4. /2 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Drob de năut cu legume şi orez
300 g năut fiert
200 g orez fiert
200 g ţelină tăiată mărunt
2 morcovi tăiaţi mărunt
100-150 g fasole verde fiartă
3 cartofi fierţi şi raşi
1 lingură oţet diluat în 100 ml apă
50 g stafide înmuiate în apă caldă
4 linguri pesmet
1 legătură pătrunjel verde taiat mărunt
3-4 linguri ulei
rozmarin, sare, piper
Ţelina,
morcovul şi fasolea verde se călesc în 2 linguri de ulei, se adaugă oţetul
diluat cu apă, rozmarinul şi lăsăm pe foc să scadă până se evaporă oţetul şi
rămâne fără lichid. Lăsăm să se răcească.
Se pun într-un castron: orezul, năutul, cartofii, stafidele, 2 linguri pesmet,
pătrunjelul şi amestecul de ţelină cu morcovi şi fasole verde.
Se amestecă şi se potriveşte de sare si piper.
Se unge un vas cu ulei, se tapetează cu pesmet şi se pune compoziţia rezultată.
Se dă la cuptor 30 minute.
B.
SALATE
Salată de ardei copţi
Alegem ardei "drepţi", de orice culoare (dar roşii sau galbeni sunt
mai gustoşi decât verzi), astfel încât să poată veni în contact cu suprafaţa
plitei în orice poziţie.
1) Punem
pe plită ardeii şi-i coacem pe toate părţile până când cea mai mare parte a
suprafeţei lor s-a copt, iar coaja superficială a început să se desprindă.
2) După ce s-au copt, îi punem într-o cratiţă, presărăm pe ei puţină sare şi
acoperim cratiţa.
3) Peste o jumătate de oră îi putem curăţa de coajă şi-i aşezăm într-un
castron, punem oţet (de mere, dacă avem) şi sare.
Dacă
ardeii sunt prea mari, îi tăiem longitudinal, îndepărtăm seminţele, însă lichidul
din interior îl punem în castron împreună cu ardeii.
Peste
ardei putem pune şi puţin ulei (de măsline, preferabil).
C.
SOSURI
Pentru reţetele de azi nu este necesar să pregătim un
sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
- 3-4 morcovi medii
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 ţeline mici
- 6 cartofi potriviţi
- crutoane
- 2-3 cepe
-1 legătură pătrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lămâie
Se spală şi se taie legumele mărunt. Se pun la fiert într-o oală mare cu apă şi
piper, până se sfărâmă. Când toate legumele sunt fierte, le scoatem şi le mutăm
într-un castron (exceptând ceapa pe care o dăm afară de tot) unde le pasăm până
obţinem o cremă. Se adaugă apoi zeama care ne-a rămas, dar cu măsură astfel
încât să nu fie prea subţire. Iar dacă rămâne prea consistentă mai putem adăuga
apă. La sfârşit adăugăm verdeaţa, sare şi lămâie după gust. Se serveşte cu
crutoane.
E.
MÂNCĂRURI
Dovlecei cu măsline
6 dovlecei,
un ardei gras,
2 roşii,
o ceapă,
100 g ciuperci feliate,
100 g măsline fără sâmburi,
o legătură mărar tăiat mărunt,
un praf de cimbru,
100 g pastă de tomate dizolvată,
făină,
sare,
piper.
Se feliază dovleceii cam de 1 cm grosime, se trec prin făină şi se prăjesc în
puţin ulei; ardeiul gras se taie cubuleţe, ceapa se taie mărunt şi roşiile
felii. Se unge tava, se aşază ardeiul, ceapa, ciupercile, măslinele peste care
se adaugă pasta de tomate. Se condimentează şi se lasă 25 minute la cuptor. Când
se scoate de la cuptor, se presară mărarul tăiat.
F.
DULCIURI
Tort de cafea
Pentru
blat:
200 g făină,
200 g margarină,
200 g zahăr,
100 g nucă măcinată,
1 pacheţel cu zahăr vanilat.
Pentru cremă:
100 g margarină,
2 linguri esenţă de cafea,
150 g zahăr
Glazura din şerbet de cafea:
400 g zahăr,
puţină zeamă de lămâie,
1 pahar apă,
1/3 pahar de cafea concentrată.
Se poate glasa şi cu un gem acrişor.
Amestecă
bine zahărul cu margarina, până obţii o cremă. Adaugă zahărul vanilat, nucile
şi, treptat, făina. Împarte aluatul obţinut în trei părţi. Întinde fiecare
parte de aluat şi coace-le la foc potrivit pe rând, în forma de tort, în
cuptorul încălzit înainte. Întinde crema de cafea (obţinută prin amestacarea
margarinei cu zahărul şi cu esenţa de cafea) între foile de blat. Glasează
tortul cu glazura de şerbet de cafea sau cu un gem acrişor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu