4. /4 DECEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL NAȘTERII DOMNULUI - ZIUA A DOUĂZECEA - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Crap la proţap – se face numai la curte!
Se curăţă un crap frumos şi se despică în lungime,
fără a se despărţi complet părţile, una de alta şi se sărează.
Se prinde între două
beţe sus şi jos astfel ca să rămână deschis şi se leagă mijlocul acestor beţe
de un par (proţap) care se înfige în pământ ca un ţăruş.
De o parte şi de alta a
proţapului cu crapul se face câte un foc la distanţă de 50-60 cm de el, astfel
îcât crapul să se frigă cu încetinitorul simultan pe ambele feţe.
O altă variantă este de
a face un foc din crengi într-o adâncitură de pământ. Se înfige proţapul
înclinat deasupra jarului şi se rumeneşte peştele întâi pe o parte şi apoi se
întoarce pentru a se rumeni şi pe cealaltă parte.
Pentru cei ce nu au curte, sau nu sunt dornici să stea afară, deşi încă
e vreme bună, vă prezint:
Heringi Meuniere
· 1,5
kg heringi
· 50 g
făină
· 125
g ulei
· 100
g margarină
· 150
g lămâie
· 1
legătură verdeaţă
· Sare
· piper
Se decongelează heringii şi se scot intestinele prin
decapitare, fără a fi tăiaţi pe burtă, apoi se spală în mai multe ape şi se
şterg cu un prosop curat.
Se presară cu sare şi piper, se trec prin făină şi se
prăjesc în ulei.
Se topeşte margarina, se adaugă zeama de lămâie,
piper, sare şi se bate bine cu un tel, apoi se pune verdeaţa tocată.
Se toarnă acest sos – sos Meuniere – peste peşte şi se
serveşte cald.
B.
SALATE
Salată de cartofi cu hamsii
· 1 kg
cartofi
· 400
g ceapă
· 500
g hamsii
· 200
g castraveţi în oţet
· 300
g morcovi
· 150
g ulei
· 40
ml oţet
· 1
legătură pătrunjel
· Sare
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie
felii.
Ceapa se taie peştişori.
Se curăţă peştele, se
îndepărtează capul şi coada şi se lasă în apă să se desăreze cam două ore.
Castraveţii se taie
cubuleţe.
Morcovii se fierb şi se
taie felii sau cuburi.
Se adaugă sare, ulei şi
oţet şi se amestecă bine.
Se aranjează salata pe
un platou şi se presară cu verdeaţă.
C.
SOSURI
La reţetele de azi nu este necesar să preparăm un sos
separat.
D.
BORŞURI, SUPE
Ciorbă de peşte
· 1 kg
peşte proaspăt de orice fel sau tacâmuri de peşte
· 150
g morcovi
· 50 g
pătrunjel
· 100
g ţelină
· 150
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 50
ml oţet sau zeamă de lămâie
· 1
legătură pătrunjel verde
· 1
legătură leuştean
· Sare
Se taie legumele julien, iar ceapa se toacă mărunt şi
se călesc împreună în ulei.
Se adaugă apă şi se lasă
să fiarbă 30 minute.
Se potriveşte gustul de
sare şi de acru.
Se adaugă peştele
curăţat, spălat şi porţionat şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.
Se pun roşiile tăiate
bucăţi la sfârşit şi se mai dă două clocote.
Se pune verdeaţa tocată
mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Marinată de peşte
· 1 kg
peşte
· 150
g ulei
· 30 g
făină
· 1
lingură oţet
· 2
linguri bulion
· 2-3
foi dafin
· 10-12
boabe piper
· Sare
· ½
lămâie
Se prăjeşte peştele în ulei după ce a fost curătat,
spălat şi porţionat.
Se lasă să se răcească.
În tigaia în care am
prăjit peştele se mai adaugă ulei şi când e fierbinte punem un vârf de lingură
de făină pe care o stingem cu oţet îndoit cu apă.
Adăugăm bulionul,
dafinul şi piperul.
Se potriveşte gustul de sare
şi acru.
Ne trebuie pentru
cantitatea de peşte prezentată cam 2 ceşti de sos.
Dacă peştele nu se
serveşte imediat se aşază în borcan cu felii de lămâie şi măsline spălate, iar
după ce s-a răcit îi turnăm sosul peste el.
Atenţie: sosul trebuie
să acopere peştele.
În borcane puse la rece
şi acoperite, marinata poate fi păstrată 2-3 săptămâni.
Se poate face din: crap,
nisetru, morun etc.
F.
DULCIURI
Ştrudel cu nucă
· foi
de plăcintă preparate în casă după reţeta postată anterior, sau din comerţ
· nuci
trecute prin maşină
· zahăr
pudră
Se amestecă nucile râjnite prin maşină cu zahărul
pudră după preferinţa gustului.
Se întinde foaia şi se
unge cu ulei.
Se pune din amestecul de
nuci şi zahăr pe foaie şi se nivelează cu cuţitul, apoi se rulează sub formă de
sul.
Se taie sulul la
lungimea tăvii, se unge tava cu ulei sau margarină şi se pun în ea 2-3 suluri
care se ung deasupra cu ulei sau margarină.
Se dă la cuptor la foc
potrivit cam o jumătate de oră.
Când este gata se
porţionează, se aşază pe platou şi se presară cu zahăr pudră.
Se serveşte caldă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu