Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
marți, 27 septembrie 2022
1. /28 SEPTEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri
Evenimente
·480 î.Hr. -Bătălia de la Salamina - flota grecească condusă de Temistocle, infrange flota persana comandata de împaratul Xerxes I.
“Battle of Salamis” (September, 480 BC) Part of the Greco-Persian Wars – A romantic version painting of the battle by artist Wilhelm von Kaulbach (1868) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Bătălia de la Salamina a fost o luptă navală care s-a dat între o alianță a unor polisuri (orașe-state) din Grecia Antică și Imperiul Persan al lui Xerxes I, în septembrie 480 î.Hr. Bătălia a avut loc în strâmtoarea dintre continent și insula Salamina, o insulă din Golful Saronic, în apropierea Atenei. Bătălia a marcat punctul culminant al celei de-a doua invazii persane a Greciei.
Bătălia de la Salamina (28 septembrie 480 î.Hr.) – parte a Războaielor medice; a doua invazie persană – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ascendentul Europei în detrimentul Asiei și moștenirea civilizației grecești sunt doar două dintre pietrele de temelie ale lumii moderne, considerate firești de europenii de azi. Și totuși, a fost o vreme când existența Greciei independente (și chiar a Europei) a trebuit apărată prin luptă împotriva puterii copleșitoare a Imperiului Persan din secolul al V-lea î.Hr.
Victoria de la Marathon din anul 490 î.Hr., urmată la zece ani de bătălia navală decisivă de la Salamina și lupta terestră de la Plateea, nu numai că a asigurat independența Greciei, dar a permis civilizației grecești să ajungă mai târziu, în același secol, la apogeul său plin de strălucire.
Mai mult decât atât, victoria navală de la Salamina i-a dat lui Alexandru cel Mare posibilitatea de a inversa procesul prin care regi persani succesivi invadaseră Grecia, permițându-i să cucerească Persia și să răspândească astfel civilizația greacă în întreaga lume cunoscută la acea vreme.
·48 î.Hr. - Generalul roman Pompei (Cnaeus sau Pompei cel Mare, n. 26 septembrie 106 î.Hr.), este asasinat din ordinul regelui Ptolemeu al Egiptului.
Gnaeus Pompeius Magnus, sau Cnaeus Pompeius Magnus (29 septembrie 106 î.Hr.-28 septembrie 48 î.Hr.), a fost un general și om de stat roman. Dupa bătălia de la Pharsalos în Tesalia din 9 august 48 î.Hr., in care a fost infrant de Iulius Cesar, Pompei s-a refugiat în Egipt, unde a fost asasinat din ordinul regelui Ptolemeu al XIII-lea Theos Philopator.
·235: Papa Ponțian (în latina Pontianus) a demisionat. A deținut funcția papală între anii 230-235. În anul 235, după moartea împăratului Alexandru Sever, succesorul său, Maximin Tracul, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor. Papa Ponțian a fost arestat și deportat în minele din Sardinia și, aceeași soartăa avut-o și antipapa Hippolyt. La 28 septembrie 235, Ponțian a abdicat, fiind astfel primul episcop roman care renunță la pontificat. Data abdicării sale, redată în Catalogul Liberian din sec. al IV-lea, este prima dată certă din istoria papilor. Scurt timp după abdicare, papa a murit în detenția din minele sarde alături de rivalul său Hippolyt, cu care se reconciliase.
·351: Constantiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d.3 noiembrie 361), al doilea fiu al imparatului Constantin cel Mare si al Faustei, il infrange pe uzurpatorul Flavus Magnus Magnentius in batalia de Mursa Major. Batalia a avut loc undeva pe valea râului Drava, un afluent Dunării (în Croația de azi) si a fost una dintre cele mai sângeroase din istoria militară romană. Potrivit Zonaras (xiii 8.17), Magnentius pierdut peste de două treimi din trupele sale, iar Constantius aproximativ jumatate din armata sa, numarul total al pierderilor fiind de peste 50.000 de soldati, intr-un un moment în care Imperiulse afla sub o mare presiune externă, fiind invadat goți, alemanni și perși,precum și era macinat de disensiuni interne și revolte. Dupa batalia de la Mons Seleuci (353), Constantiu al II-lea devine imparat al intregului Imperiu Roman.
·365: Uzurpatorul Procopius se proclama imparat, împotriva împăratului Valens. După Ammianus Marcellinus, el era văr de mamă cu imparatul Iulian Apostatul. La moartea lui Iulian, Procopius ar fi trebuit să fie desemnat împărat, dar trupele l-au ales pe generalul Iovian. Dupa moartea lui Iovian, Procopius s-a declarat împărat și a preluat controlul provincilor Tracia si Bitinia.A fost capturat în bătălia de la Thyatira și mai târziu executat din ordinul lui Valens pe 27 mai 366.Este cateodata confundat cu istoricul din timpul lui Iustinian I, Procopius din Cezareea.
·1066 -Cucerirea normandă a Angliei– Armata lui William Bastardul, care va deveni William Cuceritorul, invadează Anglia, debarcand cu o flotă de 600 de vase pe insula Britania, în zona orașului Pevensey.
Cucerirea normandă a Angliei (1066) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Cucerirea normandă a Angliei a început în 1066 prin invazia regatului Angliei de către Wilhelm Cuceritorul (Duce de Normandia) și victoria acestuia în Bătălia de la Hastings, care a avut ca urmare luarea în stăpânire a Angliei de către Normanzi. Cucerirea normandă a fost un punct de cotitură în istoria Angliei din mai multe motive.
Acest eveniment a dus la conectarea și mai strânsă a Angliei cu Europa continentală, prin apariția unei aristocrații normande, ducând astfel la scăderea influenței scandinave. De asemenea, a dus la crearea uneia dintre cele mai puternice monarhii din Europa și la împământenirea unui sistem de guvernământ sofisticat. Cucerirea a schimbat limba și cultura engleză și a creat premisele unui conflict cu Franța care va continua, cu intermitențe, până în secolul al XX-lea. Va marca identitatea națională engleză drept ultima cucerire străină reușită a Angliei.
·1322: imparatul romano - german Ludwig al IV- lea, il invinge pe Frederic I al Austriei în Bătălia de la Mühldorf.
·1448 - Christian I este încoronat rege al Danemarcei.
Christian I (februarie 1426 – 21 mai 1481) a fost monarh danez, rege al Danemarcei (1448–1481), Norvegiei (1450–1481) și al Suediei (1457–1464), în cadrul Uniunii Kalmar. În Suedia, domnia sa scurtă a fost precedată de regenții Jöns Bengtsson Oxenstierna și Erik Axelsson Tott și succedată de regentul Kettil Karlsson Vasa. În 1459 a moștenit de la mama sa ducatul de Schleswig și comitatul de Holstein.
·1448: Se desfasoara campania militară antiotomană a lui Iancu de Hunedoara la sud de Dunăre, pe Valea Moraviei. La Cuvin, pe malul Dunării, trupele sale facusera joncţiunea cu oastea regelui Ungariei, Vladislav şi cu trupele sârbe ale lui Gheorghe Brancovici. Intrarea în teritoriul turcesc s-a tărăgănat şi abia în septembrie s-a trecut Dunărea. Pe Morava armata crestina se ciocneste cu trupele lui Ishak-bei, pe care Iancu îl bătuse cu doi ani în urmă. Turcii fură obligaţi să se retragă, iar Iancu a înaintat în marş rapid către sud, cu 12.000 de călăreţi şi cu oştile sale transilvane, către Sofia, pe care o ocupă după ce spulberă o altă armată turcească.
·1538 -Bătalia navală de la Prévéza – În nord-vestul Greciei, flota otomană comandată de Khaire ad Din învinge flota hispano-venețiană aLigii Sfinte, comandata de amiralul genovez Andrea Doria.
The “Battle of Preveza” (28 September 1538) by Ohannes Umed Behzad, painted in 1866 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Alianta crestina a pierdut 49 de nave distruse sau capturate de otomani, victoria turcilor asigurandu-le supremația navală în Mediterană până la înfrângerea lor din 1571, în marea Bătălie de la Lepanto. Unii istorici sustin ca Bătălia de la Prévéza a fost cea mai mare victorie navala din istoria Turciei.
·1542: Navigatorul portughez Juan Rodriguez Cabrillo atinge tarmul Californiei, in dreptul localitatii San Diego, in Statele Unite de astazi.
·1688: Începe domnia lui Constantin Brîncoveanu în Muntenia; (1688-1714).
·1737: Ioan Inochentie Micu – Klein, a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele “naţiunii române” din Transilvania, faţă de refuzul de a înlocui termenul “naţiune” cu acela de “români” sau de “plebea românească”. Inocenţiu Micu-Klein, pe numele laic Ioan Micu, (n. 1692, Sadu, Mărginimea Sibiului – d. 22 septembrie 1768, Roma), a fost episcop greco-catolic al Episcopiei române unite de Făgăraş. În anul 1737 a mutat sediul episcopal la Blaj, unde a ridicat Catedrala „Sfânta Treime” şi mănăstirea cu acelaşi hram. A primit titlul de baron, devenind si membru al Dietei – Adunarea legislativă a Principatului Transilvania. Fiind primul român care a intrat in in Dieta Transilvaniei, a cerut drepturi pentru poporul român cu argumente bine precizate: Românii sunt cei mai vechi locuitori ai ţării. Românii sunt populaţia cea mai numeroasă din Ardeal. Românii lucrează pământul şi ocnele (muncile cele mai grele). Românii dau cele mai mari contribuţii şi, în virtutea voinţei imperiale exprimată prin cele două diplome leopoldine, trebuie să se facă dreptate şi poporului român. Deci şi românii au dreptul să fie recunoscuţi ca naţiune, a patra din Ardeal, nu numai „plebs valahica”. Reprezentantii celor trei naţiuni privilegiate (ungurii, sasii si secuii), s-au împotrivit, spunând că această cerere cuprinde „nişte lucruri pe care nu le-a cerut nimeni până acum”, Dieta nepermitand citirea documentului.
Papa Leon al XII-lea născut Annibale della Genga, numele complet fiind: Annibale Francesco Clemente Melchiore Girolamo Nicola della Genga (n. 22 august, 1760, la Genga, aproape de Ancona – †10 februarie, 1829, la Roma) a fost al 252-lea Papă, din anul 1823 până în anul 1829.
·1844 - Oscar I al Suediei-Norvegiei este încoronat rege al Suediei.
Oscar I, născut Joseph François Oscar Bernadotte (n. 4 iulie 1799, Paris – d. 8 iulie 1859, Stockholm), a fost rege al Suediei și al Norvegiei din 1844 până la moartea sa. După ce în august 1810, tatăl său Jean-Baptiste Bernadotte a fost numit Prinț moștenitor al Suediei, Oscar și mama sa s-au mutat de la Paris la Stockholm în iunie 1811. Tatăl lui Oscar a fost primul monarh din Casa Bernadotte. Mama lui Oscar a fost Désirée Clary, prima logodnică a lui Napoleon. Sora ei, Julie Clary, a fost căsătorită cu fratele lui Napoleon, Joseph Bonaparte. Désirée l-a ales pe Napoleon să-i fie naș lui Oscar.
·1848 -A treia Adunare naţională de la Blaja adresat Parlamentului de la Viena “Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susţinea principiul egalităţii naţionale cu toate popoarele din imperiu.
Stampă din 1848 reprezentând Adunarea de la Blaj, sub drapeluri ale Casei de Habsburg (negru-galben) și tricoloruri româneșt (Muzeul Unirii Alba Iulia) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
La adunare au participat peste 20.000 de tarani romani condusi de Avram Iancu, Axente Sever si Iovin Bran. Recunoscuta ca ”Adunarea Martiala”, intrunirea a hotarat infiintarea de urgenta a unei armate revolutionare romanesti. Simion Barnutiu, August Treboniu Laurian si Alexandru Papiu Ilarian au fost pasoptistii care au dat tonul adunarii. Participantii au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria si au refuzat sa recunoasca guvernul de la Pesta.
De asemenea, au decis sa infiinteze Comitetul National Roman ca organ de conducere a natiunii si au cerut reorganizarea constitutionala a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni. La initiativa lui Avram Iancu, romanii s-au constituit in 15 legiuni comandate de un prefect, care au inceput lupta impotriva maghiarilor chiar din octombrie.
·1848 (28 septembrie/10 octombrie): Generalul Gheorghe Magheru hotărăşte dizolvarea taberei de voluntari de per „Câmpul lui Traian” de la Râureni (Vâlcea), dupa ce autocraţiile rusă şi otomană au pus capăt, prin forţă, tentativei muntene de emancipare naţională şi socială, care era prea aproape de graniţele lor ca să fie tolerata. Este sfârşitul Revoluţiei în Ţara Românească.
·1858 - A fost fotografiată de către englezul William Usherwood, prima cometa.
·1864: Se înfiinţează, la Londra, sub conducerea lui Karl Marx şi Friedrich Engels, „Asociaţia Internaţională a Muncitorilor” (cunoscută sub numele de Internaţionala I).
·1868: S-a deschis, la Sibiu, primul Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din Transilvania şi Ungaria; a fost adoptat “Statutul organic”, care consfinţea principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania şi Ungaria.
·1884: Se inaugurează tronsonul de cale ferată Adjud-Târgu Ocna.
·1914 - (10 octombrie 1914, stil nou) A urcat pe tronul Romaniei regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (10 octombrie după calendarul vechi), născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen (n.1865 – d. 1927). Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul şi succesorul regelui Carol I, a jurat credinţă României, promiţând că va fi “un bun român”.
A fost unul din fauritorii Romaniei Mari. S-a căsătorit în decembrie 1892 cu Maria (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, avînd şase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Mărioara, Ileana şi Mircea. Majestatea Sa Ferdinand al României, a fost protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române. Domnia Majestăţii Sale s-a încheiat la 20 iulie 1927.
Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României- foto: ro.wikipedia.org
Regele Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen al României (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern
·1916: S-a incheiat Bătălia de la Sibiu, prima mare Batalie de pe Frontul de Nord, in urma careia armata română e obligată să se retragă, in fata ofensivei trupelor germano-austro-ungare.
Prima bătălie de la Oituz, desfășurată între 28 septembrie/12 octombrie – 14/27 octombrie 1916, între forțele române („Grupul Oituz” – format din Divizia 15 Infanterie și Divizia 2 Cavalerie, comandat de generalul Eremia Grigorescu) și forțele germano – austro-ungare („Grupul von Schmettow” – format din Divizia 71 Infanterie austro-ungară, Divizia 1 Cavalerie austro-ungară și Divizia 3 Cavalerie germană, comandat de generalul Eberhard von Schmettow). Bătălia a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați și pătrundere în valea Siretului, cu scopul de a tăia în două dispozitivul strategic al forțelor române.
·1918 - Ferdinand I, regele României (1914-1927), a dat o proclamatie catre ostasi în care îi îndemna să ia din nou armele pentru a înfaptui„visul nostru de atâtea veacuri: unirea tuturor românilor, pentru care în anii 1916-1917 ati luptat cu atâta vitejie”.
Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
·1920: Se semneaza, la Paris, Tratatul dintre Marea Britanie, Franta, Italia, Japonia si România, prin care se recunoaste suveranitatea României asupra provinciei cuprinse între Prut si Nistru, Basarabia, respectiv unirea Basarabiei cu România.
·1924 - Este efectuat primul înconjur al lumii cu avionul. Primul ocol al Pamantului cu avionul a durat 175 de zile, acoperind 44 360 km (27 553 mile), cu opriri in 61 de orase, timpul total de zbor fiind de 371 de ore, 11 minute. In 1924, patru avioane de croaziera ale lui Douglas World si opt americani menbrii ai echipajului au plecat de la Seattle, Washington, pentru a incerca primul zbor in jurul lumii.
