luni, 8 august 2022

 4. /10 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI

Dovlecel crud cu brânză Tofu

* 2 dovlecei mici,

* 150 g brânză Tofu,

* 3 linguri maioneză de soia,

* 1 linguriţă vegeta,

* pătrujel verde.
Dovlecelul şi brânza se dau pe răzătoarea mare.

Pătrunjelul se toacă fin şi se amestecă cu celelalte ingrediente, inclusiv cu dovlecelul şi cu brânza.

Compoziţia se poate servi pe pâine sau ca umplutură pentru roşii şi este o gustare.

 

B.   SALATE

Salată de fasole boabe

• 400 g fasole boabe;
• 2 cepe mijlocii;
• 5 linguri untdelemn;
• Oţet;
• Sare;
• Piper;
• Mărar

Se fierbe fasolea. Când este bine fiartă se strecoară, se pune în salatieră şi se amestecă, fierbinte fiind, cu ceapa tăiată solzişori, ulei, oţet şi piper, iar pe deasupra se presară mărar fin tocat sau frunze de ţelină.

 

C.   SOSURI

În cadrul reţetelor de azi nu este necesar să preparăm un sos separat.

 

D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Cremă de ţelină

·       4 ţeline;

·       2 linguri ulei;

·       ½ lingură făină;

·       Sare;

·       Pătrunjel

Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.

Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se înmoaie.

Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă.

Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.

Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin toată zeama în care a fiert.

Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½ lingură făină şi puţină apă.

Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc pentru a mai da un clocot.

Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.

Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz, sau crema de gulii.

 

 

 

E: MÂNCĂRURI

Musaca de cartofi cu soia

  • 1 kg de cartofi,
  • 250 g de soia granule,
  • 1 ceapă,
  • condimente,
  • pastă de roşii.  

    Cartofii fierţi în coajă se curăţă şi se feliază.

Soia se înmoaie în apă cu condimente.

Când se umflă, granulele se scurg, se călesc cu puţină ceapă şi se adaugă verdeaţă.

Compoziţia se pune în cratiţa unsă, tapetată cu pesmet: un rând de cartofi, un rând de soia şi pastă de roşii.

Se dă la cuptor până se rumeneşte.

F. DULCIURI

Desert din mere crude

·       5 – 6 mere

·       50 g stafide

·       4 linguri alune măcinate

·       2 linguri zahăr

·       1 lămâie

·       100 g frişcă vegetală

·       1 praf de scorţişoară

Merele curăţate se dau prin răzătoare, se amestecă cu zahărul, alunele măcinate, stafidele, coaja rasă, zeama de lămâie şi scorţişoara.

          Se serveşte acest desert cu câte o lingură de frişcă vegetală, iar dacă nu avem frişcă vegetală putem pune mai mult zahăr.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O...

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O... :   MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024 REL...