joi, 15 iunie 2023

  1. /16 IUNIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri


Evenimente

·         632: Yazdegerd al III-lea  urca la varsta de opt ani pe tronul Imperiului Persan. A fost ultimul shah din dinastia sassanida si a domnit pana la moartea sa, in anul 651.
·         1462Vlad Țepeș a condus un atac surpriză, de noapte, asupra taberei otomane (nu se cunoaște numele localității unde s-a petrecut lupta), provocând mari pierderi inamicului și o mare debandadă; trupele lui Vlad Țepeș s-au retras apoi la nord de Târgoviște


·      1567 - Mary, Regina Scoţiei, este închisă în castelul Lochleven.
Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland (Mary I a Scoției) sau de Mary, Queen of Scots (Mary, Regina scoțienilor) (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587), a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână - foto - ro.wikipedia.org

Maria Stuart - foto – ro.wikipedia.org

Maria Stuart, cunoscută în literatura engleză de specialitate sub numele de Mary I of Scotland (Mary I a Scoției) sau de Mary, Queen of Scots (Mary, Regina scoțienilor) (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587), a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână. Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei.

Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie. Tatăl ei, Iacob al V-lea (engleză James) era nepot a lui Henric al VIII-lea, ceea ce a încurajat-o pe catolica Maria să emită pretenții la tronul Angliei.

Mary fusese educată în Franța și se căsătorise cu moștenitorul tronului Franței în 1558. După moartea acestuia, în 1560, Maria s-a întors în Scoția, unde nu a fost agreată de popor. S-a căsătorit cu Henric Stuart, Lord Darnley. Darnley, însă, a fost ucis, probabil de bărbatul cu care Maria s-a remăritat după un timp, James Hepburn Bothwell. În 1568 a abdicat în favoarea fiului ei Iacob al VI-lea, și s-a refugiat în Anglia.

·         1599Mihai Viteazul încheie, la Târgoviște, un tratat cu trimișii lui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câștiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru a neutraliza ostilitățile Porții. Mihai Viteazul (sau Mihai Bravu, n. 1558, Târgul de Floci – d. 9 august 1601, Turda) boier român, care a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei, înainte de a ajunge domnul Țării Românești. Pentru o perioadă (în 1600) conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova (portret de la Praga, din anul 1601).


·     1815 - Armata franceză a obţinut victoria asupra armatei prusace condusa de generalul Blücher, in Bătălia de la Ligny.
"Bătălia de la Ligny" (16 iunie 1815) - Parte a Campaniei de la Waterloo - foto: ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Ligny” (16 iunie 1815) – Parte a Campaniei de la Waterloo – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de Ligny a adus faţă în faţă, la 16 iunie 1815, o armată franceză a primului imperiu, condusă de împăratul Napoleon I şi o armată prusacă condusă de mareşalul von Blücher. Atacul a început ideal pentru francezi, care nu au zăbovit în a trece la ofensivă în faţa unor trupe prusace care nu apucaseră încă să se concentreze. Unul din Corpurile de armată prusace, aflat prea departe, nu a mai putut interveni, iar francezii au reuşit destul de rapid să penetreze linia inamică, graţie atacurilor bine conduse de Grouchy şi Gérard.

Pentru a da lovitura de graţie, menită să le taie retragerea şi să le întoarcă flancul, Napoleon cheamă puternicul Corp de armată al generalului Drouet d’Erlon. Acest Corp avusese misiunea iniţială de a menţine contactul cu armata mareşalului Ney, angajată simultan la Quatre Bras. Tocmai când trupele lui Drouet d’Erlon manevrau pentru a se pune în poziţia de atac, generalul a primit ordin de la superiorul său direct, mareşalul Ney, să îi vină în ajutor. Aceste trupe nu au mai ajuns în timp util nici în acea parte, astfel că nu au participat la niciuna dintre cele două bătălii.

Văzând retragerea trupelor ce ar fi trebuit să încununeze victoria, împăratul francez trimite la atac Garda Imperială Franceză, dar aceasta nu poate decât să respingă ultimele elemente prusace, nefiind în poziţia necesară pentru a le tăia retragerea. Pe plan tactic a fost o victorie franceză, dar strategic nu a schimbat radical situaţia campaniei. Bătălia de la Ligny nu a reprezentat victoria decisivă la care se aştepta Napoleon, astfel că von Blücher a putut să îi trimită ducelui de Wellington întăririle necesare pentru ca acesta să poată învinge, la 18 iunie, în cadrul Bătăliei de la Waterloo.

·    1815 - Armata franceză a obținut victoria tactică asupra armatei anglo-aliate la Bătălia de la Quatre Bras
"Bătălia de la Quatre Bras" - Parte a Campania de la Waterloo (16 iunie 1815), de James Wollen - foto: ro.wikipedia.org

“Bătălia de la Quatre Bras” – Parte a Campania de la Waterloo (16 iunie 1815), de James Wollen – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Quatre Bras a fost o bătălie purtată pe 16 iunie 1815 între armata anglo-olandeză, condusă de Wellington, și aripa stângă a Armatei Nordului, condusă de Mareșalul Michel Ney. Scopul bătăliei a fost controlul intersecției cruciale a patru drumuri, din dreptul localității belgiene Quatre Bras. Deși, la începutul bătăliei, mareșalul francez se bucura de o superioritate numerică semnificativă, acesta a dat dovadă de o precauție necaracteristică, amânând atacul până după amiază, moment în care ducele de Wellington tocmai primise întăriri.

Ney a reușit totuși să cucerească intersecția esențială, dar contraatacul anglo-aliat l-a împins pe pozițiile sale inițiale. Atunci când mareșalul a organizat un nou atac, a găsit poziția neapărată, întrucât Wellington începuse retragerea după ce a aflat de înfrângerea prusacilor la Ligny, înfrângere care punea toată armata anglo-aliată într-o poziție precară, riscând un atac în flanc din partea armatei franceze principale.

·         1835: A fost inaugurata, la Iasi, sub domnia lui Mihail Sturdza si ,prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii.“Academia Mihaileana”  Este prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică și arhitectură. Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național si a pregatit o intreaga pleiada de intelectuali pe care ii regasim mai tarziu  in randurile pasoptistilor si ai luptatorilor pentru Unire .


·         1862: La Timisoara, s-a incheiat o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania, prin care erau reglementate operatiile de transmitere si taxare a depeselor intre statele semnatare.
·         1864: Prin protocolul de la Constantinopol, puterile garante recunosc dreptul statului român de a-și modifica legiuirile interne fără o prealabilă aprobare din partea lor
·         1897: Este semnat tratatul prin care Republica Hawaii este anexată de Statele Unite ale Americii.
·       1903 - Henry Ford fondează la Detroit, compania „Ford Motor Company”, care va deveni unul din gigantii mondiali ai constructiei de automobile.
The first Ford factory on Bagley Street, Detroit - foto - en.wikipedia.org

The first Ford factory on Bagley Street, Detroit – foto – en.wikipedia.org

Henry Ford - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Henry Ford – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

·     1913 - A fost declanșat cel de-al doilea război balcanic, între foștii aliați (Bulgaria împotriva Greciei, Serbiei și Muntenegrului), cărora li se va alătura România și Turcia (16/29)
Al doilea război balcanic. Armata Română trecând Dunărea pe un pod de vase la Zimnicea, în cadrul Campaniei pentru Turtucaia - foto: ro.wikipedia.org

Al doilea război balcanic. Armata Română trecând Dunărea pe un pod de vase la Zimnicea, în cadrul Campaniei pentru Turtucaia – foto: ro.wikipedia.org

Cel de-Al Doilea Război Balcanic s-a declansat în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia si Muntenegru de cealaltă parte.

Cauza războiului a fost neînţelegerea asupra împărţirii teritoriilor pierdute de turcii otomani în timpul Primului Război Balcanic, care a luat sfîrşit la 30 mai 1913, in care aceste tari fusesera aliate. Pentru Bulgaria, războiul oferea ocazia de a ocupa întreaga Macedonie şi de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia şi Grecia războiul însemna şansa de a împărţi între ele Macedonia şi de a împiedica hegemonia Bulgariei.

Astfel la 16 iunie 1913, regele Ferdinand al Bulgariei a ordonat trupelor sale să atace poziţiile sîrbe şi greceşti, declarînd în acelaşi timp război acestor tari.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

·         1921: Constituirea, la Bucureşti, a Societăţii „Orient Radio” (Rador), agenţie telegrafică de presă. Rador era la început o afacere privată (apărută la iniţiativa lui Noti Constantinde, secretar la Legaţia română din Paris, şi Sebastian Şerbescu, avocat), dar statul român a cumpărat, prin Ministerul de Externe, totalitatea acţiunilor agenţiei, în anul 1926, devenind astfel prima agenţie de presă oficială a României; prin Legea din 24.III.1926 aceasta a devenit „Societatea Rador – Agenţie de informaţii telegrafice”. După instalarea regimului comunist, prin Decretul nr. 217 din 20.V.1949 se hotăra organizarea Agenţiei Române de Presă „Agerpres” de pe lângă Consiliul de Miniştri, prin preluarea personalului şi a patrimoniului „Rador”; primul director al „Agerpres”: Ion Popescu-Puţuri. La 8.I.1990 a apărut Decretul-lege al Consiliului Frontului Salvării Naţionale prin care se înfiinţa Agenţia de presă „Rompres”, ca urmare a reorganizării „Agerpres”. Din iulie 2008 „Rompres” a revenit la numele „Agerpres”. Această agenţie („românească, naţională şi autonomă”) a funcţionat sub numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română şi era subordonată Ministerului Afacerilor Străine. Agenţia Română a funcţionat până spre finele anului 1916, când şi-a încetat temporar activitatea, în timpul Primului Război Mondial Agenția Națională de Presă AGERPRES este continuatoarea primei agenții de presă din România. Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română „Orient-Radio” – RADOR, Agenția Română de Presă – AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES. Prima agenţie de presă românească a fost înfiinţată la 15/27.III.1889, la iniţiativa ministrului de externe P.P. Carp.
·         1924: Henry A. Berliner si tatal sau  Émile  Berliner (inventatorul  gramafonului) fac o demonstratie cu  un elicopter  in fata reprezentantilor Biroului american pentru aeronautica.
·         1940Al doilea război mondialFranța cere armistițiu, încheiat la 22 iunie cu Germania și, la 24 iunie, cu Italia
·         1940: Franţa cere armistiţiu. care se încheie la 22 iunie cu Germania şi, la 24 iunie, cu Italia. Guvernul condus de Paul Reynaud a demisionat. Mareşalul Philippe Petain,erou al primului razboi mondial, a preluat conducerea noului guvern francez de la Vichy. Philippe Pétain (Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain) (n. 24 aprilie 1856 – d. 23 iulie 1951) a fost un mareșal al Franței care a ocupat funcția de Șef al Statului în Regimul de la Vichy (Chef de l’État Français) din 1940 până în 1944. Pétain, care în 1940 avea 84 de ani, a fost cel mai în vârstă șef al statului francez din toate timpurile. Erou din primul război mondial, acțiunile sale din timpul celui de-al doilea război mondial l-au adus în fața tribunalului care l-a condamnat la moarte cu anularea drepturilor și onorurilor civice și militare pentru înaltă trădare și colaboraționism cu Germania nazistă. Condamnarea la pedeapsa capitală a fost comutată de Charles de Gaulle în închisoare pe viață. În zilele noastre, Pétain este considerat un trădător, iar pétainisme este un termen peiorativ folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacționară.
·         1940 – Un guvern comunist  este impus de sovietici  în Lituania
·      1943 - Charlie Chaplin se casatoreste pentru a patra oara la varsta de 54 de ani cu Oona O’Neill de 18 ani. Cuplul se va instala in 1952, in Elvetia si va creste 8 copii.
Charlie Chaplin si Oona O’Neill - foto - tumblr.com

Charlie Chaplin si Oona O’Neill - foto – tumblr.com

Oona Chaplin (născută O’Neill la 14 mai 1925- d.27 septembrie 1991), a fost fiica dramaturgului Eugene O’Neill laureat al premiului Nobel şi al scriitoarei Agnes Boulton.

·   1955 - Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe presedintele argentinian Juan Perón.
Juan Domingo Perón (n. 8 octombrie 1895; d. 1 iulie 1974) om de stat argentinian, de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974 - foto - ro.wikipedia.org

Juan Perón - foto – ro.wikipedia.org

Juan Domingo Perón (n. 8 octombrie 1895; d. 1 iulie 1974) a fost un om de stat argentinian, de 2 ori președinte al Argentinei, în perioada 1946-1955 și în perioada 1973-1974. A intrat în conflict și cu Biserica Catolică, care a refuzat să o canonizeze pe Evita, sotia sa. Perón a amenințat atunci cu separarea Bisericii de Stat, a pus capăt instrucției religioase în școli și plănuia să legalizeze divorțul și prostituția. În termeni politici, a fost o strategie mai mult decât proastă, având în vedere sentimentele profund religioase ale populației.

În iunie 1955, Perón a dat ordin ca doi preoți catolici să fie deportați în Italia, iar Vaticanul a răspuns prin excomunicarea celor responsabili, fără a face publice numele acestora. Mai mulți soldați din marină și aviați au organizat atunci o rebeliune și au bombardat capitala, omorând circa 350 de oameni. Revolta soldaților a reprimată, iar suporterii radicali ai lui Perón au răspuns prin jefuirea și profanarea bisericilor. Șapte biserici au fost incendiate în capitala țării, iar reputația președintelui a avut foarte mult de suferit de pe urma acestor incidente.

·     1958 - În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnaţi la moarte şi executaţi organizatorii revoluţiei anticomuniste din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes); Au fost reabilitaţi juridic în iunie 1989, iar la 16 iunie 1989 au avut loc funeraliile naţionale ale lui Imre Nagy.
Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956. A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală. foto: en.wikipedia.org

Imre Nagy .
foto: en.wikipedia.org

Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956. A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală.

1961 - Balerinul rus Rudolf Nureiev, vedetă a Teatrului Kirov, fuge din U.R.S.S. în Occident, la Paris.
Rudolf Khametovich Nureyev (17 March 1938 – 6 January 1993) was a Soviet-born dancer of ballet and modern dance, one of the most celebrated of the 20th century - foto - stripes.com

Rudolf Khametovich Nureyev (17 March 1938 – 6 January 1993)  - foto – stripes.com

 

·       1963 - Este lansata nava spatiala “Vostok- 6″ avand la bord pe Valentina Tereskova, prima femeie cosmonaut din lume.
Valentina Tereșkova (n. 6 martie 1937, regiunea Iaroslavl) cosmonaut din Rusia, prima femeie care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6 - foto - en.wikipedia.org

Valentina Tereșkova - foto – en.wikipedia.org

Valentina Tereșkova (n. 6 martie 1937, regiunea Iaroslavl) cosmonaut din Rusia, prima femeie care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6.

 

·         1964 - A fost dat decretul nr. 310 prin care 3467 de deținuți politic sunt grațiați de restul pedepsei pe care o mai aveau de executat. În perioada imediat următoare, zilnic erau eliberați câteva sute de deținuți politic.

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.

Amnistierea și eliberarea majorității deținuților politici din România a fost stabilită prin decretele nr. 767/1963, nr. 176 și nr. 411/1964, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial, așa că publicul larg nu cunoaște conținutul lor. Înainte de a fi eliberați, deținuții au fost avertizați că nu le era permis să spună nimic despre cele pătimite, prin diferitele locuri de detenție.

Potrivit statisticilor oficiale, în ianuarie 1960, numărul persoanelor condamnate pentru delicte împotriva securității statului era de 17.613. Numărul lor a scăzut în 1962 de la 16.327 la 13.017, în urma eliberării mai multor legionari. În 1963, el s-a redus la 9.333, pentru ca în 1964 majoritatea celor rămași în închisori să fie puși în libertate.

Într-un document de bilanț al M.A.I. privind grațierile efectuate la sfârșitul anului 1963 și în prima jumătate a anului 1964, apare menționat faptul că au fost puși în libertate 10.014 condamnați. Autorul sintezei considera că majoritatea acestora s-au integrat sau își manifestă intenția de a participa efectiv la viața socială, alții “au adoptat o poziție de espectativă și izolare, evitând a mai veni în contact cu persoane suspecte și a purta discuții cu caracter politic din teama de a nu atrage atenția organelor noastre“.

Cei mai mulți au primit pensii din partea statului, iar unii au fost reîncadrați în vechile lor locuri de muncă, inclusiv în universități și institute de cercetare științifică.

Fostul ministru de Externe, Corneliu Mănescu, a povestit cum s-a derulat procesul eliberării “politicilor”: Amnistierea deținutilor politici s-a făcut din 1962 până în 1964, în mai multe tranșe, și a întâmpinat opoziția mai multor membri din conducerea partidului. Era, de fapt, o măsură politică în consens cu “reabilitările” victimelor stalinismului din celelalte țări.

Numai că Gheorghe Gheorghiu Dej i-a eliberat pe toți, nu doar pe câțiva, cum s-a întâmplat în Uniunea Sovietică, de exemplu. Ceea ce i-a atras un mare capital politic în Occident. Aș vrea să spun – cu o anumită malițiozitate – că Dej a acceptat să dea curs acestor intervenții, deoarece și-a dat seama că va rămâne de pe urma acestei măsuri și cu un prestigiu crescut pe plan extern.

După eliberarea deținutilor politici din 1964, Securitatea a declanșat o acțiune de supraveghere informativă la nivel național. Suspecții puteau fi nu doar foștii detinuți politici, ci și persoane fără antecedente politice, dar care erau considerate „cu potențial ostil“. Această schimbare de metodă era cerută de nevoia unor relații internaționale ameliorate și se baza pe siguranța controlului asupra prizonierilor “lagărului comunist”.

În acest sens, după 1964, represiunea comunistă împotriva opozanților regimului s-a adaptat la noile realități, utilizând instrumente mai rafinate de reprimare a opozanților: impunerea domiciliului obligatoriu, supravegherea foștilor deținuți politici, utilizarea spitalelor de psihiatrie ca locuri de recluziune, arestarea și anchetarea sub pretextul unor delicte de drept comun etc.

·   1972 - Este capturata de poliţie în Langenhagen, Germania federala, Ulrike Meinhof, membra a gruparii teroriste marxiste Factiunea Armata Rosie.
Ulrike Meinhof (n. 7 octombrie 1934, Oldenburg, d. 8 mai 1976) teroristă vest-germană ( Republica Federală Germania), membră a organizației de extremă stângă Rote Armee Fraktion - foto (pe vremea când era jurnalistă) - ro.wikipedia.org

Ulrike Meinhof – ro.wikipedia.org

Ulrike Meinhof (n. 7 octombrie 1934, Oldenburg, d. 8 mai 1976) teroristă vest-germană ( Republica Federală Germania), membră a organizației de extremă stângă Rote Armee Fraktion – foto (pe vremea când era jurnalistă)

·     1976 -  În Soweto, Africa de Sud, au început o serie de proteste, conduse de elevi de liceu și studenți, ca răspuns la introducerea limbii”Afrikaans” ca mediu de instruire în școlile locale.
Hector Pieterson purtat pe brate de Mbuyisa Makhubo după ce a fost împușcat de poliția din Africa de Sud. Sunt insotiti de sora lui, Antoaneta Sithole. Pieterson a fost dus de urgenta la o clinica locala si declarat mort la sosire - foto:google.com

Hector Pieterson purtat pe brate de Mbuyisa Makhubo după ce a fost împușcat de poliția din Africa de Sud. Sunt insotiti de sora lui, Antoaneta Sithole. Pieterson a fost dus de urgenta la o clinica locala si declarat mort la sosire - foto:google.com

Se estimează că 20.000 de elevi au participat la proteste. Protestatarii s-au adunat pentru a demonstra în mod pașnic. Manifestarea s-a transformat in revolta populara, dupa ce politia a deschis focul spre multime. Mulțimea a devenit agresivă, au început să arunce cu pietre, omorând doi membri ai consiliului de administrație West Rand, au dat foc unui număr de vehicule și clădiri asociate cu Departamentul de Educație Transvaal si ale poliției.

Un grup de 30 de elevi s-au adunat în afara Junior Liceul Phefeni cântând tradiționalul imn sotho “Morena Boloka Sechaba Sa Heso ‘. Când poliția a sosit mulțimea a devenit violent, aruncând cu pietre în poliție. Poliția la rândul său, a tras cu gaze lacrimogene în mulțime pentru a le dispersa. Există relatări contradictorii, cine a dat prima comandă pentru a trage. Numărul de protestatari uciși de către poliție este dat de obicei ca 176, dar s-au făcut estimări de până la 700. În amintirea acestor evenimente, 16 iunie este acum sărbătoare publică în Africa de Sud,  “Ziua Tineretului

 

·    1977 - Leonid Brejnev a devenit preşedinte al URSS.
Leonid Ilici Brejnev (rusă: Леонид Ильич Брежнев, n. 19 decembrie 1906 - d. 10 noiembrie 1982) conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și în perioadele 1960 - 1964 și 1977 - 1982, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem (șef al statului) - foto - moldovenii.md

Leonid Brejnev – foto – moldovenii.md

Leonid Ilici Brejnev (rusă: Леонид Ильич Брежнев, n. 19 decembrie 1906 – d. 10 noiembrie 1982) conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și în perioadele 1960 – 1964 și 1977 – 1982, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem (șef al statului).

Nascut in Ucraina, in 19 decembrie 1906, intr-o familie de muncitori, Brejnev a condus Uniunea Sovietica intre anii 1964 – 1982, mai intai in calitate de secretar general al Partidului Comunist, apoi de spresedinte al Prezidiului Sovietului Suprem intre anii 1960-1964, apoi intre 1977-1982.

A promovat o politica rigida care a avut ca efect stagnarea vietii economice si sociale. De altfel, perioada cat s-a aflat in fruntea URSS a fost cunoscuta ca „epoca stagnarii”, el nereusind sa readuca tara in starea in care se afla pe vremea lui Stalin. A incetat din viata la 10 noiembrie 1982.

·      1983 - Iuri Andropov devine preşedinte al URSS, succedandu-l pe Leonid Brejnev.
Iuri Vladimirovici Andropov (n. 2 iunie 1914 (S.N. 15 iunie) — d. 9 februarie 1984) politician sovietic, șef al KGB, secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni - foto - britannica.com

Iuri Andropov – foto – britannica.com

Iuri Vladimirovici Andropov (n. 2 iunie 1914 (S.N. 15 iunie) — d. 9 februarie 1984) politician sovietic, șef al KGB, secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni.

·   1990 În cadrul unei sedinte, presedintele si guvernul Romaniei au analizat evenimentele grave petrecute in Bucuresti si manifestatiile de la Piata Universitatii.
Piata-Universitatii-Romania-1990

Piata-Universitatii-Romania-1990

În comunicatul care a urmat sedintei, s-a evocat “scenariul destabilizarii de stat”, situatie in care presedintele si Guvernul au cerut interventia armatei si sprijinul populatiei.

·       1991 - Se inaugureaza al doilea Pod de Flori peste Prut. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.
Al doi-lea Pod de Flori (17 iunie 1991) – Moldovenii trec Prutul - foto preluat de pe www.europalibera.org

Al doi-lea Pod de Flori (17 iunie 1991) – Moldovenii trec Prutul – foto preluat de pe www.europalibera.org

Podul de Flori este denumirea acțiunilor ce s-au derulat pe malurile râului Prut la începutul anilor 1990 respectiv 1991, si mai apoi in 2015. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Primul Pod de Flori a avut loc pe 6 mai 1990.

Al doilea Pod de Flori s-a desfășurat pe 16 iunie 1991. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România. Al treilea Pod de Flori a fost organizat de către Platforma Unionistă ACTIUNEA2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei în data de 11 Iulie 2015. Motivul organizarii acestui pod de flori a fost de a-i intampina pe cei 1000 de locuitori din Moldova, ce au pornit in mars din Chisinau spre Bucuresti, pentru a cere Unirea Republicii Moldova cu România. Astfel incepand cu orele 10:00 acestia au trecut pe jos podul de cale ferata, fiind intampinati de locuitorii din România.

·  1993 - Inaugurarea primului post privat de televiziune din România – S.O.T.I.

 

·         1995: Un măslin adus din Israel și oferit Papei Ioan Paul al II-lea a fost plantat în gradina Vaticanului pentru a marca prima aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Sfântul Scaun și statul evreu.
·         1995: Ioan Stoica, fostul patron al circuitului de intrajutorare Caritas, a fost condamnat de Tribunalul Judetean Cluj la sase ani inchisoare, pentru infractiunea de gestiune frauduloasa, bancruta frauduloasa, fals intelectual si uz de fals.
·         1997: A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite. Tratatul de la Amsterdam a fost adoptat de șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE) la 16-17 iulie 1997 și semnat la 2 octombrie 1997. A intrat în vigoare la 1 mai 1999. Tratatul de la Amsterdam a amendat Tratatul de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Scopul lui inițial a fost de a asigura capacitatea de acțiune a UE și după extinderea spre est. Reformarea profundă a UE a eșuat însă, făcând necesare alte măsuri (vezi Tratatul de la Nisa și Constituția Europeană).
·         2003: Argentinianul Luis Moreno-Ocampo a depus jurământul, devenind primul Procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care se ocupă de sancţionarea încălcărilor grave ale drepturilor omului in lume.
·         2004: O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat, în revista de știință „Nature", un articol în care anunța realizarea primei „teleportări"; experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spațiu în altul, ci transferarea proprietăților fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.
·         2005: Al IV-lea Congres Internațional de Cardiologie Intervențională. (Târgu Mureș, 16-18)
·         2005: Companiile Electro-Motive Diesel (EMD) și CFR Călători lansează pe piață prima serie de locomotive Diesel electrice clasa 621 modernizate.
·         2005: Premieră națională a unei piese de teatru în limba rromani, „Zurinka", de Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO pentru data de 16 iunie. (Teatrul „Ariel" din Târgu Mureș)
·         2005: Președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu-Tăriceanu participă la reuniunea Consiliului European de vară. Șeful statului român are o întrevedere cu regele BelgieiAlbert al II-lea. Este prima dată când România și Bulgaria participă, în calitate de observator, la lucrările Consiliului European (Bruxelles, 16-17)
2016 - Sinodul Pan-Ortodox

Sinodul Pan-Ortodox, numit oficial Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe este un sinod care a avut loc pe 16 iunie – 27 iunie 2016 în insula Creta, Grecia. Pregătirea acestui sinod a început în 1961 și are drept scop rezolvarea problemelor care au început în secolul al XX-lea cu care se confruntă toate Bisericile autocefale ortodoxe. Printre temele discutate se află și „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”, ce are drept scop implicarea mai activă a Bisericii Ortodoxe în Mișcarea Ecumenică.

Temele anunțate oficial la Conferința Pre-Sinodală Pan-Ortodoxă de la Chambésy, Elveția 2016 sunt:

- Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea de astăzi

- Diaspora ortodoxă

- Autonomie și mijloacele prin care aceasta este proclamată

- Taina Căsătoriei și impedimentele ei

- Importanța postului și respectarea sa

- Relațiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine

·         2017: Facem cunoștință cu noua generație Volkswagen Polo. Subcompacta din Wolfsburg promite dimensiuni mai mari, un interior cu iz de Golf și motorizări pentru toate gusturile. Cu o istorie care a început acum 42 de ani și cu 14 milioane de exemplare în toată lumea, Volkswagen Polo este unul dintre modelele de succes lansate de germani. Noua generație Polo va fi prezentată în mod oficial pe 16 iunie, iar debutul internațional va avea loc în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din toamna acestui an. Până în acest moment știm că noua generație Volkswagen Polo va miza pe platforma MQB A0 și va avea dimensiuni exterioare mai mari. Interiorul va fi inspirat de recentul facelift al lui Golf, ceea ce înseamnă că vom vedea același butoane și aceleași scaune. Gama de motorizări va include unitatea de un litru benzină cu 65, 75, 95 și 110 cai putere. Motorul 1.4 TSI va fi înlocuit de un 1.5 care promite 125 și 150 de cai putere. Pentru fanii motorizărilor diesel, Polo va integra agregatul de 1.6 litri care promite 80, 95 sau 110 cai putere.


Nașteri

·         1139: S-a nascut  Împăratul Konoe al Japoniei; (d.22 august  1155). A fost al 76-lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale japoneze de succesiune si  a domnit nominal din data de 5 ianuarie 1142 pana la moartea sa, puterea fiind in fapt exercitata de tatal sau, imparatul retras Toba. Numele sau la nastere era Narihito.
·          1313 - S-a născut poetul și umanistul italian Giovanni Boccaccio;
Giovanni Boccaccio (n. 1313 — d. 21 decembrie 1375, Certaldo/Florența) poet și umanist italian - foto - ro.wikipedia.org

Giovanni Boccaccio - foto – ro.wikipedia.org

Giovanni Boccaccio (n. 1313 — d. 21 decembrie 1375, Certaldo/Florența) poet și umanist italian. Povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul, 1470) au influențat nu numai literatura italiana, dar a creat modelul genului literar al nuvelei si a influentat creația multor scriitori europeni, exercitand o deosebită influență asupra operelor scriitorilor Geoffrey Chaucer (“The Canterbury Tales”, François Rabelais, Miguel de Cervantes, Gotthold Ephraim Lessing. În 1879, compozitorul Franz von Suppé ii dedica opera “Boccaccio”.

·         1583Axel Oxenstierna, om politic suedez (d. 1654)
·         1612: S-a nascut sultanul otoman  Murad al IV-lea; (d.9 februarie 1640). A fost adus   la putere printr–o conspirație de palat in anul 1623,   succedandu-lpe unchiul sau, Mustafa I. Avea doar 11 ani cand s-a urcat pe tron. Domnia sa a ramas in istorie datorita brutalitatii metodelor pe care le-a aplicat pentru reinstaurarea ordinii in stat. A purtat un razboi greu impotriva Persiei, in timpul caruia a cucerit Azerbaidjanul si a ocupat puternicele cetati Tabriz si Hamadan. In 1638 a ocupat Bagdadul, dupa un asediu la capatul caruia a masacrat garnizoana si populatia orasului. A condus personal invazia Mesopotamiei, fiind de altfel ultimul sultan otoman care a comandat o armata pe campul de batalie. A incheiat inaintea mortii sale, in 1639, un tratat cu Persia la Oasr-i-Chirin, prin care au fost trasate frontierele turco-iraniene, valabile pana in ziua de azi.
·         1613John Cleveland, poet englez (d. 1658)
·        1723 - S-a născut Adam Smith, economist si filosof scotian;
Adam Smith (16 June 1723 NS (5 June 1723 OS) – 17 July 1790) economist scotian, unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice - foto - en.wikipedia.org

Adam Smith - foto – en.wikipedia.org

Adam Smith (16 June 1723 NS (5 June 1723 OS) – 17 July 1790) a fost un economist scotian, unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice. Lucrarea sa „Avutia natiunilor” , a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Această lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comertul liber si capitalism.

A introdus în economie conceptul economic si filosofie sociala de „mana invizibila”,o metafora care ilustrează cum, prin urmarea propriului interes, indivizii stimulează indirect economia. Smith consideră că, în cazul societăților capitaliste, urmărirea propriului bine contribuie la binele societatii. În cadrul mecanismului pietei, guvernat de acest principiu, acțiunile cele mai eficiente și benefice vor fi și cele mai profitabile.

·         1801Julius Plücker, matematician, fizician german (d. 1868)
* 1829: Goyaałé, scris uneori Goyathlay (sau Goyahkla[1] în engleză; n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909), numit mai târziu și Geronimo, a fost un lider și vraci din triburile apașe Chiricahua. S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și impotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași.
S-a născut într-un trib indian care locuiau în zona Râului Curcanului. Numele său (în limba chiricahua însemnând "Cel care cască") i-a fost pus de tată după obiceiul amerindienilor, prin care se puneau nume după anumite trăsături fizice sau de comportament ale copilului respectiv. La opt ani, și-a pierdut ambii părinți, pe când un comerciant alb, însoțit de un vânător de scalpuri, împușcă 400 de amerindieni în timpul unei petreceri.
La 17 ani, se căsătorește cu Alope și au împreună trei copii. La 6 martie 1851, când Geronimo era la vânătoare, o companie de 400 de soldați mexicani din Sonora, conduși de colonelul José María Carrasco, a atacat așezarea de pe Râul Curcanului. Sunt uciși mai mulți indieni, printre care și soția și copiii lui Geronimo. Acest masacru contra unor persoane fără apărare stârnește ura lui Geronimo împotriva mexicanilor și din acel moment, acesta nu își dorește decât răzbunarea lor. Se spune că de aici provine și numele sub care este cunoscut viteazul indian: este vorba de sfântul Ieronim (în engleză "Geronimo") invocat de mexicanii îngroziți de atacurile nemiloase ale indigenilor chiar în ziua când se sărbătorea acel sfânt.
Deși a înțeles că nu mai poate recupera pământurile răpite de coloniștii mexicani și americani, Geronimo și-a continua lupta pentru tot restul vieții. A rămas în istorie Masacrul de la Casa Grande, celebru prin tactica perfidă a mexicanilor care au simulat că încheie armistițiu, le-au oferit indienilor rachiu de agave și apoi i-au ucis. Geronimo s-a retras într-o peșteră și nu a putut fi găsit. Mai multe trupe americane au fost mobilizate în căutarea sa. S-a predat abia în 1886, fiind tratat ca un prizonier de război, nu ca un infractor.
A încetat din viață la 79 de ani, când ajunsese o celebritate. Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul a numeroase ecranizări.
În februarie 2010, Camera Reprezentanților SUA a adoptat o rezoluție care stipula recunoașterea meritelor liderului indian, recunoscut ca un adevărat strateg al războiului de gherilă, și ca acesta să fie comemorat la 100 de ani de la moartea sa.
Geronimo
Goyaale.jpg
·         1857:  Arthur Arz von Straussenburg, general-colonel, ultimul șef al Marelui Stat Major al armatei austro-ungare (d. 1935)
·         1858Gustav al V-lea (Oscar Gustav Adolf) (16 iunie 1858 – 29 octombrie1950) a fost rege al Suediei din 1907 până la moartea sa. A fost fiul cel mare al regelui Oscar al II-lea al Suediei și al reginei Sofia de Nassau.
Gustaf al V-lea s-a născut la la Palatul Drottningholm din Ekerö ca fiu al Prințului Oscar și a Prințesei Sofia. La naștere Gustaf a fost creat Duce de Värmland. După ascensiunea tatălui său la tron în 1872, Gustaf a devenit prinț moștenitor al Suediei și Norvegiei.
Prințul moștenitor Gustav și prințesa Victoria în 1880.
La 8 decembrie 1907 i-a succedat tatălui său la tronul Suediei, care fusese separat de tronul Norvegiei cu doi ani mai devreme. S-a căsătorit la Karlsruhe, în Germania, cu Prințesa Victoria de Baden la 20 septembrie 1881. Soția sa era nepoata Sofiei a Suediei.
Gustav al V-lea a fost ultimul rege al Suediei care a intervenit direct în politica țării. Era un om conservator care nu a aprobat curentul democratic și drepturile muncitorilor. Gustav al V-lea a fost de asemenea ultimul rege suedez care a fost Comandantul Suprem al Forțelor Armate Suedeze (între 1907 și 1939). S-a considerat că avea simpatii germane în timpul Primului Război Mondial.
Gustav al V-lea era un pasionat jucător de tenis de câmp, participând la meciuri sub pseudonimul de Mr G. Ca jucător și promotor al acestui sport, a fost ales în 1980 în „International Tennis Hall of Fame”. Regele a învățat tenis în timpul unei vizite în Anglia în 1876 iar la întoarcerea în țară a fondat primul club de tenis din Suedia. În timpul domniei sale, Gustav a fost văzut deseori jucând tenis pe Riviera. În timpul unei vizite la Berlin, Gustav a mers la întâlnirea cu Hitler direct după un meci de tenis cu evreul Daniel Prenn[1]
Regele Gustav al V-lea a murit la Stockholm în 1950.
Gustaf al V-lea
Gustaf V färgfoto.jpg
·      1872 - (16/28 iunie) S-a născut Vasile Gheorghiu, profesor teolog; autor a numeroase lucrări cu caracter teologic; considerat cel mai de seamă teolog neotestamentar român;
Vasile Gheorghiu (n. 16/28 iulie 1872, Câmpulung, Austro-Ungaria - d. 29 noiembrie 1959, Cut, Neamț) a fost un profesor teolog român, membru de onoare (1938) al Academiei Române - foto: ziarpiatraneamt.ro

Vasile Gheorghiu – foto: ziarpiatraneamt.ro

Vasile Gheorghiu (n. 16/28 iulie 1872, Câmpulung, Austro-Ungaria – d. 29 noiembrie 1959, Cut, Neamț) a fost un profesor teolog român, membru de onoare (1938) al Academiei Române. A desfăşurat o intensă activitate în fruntea Societăţii pentru Cultura şi Literatura Poporului Român din Bucovina (1921-1929); membru de onoare al Academiei Române din 1938; (m. 1959).

·         1875Fredrik Ljungström, inginer, constructor și industriaș suedez (d. 1964)
·         1884Nicolae Dăscălescu, general român (d. 1969)
·   1890 - S-a născut în Anglia, Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumatatea cuplului „Stan si Bran”.
Arthur Stanley Jefferson (n. 16 iunie 1890, Ulverston, Cumbria Anglia - d. 23 februarie 1965), cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, a fost un actor şi regizor, devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran - in imagine, Stan Laurel în 1930 - foto: ro.wikipedia.org

Stan Laurel în 1930 – foto: ro.wikipedia.org

Arthur Stanley Jefferson (n. 16 iunie 1890, Ulverston, Cumbria Anglia – d. 23 februarie 1965), cunoscut mai ales sub numele Stan Laurel, a fost un actor şi regizor, devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran. Pasiunea pentru teatru si film a mostenit-o de la tatal sau, si el actor. A debutat la varsta de 16 ani, apoi s-a laturat trupei de vodevil a lui Fred Karno, calatorind cu aceasta in Statele Unite intre 1910 si 1913. În aceasta perioada a avut ocazia sa il cunoasca pe Charles Chaplin, pe care a si inceput sa il imite.

S-a intors acasa, pentru ca in 1917 sa ajunga din nou in SUA, fiind distribuit intr-o comedie cinematografica de succes. Incurajat, Stan a continuat sa regizeze mai multe filme de scurt metraj, iar apoi sa treaca la pelicule mai importante. L-a intalnit cu aceasta ocazie pe cel care avea sa ii devina partener, Oliver Hardy, insa cei doi au facut echipa abia mai tarziu. In 1927, cuplul Stan si Bran si-a facut un debut fulminant, in urmatorii 20 de ani fiind nedespartiti pe marile ecrane.

Ei au incetat sa mai apara in filme in 1950, dar au continuat sa joace in diverse spectacole organizate pe teritoriul Angliei. Stan Laurel a fost recompensat in 1960 cu un premiu Oscar pentru intreaga cariera, juriul recunoscandu-i creativitatea in materie de comedie. Actorul a incetat din viata la 23 februarie 1965, in urma unui infarct.

·     1890 - S-a născut filosoful, logicianul si publicistul roman Nae Ionescu;
Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu, n. 16 iunie 1890, Brăila - d. 15 martie 1940, București) filozof, logician, pedagog și jurnalist român - foto - ro.wikipedia.org

Nicolae C. Ionescu – foto: ro.wikipedia.org

Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu, n. 16 iunie 1890, Brăila – d. 15 martie 1940, București) a fost un filozof, logician, pedagog și jurnalist român. A fost unul dintre principalii reprezentanţi ai „trăirismului”, curent de gândire filosofică românească interbelică A știut să adune în jurul său și să eleveze o pleiadă de membri ai generației de aur interbelice a literaturii și gândirii românești ca Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Vasile Moisescu și George Murnu. În anii 1930 a fost puternic implicat în politică, susținându-l inițial pe Regele Carol al II-lea și apoi Mișcarea legionară.

* 1891: Vladimir Aleksandrovici Albițki (în rusă Владимир Александрович Альбицкий) (n. 16 iunie 1891 - d. 15 iunie 1952) a fost un astronomsovietic/rus originar din Chișinău.
·    1897 - S-a născut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel; (d. 1987).
·         1902 - S-a născut geneticiana Barbara McClintock, laureată a Premiului Nobel pentru Medicină, în anul 1983 (m. septembrie 1992)
·   1913 - S-a născut Ion Banu, filosof, unul dintre întemeietorii Asociaţiei de Studii Orientale din România; (d. 1993).
* 1915: John Wilder Tukey (n. 16 iunie 1915 - d. 26 iulie 2000) a fost un statistician american cunoscut mai ales pentru introducerea noțiunii de bit în informatică și pentru crearea diagramelor stem and leaves din statistică.
Născut în New BedfordMassachusetts, Tukey a obținut un grad de Bachelor of Science în 1936 și un grad de Master of Science în chimie în 1937 de la Brown University înainte de a se muta la Princeton Universitypentru a studia pentru doctoratul său în matematică. În timpul celui de-al doilea război mondial, Tukey a lucrat la Oficiul de control al incendiilor, colaborînd cu Samuel Wilks și William Cochran. După război, s-a reîntors al Princeton, lucrînd atît la Universitatea Princeton cît și la AT&T Bell Laboratories.
* 1924: Idries Shah (Sayed Idries el-Hashimi, în persană: سيد إدريس هاشمي, urdu: ادریس شاه, hindi: इदरीस शाह, arabă: سيد إدريس هاشمي , pseudonim Arkon Daraul; n. 16 iunie 1924 - d. 23 noiembrie 1996) a fost un scriitor și maestru în tradiția sufi, autor a numeroase cărți, tratate, articole, eseuri pe diverse teme, de la psihologie și spiritualitate până la jurnale de calatorie și studii culturale.
Născut în India, dintr-o familie de nobili afgani, Shah a copilărit în Anglia. Scrierile sale timpurii tratează subiecte de magie și practica vrăjitoriei. În 1960 fondează Editura Octagon Press, sub numele căreia publică atât traduceri după clasicii sufismului, cât și scrieri proprii. Opera seminală The Sufis, publicată în 1964, a fost apreciată la scară internațională. În 1965, Shah fondează Institutul de Cercetări Culturale din Londra, dedicat studiilor culturale și de comportament uman. O organizație similară există în SUAInstitutul de Cercetare a Cunoașterii Umane din SUA, sub conducerea lui Robert Ornstein⁠(en), profesor la Universitatea Stanford, numit de Shah reprezentantul său pe continentul american.
În scrierile sale, Idries Shah prezintă sufismul ca pe o formă universală de înțelepciune care precede islamul. Accentuând faptul că sufismul nu este static ci trebuie în permanență adaptat la timpul prezent, la oameni și la locuri, el și-a plasat învățăturile în cadrul sistemului psihologic occidental. Shah a folosit în lucrările sale parabole și povești cu tâlc din folclor, texte care au multiple niveluri de semnificație, create cu scopul de a îndemnna cititorul la reflecție și introspecție. Probabil este cel mai bine cunoscut pentru culegerile de povești umoristice cu Mulla Nasrudin(Nastratin Hogea).
Shah a fost uneori criticat de orientaliști, care i-au pus sub semnul întrebării autoritatea și pregătirea. Rolul său în controversa creată în jurul noii traduceri a Rubaiyat-ului lui Omar Khayyam - publicată de către prietenul său, Robert Graves, și de fratele mai în vârstă Omar Ali-Shah - a fost intens dezbătut. În același timp el s-a bucurat de aprecierea și sprijinul unor scriitori cu autoritate, dintre care cea mai cunoscută este scriitoarea Doris Lessing. Idries Shah a ajuns să fie recunoscut ca purtător de cuvânt al sufismului în occident și a ținut prelegeri la numeroase universități occidentale în calitate de profesor-invitat. Lucrările sale au avut un rol important în prezentarea sufismului ca o formă de înțelepciune spirituală cu caracter secular și independent
Shah s-a căsătorit cu Cynthia (Kashfi) Kabraji în 1958; au avut o fiică, Saira, în 1964 urmată de gemeni – fiul, Tahir⁠(en) și fiica, Safia⁠(en) - în 1966
Idries Shah a murit la Londra pe 23 noiembrie 1996 la vârsta de 72 de ani. Conform necrologului său din The Daily Telegraph, Idries Shah era un colaborator al mujahedinilor în cadrul războiului sovietic din Afghanistan, director de cercetare la Institutul perntru cercetare culturală și guvernator al Royal Humane Society precum și al Royal Hospital and Home for Incurables.[35] A fost, de asemenea, membru al Atheneum Club.[6] La momentul respectiv cărțile lui Shah atinseseră vânzări de peste 15 milione de exemplare la nivel internațional, fiind traduse în circa o duzină de limbi[7] cu recensii în numeroase jurnale și ziare
Idries Shah
ادریس شاه
इदरीस शाह
Idries Shah.gif
·         1925: Anatol E. Baconsky (n. ,[2] Cofa, ChelmențiUcraina – d. ,[2] BucureștiRS România) a fost un eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar și traducător român de orientare modernistă, asociat și cu mișcarea suprarealistă din România. Este tatăl diplomatului, scriitorului și politicianului Teodor Baconschi. A publicat sub numele A. E. Baconsky.
A fost fiul lui Eftimie Baconsky, preot ortodox basarabean, și al Liubei. Inițiala E. din numele său provine de la prenumele tatălui, Eftimie, după obicei rusesc.
A fost fratele criticului și istoricului literar Leon Baconsky, respectiv tatăl lui Teodor Baconschi.
A urmat liceul la Chișinău și la Râmnicu Vâlcea. Între 1946 și 1949 a frecventat cursurile Facultății de Drept a Universității din Cluj. A debutat cu versuri în revista pentru copii „Mugurel” din Drepcăuți (1943), cu eseu în „Tribuna nouă” din Cluj (1945), iar debutul editorial s-a produs în 1950 cu volumul Poezii. A fost redactor-șef al revistei „Almanah literar”, devenită ulterior „Steaua”, de la Cluj (1953-1959). Dacă în primii ani poezia sa este apropiată de poetica realismului socialist, la maturitate devine un poet neo-expresionist. La Congresul Scriitorilor din 1956 atacă principiile dogmatice ale proletcultismului. Traduce mult din lirica universală, din Salvatore QuasimodoCarl SandburgArthur Lundkvist și este autorul volumului Panorama poeziei universale contemporane, un compendiu al poeziei moderniste europene.
Volume de poezii:
  • Copiii din valea Arieșului1951
  • Cântece de zi și noapte1954
  • Două poeme1956
  • Fluxul memoriei1957; volum retrospectiv, 1967
  • Dincolo de iarnă1957
  • Imn către zorii de zi1962
  • Fiul risipitor1964
  • Cadavre în vid1969
  • Corabia lui Sebastian1978, volum postum
Proză:
Eseuri - publicistică:
  • Colocviu critic1957
  • Meridiane. Pagini despre literatura universală contemporană1965, ed. a II-a, 1969
  • Remember, vol. I-II, 1968
  • Botticelli, Editura Meridiane, 1976
  • Botiicelli ca ilustrator al lui Dante, 1978, Editura Meridiane.
Anatol Baconsky
A.E. Baconski.jpg
·         1928Sergiu Comissiona, dirijor român de etnie evreiască stabilit în S.U.A. (d. 2005)
* 1929: Sheikh Sabah IV Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (صباح الأحمد الجابر الصباح Ṣabāḥ al-ʼAḥmad al-Jābir aṣ-Ṣabāḥ; sau Sabah al Ahmad al-Djaber as-Sabah, n. 16 iunie 1929) este Emirul Kuweitului. Sheikh Sabah a depus jurământul la 29 ianuarie 2006 după confirmarea de către Adunarea Națională a Kuweitului. Este al patrulea fiu al Emirului Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. A introdus mai multe proiecte noi pentru creșterea industriei turismului. De asemenea, este un avocat al drepturilor femeilor în Orientul Mijlociu.
Emirul Sabah al IV-lea s-a născut la Kuweit în 1929. El a învățat în a doua jumătate a anilor 1930 la Școala Al Mubarakiya și și-a completat învățătura cu profesori particulari. El este frate vitreg al fostului emir Sheikh Djaber al III-lea al Ahmad al Djaber, care l-a numit prim ministru in iulie 2003, înlocuindu-l pe prințul moștenitor la acea dată, Sheikh Saad Al Abdullah Al Salim As Sabah. Înainte de aceasta, el a îndeplinit vreme de 40 ani, între anii 1963-2003 funcția de ministru de externe al Kuweitului.
Emirul Sabah al IV-lea este văduv. Sotia sa, Sheikha Fituh, a murit înainte de invazia irakiană din august 1990. El are doi fii - Sheikh Nasser, ministru pentru Divanul Emiratului și Sheikh Hamed. Alți doi copii ai săi au decedat. Fiica sa, Sheikha Salwa, a murit de cancer de sân în iulie 2002. În amintirea ei, emirul și-a numit palatul Dar Salwa, adică Casa Salwei. Un al treilea fiu, Sheikh Ahmed, a murit într un accident de automobil în 1969.
Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah
صباح الأحمد الجابر الصباح
Sheikh Sabah IV.jpg
·         1930Ion Siminie, actor român
·         1931Alexandru Vulpe, istoric și arheolog român, membru corespondent (1996) al Academiei Române
·         1937: Erich Wolf Segal (n. 16 iunie 1937 în BrooklynNew York City – d. 17 ianuarie 2010 în Londra) a fost un scriitor american. A fost fiu de rabin. A scris printre altele romanul de succes Love Story, o dramă romantică adaptată după scenariul filmului omonim, scris tot de el.
Erich Segal
Erich Segal.jpg
·         1937: Simeon al II-lea al Bulgariei de Casa de Saxa-Coburg și Gotha (n. 16 iunie 1937Sofia), a fost între 1943 - 1946 rege al Bulgariei, iar între 2001 - 2005 prim-ministru al Bulgariei. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha sau în bulgară ca Симеон Борисов СакскобургготскиSimeon Borisov Sakskoburggoțki.
Simeon a fost botezat cu apă adusă de la râul Iordan și a zburat înapoi în Bulgaria cu un avion militar. A devenit țar în 1943, după moartea neașteptată a tatălui său, țarul Boris al III-lea. Deoarece era minor unchiul său Prințul Kiril al Bulgariei a fost numit regent. În 1944, Kiril și majoritatea membrilor guvernului au fost uciși într-o lovitură de stat organizată de sovietici, dar lui Simeon i s-a permis rămânerea pe tron. Abia în 1946 un referendum popular a ales abolirea monarhiei, dar familia regală a preferat să fugă din țară pentru a evita eventualitatea abdicării forțate ce i-ar fi putut fi impusă lui Simeon.
Întrega familie a fugit în Egipt, iar apoi s-au stabilit la Madrid. În Spania, Simeon a studiat dreptul și administrarea afacerilor, și a devenit un întreprinzător de mare succes.
În 2001 Simeon s-a întors în Bulgaria și a devenit liderul noului Partid format Mișcarea națională pentru Simeon al II lea. În timpul alegerilor NMS a câștigat 119 din cele 240 de locuri ale Parlamentului și Simeon a devenit prim ministru.
A rămas destul de rezervat în privința restaurării monarhiei în Bulgaria declarând că poporul ar trebui să decidă asta. Oricum deoarece nu a abdicat în mod formal niciodată, și-a păstrat dreptul de a purta titlul regal la care nu a renunțat nici în prezent.
Simeon al II-lea al Bulgariei
Simeon II of Bulgaria.jpg
·         1940 - S-a născut Lamont Dozier, compozitor şi cântăreţ american (Holland/ Dozier/ Holland).
·         1940Melania Elena Ursu (n. 16 iunie 1940Sibiu[2] – d. 12 ianuarie 2016Cluj-Napoca[3]) a fost o actriță română.
A absolvit IATC I.L. Caragiale" București, promoția 1961, în clasa prof. univ. Moni Ghelerter[4].
Între 1977 și 1979 a jucat la teatrul din Târgu-Mureș
În perioada 1968-1970 a fost profesor de actorie la Liceul de coregrafie Cluj, apoi în 1976-1978 a fost profesor asociat la catedra de arta actorului - Institutul de teatru Tg.Mureș. A continuat în perioada 1988-1991 ca profesor asociat la cursurile de actorie, mișcare scenică, machiaj, Secția canto la Conservatorul "Gh. Dima"[4].
Melania Ursu a fost actriță a Teatrului Național din Cluj și cadru didactic la secția de actorie a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică "Octavian Stroia"[6], A predat cursuri de actorie și la Facultatea de Teatru și Televiziune a universității clujene
Filmografie: 
Teatru:
* 1940: Eugen Patachi (n. 16 iunie 1940, Alba Iulia - d. 22 august 2008, la Cluj-Napoca) a fost un pictor român, reprezentant al curentului realist.
Între anii 1962-1968 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu"din Cluj-Napoca, unde i-a avut ca profesori și pe Petre Abrudan și Aurel Ciupe.[1]
Din 1968 a lucrat ca profesor de liceu și apoi ca profesor de pictură la Liceul de Arte Plastice „Romul Ladea” – Cluj-Napoca, de unde s-a pensionat ca director în 2000.[2]
În iunie 2009, la Muzeul Național de Artă din Cluj a fost deschisă o expoziție retrospectivă de pictură dedicată artistului clujean Eugen Patachi, cuprinzând lucrări reprezentative pentru opera plasticianului
* 1940: Cécile Morrisson (16 iunie 1940DinanCôtes-d'ArmorBretagneFranța) este o cercetătoare a istoriei și numismată franceză. Director de cercetări emerit la CNRS, ea s-a specializat în studiul Imperiului Bizantin.
Cécile Morrisson s-a născut la 16 iunie 1940 la DinanFranța.[1] A studiat la École normale supérieure din Paris, unde și-a obținut doctoratul în istorie.[2]
Ea a fost
„directoarea departamentului Monede, medalii și arta Antichității de la BnF.[3]
Este director de cercetări emerit la CNRS și Advisor for Byzantine numismatics la Dumbarton Oaks, Washington. Este membră a Académie des inscriptions et belles-lettres de la 11 decembrie 2015.
·         1942 - S-a născut Edward Levert, vocalist american (Triumphs, Mascots, O'Jays).
* 1943: Dagmar Lassander, pe numele real Dagmar Regine Hader, (n. , PragaProtectoratul Boemiei și Moraviei[3]) este o actriță germană.
Fiica unui francez și a unei femei germano-chiliană, a început să lucreze ca designer de costume, colaborând, printre altele, la Opera din Berlin. După ce a luat lecții de actorie de la Claus Holm, a obținut primul său rol în 1966 într-un film regizat de Will Tremper. Frumoasa actriță a fost distribuită apoi în roluri de femei seducătoare, iar din 1969 a început să devină cunoscută în cinematografia internațională, fiind solicitată să apară în special în filme italiene. În anii 1970 și 1980 a jucat într-un număr mare de filme erotice, polițiste și de groază, apărând, de asemenea, în Piedone africanul alături de Bud Spencer. Vocea ei a fost aproape întotdeauna dublată, putând fi ascultată totuși în filmul W la foca și în serialele de televiziune I ragazzi della 3ª C și I ragazzi del muretto.
Dagmar Lassander
Dagmar Lassander 1969.png
·         1945 - S-a născut Peter Hoorebeke, baterist şi vocalist american (Rare Earth).
·       1946 - S-a născut handbalistul român Cornel Penu.
Cornel Penu (n. 16 iunie 1946) handbalist român, dublu campion mondial în 1970 și 1974 - foto - sansabuzoiana.ro

Cornel Penu – foto – sansabuzoiana.ro

Cornel Penu (n. 16 iunie 1946, Galați) este un fost handbalist român, dublu campion mondial în 1970 și 1974. A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, care a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972. Este considerat cel mai mare portar al României.

·         1946 - S-a născut Ian Matthews (Ian Matthew McDonald), vocalist şi compozitor britanic (Pyramid, Fairport Convention, Matthew's Southern Comfort).
·         1947Ștefan Agopian (n. 16 iunie 1947București) este un prozator și un publicist român contemporan, de origine armeană.
Scriitorul Ștefan Agopian este fiul lui Ștefan (Arșag) Agopian și al Mariei, născută Sacoșan. Bunicii materni, Ana Damian (n. 2 februarie 1921) și Sebastian Sacoșan, erau la origine bănățeni care s-au mutat la Craiovaîn anul 1918. Aici aveau o casă cu o mică prăvălie pe Calea Severinului. Bunicii paterni erau Sarchis Agopian (născut la Jurilovca în 1905) și Virginia, mici negustori armeni care aveau o băcănie în satul Luncavița. În anul 1911, din cauză că micul magazin din Luncavița a dat faliment, pleacă în Anglia căutând un trai mai bun. Se întoarce în anul 1913 și își mută familia ce avea în componență trei fete și doi băieți la București pe strada "10 Mese" într-o casă care există și astăzi. După moartea lui Sarchis Agopian, familia se mută pe strada Călușei în atenansele avocatului Gioroceanu. Starea financiară precară a familiei îl determină pe Ștefan Arșag să se angajeze ca ucenic la un atelier de cizmărie. În data de 16 iunie 1947 se naște scriitorul Ștefan Agopian care a fost botezat sub numele de Gheorghe, tatăl său declarându-l în acte, oficial ca Ștefan. În familie se mai naște o fată, pe numele de Virginia pe 9 mai 1951. Până în 1951, Ștefan va fi crescut fie de bunica sa maternă din Craiova, fie de surorile tatălui său.
Primele șapte clase, Ștefan Agopian le face la Școala generală nr.50 în perioada 1954 - 1961, școală care se afla la intersecția străzilor Aliman și Ion Maiorescu. Începând din anul 1961 urmează cursurile Liceului „Iulia Hașdeu” din București unde obține rezultate mediocre, excepție făcând pasiunea sa pentru chimie, unde excelează. Pe băncile liceului începe să scrie poezie și obține premiul I la un concurs de poezie școlar. După bacalaureat, accesează, în 1965, cursurile Facultății de Chimie a Universității din București. Debutează în acest an cu cinci poezii în „Povestea vorbei”, supliment al Revistei Ramuri condusă de Miron Radu Paraschivescu. În perioada 1965 - 1968 scrie foarte mult proză scurtă, teatru și poezie și ca urmare este exmatriculat de la Universitate pe motiv de absenteism. În acești ani o cunoaște pe viitoarea sa soție Cristina Mamali.
Urmează o perioadă 1970 - 1973 mai grea, perioadă în care nu-și găsește loc de muncă și este întreținut de către tatăl său, dă meditații și scrie volumul de proză scurtă „În după amiaza aceea” pe care-l depune spre publicare la Editura Cartea Românească, dar pe care-l retrage din cauza apariției „Tezelor din iulie” ale lui Nicolae Ceaușescu. În această perioadă îi cunoaște pe poeții Valeriu Pantazi și Iolanda Malamen prin intermediul cărora intră în boema bucureșteană. Leagă cu această ocazie o strânsă prietenie cu Valeriu Pantazi care, așa cum declară el însuși, i-a schimbat viața.[2]
Printr-o relație de familie îl cunoaște pe Alexandru Paleologu, care în acel moment îndeplinea funcția de redactor la Editura Cartea Românească, și care-l sfătuiește să scrie un roman. În 1971 termină romanul „Ziua mâniei” și Paleologu îi promite că-l va publica. În anul 1973 se angajează la "Institutul de studii și proiectări pentru îmbunătățiri funciare" (ISPIF) în funcția de desenator tehnic, de fapt el îndeplinind funcția de dispecer într-un atelier de proiectare. Urmează anul 1974, an marcat de căsătoria sa cu psihologul Cristina Mamali și de noua sa pasiune de numismat. În acest an abandonează romanul început în anul 1972, „Tache de catifea”, începe „Manualul întâmplărilor” pe care-l abandonează după prima povestire. La Cercul de numismatică al Casei Armatei îl cunoaște în anul 1977 pe Nichita Stănescu care-l încurajează în continuarea „Manualului întâmplărilor” și cu ajutorul lui Valeriu Pantazi care-l cunoștea pe scriitorul Mircea Ciobanu îl determină pe acesta din urmă să citească romanul „Ziua mâniei” și să-l publice la Editura Cartea Românească în 1979.
Publică „Tache de catifea” în 1981, romanul „Tobbit” în 1983, „Manualul întâmplărilor” în 1984 pentru care ia Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor.
Ștefan Agopian are doi copii Ioan Agopian (n. 1979) și Ana Agopian (n. 26 septembrie 1983).
Volume publicate:
  • Ziua mînieiEditura Cartea Românească1979
  • Tache de catifea, roman, Editura Cartea Românească, 1981
  • Tobit, roman, Editura Eminescu, 1983, Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București
  • Manualul întâmplărilor, povestiri, Editura Cartea Românească, 1984, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor, Manualul întîmplărilor, 1984, traducere în italiană, Almanacco degli accidenti, 2012, Felici Editore
  • Sara, roman, Editura Eminescu1987, Premiul revistei „Amfiteatru” pentru cea mai bună scriere beletristică a anului
  • Însemnări din Sodoma, povestiri, 1993[7]
  • Republica pe eșafod, teatru, 2000, Premiul Asociației Scriitorilor din București, 2000
  • Fric, roman, Editura Polirom2003, carte distinsă cu premiul ASPRO pentru experiment în cadrul Târgului Internațional de Carte Bookarest 2004 și premiată de revista Cuvântul la categoria Superlativele anului 2003
  • Tache de catifea, reeditare la Editura Polirom, 2004, roman distins cu premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București
  • Tobit (ediția a II-a, revăzută), Editura Polirom, 2005
  • Sara (ediția a III-a, revăzută), Editura Polirom, 2006
Ștefan Agopian
Stefan agopian.jpg
* 1951: Roberto Durán Samaniego (n. 16 iunie 1951) este un fost boxer profesionist panamez care a luptat într-e 1968 și 2001
* 1952: Eugen Mihăescu (n. 16 iunie 1952ȘoldăneștiBotoșani) este un sociologjurnalistscriitor și editor român.
Studiază la Liceul „Mihai Eminescu” din Botoșani, după care urmează cursurile Facultății de Filosofie a Universității din București, obținând licența în Sociologie1976.[1] Absolvă facultatea cu o lucrare despre receptarea presei scrise. Debutează în publicistică la revista Viața studențească. Debutul literar este girat de scriitorul Mircea Sântimbreanu. Încă din studenție este un apropiat al revistelor AmfiteatruLuceafărul și România literară. Preocupat de universul țărănesc, se consideră un continuator al tradițiilor literare românești în acest domeniu. Timp de mai mulți ani lucrează ca sociolog de întreprindere. S-a afirmat și ca un inspirat jurnalist de turism și a fost, mai mulți ani, membru al „Federației Internaționale a Tinerilor Jurnaliști de Turism”, cu sediul la Bruxelles. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii spectacolelor intitulate „Serbările Scânteii Tineretului”. În anii '80 este redactor al ziarului Scînteia tineretului, organizator al serbărilor „Scînteia tineretului”, conducător al taberelor și turneelor cenaclului Suplimentului Literar-Artistic al Scînteii tineretului. Membru al conducerii Suplimentului Literar-Artistic al Scînteii tineretului, al revistei Flacăra și al ziarului „Dreptatea”. Ca jurnalist la Dreptatea a scris zilnic despre fenomenul Piața Universității. Este unul din fondatorii ziarului Tineretul liber, al agenției de presă A. M. Press,[2][3] al editurii Călin,[4] precum și al al revistei Școli și examene.
Din anul 1993 își desfășoară activitatea ca editor și manager de editură.
Proza lui Eugen Mihăescu, inspirată din noua viață a satului, se dovedește receptivă la soluționarea problemelor de ordin sociologic, iar romanul Țăranii de platină poate fi considerat una dintre cele mai interesante cărți, pe această temă, mai ales prin faptul că materia văzută realist își află rezolvarea în consonanță cu necesitățile unei construcții estetice.[5]
Cărțile sale au atras atenția unor personalități ale culturii române, printre acestea numărându-se: Valeriu Râpeanu,[6] Dinu SăraruMircea SântimbreanuSânziana PopNicolae VeleaLaurențiu UliciLucian AvramescuMircea Florin ȘandruGeorge Pruteanu.
Debutează în literatură în anul 1977, cu volumul de proză scurtă „Noaptea după ploaie”.[10] Publica romanele „Țăranii de platină” (1984), „Trei zile uimitoare” (1987)[11]„Și câinele râde” (1990)[12] - roman cuprinzător în care se încearcă, utilizându-se tetehnici literare moderne, o altfel de investigație în lumea țărănească unde disoluția pare a fi, pe moment, completă. De asemenea, Eugen Mihăescu este autorul a două cărți de publicistică „Între solstiții și echinocții” (1981) și „Numele tău, Ioane” (1985). După 1990 publică mai multe cărți în editura proprie, dar nu neaparat cu pretenții literare, ci mai degrabă documentaristice: Codul bunelor maniereMarele zodiac al iubiriiCarte românească de viseEnciclopedia sfaturilor utileAfrodiziace naturiste.
·         1952Aleksandr Zaițev, fost patinator rus
·         1952 - S-a născut Gino Vannelli, cântăreţ şi compozitor canadian.
·         1953 - S-a născut Malcolm Paul Mortimer, baterist britanic (Gentle Giant, G.T. Moore & The Reggae Guitars, Jona Lewie).
·         1953 - S-a născut Ian Mosley, baterist britanic (Curved Air, Steve Hackett, Marillion).
·         1954Marian Constandache, scriitor roman
* 1954: Nicolae Vasile (n. 16 iunie 1954Ludești, jud. Dâmbovița) este un inginer, cercetător[1], inventator[2], profesor universitar, prozator, poet[3]din România. Este membru al Academiei de Științe Tehnice din România
1978-Institutul Politehnic București,Facultatea de Electrotehnică; 1985-Doctorat în mașini electrice, la Institutul Politehnic București, conducător stiințific Prof.dr.ing. Alexandru Fransua; 2009-Doctor honoris causa al Universitații Valahia din Târgoviște.
A publicat peste 30 de carți și peste 200 de lucrări în reviste de specialitate și manifestări științifice dintre care: Mașini electrice speciale.Motorul sincron cu reluctanță variabilă,Litografia IPB,București,1979; Motoare sincrone cu magneți permanenți și reluctanță variabilă, Editura Tehnică, București, 1983; Topics in boundary element research. Applications in the analysis and design of electrical machines, Springer Verlag, 1990 (Editor C. A. Brebbia); Motoare sincrone fără perii, Editura Tehnică, București, 1990; The ripple forces in the permanent magnet synchronous linear motors,ITIA,Milano,1996; Conversia electromecanică a energiei, Editura Tehnică,București,1999; Servomotoare electrice,Vol.I și II, Editura ELECTRA, București, 2003; Surse regenerabile de energie, CHIMINFORM DATA, București, 2004; The magnetic field and steady state of flux barrier reluctance synchronous motors,Rev.Roum. Sci.Techn.Bucarest,Nr.3,Vol.24,1979; Magnetic field and parameters computation in disk brushless servomotors using the 3-D boundary element method, Boundary Element Technology Conference, MIT Cambridge, USA, June, 1986; Calculation of the magnetic field and parameters of the synchronous motors with ceramic permanent magnets using the boundary element method,Engineering Analysis,No.3,1987,Southampton,U.K.; Energia-Probleme actuale, Editura Electra, București, 2007; Ingineria Electrică-Probleme actuale, Editura Electra, București, 2010; Ingineria Electrică-Probleme de piață, Editura Electra, București, 2011; Epistemologie-Perspectiva interdisciplinară, Editura BIBLIOTHECA, Târgoviște, 2011.(împreună cu Maria Niculescu)
A înregistrat 26 brevete dintre care 1 în Germania restul în România dintre care: Patent DD-259724-A5,1988. Synchronmachine mit Dauermagneten; Brevet nr. 99782. Motor cu magneți permanenți cilindrici ecranat; Brevet nr. 104836. Motor sincron cu magneți permanenți; Brevet nr. 109407. Motor fără perii cu intrefier axial și rotor disc; Brevet nr. 112324. Procedeu de realizare a mașinilor electrice; Brevet nr. 110104. Metoda pentru pornirea motoarelor sincrone cu magneți permanenți; Brevet nr. 103276. Ansamblu de bobine de reactanță toroidale; Brevet nr. 103275. Circuit magnetic cu miez din fier.
·         1958 - S-a născut Sanda Naforniţă, pictoriţă.
* 1959: Warrior (n. James Brian Hellwig, 16 iunie 1959, Crawfordsville, Indiana- d. 8 aprilie 2014, Scottsdale, Arizona) a fost un wrestler american, cunoscut sub numele de ring de The Ultimate Warrior, unul din cele mai controversate personaje din istoria wrestlingului.
În anul 1993, Hellwig și-a schimbat legal numele în Warrior.
Warrior a murit pe 8 aprilie 2014 la Scottsdale, Arizona în urma unui infarct, la trei zile după ce fusese introdus în WWE Hall of Fame.
* 1961: Petru Iosub (n. 16 iunie 1961Fălticenijudetul Suceava) este un fost canotor român, laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles.
·         1961Rui Barreira Zink, scriitor portughez
·         1962Bogdan A. Tofan, arhitect roman
* 1962: Arnold Vosloo (n. 16 iunie 1962) este un actor sud-african, cel mai cunoscut pentru rolul Imhotep din Mumia (1999) și continuarea sa din 2001 Mumia revine, dar și pentru rolul Darkman din continuările Omul întunericului II: Întoarcerea lui Durant (1994) și Omul întunericului III(1996). Este cunoscut și pentru rolul său mai recent, cel al mercenarului sud-african numit Colonel Coetzee (bazat vag pe Eeben Barlow) din filmul Diamantul sângeriu. Alte roluri notabile: teroristul din Orientul Mijlociu numit Habib Marwan din serialul TV 24 și Zartan din filmul G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei și continuarea sa din 2013, G.I. Joe: Represalii 
Arnold Vosloo
Arnold Vosloo 2009.jpg
* 1967: Jürgen Norbert Klopp (n. ,StuttgartGermania[4]) este un antrenor de fotbal și fost fotbalist german. În anul 2019 a câștigat Liga Campionilor cu clubul FC Liverpool.
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp.jpg
* 1968: James Patrick Stuart (n. 16 iunie 1968) este un comediant american.
James Patrick Stuart 2010 SDCC (cropped).jpg
James Patrick Stuart la San Diego Comic Con International 2010
·         1969Bogdan Pătruț, informatician român
* 1970: Vitalie Marinuța (n. 16 iunie 1970, satul Holercaniraionul Dubăsari) a fost Ministru al Apărării Republicii Moldova între anii 2009 și 2014
* 1970: Cobi N'Gai Jones (n. 16 iunie 1970) este un fost fotbalist american,[1] în prezent analist pentru Los Angeles Galaxy la Time Warner Cable SportsNet. Este jucătorul cu cele mai multe selecții pentru echipa națională de fotbal a Statelor Unite ale Americii.
·         1971Tupac Shakur, cântareț american de hip-hop (d. 1996)
* 1973: Oana Zăvoranu (n. 16 iunie 1973)[1], pe numele adevărat Ioana Zăvoranu,[3] este o actriță, cântăreață și moderatoare de televiziune din România. A urmat Colegiul Național I. L. Cargiale și a absolvit dreptul la Universitatea Titu Maiorescu din București.[1] La sugestia unor prieteni, s-a prezentat la un casting ce avea drept scop găsirea unei prezentatoare pentru emisiunea Vară pentru 2, difuzată de postul de televiziune TVR 2.[1] A câștigat competiția, începându-și cariera în anul 2000.[1]
Artista a primit în anul 2002 primul său rol într-un serial de televiziune, sitcom-ul La bloc.[4] Doi ani mai târziu, în 2004, Zăvoranu a apărut în filmul italian Modigliani, unde a interpretat rolul Eugeniei Modigliani.[5]Pelicula a înregistrat un mare succes în țara sa de origine, având încasări de peste 1.000.000 de dolari americani doar în Italia.[6] Odată cu semnarea unui contract cu trustul Media Pro, Oana Zăvoranu a fost distribuită în telenovelele Numai Iubirea și Păcatele Evei.[7] În 2005, artista a devenit prezentatoarea emisiunii Corazon Latino, difuzată de postul Acasă TV.[8]
În 2007, Zăvoranu a fost moderatoarea emisiunii Preludiul, difuzată de Romantica.[9] La 28 iunie 2007, artista și-a lansat albumul de debut, intitulat Mai bună ca niciodată, alături de discurile single „Pusă pe Fapte” și „Cariño”.[10] În 2009 artista a realizat emisiunea Pact cu diavolița, difuzată de postul Kanal D.
Oana Zăvoranu este fiica Marianei și a lui Ioan Bănicioiu[12]. Mariana a divorțat și s-a recăsătorit apoi cu Nicolae Zăvoranu, care a înfiat-o pe Oana Zăvoranu, deoarece Ioan Bănicioiu era în închisoare și era cel mai de cuviință să o dea pe Oana lui Zăvoranu.
A fost căsătorită cu cântărețul Pepe, dar a divorțat.
Mama Oanei Zăvoranu, Mărioara Zăvoranu, a decedat în dimineața zilei de 17 aprilie 2015, după ce în seara precedentă intrase în comă. Oana și cu mama ei s-au certat pe averea de 60 milioane de euro a Mărioarei Zăvoranu, devenind un subiect mediatizat pe posturile de televiziune din România.
In prezent Oana Zavoranu este casatorita cu Alex Ashraf dupa o relatie de lunga durata.
Filmografie:
* 1973: Edward Carl "Eddie" Cibrian (16 iunie 1973, Burbank, California)[1]este un actor american. Este cel mai cunoscut pentru rolul lui Cole Deschanel din serialul Sunset Beach, serial care i-a adus notorietate ca actor în anii 1990. A apărut în numeroase filme și seriale TV, cum ar fi ca Russell Varon în serialul InvasionJimmy Doherty în Third Watch sau ca Jesse Cardoza în CSI: Miami.
Eddie Cibrian
Eddie Cibrian 090310-F-4667S-148.jpg
Cibrian în 2009
* 1973: Nikolaos Machlas (greacă Νίκος Μαχλάς) (n. 16 iunie 1973) este un fost jucător de fotbal grec.
* 1975: Viorel Marian Dragomir (n. 16 iunie 1975) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Social Democrat.
* 1975: Ștefan Mușoiu (n. 16 iunie 1975) este un deputat român, ales în 2016 pe listele PSD.
* 1977: Emilíana Torrini (născută pe 16 mai 1977 în Kópavogur) este o cântăreațăcompozitoare și muziciană din Islanda.
Emilíana Torrini s-a născut pe 16 mai 1977 în KópavogurIslanda și este singurul copil al cuplului format din Salvatore, un emigrant de origine italiană,[2][3] și Anna Stella Torrini (născută Snorradóttir). Emilíana a copilărit alături de bunica sa în extremitatea estică a Islandei, iar vacanțele le-a petrecut în Germania, împreună cu unchiul său italian.[4]Provenind dintr-o familie cu puternice înclinații muzicale, viitoarea artistă și-a manifestat interesul față de muzică de la o vârstă fragedă.[5] La șapte ani interpreta devenea soprana unui cor local, iar în adolescență ea a urmat cursurile unei școli clasice de operă
În adolescență, pentru a-și putea plăti cursurile de canto, interpreta a lucrat la restaurantul tatălui său, fiind chelneriță.[7] La vârsta de cincisprezece ani interpreta a început să cânte alături de formația Tjalz Gissur.[8] Pe parcursul anului 1994 Emilíana Torrini a participat la un concurs național de tinere talente numit „Söngkeppni framhaldsskólanna”,[9] pe care l-a câștigat interpretând șlagărul „I Will Survive” de Gloria Gaynor.[1] În aceeași perioadă ea a colaborat cu grupul local Spoon,[10] alături de care a cântat prin baruri, restaurante și a avut câteva apariții televizate.[11][12] De asemenea, interpreta a participat la înregistrările primului album de studio al grupului, intitulat Spoon, vocea sa putând fi auzită pe șase dintre piesele incluse pe disc.[13] Materialul nu a fost lansat decât în Islanda, unde s-a bucurat de succes.[14] Două dintre piesele de pe acest material au fost lansate pe disc single, „Tomorrow” și „Taboo”, și au ocupat primul loc în clasamentele de specialitate din Islanda.[15] Concomitent artista înregistrează un cântec alături de formația Fjallkonan, numit „Bömpaðu baby, bömpaðu”, pentru care este filmat și un videoclip
În anul 2000, la scurt timp după lansarea albumului Love in the Time of Science, iubitul Emilíanei moare într-un accident rutier, iar această pierdere avea s-o afecteze puternic.[39] Ulterior între Torrini și casa de discuri One Little Indian a apărut un conflict pornit de dorința interpretei de a schimba anumite aspecte ale vieții sale, care devenise haotică din cauza numărului crescut de apariții publice, videoclipuri filmate și recitaluri susținute într-un scurt timp. Artista își reamintește: „Eram într-un loc în care nu voiam să fiu. A fost o perioadă în care îmi doream să-mi schimb complet viața. Nu eram foarte încântată de noua lume din care făceam parte, voiam să am alte priorități”.[40] De asemenea, Emilíana a pus la îndoială direcția stilistică urmată pe albumul Love in the Time of Science: „Îmi doream să călătoresc, să învăț tehnicile interpretative din India, din Bulgaria ... în schimb am ajuns în Anglia și am înregistrat un album pop”.[41] Aceste probleme aveau s-o determine să ceară desfacerea contractului avut cu One Little Indian Records.[40][42] Odată cu anularea actului Torrini s-a mutat în orașul coastal Brighton și a renunțat să mai aibă activități muzicale timp de doi ani.[40][43]
Reîntoarcerea Emilíanei la muzică avea să se facă treptat, începând cu anul 2002, când artista acceptă invitația grupului american de muzică electronică Thievery Corporation de a înregistra împreună două piese pentru noul disc al formației, numit The Richest Man in Babylon; de asemenea, ea a și compus alte trei melodii de pe acest disc. În aceeași perioadă vocea lui Torrini apare și pe unul dintre mixajele DJ-ului Paul Oakenfold, „Hold Your Hand”. Una dintre cele mai sonore colaborări din cariera artisei avea să îi fie propusă în 2002 de către regizorul Peter Jackson, care orchestra filmarea peliculei Stăpânul Inelelor: Cele două turnuri. Acesta, cunoscând-o pe Torrini mulțumită albumului Love in the Time of Science, i-a oferit șansa de a înregistra o piesă pentru coloana sonoră a filmului. Cântecul, numit „Gollum's Song”, fusese scris pentru Björk, care însă a rămas însărcinată în acel an și a refuzat proiectul în ultimul moment.
Emilíana Torrini at Het Paradiso Amsterdam.jpg
Emilíana Torrini în concert
(AmsterdamOlanda — 20 februarie 2009)
* 1978: Costel Sergiu Istrati (n. 16 iunie 1978BucureștiRomânia), cunoscut sub numele de scenă Don Baxter, este un cântăreț și producător român de muzică hip hop. Și-a început cariera muzicală în anul 1994, alături de trupa Morometzii.
S-a născut în BucureștiRomânia în anul 1978. În copilărie își dorea să fie actor, fapt ce l-a determinat să studieze teatrul și teatrul de păpuși. A declarat într-un interviu, că un om talentat ca el nu poate face altceva decât muzică și astfel s-a apucat de cântat
Don Baxter și-a început cariera muzicală în 1994 alături de trupa Morometzii, împreună cu care a lansat albumul “Gânditorul”. Nu a stat mult alături de ei, deoarece s-a decis să urmeze o carieră solo. În 1999, Don Baxter lansează primul album, care se intitulează “Suspect nr.1”. Artistul susține că albumul nu a fost promovat, cu toate acestea el crede că este unul dintre primele trei albume rap all-time din România[3]
În 2004, Don Baxter s-a axat pe partea de producție, lansând cel de-al doilea album numit “Singur”. A urmat o perioadă destul de lungă în care a absentat de pe scena muzicală, absență pusă pe seama “prietenului său Bachus”. [4]
Don Baxter a colaborat cu artiști precum BUG MafiaLa Familia, Codu’ Penal, Smiley, Simplu, Alex VeleaCorinaDelia, Cătălina Toma sau Moni-K .
Don Baxter este considerat unul dintre cei mai mari producători de hip hop de la noi din țară. Artistul a lansat două albume proprii, 37 de hit-uri pentru alți artiști și 13 featuring-uri cu artiști cunoscuți. [5]
În anul 2013, Don Baxter colaborează cu Puya, pentru piesa "Bagă bani", cel de-al doilea single extras de pe albumul Maidanez E.P., după colaborările avute anterior pentru single-urile: “B.U.G. Mafia – Ucigași în serie”, în colaborare cu Puyași Trăgaci (1996) “La Familia – Ce mai contează”, în colaborare cu Delikt (1997, Băieți de cartier L.P.), "Il-Egal – Sud Atac", în colaborare cu La Familia(1997, 2 băieți din sud L.P.) și '"Codu’ Penal – De pe stradă"', în colaborare cu La Familia și 6ase:6ase (2003, compilația oficială Loop Records)
Din 2009, Don Baxter face parte din echipa HaHaHa Production[7]
În toamna lui 2010, Don Baxter a revenit cu un nou videoclip, la melodia `Intro (Ce zici?)`. Piesa a fost compusă în studiourile HaHaHa Production având un sound actual, demn de o revenire.[8]
Tot o revenire o reprezintă și prezența lui Don Baxter în show-ul culinar de la PRO TV. După ce și-au câștigat șorțurile de bucătari, vedetele de la MasterChef au fost eliminate rând pe rând în cele trei săptămâni în care s-a filmat show-ul de la PRO TV. Don Baxter a ajuns până în finală, chiar dacă nimeni nu se aștepta să fie un bucătar atât de iscusit.[9]
În anul 2011 lansează piesa "Dan Spătaru" o creație HaHaHa Production, în colaborare cu Boier Bibescu. Piesa a fost lansată pentru a celebra o jumătate de secol de la lansarea pe piața muzicală a lui Dan Spătaru. Este o melodie omagială la care s-a folosit chiar și un sample din celebrul șlagăr "Mi-ai furat inima".[10]
Anul 2012 vine cu o nouă colaborare pentru Don Baxter. Alături de Smiley și Alex Velea, artistul lansează single-ul "Cai verzi pe pereți". Melodia a fost interpretată pentru prima dată la Media Music Awards, în Sibiu, unde s-a bucurat de un real succes. Astfel se anunța începutul unei frumoase colaborări dintre cei trei artiști. [11]
În anul 2014, Don Baxter colaborează cu Mihai Ristea pentru piesa "Ploaia". Single-ul a fost produs în studiourile HaHaHa Production și lansat alături de Cat Music.[12]
Tot în 2014, Don Baxter lansează alături de Smiley single-ul numit “Statul”. Videoclipul a fost produs de HaHaHa Video Production, în regia lui Ionuț Trandafir. Filmările au avut loc în studiourile din Buftea
Don Baxter
Don Baxter.jpg
* 1978: Eduard Iordănescu, scris și Edward Iordănescu[1] (n. 16 iunie 1978), cunoscut mai mult ca Edi Iordănescu, este un fost jucător de fotbal, în prezent antrenor la CS Gaz Metan Mediaș.[2] El este fiul cel mare al fostului internațional jucător și antrenor Anghel Iordănescu
* 1980: Evaeverson Lemos da Silva, cunoscut ca Brandão (n. 16 iunie 1980), este un fotbalist profesionist brazilian, care în prezent evoluează la clubul Bastia în Ligue 1, pe poziția de atacant.
* 1980: Ghenadie Gâlcă (n. 16 iunie 1980) este un actor de teatru și film din Republica Moldova. A absolvit Universitatea de Arte a RM, Specialitatea Actor teatru, film, Clasa profesorului Mihai Fusu.
* 1984: Jeon Hee-sook (Hangul: 전희숙; n. 16 iunie 1984Seul) este o scrimerăsud-coreeană specializată pe floretă, laureată cu bronz pe echipe la cele din 2012. A fost și vicecampioană mondială la individual în anul 2009.
* 1986: Urby Vitorrio Diego Emanuelson[1] Urby Vitorrio Diego Emanuelson(n. 16 iunie 1986Amsterdam) este un fotbalist olandez de origine surinameză.
* 1986: Néstor Fernando Muslera Micol (n. 16 iunie 1986MontevideoUruguay) este un jucător de fotbal urguayancare joacă ca portar pentru echipa turcă din Süper Lig,Galatasaray și pentru Echipa națională de fotbal Uruguyană, unde este primul portar.
* 1988: Banks (n. 16 iunie 1988 sub numele Jillian Rose Banks) este o cântăreață, compozitoare și muziciană americană.
Banks a început să scrie și compună cântece încă din adolescență, însă primele sale melodii au ajuns să fie ascultate de public de-abia în 2013, când interpreta a publicat câteva dintre ele în mediul virtual, sub forma unor EP-uri. Compozițiile sale au atras atenția reprezentanților casei de discuri Harvest Records, care i-au oferit un contract, iar în 2014 Banks a lansat primul său album de studio, numit Goddess; discul a primit recenzii favorabile și a activat în clasamentele din Europa. Ulterior, tânăra interpretă avea să concerteze alături de binecunoscutul The Weeknd pe parcursul turneului său american. Banks a revenit în 2016 cu un al doilea album, intitulat The Altar, de asemenea bine primit de critici și public.
Jillian Rose Banks s-a născut pe 16 iunie, 1988 în Orange CountyCalifornia,[2] însă familia sa avea să se mute la scurt timp în Los Angeles; ea a copilărit în Tarzana, una dintre suburbiile din San Fernando Valley.[3] Banks a început să scrie și să compună cântece de la vârsta de cincisprezece ani,[4] odată ce a învățat să cânte la o claviatură primită de la un prieten după divorțul părinților săi.[5] Conform spuselor sale, muzica a reprezentat un mod de exprimare pentru ea încă de la o vârstă fragedă: „erau momente în care mă simțeam singură și fără ajutor. Nu știam în ce fel să exprim ceea ce simțeam. Apoi am primit acea claviatură drept cadou. Nu era una de calitate, însă am început să mă joc cu ea și diverse melodii au început să prindă viață ... mă simțeam ca și cum o greutate mi-era ridicată de pe umeri”.[6] După absolvirea studiilor liceale, Banks a studiat psihologia la University of Southern California (USC), unde a aprofundat tema copiilor ai căror părinți au divorțat.[7]
În timpul studiilor la USC, Banks a continuat să compună cântece și a făcut cunoștință cu DJ Yung Skeeter, care s-a oferit s-o impresarieze și ulterior a prezentat-o casei de discuri britanice Good Years Recordings.[8] Reprezentanții acesteia i-au oferit susținere, iar primul său cântec, intitulat „Before I Ever Met You”, avea să fie publicat în februarie 2013 pe SoundCloud; melodia a stârnit interesul DJ-ului Zane Lowe, care a difuzat-o la postul BBC Radio 1.[9] În martie 2013, Banks a lansat un prim disc EP, numit Fall Over,[10] material ce i-a făcut pe editorii publicației Billboard s-o catalogheze pe tânăra interpretă drept „o scriitoare magnetică, cu niște cântece ce creează obsesii”.[4] În toamna aceluiași an, Banks publică un al doilea EP, intitulat London, care a fost bine primit de criticii de specialitate.[11][12]
Cântecele sale au stârnit rapid interesul diferitelor publicații de profil muzical, iar Banks avea la scurt timp să fie propusă de BBC pe lista Sound of 2014.[13] De asemenea, MTV a nominalizat-o la categoria „Debutul anului”, Shazam a inclus-o pe lista „Artiști de urmărit în 2014”, iar iTunes și Spotify au numit-o printre „Noii artiști de luat în seamă pentru 2014”.[14]Articole pozitive au venit și din partea unor publicații cu renume precum The Boston Globe,[15] Fuse sau The Huffington Post,[16][17] iar Vogue i-a dedicat lui Banks un editorial în care a scris despre cântecele sale că „transpun perfect sentimentul de a fi pierdut și fără putere în această lume”.[5]
La finele lui 2013, Banks a cântat în deschiderea concertelor susținute de interpretul canadian The Weeknd în America de Nord și Regatul Unit.
Banks într-unul dintre primele sale concerte (NYC — octombrie 2014)
În ultimele două luni ale anului 2015, Banks a cântat în deschiderea concertelor susținute de interpretul canadian The Weeknd în America de Nord, pe parcursul turneului acestuia, numit The Madness Fall Tour.[42] De asemenea, la începutul lui noiembrie ea a lansat un nou disc single, intitulat „Better”, descris astfel de către publicația Nylon: „[cântecul] te face să te simți precum martorul unei tragedii, însă are acel «ceva» frumos de la care nu-ți poți îndepărta privirea.”[43] Piesa a beneficiat și de un videoclip oficial, primit cu entuziasm de presa de specialitate.[44]Totuși, „Better” a avut clasări modeste în clasamentele de specialitate și nu a fost inclus pe cel de-al doilea album al artistei. Banks a continuat să compună și să înregistreze cântece până la începutul lui iunie 2016, moment când a anunțat că a încheiat sesiunile de înregistrare pentru noul album.[45]
Banks lansează cel de-al doilea album de studio al său, numit The Altar, pe 30 septembrie 2016.[46] Discul, creat în compania unor producători precum Tim Anderson sau Al Shux, oameni cu care artista a colaborat și în vederea înregistării primului său album, este o colecție de doisprezece cântece aparținând stilului R&B alternativ.[47] Interpreta a participat la scrierea tuturor pieselor, iar printre temele abordate se numără „auto-descoperirea, feminitatea, dar și cunoașterea propriilor forțe și vulnerabilități.”[48] Albumul a primit recenzii favorabile din partea criticilor de specialitate, care au apreciat „încrederea în propriile forțe artistice” de care dă dovadă Banks, diversitatea discului, dar și „evoluția sa ca și compozitoare”.[49][50] The Altar a debutat pe locul 17 în clasamentul Billboard Hot 100 și s-a clasat în top 25 în ierarhiile de profil din Canada, Noua Zeelandă, Australia și Regatul Unit.[51]
Pentru a promova albumul The Altar, Banks a lansat mai multe discuri single pe parcursul anului 2016. Printre acestea se numără „Fuck with Myself”,[52] „Gemini Feed” sau „Trainwreck”, cântece care au beneficiat și de videoclipuri oficiale.[53] De asemenea, melodiile „Mind Games” și „To the Hilt” au primit statutul de single-uri promoționale și au fost lansate în mediul virtual.[54] Artista a publicat în primăvara lui 2017 un nou cântec, numit „Crowded Places”, care a fost inclus pe coloana sonoră a serialului Girls, produs de HBO.[55] Banks a concertat intens în Europa, America de Nord și Oceania pe parcursul lui 2017, sub egida turneului The Altar;[56] seria de concerte a inclus și apariții la binecunoscutele festivaluri Lollapalooza și Coachella.
* 1990: Silje Margaretha Solberg (n. 16 iunie 1990, în Bærum)[1] este o handbalistă din Norvegia care joacă pentru clubul francez Issy-Paris Hand și echipa națională a Norvegiei pe postul de portar.
* 1992: Leonard Dobre (n. 16 iunie 1992, București) este un fotbalist român, care evoluează pe postul de atacant la clubul din Liga a II-aACS Berceni.
* 1995: Claudia Chiper (n. 16 iunie 1995) este o fotbalistă din Republica Moldovacare joacă pe poziția de mijlocaș la clubul FC Noroc Chișinău.
* 1995: Alexandra Maria Gavrilă (n. 16 iunie 1995, în București) este o handbalistă din România care joacă pe postul de centru pentru echipa SCM Râmnicu Vâlcea.
* 1997: Orlane Kanor (n. 16 iunie 1997, în Les Abymes)[2] este o handbalistă franceză ce joacă pentru clubul Metz Handball și echipa națională a Franței

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...