joi, 3 noiembrie 2022

  1. /4 NOIEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente; Nașteri


Pe 4 Noiembrie 2022 familia DICU Octavian Florinel și Sanda Elena sărbătorește on line 50 de ani de la cununia religioasă oficiată la Biserica Sf Elefterie din București. 


A. Evenimente; Nașteri


Evenimente

·         1333 – In orasul Florenta, are loc o inundatie produsa de raului Arno
·         1493 – Cristofor Columb descopera, in a-2-a expeditie, Guadeloupe
·     1520 - După victoria sa asupra regentului suedez Sten Sture cel Tânăr, regele danez Christian al II-lea este încoronat rege al Suediei. Adepților lui Sten Sture li s-a promis o amnistie generală.
Christian al II-lea (1 iulie 1481 – 25 ianuarie 1559) a fost rege al Danemarcei, Norvegiei (1513-1523) şi al Suediei (1520-1523) în timpul Uniunii de la Kalmar. Christian s-a născut la Castelul Nyborg ca fiu al regelui Hans al Danemarcei şi a reginei Christina de Saxonia. I-a succedat tatălui său ca rege al Danemarcei şi Norvegiei iar mai târziu a fost succedat de unchiul său, Frederick I al Danemarcei - foto: ro.wikipedia.org

Christian al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Christian al II-lea (1 iulie 1481 – 25 ianuarie 1559) a fost rege al Danemarcei, Norvegiei (1513-1523) şi al Suediei (1520-1523) în timpul Uniunii de la Kalmar. Christian s-a născut la Castelul Nyborg ca fiu al regelui Hans al Danemarcei şi a reginei Christina de Saxonia. I-a succedat tatălui său ca rege al Danemarcei şi Norvegiei iar mai târziu a fost succedat de unchiul său, Frederick I al Danemarcei.

·    1576 - În timpul Războiului de optzeci de ani, soldaţii spanioli, neplatiti timp îndelungat de regele Philipp al II-lea, pradă oraşul belgian Anvers.
1576: Prădarea oraşului Anvers, de Frans Hogenberg - foto: ro.wikipedia.org

1576: Prădarea oraşului Anvers, de Frans Hogenberg – foto: ro.wikipedia.org

Războiul de Optzeci de Ani, sau Revolta Olandeză ori Revoluția Olandeză, (1568 [1] – 1648) a fost un război între cele Șaptesprezece Provincii ale Țărilor de Jos și Imperiul (Habsburgic) Spaniol, care a condus la crearea unui stat independent, Republica Provinciilor Unite.

Eliberarea oraşului Leiden (1574) de Otto van Veen Polderele inundate permit accesul flotei olandeze la poziţiile infanteriei spaniole - foto: ro.wikipedia.org

Eliberarea oraşului Leiden (1574) de Otto van Veen
Polderele inundate permit accesul flotei olandeze la poziţiile infanteriei spaniole – foto: ro.wikipedia.org

·     1677 - Viitoarea Maria a II-a a Angliei s-a căsătorit cu William de Orania. Mai târziu ei vor domni ca William și Mary.
William and Mary depicted on the ceiling of the Painted Hall, Greenwich, by Sir James Thornhill - foto: en.wikipedia.org

William and Mary depicted on the ceiling of the Painted Hall, Greenwich, by Sir James Thornhill – foto: en.wikipedia.org

·         1752 –Dramma per musica „La clemenza di Tito” de Christoph Willibald Gluck are premiera in Teatro San Carlo din Neapole
1783 - Simfonia nr.36 de W.A.Mozart este interpretata in premiera la Linz, in Austria.
·         1791: Confederatia de Vest a triburilor  indienilor nord-americani,  invinge trupele SUA in batalia de la  Wabash, in timpul razboiului de rezistenta impotriva expansiunii Statelor Unite in Teritoriile de Nord-Vest, conflict  izbucnit dupa ce Marea Britanie a cedat aceste tinuturi revolutionarilor americani, in urma Pacii de la Paris (1783).
·         1792 – Tragedia per musica „Elfrida” de Giovanni Paisiello are premiera in Teatro San Carlo din Neapole
·         1794 – Dramma per musica „Didone abbandonata” de Giovanni Paisiello are premiera in Teatro San Carlo din Neapole
·         1832 –Tragedia lirica „Sancia di Castiglia” de Gaetano Donizetti are premiera in Teatro San Carlo din Neapole
1847 - Britanicul James Young Simpson descopera proprietatile anestezice ale cloroformului.
·  1852 - Contele Camilio de Cavour a devenit prim-ministru al Regatului Sardinia – Piemont, în jurul căruia s-a cristalizat ulterior statul italian unit.
Camillo Benso, Conte de Cavour (n. 10 august 1810, Torino - d. 6 iunie 1861, Torino), a fost un politician al Italiei, înainte de unificare - foto: ro.wikipedia.org

Camillo Benso, Conte de Cavour – foto: ro.wikipedia.org

Camillo Benso, Conte de Cavour (n. 10 august 1810, Torino – d. 6 iunie 1861, Torino), a fost un politician al Italiei, înainte de unificare.

1853 - În timpul Războiulului Crimeii, a avut loc Bătălia de la Oltenița.

Bătălia de la Oltenița (4 noiembrie 1853), Parte din Războiul Crimeii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Oltenița (4 noiembrie 1853), Parte din Războiul Crimeii – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Oltenița a avut loc pe 4 noiembrie 1853, în timpul Războiulului Crimeii. Părțile combatante pe de-o parte au fost, armata rusă, iar pe de alta armata otomană condusă de Omar Pașa. Bătălia s-a încheiat cu victorie otomană. Armata rusă s-a retras cu pierderi însemnate. Trupele turcești au traversat pe malul stâng al Dunării, distrugând fortificațiile inamicului.

·  1856 - În Galați începe prima conferință a puterilor europene privind problemele de navigație pe Dunăre și care înființează Comisia Statelor Riverane Dunării.
Hartă a cursului principal al Dunării - foto: ro.wikipedia.org

Hartă a cursului principal al Dunării – foto: ro.wikipedia.org

Comisia Europeană a Dunării (1856 – 1938) a fost un organism internațional înființat după încheierea Războiului Crimeii și semnarea Tratatului de pace de la Paris pe 18/30 martie 1856 și care stabilea neutralizarea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei județe din sudul Basarabiei și libera circulație pe Dunăre, aflată sub supravegherea unei comisii internaționale.

Aceste decizii politice reflectau noile interese economice în zonă ale puterilor occidentale europene invingatoare in Razboiul Crimeei in urma careia Rusia a fost infranta. Puterile reprezentate în acest organism internațional erau: Imperiul Austro-Ungar, Al Doilea Imperiu Francez, Regatul Unit, Prusia, Imperiul Rus, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman. Principatul Moldovei a avut, la început, doar un rol consultativ.

După războiul de independență și încorporarea Dobrogei, Regatul României a devenit membru cu drepturi depline al Comisiei. Pentru buna desfășurare a activității comisiei s-a hotărât, printr-un acord mutual, ca puterea executivă să fie deținută de reprezentantul englez, iar cea administrativă de reprezentantul francez. În toată perioada ei de existență, CED a beneficiat de numeroase scutiri de taxe și impozite și de dreptul de a aborda propriul drapel (cinci benzi orizontale, două de culoare roșie, două de culoare albă și una albastră, cu inițialele C. E. D. în alb).

Commemorative plaque at a lighthouse in Sulina, Tulcea county, Romania, built by the European Commission along with river dykes and completed in November 1870 - foto: en.wikipedia.org

În cele opt decenii de existență, CED a contribuit la amenajarea cursului inferior al Dunării, dar și la dezvoltarea socio-economică a regiunii. În ciuda tuturor conflictelor regionale sau europene, (răboaiele balcanice, Primul Război Mondial), Comisia a reușit să-și păstreze poziția neutră stabilită prin actul constitutiv.

Astfel, între anii 1862 – 1902, au fost executate 10 tăieturi pe brațul Sulina, care au permis scurtarea drumului dintre Tulcea și Marea Neagră cu 249 km, suprimând 29 de cotituri și mărind adâncimea minimă de la 3,66 la 5,48 m. A fost asigurată dragarea continuă a Dunării, s-a construit un nou far la Sulina, în 1839, care să înlocuiască vechiul far turcesc din 1802 și s-a administrat traficul naval.

Sulina s-a transformat, prin instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării, dintr-un sat cu aproximativ 1.000 de locuitori, terorizați de răufăcătorii adăpostiți în smârcurile Deltei, într-un oraș în adevăratul înțeles al cuvântului, cu o populație stabilă, internațională, cu venituri importante și cu necesități economice pe măsură. CED a asigurat asanarea platformei orașului, construcția de străzi, cheuri portuare și diguri de protecție.

S-au pus în funcțiune serviciul telegrafic și de telefonie, uzina de apă și rețeaua de distribuție de apă potabilă, uzina electrică care a asigurat iluminatul portului și străzilor orașului, Sulina fiind astfel printre primele orașe din România care a beneficiat de noul sistem de iluminare publică. A fost înființat un spital, care acorda asistență medicală gratuită tuturor locuitorilor orașului. CED a participat la construirea mai multor lăcașuri de cult.

·  1860 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Legea de organizare a Poliţiei Române.

Drapelul Agiei Bucureştilor – foto preluat de pe www.politiaromana.ro

Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE.

In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.

foto preluat de pe www.politiaromana.ro

La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.

Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

Pe cealaltă faţă a drapelului sunt reproduse aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, care înfăţişează scena Bunei Vestiri – foto preluat de pe www.politiaromana.ro

Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.

Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte.

·       1862 - Inventatorul american Richard Gatling brevetează mitraliera.
Richard Jordan Gatling (September 12, 1818 – February 26, 1903) was an American inventor best known for his invention of the Gatling gun, considered to be the first successful machine gun though is not a true machine gun by modern definitions - foto: edubilla.com

Richard Jordan Gatling (September 12, 1818 – February 26, 1903) – foto: edubilla.com

·         1869 - A apărut primul număr al reputatei reviste științifice britanice Nature, înființată de Alexander Macmillan, la îndemnul lui Thomas Henry Huxley. In prezent revista este una dintre cele mai citate 10 publicații de știință din lume.

foto: en.wikipedia.org

Nature este o revistă săptămânală britanică de știință înființată în anul 1869 de Alexander Macmillan, la îndemnul lui Thomas Henry Huxley. În anul 1970, revista a deschis primul birou în străinătate, la Washington, DC. În anul 1996, revista a lansat situl web www.nature.com. Tirajul revistei Nature în anul 2007 era de 56.067 de exemplare, iar revista era numărul 1 în domeniul revistelor de știință după numărul de citări în anul 2006. În anul 2014 revista avea un factor de impact de 41.456. Împreună cu Science, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), Physical Review Letters și Physical Review B, revista a fost una dintre cele mai citate 10 publicații de știință din anul 2007 (locul 2)

1869 - Testamentul Gojdu.

