3. /3 AUGUST 2023 - RELIGIE ORTODOXĂ, ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI
Sf Cuv Isaachie, Dalmat și Faust;
Sf Mironosiță Salomeea;
Sf Cuv Teodora din Tesalonic
Sf Cuv Isaachie, Dalmat și Faust
Sfinții Isaachie, Dalmat și Faust – drumul spre sfințenie
Egumen al Mănăstirii Dalmat, sfântul care i-a dat acesteia și numele s-a retras din lume împreună cu fiul său, Faust, pentru a-I sluji Domnului, nevoindu-se aspru și luptând cu duhurile cele viclene.
Ostaș în armata lui Teodosie cel Mare, Sfântul Dalmat a renunțat la viața sa din lume și luând cu el doar un fiu, pe nume Faust, s-a retras la Mănăstirea Sfântului Isaachie, în cetatea dinaintea Constantinopolului. Alegând calea călugăriei și nevoindu-se în pustie, Sfântul Dalmat a fost numit egumen de către Sfântul Isaachie, cel din urmă cunoscându-și dinainte sfârșitul.
Luând mănăstirea numele de „a lui Dalmat”, a ajuns cunoscută în toată lumea, mai ales pentru asprele nevoințe pe care le alegea sfântul. Postind până la 40 de zile, luptând împotriva diavolilor și a ereziei nestoriene, Sfântul Dalmat a trecut la cele veșnice pe când trăia vremea bătrâneții. Iar fiul lui, Faust, i-a urmat exemplul, numărându-se în ceata sfinților, după viața pustnicească pe care a iubit-o și a trăit-o.
Sf Mironosiță Salomeea
Viața Sfintei Salomeea, mironosița
Sfânta Mironosiță Salomeea a fost soția lui Zevedeu și mama celor doi Sfinți Apostoli Iacov și Ioan Evanghelistul.
Sfânta Mironosiță Salomeea a fost soția lui Zevedeu și mama celor doi Sfinți Apostoli Iacov și Ioan Evanghelistul. Ea a cerut Mântuitorului cinstea ca ei să fie așezați unul de-a dreapta și unul de-a stânga în Împărăția Sa (Matei 20, 20-22). Salomeea nădăjduia, ca mulți iudei de altfel, într-o împărăție pământească a lui Iisus. De abia, mai târziu s-a încredințat de înaltul înțeles al răspunsului primit atunci.
Salomeea a fost de față la patimile și răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos (Matei 27, 56). În dimineața Sfintei Învieri a fost la mormânt împreună cu celelalte mironosițe, cărora li s-a arătat Mântuitorul Hristos. Sfintele mironosițe împreună cu Salomeea au fost prinse și întemnițate împreună cu alți creștini. După aceea au fost urcați într-o corabie și lăsați în mijlocul mării. Corabia a ajuns pe coastele Provencei, în Franța de azi. Mironosițele au răspândit în această parte cuvântul Domnului. Maria lui Cleopa și Salomeea s-au stabilit într-o insulă de la gura Romului, unde au rămas până la moarte.
Sf Cuv Teodora din Tesalonic
Viața Sfintei Cuvioase Teodora din Tesalonic
Această cuvioasă a fost născută în insula Eghina, din părinți creștini dreptcredincioși, Antonie și Hrisanta, a căror dreaptă credință și faptă bună a fost arătată în acea vreme, când Biserica lui Hristos se tulbura de eresul iconoclasmului, în împărăția lui Mihail Valvos, de care eres nu numai nu s-a vătămat acea bună doime; ci, ca o lumină în întuneric prin dreapta credință a luminat.
Această cuvioasă a fost născută în insula Eghina, din părinți creștini dreptcredincioși, Antonie și Hrisanta, a căror dreaptă credință și faptă bună a fost arătată în acea vreme, când Biserica lui Hristos se tulbura de eresul iconoclasmului, în împărăția lui Mihail Valvos, de care eres nu numai nu s-a vătămat acea bună doime; ci, ca o lumină în întuneric prin dreapta credință a luminat.
Din niște părinți ca aceștia fiind născută fericita Teodora, după creșterea sa, a fost dată după bărbat și a născut o fiică. După aceea, din cauza năvălirii barbarilor, s-a mutat în cetatea Tesalonic, unde, crescând pe fiica sa, a făcut-o mireasa lui Hristos. După ce a murit bărbatul ei, a intrat în mănăstirea de fecioare, la fiica sa și s-a tuns în rânduiala monahicească. Prin viața sa îmbunătățită, prin pustniceștile nevoințe și ostenelile ascultării, atât a plăcut lui Dumnezeu, încât, nu numai în viață ci și după moartea sa, multe minuni a făcut.
Trecând după moartea sa câțiva ani și murind egumena mănăstirii aceleia, s-a pus trupul ei mort, în mormânt aproape de Sfânta Teodora; și când s-a descoperit mormântul aceleia, atunci au putut să vadă toți cei ce erau acolo, o minune mare. Căci Cuvioasa Teodora, după mulți ani de la sfârșitul său, mișcându-se, ca și cum ar fi fost vie, a făcut puțin loc egumenei ce se așeza lângă dânsa, dând locul cel mai larg povățuitoarei sale, cum și smerenia sa arătându-și după moarte; și toți văzând acest lucru s-au înspăimântat și au strigat: „Doamne, miluiește!”.
Încă și mir mirositor și tămăduitor izvora din sfintele ei moaște și se făceau tămăduiri multe, prin ungerea cu acel mir: diavolii se izgoneau, orbii vedeau și toate neputințele se vindecau, întru slava lui Hristos Dumnezeu. Amin.
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE PENTRU POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Minipizza
·
2 gogoşari
·
1-2 ardei graşi galbeni
·
100 g tofu
·
2-3 fire ceapă verde
·
2 linguri ulei de măsline
·
2 linguriţe cimbru
·
Mărar
Pentru aluat:
·
200 g margarină
·
300 g făină
·
150 ml apă caldă
·
¼ linguriţă sare
Din făina proaspăt
cernută, apă şi sare se frământă un aluat omogen.
Se întinde din aluat
o foaie potrivit de groasă, se unge cu margarină şi se pliază.
Se lasă la rece
minimum o oră.
Se întinde din nou
foaia.
Cu un pahar se taie
cercuri care se aşază într-o foaie neunsă.
Se ung cu ulei de
măsline amestecat cu cimbru şi mărar tocat.
Se aşază deasupra
câte o rondelă de gogoşar, cubuleţe de ardei gras, tofu şi puţină ceapă.Se
coace la cuptor la foc moderat, 20-30 minute.
B.
SALATE
Salată caldă de fasole
·
300 g fasole boabe
·
1 ceapă
·
½ linguriţă ghimbir
·
1 lingură pastă de ardei
·
2 foi dafin
·
Ulei de măsline
·
Sare
·
Piper
Fasolea înmuiată cu o
seară înainte se pune la fiert în apă cu sare şi foi de dafin.
Se căleşte ceapa în
ulei.
Se adaugă pasta de
ardei.
După ce a dat 2
clocote se pun boabele fierte de fasole bine scurse.
Se lasă pe foc câteva
minute.
Se aromatizează cu
ghimbirul praf şi se potriveşte de sare şi piper.
Se serveşte cât mai
caldă după ce s-au presărat deasupra câteva seminţe de susan.
C.
SOSURI
D.
BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume cu
tarhon
·
3 morcovi
·
1 rădăcină pătrunjel
·
1 ceapă
·
½ ţelină
·
4 cartofi
·
200 ml suc de roşii
·
2-3 linguri orez
·
1 lingură ulei de măsline
·
1 lingură tarhon
·
Pătrunjel
·
Sare
Legumele tăiate
cubuleţe se pun la fiert în apă cu sare.
Când sunt fierte se
scot legumele din supă şi aceasta se păstrează.
Se trec legumele prin
sită sau se pasează cu blenderul.
Piureul astfel
obţinut se subţiază cu supa rămasă de la fierberea legumelor.
Se toarnă sucul de
roşii.
Se adaugă orezul şi
se lasă la fiert la foc mic.
Când orezul este
fiert se potriveşte gustul de sare şi se opreşte focul
Se pune uleiul de
măsline.
Se aromatizează cu
pătrunjel şi cu tarhon.
E.
MÂNCĂRURI
Sarmale cu
orez, soia şi nucă
Ingrediente:
Frunze de vie sau de varză, 200 gr orez, 100 gr soia măcinată, 150 gr nucă
măcinată, 4 cepe mari, un morcov, piper, sare şi condimente de legume, pastă de
tomate, o lingură de zahăr, pătrunjel şi mărar frunze.
Mod de preparare: Se
căleşte ceapa tocată mărunt, morcovul apoi orezul şi puţină apă şi se lasă să
fiarbă puţin. Se ia de pe foc şi se amestecă toate celelalte ingrediente sare
şi piper după gustul fiecaruia. Se fac sărmăluţele se pun într-o oală de
preferat de lut (dă o savoare deosebită la toate mâncărurile făcute în acea
oală) se acoperă cu apă şi se dau la cuptor. Dacă varza este proaspătă se
adaugă o cană de borş sau o jumătate de lămâie stoarsă şi puţină sare. Iese
nemaipomenit.
F.
DULCIURI
Chec cu mere
· 6
mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
· 1 ½
ceaşcă zahăr;
· 1
ceaşcă ulei;
· 3
ceşti făină;
· 1
linguriţă praf de copt;
· 1
linguriţă bicarbonat;
· 1
linguriţă sare;
· 1
linguriţă scorţişoară;
· ½
ceaşcă nucă pisată;
· ½
ceaşcă stafide;
· 1
vanilie;
· Zahăr
pentru pudrat
Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc
mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se
înmoaie.
Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte
din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.
Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de
făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.
Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se
coace la foc potrivit 45 – 50 minute.
Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu