8. /3 OCTOMBRIE 2022 - SFATURI UTILE
1. Continuăm O MINUNE ÎN 16 ZILE – Tehnici şi exerciţii de gândire pozitivă inspirate de la Sfântul Munte
Ziua a zecea
Postirea nu înseamnă înfometare
Când începe unul din posturile mari de peste an, să vă gândiţi la exemplul lui Ioan de la Sihla. Ioan a fost un om cu studii, dar a văzut că şcolile nu dau soluţia trăitului şi a ales calea liniştii.
Prin calea liniştii lăuntrice (numită şi isihia), el a dobîndit puteri miraculoase, între care citirea perfectă a gândurilor şi căldura vitală permanentă.
Într‑o zi de iarnă, în Postul Crăciunului, el a fost întrebat dacă nu îi este frig desculţ şi dezbrăcat. Ioan a răspuns: „Eu sunt cetăţeanul Munţilor Carpaţi şi Domnul are grijă de mine. Nu simt frigul, nici arşiţa, nici foamea, nici setea, nici altă nevoinţă pământească”.
Acest om (a cărui viaţă o ştim din Patericul român) a obţinut aceste daruri prin post şi rugăciune, cele două „aripi” ale vieţii sporite.
Ioan a lăsat un mesaj în privinţa vieţii alimentare: el observă că fiecare etapă a evoluţiei spirituale este însoţită şi determinată de o îmbunătăţire a regimului alimentar, dinspre întunecat spre lumină, dinspre cruzimea lăcomiei spre inteligenţa şi smerenia meselor simple şi uşoare.
Duceţi astfel postul, gândindu‑vă că postirea nu înseamnă înfometare, ci regândirea hranei, şi o atitudine sufletească îmbunătăţită.
Postul nu‑i slujire, ci prilej de corectare a unor obiceiuri alimentare greşite.
Şi învăţarea meditaţiei, şi sentimentul de recunoştinţă, amintirea că pâinea este simbolul timpului divin: astfel te programezi, la masă, cu atribute divine, iar mâncarea devine prilej de trecere de la biologic la spiritual.
Şi postul de cuvinte, făptuit prin evitarea asprimii şi prin păstrarea tăcerii.
Mănâncă atât cât să nu‑ţi refuze pofta de meditaţie.
Dacă după masă ai poftă de meditaţie, ai mâncat adevărat.
2. REŢETE DE MURĂTURI
Iubiţi prieteni,
Sezonul rece a bătut la uşă, iar noi nu am terminat pregătirile, în sensul de a umple cămara cu produse pentru iarnă.
Vă prezint 4 reţete de murături, foarte uşor de pregătit:
a. GOGOŞARI ÎN OŢET
Mod de preparare:
Se pun 3 l lichid (1 l otet si 2 l apa cu 1/2 kg zahar si 30 g sare pentru fiecare litru de lichid, o frunza de telina, o frunza de dafin, cateva boabe de piper si hrean) intr-o cratita de 6-7 l. Cand incepe sa clocoteasca se pune un rand de gogosari taiati felii, se acopera cu capacul 1 - 2 minute pana incep sa-si schimbe culoarea, apoi se scot repede cu o strecuratoare si se pun intr-o oala cu capac. Se pune alt rand de gogosari si se oparesc la fel pana se termina toti. Cand toti sunt gata se aseaza in borcane de 1/2 - 1 l. Deasupra gogosarilor se pune in cruce 2 - 3 felii de hrean si 1 - 2 lingurite boabe de mustar. Otetul in care au fost opariti se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste ei in mod egal. Se leaga cu celofan dublu si se pun in camara.
b. GOGONELE ÎN SARAMURĂ
Mod de preparare:
Gogonelele se pun in borcane impreuna cu felii de telina, morcov, buchetele de conopida, felii de varza alba si rosie. Deasupra se pun 3-4 felii de hrean. Peste ei se toarna saramura fierbinte formata din apa fiarta cu cimbru, marar, foaie de dafin, boabe de piper, frunze de visin, frunze de telina, usturoi si pentru fiecare litru de lichid 40 g sare. Se leaga a doua zi si de pun la camara.
c. VARZĂ TOCATĂ MURATĂ
Mod de preparare:
Varza se taie fideluta si se pune intr-un lighean mare. Se curata cativa morcovi, se dau pe razatoarea mare si se pun peste varza. Se adauga foi de dafin, boabe de piper si chimen. Peste toate se presara sare dupa gust. Se amesteca toate ingredientele pana se lasa putina zeama, apoi se pun in borcane cu cateva bucati de hrean. Apoi se face o saramura (la 1 litru apa se pune o lingura rasa de sare) si se toarna peste varza din borcan. Se lasa sa fermenteze. Dupa ce a fermentat se mai adauga putina saramura si se pune in camara.
Să vedeţi la iarnă ce bine vă vor prinde aceste produse!
d. ARDEI UMPLUŢI CU VARZĂ
Vă prezint astăzi o conservă pentru iarnă care mie îmi place foarte mult. Puteţi merge „pe mâna mea”, e ceva deosebit!
Ardei umpluţi cu varză
7 kg ardei gras,
6 kg varza,
4 l saramura.
Se aleg ardei grasi, sanatosi, mai mari si nevatamati, se scot cotoarele, se curata bine de seminte si se spala.
Se lasa la scurs pe un prosop curat.
Varza se curata de frunzele exterioare vestejite, se taie in doua si apoi in fisii subtiri.
Se freaca cu sare, dupa care se scurge bine de zeama rezultata.
Se umplu ardeii cu varza taiata marunt si se asaza indesati in borcane de marimi diferite.
Deasupra se pune un strat din frunze de telina, citeva felii de hrean si boabe de piper.
Separat se pregateste saramura.
Cand saramura este gata si fierbinte, se toarna peste ardeii umpluti, pana la gura borcanului.
Se lasa circa 30 minute pentru a se aseza ardeii si saramura, apoi se completeaza cu saramura.
Se leaga bine la gura si se pastreaza la temperatura obisnuita a camerei (16 - 18'C) , primele 2 - 3 zile, pina intra in fermentatie varza, dupa care se vor muta la locuri racoroase si uscate, ferite de mirosuri straine (petrol).
Cind varza a intrat in procesul de fermentatie, se executa pritocirea la 2 - 3 zile, prin vinturarea saramurei de 3 - 4 ori in acelasi timp.
Cind s-a acrit se leaga bine borcanele si se pot pastra timp mai indelungat in camara sau pivnita.
Varza taiata si scursa se poate amesteca si cu morcov ras.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu