Materialele prezentate reprezintă un colaj realizat din publicații diferite și au drept scop informarea publică cuprinzând sinteza evenimentelor zilei în timp.
vineri, 1 septembrie 2023
1. /2 SEPTEMBRIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri
Evenimente
·47 i.Hr: Regina Cleopatra a VII-a Egiptului il asociaza pe fiului ei Ptolemeu al XV-lea Caesarion la tronul Egiptului. La 23 iunie 46 i.Hr. Cleopatra a nascut un fiu despre care a pretins ca este al lui Iulius Cezar si pe care l-a botezat „Cezarion” („Micul Cezar„). Dupa ce fratele sau Ptolemeu al XIV–lea a murit, probabil otrăvit, Cleopatra, care era asociata la domnie cu el si-a adus fiul la conducere alături de ea, subnumele de Ptolemeu Cezarion (Ptolemeu al XV–lea Caesar). Ptolemeu al XV-lea Cezarion (d. august 30 î.Hr.) a fost ultimul rege din dinastia ptolemeică din Egipt, iar ca prinţ moştenitor avea să devină rege al Egiptului elenistic, dar a fost executat de trupele lui Octavianus in data de 23 august anul 30 î.Hr.
·31 i.Hr. - S-a desfăşuratBătălia de la Actium– forțele lui Octavian au învins trupele conduse de Marc Antoniu și Cleopatra.
Bătălia de la Actium a reprezentat o bătălie decisivă între urmașii lui Iulius Caesar. Aceștia erau Gaius Iulius Caesar Octavian (nepotul lui Caesar) și un general al lui Caesar, Marcus Antonius. Bătălia a avut loc în apropierea insulei Levkas, la Actium în vestul Greciei pe data de 2 septembrie 31 î. Hr..
Această bătălie a marcat sfârșitul republicii romane și a începuturile Imperiului Roman. Această luptă este considerată una dintre cele mai mari bătălii navale ale antichității. Bătălia s-a încheiat cu victoria zdrobitoare a lui Octavian Augustus, care a profitat de victorie și a ajuns să controleze întreaga putere la Roma.
·1192 - S-a încheiatTratatul de la Jaffa, oConvenție de Paceîntre sultanul musulman Saladin și conducatorul cruciat Richard Inima de Leu. Trataul a pus capat celei de-a treia Cruciade (11 mai 1189 – 2 septembrie 1192).
Asediul Acrei din anii 1189-1191, parte din Cruciada a treia (miniatură din secolul XIII) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
(…) Saladin nu renunțase la planurile sale de ofensivă. Pe furiș, încălcând tratatul de pace, a atacat Jaffa (1 august 1192) și nu era departe să o și cucerească, dacă Richard nu ar fi prins de veste și nu ar fi fost transportat, în grabă, cu o oaste de 2000 de luptători la locul bătăliei, de către galerele pizane și genoveze, aflate în porturile Palestinei.
Lupta decisivă a avut loc la 5 august, în urma ei Saladin fiind din nou înfrânt. Saladin, temutul sultan de altădată, îmbătrânea și pe zi ce trecea era tot mai puțin ascultat. La 2 septembrie 1192, el era nevoit să încheie o pace generală cu cruciații pe timp de trei ani și trei luni, prin care recunoștea creștinilor dreptul de a vizita oricând, nesupărați, Ierusalimul.
·1442 -Bătălia de pe Ialomitase incheie cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor, marcand inceputul campaniilor ofensive ale lui Iancu de Hunedoara.
Iancu de Hunedoara (n. ca. 1407 – d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin – (Pictura din secolul al XVII-lea) – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
Bătălia de pe Ialomiţa (2 septembrie 1442) a fost un conflict armat desfăşurat în Ţara Românească între otomanii conduşi de beylerbey-ul Rumeliei, Sehabeddin, şi voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara (1441 – 1456).
Acesta pătrunsese în Ţara Românească în 1442 şi-l înlocuise pe Vlad Dracul (1437 – 1442, 1444 – 1447) cu fiul lui Dan al II-lea (1420 – 1421, 1422 – 1427, 1427 – 1431), Basarab al II-lea (1442 – 1444). În august 1442, o mare oaste otomană (istoricii contemporani o apreciază la 80.000 de oameni) trece Dunărea pe la Nicopole, cu ordinul de a redresa situaţia.
Otomanii cuceresc cetatea Târgovişte şi pornesc apoi în grupuri, după pradă. Beylerbey-ul, cu cea mai mare parte, a armatei înaintează pe Valea Ialomiţei, spre Pasul Buzău. Pe 2 septembrie 1442, Iancu, în fruntea a circa 25.000 de oşteni, îl atacă pe râul Ialomiţa, folosind teritoriul muntos şi strâmt, şi obţine o strălucită victorie.
Au căzut pe câmpul de luptă un sangeak şi patru bey, Sehabeddin s-a retras spre Dunăre lăsând grupurile plecate după pradă la discreţia învingătorilor, care le-au nimicit. Iancu a luat o captură bogată, „… steaguri, corturi, vreo 5.000 de cămile, cai şi catâri, haine scumpe şi atâtea alte lucruri…” (Camil Mureşan). Sultanul l-a înlocuit pe Sehabeddin, în fruntea Rumeliei, cu Hassan.
După alungarea otomanilor, Basarab al II-lea ocupă tronul, fiind considerat de regele Ungariei, Vladislav I (1440 – 1444), ca „adevăratul moştenitor” al acestei ţări. Iancu îşi începe astfel rolul de protector al celor două state româneşti, de la sud şi est de Carpaţi, „… consolidând astfel încadrarea Ţării Româneşti în frontul antiotoman, aşa cum fusese în vremea lui Mircea cel Bătrân” (Ştefan Ştefănescu).
* 1621 - A început Bătălia de la Hotin (2 septembrie – 9 octombrie 1621)– Parte dinRăzboiul polono-otoman (1620–1621) – a fost o bătălie între Uniunea Polono-Lituanianǎ sub conducerea lui Jan Karol Chodkiewicz (1560-1621) și Imperiul Otoman, sub conducerea sultanului Osman al II-lea (1604-1622).
Bătălia de la Hotin (2 septembrie – 9 octombrie 1621) – (“Apǎrarea steagului Uniunii” de Juliusz Kossak, 1892) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
O armată de 130.000 – 150.000 de veterani turci, conduși de sultanul Osman al II-lea, au pornit de la Adrianopole către frontiera cu Polonia. Turcii, după ce au obținut victoria în Bătălia de la Țuțora (17 septembrie – 7 octombrie 1620), au sperat să cucerească Ucraina, aflatǎ în componența Poloniei. Comandantul Uniunii Polono-Lituaniene, hatmanul lituanian Jan Karol Chodkiewicz a traversat Nistrul în septembrie 1621 cu aproximativ 35.000 soldați și s-a așezat în Cetatea Hotinului, blocând drumul oastei otomane. Sosirea a 40.000 de cazaci zaporojeni sub comanda hatmanului Petro Konașevici a ajutat la obținerea victoriei antiotomane.
Hatmanul lituanian i-a ținut pe turci în câmp deschis timp de o lună întreagă, până ce prima zăpadă din toamnă l-a determinat pe Osman al II-lea să-și retragă forțele reduse. Victoria a fost obținută de Polonia cu sacrificii, cu câteva zile înainte de asediu, bătrânul hatman lituanian a murit de epuizare în cetate la 24 septembrie 1621. Forțele Uniunii au trecut apoi sub comanda lui Stanisław Lubomirski (1583-1649). Bătălia, descrisă de scriitorul Wacław Potocki (1621-1696) în celebra sa operă Transakcja wojny chocimskiej, a marcat sfârșitul unei lungi perioade de războaie.
·1631: Leon Voda, domnul Tarii Romanesti, i-a invins pe boierii rasculati in frunte cu Matei aga din Brancoveni, viitorul domn Matei Voda Basarab.
·1666 -A izbucnitMarele incendiu din Londra (2 – 6 septembrie 1666), care, timp de 4 zile și jumătate, a distrus întregul oraș, inclusivCatedrala Sfântul Paul. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se afla în centrul Londrei.
Detaliu al unei picturi a Marelui Incendiu din Londra de un pictor anonim, prezentând incendiul așa cum ar fi apărut în seara de marți, 4 septembrie de pe o barcă aflată în apropiere deTower Wharf. Turnul Londrei se află pe dreapta, iar Podul Londrei pe stânga, cu Catedrala Sf. Pavel în depărtare, înconjurată de flăcările cele mai înalte – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei începând cu ziua de duminică, 2 și până în ziua de miercuri, 5 septembrie 1666. Focul a pustiit centrul medieval al Londrei, aflat în interiorul vechiului zid roman al orașului. A amenințat, dar nu a ajuns la districtul aristocratic Westminster, Palatul Whitehall al lui Carol al II-lea, și mare parte din mahalalele din suburbii. A distrus 13.200 de case, 87 de biserici de mir, Catedrala Sf. Pavel, și mare parte din clădirile autorităților orășenești.
S-a estimat că a distrus casele a 70.000 din cei 80.000 de locuitori. Numărul morților în urma incendiului nu este cunoscut și, prin tradiție, este considerat a fi foarte mic, întrucât s-a înregistrat moartea a doar șase persoane. Recent, au apărut contestări ale acestei idei, pe temeiul că decesul celor săraci și a oamenilor din clasa de mijloc nu s-au înregistrat nicăieri, și pe acela că focul ar fi carbonizat total rămășițele multor victime, fără ca ele să poată fi identificate.
Tratatul de pace de la Adrianopol, (numit și Tratatul de la Edirne), a fost finalizat la încheierea războiului ruso-turc din 1828-1829 dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman, fiind semnat pe 2/14 septembrie 1829 în Adrianopol de Alexei Orlov și Abdul Kadîr-bei. Imperiul Otoman dădea Rusiei acces la gurile Dunării și fortărețele Akhaltsikhe și Akhalkalaki din Georgia. Sultanul recunoștea stăpânirea Rusiei asupra Georgiei, (cu Imereti, Mingrelia, Guria), și a hanatelor Erevanului și Nahicevanului, care fuseseră cedate țarului de Persia prin Tratatul de la Turkamanciai semnat cu un an mai înainte.
·1848: In timpul celei de-a treia Adunari naționale de la Blaj, cei 60 000 de participanți declară că nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria și reafirmă revendicările țărănimii iobage. Se formează oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.
·1870 - S-a incheiat Bătălia de la Sedan, desfășurată în cadrul războiului franco-prusac, în urma căreia trupele franceze au fost încercuite și înfrânte de cele prusace, provocând căderea celui de-al doilea imperiu al lui Napoleon al III-lea și proclamarea republicii și aComunei din Paris. După înfrângerea de la Sedan, împăratul Franţei Napoleon al III-lea s+a predat comandantului armatei prusace.
Capitularea lui Napoleon al III-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
·1880 – la Nantasket Beach, în Statele Unite, se dispută primul joc de baseball în nocturnă din istorie
·1889 – este inaugurat Molineux Stadium, arenă pe care evoluează Wolverhampton Wanderers
·1899 – este inaugurat stadionul Hillsborough, pe care își dispută meciurile de acasă Sheffield Wednesday
·1909: Un numar de 47 de scriitori se intrunesc in amfiteatrul Liceului Lazar din Bucuresti si pun adevaratele temelii ale Societatii Scriitorilor Romani, care era, totusi, o continuare a Societatii infiintata in 1908 de Cincinat Pavelescu. Primele încercări de a crea organizații de scriitori în România datează din anii 1821, 1827, 1831. Începutul propriu-zis se face cu Asociația literară Română din 1848 dar aceasta nu funcționează. O Societate Literară Română a fost fondată în 1866, inaugurată în 1867, transformată în Societatea Academică Română și ulterior, din 1879, în Academia Română. Preocupările de început ale Academiei au fost filologice, extinse apoi la domeniile științei, culturii și artei. Dar prima Societate a Scriitorilor Români s-a ivit ca proiect în 1908 și a fost pusă în funcțiune de o adunare generală de 47 de scriitori la 2 septembrie 1909. Comitetul de conducere al noii societăți i-a avut ca președinte pe Mihail Sadoveanu și ca vicepreședinte pe Dimitrie Anghel. În 1911, noul președinte, Emil Gârleanu a obținut recunoașterea SSR ca „Persoană morală”. A urmat la conducere criticul Mihail Dragomirescu. În timpul primului război mondial SSR a funcționat în refugiu la Iași. În perioada 1926-1932, Societatea Scriitorilor Români a fost condusă de Liviu Rebreanu ales an de an timp de șapte ani consecutiv. A fost în opinia istoricilor literari cea mai bună perioadă a S.S.R. După 1944 s-au exercitat asupra S.S.R. presiuni politice din partea noii puteri comuniste, epurări etc. Conferința de fuziune între S.S.R. și societatea Autorilor dramatici din martie 1949 marchează înființarea Uniunii Scriitorilor din R.P.R., ulterior „din R.S.R.”, devenită Uniunea Scriitorilor din Romania în 1990.
·1918 (2/15 septembrie): La Congresul de la New York al românilor, cehilor, slovacilor, polonezilor, sârbilor, croaţilor şi rutenilor se votează o moţiune prin care se cere dezmembrarea Austro-Ungariei şi eliberarea tuturor popoarelor asuprite.
·1920 – echipa națională a Belgiei câștigă, la Anvers, turneul olimpic de fotbal, după ce trece cu 2-0 de Cehoslovacia
·1943 - Conducatorul Romaniei, maresalul Antonescu s- a întâlnit în Germania cu Adolf Hitler pentru reconfirmarea alianței dintre cele două țări.
Ion Antonescu și Adolf Hitler la München, 10 iunie 1941 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Comndantul armatei a 18-a japoneze din Npua Guinee, predându-și sabia comandantului diviziei a 6-a australiene – foto: ro.wikipedia.org
Capitularea Japoniei din august 1945 a pus capăt luptelor celui de-al doilea război mondial. Pe 10 august 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică și bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, liderii japonezi au decis în timpul unei conferințe imperiale (gozenkaigi) să accepte în principiu termenii capitulării necondiționate așa cum fuseseră ei stabiliți de Aliați prin așa numita „declarație de la Potsdam”.
Au trebuit însă să mai treacă însă câteva zile cu lupte în spatele ușilor închise, inclusiv cu o tentativă de lovitură de stat, până când împăratul Hirohito s-a adresat națiunii prin intermediul radioului, anunțand pe 15 august acceptarea condițiilor impuse de Aliați.
În discursul său, împăratul punea accentul pe rolul bombardamentelor atomice în luarea deciziei sale. O copie a discursului de pe 17 august destinată forțelor armate japoneze nu menționa bombardamentele nucleare, dar punea accentul pe invazia sovietică. În prezent există o controversă cu privire la motivele din spatele deciziei japoneze de capitulare.
Pe 28 august, a început ocupația Japoniei. Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al doilea război mondial. În ciuda capitulării de pe 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.
·1956 – se dispută Marele Premiu de formula 1 al Italiei, ultima etapă a sezonului. Stirling Moss câștigă cursa din “Cizmă”, urmat de Peter Collins și Ron Flockhart
·1958 - A fost inaugurat, la Bucureşti, Muzeul „George Enescu”.
Muzeul Național „George Enescu” din București a fost înființat în 1956, și este găzduit până în prezent de Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei. Expune documente și obiecte personale ale muzicianului. Aici se află, alaturi de vioara pe care Enescu a primit-o cadou de la un unchi de-al sau care era doctor, la vârsta de 4 ani, partituri ale operelor sale, diplome și medalii ce i-au fost conferite, printre care și cea a Legiunii Franceze de Onoare.
·1972 – sportiva Renate Stecher, reprezentanta Germaniei de est, stabilește un nou record în concursurile feminine de 100 de metri plat, 11,07 secunde. Recordul va rămâne în vigoare timp de 4 ani
·1987 – naționala de fotbal a României este învinsă cu scorul de 3-1 de selecționata Poloniei, într-un meci amical
* 1990 -Transnistria și-a declarat independența față de RSS Moldovenească (parte pe atunci a Uniunii Sovietice).
Harta regiunii separatiste transnistrene (marcată cu roșu) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
În 1990, moldovenii, majoritari în Moldova, au declarat ca limbă oficială limba română. Într-o parte a Transnistriei, mai ales în orașul Tiraspol în care procentul populației moldovenești este mai scăzut, s-a dezvoltat o mișcare separatistă rusă, care la 2 septembrie 1990 a proclamat Republica Moldovenească Nistreană și, cu sprijinul trupelor rusești, a izbutit în urma confruntării armate din 1992 să preia controlul asupra celei mai mari părți a zonei transnistrene a Republicii Moldova, cât și a unei zone din Basarabia în jurul orașului Tighina.
·1991 – Naufragiul cargoului „Rostok”, sub pavilion ucrainean. Nava ucraineană, care avea la bord 5.000 de tone de oţel, a eşuat la mila 31 a canalului Sulina în 2 septembrie 1991în dreptul comunei Partizani . Timp de un an, navigaţia în zonă a fost blocată în totalitate, iar apoi pe canalul Sulina circulaţia navelor s-a desfăşurat cu greutate, alte zeci de nave eşuând de-a lungul anilor din cauza lăţimii mici a canalului. Autorităţile din zonă au estimat că, din această cauză, pagubele înregistrate s-au ridicat la câteva zeci de milioane de dolari. Consortiul “Rostock Remover”, care s-a obligat prin contract sa inlature rămăşiţele navei pana cel târziu la 1 iulie 2005, nu a reusit să scoată epava decât în ianuarie 2006.
·1992 – șahistul Bobby Fischer îl învinge pe Boris Spassky
·1995: S-a deschis la Cleveland, statul Ohio, Muzeul "Rock and Roll of Fame", închinat celor mai influenți cântăreți și producători de muzică rock.
·1997: La Catedrala greco-catolica „Sfânta Treime” din Blaj au fost depuse osemintele marelui iluminist Ioan Inocentiu Micu (Klein), aduse de la Roma, dupa 230 de ani de la moartea sa.Inocențiu Micu-Klein, pe numele laic Ioan Micu, (n. 1692, Sadu, Mărginimea Sibiului – d. 22 septembrie 1768, Roma) a fost episcop greco-catolic al Episcopiei române unite de Făgăraș. În anul 1737 a mutat sediul episcopal la Blaj, unde a ridicat Catedrala „Sfânta Treime” și mănăstirea cu același hram. Este considerat întemeietorul gândirii politice românești moderne. La 2 august 1997 sicriul cu rămășițele pământești ale episcopului a fost adus la Blaj și depus în altarul Catedralei Sf. Treime, iar la 19 octombrie 1997 a fost înmormântat la loc de cinste, in cadrul unei liturghii festive, într-un mormânt săpat in fata iconostasului din Catedrala „Sfânta Treime”.
·1998 – naționala de fotbal a României învinge cu 7-0 selecționata din Liechtenstein într-un meci din preliminariile Campionatului din anul 2000
·1999: Banca Nationala a României (BNR) a pus în circulatie, începând cu aceasta data, bancnota din plastic cu valoare nominala de 2000 lei. BNR a vrut sa marcheze, în acest fel, eclipsa de soare din 11 august 1999 si intrarea în anul 2000.
·2002: Specialiștii Institutului Clinic Fundeni au realizat, în premieră națională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.
·2006 – naționala de fotbal a României începe grupa de calificare la Euro 2008 cu o remiză, 2-2, pe teren propriu, cu naționala Bulgariei
·2011 – naționala României învinge Luxemburg cu 2-0 în grup a de calificare la Euro 2012
·2012 – Jenson Button câștigă Marele Premiu de formula 1 al Belgiei, urmat de Sebastian Vettel și Kimi Raikkonen
·2013 – România încheie Mondialele de kaiac-canoe de la Duisburg cu o medalie de bronz la kaiac dublu feminin pe 1000 de metri
·2013 – începe sezonul 2013-2014 din Liga MOL la hochei, cu șapte echipe din România la start
Nunta a avut loc prin procură la 16 aprilie1771 în Sardinia și în persoană la 14 mai 1771 la Palatul Versailles. Un bal luxos a urmat nunta la 20 mai. [1]
Noua contesă de Provence era considerată urâtă, plictisitoare și ignorată la curtea Franței. Astăzi știm că aceste zvonuri erau răspândite de susținătorii Mariei Antoaneta în rivalitatea care a apărut curând după ce fratele cel mic, contele de Artois s-a căsătorit cu sora contesei, aducând astfel încă o prințesă savoiardă la Versailles și creând astfel o mică curte piemonteză.
Unele cărți de istorie susțin că mariajul a rămas neconsumat din cauza impotenței lui Louis Stanislas (potrivit Antoniei Fraser), sau a refuzului său de a se culca cu soția sa din cauza lipsei igienei personale a ei. Aparent, ea nu se spăla pe dinți, nu se pensa și nu folosea nici un parfum.[2]
În ciuda faptului că se presupune că Louis Stanislas nu era îndrăgostit nebunește cu soția sa, el s-a lăudat că cei doi se bucură de relații conjugale viguroase. El a declarat că soția lui era gravidă atunci când se știa că Louis Auguste și soția lui Maria Antonia de Austria (Maria Antoaneta), nu au consumat încă căsătoria lor.[3] Din nefericire, sarcina s-a sfârșit printr-un avort spontan.
Delfinul și Louis Stanislas nu aveau o relație foarte bună, se certau adesea,[4] la fel ca și soțiile lor.[5] De fapt, contele de Provence a contestat legitimitatea primului copil al Marie Antoinette și până la nașterea unui moștenitor pe linie masculină, contele a făcut tot ce-a stat în puterea sa de a se promova pe el și pe soția sa ca următorii în linia de succesiune la tron.
Marie Joséphine de Savoia, Contesă de Provence, după anul 1800.
La decesul bunicului soțului ei, Ludovic al XV-lea al Franței, în 1774, cumnatul ei i-a succedat ca Ludovic al XVI-lea. Soțul ei, contele de Provence a primit titlul deMonsieur ca al doilea frate al regelui - o tradiție la curtea Franței. Marie Joséphine a primit titlul de Madame.
A fost însărcinată în 1774 și 1781, însă ambele sarcini au eșuat. În cele din urmă, mariajul a rămas fără moștenitori. Fără copii, fără influență politică, ea s-a raliat împotiva reginei însă fără succes în timp ce soțul ei a orchestrat o opoziție împotriva reginei. Marie Joséphine a trăit retrasă la Versailles.
În timpul revoluției, Marie Joséphine și soțul ei au locuit la Palatul Luxembourg în timp ce restul familiei regale a locuit la Palatul Tuileries.[6] Cuplul de Provence a reușit să scape în Țările de Jos austriece însă familia regală a fost prinsă la Varennes în iunie 1791.[7]
În 1791 Marie Joséphine a plecat în Germania. La 8 iunie 1795, Ludovic al XVII-lea al Franței, singurul fiu supraviețuitor al regelui Ludovic al XVI-lea și a reginei Maria Antoneta a murit în închisoare iar la 16 iunie curtea franceză din exil l-a proclamat pe soțul ei rege al Franței sub numele de Ludovic al XVIII-lea.
În 1798, Marie Joséphine încă locuia în Germania împreună cu o prietenă. Ea a refuzat să participe la nunta nepoatei ei Marie-Thérèse Charlotte cu nepotul ei Louis Antoine d'Artois, duce de Angoulême.
Marie Joséphine a murit de edem la Casa Hartwell, reședința engleză a familiei regale franceze exilate. Înconjurată în ultimele ei zile de curtea franceză, ea și-a cerut iertare pentru greșelile comise în special lui Louis. A fost înmormântată la Westminster Abbey. Un an mai târziu corpul a fost mutat la ordinele lui Louis în regatul Sardiniei.
· 1778: S-a nascut Louis Bonaparte, rege al Olandei, conte de Saint-Leu, fratele imparatului francez Napoleon Bonaparte. Fiul său mai mic a fost a devenit, in 1852 în urma unei lovituri de stat, împărat al francezilor sub numele de Napoléon al III-lea. A decedat la data de 25 iulie 1846.
Franz Xavier Knapp este autorul albumului „Illustrierte Bukowina” (Bucovina ilustrată) ce conține 18 litografii după acuarelele sale. Knapp este considerat a fi un portretist de marcă, el i-a pictat printre alții pe Silvestru Morariu, Niculae Picu și Iraclie Porumbescu. Opera lui Knapp are o mare valoare îndeosebi datorită faptului că litografiile sale redau starea localitățiilor din acea vreme, cum ar fi: Suceava, Dragomirna, Cernăuți, Fântâna Albă, Vatra Dornei, Lăpușna, Storojineț, Vama, Putna, etc. Multe din lucrările sale sunt la Viena, deși a avut o mulțime de expoziții la Cernăuți
Simeon Mangiuca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Simeon Mangiuca (n. 2 septembrie 1831, Broşteni, jud. Caraş-Severin, d. 4 decembrie 1890, Oraviţa), a fost un folclorist român, membru de onoare (din 1890) al Academiei Române.
·1838: Liliʻ uokalani (n. 2 septembrie1838 - d. 11 noiembrie1917) (numită și Lydia Kamakahea, Lydia Liliʻuokalani Paki, Liliu Kamakaʻeha, Lydia Paki Kamehaka Liliʻuokalani, sau Lydia Paki Kamehamea Liliʻuokalani) a fost ultimul monarh și singura regină a Regatului Hawaii.
Liliʻ uokalani s-a născut la 2 septembrie 1838 și a fost fiica lui Caesar Kaluaiku Kapaʻ akea și Analea Keohokālole. Potrivit tradiției hawaiene hānai, ea a fost adoptată la naștere de Abner Pākī și de soția acestuia, Laura Kōnia. Și-a petrecut copilăria studiind și jucându-se cu sora ei, Bernice Pauahi, fiica naturală a părinților adoptivi.
Liliʻ uokalani a fost educată într-o școală a misionarilor americani, unde a învățat printre altele engleza și a fost convertită la relgia din biserica congregaționalistă. A urmat școala împreună cu frații ei ei mari James Kaliokalani și David Kalākaua. Liliʻ uokalani a fost unul dintre cei 15 copii ai părinților ei.
Prințesa Moștenitoare Liliʻuokalani
La 16 septembrie1862, Liliʻuokalani s-a căsătorit cu John Owen Dominis, fiu al unui căpitan de mare și oficial al guvernului hawaian, care a devenit guvernator al Oʻ ahu și Maui. Mariajul cu Dominis a fost unul nefericit. El a fost infidel și a avut numeroase aventuri, fapte pe care prietenii de familie și medicul regal au încercat să i le ascundă, însă în 1882, dr. Torusseau a informat-o că una din slujitoarele ei era însărcinată cu soțul ei.
Prima reacție a lui Liliʻ uokalani a fost să pretindă că acel copil este al ei, făcându-l moștenitor al tronului, pentru ca soțul ei să nu se simtă jenat. Ea a înțeles că acest lucru era ilegal și că ar submina integritatea monarhiei dar a vrut să-și protejeze soțul.[1]
Liliʻ uokalani a avut trei copii hānai: Lydia Kaʻ onohiponiponiokalani Aholo; Kaiponohea ʻ Aeʻ a și John Aimoku Dominis, fiul nelegitim al soțului ei
Liliʻ uokalani și regina Kapiolani la Jubileu de Aur al reginei Victoria.
În 1874, Lunalilo, care a fost ales să-i succeadă regelui Kamehameha al V-lea la tronul hawaian, a murit fără moștenitori. În alegerile care au urmat, fratele lui Liliʻ uokalani, David Kalākaua, a candidat împotriva Emmei, regina văduvă a lui Kamehameha al IV-lea. În cearta care a izbucnit între familia Kalākaua și Ema, Liliʻ uokalani s-a situat de partea familiei și când fratele ei a fost declarat rege, între cele două dinastii s-au dezvoltat mari tensiuni.[2]
După ascensiunea sa, Kalākaua a acordat titluri regale fraților săi: prințesa Liliʻ u, prințesa Likelike iar pe fratele său William Pitt Leleiohoku l-a numit prinț moștenitor și moștenitor al tronului. William Pitt Leleiohoku a murit însă în 1877 fără moștenitori. Regatul Hawaii nu urma monarhiile europene stabilind o linie de succesiune; moșteniorii erau născuți legal sau aleși și aprobați de legislativ. Kalākaua a vrut să mențină tronul în cadrul familiei sale imediate așa că a ales rept moștenitor pe una dintre surori. La 10 aprilie1877 în sunete de tunuri s-a anunțat că Liliʻ u este desemnată noua moștenitoare a tronului și a primit titlul de prințesă moștenitoare și numele de Liliʻ uokalani dat de fratele ei care credea că numele de naștere nu era suficient de regal pentru o viitoare regină. Unul dintre primele ei acțiuni în calitate de prințesă moștenitoare a fost să facă un tur al insulei împreună cu soțul ei, sora și cumnatul ei.[2]
·1861: Mircea Constantin Demetriade (de asemenea întâlnit ca Demetriad, Dimitriade, Dimitriadi sau Demitriadi; 2 septembrie 1861 – 11 septembrie 1914) a fost un poet, dramaturg și actorromân, unul dintre primii animatori ai mișcării simboliste locale. Născut în Oltenia într-o familie actoricească, el a renunțat în mare măsură la o carieră similară pentru a deveni scriitor boem. Este asociat și a fost inspirat de Alexandru Macedonski, bazându-se pe influențe romantice timpurii la revista Literatorul. Mai târziu, a integrat împrumuturi de la Charles Baudelaire și Arthur Rimbaud, doi dintre autorii pe care Demetriade îi va traduce în limba română.
* 1883: Elisabeta Maria Henriette Stephanie Gisela, Arhiducesă de Austria(2 septembrie1883 – 16 martie1963), poreclită Arhiducesa Roșie, a fost membră a familiei imperiale austriece de Habsburg-Lorena care mai târziu a devenit faimoasă ca socialistă și membră a Partidului Social Democratic Austriac.
În 1889, când Elisabeta avea puțin peste cinci ani, tatăl ei și baroneasa Maria Vetsera, amanta sa, au fost găsiți morți în ceea ce s-a presupus a fi un pact de sinucidere la cabana imperială de vânătoare de la Mayerling. Decesul tatălui ei a întrerupt succesiunea dinastică în cadrul familiei imperiale austriece de Habsburg-Lorena și a fost un factor pentru destabilizarea Austro-Ungariei, care a culminat cu Primul Război Mondial și dezmembrarea imperiului habsburgic.
După decesul lui Rudolph, Franz Joseph a preluat tutela ei; din ordinul lui, Elisabetei Maria i s-a interzis să părăsească Austria împreună cu mama ei.[1] La o vârstă fragedă ea a manifestat o personalitate puternică, precum și o opoziție la Curtea vieneză.
Bunica ei paternă, frumoasa și capricioasa împărăteasă Elisabeta, nu s-a bucurat să fie identificată ca bunică și nu a fost apropiată de nici unul dintre nepoții ei. Cu toate acestea, după asasinarea ei în 1898, testamentul a precizat ca beneficiara bunurilor ei personale să fie tiza ei Elisabeta Marie.
În 1900, mama ei Stéphanie a renunțat la titlul de prințesă moștenitoare pentru a se căsători cu tânărul protestant conte maghiar Elemer Lonyay. Deși Franz Joseph i-a oferit zestre și în cele din urmă Lonyay s-a convertit,[2] Elisabeta a rupt orice contact cu mama ei dezaprobând recăsătoria ei, simțind-o ca pe o trădare a memoriei tatălui ei. Mama ei a dezmoștenit-o în 1934.
·1887 (2/14 septembrie): S-a nascut matematicianul Simion Stoilow, unul dintre creatorii pe plan mondial, ai teoriei topologice a funcţiilor analitice. Este considerat întemeietor al şcolii române de analiză complexă si a fost membru al Academiei Române; (d. 4 aprilie 1961). Este autorul a peste o sută de publicații. A lucrat ca profesor la Universitatea din București și a fost ales membru al Academiei Române. Este cunoscut drept creatorul teoriei topologice a funcțiilor analitice. Este totodată creatorul școlii românești de analiză complexă. A fost membru PCR.
* 1895 – S-a născut D.I. Suchianu, sociolog, eseist, jurist, istoric, critic literar și critic de film român (d. 1985) Dumitru Ion Suchianu, mai cunoscut ca D.I. Suchianu, (n. 2 septembrie 1895 – d. 17 aprilie 1985) a fost un sociolog, eseist, jurist, istoric, critic literar și critic de film român.
* 1901 -S-a născut Gherase Dendrino, compozitor și dirijor român. (d. 1973)
Gherase Dendrino (n. 2 septembrie 1901 Turnu Măgurele – d. 4 ianuarie 1973, București) a fost un compozitor și dirijor român. Acesta a fost elevul lui Dumitru Georgescu-Kiriac și Alfonso Castaldi. A compus operete (Lăsați-mă să cânt, Lysistrata), muzică ușoară, muzică de film ș.a.
Născut la Constanța într-o familie de greci. Tatăl actorului a facut parte din Comitetul Comunitații Elene din Constanța o perioda lungă de timp. Datorită lui si a altor greci s-a infiintat in Constanta o trupă de teatru de actori amatori.
A urmat si Conservatorul de Muzica și Arta Dramatică unde a avut-o ca profesoara pe Maria Filotti. A debutat pe scenă la Roman, în celebra piesă “Take, Ianke și Cadâr”, în care l-a întruchipat pe Ianke îndrumat de actorul Gheorghe Timică.
A fost bun prieten cu Maria Tănase. În cartea lui "1001 de zâmbete" povestește despre marea artistă.
A jucat în: „Faxum melodi…” scris de el și Nicolae Chirițescu, „Colț cu Brezoianu” de asemenea scris de el și de Puiu Maximilian și dirijat de compozitorul Elly Roman, în „Pigulete plus cinci fete” la Teatrul Mic. Și-a scris singur cuplete, scenete, pe care le-a interpretat pe scena Teatrului de Revistă „C. Tănase” din București.
A jucat în filmele: „Dragoste la zero grade”, „Directorul nostru” și „Mofturi 1900”, ambele regizate de Jean Georgescu. La TV a jucat în anecdotele „Starea de leșin”, „A dispărut copilul” și altele. A mai apărut într-o emisiune pentru copii „Măzgălici și Zugrăvici” la TV, în care desena și cânta. A scris versurile la celebrul șlagăr „Cărăruie care suie în vârf de munte”.
* 1913: William „Bill” Shankly, OBE (n. 2 septembrie 1913 – d. 29 septembrie 1981) a fost unul dintre cei mai respectați și de succes antrenori din fotbalul din Marea Britanie. Shankly a fost, de asemenea, un jucător bun, a cărui carieră a fost întreruptă de Al Doilea Război Mondial. A jucat peste 300 de meciuri în The Football League pentru Preston North End și a reprezentat Scoția de șapte ori, de asemenea a jucat pentru Partick Thistleși Carlisle United.
·1917: S-a născut medicul ftiziolog Constantin Anastasatu; lucrări în domeniul chimioterapiei şi chimioprofilaxiei în tuberculoză; membru corespondent al Academiei Române din 1990; (m. 1995).
·1920: S-a născut la Braila, actriţa Irina Răchiţeanu-Şirianu; (m.15 octombrie 1993).A urmat studii de actorie la Conservatorul din București, la clasa profesoarei Maria Filotti si după absolvire a fost angajată ca actriță la Teatrul Național din București. A fost și profesoară la IATC si fost distinsă cu Ordinul Muncii clasa a II-a (1950) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. A primit titlul de Artist Emerit.
Ashkin este considerat de mulți ca fiind fondatorul domeniului cunoscut ca optical tweezers pentru care a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru fizică în 2018, la vârsta de 96 de ani, devenind astfel cel mai în vârstă laureat al Nobel Prize. Ashkin locuiește în Rumson, statul american New Jersey.[10]
Ashkin și-a început lucrările sale, privind manipularea microparticulelor cu lumină laser, la sfârșitul anilor 1960, care a dus la inventarea pensetei optice (optical tweezers) în 1986. De asemenea, fizicianul american a fost unul din pionierii procesului de captare optică, care a fost folosit, în cele din urmă, pentru a manipula atomi, molecule și celulele biologice. Fenomenul cheie folosit în decursul procesului este presiunea radiației de lumină, care poate fi disociată în forțe optice de gradient și de împrăștiere.
Arthur Ashkin s-a născut în Brooklyn, statul New York, în 1922,[4] într-o familie de evrei ucrainieni.[11] Părinții săi erau Izodor și Anna Ashkin. Familia era compusă din un frate, Julius, de asemenea fizician, și o soră, Ruth. Cei trei frați au avut o altă soră, Gertrude, care a decedat tânără. Familia locuia în Brooklyn, New York, la dresa 983 E 27 Street. Tatăl Izodor (născut Izodor Ashkinazi) imigrase în Statele Unite din orașul Odesa (aflat atunci în Imperiul Rus, actualmente în Ucraina) la vârsta de 18 ani.
Arthur Ashkin
·1923: S-a născut pictorul Virgil Preda, personalitate de prim rang a artei plastice românești; (m. 2011).
S-a născut la Rugetu, Slătioara, jud. Vâlcea la 2 septembrie 1935 și a încetat din viață la Timișoara la 20 septembrie 1994. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1967. După studiile primare săvârșite în satul natal, urmează Liceul Moise Nicoară din Arad și Liceul C.D. Loga.
Studiile universitare și le desăvârșește la Facultatea de Filologie din Timișoara și Facultatea de Ziaristică București. Devine corector la publicațiile “Scrisul Bănățean” și redactor la revista “Orizont” din Timișoara, șeful secției poezie. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1967.
A publicat 21 de cărți. Majoritatea volumelor de versuri sunt premiate de Uniunea Scriitorilor din România și Asociația Scriitorilor din Timișoara. Centrul de librării Timlibris îi decernează Marele Premiu de Popularitate în anul 1992. Are onoarea funcției de redactor șef al revistei “Timișoara mon amour”.
După trecerea în eternitate a poetului, ia ființă Fundația Literară „Damian Ureche”. Președintele de onoare al fundației este scriitorul Fănuș Neagu.
Cu sprijinul Asociației Scriitorilor din Timișoara și a confraților de litere, o librărie din Timișoara poartă numele lui Damian Ureche, iar la scara imobilului din Calea Șagului nr.53, unde a locuit poetul, s-a dezvelit o placă de marmură și o efigie de bronz în memoria lui.
Cu sprijinul consiliului local al comunei Slătioara , al primarului Sorin Romcescu și al maestrului Dinu Săraru, Biblioteca de la Casa de Cultură Țărănească “Dinu Săraru” și Școala din satul natal poartă numele lui Damian Ureche. În fiecare an de la trecerea în eternitate a poetului, în septembrie, au fost organizate comemorări, atât la Timișoara cât și în satul Rugetu.
Prin grija domnilor Dinu Săraru și Adrian Păunescu, poeziile lui Damian Ureche mai văd și astăzi lumina tiparului în publicațiile "Clipa" lui Dinu Săraru și "Flacăra" lui Adrian Păunescu, la rubrici consacrate, „restituiri” sau „reconsiderări necesare”.
Cărți:
„Temperamentul primăverii”, Editura pentru Literatură, București, 1964.
„Invitație la vis”, Editura Tineretului, București, 1968.
„Viori fară amurg”, Editura pentru Literatură, București, 1969.
„Prințul marelui puțin”, Editura Eminescu, 1970
„Elegie cu Francesca da Rimini”, Editura Cartea Românească, București, 1971.
„Tot ce mă doare”, Editura Facla, Timișoara, 1972.
„Noapte de zile mari”, Editura Cartea Românească, București, 1974.
„Spectacolul privirii”, Editura Facla, Timișoara, 1976.
„Balada neatârnării, Editura Facla, Timișoara, 1977.
„Poemul “Eminescu”, Editura Facla, Timișoara, 1979.
„Ulcioare de Horezu”, Editura Facla, Timișoara, 1982.
„Toamna poetului”, Editura Facla, Timișoara, 1986.
„Pescarii de pe apa de argint”, Editura Facla, Timișoara, 1989.
„Orașul martir Timișoara”, Editura Facla, Timișoara, 1990.
„Premiul Nobel pentru singurătate”, Editura Weinerth Mody&Dina, Timișoara, 1991.
„Mofturi de privighetoare”, Editura de Vest, Timișoara, 1992.
„Nunta Utopică”, Editura Popa`s Art, Timișoara, 1993.
„Eminescu”, portret simfonic, Editura Waldpress, Timișoara, 1994.
Postume:
1. „Eminescu-poem”, Editura de Vest, Timișoara, 1995.
Apariția acestei cărți este prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la nașterea și a unui an de la moartea poetului Damian Ureche, lucrare subvenționată de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
A apărut cu sprijinul scriitoarei Nina Ceranu și a publicistului Ilie Chelaru.
3. „Nod în papură”, Editura Eurostampa, Timișoara, 2001.
O selecție a aparițiilor publicate în Renașterea Bănățeană, de la numărul 501 la numărul 1393, editate prin grija Societății Literare “Sorin Titel” din Banat.
Placă comemorativă amplasată la intrarea în blocul din Timișoara în care poetul a locuit
* 1936: Liviu Alexandru Mera(n.2 septembrie1936, Ceaușu de Câmpie, jud. Mureș - d.21 aprilie2011,Vaslui) a fost un profesor de matematică la liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, președinte al echipei de fotbal „Viitorul” Vaslui și deputat de Vaslui în Parlamentul României în legislaturile1996-2000și2000-2004din parteaPartidului Democrat.
Personalitate marcantă a orașului și județului Vaslui, profesorul Mera L. Alexandru s-a născut într-o numeroasă familie din Ardeal, tatăl său fiind preot greco-catolic. În 1940, din cauza cedării Ardealului de Nord, la vârsta de 4 ani se refugiază împreună cu familia pe teritoriul rămas sub guvernare românească. Familia își pierde toată agoniseala, fiind nevoită să trăiască într-o sărăcie cruntă. Urmează școala generală într-o localitate aflată la 7 km de casă, naveta pe jos fiind obligatorie zilnic. În timpul liceului, din cauza prigoanei comuniste, toți membrii majori ai familiei sunt arestați, judecați și aruncați în pușcării unde ispășesc ani grei de temniță.
Profitând de vârsta încă fragedă și de o conjunctură favorabilă, Mera L. Alexandru reușește să fugă în Moldova și ajunge la Iași. Aici, pentru a-și termina termina liceul, lucrează în timpul liber hamal în Gara Iași. Se înscrie la Facultatea de Matematică-Fizică din cadrul Universității ieșene și în paralel (tot pentru a se întreține) joacă fotbal la Constructorul Iași. La absolvirea facultății primește repartiție la școala din comuna Erbiceni, raionul Iași. Se transferă la proaspătul înființat liceu din orașul Negrești, raionul Iași, unde va preda matematică ani buni și va înființa prima echipă de fotbal din oraș.
Părăsește în 1968 liceul din Negrești, fiind numit Inspector școlar pe resurse umane al noului județ Vaslui. După câțiva ani în care s-a ocupat de organizarea învățământului vasluian, revine la prima iubire matematica și devine titular al catedrei din cadrul liceului Mihail Kogălniceanu din Vaslui. Catedra pe care nu o va mai părăsi până în 1996. Activitatea sa, de excepțional profesor, coincide cu perioada de aur a liceului, în care LMK-ul ajunge unul dintre liceele cele mai bune din Moldova. Este recompensat cu titlul de Profesor Evidențiat de către Ministerul Învățământului, fiindu-i astfel recunoscută înalta valoare și calitate profesională. Datorită activității și dedicației sale, zeci de generații reușesc să-și continuie studiile la diferite facultăți, croindu-și un drum în viață.
În paralel cu activitatea de profesor, pune bazele și conduce o lungă perioadă de timp, clubul de fotbal Viitorul Vaslui. Din funcția de președinte al acestui club, reușește să obțină rezultate notabile pentru fotbalul vasluian în acele timpuri. Prof. Mera L. Alexandru este cel care l-a descoperit și adus la Vaslui pe fostul jucător și apoi mare arbitru internațional Adrian Porumboiu, cei doi având o relație specială de prietenie până în ultimele clipe de viață ale profesorului și mentorului marelui om de afaceri. Deasemenea regizorul Corneliu Porumboiu a fost elev al prof. Mera L. Alexandru în perioada liceului.
În 1990 este ales de colectivul profesoral director al LMK, funcție pe care o va îndeplini, în paralel cu cea de profesor, până în 1996. Prof. Mera L. Alexandru nu a fost niciodată membru al P.C.R. chiar dacă presiunile de a se înscrie au fost foarte mari și continui. În memoria suferințelor prin care a trecut el și familia sa, la fiecare solicitare răspundea ironic: „Nu sunt încă pregătit pentru o asemenea onoare.”
·1936: Andrew Grove, producător american de chipuri pentru computere
* 1942: Diodor Nicoară (n. 2 septembrie1942, Bătești, Timiș) este un dirijor și politician român. A fost senator în legislatura 1990-1992, ales în județul Timiș pe listele partidului FSN. Diodor Nicoară a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania. Studiile superioare le-a făcut la Conservatorul din Iași unde l-a avut ca profesor peIon Pavalachepe atunci și dirijorului coruluiGavriil Musicescu.
Cariera sa dirijorală este strâns legată de cea a dirijorului de cor Ion Românu iar când acesta preia funcția de director al filarmonicii, Diodor Nicoară devine în 1969 dirijor de cor permanent pe lângă Mircea Hoinic, activând trei ani mai târziu ca unic dirijor de cor la Filarmonica Banatul din Timișoara până la pensionare, în 2006, cu câteva întreruperi când a preluat funcții politice. A fost și director al filarmonicii între anii 1988-1990. Diodor Nicoară a pregătit aproape 50 de lucrări vocal-simfonice prezentate în țară și în străinătate, de exemplu: Simfonia a VIII-a de Mahler, Damnațiunea lui Faust de Berlioz, Requiemul de război de Britten toate la Belgrad, Das Alexanderfest de Händel, Missa Solemnis de Beethoven, Requiemele de Mozart și Verdi în Italia, Simfonia nr.2 "Lobgesang“ de Mendessohn-Bartholdy și multe altele.
Ansamblul coral a efectuat sub bagheta lui înregistrări pentru radio, televiziune și discografice, ca de exemplu, prima înregistrare româneasca pe disc a unei liturghii, Liturghia ortodoxa de Gh. Cucu cu Casa de discuri Electrecord[1].
Diodor Nicoară a obținut două premii internaționale la Vatican, cu corul de cameră Sursum Corda din Timișoara (Premiul III-1994 și Premiul II-1995), la Concursul Internațional Giovanni Pierluigi da Palestrina .[2]
Diodor Nicoarc a fost senator în legislatura 1990-1992, ales în județul Timiș pe listele partidului FSN. Diodor Nicoară a fost membru în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Federală Germania.
·1944: Jack White, compozitor german, creator de muzică și fotbalist
* 1945: Irina Viktorovna Pecernikova (în rusăИрина Викторовна Печерникова, n. ,[1]Groznîi, URSS) este o actriță de teatru și film sovietică și rusă. A fost distinsă cu titlul de artistă emerită a RSFR Ruse (în rusăЗаслуженный артист) (1988)
Irina Pecernikova s-a născut la 2 septembrie1945, în orașul Groznîi. Tatăl ei era Viktor Fiodorovici Pecernikov (1907-2000), iar mama ei se numea Dolina Liubov Petrovna (1911-1986).[3] S-a mutat ulterior împreună cu familia la Moscova și a locuit pe Leninski Prospekt.
A fost admisă la Școala-studio al Teatrului Academic din Moscova, iar în anul II a fost invitat să joace un rol interesant și complex în piesa Iarna nemulțumirii noastre. În 1966 a absolvit studiile artistice și a început să lucreze la Teatrul comsomolist Lenkon din Moscova, iar din 1968 la Teatrul Academic Vl. Maiakovski. În perioada 1978—1990 a jucat la Teatrul Mic.
Irina Pecernikova a jucat în mai multe filme, fiind considerată una dintre cele mai frumoase femei din Uniunea Sovietică. În film i-a avut ca parteneri pe celebrii actori Veaceslav Tihonov, Innochenti Smoktunovski, Oleg Dal și alții. S-a aflat în relații amicale cu Vladimir Vîsoțki. Actrița a jucat în multe filmat în cea de-a doua jumătate a anilor 1960 și în anii 1970. În anii 1980 întreaga energie creatoare a Pecernikovei a fost dedicată Teatrului Mic.
A fost căsătorită de trei ori. Primul soț a fost muzicianul polonez Zbigniew Bizon, iar cel de-al doilea soț al Pecernikovei a fost un celebrul actor Boris Galkin. Ambele căsătorii au fost de scurtă durată. În anii 1990, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, Irina Pecernikova a intrat într-o prelungită criză de creație. Nu a mai fost solicitată să joace în filme și a avut o problemă legată de consumul de alcool. Actrița a reușit să facă față problemelor vieții și și-a găsit dragostea în persoana lui Alexandr Soloviov, care a devenit în 1997 cel de-al treilea soț al ei. Căsnicia lor a durat doar trei ani. Irina Pecernikova nu are un copil din niciuna din cele trei căsătorii.
În anii 2010 actrița a început să fie invitată din nou în filme și spectacole de televiziune, participând la emisiunea «Формула красоты». Viața și creația artistică a Irinei Pecernikova a făcut subiectul filmului documentar «Ирина Печерникова. Лекарство от одиночества» (2010)
În 1985, ea a fost selectată din mai mult de 11.000 de solicitanți pentru a participa la proiectul NASATeacher in Space și a fost programată pentru a deveni primul profesor în spațiu.[3] Ca membru al misiunii STS-51-L, ea urma să efectueze experimente și să predea două lecții din naveta spațială Challenger. La 28 ianuarie 1986, naveta s-a dezintegrat la numai 73 secunde după lansare. După moartea ei, școli și burse au fost denumite în onoarea ei, iar în anul 2004 a fost decorată post-mortem cu Medalia de Onoare a Congresului pentru activități spațiale.
Mark Harmon photographed by Jerry Avenaim for TV Guide in 2005 – foto: ro.wikipedia.org
Mark Harmon (n. 2 septembrie 1951 în Burbank, Los Angeles) este un actor american. În 1986 primește din partea revistei People Magazine evidențierea Sexiest Man Alive. În același an joacă în seria de televiziune Ted Bundy în filmul Marvin J. Chomsky și este nominalizat pentru Globul de Aur. Harmon a jucat în filmul The Presidio din anul 1988 lângă Sean Connery și Meg Ryan, în filmul Stealing Home în anul 1988 lângă Jodie Foster.
El este cunoscut și din seria Flamingo Road și Chicago Hope. Pentru rolul Dicky Cobb în seria de televiziune Reasonable Doubts, a fost nominalizat Harmon în anul 1992 și 1993 pentru Globul de Aur. Din 2003 joacă Harmon în seria de televiziune NCIS: Anchetă militară în rolul lui agentului federal cu numele de Leroy Jethro Gibbs. Din anul 1987 este căsătorit cu actrița Pam Dawber (Mindy din Mork vom Ork)și are doi băieți.
A publicat peste 30 de studii și articole științifice, abordând în special temele aflate sub interdicție în perioada sovietică, precum situația din Basarabia din primele luni după Unirea din 1918, destinele deputaților Sfatului Țării, represiunile staliniste, rezistența antisovietică din anii postbelici etc. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Istorie (1976); și-a scris doctoratul la Institutul de Istorie al ASM; doctor în istorie (1998); șefă a secției Istorie contemporană la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (1989-2006); director-adjunct la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, Chișinău (din 2006); membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova (2010); decorată de către președintele Republicii Moldova cu medalia "Meritul Civic" (2004) și titlul onorific "Om emerit" (2010)
* 1957: Maria Dragomir(n.2 septembrie1957) este undeputatromân, ales în 2012 din partea grupului parlamentar Democrat și Popular, în colegiul 1Călărași.
În timpului mandatului a trecut la deputați neafiliați.
La sfârșitul anului 2015, se înscrie în PSRO, devenind președintele organizației județene Călărași. În martie 2016 aceasta își anunță candidatura la Primăria Călărași din partea PSRO
Din 1983 pînă la 1998 a fost farmacist diriginte la Spitalul raional Fălești, Farmacia Centrală Raională Fălești. Din 1998 pînă la 2001 a fost șef de secție la Ministerul Sănătății.
Din 2001 pînă la 2004 a fost șef de laborator la Institutului Național de Farmacie, iar din 2004 pînă la 2005 - șef Departament asigurări medicale în compania Internațională de Asigurări “QBE ASITO”
În anul 2005 a devenit deputat în parlamentul Republicii Moldova de Legislatura a XVI-a în fracțiunea parlamentara PDM și președinte al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie.
Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 4-V din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcția de ministru al muncii, protecției sociale și familiei al Republicii Moldova.
La alegerile locale din 2011 a candidat la fotoliu de primar general al Chișinăului, obținînd în primul tur de scrutin 2,56% sau 8848 de voturi valabil exprimate și nu a participat în turul II.
Valentina Buliga este căsătorită cu Alexei Buliga și împreună au doi copii (un fiu și o fiică).
·1961: Carlos Alberto Valderrama Palacio (n. 2 septembrie 1961 în Santa Marta, Columbia) cunoscut și drept Carlos „El Pibe” Valderrama sau doar „El Pibe” Valderrama este un fost fotbalist columbian. Era ușor de recunoscut de spectatori datorită părului blond și creț. Valderrama a fost căpitanul Columbiei în anii '90 la campionatele mondiale din 1990, 1994 și 1998. Între 1985 și 1998 a reprezentat Columbia în 111 meciuri și a marcat 11 goluri, devenind astfel cel mai selecționat jucător din istoria acelei țări. Este adesea numit ca fiind cel mai bun jucător din istoria Columbiei. A fost cel mai faimos jucător din echipa columbiană în care mai jucau Rene Higuita, Faustino Asprilla, Freddy Rincon, Adolfo Valencia sau Leonel Alvarez.
* 1961: Claude Puel (n. ,[1]Castres, Franța) este un jucător retras de activitate și antrenor de fotbal francez care în prezent antrenează echipa Leicester City din Premier League.
·1964 - S-a născut popularul actor american Keanu Reeves, foarte cunoscut publicului larg datorita rolului jucat in filmul de succesMatrix.
Keanu Charles Reeves (născut la 2 septembrie 1964 la Beirut în Liban) este un actor canadian. Este bine cunoscut pentru interpretarea personajului Neo din trilogia The Matrix și a lui Ted Logan din Bill & Ted’s Excellent Adventure. Alte roluri interpretate care l-au consacrat sunt avocatul Kevin Lomax din The Devil’s Advocate împreună cu Al Pacino, și rolurile din filmele Speed și Constantine.
Keanu Reeves de asemenea este un chitarist bas cu o bună experiență muzicală, fiind basistul formației grunge Dogstar în anii 1990, și, mult mai recent, fiind activ în formația Becky. Conform unui sondaj din ETonline, realizat în 2006, Keanu Reeves este considerat unul dintre primii zece actori americani ai momentului (conform clasamentului des menționat ca referință “Top Ten of America’s Favorite Stars”). În ziua de 31 ianuarie 2005, Reeves a fost recompensat cu propria sa stea pentagonală plasată pe celebra Hollywood Walk of Fame.
S-a născut în Coatzacoalcos, Veracruz, Mexic, cu numele Salma Hayek Jiménez. Are un frate mai mic, Sami (n. 1972), care este designer mobilier.[4] Mama sa, Diana Jiménez Medina, este o binecunoscută cântăreață de operă, iar tatăl său, Sami Hayek Dominguez, a fost director executiv al unei companii petroliere, apoi proprietar al unei firme de echipament industrial[5] și a candidat la postul de primar al orașului Coatzacoalcos.[6][7][8]Tatăl său are origini libaneze,[9][10]iar mama spaniole.[11][12][13]Numele său, Salma, în arabă înseamnă „pace” sau „calm”.[14]
A fost crescută într-o familie bogată de romano-catolici devotați,[15] tradiționaliști și la vârsta de 12 ani a fost trimisă la „Academy of the Sacred Heart”, din Grand Coteau, Louisiana, SUA, pentru a-și continua studiile.[8] Acolo a fost diagnosticată cu dislexie.[16] A studiat relațiile internaționale la Universitatea Iberoamericană din Ciudad de México.
Și-a făcut debutul în film la vârsta de 23 de ani cu rolul Teresa în telenovela omonimă din anul 1989, care i-a adus un succes uriaș, făcând-o vedetă în Mexic.[17] S-a mutat la Los Angeles pentru a studia actoria cu Stella Adler. Deficiențele sale de limbă engleză au fost atribuite dislexiei, afecțiune de care nu s-a îndepărtat.
Salma Hayek
Salma Hayek la Cannes, 2015
* 1966: Dino Cazares (n. pe 2 septembrie 1966, în El Centro, California), este un muzician american de origine mexicană, chitarist al formației industrial metalFear Factory. De asemenea el a mai fost membru al formațiilor metalDivine Heresy și Asesino. El a popularizat utilizarea procesoarelor de modelare digitale pentru chitare în muzica metal. Cazares a fost membru fondator al supergrupuluiBrujeria.
·1971: Kjetil André Aamodt (n. 2 septembrie1971 în Oslo) este un fost campion mondial și olimpic la schi alpin, din Norvegia. André Aamodt este până în prezent singurul schior care a câștigat 4 medalii de aur la campionatul olimpic, el a câștigat în total 20 de medalii la campionatele olimpice și mondiale. Numai Alberto Tomba și André Aamodt au reușit să păstreze la jocurile olimpice următoare, titlul de campion, sau să câștige aur la toate cele cinci discipline.
* 1973: Savo Milošević (sârbăСаво Милошевић, pronunție în sârbă: [sǎʋo milǒːʃeʋit͡ɕ]; n. 2 septembrie 1973) este un fost fotbalist sârb de origine bosniacă, care evolua pe postul de atacant.·1976: Phil Lipscomb, basist american (Taproot)* 1977: Frédéric Oumar Kanouté (născut 2 septembrie 1977 în Sainte-Foy-lès-Lyon, Rhône) este un fost jucător de fotbal din Mali născut în Franța, care a jucat pentru Sevilla în La Liga, fiind cunoscut pentru ritmul, puterea și tehnica sa. La 2 februarie 2008, Kanouté a fost numit Fotbalistul african al anului 2007 și este primul jucător născut în afara Africii care l-a câștigat.
Elița s-a născut în Varna. Ea a lucrat cu o serie de coruri și ansambluri muzicale(in Bulgaria și în străinătate). A participat la concerte diferite țări. Ea a primt de asemenea multe premi pentru cariera sa muzicală.
În 2003 Elița Todorova a inceput sa lucreze cu cel mai cunoscut baterist și percuționist din Bulgaria, Stoian Iankulov.
Eurovision 2007
Elița Todorova & Stoian Iankulov
În 25 februarie 2007 Todorova și Stoian Iankulov au câștigat selecția bulgară cu piesa Water, și au fost aleși să reprezinte Bulgaria la ediția din 2007 a Eurovisionului.Piesa a reușit să intre în finală ,devenid astfel prima piesă bulgară care a avut astfel de performanțe.În final s-au clasat pe poziția 5.
Eurovision 2013
Todorova si Stoian au reprezentat din nou Bulgaria la Concursul Muzical Eurovision 2013, cu piesa Samo Sampioni, de data aceasta nereusind sa se califice in finala, in Semifinala 2 obtinand locul 12 cu 45 de puncte.
* 1979: Alexander Vladimirovich „Sasha” Povetkin (n. , Kursk, Rusia) este un boxer rus care a deținut titlul de WBA (Regular) la categoria grea din 2011 până în 2013. În calitate de amator a câștigat o medalie de aur în divizia super-grea la Jocurile Olimpice din 2004, aur la Campionatele Mondiale din 2003 și aur consecutiv la Campionatele Europene din 2002 și 2004 . Povetkin este cunoscut pentru a avea un fizic puternic.
* 1984: Donatan (născut Witold Marek Czamara, 2 septembrie1984, Cracovia) este un muzician polonez, producător muzical și inginer de sunet.
El a început să producă muzică în anul 2002, odată cu albumul de debut "Brudne posudnie", lansat în 2007. Donatan a fost de multe ori criticat pentru promovarea panslavismului, păgânismului, satanismului, recomandând Armata Roșie, precum și pentru promovarea simbolurilor comuniste, inclusiv secera și ciocanul.
În data de 25 februarie2014, operatorul polonez de radio Telewizja Polska (TVP) a anunțat că Donatan împreună cu Cleo vor reprezenta Polonia la Concursul Muzical Eurovision 2014 din Copenhaga, Danemarca, cu melodia "My Słowianie". Între 2005 și 2011, Polonia nu a reușit să se califice în finală decât o singură dată, iar ulterior țara s-a retras de la edițiile din 2012 și 2013. Donatan și Cleo au terminat pe locul 14 în finală, cu 62 de puncte, cel mai bun rezultat al Poloniei din 2003 încoace.
* 1985: Adam Nemec (născut la data de 2 septembrie 1985) este un fotbalist slovac care evoluează în prezent pentru clubul Dinamo București și echipa națională a Slovaciei. În cariera sa, a evoluat în special pentru echipe din divizia secundă din Germania.
* 1985: Robert Veselovsky (n. 2 septembrie 1985, Nitra, Cehoslovacia, astăzi în Slovacia) este un jucător de fotbal slovac care joacă pentru clubul Mladá Boleslav.
* 1989: Anton Zaslavski (în rusăАнто́н И́горевич Засла́вский, Anton Ígorevici Zaslávskii; n. 2 septembrie1989), cunoscut sub numele de scenă Zedd, este un muzician, producător muzical și DJrus-german.[1][2] În general, muzica sa aparține genului electro house,[3] dar unele piese se încadrează și în genurile: house progresiv, dubstep sau muzică clasică.
* 1996: Sungha Jung(정성하; n. 2 septembrie 1996) este unchitaristsud-coreeancare a obținut faima peYouTubeși alte situri asemănătoare, fiind cunoscut în special de audiența sud-coreeană. În 2011, contul său deYouTubeafișa 14 milioane de vizualizări, cu un total de vizualizări pentru videoclipuri de 356 de milioane și peste 500,000 de persoane abonate.[1]
Seongha stă de obicei trei zile pentru a învăța și exersa o piesa, pentru ca mai apoi să o încarce pe YouTube.[2] Stilul muzical abordat este mai degrabă unul larg, întrucât învață și interpretează multe piese care pot fi cântate la chitară, prin urmare extinzându-se la un număr mare de genuri.
Seongha a câștigat treisprezece premii pe YouTube, dintre care șase premii de „#1”. De asemenea pe YouTube, Seongha a postat treizeci și opt de videoclipuri cu peste un milion de vizualizări. Videoclipul său cu cele mai multe vizualizări este cel în care interpretează piesa de generic din Pirații din Caraibe, acumulând 40,675,625 vizualizări, conform zilei de 3 noiembrie 2013.
În februarie 2011, Seongha compusese optsprezece piese, dintre care două au apărut pe albumul lui de debut, Perfect Blue. Al doilea album al său, Irony, a fost lansat pe 21 septembrie 2011.
În 2011, a cântat alături de chitaristul american Trace Bundy; de asemenea, a avut turnee în Scandinavia și Japonia.[1] Al treilea album al său, Paint It Acoustic, a fost lansat pe 15 aprilie 2013.
Sungha Jung
* 1997: Iulia Ioniță(n.2 septembrie1997,București) este oscriitoarederomane young adultșificțiunedinRomânia.[9]A debutat în lumea literară la vârsta de șaptesprezece ani cu romanulpentru adolescențiFlori în păr, publicat în luna februarie 2016 la Editura Datagroup.[10]În iunie 2018, la aceeași editură, apare traducerea înlimba germană, „Blumen im Haar”.[11]În luna aprilie 2017, Iulia a anunțat apariția noului ei roman, „Percepții Inconștiente”, la editura Librex Publishing. În luna mai a anului 2017, apare cel de al doilea roman, „Percepții Inconștiente”, un amestec deficțiunecu mitologie, ezoterism,horror, dar și multmister, la editura Librex. Continuarea, „Ușa de dincolo de viață”, apare la aceeași editură în aprilie 2018.[12]
„Îmi place să scriu, pentru că mă exteriorizez diferit, exprim mult mai bine ceea ce am de spus. Am o imaginație care nu vrea deloc să tacă, multe impresii... Uneori simțeam că orice îmi trece prin cap ar trebui scris, dar m-am gândit puțin mai bine. Nu e normal, nu e ok. Dar până la urmă, când un gând vrea atât de mult să iasă din tine, de ce să nu îi dai voie? De ce să ne limităm și să impunem reguli minții? Dacă și de la gânduri ne-am înfrâna și le-am lăsa de izbeliște pe undeva prin univers, cine am mai fi noi?”,, spune Iulia. „Am început, pur și simplu, să îmi trăiesc viața așa cum vreau eu. Să fiu ceea ce am visat de când eram mică. Cea mai bună variantă a mea. Eram „satanistă”, „drogată”, „denaturată” and so on, numită de cei din jur. Și mi-a luat mult să mă trezesc la realitate. Și, automat, m-am schimbat pe interior, și voiam și pe exterior. Asta am fost mereu. Am vrut să arăt cine sunt eu cu adevărat, și asta am făcut. M-am găsit pe mine. Și ăsta e cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată.” [13]
Primul contact cu scrisul a fost blogul ei denumit Jurnalul Meu de Aberații, în 2009.[14]
În 2017, Iulia și-a început propriul canal de Youtube, în care vorbește despre întâmplările din viața ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu