luni, 28 noiembrie 2022

 2. /29 NOIEMBRIE 2022 - ISTORIE PE ZILE: Decese; Sărbători


Decese

  • 1268:Papa Clement al IV-lea cu numele de mirean Gui Faucoi le Gros (n. ? - d. ?), a fost un papă al Romei. Alegerea sa în calitate de papă a avut loc la un conclav ținut la Perugia, care a durat patru luni, în timp ce cardinalii au argumentat dacă să cheme la Charles de Anjou, cel mai tânăr frate al lui Louis IX al Franței, să continue războiul papal împotriva Hohenstaufens. Papa Clement a fost patronul lui Thomas Aquinas și al lui Roger Bacon, încurajându-l pe Bacon în scrierea lui Opus Majus, care cuprindea tratate importante privind optica și metoda științifică. Clement s-a născut în Saint-Gilles-du-Gard din regiunea Languedoc din Franța, fiul avocatului de succes Pierre Foucois și soția sa, Marguerite Ruffi. La vârsta de 20 de ani, s-a înrolat ca soldat pentru a lupta împotriva maurilor din Spania. Apoi a urmat studiul dreptului la Toulouse, Bourges și Orleans, devenind un avocat remarcat la Paris. În ultima sa funcție, el a fost secretar al regelui Ludovic al IX-lea, a cărui influență a fost în mare parte îndatorat pentru ridicarea sa către cardinalat. S-a căsătorit cu fiica lui Simon de Malbois și va avea două fiice. La moartea soției sale, a urmat exemplul tatălui său și a renunțat la viață seculară pentru Biserică.
    Ascensiunea lui a fost rapidă. Prezentat în mănăstirea Saint-Magloire, Paris, a devenit pastor al Sfântului Gilles în 1255. În 1257 a fost numit episcop de Le Puy; în 1259, a fost numit Arhiepiscop de Narbonne; iar în decembrie 1261 a devenit primul cardinal creat de Papa Urban IV, pentru Scaunul Sabinei. El a fost legat papal în Anglia între 1262 și 1264. A fost numit mare penitenciar în 1263. În această perioadă, Sfântul Scaun a fost implicat într-un conflict cu Manfred de Sicilia, fiul nelegitim și moștenitor desemnat al împăratului împărat, Frederick al II-lea de Hohenstaufen, dar pe care loialiștii papali, Guelfs, îl numea "uzurpatorul din Napoli". Clement al IV-lea, care era în Franța la momentul alegerii sale, a fost obligat să intre în Italia în deghizare. El a făcut imediat demersuri pentru a se alătura lui Charles de Anjou, fratele său de patron și fostul reclamant francez la tronul napolitan. Charles a fost dispus să-l recunoască pe Papa ca suplinitor feudal (un os al controversei cu Hohenstaufens) și a fost încoronat de cardinali la Roma, unde Clement al IV-lea, stabilit definitiv la Viterbo, nu a îndrăznit să se aventureze, deoarece partidul anti-papal Ghibelline ferm în controlul de acolo.
    Apoi, fortificat cu banii și bunurile papale, Charles a pornit spre Napoli. După ce a învins și a omorât pe Manfred în Marea Bătălie de la Benevento, Charles s-a stabilit ferm în regatul Siciliei la Bătălia decisivă de la Tagliacozzo, în care Conradin, ultima din casa lui Hohenstaufen, a fost prizonier. Se spune că Clement al IV-lea a dezaprobat cruzimile comise de protectorul său, dar declarația lui Gregorovius prin care Clement al IV-lea a devenit un complice refuzând să intervină pentru nefericitul Conradin pe care Charles la decapitat pe piața din Napoli, pare controversat. Totuși, Gregorovius poate să se bazeze pe această concluzie asupra poziției predecesorilor lui Urban IV, Inocențiu al IV-lea și lui Alexandru al IV-lea, care erau ofițeri oficiali ai lui Conradin. În câteva luni, Clement al IV-lea a murit și a fost înhumat la mănăstirea dominicană, Santa Maria in Gradi, chiar în afara Viterbo, unde a locuit pe parcursul pontificatului său. În 1885, rămășițele sale au fost transferate la biserica San Francesco alla Rocca din Viterbo. Datorită diviziunilor ireconciliabile dintre cardinali, tronul papal a rămas vacant aproape trei ani (29 noiembrie 1268 - 1 septembrie 1271).
    Caracterul privat al lui Clement al IV-lea a fost lăudat de contemporani pentru ascetismul său și în mod special lăudat pentru indispoziția sa de a-și promova și îmbogăți propriile rude. El a ordonat, de asemenea, cărturarului franciscan Roger Bacon să scrie Opus Majus, care îi este adresat. 
    Clement al IV-lea
    Papst Clemens IV.jpg
  • 1314Filip al IV-lea cel Frumos (franceză Phlippe IV le Bel) (născut la palatul Fontainebleau în 1268 - mort la 29 noiembrie1314) a fost regele Franței din 1285 până în 1314, fiind membru al dinastiei Capețiene. Personalitatea sa rece și severă i-a adus porecla de „Regele de Fier” sau „Regele de marmură”. Contemporanul său, Bernard Saisset, episcop de Pamiers, spunea despre cel Frumos că „Nu știe decât să privească oamenii fără să spună nimic. Nu e nici om, nici fiară, e o statuie...”.
    Filip cel Frumos este fiul regelui Filip al III-lea (1245-1285) și al reginei Isabela d'Aragon (1247-1271). La data de 16 august 1284 se căsătorește cu Ioana I de Navara, astfel devenind regele Navarei din 1284 până în 1305, când moare Ioana. Nu s-a recăsătorit niciodată. În timpul domniei lui crește considerabil pe plan european rolul de hegemonie al Franței. El a dus o politică de îngrădire a influenței papei, mutând reședința papală la Avignon, sau o politică de îngrădire a puterii cavalerilor templieri. Se crede că superstiția zilei de vineri 13 își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul lui, pe data de vineri 13 octombrie 1307.
    Cu Ioana I de Navara a avut șapte copii:
    Trei din fii săi au devenit regi ai Franței, și o fiică regină consort a Angliei ca soție a regelui Eduard al II-lea. 
    Filip al IV-lea cel frumos
    Filippoilbello.gif

    PărințiFilip al III-lea al Franței
    Isabela de Aragon Modificați la Wikidata
    Frați și suroriMargareta a Franței, regină a Angliei
    Blanche of France, Duchess of Austria[*]
    Louis of France[*]
    Carol de Valois
    Louis, Count of Évreux[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuIoana I de Navarra
    CopiiLudovic X
    Filip V
    Carol al IV-lea
    Isabela, regină a Angliei
  • 1378:Împăratul Carol al IV-lea, din dinastia de Luxemburg, (n. 14 mai 1316Praga - d. 29 noiembrie 1378), a fost Rege al Romanilor (Rex Romanorum) din 1346, rege al Boemiei din 1347 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1355. Este considerat a fi una din cele mai importante figuri ale evului mediu târziu.
    În anul 1348 a întemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din Europa Centrală. Universitatea se numește și astăzi "Universitatea Carolină", în amintirea sa. Carol s-a născut la Praga la 14 mai 1316 ca fiu al lui Ioan de Boemia și al Elisabetei de Boemia. A fost botezat Wenceslaus (Václav) după tatăl mamei sale. La 4 aprilie 1323 a sosit la Paris, la curtea unchiului său Carol al IV-lea al Franței unde a stat timp de șapte ani. Grație a unei derogări a Papei Ioan al XXII-lea, la puțin timp după sosirea în Franța, la 15 mai 1323, el s-a căsătorit cu Blanche de Valois, nepoata regelui Filip al III-lea al Franței. La confirmare a luat numele de Carol.
    Carol a primit o educație franceză; vorbea fluent cinci limbi: latinaceha[1] germanafranceza și italiana. În 1330 el a părăsit Franța împreună cu soția sa și cu titlul de conte de Luxemburg. În 1331 a acumulat o anumită experiență de război, în Italia cu tatăl său. Din 1333 el a administrat pământurile coroanei Boemia în timpul absențelor frecvente ale tatălui său și mai târziu din cauza deteriorării vederii tatălui său. În 1334 Carol a fost numit margraf de Moravia, titlul tradițional pentru moștenitorul la tron​​. Doi ani mai târziu a luat sub control guvernarea Tirolului, în numele fratelui său Ioan Henric. 
    Carol al IV-lea
    Ca urmare a unei alianțe între tatăl său și pe Papa Clement al VI-lea, dușmanul neobosit al împăratului Ludovic al IV-lea, Carol a fost ales la Rhens, la 11 iulie 1346, de către unii prinți-electori, rege roman (rex romanorum) în opoziție cu Ludovic; a fost încoronat la Bonn la 26 noiembrie 1346. Așa cum a promis anterior să fie subordonat lui Clement, el a făcut concesii extinse Papei în 1347. De asemenea, el a promis să anuleze actele lui Ludovic împotriva Papei, să nu se amestece în treburile italiene și să apere și să protejeze biserica.
    Inițial Carol a avut o poziție foarte slabă în Germania; unii se refereau la el ca "regele preotului" (Pfaffenkönig). Mulți episcopi și aproape toate orașele imperiale au rămas fideli bavarezului Ludovic. În Războiul de o Sută de Ani Carol și-a pierdut tatăl și mulți din cei mai buni cavaleri ai lui în Bătălia de la Crécy din august 1346, Carol însuși fiind rănit în bătălie.
    Totuși, războiul civil din Germania a fost împiedicat când Ludovic al IV-lea a murit la 11 octombrie 1347, după ce a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei vânători de urși. La 2 septembrie 1347 Carol a fost încoronat rege al Boemiei sub numele de Carol I.
    În ianuarie 1349 partizanii Casei de Wittelsbach au încercat să obțină alegerea lui Günther von Schwarzburg ca rege, însă el avea puțini susținători și a murit neobservat după câteva luni. Ulterior, Carol nu s-a mai confruntat cu nici o amenințare directă pentru pretenția sa asupra tronului imperial. La 17 iulie 1349 a fost ales fără opoziție regele Germaniei și a fost încoronat la Aachen la 25 iulie în același an. Inițial Carol a încercat să-și consolideze puterea. Praga a devenit capitala lui și a reconstruit orașul pe modelul de la Paris, fondând Orașul Nou din Praga (Nové Město). Domnia sa a fost caracterizată de o transformare profundă a imperiului și este considerată perioada de aur a Boemiei. În 1348 a fondat Universitatea din Praga, numită după el, prima universitate din Europa Centrală. Acest lucru a servit ca un teren de formare pentru birocrați și avocați. Curând Praga a apărut ca centru intelectual și cultural al Europei Centrale. Bohemia au rămas neatinsă de ciumă. A organizat statele imperiului sub forma unor confederații pacifiste, în care orașele imperiale aveau un rol important. A reușit să obțină dominația imperială asupra frontierelor estice printr-o succesiune de tratate cu Habsburgii, prin cumpărarea Brandenburgului și prin asigurarea vasalității statelor cruciate din Prusia și Livonia.
    În timpul domniei sale a fost adoptată Bula de Aur, textul constituțional fundamental al Sfântului Imperiu Roman.
    Prin căsătoria cu Ana de Bavaria, fiica lui Rudolf al II-lea de Bavaria, conte palatin de Rin, a făcut alianță cu habsburgii.[2] În 1350 regele a fost vizitat la Praga de tribunul roman Cola di Rienzo care l-a îndemnat să meargă în Italia unde poetul Francesco Petrarca și cetățenii Florenței implorau prezența sa acolo.[3] Surd la rugăminți Carol l-a ținut prizonier pe Cola timp de un an apoi l-a dat ca prizonier Papei Clement la Avignon.
    În afară de Praga, Carol a încercat să-și extindă terenurile coroanei Boemiei, folosind autoritatea sa imperială să obțină feude în SileziaOberpfalz și Franconia.
    Carol al IV-lea a suferit de gută, o boală dureroasă obișnuită în acele vremuri. 
    Carol al IV-lea
    Charles IV-John Ocko votive picture-fragment.jpg

    PărințiJohn of Bohemia[*]
    Elizabeth of Bohemia[*] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriBonne de Boemia
    Anne of Bohemia, Duchess of Austria[*]
    Margaret of Bohemia, Duchess of Bavaria[*]
    Nicolaus of Luxemburg[*]
    Wenceslaus I, Duke of Luxembourg[*]
    John Henry[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuBlanche de Valois
    Anna de Bavaria
    Anna von Schweidnitz
    Elizabeta de Pomerania
    CopiiWenceslaus de Luxemburg
    Margareta, regină a Ungariei
    Caterina de Boemia
    Elisabeta, Ducesă de Austria
    Anne, regină a Angliei
    Sigismund, Împărat Roman
    Margareta de Boemia
  • 1463Maria de Anjou (14 octombrie 1404 – 29 noiembrie 1463)[2] a fost regină consort a Franței în perioada 1422 - 1461 prin căsătoria cu regele Carol al VII-lea al Franței. Mama ei, Iolanda de Aragon, a jucat un rol principal în ultima fază a Războiului de O Sută de Ani. Maria a fost fiica cea mare a lui Ludovic al II-lea de Anjou, rege al Neapole și Siciliei și a soției acestuia, Iolanda de Aragon. Bunicii patreni au fost Ludovic I de Anjou, rege al Neapole și Maria de Blois, Lady de Guise. Bunicii materni au fost Ioan I de Aragon și Iolanda de Bar. Maria a avut cinci frați, printre care și Ludovic al III-lea de Anjou și René de Anjou. Una dintre nepoatele ei a fost Margareta de Anjou, regină consort a Angliei, soția regelui Henric al VI-lea al Angliei, care a fost de jure rege al Franței din 1422 până în 1429. Maria s-a căsătorit cu vărul ei de-al doilea, regele Carol al VII-lea al Franței în aprilie 1422 la Bourges (ambii erau strănepoți ai regelui Ioan al II-lea al Franței și a primei lui soții, Bonne de Boemia), și a devenit regină consort deși Carol nu a fost încoronat rege până la 17 iulie 1429 la Reims.
    Victoria soțului ei în Războiul de O Sută de Ani se datorează în mare parte sprijinului pe care el l-a primit de la familia Mariei, în special din partea mamei ei, Iolanda de Aragon. Deși Maria și Carol au avut 14 copii, afecțiunea soțului ei a fost îndreptată către metresa lui, Agnès Sorel.
    Maria de Anjou a murit la 29 noiembrie 1463 la mănăstirea Chateliers-en-Poitou, la vârsta de 59 de ani. Maria și Carol au avut 14 copii:
  • 1632Friedrich al V-lea (germană Friedrich V.; n. 26 august 1596 - d. 29 noiembrie 1632)[1] a fost Elector Palatin (1610-1623) și rege al Boemiei (1619-1620) sub numele de Frederic I (cehă Fridrich Falcký). Încercarea lui de a-și consolida poziția în cadrul Sfântului Imperiu German în timpul Războiului de treizeci de ani a eșuat din motive religioase, el fiind de religie protestantă. Friedrich s-a căsătorit cu Elisabeta de Boemia. Din cauza domniei sale scurte a fost numit ironic "regele de o iarnă" (cehă Zimní králgermană Winterkönig). Este responsabil pentru construcția faimoasei grădini Hortus Palatinus în Heidelberg. Frederic s-a născut la jagdschloss Deinschwang (conacul de vânătoare) în apropiere de Amberg în Palatinatul Superior. A fost fiul lui Frederic al IV-lea, Elector Palatin și a Louisei Juliana de Nassau, fiica lui Wilhelm cel Taciturn și a Charlotte de Bourbon-Montpensier.
    Membru al Casei Palatino-Simmern, Frederic era înrudit cu aproape toate familiile care conduceau în Sfântul Imperiu Roman. La Amberg, la botezul lui din 6 octombrie 1596, au participat un număr mare de diplomați și demnitari. Casa Palatino-Simmern, o ramură a Casei de Wittelsbach, s-a remarcat prin atașamentul față de calvinism. Acest lucru a fost în contrast puternic cu Casa de Wittelsbach condusă de Ducele Maximilian, care era profund devotat Bisericii Romano-Catolice.
    Capitala Palatinatului ElectorHeidelberg, a suferit de un focar de ciumă bubonică, așa că Frederic și-a petrecut primii doi ani în Palatinatul Superior înainte de a fi adus la Heidelberg în 1598. În 1604, la îndemnul mamei sale, a fost trimis la Sedan pentru a locui la curtea unchiului său, Henri de La Tour d'Auvergne, Duce de Bouillon. În timp ce s-a aflat la Sedan, Frederic a fost un vizitator frecvent la curtea lui Henric al IV-lea al Franței. Tutorele lui a fost teologul calvinist Daniel Tilenius, un profesor de teologie la Academia din Sedan. În timpul Războiului de Optzeci de Ani și a războaielor religioase franceze, Tilenius a militat pentru unitatea prinților protestanți și i-a învățat că era de datoria lor creștină de a interveni dacă frații lor erau hărțuiți. Aceste puncte de vedere sunt susceptibile de a fi sâmburele politicii viitoare a lui Frederic. 
    Portretul lui Frederic, de Michiel Jansz. van Mierevelt, 1613.
    La 19 septembrie 1610, tatăl lui Frederic, Frederic al IV-lea, a murit de o "viață extravagantă"; Frederic avea numai 14 ani. În conformitate cu termenii Bulei de Aur din 1356, cea mai apropiată rudă de sex masculin putea servi ca regent până Frederic împlinea vârsta majoratului. Cea mai apropiată rudă, Wolfgang Wilhelm, Conte Palatin de Neuburg, era catolic, așa că, cu puțin timp înaintea morții sale, Frederic al IV-lea l-a numit pe Johann II, Conte Palatin de Zweibrücken ca regent pentru fiul său.
    Acest lucru a condus la o dispută aprinsă între prinți ai Sfântului Imperiu Roman. În 1613, împăratul Matia I a intervenit în dispută, rezultatul fiind că Frederic al V-lea era în măsură să înceapă domnia sa personală, chiar dacă era încă minor. Disputa s-a încheiat în 1614, când Frederic a ajuns la vârsta majoratului. Politica de căsătorii al lui Frederic al IV-lea a fost concepută pentru a consolida poziția Electoratului Palatin în cadrul taberei reformate din Europa. Două dintre surorile lui Frederic al V-lea s-au căsătorit cu prinți protestanți: sora sa Luise Juliane s-a căsătorit cu Johann II, Conte Palatin de Zweibrücken iar Elisabeta Charlotte cu Georg Wilhelm, Elecor de Brandenburg. Frederic al IV-lea a sperat că fiica sa Katharina Sofie se va căsători cu viitorul Gustav Adolf al Suediei însă acest lucru nu s-a întâmplat.
    Elisabeta Stuart (1596–1662), 1613.
    În conformitate cu politica tatălui său, Frederic al V-lea a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta Stuart, fiica regelui Iacob I al Angliei. Totuși, Frederic era doar un Elector și probabil Iacob căuta să-și căsătorească fiica cu un rege. Inițial, Iacob a luat în considerare s-o căsătorească pe Elisabeta cu Ludovic al XII-lea al Franței însă planurile au fost respinse de consilierii săi. Consilierii lui Frederic din Electoratul Palatin au fost îngrijorați de faptul că, dacă Elisabeta Stuart s-ar fi căsătorit cu un prinț catolic, acest lucru ar destabiliza echilibrul confesional din Europa, și astfel au stabilit că ea se va căsători cu Frederic al V-lea. Hans von Schönberg Meinhard a fost trimis la Londra în primăvara anului 1612. După negocieri intense, contractul de căsătorie a fost semnat la 26 mai 1612, peste obiecția reginei, Ana a Danemarcei.
    Frederic a călătorit spre Londra punând piciorul pe pământ englez la 6 octombrie 1612. Frederic și Elisabeta, care anterior au corespondat în franceză, s-au simțit bine unul cu altul de la început. S-au logodit în ianuarie 1613 iar căsătoria a avut loc la 14 februarie 1613 la capela regală a palatului Whitehall. Evenimentul a fost celebrat în capodopera poetică a lui John DonneEpithalamion, or Mariage Song on the Lady Elizabeth, and Count Palatine being married on St. Valentines Day. La scurt timp după căsătorie, Frederic a intrat în Ordinul Jartierei.
    Ca parte a negocierilor de căsătorie, Frederic a fost de acord să extindă Castelul Heidelberg. Renovarea s-a finalizat în 1615 și "intrarea Elisabeta" a castelului i-a fost dedicată. 
    Castelul Heidelberg și grădina Hortus Palatinus comandată de Frederic și proiectată de grădinarul englez Inigo Jones (1573–1652) și inginerul francez Salomon de Caus (1576–1626).
    După ce a împlinit 18 ani, la 26 august 1614, Frederic a preluat controlul personal al Electoratului Palatin. Una dintre primele sale acțiuni a fost de a participa la o reuniune a Uniunii Protestante. În cursul acestei reuniuni, Frederic a avut febră și aproape că a murit. Această boală a schimbat profund personalitatea sa: în urma bolii, contemporanii l-au descris ca melancolic și, posibil, deprimat. Ca atare, Frederic a plasat mare parte din responsabilitate cancelarului său, Christian I, Prinț de Anhalt-Bernburg.
    Frederic a început construirea unei clădiri mari proiectată pentru a glorifica regimul său. În plus, în planul de renovare a Castelului Heidelberg menționat mai sus, Frederic a comandat o grădină nouă, Hortus Palatinus, proiectată de un grădinar englez Inigo Jones și de inginerul francez Salomon de Caus. Frederic a fost înfățișat ca Apollo și ca Hercule.
    Din punct de vedere politic, Frederic s-a auto-poziționat ca lider al prinților protestanți ai Sfântului Imperiu Roman și ca apărător al libertăților nobililor germani împotriva împăratului catolic, Matia I. De la Pacea de la Augsburg, Sfântul Imperiu Roman a fost într-un echilibru delicat între principatele catolice, luterane și calvine (deși calvinismul nu a fost recunoscut la Pacea de la Augsburg). Conflictele dintre prinții din aceste trei credințe s-au dezvoltat într-o luptă profundă. În plus, "Armistițiul de 12 ani" un hiat în Războiul de Optzeci de Ani a expirat în 1621 și ar fi dus probabil la reluarea luptelor dintre Republica olandeză și Imperiul Spaniol. 
    Portret al lui Frederic al IV-lea, (Winterkönig)
    Regatul Boemiei a fost o monarhie electivă, și, în ciuda titlului său de regat, era o parte din Sfântul Imperiu Roman. Începând cu 1526, toți regii Boemiei au fost membri ai Casei de Habsburg; din 1555 acești au fost de asemenea împărați ai Sfântului Imperiu Roman. La începutul secolului al XVII-lea Boemia s-a confruntat cu o criză politică. Cei care alcătuiau sistemul feudal din regat au devenit îngrijorați de faptul că habsburgii aveau planuri de a transforma Boemia într-o monarhie absolută.
    Un număr mare de nobili din Boemia erau protestanți și se temeau că un împărat catolic ar încerca să impună catolicismul în Boemia. Astfel s-a dezvoltat o mișcare de opoziție față de Rudolf al II-lea, Împărat Roman. Rudolf a purtat un război împotriva Imperiului Otoman - cunoscut sub numele de Războiul lung - din 1593 până în 1606. Nemulțumit de rezultatul războiului lung, Rudolf a căutat să lanseze un nou război împotriva turcilor. Pentru a obține sprijin din Boemia pentru acest război, Rudolf a fost de acord să garanteze libertatea religioasă în Boemia, lansând așa-numita Scrisoare a Majestății în 1609. Cu toate acestea, nobilii au rămas suspicioși față de Rudolf și au fost în contact cu Uniunea Protestantă.
    Când Rudolf a murit în 1611, Matia a fost ales moștenitorul său și acesta a devenit rege al Boemiei. La începutul anului 1612, au existat discuții în cadrul Uniunii Protestante despre găsirea unui candidat care să devină rege protestant al Boemiei, și numele lui Frederic a fost luat în discuție în acest sens.
    În 1617, moștenitorul lui Matia la tronul din Boemia a fost numit Ferdinand, Duce de Stiria. Ferdinand era un catolic loial și mulți nobili protestanți credeau că Ferdinand avea intenția să retragă măsurile de protecție din Scrisoarea Majestății a lui Rudolf al II-lea. La 23 mai 1618, o adunare de nobili protestanți condusă de contele Jindrich Matyas Thurn a luat cu asalt Castelul Praga și a acuzat doi guvernatori imperiali, Vilem Slavata de Chlum și Jaroslav Borzita de Martinice, de încălcarea Scrisorii de Maiestate, i-a găsit vinovați și i-au aruncat, împreună cu scribul lor Philip Fabricius, de la ferestrele Cancelariei Boemia. Acest eveniment - cunoscut sub numele de a doua defenestrație de la Praga - a marcat începutul revoltei, și odată cu ea, începutul Războiului de Treizeci de Ani.
    Ferdinand al II-lea, Împărat Roman (1578–1637), care a fost ales rege al Boemiei în 1617 și care mai târziu a pretins că Frederic i-a uzurpat drepturile la tronul Boemiei.
    Prima mențiune la Praga a numelui lui Frederic ca un posibil candidat ca rege al Boemiei a venit în noiembrie 1618. Diplomatul palatin Christoph von Dohna l-a abordat pe Iacob I al Angliei, cu posibilitatea ca Frederic să devină rege al Boemiei, dar Iacob a reacționat negativ la această idee. Prinții Uniunii Protestante de asemenea au respins ideea temându-se că ar putea duce la un război religios. Electorul de Saxonia s-a opus ferm ideii.
    În spatele scenei, Frederic a autorizat trimiterea unei forțe sub Ernst von Mansfeld să sprijine rebelii din Boemia. În august 1618, forțele aflate sub Mansfeld au intrat în Boemia și au condus asediul de la Pilsen; la 21 noiembrie 1618 întregul regat era în mâini protestante.
    Matia, Împărat Roman a murit la 20 martie 1619. Deși succesorul său, Ferdinand al II-lea, Împărat Roman, a fost anterior încoronat rege al Boemiei, acum cei care alcătuiau sistemul feudal din regat au refuzat să-l recunoască ca rege al lor. De teama unei invazii s-a căutat o alianță cu alți membri ai Coroanei Boemiei (Silezia, Lusatia, Moravia), iar la 31 iulie 1619 la Praga, aceste state au format Confederația Boemia, care s-a opus habsburgilor. În conformitate cu termenii acestui acord, protestantismul a devenit practic religie de stat al teritoriilor din Boemia. În luna august 1619, parlamentul general al tuturor teritoriilor din Boemia a declarat că Ferdinand a pierdut tronul Boemiei. Acest lucru a rupt în mod oficial legăturile dintre Boemia și habsburgi iar un război a devenit inevitabil. Ferdinand de Bavaria, arhiepiscop de Koln a prezis că această decizie ar duce la douăzeci, patruzeci, sau șaizeci de ani de război.[2]
    Candidatul preferat de Boemia ca noul lor rege a fost Electorul de Saxonia, dar el a lăsat cunoscut că nu ar accepta tronul. Acest lucru l-a lăsat pe Frederic ca prințul protestant cel mai înalt, deoarece nimeni altcineva nu era dispus să riște în conflictul cu împăratul. În luna august 1619, șansele lui Frederic de a deveni rege al Boemiei au crescut tot mai mult atunci când Gabriel Bethlen a lansat o revoltă anti-habsburgică în Ungaria. Aceasta a fost, de asemenea, exact perioada în care Ferdinand a călătorit la Frankfurt pentru încoronarea lui. La 26 august 1619, statele din Confederației Boemiei l-au ales pe Frederic ca noul rege al Boemiei; Frederic s-a aflat pentru prima dată de la alegerea sa, la 29 august la Amberg.[3]
    Două zile mai târziu, Ferdinand al II-lea a fost ales împărat al Sfântului Imperiu Roman. Frederic a fost singurul elector care a votat împotriva lui Ferdinand; chiar și electorii protestanți John George I, Elector de Saxonia și John Sigismund, Elector de Brandenburg au votat pentru Ferdinand. De asemenea, Colegiul electoral a condamnat încercarea Confederației Boemiei de a-l înlătura pe Ferdinand de pe tronul Boemiei și a declarat că votul din 1617 prin care Ferdinand devenea rege al Boemiei era obligatoriu. 
    Frederic al V-lea
    Gerard van Honthorst 006.jpg
    Frederic purtând Coroana Sfântului Wenceslas, alte însemne ale regalității și colierul Ordinului Jartierei. Pictură de Gerrit von Honthorst în 1634.

    PărințiFrederic al IV-lea al Palatinatului
    Countess Louise Juliana of Nassau[*] Modificați la Wikidata
    Frați și suroriLouis Philip, Count Palatine of Simmern-Kaiserslautern[*]
    Elizabeth Charlotte of the Palatinate[*]
    Louise Juliana of the Palatinate[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuElisabeta de Bohemia
    CopiiFrederic, Prinț Ereditar al Palatinatului
    Karl I Ludwig, Elector Palatin
    Elisabeth de Bohemia, Prințesă Palatină
    Prințul Rupert al Rinului
    Prințul Maurice von Simmern
    Louise Marie von der Pfalz
    Eduard, Conte Palatin de Simmern
    Sophia de Hanovra
  • Claudio Monteverdi este considerat primul reprezentat important al operei moderne. El a ajuns la un grad de popularitate neobișnuit de mare față de contemporanii săi. Operele sale apar pe toate scenele importante din lume, madrigalurile sunt de mult clasice și unele piese sacre sunt de asemenea foarte cunoscute. Mai este cunoscut sub numele de părintele operei

    OPERE MUZICALE

    Piese sacre

    • Sacrae cantiunculae 3 v., 1582
    • Madrigali spirituali 4 v., Brescia 1583
    • Vespro della beata vergine da concerto composta sopra canti fermi, 1610
    • Selva morale e spirituale 1641
    • Messa a 4 v. et salmi a 1-8 v. e parte da cappella & con le litanie della B.V. 1650

    Piese vocale

    • Canzonette 3 v., 1584
    • 6 culegeri Madrigali a 5 v. 15871590159216031605 , 1614
    • Concerto, culegerea nr.7 Madrigali 1-4 e 6 v. 1619
    • Madrigali guerrieri et amorosi ...libro 8° 1-8 v. con B.c., 1638
    • Madrigali e canzonette libro 9°, 1651
    • 2 culegeri Scherzi musicali 1607 u. 1632
    • Lamento d'Arianna, 1623

    Piese pentru scenă

    • L'Orfeo premieră Mantova 1607[1]
    • L'Arianna idem 1608
    • Prolog zu L'idroppica (Guarini) idem 1608 (pierdută)
    • Il ballo delle ingrate, idem 1608
    • Ballett Tirsi e Clori idem 1616
    • Prolog la Maddalena, idem 1617
    • Le nozze di Teti e di Peleo, Mantova 1617 (pierdută)
    • Andromeda, idem 1617 (pierdută)
    • Lamento d'Apollo, cca. 1620 (pierdută)
    • Il combattimento di Tancredi e Clorinda, Veneția 1624
    • La finta pazza Licori, Mantova 1627 (pierdută)
    • Armida 1627 (pierdută)
    • Gli amori di Diana e di Endimione, Parma 1628 (pierdută)
    • Torneo Mercurio et Marte, idem 1628 (pierdută)
    • Proserpina rapita, Veneția 1630 (pierdută)
    • Ballo in onore dell'Imperatore Ferdinando III, Viena 1637
    • Il ritorno d'Ulisse in patria, Veneția 1640
    • Le nozze d'Enea con Lavinia, Veneția 1641 (pierdută)
    • Ballett La vittoria d'amore, Piacenza 1641 (pierdută)
    • L'Incoronazione di Poppea, Veneția 1642 ( în două variante ) 
      Claudio Monteverdi
      Bernardo Strozzi - Claudio Monteverdi (c.1630).jpg

      Frați și suroriGiulio Cesare Monteverdi[*] Modificați la Wikidata
  • 1682Rupert, Conte Palatin al Rinului, Duce de Bavaria (germană Ruprecht Pfalzgraf bei Rhein, Herzog von Bayern), numit Prințul Rupert al Rinului, (17 decembrie 1619 – 29 noiembrie 1682), soldat, inventator și artist amator, a fost fiul ce mic al lui Frederick al V-lea, Elector Palatin și al Elisabeta Stuart, și nepotul regelui Carol I al Angliei, care l-a numit Duce de Cumberland și Conte de Holderness. 
    Charles I Louis, Elector Palatin (stânga) și Prințul Rupert al Rinului (dreapta), pictură de Anthony van Dyck, 1637.
    Rupert s-a născut la Praga în 1619 în timpul Războiului de Treizeci de Ani. Curând după venirea lui pe lume, familia lui Frederick se vede obligată să se refugieze în Olanda, unde Rupert și-a petrecut copilăria. Mama lui, Elisabeta Stuart, numită „regina de-o iarnă”, fiindcă doar atât a domnit în Bohemia, era fiica regelui Iacob I al Angliei și sora lui Carol I al Angliei. În mod consecvent, Rupert și fratele lui Maurice și-au susținut unchiul Carol când a început războiul civil englez în 1642.
    Când era copil, era poreclit "Rupert Drăcușorul" din cauza comportamentului său. Copilăria lui n-a fost una ușoară; familia lui rămăsese fără bani după plecarea din Praga și era adolescent când tatăl lui și fratele mai mare au murit. Cu toate acestea, Rupert a fost un student de excepție, vorbea fluent mai multe limbi europene și excela în artă și matematică. Era un tânăr înalt, frumos și timid. 
    Prințul Rupert
    Contele Palatin al Rinului
    Rupert of the Rhine.jpg

    PărințiFrederic al V-lea, Elector Palatin
    Elisabeta de Bohemia Modificați la Wikidata
    Frați și suroriLouise Hollandine of the Palatinate[*]
    Henriette Marie of the Palatinate[*]
    Sofia de Hanovra
    Elisabeta de Boemia, prințesă palatină
    Carol I Ludovic al Palatinatului
    Eduard, Conte Palatin de Simmern
    Gustavus Adolphus of the Palatinate[*]
    Frederic, Prinț Ereditar al Palatinatului
    Prințul Maurice von Simmern
    Philip Frederick of the Palatinate[*]
    Charlotte of the Palatinate[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuMargaret Hughes[*] Modificați la Wikidata
    CopiiDudley Bard (1666–86)
    Ruperta (1671)
  • 1759Nicolaus I Bernoulli, matematician elvețian (n. 1687)
  • 1780Maria Terezia a Austriei (la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută și ca Maria Theresia, (în latină Maria Theresia Augusta, în germană Maria Theresia, în maghiară Mária Terézia), (n. 13 mai 1717Viena - d. 29 noiembrie 1780Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.
    A purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Deși nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ștefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan. De atunci încolo Maria Terezia a purtat titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman
    Arhiducesa Maria Theresa în 1727, pictură de Andreas Möller. Florile pe care le poartă în faldurile rochiei reprezintă fertilitatea și speranța de a avea copii.[1]
    Fiica lui Carol al VI-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Maria Terezia s-a născut în dimineața zilei de 13 mai 1717 la Palatul Hofburg din Viena, la scurt timp după decesul fratelui ei mai mare, arhiducele Leopold, și a fost botezată în aceeași zi. Nașele ei au fost: mătușa Prințesa Wilhelmina Amalia de Brunswick-Lüneburg și bunica Eleonore-Magdalena de Neuburg.[2]
    Tatăl ei, care domnea peste zone vaste în Europa Centrală, avea nevoie de un moștenitor pe linie masculină. În dominioanele habsburgice, legea salică împiedica femeile să aibă drept la succesiune. Astfel, nașterea Mariei Tereza a fost o mare dezamăgire pentru tatăl ei și pentru populația din Viena.[3][4]
    Maria Tereza a înlocuit-o pe verișoara ei Maria Josepha ca moștenitoare prezumptivă la teritoriile habsburgice; Carol al VI-lea a emis Pragmatica Sancțiune din 1713 prin care fiicele lui au trecut în fața nepoatelor sale în linia de succesiune la tron.[5] Carol a solicitat aprobarea celorlalte puteri europene pentru dezmoștenirea nepoatelor sale. Marile puteri au impus termeni duri: în Tratatul de la Viena (1731), Marea Britanie a cerut ca Austria să elimine Compania Ostend în schimbul recunoașterii Pragmaticei Sancțiuni.[6] Marea BritanieFranța, Saxonia-Polonia, Provinciile UniteSpania,[7] Veneția,[8] Statele Papale,[8] Prusia,[9] Rusia,[8] Danemarca,[9] Savoia-Sardinia,[9] Bavaria[9] și Dieta Sfântului Imperiu Roman[9] au recunoscut sancțiunea. Mai târziu, Franța, Spania, Saxonia-Polonia, Bavaria și Prusia au revenit asupra deciziei.
    La puțin după un an de la nașterea Mariei Tereza, s-a născut sora ei, Maria Anna, apoi o altă soră, Maria Amalia, s-a născut în 1724.[10]
    Maria Tereza a fost un copil serios și rezervat și îi plăcea să cânte și să tragă cu arcul.[11] Tatăl ei i-a interzis să călărească însă mai târziu ea a învățat elementele de bază de dragul ceremoniei de încoronare din Ungaria. Maria Tereza a dezvoltat o relație strânsă cu contesa Maria Karolina von Fuchs-Mollard, care a învățat-o eticheta. Prințesa a studiat desenul, pictura, muzica, dansul - discipline care au pregătit-o pentru rolul de regină. Tatăl ei i-a permis să participe la întâlnirile de consiliu de la vârsta de 14 ani însă niciodată nu a avut discuții de stat cu ea.[12] Chiar dacă și-a petrecut ultimele decenii din viață asigurând moștenirea Mariei Tereza, Carol a așteptat întotdeauna un fiu și niciodată nu și-a pregătit fiica pentru viitorul ei rol ca suveran. 
  • Maria Theresia
    Problema căsătoriei Mariei Tereza a fost ridicată încă de la începutul copilariei ei. Prima dată a fost logodită cu Leopold Clement de Lorena, care trebuia să viziteze Viena și s-o întâlnească pe arhiducesă în 1723 însă Leopold a murit de variolă.[15]
    Fratele mai mic al lui Leopold Clement, Francisc Stephan, a fost invitat la Viena. Deși Francisc Stephan a fost candidatul favorit la mâna Mariei Terezia,[16] împăratul a luat în calcul și alte posibilități. Diferențele religioase l-au împiedicat să aranjeze căsătoria dintre fiica sa și prințul luteran Frederic al Prusiei. În 1725 împăratul a logodit-o cu Carol al Spaniei iar pe cea de-a doua fiică, Maria Anna, cu Filip al Spaniei. Celelalte puteri europene l-au silit să renunțe la pactul pe care-l făcuse cu regina mamă a Spaniei, Elisabeta Farnese, deoarece căsătoria dintre moștenitorii tronurilor Spaniei și Austriei ar fi dezechilibrat balanța puterilor din Europa.
    Francisc Ștefan a rămas la curtea imperială până în 1729, când a urcat pe tronul Lorenei,[17] însă nu i s-a promis formal mâna Mariei Terezia până la 31 ianuarie 1736, în timpul războiului polonez de succesiune.[18]
    Maria Tereza și soțul ei, Francisc Ștefan
    Ludovic al XV-lea al Franței a cerut ca logodnicul Mariei Tereza să cedeze drepturile asupra ducatului de Lorena socrului său, Stanisław Leszczyński, care fusese detronat ca rege al Poloniei. Francisc Stephan urma să primească Marele Ducat al Toscanei după decesul lui Gian Gastone de' Medici, Mare Duce de Toscana, care nu avea copii.[19] Cuplul s-a căsătorit la 12 februarie 1736.[20]
    Iubirea Ducesei de Lorena pentru soțul ei a fost puternică și posesivă.[21][22] Scrisorile pe care ea i le-a trimis cu puțin timp înainte de căsătorie, exprimă dorința de a-l vedea; pe de altă parte, scrisorile lui sunt formale și stereotipe.[23][24] Maria Tereza a fost foarte geloasă și infidelitățile lui au reprezentat o mare problemă a mariajului lor,[25][26] Maria Wilhelmina, Prințesă de Auersperg, fiind cea mai cunoscută metresă a lui.[27]
    După decesul lui Gian Gastone la 9 iulie 1737, Francis Stephen a cedat Lorena și a devenit Mare Duce de Toscana. În 1738, Carol al VI-lea a trimis tânărul cuplu să-și facă intrarea oficială în Toscana. Pentru a celebra venirea lor, la Poarta Galla s-a ridicat un arc de triumf care există și astăzi. Șederea lor la Florența a fost scurtă. Curând Carol al VI-lea i-a chemat, temându-se că va muri în timp ce moștenitoarea lui era la kilometri depărtare, în Toscana.[28]
    În vara anului 1738, Austria a suferit înfrângeri în timpul războiului ruso-turc, care era în desfășurare. Turcii au recâștigat de la Austria teritoriile din Țara Românească, Serbia și Bosnia. Vienezii erau revoltați de costurile războiului, care s-a încheiat în anul următor prin Tratatul de la Belgrad
    Maria Tereza, litografie de von Josef Kriehuber
    Carol al VI-lea a murit la 20 octombrie 1740, posibil dintr-o intoxicație cu ciuperci. El a ignorat sfatul Prințului Eugen de Savoia care l-a îndemnat să se concentreze pe umplerea trezoreriei și dotarea armatei mai degrabă decât pe dobândirea semnăturilor de la alți monarhi.[5] Când Maria Tereza a preluat tronul, la vârsta de 23 de ani, a găsit imperiul într-o stare deplorabilă. Ministrul de finanțe a informat-o că datoria statului crescuse enorm, ca rezultat al războiului cu Turcia. Atitudinea provinciilor era o altă cauză de îngrijorare. Deși toate acceptaseră Sancțiunea Pragmatică, acum, chiar și cele mai loiale, priveau spre noul monarh cu suspiciune. Se considera că această tânără femeie, lipsită de experiență, va duce o politică influențată de soțul ei, care nu numai că era străin, dar avea și simpatii pentru Franța.
    Eșecul lui Carol al VI-lea în rezolvarea slăbiciunilor Imperiului o pusese pe Maria Tereza în fața unor probleme de durată incluzând puterea și bogăția bisericii romano-catolice, independența nobilimii maghiare, înapoierea economică și existența unor divizări sociale, rasiale și confesionale profunde.
    Pentru că o femeie nu ar fi putut fi aleasă ca împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman, Maria Tereza a vrut să asigure funcția pentru soțul ei. Totuși, Francisc nu deținea suficiente teritorii sau poziții în interiorul Imperiului. Pentru a-l face eligibil pentru tronul imperial, Maria Tereza l-a numit pe Francisc co-domnitor al Austriei și Boemiei la 21 noiembrie 1740.[29] Totuși, i-a luat mai mult de un an Dietei din Ungaria să-l accepte pe Francisc drept co-domnitor.[30][31] În ciuda iubirii pentru soțul ei și a poziției acestuia de co-domnitor, Maria Tereza nu i-a permis acestuia să decidă cu privire la probleme de stat și de multe ori îl dădea afară de la ședințele consiliului atunci când nu erau de acord.[32]
    Ministrul prusac îi face următorul portret: "Maria Tereza are un mers dezinvolt și o ținută maiestoasă, silueta ei este impozantă, fața rotundă și plină, părul blond cu o nuanță roșcată, ochii foarte mari, plini de viață și blândețe, de un albastru-închis, impresionează. Nasul proporționat ca formă nu este nici coroiat, nici turtit. Dantura albă se dezgolește nespus de fermecător atunci când râde. Deși mare, gura ei este mai degrabă frumoasă. Are ceafa și pieptul bine făcute, iar mâinile ei sunt delicioase."
    Până în anul 1740 adusese pe lume trei fiice. În iulie, fiica ei cea mare, Maria Elisabeta, a murit la vârsta de trei ani. În octombrie 1740, când a urcat pe tron are două fiice și este însărcinată. 
    Încoronarea Mariei Tereza ca împărăteasă a Ungariei
    Imediat după ascensiunea ei, un număr de suverani europeni care o recunoscuseră pe Maria Tereza ca moștenitoare, și-au încălcat promisiunea. Electorul Carol Albert de Bavaria care era căsătorit cu verișoara Mariei Tereza și susținut de împărăteasa Wilhelmine Amalia, voia partea lui de moștenire.[33] În noiembrie 1740, Maria Tereza și-a asigurat recunoașterea regelui Carol Emanuel al III-lea al Sardiniei, care nu a acceptat Sancțiunea Pragmatică în timpul vieții tatălui ei.[30]
    În decembrie, regele Frederic al II-lea al Prusiei a invadat Ducatul Silezia și a solicitat ca Maria Tereza să i-l cedeze, amenințând că se va alătura dușmanilor ei în caz de refuz. Maria Tereza a decis să lupte pentru provincia bogată în minerale. Frederic i-a oferit chiar un compromis: el va apăra drepturile Mariei Tereza dacă ea este de acord să-i cedeze cel puțin o parte din Silezia. Francisc Ștefan a fost înclinat să ia în considerare aranjamentul însă regina și consilierii ei nu, temându-se că o violare a Sancțiunii Pragmatice ar fi invalidat documentul în întregime.[34] Fermitatea Mariei Tereza l-a asigurat pe Francisc Ștefan că ar trebui să lupte pentru Silezia iar ea era convinsă că va menține în Imperiu "bijuteria coroanei Casei de Austria".[35] Ea dă dovadă de o fermitate admirabilă "Mai bine să vină turcii la porțile Vienei, mai bine să facem concesiuni Bavariei și Saxoniei decât să renunțăm la Silezia".[36] Invadarea Sileziei de către Frederic a fost începutul unei dușmănii pe tot parcursul vieții lor.
    Cum Austria este săracă în comandanți militari experimentați, Maria Tereza îl eliberează pe mareșalul Neipperg, care fusese întemnițat de tatăl ei pentru slabele rezultate în războiul cu Turcia.[37] Neipperg preia comanda trupelor austriece în martie. Austriecii au suferit o înfrângere zdrobitoare în bătălia de la Mollwitz în aprilie 1741.[38] Franța a întocmit un plan de împărțire a Austriei între Prusia, Bavaria, Saxonia și Spania.[39] Mareșalul francez Belle-Isle i s-a alăturat lui Frederic la Olmütz. Viena este în panică, nici unul dintre consilieri Mariei Tereza neașteptându-se să fie trădați de Franța. Francisc Ștefan îi cere soției sale să ajungă la o înțelegere cu Prusia, așa cum procedase Marea Britanie.[40] Maria Tereza a fost de acord cu negocierile fără tragere de inimă.[41]
    Împărăteasa Maria Tereza
    Contrar tuturor așteptărilor, o cantitate semnificativă de sprijin pentru tânăra regină a venit din Ungaria.[42] Încoronarea ei ca regină a Ungariei are loc la Catedrala Sf Martin din Pressburg (astăzi Bratislava), la 25 iunie 1741. Își face intrarea îmbrăcată în costum popular ungar, pe un cal alb. Pentru a potoli setea celor care considerau sexul ca fiind obstacolul ei cel mai serios, Maria Tereza și-a asumat titlurile masculine. Astfel, în nomenclatură, Maria Tereza a fost arhiducele și rege. Între timp, în martie 1741, a născut un băiat voinic botezat Iosif.
    Până în iulie, încercările de conciliere s-au prăbușit complet. Aliatul Mariei Tereza, Electorul de Saxonia, a devenit acum inamicul ei[43] și George al II-lea a declarat Principatul Braunschweig-Lüneburg neutru.[44] Pentru a obține ajutorul ungurilor, ea acordă favoruri boierimii maghiare fără a concede la toate cererile lor. Dieta ungară votează recrutarea unei armate de 40000 de oameni. În noiembrie, trupele franco-bavareze cuceresc Praga iar Carol Albert este recunoscut rege al Boemiei de dieta cehă. La 24 ianuarie 1742 Carol Albert este ales în unanimitate împărat al Sfântului Imperiu Roman.
    Tratatul de la Breslau din iunie 1742 pune capăt ostilităților dintre Austria și Prusia. Aproape întregul teritoriu al Sileziei, cu bogățiile și populația ei de un milion de locuitori revin Prusiei. Decepționată, Arhiducesa face o prioritate din a recupera Boemia.[45] Trupele franceze părăsesc Boemia în iarna aceluiași an. La 12 mai 1743, Maria Tereza s-a autoîncoronat regină a Boemiei în Catedrala Sf. Vitus, într-o atmosferă de sărbătoare.[46][47] În 1744, succesele militare ale Austriei îl exasperează pe Frederic al II-le al Prusiei.
    La începutul lunii ianuarie 1744, împăratul Carol Albert moare la reședința de vară a ducilor de Bavaria. Singurul fiu al acestuia, Maximilian, se grăbește să trateze cu Maria Tereza. În schimbul Bavariei, el se angajează să voteze pentru alegerea soțului ei ca împărat al Sfântului Imperiu Roman.
    Francisc Ștefan este ales împărat al Sfântului Imperiu Roman la 13 septembrie 1745. Prusia îl recunoaște ca împărat și Maria Tereza recunoaște încă o dată pierderea Sileziei prin Tratatul de la Breslau în decembrie 1745.[48] La 28 octombrie 1748, la Aix-la-Chapelle, este semnat tratatul prin care Maria Tereza este recunoscută definitiv drept stăpână a statelor Habsburgilor, din care au fost rupte Silezia (oferită Prusiei), o mică parte din Milano (oferită regelui Sardiniei), și ducatele de Parma și Piacenza (oferite Spaniei).
    Domeniul Croanei numără 22 de milioane de oameni distribuiți în statele ereditare (ducatele Austria, Stiria, Carintia, Carniola și Tirol), regatele Ungaria și Boemia, posesiunile italiene (Lombardia, Istria) și flamande (Luxemburg, Brabant, Flandra). 
    Bătălia de la Kolin, 1757
    Invazia Saxoniei de către Frederic al Prusiei în august 1756 începe Războiul de Șapte Ani. Împărăteasa Maria Tereza și cancelarul ei, contele Kaunitz și-au dorit să iasă din război recâștigând Silezia.[49] Austria a făcut alianță cu Franța și Rusia, Marea Britanie cu Prusia și Portugalia. Războiul începe cu o înfrângere a austriecilor la Lobositz. În urma eșecului, comandantul trupelor austriece devine Prințul Karl Alexander de Lorena, cumnatul împărătesei.[50]
    Frederic a fost surprins de Lobositz; în cele din urmă el s-a regrupat pentru un alt atac, în iunie 1757. Bătălia de la Kolin care a urmat a fost o victorie decisivă pentru Austria. Frederic a pierdut o treime din trupele sale și înainte ca lupta să se termine, el a părăsit scena.[51] Prusia este privată de fondurile venite din Anglia, care este obligată să susțină un război maritim cu Franța pentru America de Nord. La 12 august 1759 austriecii și rușii îi bat pe prusaci la Kunersdorf.
    În 1762 țarina Elisabeta a Rusiei moare iar succesorul ei, Petru al III-lea, mare admirator al regelui Frederic cel Mare, retrage Rusia din coaliția franceză. Prusia a început să-i expulzeze pe austrieci din Saxonia și pe francezi din Hesse-Kassel. Prin Tratatele de pace de la Paris și Hubertusburg, Franța a fost forțată să renunțe la cele mai multe dintre coloniile sale americane. Pentru Austria, însă, rezultatul a fost status quo ante bellum
    Maria Tereza cu familia, 1754, de Martin van Meytens.
    Pe parcursul a douăzeci de ani, Maria Tereza a dat naștere la șaisprezece copii, dintre care treisprezece au supraviețuit copilăriei. Primul lor copil, Maria Elisabeta(17371740), s-a născut la mai puțin de un an după nuntă. Sexul copilului a generat dezamăgire, ca și nașterea următoarelor fiice: Maria Anna și Maria Carolina. În timp ce se lupta pentru moștenirea lor, Maria Tereza a născut un fiu pe care l-a numit după Sfântul Iosif, la care se rugase îndelungat în timpul sarcinii, pentru un moștenitor masculin.
    Copilul favorit al Mariei Tereza, Maria Christina, s-a născut când împărăteasa a împlinit 25 de ani, cu patru zile înainte de înfrângerea armatei austriece în Bătălia de la Chotusitz. Încă cinci copii s-au născut în timpul războiului: Maria ElisabetaCarol IosifMaria AmaliaLeopold și Maria Carolina.
    În această perioadă, nu a existat odihnă pentru Maria Tereza; războiul și perioadele fertile au fost efectuate simultan. Cinci copii s-au născut în timpul păcii dintre Războiul de Succesiune Austriacă și Războiul de Șapte AniMaria IoanaMaria JosephaMaria CarolinaFerdinand și Maria Antoaneta. Ultimul ei copil, Maximilian Franz, s-a născut în timpul Războiul de Șapte Ani, când Maria Tereza avea 39 de ani.[53] Maria Tereza a afirmat că, dacă nu ar fi fost aproape întotdeauna însărcinată, ar fi intrat în lupte ea însăși.[54]
    Mama Mariei Tereza, împărăteasa Elisabeta Cristina, a murit în 1750. Patru ani mai târziu a murit guvernanta Mariei Tereza, Marie Karoline von Fuchs-Mollard. Împărăteasa și-a arătat recunoștința față de contesa Fuchs îngropînd-o în cripta imperială, alături de membrii familiei imperiale.[55]
    La scurt timp după ce a dat naștere copiilor mai mici, Maria Tereza s-a confruntat cu sarcina de a-i căsători pe cei mari. Ea a condus negocieri de căsătorie pe lângă campaniile de războaie și taxele de stat. Și-a tratate copii cu afecțiune dar i-a folosit în jocurile dinastice și a sacrificat fericirea lor în beneficiul statului.[56][57] O mamă devotată, dar conștientă de poziția ei, ea a purtat corespondență cu toți copiii ei cel puțin o dată pe săptămână și se presupune că a exercitat autoritatea asupra copiilor ei, indiferent de vârsta și rangul lor.[58]
    Împărăteasa văduvă împreună cu șase dintre copii ei, 1776, de Heinrich Füger.
    După ce a 50 de ani, în mai 1767, Maria Tereza s-a îmbolnăvit de variolă de la nora ei, Maria Josepha de Bavaria.[59] Ea a supraviețuit, însă nora sa nu. Maria Tereza și-a forțat fiica, Arhiducesa Maria Josepha, să se roage cu ea în cripta imperială alături de mormântul desigilat al împărătesei Maria Josepha. După două zile Arhiducesei i-au părut erupții de variolă și curând a murit. Maria Carolina a înlocuit-o ca mireasa pre-destinată a regelui Ferdinand al IV-lea al Napoli. Maria Tereza s-a blamat pentru moartea fiicei ei pentru restul vieții. La momentul respectiv, conceptul de o perioadă de incubație era în mare parte necunoscut; este nevoie de cel puțin o săptămână pentru a apărea erupții cutanate de variolă după ce o persoană este infectată. Având în vedere că erupția a apărut la două zile după ce Maria Josepha a vizitat cripta, Arhiducesa trebuie să fi fost infectată cu mult înainte.
    În aprilie 1770, fiica cea mică a Mariei Tereza, Maria Antonia, s-a căsătorit la Viena, prin procură, cu Louis, Delfin al Franței. Educația Mariei Antonia a fost neglijată, și atunci când francezii s-au arătat interesați de ea, mama ei a educat-o cum a putut mai bine despre curtea de la Versailles și francezi. Maria Tereza a ținut o corespondență cu Maria Antonia, numită acum Maria Antoaneta, în care ea de multe ori i-a reproșat lenea și frivolitatea și a certat-o pentru incapacitatea ei de a concepe un copil.[58]
    Maria Tereza nu a fost critică doar cu Maria Antoaneta. Ei nu-i plăcea rezerva lui Leopold și de multe ori îl acuza de a fi rece. Ea a criticat-o pe Maria Carolina pentru activitățile sale politice, pe Ferdinand pentru lipsa lui de organizare, și pe Maria Amalia pentru trufia și slaba ei franceză. Singurul copil pe care nu l-a certat în mod constant a fost Maria Christina, care s-a bucurat de încrederea deplină a mamei sale, deși ea nu a reușit să-și mulțumească mama într-un aspect - nu a născut nici un copil care să fi supraviețuit.[58]
    Una dintre cele mai mari dorințe ale Mariei Tereza a fost de a avea cât mai multe nepoți posibil, dar ea a avut doar aproximativ 24 la data decesului ei, dintre care toate fetele cele mari au fost numite după ea, cu excepția Carolinei de Parma, nepoata ei de la Maria Amalia. 
    Maria Tereza și Francis au avut 16 copii (11 fete și 5 băieți):
  • 1794Sophia Frederica de Mecklenburg-Schwerin (24 august 1758 – 29 noiembrie 1794) a fost prințesă și ducesă de Mecklenburg-Schwerin prin naștere și prințesă a Danemarcei prin căsătorie. 
    Ducesa Sophia Frederica și fratele ei, Frederic, 1764, Georg David Matthieu
    Sophie Friederike von Mecklenburg-Schwerin a fost singura fiică a Ducelui Louis de Mecklenburg-Schwerin și a soției acestuia, Charlotte Sophie de Saxa-Coburg-Saalfeld. S-a născut la Schwerin. Singurul ei frate a fost Frederic, care era cu doi ani mai mare. La 21 octombrie 1774 la Copenhaga, s-a căsătorit cu Prințul Frederic al Danemarcei și Norvegiei, fiul regelui Frederic al V-lea al Danemarcei și a celei de-a doua soții, Juliane Marie de Brunswick-Wolfenbüttel, care a fost regentă a Danemarcei în perioada 1772-1784. Sophia avea 16 ani când s-a căsătorit.
    Sophia Frederica, cunoscută în Danemarca drept Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin, a fost descrisă ca fiind drăguță, cu șarm și inteligentă. La sosirea în noua ei țară adoptivă a avut o perioadă grea de adaptare la noul ei mediu, mai rigid, dar a devenit destul de populară. Se spune că a fost dezamăgită când l-a cunoscut pe soțul ei pentru prima dată, dar au ajuns să fie pasionați unul de celălalt, deși se presupune că amândoi au avut iubiți.
    Soțul ei a avut-o ca amantă pe doamna ei de onoare, Caja Hviid, în timp ce există zvonuri că tatăl copiilor Sophiei Frederica a fost aghiotantul soțului ei, Frederik von Blücher.
    Se spune că armonia căsătoriei lor s-a bazat pe înțelegere reciprocă. Prietenia armonioasă dintre soți a creat o teamă că influența Sophiei Frederica asupra soțul ei ar duce la o interferență în politică.
    A murit la Palatul Sorgenfri la vârsta de 36 de ani. Sophia Frederica și Prințul Frederic au avut următorii copii:
  • 1819Frederic Louis de Mecklenburg-Schwerin (13 iunie 1778Ludwigslust – 29 noiembrie 1819, Ludwigslust) a fost prinț ereditar al Marelui Ducat de Mecklenburg-Schwerin. A fost fiul lui Frederic Francisc I, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin și a Prințesei Louise de Saxa-Gotha-Altenburg. La Gatchina în apropiere de Sankt Petersburg, la 12 octombrie/23 octombrie 1799 el s-a căsătorit cu Marea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei, fiica Țarului Pavel I al Rusiei. Cuplul a avut doi copii:
    1. Paul Frederic de Mecklenburg-Schwerin (1800-1842) care în 1822 s-a căsătorit cu Prințesa Alexandrine a Prusiei (1803-1892)
    2. Marie de Mecklenburg-Schwerin (1803-1862), care în 1825 s-a căsătorit cu Georg, Duce de Saxa-Altenburg.
    După decesul Elenei în 1810 el s-a recăsătorit cu Prințesa Caroline Louise de Saxa-Weimar-Eisenach, fiica lui Karl August, Mare Duce de Saxa-Weimar-Eisenach. Cuplul a avut trei copii:
    1. Albert de Mecklenburg-Schwerin (1812-1834)
    2. Hélène de Mecklenburg-Schwerin (1814-1858), care în 1837 s-a căsătorit cu Prințul Ferdinand Philippe, Duce de Orléans (1810-1842) fiul cel mare al regelui Ludovic-Filip I al Franței
    3. Magnus de Mecklenburg-Schwerin (1815-1816)
    La doi ani după decesul Carolinei, în 1818, el s-a căsătorit cu Augusta de Hesse-Homburg, fiica lui Frederic al V-lea, Landgraf de Hesse-Homburg.
    Printre descendenții lui Friedrich Louis se includ: regina Beatrix a Țărilor de Jos, regina Margareta a II-a a Danemarcei, regina Anne-Marie a GrecieiHenri d'Orléans, Conte de ParisCarlos, Duce de Parma, Gustav, Prinț Ereditar de Sayn-Wittgenstein-Berleburg, Maria Vladimirovna, Mare Ducesă a Rusiei și Georg Friedrich, Prinț al Prusiei
    Frederick Louis
    Mare Duce Ereditar de Mecklenburg-Schwerin
    Friedrich Ludwig zu Mecklenburg-Schwerin.jpg

    PărințiFriedrich Franz I, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin
    Prințesa Louise de Saxa-Gotha-Altenburg Modificați la Wikidata
    Frați și suroriGustav Wilhelm von Mecklemburg-Schwerin[*]
    Louise Charlotte de Mecklenburg-Schwerin
    Ducesa Charlotte Frederica de Mecklenburg-Schwerin
    Adolf of Mecklenburg[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuMarea Ducesă Elena Pavlovna a Rusiei
    Prințesa Caroline Louise de Saxa-Weimar-Eisenach
    Augusta de Hesse-Homburg
    CopiiPaul Frederic, Mare Duce de Mecklenburg
    Marie Louise, Ducesă de Saxa-Altenburg
    Ducele Albert
    Helene, Ducesă de Orléans
    Duke Magnus
  • 1835Prințesa Catharina Frederica de Württemberg (n. ,[1][2] Sankt PetersburgImperiul Rus – d. ,[2] LausanneElveția a fost a doua soție a lui Jérôme Bonaparte, fratele mai mic al împăratului Napoleon I al Franței
    Catharina de Württemberg
    Regină a Westfaliei
    Prințesă de Montfort
    Catharina van Württemberg.jpg
    Portret al reginei Catharina

    PărințiFrederic I de Württemberg
    Ducesa Augusta de Brunswick-Wolfenbüttel Modificați la Wikidata
    Frați și suroriWilhelm I de Württemberg
    Prințul Paul de Württemberg Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuJérôme Bonaparte
    CopiiJérôme Napoléon Charles Bonaparte, al 2-lea Prinț de Montfort
    Mathilde Bonaparte, Prințesă de San Donato
    Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte
  • 1852Nicolae Bălcescu (n. 29 iunie 1819București – d. 29 noiembrie 1852Palermo) a fost un istoricscriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul. Născut în București, într-o familie de mici boieri, era fiul pitarului Barbu și al „serdăresei” Zinca Petreasca-Bălcescu. Va lua numele de familie al mamei sale, originară din Bălcești, Vâlcea, în locul celui al tatălui, Petrescu. Tatăl lui Nicolae Bălcescu a murit în anul 1824. Nicolae Bălcescu avea doi frați: Costache și Barbu, precum și două surori: Sevasta și Marghioala. Într-un alt document se mai pomenește și de o altă soră: Eleni.Studiază la Colegiul Sfântul Sava, începând cu 1832, fiind pasionat de istorie, avându-l coleg pe Ion Ghica, iar ca profesori, între alții, pe Ion Heliade Rădulescu. La 19 ani intră în armată, iar în 1840 participă, alături de Eftimie Murgu, Marin Serghiescu Naționalul, la conspirația Filipescu, care este descoperită, și este închis la Mănăstirea Mărgineni, unde a rămas doi ani, până la 21 februarie 1843, la plecarea domnitorului Ghica și venirea lui Bibescu [7].
  • Bustul lui Nicolae Bălcescu, la Palermo, în SiciliaDupă ce este eliberat înființează împreună cu Ion Ghica și Christian Tell o altă organizație secretă numită Frăția, călătorește prin toate teritoriile locuite de români: Țara Românească, Moldova, Transilvania, Bucovina, precum și prin Franța și Italia și studiază istoria, fiind editor, alături de August Treboniu Laurian, al unei reviste de istorie numită Magazin istoric pentru Dacia, apărută începând cu 1844.În Franța s-a implicat în revoluția din februarie 1848. Inspirat de această revoluție s-a întors la București pentru a participa la revoluția din 11 iunie, fiind timp de două zile ministru de externe și secretar de stat al guvernului provizoriu instaurat de revoluționari. Va fi de partea liberalilor, dorind împroprietărirea țăranilor și vot universal.
    În același an i s-a născut la Pesta un fiu, Bonifaciu Florescu, rezultat din relația sa cu Luxița Florescu, fiica marelui agă Iordache Florescu.
    Arestat la 13 septembrie 1848 de autoritățile Imperiului Otoman care au înăbușit revoluția, reușește să evadeze și să treacă în Transilvania, de unde a fost expulzat apoi de autoritățile habsburgice.
    În primele luni ale anului 1849, trece prin TriesteAtena și ajunge la Constantinopol. Apoi, la Debrețin, se întâlnește cu Lajos Kossuth, conducătorul revoluției maghiare, încercând un aranjament „pacificator” între revoluționarii români transilvani și cei maghiari. Lajos Kossuth îi face lui Bălcescu o impresie bună și este de acord cu „proiectul” revoluționarului român.
    La 2 iulie 1849 se găsește la Pesta, unde este semnat „proiectul de pacificare”, un acord româno-maghiar cu revoluționarii unguri. Avram Iancu și revoluționarii săi se declară de acord să rămână neutri față de acțiunile militare ale maghiarilor, dar aceștia nu își respectă promisiunile și se ajunge din nou la conflict. În același timp însă trupele imperiale contrarevoluționare habsburgice și ruse intră în Transilvania și revoluția maghiară condusă de Kossuth este înfrântă.
    Ca istoric, marea sa operă a fost „Românii supt Mihai-Voievod Viteazul”, pe care a scris-o în exil, începând cu 1849, rămasă în manuscris și publicată de Alexandru Odobescu, în 1861 - 1863.
    Se exilează la Paris, unde încearcă să coaguleze forțele revoluționare europene aflate în exil, pentru întemeierea unei confederații europene. Cu un pașaport eliberat la Paris, la 27 septembrie 1850, „au nom de Sa Majesté l'Empereur des Ottomans”, în primăvara lui 1852, pleacă la Constantinopol, de aici, la Galați și încearcă să pătrundă în Țara Românească, însă autoritățile nu-i permit, deși e bolnav și vrea să o vadă pe mama sa, în vârstă și bolnavă. Medicii îi sfătuiesc să se stabilească în Italia, unde clima e mult mai blândă. Trece prin MaltaNapoli și se stabilește la Palermo, în Sicilia, la hotelul „Alla Trinacria”. Moare la Palermo de tuberculoză la vârsta de 33 de ani. 

    CRONOLOGIE

    A murit la Palermo, dar nu a fost îngropat la groapa săracilor cum s-a scris, ci transportat la mânăstirea Capucinilor, specializată în mumificări. Mumia lui se poate vedea și astăzi în galeria acelei mânăstiri, cu mențiunea: "Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei".
    • 1861 - 1863 - Apare postum, în Revista română a lui OdobescuRomânii supt Mihai-Voievod Viteazul.
    • 1877 - Al. I. Odobescu îngrijește editarea în volum a celei mai importante scrieri a lui Bălcescu, Românii supt Mihai-Voievod Viteazul
      Nicolae Bălcescu
      Gheorghe Tattarescu - Nicolae Balcescu.jpg
      Nicolae Bălcescu
      * 1877: Ioan Olteanu (n. 25 decembrie 1839Sinteșticomitatul Caraș-Severin – d. 29 noiembrie 1877Beiușcomitatul Bihor) a fost un episcop român unit de Lugoj și de Oradea. Ioan Olteanu a urmat studiile liceale la Lugoj și la Blaj, iar studiile superioare de teologie la Blaj și la Viena.
      După după trei ani de studii superioare a fost numit profesor de limba română la Liceul din Lugoj și actuar în cancelaria eparhială. Ceva mai târziu a fost hirotonit preot și a fost numit secretar episcopal, notar consistorial, protopop și camerar papal.
      În 1870 a fost numit episcop al Eparhiei Lugojului și a fost hirotonit episcop de către Iosif Pop Silaghi, episcopul eparhiei române unite cu Roma de Oradea Mare, iar în 1874, după decesul episcopului Iosif Pop Silaghi, a fost numit episcop al Eparhiei de Oradea Mare, la Lugoj urmându-i episcopul Victor Mihaly de Apșa. În calitate de episcop de Oradea Mare, Ioan Olteanu s-a îngrijit de buna funcționare a Liceului din Beiuș, pe care l-a restaurat. În același timp s-a îngrijit de restaurarea reședinței eparhiale din aceeași localitate, iar reședința episcopală de la Oradea a primit o aripă nouă.
      Olteanu a fost asistent la tronul pontifical și onorat cu multe decorații, între altele cu Marea Cruce al Ordinului Franz Joseph. S-a îmbolnăvit de o ciroză și a decedat în vârstă de 38 de ani, la 29 noiembrie 1877, în Beiuș. A fost înmormântat într-o criptă din Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea
      Ioan Olteanu
      Ioan Olteanu 1.jpg
      * 1897: George Emanuel Lahovari, cunoscut și ca G. Em. Lahovary (n. 1 august 1854 - d. 29 noiembrie 1897) a fost un ziarist român decedat în urma unui duel.[1]
      Dimitrie R. Rosetti, în Dicționarul Contimporanilor din 1897 îl descrie astfel:[2]
      Lahovari (Gheorghe Em.). - Ziarist, născut la 1 august 1854, încetat din viată la 29 Noembrie 1897. A făcut toate studiile sale în Paris de unde s'a întors cu diploma de licențiat în drept. A început prin a intra în diplomație la 1879 ca atașat de legațiune, apoĭ a trecut în 1881 șef al cabinetuluĭ Ministruluĭ de externe.
      La 1885, cumpěră dela Al. Ciurcu ecspulsat, ziarul l’Indépendance Roumaine și duse în capul acestuĭ organ de publicitate o violenă campanie contra guvernuluĭ liberal. Deputat în Cameră de la 1888 până la 1891, G. Em. Lahovary a fost censor la Banca Națională până la 1895 când a demisionat.
      În 1897 ziarul sěŭ susținând până la un punct oare care politica guvernuluĭ liberal, G. Em. Lahovary în urma uneĭ polemice personale violentă cu Nicolae Filipescu, și ziarul Epoca, a fost provocat în duel de N. Filipescu și a murit pe teren, străpuns de spada adversaruluĭ seŭ. Scrierĭ: Essai sur la politique de la Roumanie contemporaine Histoire d'une fiction. Le gouvernement des partis (1897).”
    1924Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini (n. 22 decembrie 1858LuccaItalia - d. 29 noiembrie 1924BruxellesBelgia) a fost un compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo (conform cu termenul din italiană vero = adevărat). Puccini s-a născut într-o familie cu tradiții muzicale. Tatăl său, Michele, conducea orchestra orășenească din Lucca, era organist al Domului din localitate și compusese câteva opere de calitate modestă, un Miserere și câteva cantate pe teme religioase. A murit tânăr, când Giacomo avea doar 5 ani. Primele lecții de muzică le primește de la unchiul lui, Fortunato Maggi, care nu îl consideră prea dotat. Continuă studiile cu Carlo Angeloni, avându-l coleg pe viitorul compozitor Alfredo Catalani. Cu Angeloni, Puccini face progrese. În martie 1876 asistă în orașul Pisa la o reprezentație cu opera Aida de Giuseppe Verdi și din această clipă visează să devină compozitor de opere. În același an compune un Preludiu simfonic, doi ani mai târziu un Motet și un "Credo", cu a căror execuție obține un oarecare succes. În toamna lui 1880 pleacă la Milano, unde - cu sprijinul financiar din partea reginei Margherita a Italiei - se înscrie la Conservator, avându-l ca profesor pe Amilcare Ponchielli.
    Pe 31 mai 1884 are loc la Teatro Dal Verme din Milano premiera primei sale opere, "Le Villi", cu care recoltează succes din partea publicului și a criticii. După o muncă asiduă de câțiva ani, i se reprezintă la Teatro alla Scala din Milano opera "Edgar", de data aceasta fără vreun succes deosebit. Șase ani mai târziu, pe 1 februarie 1895, obține un succes triumfal cu opera "Manon Lescaut", executată în premieră pe scena teatrului Regio din Torino.
    "Tosca" - Afișul pentru premiera din 14 ianuarie 1899 la Teatro Costanzi din Roma
    Turandot - Afișul pentru premiera postumă a operei la Teatro alla Scala din Milano, 25 aprilie 1926
    Tot în acest teatru, pe 1 februarie 1896, are loc premiera operei "La Bohème" (Boema), sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini. În concluzia cronicei sale, criticul muzical Carlo Bersezio scrie: "La Bohème (Boema) nu va lăsa probabil urme deosebite în teatrul nostru". Opera se va impune totuși mai târziu după o reprezentație la teatrul din Palermo și apoi pe scenele principalelor teatre de operă din Italia. În ziua de 14 ianuarie 1900 se reprezintă în premieră la Teatro Costanzi din Roma opera "Tosca", în rolul titular soprana română Hariclea Darclée. Deja la prima arie a tenorului, Recondita armonia, succesul este asigurat, pentru ca după aria sopranei, Vissi d'arte, publicul să aplaude în picioare.
    În anul 1904, Puccini se căsătorește cu Elvira Bonturi, cu care va avea un fiu, Tonio. Pe 17 februarie, reprezentarea operei "Madame Butterfly" la Milano se soldează cu un adevărat dezastru. Abia după o refacere a libretului și a muzicii, opera capătă audiență la public, după o prezentare, câteva luni mai târziu, la Teatro Grande din Brescia ['breʃ:a ].
    În 1910, debutează cu succes în New York la Metropolitan Opera cu "La Fanciulla del West": dirijor este Arturo Toscanini, solist Enrico Caruso. Tot la Metropolitan Opera, va avea loc premiera pe 14 decembrie 1918 a Tripticului de opere în câte un act, "Il Tabarro""Suor Angelica" și "Gianni Schicchi" [an:i s'kik:i ].
    În anul 1921, Puccini se mută în orașul Viareggio, unde începe să lucreze la compunerea operei "Turandot". Opera va rămâne însă neterminată. Puccini moare la 29 noiembrie 1924, într-o clinică din Bruxelles, la câteva zile după o operație la gât, în urma unui cancer al laringelui. Opera "Turandot", în versiunea neterminată, va fi reprezentată pe 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea muzicală a lui Arturo Toscanini. În reprezentațiile ulterioare, opera va fi prezentată cu completările făcute de Franco Alfano după schițele rămase de la Puccini.
    Creația artistică a lui Giacomo Puccini se întinde pe o perioadă de 40 de ani, din 1884 până în 1924, timp în care a compus 12 opere. Acest număr restrâns dovedește o dată mai mult exigența artistică deosebită a compozitorului. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini încă din timpul vieții sale, dăinuie până în ziua de astăzi și este în continuă creștere. Puccini a avut o apreciere deosebită pentru cântăreții români. L-a ales pe tenorul Grigore Gabrielescu pentru premiera mondială a operei Edgar (rolul titular) iar mai târziu pe Hariclea Darclée pentru premiera mondială a operei Tosca (rolul titular). Aceasta din urmă i-a sugerat introducerea unei arii pentru soprană în actul al doilea, astfel născându-se celebra Vissi d'arte. Opere: 
  • "Le Villi"31 mai 1884Teatro dal VermeMilano
  • "Edgar"21 aprilie 1889Teatro alla ScalaMilano
  • "Manon Lescaut"1 februarie 1893Teatro RegioTorino
  • "La Bohème"1 februarie 1896Teatro RegioTorino
  • "Tosca"14 ianuarie 1900Teatro CostanziRoma
  • "Madama Butterfly"17 februarie 1904Teatro alla ScalaMilano
  • "La Fanciulla del West"10 decembrie 1910Metropolitan OperaNew York
  • "La rondine"27 martie 1917, Opera din Monte Carlo
  • "Il trittico" - "Il Tabarro""Suor Angelica""Gianni Schicchi"14 decembrie 1918Metropolitan OperaNew York
  • "Turandot", postum 25 aprilie 1926Teatro alla ScalaMilano 
    Giacomo Puccini
    GiacomoPuccini.jpg

    PărințiMichele Puccini[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuElvira Puccini[*] Modificați la Wikidata
  • 1974Ion Nestor (n. 25 august 1905Focșani - d. 29 noiembrie 1974București) a fost un istoric și arheolog român, membru corespondent al Academiei Române. A urmat studiile secundare la Focșani, iar pe cele universitare la București, urmând cursurile Facultății de Litere și Filozofie, secția Filologie Clasică până în 1926, obținând licența în filologie clasică și secundar arheologie. Interesul pentru studiu i-a facilitat specializarea în anii 1928-1932 la Berlin și Marburg (Lahn), participând totodată la cercetările arheologice care relevau cultura neolitică de la Goldberg (ordlingen). Prezența la Berlin l-a adus și în fața unor materiale păstrate în cadrul Muzeului de Arheologie, la secția preistorică, provenind de pe teritoriul românesc, recoltate în deceniile anterioare. Studierea lor i-a permis realizarea fișelor de evidență pentru cele din culturile Cucuteni, Sărata Monteoru, Cernavodă ș.a.
    Ion Nestor a fost, alături de Sorin Pavel și Petre Pandrea, autor al Manifestului Crinului Alb, publicat în numerele 8-9 (august-septembrie) din 1928 ale revistei Gândirea.[1][2] A devenit, potrivit criticului Zigu Ornea, un adept al ideologiei rasiste a filozofului german Oswald Spengler.[3]
    În anul 1932 a prezentat ca teză de doctorat la Universitatea „Philip” din Marburg o pertinentă analiză a stadiului cercetărilor în domeniul preistoriei de pe teritoriul României. Comisia de examinare, apreciind superlativ contribuția cercetătorului, i-a recomandat să întreprindă în continuare noi cercetări care să permită redactarea unei ample lucrări care să ofere o largă paletă de date referitoare la evoluția viețuirii omului în teritoriul carpato-dunăreano-pontic în timpurile îndepărtate. Această lucrare, care prin completările făcute a devenit o laborioasă sinteză, a fost publicată în 1933 în limba germană (Der Stand der Vorgerschichtsforschung in Rumänien) și a fost distinsă de Academia Română cu Premiul „Vasile Pârvan”.
    Pasionatul cercetător a considerat de datoria lui să aprofundeze problemele coroborând informațiile deja dobândite, tezaurizate în colecțiile muzeelor. În acest sens, la 13 februarie 1934, dr. Ion Nestor, asistent la Muzeul Național de Antichități, informa conducerea Ministerului Instrucțiunii, Cultelor și Artelor că a publicat la Berlin, sub auspiciile Institutului Arheologic din Germania o lucrare de sinteză despre preistoria României. Considerând că este necesară o completare a documentației pe baza unor vizite la muzee și realizarea de fotografii, a solicitat sprijinul material din partea ministerului. Rezoluția ministrului din 13 februarie 1934 solicită academicianului prof. Ioan Andrieșescu, directorul Muzeului Național de Antichități din București, să refere în această problemă. Operativ la 18 februarie 1934 ministerul primea răspunsul lui Ioan Andrieșescu care, prin cele formulate, făcea o călduroasă recomandare la adresa lui Ion Nestor.
    Doctor docent în istorie, arheolog, cu o intensă activitate în cadrul Muzeului Național de Antichități și a Institutului de Arheologie din București a coordonat în decursul anilor de activitate cercetările de pe șantierele arheologice de la Glina, Sărata Monteoru, Zimnicea, Glăvăneștii Vechi, Corlăteni, Suceava, Dridu, Bratei, Păcuiul lui Soare.
    Din 1945 a desfășurat concomitent o prestigioasă carieră didactică ca profesor la Universitatea din București, contribuind la formarea de discipoli care, prin cele întreprinse, au dovedit că au receptat cum se cuvine cele învestite de mentorul Ion Nestor. Prin studiile întreprinse, Ioan Nestor a contribuit la fundamentarea procesului de formare a poporului român, constituind totodată un prețios îndreptar metodologic pentru mai tinerii colaboratori prin modul de analiză, de sinteză, de susținere a tezelor enunțate.
    Ion Nestor a avut contribuții majore în domeniul periodizării culturilor neo și eneolitice a perioadei de tranziție care a condus la epoca metalelor. Contribuțiile sale au fost integrate în tratatul Istoria României, vol. I, 1960 și în Istoria poporului român, 1970.
    Pedant publicist, cele încredințate tiparului constituie un permanent îndreptar metodologic. Aprecierea din partea cercetătorilor străini s-a concretizat și prin încredințarea misiunii de a fi redactor pentru România a contribuțiilor integrate în Inventaria Archeologica și Prähistorirische Bronzefunde, precum și prin alegerea sa ca membru al Institutului Arheologic German, al Societății de Arheologie din Iugoslavia, al Consiliului permanent al Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice, al Uniunii Internaționale de Arheologie Slavă. La 2 iulie 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
    Ca formator de viitori cercetători, Ion Nestor era atent la modul de enunțare a constatărilor fiecărui participant pe șantier, intervenind, atunci când considera necesar, cu conexiuni care permiteau o clarificare a problemei în discuție. Pedant până la detaliu, cerea colaboratorilor să acorde atenție fiecărui amănunt întâlnit în cadrul săpăturii, consemnarea imediată a celor observate, permițând ulterior realizarea unei analize a cărei finalitate consta în înțelegerea evoluției modului de viată a creatorilor culturii materiale și spirituale respective.
  • 1981Natalie Wood, actriță americană (n. 1938)
  • 1982: Lazăr Dubinovschi (n. 1 mai 1910Fălești - d. 29 noiembrie 1982Chișinău) a fost un sculptor din Republica Moldova. Lazăr Dubinovschi s-a născut la data de 1 mai 1910 în orașul Fălești, după alte surse în satul Albinețul Vechi din raionul Fălești, în familia învățătorului Ițic Dubinovschi. În anul 1917 familia sa s-a mutat în orașul Bălți, unde a intrat la Școala secundară și a studiat desenul în cercul școlar de la Școala secundară I.V. Savin.
    A studiat la Academia de Arte Frumoase din București în atelierul lui Dimitrie Paciurea, ulterior sub conducerea lui Oscar Han (1925-1929). La un moment dat, din lipsă de resurse materiale, Lazăr Dubinovschi, a vrut să părăsească școala. Oscar Han l-a internat vara în spital, pentru ca acesta să aibă casă și masă pe timpul vacanței, și astfel a putut să-și termine studiile.
    Călătorește în anul 1929 la Paris, lucrând de probă în atelierul lui Antoine Bourdelle, de unde revine și își susține lucrarea de diplomă. În anul 1930 revine în orașul Bălți, lucrând până în anul 1941 ca profesor de desen la Școala secundară particulară.
    A început să frecventeze saloanele Societății Basarabene de Arte Frumoase. Prima sa expoziție a avut loc în anul 1939, la Iași. Încă de atunci manifesta un interese special pentru sculptura portretistică: pictând printre altele portretele profesorilor Al. Philippide și Garabet Ibrăileanu. După cedarea Basarabiei către URSS, se prezintă din proprie inițiativă direct la NKVD și se înrolează în Armata Sovietică, fiind angajat ca principal artist la Casa Armatei Roșii din Bălți.
    În timpul celui de al II-lea război mondial s-a aflat pe front. Fiind rănit grav, este demobilizat în anul 1943 și evacuat pentru tratament la Spitalul militar din Irkutsk, unde lucrează în calitate de sculptor (1943-1944). Creează cu acest prilej ciclul compozițional Moldova în flăcări, expus la Irkutsk. Revine la Chișinău unde pe parcursul anilor creează o galerie întreagă de portrete, monumente și compoziții sculpturale. Până în anul 1951 a lucrat ca șef al administrației Comisiei artistice din RSSM.
    Între anii 1951-1953 a făcut parte din grupul de sculptori care a lucrat la realizarea monumentalei statui a lui Stalin pentru Canalul Volga-Don. Imediat după revenirea la Chișinău a lucrat la realizarea statuii ecvestre a lui Grigore Kotovski din Chișinău, amplasată în centru capitalei RSSM în anul 1954. La această statuie a lucrat în colaborare cu alți sculptori și arhitecți (K. Kitaika, I. Perșudcev și A. Posjado), inspirându-se de la celebra statuie ecvestră renascentistă a condotierului Coleoni, realizată de celebrul sculptor Verrochio la Veneția.
    Începând din anul 1957 a realizat o galerie de portrete sculpturale, reprezentând oameni de cultură din Moldova: Mihai EminescuVasile AlecsandriGheorghe AsachiCostache NegruzziDimitrie CantemirMiron Costin, A. Sciușev, Oleg Dain, ale căror busturi urmau a fi amplasate în Parcul Pușkin, care s-a deschis în anul următor.
    În perioada 1964-1972 a îndeplinit funcția de director al Comisiei Experților în Artă din cadrul Ministerului Culturii din RSSM. A realizat un monument al victimelor Holocaustului pentru Muzeul comunităților evreiești din România. Între anii 1977-1982 a lucrat la compoziția “Requiem”, ultima sa sculptură, dedicată tragediilor Holocaustului, cunoscută în două variante. Una din ele se află în colecția Muzeului comunităților evreiești din București, cealaltă, la Muzeul Național de artă din Chișinău.
    A fost ales ca membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg (1954) și membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România (1961), fiind laureat al Premiului de Stat al RSSM (1970). A fost decorat cu Ordinul "Drapelul Roșu de Muncă" (1948), Ordinul "V.Lenin" (1960) și Ordinul " Revoluția din Octombrie" (1980). În anul 1963, i s-a conferit titlul de Artist Plastic al Poporului din RSSM.
    A fost căsătorit cu Lilia Dubinovskaia (1910-1966), după moartea prematură a căreia i-a înălțat unul din cele mai frumoase monumente funerare de la Cimitirul Central din Chișinău. Pe un bloc șlefuit din granit negru a fost aplicat un relief în bronz cu imaginea soției sculptorului, realizată în tehnica altoreliefului. Acest monument datează din perioada 1972-1976. După 1990 a fost distrus și a dispărut.
    Sculptorul Lazăr Dubinovschi a încetat din viață la data de 29 noiembrie 1982, în municipiul Chișinău. A fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău, în același cimitir în care își dorm somnul de veci soția și părinții săi. Alături de Lazăr Dubinovschi sunt înmormîntați și cei doi frați ai săi.
    În ziua de 7 august 2014 a fost inaugurată, la Chișinău, o nouă plăcuța memorială dedicată sculptorului, pe fațada blocului în care a locuit acesta, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 132[2][3][4]. Autorul basoreliefului - Stella Kuleva. Lui Lazăr Dubinovschi îi aparțin o serie de monumente din Chișinău, Bălți (de la Lenin la tânărul Boris Glăvan), Kotovski și din alte orașe ale Republicii Moldova. Astfel, în Chișinău există Statuia lui Grigore Kotovski (1954), Monumentul "Eroilor Comsomoliști", consacrat tineretului revoluționar (1959) -- partea de sus a monumentului apare în filmul "Omul merge după soare", regia: Mihail Kalik, 1961, unul din cele mai bune filme făcute vreodată în cinematografia sovietică moldovenească), compozitorului Ștefan Neaga (1964), “Eliberarea" - din fața Hotelului Chișinău (1969), Maxim Gorki - din apropierea Băncii de Stat (1972) și cel dedicat lui Marx și Engels - din fața clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova (1976, distrus în 1991). De asemenea, a sculptat Monumentul lui Grigore Kotovski din orașul Kotovsk (Ucraina), și cel al lui Mihail Frunze, din orașul Bișkek (Kârgâzstan)[5].
    Operele lui Dubinovschi sunt păstrate în Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, în Galeria de stat Tretyakov (portretul academicianului K.I. Skryabin), în Muzeul de stat din Sankt Petersburg, și în alte muzee din fosta URSS. În anul 1979, el a donat 13 sculpturi Muzeului de istorie și etnografie din Fălești, care au fost expuse la etajul II.
    Imaginea copacului din sculptura inspirată de eroul din folclorul moldovenesc "Strâmbă Lemne" (aflat din anul 1945 la Ambasada Rusiei din Luxemburg), a fost utilizată de către Tsekhanovici și Novak pentru stema oficială a orașului Bălți, din perioada sovietică.
    El a creat o galerie de portrete sculpturale - Mihai Eminescu, A.Șciusev, O.Dayn. În anii '60-'70 creează tripticuri monumentale, printre care se distinge Părinții și copiii (Deșteptarea, Răscoala și Tinerețe - dispărut, ca urmare a reamenajării Parcului Catedralei, la începutul anilor'90?). Este autorul portretelor lui A. Raikin, R.Kurț, I.Bogdesco, și ale marilor cărturari moldoveni, precum Dimitrie Cantemir și Miron Costin.
    În 1984, pe piatra de mormânt a lui Lazăr Dubinovschi, a fost amplasat un portret din bronz, realizat de Valeria Rotaru (1945-1986), care a fost distrus la sfârșitul anului 1990, împreună cu piatra tombală. În anul 1991 au fost distruse monumentele Marx și Engels (25 august), Maxim Gorki și altorelieful “Iscusința Moldovei” de pe frontispiciul Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău.
    În anul 2005 Guvernul Republicii Moldova a luat hotărârea de a înființa un muzeu memorial în casa unde a locuit Lazăr Dubinovschi, în Chișinău (fostul Bd. Lenin nr. 132, actualmente Bd. Ștefan cel Mare și Sfînt), dar acest lucru încă nu s-a întâmplat nici până în prezent. Plăcuța memorială a dispărut și ea de pe fațada blocului.
    În 05.12.2008, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova Nr. 258, Monumentul "Eroilor Comsomoliști" este inclus în "Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat", figurează la poz.387B., cu statut de Valoare Națională.
    În 2009 pe soclul Monumentului "Eroilor Comsomoliști" este aplicată o placă cu textul: "Eroilor Comsomolului Leninist", la împlinirea a 50 de ani de la dezvelirea monumentului.
    În anul 2010 a început o campanie de presă împotriva demontării și translatării Monumentului "Eroilor Comsomoliști" (1959), au apărut ample referințe și dezbateri în ziarele: Capitala, Ziarul de Gardă, Timpul, Comunist, precum și pe canalele internautice (bloguri, pagini private, twitter). Este prima discuție amplă, aplicată și multilaterală despre sculptura monumentală de la căderea regimului comunist încoace.
    Tot în 2010 Intreprinderea de Stat Poșta Moldovei a editat un întreg poștal (plic cu nominalul de 1,20 Lei MD; Cod 9/210), care omagiază un secol de la nașterea artistului. Este reprodusă lucrarea "Portretul lui Mihai Eminescu" (1959), din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei.
    În 10 august 2012, canalul TV Publuka din Chișinău, anunță [1] că grupul statuar Marx și Engels - demontat în 1991 (vezi supra) - a fost găsit în garajul Parlamentului Republicii Moldova. Pînă în acest moment nu s-a știut nimic despre locul în care s-a aflat de-a lungul a mai bine de două decenii.
    O nouă controversă[6] s-a declanșat în urma anunțării concursului pentru edificarea „Monumentului Limbii Române”[7], la Chișinău, în 2014. Concursul anunțat de Academia de Științe a RM propunea ca loc de amplasare a noului monument piațeta din fața acestui for academic[8], acolo unde este astăzi „Monumentul eliberării Moldovei de ocupația germano-fascistă”. Cîștigător al concursului a fost declarat sculptorul american de origine română, Vlad Basarab[9][10], care nu a mai fost contactat de autorități, pentru a începe elaborarea monumentului comandat.
    Bustul lui Vasile Alecsandri din Aleea Clasicilor, lucrat de L. Dubinovski
  • 1986Cary Grant, actor american (n. 1904)
  • 1989Ion Popescu-Gopo (n. 1 mai 1923București; d. 29 noiembrie 1989București) a fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a câștigat câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film.
    Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei românești, câștigând, în 1957, premiul "Palme d'or" la Festivalul Internațional de Film de la CannesFranța, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie. A primit titlul de Artist Emerit (anterior anului 1962).
    Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu. Ion Popescu-Gopo s-a născut la data de 1 mai 1923 în orașul București. Gopo a debutat în presă în anul 1939 publicând caricaturi, la fel ca și pionierii animației românești Aurel Petrescu și Marin Iorda. A studiat la Academia de Arte din București, pe care nu a absolvit-o. A urmat în schimb la Moscova un curs de animație pe care l-a absolvit.
    În animație debutează în anul 1949 alături de tatăl său și Matty Aslan cu scurt-metrajul de animație Punguța cu doi bani. Din anul 1950 începe lucreze la Studioul cinematografic București, în cadrul secției de animație. Primele desene animate erau zoomorfe și constituiau fabule educative în spiritul epocii.
    În anul 1951, Gopo produce un alt desen animat: Rățoiul neascultător. Urmează, în regia aceluiași, Albina și porumbelul, apoi: Doi iepurași (1952), Marinică (1953), O muscă cu bani (1954), Șurubul lui Marinică și Ariciul răutăcios (1955), Galateea (1957) etc. Fiind un spirit inovator și nonconformist, Gopo a încercat întotdeauna să depășească barierele tehnice și modelele, străduindu-se să fie un pionier în tot ce a întreprins. „Omulețul lui Gopo”, sau, mai simplu, „omulețul”, creația lui Ion Popescu-Gopo, este personajul nud și schițat din câteva linii, care interpretează însă atât de complet problemele lumii contemporane.
    Mai târziu a mărturisit că nereușind să realizeze desene animate de perfecțiunea tehnică a filmelor americane de animație, Gopo a inițiat o revoltă anti-Disney:[4]
    „Când am văzut că nu pot să egalez perfecțiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumusețe-nu, culoare-nu, gingășie-nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul.”
    —Ion Popescu-Gopo
    Primul său succes, Marele Premiu (Palme d'or) la Cannes (1957) cu Scurtă istorie, a fost și cel mai mare. Iată cum a apreciat la vremea respectivă Georges Sadoul inovația lui Gopo:
    „Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm și imaginație. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici școlii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleț a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu.”
    —Georges Sadoul
    Însuși Ion Popescu-Gopo declara, peste ani:[5]
    „Am făcut un omuleț cu mare economie de linii. Ochii lui sunt două puncte, nu și-i poate da peste cap și nici nu se uită galeș. Mi-am redus de bunăvoie posibilitățile. Gura lui este aproape imobilă. Nu am folosit nici expresia feței. Subiectul însă a căpătat forță.”
    —Ion Popescu-Gopo
    Cu 7 arte (1958) Gopo a atins apogeul (obținând Marele Premiu pentru cel mai bun film de animație, la Festivalul de Film de la Tours), dar Ecce homo! (1977) a fost primit cu răceală, astfel încât artistul și-a abandonat pentru moment Omulețul.
    El creează la mijlocul anilor '60 filmul-pilulă. Câteva exemple de parabole condensate care ilustrează genul sunt: BalanțaPloaiaUlciorul.
    În anii 1980, Ion Popescu-Gopo experimentează noi tehnici de animație: mișcarea acelor de gămălie (Și totuși se mișcă, 1980), a firelor de tutun (Animagic film, 1981), animarea obiectelor, statuetelor, părului (Tu, 1983). În paralel cu filmele sale de animație, Gopo abordează încă din anul 1956 și filmul cu actori în "Fetița mincinoasă". El a fost atât scenarist, cât și regizor, încercând paradoxal să realizeze filme, uneori cu mult deasupra mijloacelor tehnice și materiale.
    „Când am început să lucrez cu actorii, mi-am descoperit parcă niște independențe în mișcare, m-am simțit ca un dinozaur cu membre lungi și neascultătoare", afirma el la începutul anilor '80.”
    —Ion Popescu-Gopo
    Deși filmele sale cu actori nu au merite artistice deosebite, Gopo a încercat să ridice filmele la înălțimea imaginației sale. El și-a câștigat astfel incontestabile merite de pionierat, abordând cu curaj basmul, feeria, teme universale și science-fiction-ul, aceasta în condițiile unei dotări tehnice insuficiente. Cunoscând faptul că mijloacele tehnice avute la dispoziție sunt imperfecte, Gopo recurge la parodia SF, realizând filme cum ar fi: Pași spre Lună (1963) sau Comedie fantastică (1975).
    Basmele ecranizate de către Ion Popescu-Gopo nu sunt simple ecranizări fidele, ci sunt actualizate și interpretate. Spre exemplu, Maria Mirabela (1981) nu e o simplă lectură a basmului Fata moșului și fata babei, ci un musical; în Rămășagul (1985) își face apariția o zână care se deplasează pe bicicletă ș.a.m.d.
    Pe lângă activitatea sa de scenarist și regizor, Gopo a și interpretat câteva roluri în filmele proprii: Faust XXGalaxRămășagulO zi la București, dar și în filme ale altor regizori: O noapte de pomină (1939, r. Ion Șahighian) sau Dimitrie Cantemir (1973, r. Gheorghe Vitanidis), unde l-a interpretat pe țarul Petru cel Mare.
    În paralel, ca o recunoaștere a valorii operei sale, Gopo a fost ales în funcții de conducere ale organizațiilor cineaștilor: vicepreședinte al Asociației Internaționale a Filmului de Animație, președinte al Asociației Cineaștilor din România (1969-1989), director al secției de film din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Funcțiile sale din cadrul OMS și al UNESCO explică didacticismul unora din desenele sale animate, cum ar fi Alo, Hallo! (1962).
    Deși realizările cinematografice ale sale, majoritatea irelevante estetic, provin dintr-un context istoric nefavorabil, Ion Popescu-Gopo este aproape întotdeauna unicul cineast român menționat în enciclopediile cinematografice. Marele cineast român a murit la data de 29 noiembrie 1989 în urma unui infarct, în timp ce își împingea mașina rămasă înzăpezită pe trotuar pentru a o aduce în curte.[5]
    Moartea sa a însemnat și sfârșitul animației românești clasice, studioul Animafilm (lipsit de sprijinul statului) ajungând aproape de faliment. 

    FILMOGRAFIE

    Regizor

    • Clepsidra (1972)
    • Intermezzo pentru o dragoste eterna (1974)
    • Unu, doi, trei... (1975)
    • Comedie fantastică (1975)
    • Povestea dragostei (1977)
    • Study Opus 1 - Man (1976)
    • Ecce Homo (1977)
    • Infinit (1977)
    • Trei mere (1979)
    • Animagic film (1980)
    • Energica (1980)
    • Si totusi se misca aka E pur si muove (1980)
    • Efectul unghiurilor (1981)
    • Cadru cu cadru (1981)
    • Maria Mirabela (1981)
    • Quo vadis homo sapiens? (1982)
    • Tu (1983)
    • Umor sportiv(1983)
    • Salva (1983)
    • Galax - omul păpușă (1984)
    • Ucenicul vrăjitor (1985)
    • Rămășagul (1985)
    • Homo faber (1986)
    • Amprenta (1987)
    • Barca (1987)
    • O zi în București (1987)
    • Maria Mirabela în Tranzistoria (1989)

    Scenarist

    Actor

  • 1993Ioan Luchian Mihalea (n. Ocnele MariRomânia[1] – d. BucureștiRomânia) a fost un compozitordirijor și realizator de televiziune român. A fost fondatorul și conducătorul grupului vocal Song, dar și al corului de copii Minisong[2], din care au făcut parte și Alina SorescuDana RogozGianina Corondan și membrii grupului pop TOP M (Nicu, Jan și Vali Costache).
    În primăvara anului 1989, pune bazele unui nou grup numit "Bazar", un fel de frate mai mic a celor două deja existente, format în exclusivitate de elevi ai Școlii Populare de Artă din capitală, printre ei numărându-se Paula Mitrache, Ioana Sandu, Mihaela Salceanu, Laura Stone, Nana Cnejevici, Florina Danalache, Felicia Trutia, Magdalena Cusa, Cătălin Munteanu (ex. Song și Minisong), Cătălin Magdalinis, Ioana Nanasi, Valentin Rupita și mulți alții, aflați la început de carieră la vremea respectivă. Cu acest grup participă în diverse spectacole la Teatrul de Revistă "C-tin Tanase", Casa Studenților "Grigore Preoteasa", sau Sala Radio din București. Din păcate, grupul "Bazar", a cărui formator a fost tot Ioan Luchian Mihalea, a existat un singur an, între 1989/1990.
    În perioada anilor 1991-1993 a prezentat spectacolul concurs de muzică pentru copii „TIP TOP MINITOP”[3], creat și realizat de Oana Ionescu (TVR 1). În data de 29 noiembrie 1993, Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din Bucureșticartierul Drumul Taberei, de către Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful. Criminalii au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu, fiind eliberați condiționat în 2015 (Nelu Florian Gavrilă), respectiv în 2016 (Ionel Păun). Ioan Luchian Mihalea este înmormântat în Cimitirul Bellu din București
    Ioan Luchian Mihalea
    Ioan Luchian Mihalea.jpg
  • 1994Titus Popovici (n. 16 mai 1930Oradea - d. 29 noiembrie 1994Tulcea) (născut Titus Viorel Popovici[2]) a fost un scriitor și scenarist român, membru corespondent al Academiei Române, membru în CC al PCR [3]. A absolvit Universitatea din București. Debutează în proză cu volumul Povestiri și cu romanul Străinul în 1955. Din 1957 devine scenarist, odată cu adaptarea pentru ecran a nuvelei „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici. Titus Popovici a fost considerat unul dintre cei mai importanți scenariști români din perioada anilor 1960-1970.[necesită citare] Colaborează constant cu regizori de renume, precum Liviu CiuleiAndrei BlaierManole MarcusSergiu Nicolaescu ș.a.
    La 1 martie 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a făcut parte din conducerea Uniunii Scriitorilor, a fost membru al C.C. al P.C.R. și deputat de Bihor (de Beiuș) în Marea Adunare Națională. După moartea sa în urma unui accident de automobil, lângă Tulcea, s-a vehiculat ideea că a fost eliminat dat fiind faptul că știa prea multe despre nomenclatura comunistă, mare parte din aceasta din urmă în viață și activă, din umbră și nu numai, în acei primi ani de după 1989. Din anul 2002 o stradă din Oradea îi poartă numele. 

    OPERĂ LITERARĂ

    • Mecanicul și alți oameni de azi, schițe, București, 1951 (în colab. cu Fr. Munteanu);
    • Povestiri, Editura Tineretului, București, 1955;
    • Străinul, Editura Tineretului, București, 1955;
    • Setea, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, București, 1958;
    • Cuba: teritoriu liber al Americii, însemnări, Editura Tineretului, București, 1962;
    • Columna, povestire cinematografică, Editura Militară, București, 1968;
    • Mihai Viteazul, București: Editura Militară, 1969;
    • Moartea lui Ipu, nuvelă, Albatros, București, 1970;
    • Puterea și adevărul, piesă în patru acte, București, 1973;
    • Judecata, roman cinematografic, Junimea, Iași, 1984 (cuprinde date despre Horia, Cloșca și Crișan);
    • Passacaglia, dramă în doua părți, Editura Eminescu, București, 1989;
    • Cutia de ghete, Editura Elit Comentator, Ploiești, 1990;
    • Cartea de la Gura Zlata, povestiri de pescuit și vânătoare; fragmente autobiografice, Editura Eminescu, București, 1991;
    • Râul uitării: aparente povestiri de pescuit și vânătoare, Editura Salut 2000, București, 1994;
    • Cartierul Primăverii: cap sau pajură, pref. de Domnița Ștefănescu, Editura Mașina de scris, București, 1998;
    • Disciplina dezordinii, roman memorialistic, Mașina de scris, București, 1998.
    • Piese jucate (și netipărite): MirceaPropilee și orhideeIrozii etc.
    Prefețe la volumele:
  • 1996: Teohar Mihadaș (n. 9 noiembrie 1918TuriaGrecia – d. 29 noiembrie 1996Cluj) a fost un educator, eseist, poet și prozator din România, de origine aromână. Născut într-o familie aromână, Teohar Mihadaș a urmat cursurile școlii române din comuna natală, după care s-a înscris la liceul român din Grevena (Grecia), unde a stat timp de trei ani. S-a transferat apoi la Liceul Timotei Cipariu din Dumbrăveni. După ce și-a luat bacalaureatul la Blaj, a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității București, pe care a absolvit-o în 1943.
    A participat la luptele din zona Gurahonțului în toamna anului 1944. A lucrat ca profesor de limba română, limba franceză, limba latină și filosofie la școli din Bistrița și Năsăud până în 1948, după care a fost arestat, fiind suspectat de activitate împotriva noului regim. Pentru a se întreține a efectuat până prin 1961 diferite munci sezoniere (culegător de zmeură, săpător de fântâni, paznic etc.) în zona Bistrița, iar ulterior a lucrat la Cluj ca muncitor, om de serviciu, ș.a.m.d.
    În 1964 a fost numit secretar literar girant la Teatrul Național din Cluj, iar între 1970 și 1973 a fost redactor-șef la revista Tribuna.
    Din cauza opiniilor sale, a fost persecutat de către autoritățile comuniste, fiind încarcerat timp de 7 ani.[2][3][4] A fost unul dintre cei care au semnat a treia scrisoare deschisă a Doinei Cornea către Nicolae Ceaușescu împotriva sistematizării satelor. 

    OPERA

    • Ortodoxie păgână, București, 1941
    • Țărâna serilor, București, 1967
    • Tărâmul izvoarelor, București, 1968
    • Reminiscențe, București, 1969
    • Trecerea pragurilor, București, 1972
    • Elegii, București, 1975
    • Nimburi, Cluj Napoca, 1977
    • Pâinile punerii nainte, Iași, 1979
    • Frumoasa risipă, Cluj Napoca, 1980
    • În lumina înserării, București, 1982
    • Înstelatele oglinzi, Cluj Napoca, 1984
    • Înaltele acele vremi, Cluj Napoca, 1987
    • Orfica tăcere, Cluj Napoca, 1988
    • Pe muntele Ebal, Cluj Napoca, 1990
    • Steaua câinelui, Cluj Napoca, 1991
    • Pinii de pe Golna, Cluj Napoca, 1993
    • Crepuscularele vitralii, Cluj Napoca, 1993
    • Chemări spre nicăieri și niciodată. Poezii 1985-1995, București, 1996
    • Străinul de la miezul nopții, Cluj Napoca, 1996
    • Catrene, Cluj Napoca, 1999
    • În colț lângă fereastră, Cluj Napoca, 2000
  • 2000: Louis Roy Groza (n. ,[1] Martins Ferry[*]Comitatul Belmont, OhioSUA – d. ,[1] OhioSUA),[2] poreclit „the Toe” a fost un jucător profesionist de fotbal american[3] cu origini românești.Ighișdorful româncomitatul Sibiu – d. 29 noiembrie 1997Saint-LouisAlsacia) a fost un geofizician românprofesor universitar, membru al Academiei Române. Este considerat, împreună cu Sabba S. Ștefănescu, drept fondator al școlii române de geofizică. S-a născut la 26 noiembrie 1914 și a fost al doilea dintre cei cinci copii ai preotului Romul Constantinescu, care a descins dintr-o familie care a dat șase generații de preoți în Ighișul Vechi, și ai soției sale Ana, născută Dancășiu, originară din Rășinari. A urmat școala primară la Rășinari și liceul Principele Nicolae din Sighișoara, iar bacalaureatul l-a luat la Blaj în anul 1932.[1]
    După absolvirea liceului, aflându-se în căutarea profesiei de urmat în viață, Horia Teculescu, profesorul său de limba română și filozofie, care l-ar fi dorit urmaș la catedră i-a scris:
    „Am trecut și eu prin acest zbucium sufletesc: sufletul mă chema mereu spre culmi, iar realitatea mă îndemna să-mi ajut imediat neamul, punându-mă în slujba școalei. Nu vreau să-ți sugerez nimic. Vei face, cum vei crede d-ta. Dacă mergi înainte, spre studii de specializare, am mângâierea că vei aduce serioase contribuții științei românești. Dacă vii alături de mine, am credința că vei contribui la schimbarea la față a sufletului românesc în acest colț de pământ. Cu pregătirea d-tale și cu puterea de muncă pe care o ai, ești predestinat s'ajungi la loc de cârmă în slujba neamului. Dumnezeu să-ți ajute și s'auzim de bine![2]
    Studiile universitare le-a făcut la Facultatea de Științe din București, Secția de Fizică și a fost licențiat în științe fizico-chimice în anul 1935. S-a înscris la doctorat și a lucrat ca asistent universitar în Laboratorul de Acustică și Optică al Facultății de Științe. Doctoratul l-a făcut sub îndrumarea profesorului Eugen Bădărău și a elaborat teza de doctorat Potențiale distruptive în vapori de hidrocarburi, devenind doctor în științe fizice al Universității din București în anul 1941.[1][2]
    În perioada 1937-1943 a fost asistent universitar la Facultatea de Științe, Universitatea din București și profesor la liceul francez „Bossuet”, liceul „Matei Basarab” și liceul „Constantin Brâncoveanu”.[3]
    În anul 1939 s- a căsătorit cu Sofia Stoicoviciu, originară din Sighișoara, absolventă a Facultății de Litere și Filozofie a Universității din București, iar împreună au avut un fiu, Dan Horia Constantinescu, care a devenit un fizician apreciat, atât în țară cât și în Germania, fiind însurat cu Ruxandra Sireteanu-Constantinescu.[1]
    După susținerea tezei de doctorat, în anul 1941, Liviu Constantinescu a fost trimis pe frontul de Est, dar a scăpat de încercuirea de la cotul Donului datorită unei permisii norocoase.[1] Radu Grigorovici, un prieten al academicianului, a consemnat:
    „Întors de pe front, din Crimeea, am regăsit acolo pentru scurt timp pe prietenul meu, scăpat cu puțin înainte, ca prin minune, din cotul Donului. Din război se întorsese un Liviu Constantinescu schimbat. Exterior, cu barba sa blondă, părea un Hristos sever. Interior, învățase să se adapteze singurătății printre oameni cu care nu avea nimic în comun.[4]
    Începând cu anul 1942, Liviu Constantinescu, asistent al profesorului Bădărău[2], își schimbă domeniul de preocupări științifice, aplecându-se asupra geofizicii, iar în urma recomandării profesorului Șerban Țițeica[5] devine primul director al Observatorului Geofizic Surlari, numit astăzi Observatorul Geomagnetic Național Surlari „Liviu Constantinescu”, poziție pe care a ocupat-o din anul 1943 până în anul 1958. La vârsta de 80 de ani s-a retras de la conducerea Secției de Științe Genomice[19]. S-a recăsătorit, în anul 1995, cu Doina Ienciu, prietenă din adolescență, licențiată în chimie și stabilită în Franța.[6]
    Liviu Constantinescu a murit la 29 noiembrie 1997, în Saint-Louis, Departamentul Haut-Rhin din Alsacia. 
    Liviu Constantinescu
    Liviu Constantinescu 600x900.jpg

    PărințiRomul Constantinescu și Ana (n. Dancășiu)
    Căsătorit cuSofia (n. Stoicoviciu)
    CopiiDan Horia Constantinescu, fizician

  • 2001George Harrison, membru al trupei The Beatles (n. 1943)
  • 2010Bella (Izabella) Ahatovna Ahmadulina (rusă Белла Ахатовна Ахмаду́лина) (n. 10 aprilie 1937Moscova - d. 29 noiembrie 2010) a fost o poetă rusă. Poetul Iosif Brodski o considera cel mai mare poet rus în viață Unica fiică a unui tată de origine tătară și a unei mame italo-rusoaice, Bella Ahmadulina și-a început cariera literară încă de când era elevă prin colaborarea la ziarul "Metrostroevets", perioadă în care și-a dezvoltat talentul liric participând la cercul organizat de poetul Evgheni Vinokurov.
    În 1960 este absolventă a Institutului de Literatură "Maksim Gorki". În 1954 se căsătorește cu poetul Evgheni Evtușenko, iar în 1960 cu scriitorul Iuri Naghibin. Al treilea soț a fost artistul Boris Messerer

    OPERA

    • 1962Strune ("Струна");
    • 1963Genealogia mea
    • 1968Febră ("Озноб")
    • 1969Ore de muzică ("Уроки музыки")
    • 1975Poezii ("Стихи")
    • 1977Viforul ("Метель")
    • 1977Făclia ("Свеча")
    • 1979Vis gruzin ("Сны о Грузии") 
      Bella Ahatovna Ahmadulina
      Bella Akhmadulina.jpg

      Căsătorită cuEvgheni Evtușenko (din )
      Yuri Nagibin[*]
      Eldar Kuliev[*] Modificați la Wikidata
  • 2011Alexandru Tocilescu (n. 27 iulie 1946București - d. 29 noiembrie 2011București) a fost un regizor român de teatru și film. Este tatăl scriitorului Alex Tocilescu (n. 1977).
    În iulie 2011, Alexandru Tocilescu a devenit primul regizor român care a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București. 

    TEATRU (REGIZOR)

    • „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, Studioul Casandra, București, 1971
    • „Războiul vacii” de Roger Avermaete, Teatrul de Nord din Satu Mare, 1973
    • „Swanewitt” de August Strindberg, Teatrul Maria Filotti, Brăila, 1974
    • „Fire de poet” de Eugene O'Neill, Teatrul Maria Filotti, Brăila, 1974
    • „Amurgul unui cocor” de Junji Kinos Kinoshita, Teatrul Alexandru Davilla, Pitești, 1976
    • „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, 1978
    • „Maria și copiii ei” de Osvaldo Dragun, Teatrul Alexandru Davilla, Pitești, 1978
    • „Paradis de ocazie” de Tudor Popescu, Teatrul Ion Vasilescu, 1979
    • „Haina cu două fețe” de Stanislav Stratiev, Teatrul Giulești, București, 1979
    • „Concurs de frumusețe” de Tudor Popescu, Teatrul de Comedie, București, 1980
    • „Program special” L.B. de Stephen Poliakoff, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, 1980
    • „Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragedicae expresa de Samuil Vulcan și Barbul Văcărescul, vânzătorul țării de Iordache Golescu”, Teatrul Bulandra, București, 1982
    • „Tartuffe” de Moliere, Teatrul Bulandra, București, 1982
    • „Cabala bigoților” de Mihail Bulgakov, Teatrul Bulandra, București, 1982
    • „Hamlet” de William Shakespeare, Teatrul Bulandra, București, 1985
    • „Io, Mircea Voievod” de Dan Tărchilă, Teatrul Bulandra, București, 1986
    • „Antigona” de Sofocle, Teatrul Bulandra, București, 1993
    • „Mireasa mută” după Femeia mută de Ben Jonson, Teatrul de Comedie, București, 1995
    • "Repetabila scenă a balconului" de Dumitru Solomon, Teatrul Sică Alexandrescu, Brașov, 1997
    • „Poate Eleonora” de Gellu Naum, Theatrum Mundi, București, 1997
    • „Faust” de Charles Gounod, Opera Națională Română, București, 1998
    • „Libertinul” de Eric Emmanuel Schmitt, Teatrul Bulandra, București, 1998
    • „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Teatrul Național București, 1999
    • „Amanții însângerați” de Chikamatsu Monzaemon, Teatrul Național București, 2001
    • „La statuia lui Eminescu”, Teatrul de Stat, Constanța, 2002
    • „Oblomov”, Teatrul Bulandra, București, 2003
    • „Oase pentru Otto” de Lia Bugnar, Teatrul Luni, București, 2003
    • „Poker” de Adrian Lustig, Teatrul de Comedie, 2004
    • „O zi din viața lui Nicolae Ceaușescu” de Denis Dinulescu, Teatrul Mic, București, 2005
    • „Elizaveta Bam”, de Irinel Anghel, pe un text de Daniil Harms, Teatrul Bulandra, București, 2006
    • „Comedie roșie”, Teatrul Național București, 2006
    • „Faust”, Opera Națională Română, 2007
    • „Broadway - București”, Teatrul Național de Operetă, 2007
    • „Eduard al III-lea" de William Shakespeare, Teatrul Național București, 2008[3]
    • "Casa Zoikăi" de Mihail Bulgakov, Teatrul de Comedie București, 2009
    • „Sfârșit de partidă” de Samuel Beckett, Teatrul Metropolis București, 2009
    • "Nevestele vesele din Windsor" de William Shakespeare, Teatrul Metropolis București, 2011 

      FILMOGRAFIE (REGIZOR)

      • Bani de dus, bani de-ntors (2005), dupa piesa cu același nume de Puși Dinulescu 
        Alexandru Tocilescu
        Alexandru Tocilescu.jpg



Sărbători

  • Sfântul Mucenic Paramon și Filumen; Sfântul Cuv Pitirun; (calendar creștin-ortodox)

Un comentariu:

  1. Bună ziua tuturor, vreau să împărtășesc experiența pe care am avut-o cu un vrăjitor numit DR WALE, este un om foarte puternic binecuvântat de tatăl său anterioară pentru a ajuta oamenii cu diferite probleme de viață, treceam prin cea mai proastă fază a vieții mele pentru că Soțul meu mi-a spus că vrea să divorțeze de nicăieri, l-am întrebat unde am greșit, dar nu mi-a dat niciun răspuns, în schimb, sa mutat din casă, asta a fost foarte ciudat, așa că am căutat ajutor atunci l-am cunoscut pe DR WALE. vrăjitor online, i-am explicat starea mea după câteva consultări, am aflat că soțul meu este cu secretara lui la serviciu și este sub vraja ei, marele vrăjitor mi-a spus ce trebuie făcut și i-am urmat instrucțiunile. Astăzi, sunt o femeie mândră pentru că soțul meu este acasă cu mine și așteptăm al doilea copil, datorită lui DR WALE, vrăjitorul, dacă aveți nevoie de ajutorul unui vrăjitor pentru orice fel de problemă, DR WALE este cel potrivit. persoană pentru un rezultat perfect și de încredere. Contactați-i WhatsApp/Viber: +2347054019402 sau e-mail: drwalespellhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O...

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O... :   MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024 REL...