Douglas World Cruiser Chicago (23-1230) equipped with floats – foto: en.wikipedia.org
175 de zile mai tarziu trei dintre avioane, echipajele lor deveneau primii ce au facut ocolul Pamantului. Fiecare din avioane a fost numit dupa un oras american:
- Seattle, cu echipajul Mr.Frederick Martin (pilot si comandant de zbor) si Sg. Alva Harvey (mecanic de zbor);
- Chicago, cu Lt. Lowell H. Smith (pilot) si Lt.cl.I Leslie Arnold;
- Boston, cu Lt.Gr.I Leigh P. Wade (pilot) si Sg. Henry H. Ogden la bord
- New Orleans, cu Lt. Erik Nelson (pilot) si Lt. Jack Harding in carlinga.
Chicago, 1924 – foto: en,wikipedia.org
In 30 aprilie, Seattle s-a zdrobit intr-o ceata deasa de un masiv muntos de langa Port Moller in peninsula Alaska. Maiorul Martin si Sergentul Harvey au razbatut din salbaticie. Restul echipajelor au continuat, zburand spre Japonia, Asia de Sud Est, India, Estul Mijlociu, Europa, Anglia si Irlanda.
·1928 - Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat în laboratorul său pentru prima oară un mucegai care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de penicilină.
Sir Alexander Fleming (n. 6 august 1881 – d.11 martie 1955) a fost un bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pe anul 1945 împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey. În anul 1929 a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum. Cercetările au fost reluate în 1939 de un colectiv de la Oxford.
În 1940, Fleming, doi biochimiști englezi – Ernest Boris Chain și Norman George Heatley – și un medic australian – Howard Walter Florey – au izolat și preparat în stare purificată și concentrată penicilina, una din marile realizări ale omenirii. A avut lucrări privind lizozimul ca element bacteriolitic prezent în țesuturi și secreții.
·1991 - Sunt aduse de la Marasesti si înhumate înParcul Libertatiidin capitala, oseminteleEroului Necunoscut.
Mormântul Eroului Necunoscut – amplasat în faţa Mausoleului din Parcul Carol I – Bucureşti – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
·1993 - La şedinţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, consacrată dezbaterii cererii României de aderare la Comunitatea Europeană, ţara noastră a primit aviz favorabil de aderare.
·1994: Feribotul Estonia s-a scufundat în Marea Baltică, înregistrandu-se 912 victime.
·1997 - Naveta spaţială americană Atlantis s-a cuplat cu staţia orbitală rusă Mir, pentru a-l aduce la bordul acesteia pe cosmonatul american David Wolf care l-a înlocuit pe astronautul Michael Foale.
·1998 - Social-democratul Gerhard Schröder a fost ales cancelar al Germaniei, punând capăt celor 16 ani de conducere creştin-democrată a cancelarului Helmut Kohl.
·2000: În Danemarca, un procent de 53,2% din populația care a votat, refuză aderarea la euro.
·2000: Parlamentul a adoptat un proiect de hotarare prin care si-a insusit raportul Comisiei de ancheta in cazul FNI si prin care a cerut Guvernului ca, in termen de 15 zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial, sa prezinte solutiile de despagubire a investitorilor de la FNI. Acest raport a indicat CNVM, conducerea SOV-Invest, Ministerul Finantelor, CEC, Banca Agricola, Banca Nationala si Guvernul drept principalii responsabili pentru falimentul Fondului.
·2008: Compania americană SpaceX a lansat pe orbită prima navă spaţială privată, Falcon 1.
Candidatul independent Nicuşor Dan, susţinut de PNL şi USR PLUS, a obţinut 42,75% din voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar actualul edil Gabriela Firea, candidatul PSD – 38%, potrivit datelor parţiale ale BEC centralizate până la ora 11,00 după numărarea a aproximativ 94,4% dintre voturi.
* 2020: Informații Covid: informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 123.944 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
99.344 pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 4.748 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 27.09.2020 (10:00) – 28.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.372.340 de teste. Dintre acestea 6.162 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.306 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.856 la cerere.
* 2020: SUA – Sute de case, evacuate după izbucnirea unui nou incendiu de vegetaţie în California
Un incendiu de vegetaţie a izbucnit duminică în centrul ţinutului viticol Napa Valley din nordul Californiei şi s-a răspândit pe cel puţin 800 de hectare, determinând evacuarea unui spital şi a sute de case, au anunţat autorităţile citate luni de Reuters.
Autorităţile au dispus duminică evacuarea a aproximativ 600 de case, alte circa 1.400 de persoane fiind avertizate să fie pregătite să îşi părăsească locuinţele în caz de necesitate, a declarat Tyree Zander, purtător de cuvânt al departamentului forestier şi de protecţie la incendii (CalFire). Notificările au vizat în total aproximativ 5.000 de persoane, a adăugat el.
Incendiile de vegetaţie din California au ars aproape 1,5 milioane de hectare în primele nouă luni ale anului 2020, un record pentru acest stat. 26 de oameni au murit şi peste 7.000 de structuri au fost mistuite de flăcări, conform Reuters.
Nașteri
·551 î.Hr. - S-a născut filosoful chinez Confucius; (d. 479 î.Hr.).
A portrait of Confucius by the Tang dynasty artist Wu Daozi (680–740) – foto: en.wikipedia.org
Confucius (sau Kong Fu Zi, n. 550 î.Hr.; d. 478 î.Hr.) a fost un filozof chinez, născut în regiunea Lu, filozof care a influențat decisiv gândirea asiatică. Opera sa a influențat în mod deosebit filozofia din Asia răsăriteană. Din învățătura sa s-au desprins diferite linii de găndire și școli, fie filozofice, fie religioase, dar și confucianismul, care a devenit ideologia oficială a monarhiei chineze în timpul celor două dinastii Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.), răspăndindu-se în antichitate și în evul mediu în Coreea, Peninsula Indochina, Japonia.
·1565 - S-a născut scriitorul italian Alessandro Tassoni, unul dintre întemeietorii criticii literare italiene (m.25.04.1635)
·1573: S-a nascut Michelangelo Merisi Caravaggio, pictor italian, a carui conceptie artistica (“caravagism”) a influentat puternic pictura europeana de la inceputul secolului XVII.
* 1765: Frederic Christian al II-lea, Duce de Augustenborg (28 septembrie1765 – 14 iunie1814) a fost prinț danez și magnat feudal. A deținut insula Als și câteva castele (cum ar fi Sonderborg) în Schleswig.
Prin sângele lui curgea mult sânge danez prin bunica maternă, bunica paternă și străbunica paternă, care s-au născut contesă de Reventlow, contesă de Danneskiold-Samsoe și contesă de Ahlefeldt-Langeland. A fost înrudit îndeaproape cu toate familiile daneze ale înaltei nobilimi a vremii.
Cuplul a locuit la Castel timp de mulți ani, până la incendiul din 1794 și decesul tatălui lui, Ducele de Augustenborg Frederick Christian I. Prințul a moștenit ducatul.
Frederic Christian al II-lea și Louise Auguste au avut trei copii:
Christian August al II-lea (19 iulie 1798 – 11 martie 1869); viitorul Duce de Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Frederick Emil August (23 august - 2 iulie 1865); s-a căsătorit în 1829 cu contesa Henriette Danneskjold-Samsøe (1806–1858), o nobilă daneză aparținând ramurei nelegitime a Casei de Oldenburg; au avut copii
Frederic Christian al II-lea
Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Portret al lui Frederic Christian II, Duce de Augustenborg, de Anton Graff
·1789: Prințesa Louise Caroline de Hesse-Kassel (28 septembrie 1789, Gottorp – 13 martie 1867, Ballenstedt) a fost soția lui Friedrich Wilhelm, Duce de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg și alături de el, fondatoarea liniei care a inclus casele regale ale Danemarcei, Greciei, Norvegiei și Regatul Unit.
Bunicii paterni au fost Dominic Constantin, Prinț de Löwenstein-Wertheim-Rochefort (1762–1814) și prima lui soție Marie Leopoldine de Hohenlohe-Bartenstein. Dominic a moștenit titlul de "Löwenstein-Wertheim-Rochefort" în 1780 însă l-a modificat în cel de "Löwenstein-Wertheim-Rosenberg" în 1789. Bunicii materni au fost Joseph Nicholas, Conte de Windisch-Graetz și cea de-a doua soție Leopoldine de Arenberg.
Constantin a avut cinci surori mai mici, el fiind singurul fiu și speranța menținerii dinastiei. Educația sa a cuprins studiul filosofiei, istoriei și legilor constituționale. La sfârșitul anilor 1820 a devenit jurnalist. În articolele sale din ziare și scrierile publicate parțial anonim a reprezentat vehement interesele lorzilor. Constantin Löwenstein a fost considerat un oponent ferm al liberalismului.
·1803: S-a nascut scriitorul francez Prosper Merimee. Prosper Mérimée este considerat creatorul nuvelei moderne în literatura franceză: “Colomba”, „Carmen” ( scriere din care s-a inspirat compozitorul G. Bizet în compunerea operei cu acelaşi nume); (m. 23 septembrie 1870).
* 1805: Johann Georg Ferdinand Müller(n.,[1]Kroppenstedt,Germania – d.,[2][1]Bristol,Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost uncreștin evanghelistși Director al orfelinatului Ashley Down din Bristol, Anglia, a avut grijă de 10.024 de orfani pe parcursul întregii vieți. A fost cunoscut ca o personalitate care a oferit educație copiilor pe care i-a îngrijit. A fost acuzat chiar că a oferit o educație peste norma normală educațională al acelei vremi. A instituționalizat 117 școli care au oferit educație creștină a peste 120.000 de copii, mulți dintre ei fiind orfani.
De multe ori numele lui este greșit scris ca „Mueller”, cu particularitate în SUA. „Mueller” este de fapt o versiune anglicizată derivată din "Müller". George Müller însă nu și-a schimbat niciodată numele și întotdeauna a avut grijă să noteze cele două puncte deasupra literei “u.” Însă când nepotul său, Edward Groves, îl întreba care este diferența dintre “u” cu două puncte și “u” fără puncte, George își pronunța numele ca și cum s-ar fi scris „Meller.
George Müller
George Müller
* 1828: Antoinette de Merode(Antoinette Ghislaine;28 septembrie1828–10 februarie1864), Prințesă de Monaco, fiica contelui Werner de Merode și a soției acestuia, contesa Victoire de Spangen d'Uyternesse (1797–1845).
S-a căsătorit la 28 septembrie 1846 la Bruxelles cu Carol al III-lea, Prinț de Monaco. Ea a achiziționat Castelul Marchais care este proprietatea familiei Grimaldi și astăzi. Din 1856 până la moartea ei a fost Prințesă consort de Monaco. Cuplul a avut un singur copil: Albert I, Prinț de Monaco.
* 1831: Maximilian Anton Lamoral, Prinț Ereditar de Thurn și Taxis,[1][2] (germanăMaximilian Anton Lamoral Erbprinz von Thurn und Taxis[1][2]; 28 septembrie1831 – 26 iunie1867) a fost Prinț Ereditar de Thurn și Taxis de la naștere până la moartea sa
·1841 - S-a născut omul politic Georges Benjamin Clémenceau, preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris (1919-1920), unul dintre autorii Tratatului de Pace de la Versailles; (m. 24 noiembrie 1929).
Georges Clemenceau (n. 28 septembrie 1841 – d. 24 noiembrie 1929), politician francez, prim-ministru al Franței între anii 1906 – 1909 și 1917 – 1920, membru al Academiei Franceze din 1918.
·1847 (28 septembrie/10 octombrie): S-a născut la Scheii Brașovului, Gheorghe Dima, compozitor şi dirijor, membru de onoare al Academiei Române din 1919; (m. 1925, la Cluj). În tinerețe a cântat la operele din Klagenfurt și Zürich. După întoarcerea în orașul natal, a lucrat ca profesor de muzică și dirijor, fiind director al Școlii de Gimnastică și Cântări (1875 – 1879; 1899 – 1914) și cel dintâi director al Conservatorului din Cluj. Din compozițiile sale, sunt foarte cunoscute: „Cucule cu peana sură” , „Mama lui Ștefan cel Mare”,„Ștefan Vodă și codrul”, „A venit un lup din crâng” (versuri de George Coșbuc), „De ce nu-mi vii?” (versuri de Mihai Eminescu), Peste vârfuri (versuri de Mihai Eminescu, tradus in germana de Mite Kremnitz. Cântat prima oară la Sibiu, în 1897. Dedicat „domnului Titu Maiorescu”), Somnoroase păsărele (trad. lb. germ. «Mude Vöglein»; versuri de Mihai Eminescu).
·1852 - S-a născut Henri Moissan, chimist francez, laureat Nobel (d. 1907)
Ferdinand Frederick Henri Moissan (n. 28 septembrie 1852, Paris; d. 20 februarie 1907, Paris) a fost un chimist francez. A descoperit fluorul la data de 26 iunie 1886. Pentru această descoperire a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1906.
* 1861 -S-a născut Aristide Caradja, entomolog și jurist român (d. 1955)
Aristide Caradja – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Principele Aristide Caradja (n. 28 septembrie 1861, Dresda — d. 29 mai 1955, București) a fost un entomolog și jurist român, membru de onoare al Academiei Române. A fost membru de onoare al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.
Amélie d’Orléans (28 septembrie 1865 – 25 octombrie 1951) a fost cel mai mare copil al Prințul Filip, Conte de Paris și a soției lui Prințesa Marie Isabelle d’Orléans și Prințesă de Orléans prin naștere. A fost soția regelui Carlos I al Portugaliei și era cunoscută de poporul ei sub numele de Maria Amélia.
·1871:Pietro Badoglio, Primul Duce de Addis Abeba, Primul Marchiz de Sabotino(n. 28 septembrie 1871 – d. 1 noiembrie 1956) a fost un politician și ofițer italian. A fost membru alPartidului Național Fascistși a comandat armatele din țara sa în timpul dictaturii luiBenito Mussoliniînal Doilea Război Italo-Abisinian; eforturile sale au dus la înnobilarea sa cu titlul deduce de Addis Abeba.
La 24 iulie 1943, după ce Italia a suferit mai multe înfrângeri în al Doilea Război Mondial, Mussolini a convocat Marele Consiliu Fascist, care a adoptat o moțiune de cenzură față de Mussolini. A doua zi, Il Duce a fost înlăturat de la guvernare de regele Victor Emmanuel al III-lea și arestat, iar Badoglio a fost numit prim ministru. În Italia domnea confuzia, iar el a semnat armistițiul cu Aliații. Când acesta a fost făcut public, Italia a fost aruncată în haos. A izbucnit un război civil, fasciștii luptând împotriva partizanilor. Regele și Badoglio au părăsit Roma lăsând armata italiană fără vreun ordin.
În cele din urmă, la 13 octombrie, la Brindisi, Badoglio a anunțat declarația de război a Italiei față de Germania Nazistă. Badoglio nu a rămas însă multă vreme prim ministru, întrucât noii aliați ai Italiei doreau în fruntea guvernului o persoană fără trecut fascist. În iunie 1944, Badoglio a fost înlocuit de Ivanoe Bonomi de la Partidul Democrat al Muncii.
Vasile Pârvan provenea dintr-o familie modestă, fiind primul copil al învățătorului Andrei Pârvan (cu înaintași răzeși în Basarabia) și al Aristiței Chiriac (din Dobrenii Neamțului).[2] Acesta a primit prenumele Vasile, la fel ca unchiului său, Vasile Conta (mama sa fiind verișoara filozofului).
În 1913 s-a căsătorit cu Silvia Cristescu, nepoata lui Ioan Bogdan, fostul său profesor. În timpul Primului Război Mondial s-a refugiat la Iași (în 1916) iar apoi la Odesa (în 1917) unde i-a murit soția, la nașterea copilului.
Pasionat în totalitate de munca de pe șantier, Vasile Pârvan a ignorat apendicita de care suferea. A ajuns într-un final pe masa de operație, însă a fost mult prea târziu pentru a-i fi salvată viața; a decedat la doar 45 de ani, în plină putere creatoare.
·1884 - S-a născut Wilhelm Karl Knechtel, zoolog, fondatorul şcolii româneşti de entomologie agricolă în România, membru al Academiei Române (m.08.03.1967).
Amelie a jucat un rol activ ca regină. Deși a primit unele critici pentru cheltuielile sale, ea a scăzut critica adusă monarhiei prin creșterea popularității ei personale. A fost activă în multe proiecte sociale, cum ar fi prevenirea și tratamentul de tuberculoză și fondarea organizațiilor de caritate, sanatorii și farmacii.
Amélie de Orléans și cei doi fii ai ei, 1889.
A fost considerată mai puțin formală decât soacra ei, a învățat portugheza și era descrisă ca fiind calmă.
A fost pasionată de literatură, operă, teatru și pictură. În timpul absenței soțului ei în 1895, a fost regentă. În 1902, a făcut o croazieră pe Marea Mediterană, lucru mult criticat pentru luxul său.
La 19 octombrie 1889, socrul ei a murit iar Carlos i-a succedat la tron. Amélie a devenit noua regină consort a Portugaliei. Soțul ei a devenit cunoscut pentru aventurile extraconjugale în timp ce popularitatea monarhiei portugheze a început să scadă; a fost acuzat de starea de faliment a economiei, tulburări în domeniul industriei, antagonism socialist și republican și supus criticii presei.
La 1 februarie 1908 familia regală s-a întors de la Vila Viçosa la Lisabona. Au călătorit cu trenul la Barreiro și, de acolo, au luat un vas cu aburi cu care au traversat râul Tagus și au debarcat în centrul Lisabonei. În drum spre palatul regal, trăsura deschisă cu Carlos I și familia sa a trecut prin Terreiro do Paço. În timp ce traversau piața, doi activiști republicani, Alfredo Costa și Manuel Buiça, au tras focuri de armă din mulțime.
Regele a murit imediat, moștenitorul său, Luís Filipe, a fost rănit mortal iar Prințul Manuel a fost lovit în braț. Doar regina a scăpat fără răni. Cei doi asasini au fost uciși pe loc de către poliție și gărzile de corp; un spectator nevinovat a fost ucis, de asemenea, în confuzia generală. Douăzeci de minute mai târziu a murit și prințul Luís Filipe. Câteva zile mai târziu, fiul cel mic, prințul Manuel, a fost proclamat rege al Portugaliei. El a fost ultimul rege al Portugaliei.
După ce fiul ei a fost detronat la 5 octombrie 1910, Amélie a părăsit Portugalia împreună cu familia regală și a plecat în exil în Franța. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial guvernul portughez i-a propus să se întoarcă în Portugalia însă ea a refuzat oferta. A vizitat Portugalia ultima dată în 1945.
A fost ultima regină consort a Portugaliei iar monarhia nu a mai fost niciodată restaurată.
Principala sa operă este Timișoara: Monografie istorică, apărută în 1943 în Timișoara în Editura Planetarium. A mai publicat monografia Istoricul reuniunii femeilor române din Timișoara, apărută în 1925 în Editura Cartea Românească.[2][4]
Ca istoric a lucrat la o monografie a localităților din Banat, pentru care a difuzat în teritoriu un chestionar tip. Lucrarea nu a ajuns să fie publicată de el însuși. După moartea sa manuscrisul a fost achiziționat în 1963 de la soția sa de Muzeul Banatului. Lucrarea conține un foarte bogat material documentar, în special din perioada Primului Război Mondial și a fost publicată în 2011 cu titlul Monografia istorică a Banatului, ediția fiind îngrijită de Dumitru Țeicu
·1901: Edward Vincent Sullivan (n. 28 septembrie 1901 - d. 13 octombrie 1974) a fost un prezentator și jurnalist sportiv muzician american, care a fost gazdă a The Ed Sullivan Show timp de 23 de ani între 1948 și 1971, fiind cel mai lung show de varietăți din Statele Unite
Ed Sullivan
·1905: Max Adolph Otto Siegfried Schmeling (n. 28 septembrie1905, Klein Luckow – d. 2 februarie2005, Wenzendorf) a fost un pugilist german, campion mondial între anii 1930 - 1932 la categoria grea. El este considerat ca unul dintre cei mai populari sportivi germani.
Pentru rolul său memorabil din filmul Network, în care a interpretat personajul Howard Beale, un anchor de televiziune sătul de minciunile din industria de știri, a primit Premiul Oscar (post mortem), pentru cel mai bun actor al anului 1976. Pentru același rol din același film, Finch a mai primit și cel de-al cincilea Premiu BAFTA, respectiv Premiul Golden Globes. Peter Finch a fost primul din doar doi actori care au primit un Premiu Academy Award post-mortem într-o categorie de actorie, celălalt fiind un alt australian, Heath Ledger.
După terminarea studiilor liceale, se înscrie la facultatea de Economie și Comerț, dar preferă să frecventeze grupul Centrului Universitar de Teatru din Roma, unde este remarcat de regizorul Luchino Visconti, care îl distribuie, împreună cu Vittorio Gassman, în spectacole de teatru cu piesele "Un tramvai numit dorință" de Tennessee Williams, "Moartea unui comis-voiajor" de Arthur Miller și "Trei surori" de Anton Cehov.
Debutează în film în 1947 în "Mizerabilii" (regia: Riccardo Frada), lucrează apoi cu Luciano Emmer ("Fetele din Piața Spania", "Bigamul"), cu Carlo Lizzani ("Cronica amanților săraci") și Giuseppe de Santis ("Zile de dragoste"), dar primele experiențe hotărâtoare le trăiește sub regia lui Luchino Visconti în Nopți albe și, mai ales, cu Federico Fellini în rolul ziaristului Marcello din epocalul film La dolce vita, care îl consacră în cariera artistică. Fellini descoperă în interpretările lui Marcello Mastroianni pe parcursul colaborării lor (Opt și jumătate, Cetatea femeilor, Ginger și Fred) personalitatea intelectualului nehotărât, măcinat de întrebări fără răspuns, chinuit de obsesii și fantasme.
În 1962 este nominalizat la Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru personajul Ferdinando Cefalú, interpretat în 1961 în filmul Divorț în stil italian, regia Pietro Germi. Din ultimii ani ai carierei sale actoricești este de menționat filmul de profund dramatism Susține Pereira.
Marcello Mastroianni a jucat cu entuziasm și dăruire totală în comedii, în drame psihologice, în melodrame și în filme istorice, refuzând și în ultimii ani odihna și plictiseala unei existențe comode, departe de platourile de filmare. Astfel că, într-o zi de iarnă, pe 19 decembrie1996, când a fost chemat să joace pe scena Paradisului, el a plecat discret în eternitate, lăsând ca amintire o viață dedicată filmului.
Enescu – Contribuții documentare – Reconstituiri – Interpretări, Editura Pro, Colecția Pro Istoria, 1998, 198 p.
Enescu – Interpretări și Reconstituiri. Contribuții documentare, Editura Fundației Pro, 2003, 259 p.
·1934 - S-a născut la Paris, actrita franceza Brigitte Bardot (BB), un sex simbol al anilor ’60.
Publicity photo of Brigitte Bardot in A Very Private Affair (1962) – foto: en.wikipedia.org
Brigitte Anne-Marie Bardot (n. 28 septembrie 1934, Paris) este o actriță de cinematograf, fost sex-simbol al anilor ’60. A reușit să-și transforme inițialele B. B. într-o legendă, care va evoca întotdeauna frumusețea, plăcerea de a trăi și libertatea. A urmat cursuri de balet si modeling, iar aparitia pe coperta revistei Elle a propulsat-o in industria cinematografica.
Primul ei rol a fost in filmul lui Jean Boyer “Le Trou Normand”, care a avut premiera in 1952. A urmat apoi “Et Dieu créa la femme” (1956, “si Dumnezeu a creat femeia”), productie care a asezat-o pe actrita in randul vedetelor de talie mondiala, dar care mai ales i-a scos in evidenta sex-appeal-ul. S-a casatorit cu regizorul Roger Vadim, care a ajutat-o enorm in cariera.
Dupa divortul din 1957, a mai fost casatorita cu actorul Jacques Charrier, playboy-ul german Gunther Sachs si politicianul Bernard d’Ormale. A mai avut, de asemenea, relatii cu solistul Serge Gainsbourg, precum si cu Jimi Hendrix. La acea vreme a fost printre putinele actrite europene careia presa americana i-a acordat extrem de multa atentie.
Alaturi de Marilyn Monroe, BB a fost simbolul sexualitatii in anii ’50-’60. S-a retras din activitate in 1973, dedicandu-se campaniilor de aparare a drepturilor animalelor. In anii ’90, luarile sale de pozitie impotriva homosexualilor, imigrantilor, precum si a celor fara locuri de munca i-au stirbit reputatia, fiind chiar acuzata de incitare la ura impotriva acestor categorii sociale.
·1935 - S-a născut Koko Taylor (Cora Walton), cântăreaţă americană de blues.
* 1938: Theodor Munteanu (n. 28 septembrie1938, Galați) este un interpret de muzică ușoară. A cochetat cu muzica de mic copil, iar la 17 ani cânta deja în spectacole.Theodor Munteanu a lucrat 40 de ani la teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galați. A colaborat cu Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galați. A lucrat cu textierii Mihai Mximilian, George Mihalache, Cecilia Silvestre sau Eugen Rotaru. Pe scenă a cântat alături de Nicolae Nițescu, Lucky Marinescu, Gabriel Dorobanțu și Doina Ghițescu Din 2009 este realizatorul și prezentatorul emisiunii "România, my love", difuzată la Vox Tv Regional
În 1992 este confirmat în calitate de profesor universitar în specializarea Drept administrativ și Știința administrației, iar în 2001 conducător de doctorat în Drept și Științe Administrative.
·1939: S-a născut actorul Sorin Gheorghiu; (m. 2008). In primii ani ai carierei a jucat pe scenele Teatrului de Stat „Ioan Slavici”” Arad (1961 – 1965), ale Teatrului „Alexandru Davila” Piteşti (1966 – 1969), precum şi ale Teatrului Valah Giurgiu (1969 – 1972). În perioada maturităţii sale artistice, Gheorghiu a creat roluri pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti (1972 – 1993). A jucat în filmele „Examen”, de Titus Muntean, şi „Secretul lui Nemesis”, de Geo Saizescu, precum şi în producţia tv „Roşia de un kilogram”, în regia lui Petre Bokor. Ultima sa premieră a avut loc în 2007, pe scena Teatrului Odeon, cu rolul Alfred din spectacolul „Sunt propria mea soţie”, de Doug Wright, în regia lui Beatrice Rancea.
Bryant (cunoscut ca "Al" ori "Bones") s-a născut în Thomasville, Georgia. S-a mutat mai apoi la Detroit, Michigan, unde l-a cunoscut pe Otis Williams, cu care a devenit prieten. Williams și Bryant au cântat împreună în diverse acte muzicale, incluzând Otis Williams & the Siberians, El Domingoes și The Distants. A format trupa Elgins în 1960 împreună cu Melvin Franklin (fostul coleg de la The Distants) și Otis Williams, la care s-au adăugat Eddie Kendricks și Paul Williams de la trupa The Primes. Înainte de a semna pentru casa de discuri Miracle Records (o companie subsidiară celebrei Motown Records), muzicienii de la The Elgins au decis să-și schimbe numele în The Temptations
·1946 - S-a născut Helen Shapiro, cântăreaţă şi actriţă britanică.
·1947 - S-a născut Peter Hope-Evans, vocalist şi muzicuţist britanic (Medicine Head).
* 1948: Viktor Alekseevici Krovopuskov (în rusăВиктор Алексеевич Кровопусков; n. 19 septembrie1948, Moscova) este un fost scrimer rus specializat pe sabie
·1948 - S-a născut Finbar Furey, muzician folk irlandez.
·1949 - S-a născut Jimmy Bo Horne, cântăreţ disco american.
După studii de germanistică, între 1972 și 1976, și absolvirea Facultății de Filologie din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a lucrat ca profesor de limba germană și traducător în acest oraș până în 1983.
Student fiind, a lucrat ca redactor la pagina germană a revistei Echinox, din 1974 până în 1976, revistă în care debutase cu critică în 1972.
În 1984 a emigrat în Republica Federală Germania și s-a stabilit la Bonn. După 7 ani de corectură într-o tipografie, din 1991 a devenit redactor la Stiftung Ostdeutscher Kulturrat, la revistele Kulturpolitische Korrespondenz și Der Gemeinsame Weg, unde publică curent critică literară și de artă, consacrându-și mare parte din eforturi traducerilor din literatura română.
·1955 - S-a născut Annabel Lamb, cântăreaţă, pianistă şi compozitoare britanică.
* 1960: Jennifer Rush (n. 28 septembrie1960 ca Heidi Stern) este o cântăreață americană cu origini germane de muzică Pop-Rock, cel mai bine cunoscută pentru cântecul "The Power of Love".
Jennifer Rush
* 1964: Oleg Boyko este un investitor internațional și președinte al Grupului Financiar Finstar, o societate diversificată cu capital privat.Finstar administrează și oferă consultanță portofoliului companiilor și capitalurilor din întreaga lume. Capitalurile sub administrarea Finstar depășesc 2 miliarde de dolari. Interesele lui Oleg Boyko sunt răspândite din Europa, în Statele Unite, Asia și până în America Latină și în mod curent ocupă locul 1561 în lista “Miliardarilor lumii”, cu o avere personală estimată la 1,4 miliarde de dolariBoyko a fondat Fundația Parasport în 2006, în timpul Jocurilor de Iarna Paralimpice de la Torino. Fundația oferă fonduri pentru atleții paralimpici, pentru ca aceștia să se antreneze și să participe la competiții, pentru a obține sănătate fizică și mentală, fundația promovează egalitatea pentru persoanele cu dizabilități.[19] Recent Fundația a devenit partenerul oficial al Comitetului Paralimpic Rus și acesta s-a stabilit și în Asia. În 2016, Boyko a fost co-gazdă la un eveniment în Moscova, împreună cu reprezentanții a 25 de țări ai Comitetului Paralimpic pentru celebrarea celei de-a 10-a aniversări a sa. Din 2006 Boyko a fost președintele Comitetului pentru Dezvoltarea Miscării Paralimpice din cadrul Comitetului Paralimpic Rus.A fost numit ca membru în Federația Internațională de Sport a Amputaților și a celor in Scaun cu Rotile (IWAS) în Octombrie 2015 imediat după succesul oferirii de fonduri de către Parasport Jocurilor IWAS de la Sochi din 2015* 1966: María Canals Barrera(născutăMaría Pilar Canals; n.28 septembrie1966) este oactrițășicântăreațăamericană.
Ea a lucrat extensiv în teatru atât în Miami și Los Angeles. Ea a făcut debutul rețeaua de televiziune în 1993 serialul de televiziune Key West și a apărut în seria BM popular ca o prostituată pe nume Candybox, precum și filme, cum ar fi America de iubiții și maestru al deghizării. Ea a câștigat recunoașterea demult cu fanii de benzi desenate în ultimii ani, pentru rolul ei ca Hawkgirl / Shayera Hol pe Bruce Timm lui Justice League și Justice League serie nelimitată. Ea a avut, de asemenea, un rol recurent în stare de șoc Static Shelly Sandoval, un reporter de știri, și în Danny Phantom Danny Fenton / îndrăgostit de liceu Fantoma lui, Paulina. Ea a efectuat, de asemenea, vocea de Mercedes "Meche" COLOMAR în 1998 Grim Fandango joc video. Canals jucat, de asemenea caractere accidentale în două episoade pe serialul TV The Boondocks ("Lupta Bunicul lui" și "Home Alone"). Canale are, de asemenea, a jucat în seria Lopez George TV joc de George sora-in-lege, Claudia. Ea este vocea de Sunset Boulevardez pe cei mândri de familie. Ea descrie personajul principal al Theresa Russo în hit Disney Channel Original Series Wizards of Waverly Place. Ea a portretizat în 2008 Disney Channel Original Film Camp Rock alături de Demi Lovato în rolul de mama ei, Connie Torres. Ea, de asemenea, a jucat ca Theresa Russo în Wizards of Waverly Place: The Movie, un film original Disney Channel 2009, pe baza Wizards of Waverly Place.
S-a născut la New York.[6] Mama sa, Lorraine Ruth Davis, este o fostă actriță și doctoriță; tatăl, Paul Sorvino, este actor și regizor.[7][8] Are un frate și o soră, Michael și Amanda. Sorvino are origini italiene din partea tatălui.[9]
Watts s-a născut la Shoreham, Kent, în Anglia, unde a trăit până la opt ani. Părinții ei, Peter și Myfawny Watts s-au despărțit când ea avea patru ani și trei ani mai târziu tatăl său a murit. După moartea tatălui, mama a mutat familia în orașul Llangefni (mai exact Llanfawr Farm), pe insula Anglesey în nordul Țării Galilor, unde au trăit cu bunicii lui Naomi, Hugh si Nikki Roberts. Deși mama și-a mutat uneori familia prin Anglia și Țara Galilor, ea a sfârșit întotdeauna prin a se întoarce la Llangefni. Naomi a trăit acolo până la vârsta de 14 ani.
Apoi, în timpul unei excursii, mama s-a convins că Australia este « tărâmul oportunităților » și a mutat familia la Sydney în 1982. Bunica sa, Nikki, era australiană, ceea ce a făcut mai ușoară obținerea documentelor necesare, deoarece Naomi și familia sa aveau dreptul la cetățenia australiană. Tatăl său era inginer de sunet la Pink Floyd (râsul său maniac izbucnește în Dark Side of the Moon) și mama este descrisă de Watts ca o hippie «cu tendințe pasiv-agresive» care obișnuia să amenințe că o trimite pe ea și pe fratele ei la casa de copii pentru a-i convinge pe bunici să susțină material familia. La Sydney, Naomi a frecventat câteva școli de actorie (și în timpul primei lecții la prima școală a cunoscut-o pe Nicole Kidman, cu care a luat împreună un taxi pentru a merge acasă). În 1986, s-a oprit cu actoria și a mers în Japonia să lucreze ca model, dar experiența nu a fost fructuoasă și Watts o descrie ca pe una din cele mai proaste perioade din viața ei, care a durat aproape patru luni. La întoarcerea în Australia, Watts a lucrat pentru un magazin local, apoi ca asistentă de editor de modă pentru o revistă de australiană. S-a întors la actorie când un coleg a invitat-o să joace într-o mică piesă. Acest eveniment i-a reaprins pasiunea pentru actorie, a făcut-o să-și părăsească jobul și să se dedice complet carierei de actriță.
Cariera lui Watts a început la televiziunea australiană, ea apărând în seriale comerciale și în melodrame ca Home and Away și Brides of Christ. A apărut într-un rol secundar în filmul independent de succes Flirting în 1991, alături de viitoare staruri hollywoodiene Nicole Kidman și Thandie Newton. Când Watts s-a mutat din Australia în Statele Unite, a debutat cu un rol secundar în 1995 în filmul Tank Girl. La Hollywood, lui Watts i-a fost dificil la început să găsească roluri de calitate, ea a apărut în scurtul serial Sleepwalkers și în numeroase producții de serie B, ca Children of the Corn. Cu timpul, Watts a primit roluri secundare mai importante ca în Dangerous Beauty.
Totuși, Watts a câștigat atenția publicului și criticilor abia în 2001, când a apărut în mult apreciatul film al lui David Lynch, Mulholland Drive. Filmul, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2001, a lansat-o practic pe Watts. Ea a câștigat premiul "National Society of Film Critics" pentru Cea mai bună actriță și premiul "National Board of Review" pentru Cea mai bună performanță debutantă a anului. Curând după aceea, calitatea și importanța rolurilor lui Watts s-au îmbunătățit și ea a urcat pe lista A a actrițelor de la Hollywood. În 2002, a jucat în unul din cele mai mari succese de box office ale anului, remake-ul unui film japonez de groază, The Ring. Anul următor, a jucat în Ned Kelly, cu Heath Ledger, Orlando Bloom și Geoffrey Rush și în Le Divorce, de Merchant-Ivory, cu Kate Hudson.
Performanța din rolul din 21 Grams al lui Alejandro González Iñárritu, cu Sean Penn și Benicio Del Toro, i-a adus lui Watts prima nominalizare la Oscar ca Cea mai bună actriță. De atunci, Watts este una din cele mai bine cotate actrițe. A produs și interpretat filmul independent We Don’t Live Here Anymore. S-a reunit cu Sean Penn și Don Cheadle în The Assasination of Richard Nixon, apoi cu Jude Law și Dustin Hoffman în I Heart Huckabees de David O’Russell și a jucat în The Ring 2. Pe lângă proiecte independente ca Ellie Parker, a apărut în 2005 în remake-ul King Kong. Rolul, care a fost jucat în versiunea originală de Faye Wray, se dovedește a fi cel mai mare succes comercial al lui Watts până în prezent. Regizat de Peter Jackson care a făcut și Stăpânul Inelelor, filmul a fost bine primit și a avut încasări de mai mult de 400 milioane de dolari. Watts a filmat The Painted Veil cu Edward Norton și Live Schreiber, fil care a ieșit pe piață în toamna lui 2006.
În mai 2006, Watts a fost numită ambasadoare specială la Națiunile Unite pentru HIV/SIDA.
Ea a mai apărut în thriller-ul lui David Cronenberg Eastern Promises cu Viggo Mortensen, care a avut premiera la Festivaul Internațional de Film de la Toronto din 2007 și a fost apreciat de critici.[3] Alături de film, Watts a generat, de asemenea, feedback-uri pozitive în rândul criticilor.
A apărut cu Tim Roth în Funny Games (2007) regizat de Michael Haneke, un remake al filmului din 1997 al aceluiași Haneke care a deschis la Festivalul de Film de la Londra.[4] Conform The Daily Telegraph, regizorul a spus că el a fost de acord să facă filmul, cu condiția să i se permită să o aleagă pe Watts.[5]
După o scurtă pauză de la actorie după nașterea celor doi copii, Watts a revenit la film în anul 2009, și a jucat alături de Clive Owen în thriller-ul politic The International. Filmul a fost primit bine de critici[6] și a avut încasări de 60 de milioane $ în întreaga lume. În același an, ea a apărut în drama americană Mother and Child.[7] Ea a portretizat roul lui Elizabeth, o avocată care nu și-a cunoscut niciodată mama biologică. A jucat alături de Annette Bening, Kerry Washington și Samuel L. Jackson.[8] Pentru acet rol a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță la Premiul Institutului de Film din Australia[9] și la "Film Independent Spirit Awards".[10]
Watts la premiera de la Londra a filmului Eastern Promises, 2007
Următorul ei film, comedia lui Woody AllenYou Will Meet a Tall Dark Stranger a deschis Festivalul de la Cannes la 15 mai 2010.[11] Tot în 2010 a jucat rolul Valerie Plame în filmul Fair Game, care, de asemenea, a deschis Festivalul de la Cannes din 2010 și a fost lansat în Statele Unite la 5 noiembrie 2010.[12] Pentru acest rol a făcut pereche pentru a treia oară cu Sean Penn și a fost nominalizată la Satellite Award for Best Actress – Motion Picture.
În ianuarie 2010 a fost distribuită în thriller-ul Dream House, care a avut premiera în septembrie 2011. Regizat de Jim Sheridan, Watts a jucat alături de Daniel Craig și Rachel Weisz.[13] La începutul anului 2011, Watts a fost distribuită în filmul lui Clint EastwoodJ. Edgar, alături de Leonardo DiCaprio în rolul principal. Watts a interpretat-o pe secretara lui Edgar, Helen Gandy.[14] Filmul a fost lansat în decembrie acel an și a avut recenzii amestecate și un câștig de box office de 84 milioane $ în întreaga lume la un buget de 35 milioane $.[15][16]
Primul ei rol din 2013 a fost drama australiană Adore, care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance sub titlul Two Mothers.[19] Următorul ei rol a fost alături de Matt Dillon în Sunlight Jr. și a fost prezentat la Festivalul de Film Tribeca în 2013. A fost distribuită în rolul Dianei, Prințesă de Wales în regia lui Oliver Hirschbiegel în filmul Diana, o dramă biografică a ultimilor doi ani din viața prințesei. O bombă box office, filmul a primit recenzii negative, deși Watts a fost aclamată de un număr de critici.[20][21]
În 2014 a apărut în dramo-comedia St. Vincent, avându-i drept parteneri pe Bill Murray și Melissa McCarthy. Filmul a avut încasări brute de 43 de milioane dolari față de bugetul de 13 milioane de dolari.[22][23][24][25] La o săptămână după premiera St. Vincent, a fost lansat filmul Birdman în care ea a jucat rolul unei actriță nerealizate de la Hollywood partenara pretențiosului ei partener de pe ecran Edward Norton
Naomi Watts a avut o relație cu regizorul Stephen Hopkins[27] în anii 1990, iar apoi cu actorul Heath Ledger din august 2002 până în mai 2004.[28] Din primăvara lui 2005 Watts este într-o relație cu actorul Liev Schreiber.[29] Cuplul are doi fii, Alexander "Sasha" Pete, născut în iulie 2007 în Los Angeles, și Samuel "Sammy" Kai, născut în decembrie 2008 în New York City.[30] După o pauză temporară din actorie, ea a revenit în filmul The International, primul său proiect de când a devenit mamă.[31] În aprilie 2010 Watts a afirmat că ar vrea să mai aibă un copil dacă ar avea garanția că ar fi fetiță.[32]
Este o prietenă apropiată a actriței australiene Nicole Kidman, cu care s-a cunoscut în adolescență, și cu Benicio Del Toro, cu care a jucat în 21 Grams.
·1968: S-a nascut Mika Hakkinen, pilot de curse finlandez.
* 1969: Alexandri Nicolae (n. 28 septembrie1969) este un politician român, membru al Parlamentului României în legislaturile 2004-2008] și 2012-2016, ales pe listele PNL. În legislatura 2004-2008, Alexandri Nicolae a fost validat pe data de 13 august 2008 când l-a înlocuit pe deputatul Adrian Emanuil Semcu. În legislatura 2012-2016, Alexandri Nicolae a fost ales pe listele PNL iar din iulie 2014 a devenit deputat independent. În cadrul activității sale parlamentare, Alexandri Nicolae a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Azerbaidjan, Republica Macedonia și Republica Elenă.* 1969: Anant Kumar (n. 28 septembrie1969 în Motihari/Bihar) este un scriitorgerman de origine indiană. Anant Kumar trăiește și creează în Kassel.
Anant Kumar Dresda 2008
* 1972: Dita Von Teese (născută Heather Renée Sweet,[1] pe 28 septembrie 1972, în Rochester, Michigan, ca Heather Renée Sweet) este o actriță americană reprezentată a dansului numit "new burlesque". Ea a devenit cunoscută prin căsătoria cu Marilyn Manson care a durat din 2005 până în 2007.
Dita a primit de la vârsta de 4 ani lecții de balet. Când avea 12 ani se mută cu părinții în Comitatul Orange, California. În anul 1991 fotografia ei în internet apare împreună cu "Bettie Page". Ea a fost fotografiată de fotografi ca Ellen von Unwerth, Dewey Nicks, Juergen Teller, P.R Brown, Rankin, Lionel Deluy, Sean McCall, Perou, Christophe Mourthe, Pierre et Gilles și Gottfried Helnwein. În anii 1999, 2001, 2005 și 2008 se lasă fotografiată pentru reviste . Ea a mai jucat diferite roluri în filme ale regizorului Andrew Blake. În februarie 2006 lucrează ca fotomodel pentru Jean-Paul Gaultier. În anul 2009 poate fi văzută dansând în emisiunea Eurovision Song Contest.
Dita Von Teese
Dita Von Teese la Festivalul de Film Cannes 2007
* 1976: Robert Vancea este un fost fotbalistromân legitimat la ultimul clubul :Pandurii Tg. Jiu
Hilary s-a dovedit a fi singura artistă pop care a rivalizat cu Britney Spears. S-a făcut cunoscută prin intermediul emisiunii televizate Lizzie McGuire de pe Disney Channel/ABC Kids. S-a implicat în industria cinematografică jucând în filme precum "Western True Women" (1997), "Casper" (1998; rolul lui Wendy) și "Soul Collector" (1999). Lizzie McGuire prezenta viața unei liceene, bucuriile și dezamăgirile acesteia, speranțele și dorințele ei. Ideea în sine s-a dovedit a fi atractivă pentru public însă fără Duff prezentarea ei ar fi fost lipsită de orice frumusețe. Jucând rolul tinerei Lizzie, Hilary era draguță, haioasă și deșteaptă, dar stăpână pe forțele proprii, avea doi prieteni buni, Gordo și Miranda, nu era foarte populară dar reușea să atragă atenția.
În timp ce filma pentru această emisiune, Lizzie a apărut și în producția "Human Nature", demonstrând o pasiune tot mai mare pentru cinematografie. În anul 2002, Duff și-a exprimat dorința de a cânta și a decis să urmeze o carieră muzicală. A debutat cu melodia "Santa Claus Lane", selectată pentru coloana sonoră a filmului "The Santa Clause 2" și inclusă în albumul cu același nume. Ea a jucat în "Agent Cody Banks" după care a plecat în Italia unde a descoperit că toată lumea o cunoștea datorită muzicii ei. Melodiile care au înregistrat cel mai mare succes au fost "Why Not" și "I Can’t Wait".
"Metamorphosis" a fost primul volum de studio pe care l-a produs aceasta. Sunetul puternic, deloc asemănator cu ceea ce produsese înainte i-a conferit o imagine nouă, total diferită de cea promovată prin emisiunea Lizzie McGuire. Albumul a urcat până pe locul 2 în topul Billboard 200; melodia "So Yesterday" a fost difuzată pe toate posturile de radio o vară întreagă. Hilary a continuat să cânte și a participat la MTV Video Music Awards și Nickelodeon Kids Choice Awards, câștigând trofeul "emisiunea preferata" pentru Lizzie McGuire. A jucat în filmul "Cheaper By the Dozen" și a plecat în turneu. Anul 2004 s-a dovedit a fi încarcat de evenimente: producții precum "A Cinderella Story" și "Raise Your Voice", seriile televizate de pe postul CBS. Hilary Duff este o actriță, o cântăreață și o moderatoare de emisiuni tv ce te face să urmărești orice film , emisiune sau melodie în care apare vocea sau imaginea ei .În total,Hilary a jucat în 20 de filme ceea ce o face o mare actriță,mai ales că 15 dintre ele au avut succes mondial.
Hilary Duff are o soră mai mare numită Haylie Katherine Duff care este născută la data de 19 februarie 1985 (29 ani). Mama lor se numește Susan Duff iar tatăl Bob Duff.Ei sunt de acum pensionari. Faimoasa cântăreață și-a început cariera în anul 2002 , iar ea a devenit actriță în anul 1998 când prima ei lucrare a fost Casper Meets Wendy (serial TV) .
În 2007 a început să se întâlnească cu hocheistul Mike Comrie,cu care la 14 august 2010 s-au căsătorit.La 20 martie 2012,Hilary a născut fiul Luca Cruz Comrie.
* 1987: Terence Allan Crawford (născut pe 28 septembrie 1987) este un boxer profesionist american. A deținut titlul de campion mondial în trei clase de greutate, inclusiv titlul WBOwelterweight din iunie 2018; anterior a deținut titlurile WBO, revistei The Ring și titlurile Linealeușoare din 2014 până în 2015; și titlurile unificate WBA (Super), WBC, WBO, "The Ring" și Lineal light welterweight între 2015 și 2017.
TMZ și revista Variety anunțau la 19 iulie 2014 că McCole Bartusiak a fost găsită moartă într-un garaj din spatele casei în care locuia din Texas. Variety a menționat că ea "a murit în somn"; iar TMZ a precizat că nu se cunosc motivele decesului înainte de rezultatele testelor toxicologice
* 2000: Franklin Nathaniel "Frankie" Jonas (n. 28 septembrie2000) este un actor american, care are un rol recurent de pe Disney Channel sitcom, Jonas. Frații lui mai mari - Joe, Nick și Kevin - sunt în grupul pop "Jonas Brothers".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu