sâmbătă, 27 august 2022

 4. /29 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI

Drob de vinete şi dovlecei

2 vinete,

2 dovlecei,

1 ardei gras: verde, roşu, galben,

3 cepe potrivite,

pesmet,

3 linguri amidon,

sare,

piper,

mirodenii în funcţie de gust: mărar, tarhon, pătrunjel,

margarină,

ulei,

pastă de roşii după gust, dar nu prea multă

Vinetele şi dovleceii se curăţă de coajă, se taie în rondele şi se călesc în ulei, se pun apoi la scurs.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte bine, se scurge de ulei şi se lasă să se răcească.

Ardeii se toacă în bucăţele mici - este bine ca ardeiul să fie de mai multe culori pentru că dau un aspect foarte frumos. Toate ingredientele se amestecă, se adaugă sare, piper, mirodenii după gust, amidonul şi 2 linguri de pesmet, pasta de roşii.



O tavă de chec se unge cu margarină şi se tapetează cu pesmet, mult pesmet, să fie ca o peliculă, şi se adaugă compoziţia şi deasupra se presară pesmet. Eu folosesc pesmet măcinat mai mare deoarece acesta dă impresia unei reţele de păianjen.

Se coace la foc mic până se rumeneşte uşor, se răstoarnă şi se lasă să se răcească, se taie în felii ca pe chec.

Este foarte aspectoasă datorită culorii vii a ardeiului care se păstrează în timpul coacerii. Pentru perioada de post este bună deoarece este săţioasă.

B.   SALATE

Salată de dovlecei

dovlecei
ulei
sare
oţet balsamic
usturoi (2, 3 căţei)

Dovleceii întregi se spală cu apă rece. Se taie felii, se presară cu sare mare şi se lasă aşa cam 30 minute. Apoi se prăjesc în ulei încins, până devin aurii pe ambele părţi.

Se scot pe o farfurie, fără a se scurge bine de uleiul în care au fost prăjiţi, în aşa fel încât un pic de ulei să ajungă şi în farfuria în care se prepară salata. Peste dovlecei se pun apoi: usturoiul tăiat felii, sarea şi un pic de oţet (balsamic) şi se amestecă.

Se acoperă cu un capac şi se lasă aşa încă 30 minute.

Salata de dovlecei se poate consuma atât caldă cât şi rece.

 

C.   SOSURI

La meniurile de azi nu e necesar să preparăm separat sosuri.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Ciorbă de dovlecei

Cantităţile de legume sunt în funcţie de oală, să zicem pentru o oală de 5 l cu aproximaţie:

-ardei verde şi/sau roşu şi/sau galben 1-2 bucăţi

-ceapă 1 mare pentru ciorba la fiert şi 1 medie la sfârşit

-rădăcină de ţelină 1 jumate

-albitură 1 bucată

-morcovi 2 bucăţi

-cartofi 4 medii

-verdeaţă: pătrunjel, leuştean câte o legatură din fiecare

-dovlecei 2-3 bucăţi

-bulion

-borş

-sare,

-ulei

Varianta 1: Se taie ardeiul, o jumate de ceapă mare, ţelina, albitura, morcovii şi se călesc puţin în ulei de măsline. Se călesc la foc mic, cât să se mai înmoaie morcovul. Se adaugă şi celelalte ingrediente mai puţin dovlecelul + apa cât cuprinde. Se lasă la fiert cât să se fiarbă legumele, ca etalon se verifică dacă s-a fiert ardeiul. Se adaugă bulion, borş şi dovleceii şi se lasă la fiert până când se fierb dovleceii. Se pune şi verdeaţa. La sfârşit, înainte de a stinge focul, se rade ceapa medie pe partea cea mai fină a răzătoarei şi se adaugă. Imediat după aceea se stinge focul şi se mai adaugă nişte verdeaţă de aspect. Poftă bună!

Varianta 2: Se pun toate legumele la fiert mai puţin dovleceii şi la sfârşit când aproape s-au fiert se adaugă borş, bulion, dovlecei, verdeaţă şi se lasă să mai fiarbă. La sfârşit, înainte de a stinge focul, se rade ceapa aceia medie şi se adaugă. Imediat după aceea se stinge focul şi se mai adaugă nişte verdeaţă de aspect.

Mod de servire: caldă.

 

E.    MÂNCĂRURI

Chifteluţe de cartofi cu sos de roşii

5-6 cartofi,

4-5 căţei de usturoi,

făină,

ulei,

2 roşii,

o ceaşcă mică de bulion,

1 ceapă,

busuioc,

1 gogoşar (ardei)

verdeaţă,

vegeta,

sare,

piper.

Cartofii se fierb în coajă. După ce s-au răcit se dau prin răzătoarea mare, se adaugă usturoiul pisat, o lingură de vegeta, o lingură de făină şi se amestecă. Se ia cu o lingură din compoziţie, se dă forma unei chiftele, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei încins.

Pentru sos: ceapa şi ardeiul se curăţă, se taie mărunt şi se călesc 5 minute în ulei. Se adaugă roşiile decojite, tăiate felii, bulionul, sare piper, vegeta, busuioc. Se fierbe 10 minute.

 

F.    DULCIURI

Îngheţată de mere verzi

 

- 4 mere
- zahăr după gust ( cam 1 lingură pentru fiecare măr )
- 100 ml frişcă lichidă vegetală

Merele spălate şi tăiate cu coajă cu tot în bucăţi se fierb în apă sau se coc la microunde în vasul cu capac. Când s-au înmuiat se scurg de zeama lăsată (varianta microunde) sau de apa în care au fiert şi se mixează până să devină un piure. Se adaugă zahărul şi se amestecă. Apoi frişca vegetală bătută şi se pune totul în forme la congelator.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...