marți, 25 octombrie 2022

 9. 26 OCTOMBRIE 2022 - SFATURI UTILE


1. PELTEA DE GUTUI

Iubiţi prieteni, vine iarna şi nu aţi terminat de umplut cămara! Mergeţi repede la piaţă şi luaţi gutui, sau, cine are, să le culeagă din grădină, ca mine!
Vă prezint o reţetă pe care o am de la bunica mea:
* 1 kg gutui,
* 1 kg zahăr,
* 1 l zeamă în care au fiert gutuile,
* vanilie.
Această peltea se poate face din gutui întregi sau numai din cojile şi mijlocul lor care au rămas de la alte preparate (dulceaţă etc.). Această parte din fruct (mijlocul cu sâmburii care conţin mai multă pectină), fiind foarte tare, niciodată nu se întrebuinţează pentru altceva; de aceea, este păcat să se arunce, ori de câte ori, se iveşte ocazia, deoarece se poate folosi la prepararea unui jeleu gustos. Pentru a obţine culoarea roz se pune la 1 kg gutui, 1 kg mere roşii ionatane sau alte mere cu coaja roşie. Gutuile se lasă să se îngălbenească bine, după ce s-au cules; apoi, se şterg de praful de pe ele, se spală şi se taie în felii împreună cu coaja şi sâmburii; la fel şi merele roşii. Se fierb împreună, într-o oală smălţuită, cu apa rece (care să depăşească nivelul lor cu 3-4 cm) şi se lasă până când se moaie bine, fără să se amestece, ca să nu se tulbure zeama. După aceea, se deşartă într-o strecurătoare pe care s-a aşezat un şervet dublu din tifon, cu un strat subţire de vată deasupra. Lichidul rezultat se cântăreşte. La 1 l lichid se pune 1 kg zahăr. Sucul şi zahărul se amestecă în cratiţa de dulceaţă şi se lasă să fiarbă până când se leagă ca pentru şerbet. Această peltea se poate servi cu linguriţa într-un pahar cu apă ca şi şerbetul (fără să cadă de pe linguriţă). Se poate lega mai puţin, numai ca pentru dulceaţă (se încearcă şi aceasta ridicând lingura vertical şi lăsând ultima picătură să cadă pe marginea unei farfurii, ca o mărgea fără să alunece, sau se ridică lingura, pe latul ei şi vor cădea deodată 3 picături de sirop bine legat, una lângă alta). Această peltea se va închega numai ca o piftie moale, şi se va folosi pentru tarte, budinci, griş şi orez cu lapte etc. După ce este gata, jeleul se pune fierbinte în borcanele aşezate pe o placă din metal sau pe două cuţite cu mâner din metal; se lasă să se răcească, apoi, borcanele se leagă. Se va gelifica în borcan, mai mult sau mai puţin, după cât a fost de legat.


2. ZACUSCĂ TOCATĂ

La iarnă veți fi încântați cu asemenea bunătăți!

·         Ingrediente
* 10 vinete mari
* 30 gogoşari roşii
* 10 ardei graşi
* 3 kg roşii
* 1 kg ceapă
* 400 ml ulei
* 4 căţei de usturoi
* foi de dafin
* boabe de piper
* sare

·         Mod de preparare
Vinetele se spală, se coc la foc iute, se curăţă şi se pun în plan înclinat să se scurgă zeama din ele, apoi se mărunţesc cu tocătorul de lemn. Gogoşarii şi ardeii se taie în două, se curăţă de cotoare şi seminţe, se spală şi se scurg şi se trec prin maşina de tocat, apoi totul se pune într-un vas, pe foc mediu, unde se lasă să fiarbă până scade zeama. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt, apoi se pune pe foc mediu, într-un vas mai mare, împreună cu jumatate din cantitatea de ulei. Ceapa se căleşte până se înmoaie şi devine aurie. Peste ceapă se adaugă vinetele tocate, ardeii şi gogoşarii, iar vasul se pune din nou pe foc mediu. Dupa 30 minute se adaugă sucul de roşii gros împreună cu usturoiul pisat, restul de ulei, foile de dafin, boabele de piper şi sarea, după gust. Când compoziţia începe să clocotească, se pune vasul în cuptor şi se lasă să scadă bine. Când uleiul se alege deasupra preparatului zacusca e gata.
Se lasă să-i iasă un pic sufletul după ce am scos vasul din cuptor, apoi se toarnă încet în borcane (preferabil cele cu filet şi capac) care în prealabil au fost sterilizate. Se închid capacele apoi borcanele se pun la fiert într-o cratiţă mare în care fundul a fost protejat cu prosoape. Se fierb 25 minute de când apa începe să clocotească. Se depoziteată în cămară sau în pivniţă (cine are).
După desfacerea capacului se pot păstra la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...