4. /7 SEPTEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A. GUSTĂRI
Drob de năut cu dovlecei
|
|
|
|
Lăsaţi
năutul peste noapte în multă apă. A doua zi
îl fierbeţi până se înmoaie după care îl scurgeţi şi îl faceţi pastă. Tocaţi
mărarul, pătrunjelul, ceapa şi usturoiul după care le amestecaţi cu pasta şi
condimentaţi după gust cu sare şi piper. Adăgaţi
lintea şi făina apoi amestecaţi. Tapetaţi cu
făină o tavă de cozonac. Puneţi 2 cm
de compoziţie în formă, apoi asezaţi dovleceii, turnaţi restul de compoziţie
şi presaţi cu degetele ca să iasă golurile de aer. Lăsaţi 1,5
- 2 ore în cuptorul încins la 150 grade Celsius. Opriţi
focul şi păstraţi tava în cuptor până se răceşte, apoi ungeţi cu ulei partea
care a fost deasupra. Umblaţi cu
grijă când răsturnaţi drobul şi când tăiaţi feliile. Serviţi cu
salată de crudităţi. |
|
B: SALATE
Salată de fasole boabe
· 400
g fasole boabe;
· 2
cepe mijlocii;
· 5
linguri untdelemn;
· Oţet;
· Sare;
· Piper;
· Mărar
Se fierbe fasolea. Când este bine fiartă se strecoară,
se pune în salatieră şi se amestecă, fierbinte fiind, cu ceapa tăiată
solzişori, ulei, oţet şi piper, iar pe deasupra se presară mărar fin tocat sau
frunze de ţelină.
C:
SOSURI
Sos de mărar
· 1
lingură ulei;
· 1
lingură făină;
· 1
ceapă;
· 2 –
3 legături mărar;
· ½
linguriţă zahăr;
· 1
lingură oţet;
· ½
lingură sare;
· 1
ceaşcă apă
Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se
adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.
Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10
minute.
Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva
minute.
La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.
D:
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de ţelină
· 4
ţeline;
· 2
linguri ulei;
· ½
lingură făină;
· Sare;
· Pătrunjel
Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.
Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se
înmoaie.
Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să
fiarbă.
Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.
Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin
toată zeama în care a fiert.
Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½
lingură făină şi puţină apă.
Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc
pentru a mai da un clocot.
Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.
Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz,
sau crema de gulii.
E:
MÂNCĂRURI
Chiftele din fasole boabe cu garnitură de orez
· 2
ceşti fasole boabe;
· 1
ceaşcă pâine înmuiată;
· 2
cepe;
· 1
căpăţână usturoi;
· 1
morcov;
· 1
păstârnac;
· Sare;
· Piper;
· Cimbru;
· Foi
de dafin;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· 1
ceaşcă orez;
· Ulei
Se fierbe fasolea după procedura cunoscută.
După ce se schimbă prima apă se pun zarzavaturile
tocate, sarea şi 2 foi de dafin.
Când este fiartă bine fasolea, se separă boabele
într-un castron.
Se adaugă pâinea înmuiată în zeama reţinută de la
fiertul fasolei, condimentele, usturoiul pisat şi verdeaţa.
Se dau prin maşina de tocat.
Se fac mingiuţe, se dau prin făină şi se coc în ulei
bine încins.
Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se
prepară un orez dintr-o ceaşcă de orez şi trei ceşti de zeamă.
Când orezul se înmoaie bine, se sărează, se pune mărar
mult şi se serveşte rece, ca garnitură pentru chiftelele din fasole.
F:
DULCIURI
Prăjitură „Ziua şi noaptea”
· 12
linguri ulei;
· 14
linguri zahăr;
· 14
linguri apă;
· 18
linguri făină;
· 2
linguriţe praf de copt;
· 1
vanilie;
· 2 –
3 linguri cacao;
· 1
cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă
făină în care s-a amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate
din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a
adăugat cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu