vineri, 2 decembrie 2022

4. /3 DECEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A NOUĂSPREZECEA - DEZLEGARE LA PEȘTE


 

A.   GUSTĂRI

Pastă de macrouri

·       600 g macrouri

·       200 g margarină

·       300 g ceapă

·       75 g lămâie

·       Sare

Macrourile se fierb în apă cu sare, se scot fileurile, se trec prin maşina de tocat împreună cu ceapa, se amestecă cu margarina şin se potriveşte gustul cu zeamă de lămâie şi sare.

          Se utilizează ca sandviciuri.

 

B.   SALATE

Salată de cartofi cu hamsii

·       1 kg cartofi

·       250 g hamsii

·       200 g ceapă

·       200 g castraveţi muraţi

·       75 g ulei

·       50 ml oţet

·       Sare

Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie felii.

          Hamsii se curăţă, se taie capetele şi cozile, se lasă câteva ore în apă, se scurg şi se taie în bucăţi mici.

          Ceapa se taie feliuţe.

          Castraveţii muraţi se taie cuburi.

          Se amestecă totul şi se adaugă ulei şi oţet.

          Se potriveşte gustul de sare.

 

C.   SOSURI

Sos Aurora

·       50 g margarină

·       50 g făină

·       350 ml supă de peşte

·       100 g bulion

·       Sare

Se înfierbântă într-o cratiţă margarina, se adaugă făina şi se căleşte fără a se rumeni.

          Se stinge cu supă de peşte.

          Se lasă să fiarbă 15-20 minute, amestecând mereu cu o paletă de lemn.

          Se ia de pe foc şi se amestecă bulionul.

          Se potriveşte gustul de sare şi se mai lasă să fiarbă 2-3 minute.

          Se utilizează la preparate din peşte.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş bucovinean de hribi

·       600 g hribi proaspeţi

·       75 g ulei

·       100 g ceapă

·       100 g morcovi

·       100 g ţelină

·       50 g orez

·       2 legături verdeaţă

·       1,5 l borş de putină

·       15 g usturoi

·       Sare

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei împreună cu ciupercile tăiate julien.

          După circa 10 minute se adaugă morcovii şi ţelina rase şi se călesc în continuare 10 minute.

          Se sting cu apă, se adaugă sare şi se pun la fiert.

          Borşul se fierbe separat, apoi se toarnă în oala cu ciuperci împreună cu mujdeiul de usturoi.

          Orezul se fierbe separat şi se adaugă la borş.

          Se potriveşte gustul de sare, iar la sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

 

E.    MÂNCĂRURI

Crap spaniol

·       1 kg crap

·       100 g ulei

·       15 g usturoi

·       40 ml oţet

·       Piper

·       Sare

Peştele se curăţă, se taie în bucăţi de mărime potrivită, se condimentează cu piper măcinat şi sare, se unge cu ulei fiecare bucată, se aşază într-o tavă şi se frige la cuptor.

          Din mujdeiul de usturoi, oţet, ulei şi puţină apă se prepară un sos care se toarnă peste bucăţile de peşte şi se mai lasă vasul la cuptor 10 minute.

          Pentru cei ce nu agreează gustul usturoiului, în locul acestuia pot utiliza sosul Aurora.

 

F.    DULCIURI

Buşeuri cu nuci

Foietaj:

·       900 g făină

·       800 g margarină

·       10 ml oţet

·       Sare

Crema:

·       400 g nuci

·       250 g pesmet

·       30 g coajă rasă de lămâie

·       400 g zahăr

·       1 plic zahăr vanilat

Sirop:

·       400 g zahăr

·       10 g coajă rasă de lămâie

Din 800 g făină, oţet, apă şi puţină sare se face o cocă consistentă, care se lasă să se odihnească pe planşetă 30 minute, apoi se întinde.

          Margarina se amestecă cu 100 g făină şi se întinde pe toată suprafaţa aluatului.

          Se îndoaie marginile aluatului spre interior, se împătureşte în patru şi se întinde din nou cu sucitorul.

          Se lasă la rece 15 minute, apoi se repetă operaţia de încă 3-4 ori.

          Se opăreşte pesmetul cu un sirop de zahăr, se adaugă zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie şi nucile – jumătate tocate cu cuţitul şi jumătate măcinate.

          Se întinde foietajul crud, se taie în ştraifuri lungi, cu lăţimea de 12 cm, se aşază umplutura pe una din laturile lungi, se rulează, se ung deasupra cu ulei, apoi se taie în bucăţi cu un cuţit cu lama caldă, se aşază în tăvi şi se coc la foc potrivit.

          Din zahăr, coajă rasă de lămâie şi apă se prepară un sirop cu care se însiropează buşeurile înainte de a se răci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...