Emanuil Gojdu (n. 9 februarie 1802, Oradea, Imperiul Habsburgic – d. 3 februarie 1870, Pesta, Ungaria) a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria - (pictură de Miklós Barabás)  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emanuil Gojdu – (pictură de Miklós Barabás) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emanuil Gojdu (n. 9 februarie 1802, Oradea, Imperiul Habsburgic – d. 3 februarie 1870, Pesta, Ungaria) a fost un avocat de succes și patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria. Casa în care s-a născut mai poate fi văzută și astăzi în Oradea, lângă Biserica cu Lună. (…)

Prin testamentul făcut la Budapesta în 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu și-a lăsat averea “acelei părți a națiunii române din Ungaria și Transilvania care aparține la confesiunea orientală ortodoxă“, pentru acordarea de burse studenților și pentru ajutorul preoților. În acest sens a fost constituită o fundație. Acestă fundație a funcționat între 1870 și 1917, acordând foarte multe burse studenților români, dintre care se remarcă: Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Petru Groza și Victor Babeș. După 1945 Fundația Gojdu a fost naționalizată de regimul comunist din Ungaria. Una dintre puținele clădiri care au rămas statului român este cea a Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea.

·         1873Americanul John B. Beers a patentat prima coroană dentară din aur.
·         1873Americanul Anthony Iske a patentat mașina de tăiat carne în felii.
·         1879: A fost patentată prima casă de marcat de către James J. Ritty din Dayton, Ohio.
·     1890 - La Londra a fost inaugurat primului sistem de cale ferată subterană electrificată de metrou. City and South London Railway a fost prima linie de metrou din lume și prima linie a metroului londonez.
·         1899: Este publicată cartea lui Sigmund FreudInterpretarea viselor
Sigmund Freud (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor/Republica Cehă - d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză - foto: ro.wikipedia.org

Sigmund Freud – foto: ro.wikipedia.org

Sigmund Freud (născut Sigismund Schlomo Freud la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor/Republica Cehă – d. 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză.

·         1918: A intrat in vigoare armistițiul  cerut Italiei  de Austrio-Ungaria. In ziua de  3 noiembrie  Comandamentul trupelor austro-ungare  a trimis o delegatie cu un steag alb Comandamentului frontului italian, pentru a-i cere un armistițiu și termenii păcii. Termenii au fost aranjați prin telegraf cu autoritățile Antantei de la Paris și au fost comunicați Austro-Ungariei, iar aceasta i-a acceptat.
·   1918 - Reprezentanţii Partidului Ţărănesc şi al Ligii Poporului Basarabean, au decis unirea partidelor lor.
·         1919 : La 2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României, un parlament de tip democratic. În iulie 1917, Constituţia României a fost modificată, introducîndu-se votul universal, egal, direct, secret şi obligatoriu pentru toţi cetăţenii (bărbaţi) de la 21 de ani în sus. Decretul-lege din noiembrie 1918 detalia prevederile constituţionale, aducînd precizări importante. Pentru a fi ales în Adunarea Deputaţilor se cerea: a fi cetăţean român; a avea exerciţiul drepturilor civile şi politice; a avea vîrsta de 25 de ani împliniţi; a avea domiciliul real în România. Pentru a fi ales în Senat se cerea: a fi cetăţean român; a avea exerciţiul drepturilor civile şi politice; a avea vîrsta de 40 ani împliniţi; a avea domiciliul real în România. Cetăţenii primeau certificat de alegător; cei care nu-şi exercitau „fără temei legitim” dreptul de vot erau amendaţi cu sume variind între 20 şi 50 de lei. Modificările au însemnat, printre altele, renunţarea la censul de avere. Introducerea votului universal a avut ca rezultat creşterea spectaculoasă a numărului de alegători, mutarea centrului de greutate a vieţii electorale de la oraş la sat şi schimbarea modului de desfăşurare a luptei politice. Dacă pînă la război, în regimul votului pe colegii, existau circa 100.000 de alegători cu vot direct, după adoptarea legii electorale numărul acestora a crescut la cîteva milioane (4,6 milioane în 1937). Evident, aceste cifre se referă la vechiul Regat care avea, în 1914, circa 7,7 milioane de locuitori şi la România Întregită, cu o populaţie de 19,5 milioane locuitori în 1937. Pentru a evidenţia noua realitate electorală, menţionăm că în 1914, un deputat era ales de aproximativ 400 de cetăţeni; decretul-lege din 1918 stabilea ca un deputat era ales de 30.000 de cetăţeni, iar din 1920 – de 50.000 de cetăţeni, adică de 125 de ori mai mulţi, comparativ cu perioada antebelică. Circa 80% din populaţia României trăia în sate, astfel că ţărănimea a devenit principala masă electorală, iar centrul de greutate al confruntărilor politice în timpul alegerilor s-a mutat de la oraş la ţară. S-a schimbat modul de desfăşurare a campaniei electorale: dacă pînă în 1914 un candidat îi putea vizita la domiciliu pe toţi alegătorii din circumscripţia sa, în condiţiile votului universal el trebuia să se adreseze zecilor de mii de oameni, să participe la numeroase întruniri electorale, să ţină discursuri  în medii foarte variate (la cluburi, la cîrciumi, în pieţe publice etc.), să se adreseze unui public extrem de eterogen (mari proprietari, muncitori, ţărani, intelectuali, negustori, ş.a.). Liderii politici – şefii de partide, miniştrii, etc. – făceau adevărate turnee electorale în toate provinciile istorice, pentru a convinge alegătorii că reprezintă pe toţi românii şi nu doar pe cei din anumite zone geografice. În timpul campaniei electorale oraşele şi satele României erau împînzite cu afişe, conţinînd programele si lozincile partidelor care se prezentau în alegeri, informaţii despre candidaţii care cereau voturile cetăţenilor. Nu lipseau îndemnurile de a nu fi votaţi rivalii politici, care ar urmări obiective egoiste, ar fi fraudat statul în defavoarea cetatenilor (alegatorilor). Campaniile electorale au avut un rol important în creşterea gradului de implicare a cetăţenilor României în viaţa publică, aceasta fiind o expresie elocventă a caracterului democratic al regimului politic din perioada interbelică. Cetăţenii au avut dese prilejuri de a participa la viaţa electorală şi la alegerile parlamentare; în intervalul 1919 – 1937 în România s-au desfăşurat zece alegeri pentru Adunarea Deputaţilor şi pentru Senat (în 1919, 1920, 1922, 1926, 1927, 1928, 1931, 1932, 1933, 1937). Este o realitate că evoluţia partidelor politice a depins în bună măsură de influenţa lor electorală. Astfel, Partidul Conservator-Progresist şi Partidul Conservator-Democrat au dispărut din viaţa politică în 1922, cînd nu au obţinut niciun loc în parlament. Partidul Poporului a avut un rol politic major în anii în care s-a bucurat de o largă susţinere populară. După 1927, acest partid a intrat într-un con de umbră, obţinînd rezultate modeste în alegeri. Pentru a se salva din punct de vedere politic, Octavian Goga s-a desprins în 1932 din Partidul Poporului şi a constituit o nouă organizaţie politică – Partidul Naţional-Agrar. 
Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto: agero-stuttgart.de

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto: agero-stuttgart.de

·     1922 - Savantul englez Howard Carter a descoperit mormantul faraonului egiptean Tutankhamon.
Howard Carter (n. 9 mai 1874, d. 2 martie 1939) a fost un tânăr englez din clasă medie care va intra în istorie drept cel mai spectaculos şi mai de succes egiptolog - foto: ro.wikipedia.org

Howard Carter (n. 9 mai 1874, d. 2 martie 1939) – foto: ro.wikipedia.org

Arheologul, sustinut financiar de catre lordul Carnarvon, a muncit cinci ani pana sa faca descoperirea vietii sale, mormantul conducatorului egiptean din Valea Regilor fiind gasit intact. Tutankhamon s-a aflat in fruntea Egiptului la sfarsitul secolului al XIV-lea i. Hr. si a murit la varsta de 18 ani. Mumia sa a fost depusa intr-un sarcofag din aur masiv, iar in camera mortuara se aflau mii de obiecte din metale pretioase. Pentru catalogarea obiectelor gasite in cavou, Carter a avut nevoie de aproximativ 10 ani. Descoperirea a ramas in istorie datorita bogatiilor aflate in camera mortuara, dar si a legendelor care au circulat pe seama lui Tutankhamon.

26 noiembrie 1922: Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon - foto: ro.wikipedia.org

26 noiembrie 1922: Howard Carter și Lord Carnarvon au intrat pentru prima data în mormântul faraonului Tutankhamon – foto: ro.wikipedia.org

Datorita faptului ca multe dintre persoanele care au participat la expeditia arheologica au decedat la scurta vreme dupa deschiderea mormantului, s-a crezut in existenta unui blestem a lui Tutankhamon. Lordul Carnarvon, de exemplu, a decedat la scurt timp dupa marea descoperire in urma unei intepaturi de insecta. Moartea altor 20 de persoane care au avut intr-un fel sau altul legatura cu mumia a fost pusa tot pe seama acestui blestem.

Carter a trait insa inca 17 ani, decedand la varsta de 65 de ani. Tutankhamon, fiul faraonului Amenhotep al IV-lea, a ajuns conducatorul Egiptului pe cand avea 10 ani, iar in scurtul timp cat a domnit nu s-a remarcat cu nimic. In schimb, a ramas in istorie pentru artefactele de o inestimabila valoare langa care a fost inmormantat.

·    1924 - Apare la Bucureşti fondat de Titus Enacovici, cotidianul politic “Cuvântul” (pînă la 1 ianuarie 1934, apoi de la 1 iunie 1937 – 7 aprilie 1938 si 14 octombrie 1940 – 24 ianuarie 1941).
·         1924: Nellie Tayloe Ross a devenit prima femeie din SUA care a fost aleasa in functia de guvernator, ea conducand statul Wyoming.
·         1924 – Opera „Intermezzo” op.72 de Richard Strauss are premiera in Dresden Staatsoper
·          1938George Enescu a terminat "Suita a III-a", "Săteasca".
·    1944 - In Romania este instalat cel de–al doilea guvern condus de generalul Constantin Sănătescu.
Constantin Sănătescu (n. 1885 – d. 8 noiembrie 1947, București) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant al Armatei române) care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României în anul 1944, în cadrul a două cabinete succesive - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Sănătescu  - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Sănătescu (n. 1885 – d. 8 noiembrie 1947, București) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant al Armatei române) care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României în anul 1944, în cadrul a două cabinete succesive.

·  1948 - Premiul Nobel pentru literatură este decernat scriitorului englez lui T. S. Eliot.
Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză - in imagine - T.S. Eliot după Lady Ottoline Morrell (1934) - foto: ro.wikipedia.org

T.S. Eliot după Lady Ottoline Morrell (1934) – foto: ro.wikipedia.org

Thomas Stearns Eliot (n. 26 septembrie 1888 – d. 4 ianuarie 1965) a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză.

·         1948 - Prima sentinta pronuntata de Tribunalul militar international pentru Extremul Orient, creat la 19.01.1946 in scopul judecarii criminalilor de razboi japonezi.
·         1950 - A fost semnata, la Roma, Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, elaborata de Consiliul Europei, constituind primul instrument juridic international ce garanteaza protectia drepturilor omului.
1952 - Este infiintata in SUA, Agentia Nationala de Securitate (NSA), din subordinea Ministerului Apararii,,insarcinata cu monitorizarea,colectarea si analizarea si decodificarea de informatii la nivel global.
·      1956 - Invadarea Ungariei de către tancurile sovietice și instalarea guvernului contrarevoluționar condus de János Kádár. Tancurile sovietice au invadat Ungaria, aflata in plina revolta populara anticomunista (23 octombrie 1956 – 11 noiembrie 1956). Forţa aeriană sovietică a bombardat o parte din capitala ungară, Budapesta, iar trupele ruse au intrat în oraş, dupa o ofensivă masivă inceputa in zori. Cel puţin 1.000 de tancuri sovietice au intrat în Budapesta. Uniunea Sovietica a instalat un guvern contrarevoluționar marioneta condus de János Kádár.
Tancuri sovietice la Budapesta  (noiembrie 1956) foto: culturadesambata.ro

Tancuri sovietice la Budapesta (noiembrie 1956) - foto: culturadesambata.ro

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10-11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.

 

·         1966: Inundații în Veneția și Florența. Aproape un milion de volume din colecția de la Biblioteca Națională, documente de la Arhiva de Stat, tablouri au fost acoperite de apă.
1974 - A avut loc vizita Secretarului de Stat al SUA, Henry Kissinger, la Bucureşti.
·         1979: Un grup de iranieni radicali, in mare parte studenti, au luat cu asalt Ambasada SUA din Teheran si au luat 90 de ostatici, trei sferturi dintre ei de origine americana.
·   1980 - Alegerile prezidenţiale din SUA: Ronald Reagan îl învinge pe Jimmy Carter în cursa pentru Casa Albă.
Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii  foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan
foto: ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

·         1992: Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a anuntat ca l-a desemnat pe Nicolae Vacaroiu drept prim-ministru al tarii. 
·         1993 - Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei a aprobat aderarea României, ca membru cu drepturi depline, la acest organism european. La vot s-a înregistrat o singură abţinere, cea a ambasadorului Ungariei
·         1994: Boutros Boutros Ghali, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, a efectuat o vizita in Romania si Republica Moldova. 
·         1995: A avut loc asasinarea, in timpul unui miting pacifist, al prim-ministrului israelian Yitzhak Rabin. Acesta a decedat la cateva ore dupa atentatul comis de un extremist palestinian. 
·         2004 - Ungaria a renunţat oficial la sistemul recrutării militare, care a funcţionat timp de 136 de ani, adoptând modelul armatei de profesionişti
·    2008 - Democratul Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Este primul candidat de culoare care câştigă cursa pentru Casa Albă.
Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii)  al 44-lea și actualul Președinte al Statelor Unite (primul afro-american ales în această funcție), în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008 - foto - ro.wikipedia.org

Barack Hussein Obama al II-lea – foto – ro.wikipedia.org

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) al 44-lea și actualul Președinte al Statelor Unite (primul afro-american ales în această funcție), în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008.

·         2015: Premierul Victor Ponta își depune mandatul la presiunea protestelor din centrul Bucureștiului. Tot în aceeași zi și primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone își depune mandatul.
  • 2019NASA anunță că a primit primul mesaj din spațiul interstelar de la nava sa spațială Voyager 2.
  • 2019 - Guvernul condus de Ludovic Orban a fost învestit în plenul reunit al Parlamentulului cu 240 de voturi „pentru”.

    Guvernul Ludovic Orban este cabinetul care guvernează România începând cu 4 noiembrie 2019, când a fost validat de Parlament și a depus jurământul. Este un guvern minoritar, condus de președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban.



Nașteri

·         1448:  S-a nascut Alfonso al II-lea de Neapole, rege al Neapolelui si Ierusalimului,intre 25 ianuarie 1494 si 25 februarie 1495. (d.18 decembrie 1496).
·     1470 - S-a născut Eduard al V-lea, rege a Angliei timp de 11 săptămâni în anul 1483.
Eduard al V-lea (4 noiembrie 1470 - 1483?), a fost rege al Angliei de la 9 aprilie 1483, până la detronarea sa două luni mai târziu - foto (Portret de la sfârșitul secolului al XVI-lea al regelui Eduard al V-lea de un artist necunoscut. "National Portrait Gallery", Londra): ro.wikipedia.org

Portret de la sfârșitul secolului al XVI-lea al regelui Eduard al V-lea de un artist necunoscut. “National Portrait Gallery”, Londra – foto: ro.wikipedia.org

Eduard al V-lea (4 noiembrie 1470 – 1483?), a fost rege al Angliei de la 9 aprilie 1483, până la detronarea sa două luni mai târziu. Domnia sa a fost dominată de influența unchiului său Richard, Duce de Gloucester, care i-a succedat sub numele de Richard al III-lea.Împreună cu fratele lui mai mic Richard de Shrewsbury, Eduard a fost unul dintre “Prinții din Turnul Londrei”, care n-au mai fost niciodată văzuți după ce au fost trimiși (chipurile, pentru propria lor securitate), în Turnul din Londra.

Richard al III-lea a fost blamat pentru aceasta, deși nu este sigur că el a fost responsabil pentru aceste asasinate. Alături de Eduard al VIII-lea și Lady Jane Grey, Eduard al V-lea este unul din cei trei monarhi englezi de dupa 1066, care nu au fost niciodată încoronați. A devenit rege la vârsta de 13 ani, la moartea tatălui său Eduard IV, dar a fost imediat inchis in Turnul Londrei, unde el şi fratele său mai mic au fost ucişi probabil de către unchiul lor, ducele de Gloucester ( mai târziu Richard al III- lea), sau de Henric al VII- lea.

·      1575 - S-a născut Guido Reni, unul dintre cei mai faimoşi pictori ai barocului italian; (d.18.08.1642).
·         1590Gerrit van Honthorst, pictor olandez (d. 1656)
·    1631 - S-a nascut Mary de Orange, fiica regelui Carol I al Angliei şi mama regelui William al III-lea al Angliei; (d. 24.12.1660).
·         1650William al III-lea al Angliei (d. 1702)
·         1765: S-a nascut Pierre Girard, matematician francez. 
1841 - S-a nascut Alexandru Mocioni, om politic român (d. 1909)
Alexandru Mocioni (Alexandru de Mocioni sau Alexandru Mocsonyi, în forma maghiarizată) (n. 4 noiembrie 1841 la Budapesta; d. 1 aprilie 1909 la Birchiș, Arad) a fost un om politic român, deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentul de la Budapesta, unde a intrat pentru prima dată la vârsta de 24 de ani. A propus și a sprijinit înființarea unui Partid Național al românilor din Banat și Crișana, al cărui președinte a fost timp de patru luni; a militat pentru drepturile românilor din Banat și din Transilvania - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Mocioni - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Mocioni (Alexandru de Mocioni sau Alexandru Mocsonyi, în forma maghiarizată) (n. 4 noiembrie 1841 la Budapesta; d. 1 aprilie 1909 la Birchiș, Arad) a fost un om politic român, deputat în mai multe legislaturi în Camera Ungară a Parlamentului de la Budapesta, unde a intrat pentru prima dată la vârsta de 24 de ani. A propus și a sprijinit înființarea unui Partid Național al românilor din Banat și Crișana, al cărui președinte a fost timp de patru luni; a militat pentru drepturile românilor din Banat și din Transilvania.

Familia sa macedo-română, a mocioneștilor, este originară din provincia Aspropotam a Tesaliei, numele ei inițial fiind, se pare, Muciu sau Muceană, Mocioni fiind forma românească a numelui.

·         1872Barbu Știrbey, om politic român, președinte al Consiliului de Miniștri (d. 1946). La 4 iunie 1927  a acceptat solicitarea regelui  Ferdinand de a forma un guvern de “uniune națională”, reușind să formeze un cabinet, în care intrau reprezentanții celor două mari partide aflate într-o acerbă dispută politică PNL si PNT. Se spune că ultimii doi copii ai reginei Maria sunt concepuți cu el; dealtfel nici nu au fost recunoscuți de regele Ferdinand. Guvernul Știrbey s-a menținut numai două săptămâni, după care frâiele puterii au fost preluate de liberalul Ion. I.C. Bratianu. Atunci când  Carol al II- lea a fost proclamat rege, la 7 iunie 1930, Barbu a fost nevoit să plece în exil la Paris , unde a ramas  10 ani. La Paris , prințul Știrbey a fost victima unei tentative de asasinat în urma căreia s-a refăcut cu greu. Revenit din exil, după înlăturarea în 1940  a lui Carol al II-lea, Barbu Știrbey a fost trimis în misiune diplomatică la  Cairo si Moscova , în încercarea de a trata cu Aliații. În anul 1945, partidele politice istorice și Regele  Mihai doreau alternativa formării unui guvern sub conducerea lui, în timp ce țara era în tranziția de la guvernul lui Rădescu,  dar la 2 martie 1945, Petru Groza este impus de Moscova. Prințul Știrbey a murit în mod neașteptat in 1946, dupa  un dineu  la ambasada sovietica la care a participat, de cancer hepatic. “Prințul alb” al politicii românești a fost înmormântat, alături de bunicul său, domnitorul  Barbu Stirbei , la Capela din parcul Palatului din Buftea.

* 1876: Nicolae Lupu (n. 4 noiembrie 1876 – d. 1947) a fost un politician român, de profesie medic, activ în Partidul Țărănesc, apoi membru în conducerea Partidului Național-Țărănesc. S-a separat de PNȚ în două rânduri, constituind mai întâi în 1927 o aripă dizidentă de stânga, iar apoi în 1946 Partidul Țărănesc Democrat, formațiune care s-a coalizat cu PCR.
În contextul creșterii influenței comuniștilor doctorul Lupu s-a lansat într-o campanie de critici la adresa lui Iuliu Maniu. Lupu i-a cerut președintelui țărănist să se retragă de la conducerea partidului și să-i lase lui locul, pentru a reorienta partidul spre stânga. Maniu nu a fost de acord, ceea ce a determinat ruperea grupării Lupu și înființarea Partidului Țărănesc Democrat.
Nicolae Lupu
Nicolae Lupu (politician).jpg
·         1884Prințesa Elena a Serbiei (d. 1962)
·         1890Klabund (Alfred Henschke), scriitor german (d. 1928)
·         1892 - S-a nascut Constantin Loghin, istoric literar (m.23.02.1961).
·    1900 - S-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, unul dintre liderii Partidului Comunist Român, ministru al justiţiei în perioada 1944-1948, avocat, sociolog şi economist. A murit la data de 17 aprilie 1954, fiind executat la ordinul lui Gheorghiu -Dej.
Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției - foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu – foto: historia.ro

Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău – d. 17 aprilie 1954, Închisoarea Jilava, București) a fost un om politic român, membru al conducerii Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România.

A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Primul comunist devenit ministru a deținut portofoliul Justiției.

·         1900Luigi Lucioni, pictor italian (d. 1988)
·         1901Spyridon Marinatos, arheolog grec (d. 1974)
·          1902 - S-a nascut chimistul german Otto Bayer; (d. 01.08.1982).
·         1903Ion Vasilescu (n. ,[1] BucureștiRomânia[2] – d. ,[1] BucureștiRepublica Populară Română[2]) a fost un compozitor de muzică ușoară, profesor și dirijor român.
Și-a început studiile muzicale la Conservatorul Cornetti din Craiova cu George Fotino (armonie) și Ida Capatti (vioară), perfecționându-se la Schola Cantorum din Paris cu Paul le Flem (contrapunct).
Dirijor la Teatrul Național din Craiova, profesor de muzică la liceele Frații BuzeștiD. A. Sturdza și Nicolae Bălcescu din Craiova, profesor la Conservatorul Cornetti din Craiova, dirijor la teatrele de revistă CărăbușAlhambraGioconda, Ion Vasilescu și Teatrul de Estradă din București, Ion Vasilescu a fost cea mai importantă personalitate a muzicii ușoare românești din secolul XX.[3] A creat o muzică ușoară cu caracter național precis conturat, valorificând intonațiile și ritmica cântecului popular. A mai compus muzică de camerăde scenă și de film, precum și coruri.
A compus:
Titlul pieseiForma muzicalăVersuriAnul
apariției
Interpretări mai cunoscute
Mi-am pus busuioc în părstil popularNicolae Vlădoianu1938Maria Tănase, Mia Braia
Drag îmi e bădița cu tractorulpopular, liedindisp.1952Dorina Drăghici
In micul orășel, uitat de lumeromanțăEugen Mirea, Ion VasilescuDorel Livianu, Ioana Radu
Vrei să ne-ntâlnim sâmbată searătangoNicușor Constantinescu, Nicolae VlădoianuDorel Livianu, Gică Petrescu, Jean Moscopol, Titi Botez
Dă-i cu șprițul pân' la ziuăde petrecereIon Vasilescu, Eugen MireaDorel Livianu, Gică Petrescu
Hai acasă, puișorușoarăNicușor Constantinescu, Nicolae VlădoianuJean Moscopol, Titi Botez
Glasul roților de trenușoarăNicușor Constantinescu, Nicolae VlădoianuViorica Vrioni, Dorel Livianu, Margareta Pâslaru
Țărăncuță, țărăncuțăușoarăMihai MaximilianDorel Livianu, Dan Spătaru
Hai să-ți arăt Bucureștiul noapteaușoarăIon Vasilescu, Eugen MireaConstantin Drăghici, Gigi Marga și Nicolae Nițescu
În noaptea asta toată lumea e a meaușoarăIon Vasilescu, Eugen MireaElena Zamora, Gică Petrescu, Ileana Sărăroiu
Dumneata, madame
Dumneata sau tu
ușoarăIon Vasilescu, Nicolae Vlădoianu, Eugen MireaGică Petrescu
Mi te-ai lipit de sufletușoarăIon Vasilescu, Eugen MireaDorel Livianu, Gică Petrescu
Astăzi e ziua taușoarăIon Vasilescu, Eugen MireaDorel Livianu, Gică Petrescu
Ți-am luat un mărțișorușoarăIon Vasilescu, Nicolae Vlădoianu, Nicușor ConstantinescuGică Petrescu, Victor Bunea
București, măi BucureștiușoarăAurel FeleaGică Petrescu
Te-aștept diseară-n CișmigiuușoarăNicolae Vlădoianu, Nicușor ConstantinescuDorel Livianu, Jean Moscopol
Cel mai frumos tango din lumetangoNicușor Constantinescu, Eugen MireaGică Petrescu
Poveste de amorușoarăNicolae Vlădoianu, Nicușor ConstantinescuMia Braia
Bun rămas, prieteni dragiușoarăIon Vasilescu, Eugen MireaGică Petrescu
La margine de BucureștiromanțăIon VasilescuGică Petrescu
Inima-i un telefonușoarăIon VasilescuDorel Livianu, Gion, Margareta Pâslaru
Cântecel de dor și ofușoarăPuiu Maximilian, NicanGică Petrescu
Doar pe tine te iubesctangoIon VasilescuGică Petrescu
Trec pe drumul care duce la tinetangoIon VasilescuGică Petrescu
Cântă-mi să uit dragosteade petrecereNicolae Vlădoianu, Nicușor ConstantinescuDorel Livianu, Gică Petrescu, Titi Botez
Fetițele din BucureștiușoarăNicolae Vlădoianu, Nicolae KirculescuGică Petrescu, Titi Botez, Nicolae Nițescu
Păcat fetițo dragăușoarăNicolae Vlădoianu, N. StroeGică Petrescu, Jean Moscopol
Suflet candriu de papugiuușoarăNicolae Vlădoianu, Nicolae KirculescuGică Petrescu
Cu lăutarii dupa mineușoarăEugen MireaDorel livianu, Gică Petrescu
Ramâi cu bine,dragostea meaușoarăEugen Mirea,Puiu MaximilianDorina Drăghici
Azi noapte te-am visatușoarăGică Petrescu, Margareta Pâslaru
La Crimeea peste mareușoarăGică Petrescu
Sunt o cârpa în amorușoarăMargareta Pâslaru
·         1906 - S–a nascut Horvath Imre, scriitor.
·     1908 - S-a născut Sir Joseph Rotblat, fizician polonez-evreu-britanic, laureat al Premiului Nobel 1995 (d. 2005)
Sir Joseph (Józef) Rotblat (n. 4 noiembrie 1908, Varșovia – d. 31 august 2005, Londra) a fost un fizician polonez, care s-a autointitulat ca fiind „polonez cu pașaport britanic”. Rotblat a fost singurul fizician care a părăsit Proiectul Manhattan (1942-1946) din motive de conștiință - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Joseph Rotblat – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sir Joseph (Józef) Rotblat (n. 4 noiembrie 1908, Varșovia – d. 31 august 2005, Londra) a fost un fizician polonez, care s-a autointitulat ca fiind „polonez cu pașaport britanic”. Rotblat a fost singurul fizician care a părăsit Proiectul Manhattan (1942-1946) din motive de conștiință. Activitatea lui Rotblat cu privire la efectele negative ale ploilor radioactive a reprezentat o contribuție majoră la ratificarea în 1963 a Tratatului de Interzicere Parțială a Testelor Nucleare.

Semnatar al Manifestului Russell–Einstein (1955), el a fost secretar-general al Conferințelor Pugwash cu privire la Știință și Afaceri Mondiale de la înființare și până în 1973. În anul 1995 a fost distins, împreună cu Conferințele Pugwash, cu Premiul Nobel pentru Pace, drept recunoaștere a eforturilor depuse pentru dezarmarea nucleară.

·         1912: S-a nascut Vadim Salmanov, compozitor rus. 
·         1914: S-a nascut Martin Balsam, actor american.
·      1916 - S-a nascut Ruth Handler, creatoarea americană a păpuşii Barbie şi cofondatoare a concernului „Mattel”, cea mai mare companie de jucării din lume, creată în 1945; (d.28.04.2002).
·         1918Art Carney, actor american (d. 2003)
·         1919Martin Balsam, actor american (d. 1996)
·         1922Benno Besson, regizor de teatru și tatăl Katharinei Thalbach, (d. 2006)
·         1923: S-a nascut Freddy Heineken, afacerist olandez, presedinte al producatorului de bere cu acelasi nume, companie infiintata de bunicul sau. Freddy Heineken a fost rapit impreuna cu soferul sau in 1983, rapitorii cerand in schimbul eliberarii sale 16 milioane de euro. Fortele de interventie au reusit sa il salveze nevatamat din mina rapitorilor.
* 1927: Gheorghe Enoiu (n. la 4 noiembrie 1927Mănicești, comuna Băiculeștijudețul interbelic Argeș - d. 5 decembrie 2010[1]) a fost un colonel de Securitate român, fost director al Direcției de Anchete Penale a Ministerului Afacerilor Interne. Pentru cruzimea de care a dat dovadă în timpul interogatoriilor a fost supranumit „Măcelarul de la Interne”
În 1942, după absolvirea școlii primare din comuna Băiculești, se angajează ucenic la Tipografia CFR Filaret din București, unde va lucra până în 1949. Enoiu a intrat în Partidul Comunist Român în 1945.[3] Pe 30 august 1948, prin Decretul nr. 221 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a RPR, este înființată Direcția Generală a Securității Poporului. Gheorghe Enoiu a intrat în Securitate la 1 august 1949, în urma absolvirii, între primii 10, a unui curs de patru luni la „Școala profesională a DGSP”[4], și a avut o ascensiune rapidă în cadrul fostei poliții politice comuniste, ocupând pe rând funcțiile de lucrător operativ (anchetator), șef Birou, locțiitor șef Serviciu. Demonstrând un zel și o duritate deosebită, căpitanul de atunci Gheorghe Enoiu este numit, în 1950, șef al Serviciului Anchete Penale din cadrul Direcției a VIII-a a Securității, funcție pe care o va ocupa până în 1960.
Din această poziție, Enoiu a fost implicat în anchetarea, la începutul anilor '50, a liderului comunist Lucrețiu Pătrășcanu[5], care fusese arestat în 1948, fiind acuzat de naționalism burghez. În urma anchetei, Pătrășcanu a fost condamnat la moarte și executat în aprilie 1954.
În 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej inițiază un val de epurări politice la vârful PMR, inspirat de procese similare orchestrate în URSS. În cadrul acestui val, liderii staliniști Ana PaukerTeohari GeorgescuVasile Luca și unii din apropiații lor sunt arestați sub acuzațiile de „cosmopolitism”, „deviaționism de dreapta”, activități „antipartinice”, sabotarea colectivizării agriculturii și legături cu agenți străini. Gheorghe Enoiu joacă din nou un rol important în cursul anchetei desfășurate între 1952 și 1953, coordonând cu brutalitate interogatoriile[5].
Următoarea anchetă importantă pe care o coordonează Enoiu este cea a deținuților torționari implicați în așa-numitul proces de reeducare de la Pitești. Grupul, condus de fostul student legionar Eugen Țurcanu, a fost anchetat, între 1952 și 1954, de serviciul condus de Gheorghe Enoiu. În urma anchetei, cei 22 de inculpați sunt condamnați la moarte după un proces ținut cu ușile închise, iar 16 dintre ei, inclusiv Țurcanu, au fost executați la închisoarea Jilava, în noaptea de 17 decembrie 1954. Din ceilalți 6 condamnați, 4 au murit ulterior tot la închisoarea Jilava, în secția specială de exterminare numită Casimca.
În toamna anului 1956, ca ecou al Revoluției din Ungaria, în centrele universitare din BucureștiTimișoaraClujIași și Târgu Mureș izbucnesc mișcări de protest față de regimul comunist instalat în România. Studenții de la diferite facultăți cer eliminarea din programă a cursurilor de limba rusă și de marxism, apoi solicită discutarea situației din Ungaria în prezența unor delegați ai Comitetului Central al PMR. Ședințele organizațiilor Uniunii Tineretului Muncitor sunt boicotate sau sunt folosite pentru a dezbate evenimentele revoluționare din țara vecină, făcându-se apel la solidaritate și la necesitatea de a se trece la acțiune.
Puterea comunistă reacționează dur. În urma unei încercări de organizare a unei revolte populare la Timișoara[6], peste 3.000 de studenți sunt arestați în zilele de 30 și 31 octombrie 1956[6][7]. Deși la București s-a aflat imediat despre arestări, comitetul de acțiune condus de Alexandru Ivasiuc și Mihai Victor Serdaru hotărăște totuși convocarea unei adunări studențești cu caracter public, în ziua de 5 noiembrie, în Piața Universității. Aflând de intenția studenților, forțele de represiune operează numeroase arestări, inclusiv printre inițiatorii manifestației. În noaptea de 4 spre 5 noiembrie, trupele Ministerului de Interne au ocupat Piața Universității, oprind complet circulația. Soldați înarmați cu arme automate au fost masați atât în piață, cât și în clădirea Universității și în alte imobile din zonă.
Pentru supervizarea represiunii, conducerea de partid înființează un comitet special, în fruntea căruia este instalat Gheorghe Apostol. Sub coordonarea acestui comitet, în săptămânile următoare, dar și în tot cursul anului 1957, se efectuează sute de arestări printre studenți. Anchetelele care au urmat au fost deosebit de brutale, cei arestați fiind bătuți cu bestialitate. Căpitanul Gheorghe Enoiu este numit anchetator principal, fiind secondat de subordonații săi, locotenent major Vasile Dumitrescu, locotenent Gheorghe Blidaru, locotenent Horia Brestoiu, locotenent Nicolae Domnița, locotenent major Florea Gheorghiu, locotenent major Gheorghe Mihăilescu, locotenent major Iosif Moldovan, locotenent major Dumitru Preda[5][8]. Gheorghe Enoiu nu doar a coordonat interogatoriile, ci a participat personal la torturarea unora dintre cei arestați. Demostene Andronescu, reținut pe 10 noiembrie 1956, își amintește:[9]
„După vreo jumătate de oră de așteptare, a apărut, în sfârșit, Enoiu, însoțit de trei haidamaci. Toți erau cu busturile goale, având pe ei doar maieurile. [...] Începutul l-a făcut Enoiu. Primele lovituri au fost groaznice. [...] Când Enoiu a obosit, considerând că își făcuse partea lui de treabă, întinse gârbaciul celorlalți, zicând: „Na mă, scoateți-i pantofii și continuați voi!”. Mi-au scos imediat pantofii și au început să mă bată alternativ, când la fund, când la tălpi.”
„Nu m-a lăsat din pumni decât atunci când a simțit că s-a rănit la mână în cei doi dinți pe care mi-i spărsese.”
Alexandru Ivasiuc,
student la medicină,
anchetat de Gheorghe Enoiu
După RevoluțieInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a strâns mai multe mărturii ale celor care au supraviețuit anchetelor din beciurile Securității: „Enoiu a fost unul din personajele sinistre ale anilor 1956 și nu există nimeni dintre studenții arestați atunci care să fi scăpat de bătăile lui Enoiu”[5]; „Altcineva nu m-a bătut, altcineva nu m-a lovit în timpul anchetei, decât Enoiu”[5]; „Enoiu m-a lovit cu palmele și cu pumnii în cap. În urma bătăilor și a presiunii psihice la care am fost supus, am încercat să mă sinucid prin spânzurare. [...] Urmarea acestui gest a fost că Enoiu m-a lovit, mi-a smuls părul de pe cap, m-a bătut așa de tare că am ajuns aproape de inconștiență”[5].
Scriitorul Paul Goma, student la acea vreme, a fost și el arestat și anchetat de Enoiu. Pe pagina sa web oficială, Paul Goma a publicat o „Listă a securiștilor, 1949-1989”. Despre Gheorghe Enoiu, Goma scrie:[10]
„ENOIU GHEORGHE - căpitan în 1956, când se ocupa de legionari și de studenți. Altfel numitul „Măcelarul” - erau mulți măcelari în Securitate. M-a bătut și pe mine (floare la ureche pe lângă ce au pătimit Petrișor, Ivasiuc, Cocioran, Costică Iliescu) el este vinovat de moartea studentului Ștefan Negrea; l-a bătut - în cap, numai în cap - până a înnebunit - s-a spânzurat la Gherla.”
Politologul Vladimir Tismăneanu a aflat de la Alexandru Ivasiuc cum l-a torturat Gheorghe Enoiu - în perioada anchetelor din 1956-1957 - pe tânărul intelectual Marcel Petrișor, acuzat de „uneltire împotriva regimului democrat-popular”. În cadrul unor interogatorii conduse de Enoiu, Petrișor a fost bătut cu cruzime luni întregi. Într-una din „ședințele” de anchetă, Gheorghe Enoiu i-a spus: „Mărturisește, Petrișor, altfel crăpi în bătaie. Înțelege că noi te omorâm și tot noi te vom reabilita”[11].
Însuși Ivasiuc a fost torturat de echipa condusă de Gheorghe Enoiu[5]. În urma bătăilor repetate, Ivasiuc a cedat și a recunoscut faptele de care era acuzat. Mai mult, a fost obligat să dezvăluie numele celorlalți colegi de facultate implicați în mișcările de protest[5].
După 1990, Gheorghe Enoiu a negat toate acuzațiile de tortură care i s-au adus: „Eu n-am săvârșit o crimă”[12]. Mai mult, a susținut în puținele interviuri acordate că a fost adeptul anchetării în deplină legalitate a celor arestați. Enoiu recunoaște totuși că studenții au fost bătuți cu brutalitate, dar susține că acest lucru s-ar fi întâmplat în aresturile Securității Capitalei[12]:
„Erau foarte mulți. Îmi amintesc că îi aduceau cu oasele gata fărâmate, gata bătuți. Erau anchetați întâi aici, în București, și ni-i aduceau apoi nouă. Îi cercetam pe bazele materialelor venite de la Direcția I, de la Securitatea Capitalei.”
Enoiu admite că studenții nu fuseseră retinuți legal, pentru că nu existau mandate de arestare emise pe numele lor[12]:
„Îi țineau în aresturile Ministerului de Interne și în cel de la Rahova, am cerut să li se emită mandate pentru că nu aveau nici așa ceva. Era unul, Pohonțu, care le-a semnat pe toate în alb. Venea procurorul și le completa ulterior.”
Ghorghe Enoiu a dat ca exemplu cazul unei studente din Arad, Gloria Barna, care „când a venit la noi era bătută tare de tot”[12]. Enoiu susține: „Chiar am făcut reclamație la ministru”[12]. În același interviu, fostul anchetator al Securității admite totuși că și la serviciul pe care îl conducea este posibil să fi fost bătuți oameni[12]:
„La anchetă nu am bătut, dom’le, că de bătut eu, personal, nu băteam. Dacă era, era unu’ acolo care bătea, un oarecare Brânzaru.”
Cel la care se referă Gheorghe Enoiu este fostul colonel Emil Brânzaru. Însă din mărturiile a zeci de oameni, strânse după Revoluție de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, rezultă că anchetele au fost deosebit de brutale, că ele au fost coordonate de Gheorghe Enoiu și că acesta a participat nemijlocit la torturarea celor arestați[5]. În Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, făcut public în 2006, scrie[8]:
„Enoiu Gheorghe, colonel, București. Deosebit de violent, bătea personal anchetații, dezbrăcat până la brâu, acoperit de un cearceaf pentru a nu se murdări de sânge. A fost șeful anchetelor studenților arestați în toamna anului 1956, după protestele din mediile universitare. Studenții anchetați atunci și-l amintesc ca fiind de o duritate extremă.”
 În vara anului 1959, șase persoane mascate și înarmate au jefuit o mașină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române, în care se aflau 1,6 milioane de lei. După două luni de anchetă fără precedent, implicând mii de interogatorii și omorârea în bătaie a cel puțin unei persoane, casierul de bancă Gogan[13], Securitatea arestează șase persoane pe care le acuză de comiterea loviturii: frații Alexandru și Paul Ioanid (născuți Leibovici), soții Monica și Igor Sevianu, Sașa Mușat (născut Glanstein) și Haralambie (Harry) Obodeanu. Surpriza este totală, pentru că suspecții, foști ilegaliști de origine evreiască, aveau legături importante în cercurile puterii și ale Securității. Alexandru Ioanid, colonel de Miliție, fusese căsătorit cu sora Marthei Cziko, soția ministrului de Interne Alexandru Drăghici. Ancheta este încredințată serviciului condus de Gheorghe Enoiu, care reușește prin tortură să-i facă pe cei șase să-și mărturisească vinovăția[5], deși până în ziua de azi au rămas multe semne de întrebare.
După anchetă, Securitatea a regizat un film al faptelor intitulat „Reconstituirea”, obligându-i pe cei șase acuzați să-și joace propriile roluri și să-și recunoască vinovăția în fața camerelor de filmare. Pelicula, în regia lui Virgil Calotescu, a fost destinată doar uzului intern al nomenclaturii comuniste. Pornind chiar de la acest film, regizorul Alexandru Solomon a realizat în 2004 un documentar intitulat „Marele jaf comunist”. Intervievat în filmul lui Solomon, Gheorghe Enoiu afirmă despre „Reconstituirea” că „scenariul a fost scris chiar de mine”[13], și neagă că asupra celor șase suspecți s-ar fi exercitat vreo constrângere fizică. Afirmațiile lui sunt întărite pe peliculă și de subordonatul său, anchetatorul Gheorghe Blidaru[13].
Procesul celor șase s-a desfășurat între 20 și 22 noiembrie 1959 și a fost filmat de autorități. A fost un proces tipic anilor '50, în care inculpații au recunoscut toate faptele de care au fost acuzați. Cei cinci bărbați au fost condamnați la moarte și executați, iar Monica Sevianu la muncă silnică pe viață, ținându-se cont că era mamă a cinci copii[
De-a lungul timpului, Gheorghe Enoiu și subordonații săi au aplicat asupra celor anchetați cele mai variate și mai brutale tipuri de tortură.
Unul din cei anchetați de Enoiu a fost Aurel State, fost sublocotenent în Armata Regală Română. Acesta fusese făcut prizonier de sovietici la Sevastopol, în 1944. În detenție îl cunoaște pe ofițerul George Fonea, care-și pierduse vederea în luptă, alături de care este închis la Oranki, lângă Nijni Novgorod, și în alte lagăre de exterminare din Rusia. În 1948, cei doi și alte mii de prizonieri sunt retrimiși în România, însă tot în lagăre, unde rămân până în 1956. George Fonea moare în 1958, iar Aurel State, alături de foști camarazi și de membrii Asociației Nevăzătorilor de la Vatra Luminoasă, își îngroapă fostul prieten înfășurat în tricolorul României[14]. Acest lucru este considerat o sfidare, iar Securitatea îl arestează pe 12 februarie 1958.
Este anchetat cu duritate de echipa condusă de Gheorghe Enoiu, fiind „jucat în picioare” de către acesta, conform documentelor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România[5]. Enoiu dorea să afle numele tuturor persoanelor care participaseră la înmormântarea lui George Fonea. Pentru a nu fi silit prin tortură să-și divulge foștii camarazi, Aurel State, într-un moment de neatenție al gardienilor, se aruncă de pe acoperișul închisorii Uranus, cu intenția de a se sinucide[5][14]. Încercarea lui Aurel State nu a reușit, el suferind răni grave și fracturi multiple, însă fiind recuperat în viață de către Securitate. După relativa vindecare a rănilor, State este internat în închisoarea de la Aiud, chiar în toiul sinistrelor procese de „reeducare”.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România a adunat mai multe mărturii[5] privind tehnicile de tortură folosite de Gheorghe Enoiu și serviciul pe care-l conducea:
  • Bătaia repetată la tălpi cu ranga peste încălțăminte, urmată de obligarea celor anchetați să alerge; acestora li se dislocau oasele metatarsiene;
  • Bătaia pe capre, constând în legarea celor anchetați cu brațele pe sub genunchi și introducerea unui baston pe sub brațe și genunchi; bastonul era sprijinit pe două birouri, iar victima, atârnând cu capul în jos, era bătută cu cruzime;
  • Bătaia la testicule, până când acestea se umflau și cauzau dureri îngrozitoare;
  • Bătaia cu sacul de nisip de 4-5 kilograme, care cauza dislocarea organelor interne, ducând în final la hepatită sau boli renale și pulmonare incurabile;
  • Izolarea în celule fără mobilier și cu podeaua udă, conducând la umflarea picioarelor și probleme de inimă;
  • Interdicția de a merge la toaletă, combinată cu servirea de mâncăruri bazate pe lichide; reținerea urinei afecta puternic rinichii.
Gheorghe Enoiu
Gheorghe Enoiu.jpg
Colonelul de securitate Gheorghe Enoiu

Șef al Serviciului Anchete Penale din cadrul Direcției a VIII-a a Securității
În funcție
1950 – 1960
* 1928: Virgil Miu (n. 4 noiembrie 1928, la Galicea Marejudețul Dolj) este un artist plastic român. Creația lui Virgil Miu îl situează pe pictor nu numai printre reprezentanții de prestigiu ai unei generații, dar și printre cei mai echilibrați și consecvenți artiști români.
Virgil Miu a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, promoția 1956. În 1965 a primit bursa de studii în Italia la „Academia de Arte Pietro Vanucci” din Perugia.
A participat la numeroase expoziții colective în țară și peste hotare.
În palmaresul de expoziții personale al artistului se enumeră următoarele: Roma (1965), 1970 și 1973.
Creația lui Virgil Miu - cu credința sa într-o artă menită să dea bucurie oamenilor, cum scria Adrian Petringeanu - îl situează pe pictor nu numai printre reprezentanții de prestigiu ai unei generații, dar și printre cei mai echilibrați și consecvenți artiști români.
Tablourile sale se refuză abuzului de materiale, ideilor de substituție, ca și practicării acelor modalitați și curente străine culturii noastre, care se folosesc de culori pentru a organiza forme lipsite de sens, într-o producție a limbajului în sine. Fiindcă pictura lui Virgil Miu respinge atât simpla reflectare a naturii în tablou, ca și jocurile gratuite ale imaginației fără vreo coerență internă. Pe o asemenea cale, Miu ne introduce în spațiul poetic al imaginii, unde motivul aparține observației, dar reconstrucția lui devine generatoare pentru o semnificație nedetașabilă de lumea ideilor picturală
Opere:
·         1930Doris Roberts, actriță americancă
·         1930: Horia Aramă (n. 4 noiembrie 1930Iași - d. 22 octombrie 2007Constanța) a fost un prozator, eseist, scenarist BD, traducător, critic, redactor și poet român.

Literatură fantastică și stiințifico-fantastică

Trilogia de studii despre utopie

  • Colecționarul de insule (Ed. Cartea Românească, 1981),
  • Insulele fericite (Ed. Cartea Românească, 1986),
  • O insulă în spațiu (Ed. Cartea Românească, 1991).

Almanahul Anticipația

Poezie

  • "Scări la stele" (1965) - versuri intelectualiste

Teatru

  • "Simpaticul Charlie". Piesa de teatru a apărut în 1961 în revista Teatru din București și a văzut lumina rampei în același an la Teatrul Evreiesc de Stat din Iași.
·         1931Bernard Francis Law, arhiepiscop de Boston și cardinal
·         1932 - S–a nascut Thomas Klestil, fost presedinte al Republicii Austria (1992-1998; reales in 1998 pentru un nou mandat de sase ani) (m.06.07.2004).
·         1933Volker Kühn, regizor german
·         1933Charles K. Kao, inginer britanic de origine chineză, laureat Nobel
·         1937: S-a nascut Loretta Swit, actrita americana. 
·         1939 - S–a nascut Boris Petroff, actor si regizor la Teatrul Evreiesc de Stat (regie: “Motanul incaltat” – la Teatrul “Ion Creanga”).
·         1943: S-a nascut  Marlene Jobert, actriţă franceză cunoscută pentru rolurile sale  din filme comice: „Nu vom îmbătrâni împreună”, „Berzele fac numai ce le taie capul”.
·         1944: S-a nascut Scherrie Payne, cantareata de origine americana, membra in trupa Supremes.
·         1944 - S–a nascut matematicianul Corneliu Ursescu, doctor in matematica, programator, cercetator stiintific la Institutul de de Matematica, Academia Romana, filiala Iasi; fost nominalizat la Premiul pentru excelenta in cultura romaneasca (2001).
·  1946 - S-a nascut Laura Bush, soţia fostului preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush.
·         1946Robert Mapplethorpe, fotograf american (d. 1989)
·         1947Bettina Wegner, textieră germancă
·         1948Amadou Toumani Touré, președintele republicii Mali
·    1951 - S-a nascut in comuna Basarabi, jud.Constanta, Traian Basescu, om politic roman, din 2004 pana in prezent presedinte al Romaniei.
Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar, azi în județul Constanța) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD. În 2001 a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003. În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României. La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD). La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană

Traian Băsescu

Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar, azi în județul Constanța) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD. În 2001 a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003.

În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României. La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD). La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană


Traian Băsescu
EPP Summit; Meise, Dec. 2013 (11449226465) (cropped 2).jpg
Traian Băsescu (în 2013)
·         1951, Dan Hartman, multi-instrumentist si producator
* 1952: Florin Mocănescu (n. 4 octombrie 1952 Râncaciov, Dâmbovița) este inginer petrolist, expert în domeniul petrolier, coautor a numeroase brevete de invenție pentru industria petrolieră de-a lungul unei cariere de peste 35 de ani, și actualmente conduce propria firmă de consultanță în domeniul explorare de petrol și gaze.
A terminat școala primară în satul Râncaciov, județul Dâmbovița (1959-1967) după care a urmat Liceul nr. 1 din Târgoviște (1967-1971 - fostul liceu de fete Carabela). Primii trei ani din studiile sale superioare i-a petrecut în București la Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Țiței și Gaze iar ultimii doi ani la Ploiești prin mutarea Institutului (1971-1976). Aici și-a predat lucrarea de diplomă cu tema “ Stimularea sondelor prin acidizare “, aceasta fiind notată cu notă maximă, obținând astfel calificarea de Inginer foraj extractiv.
Între anii 1976 și 1989 este inginer producție responsabil cu monitorizarea producției, diagnosticarea și stabilirea de programe pentru îmbunătățirea peformanței exploatării sondelor și zăcămintelor. A condus proiectul de reabilitare a zăcământului Strîmbu printr-un proces de injecție de apă ce a însemnat creșterea factorului final de exploatare de la 22 de procente la 36%. Anul următor a fost resposabil pentru managementul zăcămintelor la fostul trust de extracție Pitești după care este responsabil cu producția și operarea la Schela Găești.
Începând cu 1992, următorii 10 ani îi petrece ca principal responsabil cu producția și operarea la SNP Petrom dar și cea a zăcămintelor Petrom din afara țării. Din 2002 până în 2004 acesta preaia răspunderea pentru producția și operarea în cadrul întregii companii Petrom după care începe a coordona activitățile de producție, proiecte și inginerie la OMV Petrom.
În anul 2007 pune bazele propriei firme de consultanță în domeniul petrolier, mai exact în activitatea de explorare de petrol și gaze.
În timpul activității sale, acesta devine coautor la numeroase brevete de invenții legate de echipamente pentru industria petrolieră:
  • Autotroliul pe pneuri [1]
  • Instalație autotransportabilă, dotată cu cabină rabatabilă [2]
  • Dispozitiv pentru manevrat țevi de extracție [3]
  • Dispozitiv pentru aerisirea cilindrilor hidraulici [4]
  • Dispozitiv electric pentru măsurarea eforturilor în ancorele masturilor și în cablul de manevră [5]
  • Instalație de intervenție și reparații la sonde [6]
  • Procedeu și instalație pentru stingerea incendiilor [7]
  • Dispozitiv pentru protecția catodică a pompelor de extracție a petrolului [8]
  • Dispozitiv pentru etanșare [9]
A introdus în Petrom tehnologiile de fisurare și control al nisipului folosind tehnologii de la primii trei furnizori de servicii din lume. A înființat Baza de operații speciale Câmpina, transformând-o în cea mai modernă bază din Europa cu cei mai buni ingineri romani și cele mai moderne echipamente.
De asemenea, indroduce și generalizează în Petrom pompajul cu cavitație progresivă, prima instalație de cogenerare pentru combustia subterană de la Suplac, reușește să pună în practică sistemul închis de separare și tratare a țițeiului și face posibilă prima instalație de workover cu telecomandă din companie.
A unul dintre cei mai importanți promotori ai investițiilor în proiectele de modernizare Petrom și ai dezvoltării companiei prin îmbunătațirea eficienței de lucru fiind implicat în evaluarea și descoperirea de noi tinere talente în cadrul organizației.
Florin Mocănescu
Florin Mocănescu.jpg
·         1954, Chris Difford, chitara, Squeeze
* 1956: Ioan Axente (n. 4 noiembrie 1956) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Social Democrat.
·         1956James Honeyman-Scott, muzician britanic (Pretenders) (d. 1982)
* 1957: Marian Lupașcu (n. 4 noiembrie 1957București) este un violonist și etnomuzicolog român.
S-a născut la data de 4 noiembrie 1957 în București.
Studiile muzicale le începe la Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 2 din București, între 1964-1972, clasa de vioară. Urmează apoi Liceul de Muzică „George Enescu”, între 1972-19767, la clasa de teorie muzicală.
Între 1977-1981 urmează studiile la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la Facultatea de Muzică și Compoziție.
Între 1981-1982 este profesor de vioară la Școala de Muzică și Arte Plastice din Giurgiu.
Între 1985-1989 este profesor de muzică la școlile generale din Vărăști și Hotarelejudețul Giurgiu.
Între 1989-1990 este profesor de fanfară la clubul copiilor din sectorul 1, București.
Între 1990-1991 și 1996-1998 este profesor de vioară la Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 2 din București.
În 1992 devine asistent prin cumul la catedra de folclor a Academiei de Muzică din București.
Între 1995-1996 este profesor de vioară la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București.
Între 1996-2002 urmează la Universitatea de Muzică din București studiile doctorale în muzicologie. Primește titlul de doctor în anul 2003 cu teza Ritmul asimetric policron, conducătorul tezei fiind profesorul Victor Giuleanu.
A realizat, începând cu 1978, numeroase cercetări de teren în zonele Caraș-SeverinTulceaMureșBuzăuOltBrașovBihorIlfovGiurgiuBrăilaBucureștiBistrița-NăsăudVidin-Timoc și Lom (Bulgaria), SkopjeBitoliaMolovișteTri Cișme (Macedonia) etc.
A scris articole și studii în publicațiile periodice „Revista de etnografie și folclor”, „Anuarul IEF”, „East European Meetings”, „Symposia”, „Revista muzeelor”, „Meteor”, „Actualitatea muzicală”, „Tradiții”, „Datina”, „Cultura”, „Adevărul”, „Curierul național”, „Tinerama”, „Privirea” etc.
A realizat înregistrări, în studioul Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”, cu informatori din BrăilaSuceavaDoljTeleormanVranceaArgeșGiurgiuBucureștiAidimir-Cadrilater (Bulgaria), Zaiciar-Timoc (Serbia).
Este unul dintre inițiatorii și realizatorii seriilor de CD-uri Arhive folclorice românești și Folclor muzical brăilean, pentru care studiază tehnici de digitalizare, restaurare și editare a documentelor. Toate aceste activități se regăsesc și în demersul său teoretic, axat pe probleme de metodologie și structură, mai ales în domeniul ritmicii muzicale, al sistemelor de transcriere și clasificare.
·         1957, James Honeyman-Scott, Pretenders
* 1960: Eleonora-Carmen Hărău (n. HunedoaraRomânia) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Național Liberal.
·         1960 - S-a nascut Mark Jefferis, vocalist britanic (T.X.T.).
·         1961Ralph Macchio, actor american
* 1962: Oleg Voronin (n. 4 noiembrie 1962CriuleniRSS Moldovenească) este un om de afaceri și politician din Republica Moldova, fiul fostului președinte Vladimir Voronin. Ca politician este membru al Partidului Comuniștilor și militează împotriva integrării europene a Republicii Moldova. Ca om de afaceri, deține acțiuni la banca comercială FinComBank, la a cărei fondare a participat și al cărui Consiliu de Administrație îl conduce.[1] De asemenea, el deține o firmă de construcție și o firmă de transporturi pe calea ferată, care în perioada guvernării comuniste a derulat mai multe contracte cu statul moldovean și cu companiile de stat din țară. În 2009, i se atribuia o avere de circa 2 miliarde de euro
Oleg Voronin
Воронин Олег Владимирович.jpg
·         1963 - S-a nascut Lena Zavaroni, copil vedeta britanic.
* 1968: Marius Bălu (n. 4 noiembrie 1968) este un politician român, membru al Parlamentului României din partea PD-L.
·         1969 - S-a nascut P.Diddy, rapper american.
Sean John Combs (n. 4 noiembrie 1969) este un rapper, singer, songwriter, producător, director executiv, designer și actor. În octombrie 2006, și-a schimbat numele de scena în Diddy (adoptat în august 2005). Anterior acestei schimbări, era cunoscut drept Puff Daddy și mai târziu ca P. Diddy - foto preluat de pe www.facebook.com

Sean Combs – foto preluat de pe www.facebook.com

Sean John Combs (n. 4 noiembrie 1969) este un rapper, singer, songwriter, producător, director executiv, designer și actor. În octombrie 2006, și-a schimbat numele de scena în Diddy (adoptat în august 2005). Anterior acestei schimbări, era cunoscut drept Puff Daddy și mai târziu ca P. Diddy („Puff” și „Puffy” erau doar porecle, însă nu era nimic oficial). Încă poartă numele de P. Diddy în Noua Zeelandă și în Marea Britanie, după ce a fost dat în judecată de alt artist care purta deja numele de „Diddy”.

·    1969 - S-a nascut Matthew McConaughey, actor american.
Matthew David McConaughey (n. 4 noiembrie 1969) este un actor american, binecunoscut pentru rolul său în filmul Marea Mahmureală din 1993 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Matthew McConaughey – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Matthew David McConaughey ( n. 4 noiembrie 1969) este un actor american, binecunoscut pentru rolul său în filmul Marea Mahmureală din 1993. Acesta a venit după o serie de mici partituri în producții care nu au atras atenția publicului și a criticilor. După acest succes a apărut în filme precum Vremea răzbunării, Contact, U-571, O mică problemă, Sahara sau Noi suntem Marshall, dar și Eu cu cine mă mărit?, Cum să scapi de un tip în 10 zile, Cum să dai afară din casă un burlac de 30 de ani, Fantomele fostelor iubite, Aurul nebunilor sau Avocatul din limuzină.

 

* 1971: Adrian Sitaru este un cineast român născut în 1971 la Deva, autor de scurt-metraje și filme pentru televiziune, dintre care cel mai cunoscut, „Valuri” (2007) a fost răsplătit cu multiple premii.
Printre altele, a fost colaborator al lui Costa Gavras la realizarea filmului Amen. (2002). Primul sau lung-metraj, „Pescuit sportiv”, pentru care semnează scenariul și regia, a fost lansat în 2008, și selecționat la festivalele din TorontoPalm SpringsEstoril și în competiția oficială a festivalului „Premiers Plans” din Angers (Franța), ediția 2009.
În 2010, scurt-metrajul "Colivia" a fost decernat cu premiul serviciului german de schimburi academice (DAAD) în cadrul celei de-a șaizecea ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Pelicula face parte dintr-un proiect de lung-metraj intitulat "Domestic".
Filmografie:

LUNGMETRAJ

  • Fixeur (2016)[1]
  • Ilegitim (2016)
  • În aceeași grădină (2016) - omnibus; cu Ali Asgari, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin
  • Domestic (2012)
  • Din dragoste cu cele mai bune intenții (2011)
  • În derivă (2010) - serial TV
  • Pescuit sportiv (2009)
  • 5 succese mari pentru 5 filme mici (2008)
  • În familie (2002) - serial TV

SCURTMETRAJ

  • Excursie (2014)
  • Artă (2014)
  • Chefu' (2012)
  • High Definition (2011)
  • Pechinezul (2010)
  • Colivia (2010)
  • Lord (2009)
  • Valuri (2007)
  • A doua șansă (2006)
  • Bolnavă de iubire (2006)
  • Mincinoasa (2006)
  • Prea târziu (2006)
  • Răzbunarea (2006)
  • Trezește-te (2006)
  • Vreau să simt! (2006)
  • A Very Bad Day (2004)
  • About Biju (Despre Biju) (2004)
  • Theodora’s Life (O zi din viața Teodorei, necenzurat!) (2004)
  • Biju (2002)
  • Fun Fan (2002)
  • Ajun de Crăciun (2001)
  • Ultimul sărut (2001)
  • O zi de Paști (2000)
  • The Kitchen Bug (2000)
  • Săpunul (1999)
  • Tom Waits (Tom Waits – Live in My Room) (1999)
·         1972Luis Figo, fotbalist portughez
* 1975: Oleg Efrim (n. 7 noiembrie 1975Cornești) este un jurist și om politic din Republica MoldovaMinistru al Justiției al Republicii Moldova între 6 mai 2011[1] și 10 decembrie 2014,[2] după ce la înlocuit pe Alexandru Tănase (2009 - 2011).
Oleg Efrim
Oleg Efrim.jpg
Oleg Efrim în 2011
* 1976. Nicolae Lupu (n. 4 noiembrie 1876 – d. 1947) a fost un politician român, de profesie medic, activ în Partidul Țărănesc, apoi membru în conducerea Partidului Național-Țărănesc. S-a separat de PNȚ în două rânduri, constituind mai întâi în 1927 o aripă dizidentă de stânga, iar apoi în 1946 Partidul Țărănesc Democrat, formațiune care s-a coalizat cu PCR.

În contextul creșterii influenței comuniștilor doctorul Lupu s-a lansat într-o campanie de critici la adresa lui Iuliu Maniu. Lupu i-a cerut președintelui țărănist să se retragă de la conducerea partidului și să-i lase lui locul, pentru a reorienta partidul spre stânga. Maniu nu a fost de acord, ceea ce a determinat ruperea grupării Lupu și înființarea Partidului Țărănesc Democrat.

·         1978: Renato Usatîi, om politic, milionar și filantrop din Republica Moldova
* 1979: Dănuț Sabou (n. 4 noiembrie 1979) este un jucător român de fotbal care evoluează la clubul AS Comuna Recea.
* 1980: Dan Stoenescu (n. 4 noiembrie 1980, Constanța) este un diplomat de carieră român. Specialist în Lumea arabă și migrație, a predat cursuri la Universitatea din București și Institutul Diplomatic Român.[1] Pe parcursul carierei sale a militat pentru drepturile românilor din diaspora[2] și păstrarea limbii, culturii și identității românești în afara granițelor.[3]
Din 17 noiembrie 2015 până la 7 iulie 2016, a fost ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni în guvernul Dacian Cioloș.[4]La 3 mai 2017 este acreditat oficial ca Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Tunisia
A absolvit în 2003 Austin College [6] din TexasStatele Unite ale Americii, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale iar în 2005 a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. Dan Stoenescu a absolvit cursuri post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006)[7] și are un doctorat în științe politice acordat de Universitatea din București (2009),[8]tema dizertației fiind Naționalismul arab modern și identitatea islamică după 1987. Interesele sale academice includ Lumea Arabă,Orientul Mijlociu, naționalismul arab și identitatea islamică.[9] De asemenea a urmat cursuri la European Security and Defence College[10] la Bruxelles, Netherlands Instititute of International Relations Clingendael[11] la Haga, Institutul Matías Romero [12] la Ciudad de Mexico și Institutul Saifi[13] pentru limba arabă în Beirut.

A lucrat în calitate de diplomat la Madrid [14] și Beirut [15] și a fost președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Liban pentru două mandate consecutive [16] ca reprezentant al Institutului Cultural Român. În perioada 2009-2010 a activat în cadrul Departamentului pentru relațiile cu românii de pretutindeni. Începând cu septembrie 2015 a fost responsabil de școlile românești din Spania, cultură și afaceri multilaterale în cadrul Ambasadei României în Spania.[17] Din această poziție a fost numit în funcția de ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, la 17 noiembrie 2015, în cadrul guvernului Dacian Cioloș.
Dan Stoenescu împreună cu refugiați sudanezi la școala African Hope din Cairo, Egipt (2002)
Înainte de a intra în diplomație a lucrat în Egipt la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și la Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) în Cairo. Stoenescu a lucrat de asemenea pentru prestigioase publicații și ziare din România[18]Statele UniteMarea BritanieEgiptLiban[19] și Republica Moldova. A fost voluntar și coordonator de proiecte pentru organizații non-guvernamentale precum African Hope în Egipt[20], în Statele Unite a lucrat la Centrul pentru Supraviețuitorii Torturii iar în America Centrală a colaborat cu organizația Siglo XXIII din El Salvador.
A predat în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București,[21] iar ulterior la Institutul Diplomatic Român.[22]
În anul 2000 s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni[23] și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică.[24] Printre bursele, premiile și distincțiile academice obținute se numără bursa Rotary Ambassadorial Scholarship, bursa Ford Foundation, nominalizarea printre primii cei mai buni zece studenți din California în First Phi Theta Kappa All-California Academic Team, premiul Samuel Roberson acordat de Presbyterian Church USA. A primit distincții din partea guvernatorului statului CaliforniaGray Davis, congresswoman Wilma Chan și senatorului Don Perata.
Întâlnirea la Vatican a ministrului delegat Dan Stoenescu cu Papa Francisc
Mandatul ministrului delegat a adus mai multe schimbări și inovații atât la nivelul demersurilor politico-diplomatice cât și la nivelul relației guvernului cu comunitățile românești de peste hotare. Printre primele măsuri ale mandatului au fost transparentizarea finanțărilor, publicarea listelor de proiecte finanțate și crearea unei platforme online de depunere a proiectelor. [26]
La începutul mandatului, Stoenescu a anunțat, în premieră, o nouă direcție de implicare a instituțiilor statului în oferirea de noi oportunități de afaceri pentru românii din Diaspora care doresc să revină acasă și să dezvolte afaceri accesând fonduri europene. [27] Prin urmare, Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, au lansat la 12 octombrie 2016, apelul pentru Programul „Diaspora Start-up”, cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.[28] Acest program este o linie de finanțare destinată românilor din Diaspora și celor reîntorși recent care vor să dezvolte o afacere în mediul urban în România. Este un program dedicat exclusiv dezvoltării antreprenoriatului și înființării de noi întreprinderi.[29] O altă măsură inovativă a mandatului a fost lansarea programului AgroDiaspora, dedicat informării cu privire la accesarea fondurilor europene din domeniul agriculturii de către cetățenii români care locuiesc și muncesc în străinătate. [30] Pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul românilor din diaspora a inițiat programul de burse de studiu online „Antreprenori români de pretutindeni”. [31]
Pentru consolidarea legăturilor culturale cu România ale comunităților istorice din jurul granițelor, au fost inițiate demersuri de înființare a unor centre de informare ale României la Bălți (Republica Moldova)[32]Ismail (Ucraina[33] și Slatina (Ucraina). [34] Centrele de Informare ale României de la Bălți și Ismail, înființate la inițiativa ministrului Stoenescu, au fost inaugurate în decembrie 2016.[35]
De asemenea, a inițiat proiectul „Spațiul Comunicațional Comun România-Republica Moldova”, care să susțină cooperarea și convergența între instituții de presă, societatea civilă și instituțiile guvernamentale din cele două state. În cadrul proiectului a fost constituit Consiliul Consultativ Mass-Media România–Republica Moldova - un for de consultare cu societatea civilă, reprezentanții managementului instituțiilor de presă și jurnaliști din ambele state cu scopul de a armoniza cadre legislative și politici publice în domeniul dezvoltării mijloacelor de informare în masă. [36]
Ministrul delegat Dan Stoenescu la comemorarea masacrului de la Fântâna Albă, Bucovina de nord (Ucraina)
Totodată, în perioada mandatului a accentuat permanent importanța unor măsuri care să nu perpetueze modelul divizării artificiale a comunității românești în români și moldoveni,[37] români și vlahi[38]români și aromâni[39]
Pentru un demers extern comun interinstituțional, în vizitele sale în cadrul comunităților românești a invitat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României și Camera Deputaților precum și demnitari din cadrul altor ministere. [40] Ministrul delegat a fost primul demnitar român din guvernul Dacian Cioloș care a întreprins o vizită în Republica Moldova[41] La începutul lunii martie 2016, în calitate de emisar special al președintelui Klaus Iohannis și al premierului Dacian Cioloș, a efectuat o vizită în Malaysia pentru transmiterea scrisorilor oficiale în care s-a făcut apel la autoritățile malaysiene să analizeze posibilitatea comutării pedepsei capitale a cetățeanului român Ionuț Gologan. [42]
În perspectiva alegerilor parlamentare, a demarat o campanie de informare a românilor cu drept de vot cu domiciliul și reședința în străinătate, cu privire la schimbările legislative din domeniul electoral, în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă.[43] Datorită lipsei de interes din partea cetățenilor români pentru votul prin corespondență, rezultatul a fost mult sub așteptări, în primele patru luni din perioada de înscriere se primiseră doar 4616 cereri de înregistrare a alegătorilor,[44][45] în condițiile în care numărul românilor rezidenți în străinătate este de ordinul milioanelor.[46] Ulterior, pentru alegerile generale din 11 decembrie 2016 au fost înfințate 417 secții de votare, fiind cu 111 mai multe față de alegerile parlamentare din 2012 și cu 123 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014. În ciuda noilor facilități legislative doar 102.067 de persoane s-au prezentat la vot în diaspora.[47]
La finalul mandatului, Stoenescu declara că a inițiat modificarea Legii nr. 321/2006 pentru asigurarea unei mai mari transparențe în acordarea de finanțări nerambursabile pentru programele, proiectele sau acțiunile destinate românilor de pretutindeni.[48]
La începutul lui iulie 2016, Stoenescu a fost înlocuit din postul de ministru-delegat pentru românii de pretutindeni cu fosta ambasadoare a României în Canada, Maria Ligor. Prim-ministrul a declarat că are nevoie de un nou impuls pentru procesul de înregistrare a românilor din străinătate în registrul electoral.[49][50]Cu toate acestea, în presă s-a recunoscut faptul că „spre deosebire de oamenii politici care s-au perindat prin funcția deținută de Stoenescu, activitatea acestuia a fost un imens pas înainte.
* 1981: Bogdan Cotolan (n. 4 noiembrie 1981Buzău) este un jucător de fotbal român care evoluează la clubul Cetatea Suceava. Și-a făcut debutul în Liga I la data 1 aprilie 2006, pentru FC Vaslui.* 1995: Alexandru Florin Bucătaru (n. 4 noiembrie 1995, în Piatra Neamț)[1] este un handbalist român care joacă pentru HCM Constanța pe postul de portar. De asemenea, el este și component al echipei naționale de tineret a României,[2] la care a debutat în anul 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...