4. /3 FEBRUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu mere
· Foaie
de ştrudel sau plăcintă din următoarele ingrediente:
-
250 g făină pentru prăjituri
-
1 lingură ulei
-
½ pahar apă călduţă
-
Sare
· margarină
pentru uns forma
· zahăr
pudră vanilat
· 2
linguri ulei pentru uns foile
· Umplutura:
-
1 kg mere
-
2 – 3 linguri apă
-
½ pahar zahăr
-
1 linguriţă scorţişoară pisată
Se cerne făina pe planşetă, se face la mijloc o
adâncitură cu lingura în care se pun uleiul, sarea şi apa călduţă, treptat,
amestecând mereu cu lingura cu câte puţină făină, până când aceasta înghite tot
lichidul.
Se frământă apoi cu
mâna, iar aluatul obţinut, care trebuie să fie moale, se împarte în două.
Se unge deasupra cu
puţin ulei ca să nu se usuce şi se acoperă cu un castron sau o cratiţă puţin
încălzită, lăsând astfel 10 minute.
Se întinde cu vergeaua o
foaie care se aşază pe masa acoperită cu o faţă de masă perfect curată.
Se acoperă foaia cu
capetele feţei de masă şi se lasă astfel 5 minute, apoi se întinde foaia cu
mâna, începând de la mijloc spre margine, cu grijă să nu se rupă.
Foaia bine întinsă
trebuie să acopere toată masa, să nu aibă găuri şi să fie subţire ca o foiţă de
ţigare; marginile mai groase se taie şi se îndepărtează.
Se lasă foaia astfel
întinsă să se usuce puţin, apoi se unge cu ulei şi se taie dreptunghiuri de
mărimea tăvii.
Se pun 3 – 4 rânduri de
foi în tavă, până când se termină prima foaie, fiecare rând fiind uns cu ulei,
apoi se pune umplutura şi se procedează la fel cu a doua foaie, care se pune în
minimum 3 – 4 rânduri unse fiecare cu ulei.
Umplutura se prepară
astfel: se curăţă merele de coajă, se rad pe răzătoarea mare şi se pun la fiert
cu 2 – 3 linguri de apă, amestecând mereu cu o paletă din lemn pentru a nu se
prinde de cratiţă. Când merele s-au rumenit se adaugă zahărul şi se mai lasă să
fiarbă încet până când se fac ca o pastă. Se dau de pe foc şi se lasă să se
răcească, apoi se adaugă scorţişoara pisată şi se amestecă.
Se dă la cuptor şi după
ce s-a rumenit se scoate, se taie în pătrate şi se presară cu zahăr pudră.
B.
SALATE
Salată de ţelină cu stafide şi nuci
· 2
ţeline rădăcină
· 3 –
4 linguri nuci
· 1
pumn de stafide înmuiate în apă
· 4
mere
· 2 –
3 linguri ulei
· Câteva
linguri de zeamă de lămâie
· Sare
· 1
linguriţă zahăr
Se rad ţelinele, merele se taie felioare, se amestecă
cu puţină sare, zahăr, nuci şi stafidele înmuiate în apă.
Se potriveşte gustul cu
ulei şi zeamă de lămâie.
C.
SOSURI
Sos de roşii cu foaie de dafin
(Este prezentat în reţete pentru vinete umplute
cu orez).
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de fasole boabe
· 1 l
apă
· 1 l
borş de putină
· 250
g fasole boabe
· 1
ceapă
· 1
morcov
· 1
pătrunjel rădăcină
· ½
linguriţă făină
· ½
lingură ulei
· Pătrunjel
· Mărar
· Leuştean
· Sare
Se alege, se spală şi se înmoaie fasolea din ajun în
apă călduţă.
Se pune la fiert şi după
ce a dat în 2 – 3 clocote se schimbă apa şi se pune din nou la fiert în apă
călduţă.
Se repetă de 2 – 3 ori
această operaţie.
În ultima apă care
trebuie să fie de 1 ½ litri se adaugă ceapa, morcovul şi pătrunjelul întregi.
Se acoperă oala cu capac
şi se lasă să fiarbă domol până când se înmoaie fasolea.
Se scoate zarzavatul şi
se adaugă făina amestecată cu uleiul, borşul clocotit, sarea, verdeaţa tocată
şi se mai lasă să dea în 2 – 3 clocote.
E.
MÂNCĂRURI
Vinete umplute cu orez
· 2 vinete
mari
· 1
ceapă
· 1
căţel de usturoi
· 100
g orez
· Verdeaţă
tocată
· 1 kg
roşii
· Sare
· Piper
· Ulei
· 1
foaie de dafin
· Puţin
tahăr
Se taie în două pe lungime vinetele necurăţate de
coajă, se sărează şi se pune deasupra lor o greutate pentru a se scurge zeama
indigestă.
Se şterg şi se scobeşte
miezul care se toacă, se amestecă cu ceapa călită în ulei şi cu usturoiul
pisat.
Orezul se fierbe separat
până scade complet apa, apoi se amestecă cu ceapa călită, usturoiul şi verdeaţa
tocată.
Se umplu jumătăţile de
vinete cu acest amestec şi se dau la cuptor să se rumenească.
Se servesc cu sos de
roşii preparat cu foaie de dafin, piper, sare, zahăr şi ulei.
F.
DULCIURI
Desert din fructe crude
· 2 –
3 mere
· 2 –
3 pere moi
· 2 –
3 banane sau o gutuie mare
· 1
portocală
· Sirop
din: ½ pahar zahăr şi ½ pahar apă
· 2 –
3 linguri rom
· Coajărasă
de portocală
· Zeama
de la ½ lămâie
Se taie în felii subţiri merele, perele, bananele sau
gutuia şi portocala, toare curăţate de coajă.
Se aşază într-o
compotieră, se toarnă siropul rece, se adaugă rom, coajă rasă de portocală şi
zeamă de lămâie.
Se ţine puţin la gheaţă
înainte de a se servi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu