4. /29 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Drob de vinete şi dovlecei
2 vinete,
2 dovlecei,
1 ardei gras: verde, roşu, galben,
3 cepe potrivite,
pesmet,
3 linguri amidon,
sare,
piper,
mirodenii în funcţie de gust: mărar, tarhon, pătrunjel,
margarină,
ulei,
pastă de roşii după gust, dar nu prea multă
Vinetele şi dovleceii se
curăţă de coajă, se taie în rondele şi se călesc în ulei, se pun apoi la scurs.
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte bine, se scurge de ulei şi se lasă să se
răcească.
Ardeii se toacă în bucăţele mici - este bine ca ardeiul să fie de mai multe
culori pentru că dau un aspect foarte frumos. Toate ingredientele se amestecă,
se adaugă sare, piper, mirodenii după gust, amidonul şi 2 linguri de pesmet,
pasta de roşii.
O tavă de chec se unge cu margarină şi se tapetează cu pesmet, mult pesmet, să
fie ca o peliculă, şi se adaugă compoziţia şi deasupra se presară pesmet. Eu
folosesc pesmet măcinat mai mare deoarece acesta dă impresia unei reţele de păianjen.
Se coace la foc mic până se rumeneşte uşor, se răstoarnă şi se lasă să se
răcească, se taie în felii ca pe chec.
Este foarte aspectoasă datorită culorii vii a ardeiului care se păstrează în
timpul coacerii. Pentru perioada de post este bună deoarece este săţioasă.
B.
SALATE
Salată de dovlecei
dovlecei
ulei
sare
oţet balsamic
usturoi (2, 3 căţei)
Dovleceii întregi se
spală cu apă rece. Se taie felii, se presară cu sare mare şi se lasă aşa cam 30
minute. Apoi se prăjesc în ulei încins, până devin aurii pe ambele părţi.
Se scot pe o farfurie, fără a se scurge bine de uleiul în care au fost prăjiţi,
în aşa fel încât un pic de ulei să ajungă şi în farfuria în care se prepară
salata. Peste dovlecei se pun apoi: usturoiul tăiat felii, sarea şi un pic de
oţet (balsamic) şi se amestecă.
Se acoperă cu un capac şi se lasă aşa încă 30 minute.
Salata de dovlecei se
poate consuma atât caldă cât şi rece.
C.
SOSURI
La meniurile de azi nu e necesar să preparăm separat
sosuri.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de dovlecei
Cantităţile
de legume sunt în funcţie de oală, să zicem pentru o oală de 5 l cu aproximaţie:
-ardei verde şi/sau roşu
şi/sau galben 1-2 bucăţi
-ceapă 1 mare pentru
ciorba la fiert şi 1 medie la sfârşit
-rădăcină de ţelină 1
jumate
-albitură 1 bucată
-morcovi 2 bucăţi
-cartofi 4 medii
-verdeaţă: pătrunjel,
leuştean câte o legatură din fiecare
-dovlecei 2-3 bucăţi
-bulion
-borş
-sare,
-ulei
Varianta 1: Se taie ardeiul, o jumate de ceapă mare, ţelina, albitura, morcovii
şi se călesc puţin în ulei de măsline. Se călesc la foc mic, cât să se mai
înmoaie morcovul. Se adaugă şi celelalte ingrediente mai puţin dovlecelul + apa
cât cuprinde. Se lasă la fiert cât să se fiarbă legumele, ca etalon se verifică
dacă s-a fiert ardeiul. Se adaugă bulion, borş şi dovleceii şi se lasă la fiert
până când se fierb dovleceii. Se pune şi verdeaţa. La sfârşit, înainte de a
stinge focul, se rade ceapa medie pe partea cea mai fină a răzătoarei şi se
adaugă. Imediat după aceea se stinge focul şi se mai adaugă nişte verdeaţă de
aspect. Poftă bună!
Varianta 2: Se pun toate legumele la
fiert mai puţin dovleceii şi la sfârşit când aproape s-au fiert se adaugă borş,
bulion, dovlecei, verdeaţă şi se lasă să mai fiarbă. La sfârşit, înainte de a
stinge focul, se rade ceapa aceia medie şi se adaugă. Imediat după aceea se
stinge focul şi se mai adaugă nişte verdeaţă de aspect.
Mod
de servire: caldă.
E.
MÂNCĂRURI
Chifteluţe de cartofi cu sos de roşii
5-6
cartofi,
4-5
căţei de usturoi,
făină,
ulei,
2
roşii,
o
ceaşcă mică de bulion,
1
ceapă,
busuioc,
1
gogoşar (ardei)
verdeaţă,
vegeta,
sare,
piper.
Cartofii se fierb în coajă. După ce s-au răcit se dau prin răzătoarea mare, se
adaugă usturoiul pisat, o lingură de vegeta, o lingură de făină şi se amestecă.
Se ia cu o lingură din compoziţie, se dă forma unei chiftele, se dă prin făină
şi se prăjeşte în ulei încins.
Pentru sos: ceapa şi ardeiul se curăţă, se taie mărunt şi se călesc 5 minute în
ulei. Se adaugă roşiile decojite, tăiate felii, bulionul, sare piper, vegeta,
busuioc. Se fierbe 10 minute.
F.
DULCIURI
Îngheţată de mere verzi
- 4 mere
- zahăr după gust ( cam 1 lingură pentru fiecare măr )
- 100 ml frişcă lichidă vegetală
Merele spălate şi
tăiate cu coajă cu tot în bucăţi se fierb în apă sau se coc la microunde în
vasul cu capac. Când s-au înmuiat se scurg de zeama lăsată (varianta microunde)
sau de apa în care au fiert şi se mixează până să devină un piure. Se adaugă
zahărul şi se amestecă. Apoi frişca vegetală bătută şi se pune totul în forme
la congelator.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu