4. /25 IANUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Pâine şi covrigi cu susan sau mac
· apă;
· sare;
· făină;
· 25 gr drojdie proaspătă la 1 kg făină;
· Susan sau mac;
· ulei de măsline
Se face aluatul din ingredientele de mai
sus, se lasă să crească cam dublu, se fac pâinici în forme speciale şi se ung
cu ulei de măsline.
Pentru covrigi: din aluatul crescut facem covrigi pe care mai întâi îi trecem
în apă clocotită şi după aceea îi aşezăm în tavă (nu-i lăsăm să stea mult în
apă, ci doar îi cufundăm şi-i scoatem imediat), la urmă punem susan sau mac.
B.
SALATE
Salată de linte roşie
- 200
g linte (nu verde),
- ulei,
- sare
sau vegeta,
- condimente
(maghiran sau oregano).
Lintea se
fierbe cu apă puţină cu sare sau vegeta. Când s-a facut ca o pastă, se ia de pe
foc şi începe să se frece cu ulei, apoi se condimentează dupa gust. Se serveşte
pe pâine.
C.
SOSURI
Sos de conopidă
- 750
g conopidă,
- sare,
- 1
ceapă,
- 3
căţei de usturoi,
- 3
linguri ulei de măsline,
- 2
linguri margarină,
- 250
g roşii (conservă),
- 1
linguriţă oregano.
Se curăţă
conopida, se spală, se despart bucheţele şi se fierb în apă sărată, nu prea
mult pentru a nu deveni moi. Se scurg. Se curaţă ceapa şi usturoiul şi se
toacă. Se încing uleiul şi margarina şi se călesc ceapa şi usturoiul. Se
adaugă conopida şi roşiile şi se lasă să
fiarbă puţin. Se condimentează cu sare şi oregano. Se serveşte de preferinţă cu
paste de tip fundiţă (Farfalle).
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de ardei şi varză
- 0,5
kg de varză,
- 4
ardei mari,
- 4
frunze de ţelină,
- mărar
proaspăt sau uscat tăiat mărunt,
- cimbru
(praf),
- sare,
- piper,
- 3-4
roşii mari.
Se taie
varza fideluţă, se presară cu sare şi se frământă. Ardeii se taie cubuleţe.
Ţelina se taie mărunt. Se pun varza,
ardeii şi ţelina la fiert vreo 20 de minute, timp în care curăţăm roşiile de
pieliţă şi le tăiem felii. Se adaugă la ciorbă: piper, mărar şi cimbru. Mai
lăsăm să dea un clocot.
E.
MÂNCĂRURI
Pilaf de ciuperci
- 300
g ciuperci,
- ¾
pahar orez,
- 1
ceapă,
- 3
linguri ulei,
- sare,
- piper.
Se curăţă,
se spală şi se taie ciupercile bucăţi. Se pun într-o cratiţă cu ceapa tăiată
marunt şi 2 pahare apă. Se lasă să fiarbă încet 10-15 minute. Se strecoară şi
se măsoară zeama de ciuperci. Se opreşte 1 ¼ pahar de zeamă, iar dacă nu ajunge
se adaugă apă. Ciupercile strecurate, se pun într-o cratiţă, se toarnă zeama de
ciuperci (măsurată), sarea, piperul şi orezul ales, spălat şi călit în 3
linguri de ulei. Se lasă să fiarbă la foc încet, acoperit cu un capac îmbrăcat
într-un şervet curat înmuiat în apă şi stors. Când orezul este aproape fiert,
se dă pilaful la cuptor, la foc mic, până când înfloreşte orezul.
F.
DULCIURI
Chec cu morcov
- 1 ceaşcă morcov ras pe răzătoarea mare;
- 1 ceaşcă măr ras pe răzătoarea mare;
- 1 ceaşcă zahăr;
- 1 ceaşcă ulei;
- ½ ceaşcă stafide;
- ½ ceaşcă suc de portocale;
- 3 ceşti făină;
- 1 linguriţă bicarbonat;
- 1 linguriţă praf de copt;
- 1 linguriţă scorţişoară;
- 1/3 ceaşcă coniac;
- 1 linguriţă coajă de portocală rasă
Se bat zahărul cu uleiul şi se adaugă pe rând
celelalte ingrediente. Praful de copt şi bicarbonatul se amestecă într-o ceaşcă
cu făină, care se adaugă la sfârşit. Se pune compoziţia într-o tavă potrivită
ca mărime, unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor la foc potrivit
o oră. Se pudrează cu mult zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu