miercuri, 7 septembrie 2022

 4. /8 SEPTEMBRIE 2022 - MUZICĂ; PE O ARIPĂ DE CÂNT


ANTONIN DVORAK

Antonín Dvořák
Dvorak.jpg
Date personale
Nume la naștereAntonín Leopold Dvořák Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
NelahozevesImperiul Austriac Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
PragaAustro-Ungaria Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Vyšehrad[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (accident vascular cerebralModificați la Wikidata
PărințiFrantišek Dvořák[*]
Anna Dvořáková[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnna Dvořáková[*] Modificați la Wikidata
Număr de copiiModificați la Wikidata
CopiiOtilie Suková[*]
Otakar Dvořák[*]
Magdalena Dvořáková[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlags of Austria-Hungary.png Austro-Ungaria
Flag of Bohemia.svg Regatul Boemiei Modificați la Wikidata
EtnieCehi Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[5] Modificați la Wikidata
Ocupațieclassical composer[*]
organist[*]
profesor[*]
pedagog[*]
dirijor
muzicolog[*]
violonist
violist[*]
compozitor
profesor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiNew York City[6] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiVarhanická škola v Praze[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică clasică
operă  Modificați la Wikidata
Instrument(e)orgă
pian
vioară
violă  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Coroanei de Fier[*]
Čestný doktorát Univerzity Karlovy[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Antonin dvorak signature.svg
Prezență online
Internet Movie Database
VGMdb

Antonín Dvořák (n. ,[1][2][3][4] NelahozevesImperiul Austriac – d. ,[1][2][3][4] PragaAustro-Ungaria) a fost un compozitor de muzică cultă, originar din regiunea Boemia din Cehia.

BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Antonin Dvorak s-a născut la data de 8 septembrie 1841 în satul Nehalozeves, așezat pe malul Vltavei, în apropiere de Praga. Ca fiu al unui măcelar-cafegiu, a deprins primele îndeletniciri ale meseriei de la tatăl său, iar primele noțiuni muzicale le va învăța de la organistul orașului Zlonice.[7] Tatăl viitorului compozitor avea un han țărănesc, iar mama lui era în serviciul unei familii princiare, pe nume Lobkowitz, din apropierea satului natal.[8]

Antonin va crește în ambianța atmosferei de la țară și din fragedă copilărie va cânta împreuna cu copiii țăranilor melodiile populare și va deprinde cântările bisericești în biserica satului. Este atras de dansurile tinerilor de la țară, iar acest lucru îi va influența definitiv tehnica compoziției de mai târziu, ce-l va face celebru în întreaga lume.

Unul dintre primii lui profesori de muzică, Josef Spitz, organist de meserie, îl va învăța să cânte la vioară și, nu după mult timp, Antonin la vârsta de 8 ani va intra în mica orchestră de pe lângă hanul tatălui său.[8]

După ce va termina stagiul școlar în satul natal, în anul 1853 va fi găzduit de unchiul său în orășelul Zlonice unde va studia pianul, vioara și viola precum și teoria muzicii și canto coral cu profesorul Antonin Liechmann (1808-1879). Despre acest profesor compozitorul își va amintii cu drag pe tot parcursul vieții, mai cu seamă că acesta îl va iniția în aprofundarea tradițiilor naționale muzicale ale Cehiei.

INFLUENȚE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]


Spre deosebire de umanism, la care a aderat un număr mic de persoane, protestantismul s-a dovedit a fi o reformă religioasă din sânul lumii catolice care a cuprins o mare parte a Europei și s-a transformat într-un curent de masă care s-a răspândit din Anglia până în Franța și Germania iar apoi în Cehia și Polonia. Protestantismul din punct de vedere cultural a jucat un rol pozitiv în viața socială a Europei și a cultivat un interes sporit pentru cultura și limba națională și mai cu seamă pentru cântecul popular.[9]Cehia se va confrunta începând cu sfârșitul secolului al XIV-lea cu o serie de mișcări socio-politice și religioase în care un rol important l-a jucat Jean Hus. Acesta a fost influențat în gândirea lui de mișcarea lui Wycliffe din Anglia, dând naștere mișcărilor religioase de eliberare națională, în care protestantismul a fost un element fundamental în dezvoltarea și întărirea trăsăturilor naționale ale culturilor popoarelor Europei, din care făcea parte și Cehia.

Jean Hus a studiat muzica populară și el însuși a compus astfel de muzică. N-a fost însă un compozitor în sensul propriu al cuvântului, dar melodiile lui s-au răspândit cu repeziciune și în acestă atmosferă a colindelor cehe și a melodiilor populare s-a format și tânărul Antonin Dvorak.

Mișcarea husită s-a bucurat în mediul religios din Cehia și de activitatea unui alt renumit reformator, Ieronim de Praga, unul dintre savanții culturii cehe cu titluri universitare la patru universități europene. Ieronim de Praga va continua munca de culturalizare a cehilor începută de Jean Hus și s-a folosit de muzică pentru a răspândi pe mai departe principiile învățăturilor husite. Va alcătui un tratat muzical ce abordează principiile teoretice ale muzicii în special ale polifoniei. Ieronim de Praga va răspândi și muzica instrumentală în biserică, folosind în culegerile lui vechi cântece populare cehe. Influența melosului popular în cultura muzicală bisericească din Cehia a făcut ca unele producții muzicale ale Missei să fie aproape în întregime de sorginte populară.

Tradiția muzicală a Cehiei din perioada husită a dezvoltat genul cântecului coral și al imnului religios, care au dobândit cu timpul un caracter național.

Mișcarea husită a avut un ecou larg în vestul Europei și a influențat într-o oarecare măsură și protestantismul german inițiat de cunoscutul reformator Martin Luther. Acesta îl consideră pe Jean Hus pricipalul promotor al ideilor reformei din vestul Europei.

La începutul secolului al XVII-lea Cehia va cunoaște dominația habsburgică și timp de aproape 300 de ani limba cehă a fost interzisă, cărțile și monumentele de cultură în special culegerile de cântece au fost distruse. Cantorii, adepți ai mișcării husite de altă dată au continuat și pe mai departe să culeagă cântecele populare și au păstrat în felul acesta originalitatea culturii muzicale cehe. Profesorul Liechmann s-a remarcat și el printr-o astfel de muncă de culegere și de notare a cântecelor populare, ce aveau și o destinație religioasă. El a observat talentul tânărului Antonin, care sub îndrumarea sa făcea progrese remarcabile. Tânărul Dvorak va compune primele piese instrumentale, scrise în cea mai mare parte pe teme melodice populare și de dans cehe, pe care compozitorul de mai târziu le-a îndrăgit toată viața.

Dvořák: 9. Sinfonie (»Aus der Neuen Welt«) ∙ hr-Sinfonieorchester ∙ Andrés Orozco-Estrada


The Best of Dvorak





MIA BRAIA

Mia Braia
Mia Braia.jpg
Date personale
Nume la naștereMaria Braia
Născută Modificați la Wikidata
CraiovaRomânia Modificați la Wikidata
Decedată (84 de ani) Modificați la Wikidata
New York CityNew YorkSUA Modificați la Wikidata
Frați și suroriIoana Radu Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPetre Alexandru ()[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitoare
cântăreață Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
Gen muzicalmuzică ușoară,popularăromanțe
Instrument(e)vocepian
Ani de activitate1936-1979
Case de discuriElectrecord
PremiiOrdinul Meritul Cultural  Modificați la Wikidata

Mia Braia (n. CraiovaRomânia – d. New York CityNew YorkSUA) a fost o solistă de muzică ușoarăcântece în stil popular și romanțe. A trăit o parte din ultimii ani ai vieții în exil (în RFG și SUA). A fost sora Ioanei Radu.

BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

S-a născut la data de 8 septembrie 1911 la Craiova.[2]

Studiile muzicale le face la Conservatorul „Cornetti” din Craiova, cu Jeny Ciolac (canto), Ion Vasilescu (teorie-solfegiu) și Dan Demetrescu (actorie). Urmează apoi studiile la Conservatorul din București, între 1929-1932, cu profesorii Livia Vețianu (canto), Victor Gheorghiu (teorie-solfegiu) și Ion Nonna Otescu (armonie). În particular, ia lecții de canto cu Elena Drăgulinescu.[2]

Debutează cântând muzică ușoară la restaurantul „Minerva” din Craiova, în trupa actorului Manu Nedeianu.

Între 1925-1929 este solistă a Corului „Armonia” din Craiova.

Din 1929 începe să cânte în Societatea corală „Carmen” din București, până în 1934.

În 1936 debutează la Radio București susținând un program de muzică ușoară.

Între 1936-1940 face numeroase imprimări la casa de discuri Cristal (Electrecord). Tot în 1936 lansează compoziția lui Ion VasilescuNu-ți pare rău când vezi că plâng, cu orchestra Teatrului „Alhambra”, dirijată de compozitor, pentru care va primi premiul discului în același an.

În perioada 1937-1945 a cântat cu cele mai importante formații ale vremii în restaurantele „Coșna-Cireșoaia” (cu orchestra lui Vasile Julea)[3], „Balotha”, „Luther” (cu orchestra lui Costică Tandin) din București, „Dori” din Neptun, Constanța și la cinematograful „Marna”.

După 1948 colaborează cu orchestrele „Barbu Lăutarul” și „Perinița” din București, „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, „Taraful Gorjului” din Târgu Jiu, „Doina Olteniei” din Craiova și cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București.[2]

A întreprins numeroase turnee în țară și în străinătate (IsraelGermaniaSUA).

A compus numeroase romanțe, cântece în stil popular și piese de muzică ușoară.

A fost căsătorită cu interpretul de muzică ușoară și romanțe Petre Alexandru între anii 1936-1950, recăsătorindu-se apoi cu Emanuel Blaga, nepotul poetului Lucian Blaga.[4]

A murit la 3 iulie 1996, departe de casă, în Statele Unite, la New York, unde se stabilise încă de la sfârșitul anilor '80.[5][6]

DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

În anul 1968 i se acordă medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe.[7]


Mia Braia - Vioara


MIA BRAIA - AMINTIRI (romanta)




VASILE D. NICOLESCU

Vasile D. Nicolescu
Date personale
NăscutRomânia 8 septembrie 1919Glodeanu-Cârligjudețul Buzău
DecedatRomânia 19 decembrie 1982Piatra Neamțjudețul Neamț
Ocupațiefolclorist, profesor
Activitate
Gen muzicalfolclor, muzică populară

Vasile D. Nicolescu (n. 8 septembrie 1919Glodeanu-Cârligjudețul Buzău – d. 19 decembrie 1982Piatra Neamțjudețul Neamț) a fost un folclorist muzical și profesor român.

BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

S-a născut la data de 8 septembrie 1919 în comuna Glodeanu-Cârligjudețul Buzău. Studiază la seminarul teologic din Buzău.

Între 1945-1950 studiază la Conservatorul din București cu profesorii Ioan D. Chirescu (teorie-solfegiu), I. Dumitrescu și Dimitrie Cuclin (armonie), L. Klepper (contrapunct), T. Ciortea (forme muzicale), Z. Vancea (istoria muzicii), Tiberiu Alexandru și Emilia Comișel (folclor muzical), Fl. Eftimescu (pian), D. Cutavas (psaltichie), Paraschiv Angelescu (imnologie), V. Popovici (cânt gregorian).

Între 1945-1948, în paralel cu studiile muzicale, urmează și Facultatea de Teologie.

Între 1949-1967 este cercetător științific în cadrul Institutului de Folclor din București.

Desfășoară și o fructoasă activitate didactică, funcționând ca profesor de muzică în București, la școlile nr. 4 și nr. 16 (1950-1952), liceul de muzică nr. 1 (1955-1959), liceul de muzică „George Enescu” (1955-1962), școala postliceală de bibliotecari și activiști culturali (1955-1958), liceul de poligrafie și tehnică cinematografică (1964-1975).

Între 1962-1966 este lector universitar la catedrele de folclor, istoria muzicii românești, cor și dirijat, teorie-solfegiu la Institutul pedagogic de trei ani din București.

Între 1967-1971 este cercetător științific principal la Institutul de științe pedagogice din București.

În 1971 devine lector titular, inspector metodist la Institutul central de perfecționare a personalului didactic din București.

A fost colaborator la „Demos” (Berlin), „Gazeta literară”, „Revista de folclor”, „Revista de pedagogie”, „Steagul Roșu” ș.a.

DECESUL[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Moare la data de 19 decembrie 1982 la Piatra Neamț, la vârsta de 63 de ani.

DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

A fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor din R.S.R. (1979) și cu Premiul „Ciprian Porumbescu” al Academiei Române.

LUCRĂRI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • Manuscrisul Ucenescu. Cînturi, București, Editura Muzicală, 1979, 370 pag.

Culegeri de folclor[modificare | modificare sursă]

  • 200 Cîntece și doine, prefață de Al. Amzulescu, București, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1955 (în colaborare cu Gheorghe Ciobanu)
    ediția a II-a, București, Editura Muzicală, 1962, 193 p.
  • Cîntece și jocuri populare din Moldova, București, Editura Muzicală, 1963, 192 p. (în colaborare cu Constantin Gh. Prichici)
  • Cîntece și strigături populare noi, București, Editura Muzicală, 1963, 192 p. (în colaborare cu Eugenia Cernea, Monica Brătulescu, Nicolae Rădulescu)

Articole[modificare | modificare sursă]

  • „Naiul - contribuție la cunoașterea instrumentelor populare” în Muzica, nr. 6, supliment
  • „Pe marginea primei culegeri de cîntece noi din Dobrogea” în Revista de folclor, tomul 4, nr. 3-4, 1959
  • „Din viața unor vechi cîntece muncitorești-revoluționare” în Revista de folclor, tomul 6, nr. 1-2, 1962
  • „Din materialele premiate la concursul de cîntece muncitorești revoluționare” în Revista de folclor, tomul 7, nr. 1-2, 196



MARIOARA TĂNASE

Marioara Tănase
Poza 1 marioara.jpg
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Sighișoara
Decedată (29 de ani) Modificați la Wikidata
Cimitirul Bellu
ÎnmormântatăCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Căsătorită cuTraian Tănase (1962-1970)
Etnie România
OcupațieCântăreață de muzică populară și romanțe
Activitate
Gen muzicalMuzică populară

Marioara Tănase (n. 8 septembrie 1940Sighișoara – d. 27 iulie 1970Brașov) a fost o interpretă de muzică populară și romanțe.

BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Încă de la o vârstă fragedă a început colaborarea cu diferitele ansambluri folclorice din zona Sighișoarei, urmând ca la 18 ani să fie angajată a ansamblului folcloric al U.G.S.R. din București.

Astfel, în anul 1958, înregistrează la Radiodifuziunea Română primele cântece, acestea fiind editate și lansate pe piață de casa de discuri Electrecord. A cules cântece și doine de o inestimabilă valoare artistică, din Sighișoara sa natală și din satele limitrofe orașului, pe care le-a valorificat publicului spectator din țară și din afara granițelor, în turnee de mari succese în URSS, GermaniaFranțaItaliaElvețiaIugoslaviaIsraelUngaria dar și în Asia și Africa.

Prezentă în diferite concursuri inter-culturale în țară și străinătate, a reușit să câștige valoroase trofee internaționale.

În timpul activităților scenice întreprinse, artista continuă să înregistreze noi melodii la Radiodifuziunea Română și să lanseze discuri împreună cu casa de discuri Electrecord.

După câțiva ani, activează în Ansamblul Rapsodia Română. Împreună cu acest ansamblu, în 1968, Marioara Tănase obține înalta distincție „Templul de Aur” de la Festivalul de Folclor de la Agrigento, Italia, cu piesa „Țarina de la Găina”, care i-a deschis Marioarei o carieră internațională. Dorind să își diversifice repertoriul, artista a imprimat și romanțe.

A colaborat cu compozitorii Richard SteinAlexandru CorfescuS. Bolintineanu și cu dirijorii George VancuFlorian EconomuVictor PredescuDinu Stelian și Paraschiv Oprea.

Bustul funerar al artistei Marioara Tănase

DECESUL[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

La sfârșitul lunii iulie 1970, Marioara vine la Sighișoara să își ia la revedere de la părinți, frați și rude pentru că urmează să plece într-un lung turneu în SUA și Canada.

Destinul implacabil și un șofer neatent au curmat într-un mod brutal viața tinerei interprete sighișorene. La întoarcerea din Sighișoara către București, în Feldioara, o frână o proiectează pe Marioara într-un copac aflat la marginea șoselei. Este transportată de urgență la Spitalul Județean din Brașov, însă nu s-a mai putut face nimic. Avea doar 29 de ani și o carieră frumoasă și în ascensiune. Trupul i-a fost depus în Catedrala Sighișoara timp de 2 zile, pentru ca sighișorenii să își poată lua rămas bun. Apoi a fost dusă la București, unde a fost condusă pe ultimul drum de mii de admiratori veniți de peste tot. A fost înmormântată în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor.

MELODII DIN REPERTORIUL MARIOAREI TĂNASE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

În luna octombrie a anului 2008, la inițiativa artistului Vasi Cărăbuț, nepot al interpretei, casa de discuri Electrecord editează un CD in memoriam Marioara Tănase cu piesele:

  • Sunt fată de pe Târnavă
  • Țarina de la Găina
  • Zi bade cu fluiera
  • Mai bădița strop de rouă
  • O, rămâi
  • Te-ai strecurat în mine dragoste
  • Bădiță cu țundră neagră
  • Mama numa-o fată ai
  • Câtu-i Dunărea de mare
  • Păsărică din Ardeal
  • Măi bădiță ochii tăi
  • A șters ninsoarea pașii tăi
  • Bunica
  • Plânge-mă mamă pe mine
  • Niciodată așa mult dor
  • Cântec din Oaș
  • Doină din Ardeal
  • Eu pe-aicea n-am jucat
  • Mi-ai scris pe o filă de hârtie
  • Sus la munte ninge, plouă
  • Ciobănaș cu trei sute de oi
  • Mai am un singur dor
  • Târnavă cu văluri rele
  • Bădiță, sărutul tău
  • Cântec de nuntă

Mărioara Tănase - Cântec din Oaș


Marioara Tanase A sters ninsoarea pasii tai





RICHARD STRAUSS

Richard Strauss
Strauss3.jpg
Date personale
Nume la naștereRichard Georg Strauss Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
MünchenRegatul Bavariei Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[1][5][2][3] Modificați la Wikidata
Garmisch-PartenkirchenBavariaRFG Modificați la Wikidata
ÎnmormântatGarmisch-Partenkirchen Modificați la Wikidata
PărințiFranz Strauss[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPauline Strauss-de Ahna[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieChristian atheism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
dirijor
libretist[*]
muzician Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicaloperă
simfonie
muzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul pentru Merit în domeniul Științei și Artelor[*]
Ehrenbürger von München[*]
Ordinul bavarez Maximilian pentru științe și arte[*]
Royal Philharmonic Society Gold Medal[*]
Ehrenbürger der Stadt Wien[*]
Ordinul Mântuitorului[*]
Adlerschild des Deutschen Reiches[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
RichardStraussSignature.svg
Prezență online
Internet Movie Database
VGMdb

Richard Strauss (n. ,[1][2][3][4] MünchenRegatul Bavariei – d. ,[1][5][2][3] Garmisch-PartenkirchenBavariaRFG) a fost compozitor și dirijor german, strălucit reprezentant al muzicii cu program. I-a urmat ca dirijor lui Hans von Bülow la conducerea orchestrei din Meiningen. A dirijat la operele din BerlinMünchenViena.[6]

CREAȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Realizează o sinteză modernă a unui romantism aflat în prelungirea idealului clasic.[7]

Poeme simfonice[modificare | modificare sursă]

Simfonii[modificare | modificare sursă]

  • Simfonia Alpilor
  • Simfonia Domestică

Opere[modificare | modificare sursă]

A compus 14 opere, printre care se pot menționa:

Balete[modificare | modificare sursă]

  • Legenda lui Iosif
  • Frișca



Richard Strauss : Métamorphoses








MARIN COTOANȚĂ

Marin Cotoanță
Marin Cotoanță.jpg
Date personale
NăscutRomânia 23 martie 1926Măgurajud. Teleorman
DecedatRomânia 8 septembrie 1994,(68 de ani) București
Activitate
Gen muzicalpopulară
Instrument(e)Cobză
Case de discuriElectrecord

Marin Cotoanță (n. 23 martie 1926Măgurajudețul Teleorman - d. 8 septembrie 1994București) a fost un cunoscut cobzar și lăutar virtuoz din România.

BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

S-a născut la 23 iulie 1926 în Măgura, județul Teleorman într-o familie de vestiți lăutari de pe meleagurile Brumnașului.

Din 1936 începe să studieze cobza cu bunicul său, în 1945 intrând în orchestra Mariei Tănase.

În 1953 este angajat la Orchestra de muzică populară Radio, înregistrând până în 1965 o serie de balade și melodii lăutărești rurale pentru fonoteca de aur a radiodifuziunii.

În 1966, respectiv 1968 înregistrează cele două discuri mici ale sale, sub bagheta dirijorilor George Vancu și Radu Voinescu.

Marin Cotoanță i-a însoțit în concerte pe marii artiști români, începând cu Maria TănaseFărâmiță LambruIon AlbeșteanuMarin Chisăr și alții.

Moare la 8 septembrie 1994.

DISCOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

  • EPC 10.430: Marin Cotoanță (disc Electrecord, 1968)
  • ST-EPE 03774: Marin Cotoanță (disc Electrecord, 1990)
  • ADD 171: Orchestra de muzică populară Radio. Instrumentiști virtuozi (editura Casa Radio, 2006)
  • EDC 1006: Comori ale muzicii lăutărești. Mari cobzari - Să-mi cânți cobzar bătrân (CD Electrecord, 2011)


Various Marin Cotoanta - Hora de la Maldaieni


Marin Cotoanta Sarba de la Rosiori





DAN SPĂTARU

Dan Spătaru
DanSpataru.jpg
Date personale
Nume la naștereDan George Spătaru
Născut Modificați la Wikidata
AlimanConstanțaRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani) Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardicModificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreț
Activitate
Gen muzicalmuzică ușoară
Instrument(e)solist vocal
Ani de activitate1964-2004
Prezență online
Internet Movie Database

Dan George Spătaru (n. AlimanConstanțaRomânia – d. BucureștiRomânia) a fost un cântăreț român de muzică ușoară.

DATE BIOGRAFICE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

Dan George Spătaru s-a născut în 2 octombrie 1939, într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru. Și-a petrecut copilăria la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin și la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) și a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de mic copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveștile bunicilor și cântecelor interpretate de părinții lui. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătușă pentru a îndeplini dorința mamei "Copiii mei să învețe carte". Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. A evoluat pe post de mijlocaș la clubul "Știința București".[1]

În anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. Apoi, s-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la "Casa Studenților" în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie; tatăl său cântase la vioară. Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a descoperit. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată,la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a compus aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa.

A urmat un șir de șlagăre: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile”, "Cântec","Măicuță,îți mulțumesc!", "Vorbește lumea că-s ștrengar".

Dan Spătaru a bătut recordul la aplauze când era în Cuba: 16 minute și 19 secunde. „Prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!”[2]

A fost o personalitate a lumii muzicale românești care a rezistat timpului. Dan Spătaru a știut sa își respecte publicul prin ținuta elegantă pe care o avea tot timpul, indiferent de circumstanțe.

Dan Spătaru s-a stins în urma unui infarct în dimineața de 8 septembrie (ora 7:00). Peste zece mii de oameni au fost prezenți la înmormântarea sa.[3]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

În anul 1972 o cunoaște pe viitoarea soție, la "Teatrul Fantasio" din Constanța prin intermediul marelui actor de comedie Jean Constantin. S-au căsătorit în anul 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției sale, Sida, Dan Spătaru a fost „familist convins” și „un model de tătic”.[4]

DISCOGRAFIE (PARȚIALĂ)[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]

  • Fir de viață
  • Oare, oare
  • Țărăncuță, țărăncuță
  • Peste graniță
  • Măicuță, îți mulțumesc
  • Drumurile tinereții
  • Cine te-a iubit
  • Best of (1996)
  • Drumurile tinereții (2002)
  • Pe drumul meu (2005)
  • Raza mea de soare (2005)
  • In memoriam vol. 1 (2007)
  • In memoriam vol. 2 (2007)

Piese din repertoriu[modificare | modificare sursă]

  • Trecea fanfara militară (Temistocle Popa / Mircea Block) Loudspeaker.svg Ascultă
  • Mi-ai furat inima (Temistocle Popa / A. Grigoriu, R. Iorgulescu) Loudspeaker.svg Ascultă
  • Măicuță, îți mulțumesc (Temistocle Popa / Eugen Mirea) Loudspeaker.svg Ascultă

FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]


Dan Spătaru - Best of... - Album Integral



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...