sâmbătă, 5 august 2023

 7. /6 AUGUST 2023 - GÂNDURI PESTE TIMP


SICĂ ALEXANDRESCU


Sică Alexandrescu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
BucureștiRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani) Modificați la Wikidata
CannesProvence-Alpes-Côte d'AzurFranța Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de teatru
regizor[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiOrdinul Muncii ()
Ordinul Meritul Cultural ()

Vasile (Sică) Alexandrescu (n. BucureștiRomânia – d. CannesProvence-Alpes-Côte d'AzurFranța) a fost un regizor român format la școala realistă a lui Paul Gusty.

A montat comedii ale lui Gogol și Goldoni și lucrări dramatice românești și rusești dintre care fac parte „O chestiune personală” de Alexandru Stein, „Anii negri” de Aurel Baranga și N. Moraru. A fost prim regizor artistic la Teatrul Național "I. L. Caragiale". A fost de două ori laureat al Premiului de Stat.

În anii 1940 a reușit să întrunească toate teatrele importante din București, realizând - fie ca regizor sau ca director de teatru - spectacole cu distribuții extraordinare, în care chiar și rolurile mici erau ținute de mari actori. Între ele:

- „Azilul de noapte” (Gorki), cu: Tony BulandraGeorge VracaGheorghe StorinRomald Bulfinski, Beate FredanovJules CazabanDina și Tanți Cocea, Ion Morțun, Ion TalianuAgnia Bogoslava, Fifi Harand

- „Tâlharii” (Schiller), cu: George Vraca, Mihai Popescu, Dina Cocea, Cristofor Etterle, Ion Iancovescu, Ciprian

O noapte furtunoasă (Caragiale), cu: Alex. GiugaruFlorica DemionLeny Caler, Ion Iancovescu, Gheorghe TimicăSilvia Dumitrescu-Timică.

Distincții[modificare | modificare sursă]

Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, regizorului Sică Alexandrescu i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”.[1] Ulterior (între 1955 și 1960), a primit și titlul de Artist al Poporului.

A fost distins cu Ordinul Muncii clasa I (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»”,[2] cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”[3] și cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a II-a (1971) „pentru merite deosebite în opera de construire a socialismului, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român”.[4]

Teatrul din Brașov îi poartă numele.[5]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Regizor[modificare | modificare sursă]

Scenarist[modificare | modificare sursă]

Consultant[modificare | modificare sursă]

Operă literară[modificare | modificare sursă]

Traduceri[modificare | modificare sursă]

Farsa „Birlic”[modificare | modificare sursă]

In 1934 Tudor Mușatescu a tradus și adaptat o farsă a autorilor vienezi Franz Arnold și Ernst Bach, pe care regizorul Sică Alexandrescu a pus-o în scenă la deschiderea primei stagiuni a Teatrului Vesel din București. Pe afiș spectacolul a apărut cu titlul „Birlic”. Acțiunea farsei a fost plasată în nordul Moldovei, eroul principal fiind contabilul Costache Perjoiu, poreclit Birlic, din Fălticeni. Rolul lui Costache Perjoiu a fost încredințat tânărului actor Grigore Vasiliu, care a rămas și el ulterior cu porecla Birlic. Numele „Birlic” este de origine turcească („birlik”), însemnând „as la jocul de cărți”.


Sică Alexandrescu – Citate:

*  Aşa se merge pe scenă, pe vârfuri, teatrul trebuie respectat, în teatru nu trebuie să faci gălăgie.

* Am fost întrebaţi uneori cum colaborăm. Tudor Muşatescu făcea haz de naivitatea unei asemenea indiscreţii şi o dată – oprindu-mă pe mine, care vroiam să răspund şi să recunosc meritele deosebite ale tovarăşului meu de lucru, să dau Cezarului ce era al Cezarului – Tudor mi-a spus: "Lasă că-l lămuresc eu cum colaborăm." Şi adresându-se tânărului reporter a adăugat: "Află, dragul meu, că Sică a scris vocalele şi eu consoanele".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...