4. /10 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Dovlecel crud cu brânză Tofu
* 2 dovlecei mici,
* 150 g brânză Tofu,
* 3 linguri maioneză de soia,
* 1 linguriţă vegeta,
* pătrujel verde.
Dovlecelul şi brânza se dau pe răzătoarea mare.
Pătrunjelul se toacă
fin şi se amestecă cu celelalte ingrediente, inclusiv cu dovlecelul şi cu brânza.
Compoziţia se poate
servi pe pâine sau ca umplutură pentru roşii şi este o gustare.
B.
SALATE
Salată de fasole boabe
• 400 g fasole boabe;
• 2 cepe mijlocii;
• 5 linguri untdelemn;
• Oţet;
• Sare;
• Piper;
• Mărar
Se fierbe fasolea. Când este bine fiartă se strecoară, se pune în salatieră şi
se amestecă, fierbinte fiind, cu ceapa tăiată solzişori, ulei, oţet şi piper,
iar pe deasupra se presară mărar fin tocat sau frunze de ţelină.
C. SOSURI
În cadrul reţetelor de azi nu este necesar să preparăm
un sos separat.
D:
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de ţelină
· 4
ţeline;
· 2
linguri ulei;
· ½
lingură făină;
· Sare;
· Pătrunjel
Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.
Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se
înmoaie.
Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să
fiarbă.
Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.
Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin
toată zeama în care a fiert.
Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½
lingură făină şi puţină apă.
Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc
pentru a mai da un clocot.
Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.
Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz,
sau crema de gulii.
E: MÂNCĂRURI
Musaca de cartofi cu soia
- 1 kg
de cartofi,
- 250 g
de soia granule,
- 1
ceapă,
- condimente,
- pastă de roşii.
Cartofii fierţi în coajă se curăţă şi se feliază.
Soia se înmoaie în apă cu
condimente.
Când se umflă, granulele se scurg, se călesc cu puţină ceapă şi se
adaugă verdeaţă.
Compoziţia se pune în cratiţa unsă, tapetată cu pesmet: un rând de cartofi, un
rând de soia şi pastă de roşii.
Se dă la cuptor până se rumeneşte.
F. DULCIURI
Desert din mere crude
·
5 – 6 mere
·
50 g stafide
·
4 linguri alune măcinate
·
2 linguri zahăr
·
1 lămâie
·
100 g frişcă vegetală
·
1 praf de scorţişoară
Merele curăţate se dau prin răzătoare, se amestecă cu
zahărul, alunele măcinate, stafidele, coaja rasă, zeama de lămâie şi
scorţişoara.
Se serveşte acest desert
cu câte o lingură de frişcă vegetală, iar dacă nu avem frişcă vegetală putem
pune mai mult zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu