vineri, 26 mai 2023

 4. /27 MAI 2023 - TEATRU/FILM


ȘERBAN MARINESCU

În regia Șerban Marinescu

Biografie Șerban Marinescu
Serban Marinescu este un regizor roman nascut la data de 27 mai 1956 in orasul Pitesti, judetul Arges, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (1980), secția regie de film.
·         Doar cu buletinul la Paris (2015) Trailer
·         Kakaia Freedom?Eta Carnaval (2011)
·         Regele scamator (2010)
·         Tanti (2010) Trailer
·         Ticăloșii (2007) Trailer
·         Magnatul (2004)
·         Turnul din Pisa (2002)
·         Cel mai iubit dintre pământeni (1993)
·         Cei care plătesc cu viața (1991)
·         Domnișoara Aurica (1985) - regizor
·         Moara lui Călifar (1984)
Filmografie - scenarist
·         Doar cu buletinul la Paris (2015) Trailer
·         Regele scamator (2010)
·         Ticăloșii (2007) Trailer
·         Cel mai iubit dintre pământeni (1993)
Filmografie - regizor secund
* Misterele Bucureștilor






MEDEEA MARINESCU

Biografie Medeea Marinescu

Locul naşterii: Bucharest, Romania · Data naşterii27.05.1974 (49 ani)
Impreuna cu cele doua surori gemene, Medeea Marinescu face parte dintr-o familie de cineasti si din aceasta cauza poate spune ca s-a nascut pe platoul de filmare si intreaga copilarie si-a petrecut-o la Buftea intre aparate de filmat, reflectoare si decoruri. La trei ani debuteaza in film in comedia "Iarna bobocilor" si devine alaturi de interpreta Veronicai, Lulu Mihaescu, si interpretul Pistruiatului, Costel Baloiu, unul din copiii minune ai filmului romanesc care, spre deosebire de ceilalti, o data cu trecerea anilor, nu s-a pierdut in uitare ci este una dintre cele mai apreciate actrite de teatru si film din generatia ei.

Rolul oferit de Ion Popescu Gopo in "Maria Mirabela", la numai sase ani, o face celebra iar interpretarea ei fara inhibitii, temeri, restrictionari, joaca ei cu animatiile din film: Oachi si Scaparici etc., naturaletea si talentul a ramas pentru totdeauna in inima iubitorilor genului. Concomitent cu interpretarea altor roluri, incepe sa studieze pianul la Liceul George Enescu, se gandeste sa urmeze Conservatorul dar cand era in clasa a XII i se incredinteaza rolul Simina din horror-ul/drama "Domnisoara Christina", dupa romanul scriitorului Mircea Eliade... si Medeea alege teatrul si filmul.

In 1996 absolveste Academia de Teatru si Film, clasa profesor universitar Florin Zamfirescu, are la activ deja cateva filme, jucase inca de pe bancile facultatii pe scena teatrelor Casandra, UNU, Romano-american si Odeon, prezentase cateva emisiuni de divertisment la TVR 1 si Antena 1 si avea sase premii de interpretare. Joaca mult pe scena Teatrului National din Bucuresti alaturi de Radu Beligan si Carmen Stanescu pe care-i admira: "Am invatat foarte multa meserie de la Carmen Stanescu si de la Radu Beligan, am invatat ce inseamna personalitate puternica, rigoare artistica, disciplina in profesie, respect pentru profesie. Carmen Stanescu e una din marile doamne ale culturii romanesti."

Pe plan personal, timp de sapte ani (2001 - 2008) a trait o pasionala poveste de dragoste cu doctorul Dan Acaru, un renumit chirurg de origine romana, stabilit la New York. Dupa intoarcerea din America se casatoreste cu George Dascalescu, pe care-l cunoaste pe platoul de filmare si devine in 2009 mama unui baietel pe nume Luca.

In ultimii ani a jucat in filme frantuzesti ("Une mère comme on n'en fait plus", "Une femme piégée"," Je vous trouve très beau") si in prezent filmeaza tot in Franta = " Un homme très recherché ", are un impresar strain dar nu se gandeste sa paraseasca tara, joaca pe scena TNB in patru piese si asteapta cu nerabdare ecourile privind ultimul ei rol din "Weekend cu mama" si comedia regizoarei Isabelle Mergault.

Medeea Marinescu
Medeea Marinescu.png
Date personale
Născută (48 de ani)[2] Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de film
actriță de teatru[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba română
limba franceză Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București
Alte premii
Ordinul Meritul Cultural clasa I[*] (2004)[1] Modificați la Wikidata
Prezență online

Medeea Marinescu (n. 27 mai 1974București) este o actriță română de teatru și film.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Medeea Marinescu a debutat la vârsta de doar 3 ani în filmul Iarna bobocilor (1977) al regizorului Mircea Moldovan, dar a devenit bine cunoscută și recunoscută după interpretarea rolului principal, Mirabela, din filmul fantezie Maria Mirabela (1981) al lui Ion Popescu Gopo și al Nataliei Bodiul.

Părinții ei au lucrat în cinematografie: tatăl, Ion Marinescu, era operator de imagine, iar mama ei era machieuză de cinema.[3]

Absolventă în 1996 a Academiei de Teatru și Film București, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, Medeea Marinescu a jucat în mai multe filme, iar în stagiunea 2009 - 2010 a Teatrului Național București a jucat în patru piese, dintre care una este Egoistul de Jean Anouilh.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Teatru[modificare | modificare sursă]

Teatrul Odeon (din 1995 până în 1997)[modificare | modificare sursă]

Teatrul Casandra (din 1995 până în 1997)[modificare | modificare sursă]

Teatrul UNU (1995-1997)[modificare | modificare sursă]

Teatrul Româno-American (1995-1997)[modificare | modificare sursă]

Centrul Lincoln[modificare | modificare sursă]

Bristol Old Vic (1997–98 )[modificare | modificare sursă]

  • Cu dragoste de la Nicolae de Lin Coghlan, regia Philip Osment: Gaby

Teatrul National București (din 1998)[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Medeea Marinescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.[4]






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...