joi, 4 august 2022

 7. /5 AUGUST 2022 - SFATURI UTILE

 DESPRE HIPERTENSIUNE


1.  Cauzele hipertensiunii arteriale
Presiunea sanguina tinde sa creasca odata cu inaintarea in varsta deoarece vasele sanguine isi pierd din elasticitate, devin mai rigide.
Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple. Unele afectiuni conduc la cresterea presiunii sanguine, precum bolile cronice renale, boli ale tiroidei, la fel cum si unele medicamente au aceleasi efecte (corticosteroizi, antiinflamatoare, pastile pentru dieta, medicamente luate adesea in cazul racelilor).
In cazul unora dintre femei, sarcina, anticonceptionalele sau terapia hormonala poate avea acelasi efect. Cele care folosesc anticonceptionale au atat presiunea sistolica cat si cea diastolica usor crescuta. Daca sunteti deja in evidenta cu hipertensiune arteriala si doriti sa luati contraceptive orale, informati-va medicul ginecolog despre acest aspect. Discutati despre cat de des trebuie sa va masurati tensiunea si ce trebuie sa faceti ca sa o tineti sub control, cat timp luati anticonceptionalele. Acelasi lucru trebuie sa il faceti si daca doriti sa incepeti terapia hormonala pentru a ameliora simptomele menopauzei.

2.  Factorii de risc care predispun la aparitia hipertensiunii arteriale
VARSTA INAINTATA: Aproximativ 65% dintre americanii cu varsta de peste 60 de ani sufera de hipertensiune (nu avem date statistice pentru Romania). In cazul adultilor, hipertensiunea sistolica izolata este forma cea mai frecventa. Hipertensiunea nu trebuie sa faca parte din procesul de imbatranire, ci trebuie urmat fiecare pas in parte pentru a mentine valorile in intervalul normal.
RASA/ETNIA: Hipertensiunea arteriala poate afecta pe oricine. Cu toate acestea este mai frecventint intalnita in cazul in cazul persoanelor africane fata de cele caucaziene sau hispanice si apare la o varsta tanara, cu simptome severe.
OBEZITATEA: Persoanele obeze sunt mai predispuse sa dobandeasca prehipertensiune si ulterior hipertensiune arteriala.
SEXUL: Atat barbatii cat si femeile sunt expusi riscului de a suferi de aceasta afectiune. Totusi, inainte de 45 de ani, barbatii au riscul mai mare de a avea hipertensiune arteriala fata de femei. Dupa varsta de 65 de ani, femeile sunt mai predispuse decat barbatii.
STILUL DE VIATA NESANATOS: Daca obisnuiti sa mancati sarat, sa beti mult acool, sa fumati, aveti o viata caracterizata prin sedentarism sau este supusa stresului si nu aduceti un aport suficient de potasiu in dieta, atunci sunteti predispus la a avea hipertensiune arteriala.
ANTECEDENTE HEREDOCOLATERALE: Se refera la antecedentele pe care le aveti in familie. Daca aveti rude care sufera de hipertensiune arteriala, atunci exista un risc mai mare de a avea si dumenavoastra aceeasi afectiune.
In ceea ce priveste copiii, prehipertensiunea si hipertensiunea sunt tot mai comune in randul acestora datorita obezitatii. Odata diagnosticati si copiii trebuie sa isi monitorizeze presiunea sanguina.

3.  Simptomele hipertensiunii arteriale
Presiunea sanguina crescuta de obicei nu se asociaza cu semne sau simptome, de aceea se mai numeste si ucigasul silentios. Rar, pot sa apara dureri de cap. Puteti avea hipertensiune arteriala de ani de zile fara sa stiti. In tot acest timp, pot sa apara complicatii deoarece sunt afectate inima, vasele de sange, rinichii si alte parti ale corpului. Unii pacienti afla ca sufera de hipertensiune arteriala numai dupa ce apar probleme mult mai grave precum infarct, insuficienta renala si/sau cardiaca, anevrisme.
Exista cazuri cand hipertensiunea creste atat de mult incat pot sa apara mai multe simptome precum:
  • Dureri de cap severe
  • Ameteala
  • Varsaturi
  • Confuzie
  • Vedere alterata
  • Sangerari nazale
4.    Diagnosticarea
Medicul va masura presiunea sanguina de multe ori inainte de a va diagnostica. Daca valorile se mentin marite in marea majoritate a masuratorilor atunci se poate pune un diagnostic corect.
Acest test este usor de efectuat, asa cum am mentionat mai sus se foloseste un dispozitiv special, numit tensiometru. Daca este vorba despre unul clasic, atunci este necesar si un stetoscop.
Inainte de a efectua testul, pacientul nu trebuie sa consume cafea sau sa fumeze cu 30 de minute inainte pentru ca altereaza valorile. Este indicat sa se mearga la baie inainte de acest test. Daca ati facut efort inainte este indicat sa va asezati cateva minute, pentru ca miscarea duce la cresteri de scurta durata ale tensiunii.
In ceea ce priveste copiii, trebuie avut in vedere ca valorile cresc o data cu varsta si cu marimea corpului. Bebelusii au valori foarte mici ale presiunii sanguine in timp ce adolescentii tind sa aiba valori similare cu ale adultilor.
Mai pot fi efectuate teste care urmaresc nivelul colesterolului (colesterolul se depune pe vasele de sange formand placi, care ingusteaza vasele de sange si astfel creste presiunea sanguina) alte boli cardiovasculare (electrocardiograma sau ecocardiograma) sau boli renale (teste ale urinei, sangelui, ecografie).

5.    Tratamentul
De regula hipertensiunea arteriala se trateaza prin: administrare de medicamente si prin modificarea stilului de viata. Cei mai multi pacienti vor avea nevoie de tratament pe termen lung, pe parcursul intregii vieti.
Scopul tratamentului este de a mentine presiunea sanguina sub 140/90 mmHg. Pentru pacientii care sufera de diabet sau boli renale scopul este de a mentine presiunea sanguina sub 130/80 mmHg.
Medicamentele care duc la scaderea tensiunii actioneaza in mod diferit. Unele scad tensiunea prin eliminarea extra fluidului si a sarii din corp, altele scad ritmul cardiac sau relaxeaza vasele de sange. Adesea, doua sau mai multe medicamente sunt mai eficace decat unul singur.
Tipuri de medicamente utilizate frecvent in tratarea hiperteniunii arteriale:
DIURETICE: Actioneaza ajutand rinichii sa elimine apa si sarea in exces din organism. Astfel se reduce cantitatea de fluid din vasele de sange (sangele este alcatuit din elemente figurate si plasma) si automat scade tensiunea arteriala. Exista mai multe tipuri de diuretice. De regula sunt prescrise impreuna cu alte medicamente.
BETA BLOCANTE: Efectul lor este direct asupra inimii, scazand ritmul cardiac (inima va bate mai rar si cu mai putina forta). Inima pompeaza mai putin sange in vase si presiunea sanguina scade.
INHIBITORI AI ANGIOTENSINOGENULUI: Acestia impiedica oganismul sa sintetizeze un hormon numit angiotensina II si care provoaca vasoconstrictie (ingustarea vaselor de sange). In absenta angiotensinei nu mai are loc vasoconstrictia iar presiunea sanguina revine la valorile normale.
BLOCANTI AI RECEPTORILOR PENTRU ANGIOTENSINA II: Sunt medicamente care protejeaza vasele de sange de acest hormon. Vasele se relaxeaza, iar presiunea sanguina scade.
BLOCANTI AI CANALELOR DE CALCIU: Previn patrunderea calciului in celulele musculare cardiace si in celulele vaselor de sange. Vasele se relaxeaza, iar presiunea scade.
VASODILATATORI: Deschid vasele de sange direct, relaxand stratul muscular din compozitia peretilor lor, deci efectul global este de scadere a presiunii ateriale.
ALFA BLOCANTI: Reduc impulsurile nervoase care duc la vasoconstrictie.
ALFA-BETA BLOCANTI: Actioneaza in acelasi mod precum alfa blocantii, cu precizarea ca incetinesc ritmul cardiac ca si beta blocantii.
Asa cum am mentionat mai sus, cei mai multi pacienti primesc mai multe medicamente. Datorita varstei, a programului incarcat, unii pacienti uita sa isi ia medicamentele sau sar peste verificarile de rutina ale presiunii sanguine. Puneti-va notite in locuri vizibile care sa va aminteasca de medicamentele pe care trebuie sa le luati. De asemenea, pentru a nu uita care medicament trebuie luat si cand, puteti sa va cumparati cutiute speciale pentru medicamente care le separa pe zile. Un calendar pentru a tine evidenta zilelor cat timp luati tratamentul poate fi de asemena eficace.

Schimbarea stilul de viata prin:
ADOPTATI O DIETA SANATOASA – Medicul poate recomanda un plan de dieta pentru a stopa hipertensiunea. Aceasta dieta se concentreaza pe aportul de fructe, legume, cereale integrale, peste si alte alimente care au o consistenta scazuta in grasimi, colesterol si cel mai important in sare.
De asemenea, prin intermediul dietei se incearca reducerea alimentatiei cu carne rosie, dulciuri. Deci aceasta dieta este bogata in potasiu, calciu, magneziu, fibre si proteine si contine foarte putina sare (cel mult 1,5 mg sare pe zi).
Pe langa atentia acordata mancarii, trebuie limitata si cantitatea de alcool consumata. Prea mult alcool duce la cresterea presiunii sanguine. Barbatii nu ar trebui sa consume mai mult de doua pahare de vin, bere, iar femeile nu mai mult de un pahar.
MENTINETI O VIATA ACTIVA – Activitatile sportive (alergare, aerobic, diferite sporturi sau chiar simpla plimbare in parc) pot duce la scaderea hipertensiunii arteriale. De asemenea, contribuie la prevenirea aparitiei hipertensiunii. Inainte de a incepe astfel de activitati, mai ales daca pana in acel moment ati dus o viata sedentara, este indicat sa discutati acest plan cu medicul dumneavoastra.
Cu cat sunteti mai activ, cu atat aveti mai multe beneficii in ceea ce priveste starea de sanatate.
RENUNTATI LA FUMAT – Daca obisnuiti sa fumati, cel mai bine este sa incercati sa va lasati. Fumatul afecteaza aproape orice organ, inclusiv inima si vasele de sange. Discutati cu medicul dumneavoastra despre programe si produse care va pot ajuta sa renuntati la acest viciu.
MENTINETI O GREUTATE SANATOASA – A mentine o greutate adecvata varstei face parte din a avea un stil de viata sanatos. Daca aveti greutatea cu mult peste cea normala sau suferiti de obezitate, este indicat sa incercati sa slabiti, reducand cantitatea de calorii pe care o consumati deobicei. In acest scop va pot ajuta nutritionistii care va pot stabili in functie de afectiunile pe care le aveti, un plan pentru a da jos kilogramele in plus.
REDUCETI CANTITATEA DE SODIU – Trebuie sa incercati sa gatiti cu cat mai putina sare. Daca veti urma dieta pe care am mentionat-o mai sus, automat se va reduce drastic cantitatea de sare pe care o veti consuma. Cea mai mare cantitate de sare provine din mancarea si alimentele pe care le cumparati, de aceea cititi cu atentie etichetele pentru a verifica cu atentie cantitatea de sare pe care o contin. Pe de alta parte, trebuie crescuta cantitatea de potasiu adusa in organism (prin fructe, legume).

6.  Complicatiile hipertensiunii arteriale
Cand presiunea sanguina nu este tinuta sub control exista riscul sa apara:
  • Sangerari ale aortei
  • Boli cronice renale
  • Insuficienta cardiaca
  • Infarct miocardic
  • Aport insuficient de sange la nivelul membrelor inferioare
  • Probleme cu vederea
  • Accidente vasculare

    7. Prevenirea hipertensiunii arteriale
Daca aveti presiunea sanguina normala, un stil de viata sanatos va ajuta sa o mentineti in limitele normale si sa preveniti aparitia hipertensiunii arteriale. Urmati o dieta sanatoasa. Limitati cantitatea de sodiu si de alcool consumata. Incercati sa fiti cat mai activi din punct de vedere fizic.
Creati-va o rutina in ceea ce priveste miscarea. Mentineti o greutate optima varstei. Incercati sa evitati stresul pe cat posibil si emotiile puternice. Foarte multe persoane care adopta un astfel de stil de viata sunt capabile sa previna sau sa intarzie aparitia hipertensiunii.
O data la 39 de secunde, un adult moare din cauza unui infarct miocardic, a unui accident vascular sau din cauza altor afectiuni cardiovasculare. Aproximativ 68 de milioane de oamni sufera de hipertensiune arteriala si unul din doi nu mentine presiunea sanguina sub control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...