vineri, 19 august 2022

 8. /20 AUGUST 2022 - SFATURI UTILE


1.  CÂT DE UTILE SUNT VINETELE PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Iubiţi prieteni,
Îmi cer scuze de la cei ce cunosc aceste date, dar, am considerat că e foarte bine să fie ştiute şi aplicate de toată lumea, mai ales acum în sezonul când se găsesc din abundenţă vinete pe piaţă.
Cu acest prilej mulţumesc tuturor pentru vizite, mesaje şi comentarii Iată articolul despre vinete care vă va pune pe gânduri şi sper că veţi începe imediat să le utilizaţi atât în alimentaţie cât şi în cosmetică:

Patlagelele vinete au proprietati antireumatismale, antianemice, diuretice si laxative, favorizeaza scaderea in greutate, stimuleaza activitatea intestinelor si a ficatului Aceste legume nu pot fi consumate crude, dar pot fi gatite in diverse moduri: sub forma de salata, fierte la aburi, coapte pe gratar, la cuptor, sote, musaca... Din fericire, chiar si preparate termic isi vor pastra cea mai mare parte a proprietatilor curative daca avem grija sa nu le combinam cu o cantitate prea mare de ulei sau grasimi.
 Cocktail de vitamine si minerale Vinetele contin o paleta larga de vitamine si minerale (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, zinc), fiind in acelasi timp legume putin calorice: 100 g furnizeaza doar 18 calorii. Gratie bogatiei in fibre, care se "umflai in stomac si procura rapid senzatia de satietate, vinetele sunt alimentele de care ai nevoie daca ti-ai propus sa dai jos cateva kilograme. De asemenea, ajuta persoanele care sufera de insomnii sau nervozitate: au darul de a calma sistemul nervos gratie calciului pe care il contin.
 Hrana pentru creier Cercetarile efectuate de specialistii nutritionisti s-au concentrat in special asupra uneia dintre substantele descoperite in compozitia vinetelor, un antocianin denumit "nasunini. Acesta este un antioxidant puternic, care s-a dovedit ca impiedica distrugerea lipidelor din membranele celulelor creierului, care sunt compuse aproape in intregime din lipide (grasimi). Aceste lipide protejeaza celulele de actiunea nefasta a radicalilor liberi, permit nutrientilor sa hraneasca celulele si primesc "instructiunii de la moleculele-mesageri, care le spun celulelor ce activitate au de indeplinit.
 Scad nivelul colesterolului Studiile efectuate pe cobai care aveau un nivel crescut al colesterolului si care au fost "tratatii cu suc de patlagea vanata au relevat faptul ca substantele continute de acest suc au reusit nu doar sa reduca nivelul colesterolului, ci si sa indeparteze intr-o mare masura grasimile depuse pe peretii arterelor si aortei. In acelasi timp, peretii vaselor de sange s-au relaxat, permitand o mai buna circulatie a sangelui. Aceste efecte pozitive ale sucului au fost atribuite nu doar antocianinului numit nasunin, ci si altor fitonutrienti din compozitia sa. Un alt mod in care aceste legume ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange se explica prin faptul ca fibrele lor vegetale "retin colesterolul in intestin, permitand eliminarea acestuia din organism fara a mai fi absorbit prin mucoasa intestinala si apoi trimis in circulatia sanguina. In acest fel este redus substantial si riscul aparitiei unor maladii cardiovasculare: arterioscleroza, hipertensiune arteriala, infarct.
 Combat constipatia Vinetele sunt foarte bogate in fibre alimentare (2,5 g de fibre la 100 g), dar pentru a profita la maximum de acestea trebuie le preparam cu o cantitate minima de materii grase. Fierte la aburi si eventual facute piure, sunt foarte usor digerabile. Pectinele pe care le contin stimuleaza digestia, fiind excelent tolerate de intestin. Mai mult, vinetele se dovedesc eficiente in combaterea constipatiei deoarece curata peretii intestinali si favorizeaza astfel eliminarea resturilor alimentare.
 Previn bolile cardiovasculare Nasuninul are si alte proprietati in afara de cel de combatere a efectului negativ al radicalilor liberi. El ajuta la mentinerea in limite normale a nivelului de fier. Acest element este necesar pentru transportarea oxigenului in organism, stimuleaza imunitatea si sinteza colagenului, dar este daunator in cantitati prea mari pentru ca mareste producerea de radicali liberi. Impiedicand producerea radicalilor liberi, contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare.
 Cura de dezintoxicare Se fierb timp de 10 minute, intr-un litru de apa rece, 30 g de patlagea vanata curatata si taiata cubulete. Se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa infuzeze alte 10 minute, apoi se strecoara. Din lichidul obtinut se bea cate o cana de trei ori pe zi, intre mese. Cura dureaza trei saptamani si este recomandabil sa fie reluata la fiecare schimbare de anotimp. Atentie! Se folosesc numai vinete bine coapte - cele care nu au ajuns la maturitate contin o substanta toxica numita solanina. Uz extern: Frunzele strivite de patlagea vanata au proprietati antiinflamatorii si calmante. Pot fi folosite in caz de abcese, impetigo, hemoroizi, sub forma de cataplasme aplicate local, de trei ori pe zi.
 Masca pentru ten Se curata o vanata cruda, bine coapta si se toaca pana se obtine un piure. Se adauga o lingurita de ulei de migdale sau de masline si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Seara, dupa o atenta demachiere, se aplica aceasta masca pe fata si pe gat si se lasa 20 de minute. Apoi se indeparteaza cu apa, de preferinta minerala. Masca se aplica o data pe saptamana.

Ce ziceţi? V-am convins să consumaţi vinete? Eu am pregătit pentru astăzi IMAM BAIALDI. E minunat! Şi mai lăsaţi carnea, în special cea de porc!
Iată reţeta:
Mancare greceasca, cu radacini turcesti, Imam Baidli este foarte des intalnita si iubita de toti grecii. Se serveste rece sau, cel mult calduta, cu branza feta langa, in special vara.

Ai nevoie de:

4-5 vinete
4-5 rosii amri si coapte
4-5 cepe marisoare
4-5 catei de usturoi
2 cesti de ulei de masline
o ceasca de apa
o legatura de patrunjel
o lingura de zahar
piper, sare
1. Vinetele se curata de coaja in dungi.

2. Se taie pe lung, fara sa taiati coditele, doar capetele opuse le retezati. Fiecare jumatate de vanata se cresteaza cu dungi oblice (sa se formeze romburi) si se introduce in apa cu sare pentru cca 30 minute.

3. Ceapa se taie in felii cat mai subtiri, usturoiul se toaca marunt, rosiile se curata de coaja si seminte si se toaca marunt. Toate se amesteca impreuna cu patrunjel tocat, sare, zahar si piper.

4. Vinetele se strorc de apa si se pun intr-o tava. Se pune deasupra din compozitia de mai sus. Ce ramane, se pune deasupra la tot. Se toarna uleiul si apa.

5. Se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, primele 30 minute cu vasul bine acoperit, apoi se lasa pana cand mancarea ramane doar cu uleiul.


 2.  CÂTEVA SFATURI PENTRU CEI CE VOR SĂ ARATE BINE

1. Stabileste-ti un obiectiv rezonabil
Te-ai hotarat deja cate kilograme vrei sa slabesti? Trebuie sa iti amintesc ca lupta cu kilogramele va fi cu atat mai grea, cu cat numarul acestor kilograme este mai mare. Nu are rost insa sa te supui unui regim de infometare. Daca trebuie sa dai jos in jur de 20 de kilograme, este preferabil sa slabesti in doua sau chiar trei etape: o faza de slabire in care pierzi sapte kilograme, urmatoarea faza in care te stabilizezi, apoi o noua faza de slabire. Criteriile actuale de frumusete nu fac alceva decat sa te ghideze cu pasi repezi catre anorexie, asa ca ai face bine sa uiti de ele si sa incerci sa obti silueta mult dorita fara a te infometa sau fara sa te subnutresti. Pentru ca mai bine ai cu trei kilograme in plus si esti sanatoasa, decat sa ajungi precum top-modelele infometate si subnutrite!
 
2. Pastreaza cu strictete secretul
Cand te apuci de regim nu-i asa ca stiu toate colegele, prietenele si asa mai departe? Ai face bine ca de acum incolo cand te apuci de un regim sa nu mai povestesti tuturor, pentru ca majoritatea o sa te incurajeze sa revii la alimentele dinainte sub pretext ca: "esti bine asa cum esti, ce trebuie sa mai slabesti" si uite asa regimul tau se va duce pe "apa sambetei" si nu vei reusi sa atragi privirile baietiilor draguti de pe plaja anul acesta. Asa ca... TACERE TOTALA!!!

3. Manca suficient si variat
Nimic nu e mai rau decat sa mananci la repezeala, pe un colt de masa, dintr-o conserva abia incalzita. A manca trebuie sa fie o placere, nu uita acest lucru. Organizeaza-ti o mica sarbatoare, aseazati o fata de masa vesela, incalzeste-ti mancarea si alcatuieste meniul cu grija: varietatea aromelor iti va sadisface nevoia de a manca, iar senzatia de satietate va fi deplina.
 
4. Mai multe glucide si fibre, mai putine lipide
Pentru a pierde din greutate mananca zaharuri cu indicele glicemic scazut sau mediu, cum ar fi cerealele integrale, legumele uscate, lactatele ( degresate evident ), fructele si fructoza ( cu moderatie ). Este bine sa sti ca aceste alimente sunt de asemenea bogate in fibre alimentare, al caror efect pozitiv intr-un regim de slabire il cunoastem deja. In schimb ai face foarte bine daca ai reusi sa limitezi consumul de lipide saturate ascunse ( carne, mezeluri, lactate integrale, branzeturi ), dar mancati totusi un minim de lipide care contin cei opt aminoacizi esentiali ( uleiuri vegetale si indeosebi cel de floarea soarelui, soia, porumb, dar si in cantitate mai mica ulei de masline, rapita sau arahide ). Sa nu uiti de proteine care sunt foarte importante pentru sanatate si le gasesti in cereale si legume uscate, dar si in peste, carne, oua si lactate.

 - a sari peste o masa: arma fatala -              
Ai putea crede ca daca sari peste o masa, fie ea micul  dejun, pranz sau cina, slabesti mai usor. Acest comportament are in schimb un efect contrar si iata si de ce:

ai tendinta sa mananci mai mult la masa urmatoare, in compensatie. Lipsit de calorii si de nutrienti, organismul tau se razbuna stocand lipidele si glucidele integrate la masa urmatoare.
mancand, arzi calorii, iar cand sarim peste o masa, nu ardem nimic.
lipsit de glucide, organismul apeleaza pentru a si le procura la rezervele de grasime, dar si la cele musculare.

5. Mestecati bine
Mestecand indelung, mentii alimentele mai mult timp in cavitatea bucala si senzatia de satietate va fi superioara. In plus masticatia faciliteaza digestia.

6.  Bea apa inte mese
Pentru a potoli senzatia de foame, bea apa, ceai neindulcit sau suc de legume, de preferinta intre mese, pentru a dilua bolul alimentar. Nu este recomandabil sa bei un pahar mare de apa inaintea mesei, pentru ca vei fi tentata sa devorezi tot. Poti bea din nou apa la o ora dupa ce ai mancat.

7. Cantareste-te o data pe saptamana
Cantarul este inamicul declarat al slabirii. Incuie-l in dulap sau cel mai bine... arunca-l pe fereastra...dar ai grija sa nu ranesti pe cineva. Diferentele de greutate de la o zi la alta nu au niciio semnificatie, mai cu seama pentru noi femeile, pentru ca suntem supuse variatiilor cauzate de retentia de apa in cursul ciclului menstrual. Iar un kilogram de apa nu este totuna cu un kilogram de grasime!

8. Reinvata sa gatesti
Inainte, obisnuiai sa mananci semipreparate, sau mancare de-a gata, prea gras si prea dezechilibrat ori alimente care le gateai chiar tu, dar fara a respecta regulile dietetice. Asa ca renunta la mancarea tip fast food si incearca sa mananci sanatos. Foloseste legume proaspete, usturoi, mirodenii, ulei de masline in loc de unt, sare sau ketchup.
 
9. Nu uita de gustari
In jurul orei zece-unsprezece, manca un fruct sau un iaurt slab si o bautura calda, pentru a nu te aseza la masa de pranz infometata. Similar la ora 16, poti sa bei o ceasca de ceai si o felie de paine integrala cu iaurt, asta pentru a nu infuleca la cina. In plus, daca mananci, arzi calorii; astfel, vei slabi mai usor daca imparti cele trei mese principale in cinci reprize mai mici.
 

10. Mergi la cumparaturi cu stomacul plin
Ce femeie nu stie ce inseamna sa colinzi supermagazinele la ora pranzului, plimbandu-te printre rafturile cu ciocolata si bomboane si avand un gol dureros in stomac? Cand ni se face foame suntem tentati sa cumparam mai multe produse nerecomandabile in cazul unui regim de slabire. De aceea, mananca ceva inainte de a face turul magazinelor. In plus, daca se mai intampla sa mai ai provizii dulcide, genul ciocolata, biscuiti si alte rontaieli prin camara sau dulapuri, bine ascunse, ai face bine sa le dai unor copii de pe strada, ca sa nu mai existe nicio ispita in casa pentru tine si sa le inlocuiesti cu fructe proaspete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...