joi, 24 august 2023

 8. /25 AUGUST 2023 - SFATURI UTILE


DESPRE STIMULATORUL CARDIAC BIOTRONIK


Două aritmii bradicardice cu apariţie frecventă sunt sindromul de nod sinusal şi blocajul atrioventricular.
În cazul sindromului de nod sinusal apare o disfuncţie a nodului sinusal; impulsurile electrice sunt generate neregulat sau prea lent. De aceea, inima nu mai are capacitatea de a adapta frecvenţa contracţiilor cardiace la cerinţele crescute, mai ales în cazul unor solicitări.
În cazul unui blocaj atrioventricular, este perturbată transmiterea semnalelor electrice ale nodului sinusal prin nodul AV în ventricule. Dacă transmiterea între atriu şi ventricul este întreruptă complet, are loc un blocaj atrioventricular complet. Ca reacţie la această stare, alte centre electrice din inimă generează de regulă un ritm ajutător foarte lent, pentru a asigura cel puţin funcţiile vitale.
În asemenea cazuri, funcţionarea inimii poate fi susţinută, respectiv completată foarte bine de un stimulator cardiac.
Sistemele moderne de stimulatoare pot fi adaptate oricărei disfuncţii speciale a inimii. Ele constau din stimulatorul cardiac şi din electrozii cu care este conectat. Stimulatorul cardiac conţine un circuit electronic de comandă miniaturizat şi o baterie.
El se activează întotdeauna când la pacient apare o tulburare de ritm cardiac.
Pentru a asigura acest lucru, sistemul trebuie să aibă capacitatea de a detecta activităţile specifice inimii. Când stimulatorul emite un impuls electric, muşchiul cardiac se contractă. Conexiunea dintre stimulatorul cardiac şi inimă este stabilită prin unul, respectiv doi electrozi. Electrodul este un fir metalic foarte subţire, izolat electric, care se ancorează în atriul drept sau în ventriculul drept.
Acesta stabileşte activitatea cardiacă, retransmite această informaţie la stimulatorul cardiac şi transferă impulsul electric spre inimă.
În funcţie de cerinţele terapeutice, se poate implanta un stimulator monocameral sau unul bicameral. Noţiunile se referă la proprietatea stimulatorului cardiac de a efectua stimularea în una din camerele inimii, respectiv în două camere, cât şi de a percepe activitatea proprie a inimii.
În cazul unul sistem bicameral, un electrod se află în mod normal în atriu, iar celălalt în ventricul.
Sunt sincronizate astfel activităţile celor două ventricule şi se asigură o contracţie optimă a muşchiului cardiac.
Multe stimulatoare pot adapta automat frecvenţa cu care emit impulsuri electrice la modificarea proceselor vitale din organism.
Asemenea funcţii, numite funcţii de frecvenţă adaptabilă, sunt posibile datorită unui senzor special din stimulatorul cardiac, care reacţionează la modificarea stărilor din corp. Modificarea necesităţilor fizice, care apar spre exemplu la alergare, înot sau lucru în grădină, sunt compensate de stimulatorul cardiac cu o frecvenţă crescută a contracţiilor cardiace.
Cea mai nouă generaţie a stimulatoarelor BIOTRONIK are capacitatea de a reacţiona şi la modificarea stării emoţionale. Dacă urmăriţi spre exemplu un film palpitant sau dacă trăiţi un eveniment neaşteptat, bătăile inimii se accelerează şi tensiunea arterială creşte. Sistemul Closed Loop Stimulation, o particularitate specială a unor stimulatoare, permite adaptarea la asemenea solicitări emoţionale.
Diversitatea de produse BIOTRONIK permite medicului să pună un diagnostic adecvat tulburărilor de ritm cardiac şi să prescrie un tratament sigur.
Datorită cercetărilor intense, aceste stimulatoare sunt sinonime cu dezvoltarea tehnologică actuală; ele sunt foarte mici, sigure şi uşoare. Medicul vă va explica ce stimulator este potrivit pentru dumneavoastră.
Putem fi contactaţi aici:
BIOTRONIK SE & Co. KG
Woermannkehre 1
12359 Berlin · Germany
Tel +49 (0) 30 68905-0
Fax +49 (0)30 6852804
patients@biotronik.com
www.biotronik.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...