joi, 2 februarie 2023

 4. /3 FEBRUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   PLĂCINTE

Plăcintă cu mere

·       Foaie de ştrudel sau plăcintă din următoarele ingrediente:

-         250 g făină pentru prăjituri

-         1 lingură ulei

-         ½ pahar apă călduţă

-         Sare

·       margarină pentru uns forma

·       zahăr pudră vanilat

·       2 linguri ulei pentru uns foile

·       Umplutura:

-         1 kg mere

-         2 – 3 linguri apă

-         ½ pahar zahăr

-         1 linguriţă scorţişoară pisată

Se cerne făina pe planşetă, se face la mijloc o adâncitură cu lingura în care se pun uleiul, sarea şi apa călduţă, treptat, amestecând mereu cu lingura cu câte puţină făină, până când aceasta înghite tot lichidul.

          Se frământă apoi cu mâna, iar aluatul obţinut, care trebuie să fie moale, se împarte în două.

          Se unge deasupra cu puţin ulei ca să nu se usuce şi se acoperă cu un castron sau o cratiţă puţin încălzită, lăsând astfel 10 minute.

          Se întinde cu vergeaua o foaie care se aşază pe masa acoperită cu o faţă de masă perfect curată.

          Se acoperă foaia cu capetele feţei de masă şi se lasă astfel 5 minute, apoi se întinde foaia cu mâna, începând de la mijloc spre margine, cu grijă să nu se rupă.

          Foaia bine întinsă trebuie să acopere toată masa, să nu aibă găuri şi să fie subţire ca o foiţă de ţigare; marginile mai groase se taie şi se îndepărtează.

          Se lasă foaia astfel întinsă să se usuce puţin, apoi se unge cu ulei şi se taie dreptunghiuri de mărimea tăvii.

          Se pun 3 – 4 rânduri de foi în tavă, până când se termină prima foaie, fiecare rând fiind uns cu ulei, apoi se pune umplutura şi se procedează la fel cu a doua foaie, care se pune în minimum 3 – 4 rânduri unse fiecare cu ulei.

          Umplutura se prepară astfel: se curăţă merele de coajă, se rad pe răzătoarea mare şi se pun la fiert cu 2 – 3 linguri de apă, amestecând mereu cu o paletă din lemn pentru a nu se prinde de cratiţă. Când merele s-au rumenit se adaugă zahărul şi se mai lasă să fiarbă încet până când se fac ca o pastă. Se dau de pe foc şi se lasă să se răcească, apoi se adaugă scorţişoara pisată şi se amestecă.

          Se dă la cuptor şi după ce s-a rumenit se scoate, se taie în pătrate şi se presară cu zahăr pudră.

B.   SALATE

Salată de ţelină cu stafide şi nuci

·       2 ţeline rădăcină

·       3 – 4 linguri nuci

·       1 pumn de stafide înmuiate în apă

·       4 mere

·       2 – 3 linguri ulei

·       Câteva linguri de zeamă de lămâie

·       Sare

·       1 linguriţă zahăr

Se rad ţelinele, merele se taie felioare, se amestecă cu puţină sare, zahăr, nuci şi stafidele înmuiate în apă.

          Se potriveşte gustul cu ulei şi zeamă de lămâie.

C.   SOSURI

Sos de roşii cu foaie de dafin

(Este prezentat în reţete pentru vinete umplute cu orez).

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de fasole boabe

·       1 l apă

·       1 l borş de putină

·       250 g fasole boabe

·       1 ceapă

·       1 morcov

·       1 pătrunjel rădăcină

·       ½ linguriţă făină

·       ½ lingură ulei

·       Pătrunjel

·       Mărar

·       Leuştean

·       Sare

Se alege, se spală şi se înmoaie fasolea din ajun în apă călduţă.

          Se pune la fiert şi după ce a dat în 2 – 3 clocote se schimbă apa şi se pune din nou la fiert în apă călduţă.

          Se repetă de 2 – 3 ori această operaţie.

          În ultima apă care trebuie să fie de 1 ½ litri se adaugă ceapa, morcovul şi pătrunjelul întregi.

          Se acoperă oala cu capac şi se lasă să fiarbă domol până când se înmoaie fasolea.

          Se scoate zarzavatul şi se adaugă făina amestecată cu uleiul, borşul clocotit, sarea, verdeaţa tocată şi se mai lasă să dea în 2 – 3 clocote.

 

E.   MÂNCĂRURI

Vinete umplute cu orez

·       2 vinete mari

·       1 ceapă

·       1 căţel de usturoi

·       100 g orez

·       Verdeaţă tocată

·       1 kg roşii

·       Sare

·       Piper

·       Ulei

·       1 foaie de dafin

·       Puţin tahăr

Se taie în două pe lungime vinetele necurăţate de coajă, se sărează şi se pune deasupra lor o greutate pentru a se scurge zeama indigestă.

          Se şterg şi se scobeşte miezul care se toacă, se amestecă cu ceapa călită în ulei şi cu usturoiul pisat.

          Orezul se fierbe separat până scade complet apa, apoi se amestecă cu ceapa călită, usturoiul şi verdeaţa tocată.

          Se umplu jumătăţile de vinete cu acest amestec şi se dau la cuptor să se rumenească.

          Se servesc cu sos de roşii preparat cu foaie de dafin, piper, sare, zahăr şi ulei.

 

F.   DULCIURI

Desert din fructe crude

·       2 – 3 mere

·       2 – 3 pere moi

·       2 – 3 banane sau o gutuie mare

·       1 portocală

·       Sirop din: ½ pahar zahăr şi ½ pahar apă

·       2 – 3 linguri rom

·       Coajărasă de portocală

·       Zeama de la ½ lămâie

Se taie în felii subţiri merele, perele, bananele sau gutuia şi portocala, toare curăţate de coajă.

          Se aşază într-o compotieră, se toarnă siropul rece, se adaugă rom, coajă rasă de portocală şi zeamă de lămâie.

          Se ţine puţin la gheaţă înainte de a se servi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...