4. /7 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A. GUSTĂRI
Roşii umplute cu salată
orientală cu ciuperci
* 6 roşii potrivite,
* 6 linguri salată orientală cu ciuperci,
* 1 salată verde mică
Roşiile se spală, li se taie un capac, se îndepărtează miezul, se presară
puţină sare în fiecare şi se aşază cu gura în jos să se scurgă.
După ce s-au scurs se
umplu cu salată orientală cu ciuperci, apoi se aşază pe un platou, pe frunze de
salată verde.
B. SALATĂ
Salată de castraveţi
• 10 castraveciori;
• 2 legături ceapă verde;
• 3 fire usturoi verde;
• 1 legătură mărar;
• Ulei;
• Oţet;
• Sare
Castraveciorii tăiaţi rondele se amestecă într-un castron cu ceapa şi usturoiul
tăiate mărunt, mărarul, sarea, uleiul şi oţetul.
C. SOSURI
Nu este necesar să
preparăm pentru reţetele de astăzi un sos separat.
D. BORŞURI,
SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume
- 3-4 morcovi medii
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 ţeline mici
- 6 cartofi potriviţi
- crutoane
- 2-3 cepe
-1 legătură pătrunjel
- sare, piper
- 1 ardei
- 3-4 linguri ulei
- 1/2 lămâie
Se spală şi se taie legumele mărunt. Se pun la fiert într-o oală mare cu apă şi
piper până se sfărâmă. Când toate legumele sunt fierte, le scoatem şi le mutăm
într-un castron (exceptând ceapa pe care o dăm afară de tot) unde le pasăm până
obţinem o cremă. Se adaugă apoi zeama care ne-a rămas, dar cu măsură astfel
încât să nu fie prea subţire. Iar dacă rămâne prea consistentă mai putem adăuga
apă. La sfârşit adăugăm verdeaţă, sare şi lămâie după gust. Se serveşte cu
crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ardei umpluţi cu ciuperci
* 10 ardei,
* 2 cutii ciuperci,
* 100 g orez,
* 1 ceapă,
* ulei,
* sare,
* piper,
* cimbru,
* 1 kg roşii (3 linguri pastă de tomate),
* pătrunjel şi mărar verde
Ceapa tocată se pune împreună cu orezul spălat la călit în
ulei încins. Când ceapa devine sticloasă, se stinge cu o cană de apă şi se lasă
să fiarbă până când se înmoaie orezul. Se spală ciupercile, se toacă şi se
adaugă împreună cu verdeaţa tocată, puţin cimbru uscat, sare şi piper peste
orez. Cu acest amestec se umplu ardeii, se pun capacele de roşii şi se aşază
într-o cratiţă, în picioare. Se pune apa amestecată cu roşiile tocate rămase,
sau cu pasta de tomate, cât să acopere ardeii. Cratiţa se dă la cuptor pentru
45 min., sau se poate fierbe mâncarea şi pe aragaz.
F. DULCIURI
Fursecuri cu alune
* 150 g margarină,
* 2 linguri cu miere,
* 5 linguri zahăr tos,
* 20 linguri zahăr pudră,
* 250 g făină albă,
* 80 g alune prăjite (nesărate),
* 1 lingură zeamă de lămâie,
* 1 linguriţă rasă de amoniac (bicarbonat de
amoniu),
* un praf de sare.
1) Frecăm spumă margarina cu zahărul, adăugăm mierea, zeama de lămâie,
amoniacul şi sarea.
2) Adaugăm făina cernută în prealabil, amestecăm bine până obţinem un aluat
omogen.
3) Din acest aluat luăm o bucată ceva mai mare decât o alună, din care facem o
biluţă. Aşa procedăm până terminăm tot aluatul.
4) Punem pe o furculiţă câte o biluţă, pe care o introducem într-un vas cu apă
ca s-o umezim, apoi o tăvălim în zahăr pudră şi prin alune pisate. Căutăm să le
apăsăm uşor cu degetele, pentru a se putea prinde alunele.
5) Le dăm o formă de disc, eventual le putem apăsa uşor cu furculiţa şi le
aşezăm în tava tapetată cu hârtie pentru copt.
6) În cuptorul încins moderat, lăsăm tava aproximativ 10 minute, până capătă o
culoare aurie frumoasă.
Dacă dorim după ce am format fursecurile, le putem unge deasupra cu puţină apă, presărăm zahăr
pudră şi alune pisate, căpătând un aspect mai plăcut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu