1. /31 MARTIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente
Evenimente
· 46 i.Hr: Iulius Cezar a decretat utilizarea in intregul Imperiu Roman a calendarului, intocmit de astronomul Sosigene din Alexandria, cunoscut sub numele de Calendarul Iulian. Acesta considera anul Iulian de 365,25 zile, cu o durata a anului de 365 zile, solare medii, si la fiecare al 4-lea an se mai adauga cate o zi, anul bisect. Neajunsul era ca acest calendar in 384 de ani, intarzia cu trei zile. Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar în 46 î.Hr., intrând în uz în anul 45 î.Hr. si a rămas în uz în unele ţări până în secolul al XX-lea şi mai este folosit încă de mai multe biserici naţionale ortodoxe. Calendarul iulian a fost folosit în Europa din timpurile Imperiului Roman până în anul 1582, când Papa Grigore al III-lea a hotarat o noua reforma a calendarului, cu ajutorul astronomului italian Lilius, rezultand Calendarul Gregorian, in stilul nou, cand au ”disparut” 10 zile pentru a se regla diferenta intre timpul masurat prin calendar si timpul astronomic. Astfel, data de 4 octombrie 1582 a fost urmata de 15 octombrie 1582. Noul calendar a fost în scurtă vreme adoptat de majoritatea ţărilor catolice. Ţările protestante l-au adoptat ceva mai târziu, iar ţările din Europa Răsăriteană l-au adoptat mult mai târziu, unele la începutul secolului al XX-lea.
· 1146: Bernard de Clairvaux predică la Vézelay, îndemnând principii crestini la o a doua Cruciadă impotriva musulmanilor. Regele Frantei, Ludovic al VII- lea este prezent, și se alătură Cruciadei. Bernard de Clairvaux (cunoscut și ca Sfântul Bernard), conte de Châtillon a fost un calugar francez ( n.1091- d. 21 august 1153) , care a intemeiat in anul 1115 celebra mănăstire cisticerciana Clairvaux, în Burgundia, pe care o va conduce timp de aproape patru decenii (1115 – 1153). În calitate de abate de Clairvaux, Bernard a întemeiat șaizeci și opt de mănăstiri-fiice sau filiale (dependente de spiritualitatea abației-mamă), răspândite pe întreg cuprinsul Europei. Tot el a făcut să fie oficial recunoscut, în 1128, Ordinul Templierilor, organizație al cărei inspirator a fost. Bernard de Clairvaux a avut o contribuție decisivă în aplanarea crizei provocată de Schisma papală din anul 1130, prin alegerea simultană pe scaunul pontifical a pretendenților Anaclet al II-lea (1130 – 1138) și Inocențiu al II-lea (1130 – 1143), sprijinindu-l pe Inocențiu. În 1140, a obținut de la Conciliul din Sens condamnarea lui Abelard, care îl neliniștea cu îndrăzneala vederilor sale, iar în 1145, a avut satisfacția să-l vadă pe unul din fiii săi spirituali ajuns papă sub numele de Eugeniu III. În 1151, cu doi ani înainte de moartea sa, numarul abatiilor cisticerciene ajunsese la 500. Bernard a murit în 1153 la șaizeci și trei de ani. La 18 ianuarie 1174 a fost canonizat de papa Alexandru al III- lea. Papa Pius al VIII- lea l-a declarat în 1830 Doctor al Bisericii. Catolicii il sărbătoresc la 20 august.
* 1241: Tătarii pătrund în Transilvania și ocupă Rodna.
* 1241: Tătarii pătrund în Transilvania și ocupă Rodna.
· 1437: A izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna. Răscoala a izbucnit în nordul Transilvaniei, dar s-a răspândit cu repeziciune spre comitatele Sătmar și Szabolcs. În iunie, pe dealul Bobâlna s-a adunat o oaste de țărani, și au construit o tabără. Au cerut înființarea și recunoașterea unei stări proprii, care să se numească Universitas Hungarorum et Valachorum (Starea ungurilor și a românilor). Ei erau conduși de un nobil sărac, Antal Nagy de Buda, și de cinci căpitani (trei țărani unguri, un țăran român (pe nume Ioan Oláh din Vireag) și un “bürger” (burghez) din Cluj). A fost cea mai importantă răscoală din Regatul Ungariei înainte de marele război țărănesc din 1514 condus de Gheorghe Doja.
· 1476: Papa Sixtus IV i-a scris lui Stefan cel Mare, laudandu-i vitejia care “a adus atata stralucire numelui tau, ca esti in gura tuturor si laudat cu deosebire de toti in unire de simtiri”.
· 1492: Decretul din Alhambra. Regii catolici ai Castiliei si Leonului, Isabella si Ferdinand emit un decret privind expulzarea evreilor din Grenada, eliberata cu trei luni in urma de musulmani. Se urmarea crestinarea totala a Spaniei medievale. Patru luni mai tarziu, toti evreii din Spania au fost expulzati in totalitate din aceasta tara.
· 1821: In timpul revoluţiei pandurilor din Muntenia, Tudor Vladimirescu ocupa mănăstirea Cotroceni, iar in zilele următoare ocupă şi instalează garnizoane de panduri la mănăstirile Mihai Vodă, Antim şi la Mitropolie (6-16 aprilie 1821).
· 1854: Semnarea tratatului de la Kanagawa de către SUA și Japonia, care a semnificat sfîrșitul izolării pe care o impuseseră Japoniei shogunii Tokugawa la începutul sec. XVII.
· 1857: Se înfiinţează la Bucureşti, in Muntenia, un Comitet Central al Unirii, care îşi fixează un program politic asemănător cu cel din Moldova.
· 1871: România a concesionat pe timp de 45 de ani, unei societăți belgiene, dreptul de construire și exploatare în Bucuresti a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci “drumurile de fier americane”.
· 1876: România: Căderea guvernului conservator Lascăr Catargiu. Cele două cauze au fost : problemele legate de insolvabilitatea concesiunii Strousberg, care tărăgăna, și incapacitatea de a adopta o poziție clară în problema orientală (care se deschisese odată cu răscoalele antiotomane ale Bosniei și Herțegovinei).
· 1877: Guvernul României decide mobilizarea generală. Intra sub arme aproximativ 100 000 de oameni. Trupele române ocupă poziţii de apărare pe Dunăre. Este practic inceputul Razboiului de Independenta.
· 1885: Marea Britanie si-a impus protectoratul asupra Bechualandului, dependenta care se va incheia cu proclamarea independentei in 1966, sub numele de Botswana.
· 1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel (Tour Eiffel), devenit simbol al capitalei Frantei – Paris, construit din 10.000 de tone de otel intre anii 1887-1889 de inginerul francez Gustav Eiffel (1832-1923). La inaugurare au participat premierul Frantei de atunci , Pierre Tirad, numerosi demnitari, dar si cei 200 de muncitori care au lucrat la ridicarea turnului, care la acea vreme era cea mai inalta constructie din lume. Turnul Eiffel a fost construit in 1889, in onoarea centenarului Revolutiei franceze si ca un insemn al Expozitiei Internationale de la Paris – care urma sa fie gazduita de Franta. Guvernul Frantei a organizat un concurs de proiecte, peste 100 fiind trimise Comitetul Centenarului. Proiectul castigator a fost declarat cel al inginerului Gustav Eiffel, cunoscut pentru structurile metalice indraznete. De altfel, si ideea cu care s-a inscris in competitia presupunea construirea unui turn din metal inalt de 300 de metri, cum nu mai era nicaieri in lume. Pentru ca lifturile nu erau instalate la data inaugurarii, Gustave Eiffel a urcat scarile turnului impreuna cu cativa colegi si a ridicat steagul francez in varful structurii. La inceputul lui mai, s-a deschis Expozitia Internationala de la Paris, turnul avand rolul de poarta de intrare in imensul targ. Constructia turnului a inceput la 22 ianuarie 1887 si a fost terminata pe 31 martie 1889. Costul lucrarii a fost de 6,5 milioane de franci, o suma considerabila pentru acele vremuri. Eforturile constructorilor si cele financiare au meritat insa, pentru ca Parisul s-a ales cu o capodopera arhitecturala, dupa cum apreciaza specialistii. Turnul are 300 m inaltime, excluzand antena din varf, ce mai adauga 24 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone. Cand a fost construit, era cea mai mare cladire din lume, record pe care pana la finalizarea cladirii Chrysler din New York, in anul 1930. Primul etaj are o platforma larga, unde se afla celebrul restaurant “Jules Verne”, un mic muzeu al Turnului Eiffel, precum si o sala de cinema in care ruleaza filme documentare ce prezinta istoria turnului. Al doilea etaj are numeroase balcoane de unde Parisul poate fi fotografiat din toate unghiurile posibile, iar pentru o cat mai buna observatie sunt amplasate lunete de jur imprejurul turnului. Al treilea etaj gazduieste biroul avut de Gustave Eiffel, unde se afla copii din ceara ale constructorului turnului, fiicei sale, Claire, precum si a celebrului inventator american Thomas Edison.
· 1893: Are loc Congresul de constituire al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania. Din conducere făceau parte Ioan Nădejde, Vasile G. Morțun, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ion C.Frimu, Cristian Rakovski Dimitrie Marinescu, Gheorghe Cristescu si Ilie Moscovici. Programul adoptat, inspirat din scrierile lui Gherea și de programul de la Erfurt al social-democraților germani, definea rolul PSDMR ca reprezentant al proletariatului român. Principalele direcții de acțiune ale partidului erau instituirea votului universal, adoptarea unei legislații a muncii și reforma radicală a sistemului agrar în favoarea țărănimii, organizarea învățămîntului gratuit obligatoriu, garantarea dreptului la întrunire, instituirea impozitului progresiv pe venit, descentralizarea și autonomia comunală. Partidul a adoptat o poziție moderată, în sensul acceptării cadrului constituțional existent, sub influența tripletei aflată la conducerea efectivă: Gherea – Nădejde – Mortun. În 1899 partidul s-a destrămat, iar cluburile muncitorești au fost desființate cu excepția clubului de la București, în cadrul căruia au continuat să activeze personalități ca I. C. Frimu, C. Z. Buzdugan și Cristian Racovski. La 31 ianuarie 1910 a fost înființat Partidul Social Democrat Român (PSDR), condus de I.C. Frimu, Mihai Gh. Bujor, Cristian Rakovski, Dimitrie Marinescu și Constantin Vasilescu.
· 1897: În România se formează guvernul liberal prezidat de Dimitrie A. Sturdza, în care ministrul reformator Spiru Haret ocupă portofoliul Instrucţiunii Publice.
· 1899: Este adoptata legea privind invatamantul profesional in România.
· 1900 - Prima reclamă la automobile apare într-o revista de interes general. Saturday Evening Post a fost vehiculul media care a afişat primul material publicitar, care avea sloganul "Automobiles That Give Satisfaction" şi care promova un autovehicul produs de The W.E. Roach Company din Philadelphia, Pennsylvania.
· 1907: In România se finalizează reprimarea Răscoalei ţărăneşti. Intervenţia armată s-a soldat cu numerosi morţi şi raniti, precum si cu cateva mii de arestaţi.
· 1917: SUA intra in posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor, dupa ce au achitat in ianuarie Danemarcei suma de 25 de milioane dolari, pentru a preveni transformarea lor intr-o baza de submarine a Germaniei.
· 1917: A intrat în vigoare pentru prima dată ora de vară în SUA.
· 1917: Guvernul României contractează de la Banca Angliei un împrumut de 40 000 000 de lire sterline(circa 1 000 000 000 de lei), în condiţii extrem de grele.
· 1919: Reapare la Bucureşti, România, săptămînalul Universul literar sub conducerea lui Perpessicius şi Camil Petrescu. Universul literar va fi publicat pînă în mai 1931.
· 1932 - Ford prezintă primul său motor V8 din istorie şi unul dintre primele propulsoare cu această arhitectură produse în masă pentru publicul larg. Denumit Flathead, acest motor reprezenta un salt mare tehnologic pentru Ford, americanii folosind până atunci doar motoare cu 4 sau 6 cilindri în linie. Acest concept de motor a fost la bază chiar construit prin alipirea a două motoare 4 în linie pe aceeaşi arbore cotit, după care designul a evoluat. Inventatorul V8-ului este considerat Leon Levavasseur, un francez care a montat acest propulsor pe un avion. Aeronautica a fost segmentul în care aceste motoare au fost folosite prepronderent, Renault şi Darracq au implementat pe câteva automobile V8-ul. Cadillac a fost producătorul care a introdus V8-ul în premieră în producţia de masă un motor V8 de 5.5 litri, dar era destinat doar celor foarte bogaţi, datorită preţului mare. Motorul original Ford apărut în 1932 avea cilindreea de 3,6 litri şi producea 65 CP. În 1933 inginerii Ford au crescut însă compresia de la 5.5:1 la 6.33:1 reuşind să ridice puterea la 75 CP. Primul model pe care s-a introdus această motorizare a fost Ford Model B, automobil care a rămas în istorie şi sub denumirea Ford V8 după propulsorul pe care îl avea sub capotă sau Model 18. Acest model a fost prima maşină adresată publicului larg care avea un motor V8, reprezent/nd o bornă importantă în industria automobilistică. Publicul a îmbrăţişat repede această motorizare renunţând la versiunea cu motor 4L. Astăzi tocmai pentru încărcătura istorică pe care o poarte automobilul Ford Model B V8 este unul dintre cele mai râvnite modele de colecţie, costând peste 60.000 de dolari.
· 1938: Regele Carol II a dizolvat partidele politice, prin exercitarea puterilor exceptionale ce-i fusesera acordate de Constitutia adoptata la 10 februarie si a infiintat Consiliul de Coroana, organ de stat permanent cu caracter consultativ, alcătuit din Consilieri regali, numiţi de monarh cu rang de miniştri de stat. Carol al II-lea al României (n. 15 octombrie 1893 – d. 4 aprilie 1953) a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului rege Ferdinand I al României și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României.
· 1942: Al Doilea Război Mondial: Forțele japoneze invadeaza insulele Christmas din Oceanul Pacific, aflate in posesiune britanica.
· 1945: Al Doilea Război Mondial: un pilot german dezertor predă un Messerschmitt Me 262A-1, primul avion din lume supersonic operațional care a căzut în mâinile Aliaților.
· 1959: Al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, a ajuns la granița cu India, unde i s-a oferit azil politic
· 1964 - Cinci melodii ale grupului Beatles ocupă primele cinci locuri dintr-un top american.
· 1966: Lansarea navei spațiale sovietice fără echipaj uman, Luna 10, primul vehicul spațial care a intrat pe orbita Lunii.
· 1967: Jimi Hendrix și-a ars chitara la London's Astoria Theatre. A fost spitalizat pentru că și-a ars mâinile.
· 1970: Explorer 1 a reintrat în atmosfera Pământului (după 12 ani pe orbită).
· 1979: Ultimul soldat britanic paraseste Insulele malteze. Fosta colonie Malta declară aceasta zi, “Ziua Libertatii”.
· 1991 - Tratatul de la Varşovia îsi încetează oficial existenţa.
· 1994: William H. Kimbel, Donald C. Johanson si Yoel Rak au raportat gasirea primului craniu complet al unui Australopithecus afarensis la Hadar, Etiopia, in un articol din revista Nature.
· 1995: Zborul 371 al TAROM, s-a prăbușit lângă localitatea Balotești, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. A fost cea mai mare catastrofă din istoria aviaţiei româneşti. Avionul Airbus A 310 decolase în jurul orei 9.00, de pe aeroportul București Otopeni, cu destinația Bruxelles. Toți pasagerii (trei americani, un francez, doi spanioli, un thailandez, zece români și 32 de belgieni, printre care un copil de șase ani și un altul de patru luni), precum și toți membrii echipajului, și-au pierdut viața. Cauze oficiale: defecțiune la motoare (tracțiunea asimetrică a motoarelor), posibila incapacitate (medicală) a pilotului comandant survenită în timpul zborului și comenzile insuficiente efectuate de către copilot în condițiile apariției primilor doi factori. Piloti in acea zi erau comandant Liviu Batanoiu (48 de ani) si copilot Ionel Stoi (51 de ani). Corespondența oficială cu organismele de investigare a accidentelor aviatice din Franța și Belgia (atașată la finalul raportului oficial), indică drept cauză unică pierderea controlului datorata lipsei acțiunilor adecvate din partea pilotului. Aceeași opinie o are un pilot instructor al American Airlines in timpul unei prezentari de siguranță. Există opinii conform cărora accidentul a fost provocat intenționat și aceasta pentru că la bord se aflau persoane care dețineau documente referitoare la Revoluția română din 1989 și care urmau să ajungă peste hotare.
Alte păreri susțin că este vorba de un act de răzbunare din partea unor cercuri mafiote. https://youtu.be/V4lsAzZn984.
Alte păreri susțin că este vorba de un act de răzbunare din partea unor cercuri mafiote. https://youtu.be/V4lsAzZn984.
· 1996: Circa cinci mii de catolici din cadrul Arhidiocezei Bucureşti, au participat la o amplă procesiune religioasă care a reluat o tradiţie catolică întreruptă, în 1948, de regimul comunist.
· 1999 - ONU impune un embargo asupra livrărilor de arme către Belgrad, în războiul din Iugoslavia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu