva lui, Caterina, s-a căsătorit cu Jasper Tudor care a luat legătura cu Henric Tudor pentru a organiza o altă revoltă.

    Richard a făcut avansuri în Landais, oferind sprijin militar pentru regimentul slab de sub Ducele Francisc al II-lea de Bretania în schimbul lui Henric. Henric a fugit la Paris, unde și-a asigurat sprijinul din partea regentei franceze Anne de Beaujeu, care a furnizat trupe pentru invazia din 1485. Guvernul francez, amintindu-și că Gloucester a refuzat Tratatul de la Picquigny și a refuzat acceptarea unui tribut francez, refuza să-i recunoască ascensiunea și devenise dușmanul Franței.  

    Penny din timpul lui Richard al III-lea

    La 22 august 1485, Richard a întâlnit forțele lui Henric Tudor în Bătălia de la Bosworth Field. Dimensiunea armatei lui Richard a fost estimată a fi de 8.000, iar a lui Henric de 5.000, însă cifrele exacte sunt necunoscute. Strigătul tradițional al regelui era Trădare! înainte de căderea din timpul luptei unde Richard a fost abandonat de către baronul Stanley (ridicat la rangul de Conte de Derby în octombrie), Sir William Stanley și Henric Percy, Conte de Northumberland. Cu toate acestea, rolul lui Northumberland este neclar. În ciuda afilierii sale aparente cu Richard, soția baronului Stanley, Lady Margaret Beaufort, a fost mama lui Henric Tudor. Schimbarea părților de către Stanley a epuizat grav puterea armatei lui Richard și a afectat rezultatul bătăliei. Moartea lui John Howard, Duce de Norfolk, tovarășul său apreciat, a avut efect demoralizator asupra lui Richard și a oamenilor săi. Poate că în realizarea implicațiilor sale, Richard a condus o cavalerie adânc în rândurile inamicului într-o încercare de a pune capăt rapid luptei, prin lovirea lui Henric Tudor.

    Scheletul lui Richard, descoperit în 2012

    Câteva surse au notat că regele Richard s-a luptat cu curaj și pricepere în timpul acestor manevre, întrecând-l pe Sir John Cheyne, un campion bine-cunoscut, l-a ucis pe Sir William Brandon, un apropiat al regelui Henric și îndreptându-se cu sabia spre Henric Tudor înainte ca acesta să fie înconjurat de oamenii lui William Stanley și ucis. Cronicarul burgund Jean Molinet spune că un galez i-a dat lovitura de moartea cu o halebardă, în timp ce calul lui Richard a fost împins în pământul mlăștinos. Se spune că loviturile au fost atât de violente încât casca regelui a fost împinsă adânc în craniu. Preotul galez contemporan, Guto Glyn, presupune că Rhys Thomas, Lancasterul galez, l-a ucis pe rege. Identificarea, în 2013, a corpului regelui Richard arată că scheletul avea 10 răni, opt dintre ele la cap, în mod clar provocate în luptă și sugerând că a pierdut casca. Craniul arată că o lamă tăiase o parte din spate a craniului. Regele Richard al III-lea a fost ultimul rege englez ucis în luptă.  

    Richard și Anne au avut un fiu, născut în 1473, Eduard de Middleham, care a murit în aprilie 1484, la puțin timp după ce a fost creat Prinț de Wales. De asemenea, Richard și-a recunoscut copii nelegitimi: John de Gloucester și Caterina, care s-a căsătorit cu William Hervet, Conte de Pembroke, în 1484. Michael Hicks și Josephine Wilkinson au sugerat că mama Caterinei ar fi putut fi Caterina Haute, pe baza unei plăți anuale de 100 de șilingi efectuate în 1477. Familia Haute era înrudită cu Woodville prin căsătoria mătușii Elisabetei Woodville, Joan Woodville cu Sir William Haute. Unul dintre copii lor a fost Richard Haute, iar fiica lor, Alice, s-a căsătorit cu Sir John Fogge, fiind strămoșii reginei Caterina Parr, a șasea soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei.

    Ambii copii nelegitimi ai lui Richard au supraviețuit după moartea sa, dar se pare că au murit fără moștenitori. Este posibil ca John să fi fost executat în 1499, deși nu există nici o înregistrare despre acest lucru în afară de o afirmație a lui George Buck un secol mai târziu. Caterina se pare că a murit înainte de încoronarea verișoarei sale, Elisabeta de York, la 25 noiembrie 1487.  

    Richard al III-lea
    King Richard III.jpg
    Date personale
    Născut2 octombrie 1452
    Castelul Fotheringhay, Northamptonshire
    Decedat (32 de ani)
    Bosworth Field, Leicestershire
    ÎnmormântatGreyfriars, Leicester Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluiucis în luptă Modificați la Wikidata
    PărințiRichard Plantagenet[1]
    Cecily Neville, Ducesă de York[1] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriElizabeth of York, Duchess of Suffolk[*][1]
    Margareta de York[1]
    Anne de York, Ducesă de Exeter[1]
    Eduard al IV-lea al Angliei[1]
    George Plantagenet, 1st Duke of Clarence[*][1]
    Edmund, Earl of Rutland[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuAnne Neville
    CopiiEduard de Middleham, Prinț de Wales
    CetățenieFlag of England.svg Regatul Angliei Modificați la Wikidata
    Religiecatolicism Modificați la Wikidata
    Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    Titluriduce
    Familie nobiliarăCasa de York
    Rege al Angliei, Lord al Irlandei
    Domnie20 iunie 1483 – 22 august 1485
    Încoronare6 iulie 1483
    PredecesorEduard V
    SuccesorHenric VII
  • 1540Guillaume Budé (Budaeus), umanist, diplomat, filolog și elenist francez (n. 1468)
  • 1599Luca Marenzio, compozitor italian (n. 1553)

  • 1680Johann Georg al II-lea (31 mai 1613 – 22 august 1680) a fost Elector de Saxonia din 1656 până în 1680. El a aparținut liniei Albertine a Casei de Wettin.  A fost al patrulea copil în ordinea nașterii însă fiul cel mare (după decesul fratelui său la doar cinci luni) al Electorului Johann Georg I de Saxonia și a celei de-a doua soții, Magdalene Sibylle a Prusiei. Și-a succedat tatăl ca Elector de Saxonia când Johann Georg I a murit la 8 octombrie 1656.[1]

    În 1657 Johann Georg a făcut un aranjament cu cei trei frați ai săi pentru a preveni disputele teritoriale și în 1664 el a intrat în relații de prietenie cu regele Ludovic al XIV-lea al Franței. A primit bani de la regele francez însă existența unei puternice părți anti-franceze în Saxonia l-a pus ocazional în situația să răspundă în fața împăratului Leopold I.[2]

    Interesul pricipal al electorului nu a fost politica ci muzica și arta. El a împodobit Dresda, care sub el a devenit centrul muzical al Germaniei; muzicienii străini au fost bine primiți și a adunat în jurul lui o curte mare și splendidă, iar capitala sa a fost scena constantă de festivaluri muzicale și alte festivități.[2] Johann Georg II a comandat construirea primei case de operă, Opernhaus am Taschenberg.  

     La 13 noiembrie 1638, la Dresda, Johann Georg s-a căsătorit cu Magdalene Sybille de Brandenburg-Bayreuth. Ei au avut trei copii:

    1. Sibylle Marie (16 septembrie 1642 – 27 februarie 1643)
    2. Erdmuthe Sophie (25 februarie 1644 – 22 iunie 1670), căsătorită la 29 octombrie 1662 cu Christian Ernst, Margraf de Brandenburg-Bayreuth
    3. Johann Georg III (20 iunie 1647 – 12 septembrie 1691), succesorul lui ca Elector.  
      Johann Georg al II-lea
      Johan Georg II Johann Fink, vor 1675.jpg
      Portret de Johann Finck, 1675.
      Date personale
      Născut31 mai 1613
      Dresda
      Decedat (67 de ani)
      Tübingen
      ÎnmormântatCatedrala din Freiberg
      PărințiJohann Georg I
      Magdalene Sibylle a Prusiei Modificați la Wikidata
      Frați și suroriMaurice, Duke of Saxe-Zeitz[*]
      Augustus, Duce de Saxa-Weissenfels
      Christian I, Duke of Saxe-Merseburg[*]
      Magdalene Sibylle of Saxony[*]
      Sofia Eleonore de Saxonia
      Marie Elisabeth, Ducesă de Saxonia Modificați la Wikidata
      Căsătorit cuMagdalene Sybille de Brandenburg-Bayreuth
      CopiiJohann Georg al III-lea, Elector de Saxonia
      CetățenieFlag of Saxony.svg Saxonia Modificați la Wikidata
      Religieluteranism
      Ocupațiecolecționar de artă[*] Modificați la Wikidata
      Apartenență nobiliară
      TitluriMargraf
      Familie nobiliarăCasa de Wettin
      Elector de Saxonia
      Domnie8 octombrie 1656 – 22 august 1680
      PredecesorJohann Georg I
      SuccesorJohn George III
  • 1806Jean-Honoré Fragonard, pictor, desenator și gravor francez (n. 1732)
  • 1807. Maria Walpole (10 iulie 1736 – 22 august 1807), Contesă Waldegrave și Ducesă de Gloucester și Edinburgh, a fost membră a familiei regale britanice, soția Prințului William Henry, Duce de Gloucester și Edinburgh. Căsătoria ei cu Ducele, fără ca regele George al III-lea să știe, a dus la adoptarea Actului Regal al căsătoriilor din 1772.  
  • Maria în doliu, pictură de Gainsborough.

    Maria Walpole a fost fiica lui Edward Walpole și a Dorothy Clement. Bunicul ei a fost Robert Walpole, considerat a fi primul prim ministru al Regatului Unit (1721–41). Maria a crescut la Casa Frogmore în Windsor, Berkshire; părinții ei nu erau căsătoriți și statutul ei nelegitim a împiedicat statutul ei social în ciuda conexiunilor familiei ei.

    La 15 mai 1759, s-a căsătorit cu James Waldegrave, Conte Waldegrave, fiul lui James Waldegrave și al Mary Webbe. După căsătorie, Maria a devenit Contesă Waldegrave. Contele Waldegrave a murit la 28 aprilie 1763, lăsând-o pe Maria văduvă cu trei copii:

    • Lady Elizabeth Laura Waldegrave (1760–1816) care s-a căsătorit cu verișorul ei, George Waldegrave
    • Lady Charlotte Maria Waldegrave (1761–1808) care s-a căsătorit cu George FitzRoy
    • Lady Anna Horatia Waldegrave (1762–1801) care s-a căsătorit cu Lord Hugh Seymour.

    Anna și Hugh au fost străbunicii lui Charles Spencer, al 6-lea Conte Spencer, care a fost străbunicul Prințesei Diana de Wales.

    La 6 septembrie 1766 Maria s-a căsătorit cu Prințul William Henry, Duce de Gloucester și Edinburgh (1743-1805) la casa ei din Londra. Ducele era al treilea fiu al lui Frederick, Prinț de Wales și fratele regelui George al III-lea al Regatului Unit. Căsătoria a fost realizată în secret, deoarece familia regală britanică nu ar fi aprobat o căsătorie între un Prinț regal și o văduvă care nu avea rang regal. Au trăit la St Leonard's Hill în Clewer, în apropiere de Windsor și au avut trei copii.

    Căsătoria lor și cea a fratelui mai mic al Ducelui, Prințul Henry, Duce de Cumberland și Strathearn, a dus la adoptarea Actului Regal al căsătoriilor din 1772, prin care descendenții regelui George al II-lea trebuiau să solicite aprobarea suveranului înainte de căsătorie. Cu toate acestea, dispoziția nu a putut fi aplicată retroactiv, astfel că nunta dintre Maria și Duce a fost considerată legală de către parlament. Din cauza furiei regelui George al III-lea, Maria nu a fost primită niciodată la curte.

    Al doilea copil al Mariei și a Ducelui, Prințesa Caroline, a murit la vârsta de nouă luni în urma unei inoculări de variolă destinată s-o protejeze de această boală.  

    Maria Walpole
    Ducesă de Gloucester și Edinburgh
    Contesă Waldegrave
    Maria, Duchess of Gloucester (1739-1807).jpg
    Maria, de Joshua Reynolds.
    Date personale
    Născută10 iulie 1736
    St. James', WestminsterMiddlesex (astăzi Londra)
    Decedată (71 de ani)
    Oxford Lodge, Brompton, Middlesex (astăzi Londra)
    ÎnmormântatăCapela Sfântul Gheoghe, Castelul Windsor Modificați la Wikidata
    PărințiEdward Walpole[*][1]
    Dorothy Clement[*][1] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriCharlotte Walpole[*][1]
    Laura Walpole[*][1]
    Edward Walpole[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuJames Waldegrave, Conte Waldegrave
    Prințul William Henry, Duce de Gloucester și Edinburgh
    CopiiElizabeth, Contesă Waldegrave
    Charlotte, Ducesă de Grafton
    Lady Anna Seymour
    Prințesa Sofia de Gloucester
    Prințesa Caroline de Gloucester
    Prințul William Frederick, Duce de Gloucester
    CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
    Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    TitluriConte
    duce
    ducesă[*]
    Familie nobiliarăCasa de Hanovra
    1828Franz Joseph Gall, medic german, inițiator al frenologiei (n. 1758)
  • 1850Nikolaus Lenau, născut Nikolaus Franz Niembsch von Strehlenau, (n. ,[2][3][4][5] LenauheimLenauheimTimișRomânia[3][6] – d. ,[2][3][4][7][8][9][10][11][12][5] Oberdöbling[*]Austria[3][6]), a fost un important poet romantic austriac.  Nikolaus Lenau și-a petrecut tinerețea în Ungaria (PestaTokaj și la Pojon), fiind mult în custodia bunicilor, apoi a plecat la Viena, unde a studiat, între 1822 și 1832 jurisprudențafilozofiaagronomia și medicina, dar nu s-a putut decide pentru una dintre ele. În 1829 a fost foarte afectat de moartea mamei sale, fapt ce l-a adâncit și mai mult în tristețe și melancolie. La Heidelberg, în 1831, a făcut cunostință cu poetul și profesorul Gustav Schwab, care-l va ajuta la publicarea primului său volum, Gedichte (Poezii).

    În 1832 a plecat pentru un an în America pentru a-și încerca norocul ca fermier, dar s-a întors dezamăgit. Deși era deja un poet cunoscut, nu și-a găsit liniștea și a pendulat între Stuttgart și Viena. La Viena a cunoscut-o pe Sophie, sora prietenului său, Kleyle, căsătorită cu Max von Löwenthal, un demnitar de rang înalt. Poeziile publicate de Lenau în volum în anul 1838 vădesc afecțiunea purtată de poet față de Sophie.

    Nikolaus Lenau a scris în 1836 Faust, o versiune proprie a dramei, iar în anul următor, Savonarola, un poem epic legat de figura călugărului dominican Girolamo Savonarola. În 1842 a apărut Die Albigenser (Albigenzii), iar în 1844 poemul Don Juan, editat parțial după moartea sa. În același an, după un accident vascular cerebral, Nikolaus Lenau a decăzut progresiv în tulburări de personalitate, urmând să-și petreacă anii în spital de psihiatrie și în final, la azilul din Oberdöbling, astăzi un cartier din Viena.  Nikolaus Lenau este considerat unul din cei mai importanți poeți lirici ai Austriei secolului al XIX-lea, iar în literatura germană este asociat cu starea Weltschmerz („durerea lumii”), termen introdus de prozatorul romantic german Jean Paul, în romanul său Selina.

    Multe dintre poeziile sale au fost surse de inspirație pentru muzicieni, cum ar fi Robert Schumann în 6 Gedichte von Nikolaus Lenau (6 poezii de Nikolaus Lenau), Fanny Mendelssohn, (sora lui Felix Mendelssohn Bartholdy), Franz Liszt în Procesiunea nocturna și Valsul Mefisto nr.1Richard Strauss în poemul simfonic Don Juan și alții.

    Există mai multe spitale, străzi și școli care îi poartă numele, cum ar fi Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara. La intrarea în școală se află un bust dedicat poetului. În 1926 autoritățile române au redenumit localitatea sa natală Csatád în Lenauheim.

    La Stockerau unde locuiau bunicii lui Lenau, numit și Lenaustadt, se află centrul de cercetare legat de operele lui Nikolaus Lenau, în urma înființării Asociației internaționale Lenau (ILG) în 1964 și a Arhivelor internaționale Lenau, în 1968. ILG decernează anual premiul Nikolaus Lenau pentru poeți lirici de limbă germană.

    În 1987 asteroidul descoperit de Walter Elst la 21 august a fost numit 7400 Lenau, după numele poetului.  

    SCRIERI

    • 1832Poezii ("Gedichte")
    • 1836Faust
    • 1837Savonarola
    • 1838Poezii mai noi ("Neuere Gedichte")
    • 1842Albigenzii ("Die Albigenser")
    • 1844Don Juan.

    O ediție completă a scrierilor lui Nikolaus Lenau a fost publicată în 1970, în Republica Democrata Germană, în 2 volume, al doilea cuprinzând scrisori editate de Walter Dietze.  

    Nikolaus Lenau
    Nikolaus Lenau (Friedrich Amerling).jpg
    Nikolaus Lenau
    Date personale
    Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
    LenauheimLenauheimTimișRomânia[3][6] Modificați la Wikidata
    Decedat (48 de ani)[2][3][4][7][8][9][10][11][12][5] Modificați la Wikidata
    Oberdöbling[*]Austria[3][6] Modificați la Wikidata
    ÎnmormântatWeidling Cemetery[*][13] Modificați la Wikidata
    Naționalitateaustriacă Austria
    CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
    EtnieAustrieci Modificați la Wikidata
    Ocupațiepoet
    PseudonimNikolau Lenaus
    Limbilimba germană[1]  Modificați la Wikidata
    Activitatea literară
    Mișcare/curent literarromantism
    * 1861: Împăratul erei Xianfeng (Wade-Giles: Hsien-feng împăratul, chineză: 咸丰 帝, pinyin: Xiánfēngdì; 17 iulie 183122 august 1861), născut Aisin-Gioro I Ju, a fost al nouălea împărat al dinastiei Qing, și al șaptelea împărat Qing ce a domnit peste China propriu-zisă între 1850-1861.  
    Xianfeng
    Împărat Qing
    《咸丰皇帝朝服像》.jpg
    Date personale
    Nume la naștereᡳ ᠵᡠ Modificați la Wikidata
    Născut17 iulie 1831
    Vechiul Palat de VarăBeijing
    Decedat (30 de ani)
    Chengde
    ÎnmormântatMormintele Qing de EstZunhuaChina
    Cauza decesuluituberculoză Modificați la Wikidata
    PărințiÎmpăratul Daoguang
    Empress Xiaoquancheng[*] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriKurun Princess Shou'an[*]
    State Princess Duanmin[*]
    State Princess Duanshun[*]
    Princess of the second rank Shou-Zang[*]
    State Princess Shou-En[*]
    Princess of the second rank Shou-Xi[*]
    State Princess Shou-Zhuang[*]
    Yixuan, Prince Chun[*]
    Prince Gong[*]
    Yicong[*]
    Prince Yiwei[*]
    Yikang[*]
    Yichi[*]
    Yiho[*]
    Yihui[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuÎmpărăteasa Xiaodexian
    Împărăteasa Xiao Zhen Xian
    Împărăteasa Xiao Qin Xian
    CopiiZaichun, Împăratul Tongzhi
    Kurun Prințesa Rong'an
    CetățenieFlag of China (1889–1912).svg Dinastia Qing Modificați la Wikidata
    ReligieBudism Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    Familie nobiliarăClanul Aisin-Gioro
    Flag of China (1889–1912).svg Al-IX-lea Împărat Qing
    Domnie9 martie 1850 – 22 august 1861
    PredecesorÎmpăratul Daoguang
    SuccesorÎmpăratul Tongzhi
  • 1883Ivan Sergheevici Turghenev, romancier și dramaturg rus (n. 1818)
  • 1890Vasile Alecsandri (n. 21 iulie S.N. 2 august 1821, undeva în ținutul BacăuluiMoldova — d. 22 august S.N. 3 septembrie 1890Mirceștijudețul RomanRomânia) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.  Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri și al Elenei Alecsandri, născută Cozoni. După unii cercetători, anul nașterii ar putea fi 18211819 sau chiar 1818. Locul nașterii sale este incert, deoarece nașterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munți din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva pe raza județului Bacău. A avut un frate, Iancu Alecsandri și o soră, Catinca Alecsandri, căsătorită cu Constantin Rolla, boier și om politic român, militant înfocat pentru Unirea Principatelor Române (1859) și ministru în mai multe rânduri în guvernele Moldovei.

    Alecsandri și-a petrecut copilăria la Iași și la Mircești, unde tatăl său avea o moșie și unde a revenit pe întreaga durată a vieții sale să-și găsească liniștea. A început învățătura cu un dascăl grec, apoi cu dascălul maramureșean Gherman Vida.

    Între anii 1828 și 1834, s-a deschis la Iași pensionul lui Victor Cuenim. Spătarul Alecsandri l-a înscris pe fiul său la pensionul francez, unde a studiat alături de Mihail Kogălniceanu și de Matei Millo, actorul de care l-a legat o mare prietenie și admirație și pentru care a scris Chirițele și o mare parte din Cânticelele comice.  

    Vornicul Alecsandri, Vasile și Iancu

    În anul 1834, împreună cu alți tineri boieri moldoveni, printre care viitorul domn Al. I. Cuza și pictorul Ion Negulici, a fost trimis la studii la Paris, unde și-a dat bacalaureatul în anul 1835. În 1837 s-a pregătit pentru un bacalaureat în științe, urmând cursurile Facultății de Inginerie, pe care nu a terminat-o.

    În 1838 apar primele încercări literare în limba franceză: ZunarillaMarieLes brigandsLe petit rameauSerata. În anul următor s-a întors în țară și a ocupat un post în administrație până în 1846. Împreună cu Costache Negruzzi a făcut o călătorie în Italia, care a devenit motiv de inspirație pentru nuvela romantică Buchetiera de la Florența.

    În 1840, împreună cu Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi a luat conducerea teatrului din Iași și și-a început activitatea de dramaturg care i-a adus cele mai constante succese. Opera sa dramatică însumează circa 2000 de pagini, rămânând cel mai rezistent compartiment al activității sale literare și va constitui baza solidă pe care se va dezvolta dramaturgia românească în principalele sale direcții tehnice: comedia străină și drama istorică. În noiembrie s-a jucat Farmazonul din Hârlău iar în februarie 1841Cinovnicul și modista, ambele preluate după piese străine.

    Din 1842 datează importanta sa călătorie în munții Moldovei, în urma căreia descoperă valoarea artistică a poeziei populare. Scrie primele sale poezii în limba română pe care le va grupa mai târziu în ciclul Doine și care sunt foarte strâns legate de modelul popular din care au luat naștere.

    În 1844, împreună cu Mihail Kogălniceanu și Ion Ghica scoate săptămânalul Propășirea, în care poetul va publica versuri ce vor fi incluse în ciclul Doine și lăcrimioare, iar în 11 ianuarie se reprezintă piesa Iorgu de la Sadagura, comedie de rezistență în dramaturgia scriitorului.

    În 1845 cu ocazia seratelor literare de la Mânjina o cunoaște pe Elena, sora prietenului Costache Negri, de care se îndrăgostește și căreia, după moartea timpurie din 1847 (la doar 2 ani după ce a cunoscut-o), îi dedică poezia Steluța și apoi întreg ciclul de poezii Lăcrămioare.  Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848. Mișcarea revoluționară din Moldova a avut un caracter pașnic (fiind denumită în epocă „revolta poeților”). La 27 martie 1848, la o întrunire a tinerilor revoluționari moldoveni care a avut loc la hotelul Petersburg din Iași, a fost adoptată o petiție în 16 puncte adresată domnitorului Mihail Sturdza, petiție redactată de către Vasile Alecsandri.

    După înfrângerea mișcării pașoptiste Vasile Alecsandri este exilat. După ce călătorește prin Austria și Germania se stabilește la Paris, unde se întâlnește cu alți militanți pașoptiști munteni; din perioada exilului datează poeziile Adio Moldovei și Sentinela română.

    În mai 1849 pleacă, împreună cu ceilalți exilați, la Brașov, apoi în Bucovina, iar în toamna aceluiași an, la Paris.

    Scrie primele „cântecele comice” (Șoldan ViteazulMama Anghelușa) și câteva scenete comice și muzicale. Se întoarce în țară în luna decembrie.  Nicolae Bălcescu, prietenul lui Vasile Alecsandri, moare la Palermo în 1852. Între anii 1852-1853, Alecsandri rămâne pentru mai multă vreme în Franța. În vara anului 1853, pornește spre sudul Franței, într-o călătorie spre PirineiMarsiliaGibraltarTangerMarocMadrid, o călătorie care va lăsa urme în creația sa poetică, în gustul pentru exoticul mauro-hispanic.

    În 1855 s-a îndrăgostit de Paulina Lucasievici, cu care a avut o fată, Maria, în noiembrie 1857. S-au căsătorit nouăsprezece ani mai târziu, pe 3 octombrie 1876. Din 1860 se stabilește la Mircești, unde rămâne până la sfârșitul vieții, chiar dacă lungi perioade de timp a fost plecat din țară în misiuni diplomatice.

    Vasile Alecsandri și Ion Ghica la Istanbul în 1855

    În 1882 este ales președinte al secției de literatură a Academiei. Călătorește în Franța pentru a primi premiul oferit de felibri; este sărbătorit la Montpellier. Îl vizitează pe ambasadorul României la Londra, prietenul său Ion Ghica. Pleacă la Paris în 1885, ca ministru al României în Franța. În 1889, primește vizita poeților francezi Sully Prudhomme și Leconte de Lisle.

    Vasile Alecsandri s-a stins din viață la 22 august 1890, după o lungă suferință, fiind înmormântat cu toate onorurile la conacul său de la Mircești.  A fost unul dintre fruntașii mișcării revoluționare din Moldova, redactând împreună cu Kogălniceanu și C. Negri Dorințele partidei naționale din Moldova, principalul manifest al revoluționarilor moldoveni.

    În 1854 - Apare sub conducerea sa România literară, revistă la care au colaborat moldovenii C. Negruzzi, M. Kogălniceanu, Al. Russo, dar și muntenii Gr. AlexandrescuD. BolintineanuAl. Odobescu.

    În 1859 - Este numit de domnitorul Al. I. Cuza ministru al afacerilor externe; va fi trimis în FranțaAnglia și Piemont pentru a pleda în scopul recunoașterii Unirii.

    Primește Premiul Academiei pentru Literatură în 1881.  În 1863 ia naștere la Iași societatea Junimea, al cărui membru onorific a fost până la sfârșitul vieții. În anul 1867 este ales membru al Societății literare române, devenită Academia Română.

    Cu ocazia serbărilor de la Putna din 1871, poetul trimite două cântece care au însuflețit marea masă de oameni: Imn lui Ștefan cel Mare și Imn religios cântat la serbarea junimei academice române. În același an Titu Maiorescu publică în Convorbiri literare studiul Direcția nouă în poezia și proza românească în care spune: „În fruntea noii mișcări e drept să punem pe Vasile Alecsandri. Cap al poeziei noastre literare în generația trecută, poetul <Doinelor și lăcrimioarelor>, culegătorul cântecelor populare păruse a-și fi terminat chemarea literară (...). Deodată, după o lungă tăcere, din mijlocul iernei grele, ce o petrecuse în izolare la Mircești, și iernei mult mai grele ce o petrecuse izolat în literatura țării, poetul nostru reînviat ne surprinse cu publicarea Pastelurilor ... “

    OPERA. EVOLUȚIE ȘI TENDINȚE

    Vasile Alecsandri tipărit pe un timbru poștal

    În 1843 apare, în Albina RomâneascăTatarul, prima poezie care va face parte din ciclul Doine și lăcrămioare. Tot acum scrie poeziile Baba CloanțaStrungaDoinaHoraCrai nou. În 1848 scrie poezia Către români, intitulată mai târziu Deșteptarea României.

    În 1850, după o absență de aproape doi ani, Vasile Alecsandri se întoarce în țară; publică în revista Bucovina poeziile populare Toma AlimoșBlestemulȘerb săracMioaraMihu Copilul. Începe sa lucreze la ciclul Chirițelor cu Chirița în Iași. Aceasta va fi urmată de Chirița în provincie (1852), Chirița în voiagiu (1864) și Chirița în balon (1874). La Teatrul Național se joacă Chirița în Iași sau Două fete ș-o neneacă.

    În 1852 apare volumul Poezii poporale. Balade (Cântice bătrânești). Adunate și îndreptate de d. V. Alecsandri. Tipărește primul volum de teatru Repertoriul dramatic, care conține piesele Iorgu de la SadaguraIașii în carnavalPeatra din casăChirița la IașiChirița în provincie. În 1853 apare volumul Poezii poporale. Balade adunate și îndreptate de V. Alecsandri, partea a II-a. Publică la Paris primul volum de poezii originale: Doine și lăcrimioare. În 1856 apare în Steaua Dunării, revista lui Kogălniceanu, poezia Hora Unirii.

    În 1874 publică Boieri și ciocoi, una dintre cele mai importante comedii, o frescă socială de dimensiuni considerabile. Tot în Convorbiri literare publică nuvela Călătorie în Africa. În 1875 se editează Opere complete, cuprinzând Poezii (I-III) și Teatru (IV). În 1876 se publică volumul Proza. În 1877, odată cu poezia Balcanul și Carpatul începe seria Ostașilor noștri. În 1878 apare volumul Ostașii noștri, închinat eroismului românilor în războiul din 1877. În 1881 apare ultimul volum din Opere complete, care cuprinde ciclurile Legende nouă și Ostașii noștri. Tot în anul 1881, cu prilejul încoronării regelui Carol I, Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”.

    În evoluția artistică a lui Alecsandri se pot distinge cel puțin trei momente, trei vârste aflate în deplină corelație cu epoca plină de transformări prin care trece societatea românească a acelor timpuri.

    Debutul său stă sub semnul unui romantism tipic, entuziast, liric (Buchetiera de la FlorențaDoine și lăcrimioare) dar și al unei necruțătoare critici a ridicolului social în piesa Iorgu de la Sadagura sau în ciclul "Chirițelor". Acest romantism tipic, caracteristic literaturii române din perioada pașoptistă, are în literatura lui Alecsandri cea mai înaltă măsură în Balta albă și în Deșteptarea României și, de cele mai multe ori se prelungește prin unele texte până după Unire.

    O a doua etapă, așa-zisă de limpezire, de obiectivare a viziunii și a mijloacelor artistice, se poate observa începând cu prozele călătoriei în Africa și terminând cu expresia artistică matură din pasteluri și din unele legende.

    Cea de-a treia etapă îl face să revină spre teatru, cu o viziune în general romantică, viziune filtrată însă printr-un echilibru al sentimentelor, printr-o seninătate a înțelegerii care îl apropie de clasicism. Epoca în care trăiește Alecsandri este fundamental romantică, dar fără îndoială că a vorbi despre clasicism și romantism la modul concret (implicând așadar o conștiință și practică concretă), e o aventură la fel de mare ca aceea de a descoperi marile curente europene într-o literatură cu altă evoluție culturală și istorică decât cele din vestul Europei.

    După 1840, când psihologia romantică pătrunde mai adânc, poetul începe să sufere de ceea ce s-a numit <<sentimentul incomplenitudinii, dar, în aceeași măsură, suferă de teama de dezordine în lumea fizică și morală. Haosul îi provoacă viziuni negre. Lângă senzația de axfisie și dorința de expansiune stă, mereu, un treaz sentiment al ordinei, stă voință (la Grigore Alexandrescu, Heliade, mai ales) de a împăca elementele în <<sfadă>>.[8]

    Marile convulsii istorice modelate de marile modele culturale imprimă începuturilor poeziei românești o configurație dialogică. Pe de-o parte revolta și idealurile, transfigurate în așa zisele universuri compensative: revoltă, erotică, sentimente ale individualului raportat la lume, tipic romantice, construite pe marile modele ale literaturii occidentale (Lamartine, Victor Hugo etc), iar pe de altă parte tentația de a imprima acestei mișcări de emancipare o ordine, o coerență, care nu putea fi găsită decât în marile modele ale literaturii clasice, adică în încercarea de a obiectiva viziunea și mijloacele artistice, inițial, iar mai apoi în luciditatea interogării lumii, în gustul contrastelor tragice născute de interacțiunea dintre epoci, de ruptura dintre ele.

Pastelurile

Alecsandri la bătrânețe

Alecsandri începe să publice pasteluri în 1868, în diverse numere ale Convorbirilor literare.

Astfel de încercare de obiectivare a viziunii sunt pastelurile lui Alecsandri. Pastelul este o specie a genului liric cunoscută - în această formă - numai în literatura română, creată și dusă la celebritate de Alecsandri însuși, într-un ciclu de versuri care i-a dat numele: "Pasteluri", publicate în revista Convorbiri literare, în cea mai mare parte între 1868 și 1869.

Pastelul preia de la poezia descriptivă a primilor romantici nu numai ideea corespondenței dintre sentiment și tabloul de natură, ci și pe aceea a privirii unui peisaj sub unghiul mișcător al marilor cicluri naturale, al anotimpurilor, care îl luminează și-l însuflețesc mereu de altă viață, în alte nuanțe; pe de altă parte, supune descrierea unui proces de obiectivare caracteristic poeziei post romantice, încercând să o apropie de trăsăturile unei opere plastice. Pastelul este mai degrabă un tablou realizat cu ajutorul limbajului (la origine pastelul însemna un desen în creion moale, ușor colorat). Acest tip de poezie manifestă preocupare pentru satisfacerea unor exigențe specifice: compoziție, colorit, echilibru.

Alecsandri a dat formă concretă unei tendințe care preexista în poezia românească (găsim elemente de pastel la Asachi, Heliade, Alexandrescu). El va fi urmat de mai toți poeții sensibili la elementul pictural, la peisaj, indiferent de orientare estetică: Alexandru MacedonskiGeorge CoșbucIon PillatVasile Voiculescu.

Pastelurile lui Alecsandri evocă natura așa zis domestică, adică tot ce constituie cadrul obișnuit al unei vieți patriarhale, idilice. Elementele descriptive apar aici nu incidental, ca un cadru al unui conflict de natură romantică, ci sunt scopul elementar al acestei poezii. Natura nu mai este un refugiu, ca în marea poezie romantică, ci cadrul natural privit cu obiectivitate descriptivă. Pastelurile devin în acest sens imnul plin de încredere adresat adevăratei țări, satului și adevăratelor valori ale acestuia: munca, rodnicia, robustețea și sănătatea morală. Melancolia romantică este înlocuită aici cu încredere în armonia naturală, cu o adevărată credință naturistă (vezi poeziile dedicate primăverii: Câmpia scoate aburi; pe umedul pământ / Se-ntind cărări uscate de-al primăverii vânt. Căldura pătrunde în inimi și natura iese din amorțeală, sosesc cocorii din țările calde, țăranii muncesc câmpul. Universul generat va fi unul al armoniei și al ciclurilor firești ale naturii.

Autorul dramatic

Vasile Alecsandri (portret de Mișu Popp)

În perioada 1878 - 1879, la conacul sau de la Mircești, scrie drama istorică romantică Despot-Vodă. Premiera a avut loc în octombie 1879 pe scena Teatrului Național din București. Piesa fusese citită în cenaclul Junimii din 8 mai 1879, printre auditori aflându-se Mihai EminescuIoan SlaviciIon Luca Caragiale. Pe data de 30 septembrie 1880, i s-a jucat drama Despot Vodă. La Montpellier este premiat pentru poezia Cântecul gintei latine. Scrie feeria națională Sânziana și Pepelea.

Începe să lucreze în 1882 la piesa Fântâna Blanduziei, pe care o va termina anul următor. Sunt celebre epistolele pe care Ion Ghica i le trimite. În 1884 piesa Fântâna Blanduziei este reprezentată la Teatrul Național din București.

Scrie și citește în cenaclul Junimea drama Ovidiu. În 1885, Teatrul Național prezintă drama Ovidiu a lui Vasile Alecsandri.

În 1886, Titu Maiorescu a publicat în Convorbiri literare articolul Poeți și critici; acesta se încheie cu o privire sintetică asupra operei lui Alecsandri:

„A lui liră multicoloră a răsunat la orice adiere ce s-a putut deștepta din mișcarea poporului nostru în mijlocia lui. În ce stă valoarea unică a lui Alecsandri? În această totalitate a acțiunilor sale literare“.

Volume de teatru. Comedii

  • Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă (1850)
  • Teatru românesc. Repertoriul dramatic al d-lui Vasile Alecsandri (1852)
  • Chirița în provincie (1855)
  • Chirița în voiagiu (1865)
  • Chirița în balon (1875)

Volume de poezie

Monumentul lui Vasile Alecsandri în Chișinău, Republica Moldova.
  • Poezii poporale. Balade (Cîntice bătrânești) adunate și îndreptate de Vasile Alecsandri, Volumul I (1852)
  • Poezii poporale. Balade (Cîntice bătrânești) adunate și îndreptate de Vasile Alecsandri, Volumul II (1853)
  • Doine și lăcrimioare, 1842-1852 (1853)
  • Poezii populare ale românilor adunate și întocmite de Vasile Alecsandri (1866)

Proze

  • Istoria unui galben
  • Suvenire din Italia. Buchetiera de la Florența
  • Iașii în 1844
  • Un salon din Iași
  • Românii și poezia lor
  • O primblare la munți
  • Borsec
  • Balta-albă
  • Călătorie în Africa.
  • Un episod din anul 1848

Proze din periodice

Capela din Mircești unde este înmormântat Vasile Alecsandri.
  • Satire și alte poetice compuneri de prințul Antioh Cantemir
  • Melodiile românești
  • Prietenii românilor
  • Lamartine
  • Alecu Russo
  • Dridri, (roman scris în 1869, publicat în 1873)
  • Din albumul unui bibliofil
  • Vasile Porojan
  • Margărita, (nuvelă scrisă în 1870, din ea fiind publicată numai un mic episod în 1880)
  • Introducere la scrisorile lui Ion Ghica către Vasile Alecsandri

Drame

  • Cetatea Neamțului sau Sobiețchi și plăeșii români (1857)
  • Lipitorile satelor (1863)
  • Sgârcitul risipitor (1863)
  • Despot Vodă, dramă istorică (1880)
  • Fântâna Blanduziei (1884)
  • Ovidiu (1890)

Opere complete

  • Opere complecte: Poesii, Proză, Teatru, 1875

Prezență în antologii

  • Testament - Anthology of Modern Romanian Verse - Bilingual Edition (English/Romanian) / Testament - Antologie de Poezie Română Modernă - Ediție Bilingvă (Engleză/Română) - (Daniel Ioniță, Editura Minerva 2012 - ISBN 978-973-21-0847-5)
Vasile Alecsandri
Constantin Daniel Stahi - Portretul lui Vasile Alecsandri.jpg
Vasile Alecsandri
Date personale
Născut[3][4] Modificați la Wikidata
undeva în actualul județ BacăuMoldova
Decedat (69 de ani)[5][3][6][7][1] Modificați la Wikidata
MirceștiMirceștiIașiRomânia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (cancerModificați la Wikidata
PărințiVasile Alecsandri, Elena Cozoni
Naționalitateromână
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitordramaturgfolcloristom politic și diplomat
Activitate
PseudonimV. Mircesco  Modificați la Wikidata
Limbilimba franceză[1]
limba română[2][1]  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru fondator al Academiei Române
* 1893. Ernest al II-lea, Duce de Saxa-Coburg și Gotha (germană Ernst II August Herzog von Sachsen-Coburg und Gotha21 iunie 1818 – 22 august 1893) a fost al doilea Duce al Ducatului de Saxa-Coburg și Gotha și a domnit din 1844 până la moartea sa. În timpul domniei sale au avut loc războiul austro-prusac și războiul franco-prusac.  
O litografie a lui Ernest, 1842

Ernest, Prinț Ereditar de Saxa-Coburg-Saalfeld, s-a născut la Palatul Ehrenburg din Coburg la 21 June 1818.[1] A fost fiul cel mare al Ducelui Ernest al III-lea de Saxa-Coburg-Saalfeld și a primei lui soții, Louise de Saxa-Gotha-Altenburg. A avut un frate, Prințul Albert, care mai târziu a devenit soțul reginei Victoria.

Deși Ducele Ernest a fost tatăl a numeroși copii din diferite relații, cei doi băieți nu au mai avut alți frați legitimi. În 1826, tatăl lor a succedat ca Ernest I, Duce de Saxa-Coburg și Gotha prin extinderea teritoriilor după decesul lui Frederic al IV-lea, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg.[2]

Ernest și fratele lui au locuit adesea cu bunica lor, Contesa Augusta de Reuss-Ebersdorf, până la decesul ei în 1831. El și Albert au fost crescuți și educați împreună, ca în cazul în care aceștia ar fi fost gemeni.[3] Deși Albert era cu 14 luni mai mic, el l-a depășit intelectual pe Ernest.[3] În 1824, părinții lor au divorțat; ulterior ea a părăsit Coburg și i s-a interzis să-și mai vadă fii.[4] Curând ea s-a recăsăorit cu Alexander von Hanstein, Conte de Pölzig și Beiersdorf și a murit în 1831 la vârsta de 30 de ani.[5] În anul de după moartea ei, tatăl lor s-a recăsătorit cu propria nepoată, Ducesa Maria de Württemberg, care era fiica surorii lui Antoaneta. Prin urmare, mama vitregă era, de asemenea, verișoara lor primară. Separarea și divorțul părinților, precum și moartea mamei lor, i-a bulversat pe băieți și a apropiat și mai mult relația dintre ei.[6]

În 1836, Ernest și Albert au vizitat-o pe verișoara lor, Prințesa Victoria de Kent, la Castelul Windsor, unde au petrecut câteva săptămâni.[7] Ambii băieți, în special Albert, erau considerați de către familie a fi potențiali soți pentru tânăra prințesă, și ei au început să învețe bine limba engleză.[8]

Temperamental, Victoria se asemăna mai mult cu Ernest, ambii fiind plini de viață și sociabili, le plăceau dansul, bârfa și nopțile târzii; în schimb acest ritm îi provoca rău fizic lui Albert.[9] Victoria credea că Ernest era "de cele mai multe ori onest și cu o expresie inteligentă", în timp ce Albert "părea plin de bunătate și dulceață și foarte inteligent și deștept".[8] Nici o ofertă de căsătorie nu s-a făcut pentru nici unul dintre frați și ei s-au întors acasă.
În același an, Ernest a început instruirea militară.[9] În aprilie 1837, Ernest și Albert au început să frecventeze cursurule Universității din Bonn.[10] În 1839, frații au călătorit din nou în Anglia, unde Victoria devenise regină de doi ani. Victoria l-a găsit pe Albert agreabil și l-a cerut în căsătorie.[11]

Această conexiune a avut multe implicații asupra Ernest în viitor; de exemplu, el a fost ales ca naș pentru cea de-a doua fiică a lui Albert, Prințesa Alice.  

    Soția lui Ernest, Alexandrine de Baden.

    Diverse candidate au fost considerate ca posibile soții pentru Ernest. Tatăl său a vrut ca el să se căsătorească cu o mare prințesă, cum ar fi o Mare Ducesă rusă.[12] O posibilitate era Prințesa Clémentine de Orléans, o fiică a regelui Ludovic-Filip I, pe care a întâlnit-o în timp ce vizita curtea de la Tuileries.[13] O astfel de căsătorie ar fi cerut totuși convertirea sa de la luteranism la romano-catolicism, și în consecință planul nu s-a finalizat.[13] Mai târziu, Clémentine s-a căsătorit cu vărul lui, Prințul August de Saxa-Coburg și Gotha. De asemenea, Ernest a fost considerat de regina Maria Christina a Spaniei un posibil soț pentru tânăra ei fiică Isabela a II-a a Spaniei[14] și de regina Victoria pentru verișoara ei, Prințesa Augusta de Cambridge.[15]

    La Karlsruhe la 3 mai 1842, Ernests-a căsătorit cu prințesa de 21 de ani, Alexandrine de Baden.[16] Ea era fiica cea mare a lui Leopold, Mare Duce de Baden și a Prințesei Sofia Wilhelmina a Suediei (fiica regelui detronat Gustav al IV-lea al Suediei). Din căsătorie nu au rezultat copii, deși Ernest a fost tatăl a cel puțin trei copii nelegitimi în anii următori.[15]

    Ernest a suferit de boli venerice în adolescență și la începutul celei de-a treia decadă a vieții cel mai probabil ca o consecință a vieții sălbatice și promiscue.[9] Aceste calități el le-a moștenit de la tatăl său, care și-a dus cei doi fii la Paris și la Berlin pentru a "gusta din plăceri", spre "groaza și rușinea" lui Albert.[13]

    Pe măsură ce anii au trecut, și în continuare nu a avut copii legitimi, Ernest a devenit mai distant cu soția sa și a fost continuu infidel. Deși Alexandrine a continuat să fie devotată, alegând să ignore aceste relații, loialitatea ei a devenit din ce în ce derutantă pentru cei din afara familiei sale imediate.[17] Prin anul 1859, după șaptesprezece ani de lipsă a copiilor, Ernest n-a mai avut nici un interes față de soția lui  

    Mare parte a domniei lui Ernest, moștenitorul prezumptiv al Ducatului de Saxa-Coburg și Gotha a fost singurul său frate, Albert, Prinț Consort.[2]

    Când a devenit din ce în ce mai clar faptul că Ernest nu va avea copii și posibilitatea unei uniuni între ducatele sale și Regatul Unit a devenit reală, realitatea aceasta a fost indezirabilă.[2] Aranjamente speciale au fost făcute printr-o combinație de clauze constituționale și renunțări pentru a trece tronul lui Ernest la un fiu al lui Albert, prevenind în același timp o uniune personală.[2] În consecință, Prințul Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al fratelui său a fost desemnat la 14 decembrie 1861 moștenitorul lui Ernest, atunci când Prințul de Wales (viitorul Eduard al VII-lea al Regatului Unit) a renunțat la drepturile sale de succesiune.  

    Ernest II
    Duce de Saxa-Coburg și Gotha
    ErnstIIofSCG.jpg
    Date personale
    Nume la naștereErnst August Karl Johann Leopold Alexander Eduard
    Născut21 iunie 1818
    Coburg
    Decedat (75 de ani)
    Reinhardsbrunn
    ÎnmormântatMorizkirche (Coburg)[*] Modificați la Wikidata
    PărințiErnest I, Duce de Saxa-Coburg și Gotha
    Prințesa Louise de Saxa-Gotha-Altenburg Modificați la Wikidata
    Frați și suroriPrințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuAlexandrine de Baden
    CetățenieFlag of Germany (1867–1919).svg Germania Modificați la Wikidata
    Religieluteranism Modificați la Wikidata
    Ocupațieofițer
    compozitor
    pictor Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    Titluriduce
    Familie nobiliarăCasa de Saxa-Coburg și Gotha
    Duce de Saxa-Coburg și Gotha
    Domnie1844–1893
    PredecesorErnst I
    SuccesorAlfred
  • 1917:Ecaterina Teodoroiu (născută Cătălina Vasile Toderoiu la 14 ianuarie 1894, Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-JiuRomânia – d. 22 august 1917 lângă Panciu, România) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

    Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țara ei. După intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

    Celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist.  S-a născut la Vădeni (astăzi parte a orașului Târgu Jiu), județul Gorj în Regatul României, într-o familie de agricultori care mai aveau alți cinci băieți și două fete. A început studiile la școala primară din sat și le-a continuat la una din Târgu Jiu, perioadă de când datează schimbarea numelui ei în Ecaterina Teodoroiu (după cum a fost scris în catalogul clasei). A continuat studiile până în 1909 la școala româno-germană din Târgu Jiu și apoi a mers la un gimnaziu-pension din București cu scopul de a deveni învățătoare. Acolo, a avut contact cu primii cercetași din România, intrând în 1913 în cohorta „Păstorul Bucur”  

  • După izbucnirea Primului Război Mondial, Ecaterina s-a transferat la Târgu Jiu, la cohorta „Domnul Tudor”. După intrarea țării sale în război, a activat ca asistentă medicală pe front, urmând Regimentul 18, în care lupta fratele ei, Nicolae, chiar în zonele natale din Gorj. După moartea lui Nicolae, căzut pe front, din dorința de a-și răzbuna familia distrusă, Ecaterina a hotărât să lupte activ și a cerut permisiunea comandantului Diviziei 2 să fie transferată într-o unitate de combatanți.[1]

    Portret din 1916

    În 10 octombrie 1916 a avut loc prima bătălie de la Jiu. Armata I Română, comandată de generalul Ion Dragalina, a respins o puternică ofensivă inamică, iar soldatul Ecaterina Teodoroiu a fost în primele linii. A fost luată prizonieră, dusă fiind la Cărbunești.[2] De acolo, a evadat folosind un revolver ascuns pentru a-l împușca pe soldatul ce îi păzea pe ea și pe comandantul plutonului ei, fiind rănită ușor la picior în timp ce fugea.[2] Revenită la unitatea sa, a continuat luptele în zona orașului Filiași și a fost din nou rănită,[3] de această dată mai grav, suferind fracturi ale tibiei și femurului stângi. În timp ce se afla în spital, armata română s-a retras în Moldova, și ea a fost mutată pe rând în spitalele din Craiova, București și în cele din urmă, Iași.[2]

    Pentru aceste fapte de arme a fost decorată în martie 1917 mai întâi de organizația de cercetași cu „Virtutea cercetășească” de aur, iar apoi prin decret regal cu „Virtutea militară” clasa a II-a.[1] A fost vizitată personal de regina Maria care i-a conferit decorația și a înaintat-o în gradul de sublocotenent. Întâlnirile sale cu familia regală au fost puternic mediatizate.  

    A revenit pe front în vara lui 1917. La 20 august, Regimentul 43/59 Infanterie din care făcea parte ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap[5] (conform unei versiuni) sau în piept[6] (conform altei versiuni), în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.  

    După terminarea războiului, Ecaterina Teodoroiu a devenit o eroină a României Mari. Inițial înmormântată în comuna Fitionești din județul Putna, osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Târgu Jiu într-un mausoleu din centrul orașului.[7]

    După venirea regimului comunist, deși acesta promova personaje istorice cu origini umile pentru a arăta contribuția țărănimii și muncitorilor la cultura țării, Ecaterinei Teodoroiu i s-a dat o importanță foarte redusă:[4] prin studiile făcute, ea urma să acceadă în clasa burgheziei, imaginea sa fusese asociată foarte frecvent cu familia regală, iar mișcarea cercetașilor din care făcea parte era considerată, la fel, o organizație burgheză „reacționară”.[a] După anii 1960, regimul comunist a virat spre naționalism, și în timpul lui Nicolae Ceaușescu imaginea Ecaterinei Teodoroiu a fost din ce în ce mai des prezentată ca pe cea a unei eroine naționale, în 1978 realizându-se și un film despre ea. Legăturile cu casa regală și rolul în fondarea mișcării cercetașilor au fost însă trecute sub tăcere. După revoluția din 1989, din cauza utilizării ei de către propaganda comunistă, prezența imaginii ei în contextul comemorărilor contribuției românești la Primul Război Mondial a continuat să fie una discretă.[4]

    Din anul 1938, casa familiei Teodoroiu, construită în 1884, a fost amenajată drept casă memorială „Ecaterina Teodoroiu”.[8] Centrul local de cercetași din Târgu Jiu îi poartă numele.

    Monumentul din Slatina

    Există multiple monumente în cinstea ei:

    • Monumentul “Ecaterina Teodoroiu” (sculptor Dumitru Mățăoanu (1888-1929)), ridicat la Slatina. Construcția a început în 1921 și a durat până la 31 mai 1925, fiind primul monument din țară ridicat în memoria eroinei. Pe un piedestal din beton, în trei trepte, realizat în stil baroc, cu colțurile sub forma unor coloane adosate, se află statuia din bronz a eroinei, realizată în mărime naturală, într-o atitudine dinamică, cu mâna stângă ținând arma în cumpănire iar în mâna dreaptă, ridicată, ține o cască ostășească. Este înscris în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI: OT-III-m-B-09080.[9]
    • Monumentul Ecaterina Teodoroiu din Brăila (sculptor Vasile Ionescu-Varo, 1928) se compune din sculptura ronde-bosse din bronz turnat și patinat montată pe un soclu din zidărie cu ciment. Pe soclu, la bază, este încastrată o placă de bronz cu inscripția: Sublocotenent / erou / ECATERINA / TEODOROIU / căzută în luptele de la / Mărășești august 1917. Din 1974, monumentul se află amplasat în fața Liceului "Gh. Munteanu Murgoci". Este înscris în Lista Monumentelor Istorice cu cod LMI: BR-III-m-B-02143.[10]
    • Monumentul Victoriei (Biruinței) (sculptor Oscar Han, 1934), amplasat la Tișița, reprezintă o imortalizare a victoriei din 1916 – 1918. Monumentul de bronz, cu o înălțime de 2,50m, o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu cu sabia ridicată deasupra capului.[11] Inițiatorul monumentului a fost Pamfil Șeicaru, pe cheltuială proprie. La inaugurarea din 20 septembrie 1934 au participat regele Carol al II-lea al României și Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia.[12]
    • Mausoleul Ecaterina Teodoroiu (sculptor Milița Petrașcu, 1936), ridicat la Târgu Jiu. Monumentul, realizat din travertin italian, cu dimensiunile 2,90 x 1,60 m și înălțimea 2,10 m, are forma unui sarcofag de piatră albă, pe un postament cu trei trepte, pe care este amplasat un basorelief ce prezintă scene din viața și activitatea militară a EROINEI DE LA JII - SUBLOCOTENENTUL ECATERINA TEODOROIU.[13] Basoreliefurile de pe fețele laterale ale sarcofagului, sunt organizate astfel: pe fața dinspre miazăzi, apare un tablou prezentând copilăria, în cadrul vieții din satul ei natal; pe latura opusă, apare eroina, în medalion, salutată de cercetașii din care a făcut parte, ca elevă de curs secundar; celelalte două fețe ne-o înfățișează în război, pornind la atac cu plutonul și momentul final, când este dusă la locul de odihnă de mâini pioase de soldați. În cele patru colțuri, veghează patru femei în costum național, ținând în mâini câte o cunună de lauri.[14] Monumentul este înscris la pozitia 474, codul GJ-III-m-B-09469 în Lista Monumentelor Istorice, actualizată prin ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.[15]
    Monumentul Ecaterinei Teodoroiu lângă Panciu, ridicat in locul în care a căzut eroina
    • Monumentul eroilor din Azuga (sculptor Ioan Iordănescu, 1937). Constă din două grupuri statuare în mărime naturală, din bronz, în dreapta o femeie simbolizând Patria sprijină un ostaș rănit; în stânga Ecaterina Teodoroiu în uniformă militară, în momentul când este lovită de un glonț ucigaș, lângă un soldat sprijinit de un tun.[16]
    • Monumentul Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu (sculptor D. Iliescu, 1972), este amplasat la 500 m nord-vest de satul Muncelu, comuna Străoane, pe partea dreaptă a drumului către Soveja. Are un soclu. Pe partea frontală a soclului din piatră fățuită este montat un basorelief, care o reprezintă pe Ecaterina Teodoroiu. Sub acesta se găsește o placă din marmură pe care se află inscriția „Pe aceste locuri a căzut eroic în luptele pentru apărarea Patriei, la 22 august 1917, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu"[17]
    • Statuia “Ecaterinei Teodoroiu” (sculptor Iulia Oniță, 1978), amplasată în Târgu Jiu, pe bulevardul ce-i poartă numele, vis-a-vis de Școala Generală “Ecaterina Teodoroiu”.[18]
    • Bustul Ecaterinei Teodoroiu, (sculptor Florin Musta, 1994), turnat în bronz, montat pe un soclu din marmură, este amplasat pe aleea personalităților istorice de pe platoul din fața Mausoleului de la Mărășești.

    ECATERINA TEODOROIU
    EcaterinaTeodoroiu.jpg
    DATE PERSONALE
    NUME LA NAȘTERECĂTĂLINA VASILE TEODORIU Modificați la Wikidata
    NĂSCUTĂ14 IANUARIE 1894
    TÂRGU JIUROMÂNIA Modificați la Wikidata
    DECEDATĂ (23 DE ANI)
    PANCIUROMÂNIA Modificați la Wikidata
    ÎNMORMÂNTATĂTÂRGU JIU Modificați la Wikidata
    CETĂȚENIEFlag of Romania.svg ROMÂNIA Modificați la Wikidata
    OCUPAȚIEPERSONAL MILITAR[*] Modificați la Wikidata
    ACTIVITATE
    A LUPTAT PENTRUREGATUL ROMÂNIEI
    RAMURAARMATA ROMÂNĂ  Modificați la Wikidata
    ANI DE SERVICIU1916–1917
    GRADULSUBLOCOTENENT
    BĂTĂLII / RĂZBOAIEBĂTĂLIA DE LA MĂRĂȘEȘTI

  • 1922: Alexander Graham Bell (n. ,[5][6][7][8][9][2][10][11] EdinburghRegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[2] – d. ,[12][6][2][11] Beinn Bhreagh[*]Canada[1]) a fost un om de știință, inventator și inginer american de origine scoțiană, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite, telefonul. În transmițător undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atașat un magnet permanent.  Pe bunicul său îl preocupă tehnica vorbirii, fiind interesat de un sistem fonetic de scris universal (alfabetic fonetic). Urmează pe tatăl său care este profesor și predă la "House Academy pentru tehnica vorbirii și muzică" din Elgin Scoția, mai târziu predă la "University College pentru tehnic vorbirii" din Londra. Graham studiază până în anul 1870 anatomia și fiziologia glasului uman. Părăsește Anglia 1870 împreună cu tatăl său care dorește clima mai sănătoasă a Canadei, după ce doi frați ai lui Graham mor de tuberculoză.

    Descoperirea istorică a telefonului în 1876 care după introducerea în sistemul de comunicație internațional fiind la început firma "Bell Telephone Company", devenind ulterior un concern gigant de comunicație AT&T.[14] În anul 1876 se căsătorește cu fiica surdă a unui partener de afaceri Hubbard, căsătorie din care va avea două fiice și doi fii care mor în copilărie.

    În anul 1882 primește cetățenia americană și, până la moartea sa, se ocupă mai ales cu studiul eugenic al surzeniei Francis Galton (1822-1911) care este de fapt o fază preliminară a studiilor genetice la om.  

    Bell vorbește la Telefon

    Deja în 1861 profesorul german Johann Philipp Reis a descoperit un "aparat de vorbit la distanță" care funcționa, mulțumindu-se cu acesta și fără a căuta perfecționarea lui. La scurt timp după aceasta, Elisha Gray și Antonio Meucci experimentează in USA transmiterea sonoră prin cabluri electrice.
    In anul 1873 Bell încearcă să perfecționeze "telegraful harmonic". Aceste experimentări ale lui au folosit mai târziu la înregistrarea sonoră. Construiește "fonoautograful" care înregistrează tonul pe un cilindru înnegrit cu funingine.
    Directorul școlii "Clarke School for the Deaf" "Gardiner Greene Hubbard" și "Thomans Sanders" aflând de cercetările "telegrafului harmonic", oferă finanțarea lor. Bell descoperă întâmplător transmiterea tonului, cu toate că nu reușește din nou să-l reproducă. La 14 februarie 1876 i se acordă patentul pentru descrierea fenomenului, cu solicitarea de a trimite un aparat care funcționează. Alexander Graham Bell a experimentat cu aparatul inventat de profesorul german Johann Philipp Reis. Reis a și denumit aparatul inventat "Telephon" și este inventatorul inițial a aparatului de telefon construit în Germania deja în octombrie 1861. Bell a depus pe data de 14 februarie 1876 cererea de patent în America. După patentul acordat greșit lui Bell aparatul lui nu putea sa funcționeze niciodată. Un fapt care a dus la mari controverse.
    Acordarea falsă a patentului lui Graham Bell are loc cu câteva ore înaintea lui Elisha Gray. Gray a realizat perfecționarea aparatului construit de profesorul de fizică Reis și a prezentat spre deosebire de Bell un aparat în stare de funcționare. Bell a prezentat și el un aparat în stare de funcționare mult mai târziu după acordarea oficială a patentului, dar acest aparat nu era construit după patentul acordat inițial lui Bell. Aparatul lui Bell construit după patentul depus inițial nu putea să funcționeze. Deci și acordarea patentului și denumirea de inventator al telefonului este greșită. După această realizare (descoperire este un termen fals) Bell ajunge împreună cu Thomas Sanders și Gardiner G. Hubbard proprietarul "Bell Telephone Company".  

    Alexander Graham Bell
    Alexander Graham Bell.jpg
    Alexander Graham Bell
    Date personale
    Născut[5][6][7][8][9][2][10][11] Modificați la Wikidata
    EdinburghRegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[2] Modificați la Wikidata
    Decedat (75 de ani)[12][6][2][11] Modificați la Wikidata
    Beinn Bhreagh[*]Canada[1] Modificați la Wikidata
    ÎnmormântatBeinn Bhreagh[*] Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluicauze naturale[*][2] (diabet zaharat[13]Modificați la Wikidata
    PărințiAlexander Melville Bell[2]
    Eliza Bell[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuMabel Gardiner Hubbard[*] ()[2] Modificați la Wikidata
    CopiiElsie May Grosvenor[*]
    Marian Fairchild[*] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei
    Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    Ocupațiefizician
    inginer electrician[*]
    inginer
    om de afaceri
    inventator
    Profesor Modificați la Wikidata
    Activitate
    DomeniuLogopedie
    telephony[*][1]  Modificați la Wikidata
    InstituțieInstitutul Smithsonian  Modificați la Wikidata
    Alma MaterUniversitatea din Edinburgh[2]
    University College London
    Royal High School[*][2]  Modificați la Wikidata
    OrganizațiiAmerican Philosophical Society[*]
    Academia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*][3]
    Academia Americană de Arte și Științe[*]
    Academia Leopoldină
    Phi Beta Kappa Society[*]  Modificați la Wikidata
    PremiiMedalia Edison[*] ()
    Medalia Elliott Cresson[*] ()
    Medalia John Fritz[*]
    Medalia Hughes[*] ()[4]
    National Aviation Hall of Fame[*]
    National Inventors Hall of Fame[*]
    Medalia Albert[*] ()
    Canada's Walk of Fame[*] ()
    Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*]
    Member of the National Academy of Sciences of the United States[*] ()  
  • 1922Michael Collins, unul dintre eroii luptei pentru independența Irlandei (n. 1890)
  • 1930. George (Gheorghe) Fernic (n. 5 august 1900Galați – d. 29 august 1930Chicago[1]) a fost un pilotinginer constructor de avioane și inventator român.  George Fernic a devenit pasionat de aviație în anii Primului Război Mondial, având în vecinatatea sa un aerodrom militar. În 1916 a primit diplomă de observator foto-aerian și, mai târziu, în perioada 1916–17, a făcut parte din escadrila Grupului 3 Aeronautic.  După FT-9, un an mai târziu, în 1930, a ieșit din fabrica FT-10, un avion ceva mai mic, ideal pentru școală si turism, dar și pentru fabricarea de serie.  În ziua de 29 august 1930, George Fernic a participat la o demonstrație aeriană, desfășurată pe aeroportul Curtiss Reynolds din Chicago, în prezența a 40.000 de spectatori. Avionul său T.10, desemnat și FT-10, „Cruisaire”, de construcție proprie, a pierdut din putere după ce unul din cilindrii motorului a explodat și bucăți de metal aruncate de explozie l-au rănit pe pilot. Avionul s-a prăbușit peste un alt avion parcat, iar George Fernic și-a pierdut viața în accident. România și-a dat seama de ceea ce pierduse și a înființat Ordinul „Virtutea Aeronautica”, pentru recompensarea celor cu merite deosebite în domeniu, iar brevetul cu numărul 1 i-a fost acordat, post-mortem, lui George Fernic. Caracteristicile avionului erau următoarele:[2]
    • Anvergura: 7,62 m
    • Suprafața aripilor: 36.56 m²
    • Greutatea proprie: 397 kg
    • Greutatea gata de zbor: 600 kg
    • Viteza maximă: 136 km/h
    • Motor: Michigan Rover de 75 CP  FernicPortrait.jpg
  • 1932Gheorghe Cucu, compozitor român (n. 1882)
  • 1935. Muhammad Rashid Rida (n. ,[3] Al-Qalamoun[*]Liban – d. ,[2][3] CairoEgipt[4]; posibil născut în 18 octombrie 1865;[1] arabă: محمد رشيد رضا) a fost un reformist islamic din secolul XIX, respectiv XX.[5] El face parte din generația modernizatorilor islamici reprezentată de Jamal al-Din al-Afghani și Muhammad Abduh și reprezintă ultimul intelectual din acest val.  Născut la Al-Qalamoun, lângă Tripoli, Liban el va fi descoperit de Muhammad Abduh în anul 1894, va fi adus de către acesta în Egipt în anul 1897. Rida va fonda revista revista al-Manar un an mai târziu în 1898.[6] Spre deosbire de predecesorii săi, el nu va avea un parcurs intelectual previzibil și coerent și nu se va forma în Occident sau în contact cu o cultură europeană, pentru a deveni ulterior un promotor al sincronizării culturale dintre Vest și Orient. Odată intrat sub influența lui Abduh, va traversa o etapă relativ modernistă și va susține chiar teoria evoluționismului, o idee extrem de îndrăzneață la acea vreme în spațiul islamic.

    Rida va fi în prima parte a vieții un adept al ordinelor sufite, propunându-și să trăiască în disciplina unei astfel de organizații mistice (sufismul fiind descris prin ritualuri și dansuri sofisticate, asemenea dervișilor rotitori), însă se va îndepărta de această versiune a religiei musulmane, fiind oricum o versiune islamică criticată de ceilalți reformiști și considerată o îndepărtare de puritatea religiei salafilor.  După moartea lui Abduh în 1905,[7] Rida va accede către un salafism mai rigid în urma contactelor tot mai dese cu wahabbismul saudit. Contextul istoric și evenimentele ce se petreceau în acel început de secol vor contribui din plin la această transformare a sa iar abolirea Califatului în 1924 de către Mustafa Kemal Atatürk și conflictul dintre arabii palestinieni și evrei cauzat din pricina emigrării celor din urmă în Eretz Israel îl vor determina de asemenea către această poziție (el fiind un anti-sionist activ).

    De asemenea, regimurile socialiste ale lui Nasser și Sadat vor împinge tot mai mult intelectualii religioși din Egipt către Arabia Saudită și implicit wahabbism. Dialogul astfel stabilit dintre salafism și wahabbism va fi unul structurat, cu alte cuvinte, iar începutul său poate fi detectat în gândirea lui Rashid Rida.

    Trecerea lui Rida dinspre modernismul lui Abduh către rigiditatea wahabbită nu a fost o întâmplare, el devenind după moartea lui Muhammad Abduh protejatul lui Ibn Saud, regele și fondatorul Arabiei Saudite, care va folosi revista lui Rida, al-Manar, pentru a-și promova ideile în întreaga lume islamică. Rida va propaga, în aceste condiții, poziții antiotomane și filoarabe atipice pentru predecesorii săi: „Cea mai mare glorie în cuceririle musulmane revine arabilor, căci prin ei religia a crescut și a ajuns măreață: baza pe care au construit este cea mai puternică, lumina lor strălucește cel mai tare  Pentru Rashid Rida, progresul științific și tehnologic nu este incompatibil cu nicio religie, deci nici cu islamul, indiferent de severitatea sa teologică. Trei elemente predispun musulmanii către modernitate, din punctul său de vedere: tensiunea morală continuă generată de jihad (înțeles în acest context ca lupta cu sine pentru autoperfecționare); accentul pus pe comunitate, pe Umma - deci caracterul său profund social; în sfârșit, existența unui criteriu infailibil al adevărului în problemele religioase - și anume aplicarea metodei salafiste, întrebându-te, pur și simplu, cum ar gândi și acâiona însoțitorii Profetului în orice ocazie.

    Una dintre cele mai importante teme abordate de RIda este reprezentată de problema Califatului, care se prăbușea sub ochii săi. Considerând că otomanii nu au nici un argument pentru a păstra demnitatea de calif, Rashid Rida susținea în articolele sale din al-Manar că numai un sayyid, un urmaș al Profetului, din clanul Qurayshit, poate fi calif legitim. El propune chiar înființarea unei universități dedicate exclusiv sayyizilor pentru a educa elitele noului stat islamic  

    Muhammad Rashid Rida
    MohammedRachidRidaAvant1935.jpg
    Muhammad Rashid Rida
    Date personale
    Născut23 septembrie 1865 sau 18 octombrie 1865[1]
    Al-Qalamoun[*]Liban Modificați la Wikidata
    Decedat (69 de ani)[2][3] Modificați la Wikidata
    CairoEgipt[4] Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Lebanon.svg Liban Modificați la Wikidata
    Religieislam
    Islamul sunit Modificați la Wikidata
    Ocupațieteolog[*]
    mufassir[*] Modificați la Wikidata
    Activitate
    Profesor pentruMuhammad Yusuf al-Shurayqi[
  • 1940Oliver Joseph Lodge, fizician englez (n. 1851)
  • 1944Alexandru Șerbănescu, as român al aerului din cel de-al Doilea Război Mondial (n. 1912)
  • 1946Döme Sztójay, general și politician maghiar (n. 1883), unul din principalii organizatori ai Holocaustului evreilor din Ungaria și din teritoriile controlate de ea
  • 1958Roger Martin du Gard (n. ,[4][5][6][7][8][9][10] Neuilly-sur-SeineFranța – d. ,[4][5][6][7][8] Château du Tertre[*]Franța) a fost un scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1937.  Roger Martin du Gard s-a născut la Neuilly-sur-Seine, la 23 martie 1881. După solide studii umaniste, reușește prin concurs de admitere la École des Chartes, obținând diploma de arhivist paleograf în 1905, cu o teză despre ruinele Abației Saint-Pierre de Jumièges.

    După patru luni petrecute în Algeria, se instalează la Paris (1906). Publică primul său roman, Devenir! (Să te realizezi!) în anul 1908, urmat curând de un al doilea, care îl consacră în lumea literară: Jean Barois (1913), reconstituire a afacerii Dreyfus și a conflictului dintre religie și știință, acut trăit de generația contemporană ei. Publicarea acestui roman la Nouvelle Revue française îi prilejuiește o decisivă întâlnire, ce va deveni curând o profundă prietenie, cu Jacques Copeau și cu André Gide. Colaborator al celui dintâi, scrie pentru teatrul Vieux-Colombler farsele, în dialect, Le Testament du père Leleu (Testamentul lui Moș Leleu), jucat în premieră în 1914, publicat în 1920 și La Gonfle (Pompa) (1928). Cu André Gide, prin care îi cunoaște pe cei mai importanți scriitori ai epocii, va duce nesfârșite convorbiri și va întreține o importantă corespondență cu privire la meseria de scriitor și la statutul romanului și al literaturii în general.Ia parte la primul război mondial, în cadrul unui grup auto mobil de transport. În anul 1919 începe să-și scrie jurnalul.

    Fiind pregătit profesional ca paleograf și arhivist, Martin du Gard a adus în operele sale obiectivitate și scrupulozitate pentru detalii. Datorită grijii sale față documentare precum și a atenției acordate relației dintre realitatea socială și dezvoltarea individuală a personajelor sale, a fost considerat un reprezentant târziu al realismului și naturalismului în cea mai bună tradiție a acestor curente literare predominante în secolul al XIX-lea.

    Roger Martin du Gard a decedat în 1958 și a fost îngropat în cimitirul Mănăstirii Cimiez de lângă Nisa.  

    OPERA

    Romanele sale se înscriu în tradiția realistă de observație socială și psihologică minuțioasă și imparțială a mediului burghez, măcinat de egoism, cu eroi înfrânți în compromisul dintre lupta religioasă și cea politică, striviți de mentalitatea lor particulară pe care nu o pot depăși.

    Romane

    • Devenir! (Să te realizezi!) (1908)
    • Jean Barois (1913)
    • Les Thibault (Familia Thibault)
      • Le Cahier gris (Caietul cenușiu) (1922)
      • Le Pénitencier (Penitenciarul) (1922)
      • La Belle Saison (Frumosul anotimp) (1923)
      • La Consultation (Constituția) (1928)
      • La Sorellina (1928)
      • La Mort du père (Moartea tatălui) (1929)
      • L'Été 1914 (Vara lui 1914) (1936)
      • L'Épilogue(Epilog) (1940)

    Teatru

    • Le Testament du père Leleu (Testamentul lui Moș Leleu) (1920)
    • La Gonfle (Pompa) (1928)
    • Un Taciturne (Un taciturn) (1932)

    Eseuri, memorii

  • 1967Gregory Pincus, biolog american, unul din pionierii pastilelor anticoncepționale (n. 1903)
  • 1972Ștefan Procopiu, fizician român (n. 1890)
  • 1976Juscelino Kubitschek, medic și politician brazilian, președinte al republicii (n. 1902)
  • 1977Theodor Bușniță (n. 11/24 august 1900Chișinău – d. 22 august 1977București) a fost un hidrobiolog, ihtiolog și histolog român.  A fost membru corespondent al Academiei Române.

    A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.[1] A avut un singur copil pe nume Bușniță Magdalena.  

    Theodor Bușniță
    Date personale
    Născut Modificați la Wikidata
    Decedat (76 de ani) Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațiebiolog Modificați la Wikidata
    Activitate
    Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
    Logo of the Romanian Academy of Sciences.jpg Membru al Academiei de Științe din România
  • 1978Jomo Kenyatta, președinte kenian (n. 1891)
  • 1981Sașa Pană, pseudonimul literar al lui Alexandru Binder, (n. ,[2] BucureștiRomânia – d. ,[2] BucureștiRS România) a fost un scriitor evreu român, prezent în literatura română de avangardă din prima jumătate a secolului al XX-lea.  Fiu al medicului David Binder, după studii de specialitate începute la Iași și terminate la București, Sașa Pană obține în 1927 diploma de medic militar. Vocația lui era însă literatura, domeniu în care disponibilitățile sale intelectuale vor contribui decisiv la desăvârșirea lui de animator al mișcărilor literare de avangardă din România, începând cu dadaismul, trecând apoi spre o orientare suprarealistă. Debutează cu volumul de poezii simboliste Răbojul unui muritor în 1926. Trei ani mai târziu, cu mijloace financiare proprii, Sașa Pană publică revista de avangardă unu și înființează o editură sub aceeași siglă, unde va tipări cărțile proprii și volume ale unor confrați de generație, promotori ai creației avangardiste, ca UrmuzTristan TzaraStephan RollIlarie VoroncaVasile Dobrian și alții. La fel ca majoritatea avangardiștilor români, Sașa Pană publică numeroase proze de mici dimensiuni, situate la frontiera dintre povestire, reportaj, poem în proză și articol cu caracter de manifest. Formula "automatismului psihic pur", prin care André Breton definise suprarealismul, își face simțită prezența în în volumele intitulate "Diagrame" (1930), "Echinox arbitrar" (1931), "Viața romanțată a lui Dumnezeu" (1932). Într-o scenografie mentală plasată la hotarul dintre stare conștientă și vis, poetul, aflat în postura de "secretar al inconștientului", stenografiază cu voluptate mesajul unei "halucinații binefăcătoare", aureolat de "briza reveriei". În cărțile publicate ulterior, "Cuvântul talisman" (1933), "Călătorie cu funicularul" (1934) și altele, scriitorul își distribuie substanța poetică în două registre: unul, al programului avangardist "subversiv", va fi branșat permanent la energia "incendiului reținut în cuvinte", celălalt, cu componentele unui temperament echilibrat, este dispus în tonalități minore, elegiace.

    Între noiembrie 1944 și martie 1947, Sașa Pană a publicat revista proletară Orizont din care au apărut 42 de numere.

    După volumul Poeme fără de imaginație (1947), a publicat mai multe volume de proză cu caracter general proletar sau umoristic. În 1966 apare o primă antologie din opera sa poetică, Poeme și poezii, ce cuprinde și o serie de inedite grupate sub ciclul "Culoarea timpului (1948-1965)", care va fi completată și publicată în volumul din 1977 intitulat tot Culoarea timpului. La 3 ani după Poeme și poezii apare la aceeași editură o antologie din prozopoemele sale. În 1973, cu 8 ani înaintea morții sale, Sașa Pană publică un volum de memorialistică de aproape 700 de pagini intitulat Născut în '02. În 2006, a apărut postum la Editura Dacia din Cluj-Napoca o ediție îngrijită de Ion Pop ce conține volumele Viața romanțată a lui DumnezeuDiagrame și Echinox arbitrar. În 2009 va apare la aceeași editură Sadismul adevărului.

    Sașa Pană a fost și autorul unor traduceri valoroase din operele lui Paul EluardJean CassouLoys Masson.

    A locuit din 1933 până la moarte în imobilul situat pe strada Dogari (Dogarilor) la nr. 36, București.  

    OPERE

    Poezii și prozopoeme

    PROZĂ ȘI PUBLICISTICĂ

    TEATRU

  • 1985Octavian Cotescu (n. 14 februarie 1931Dorohoi - d. 22 august 1985București)[1] a fost un actor român[2] de succes, din generația de aur. Activitatea sa artistică cuprinde numeroase roluri interpretate în film, dar și în teatru, în principal la Teatrul Bulandra din București, unde a fost coleg cu Toma CaragiuȘtefan BănicăMarin MoraruGina PatrichiVictor RebengiucFlorian PittișRodica TapalagăIleana PredescuPetrică GheorghiuIrina PetrescuIon BesoiuDan Nuțu. A fost totodată unul dintre interpreții preferați ai teatrului de televiziune și ai teatrului radiofonic din epocă. Activitatea de scenă a fost dublată și de o carieră didactică de profesor universitar la Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) "I.L. Caragiale" din București, unde a ocupat și funcția de rector în perioada 1981-1985. Printre cei mai buni studenți ai lui se numără Horațiu MălăeleStelian NistorDan ConduracheRosina CambosMaria Ploae.

    Octavian Cotescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în perioada 1975 - 1980.  La 14 februarie 1931 se naște la Dorohoi, județul Botoșani, Octavian Coteț, viitorul actor Octavian Cotescu, fiul maistrului ceferist Ilie Coteț (n. 1902) și al Anastasiei Lazăr (n. 1911). După trei ani, tatăl se mută cu serviciul la Iași. Vor locui în pavilioanele CFR, pe strada Aurora, din Copou. Bunicii dinspre tată erau țărani din comuna Miroslava, județul Iași. Octav s-a dus la ei doar de câteva ori și pentru scurt timp, în vacanțe. În schimb, verile le petrece cu mama și cu sora sa, Mioara (Maria, născută la 29 august 1934), la Botoșani, la bunicii dinspre mamă, Petru Lazăr, mecanic de locomotivă și Maria Lazăr, casnică. Locuiau pe strada Cronicar Neculce nr. 12, unde aveau o mică gospodărie cu livadă. Octav va continua să vină la Botoșani, la mătușa sa, Ecaterina Lazăr, unde își va petrece vacanțele cutreierând orașul și împrejurimile chiar și după dispariția din viață a bunicilor.

    În perioada 1938—1942 urmează, la Iași, cursurile Școlii primare din str. Toma Cozma, cartierul Aurora. După terminarea școlii primare, în anul 1942 se înscrie la Colegiul Național din Iași.

    Mama se angajează telegrafistă la Gara CFR Iași. În anul 1943 părinții divorțează. În primăvară, bunicii din Botoșani și cei doi copii pleacă la Timișoara. Mama va lucra ca telegrafistă în Gara Timișoara. Primesc locuință în cartierul Fratelia. Tatăl e detașat cu serviciul la Cîineni, județul Vâlcea.

    În anul 1944 - Mai mulți elevi ai Liceului Național din Iași, printre care și Octav, se înscriu la Liceul Militar, transferat de la Iași la Timișoara, urmându-l apoi la Pitești, până în vara anului 1945, când vor reveni la vechile lor școli, în urma desființării Liceului Militar.  Octavian Cotescu a fost căsătorit cu actrița Valeria Seciu. Alexandru Cotescu este fiul lui Octavian Cotescu și al Valeriei Seciu. Alexandru Cotescu a avut o apariție meteorică în filmul „Păcală” (1974), dar a urmat, mai târziu, calea monahală. Trăiește la Mănăstirea Vatopedu de la Muntele Athos, în Grecia, luând numele bisericesc de Daniil. A lucrat la traducerea unei importante antologii de texte liturgice și vieți ale sfinților  

    DISTINCȚII

    A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[5]

    FILMOGRAFIE

    TEATRU

    Octavian Cotescu (anii 1980)

    La 12 mai 1951 debutează pe scena Teatrului Bulandra (pe atunci Teatrul Municipal) în piesa de teatru Pădurea scrisă de Alexandr Ostrovski. A colaborat cu Teatrul Mic din București și cu teatre din provincie, din Satu Mare sau Oradea.[6]

    AnRolPiesaDramaturgRegizor
    1958
    Bertrand
    George Bernard ShawLiviu Ciulei
    1960
    Tom
    Tennessee WilliamsDinu Negreanu
    1962
    Gogu
    Teodor MaziluLucian Pintilie
    1966
    Nae Girimea
    Ion Luca CaragialeLucian Pintilie
    1970
    Iordache
    Teodor MaziluEmil Mandric
    1972; 1979
    Cațavencu
    Ion Luca CaragialeLiviu Ciulei
    1972
    Nikolai GogolLucian Pintilie
    1974
    Ion BăieșuAlexandru Tatos
    1976
    Ecaterina OproiuCătălina Buzoianu
    1977
    Alexander VampilovValeriu Moisescu
    1978
    Anton CehovLaurențiu Azimioară
    1979
    Thomas BernhardAnca Ovanez-Doroșenco
    1980
    Mihail BulgakovCătălina Buzoianu
    1982
    MoliereAlexandru Tocilescu
    1982
    Mihail BulgakovAlexandru Tocilescu

    Octavian Cotescu
    Octavian Cotescu.jpg
    Date personale
    Nume la naștereOctavian Coteț Modificați la Wikidata
    Născut Modificați la Wikidata
    DorohoiRomânia Modificați la Wikidata
    Decedat (54 de ani) Modificați la Wikidata
    BucureștiRS România Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuValeria Seciu Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațieactor Modificați la Wikidata
    Alte premii
    Ordinul Meritul Cultural (1967

































  • 1986: Mahmut Celâl Bayar (n. 16 mai 1883 – 22 august 1986) a fost un politician turc, cel de-al treilea Președinte al Republicii Turcia. A fost cel mai longeviv fost șef de stat până în anul 2008, când a fost devansat de Chau Sen Cocsal Chhum, premier din Cambodgia.  Mahmut Celâl Bayar s-a născut în anul 1883 în localitatea Umurbey, un mic sat situat lângă orașul Bursa[1] (astăzi Turcia), tatăl său fiind un cunoscut lider religios și profesor care a migrat din orașul Lom, atunci Bulgaria Otomană, astăzi Republica Bulgară.  Bayar a fost căsătorit și a avut trei copii: Refii (1904–1940), Turgut (1911–1983) și Nilüfer (1921– ). Refii Bayar a fost Manager General al companiei de asigurări "Milli Reasurans", a fondat "Halk Evleri" (o organizație educațională în Istanbul). Împreună cu prietenul său Cemal Kutay, a publicat între 1939 și 1940 revista “Halk” (Națiunea). Nilüfer s-a măritat cu Ahmet Ihsan Gürsoy, deputat al orașului Kütahya din partea Partidului Democrat în perioada 1946 - 1960, deputat al orașului Bursa din partea Partidului Justiției în perioada 1965 - 1969 și Deputat al orașului Istanbul în perioada 1973 – 1975, atât din partea Partidului Democrat cât și a Partidului Justiției.  
    Atatürk şi Celal Bayar în Afyon, 1937

    Mahmut Celâl Bayar și-a început cariera politică în anul 1908, într-o perioadă de instabilitate politică și socială în Turcia, atunci când intră în armata de voluntari ai Comitetului de Uniune și Progres, o organizație conexă a Mișcării Junilor Turci. Ulerior, a devenit secretar-general al organizației din regiunea Bursa și ulterior a regiunii Izmir. În 1919 Bayar a fost ales membru al Parlamentului Otoman din Istanbul în calitate de deputat al orașului Saruhan, astăzi Manisa. Deoarece a fost nemulțumit de noua constituție modificată de către sultan, pleacă la Ankara în 1920 și i se alătură lui Mustafa Kemal în cadrul Războiului de independență. A devenit un membru activ al mișcării "Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" (Mișcarea pentru Apărarea Drepturilor în Anatolia și Rumelia), o organizație politică similară cu cea a Junilor turci înfințată dupa Primul Război Mondial. După război a fost ales deputat de Bursa în Marea Adunare Națională a Republicii Turcia, un tip de adunare parlamentară postbelică. În același an a ocupat funcția de ministru-adjunct al Ministerului Economiei și la 27 februarie 1921 a fost numit ministru în același minister. În această funcție a participat la numeroase delegații și conferințe internaționale în calitate de consilier, cea mai importantă fiind Conferința de Pace de la Lausanne, ce înlocuit Tratatul de la Sevres și care ,,consolidat foarte mult poziția internațională a Turciei republicane”[2] . Datorită serviciilor prestate în interesul Turciei, Bayar a fost numit în 1924 ministru al transferului de populație, dezvolutării și relocării[3]. La 26 august 1924 fondează Türkiye İș Bankası, prima bancă de stat a Republicii Turcia, construită cu ajutorul musulmanilor din India care au făcut donații în aur pentru susținerea Războiului de independență. Datorită acestui lucru este numit director general al băncii până în anul 1932. La 25 octombrie 1937 Mustafa Kemal Atatürk îl numește Prim Ministru al Republici Turcia după ce İsmet İnönü demisionează din guvern. A continuat să ocupe această funcție și după moartea lui Atatürk, în noul guvern format de către cel de-al doilea președinte al Republicii Turciaİsmet İnönü. Datorită diferențelor de opinie cu Inönü, a fost nevoit să demisioneze din funcție la 25 Ianuarie 1939. Înainte de 1945, a fost membru al Partidului Popular Republican, principalul partid al Turciei interbelice. În 1946, Bayar fondează Partidul Democrat, împreună cu alți politicieni marcanți ai perioadei precum Adnan Menderes, Fuat Köprülü sau Refik Koraltan. Acest partid de opoziție va câștiga la primele alegerile libere din 14 mai 1950 408 locuri din cele 487 din Marea Adunare Națională. În postura de președinte-fondator al Partidului Democrat, Bayar este ales Președinte de către adunare, devenind cel de-al treilea președinte al Republicii Turcia, după Mustafa Kemal Atatürk și İsmet İnönü. A fost reales consecutiv de 2 ori, în 1954 și 1957, ocupând această funcție timp de 10 ani.  La 27 mai 1960, forțele armate ale Turciei au dat o lovitură de stat și l-au trimis pe Celal Bayar, pe Adnan Menderes (primul ministru la acea vreme) și pe alți politiciei de carieră pe insula Yassida din Marea Marmara pentru a fi judecați de un tribunal militar ce a avea să se organizeze pe data de 10 iunie 1960. Mahmut Celâl Bayar împreună cu alte 15 persoane au fost acuzate de încălcarea prevederilor constituționale și condamnat la moarte prin spânzurare la data de 15 septembrie 1961. Comitetul Militar Central a admis cererea de executare pentru trei dintre inculpați (printre ei și primul ministru Menderes), dar a comutat pedeapsa lui Bayar și a alor 12 persoane de la moarte la închisoare pe viață. Bayar a fost trimis la închisoarea din Kayseri (oraș industrial din centrul Anatoliei) și eliberat la 7 noiembrie 1964 datorită stării sale de sănătate precare.  În 1966 Bayar a fost grațiat[4] și a redobândit dreptul de a se implica în viața politică în 1974 dar a refuzat invitația de a deveni membru permanent al Senatului deoarece a considerat că această funcție este nedreaptă și că va intra în parlament doar dacă este votat[5]. A murit la 22 august 1986 în Istanbul, având vârsta de 103 ani.  

    Celâl Bayar
    Mahmut Celâl Bayar.jpg
    Celâl Bayar
    Date personale
    Născut16 mai 1883
    GemlikImperiul Otoman
    Decedat (103 ani)
    IstanbulTurcia
    ÎnmormântatProvincia Bursa Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuReșide Bayar
    NaționalitateTurc
    CetățenieFlag of Turkey.svg Turcia Modificați la Wikidata
    ReligieIslam
    Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
    Al 3-lea Președinte al Turciei
    În funcție
    22 mai 1950 – 27 mai 1960
    Prim-ministruAdnan Menderes
    Precedat deİsmet İnönü
    Succedat deCemal Gürsel
    Prim-Ministru al Turciei
    În funcție
    25 octombrie 1937 – 25 ianuarie 1939
    PreședinteMustafa Kemal Atatürk
    İsmet İnönü
    Precedat deİsmet İnönü
    Succedat deRefik Saydam
    Lider al Partidului Democrat Turc
    În funcție
    7 iunie 1946 – 9 iunie 1950
    Precedat defondator
    Succedat deAdnan Menderes

    PremiiOrdinul de Merit al Germaniei în grad de mare cruce, clasă specială[*] ()
    Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Cavaler Mare Cruce cu Colan[*]
    Partid politicPartidul Democrat Turc (1946–1961)
    Partidul Popular Republican (1923–1945)
    Comitetul pentru Uniune și Progres (1908–1922)
  • 1999 - A decedat Tudor Popescu, dramaturg, scenarist şi publicist român (“Satana cel Bun şi drept”, “O dragoste nebună, nebună, nebună”);(n.08.09.1930).
  • 1999: Aleksandr Sergheievici Demianenco (în rusă Александр Сергеевич Демьяненко; n. 30 mai 1937Sverdlovsk - d. 22 august 1999Sankt Petersburg) a fost un actor rus și sovietic de film și teatru, artist al poporului în RSFS Rusă.  

    FILMOGRAFIE SELECTIVĂ

    • 1961 Pace noului venit (Мир входящему), regia Aleksandr Alov și Vladimir Naumov
    • 1965 Operațiunea Πși celelalte aventuri ale lui Șurik (Операция «Ы» и другие приключения Шурика)
    • 1967 Răpire în stil Caucazian sau Noile aventuri ale lui Șurik (Кавказская пленница, или Новые приключения Шурика)
    • 1973 Țarul Ivan își schimbă profesia (Иван Васильевич меняет профессию)  
      Aleksandr Demianenko
      Демьяненко А.С.jpg
      Date personale
      Nume la naștereАлександр Сергеевич Демьяненко Modificați la Wikidata
      Născut30 mai 1937
      SverdlovskRSFS RusăURSS
      Decedat (62 de ani)
      Sankt PetersburgRusia
      ÎnmormântatCimitirul Serafimovskoe[*] Modificați la Wikidata
      Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
      Căsătorit cuLiudmila Demianenko
      CopiiAngelica Nevolina (adoptat)
      CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS
      Flag of Russia.svg Rusia Modificați la Wikidata
      OcupațieActor
      Activitate
      Alma materUniversitatea Rusă de Arte Teatrale[*]  Modificați la Wikidata
      PremiiArtist al Poporului RSFSR (1991)
      * 2000. Harry Maiorovici (n. 6 septembrie 1918Sighetu Marmației - d. 22 august 2000Cluj-Napoca) a fost un compozitor român de etnie evreiască, de muzică de film. Născut într-o familie modestă de evrei din Sighetu Marmației, în 1938 pleacă pe jos la Viena să studieze muzica. Absolvent la Kinder Konservatorium (Viena, 1938). A debutat în cinema în 1937, compunând partitura muzicală pentru Emigranții de Michael Patron.În 1938 revine în Cluj și se înscrie la Conservatorul de Muzică. În anii Holocaustului, este dus la muncă forțată și apoi în lagărul de la Meidling de unde, în anul 1945, se întoarce la Cluj. Introdus în lumea filmului de către regizorul Savel Stiopul, al cărui colaborator rămâne.

      Este unul dintre compozitorii apreciați, care a scris muzica la peste 100 de filme de scurt și lungmetraj. (Noul Cinema nr. 3/1992). Dintre acestea: Moartea căprioarei, după poemul omonim de Nicolae Labiș, regia Cristu Polucsis, 1969), Falansterul (regia Savel Stiopul, 1979).  

      FILMOGRAFIE (SELECTIVĂ)

      • Amintirea unei artiste, scurtmetraj documentar, 1956
      • Cu fața spre public, scurtmetraj documentar, 1956
      • Flăcăul și focul, scurtmetraj, 1960
      • Ultima noapte a copilăriei, film artistic, 1966
      • Moartea căprioarei, scurtmetraj artistic, 1969
      • Asediul, film artistic, 1971
      • Aventuri la Marea Neagră, comedie, 1971
      • Puiul, scurtmetraj de animație, 1973
      • Ultimele zile ale verii, film artistic, 1976
      • Legenda, scurtmetraj de animație, 1978
      • Falansterul, lungmetraj artistic, 1978
      • Principiul lanului, scurtmetraj de animație, 1979
      • Teoria chibiritului, scurtmetraj de animație, 1981
      * 2001. Bernard Heuvelmans (n. 10 octombrie 1916 – d. 22 august 2001) a fost un cercetător, explorator, om de știință și scriitor belgiano - francez, cel mai bine cunoscut în calitatea sa de "părinte al criptozoologiei"[1]. Cartea sa, Pe urmele animalelor necunoscute (publicată inițial în Franța în 1955 sub titlul de Sur la Piste des Bêtes Ignorées) este adesea considerată ca una dintre cele mai bune și influente lucrări de criptozoologie.  

      PUBLICAȚII

      • Heuvelmans, Bernard (). Sur la piste des bêtes ignorées. Paris: Plon.
      • Heuvelmans, Bernard (). Dans le sillage des monstres marins - Le Kraken et le Poulpe Colossal. Paris: Plon.
      • Heuvelmans, Bernard (). On the Track of Unknown Animals. London: Hart-Davis.
      • Heuvelmans, Bernard (). On the Track of Unknown Animals. New York: Hill and Wang.
      • Heuvelmans, Bernard (). Le Grand-Serpent-de-Mer, le problème zoologique et sa solution. Paris: Plon.
      • Heuvelmans, Bernard (). On the Track of Unknown Animals. New York: Hill and Wang. Abridged, revised.
      • Heuvelmans, Bernard (). In the Wake of Sea Serpents. New York: Hill and Wang.
      • Heuvelmans, Bernard (). L'homme de Néanderthal est toujours vivant. Paris: Plon. Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor)
      • Heuvelmans, Bernard (). Dans le sillage des monstres marins - Le Kraken et le Poulpe Colossal. Paris: François Beauval. Second Edition.
      • Heuvelmans, Bernard (). Le Grand-Serpent-de-Mer, le problème zoologique et sa solution. Paris: Plon. Second Edition.
      • Heuvelmans, Bernard (). Les derniers dragons d'Afrique. Paris: Plon.
      • Heuvelmans, Bernard (). Les bêtes humaines d'Afrique. Paris: Plon.
      • Heuvelmans, Bernard (). On the Track of Unknown Animals. London: Kegan Paul International.
      • Heuvelmans, Bernard (). The Kraken and the Colossal Octopus: In the Wake of Sea-Monsters. London: Kegan Paul International.  
        Bernard Heuvelmans
        Date personale
        Născut10 octombrie 1916
        Le HavreFranța
        Decedat (84 de ani)
        Le VésinetFrance
        Căsătorit cuMonique Watteau (div. 1961)
        CetățenieFlag of France.svg Franța
        Flag of Belgium.svg Belgia Modificați la Wikidata
        OcupațieZoologCriptozoolog
        Activitate
        EducațieDoctorat în zoologie (Université Libre de Bruxelles)
        Alma materUniversité libre de Bruxelles[*]
        Université libre de Bruxelles  Modificați la Wikidata
        OrganizațieCenter for Cryptozoology,
        International Society of Cryptozoology,
        Centre for Fortean Zoology
        2002 -  A murit Horia Liman, scriitor şi publicist elveţian de origine română; a fost distins cu premiul internaţional ‘‘Friedrich Schiller ’‘, în anul 1993, pentru două din romanele sale în limba franceză ‘‘ L’ echeance ”şi ‘‘ Les Bottes ”; (n. 1912).
        * 2008: Eugen Patachi (n. 16 iunie 1940Alba Iulia - d. 22 august 2008, la Cluj-Napoca) a fost un pictor român, reprezentant al curentului realist.

        Între anii 1962-1968 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, unde i-a avut ca profesori și pe Petre Abrudan și Aurel Ciupe.[1]

        Din 1968 a lucrat ca profesor de liceu și apoi ca profesor de pictură la Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” – Cluj-Napoca, de unde s-a pensionat ca director în 2000.[2]

        În iunie 2009, la Muzeul Național de Artă din Cluj a fost deschisă o expoziție retrospectivă de pictură dedicată artistului clujean Eugen Patachi, cuprinzând lucrări reprezentative pentru opera plasticianului  Eugen Patachi.jpg

  • 2011Viorica Bucur, critic de film (n. 1946)
  • 2019Florin Costinescu (n. 16 mai 1938Sloboziajudețul IalomițaRegatul României - d. 22 august 2019BucureștiRomânia) a fost un scriitor și poet român.  Florin Costinescu a fost licențiat al Facultății de istorieUniversitatea București (1964). A activat ca ziarist, redactor la diverse publicații și publicist-comentator la revista Contemporanul, consilier în Ministerul Culturii. În anul 1978 devine membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.  Debut în presa literară în anul 1959, revista Luceafărul. Debut editorial în 1972 cu volumul Adierea tărâmului.  

    OPERE

    • Ramura de veșnicie, Ed. Eminescu, 1974
    • Numărătoarea de aștri, Ed. Albatros, 1977
    • Totdeauna iubirea, Ed. Eminescu, 1979
    • Marele semn al mirării, Ed.Cartea românească, 1980
    • Ochii pământului, Ed. Militară, 1984
    • Imperiul de corali, Ed. Eminescu, 1986
    • Cercul și inocența, Ed. Cartea românească, 1987
    • Nașterea zilei, Ed. Albatros, 1989
    • La umbra Corintului, Ed. Eminescu, 1995
    • 101 poezii, Ed. Viitorul românesc, 2001
    • Secunda eternă, antologie, selectia poemelor si cuvânt înainte - Eugen Negrici, Ed.Muzeul Literaturii Române,2008
    • Nuferi blestemând,Ed.Semne.2010
    • Sisif,dezlegarea de vină,colecția Opera Omnia-Poezie contemporană,Ed.Tipo-Moldova,Iași,2011
    • Clipa și amfora, poezii-1966-2014,colecția Opera Omnia-Poezie contemporană,Ed.Tipo-Moldova,Iasi,2015
    • Trecătorul și alte poeme, Editura eLiteratura, 2017

    Literatură pentru copii

    • Călătoriile lui Bogdan Năzdrăvan, Ed. Ion Creangă, 1978
    • Cum se dau nume copiilor, Ed. Ion Creangă, 1983
    • Cine l-a văzut pe Zdreanță?, Ed. InterCONTPres, 1990
    • Cele patru păsări ale zilei, Ed. Ion Creangă, 1991
    • Ronțăilă e cu noi, Ed. Porto Franco-Galați, 1995
    • Poezii din jucării, hai să le citim copii, Ed.Rawexcoms,Bucuresti,2015
    • Ulisia,Carte de colorat distractiva cu poezii,Editura Semne, Buc.

    Activitate publicistică

    A avut o bogată activitate publicistică-literară la principalele publicații de profil din România: ContemporanulLuceafărulRomânia literară, precum și la Radio România și TVR.

    REFERINȚE CRITICE

    Poezia autorului a fost apreciată de: Demostene BotezAlexandru LunguMircea IorgulescuDinu FlămândRomul MunteanuAlexandru CondeescuPaul DugneanuHristu CândroveanuLucian ChișuValentin F MihăescuArtur SilvestriIoan AdamAl. PiruEugen NegriciLaurențiu UliciDoina UricariuSever AvramConstantin CubleșanAureliu GociCostin Tuchilă


SĂRBĂTORI

* În calendarul ortodox: Sf Mc Agatonic și cei împreună cu el
  • Rusia—Ziua drapelului de stat.
  • Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei

    Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei (“International Day of Remembrance for Victims of Violence in the Name of Religions or Beliefs”) este marcată în fiecare an la data de 22 august.

    Libertatea religiei sau a credinţei, libertatea de opinie şi de exprimare, dreptul la întrunire paşnică şi dreptul la libertatea de asociere sunt interdependente, inter-relaţionate şi se completează reciproc, potrivit site-ului dedicat zilei internaţionale – www.un.org/en/observances/religious-based-violence-victims-day. Toate aceste drepturi sunt înscrise în articolele 18, 19 şi 20 din Declaraţia universală a drepturilor omului. Susţinerea acestor drepturi joacă un rol important în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranţă şi a discriminării bazate pe religie sau credinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...