4. /26 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Chifteluţe din ciuperci
·
500 g ciuperci pot fi şi conservate,
·
1 ceapă,
·
4 linguri făină,
·
1 lingură praf de copt,
·
150 ml ulei,
·
1 legătură de mărar,
·
1 lingură pătrunjel,
·
Cimbru,
·
sare,
·
piper
Ciupercile se spală şi se taie mărunt. Se pun într-un castron, se
adaugă peste ele ceapa şi verdeaţa spălate şi tocate mărunt, făina, praful de
copt şi condimentele. După ce compoziţia a fost omogenizată, se formează
chifteluţe după preferinţă şi se prăjesc în ulei încins. Se servesc calde, chiar
şi în combinaţie cu cartofi prăjiţi, ca gustare.
B.
SALATE
Salată de varză albă
500
g varză,
1/4
pahar oţet,
1/2
lingură zahăr,
o
lingură ulei,
sare,
zahăr,
2-3
buc. morcovi,
frunze
de pătrunjel sau ţelină.
Se
curaţă varza şi se spală, se scoate cotorul, apoi se taie subţire. Se sărează
uşor şi se freacă între palme să se înmoaie.
Se stoarce zeama, apoi varza se aşază în salatieră, se toarnă oţet amestecat cu
puţin zahăr şi se lasă totul să stea timp de 30-40 minute.
În salata de varză se pot adauga 2-3 morcovi raşi, frunze de pătrunjel sau
ţelină tăiate mărunt şi o lingură de ulei.
Salata se poate prepara şi în felul următor:
Varza tocată se pune într-o cratiţă, se adaugă sare şi oţet şi amestecând mereu
se ţine la foc până scade şi se înmoaie.
După aceea se lasă să se răcească şi se adaugă puţin zahăr şi ulei.
C.
SOSURI
Sos pentru salată
6
linguri untdelemn fin (măsline sau floarea-soarelui), 5 linguri oţet alb sau
oţet de mere, 1 linguriţă de zahăr, sare, piper măcinat, 1 linguriţă de ardei
iute tocat mărunt, verdeaţă tocată (pătrunjel sau mărar).
D.
BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supă de ciuperci
· 1 ½
l apă
· 400
g ciuperci
· 1
ceapă
· 1
morcov
· 1
pătrunjel
· 3
linguri ulei
· 1
lingură griş
· Sare
· Mărar
tocat
Zarzavatul curăţat, spălat şi dat prin răzătoare se
fierbe în apă până se înmoaie bine.
Se strecoară şi în zeama
obţinută se pun ciupercile înăbuşite în ulei, grişul turnat în ploaie, sarea şi
se lasă să fiarbă 20 – 25 minute.
Se adaugă mărarul tocat.
E.
MÂNCĂRURI
Ciuperci marinate
• 1/2 kg de ciuperci
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 ceapă (sau 4 cepe verzi)
- 5 căţei de usturoi (sau 2 legături de usturoi verde)
- 2 frunze de dafin
- 1 lingură de zahăr brun
- Sare şi piper negru
- 1 pahar de vin alb
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
________________________________________
Taie ceapa mărunt şi pune-o la fiert în vin la foc mic, pentru câteva minute.
Adaugă ciupercile curăţate şi spălate, alături de sucul de lămâie şi frunzele
de dafin.
Fierbe la foc mic vreo 15 minute. Adaugă usturoiul şi restul vinului, ţine pe
foc până dă în clocot şi apoi lasă-le să se răcească.
Adaugă şi lingura de pătrunjel tocat.
Ca să fie cu adevărat gustoasă, acest fel de mâncare se serveşte absolut rece.
Las-o câteva ore în frigider şi bucură-te de deliciul unei gustări delicioase.
Poftă buna!
Întrucât acest fel
este preparat cu vin şi, de fapt, vinul nu este de post, vă propun şi o altă
reţetă:
Sarmale cu
orez, soia şi nucă
*
Frunze de varză,
* 200
g orez,
* 100
g soia măcinată,
* 150
g nucă macinată,
* 4
cepe mari,
* 1
morcov,
*
piper,
*
sare,
*
condimente de legume,
*
pastă de tomate,
* 1
lingură de zahăr,
*
pătrunjel şi mărar frunze.
Se undeşte ceapa tocată mărunt, morcovul apoi
orezul şi puţină apă şi se lasă să fiarbă puţin.
Se ia de pe foc şi se amestecă toate celelalte
ingrediente sare şi piper după gustul fiecăruia.
Se fac sărmăluţele, se pun într-o oală de preferat
de lut (dă o savoare deosebită la toate mâncărurile făcute în acea oală) se acoperă
cu apă şi se dau la cuptor.
Dacă varza este proaspătă se adaugă o cană de borş
sau o jumătate de lămâie stoarsă şi puţină sare.
Iese nemaipomenit.
F.
DULCIURI
Tort cu cremă de banane
Pentru blat:
* 1 pahar apă
* 1 pahar
apă minerală
* 1 ½ pahar făină
* ½ pahar ulei
* 1 lingură gem
* 1 lingură nucă măcinată
* 1 lingură pesmet
* 1 lingură cacao
* 1 esenţă de rom
Pentru cremă:
* 2 banane
* ½ pachet margarină
* ½ cană zahăr pudră
* coaja si zeama de la 1 lămâie
Cum se prepară:
Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se împarte aluatul în două,
se întinde în blaturi care se coc separate într-o formaă de tort.
După ce s-au copt cele două
blaturi, se lasă deoparte şi se pregăteşte crema.
Se pasează bananele şi se amestecă cu zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi
margarina până se obţine o cremă.
Se însiropează blatul cu un sirop fiert din 1 cană de apă, 1 plic zahăr vanilat
şi 2 linguri de zahăr, apoi îl umpli cu 2/3 din cremă.
Se îmbracă tortul cu restul de cremă şi se ornează cu felii de banană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu