2. /26 AUGUST 2022 - ISTORIE PE ZILE: Decese; Sărbători
DECESE
K’inich Janaab ‘Pakal (născut în 21 martie 603 și decedat în 26 august 683, cunoscut și ca Pakal cel Mare sau pur și simplu ca Pakal) a fost conducator al organizării politice Maya din Palenque, în perioada clasică târzie (iulie 615 – august 683). In timpul o domnie lungi de 68 ani, Pakal a fost responsabil pentru construirea sau extinderea inscripții celor mai notabile care au supraviețuit și arhitectură monumentală mayasa.
În 1320, Ludovic s-a căsătorit cu Margareta de Franța, contesă de Artois și de Burgundia și cea de a doua fiică a regelui Filip al V-lea al Franței cu Ioana a II-a de Burgundia, care ulterior va moșteni ea însăși comitatele de Burgundia și de Artois în 1361. Această alianță matrimonială l-a făcut pe Ludovic să renunțe la politica anti-franceză a bunicului său Robert al III-ea și a străbunicului său, Guy I de Flandra.
Politica sa pro-franceză și taxarea excesivă percepută de Ludovic a cauzat o răscoală în 1323. Începută printr-o serie de mici tulburări rurale locale, insurecția țărănească din Flandra (1323–1328) a escaladat într-o rebeliune pe scară largă care a dominat viața internă a Flandrei vreme de aproape 5 ani, până în 1328. Răsculații, conduși de Nicolaas Zannekin, au capturat orașele Nieuwpoort, Veurne, Ypres și Kortrijk. În Kortrijk, Zannekin a izbutit să îl captureze pe însuși Ludovic. În 1325, regele Franței, Carol al IV-lea a intervenit, drept pentru care Ludovic a fost eliberat din captivitate în februarie 1326, iar pacea de la Arques a fost semnată. Pacea nu a durat multă vreme și ostilitățile au reizbucnit în curând, fapt care l-a determinat pe conte să caute refugiu în Franța. El a reușit să îl convingă pe noul său suzeran, regele Filip al VI-lea să îi vină în ajutor, iar Zannekin și aderenții săi au fost înfrânți în mod categoric zdrobiți de către armata regală franceză în bătălia de la Cassel.
Atunci când a izbucnit Războiul de 100 de Ani, Ludovic a rămas constant în politica sa pro-franceză, chiar în condițiile în care comitatul său era dependent din punct de vedere economic de Anglia. Acțiunile sale au avut ca rezultat un boicot al englezilor asupra lânii, fapt care a condus la o nouă insurecție, condusă de această dată de către Iacob van Artevelde. În 1339, contele a fost nevoit să își abandoneze stăpânirile, nemaifiind capabil să se întoarcă vreodată. Ludovic a fost ucis în bătălia de la Crécy din 1346. Ludovic și Margareta au avut un fiu:
- Ludovic (n. 1330–d. 1384), care i-a succedat atât în Flandra (ca Ludovic al II-lea), cât și în Nevers (ca Ludovic al III-lea)
La 1 august 1714, după decesul reginei Anne a Marii Britanii, Anne Marie devine moștenitoare prezumptivă la tronul Angliei, Scoției și Irlandei până la 31 decembrie 1720, când fratele mai mic al reginei Anne, James Francis Edward Stuart autointitulat "Iacob al III-lea și al VIII-lea" are un moștenitor, Charles Edward Stuart.
Prin Anne Marie coboară pretendenții iacobini legitimi la tronulu Angliei și Scoției. În 1807, la aproape opt ani după moartea ei, a murit și cardinalul Henry Benedict Stuart, ultimul descendent al unchiului ei regele Iacob al II-lea al Angliei. Iacobinii vedeau legitimă succesiunea la tronurile Angliei și Scoției a descendenților supraviețuitori ai regelui Carol I. în 1807, un pretendent iacobin a fost Charles Emmanuel al IV-lea al Sardiniei, strănepotul Annei Marie de Orléans.
Anne Marie a murit la Torino la 26 august 1728. Soțul ei Víctor Amadeus II a abdicat în favoarea fiului său în 1730 și a murit doi ani mai târziu la Moncalieri.
Anne Marie de Orléans | |
Ducesă de Savoia, Regină a Sardiniei și Siciliei | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Anne Marie d'Orléans |
Născută | 27 august 1669 Castelul Saint-Cloud, Franța |
Decedată | (58 de ani) Torino, Piemont, Italia |
Înmormântată | Basilica of Superga[*] |
Cauza decesului | insuficiență cardiacă |
Părinți | Filip I, Duce de Orléans[1] Anne Henrietta a Angliei[1] |
Frați și surori | Maria Luiza de Orléans Élisabeth Charlotte de Orléans Filip al II-lea, Duce de Orléans Philippe Charles, Duke of Valois[*] |
Căsătorită cu | Victor Amadeus al II-lea al Sardiniei |
Copii | Marie-Adélaïde de Savoia Marie Anne de Savoia Maria Louisa de Savoia Victor Amadeus de Savoia Charles Emmanuel al III-lea Emanuele Philibert de Savoia |
Cetățenie | Franța |
Religie | catolicism |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce regină consoartă[*] |
Familie nobiliară | Casa de Savoia Casa de Orléans |
- 1850: Ludovic-Filip de Orléans (n. 6 octombrie 1773, Paris - d. 26 august 1850, Surrey, Anglia) a fost rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848. Face parte din dinastia Bourbon-Orléans. Ludovic-Filip d'Orléans s-a născut la palatul regal, reședința familiei Orléans din Paris, fiu al lui Louis Philippe Joseph, Duce de Chartres, care a devenit Louis Filip d'Orléans, Duce de Orléans (de asemenea cunoscut drept "Philippe Égalité" în timpul Revoluției franceze) și al Louise Marie Adélaïde de Bourbon.
Începând cu anul 1782, Ludovic-Filip a avut-o ca profesoară pe Contesa de Genlis. Ea a fost cea care i-a insuflat idei liberale. Când bunicul lui Ludovic-Filip a murit în 1785, tatăl său i-a succedat ca Duce de Orléans iar Ludovic-Filip a devenit Duce de Chartres. În 1788 când se profila Revoluția franceză, tânărul Ludovic-Filip și-a arătat simpatiile liberale când a ajutat la spargerea ușii unei celule de închisoare în Mont Saint-Michel, în timpul unei vizite acolo cu Contesa de Genlis. Din octombrie 1788 până în octombrie 1789, palatul regal a fost loc de întâlnire pentru revoluționari. Ludovic-Filip a crescut într-o perioadă care a schimbat Europa în ansamblul său. Urmând puternicul suport pentru Revoluție al tatălui său, Ludovic-Filip s-a implicat cât timp a fost arestat împreună cu ceilalți doi fii ai săi Antoine Philippe, Duce de Montpensier și Louis Charles, Conte de Beaujolais.
Între timp, Louis-Filip a fost forțat să trăiască în umbra, evitând atât revoluționarii pro-republicani cât și centrele emigranților legitimiști francezi. S-a mutat în Elveția sub nume fals și s-a întâlnit cu contesa de Genlis și sora sa, Adélaïde la Schaffhausen. De acolo au plecat la Zürich, unde autoritățile elvețiene au declarat că pentru a a-l menține sub protecția neutralității elvețiene, Louis-Filip trebuie să părăsească orașul. Au plecat la Zug, unde Louis-Filip a fost descoperit de un grup de emigranți.
În această perioadă, Louis-Filip n-a stat niciodată într-un loc mai mult de 48 de ore. În cele din urmă, în octombrie 1793, Louis-Filip a fost numit profesor de geografie, istorie, matematică și limbi moderne la o școală de băieți. Școala, deținută de Monsieur Jost, era în Reichenau, un sat de pe cursul superior al Rinului, vizavi de Elveția. Salariul lui era de 1400 de franci și a predat sub numele de Monsieur Chabos. A stat la școală timp de o lună când a auzit vești din Paris: tatăl său a fost ghilotinat la 6 noiembrie 1793, după un proces în fața Tribunalului revoluționar. La începutul anului 1794, Louis-Filip a început s-o curteze pe Marianne Banzori, bucătăreasa de la școala Reichenau. La sfârșitul anului 1794, Jost a descoperit că Marianne era însărcinată. Aceasta a pus capăt carierei academice a lui Louis-Filip iar Jost a trimis-o pe Marianne la Milano unde s-a născut copilul în decembrie 1794 și apoi a fost plasat într-un orfelinat.
Louis-Filip a călătorit foarte mult. El a vizitat Scandinavia în 1795 și apoi s-a mutat în Finlanda. Timp de aproape un an, el a stat la Muonio (pe valea râului Tornio), sub numele Müller ca oaspete al vicarului luteran local. Aici a întâlnit-o pe sora soției vicarului, Beata Caisa Wahlbom, care era menajeră. Fata în vârstă de 22 de ani s-a îndrăgostit de prințul de 28 de ani. La scurt timp după ce Louis-Filip a părăsit Scandinavia, Beata Caisa Wahlbom a născut un fiu pe care l-a numit Erik.
De asemenea, Louis-Filip a vizitat Statele Unite timp de patru ani, locuind în Philadelphia (unde frații săi Antoine Philippe și Louis-Charles erau exilați), New York și Boston. În Boston a predat limba franceză. În timpul petrecut în Statele Unite, Louis-Filip s-a întâlnit cu politicieni americani și oameni din înalta societate, inclusiv cu George Clinton, John Jay, Alexander Hamilton și George Washington. În 1809, Louis-Filip s-a căsătorit cu Marie Amalie de Bourbon-Sicilies, fiica regelui Ferdinand al IV-lea al Neapolelui și a Mariei Carolina de Austria. Au avut 10 copii:
- Ferdinand-Philippe d'Orléans (3 septembrie 1810–1842) căsătorit cu Ducesa Helen de Mecklenburg-Schwerin
- Louise d'Orléans (3 aprilie 1812–1850), căsătorită cu Leopold I al Belgiei
- Marie d'Orléans (12 aprilie 1813–1839), căsătorită cu Ducele Alexandru de Württemberg (1804–1881)
- Louis d'Orléans, Duce de Nemours (25 octombrie 1814–1896), căsătorit cu Prințesa Victoria de Saxa-Coburg-Kohary
- Françoise d'Orléans (28 martie 1816–1818)
- Clémentine d'Orléans (3 iunie 1817–1907), căsătorită cu August de Saxa-Coburg-Kohary
- François d'Orléans, Prinț de Joinville (14 august 1818–1900), căsătorit cu Francisca a Braziliei
- Charles, Duce de Penthièvre (1 ianuarie 1820–1828)
- Henri d'Orléans, Duce de Aumale (16 iunie 1822–1897), căsătorit cu Prințesa Maria Carolina Augusta de Bourbon-Două Sicilii
- Antoine d'Orléans, Duce de Montpensier (31 iulie 1824–1890), căsătorit cu Luisa Fernanda a Spaniei
După abdicarea lui Napoleon, Louis-Filip cunoscut ca Louis Philippe al III-lea, Duce de Orléans, s-a întors în Franța în timpul domniei vărului său Ludovic al XVIII-lea. Louis-Filip împăcase familia Orléans cu Ludovic al XVIII-lea în exil. Cu toate acestea, resentimentele sale la felul cum a fost tratată familia sa, o ramură inferioară a Casei de Bourbon în timpul Vechiului Regim a cauzat fricțiuni între el și Ludovic al XVIII-lea.
Louis-Filip era în termeni mult mai prietenoși cu fratele lui Ludovic al XVIII-lea și succesorul, Carol al X, care a acces la tron în 1824. În 1830, Revoluția din Iulie l-a răsturnat pe Carol al X-lea, care a abdicat în favoarea nepotului său de 10 ani, Henri, Duce de Bordeaux și, l-a numit pe Louis-Filip Lieutenant général du royaume, care avea sarcina să anunțe Camerei Deputaților dorința sa ca nepotul său să-i succeadă. Ludovic-Filip nu a făcut acest lucru, cu scopul de a-și crește șansele sale de succesiune. Ca o consecință, Camera l-a proclamat pe Louis-Philippe, care timp de unsprezece zile a fost regent pentru vărul său mai mic, noul rege al Franței.
Carol al X-lea și familia lui, inclusiv nepotul său au plecat în exil în Marea Britanie. Tânărul ex-rege, Ducele de Bordeaux, care în exil, a luat titlul de conte de Chambord, mai târziu a devenit pretendent la tronul Franței și a fost susținut de legitimiști.
Printr-o ordonanță pe care a semnat-o la 13 august 1830, noul rege a definit maniera în care copiii săi și sora sa iubită vor continua să poarte numele "d'Orléans" și stema Orléans declarând că fiul său cel mare, ca Prinț Regal (nu Delfin), va purta titlul de Duce de Orléans, că fiii mai mici vor continua să dețină titlurile anterioare iar sora și fiicele sale vor avea titlul de Prințesă de Orléans, nu a Franței.
În 1832, fiica sa, Prințesa Louise-Marie, s-a căsătorit cu primul rege al Belgiei, Leopold I al Belgiei. În iulie 1835, Louis-Philippe a supraviețuit unei tentative de asasinat a lui Giuseppe Mario Fieschi în Paris.
În 1842, fiul și moștenitorul său, Ferdinand Philippe, Duce de Orléans, a murit într-un accident.
- 1865: Johann Encke, astronom german (n. 1791)
- 1867: Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, cunoscut ca Otto al Greciei (în greacă Ὄθων, Βασιλεὺς τῆς Ἑλλάδος), (n. 1 iunie 1815, Salzburg - d. 26 iulie 1867, Bamberg) a fost primul rege al Greciei moderne. A domnit între 1832-1862. S-a născut în Palatul Mirabell din Salzburg[3], ca al doilea fiu al regelui Ludovic I al Bavariei și al Theresei de Saxe-Hildburghausen. Prin strămoșul său, Ducele Johann al II-lea, Otto era descendent al dinastiei imperiale grecești.
Când a fost ales rege, Marile Puteri au obținut de la tatăl lui Otto promisiunea de a-l împiedica de la acțiuni ostile împotriva Imperiului Otoman și au insistat asupra titlului de "rege al Greciei" în loc de "rege al grecilor", care ar fi implicat și milioane de greci aflați încă sub stăpânire turcească.
Tânărul prinț de nici 18 ani a ajuns în Grecia cu 3.500 de trupe bavareze și trei consilieri bavarezi la bordul fregatei britanice Madagascar. Imediat a adoptat costumul național grec și numele său elenizat, "Othon".Domnia lui Otto este divizată în 3 perioade: a. anii regenței, 1832 - 1835 b. anii monarhiei absolute 1835 - 1843 c. anii monarhiei constituționale 1843 - 1862Otto Date personale Nume la naștere Otto Friedrich Ludwig von Bayern Născut 1 iunie 1815
SalzburgDecedat (52 de ani)
Bamberg, BavariaÎnmormântat Theatine Church[*] Părinți Ludovic I al Bavariei[1]
Theresa de Saxa-Hildburghausen[1]Frați și surori Prințesa Mathilde a Bavariei[2]
Prințesa Adelgunde a Bavariei
Prințesa Hildegard a Bavariei
Prințesa Alexandra a Bavariei
Luitpold, Prinț Regent al Bavariei
Maximilian al II-lea al Bavariei
Prințul Adalbert al BavarieiCăsătorit cu Amalia de Oldenburg Cetățenie Regatul Bavariei
Regatul GrecieiReligie Biserica Catolică Ocupație politician
monarhApartenență nobiliară Titluri Prinț al Sfântului Imperiu Roman[*] Familie nobiliară Wittelsbach Rege al Greciei Domnie 6 februarie 1833 – 23 octombrie 1862 Succesor George I - 1895: Johann Friedrich Miescher, biochimist elvețian (n. 1844)
La 24 februarie 1848, în timpul revoluției din februarie 1848, regele Ludovic Filip a abdicat în favoarea nepotului său în vârstă de nouă ani, Filip, conte de Paris. Temându-se de ceea ce i s-a întâmplat lui Ludovic al XVI-lea, Ludovic Filip a părăsit repede Parisul deghizat.
Inițial, Adunarea Națională a plănuit să-l accepte pe micul Filip ca rege însă puternicul curent al opiniei publice a respins acest lucru. La 26 februarie a fost proclamată A Doua Republică Franceză. Prințul Louis Napoléon Bonaparte a fost ales președinte la 10 decembrie același an; la 2 decembrie 1851 el s-a autoproclamat președinte pe viață, apoi împăratul Napoleon al III-lea în 1852.
Ludovic Filip și familia sa au rămas în exil în Anglia, la Claremont, Surrey, unde el a murit la 26 august 1850, la vârsta de 76 de ani. În 1876, rămășițele lui și cele ale soției lui au fost aduse în Franța și îngropate la Chapelle royale de Dreux, necropola familiei Orléans pe care mama lui a construit-o în 1816 și care a fost mărită și înfrumusețată după moartea ei.
Ciocnirile dintre legitimiști și orleaniști din 1830 și 1848 legate de monarhul de drept au fost reluate în anii 1870. După căderea celui de-al doilea imperiu, Adunarea Națională dominată de monarhiști a oferit tronul pretendentului legitimist, Henri, conte de Chambord sub numele de Henric al V-lea. Cum el nu avea copii, moștenitorul lui ar fi fost (exceptând legitimiștii extremi) nepotul lui Ludovic Filip, Prințul Filip, Conte de Paris. Astfel, la moartea contelui de Chambord, Casa de Bourbon s-ar fi unit cu Casa de Orléans.
Totuși, contele de Chambord a refuzat tronul până când steagul tricolor al Revoluției nu va fi înlocuit cu steagul cu flori de iris al Vechiului Regim. Acest lucru Adunarea n-a vrut să-l facă. S-a proclamat a Treia Republică Franceză deși mulți spuneau că e ceva temporar și va fi înlocuită de o monarhie constituțională după decesul contelui de Chambord. Contele a trăit mai mult decât se așteptau. În momentul morții lui, în 1883, suportul pentru monarhie era în declin iar opinia publică era pentru continuarea celei de-a Treia Republicii ca formă de guvernământ. Unii au sugerat o restaurare monarhică sub contele de Paris după căderea regimului de la Vichy însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Majoritatea monarhiști francezi privesc pe descendenții nepotului lui Ludovic Filip care deținea titlul de conte de Paris, ca pretendenții de drept ai tronului; alții, legitimiștii, consideră că Don Luis-Alfonso de Borbón, Duce de Anjou (numit de susținători "Ludovic al XX-lea") ar fi pretendentul de drept. El este descendentul pe linie masculină a lui Filip, Duce de Anjou, al doilea nepot al Regelui-Soare, Ludovic al XIV-lea. Totuși, Filip Duce de Anjou (regele Filip al V-lea al Spaniei) a renunțat la drepturile sale asupra tronului Franței când a acceptat tronul Spaniei, pentru a preveni o uniune Franța-Spania.
Ludovic-Filip | |
Rege al Franței | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Louis Philippe d'Orléans |
Născut | 6 octombrie 1773 Paris, Franța |
Decedat | (76 de ani) Surrey, Anglia |
Înmormântat | Dreux Royal Chapel[*] |
Părinți | Louis Philippe al II-lea, Duce de Orléans Louise Marie Adélaïde de Bourbon |
Frați și surori | Maria Stella[*] Louis-Charles, Conte de Beaujolais Antoine Philippe, Duce de Montpensier Prințesa Adélaïde de Orléans |
Căsătorit cu | Marie Amalie de Bourbon-Sicilies |
Copii | Ferdinand-Filip, Prinț Regal Louise-Marie, regină a Belgiei Prințesa Marie Prințul Louis, Duce de Nemours Clémentine, Prințesă de Kohary François, Prinț de Joinville Prințul Henri, Duce de Aumale Prințul Antoine, Duce de Montpensier |
Cetățenie | Franța |
Religie | Biserica Catolică |
Ocupație | politician |
Apartenență nobiliară | |
Titluri | duce |
Familie nobiliară | Casa de Orléans |
Domnie | |
Domnie | 9 august 1830 – 24 februarie 1848 |
Predecesor | Carol al X-lea al Franței |
Succesor | De Facto: Jacques-Charles Dupont de l'Eure (A Doua Republică Franceză) De Jure: Filip VII (pretendent Orléanist) |
- 1907: Iosif Vulcan, gazetar și scriitor român (n. 1841)
- 1907: Alexandru Bernardazzi (în rusă Александр Осипович (Иосифович) Бернардацци; n. 2 iulie 1831 – d. 14 (26) august 1907) a fost un arhitect rus de origine italiano-elevețiană, membru al Asociației arhitecților din Sankt Petersburg. Alexandru Bernardazzi s-a născut în Piatigorsk în anul 1831, fiind fiul arhitectului elvețian Giuseppe Bernardazzi, cel care a construit orașul Piatigorsk. Dinastia Bernardazzi, originară din Pambio (actualul canton elvețian Ticino), s-a stabilit în sudul Rusiei pe timpul împăratului Alexandru I.
În 1843 este repartizat la Institutul de Construcții din cadrul Univerității de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt Petersburg, la absolvire obținând titlul de ajutor de arhitect. Din 1850 este numit într-o funcție tehnică în cadrul comisiei pentru construcții și drumuri din Basarabia. Între 1856–1878 a fost arhitectul Chișinăului.[1][2] În 1875 devine cetățean de onoare al Chișinăului.
În 1878 se mută la Odesa, dar continuă sa proiecteze și pentru Basarabia. Ulterior lucrează la Universitatea din Novorossiisk.
Moare în timpul unei deplasări la Fastov (lângă Kiev). Potrivit testamentului, a fost înmormântat la Chișinău, alături de mama sa. Bernardazzi a lucrat la amenajarea Chișinăului, ocupându-se de trasarea și pavarea străzilor, în anii 1850–60 a proiectat și a construit conducta orășenească de apă. A participat la amenajarea parcului orășenesc (azi, Parcul „Ștefan cel Mare”). Bernardazzi a avut circa 30 de proiecte în Chișinău, între care:
- Clădirea dumei orășenești (actualmente Clădirea primăriei municipiului Chișinău)
- Clădirea gimnaziului de fete „Principesa N. Dadiani”
- Clădirea parohiei luterane
- Clădirea capelei gimnaziului de fete (în prezent Biserica Sfânta Teodora de la Sihla)
- Clădirea clubului nobiliar
- Clădirea judecătoriei
- Turnul de apă
- Biserica Sfântul Pantelimon
- Biserica Armenească (restaurare)
În afara de cele menționate, Bernardazzi a proiectat capela catolică, stațiile căii ferate Tighina–Galați, porturi militare pe Dunăre (în apropiere de Reni), a participat la lucrările efectuate la cetatea Tighina, a proiectat poduri peste Nistru și Dunăre și biserica mănăstirii Noul Neamț de la Chițcani.
Obiective importante au fost proiectate și construite de Bernardazzi și la Odesa si Eupatoria.
Alexandru Bernardazzi Date personale Născut 2 iulie 1831
Piatigorsk, gubernia Stavropol, Imperiul RusDecedat 26 august [S.V. 14 august] 1907
Fastov, gubernia Kiev, Imperiul RusÎnmormântat Chișinău Părinți Giuseppe Bernardazzi[*] Cetățenie Imperiul Rus Ocupație arhitect Activitate Lucrări remarcabile Clădirea primăriei municipiului Chișinău
Biserica Sfânta Teodora de la Sihla - 1932: Ernesto Basile (n. 31 ianuarie 1857, Palermo - d. 26 august 1932, Palermo) a fost un arhitect, decorator de interioare și pedagog italian, exponent al modernismului, cunoscut pentru realizarea unor clădiri în stilurile arhitecturale de Art Nouveau, și ulterior, de Art Deco.
Basile a devenit cunoscut mai ales pentru stilul său unic de fuziune a variate elemente antice, medievale și moderne. [1] Este considerat unul din pionierii curentului artistic Art Nouveau în Italia.
Ernesto Basile
Villa IgieaDate personale Născut 1857
Palermo, Regatul celor Două SiciliiDecedat 1932
Palermo, ItaliaNaționalitate Italia Cetățenie Regatul Italiei Ocupație arhitect
profesor universitar[* - 1938 - A încetat din viaţă Millosh Gjergi Nikolla Migjeni, poet şi prozator, considerat unul dintre întemeietorii literaturii albaneze moderne; (n. 13 octombrie 1911).
- 1945: Prințesa Feodora de Saxa-Meiningen (Feodora Victoria Auguste Marie Marianne; 19 mai 1879 – 26 august 1945) s-a născut la Potsdam și a fost singurul copil al Bernhard al III-lea, Duce de Saxa-Meiningen și a soției lui, Charlotte, Ducesă de Saxa-Meiningen (fiica cea mare a împăratului Frederic al III-lea și a Victoriei, Prințesă Regală). A fost prima strănepoată a reginei Victoria. Ea a fost neglijată în mod regulat de către mama sa, Charlotte și a fost îngrijită de împărăteasa Frederic. Charlotte adesea se referea la fiica ei spunându-i "stupidă", lucru care o tulbura pe bunica ei împărăteasa. Împărăteasa i-a scris o dată mamei sale, regina Victoria, exprimându-și îngrijorarea cu privire la educația Feodorei.
La începutul lui octombrie 1897 s-a anunțat logodna dintre Feodora și Prințul Heinrich XXX Reuss de Köstritz (1864–1939).[1]
La Breslau la 26 septembrie 1898 Feodora s-a căsătorit cu Prințul Heinrich. Nu au avut copii, sursă de mare amărăciune pentru ea.
Feodora a avut întreaga viață probleme cu sănătatea; se crede că a suferit de porfirie, o boală moștenită de la stră-stră-străbunicul său George al III-lea al Regatului Unit.
Feodora de Reuss și-a petrecut ultimii ani la sanatoriul Buchwald-Hohenwiese din Hirschberg, Silezia. Obosită de anii de boală și de tratamente dubioase - și posibil de cedarea sud-vestului Sileziei Poloniei ca urmare a Conferinței de la Potsdam - s-a sinucis la vârsta de 66 de ani la 26 august 1945.
Prințesa Feodora de Saxa-Meiningen Date personale Nume la naștere Feodora Victoria Auguste Marie Marianne Născută 19 mai 1879
PotsdamDecedată (66 de ani)
Hirschberg, SileziaÎnmormântată Silezia Inferioară Cauza decesului sinucidere Părinți Bernhard al III-lea, Duce de Saxa-Meiningen
Charlotte, Ducesă de Saxa-MeiningenCăsătorită cu Prințul Heinrich XXX de Reuss-Köstritz Cetățenie Imperiul German[*] Ocupație aristocrat[*] Apartenență nobiliară Titluri prințesă Familie nobiliară Casa de Reuss
Casa de Saxa-Meiningen - 1945 - A decedat Franz Werfel, scriitor austriac, unul dintre întemeietorii curentului literar numit expresionism. (“Cerul furat”); (n. 1890).
- 1958: Prințesa Alexandra Therese Marie de Anhalt (4 aprilie 1868 - 26 august 1958) a fost prințesă de Anhalt și membră a Casei de Ascania prin naștere. Ca soție a lui Sizzo, Prinț de Schwarzburg, ea a devenit prințesă de Schwarzburg. La sfârșitul anilor 1880 au apărut zvonuri false ale unui angajament între Prințul Albert Victor de Wales și Prințesa Alexandra când, de fapt, cuplul nu s-a întâlnit niciodată.[1]
La Dessau, la 25 ianuarie 1897, Prințesa Alexandra s-a căsătorit cu Prințul Sizzo de Schwarzburg. După căsătorie cuplul a locuit la Großharthau.[2] Alexandra și Sizzo au avut trei copii:
- Prințesa Marie Antoinette de Schwarzburg (7 februarie 1898 - 4 noiembrie 1984); s-a căsătorit cu Friedrich Magnus V, Conte de Solms-Wildenfels; a avut copii
- Prințesa Irene de Schwarzburg (1899 - 1939)
- Friedrich Günther, Prinț de Schwarzburg (5 martie 1901 - 9 noiembrie 1971); s-a căsătorit cu Prințesa Sophie de Saxa-Weimar-Eisenach.
Alexandra de Anhalt Prințesă de Schwarzburg Date personale Nume la naștere Alexandra Therese Marie Născută 4 aprilie 1868
Dessau, AnhaltDecedată (90 de ani)
SchwetzingenÎnmormântată Schwetzingen Părinți Frederic I, Duce de Anhalt
Antoinette de Saxa-AltenburgFrați și surori Prințesa Elisabeth de Anhalt
Eduard, Duce de Anhalt
Aribert de Anhalt
Frederic al II-lea, Duce de Anhalt
Leopold, Prinț Ereditar de AnhaltCăsătorită cu Sizzo, Prinț de Schwarzburg Copii Marie Antoinette, Contesă de Solms-Wildenfels
Prințesa Irene de Schwarzburg
Prințul Friedrich Gunther de SchwarzburgCetățenie Germania Ocupație aristocrat[*] Apartenență nobiliară Titluri prințesă Familie nobiliară Casa de Ascania
Casa de Schwarzburg
- 1972 - A încetat din viaţă Sir Francis Chichester, câştigătorul primei curse transatlantice. In 1966, în 226 de zile, a realizat prima cursă solitară în jurul lumii, la bordul ambarcaţiunii “Gipsy Moth IV”, în urma acestui succes fiind înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (n. 17 septembrie 1901).
- 1974 - A decedat Charles Lindbergh, aviator american, primul care a traversat Oceanul Atlantic în zbor; (n. 4.02.1902).
- 1975: Grigore Eliescu (n. 25 ianuarie 1898, București - d. 26 august 1975, București) a fost un entomolog, silvicultor și naturalist român, doctor docent în științe biologice, membru corespondent al Academiei Române din 1948.
Grigore Eliescu Date personale Născut 25 ianuarie 1898
BucureștiDecedat 26 august 1975
BucureștiOcupație Entomolog, naturalist, silvicultor Activitate Membru corespondent al Academiei Române Membru al Academiei de Științe din România - 1976 - A încetat din viaţă Lotte Lehmann, soprană germană, stabilită, în 1945, în SUA; (n. 27 februarie 1888).
- 1978 - A încetat din viaţă Charles Boyer, actor de film american de origine franceză; a primit Premiul Oscar special în 1942, pentru promovarea relaţiilor culturale franco-americane: “Lumina de gaz”, “Cum să furi un milion”; (n. 28 august 1897).
- 1987: Georg Wittig, chimist german, laureat Nobel (n. 1897)
- 1989 - A încetat din viaţă scriitorul american Irving Stone: “Agonie şi extaz”, “Turnul Nebunilor”, “Paria”; (n. 14 iulie 1903).
- 1995: John Kilian Houston Brunner (n. ,[2][3][4][5][6][6][7] Wallingford, Regatul Unit – d. ,[2][3][4][5][8] Glasgow, Regatul Unit[9]) a fost un scriitor britanic, autor a multor romane și povestiri science-fiction. Romanul său din 1968 despre o lume suprapopulată, Zanzibar, a fost recompensat în același an cu premiul Hugo pentru cel mai bun roman și cu Premiul Asociației Britanice de Science Fiction. Acest din urmă premiu a recompensat în 1970 și romanul Orbită periculoasă. S-a născut în Preston Crowmarsh, lângă Wallingford, în Oxfordshire, și a urmat școala în Cheltenham. La vârsta de 17 ani a scris primul roman, Galactic Storm, sub pseudonimul Gill Hunt, dar scrisul a devenit profesia lui principală abia din 1958[11]. A fost ofițer în Forțele Aeriene Regale între 1953 și 1955 și s-a căsătorit cu Marjorie Rosamond Sauer pe 12 iulie 1958.
În anii '80 sănătatea sa a intrat în declin, înrăutățindu-se odată cu moartea soției sale, survenită în 1986. Pe 27 septembrie 1991 s-a recăsătorit cu Li Yi Tan. Brunner a murit de infarct în Glasgow, Scoția, pe 25 august 1995, în timp ce participa la Convenția Mondial Science Fiction care se ținea acolo[12].
Scriitorul a vizitat România în 1994 cu ocazia convenției Eurocon ținută la Timișoara. Abordând la început genuri convenționale gen space opera, Brunner a început ulterior să experimenteze în privința formei romanului. În 1969 a primit Premiul Hugo la secțiunea "Cel mai bun roman" pentru Zanzibar (1968). În același an, a primit și premiul British Science Fiction la aceeași secțiune. Romanul exploatează stilul de organizare fragmentată inventat de John Dos Passos pentru U.S.A. trilogy, dar o aduce la zi în ceea ce privește teoria media popularizată de Marshall McLuhan. Orbită Periculoasă a primit premiul BSF în 1971. Romanul Oile privesc în sus 1972) a constituit un avertisment profetic în legătură cu dezastrele ecologice. Brunner este creditat cu inventarea termenului vierme și cu previziunea apariției virușilor informatici[12] în romanul său din 1975, Călător pe unda de șoc, roman proto-Cyberpunk în care folosește termenul pentru a descrie un software care se autoreproduce într-o rețea de calculatoare. Printre pseudonimele sale se numără K. H. Brunner, Gill Hunt, John Loxmith, Trevor Staines și Keith Woodcott.[11]
Transmisia la distanță a materiei, temă abordată de John Brunner în romanul The Dreaming Earth (1963) i-a oferit autorului material interesant suficient pentru a inspira două încercări ulterioare de a continua publicarea unor lucrări de mare amploare, Rețelele infinitului (1974) și Infinitivul de la Go (1980).[13]
În afara ficțiunii sale, el a scris o serie de articole gratuite pentru diverse publicații, mai ales fanzine, dar și 13 scrisori către New Scientist și un articol în Physics Education.[14] Brunner a fost un membru acriv al organizației Campania pentru Dezarmare Nucleară și a scris versurile melodiei The H-Bomb's Thunder, cântată cu ocazia marșurilor Aldermaston. A fost lingvist și Invitat de Onoare la prima Convenție Europeană de Science Fiction, Eurocon-1, ținută la Trieste în 1972.
Imperiul interstelar
- Galactic Storm (1951, pseudonim: Gill Hunt) - roman
- "The Man from the Big Dark" (1958) - nuvelă
- "The Space-Time Juggler" (1963) - nuvelă, publicată și cu titlul The Wanton of Argus
- The Altar at Asconel (1965) - roman, publicat și cu titlul The Altar on Asconel
- Interstellar Empire (1976) - ediție omnibus cuprinzând The Altar on Asconcel, The Man from the Big Dark și The Wanton of Argus/The Space-Time Juggler
Călătorul în negru
- "Imprint of Chaos" (1960) - nuveletă
- "Break the Door of Hell" (1966) - nuveletă
- "The Wagger Lost By Winning" (1970) - nuveletă
- The Traveller in Black (1971) - culegere de povestiri, revizuită, extins și republicat 1986 sub titlul The Compleat Traveller in Black
- "Dread Empire" (1971) - nuveletă
- "The Things That Are Gods" (1979) - nuveletă
Planetele refugiaților de pe Zarathustra
- Secret Agent of Terra (1962) - revizuit și republicat în 1969 cu titlul The Avengers of Carrig
- Castaways' World (1963) - revizuit și republicat în 1974 cu titlul Polymath
- ro. Polymathul
- The Repairmen of Cyclops (1965)
- Victims of the Nova (1989) - ediție omnibus cuprinzând cele trei romane
- ro. Victimele novei - editura DU Style, 1996
Alte romane
- Threshold of Eternity (1959)
- The 100th Millennium (1959) - revizuit și republicat în 1968 sub titlul Catch a Falling Star (1968)
- ro. Să prinzi o stea căzătoare - editura Rao, 1998
- The Brink (1959)
- Echo in the Skull (1959) - revizuit și republicat în 1974 sub titlul Give Warning to the World
- The World Swappers (1959)
- The Atlantic Abomination (1960)
- Sanctuary in the Sky (1960)
- The Skynappers (1960)
- Slavers of Space (1960) - revizuit și republicat în 1968 sub titlul Into the Slave Nebula
- Meeting at Infinity (1961)
- I Speak for Earth (1961, pseudonim: Keith Woodcott)
- The Super Barbarians (1962)
- The Ladder in the Sky (1962, pseudonim: Keith Woodcott)
- The Rites of Ohe (1963)
- The Astronauts Must Not Land (1963) - revizuit și republicat în 1973 sub titlul More Things in Heaven
- The Dreaming Earth (1963)
- Listen! The Stars! (1963) - revizuit și republicat în 1972 sub titlul The Stardroppers
- The Psionic Menace (1963, pseudonim: Keith Woodcott)
- To Conquer Chaos (1964)
- The Whole Man (1964) - publicat și cu titlul Telepathist
- ro. Telepatul - editura Baricada, 1994
- The Long Result (1965)
- ro. Răbdarea timpului - editura Univers, 1985 și editura Nemira, 1994 și 2006
- The Day of the Star Cities (1965) - revizuit și republicat în 1973 sub titlul Age of Miracles
- Enigma from Tantalus (1965)
- The Martian Sphinx (1965, pseudonim: Keith Woodcott)
- The Squares of the City (1965)
- ro. Orașul ca un joc de șah - editura Ovidiu, 1994
- A Planet of Your Own (1966)
- The Productions of Time (1967)
- Born Under Mars (1967)
- ''Quicksand (1967)
- Stand on Zanzibar (1968)
- ro. Zanzibar - editura Nemira, 1995 și 2006
- Bedlam Planet (1968)
- The Jagged Orbit (1969)
- ro. Orbită periculoasă - editura Lucman, 2003
- The Evil that Men Do (1969)
- Double, Double (1969)
- Timescoop (1969)
- The Gaudy Shadows (1970)
- The Wrong End of Time (1971)
- The Dramaturges of Yan (1972)
- The Sheep Look Up (1972)
- ro. Oile privesc în sus - editura Rao, 1998
- The Stone That Never Came Down (1973)
- Web of Everywhere (1974) - publicat și cu titlul The Webs of Everywhere
- ro. Rețelele infinitului - editura Rao, 1998
- Total Eclipse (1974)
- The Shockwave Rider (1975)
- ro. Călător pe unda de șoc - editura Domino, 1997
- The Infinitive of Go (1980)
- ro. Infinitivul de la Go - Editura Militară, 1995
- Players at the Game of People (1980)
- Manshape (1982) - Endless Shadow revizuit
- The Crucible of Time (1983)
- The Tides of Time (1984)
- ro. Valurile timpului - editura Nemira, 1996
- The Shift Key (1987)
- Children of the Thunder (1988)
- A Maze of Stars (1991)
- ro. Un labirint de stele - editura Lucman, 1999
- Muddle Earth (1993)
Alte culegeri de povestiri
- No Future in It (1962)
- Times Without Number (1962) - extinsă în 1969
- ro. Timpuri nenumărate - editura Vremea, 1996
- Now Then! (1965) - publicată și cu titlul Now Then
- No Other Gods But Me (1966)
- Out of My Mind (1967)
- Not Before Time (1968)
- From This Day Forward (1972)
- Entry to Elsewhen (1972)
- Time-Jump (1973)
- The Book of John Brunner (1976)
- Foreign-Constellations (1980)
- The Best of John Brunner (1988)
Cărți ieftine
- A Case of Painter's Ear (1991)
Fără gen
- The Crutch of Memory (1964)
- Wear the Butcher's Medal (1965)
- Black Is the Color (1969)
- The Devil's Work (1970)
- The Great Steamboat Race (1983)
- The Days of March (1988)
- seria May Curfew, care cuprinde:
- A Plague on Both Your Causes (1969)
- Honky and the Woodpile (1971)
- Good Men Do Nothing (1971)
Volume de poezii
- Trip: A Sequence of Poems Through the U.S.A. (1971)
- A Hastly Thrown Together Bit of Zork (1974)
- Tomorrow May Be Even Worse (1978)
Volume de cântece
- A New Settlement of Old Scores (1983)
John Brunner Date personale Nume la naștere John Kilian Houston Brunner Născut [2][3][4][5][6][6][7]
Wallingford, Regatul UnitDecedat (60 de ani)[2][3][4][5][8]
Glasgow, Regatul Unit[9]Înmormântat Glasgow Necropolis[*] Cauza decesului cauze naturale[*] (infarct miocardic) Părinți Anthony Brunner[*][10]
Amy Phyllis Ivy Felicity Whittaker[*][10]Căsătorit cu Marjorie Rosamond Sauer[*] (din )
Liyi Tan[*] (din )Cetățenie Regatul Unit Ocupație romancier[*]
scriitor
scriitor de literatură științifico-fantastică[*]Limbi limba engleză[1] Specie literară Ficțiune speculativă Opere semnificative Zanzibar
Călător pe unda de șoc
Oile privesc în sus
Orbită periculoasăNote Premii Premiul Hugo pentru cel mai bun roman
- 1998: Frederick Reines, fizician american, laureat Nobel (n. 1918)
- 2004: Laura Ann Branigan (n. 3 iulie 1952 – 26 august 2004)[2][3][4] a fost o cântăreață, compozitoare și actriță americană. Branigan este cunoscută în special pentru hitul din 1982 certificat cu platină, "Gloria" și pentru single-urile de Top 10 "Self Control" și "Solitaire", dar și alte hituri clasate în Top 40 în Statele Unite.
Pe lângă muzica sa, Branigan a mai fost cunoscută și pentru vocea sa alto puternică și aspră întinsă pe patru octave.[5]
Branigan a mai contribuit la cântece din coloanele sonore ale unor filme notorii, inclusiv premiatele cu Grammy și Oscar: Flashdance (1983), Ghostbusters (1984) și Baywatch (1994).
Piesa sa "Gloria" a staționat în topul US Billboard Hot 100 timp de 36 de săptămâni, la acel timp un record pentru o artistă muziciană feminină. Cântecul a fost inclus în top 100 single-uri din 1982 și 1983.
Branigan a decedat în casa sa din East Quogue, New York, pe 26 august 2004, din cauza unui anevrism cerebral nediagnosticat anterior.
Laura Branigan Date personale Nume la naștere Laura Ann Branigan Născută 3 iulie 1952
Brewster, New York, Statele UniteDecedată (52 de ani)
East Quogue, New York, SUACauza decesului anevrism intracranian Căsătorită cu Larry Kruteck (1981 - 1996) (decesul lui) Cetățenie SUA Ocupație Cântăreață, compozitoare, actriță Activitate Studii Academia Americană de Arte Dramatice[*][1] Gen muzical Pop, dance, pop rock Tipul de voce mezzo-soprană Instrument(e) Vocal, pian Ani de activitate 1973–2004 Case de discuri Atlantic - 2010: Baruțu T. Arghezi (n. 28 decembrie 1925, București - d. 26 august 2010, Arad) a fost un prozator, eseist și publicist român, fiul lui Tudor Arghezi,[1] frate cu Mitzura Arghezi. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și autor a peste douăzeci de volume și numeroase studii literare și politice publicate în țară și străinătate.[1]. Subiectul principal al scrierilor sale este satul, sătenii, arta și cultura autentic țărănească.
Baruțu T. Arghezi Date personale Născut Decedat (84 de ani) Părinți Tudor Arghezi Ocupație scriitor - 2018: Marvin Neil Simon (n. ,[7][8][9][10][3][4][6] New York, New York, SUA[11] – d. ,[2][3][4][5][6] Manhattan, New York, New York, SUA) a fost un dramaturg și scenarist american, de origine evreu.
Numeroasele sale comedii, jucate mai întâi pe scenele din Broadway, au fost traduse și reprezentate în întreaga lume, dobândind un loc de frunte în repertoriul teatral universal din secolele al XX-lea și al XXI-lea.
Între piesele sale se numără Amintiri din Brighton Beach, Biloxi Blues și Un cuplu ciudat. Neil Simon a câștigat Premiul Pulitzer pentru dramă pentru piesa Lost In Yonkers. După mai multe din piesele sale au fost realizate filme artistice, pentru care a scris scenariul. A mai scris și librete pentru musicaluri, ca de pildă Sweet Charity. Neil Simon s-a născut la 4 iulie 1927 în Bronx, New York, ca al doilea copil al lui Irving Simon, vânzător de stofă, și al soției sale, Mamie. Copilăria și-a petrecut-o în zilele Marii Depresiuni financiare, în cartierul Washington Heights din Manhattan. Tatăl își părăsea adesea familia, târând-o în dificultăți financiare și sufletești. După școala elementară, Neil a urmat cursurile liceului De Witt Clinton, pe care l-a absolvit la vârsta de 16 ani.
În anii de după cel de al Doilea Război Mondial a studiat pentru scurtă vreme la universitățile New York (1944-1945)[12] și apoi Denver (1945-1946). În 1945, tânărul s-a înrolat în armată, servind la baza aviatică Lowry. S-a distins ca ziarist sportiv scriind pentru „Rev-meter”, gazeta taberei militare. După ce a fost eliberat din armată în anul 1946, cu gradul de caporal, Simon a lucrat vreme de doi ani ca funcționar responsabil cu poșta la birourile companiei Warner Bros din Manhattan. Mai târziu, a început,împreună cu fratele său, Danny Simon (1918-2005) să scrie scenarii pentru emisiuni de radio și televiziune. În acest scop au urmat un curs rapid de scriere creativă cu umoristul Goodman Ace , de la Columbia Broadcasting System CBS. Au scris, între altele, pentru programul radiofonic „The Robert Q. Lewis Show” și pentru emisiunea de televiziune „The Phil Silvers Show”.
Câteva spectacole de revistă muzicală pe texte compuse de ei la teatrul de vară de la Camp Tamiment în Pennsylvania la începutul anilor 1950 au trezit interesul actorului comic Sid Caesar care i-a angajat pe cei doi frați pentru populara sa emisiune comică de televiziune Your Show of Shows. Munca din acei ani l-a inspirat mai târziu pe Neil Simon în comedia „Laughter on the 23rd Floor” din 1993.
Scenariile sale i-au adus primele nominalizări pentru Premiul Emmy și aprecierea lui Phil Silvers, care l-a angajat pentru serialul sau cunoscut ca „Sergeant Bilko” din anul 1959. Primul spectacol de pe Broadway la care a participat, și la ale cărui scheciuri a colaborat și fratele sau Danny, a fost Catch a Star! din 1950.
Prima sa piesă produsă pe Broadway, pe scena Teatrului Brooks Atkinson, a fost „Come Blow Your Horn”, care a fost jucată succesiv de 678 de ori. Șase săptămâni după căderea cortinei, a urmat o a doua creație, musicalul „Little Me”. Deși nu a atras o audiență prea mare, el i-a adus lui Simon cel dintâi premiu Tony. În total Neil Simon a obținut în cursul lungii și prolificei sale cariere șaptesprezece nominalizări pentru premiul Tony, iar de trei ori l-a câștigat. În anul 1991 i s-a decernat și premiul Pulitzer pentru teatru, pentru piesa „Lost in Yonkers”.
În anul 1966 teatrele din Broadway au jucat în același timp nu mai puțin de patru creații ale lui Neil Simon: musicalul „Sweet Charity” și comediile „The Star-Spangled Girl”, „The Odd Couple” (Un cuplu ciudat) și „Barefoot in the Park”.(Desculț în parc) Rodul colaborării cu producătorul Emanuel Azenberg au fost spectacolele „Băieții de aur” (The Sunshine Boys) în 1972, apoi „The Good Doctor”,„God's Favorite”, „Chapter Two”, „They're Playing Our Song”, „I Ought to Be in Pictures”, „Brighton Beach Memoirs” , „Biloxi Blues”, „Broadway Bound”, „Femeile lui Jake”,(Jake's Women), „The Goodbye Girl” și altele.
Neil Simon a mai scris scenarii pentru peste douăzeci de filme. Intre acestea se numără adaptări după piesele sale, dar și scenarii originale precum „The Out-of-Towners”,„Murder by Death” și „Adio, dar rămân cu tine!” (Goodbye Girl). Scenariile sale au obținut patru nominalizări pentru Premiul Oscar. În anul 1983 Neil Simon a devenit unicul dramaturg în viață având la New York un teatru purtându-i numele. E vorba de fostul teatru Alvin de pe Broadway, numit în prezent Neil Simon Theatre, Deși cunoscut mai cu seamă ca autor de comedii, Neil Simon a experimentat și alte genuri și teme. În anii 1970 el a scris mai multe drame, ca de pilda The Gingerbread Lady despre tendința auto-destructivă a unei star de cabaret, dependentă de picătura amară. Chiar dacă opera sa validează, în general, normele sociale tradiționale, sunt în creațiile sale și elemente de critică socială.
La începutul anilor 1970 a scris piesa „The Good Doctor” (1973), cuprinzând scheciuri bazate pe povestiri de Cehov, apoi „God’s Favorite” (1974), inspirată de Cartea lui Iov. În 1992 a scris piesa „Femeile lui Jake” (Jake’s Women), construită pe un flux de conștiință suprarealist. O parte din creațiile sale din anii 1970-1980 au un substrat autobiografic, ca de pildă „Capitol secund” (Chapter two) (1977) despre a doua căsătorie a unui văduv, și mai ales trilogia despre tinerețea sa, compusă din piesele „Amintiri din Brighton Beach” (Brighton Beach Memoirs) (1983), „Biloxi Blues” (1985) și „Broadway Bound” (1986)
Simon s-a distins și prin libretele sale pentru musicaluri ca de exemplu „Sweet Charity” (1967) „Promises, Promises” (1968) ,„They’re Playing Our Song” (1978) și „I Ought to Be in Pictures” (1980). A mai scris și farsa „Un cuplu (feminin) ciudat” (1985), versiune pentru femei a piesei originale „Un cuplu ciudat”. Și în aceste lucrări el a exprimat, ca și în comediile sale teatrale, simțămintele păturii mijlocii americane, prin gura unor personaje nesigure și anxioase, obținând, totodată, efecte umoristice deosebite. Neil Simon a fost căsătorit de cinci ori, și anume cu dansatoarea Joan Baim (1953–1973), cu actrița Marsha Mason, care a apărut în multe din comediile și filmele bazate pe scenariile sale (1973–1981), de doua ori cu Diane Lander (1987–1988 și 1990–1998), și, în prezent, cu actrița Elaine Joyce. El are două fete Nancy și Ellen, din prima sa căsătorie, și Bryn, fiica lui Diane Lander dintr-o căsătorie precedentă a acesteia.
Piese de teatru
- Come Blow Your Horn (1961)
- Little Me (musical) (1962)
- Barefoot in the Park (1963)
- Un cuplu ciudat (The Odd Couple) (1965)
- Sweet Charity (1966)
- The Star-Spangled Girl (1966)
- Plaza Suite (1968)
- Promises, Promises (musical) (1968)
- The Last of the Red Hot Lovers (1969)
- The Gingerbread Lady (1970)
- The Prisoner of Second Avenue (1971)
- Băieții de aur (The Sunshine Boys) (1972)
- The Good Doctor (1973)
- God's Favorite (1974)
- California Suite (1976)
- Chapter Two (1977)
- They're Playing Our Song (1979)
- I Ought to Be in Pictures (1980)
- Fools (1981)
- Brighton Beach Memoirs] (1983)
- Biloxi Blues] (1985)
- The Odd Couple (versiunea feminină) (1986)
- Broadway Bound (1986)
- Rumors (1988)
- Lost in Yonkers (1991)
- Jake și femeile lui (Jake's Women) (1992)
- Adio, dar rămân cu tine (The Goodbye Girl) musical (1993)
- Laughter on the 23rd Floor (1993)
- London Suite (1995)
- Proposals (1997)
- The Dinner Party (2000)
- 45 Seconds from Broadway (2001)
- Rose's Dilemma (2003)
- Oscar and Felix: A New Look at the Odd Couple (2004)
Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]
- The Garry Moore Show (1950) (TV)
- Your Show of Shows (1950-1954) (TV)
- Caesar's Hour (1954-1957) (TV)
- Stanley (1956 TV series) (1956) (TV)
- The Phil Silvers Show (1958-1959) (TV)
- Kibbee Hates Twitch (1965) (TV)
- After the Fox (împreună cu Cesare Zavattini) (1966)
- Barefoot in the Park (1967)
- Un cuplu ciudat (1968)
- Sweet Charity (1969)
- The Out-of-Towners (1970)
- Plaza Suite (1971)
- The Last of the Red Hot Lovers (1972)
- The Heartbreak Kid (1972)
- The Prisoner of Second Avenue] (1972)
- The Sunshine Boys (1975)
- Murder by Death (1976)
- Adio, dar rămân cu tine! (The Goodbye Girl)(1977)
- The Cheap Detective (1978)
- California Suite (1978)
- The Good Doctor (1978) (TV)
- Chapter Two (1979)
- Seems Like Old Times (1980)
- Only When I Laugh (1981)
- I Ought to Be in Pictures (1982)
- Max Dugan Returns] (1983)
- The Lonely Guy] (1984)
- The Slugger's Wife (1985)
- Brighton Beach Memoirs] (1986)
- Plaza Suite] (1987) (TV)
- Biloxi Blues (1988)
- The Marrying Man (1991)
- Lost in Yonkers] (1993)
- The Sunshine Boys (1995) (TV)
- Jake's Women (1996) (TV)
- London Suite (1996) (TV)
- Un cuplu ciudat II (1998)
- Laughter on the 23rd Floor] (2001) (TV)
- Adio, dar rămân cu tine - The Goodbye Girl (2004) (TV)
Neil Simon Date personale Născut 4 iulie 1927
Bronx,New York, Statele UniteDecedat (91 de ani)[2][3][4][5][6]
Manhattan, New York, New York, SUACauza decesului cauze naturale[*] (pneumonie) Frați și surori Danny Simon[*] Căsătorit cu Joan Baim, Marsha Mason, Diane Lander (de două ori) (1987–1988 și 1990–1998), Elaine Joyce. Copii trei Cetățenie SUA Etnie evrei americani Religie iudaism Ocupație dramaturg,scenarist Limbi limba engleză[1] Studii Universitarea New York, Universitatea Denver Activitatea literară Activ ca scriitor a II-a jumătate a sec.al XX-lea Mișcare/curent literar teatru de bulevard Subiecte conflicte din viața păturii mijlocii americane, elemente autobiografice Specie literară comedii, musicals Operă de debut comedia „Come Blow Your Horn” Opere semnificative „Cuplul ciudat”,„Amintiri din Brighton Beach”, „Sweet Charity” Note Premii Tony Award for Best Author[*]
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu
Laurel Award for Screenwriting Achievement[*]
Drama Desk Award for Outstanding Play[*]
Premiul Pulitzer pentru Dramaturgie
Kennedy Center Honors[*]
Helmerich Award[*]
Mark Twain Prize for American Humor[*
În calendarul ortodox: Sfântul Mucenic Adrian si sotia sa Natalia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu