sâmbătă, 17 iunie 2023

 1. /19 IUNIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri


Evenimente

·         987 – Ludovic al IV-lea, încoronat rege al Franţei.
·     1269 - Regele Ludovic al IX-lea al Franței ordona ca toti evreii gasiti in public fara semnul de identificare reprezentat de o stea galben, sa fie obligati la plata a zece livre de argint.
Ludovic al IX-lea al Franței (25 aprilie 1214 – 25 august 1270), cunoscut în general ca Sfântul Ludovic, Rege al Franței din 1226 până la moartea sa - foto (Reprezentare a Sfântului Ludovic considerată a fi conformă cu realitatea - statuie de la începutul secolului al XIV-lea în biserica din Mainneville, Eure, Franța)- ro.wikipedia.org

Ludovic al IX-lea al Franței – ro.wikipedia.org

Ludovic al IX-lea al Franței ( n.25 aprilie 1214 – d. 25 august 1270), a fost rege al Frantei din 1226 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Capet , fiul regelui Ludovi9c al VIII-lea și a Blancăi de Castilia. Este singurul rege al Franței care a fost canonizat, și prin urmare există mai multe localități numite în onoarea sa, printre care St.Louis, Missouri , în Statele Unite. A înființat Parlamentul de la Paris. A condus două cruciade care au contribuit la prestigiul lui. Pentru a finanța prima cruciadă Ludovic a ordonat expulzarea tuturor evreilor camatari.

Această acțiune îi permitea lui Ludovic să confiște proprietățile evreilor expulzați, pe care le putea folosi în cruciada sa, dar cu toate acestea, nu a eliminat datoriile creștinilor. A treia parte din datorie a fost scutită, dar restul de bani trebuiau trimiși la trezoreria regală. Ludovic a ordonat de asemenea, la cererea Papei Grigore al IX-lea arderea a 12.000 de copii ale Talmudului,cartea sfanta a evreilor. Pe lângă legislația împotriva evreilor și camătăi, Ludovic a extins atribuțiile Inchizitiei , mai ales sudul Franței, unde erezia catara era foarte puternică.

·         1306: A avut loc Bătălia de la Methven, în timpul   primului război pentruindependență scoțian (1296 - 1328). Scoțienii condusi de  Robert Bruce au fost infranti de englezi, cu putin  timp înainte de ivirea zorilor.
·         1464 - Regele francez Ludovic al XI-lea infiinteaza serviciile poştale.
·         1502 - Împăratul Maximilian I si Anglia semneaza Tratatul de la Anvers.
·         1669 - Parlamentul polonez il alege pe Litouwer Michael Wisniopwiecki ca rege.
·         1807 - Amiralul Dmitry Senyavin distruge flota otomana în batalia de la Athos.
·      1848 - La 19 iunie/ 1 iulie 1848, Guvernul provizoriu al Tarii Romanesti este arestat în urma unui complot al fortelor reacționare, cu complicitatea coloneilor Ioan Odobescu (șef al Oștirii) și Ioan Solomon (comandantul regimentului 3 din garnizoana București). În urma unor acțiuni energice a maselor, Guvernul provizoriu este eliberat, iar cei doi colonei arestați. În această acțiune s-a remarcat Ana Ipătescu.




·         1857 - La Paris, a fost încheiat un Tratat între Austria, Franţa, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman, cu privire la frontiera dintre acesta din urmă şi Rusia, prin care s-a hotărât ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suveranitatea Porţii Otomane, în loc de a fi alipite Moldovei.
Sclavi pe o plantație de cartofi - foto: ro.wikipedia.org

Sclavi pe o plantație de cartofi – foto: ro.wikipedia.org

La 19 iunie 1862, cu susținerea lui Lincoln, Congresul a adoptat o lege prin care interzicea sclavia în toate teritoriile federale. În iulie 1862, a fost adoptată o a doua Lege de Confiscare, prin care se stabileau proceduri judecătorești prin care se puteau elibera sclavii oricărei persoane condamnate pentru ajutarea rebeliunii. Desi Lincoln credea că nu stă în puterea Congresului să elibereze sclavii din state, el a aprobat legea, dând credit legislativului.

El considera însă că asemenea acțiuni sunt atribuția exclusivă a comandantului suprem în timp de război, atribuții care îi revin prin Constituție președintelui, iar Lincoln plănuia să acționeze și el în același sens. În acea lună, Lincoln a discutat cu cabinetul o variantă a proclamației de emancipare. În ea, el declara: „ca măsură militară potrivită și necesară, începând cu 1 ianuarie 1863, toate persoanele deținute ca sclavi în statele confederate vor fi pentru totdeauna libere”. 

Lincoln prezintă cabinetului său prima propunere a Proclamării de emancipare. Pictură de Francis Bicknell Carpenter⁠(en) din 1864 - foto: ro.wikipedia.org

“Lincoln prezintă cabinetului său prima propunere a Proclamării de emancipare”.
Pictură de Francis Bicknell Carpenter din 1864

·       1866 - A fost adoptată Legea asupra taxelor vamale a Principatelor Unite ale Moldovei și Valahiei, fiind și prima lor organizare vamală.
1867 - Împaratul Maximilian I de Habsburg-Lorraine al Mexicului este executat de un pluton de execuţie în Querétaro, impreuna cu generalii sai Tomás Mejía si Miguel Miramón. Maximilian I al Mexicului ( 6 iulie 1832 – 19 iulie 1867 ; născut arhiducele Ferdinand

Portret al lui Maximilian I al Mexicului, Castelul Chapultepec
Portret al lui Maximilian I al Mexicului, Castelul Chapultepec

Maximilian I al Mexicului (6 iulie 1832 – 19 iunie 1867; născut arhiducele Ferdinand Maximilian Joseph al Austriei) a fost membru al Casei Imperiale de Habsburg-Lorena. După o carieră distinsă în armata austriacă, a fost proclamat împărat al Mexicului la 10 aprilie 1864 în timpul celui dea-l doilea imperiu mexican, cu sprijinul lui Napoleon al III-lea al Franței și a unui grup de fruntași mexicani monarhiști.

Mai multe guverne străine au refuzat să recunoască guvernul lui Maximilian. Statele Unite vedeau în alegerea unui prinț european ca șef al unui stat american ca o încălcare a doctrinei Monroe; ele nu au recunoscut pe Maximilian. Aceasta a contribuit la asigurarea succesului forțele liberale conduse de Benito Juárez, iar Maximilian a fost executat după capturarea acestuia de către liberali în 1867. În Mexic, el și cu soția sa sunt cunoscuți ca Maximiliano și Carlota.

·         1870: Statele Confederate din Sud sunt în mod oficial readmise  în Statele Unite ale Americii, iar Confederatia rebela a sudistilor încetează să mai existe, dupa infrangerea acesteia  in Razboiul Civil purtat impotriva statelor antisclavagiste din Nord.
·         1875: In  Herţegovina se declanseaza revolta  populara antiotomana.
·         1906 - S-a deschis, în parcul din Dealul Filaretului (actual „Carol I”), din Bucuresti „Expoziția generală română”, dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I; (1866-1914).
·         1912 - In SUA, se decide ca ziua de munca sa aiba 8 ore.
1913 - Bătălia de la Kilkis-Lahanas – Parte din al Doilea Război Balcanic.
Bătălia de la Kilkis-Lahanas (19–21 June 1913) - Parte din al Doilea Război Balcanic - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Kilkis-Lahanas (19–21 June 1913) – Parte din al Doilea Război Balcanic – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Kilkis-Lachanas a avut loc în timpul celui de-al doilea război balcanic între Grecia și Bulgaria pentru orașul Kilkis din Macedonia Centrală (acum în Grecia). Lupta a durat trei zile între 19 și 21 iunie 1913 și s-a încheiat cu o victorie a grecilor. Ca urmare a bătăliei, orașul Kilkis (în bulgară Кукуш, Kukuș) a fost ars, iar populația bulgară a fugit în Bulgaria.

·         1917:  Regele George al V-lea al Marii Britanii,  schimba numele german al Casei Regale britanice, Saxa-Coburg- Gotha, in  Windsor. Tara sa se afla in plin razboi cu Germania si aliatii acesteia. Același lucru s-a întâmplat în Belgia unde numele Casei Regale  a fost schimbat în van België (olandeză) sau de Belgique (franceză).
·     1930 - Canadianul Robin Beardmore a efectuat primul zbor cu un planor peste Canalul Mânecii.
·         1948 - Panama si Costa Rica recunoaşte Israelul.
·          1953 - In Statele Unite au fost executați Julius și Ethel Rosenberg, dupa ce au fost gasiti vinovati de spionaj si furnizarea unor secrete legate de construirea bombei atomice, Uniunii Sovietice . Condamnați în 1951, ei au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul lor a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg.

Julius and Ethel Rosenberg NYWTS.jpg
Ethel și Julius Rosenberg

Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.

·        1956 - Actrita americana Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul american Arthur Miller.

Marilyn Monroe Arthur Miller April in Paris Ball 1957.jpg
Marilyn Monroe impreuna cu al treilea soț, Arthur Miller, la Hotelul Waldorf-Astoria în New York, 1957

·   1961 - Kuweitul și-a declarat independența față de Marea Britanie.

Amplasarea

Kuweit este un stat suveran, tânăr și redus ca dimensiuni, situat în Peninsula Arabică. În largul coastelor de nord-est se află Insula Bubiyan, cu un relief de câmpie. În schimb, partea de vest a Kuweitului seamănă cu o deltă, dominată de Munții Ad Dibdiba cu altitudini de până la 306 metri. Se învecinează în sud cu Arabia Saudită, iar în nord cu Irak; are deschidere, în est la Golful Persic. Numele de Kuwait este un derivat al cuvântului arab ākwāt, plural kūt, care înseamnă „fortăreață construită lângă apă”.

·         1964: Senatul Statelor Unite a aprobat Legea drepturilor civile – Civil Rights Act of 1964 , a fost un act legislativ de o importanță deosebită pentru Statele Unite ale Americii, care a eliminat majoritatea formelor de discriminare împotriva afro-americanilor și femeilor, incluzând segregarea rasială. Legea a stopat, de asemenea, și aplicarea inegală a dreptului de a vota și a fi votat. Segregarea rasială, care fusese aplicată anterior în locurile de muncă, în școli și în general în locurile publice (numite cvasi-eufimistic, “public accommodations”) a fost îndepărtată.
·         1983: A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi


·     1987 - Biserica Sfânta Vineri – Hereasca, din Bucuresti (datând din 1645) , cu hramul „Cuvioasa Parascheva”, a fost demolată. Pe locul ei a fost construit un bloc. Prin grija preotului paroh, Gheorghe Bogdan, cea mai mare parte din bunurile sacre ale bisericii au fost salvate, fiind duse în custodie la Mănăstirea Cernica și la muzeul Herești.

 


·         1991: Ia sfarsit  ocupaţia sovietică din Ungaria. Prezența trupelor sovietice în Ungaria a fost formalizată prin tratatul din 1949 de asistența reciprocă, care a acordat dreptul Uniunii Sovietice la o prezență militară continuă, asigurând astfel si controlul politic al acestei tari. Forțele sovietice din Ungaria au făcut parte din așa–numitul Grup  Central al Forțelor cu sediul în Baden, lângă Viena.
·         1992:  România și Republica Azerbaidjan au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă

Bătălia de la Tighina a avut loc între 19 iunie și 22 iunie 1992, între forțe ale poliției și unităților noi-formate ale armatei Republicii Moldova, pe de-o parte și garda Republicii Moldovenești Nistreene, Armata a 14-a de gardă sovietică/rusă și voluntari ruși (cazaci) și ucraineni pe de altă parte. Bătălia s-a încheiat odată cu intervenția trupelor armate ruse (mult superioare) de partea forțelor separatiste schimbând raportul forțelor de partea ultimei, după ce anterior forțele combinate moldovene ocupaseră orașul parțial până la Nistru.

·         1998 - Papa Ioan Paul al II-lea a sosit, la Salzburg, pentru o vizită de trei zile în Austria.
·         1999 - Forţele sârbe s-au retras din zona 2, situată în centrul şi estul provinciei Kosovo, conform acordului încheiat cu NATO.
·         2000: Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a anunţat câştigătorul turului doi al alegerilor locale pentru Primăria Bucureştiului în persoana candidatului PD, Traian Băsescu.
·         2001:  Guvernul Năstase şi-a asumat răspunderea în Parlament, pentru legea investiţiilor directe.


·         2001:  A fost realizat, pentru prima dată în România și în Europa Centrală și de Est, un transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor" – un sistem montat la nivelul abdomenului bolnavului (Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București)
·   
·         2001: Parlamentul de la Budapesta a adoptat cu 303 voturi “pentru”, 187 “împotrivă” şi 8 abţineri, Legea privind statutul maghiarilor din ţările vecine. Guvernul României a luat notă de acest lucru şi de faptul că observaţiile părţii române nu au fost luate în considerare.
·         2002:  Premierul socialist ungar, Peter Medgyessy, a recunoscut, în faţa Parlamentului, că a activat ca ofiţer de contraspionaj la Ministerul Finanţelor, în perioada 1977-1982, în timpul regimului comunist.
·         2003:  Limba română: Se lansează versiunea localizată a Wikipediei. Versiunea de la această dată se află arhivată aici.
·         2007: Un camion incarcat cu explozibili  a lovit o moschee siita din centrul Bagdadului, omorand 87 de persoane si ranind multe altele.
·         2008 - A intrat în vigoare armistiţiul încheiat între gruparea Hamas şi Israel în Fâşia Gaza.
·         2009: Au loc mari confruntari armate  in nord-vestul Pakistanului, in regiunea tribala  Waziristan de sud, intre armata si  fortele islamiste  talibane.
·         2012:  Julian Assange, fondatorul WikiLeaks,  a cerut azil în Ambasada Ecuatoriului   din Londra, de teama   extrădarii în SUA după publicarea de documente clasificate anterior, inclusiv a unor  imagini a unor crime ale armatei americane impotriva civililor.
·         2014 - Prințul Felipe, singurul fiu al regelui Juan Carlos I și fost Prinț de Asturia, a urcat pe tronul Spaniei sub numele de regele Felipe al VI-lea.

Felipe al VI-lea, 11 iulie 2014.
Felipe al VI-lea, 11 iulie 2014.

Felipe al VI-lea de Bourbon și Grecia (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) (n. 30 ianuarie 1968, Madrid) este actualul rege al Spaniei. A urcat pe tron la 19 iunie 2014, după abdicarea tatălui său, regele Juan Carlos I.

 2021 - Ebrahim Raisi a fost ales noul președinte al Iranului.

Ebrahim Raisi (n. 14 decembrie 1960, Maşhad, Iran) este un politician iranian, jurist de formaţie, care a fost ales preşedinte al Iranului în alegerile prezidenţiale care au avut loc la 18 iunie 2021. A preluat mandatul de preşedinte începând cu data de 3 august 2021 - Raisi in 2021, foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ebrahim Raisi in 2021, foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ebrahim Raisi (n. 14 decembrie 1960, Maşhad, Iran) este un politician iranian, jurist de formaţie, care a fost ales preşedinte al Iranului în alegerile prezidenţiale care au avut loc la 18 iunie 2021. A preluat mandatul de preşedinte începând cu data de 3 august 2021 – Raisi



Nașteri

·         1301 - Prinţul Morikuni, Shogun japonez (m. 1333).
* 1417: Sigismondo Pandolfo Malatesta, numit și „Lupul din Rimini”, (n. Rimini19 iunie1417 - d. Rimini, 9 octombrie 1468), fiu al lui Pandolfo al III-lea Malatesta și al amantei sale Antonia da Barignano, a fost un condotier[1] italian, senior al Rimini și al Fano, din 1432, în timp ce fratele său, Domenico Malatesta a fost senior al Cesenei. Membru al Casei de Malatesta, seniori ai Rimini între 1295 și 1500, Sigismondo Malatesta este un personaj istoric faimos prin trădările sale, prin provocările la adresa moravurilor din societatea italiană a secolului al XV-lea. Era considerat de contemporanii săi drept unul dintre cei mai redutabili comandanți militari ai epocii sale.
A fost învestit cu titlul de cavaler de împăratul Sigismund de Luxemburg, al Sfântului Imperiu Romano-German. Considerat de contemporanii săi drept unul dintre cei mai îndrăzneți condotieri din Italia, îl întâlnim în multe bătălii care caracterizează această perioadă. În mai multe rânduri a fost în solda papilor, a comandat trupele venețiene în campania contra Republicii Ambroziene[2] și contra lui Francesco Sforza, și chiar, în 1465, împotriva Imperiului Otoman. I-a ajutat pe florentini în rezistența contra invaziei lui Alfonso al V-lea al Aragonului, reușind să rupă asediul la Piombino, cu o manevră care i-a surprins atât pe inamici cât și pe aliați. Pentru aceste reușite, a fost primit triumfal la Florența. Aceste acțiuni l-au mâniat pe regele Aragonului, care l-a urât toată viața și i-a cerut fiului său să distrugă statul lui Malatesta.
Sigismondo Pandolfo Malatesta rugându-se la Sfântul Sigismundfrescă de Piero della Francesca, în Tempio Malatestiano din Rimini
A fost un poet și mecena al artelor. Lui îi datorăm crearea unuia dintre monumentele simbol ale orașului Rimini și al întregii Renașteri: Templul Malatesta, în italiană Tempio Malatestiano[3], creat de Leon Battista Alberti.
A avut, pe rând, trei soții legitime: s-a căsătorit cu Ginevra d’Este în 1434, decedată în 1440, cu Polissena Sforza[4], în aprilie 1442, decedată în 1448. Acestea, se pare, au fost asasinate de Sigismondo. Cea de-a treia și ultima soție legitimă a lui Sigismondo Malatesta a fost Isotta degli Atti (circa 1432 - 1474), cu care s-a căsătorit în 1456, și care îi era amantă încă din 1445, pe când Polissena trăia. Relația lui Sigismondo cu Isotta a fost cunoscută de public din 1449. Doar această a treia căsătorie nu a fost încheiată pentru obținerea unui avantaj politic sau militar.
În 1461, Papa Pius al II-lea l-a acuzat pe Sigismondo Malatesta de uxoricid[5] (că le-a asasinat pe cele două soții ale sale, Ginevra și Polissena)[6], și că a ucis și alte persoane, și l-a excomunicat. Ginevra d'Este a murit otrăvită, Polissena Sforza a murit sufocată cu un prosop. Sigismondo a pus să fie ucis un călugăr franciscancare a refuzat să-i divulge secretul spovezii Polissenei.
Din căsătoria cu Ginevra d’Este nu au rezultat copii. Polissena Sforza i-a dăruit doi copii Galeotto, născut în 1442 și mort la câteva luni de la naștere, și Giovanna (1444 - 1511). Din relația cu Isotta degli Atti, au rezultat patru copii: Giovanni (născut în 1447 și mort după câteva luni de la naștere), Antonia (1451 - 1483), SallustioVittorio.
După excomunicarea lui Sigismondo Malatesta, Isotta s-a ocupat de conducerea orașului Rimini, în numele soțului său, iar după moartea acestuia, survenită în 1468, în numele fiului lor, Sallustio. Sallustio a fost ucis, în anul următor, la ordinul lui Roberto Malatesta, fiu nelegitim al lui Sigismondo, care a preluat controlul orașului.
Sigismondo Pandolfo Malatesta a decedat la vârsta de 51 de ani, în 1468. Corpul său a fost înmormântat în Templul lui Malatesta[3], care nu era încă terminat.
·         1566: Iacob (engleză James; n. 19 iunie 1566, Edinburgh, Scoția — d. 27 martie 1625, Theobalds Park, Grafschaft Hertfordshire, Anglia) a fost rege al Scoției ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 și rege al Angliei și Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa.
A domnit în Scoția ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe când avea doar un an, urmându-i la tron mamei sale, Maria I a Scoției. Cât timp a fost minor, a guvernat o regență în numele său, care s-a încheiat oficial în 1578, deși nu a preluat controlul complet asupra guvernului său până în 1581[2]. Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei și Irlandei din dinastia TudorElisabeta I, care murise fără moștenitori.[3] Avea să conducă AngliaScoția și Irlanda timp de 22 de ani, până la moartea sa la 58 de ani.[4]
Iacob și-a îndeplinit majoritatea obiectivelor în Scoția, dar a avut de înfruntat multe dificultăți în Anglia,[5] inclusiv Complotul Prafului de Pușcă(Gunpowder Plot) în 1605, precum și conflicte repetate cu parlamentulenglez. Conform unei tradiții care începe cu istoricii de la mijlocul secolului XVII, înclinația lui Iacob către absolutism politic, iresponsabilitatea sa financiară, și menținerea unor favoriți impopulari au furnizat premisele Războiului Civil Englez[6] Istoricii recenți, cu toate acestea, au revăzut reputația lui Iacob, și l-au tratat ca pe un monarh serios și preocupat de responsabilitățile sale.[7] .
Pe parcursul domniei lui Iacob, „Epoca de aur” a literaturii și dramei elizabetane a continuat, cu scriitori precum William ShakespeareJohn DonneBen Jonson, sau Sir Francis Bacon, care au contribuit la o cultură literară înfloritoare.[8] Iacob însuși a fost un erudit, autorul unor opere precum Daemonologie (1597) sau Basilikon Doron (1599).[9] Sir Anthony Weldon a pretins că Iacob a fost numit „cel mai înțelept nebun din creștinătate”, un epitet atribuit caracterului său până astăzi.
Portret al lui Iacob copil, 1574
Iacob a fost singurul fiu al reginei Maria I a Scoției și a celui de-al doilea ei soț, Henry Stuart, Lord Darnley. Atât Maria cât și și Darnley erau strănepoți ai regelui Henric al VII-lea al Angliei prin fiica acestuia, Margareta Tudor, sora mai mare a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Domnia Mariei în Scoția a fost nesigură, ea și soțul ei fiind romano-catolici și confruntându-se cu o rebeliune a nobililor protestanți. În timpul dificilului lor mariaj,[11] Darnley s-a aliat în secret cu rebelii și a conspirat la uciderea secretar privat al reginei, David Rizzio, cu doar trei luni înainte de nașterea lui Iacob.[12]
Iacob s-a născut la 19 iunie 1566 la Castelul Edinburgh și ca moștenitor al tronului automat a devenit Duce de Rothesay și Prinț și Mare Steward al Scoției. A fost botezat "Charles James" la 17 decembrie 1566 într-o ceremonie catolică ținută la Castelul Stirling. Nașii lui au fost: regele Carol al IX-lea al Franței (reprezentat de John, Conte de Brienne), regina Elisabeta I a Angliei (reprezentată de Francis Russell, Conte de Bedford), și Emmanuel Filibert, Duce de Savoia (reprezentat de ambasadorul Philibert du Croc).[13]
Tatăl lui Iacob, Darnley, a fost ucis la 10 februarie 1567 la Edinburgh, probabil ca o răzbunare la moartea lui Rizzio. Iacob a moștenit titlurile tatălui său Duce de Albany și Conte de Ross. Maria era deja nepopulară și căsătoria ei la 15 mai 1567 cu James Hepburn, al 4-lea conte de Bothwell, care era suspectat că era implicat în uciderea lui Darnley, a sporit la nepopularitatea ei. În iunie 1567, rebelii protestanți au arestat-o pe Maria și au întemnițat-o la castelul Loch Leven; ea nu și-a mai văzut fiul niciodată. A fost obligată să abdice la 24 iulie 1567 în favoarea fiului ei minor Iacob și l-a numit regent pe fratele ei vitreg nelegitim, James Stewart, Conte de Moray.
Îngrijirea lui Iacob a fost încredințată contelui și contesei de Mar, aflat în siguranța Castelului Stirling.[15] Iacob a fost încoronat rege al Scoției la vârsta de 13 luni, de către episcopul de Orkney, la 29 iulie 1567.[16] Consiliul Privat al Scoției a ales drept preceptori ai lui Iacob pe umanistul George Buchanan, Peter Young, Adam Erskine și David Erskine.[17]Buchanan l-a supus pe Iacob la bătăi regulate dar, de asemenea, i-a insuflat o pasiune pe tot parcursul vieții pentru literatură și învățare.[18] Buchanan a căutat să-l crească pe Iacob în teamă față de Dumnezeu, un rege protestant care să accepte limitele monarhiei, așa cum era prezentat în tratatul său De Jure Regni apud Scotos.[19]
În 1568 Maria a evadat din închisoarea de la Castelul Loch Leven. Contele de Moray a învins trupele Mariei în Bătălia de la Langside, obligând-o să plece în Anglia, unde a fost întemnițată de Elisabeta. La 23 ianuarie 1570, Moray a fost asasinat de James Hamilton de Bothwellhaugh. Următorul regent a fost bunicul patern al lui Iacob, Matthew Stewart, al 4-lea Conte de Lennox, care, un an mai târziu a fost ucis la Castelul Stirling de susținătorii Mariei. Succesorul său, contele de Mar, s-a îmbolnăvit grav și a murit la 28 octombrie 1572 la Stirling. Boala lui Mar, a scris James Melville, a urmat unui banchet ținut la Palatul Dalkeith de James Douglas, al 4-lea Conte de Morton.[20]
Morton a fost executat la 2 iunie 1581, acuzat cu întârziere de complicitate la uciderea Lordului Darnley.[21] La 8 august, Iacob l-a făcut pe Lennox singurul duce din Scoția.[22] Regele în vârstă de 15 ani a rămas sub influența lui Lennox timp de încă un an.
Iacob VI și I
James I de Critz Mirror of GB.jpg
Portret al lui Iacob I de John de Critz, c. 1605
·         1595 - Wladyslaw al IV-lea Vasa, rege al Poloniei (1632/48).
·      1623 - S-a născut matematicianul şi filozoful Blaise Pascal (“Les pensées”);
Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța - d. 19 august 1662, Paris) matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid -  foto ( Blaise Pascal 1423) - ro.wikipedia.org

Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța – d. 19 august 1662, Paris) matematician, fizician și filosof francez  - foto ( Blaise Pascal 1423) – ro.wikipedia.org

A avut contribuții în numeroase domenii ale științei, avand contributii importante asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune si vid. A fost preocupat si de construirea unor calculatoare mecanice. În urma unei revelații religioase în 1654 a abandonat matematica și științele exacte dedicandu-si viața filosofiei si teologiei. În onoarea contribuțiilor sale în știință numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii , precum și unui limbaj de programare.

·         1764:  S-a născut la Montevideo, generalul Gervasio Artigas, fondatorul statului  sud-american Uruguay; (d. 23 septembrie 1850). Supranumit „părintele independenței uruguayene ”  este prețuit pentru victoriile sale  în cursul războiului de independență și pentru ideile sale democrate și pro-Americane.
* 1877: Charles Coburn (n. 19 iunie 1877 – d. 30 august 1961) a fost un actor de teatru si film american, laureat al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.
Charles Coburn
Charles Coburn in Rhapsody in Blue trailer.jpg
·         1882 - S-a născut Ştefan Zeletin, sociolog, economist şi filosof. ("Burghezia româna, originea şi rolul ei istoric") (m.20 iulie 1934)


·         1891 - S-a născut John Heartfield, pictor, ilustrator de cărţi, membru al grupului Dada din Berlin. (m. 1968)
* 1896: Wallis, Ducesă de Windsor (născută Bessie Wallis Warfield19 iunie1896[1] – 24 aprilie 1986) a fost o celebritate mondenă americană care s-a căsătorit a treia oară cu Prințul Eduard, Duce de Windsor, fostul rege Eduard al VIII-lea al Regatului Unit.
Ducesa de Windsor
anterior Mrs Simpson
Wallis Simpson -1936.JPG
Wallis Simpson în 1936, anul căsătoriei cu Ducele de Windsor
·         1899: George Călinescu (n. 19 iunie 1899București – d. 12 martie 1965Otopeni) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Și-a semnat întotdeauna articolele ca G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică
Se naște la București ca Gheorghe Vișan, fiul Mariei Vișan.[3] Copilul e crescut de impiegatul CFR Constantin Călinescu și de soția sa, Maria, în casa cărora mama băiatului lucra ca menajeră. Familia Călinescu, împreună cu „femeia din casă” și copilul, se mută la Botoșani, apoi impiegatul Călinescu este transferat la Iași. Aici în 1906, Gheorghe Vișan (viitorul scriitor) e înscris la Școala „Carol I”, de pe lângă Liceul Internat. În 1907, Maria Vișan (mama sa naturală) acceptă ca soții Călinescu, care nu aveau copii, să-l înfieze. De acum, se va numi Gheorghe Călinescu (și trebuie menționat că acesta a rămas, pe tot parcursul vieții, numele său oficial, utilizarea – evitată consecvent de scriitorul însuși –, atât în exprimarea orală, cât și în scris, a prenumelui „George“, de fapt incorectă, dar tot mai frecventă în ultima vreme, este o ispravă a posterității: tolerată și în cele din urmă acceptată, ea se explică foarte probabil prin interpretarea, bine intenționată, însă eronată, a pseudonimului „G. Călinescu“). Se mută la București în 1908, an în care se înscrie la gimnaziul Gheorghe Șincai. În copilărie nu a excelat cu nimic, s-a lăsat învăluit în aura mediocrității.
După parcurgerea primelor două clase primare la Iași, la Colegiul Carol I, a celorlalte două la București, la Școala Cuibul cu barză, apoi gimnaziul Dimitrie Cantemir la București, își încheie studiile medii la Liceul „Gheorghe Lazăr” din București și pe cele universitare la Facultatea de Litere și Filozofie din București, la care intră în 1919. Își ia licența în Litere în 1923. Teza de licență purta titlul Umanismul lui Carducci. Devine profesor de limba italiană pe la diverse licee bucureștene și timișorene, apoi pleacă la Roma, pentru doi ani cu o bursă pentru Școala română din Roma, instituție de propagandă culturală românească, fondată de profesorul și istoricul Vasile Pârvan.
În 1926 se mută cu chirie într-o casă din București, obține o detașare la Liceul Gh. Șincai și citește pentru prima oară la cenaclul lui Eugen LovinescuSburătorul. În 1929, se căsătorește cu Alice Vera, fiica unor mici proprietari bucureșteni. Episodul foarte amuzant al primei întâlniri a celor doi viitori soți este descris cu lux de amănunte în romanul Cartea nunții.
Editează, de asemenea, revistele Sinteza în 1927, în colaborare cu alți scriitori, și două numere din revista sa personală Capricorn în 1930. Aventura de a avea propria sa revistă se încheie cu un eșec financiar, dar în paginile acestor reviste descoperă rețeta criticii aplicate literaturii române. Cele două reviste constituie astfel un soi de poligon de încercări. Dar poate cea mai fertilă experiență e cea de cronicar la revista Viața românească, începând cu 1931, revista fiind coordonată de criticul Garabet Ibrăileanu. Din 1931 devine profesor definitiv de literatură română. În 1933 va inaugura în Adevărul literar și artistic rubrica celebră Cronica mizantropului, care va da titlul unei cărți de eseuri.
Devine în 1936 doctor în litere la Universitatea din Iași cu o teză despre Avatarii faraonului Tla, o nuvelă postumă a lui Mihai Eminescu, descoperită și pusă în valoare pentru prima dată de el. De fapt își extrăsese un capitol din propriul său volum, Opera lui Mihai Eminescu, pe care îl dactilografiase în cinci exemplare și îl trimisese membrilor comisiei de examinare. Apoi va fi numit conferențiar de literatură română la Facultatea de Litere a Universității din Iași, după ce trece cu nota maximă, 20, concursul pentru postul respectiv. Din 1945 se transferă la Universitatea din București.
Este autorul unor studii fundamentale despre scriitori români (Viața lui Mihai EminescuOpera lui Mihai EminescuViața lui Ion Creangă ș.a.). Publică, după 1945, studii și eseuri privind literatura universală (Impresii asupra literaturii spanioleScriitori străini). Studiul Estetica basmului completează spectrul de preocupări ale criticului și istoricului literar, fiind interesat de folclorul românesc și de poetica basmului.[7] A publicat monografii, în volume separate, consacrate lui Mihai EminescuIon CreangăNicolae FilimonGrigore Alexandrescu (1932-1962), biografii romanțate, numeroase alte studii, eseuri, a ținut numeroase conferințe, academice sau radiofonice, a scris mii de cronici literare în zeci de reviste din perioada antebelică, interbelică și după aceea, până în anul morții, în 1965.
Scrie romane de tip balzacian (cu intenție polemică evidentă), obiective, la persoana a treia, denumite dorice, în terminologia lui Nicolae Manolescu din studiul asupra romanului românesc, Arca lui Noe, începând de obicei cu descrierea decorului caselor, unde are loc acțiunea romanului. Enigma Otiliei, narează povestea de dragoste nefericită dintre Felix și Otilia, Cartea nunții este un roman despre căsătorie, Bietul Ioanide și Scrinul negru au în centru figura unor intelectuali (arhitectul Ioanide în Bietul Ioanide și apoi și în Scrinul negru), iar acțiunea lor are loc în perioada interbelică și imediat după aceasta, în epoca Republicii Populare Române. Ca fapt divers, titlul romanului Scrinul negru provine de la un obiect de mobilier real, un scrin de culoare neagră, pe care l-a cumpărat dintr-un talcioc și în care a descoperit arhiva unei familii. A mai scris versuri, Lauda lucrurilor; teatru, Șun, mit mongol; note de călătorie; publicistică, iar Cronicile mizantropului au devenit brusc, după 1947, Cronicile optimistului.
În noiembrie 1964, este internat cu diagnosticul ciroză hepatică la Sanatoriul Otopeni. La 12 martie 1965, la adăpostul nopții, pleacă în lumea umbrelor, lăsând „o operă fundamentală pentru cultura poporului român” (potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza).
Opera:

Studii de estetică și literatură universală

  • Principii de estetică (1939)
  • Impresii asupra literaturii spaniole (1946)
  • Sensul clasicismului (1946)
  • Studii și conferințe (1956)
  • Scriitori străini (1967)
  • Ulysse (1967)

Poezie

  • Poezii (1937)
  • Lauda lucrurilor (1963)
  • Lauda zăpezii (1965)

Teatru

  • Șun, mit mongol sau Calea netulburată (1943)[12]
  • Ludovic al XIX-lea (1964)
  • Teatru (1965)

Proză

  • Cartea nunții (1933)
  • Enigma Otiliei (1938) (inițial Părinții Otiliei)
  • Trei nuvele (1949)
  • Bietul Ioanide (1953)
  • Scrinul negru (1965)

Istorie și critică literară

  • Viața lui Mihai Eminescu (1932)
  • Opera lui Mihai Eminescu (1934)
  • Viața lui Ion Creangă (1938)
  • Istoria literaturii române de la origini până în prezent (1941)
  • Istoria literaturii române. Compendiu (1945)
  • Universul poeziei (1947)
  • Nicolae Filimon (1955)
  • Gr. M. Alecsandrescu (1955)
  • Ion Creangă (Viața și opera) (1964)
  • Vasile Alecsandri (1965)


George Călinescu
GeorgeCalinescu.jpg


* 1899: György Piller (n. 6 iunie 1899EgerUngaria – d. 6 septembrie 1960San FranciscoCalifornia) a fost un scrimer maghiar care a practicat floreta și sabia. A fost dublu campion olimpic la sabie atât la individual, cât și pe echipe. A cucerit și șase medalii de aur la Campionatul Internațional, inclusiv două la individual.
* 1900: Irina Constanziu-Vlassopol (n. 19 iunie 1900Iași – d. 1979București), a fost prima femeie ofițer din Marina Comercială RomânăA deținut postul de ofițer maritim III, ocupându-se de aprovizionarea cu alimente, evidența cheltuielilor, a conturilor și navlurilor, pe navele Dacia, Oituz (1930 – 1932). Pe cargoul Inginer N. Vlassopol, alături de soțul ei, a navigat în Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Baltică și a traversat Oceanul Atlantic ajungând până în porturile Buenos Aires, Rosario, Montevideo. Și-a dovedit pe deplin abilitățile de lup de mare într-o furtună din strâmtoarea Messina, când salvează nava de la naufragiu.

Divorțează în anul 1936, soțul plecând cu cele două nave deținute în străinătate unde le înmatriculează sub pavilionPanama. La 15 august 1937, de Ziua Marinei Române, Irina Constanziu-Vlassopol a fost decorată de Regele Carol al II-lea„pentru dragostea cu care a îmbrățișat marea”, cu Medalia maritimă, clasa III.
După schimbarea regimului politic, a avut de suferit de pe urma originii sale „burgheze”, neputându-se angaja decât ca femeie de serviciu. A continuat să corespondeze cu Muzeul Marinei Române din Constanța, căruia i-a încredințat memoriile și fotografiile personale. Irina Constanziu-Vlassopo moare în 1979, la București.
* 1903: Henry Louis „Lou” sau Buster"[8] Gehrig (n. Heinrich Ludwig Gehrig; 19 iunie 1903 - d. 2 iunie 1941) a fost un jucător american de baseballcare a jucat pentru New York Yankees timp 17 sezoane, între anii 1923 și 1939, cu care a câștigat All-Star-ul de șapte ori consecutiv,[9] S-a retras la 2 mai 1939, după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, boală care îi poartă numele.[10] În același an a fost inclus în Baseball Hall of Fame.
* 1914: Mitropolitul Antonie (Antonie Bloom, pe numele de mirean Andrei Borisovici Bloom; n. 5/19 iunie 1914LausanneElveția - d. 4 august2003Londra), a fost un episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolit de Suroj, filosof și predicator. Este autorul a numeroase cărți și articole în diferite limbi despre viață spirituală a comunității ortodoxe.
Andrei Bloom s-a născut pe 19/6 (stil vechi) iunie 1914 la Goda în Lausanne, ca fiul unui membru al serviciului diplomatic rus, Boris E. Bloom (1882-1937), a avut  rădăcini scoțiene. Mama acestuia, Xenia N. Scriabin (1889-1958), a fost sora  celebrului compozitor Alexander Scriabin. Copilăria tânărului Andrei a fost în Persia, unde tatăl său a fost consul mulți ani
După revoluția din Rusia, familia acestuia a fost forțată să părăsească țara timp de mai mulți ani rătăcind prin Europa, ca mai apoi în 1923 să se stabilească în Paris (Franța)
În vârstă de 14 de ani, Andrei citește Biblia și se întoarse spre Hristos, fiind un membru activ al RSCM, dar în același timp și enoriaș al Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Paris.
În 1931 a fost hirotonisit ipodiacon, pentru a ajuta altarul și biserica mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, singurul așezământ al Patriarhiei Moscovei din Paris.
După terminarea școlii, este admis la Sorbona acolo unde absolvă facultatea de Biologie și Medicină (1938).
La data de 10 septembrie 1939 primește în taină voturile monahale pe jumătate (rasoforia), ca mai apoi să meargă pe front ca și chirurg militar (1939-1940). După întoarcerea acasă, lucrează ca medic în Paris. În timpul ocupației Franței a participat la mișcarea de rezistență franceză, a fost un medic în subteran, anti-fascist.
La 17 aprilie 1943, tânărul Andrei primește logodirea Marelui Mire (tunderea în monahism) cu numele de Antonie în cinstea Sfântului Antonie de Kiev (al Peșterilor). Tunderea în monahism a avut loc la mănăstirea Podvorja, stareț și duhovnic al acesteia fiind Arhimandritul Atanasie (Neceaev).
Andrei Blum a lucrat ca medic până la 27 octombrie 1948, atunci când, Mitropolitul Serafim (Lukianov) îl hirotonește diacon [1].
În data 11 decembrie 1948 același Mitropolit Serafim (Lukianov) îl hirotonește preot și îl trimite în Marea Britanie ca preot spiritual al comunității alglicano-ortodoxe Sf. Alban și Sf. Serghie (1948-1950).
La 1 septembrie 1950 este numit paroh al Bisericii stavropighiale Sf. Filip Apostolul și Sf. Serghie din Londra.
07 Ianuarie 1954 este data în care este ridicat la rangul de egumen (stareț), iar în 9 mai 1956 ridicat la rangul de arhimandrit.
În luna decembrie a aceluiași an a fost numit Paroh la Biserica Adormirea Maicii Domnului și Tuturor Sfinților din Londra. Rangurile de stareț al Bisericii, Catedrală mai târziu, așa cum o lasă înainte de plecarea sa.
La data de 29 noiembrie 1957 este numit Exarhul Patriarhiei Moscovei cu sediul la Londra, iar în 30 noiembrie 1957 este hirotonisit în demnitatea episcopală de către Nicolae (Eremin) Arhiepiscop de Klishinsky și Jacob (Virvos), episcopul de Apamea și Vicar al Patriarhului de Constantinopol, fiind numit  Exarh pentru Europa de Vest.
În 1958 el a fost membru activ al discuțiilor teologice între delegațiile și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe și Bisericii Anglicane.
În 1961, a făcut parte din delegația Bisericii Ortodoxe Ruse luând parte la Congresul organizat de Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB), în New Delhi.
În 1962, Episcopul Antonie este ridicat la rangul de arhiepiscop și însărcinat cu organizarea de parohii ortodoxe ruse în Marea Britanie și Irlanda. La dată de 10 octombrie 1962 este înființată Eparhia de Suroj a Bisericii Ortodoxe Ruse din Marea Britanie. Predicile sale au atras în sânul Bisericii Ortodoxe sute de englezi pe care i-a și convertit.
* 1914: Eugen Tănase (n. 19 iunie 1914, la Poiana Sibiuluicomitatul SibiuAustro-Ungaria – d. 11 octombrie 2006, la Timișoara) a fost un poetprozatortraducătordramaturglingvist și profesor universitar român.
Eugen Tănase s-a născut la Poiana Sibiului, la 19 iunie 1914, fiu al Mariei și al lui Ioan Tănase, care era învățător. Școala a urmat-o în satul natal și la Sibiu. După absolvirea Liceului Gheorghe Lazăr din Sibiu, a urmat cursurile Facultății de Litere, secția limba franceză, a Universității „Regele Ferdinand I” din Cluj, între anii 1931 – 1935. După absolvirea facultății, rămâne la Catedra de limbi romanice a acestei facultăți, în paralel, funcționează ca suplinitor în învățământul preuniversitar.
Între 1938 – 1943, este bursier al Franței, la Universitatea din Montpellier, unde își susține teza de doctorat, cu titlul « Essai sur la valeur et les emplois du subjonctif en français » sub îndrumarea lui Jean Bourciez. Lucrarea a fost publicată la Montpellier, în 1943. Teza complementară se referea la traducerea în proză cadențată a Cântării lui Roland, lucrare apărută la Sibiu, în 1942.
După revenirea în țară, în 1944, a predat la Școala Normală din Sibiu, apoi s-a stabilit la Cluj, fiind asistent la Universitate, unde a devenit titular, în 1948.
Din 1966, este profesor la Universitatea din Timișoara, de unde se va pensiona, în 1974.
În anii 1991 – 1992, 1996 – 1997, funcționează la universități private din Timișoara.

* 1921: Louis Jourdan (născut Louis Robert Gendre; n. 19 iunie 1921 – d. 14 februarie 2015) a fost un actor francez de film.
Louis Jourdan
Louis Jourdan in Madame Bovary trailer.JPG

* 1923: Július Korostelev (n. 19 iunie 1923Martin, Slovacia - d. 18 octombrie 2006Torino) a fost un jucător și antrenor de fotbal din Cehoslovacia. Și-a început cariera la Turčiansky Svätý Martin, apoi a jucat în Italia. Retras în 1957 și-a început cariera ca antrenor și a antrenat între altele la Piacenza Calcio și Juventus Torino. Cu echipa națională a Cehoslovaciei a jucat împotriva Elveției, la 14 septembrie1946, meci al cărui rezultat a fost 3–2.
* 1924: Jean Petrovici (n. 19 iunie 1924Roman - d. 8 februarie 2005București) a fost un regizor de filme documentare român.
Filmografie:
  • Pui de șoim (1953)
  • Chemare (1957)
  • O vizită prietenească (1958)
  • Cartierul nostru (1959)
  • Un om obișnuit (1960)
  • Carnet de practică (1961)
  • Oameni bogați (1962)
  • Pretutindeni muncesc oameni (1963)
  • Școala de la Meri (1964)
  • Pasiuni (1965)
  • Zilele Sighișoarei (1965)
  • Scoica (1966)
  • Ziua recoltei (1966)
  • Tradiții (1967)
  • Digul (1968)
  • Muguri (1969)
  • Atenție, fragil! (1969)
  • Chimia în slujba agriculturii (1969)
  • Cravata roșie (1969)
  • Acoperișul (1970)
  • Scurtcircuit (1970)
  • Visele copilăriei (1971)
  • A XXVII–a aniversare (1971)
  • Vizita președintelui Consiliului de Stat al României, tovarășul Nicolae Ceaușescu, în Finlanda (1971)
  • Vizita președintelui Consiliului de Stat al României, tovarășul Nicolae Ceaușescu, în Maroc (1971)
  • Băile Felix (1972)
  • Adunarea populară din 1 Mai (1972)
  • Creșterea vacilor în I.A.S. (1972)
  • Porumbeii și fanfara (1973)
  • Vizita de lucru a tovarășului Nicolae Ceausescu în județele Vaslui și Iași (1973)
  • Vizita oficiala a tovarășului Nicolae Ceaușescu în unele țări ale Americii Latine. Republica Cuba (1973)
  • Vizita oficiala a tovarășului Nicolae Ceaușescu în unele țări ale Americii Latine. Oaspeți de onoare ai Republicii Costa Rica (1973)
  • 23 August 1973 (1973)
  • Universul lor (1974)
  • După 16 ani (1974)
  • Orizont XXX Bacău (1975)
  • Efectele biologice ale curentului electric (1975)
  • Avanpremieră (1976)
  • Chimia româneasca la TIBCO ’75 (1976)
  • Mihai Eminescu (1976)
  • Nivea – semicentenar (1976)
  • Partener comercial de prestigiu, chimia (1976)
  • Platformele de foraj marin (8 filme) (1976-1982)
  • Docul uscat (1977)
  • O industrie a frumuseții (1977)
  • Fabricat în România – „Gloria” – Platforma de foraj marin (1978)
  • La închiderea ediției (1978)
  • Nivea 50 – La închiderea ediției (1978)
  • Petronauții (1978)
  • Premieră în largul Mării Negre (1978)
  • Treptele pietrei (1978)
  • Colaborare și cooperare reciproc avantajoase (1979)
  • Drumul pietrei (1979)
  • Imprudențe mici, consecințe mari (1979)
  • Industria chimică româneasca – prezent și perspectivă (1979)
  • Industrialexport la salonul chimiei (1979)
  • ICECHIM XXX (Album festiv) (1980)
  • O nouă premieră industrială (1980)
  • Prim plan – Cercetarea științifică în dezvoltarea industriei chimice (1980)
  • Trei starturi (1980)
  • Vasilache și Mărioara (1981)
  • Geneza (1982)
  • Constantin Lucaci (1985)
  • Virtuozitate (1987)
  • Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari (1988)
  • Flăcările din adâncuri (1989)
  • Un vis prometeic (1989)
  1925 - S-a născut Charlie Drake, actor şi cântăreţ britanic.
* 1926: 
Constantin Moraru
Constantin Moraru (19 iunie 1926 — 8 martie 2015) este un specialist în domeniul fiziologiei, biochimiei, geneticii și ameliorării plantelor, care a fost ales ca membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
Membrul corespondent Constantin Moraru s-a născut la 19 iunie 1926 în satul Chiuit, județul Edineț într-o familie de țărani. În anul 1949 a absolvit cu mențiune Institutul Agricol din Chișinău, timp după care a activat în aceiași instituție până în 1958 în calitate de asistent, apoi conferențiar universitar. Concomitent cu activitatea didactică, pe parcursul acelor ani a reușit să acumuleze un vast material experimental în domeniul biologiei formogenezei culturilor de câmp, ce a servit ca bază pentru teza de doctorat în agricultură susținută cu succes în anul 1954. Rezultatele științifice, înalt apreciate de comunitatea științifică, calitățile manageriale au avut un rol decisiv pentru adoptarea hotărârii conducerii republicii referitoare la numirea sa în 1958 în funcția de director al Institutului de Cercetări Științifice pentru Culturile de Câmp. Grație aptitudinilor organizatorice, institutul condus de Constantin Moraru în scurt timp a devenit un centru științific recunoscut în domeniul ameliorării culturilor de câmp nu numai în republică, dar și peste hotare.
Activitatea fructuoasă în cercetare, performanțele manageriale au servit reper pentru a fi numit la vârsta de numai 35 ani în funcția de Ministru al Agriculturii Republicii Moldova (1961-1962). Erudiția vastă în domeniile agriculturii și biologiei i-a permis să se realizeze ulterior și ca director al Institutului de Pedologie și Agrochimie „N. Dimo” (1963-1967) și a Institutului de Fiziologie și Biochimie a Plantelor al AȘM (1970-1978). În acea perioadă elaborează teza de doctor habilitat pe care o susține cu succes în 1972. Timp de cca 50 ani și-a desfășurat activitatea științifică și științifico-organizatorică în cadrul Academiei de Științe a Moldovei ca cercetător științific superior (1962-2963, 1967-1970) și șef de laborator (1962 - 2011).
Constantin Moraru a fost unul din fondatorii Academiei de Științe a Moldovei. Profesorul Constatntin Moraru s-a expus printr-o activitate științifică amplă, contribuind la fondarea unei noi direcții științifice, ce rezidă în reglarea formogenezei plantelor prin acțiunea radiației solare de înaltă altitudine în alternanță cu întunericul. Realizând multiple experiențe complexe care modelau acțiunea radiației spectrului solar cu diferit raport dintre energia sumară a radiației albastre, violete și ultraviolete și energia razelor roșii a stabilit că radiația solară, caracteristică zonei latitudinii de 22°, ce corespunde condițiilor muntoase și pre-muntoase, este factorul principal ce induce mutații și recombinații la plante. Aceste rezultate au stat la baza noțiunii conceptuale despre formogeneza ereditară, conform căreia procesele formogenezei pot fi dirijate prin acțiunea radiației solare de înaltă altitudine în alternanță cu întunericul. In corespundere cu acest asamblu de idei au fost cre¬ate noi forme de grâu comun cu calități valoroase precum rezistență la ger și secetă. Formele obținute pot fi utilizate în procesul de ameliorare în vederea creării de noi soiuri productive, cu o calitate înaltă a boabelor, rezistență la secetă, asigurând astfel securitatea alimentară a populației și a economiei naționale.
O altă problemă, asupra căreia și-a focusat activitatea membrul corespondent C. Moraru se referă la elucidarea mecanismelor rezistenței plantelor la factorii abiotici nefavorabili - ger, secetă, arșiță în scopul elaborării căilor de sporire a recoltelor în condițiile caracteristice climei republicii. Ideile elaborate privitor dependența nivelului de rezistență a plantelor către factorii stresogeni de cantitatea histonei H1 în organele plantelor au fost confirmat experi¬mental și înalt apreciat de specialiștii din domeniu. Recunoașterea acestor rezultate este documentată prin nominalizarea membrului corespondent al AȘM, Constantin Moraru, ca „Savant al anului”, 2002, pentru contribuția în dezvoltarea Fiziologiei plantelor, cu oferirea de către Centrul Internațional Biografic, Cambridge, Anglia, a Certificatului de onoare și a Medaliei de aur. Sub îndrumarea membrului corespondent C. Moraru au fost elaborate și susținute 3 teze de doctorat.
Pentru activitate prodigioasă, merite deosebite în cercetare, membrului corespondent Constantin Moraru i s-a conferit medalia „Pentru rezultate deosebite în muncă” , ordinal „Gloria Muncii” (1996), medalia “Dimitrie Cantemir” (2011).
Constantin Moraru s-a evidențiat prin particularitățile sale omenești. Și-a consacrat viața organizării cercetării și s-a aflat printre mohicanii științei autohtone. Va rămâne un om de omenie, simplu, mărinimos, gata să vină în ajutor în fiecare clipă.
* 1926: Elisabeth Axmann (n. 19 iunie 1926SiretRomânia - d. 21 aprilie2015KölnGermania) a fost o traducătoare și scriitoare de limba germană, originară din România
Elisabeth Axmann și-a petrecut copilăria în BucovinaMoldova și Transilvania, deoarece tatăl ei, Karl Axmann, care era funcționar public, a fost tranferat adesea dintr-o localitate în alta.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial familia sa a răspuns inițiativei Heim ins Reich („Înapoi în Imperiu”) prin care Germania nazistă "repatria" etnicii germani, având în vedere că familia sa venise în Bucovina din Sudetenland. După intrarea Armatei Roșii familia a fugit din nou, ajungând la Buziaș, unde au fost prinși din urmă de Armata Roșie. Numai prin mituirea unor responsabili a putut scăpa, în 1945, de Deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică[4]
A reușit să dea bacalaureatul în 1946/47 și apoi a început studiile universitare la Cluj, în anul 1947.
În 1954 s-a căsătorit cu Titus Mocanu, purtând de acum numele de Elisabeth Axmann-Mocanu și s-a mutat la București, unde s-a angajat ca redactor la secția de cultură a ziarului Neuer Weg. În 1970 s-a angajat lector la Editura Kriterion, iar din 1972 a lucrat ca redactor la publicația Neue Literatur. În această perioadă a făcut multe traduceri.
În 1977 a fugit din România și s-a stabilit în Republica Federală Germania, unde a continuat să scrie.
·         1927: S-a nascut in  com. Gușoeni, județul Vâlcea) cunoscuta  scenaristă și regizoare de film română, Malvina Urșianu.

·         1928 -  S-a nascut Tommy de Vito, chitarist si vocalist american (Four Lovers, Four Seasons).
* 1928: Tamara Alioșina-Alexandrova (n. 19 iunie 1928, Harkov, Ucraina — d. 24 decembrie 1996, Chișinău, Republica Moldova) a fost o cântăreață de operă (mezzosoprană) de origine ucraineană din Republica Moldova.
A studiat între anii 1953–1958 la Conservatorul de Stat din Harkov, în clasa profesorului E. Petrova. A început să lucreze la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău în anul 1958.
Printre rolurile interpretate se numără:
A participat la numeroase turnee internaționale și a predat canto la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (acum Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). A fost premiată cu distincțiile Artistă a Poporului din RSSM. (1967), Artistă a Poporului din URSS (1976) și ordinul Insigna de Onoare.
* 1933: Otto Barić (n. 19 iunie 1933 în Eisenkappel, în apropiere de Klagenfurt) este un antrenor de fotbal croat-austriac
·         1936 - S-a nascut Shirley Goodman, cantareata americana (Shirley & Lee, Shirley & Jesse, Shirley & Company).
·         1939 - S-a nascut Al Wilson, vocalist si baterist american (Jewels, Rollers, Johnny “Legs” Harris & The Statesmen).
·         1941Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941București - d. 19 martie 2013București[1][2]) a fost o actriță română de teatru, radio, televiziune, voce și film.
Irina Petrescu a fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" București, promoția 1963, clasa profesorilor Ion Șahighian și David Esrig.
A murit la data de 19 martie 2013 la Spitalul Elias. A fost înmormântată în Cimitirul „Reînvierea” din Colentina.
Roluri în teatru:[3][4]
  • Lena - Leonce și Lena de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 1970
  • Elena - Anunțul la mica publicitate de N. Gingsburg, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra București
  • A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 1973
  • Cecil - Elisabeta l de Paul Foster, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 1974
  • Jennifer - Ferma de David Storey, regia Sanda Manu, Teatrul Bulandra București, 1975
  • Cecilia - Casa cea nouă de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra București, 1978
  • Cristina - Judecată în noapte de Buero Vallejo, regia Tudor Mărăscu, Teatrul Bulandra București, 1981
  • Ines - Cu ușile închise de Jean Paul Sartre, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Bulandra București, 1982
  • Ea - O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Bulandra București, 1985
  • Margot - Dimineața pierdută de Gabriela Adameșteanu, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra București, 1986
  • Vișa - Io, Mircea Voevod de Dan Tărăchilă, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra București, 1986
  • Milordino - Uriașii munților de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul Bulandra București, 1987
  • Celimene - Mizantropul de Moliere, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Bulandra București, 1989
  • Beatrice - Teatrul comic de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, Teatrul Bulandra București, 1992
  • Caesonia - Caligula de Albert Camus, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Bulandra București, 1996
  • Doamna Diderot - Libertinul de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra București, 1998
  • Regina mamă - Thomas Becket de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea, Teatrul Bulandra București, 1999
  • Actrița principală - Hamlet de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Bulandra București, 2000
  • Maria Vasilievna Voinițkaia - Unchiul Vanea de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra București, 2001
  • Maria Mihailovna - Oblomov după I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Bulandra București 2003
  • Arina Panteleimonovna - Căsătoria de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy, Teatrul Bulandra București 2003
  • Nell - Sfârșit de partidă de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Metropolis 2009
  • Josephine - Nebuna din Chaillot de Jean Giraudoux, regia Alice Barb, Teatrul Metropolis 2010[5]
A jucat în filmele:[3][4]


* 1941: Alexandru Brezniceanu, (n. 19 iunie 1941Corlățeljudețul Mehedinți), este un politician român, deputat în legislatura 1990-1992 ales pe listele FSN, iar în legislaturile 1992-1996 și 1996-2000 ales pe listele PD. Alexandru Brezniceanu este profesor de matematică, căsătorit și tată a doi copii. În cadrul activității sale parlamentare în legislatura 1990-1992, Alexandru Brezniceanu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Venezuela, Franța, Bulgaria, Statul Israel, Regatul Thailanda, Republica Populară Chineză, Mongolia, Republica Coreea, Canada, Liban și Spania. În cadrul activității sale parlamentare în legislatura 1996-2000, Alexandru Brezniceanu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu UNESCO, Albania, Suedia și Maroc.
·         1941: Václav Klaus (ˈvaːtslaf ˈklaus, născut la 19 iunie 1941 la Praga) este un economist și politician ceh, care a fost cel de al doilea președinte al Republicii Cehe. Klaus a deținut această funcție pentru două mandate consecutive, între 7 martie 2003 și 7 martie 2013.
Václav Klaus
Vaclav Klaus headshot.jpg
·         1942 - S-a nascut Elaine “Spanky” McFarlane, cantareata si compozitoare americana (Spanky & Our Gang).
·         1944 - S-a nascut Robin Box, chitarist britanic (White Plains).
·         1945: S-a nascut Aung San Suu Kyi, politiciană myanmareză (birmaneză), laureată a Premiului Nobel. Dau Aun San Suu Gie (n. 19 iunie 1945, Rangoon, Birmania) este un om politic birman. În 1990 i s-au decernat Premiul Rafto și Premiul Sakharov pentru libertate în gândire. În anul 1991 ea devenit laureată a Premiului Nobel pentru pace ca urmare a eforturilor ei pașnice și non-violente de restabilire a democrației, suprimată de regimul militar opresiv din țara ei.

Aung San Suu Kyi
Remise du Prix Sakharov à Aung San Suu Kyi Strasbourg 22 octobre 2013-18.jpg
·         1945 - S-a nascut Peter Bardens, pianist britanic (Cheyens, Them, Shotgun Express, Village, Camel).
·    1945 - S-a nascut Radovan Karadžić, politician, poet și medic psihiatru sârb

Evstafiev-Radovan Karadzic 3MAR94.jpg
Radovan Karadžić in Moscow on 3 March 1994

Radovan Karadžić (n. 19 iunie 1945, Petnjica, Muntenegru, Iugoslavia) este un politician, poet şi medic psihiatru sârb din Bosnia. A condus sârbii din Bosnia în perioada războilului din Bosnia şi este acuzat de crime de război şi de genocid în două cazuri: pentru că ar fi organizat asediul oraşului Sarajevo şi pentru că ar fi organizat masacrul de la Srebrenica, în care au fost ucişi cca. 8000 de musulmani. Din 1996 era căutat pentru crime de război de către Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI). După 12 ani de sustragere, autoritățile sârbești au anunțat arestarea si deferirea sa catre TPI.Se ascundea sub o identitate falsă, sub numele de Dragan Dabić și lucra într-o clinică particulară din Belgrad, unde practica medicina alternativă.

* 1946: Tudor Panțuru (n. 19 iunie 1946) este un politician român, membru al Parlamentului României. În legislatura 2004-2008, Tudor Panțuru a fost validat ca senator pe data de 17 decembrie 2007, când a înlocuit pe senatorul Maria Petre. În cadrul activității sale parlamentare, Tudor Panțuru a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Lituania și Republica Arabă Egipt.
·       1947 - S-a nascut Salman Rushdie, romancier, poet, eseist britanic de origine indiană.

Salman Rushdie in New York City 2008.jpg

Salman Rushdie (nume original: Ahmed Salman Rushdie, n. 19 iunie 1947, la Bombay India) este un scriitor și un eseist din Regatul Unit de descendență indiană, cunoscut mai ales pentru Versetele satanice, scriere considerată blasfematoare la adresa religiei islamice și care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini, fiind acum sub protectia autoritatilor britanice.

·         1950 - S-a nascut Ann Wilson, vocalista si compozitoare americana (Heart).
·         1951 - S-a nascut Snips, vocalist britanic (Sharks, Baker Gurvitz Army).
* 1952: Nicolae Giurgea (n. 19 iunie 1952) este un fost senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Vrancea pe listele partidului FSN. Nicolae Giurgea a fost senator de la data de 18 iunie 1990 până la data de 6 aprilie 1992, când a demisionat. În cadrul activității sale parlamentare, Nicolae Giugea a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Libaneză, Regatul Thailanda, Franța, Republica Turcia și Regatul Spaniei.
După alegerile din septembrie 1992, Giurgea a ajuns președinte al Consiliului Județean Vrancea, fiind numit de PDSR[1]. În 1995 a fost numit prefect de Vrancea
·         1953 - S-a nascut Larry Dunn (Lawrence Dunhill), clapar american (Earth, Wind, & Fire).
·         1953 - S-a nascut Gwen Owens, vocalist american (Trio Hot).
·         1954Gheorghe Albu, politician român
·         1959 - S-a nascut Mark DeBarge, vocalist, trompetist si saxofonist american (DeBarge)
* 1959: Christian Wilhelm Walter Wulff (n. 19 iunie 1959OsnabrückGermania) este un politician creștin-democrat german (CDU), între 2010 și 2012 președinte al Germaniei. Între 2003–2010 a îndeplinit funcția de prim-ministru al landului Saxonia Inferioară[1]. Este unul din cei mai proeminenți politicieni ai Uniunii Creștin-Democrate din Germania, partid aflat la putere în Berlin împreună cu CSU și în coaliție cu liberal-democrații (FDP).
·         1962Dumitru Pardău (n. 19 iunie 1962, orașul Vatra Dorneijudețul Suceava) este un politician român, fost membru al Parlamentului României. În legislatura 2004-2008, Dumitru Pardău a fost ales deputat pe listele PNL. În perioada decembrie 2006 februarie 2008, Dumitru Pardău a fost deputat independent iar din februarie 2008 a devenit membru PDL. În legislatura 2008-2012, Dumitru Pardău a fost ales pe listele PDL, a trecut la PNL în iulie 2012 și a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Populară Chineză și Republica Elenă. În legislatura 2012-2016, Dumitru Pardău a fost ales pe listele PNL și a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Irlanda, Bosnia și Herțegovina.
* 1962: Marian Teofan Dragoș Munteanu (n. 19 iunie 1962, comuna Grădiștea, Giurgiu) este un etnolog, profesor și activist civic român contemporan. Membru al rezistenței împotriva dictaturii comuniste, a fost unul dintre reprezentanții marcanți ai mișcărilor pentru drepturi civile și instaurare a democrației în România (1989-1991), lider al demonstrației studențești din Piața Universității, 1990. Este autorul unor cercetări și studii de etnologie, antropologie și folclor, vizând în principal configurarea unei etnologii a libertății.
A generat nenumărate controverse datorită colaborării cu Departamentul Securității Statului , poziției pro-legionare , raportat ca și susținător al intereselor Rusiei în România 
Marian Munteanu s-a născut într-o familie de intelectuali cu rădăcini moldave și aromâne. Tatăl său, Vladimir Munteanu (1930-1992), de profesie inginer, era originar din sudul Basarabiei (Chilia Nouă, județul Ismail), iar mama, Maria Munteanu, profesoară de limba română, este născută în 1940, în Piatra Neamț, județul Neamț, fiind descendentă, pe linie maternă, a unei vechi familii de origine aromână (Moga).
Bunicul său pe linie paternă, Teofan Munteanu (1905 - 1957), învățător și ofițer al armatei române, a fost deținut politic (1940-1956) în lagărele de concentrare de la Vorkuta și Norilsk (Siberia).
Bunicii și părinții săi nu au activat în vreun partid politic înainte de 1989.
* 1962: Paula Julie Abdul (n. 19 iunie 1962)[1] este o cântăreațăcoreografădansatoarepersonalitate de televiziune și actriță americană, laureată a premiului Grammy.
S-a născut într-o familie mixtă, în care tatăl este evreu sefard de origine siriană, iar mama canadiană francofonă.[2]
În anii 1980, Abdul s-a ridicat de la statutul de cheerleader a echipei de basketball Los Angeles Lakers, din circuitul profesionist NBA, la a deveni coreograf și dansator, apoi la a fi cântăreață de muzică pop, respectiv rythm and blues cu semnificative succese muzicale în anii târzii 1980 și timpurii 1990.
Conform afirmațiilor cântăreței, aceasta ar fi vândut peste 53 de milioane de înregistrări până astăzi.[3] După perioada inițială de succes, Abdul a suferit o serie de eșecuri și de nerealizări atât în viața sa artistică cât și în cea personală, până când, la începutul anilor 2000 a regăsit atât faima cât și succesul ca membru al juriului concursului de televiziune, American Idol, alături de Randy Jackson și Simon Cowell. Un nou album al cântăreței Paula Abdul este programat a fi lansat cândva în timpul verii anului 2008.
Paula Julie Abdul
Paula Abdul 1.jpg
* 1962: Dumitru-Iulian Popescu (n. 19 iunie 1962) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Social Democrat.
* 1962: Masanao Sasaki (n. 19 iunie 1962) este un fost fotbalist japonez.
·         1965 - În această zi în Peru, Lima se naşte din părinţi belgieni, Luc Donckerwolke, o figură marcantă a industriei auto contemporane. Luc şi-a început cariera de designer la Peugeot în 1990 şi după doi ani s-a mutat la Audi. După încă doi ani a fost detaşat la Skoda acolo unde a contribuit la designul primelor generaţii Skoda Octavia şi Fabia. S-a reîntors în 1996 la Audi şi în 1998 a fost numit şef de design la Lamborghini. Aici a atins perioada de glorie desenând modelele Murcielago şi Gallardo. În această perioadă a mai contribuit şi la designul modelelor Audi, creând controversatul A2 şi proiectând Audi R8 LeMans Racer. Din 2006 a trecut la SEAT având ca sarcină crearea unui design cât mai tineresc, dar şi pragmatic în acelaşi timp. Rezultatul mutării sale la SEAT a fost noua generaţie SEAT Ibiza şi acum lucrează intens la viitoarea generaţie Seat Leon.
* 1965: Ronaldo Rodrigues de Jesus (n. 19 iunie 1965) este un fost fotbalistbrazilian.
* 1966: Renan Fernandes Garcia, cunoscut simplu ca Renan (n. 19 iunie1986BatataisBrazilia) este un fotbalist aflat sub contract cu CFR Cluj. În prezent este împrumutat la clubul italian Sampdoria.
* 1969: Roel Reiné (n. 1969Eindhoven) este un regizor olandez de film care locuiește în Los Angeles. De asemenea este cunoscut și ca scenarist, producător de film și cameraman.
Roel Reiné s-a născut în Olanda, la Eindhoven, în anul 1969. Cariera sa a început la începutul anilor 1990 la televiziunea olandeză, unde a regizat câteva episoade ale unor seriale de televiziune, fiind și scenarist și monteur. În 1999 a debutat ca regizor cu filmul thriller-comedie The Delivery pentru care a primit Vițelul de Aur (Gouden Kalf) pentru cel mai bun regizor la Festivalul Olandez de Film (Nederlands Film Festival).[1] În anii 2000 s-a mutat la Los Angeles. În 2009 a fost producătorul filmului Swingers regizat de Stephan Brenninkmeijer.
* 1968: Evgheni Vasilievici Șevciuk sau Eugeniu Șevciuk[1] (în rusă Евгений Васильевич Шевчук, în ucraineană Євген Васильович Шевчук; n. 19 iunie 1968Rîbnița) este un politician de etnie ucraineană din Transnistria, care din 2011 este președinte al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Din 2000 până în 2011 a fost deputat în Sovietul Suprem al RMN, iar din decembrie 2005 până în iulie 2009 fost președinte al Sovietului Suprem al RMN. Este unul dintre liderii Partidului „Reînnoirea” ("Obnovlenie").
* 1969: Yoshiaki Sato (n. 19 iunie 1969) este un fost fotbalist japonez.
* 1969: Sever Voinescu-Cotoi (n. 19 iunie 1969PloieștiRomânia) este un diplomat și politician român, membru deputat de Prahova în legislatura 2008 - 2012 din partea Partidului Democrat Liberal.
·         1970 - Rahul Gandhi, politician indian.
·         1972Andrei Duban (n. BucureștiRS România) este un actor român de teatru și film. Studii la Academia de Teatru și Film, secția Actorie, clasa profesor Ion Cojar.
Roluri:

Teatrul „Ion Creangă”

  • Pistruiatul, regia Emil Mandric

Teatrul Mic

  • Fazanul, regia Emil Mandric

Teatrul „Bulandra”

Teatrul Național I.L.Caragiale

  • Vassa Jeleznova, regia Ion Cojar
  • Romeo și Julieta, regia Beatrice Bleonț
  • Parcul, regia Tudor Țepeneag
  • Tamerlan, regia Victor Ioan Frunză
  • Năluca, regia Dan Micu
  • București, cuibușor de vijelii, regia Felicia Dalu
  • Boabe de rouă pe frunza de lotus în bătaia lunii, regia Gelu Colceag
  • Macbett de E.Ionesco, regia Beatrice Bleonț
  • Moartea unui comis voiajor, regia Horea Popescu
  • Omul din La Mancha, regia Ion Cojar
  • Numele trandafirului de Umberto Eco, regia Grigore Gonța
  • Revelion la Terzo Mondo de Ovidiu Moldovan, regia Mihai Manolescu
  • O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale, regia Grigore Gonța
  • Anna Karenina de Helen Edmundson, regia Alice Barb

FILMOGRAFIE

ROLURI ÎN FILME DE TELEVIZIUNE

  • Mușcata din fereastră, TVR 1 , regia Olimpia Arghir - 1986
  • Gâlceava zeilor, TVR 1, regia Silviu Jicman
  • Făt-Frumos cu moț în frunte, regia Radu Popovici - 1993
  • Seria "Mașina Timpului", regia Radu Popovici - 1993-1996
  • Ali-Baba și cei 40 de hoți, regia Radu Popovici (Ibrahim Sângerosul) - 1994

COLABORĂRI

  • Show-uri PRO TV, post-sincron desene animate
  • Show-uri TELE 7 abc, realizator emisiunea de divertisment „Ora unu a venit”
  • TVR 1 și TELE 7 abc, prezentarea extragerilor jocurilor „Loteriei Naționale Române”
  • La Zambeck, Ungaria:
  • Romeo și Julieta, regia B. Bleonț, 1993
  • Maestrul și Margareta, regia B. Bleonț, 1994
  • TVR 2 "Ulița spre Europa" 2007-2008 ... rol -Părintele Acache.
  • TVR 2 "Polemica lui Procust" 2009, regia T. Dumitrache
  • Kanal D - "Cafeaua de dimineață" 2011.

DUBLAJE DE VOCE


* 1973: Anatolie Dimitriu (n. 19 iunie 1973) este un jurist și politician din Republica Moldova, președinte al raionului Ialoveni din iulie 2015, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova înlegislatura a XIX-a (2010-2014) și legislatura a XX-a (2014-2015), ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova.
Din 2007 până în prezent este membru al Biroului Permanent Central și al Consiliului Politic Național al PLDM.
La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat de pe poziția a 21-a în lista PLDM[1] și a reușit să acceadă în parlament. În iulie 2015, după ce a fost ales în funcția de președinte al raionului Ialoveni,[2][3] a renunțat la funcția de deputat (pentru a se conforma principiului compatibilității funcțiilor publice) și mandatul său a trecut la Nae-Simion Pleșca
Din 1996 până în 2009 a activat în sfera afacerilor.
Este căsătorit, are doi copii.
* 1975: Cătălina Antonia Gheorghițoaia (n. 19 iunie 1975Brașov) este o scrimeră română specializată pe sabie.
·         1977Maria Cioncan (n. 19 iunie 1977Maierujudețul Bistrița-Năsăud – d. 21 ianuarie 2007, lângă PlevnaBulgaria) a fost o atletă română, laureată a medaliei de bronz la proba de 1500 m de la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena. A murit în urma unui accident de mașină, când se întorcea din Bulgaria.

* 1978: Mía Maestro (n. la 19 iunie1978 în Buenos Aires) este o actriță argentiniană și o vocalistă de muzică clasică, lucru care l-a învățat în Berlin la vârsta de 18 ani. Acolo a mai învățat tehnica de actorie brecht-iană precum și dansul. S-a născut în Buenos Aires și a câștigat premiul ACE pentru rolul din Pandora's Box (Cutia Pandorei) . A jucat în Alias ca Nadia Santos în sezonul 4 al serialului. În decemberie 2005, a jucat în videoclipul muzical al lui Prince pentru "Te Amo orazón."
Mía Maestro
Mía Maestro - Poseidon Premiere.jpg
* 1978: Zoe Yadira Saldaña Nazario (n. 19 iunie 1978),[1] cunoscută ca Zoë Saldana sau Zoe Saldana, este o actriță și dansatoare americană. E cunoscută în special pentru rolul lui Anamaria în Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Nyota Uhura în Star Trek (2009) și în continuarea Star Trek Into Darkness (2013), Neytiri în Avatar (2009) și în continuările acestuia care urmează să apară, precum și Gamora în Guardians of the Galaxy (2014).

Zoe Saldana
Zoe Saldana - Guardians of the Galaxy premiere - July 2014 (cropped).jpg
Saldana at the Guardians of the 
* 1981: Razvan Pădurețu (n. 19 iunie 1981BucureștiRomânia) este un jucător român de fotbal care evoluează la clubul FCM Târgu Mureș. A debutat la prima reprezentativă a României la 3 martie 2010, într-un meci amical împotriva Israelului.
* 1983: Ben Haggerty (n. 19 iunie 1983)[2] cunoscut sub numele său de scenă Macklemore, este un rapper american. El a început să cânte în anul 2000, iar acum colaborează cu producătorul Ryan Lewis, violonistul Andrew Joslyn și trompetistul Owuor Arunga.
El este cunoscut și datorita noului hit „Thrift Shop” la care a contribuit cu Wanz și Ryan Lewis. Melodia a fost postată pe YouTube și vizualizată de peste 400 de milioane de ori, și a atins locul 1 în Billboard, vânzându-se peste 2,2 milioane de copii. A doua sa melodie a fost „Can't hold us”, cântată împreună cu Ryan Lewis. În 9 octombrie 2012, el și-a lansat albumul "The Heist", care a atins locul 2 în Billboard 200 chart.
Macklemore
Macklemore The Heist Tour 1 cropped.jpg
Macklemore performing in Toronto during The Heist Tour in November 2012.

* 1983: Mark Selby (n. , Leicester, Regatul Unit) este un jucător englez de snooker și de biliard.
Selby a ocupat poziția de lider mondial de șase ori in carieră și a câștigat campionatul mondial de snooker de trei ori.
A realizat breakul maxim de trei ori.
·         1984 - Diana Mocanu, inotatoare, detinatoarea recordului olimpic la proba de 100 m. spate, la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000; in anul 2001, la Campionatele Mondiale de Natatie organizate la Fukuoka, Japonia, a castigat proba de 200 m. spate, devenind, dupa 15 ani, prima campiona mondiala la seniori, din Romania.

* 1984: Serghei (Sergiu) Namașco (n. 19 iunie 1984) este un fotbalist din Republica Moldova, care în prezent evoluează la clubul FC Saxan.
* 1985: Chikashi Masuda (n. 19 iunie 1985) este un fotbalist japonez.
* 1986: Christian Pouga (n. 19 iunie 1986) este un fotbalist camerunez care s-a aflat sub contract cu formația FC Vaslui
* 1986: Ragnar Sigurðsson (n. 29 iunie 1986) este un fundaș islandez de fotbal, care în prezent evoluează la clubul Fulham din Championship.
* 1987: Matei Dima[1], alias BRomania[2] (n. 19 iunie 1987, Constanța), este un vlogger[3] actor și regizor român.
Matei Dima, cunoscut pe internet ca BRomania, este actor și regizor, el a studiat în SUA și a început cu vine-uri, el a inceput activitatea pe Facebook, Instagram, YouTube pentru a face sketchuri comice.[4]
Matei Dima este unul dintre cei mai cunoscuți showmeni ai României. Succesul lui Matei se datoreaza vine-urilor, sketchurilor, show-urilor de stand up susținute în toată țara
În România, fenomenul BRomania s-a răspândit treptat, dar cu pași siguri, iar în prezent[Când?] produsul lui Matei Dima a ajuns un reper pentru divertismentul românesc.[6].
El a fost nominalizat la categoria “Innovation of the Year” cu un videoclip făcut pentru rapper-ul Destorm pentru piesa “See Me Standing”, pentru videoclipul “See Me Standing”, a fost filmat în luna iunie, anul 2013 în Los Angeles, de-a lungul unei zile, realizat cu buget redus, dar cu ajutorul unor profesioniști care au crezut în talentul și creativitatea lui Matei și l-au susținut pentru a duce acest proiect.
“Mă bucur foarte mult că numele unui român a fost prezent printre câștigători la prima decernare a premiilor Youtube. Mulțumesc mult oamenilor care au votat, mulțumesc echipei cu care am realizat acest videoclip - Peter Gutter și Jose D Rodriguez care au produs videoclipul cu mine și lui Khaled Mokhtar care a făcut o treabă foarte bună ca DOP și editor al clipului. Și bineînțeles, familiei mele care m-a susținut enorm de mic, in special tatălui meu, Marian Dima care a pornit de jos si a muncit să asigure un viitor mai bun copiilor lui. Lui îi dedic acest premiu. Ziua a fost cu atât mai speciala, cu cat o altă constănțeanca, Simona Halep, ne-a făcut mândri, câștigând Turneul Campioanelor de la Sofia”, a declarat Matei Dima.
Rapper-ul Destorm este foarte încântat de colaborarea cu Matei Dima:  “Matei a avut o viziune incredibilă și transpunerea ei în realitate m-a lăsat fără suflare. Este un regizor foarte talentat și mă bucur ca a avut încredere in piesa mea și că am lucrat împreună pentru acest videoclip”.
Matei Dima a studiat în Statele Unite ale Americii la Facultatea de Teatru cu specializări în actorie și regie, iar după mai multe piese jucate și regizate și stand-up comedy, a obținut o bursă la New York Film Academy cu filiala în Los Angeles de unde a luat Masteratul in Regie.
A produs și regizat filme și seriale americane cu actori celebri precum Tamala Jones din "Castle"Neil Brown Jr. din "Walking Dead", Robert Ri'Chard din "Vampire Diaries" și cu Lamorne Morris din serialul hit de comedie "New Girl".
Matei Dima este reprezentat de Global Records, firma de management care se ocupă de InnaAntonia, Lucia, The Marker.
Matei s-a ocupat de producția pentru videoclipurile INNEI - “Be My Lover” si “In Your Eyes
Filme regizate
  • Marisol (2012)[8]
  • SuperCrew (2011)[9]
  • Agent Steele (2012)[10]
  • Distruption (2012)[11]
* 1988: Miloš Adamović (sârbă Милош Aдaмoвић; n. 19 iunie 1988 în Belgrad) este un fotbalist sârb care joacă la FC Sheriff Tiraspol sub formă de împrumut de la clubul din Superliga Sârbă OFK Beograd.
* 1989: María Taide Rodríguez Preciado este o cântăreață și actriță de origine mexicană, ea face parte din trupa Camaleones. A jucat și în telenovela Camaleones.
·         1996Larisa Iordache (n. 19 iunie 1996București) este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba pe echipe la olimpiada din 2012, cvadruplă medaliată mondială și de 12 ori medaliată europeană. S-a antrenat la Colegiul Național Sportiv „Cetate Deva” iar mai apoi a ajuns la lotul olimpic de la Izvorani. Începând cu februarie 2019, Larisa se antrenează alături de Octavian Bellu și Mariana Bitang.
Larisa Iordache s-a născut la București pe 19 iunie 1996 și provine dintr-o familie de sportivi. Fratele ei practică fotbal de performanță, mama ei a făcut handbal, iar tatăl fotbal. S-a apucat de gimnastică întâmplător după ce a fost remarcată în parc de către Mariana Câmpeanu, antrenoarea clubului Dinamo pentru ambiția de care dădea dovadă încercând să meargă pe role. A cucerit prima medalie de campioană națională la 8 ani, la concursul "Mica Gimnastă".
"E unică în gimnastică", o caracterizează Mariana Bitang pe Larisa, despre care mai spune că: “Are explozie, are viteză, este o combinație între dificultate acrobatică și veleități artistice. Pe Larisa e dificil să o bagi într-un tipar. Tot ce-mi doresc este ca ea să fie un nou reper în gimnastica mondială, precum celelalte campioane ale noastre. Să fie Larisa Iordache!”. 
Larisa2.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...