1. /5 SEPTEMBRIE 2023 - ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri
EVENIMENTE
* 1450 - A început Bătălia de la Crasna (5 – 6 septembrie 1450), între domnul Moldovei, Bogdan II (1449 – 1451) şi oastea polonă venită în sprijinul pretendentului Alexăndrel (1448 – 1449, 1452 – 1454, 1455).
Pentru înlăturarea pericolului venit dinspre Polonia, unde se refugiase Alexăndrel, Bogdan a încheiat cu Iancu de Hunedoara (1441 – 1456), voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei, tratatele de la Roman (11 februarie 1450) şi Suceava (5 iulie 1450). Prin acestea, Bogdan se angaja să nu revendice Chilia, decât cu acordul protectorului său.
La 9 martie 1450, Consiliul de Coroană întrunit la Cracovia a propus organizarea unei expediţii în Moldova, care să o aducă sub ascultarea Poloniei, chiar dacă domnul se arătase dispus să depună omagiu de vasalitate regelui. Erau vizate Chilia şi Cetatea Albă „cele două excelente porturi pentru vasele întregului Orient”, după cum afirmau nobilii polonezi, şi stabilirea graniţelor Poloniei la gurile Dunării (Veniamin Ciobanu). Regele Cazimir IV (1447 – 1492) a aprobat propunerea doar cu condiţia de a reînscăuna pe Alexăndrel.
Armata polonă, condusă de P. Odrowąz şi P. Koniecpolski, porneşte din Liov (24 iunie 1450) spre Cameniţa, unde are loc joncţiunea cu trupele lui Alexăndrel şi ale lui Didrih Buczacki, starostele Podoliei. Pătrunsă pe teritoriul Moldovei, aceasta a fost supusă hărţuirii, prin atacuri dese ce urmăreau atragerea ei într-o zonă păduroasă şi strâmtă.
Bătălia s-a desfăşurat „pe câmpul care era numit Crasna la pârâul Izvorul Crasnei, lângă oraşul Vaslui” (Jan Długosz), la marginea unei păduri. Încă de la început pedestrimea moldoveană, a fost aşezată în centru, acoperită de călăreţii lui Bogdan, pentru a induce în eroare. Asaltul cavaleriei polone s-a dovedit a fi un dezastru, ea a fost prinsă în mijlocul oştenilor moldoveni care au atacat cu arcuri, lănci şi coase (cu care taie venele cailor). Oastea polonă a fost zdrobită, starostele de Liov, P. Odrowąz, a căzut pe câmpul de luptă, retragerea fiind posibilă doar cu ajutorul trupelor lui Alexăndrel.
La luptă a participat şi Ştefan (viitorul Ştefan cel Mare) care va demonstra în bătăliile viitoare că şi-a însuşit strategia folosită de tatăl său, Bogdan II, (bătălia din iarna anului 1475 se va desfăşura în acelaşi loc).
* 1487 - Prima atestare documentară a localității Horezu.
Descoperirile făcute în urma cercetărilor arheologice din zonă au scos la iveală mărturii arheologice din secolele al IX-lea și al XIIl-lea privind localizarea unor așezări umane. Localitatea a fost menționată pentru prima dată într-un hristov dat la Râmnic, la 5 septembrie 1487, de către voievodul Vlad Călugărul, care pomenea de satul Hurez.
Satul a fost apoi donat de Constantin Brancoveanu Manastirii Hurezi. A fost un loc de popas pe drumul ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu-Jiu și s-a dezvoltat pe seama acestui statut. În 1780 avea deja rangul de târg, iar mai târziu a fost reședință de plasă. În 1838 s-a deschis prima școală a localității. A fost declarat oraș la 17 februarie 1968.
* 1661 - Nicolas Fouquet, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, a fpst arestat la Nantes de D’Artagnan, căpitan al muschetarilor regelui.
Nicolas Fouquet, marchiz de Belle-Île, viconte de Melun și Vaux (27 ianuarie 1615 – 23 martie 1680) a fost ministru de finanțe al Franței din 1653 până în 1661 sub regele Ludovic al XIV-lea. A căzut în dizgrația tânărului rege probabil din cauza afișărilor extravagante ale bogăției sale și regele l-a închis pe viață.
Nicolas Fouquet, marcHiz de Belle-Ile, viconte de Melun et Vauz (1615-1680), era posesorul unei averi considerabile si a avut o mare influenta asupra politicii regatului pana la majoratul regelui Ludovic al XIV-lea, a fost destituit si arestat din ordinul regelui pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la inchisoare pe viata si confiscarea imensei sale averi. Destinul sau tragic a constituit subiectul multor romane si filme, exemplul cel mai faimos fiind „Vicontele de Bragelonne” al lui Alexandre Dumas.
* 1666 - S-a terminat Marele incendiu din Londra (2-5 septembrie 1666) 10.000 clădiri inclusiv Catedrala Saint Paul din Londra sunt distruse, însă numai 6 oameni au murit.
Marele Incendiu din Londra a distrus părțile centrale ale Londrei începând cu ziua de duminică, 2 și până în ziua de miercuri, 6 septembrie 1666. Focul a pustiit centrul medieval al Londrei, aflat în interiorul vechiului zid roman al orașului. A amenințat, dar nu a ajuns la districtul aristocratic Westminster, Palatul Whitehall al lui Carol al II-lea, și mare parte din mahalalele din suburbii. A distrus 13.200 de case, 87 de biserici de mir, Catedrala Sf. Pavel, și mare parte din clădirile autorităților orășenești.
S-a estimat că a distrus casele a 70.000 din cei 80.000 de locuitori. Numărul morților în urma incendiului nu este cunoscut și, prin tradiție, este considerat a fi foarte mic, întrucât s-a înregistrat moartea a doar șase persoane. Recent, au apărut contestări ale acestei idei, pe temeiul că decesul celor săraci și a oamenilor din clasa de mijloc nu s-au înregistrat nicăieri, și pe acela că focul ar fi carbonizat total rămășițele multor victime, fără ca ele să poată fi identificate.
* 1698 - Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.
* 1725 - Nunta regelui Ludovic al XV-lea al Franței cu Maria Leszczyńska.
În 1721, la vârsta de 11 ani, Ludovic al XV-lea a fost logodit cu verișoara sa primară, infanta Mariana Victoria a Spaniei, care avea trei ani. Pentru că regele era fragil și au existat mai multe alerte cu privire la starea sa de sănătate iar Infanta Spaniei era prea mică pentru a produce moștenitori, Cardinalul Fleury, primul ministru al lui Ludovic al XV-lea, a vrut să îi găsească regelui o mireasă care nu ar trage Franța în complicate alianțele politice.
Deoarece puterea regală a lui Stanisław nu mai exista, Maria a fost aleasă pentru căsătoria cu regele francez. Căsătoria prin procură a avut loc la 15 august 1725 la catedrala Strasbourg, Ludovic al XV-lea fiind reprezentat de vărul său, Ducele de Orléans, Ludovic Piosul. Ludovic și Maria s-au întâlnit prima dată în ajunul nunții, care a avut loc la 5 septembrie 1725 la Palatul Fontainebleau. Maria a câștigat popularitate în rândul populației de la început, atunci când a aruncat bani pe drum la nunta ei în Fontainebleau.
Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska[1] (23 iunie 1703 – 24 iunie 1768) a fost soția regelui Ludovic al XV-lea al Franței și bunica regilor Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea. În Franța era numită Marie Leczinska.
* 1729 – Inochentie Micu a primit titlul de baron.
Ioan Inocențiu Micu-Klein, pe numele laic Ioan Micu, (n. 1692, Sadu, Mărginimea Sibiului – d. 22 septembrie 1768, Roma) a fost episcop greco-catolic al Episcopiei române unite de Făgăraș. În anul 1737 a mutat sediul episcopal la Blaj, unde a ridicat Catedrala „Sfânta Treime” și mănăstirea cu același hram. Este considerat întemeietorul gândirii politice românești moderne. La 5 septemrie 1729 a primit numele „Klein”, traducerea în germană a numelui „Micu”. Totodată, a devenit membru al Dietei Transilvaniei, adunarea legislativă a Principatului Transilvania.
* 1795 - S-a înființat un Consulat general francez la București. Primul consul al Franței a fost Claude Emile Gaudin, secretarul ambasadei franceze de la Constantinopol. El nu a avut titlul de consul general niciodată, purtând titlul de agent confidențial pe lângă Prințul Munteniei, dar s-a comportat ca un veritabil consul, având un secretar și subalterni. În timpul petrecut la București, principala preocupare a lui Gaudin a fost să dezvolte relațiile comerciale franco-române și să obțină maximum de avantaje pentru comercianții francezi.
* 1905 - Sub medierea președintelui SUA Theodore Roosevelt, războiul ruso-japonez a luat sfârșit prin semnarea Tratatului de la Portsmouth.
Tratatul de la Portsmouth a pus capăt Războiului Ruso-Japonez din 1904-1905. A fost semnat la 5 septembrie 1905 după negocieri purtate la Șantierul Naval Portsmouth din Kittery, Maine (și denumit după orașul Portsmouth, New Hampshire din apropiere) din Statele Unite.
* 1914 - Primul Război Mondial - A început Prima Bătălie de pe Marna (5 septembrie – 14 septembrie 1914), în care au murit 550.000 de soldați, după ce armata franceză a atacat armata germană care avansa spre Paris.
Prima bătălie de pe Marna (5 septembrie – 14 septembrie 1914) s-a încheiat cu o victorie obținută de forțele franco-engleze împotriva armatei germane. În această bătălie s-a dovedit eșecul Planului Schlieffen, care a stat la originea strategiei Germaniei pentru obținerea victoriei în războiul contra Franței și, în consecință, a început perioada sângeroasă a “războiului tranșeelor“.
* 1916 - A început Bătălia de la Bazargic/Dobrici (5 – 7 septembrie 1916).
Bătălia de la Dobrici sau Bătălia de la Bazargic a fost o bătălie din timpul Primului Razboi Mondial, parte a campaniei armatei romane, care s-a încheiat cu victoria trupelor bulgare și retragerea trupelor ruso-române spre Cobadin, pe linia Oltina – kara Omer – Mangalia În ciuda efectivelor reduse Armata a treia bulgara a ieșit victorioasă.
* 1916 - Trupele române au intrat în Orșova în timpul Primului Război Mondial. După ce au atacat în dimineața zilei de 15/28 august 1916 la Porțile de Fier, trupele române aflate sub comanda generalului Dragalina au reușit, la 19 august/1 septembrie, să ocupe culmile muntoase Alion, Ozoina și Dranic, eliberând în 23 august/5 septembrie orașul Orșova.Ofensiva germano-austro-ungară a fost stopată până la începutul lunii octombrie, Divizia I reușind să-și mențină pozițiile.
* 1918 (23 august S.V.) - S-a constituit, la Chișinău, Partidul Țărănesc din Basarabia.
Partidul Țărănesc din Basarabia s-a constituit la 23 august / 5 septembrie 1918 la Chișinău. La adunarea constitutivă a Partidului Țărănesc din Basarabia a fost ales biroul de conducere al partidului din care făceau parte: Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu, Ion Inculeț, Ion Pelivan, Petru Cazacu, Ștefan Ciobanu, Ion Costin, Ștefan Holban, Teofil Ioncu, Gheorghe Stârcea și Nicolae Bivol. Tot în aceeași zi a fost elaborat și adoptat programul și statutul partidului. Programul partidului preconiza împărțirea pământului la țărani, vot universal pentru femei și bărbați, dezvoltarea cooperației sătești, gratuitatea învățământului elementar, descentralizarea administrativă. Este important de menționat faptul că denumirea partidului a fost aleasă în ultima minută a adunării.
Inițial, Pantelimon Halippa și Daniel Ciugureanu, optau pentru denumirea de Partidul Național Democrat Moldovenesc. Această denumire a circulat ca o denumire alternativă luni bune după constituirea partidului. O folosea mai ales Daniel Ciugureanu, fostul Prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, autorul articolului “Chemarea Partidului Democrat la Unire“, publicat în ziarul Sfatul Țării, anul III, nr. 493, 29 aprilie 1920, Chișinău. Conducerea partidului a fost asigurată de Pantelimon Halippa (1918 – 1921) și Ion Inculeț (1921 – 1923).
* 1920 - A intrat în vigoare Legea privind reglementarea conflictelor colective de muncă. Primul act normativ modern care reglementa conflictele colective de muncă, cunoscută ca Legea Trancu–Iași, (numele inițiatorului) și a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 122/5 septembrie 1920. Legea reglementa: libertatea muncii, încetarea colectivă a lucrului, procedura împăciuirii, arbitrajul, dispoziții de procedură. Limita dreptul la grevă, adoptarea provocând manifestații și întruniri de protest în București și în multe alte orașe din țară.
* 1939 - Al Doilea Război Mondial: Japonia și Statele Unite își declară neutralitatea în “războiul european”.
* 1940 - Regele Carol al II-lea a suspendat Constituția din februarie 1938 și i-a cedeat generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.
* 1941 - Teritoriul Estoniei a fost ocupat de Germania nazista.
* 1944 - Armata a IV-a română a oprit ofensiva germano – ungară din centrul Transilvaniei.
* 1944 - A început Masacrul de la Luduș (5 – 13 septembrie 1944). Între 5-13 septembrie 1944, localitățile de frontieră Luduș și Sărmașu, situate în Transilvania de Nord, au fost ocupate de unități ale armatei și jandarmeriei ungare. În marginea comunei Luduș (la hotarul Bogata) în data de 13 septembrie 1944 soldații maghiari au împușcat 13 evrei: Polac Mihai, Polac Vilma și fiicele lor, Rozalia și Maria, Gluck Iosif și fiica lui Rozalia, Fred Mauriciu și Fred Ghizela. Maria Kopstein, Izrael Adelca și surorile Haller (Sarolta, Fani și Rozalia), au fost împușcate în pivnița locuinței familiei Haller, după ce au fost violate.
După eliberarea localității, soldații maghiari care au luat parte la aceste atrocități comise asupra populației evreiești, nu au putut fi identificați. Cercetările împotriva celor vinovați de masacrele de la Luduș au început în anul 1945 și s-au încheiat în 1946. În 1946, Curtea de Apel Cluj a stabilit vinovăția unor localnici care au fost condamnați (Szabo Bela și Bartha Elisabeta din Luduș).
* 1946 - Tratatul Gruber-De Gasperi: Italia recunoaște limba germană, alături de limba italiană, ca limbă oficială în Trentino-Tirolul de Sud. Locuitorilor le este permis în mod expres să revină la vechile nume, de dinaintea italienizării forțate practicate de regimul Mussolini. Tratatul Gruber-De Gasperi a fost un tratat bilateral semnat de către Karl Gruber (ministrul de externe al Austriei) și Alcide De Gasperi (prim-ministrul Italiei) la 5 septembrie 1946.
Recunoscut de legislația internațională, tratatul a acordat populației germane a Provinciei Autonome Bolzano dreptul la autonomie și la păstrarea identității și obiceiurilor sale culturale. De asemenea, a recunoscut limba germană și limba italiană ca limbi oficiale. Locuitorilor le-a fost acordat dreptul de a se întoarce la numele inițiale de familie, care au fost abandonate de mulți cetățeni ca urmare a programului de asimilare forțată din timpul fascismului italian.
* 1960 - Poetul Léopold Sédar Senghor a fost ales primul președinte al Senegal.
Léopold Sédar Senghor (9 octombrie 1906 – 20 decembrie 2001) a fost un scriitor senegalez, politician și teoritician cultural, poet, critic literar, eseist, autor de texte politice. A fost primul președinte al Senegalului (1960–1980) și primul african care a făcut parte din Academia franceză.
* 1972 - Masacrul de la München (5 – 6 septembrie). JO de la München: Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant “Septembrie Negru“, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.
La dat de 5 septembrie 1972, opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant “Septembrie Negru“, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. Rezultatul masacrului a fost moartea a 11 membri ai delegației israeliene și a unui polițist vest-german. 5 din cei 8 teroriști, membri ai grupului Septembrie Negru, au fost și ei uciși de polițiști vest-germani în cadrul unei încercări eșuate de a-i elibera pe ostatecii israelieni.
Cei trei teroriști capturați au fost eliberați de autoritățile vest-germane când Septembrie Negru a deturnat un avion Lufthansa în octombrie 1972. Drept răzbunare, Israelul a efectuat două operațiuni: o infiltrare în Liban în 1973, operațiune cunoscută sub numele de „Primăvara tinereții” și operațiunea „Mânia lui Dumnezeu”, operațiune care se pare că a durat timp de mai mulți ani.
* 1973- A început vizita oficială a lui Nicolae Ceaușescu în Venezuela (5-10 septembrie 1973).
* 1977 - A început vizita de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Bulgaria (5-8 septembrie 1977).
* 1980 - A fost inaugurat tunelul St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) și se întinde de la Goschenen la Airolo.
* 1988 - A început vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Kenya (5-7 septembrie 1988).
NAȘTERI
* 699 - S-a născut fondatorul școlii sunnite Hanafi fiqh de jurisprudența islamica, Nu’mān ibn Thabit ibn Zuta ibn Marzubān, cunoscut de asemenea sub numele Imam Abū Hanifah (d.767). El este deseori numit „Marele Imam„. Şcoala hanefită este cea mai veche, fiind intitulată astfel după numele întemeietorul ei Abu Hanifa, care a fost conducătorul corpului de jurişti din localitatea Kufa.
Conform unor surse, acesta ar fi scris în timpul vieţii două cărţi, pierdute, datele din acestea transmiţându-se prin ucenicii săi. Metodologia lui Abu Hanifa a permis dezvoltarea dreptului islamic, iar ideile şcolii hanefite s-au răspândit şi în Khorasan, India de nord şi Transoxania, fiind adoptate şi de către selgiukizi şi otamani. În prezent, ideile acestei şcoli predomină în Turcia.
* 1187 - S-a născut Ludovic al VIII-lea al Franței (d. 1226)
Ludovic al VIII-lea al Franței (franceză Louis VIII de France) (n. 5 septembrie 1187; d. 8 noiembrie 1226) a fost rege al Franței în perioada 1223-1226. S-a născut la Paris, ca fiu al regelui Filip al II-lea și al Isabellei de Hainaut. Era supranumit Ludovic “Inimă de Leu“.
Căsătorie[modificare | modificare sursă]
În vara anului 1195, s-a sugerat o căsătorie între Ludovic și Eleanor de Bretania, nepoata regelui Richard I al Angliei, pentru crearea unei alianțe între Filip al II-lea și Richard, însă planul a eșuat. Acest lucru a deteriorat brusc relațiile între Richard și Filip.[1]
La 23 mai 1200, Ludovic în vârstă de 12 ani s-a căsătorit cu Blanche a Castiliei, în urma negocierilor prelungite dintre Filip al II-lea și unchiul lui Blanche, Ioan al Angliei.
Campania din 1214[modificare | modificare sursă]
În 1214 regele Ioan al Angliei și-a început campania lui finală de a recupera Normandia de la Filip al II-lea. Ioan era optimist deoarece încheiase alianțe de succes cu împăratul Otto al IV-lea, contele Renaud de Boulogne și contele Ferdinand de Flandra.[2] Planul lui Ioan era de a împărți forțele lui Filip, împingându-le la nord-est de Poitou spre Paris, în timp ce Otto, Renaud și Ferdinand sprijiniți de William Longespée, conte de Salisbury, urmau să mărșăluiască spre sud-vest de Flandra.[3]
Întrucât Filip al II-lea August a preluat comanda pe frontul de nord împotriva împăratului și a aliaților săi, el a dat fiului său Ludovic comanda pe frontul împotriva posesiunilor Plantagenet din mijlocul Franței. Prima parte a campaniei a mers bine pentru partea engleză, care a recuperat comitatul Anjou, până la sfârșitul lunii iunie.[4][5] Ioan a asediat castelul de la Roche-au-Moine, o fortăreață cheie, forțându-l pe Ludovic să lupte împotriva unei părți mai mari a armatei lui Ioan.[6]
La scurtă vreme, Filip al II-lea August a câștigat lupta grea de la Bouvines în nord împotriva lui Otto și a altor aliați ai lui Ioan, punând capăt speranței lui Ioan de a recuperara Normandia.[7]
Pretendent la tronul Angliei[modificare | modificare sursă]
În 1215, baronii englezi s-au răzvrătit în primul război al baronilor împotriva nepopularului rege Ioan al Angliei (1199-1216). Baronii i-au oferit tronul Prințului Ludovic, care a ajuns fără opoziție pe insula Thanet din Anglia, în capul armatei sale, la 21 mai 1216. A existat o rezistență mică atunci când Prințul a intrat în Londra; la Catedrala St Paul, Ludovic a fost proclamat rege, cu mare pompă și sărbătoare, în prezența tuturor din Londra. Chiar dacă el nu a fost încoronat, mulți nobili, precum și regele Alexandru al II-lea al Scoției (1214-1249), pentru terenurile sale din Anglia, s-au adunat pentru a-i oferi un omagiu.
La 14 iunie 1216, Ludovic a capturat Winchester și curând a controlat mai mult de jumătate din regatul Angliei.[8] Dar atunci când se părea că Anglia era a lui, moartea regelui Ioan, în octombrie 1216, a cauzat multe rebeliuni în favoarea fiului de 9 ani al lui Ioan, Henric al III-lea.
Cu William Marshall, conte de Pembroke în calitate de regent, un apel pentru englezi "pentru a apăra țara noastră" împotriva francezilor a dus la o inversare a norocului pe câmpul de luptă. După ce armata sa a fost înfrântă în Bătălia de la Lincoln (20 mai 1217) și forțele sale navale, conduse de Eustace Călugărul, au fost învinse în Bătălia de la Sandwich (24 august 1217), el a fost obligat să facă pace cu englezii.
Prevederile principale ale Tratatului de la Lambeth au fost o amnistie pentru rebelii englezi; Ludovic s-a angajat să nu atace din nou Anglia și 10.000 de mărci urmau să fie acordate lui Ludovic. Efectul tratatului a fost că Ludovic a fost de acord că nu a fost niciodată regele legitim al Angliei.
REGELE LUDOVIC AL VIII-LEA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Ludovic al VIII-lea i-a succedat tatălui său la 14 iulie 1223; încoronarea a avut loc la 6 august în același an la catedrala de la Reims. Ca rege, el a continuat să se răzbune pe Casa de Plantagenet și a confiscat Poitou și Saintonge de la ei. A urmat confiscarea Avignon și Languedoc.
La 1 noiembrie 1223, el a emis o ordonanță care interzicea funcționarilor săi să înregistreze creanțe datorate evreilor, inversând astfel politicile stabilite de către tatăl său, Filip al II-lea Augustus. Camăta era ilegală pentru creștinii practicanți. Conform legii bisericești camăta era văzută ca un viciu, în care oamenii profitau de nenorocirea altora (cum ar fi jocurile de noroc), și a fost sancționată prin excomunicare. Cu toate acestea, deoarece evreii nu erau creștini, nu au putut fi excomunicați. Interzicerea lui Ludovic al VIII-lea a fost o încercare de a rezolva această problemă juridică care a fost o sursa constanta de fricțiuni între biserică și stat.
În timp ce se întorcea la Paris, regele Ludovic al VIII-lea s-a îmbolnăvit de dizenterie și a murit la 8 noiembrie 1226, la castelul de la Montpensier, la vârsta de 39 de ani. A fost succedat de fiul său cel mare, Ludovic al IX-lea al Franței.
* 1568 - S-a născut filosoful, teologul si poetul italian Tommaso Campanella, botezat Giovanni Domenico Campanella;( d.21 mai 1639).
Tommaso Campanella (n. 5 septembrie 1568 – d. 21 mai, 1639), botezat Giovanni Domenico Campanella, a fost un filozof, teolog și poet italian. Lucrările sale „Filosofia democrației prin simțuri”, „Cetatea soarelui” (scrisă împreună cu „Poezii Filozofice” în beciurile Inchiziției unde a fost închis în 1599, și torturat timp de 27 de ani, fără să cedeze), constituie o încercare de a organiza rațional societatea si desființarea proprietății private, fiind astfel, alături de Thomas Morus, unul dintre cei mai importanți precursori ai teoriei comunismului.
* 1638 - S-a născut Ludovic al XIV-lea al Franţei. supranumit „Regele Soare”; (D. 1715).
Ludovic al XIV-lea, supranumit „Regele Soare” (n. 5 septembrie 1638, Saint-Germain-en-Laye – d. 1 septembrie 1715, Versailles) regele Franței și al Navarei. A condus Franța vreme de 72 de ani – cea mai lungă domnie din istoria europeană. Era doar un copil de aproape cinci ani în momentul în care s-a suit pe tron în 1643 si a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa.
* 1704 - S-a născut pictorul francez Maurice Quentin de la Tour; (d 17 februarie 1788). Printre portretele sale celebre se numara cele ale unor personalitati ale timpului ca Voltaire,Jean Jaques Rousseau, Ludovic al XV-lea,,madame Pompadour, D’Alembert si altii.
* 1722:
Frederic Cristian, Elector de Saxonia (5 septembrie 1722, Dresda – 17 decembrie 1763, Dresda) a fost, pentru mai puțin de trei luni, din 5 octombrie 1763 până la moartea sa, prinț-elector de Saxonia. A fost membru al Casei de Wettin.
PRIMII ANI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A fost al treilea fiu însă cel mai mare fiu în viață al prințului-elector de Saxonia și rege al Poloniei Frederic Augustus al II-lea și a soției lui, Maria Josepha de Austria. Copil slab de la naștere, el a suferit de paralizie la un picior și a fost dependent de scaunul cu rotile de la o vârstă fragedă. Într-un portret bine cunoscut, care înfățișează rudele sale Wettin și Wittelsbach, el apare în scaunul cu rotile înconjurat de rude. Astăzi, această pictură este prezentă la Palatul Nymphenburg. Mama lui a încercat în mod repetat să-l determine să ia calea monahală și să renunțe la drepturile sale de succesiune în favoarea fraților săi mai mici.
Decesul timpuriu al fraților săi mai mari, Frederic Augustus (1721) și Joseph Augustus (1728) l-au transformat în moștenitor al tronului. Când tatăl său a murit, la 5 octombrie 1763, Frederic Cristian i-a succedat ca elector.
Frederic Cristian a scris în jurnalul său: "Prinții există pentru supuși nu supușii pentru prinți. Sănătatea supușilor săi, încrederea oamenilor și o armată puternică alcătuiesc adevărata fericire a unui prinț". Era cunoscut pentru considerabilul său talent muzical.
ELECTOR[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Una dintre primele sale acțiuni ca Elector a fost demiterea prim-ministrului extrem de nepopular, contele Heinrich von Brühl, care a dus Saxonia în criză, în primul rând cu politica sa economică falimentară, dar în special prin politica sa externă catastrofală, care a implicat Electoratul în Războiul de Șapte Ani.
El a început să reconstituie finanțele țării sale prin intermediul "Rétablissements": reformele din politicile statelor electoratului. Prin reconstrucția economică, el a dat o nouă viață teritoriului devastat și jefuit pe care predecesorii săi i l-au lăsat. De asemenea, au fost introduse măsuri pentru a micșora cheltuielile de judecată și pentru a simplifica administrarea, în conformitate cu principiile economiei. Majoritatea membrilor guvernului său, cum ar fi Thomas von Fritsch din Leipzig, Friedrich Ludwig Wurmb și Christian Gotthelf Gutschmied au avut originea în rândul clasei de mijloc.
După o domnie de numai 74 de zile, Frederic Cristian a murit de variolă la vârsta de 41 de ani. A fost înmormântat la Dresda.
Pentru că fiul cel mare a lui Frederic Cristian era minor, soția sa, Maria Antonia, și fratele său Franz Xavier au asigurat regența electoratului până la majoratul fiului.
FAMILIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
La 13 iunie 1747, la Munchen (prin procură) și din nou la Dresda la 20 iunie, Frederic Cristian s-a căsătorit cu Maria Antonia de Bavaria. Ca și el, ea avea un excepțional talent la muzică. Au avut nouă copii:
- un fiu (iunie 1748)
- Frederic Augustus I de Saxonia (23 decembrie 1750 – 5 mai 1827); s-a căsătorit cu Amalie de Zweibrücken-Birkenfeld, au avut copii
- Karl Maximilian Maria Anton Johann Nepomuk Aloys Franz Xavier Januar (24 septembrie 1752 – d. 8 septembrie 1781); a murit celibatar
- Joseph Maria Ludwig Johann Nepomuck Aloys Gonzaga Franz Xavier Januar Anton de Padua Polycarp (26 ianuarie 1754 – 25 martie 1763); a murit în copilărie
- Anton al Saxoniei (27 decembrie 1755 – 6 iunie 1836); s-a căsătorit cu Maria Carolina de Savoia, fără copii; s-a recăsătorit cu Maria Theresa de Austria, fără copii supraviețuitori
- Maria Amalia de Saxonia (26 septembrie 1757 – 20 aprilie 1831); s-a căsătorit cu Karl al II-lea August, Duce de Zweibrücken. au avut copii
- Maximilian al Saxoniei (13 aprilie 1759 – 3 ianuarie 1838); s-a căsătorit cu Prințesa Caroline de Parma și au avut copii; s-a căsătorit a doua oară cu Maria Luisa de Bourbon-Parma fără copii.
- Theresia Maria Josepha Magdalena Anna Antonia Walburga Ignatia Xaveria Augustina Aloysia Fortunata (27 februarie 1761 – 26 noiembrie 1820) a murit celibatară
- un fiu (1762).
* 1735 - S-a născut compozitorul Johann Christian Bach, al unsprezecelea și cel mai tânăr fiu al lui Johann Sebastian Bach si al Annei Bach; (m. 1 ianuarie 1782).
Johann Christian Bach (n. 5 septembrie 1735 – d. 1 ianuarie 1782) compozitor și pianist german din perioada clasică – foto (portret pictat de Thomas Gainsborough (National Portrait Gallery) A trăit la Londra O mare parte a vieții. Creația sa caracterizată prin simplitate și spontaneitate, a avut o importanta influența asupra lui Mozart.
* 1745 -S-a născut Mihail Kutuzov, mareșal rus (d. 1813)
Prințul Mihail Illarionovici Golenișcev-Kutuzov (*5 septembrie {s.v.)/ 16 septembrie(s.n.) – 1745 — † 16/28 aprilie 1813 a fost un feldmareșal țarist, căruia i se atribuie meritul salvării țării în timpul invaziei napoleoniene din 1812. În 1805, Kutuzov a comandat corpurile de armată care au încercat să oprească înaintarea trupelor lui Napoleon Bonaparte către Viena, câștigând o victorie sângeroasă la Dürrenstein pe 11 noiembrie 1805.
În ajunul Bătăliei de la Austerlitz, Kutuzov a încercat să determine generalii aliați să nu se angajeze în luptă, dar sfaturile sale au fost respinse atât de țar cât și de planificatorul austriac, Feldzeugmeister Weyrother. A participat însă activ la luptă și a fost rănit (2 decembrie 1805). Între 1806 și 1811, Kutuzov a fost guvernator al Lituaniei și Kievului. A fost numit la comanda armatelor ruse care luptau împotriva turcilor în războiului din 1806-1812, după ce predecesorul său obținuse rezultate modeste.
În calitatea sa de comandant de oşti şi comandant suprem al Armatei Dunărene, generalul de infanterie Kutuzov s-a manifestat drept un satrap al ţarismului, care a exploatat la maximum resursele umane şi economice ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Generalul Kutuzov, avea reputaţia de a fi spus infama frază „Nu voi lăsa românilor decât ochii, ca să plângă!”.
A reușit să termine victorios războiul care se prelungise prea mult, fiind conștient de apropierea unui nou război cu Primul Imperiu Francez. A semnat Pacea de la București, prin care Imperiul Rus primea stăpânirea Basarabiei. Pentru acest succes a fost ridicat la rangul de prinț (kniaz). Lui Kutuzov i se atribuie meritul salvării Rusiei în timpul invaziei napoleoniene din 1812.
A încetat din viață în orașul silezian Bunzlau pe 16 aprilie/28 aprilie 1813 .Trupul i-a fost repatriat, fiind înmormântat în noua catedrală a Sfintei Fecioare din Kazan din Sankt Petersburg. Kutuzov a fost înaintat la gradul de feldmareșal și i-a fost decernat titlul onorific Luminăția Sa Cneazul Smolenski – pentru înfrângerea armatelor franceze în retragere de la Smolensk în noiembrie 1812. De asemenea a fost decorat cu Ordinul Sfântul Gheorghe, clasa I.
* 1774 - S-a născut Caspar David Friedrich, pictor german (d. 1840)
Caspar David Friedrich (n. 5 septembrie 1774, Greifswald – d. 7 mai 1840, Dresda) pictor și desenator german, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului german în perioada sa timpurie.
* 1791 - S-a născut compozitorul german Giacomo Meyerbeer; (d.1864).
* 1817:
Aleksei Konstantinovici Tolstoi | |
Aleksei Konstantinovici Tolstoi de Karl Brullov | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2][3] Sankt Petersburg, Imperiul Rus |
Decedat | (58 de ani)[1][3][2] Krasnîi Rog(d), Cernigov(d), Imperiul Rus |
Cauza decesului | Supradoză |
Părinți | Konstantin Petrovici Tolstoi[*][1][2] Anna Alekseyevna Perovskaya[*][2] |
Căsătorit cu | Sofia Andreevna Bahmetieva[*] (–)[2] |
Cetățenie | Imperiul Rus |
Etnie | rus |
Ocupație | dramaturg poet scriitor romancier[*] traducător |
Activitate | |
Alte nume | Краснорогский[1] |
Alma mater | Imperatorski Moskovski universitet[*] |
Organizație | Academia de Științe din Sankt Petersburg[*] |
Rude | Antoni Pogorelski[*][1] |
Premii | orden Sveatogo Stanislava 2-i stepeni[*] |
Semnătură | |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Aleksei Konstantinovici Tolstoi (rusă: Алексей Константинович Толстой; 5 septembrie 1817 – 10 octombrie 1875) a fost un poet, dramaturg și prozator rus. Aparține familiei de scriitori Tolstoi, fiind văr de-al doilea al lui Lev Tolstoi.
Cele mai valoroase scrieri ale sale sunt: trilogia dramatică Moartea lui Ivan cel Groaznic, Țarul Fiodor Ioanovici, Țarul Boris, precum și diverse scrieri satirice.
* 1842 - S-a născut Ilarion Pușcariu, pedagog și istoric român, membru de onoare al Academiei Române (d. 1922).
Ilarion (Bucur) Pușcariu (n. 5 septembrie 1842, Sohodolul Branului, Brașov – d. 26 august/8 septembrie 1922, Sibiu) a fost un pedagog și istoric român, membru de onoare al Academiei Române. Teolog, pedagog și istoric, membru de onoare (din 1916) al Academiei Române.
A urmat Institutul teologic din Sibiu (1861–1864), continuând la Universitatea din Viena, unde a obținut doctoratul în Filosofie (1869). A fost secretar al Arhiepiscopiei Sibiului, diacon necăsătorit și preot, profesor de Studi biblice, Istorie bisericească, Morală și Limba Română la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu; tuns în monahism la Hodoș-Bodrog (1874), cu numele Ilarion, hirotonit protosinghel și arhimandrit, asesor arhiepiscopesc, apoi vicar al Arhiepiscopiei Sibiului (1889–1922).
A fost președinte al despărțământului Sibiu al Astrei (1877–1889)), apoi vicepreședinte al Astrei (1889–1901). A publicat manuale școlare, lucrări de istorie laică și bisericească, de pedagogie; a editat documente, a colaborat la o serie de publicații românești din Transilvania, mai ales la Telegraful Român și a lucrat la Enciclopedia Română (3 vol.)
* 1858 - S-a născut scriitorul roman Alexandru Vlahuţă. (d. 1919)
Alexandru Vlahuță (n. 5 septembrie 1858, Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui — d. 19 noiembrie 1919, București) a fost un scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.
* 1860:
Karl Stephen | |
Arhiduce de Austria | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Karl Stephan Eugen Viktor Felix Maria |
Născut | 5 septembrie 1860 Židlochovice |
Decedat | (72 de ani) Żywiec |
Înmormântat | Konkatedra Narodzenia Najświętszej Maryi Panny[*] |
Părinți | Arhiducele Karl Ferdinand de Austria Arhiducesa Elisabeta Franziska de Austria |
Frați și surori | Maria Theresa de Austria-Este Maria Cristina de Austria Arhiducele Friedrich, Duce de Teschen Arhiducele Eugen de Austria |
Căsătorit cu | Arhiducesa Maria Theresia, Prințesă de Toscana |
Copii | Arhiducesa Eleonora Arhiducesa Renata Arhiducele Karl Albrecht Arhiducesa Mechthildis Arhiducele Leo Karl Arhiducele Wilhelm |
Cetățenie | Polonia Austria |
Ocupație | personal militar[*] politician |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Habsburg-Lorena |
Mitglied des Herrenhauses (Österreich)[*] | |
Domnie | – |
Modifică date / text |
Arhiducele Karl Stephan de Austria (în germană Erzherzog Karl Stephan von Österreich; 5 septembrie 1860 – 7 aprilie 1933) a fost membru al Casei de Habsburg și mare amiral al marinei austro-ungare.
FAMILIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Karl Stephen s-a născut la Židlochovice ca fiu al Arhiducelui Karl Ferdinand de Austria (fiu al Arhiducelui Carol, Duce de Teschen; 1818–1874) și a soției acestuia, Arhiducesa Elisabeta Franziska de Austria (1831–1903). S-a născut la castelul Židlochovice (Gross Seelowitz), în apropiere de Brno în Moravia. La botez a primit numele de Karl Stephan Eugen Viktor Felix Maria. Printre frații lui au fost: regina Maria Theresa a Bavariei, Arhiducele Friedrich de Austria, regina Maria Cristina a Spaniei și Arhiducele Eugen de Austria.
La 28 februarie 1886 la Viena Karl Stephan s-a căsătorit cu Arhiducesa Elisabeta Franziska de Austria, fiica Arhiducelui Karl Salvator, Prinț de Toscana și a soției acestuia, Prințesa Maria Immaculata de Bourbon-Două Sicilii. Ceremonia a avut loc la Hofburg și a fost oficiată de cardinalul Ganglbauer.
Karl Stephan și Maria Theresia au avut șase copii:
- Arhiducesa Eleonora de Austria (1886–1974) căsătorită morganatic cu Alfons von Kloss.
- Arhiducesa Renata de Austria (1888–1935) căsătorită cu prințul Hieronymus Radziwill.
- Arhiducele Karl Albrecht de Austria (1888–1951) căsătorit cu Alice Elisabeth Ankarcrona.
- Arhiducesa Mechthildis de Austria (1891–1966) căsătorită cu prințul Olgierd Czartoryski.
- Arhiducele Leo Karl de Austria (1893–1939) căsătorit cu Maria-Klothilde von Thuillières Gräfin von Montjoye-Vaufrey et de la Roche.
- Arhiducele Wilhelm de Austria (1895–1948).
Arthur Garguromin Verona (nume la naștere Arthur Petre Anton Bartolomeu Francisc Maria Verona, n. , Brăila, România – d. ,[1] București, România) a fost un pictor român de origine aromână. A făcut studii militare în cadrul Academiei Militare Tereziene de la Wiener Neustadt pe care a absolvit-o în anul 1891, devenind ofițer în Armata Comună. Datorită vocației sale artistice manifestate încă din copilărie și-a continuat studiile, de această dată în domeniu artelor plastice, începând din anul 1895 la Academia de Arte Frumoase din München ca elev al lui Fritz von Uhde. Acolo s-a dedicat exclusiv picturii și a intrat sub influența mișcării seccesioniste, apropiindu-se mai ales de maniera pictorilor Fritz von Uhde și Simon Hollósy. Pentru Arthur Verona, vizita din capitala Bavariei din anul 1895, a avut ca rezultat o confruntare a propriilor calități de exprimare plastică cu noile modalități de primenire și de înnoire a limbajului. La München nu l-a atras rigiditatea academismului de sorginte istorică care promova portretistica monumentală și scenele eroice, ci noile concepte ale plein - airismului, promovat de Fritz von Uhde și Simon Hollósy. Conform unor mărturii documentare destul de lacunare și disparate se pare că Arthur Verona ar fi participat la primele două tabere de creație organizate de Simon Hollósy, cu Școala de pictură de la Baia Mare. La îndemnul lui von Uhde, artistul a studiat la Academia Julian începând din anul 1889. Aici s-a aflat sub influența lui Jean-Paul Laurens. Parisul i-a adus lui Arthur Verona un plus de libertate și o mai bună tradiție a picturii de tip plein-air.
Arthur Garguromin Verona s-a afirmat ca pictor în România începând cu ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, în momentul în care realizările lui Nicolae Grigorescu au început să se impună în pictura românească. Absolvent al marilor Academii de la München și din Paris, el s-a dovedit a fi un bun cunoscător al artelor occidentale. A fost un mare admirator al Renașterii și a fost atras prin educație și structură de pictura clasică. Pictorul a fost de asemenea atras și de farmecul operei lui Grigorescu, dar s-a străduit pe parcursul celor cincizeci de ani de activitate să găsească o formulă care să împace viziunea academică a unor mari compoziții pe care le-a făcut cu spontaneitatea de care a dat dovadă pictura de plein-air. A reținut de altfel, tematica grigoresciană, dar nu a putut renunța niciodată la apetența sa spre compoziția de atelier. El a fost considerat la un moment dat ca fiind un continuator al operei lui Nicolae Grigorescu, dar opera sa apare astăzi într-o imagine eclectică revendicată de către istoria picturii românești, datorită modului entuziast și plin de conștiinciozitate cu care s-a manifestat Arthur Verona ca organizator și ca dascăl.
Verona nu a renunțat nici la formă nici la linie și a fost incapabil să picteze altceva decât ceea ce a văzut, astfel el nu și-a putut însuși o rețetă anume. Ca urmare, chiar dacă în lucrările pe care le-a realizat se poate vedea o puternică influență impresionistă prin strălucirea luminii redate, prin cromatica desfășurată sau prin folosirea tuturor elementelor derivate din avantajele picturii de plein-air pe care a agreat-o cu predilecție, el nu a rămas istoriei ca un impresionist. Realizările sale artistice se pot cataloga a fi clasicizante în compoziție și portret, iar peisajele lui au păstrat o armonie a culorilor și o consistență a formelor care le apropie mai mult de tendințele realiste ale postimpresionismului, mai mult decât de o orice altă viziune. A fost mândru de legătura pe care a găsit-o cu arta italiană și a fost animat de poezia senină a lui Nicolae Grigorescu. A fost atras prin aspirațiile sale către pictura monumentală și a iubit pitorescul peisajului românesc și a ceea ce are țăranul român mai prețios în tradiția sa seculară. A învățat permanent și a dovedit că era posesorul unui meșteșug plin de virtuozitate cu care s-a îndreptat spre mari compoziții murale laice sau bisericești. A pictat portrete scânteietoare prin eleganță, sau sobre cu amprente melancolice ori triste și a fost fără îndoială pictorul peisajelor calde, iluminate de prezența oamenilor veseli, frumoși și sănătoși.
Celebre au rămas lucrările în frescă pe care le-a realizat la Palatul Regal (Apoteoză), la Palatul lui Gheorghe Cantacuzino, la Palatul lui Ioan Kalinderu, la Capela Cimitirului Bellu, la Capela Castelului Bran, la Turnul lui Țepeș și picturile monumentale Valea Oltului de la Ministerul Lucrărilor Publice din București (frescă) și Cosașii (pe pânză) aflat la Muzeul de Artă din Botoșani. Ca un demn urmaș al lui Nicolae Grigorescu, tematica idilic rurală a rămas istoriei prin picturile În codrii Herței, Între nalbe, Floarea soarelui, Petrecere câmpenească, Culesul merelor, Fete în Bucovina, Două fete, Spartul horei, Pâinea cea de toate zilele, Țăran prânzind, La vatră, Secerători, Ciobănaș, Drum de țară, Fii pădurii, Nuntă în Moldova, La iarbă verde, Zi de sărbătoare, Ursarii și o serie lungă de peisaje din Bucovina intitulate Toamna sau Hore. În pictura religioasă a executat în plus față de cele enumerate, pictura murală din Capela de la Olmutz și de la Biserica Preany Kattor din Iugoslavia. În pictura de șevalet a rămas din creația sa Isus și samariteana, Isus potolind valurile, Sfântul Gheorghe. Din tematica istorică pot fi enumerate Judecata boierilor înainte de moartea lui Ștefan cel Mare, Portretul lui Mihai Viteazul și studii pentru portretele lui Bogdan I, Carol I și Neagoe Basarab.
A fost inițiatorul înființării unei Academii Libere de Pictură în anul 1919, ca o ripostă la academismul lui G.D. Mirea de la Școala de Belle Arte din București și în anul 1940 a devenit profesor la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească aflată pe lângă Arhiepiscopia Bucureștilor, care a fost înființată de către Patriarhul Nicodim. Aici a predat cursuri tehnice de pictură de icoane și a condus atelierul de lucrări practice. A fost medaliat de către statul român cu o mulțime de decorații în plan profesional și militar, ca urmare a participării sale ca voluntar la primul război mondial. Nu în ultimul rând, este de menționat că Arthur Verona a îndeplinit funcția de președinte al Societății Tinerimii artistice în perioada 1910 - 1912.
“ | Format mai întâi la școala germană, apoi la cea franceză, Artur Verona și-a pus și știința și talentul, în interpretarea motivelor românești. Țăranii moldoveni, cu obiceiurile și portul lor pitoresc, au fost subiectele lui de predilecție. Cu lucrările intitulate „Codrii Herței”, „Pâinea cea de toate zilele”, „În bălțile Brăilei”, „Secerișul”, „Drum lung”, „Floarea Soarelui”, „Toamna în pădure”, „Ursarii”, „Nunta la țară”, și altele, a știut sa dea un caracter idilic operei sale, reușind să creeze un curent și să-și formeze elevi. Dintre portrete — căci Artur Verona a fost și un excelent portretist — vom aminti de acela al lui Emil Mihail Brancovici, al d-lui Nicolae Henri Verona, al Patriarhului Miron Cristea, un autoportret și altele, valoroase piese de muzeu. Vom aminti de asemenea de compozițiile sale „Moartea lui Ștefan cel Mare”, plafonul de la muzeul Kalinderu și cel de la Palatul Regal, lucrări caracteristice prin mișcare, echilibru și armonie de culoare. Ca pictor, Artur Verona a trăit în spiritul vremii sale, pe care a cinstit-o prin opera lăsată. Ca profesor, el a ținut cursuri la Academia liberă de pictură, și mulți din pictorii cari contează astăzi în arta românească, se pot număra cu mândrie printre elevii lui. Verona a publicat și o carte despre tehnica picturii, un adevărat îndreptar pentru tineretul artistic.[2] | ” |
— George Nikita: - Salonul Oficial al Expoziției retrospective din anul 1947, pag. 59 |
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Vocația[modificare | modificare sursă]
Arthur Verona s-a născut la Brăila în ziua de 24 august 1867 (vezi secțiunea Controverse, incertitudini) în familia de origine dalmată a lui Francesco Spiridon-Verona și al Amaliei Lukovici. Între anii 1896 - 1902, Arthur a folosit și numele de Garguromin cu care-și completa semnătura, nume care provenea de la familia tatălui care avea filiații macedoromâne,[3] după adnotările lui Ary Murnu.[4]
Înclinația spre pictură s-a manifestat încă din copilărie, talentul său fiind descoperit de către Nicolae Henri, fratele lui mai mare care l-a încurajat să urmeze o carieră pe acest drum.[4] Nicolae Henri a fost și el un pictor talentat care a absolvit o școală de arte aplicate la Paris.[4] Cu toate că au crescut într-o familie care avea în casă o mulțime de tablouri valoroase, părinții acestora au fost neînțelegători și chiar potrivnici manifestărilor artistice pe care fiii lor le aveau.[4] Ca urmare, tatăl lui Arthur l-a îndemnat să urmeze o școală militară.[4] După ce a absolvit șase clase la cursurile liceale din Cernăuți, Arthur a fost trimis de părinți în anul 1888 la Academia din Viena, pentru a studia artele militare.[5] De la Viena, în timpul vacanțelor, pictorul a făcut adesea scurte vizite în Italia pentru a studia operele marilor maeștri.[5] În acestă perioadă a realizat lucrări a căror tematică predominată a fost viața militară.[5] Din acești ani a rămas un Autoportret în care s-a înfățișat în uniforma unității sale și o reproducere sub care scrie Nachrichten-Patrouille - Arthur Verona—în limba română Patrula mesageră.[5] Cea din urmă, a fost prima lucrare a viitorului pictor care a fost expusă la Viena în anul 1889.[6] În aceasta apare figurată o patrulă de ulani într-un peisaj definit de un dâmb verde mărginit stânga - dreapta de câte un arbore.[5] Se poate observa în acest tablou meticulozitatea aproape naturalistă de execuție, în care atenția este reținută de siguranța cu care sunt desenați caii precum și prospețimea realizării care apropie tematica de canoanele peisajului.[5]
Artistul a absolvit Academia Militară Tereziană de la Wiener Neustadt în anul 1891 și a devenit ofițer de dragoni în Armata Comună. Ca urmare a succesului pe care l-a avut cu pictura Patrula mesageră, el participă în anul 1893 la salonul Seccesioniștilor de la München cu o nouă lucrare.[5] După trei ani de serviciu militar, în anul 1894, dându-și seama că înclinația sa pentru pictură este o certitudine, Arthur Verona și-a dat demisia și s-a întors în România unde Nicolae Henri l-a invitat în locuința sa din Herța pentru a-și amenaja un atelier.[5] Aici, în ținutul Herței, artistul a realizat o mulțime de tablouri cu care a participat în același an la expoziția Salonului Oficial din București.[5]
Arthur, a mai avut o soră mai puțin cunoscută, Ida Verona. A fost o talentată scriitoare în limba franceză. A scris romane, piese de teatru și poezii, primul volum publicat in 1882 "Quelques fleurs poétiques". Cel de-al doilea volum de poezii "Mimosas" a fost publicat în 1885, la Paris, iar manuscrisul se regăsește la Biblioteca Națională a Franței. A avut o interesantă corespondență cu scriitori ai vremii precum Anatole France sau Paul Bourget.[7]
Studiile[modificare | modificare sursă]
Ca urmare a revenirii în România, după ce și-a dat demisia din armată în anul 1894, Arthur Verona a lucrat intens în atelierul din Herța al fratelui său Nicolae Henri Verona.[6] Picturile pe care le-a realizat în acel an i-au întărit convingerea că trebuie să se dedice mai atent studiului.[6] Acesta a fost motivul pentru care în anul 1895 a plecat din nou la München, care era în acele vremuri unul din cele mai importante centre artistice din Europa.[6] Pentru toți artiștii acelor timpuri, vizitarea Münchenului era un deziderat obligatoriu, deoarece doar acolo se putea întâlni o atmosferă impregnată de valorile clasice dominate de niște principii pedagogice care în final adunau prin ele însele tineri artiști de pe întreg mapamondul.[6] Din România se pot enumera pictori importanți așa cum au fost Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Lascăr Vorel, Ștefan Popescu, Cecilia Cuțescu Storck și mulți alții.[5] Acolo s-a dedicat exclusiv picturii și a intrat sub influența mișcării seccesioniste apropiindu-se mai ales de maniera pictorilor Fritz von Uhde și Simon Hollósy.[5][6]
Pentru Arthur Verona, vizita din capitala Bavariei din anul 1895 a avut ca rezultat o confruntare a propriilor calități de exprimare plastică cu noile modalități pe care le-a găsit în primenirea și înnoirea limbajului.[6] La München nu l-a atras rigiditatea academismului de sorginte istorică care promova portretistica monumentală și scenele eroice, ci noile concepte ale plein - airismului promovat de Fritz von Uhde și Simon Hollósy.[6] Pictorul român, ca orice artist autodidact a debutat în pictură cu o abordare realistă, astfel încât un contact ca cel pe care l-a avut cu Simon Hollósy a fost unul important.[6] Ca un scurt istoric se poate menționa că în Germania s-a instalat un impresionism de tip local doar după anul 1880 prin picturile realizate de Max Liebermann și Fritz von Uhde.[6] Simon Hollósy, mai modern decât predecesorii săi, a afirmat o cale a căutării realului folosind mijloacele picturii luminoase.[6] El a ajuns în scurt timp un stindard al antiacademismului münchenez.[6] Mai mare ca vârstă cu zece ani ca Verona, Hollósy era adeptul emanicipării artistului printr-o atitudine de frondă față de arta oficială, totul fiind centrat pe îndreptarea atenției asupra naturii.[6]
Hollósy a fost după cum se știe fondatorul Școlii de Pictură de la Baia Mare și el era un modovean de origine armeană poreclit Corbul.[5] Károly Lyka a afirmat că Simon Hollósy, precum și discipolii săi de la Baia Mare, nu aveau nimic în comun cu școala müncheneză.[5] Ca mulți elevi de-ai săi, Hollósy s-a pronunțat pentru abolirea oricăror norme și pentru creație artistică în numele naturii.[8] Prin atitudinea sa față de artă, el nu încerca la rândul lui să stabilească noi norme care să le înlocuiască pe cele de dorit a fi abolite.[8] Simon Hollósy a pornit de fapt un proces de primenire a limbajului artistic încă din anul 1890 în propria-i pictură.[8] Arthur Verona a spus de altfel, că ... tot ce este nou și promițător se află la Paris.[9] A studiat, începând cu 1895 la Academia de Arte Frumoase din München, ca elev al lui Fritz von Uhde.[6] După câteva luni de la venirea sa la München, Verona l-a întrebat pe von Uhde care ar fi drumul pe care trebuie să meargă.[9] Acesta l-a sfătuit să-și întrerupă studiile prin atelierele din München sau Paris și l-a îndemnat ... să facă o lucrare în plin aer, de mărime naturală, cu două-trei figuri, indiferent de subiect.[9] Artistul român și-a dat seama de riscurile care decurgeau din urmarea sfatului lui Uhde de către un începător ca el într-ale picturii și, totuși, s-a întors în România.[9] Aici, a realizat peisajul intitulat Codrul Herței unde a figurat un grup de nouă plugari care ascultă povestea unui chihaia. Anul 1897 îl găsește alături de Simon Hollósy, la Baia Mare - devenită în acele vremuri Barbizonul Ungariei,[10] iar în același an a participat la Paris la Salonul Oficial cu lucrarea „În codrii Herței”, care a apărut în catalogul oficial al salonului la poziția 701 și pentru care a obținut Mențiunea juriului.[6] Conform unor mărturii documentare destul de lacunare și disparate se precizează că Arthur Verona ar fi participat la primele două tabere de creație organizate de Simon Hollósy cu Școala de pictură de la Baia Mare.[11] Există și o confesiune a artistului despre acea perioadă prin care a spus:
„Hollósy a purtat de grijă lecturilor mele, mi-a atras atenția asupra lui Zola și Tolstoi, îmi împrumuta cărți și îmi cerea să-i vorbesc despre cele citite. M-a avertizat asupra inutilității dexterității în sine, care îi părea o primejdie. Mi-a atras atenția asupra acumulărilor de observații la anumiți scriitori și mi-a îndreptat privirea asupra naturii și oamenilor. Datorită lui mi s-au deschis ochii să văd realitățile lumii, și datorită lui am investit totdeauna simțire în ce făceam: compoziție, peisaj, figuri umane... Tot el m-a îndemnat să încerc a înțelege interiorul oamenilor...[3]”
La Paris, artistul a studiat la Academia Julian începând din anul 1889.[9] Cu toate că Verona apare în catalogul expozanților la Salonul din Champs Elisées ca elev al lui William Bouguereau și Gabriel Ferrier, el a povestit în amintirile publicate într-un interviu, mai ales de Jean-Paul Laurens.[9] Acesta din urmă era în opinia pictorului român un artist puțin desuet ca viziune plastică și chiar rece ca realizare, dar era un deținător absolut al tainelor meșteșugului.[9] Cu toate acestea Jean Paul-Laurens prin autoritatea pe care o avea la Academie a fost unul din artiștii de mare succes ai secolului al XIX-lea, era ofițer al Legiunii de Onoare, autor al multor decorațiuni murale monumentale și autor de compoziții istorice.[8] Peste toate acestea el s-a dovedit a fi un bun pedagog care avea la baza concepțiilor sale artistice un desen impecabil, gândit într-o bună tradiție a școlii neoclasice.[8] Parisul i-a adus lui Arthur Verona un plus de libertate și o mai bună tradiție a picturii de tip plein-air.[8] A participat la tabere organizate unde motivele alese nu erau impuse.[8] Practic, Verona a asistat la Paris la o perioadă în care impresionismul, vechi deja de un sfert de secol, începea să-și impună propriile reguli.[8] După un an de cursuri la Paris, timp în care Codrul Herței a fost reprodus în Revista L'Illustration, Arthur Verona s-a întors din nou acasă.[9] În România se declanșase deja - din anul 1896, momentul zero de reformare a artei plastice românești prin inițiativa lui Ștefan Luchian care a fondat Societatea Ileana și care, a organizat în acel an prima Expoziție a artiștilor independenți.[12] Cu toate că Arthur Verona a revenit în România în anul 1898 și nu era membru al Ilenei, el a împărtășit năzuințele generoase ale acesteia.[12] El s-a simțit puternic atras de opera lui Nicolae Grigorescu, cu toate că era tributar prin prisma educației sale, de linia impusă de către clasicismul academic.[12] De asemenea, atenția i-a fost atrasă de tendința unei exprimări cât mai sincere și mai realiste, astfel că pendularea sa între academism și impresionism a determinat ca opera sa să fie caracterizată de un eclectism vizibil.[12]
Cariera artistică[modificare | modificare sursă]
În anul 1898, Verona a participat la Salonul Oficial (Expoziția artiștilor în viață) unde a expus Codrul Herței și un Portret de femeie.[12] În anul 1899 a participat din nou la Salonul Oficial cu peisajul Portul Brăilei noaptea, Portretul d-ului L. C. și compoziția Speranța omenirii.[13] Speranța a fost înfățișată sub chipul unei tinere fermecătoare drapată în alb și înconjurată de chipurile și brațele oamenilor care par că se îndreaptă spre lumina pe care ea o reprezintă.[13] Se poate vedea în lucrările pe care le-a expus, că tendința pictorului pentru depășirea tematicii religioase sau istorice și evitarea abordării subiectelor sociale poate fi amendată de un public educat în spiritul academismului sau al lirismului artificial reprezentat.[13] Pictorul nu s-a lăsat impresionat de critica fantezistă și nici de elogiile de natură superficială care i s-au adus, ci el a căutat cu înfocare apropierea de natură și aprofundarea compoziției monumentale.[13] Datorită acestor preocupări a realizat o mulțime de peisaje din Herța sau din Bălțile Brăilei. Tot în această perioadă de creație a fost făcută și lucrarea monumentală intitulată Amza Pașa.[13]
În anul 1900 a expus pictura Pâinea cea de toate zilele în care a înfățișat un plugar așezat șă-și consume merindele sărăcăcioase în nemărginitul câmpului pârjolit de soare.[13] În peisajul Înmormântarea unui grănicer subliniază prin contrast, drama umană într-o natură răvășită de furtună.[13] Prin simplitatea cu care a reprezentat elementele de compoziție a reușit să pună în valoare măreția momentului de tipică tristesțe, printr-o luminozitate și o cromatică caldă dublată de o tușă liberă care aduce un plus de elocvență fără a deveni ostentativă.[14] În această lucrare, pictorul s-a dovedit a fi un bun realist însă el a dat naștere unui lirism grav prin discreția cu care a înfățișat scena pe care criticii acelor vremuri au considerat-o una a picturii sociale.[14]
Arthur Verona a fost deranjat de diferențele de organizare ale Salonului Oficial din București prin comparație cu manifestarea similiară pariziană din anii 1899 și 1900.[14] Astfel în anul 1899 la București au lipsit Ion Andreescu și Nicolae Grigorescu, cu toate că ultimul se afla la Paris cu patruzeci de lucrări.[14] La manifestarea din anul 1900 când pictura românească era reprezentată de doar trei nume consacrate și alte opt-nouă tinere speranțe, la Salonul Oficial au fost selectați treizeci și opt de pictori mediocri aleși pe favoritisme clientelare.[14] Premiile și medaliile acordate de către oficialii români cu o mare larghețe comercială, au determinat înființarea Societății Tinerimea artistică în anul 1901 de către un grup de membri fondatori din care făcea parte și Arthur Verona.[14] La prima expoziție a Tinerimii artistice din 1902 cronica plastică a menționat că: ... deși făcută fără pregătiri îndestulate, prima expoziție a Tinerimii artistice se prezintă bine și e aranjată cu mai mult gust decât toate expozițiile anterioare: ea aduce în același timp un mare serviciu publicului nostru... Cel dintâi pas serios este că, de la un capăt la altul, nu mai întâlnești ca altădată erudități de culori și greșeli elementare de linii care răneau ochii privitorului și dovedeau că cei ce le făceau n-aveau decât veleități de artiști.[15]
Pictorul a fost stimulat de aprecierile pozitive pe care le-a obținut în cadrul expoziției Tinerimii artistice din anul 1902 și, ca urmare, a început să lucreze la o mare compoziție intitulată Judecata boierilor înainte de moartea lui Ștefan cel Mare.[15] Pentru realizarea tabloului, artistul s-a documentat pe teren, făcând o călătorie de la Cazane (Turnu Severin, n.r.) până în codrul Herței, pentru a vedea peisajele României și pentru a putea surprinde elementele necesare realizării unei compoziții monumentale.[15] Fiind convins că ceea ce a realizat a fost rezultatul unui moment de inspirație, dublat de avantajele întregii sale capacități tehnice pe care o câștigase ca experiență de necontestat, pictorul a căutat mereu să-și adâncească cunoștințele într-ale picturii și a fost permanent atent la adaptarea compozițiilor pe care le-a creat.[15] Artistul a expus mai mereu în expoziții personale sau de grup, fiind mai receptiv la observațiile consumatorilor de artă decât la cele ale criticii de artă din acele vremuri care era făcută de multe ori de veleitari în domeniu.[15]
A expus din nou la Viena, la Salonul Oficial.[15] În 1902, și-a organizat prima expoziție personală. Lucrările sale au fost remarcate de către Nicolae Grigorescu, care i-a adus aprecieri laudative și din motivul că în lucrările Toamna, Hora, Pâinea cea de toate zilele sau Între nalbe a văzut influența sa asupra lui.[15] În toate aceste tablouri, Verona a fost atras de tematica lui Grigorescu, dar el nu a renunțat la obișnuința de a-și plasa compoziția de atelier în peisaj. El era conștient că subiectele grigoresciene au în ele un lirism rustic specific și autentic românesc, care duce în final la o creștere a prestigiului său în fața privitorului din acele vremuri.[15]
În anul 1903 - 1904 (vezi capitolul Controverse, incertitudini) s-a căsătorit cu Maria Zerman și s-a hotărât să se stabilească la București.[16] În acest an, atelierul lui din Piața Victoriei a fost mistuit de un incediu și o mare parte a lucrărilor au fost distruse.[16] Familia nu a putut să-l ajute și pentru acoperirea cheltuielilor a fost nevoit să se împrumute de la un cămătar cu o sumă mare de bani, oferindu-i în contrapartidă disponibilitatea ca până la sfârșitul anului 1903 să-i furnizeze creditorului contravaloarea tuturor lucrărilor pe care le va picta.[16] Acest episod a fost menționat de familia și soția sa. Salvarea financiară a fost datorată unui „binevoitor” discret și iubitor de artă. Ion Zurescu a fost de părere că așa s-ar explica faptul că Verona a fost prezent cu peste douăsprezece lucrări numai la Expozitia „Tinerimii artistice” din acel an.[16]
Momentul 1903 este cel în care pictorul s-a considerat a fi un impresionist.[16] A realizat mai multe peisaje, în special din Moldova, Brăila și Herța.[17] A făcut și desene. Impresionismul picturii lui a dobândit o notă particulară, lipsită de spontaneitate. În paralel, Verona a fost preocupat de pictura monumentală și a studiat tehnica frescei, o primă lucrare fiindu-i atribuită la decorarea Culei românești în anul 1905.[18] A participat în 1903 la expozițiile Tinerimii artistice organizate la București, dar și la Atena și mai apoi (1905) la München.[18] În anul 1906 a deschis o Expoziție Jubiliară, a participat la Salonul Oficial și la Tinerimea artistică. În anul 1906 a realizat lucrarea de artă monumentală Cosașii, iar în 1907 a participat la a V-a expoziție a societății „Tinerimea artistică”.[18]
Criticul de artă Apcar Baltazar l-a considerat pe Verona alături de George Demetrescu Mirea, ca fiind unul dintre cei mai buni portretiști români.[19] Conștient de înclinația sa academică, Apcar Baltazar (sub pseudonimul Spiridon Antonescu) s-a indignat împotriva celor care s-au opus ca Arthur Verona să ocupe o catedră la Școala de Belle Arte,[20] concurs desfășurat în perioada 10-18 septembrie 1908 și câștigat în final de Costin Petrescu.[21] Această poziție pe care Baltazar a luat-o în mod oficial în presa vremii, nu a fost una izolată. Admiratorii lui Verona, care nu erau puțini, îl considerau pe acesta ca un demn urmaș al lui Nicolae Grigorescu.[19] Așa se explică, a fost de părere Ion Zurescu, că Gheorghe Cantacuzino al cărui palat este astăzi Muzeul Enescu și colecționarul Ioan Kalinderu i-au încredințat pentru decorare plafoanele palatelor lor.[19]
La 7 iulie 1909 a fost distins prin decretul regal nr. 1794 cu Medalia Bene Merenti Clasa I.[22] În urma participării la Salonul de pictură de la München din anul 1910 a fost distins cu Medalia de Aur.[23] Tot în acest an a fost ales ca președinte al Tinerimii artistice, funcție pe care a deținut-o până în anul 1912.[24]
- „... Înainte de primul război mondial, vernisajele Tinerimii artistice deveniseră un eveniment monden de importanța Derby-ului român sau a balului Societății aristocratice „Obolul”. Verona, Ștefan Popescu, Sathmary, Steriadi, Späthe și alții, toți înalți și bine legați, îți făceau impresia unor heralzi, dar în special președintele societății era remarcabil. Voinic, înalt și frumos, cu figura sa energică, acest dalmatin de origină, fost ofițer de cavalerie în armata austriacă, cu înfățișarea unui patrician din portretele lui Moroni, cu numele Arthur Garguromin Verona, ce suna ca un fel de Paolo Calian Véronèse, impunea tuturor.”--- Krikor Zambaccian: Însemnările unui amator de artă, Editura LiterNet, 2004
Cu ocazia expoziției Tinerimii din anul 1910, artistul a avut parte de o critică elogioasă din partea lui Alexandru Tzigara-Samurcaș,[25] O. Zimbru[26] și mai apoi în 1912 a lui A. Jeanjaquet.[27] Între 1911-1912, a participat la diverse expoziții cu peste 25 de lucrări și a obținut la München pentru lucrarea Spartul horei a doua Medalie de Aur.[28] Un an mai tîrziu în iunie 1913, la Expoziția internațională din München a obținut cea de a treia Medalie de Aur[29] și a fost considerat de către critică, ca fiind urmașul lui Nicolae Grigorescu.
În cei patru ani premergători primului război mondial, Arthur Verona a pictat mai multe portrete dintre care se remarcă Portretul doamnei V, Fete din Bucovina și Cobzarul care aparține astăzi Muzeului Național de Artă al României.[28] A făcut o mulțime de studii de flori precum și picturi în care a reprezentat momente din viața rurală, elocvente în acest sens fiind Petrecerea câmpenească, La fântână, Culesul merelor sau La vatră.[28]
A reluat de asemenea peisaje de iarnă, reprezentativă fiind Iarnă în Herța.[28] O dată cu începerea războiului, a pictat scene specifice cum ar fi Cazaci în Bucovina și Manevre de iarnă, în care folosește negrul și cenușiul pe fondul imaculat de alb al zăpezii.[28] Fiind locotenent în rezervă al Regimentului IX Roșiori, el a cerut să lupte ca voluntar în armata română.[30] A fost reactivat în cadrul aceluiași regiment care făcea parte din divizia de la Cerna a generalului Ion Dragalina.[30] Cum România a intrat în război, Verona în calitate de ofițer de cavalerie, a luat parte la luptele care s-au dat din Munții Carpați până la vărsarea Râului Olt în Dunăre.[28] A fost luat prizonier și cu restul unității sale a fost deportat la lagărul din Sopronek din Ungaria.[28] În lagăr, artistul a realizat schițe și picturi din viața cotidiană a taberei de detenție.[31] Toate lucrările făcute în această perioadă diferă total de creația sa anterioară.[31] Dacă până atunci realiza o contemplare a peisajului românesc într-o manieră lirică și în spiritul semănătorismului, acum prin faptul că a luat el însuși parte la mizeria prizonieratului, lucrările sale sunt caraterizate de un realism crud.[31] Deși majoritatea lor au fost distruse de un incendiu în anul 1935[32], în cele rămase posterității se poate vedea că acest realism nu s-a datorat numai unei corectitudini care s-ar fi ivit în interiorul artistului, ci mai ales al transformărilor pe care viața de lagăr le-a produs asupra personalității sale.[31] Tot în această perioadă, fiind cunoscut ca pictor, Verona a executat pictura murală a capelei din Olmütz.[31]
Un număr neprecizat de lucrări realizate de Verona au plecat împreună cu Tezaurul României în Rusia în anul 1917. Din mărturiile familiei unele din ele au fost restituite în anul 1956,[29] restituire menționată și de articolul artistului emerit Marius Bunescu aflat în numărul din 16 septembrie 1956 al ziarului Scînteia. Astfel, într-unul din articolele ziarului – dedicate reîntoarcerii unei părți din Tezaur de la Moscova, acesta a precizat că alături de alte materiale de artă plastică, respectivele lucrări ale lui Verona au fost repartizate Galeriei Naționale a Muzeului de artă al R.P.R.[33]
Reîntors în București în anul 1918, Arthur Verona a constatat o schimbare care avea să devină fundamentală în viața artistică românească.[32] Așa cum s-a întâmplat în anul 1898 când Societatea Ileana se afirma în confruntarea cu Salonul Oficial privind primenirea și înnoirea conceptelor artistice, așa se repeta istoria cu Societatea Arta Română (înființată la Iași în iarna anului 1917) care se dorea o opoziție activă față de corifeii Tinerimii artistice.[32] Apăruse o nouă generație de artiști care aveau o mentalitate diferită în creația și aprecierea lucrărilor de artă.[32] Cum spiritul polemic era la ordinea zilei, critica nu l-a ocolit nici pe Verona care era perceput în acele timpuri ca un oficial cu tradiție în ale picturii.[32] Ca urmare, pictorul Arthur Verona a înființat în anul 1919 Academia Liberă de Pictură pe care a dorit-o a fi o nouă opoziție față de G.D. Mirea care promova, încă, academismul la Școala de Belle Arte.[31] La această academie au predat Arthur Verona, Jean Alexandru Steriadi și Gheorghe Petrașcu.[34] Din păcate, acestă acțiune nu a reprezentat o opțiune suficientă pentru tinerii artiști care doreau să-și definească o poziție plastică și teoretică în conformitate cu tendințele acelor vremuri.[31] Ca rezultat membrii ponderați ai Tinerimii artistice precum și noii adepți extremiști ai curentelor occidentale au contestat puternic tradiția semănătoristă și grigoresciană.[35] Toți aceștia s-au grupat în spatele Societății Arta Română cu prilejul expoziției din anul 1920.[35] Erau nume care avea să devină celebre în arta plastică din România: Theodor Pallady, Camil Ressu, Francisc Șirato, Dimitrie Paciurea, Marius Bunescu, Iosif Iser sau Cornel Medrea.[35] Tudor Arghezi avea să menționeze că aceștia:
„... neașteptând să-i cotropească anchiloza reumatismelor sentimentale și diabetul psihologic de care suferă, sub pretext de rafinament și cumințenie obeză... Tinerimea, ei s-au desprins din marele partid economic și de bursă al turmei oficiale de pictori și, înlăturând cadavrele din drumul lor... s-au asociat cu un mort, cu cel mai tânăr, mai viu și mai revoluționar dintre morți, cu Ștefan Luchian”—Tudor Arghezi, citat preluat din Ion Zurescu: Arthur Verona, 1957, pag. 24
Această rupere a unei importante fracțiuni a Tinerimii artistice a marcat un moment deosebit de important în evoluția artei românești din prima jumătate a secolului al XX-lea.[35] Verona a considerat că manifestările la care a luat parte nu erau decât niște curente sezoniere.[35] El nu a înțeles ce anume însemna nou și vechi în artă și argumenta faptul că arta dacă este adevărată, ea aparține tuturor timpurilor.[35] Teoriile moderniste i s-au părut cuvinte și formule goale ale neputincioșilor și a declarat că el ...regretă că avem maimuțoi la noi în țară care imită pe acești neputincioși.[35] Declașând astfel de polemici acide, Arthur Verona s-a văzut pus în fața tirului considerațiunilor tehnico-estetice făcute de Francisc Șirato, a criticii pamfletare a lui Nicolae Tonitza sau a comentariilor critice ale lui Ion Minulescu.[35]
În anul 1921, Verona a organizat o mare expoziție personală,[36] iar în 1922 a participat la Salonul Tinerimii precum și la prima manifestare publică a Academiei libere.[36] Cu aceste ocazii a constatat că are mulți admiratori care i-au apreciat o serie de tablouri cu flori, pesiajele Toamna, Joc în pădure și Lupta de la Podul Jiului care poartă în ea marca realismului dobândit în timpul prizonieratului său din război.[36] Admiratorii s-au declarat a fi persoane care iubesc idilicul și o tematică de natură națională, mai mult decât una populară.[36] Printre admiratori s-au numărat și reprezentanți ai oficialităților care l-au identificat pe Verona ca un apărător al tradiției grigoresciene.[36] La zece ani de vremea când era acuzat de excentricitate și refuza să expună la manifestările Salonului Oficial, arta românească se schimbase într-o asemenea măsură încât artistul putea fi acuzat de pompierism și Tinerimea artistică era deja considerată ca o organizație care menținea o artă plastică deja stabilită.[36] Ea care înainte se erijase în susținerea artiștilor de avangardă a devenit o societate de susținere a artei ajunsă „tradițională”.[36]
În acest moment arta oficială l-a considerat pe Arthur Verona unul dintre cei mai buni pictori și ca urmare l-a desemnat ca membru al juriului care tria lucrările românești pentru participarea la Bienala din anul 1924 de la Veneția.[36][B] Verona s-a comportat cu combativitate, fără a se considera vindicativ, și nu a folosit această oportunitate pentru a se răzbuna contra oponenților săi.[36] Alegerea lucrărilor s-a făcut cu obiectivitate, dovadă stând faptul că cel mai incisiv adversar al lui, Nicolae Tonitza, a participat cu lucrări la această mare expoziție.[36] Pe primul loc s-a aflat Verona cu tabloul Nuntă în Moldova care a fost cumpărat de regele Umberto al II-lea al Italiei, locul al doilea revenindu-i lui Tonitza.[36]
A continuat să facă parte din jurii și a participat în anul 1925 la Expoziția internațională de la Paris cu patru lucrări, dar organizatorii au expus doar tabloul Surugiul, dar nu în condiții favorabile.[37] Verona a fost foarte afectat de critica plastică din România care a ajuns să-i conteste nu numai vocația de pictor ci și cunoștințele tehnice acumulate de-a lungul anilor.[37] El era convins că numai rezultatul și nu intenția contează în artă și că meșteșugul este condiția și temeiul ei.[37] Deasemenea, el era afectat și din cauză că nu numai tineretul artistic îl contesta ci și unii colegi mai vechi de ai săi.[37] Toate aceste necazuri au fost oarecum compensate de numirea sa în anul 1926 în Secția Artistică a Ateneului Român și de numirea în juriul Salonului Oficial precum și în Comisia Monumentelor Istorice.[37] În același an a primit și comanda pentru realizarea picturilor murale de la Capela Castelului Bran.[37]
În 1927 a pictat fresca „Maica Domnului” pentru biserica de la Preany Kattor din Iugoslavia. A devenit membru al ordinului Steaua Roșie și a fost numit cavaler onorific „Pentru Merit”, i s-a conferit de asemenea ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler Clasa I. În 1934, bolnav de reumatism, a fost amenințat cu paralizia.[38] Anul 1935 a adus nenorocirea asupra lui, un incediu i-a distrus pentru a doua oară atelierul, împreună cu peste 100 de lucrări. Totuși a participat la Expozitia de la Bruxelles, la reîntoarcerea în țară, Casa regală i-a oferit o nouă comandă: pictura tavanului deasupra Scării Voievozilor din Palatul Regal și a realizat fresca intitulată „Apoteoză”.[38] În 1940 a devenit profesor la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească de pe lângă Arhiepiscopia București.[39]
În 1941 i s-a fixat o pensie lunară și printr-un decret semnat de generalul Ion Antonescu i s-a acordat naturalizarea.[40] A participat la Salonul Oficial de toamnă din 1942, în anul următor, prin decizie ministerială a devenit Membru al Corpului Artiștilor Plastici.[40] S-a stins din viață la 29 martie 1946, suferind și uitat, la București.[41]
OPERA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Arthur Garguromin Verona s-a afirmat ca pictor în România începând cu ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, în momentul în care realizările lui Nicolae Grigorescu au început să se impună în pictura românească.[42] Absolvent al marilor Academii de la München și din Paris, el s-a dovedit a fi un bun cunoscător al artelor occidentale.[42] A fost un mare admirator al Renașterii și a fost atras prin educație și structură de pictura clasică.[42] Pictorul a fost de asemenea atras și de farmecul operei lui Grigorescu, dar s-a străduit pe parcursul celor cincizeci de ani de activitate să găsească o formulă care să împace viziunea academică a unor mari compoziții pe care le-a făcut cu spontaneitatea de care a dat dovadă pictura de plein-air.[42] A reținut de altfel, tematica grigoresciană, dar nu a putut renunța niciodată la apetența sa spre compoziția de atelier.[42]
Pictorul a fost considerat la un moment dat ca fiind un continuator al operei lui Nicolae Grigorescu,[19] dar opera sa apare astăzi într-o imagine eclectică revendicată de către istoria picturii românești datorită modului entuziast și plin de conștiinciozitate cu care s-a manifestat Arthur Verona ca organizator și ca dascăl.[42] Aflat la studii în capitala Bavariei în anul 1895, artistul s-a apropiat de operele lui Fritz von Uhde și Simon Hollósy. A înțeles pictura de plein-air de la von Uhde și a adoptat realismul practicat de către Hollosy.[5]
Arthur Verona a fost convins că numai cine desenează bine poate picta.[17] El nu a renunțat nici la formă, nici la linie și a fost incapabil să picteze altceva decât ceea ce a văzut, astfel el nu și-a putut însuși o rețetă anume.[17] Ca urmare, chiar dacă în lucrările pe care le-a realizat se poate vedea o puternică influență impresionistă prin strălucirea luminii redate, prin cromatica desfășurată sau prin folosirea tuturor elementelor derivate din avantajele picturii de plein-air pe care a agreat-o cu predilecție, el nu a rămas istoriei ca un impresionist.[17] Realizările sale artistice se pot cataloga a fi clasicizante în compoziție și portret, iar peisajele lui au păstrat o armonie a culorilor și o consistență a formelor care le apropie mai mult de tendințele realiste ale postimpresionismului, mai mult decât de o orice altă viziune.[17] Printr-o analiză sumară sau uneori aprofundată, se poate observa că tușa pe care a practicat-o chiar în cadrul aceluiași tablou, este caracterizată de o consistență unitară, chiar și în cazul în care pasta pare a fi stropită.[17]
Critica de artă a vorbit foarte mult despre peisajele sale, uneori nejustificat.[17] Conform curentelor artistice ale vremii sale, oamenii erau atrași mai mult de literatura semănătoristă și astfel aveau tendința de a aprecia mai ales melancolia unor lucrări intitulate Toamna, lirismul fetelor pierdute Între nalbe sau optimismul debordant al Horelor pe care le-a pictat.[18] Verona a rămas însă inflexibil la succesul de public sau al criticii de artă și și-a urmărit pasiunea în direcția picturii monumentale.[18]
Posesorul unei firi active și entuziaste, dublate de un entuziasm exuberant, muncitor și adeseori tenace, Arthur Verona a fost atras de către artă de un puternic sentiment de dragoste spre frumos.[41] El s-a afirmat în arta plastică românească într-un moment în care aceasta se afla la o răscruce de drumuri și a contribuit la propășirea ei nu numai prin creația sa ci și prin activitatea didactică pe care a desfășurat-o în cadrul Academiei Libere de Pictură și mai apoi la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească.[41] A fost mândru de legătura pe care a găsit-o cu arta italiană și a fost animat de poezia senină a lui Nicolae Grigorescu.[41] A fost atras prin aspirațiile sale către pictura monumentală și a iubit pitorescul peisajului românesc și a ceea ce are țăranul român mai prețios în tradiția sa seculară.[41] A învățat permanent și a dovedit că era posesorul unui meșteșug plin de virtuozitate cu care s-a îndreptat spre mari compoziții murale laice sau bisericești.[41] A pictat portrete scânteietoare prin eleganță sau sobre cu amprente melancolice sau triste și a fost fără îndoială pictorul peisajelor calde, iluminate de prezența oamenilor veseli, frumoși și sănătoși.[41]
În compozițiile lui Verona transpare tendința sa spre monumental și sculptural, lucru care l-a dus câteodată spre unele atitudini artificiale.[41] În peisaje, sensibilitatea l-a dus spre lirism și dragostea spre frumos. În compozițiile cu tematică din viața oamenilor a ales îndeosebi momentele luminoase care l-a împins adesea spre idilic.[41] Datorită îndrăznelii cu care a abordat problemele picturii murale, el a contribuit la modernizarea acestei arte în România prin urmărirea reprezentării umanului în pictura bisericească, apropiind-o în acest mod de veacul său prin pasiunea de care a dat dovadă în reprezentarea țării și a oamenilor simpli.[41]
Din cauza dorinței de afirmare în cât mai multe direcții, creația sa arată neputința lui de a se concentra asupra unui singur drum.[44] A încercat soluții tehnice diferite și nu întotdeauna le-a găsit pe cele mai fericite.[44] Nu s-a lăsat influențat de către cei care îl chemau spre orientări teoretice, dar nici de cei care-i atrăgeau atenția că aspirațiile lui erau prea ample în dauna căutării unei unități plastice.[44] De fapt, Arthur Verona a trăit vremea în care Nicolae Grigorescu era descoperit la adevărata lui valoare și el, Verona, s-a încăpățânat să rămână ultimul artist care sa folosească tehnica și subiectele grigoresciene.[44]
Celebre au rămas lucrările în frescă pe care le-a realizat la Palatul Regal (Apoteoză), la Palatul lui Gheorghe Cantacuzino, la Palatul lui Ioan Kalinderu, la Capela Cimitirului Bellu, la Capela Castelului Bran, la Turnul lui Țepeș și picturile monumentale Valea Oltului de la Ministerul Lucrărilor Publice din București (frescă) și Cosașii (pe pânză) aflat la Muzeul de Artă din Botoșani. Ca un demn urmaș al lui Nicolae Grigorescu, tematica idilic rurală a rămas istoriei prin picturile În codrii Herței, Între nalbe, Floarea soarelui, Petrecere câmpenească, Culesul merelor, Fete în Bucovina, Două fete, Spartul horei, Pâinea cea de toate zilele, Țăran prânzind, La vatră, Secerători, Ciobănaș, Drum de țară, Fii pădurii, Nuntă în Moldova, La iarbă verde, Zi de sărbătoare, Ursarii și o serie lungă de peisaje din Bucovina intitulate Toamna sau Hore. În pictura religioasă a executat în plus față de cele enumerate pictura murală din Capela de la Olmutz și de la Biserica Preany Kattor din Iugoslavia. În pictura de șevalet a rămas din creația sa Isus și samariteana, Isus potolind valurile, Sfântul Gheorghe. Din tematica istorică pot fi enumerate Judecata boierilor înainte de moartea lui Ștefan cel Mare, Portretul lui Mihai Viteazul și studii pentru portretele lui Bogdan I, Carol I și Neagoe Basarab. A pictat flori, naturi statice și moarte (vezi Sitari) precum și nuduri.
Dintre portrete se remarcă Autoportret, portretul lui Nicolae Henri Verona, Emil Mihail Brancovici, Portretul d-ului L. C, Portretul doamnei V, Portretul Patriarhului Miron Cristea și cel al Ecaterinei Verona. Verona a mai pictat peisaje de iarnă și peisaje din zona Brăilei.
Pictură[modificare | modificare sursă]
În atmosfera artistică bucureșteană a acelor vremuri, sprijinul pentru încurajarea unei tendințe naționale era fără discuție o realitate de netăgăduit.[17] În paralel cu evenimentele organizate de Tinerimea artistică, exista o efervescență datorată revistei Semănătorul care a apărut pentru prima oară în data de 2 decembrie 1901, cu o zi înaintea constituirii Societății Tinerimea artistică.[17] Critica de specialitate a afirmat faptul că Semănătorul s-a manifestat în literatură asemenea Tinerimii în arta plastică.[17] Cele două au umplut golul prin afirmarea unei imagini a realității rurale din România. Acest lucru s-a datorat identificării problematicii dramei și vieții acesteia.[17] Arthur Verona cunoștea această tendință de redescoperire a tradițiilor artistice și istorice care se aflau în lumea satelor precum și tendințele de reprezentare a acestora printr-un limbaj cât mai simplu, direct și pe înțelesul tuturor.[17] Desigur că toate aceste mișcări se aflau și oarecum în opoziție cu propriile afinități mai vechi și a propriilor descoperiri pe care el însuși le făcuse în Bucovina cu mult înaintea altora.[17]
În primul deceniu al secolului al XX-lea, Arthur Verona a făcut eforturi considerabile pentru a-și fixa conceptele picturii de plein-air.[16] Așa cum a menționat și Paul Verona, picturile unchiului său din această perioadă oricât de multe personaje aveau sau oricât de mari erau, au fost realizate în stilul plei-airismului în maxim două sau trei ședințe de lucru.[16] Paul Verona a evocat de altfel și un anumit stil de lucru cu privire la pregătirea ședințelor de pictură, care semănau cel mai bine cu secvențele ce apar într-o superproducție cinematografică.
Pictorul Verona era însoțit de adevărate caravane organizate cu ajutoare care cărau materialele necesare (pânze, umbrele de soare, vopsele, acareturi, șevalete, etc.) pe mai mulți kilometri spre locul ales cu mare atenție dinainte.[16] Alături de caravană mergeau și o liotă imensă de oameni - modele ale horelor pe care urma să le realizeze.[16] Anterior acestor deplasări Verona făcea numeroase studii pregătitoare precum și observații necesare la locul din natură care urma să fie imortalizat pe pânze. Cu toate acestea, pentru a enumera câteva exemple, nici Plein-air sau Impresie din 1904 și nici Fete la Prut din anul 1905, nu sunt niște lucrări care pot fi asimilate cu ușurință impresionismului.[16]
Deși, Arthur Verona se considera un adept și un integrat al impresionismului, adeziunea sa la acest curent nu a fost completă.[16] Criticii spun asta ținând cont că prin impresionism se recunoaște îndeobște mișcarea artistică care a readus lumina și culoarea în pictura franceză a secolului al XIX-lea.[17] Pentru artistul român, preocuparea pentru a mări substanțial lumina din lucrările sale era deosebit de acută și în același timp foarte reală.[17] Pe de altă parte, compozițiile lui Verona suferă de un grad de realism cel puțin egal dacă nu mai mare decât preocuparea reprezentării luminii în operele sale.[17] Ca atare, imaginile realizate nu sunt dizolvate într-o cromatică feerică (cromatica reprezentând unul din conceptele principale pe care le susțineau impresioniștii) și ca urmare nici într-o atmosferă luminoasă care să învăluie personajele sau obiectele din natură.[17] Astfel, pictura pe care realizat-o a devenit mai luminoasă, dar artistul a fost mai puțin preocupat de aspectul schimbător al lucrurilor și mult mai atent la statornicia lor. Formele care au rezultat nu s-au topit sub influența anvelopei atmosferice, ci dimpotrivă, ele și-au etalat structurile.[17]
Printr-o analiză detaliată a lucrărilor lui Arthur Verona se poate observa exprimarea concomitentă a două tendințe contradictorii.[17] Pe de o parte se poate vedea dorința sa de a-și transpune pe pânză senzațiile în toată prospețimea și intesitatea lor și pe de altă parte năzuința de a le ordona cu ajutorul rațiunii prin eliminarea a oricărui obstacol care ar putea da viață existenței efemere.[17]
Desenele realizate de Verona care s-au păstrat pun în evidență, mai mult decât în pictura sa, studiul scrupulos al naturii epuizate în muncă și în singurătate.[17] Analizând comparativ crochiurile realizate de către Nicolae Grigorescu cu cele ale lui Verona privind transpunerea de vibrații atmosferice, la Grigorescu totul pare a fi relativ simplu prin comparație cu exigențele pe care Verona și le impunea în infinita luptă dintre spirit și materie.[17] Revenind la pictură, în lucrările Fete din Moldova (1900) sau Fecior boieresc, în Vara (1926) sau în Ursarii (1928), Verona a subliniat preocuparea sa pentru consistența volumelor care pun în evidență formele cu o deosebită pregnanță.[17] Pictorul a adaptat natura conform propriei gândiri și a impus efemerității lucrurilor o logică, un sistem, o armonie și o disciplină care făceau parte din propria-i simțire.[17] La Verona, contrar impresioniștilor care au recurs la aluzii și abrevieri care duc la uitarea suprafeței în favoarea iluziei urmărite, accentul cade asupra suprafeței, asupra rigorii compoziției, efect care duce la impresia dominantă a monumentalului.[17]
În anul 1924, artistul a participat la Bienala de la Veneția împreună cu alți artiști din Spania, Franța și Italia.[36] Dintre cele șase picturi în ulei și o frescă pe un suport de lemn, oficialitatea italiană prin regele Umberto al II-lea al Italiei a cumpărat lucrarea intitulată Nunta țărănească iarna sau așa cum a fost denumită mai târziu în unele reproduceri Nuntă în Moldova.[36] Compoziția prezintă în două planuri două sănii acoperite cu covoare multicolore și țărani în costume tradiționale.[36] Cromatica aleasă în reprezentarea costumelor și a covoarelor a fost identificată de către critica plastică ca fiind o adevărată simfonie a culorilor proiectate pe fundalul omogen al unei nesfârșite câmpii pe care s-a așternut zăpada.[36] Comentariile critice au observat că pictorul a folosit în execuția imaginii, în mod similar lucrării Sosirea invitaților, două tehnici și viziuni la care a apelat în Iernile sale cenușii, caracterizate printr-o inconsistență a pastei.[36] Elementele rustice, puternic colorate, duc în pictura Nuntă în Moldova la un contrast puternic care iese în evidență cu atât mai mult cu cât luminozitatea albului zăpezii nu apare atât de strălucitor.[36]
Pictură monumentală[modificare | modificare sursă]
Arthur Verona a realizat pe lângă pictura de șevalet o mulțime de picturi care prin dimensiunea lor și prin pasiunea artistului către monumental, au devenit de-a lungul timpului o marcă prin care posteritatea a recunoscut și a apreciat opera sa. Artistul a realizat pe parcursul vieții lui o serie de picturi monumentale pe pânză, dintre care se remarcă cele cu tematică istorică Judecata boierilor înainte de moartea lui Ștefan cel Mare și Portretul lui Mihai Viteazul,[15] peisajul Valea Oltului[45] și lucrarea din tematica rurală intitulată Cosașii.[46] Cum singur a declarat că monumentalul se realizează cel mai bine în frescă, Verona a executat o serie de lucrări de pictură murală care au devenit celebre.[18] Aspirația lui către monumental s-a concretizat în final și în realizarea Monumentului eroilor corpului didactic în colaborare cu sculptorul Cornel Medrea. Aceasta a fost ultima lui lucrare de mari dimensiuni și singura în domeniul sculpturii.[39].
În anul 1906 a realizat lucrarea de artă monumentală Cosașii care a ocupat un întreg perete al Prefecturii din Botoșani construită în onoarea Regelui Carol I de celebrul arhitect Petre Antonescu.[47] În anul 1957 când Ion Zurescu și-a publicat biografia referitoare la artist, acesta a menționat că lucrarea Cosașii era încă prezentă pe peretele Sfatului Raional Botoșani, noua titulatură comunistă dată clădirii vechii prefecturi. Astăzi monumentala pictură este expusă la Muzeul Județean Botoșani care ființează în aceeași clădire a prefecturii.[46] Lucrarea Cosașii a fost făcută la Botoșani și a rămas istoriei ca una din cele mai ample picturi monumentale pe care artistul a realizat-o.[48] Aruncând o simplă privire asupra lucrării se relevă multiplele resurse ale talentului celui care a executat-o.[48] Compoziția a fost organizată în ritmuri ample ce sunt întregite de armonia pe care a reușit s-o etaleze asupra întregului ansamblu.[48] Dincolo de echilibrul și de proporția formelor, predominant transpare sentimentul apartenenței dinamice dintre registrele întregii compoziții.[48]
Așa cum obișnuia, pictorul făcea mai multe schițe și desene premergătoare pentru fiecare lucrare pe care o aborda.[48] Astfel, există mențiuni cum că ar exista o fotografie de atelier din anul 1906 în care Arthur Verona apare înconjurat de o mulțime de desene în cărbune.[48] Prin călătoriile sale de documentare, el realiza schițe și desene pe viu asupra motivelor dorite, acest obicei fiind practic un exercițiu pentru dobândirea stilului.[48] În acest fel folosea laviul, tușul, acuarela și adesea creionul pentru fixarea elementelor de compoziție și a modelelor umane.[48] Reluate cu o disciplină de invidiat, zi de zi, ele au ajuns un ritual.[48] După ce studiile erau definitivate urma execuția și mai apoi grija deosebită pentru finisarea lucrărilor, adică acuratețea la care ajungea cu o perfecțiune surprinzătoare a limbajului.[48]
Ca o concluzie se poate spune că perfecțiunea limbajului corespundea pe deplin stilului și totul își avea izvorul în etapele preliminare ale marilor compoziții ce au fost transpuse pe pânză sau frescă.[30] Ca o dovadă a celor afirmate, este suficient a vedea desenele păstrate la Cabinetul de grafică a Muzeului Național de Artă al României.[30] În ele se poate descifra limpezimea și coerența exprimării artistice.[30] Spațiul desenelor lui Verona, era un spațiu spiritual expansiv în care pot fi recunoscute studii făcute după Rembrandt, Michelangelo, proiecte de frescă sau studii pentru portretele lui Carol I sau Bogdan I.[30] Existența acestora semnalează un înalt grad de profesionalism și valorile la care s-a raportat.[30] Se regăsesc printre ele unele desene dramatic tensionate de gravitate, imagini dezolante despre mizeria umană și desene din timpul războiului.[30]
În anul 1910 a realizat la comanda Ministerului Lucrărilor Publice o lucrare de mari dimensiuni pe un perete de interior al edificiului administrativ.[48] A ales să picteze un imens peisaj intitulat Valea Oltului, pe care îl pictase de altfel cu ceva timp în urmă.[48] Pictura a dispărut în timpul celui de al doilea război mondial din cauza bombardamentelor la care a fost supus Bucureștiul în anul 1944.[48] Peisajul a fost unul dramatic, realizat pe o suprafață de douăzeci de metri pătrați cu grund de tempera în tehnica uleiului.[45] Artistul a reluat peisajul în care a reprezentat pereți stâncoși și tufe de brădet care străjuiau o albie joasă.[45] Brădetul deschide o perspectivă adâncă, conturată pe baza unui desen clar, dar și de un degrade al verdelui care umple primul plan, pentru a se pierde în final în albastrul cerului de fundal.[45] Există, de altfel, un studiu preliminar făcut de Verona care a fixat atitudinile țăranilor pietrari plasați mai apoi de artist pe stâncile aflate în dreapta peisajului în jurul unui bloc de piatră, motiv care a făcut ulterior ca lucrarea să fie intitulată Masa lui Traian.[45] Lucrarea poartă în sine o marcă a sobrietății academice, ea fiind inspirată din clasicii mult admirați de către artist.[45] Întreaga compoziție, suferă mai puțin decât alte picturi ale sale, de o prea contrastantă proiectare a personajelor pe fundalul peisajului.[45] Prin dimensiunile picturii și a modului în care se integrează arhitectura compoziției, Masa lui Traian a reprezentat un moment important în pictura românească.[45]
Pictură murală[modificare | modificare sursă]
Chiar dacă pictura de plein-air i-a adus o faimă demnă de luat în seamă în arta plastică românească prin peisajele pe care le-a realizat, el a considerat permanent că monumentalul nu poate fi obținut la șevalet și că o astfel de abordare poate fi mai bine pusă în valoare doar în pictura murală.[18] Ca urmare, artistul a studiat intens tehnica frescei și ca rezultat, în anul 1905 pe vremea când se pregătea pentru deschiderea Expoziției Jubiliare din 1906, i s-a încredințat proiectul pentru decorarea cu motive istorice a Culei românești.[18] Cu această ocazie, pictorul și-a dat seama că nici varul românesc și nici diferențele de temperatură specifice climatului din România nu sunt elemente favorabile frescei propriu-zise, cu toate că el a executat lucrarea pe tencuială udă proaspăt aplicată.[18] Deși la acea vreme nu stăpânea pe deplin toate secretele acestei tehnici, dovadă stând faptul că după circa cinci decenii această lucrare era grav avariată, el a fost conștient de valoarea ei și de aceea a afirmat toată viața că pictura monumentală își are locul în frescă.[18] Arthur Verona a pictat fresca din Turnul lui Țepeș din București imediat după finalizarea lucrărilor de construcție ale acestuia.[19]
Arthur Verona a realizat pictura murală a plafoanelor palatului lui Gheorghe Cantacuzino care este astăzi Muzeul Enescu și cele ale colecționarului Ioan Kalinderu.[19] La palatul lui Gheorghe Cantacuzino, plafoanele sunt boltite și pictorul a ales să execute comanda în tempera direct pe perete.[19] La Kalinderu unde plafoanele erau plane, artistul a făcut patru lucrări pe pânză pe care le-a aplicat pe suprafețele de decorat.[19] Tematica lucrărilor de la Kalinderu este lipsită de claritate și anecdotica destul de confuză.[19] Afirmația poate fi argumentată prin faptul că în mijlocul unor nuduri care aparțin unei concepții bahice, apare o țărancă îmbrobodită care are o vestimentație specifică satelor rurale românești. Ion Zurescu a fost de părere că o astfel de compoziție nu pare a fi justificată de niciun considerent estetic.[19]
Lucrările murale pe care Verona le-a realizat atât în palatul Kalinderu cât și la Cantacuzino au o anecdotică folosită ca un pretext pentru a înălța boltele prin ceruri transparente și pentru a crea impresia de volum utilizând armonii luminoase.[19] Folosind o astfel de abordare, combătută de majoritatea pictorilor români de marcă, dar susținută de cele mai mari reușite ale artei occidentale, artistul nu s-a ferit de toate greutățile pe care realizarea unor astfel de compoziții le impun, ba din potrivă pare că le-a căutat.[19] Deși racursiurile utilizate, compozițiile dificile și pozițiile teatrale cu grandoarea căutată a personajelor înfățișate, par să aducă pictorului satisfacție Totul contrastează cu lirismul peisajelor pictate cu o reală efuziune la Brăila, pe Olt sau la Herța.[23]
Admirator al Renașterii, al clasicismului și chiar al barocului, Arthur Verona spre deosebire de pictorii educați în spiritul artei bizantine, a considerat că pictura decorativă este inevitabil subordonată arhitecturii.[19] El a fost convins că pictura murală trebuie să se ridice la nivelul arhitecturii pentru simplul fapt că ea trebuie să o întregească și uneori să estompeze elementele deficitare care pot apărea printr-o proiectare neglijentă a edificiului.[19] Astfel, pentru a crea cavitățile aparente în construcție, bizantinii s-au folosit de o decorație plană și o cromatică adaptată unei iluminări reduse a interiorului.[19] Arta renascentistă și mai apoi barocul au folosit pictura murală tocmai pentru a amplifica luminozitatea și spațiul interior al unei clădiri arhitecturale.[19]
În anul 1926, Comisia Monumentelor Istorice i-a dat comanda să picteze capela de la Castelul Bran.[37] Ion D. Ștefănescu a menționat că Arthur Verona care era membru al comisiei, apăra așa zisa poezie a artei românești și patina vremii, opunându-se cu vehemență restaurărilor deficitare care au dus adesea la distrugeri iremediabile ale celor mai valoroase picturi bisericești.[37] În pictura murală de la Bran, pictorul a încercat o conciliere a valorilor ortodoxiei cu viziunea sa italiană.[37] A obținut astfel, efecte monumentale plane cu tonalități sobre prin renunțarea la aerul, sobrietatea, culoarea și perspectiva cu care stilul baroc a reușit produse estetice dar mai puțin impozante.[37] Artistul a respectat iconografia impusă de canoanele dogmatice religioase și a invocat tradiția pentru înfățișarea figurilor de ctitori și a familiilor lor.[37]
Reușita și temeinicia lucrării pe care a făcut-o la Bran, a dus după un timp să i se încredințeze decorarea Capelei Cimitirului Bellu din București.[49] Realizarea acestei lucrări a fost executată în același spirit, dar critica de artă i-a imputat nerespectarea strictă a iconografiei de rigoare.[49]
În anul 1934 a primit de la Casa Regală a României comanda pentru realizarea unei fresce monumentale situată deasupra Scării Voievozilor din Palatul Regal.[38] Lucrarea poartă numele Apoteoza ca metaforă a țării reîntregită și învingătoare în luptă. Ea ilustrează concepția artistului despre pictura murală și despre sensul alegoriei.[38] În ea apar doi flăcăi, un cap de dac și unul de roman, care susțin în mâini o stemă, întreaga compoziție fiind proiectată pe un fundal de marmură.[38] Ei sunt centrați de o ghirlandă de personaje rustice care par a se manifesta entuziast. Totul are un fundal oferit de trupe care mărșăluiesc biruitoare.[38] Picturii i se poate imputa faptul că personajele sunt îmbrăcate doar țărănește, ele nefiind autentice, că atitudinile lor sunt prea căutate și că intenția compoziției fiind prea bogată ea a devenit oarecum confuză.[38] Pe de altă parte se poate vedea că artistul a împărțit apoteoza între ostași și „talpa țării” și a lăsat soldații să poarte cununa spre stema care simbolizează întreaga istorie zbuciumată a provinciilor românești.[39] Privind realizarea plastică a frescei se poate deduce cu ușurință admirația pe care Verona a avut-o pentru Renașterea italiană, argumente sigure fiind cromatica vie a lucrării și desenul viguros.[39]
În anul 1940, Arthur Verona preda ca dascăl la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească aflată pe lângă Arhiepiscopia Bucureștilor și care a fost înființată de către Patriarhul Nicodim. Aici a predat cursuri tehnice de pictură de icoane și a condus atelierul de lucrări practice.[50]
VARIA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Familia[modificare | modificare sursă]
Arthur Verona s-a născut în familia lui Francesco Spiridon Verona și al contesei Amalia de Lukovici, amândoi de origine romano-catolică, originari din Cattaro - Dalmația, de cetățenie austriacă. Al doilea nume al lui Arthur, Garguromin, aparținea familiei tatălui său și l-a adăugat el însuși la începutul carierei sale artistice. Giovanni Dolcetti a menționat că în anul 1474 în orașul Scutari din Albania ocupată de venețieni ar fi existat o familie cu numele Verona.[51] După mențiunile pe care Ary Murnu le-a făcut, familia tatălui era de origine mavro-vlahă.[4] Numele de Garguromin, Gargurovici sau Garguroyici, legenda spune că familia l-a câștigat ca titlu de noblețe în secolul al XV-lea ca urmare a vitejiei strămoșilor săi pe câmpul de luptă în cadrul armatei venețiene din Verona. Familia Verona are o vechime remarcabilă, ea fiind atestată documentar încă din anul 1474 în orașul Scutari din Albania, stăpânită de către venețieni. Ea a fost înnobilată în anul 1478.[52]
Francesco Spiridon Verona a fost armator de corăbii și căpitan de marină civilă.[4] El a făcut călătorii în Australia și a navigat adeseori între porturile Adriaticii, pe Dunăre sau pe Marea Neagră.[4] Arthur și fratele său Nicolae Henri s-au născut la Brăila, localitate în care s-a stabilit Francesco Spiridon Verona în jurul anului 1850[4] ca urmare a dorinței lui Vodă Bibescu care l-a angajat să coordoneze transportul și comerțul cu grâu al Țării Românești.[4][52]
Nicolae Henri s-a stabilit la Herța unde s-a căsătorit cu Ecaterina Kazimir, fiica boierului local, Panait Kazimir. Nicolae a fost un talentat autor de miniaturi și a absolvit Școala de arte plastice din Paris. Mai târziu s-a dedicat politicii, îndeplinind în perioada 1904 - 1918, pe rând funcția de deputat, senator și prefect de Dorohoi din partea Partidului Conservator.[52]
Nicolae a avut un fiu pe nume Paul Verona care a făcut studiile liceale la Liceul internat din Iași după care a urmat cursurile Facultății de Drept din Iași, făcând în paralel și Școala de Belle Arte. Renunță după un an la Facultatea de Drept și se dedică picturii. În 1921 se înscrie ca student la Academia Julian din Paris și la La Grande Chaumière. În 1938 se căsătorește cu fiica profesorului universitar Teofil Sauciuc-Saveanu, Carmen Sauciuc-Saveanu. Teofil Sauciuc-Saveanu era membru marcat al Partidului Național Țărănesc, corespondent al Academiei Române și Ministru al Bucovinei. Paul Verona a avut doi copii, un băiat Tudor Nicolai Verona și o fiică Irinel Verona. Paul se stinge din viață în anul 1966 la București. Picturile sale au fost achiziționate de către Ministerul Artelor și Cultelor, Pinacoteca Bucureștiului și de către Muzeul Toma Stelian.[52] Tudor Verona le aduce în cartea sa „Monografia familiilor Verona și Kazimir” un pios omagiu:
„Încerc, în acest moment ,două sentimente contradictorii, unul de mulțumire că am putut reînvia în mintea oamenilor contribuția pictorilor Verona la patrimoniul cultural al poporului român și altul de insatisfacție că nu pot face mai mult pentru acești înaintași ai mei, oameni de o verticalitate morală, curățenie sufletească și bunătate care ar trebui să constituie modele în acești ani de zbucium și debusolare.Mă voi mândri totdeauna cu strămoșii mei și voi căuta să nu le mânjesc moștenirea sau să le pătez memoria. După ce am strâns și publicat memoriile și gândurile tatălui meu Paul Verona, am constrângerea că fiecare efort mic sau mare de a face să nu se uite trecutul, ajută la normalizarea situației României după 60 de ani de lipsă de preocupare pentru scara valorilor.”—Tudor Verona - „Monografia familiilor Verona și Kazimir”
Controverse, incertitudini[modificare | modificare sursă]
- Au existat în perioada 1957 - 2011 controverse legate de data nașterii lui Arthur Verona. Ion Zurescu, primul monograf al artistului, a menționat fără să aducă surse documentare, că acesta s-ar fi născut în ziua de 25 august 1868[4]. Afirmația lui a fost infirmată de către monografia Marinei Preutu și a Brândușei Răileanu care au evidențiat faptul că Arthur Verona s-a născut în 24 august 1867.[53] Acestea din urmă au adus în susținerea relatării actul original de botez al pictorului.[53] Ele au specificat că informația pe care Ion Zurescu a adus-o în monografia sa din 1957 a proliferat eronat și în alte studii și articole care au analizat activitatea artistului.[53] În continuare, autoarele monografiei familiei de pictori Verona au amintit și faptul că în anul 1968 s-au comemorat o sută de ani de la nașterea artistului în mod eronat.[53]
- Referitor la anul căsătoriei artistului există diferențe de opinii. Astfel, Ion Zurescu a specificat că Arthur Verona s-a căsătorit în anul 1903,[16] fără a menționa cu cine, iar Marina Preutu și Brândușa Răileanu aduc o corectură în anul 2011, amintind în monografia familiei de pictori Verona, faptul că Zurescu a greșit anul și că de fapt căsătoria a avut loc în data de 18 septembrie 1904, consoarta sa numindu-se Maria Zerman.[54]
- Începând din anul 1995 au demarat lucrările de restaurare a Capelei de la Castelul Bran la inițiativa istoricului Nicolae Pepene, a președintelui „Asociației Fiii și Prietenii Branului” și a Parohiei Bran. Capela de la Bran a fost resfințită în anul 2005.[55] Cu ocazia întocmirii acestui articol, editorii nu au găsit - deocamdată, surse care să ateste dacă pictura actuală este pictura murală realizată de către Arthur Verona sau este rezultatul repictării de către un alt pictor contemporan.
- Informațiile privitoare la Monumentul eroilor corpului didactic pe care Arthur Verona l-a realizat împreună cu Cornel Medrea suferă de o ambiguitate care a survenit în publicațiile apărute de după anul 2000. Astfel, în timp ce Ion Zurescu (1957),[44] Marina Preutu și Brândușa Răileanu (2011)[56] au susținut că monumentul în cauză ar fi fost realizat de Verona cu Cornel Medrea în anul 1935 - 1936, Serban Caloianu, Paul Filip (2009)[57] și Silviu N. Dragomir (2008)[58] au susținut că monumentul a fost făcut de Verona în colaborare cu Ion Jalea până în anul 1930 când a fost inaugurat în Piața Victoriei. Mai mult, ultima versiune a fost susținută și de Lucia Hossu Longin (2014) în Memorialul durerii,[59] în timp ce Dan C. Mihăilescu (2012) a susținut că monumentul controversat ar fi fost realizat în trei - Ion Jalea, Cornel Medrea și Arthur Verona tot în anul 1930.[60]
Opera lui Verona versus piața de artă[modificare | modificare sursă]
Picturile realizate de Arthur Verona se regăsesc în colecții private și o mare parte prin muzeele din România. După anul 1990, când s-au reînființat casele de licitații de artă, lucrările sale au făcut obiectul vânzării - cumpărării. Valoarea lor a crescut constant, astfel încât în anul 2010 ele s-au aflat împreună cu cele ale lui Samuel Mützner în topul vânzărilor de artă; cel mai scump tablou fiind Odihnă în iarbă.[61] De-a lungul timpului s-au mai vândut De la vie, Prin pădure, Frumusețe antică, Studiu de panou decorativ pentru Serviciul Maritim Român, Ursari, Serbare câmpenească și multe altele.[62]
Cronologie[modificare | modificare sursă]
- 1867 -- în data de 24 august s-a născut la Brăila, Arthur Petre Anton Bartolomeu Francisc Maria Verona. Certificatul de naștere atestă faptul că tatăl pictorului se numea Francisc Verona și mama Amalia de Lukovici. Mama era de religie romano-catolică și avea cetățenie austriacă. Locul de origine era menționat a fi Cattaro (din Dalmația).[63]
- 1888 -- în acest an Arthur Verona a absolvit Liceul real din Cernăuți cu o diplomă de merit și s-a înscris la Academia Militară Tereziană din Viena.[63]
- 1889 -- a expus la Viena prima lucrare a sa intitulată Patrula de noapte. A făcut o călătorie în Italia unde și-a format o cultură solidă în domeniul artelor.[63]
- 1891 -- este anul în care a absolvit Academia Militară din Viena și a devenit ofițer.[63]
- 1893 -- a expus din nou la Salonul Secesioniștilor din München.[63]
- 1895 -- a plecat la München pentru studii de pictură și a lucrat sub îndrumarea profesorilor Fritz von Uhde și Simon Hollósy. Ultimul dintre ei era un bun cunoscător al limbii române și a fost întemeietorul cunoscutei Școli de pictură de la Baia Mare. Simon Hollósy avea porecla de Corbul.[63]
- 1896 -- a studiat la München și Baia Mare sub îndrumarea lui Simon Hollósy.[63]
- 1897 -- a studiat la München și vara la Baia Mare. În acest an pictura În codrii Herței a fost înscrisă în catalogul Salonului Oficial francez sub numărul 701 și a fost reprodusă în revista L'Illustration. A obținut mențiunea juriului francez.[63]
- 1898—lucrarea În codrii Herței a fost expusă la București în cadrul Expoziției artiștilor în viață (Salonul Oficial).[22]
- 1899—a plecat la Paris pentru a studia la Academia Julian. Aici i-a avut ca profesori pe Jean-Paul Laurens, William-Adolphe Bouguereau și Gabriel Ferrier. A participat la Expoziția internațională de la Paris (Secția românească).[22]
- 1900—a participat din nou la Expoziția internațională de la Paris.[22]
- 1901—împreună cu Constantin Artachino, Ștefan Luchian, Kimon Loghi, G.D. Mirea, Gheorghe Petrașcu, Oscar Spaethe, Ștefan Popescu și Nicolae Vermont a fondat societatea Tinerimea artistică în data de 3 decembrie. A participat la Salonul Oficial de la Viena.[22]
- 1902—a participat la prima expoziție organizată de către Tinerimea artistică în data de 1 martie în spațiile expoziționale ale Ateneului Român. Tot în acest an și-a organizat prima expoziție personală la Ateneul Român, ocazie cu care a fost apreciat de către pictorul Nicolae Grigorescu.[22]
- 1903—atelierul său din Palatul funcționarilor din Piața Victoriei a fost mistuit de un incendiu. În acest an a expus 12 lucrări la Expoziția Tinerimii artistice și a participat la Expoziția de la Atena organizată de Tinerimea artistică.[22]
- 1904—la 18 septembrie s-a căsătorit cu Maria Zerman și s-a stabilit la București. A pictat în Herța și în București și a participat la ce de-a III-a expoziție a Tinerimii artistice.[22]
- 1905—primește comanda realizării unei fresce cu subiecte din istoria neamului românesc pentru unul din pavilioanele Expoziției generale care urma să aibă loc în anul 1906 la București în Parcul Carol (Turnul lui Țepeș). A participat la Expoziția Tinerimii artistice de la München. La expoziția Tinerimii de la București a prezentat compoziția Pâinea cea de toate zilele.[22]
- 1906—în primăvară a expus la Tinerimea artistică și a obținut premii la Salonul Oficial. A participat la Expoziția Jubiliară.[22]
- 1907—a participat la cea de-a V-a expoziție organizată de Tinerimea artistică și a realizat pictura monumentală intitulată Cosașii. În data de 4 iulie a devenit membru al Ordinului Coroana României în grad de ofițer. A pictat la Brăila.[22]
- 1908—a deschis o expoziție personală la București. A primit critici laudative din partea lui Nicolae Iorga, G.M. Cantacuzino, Eugen Crăciun și Apcar Baltazar. Arthur Verona a fost respins ca fiind neeligibil pentru a ocupa o catedra a Școlii de Belle Arte din București. A pictat pe Valea Oltului și Herța. A participat la expoziția organizată de Tinerimea artistică.[22]
- 1909—în data de 7 iulie a fost decorat cu Medalia Bene Merenti clasa I-a. A pictat plafoanele palatului colecționarului Ioan Kalinderu.[22]
- 1910—a participat la Expoziția Salonului de la München unde a fost distins cu Medalia de aur și a realizat pictura tavanelor la Palatul Gheorghe Cantacuzino. Ministerul lucrărilor publice i-a dat comanda de execuție a unui perete al palatului ministerului. În acest an a realizat și peisajul monumental Valea Oltului, de circa 20 mp. Această lucrare nu a rezistat timpului deoarece a fost distrusă în timpul bombardamentelor din anul 1944. În 1910 Arthur Verona a fost ales președinte al Societății Tinerimea artistică.[22]
- 1911—a expus la expoziția Tinerimii artistice lucrarea monumentală intitulată Portretul lui Mihai Viteazul, făcut pentru Casa Școalelor, împreună cu alte picturi din Herța.[29]
- 1912—a participat cu 25 de picturi (studii, flori, peisaje și tripticul Belșug) la Tinerimea artistică și a obținut o nouă medalie de aur la München cu tabloul intitulat Spartul horei. În acest an a fost considerat de către critică ca fiind un urmaș al lui Nicolae Grigorescu.[29]
- 1913—a expus la Expoziția internațională de la Munchen unde a obținut o nouă medalie de aur. A expus la Tinerimea artistică și o dată cu decretarea mobilizării generale a intrat ca voluntar în armata română în cadrul regimentului de Roșiori, el fiind până la acea dată locotenent în rezervă în Regimentul XII Ulani.[29]
- 1916 - 1918—pe timpul primului război mondial, Arthur Verona a făcut parte din divizia generalului Ioan Dragalina. S-a distins cu acte de bravură și a fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” cu Spade și gradul de Cavaler cu panglică, cu Virtutea militară si cu Crucea comemorativă a războiului din 1916 - 1918 cu baretă. A fost luat prizonier și a fost trimis în lagărul de la Sopronek, Ungaria. Cu această ocazie a restaurat capela Olmutz.[29]
- 1917—un număr de lucrări realizate de Verona au plecat împreună cu Tezaurul României în Rusia. Din mărturiile familiei, unele din ele au fost restituite în anul 1956,[29] restituire menționată și de articolul artistului emerit Marius Bunescu aflat în numărul din 16 septembrie 1956 al ziarului Scînteia. Astfel, într-unul dintre articolele ziarului – dedicate reîntoarcerii unei părți din Tezaur de la Moscova, acesta a precizat că alături de alte materiale de artă plastică, respectivele lucrări ale lui Verona au fost repartizate Galeriei Naționale a Muzeului de artă al R.P.R.[33]
- 1918—s-a întors în România și lucrările sale au participat la expoziție retrospectivă a Tinerimii artistice de la Ateneul Român, alături de cele ale lui Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Apcar Baltazar, G.D. Mirea precum și a altor artiști dispăruți sau absenți din ultimii zece ani, dar care aveau lucrări în colecții particulare sau în galeriile statului.[29]
- 1919—a fost inițiatorului înființării unei Academii Libere ca o ripostă la academismul lui G.D. Mirea de la Școala de Belle Arte din București.[29]
- 1920—în data de 10 iulie a primit ordinul Steaua României cu spade în grad de Cavaler cu panglică de Virtutea militară.[29]
- 1921—a deschis o mare expoziție personală la București.[29]
- 1922—a participat la Salonul Tinerimii artistice și la prima expoziție a Academiei libere. În data de 30 decembrie a devenit membru al Ordinului Coroana României în grad de Comandor.[29]
- 1923—a devenit membru în comisia de achiziționare și evaluare a pieselor de artă din cadrul Ministerului Cultelor și Artelor.[29]
- 1924—a făcut parte din juriul care a selecționat lucrările care au participat la bienala de la Veneția. Șase lucrări executate în ulei, din care una era o frescă aplicată pe lemn, au fost realizate de Arthur Verona. Cu acestă ocazie, regele Italiei i-a cumpărat tabloul intitulat Nuntă în Moldova. În data de 30 mai a devenit membru al Ordinului Steaua României. În același an a făcut parte din juriul Salonului Oficial din București.[29]
- 1925—a făcut parte din juriul care a selecționat lucrările care au participat la Expoziția internațională de la Paris. A expus și el o lucrare intitulată Surugiul. A participat la expoziția din acest an a Tinerimii artistice.[50]
- 1926 -- Regina Maria a României i-a dat comanda pentru executarea picturilor murale de la Capela Castelului Bran pe care a și realizat-o până la sfârșitul anului. A fost numit, tot în acest an, în juriul Comisiei monumentelor istorice și la Salonul Oficial.[50]
- 1927—a participat cu zece tablouri la Expoziția retrospectivă a artiștilor români, pictori și sculptori din ultimii 50 de ani care s-a organizat la Ateneul Român. A pictat pe Maica Domnului în biserica de la Preany Kattor din Iugoslavia.[50]
- 1928—a făcut călătorii în Italia, Spania și Franța.[50]
- 1929—a făcut parte din juriul Salonului Oficial de la București și a expus lucrarea Nuntă în Moldova (reprodusă în catalog) și Lalele.[50]
- 1930—a participat la Salonul Oficial.[50]
- 1931—în data de 8 iunie a fost numit cavaler al însemnului onorific Pentru merit. În 22 septembrie i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural pentru arte plastice în grad de Cavaler clasa I-a.[50]
- 1932—a primit din nou Ordinul Meritul Cultural pentru arte plastice în grad de Cavaler clasa I-a din partea Ministerului Instrucțiunii Publice.[50]
- 1933—a participat la expoziția Tinerimii artistice. Tot în anul acesta s-a publicat la Zurich: Who's Who in Central and Estern Europe - în care este un articol despre personalitatea lui Arthur Verona. În 1933 a participat la Salonul Oficial cu lucrarea Autoportret (făcută în anul 1930) care fost reprodusă în catalogul expoziției.[50]
- 1934—apar semne ale reumatismului care l-a amenințat cu paralizia. Prefectura Județului Ilfov i-a comandat o nouă versiune a tabloului Surugiul.[50]
- 1935—a participat la Expoziția românească de la Bruxelles. Casa Regală a României i-a dat comanda de execuție în frescă a tavanului Scării Voievozilor din Palatul Regal. Lucrarea poartă numele de Apoteoza.[50] Un incediu izbucnit la atelierul său din strada Grigore Alexandrescu numărul 10, i-a distrus 100 de lucrări, obiecte de artă, schițe și o colecție de artă populară. George Oprescu i-a oferit sprijin în acest accident nefericit.[50][64]
- 1936—a realizat împreună cu sculptorul Cornel Medrea[A] Monumentul eroilor corpului didactic.[50] (vezi Capitolul Controverse, incertitudini)
- 1937—a participat la Expoziția Tinerimii artistice cu două proiecte de realizare a picturilor murale de la Capela Cimitirului Bellu, intitulate Viața și moartea și Iubirea și credința.[50]
- 1939—a expus la Salonul Oficial mai multe lucrări de mici dimensiuni, dintre care s-a remarcat tabloul Sitarii (reprodus în catalogul expoziției).[50]
- 1940—a devenit profesor la Școala superioară de pictură și sculptură bisericească aflată pe lângă Arhiepiscopia Bucureștilor și care a fost înființată de către Patriarhul Nicodim. Aici a predat cursuri tehnice de pictură de icoane și a condus atelierul de lucrări practice.[50]
- 1941—în data de 8 aprilie generalul Ion Antonescu a semnat decretul de naturalizarea a lui Arthur Verona. Prin decizia numărul 31 din 15 aprilie i s-a fixat o pensie în valoare de 15.000 de lei acordată de Casa compozitorilor, pictorilor și sculptorilor; decizia a fost semnată de către Dimitrie Cuclin, Mihail Andricu, Frederic Storck, Mac Constantinescu, Mihail Jora, Nicolae Dărăscu și Constantin Brăiloiu.[40]
- 1942—a participat la Salonul Oficial de toamnă cu schițe, desene și afișe (Autoportret - afiș desen colorat).[40]
- 1943—prin decizia ministerială din 4 martie cu numărul 343889 și publicată în Monitorul Oficial nr. 53, Arthur Verona a fost trecut ca membru al Corpului Artiștilor Plastici. În data de 1 aprilie i s-a mărit pensia la 20.000 lei.[40]
- 1944—a publicat volumul Pictura - Studiu tehnic cu 20 de planșe hors-text sub semnătura artistului. Pagina de cuvânt înainte a fost semnată de către Ion D. Ștefănescu. Ca urmare a bombardării Bucureștiului s-a refugiat în Județul Ilfov, în Comuna Săndulica, gara Sărulești la domnul Russe. A participat în acest an la expoziția Salonului Oficial unde a prezentat lucrările Flori de primăvară, Copilul și Flori de țară.[40]
- 1945—cu ocazia ședinței Sindicatului Artelor Frumoase din data de 26 august, Arthur Verona a fost ales ca reprezentant al artiștilor plastici la Congresul general al scriitorilor, artiștilor și ziariștilor. A participat la Salonul Oficial din noiembrie - decembrie cu lucrările intitulate Cârciumă, Flori de primăvară și Fiul Fecioarei (frescă).[40]
- 1946—s-a stins din viață la 29 martie.[40]
In memoriam[modificare | modificare sursă]
- 1947—Ministerul Artelor a organizat o mică expoziție comemorativă.[40]
- Numele de Arthur Verona îl poartă o stradă din București și din Botoșani. Calcanul casei aflat la intersecția străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu din București a devenit din anul 2005 un punct de atracție al artiștilor urbani care au realizat picturi murale care au intrat în memoria colectivă a bucureștenilor. Ca urmare, proiectul Street Delivery demarat de către Ordinul Arhitecților din România și Librăria Cărturești în anul 2006 a avut ca scop o încercare pentru recuperarea spațiului public pentru pietoni dintre Grădina Icoanei și Grădina Cișmigiu.[65] Calcanul de pe strada Verona a devenit de-a lungul timpului unul din simbolurile urbane din capitala României,[66] picturile murale derulându-se una după alta, întreaga zonă fiind declarată ca o zonă artistică protejată.[67] În iunie 2016, noul proprietar al imobilului a depus la primăria capitalei documentația necesară pentru demolarea imobilului și intenția de construire a unei clădiri de birouri în cursul aceluiași an.[66][67]
* 1869:
Arhiducesa Carolina Maria de Austria | |
Prințesă August Leopold de Saxa-Coburg-Kohary | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Carolina Maria Immakulata Josepha Ferdinanda Therese Leopoldine Antoinette Franziska Isabella Luise Januaria Christine Benedikta Laurencia Justiniana |
Născută | 5 septembrie 1869 Altmünster, Austro-Ungaria |
Decedată | (75 de ani) Budapesta, Ungaria |
Înmormântată | Farkasréti temető[*] |
Părinți | Karl Salvator, Prinț de Toscana Maria Immaculata de Bourbon-Două Sicilii |
Frați și surori | Maria Immakulata von Österreich[*] Arhiducesa Maria Theresia, Prințesă de Toscana Arhiducele Franz Salvator, Prinț de Toscana Arhiducele Leopold Salvator, Prinț de Toscana |
Căsătorită cu | August Leopold de Saxa-Coburg-Kohary |
Copii | August Clemens Klementine Maria Teresa Maria Karoline Philomena Prințul Rainier Philipp Josias Maria Theresia Christiane Maria Leopoldine Blanka Maria Ernst Franz Maria |
Cetățenie | Austria |
Ocupație | maică |
Apartenență nobiliară | |
Familie nobiliară | Casa de Habsburg-Lorena Casa de Saxa-Coburg și Gotha |
Abbess of the Institution of Noble Ladies of the Prague Castle[*] | |
Domnie | – |
Modifică date / text |
Arhiducesa Carolina Maria de Austria (germană Carolina Maria Immakulata Josepha Ferdinanda Therese Leopoldine Antoinette Franziska Isabella Luise Januaria Christine Benedikta Laurencia Justiniana, Erzherzogin von Österreich, Prinzessin von Toskana[1][2]) (5 septembrie 1869 - 12 mai 1945) a fost prin naștere membră a Casei de Habsburg-Lorena și Arhiducesă de Austria, Prințesă a Ungariei, Boemiei și Toscanei. Prin căsătoria cu Prințul August Leopold de Saxa-Coburg-Kohary, Carolina a devenit membră a ramurei Koháry a Casei de Saxa-Coburg și Gotha.
Carolina a fost al patrulea copil și a doua fiică[1][2] a Arhiducelui Karl Salvator, Prinț de Toscana și a soției lui, Prințesa Maria Immaculata de Bourbon-Două Sicilii.[1][2]
* 1879 - S-a născut Nicolae T. Deleanu (n. 5 septembrie 1882, Galați – d. 25 mai 1959). Chimist, farmacist, fitofiziolog și biochimist, profesor universitar. A absolvit Facultatea de medicină din București, secția Farmacie în 1903 și a frecventat cursuri de specializare Universitatea din Geneva, Institutul Imperial de medicină din Petrograd, a lucrat în laboratorul de chimie vegetală al Universității din Marburg și la laboratorul de chimie fiziologică al Școlii superioare tehnice din Zurich.
Întors în țară, a fost șef de lucrări în laboratorul de fiziologie vegetală al Institutului Botanic al Universității din București. După război a fost profesor titular la Facultatea de Farmacie a Universității din Iași. A fost primul cercetător, pe plan mondial, care a semnalat procesul de homeostazie (menținerea în anumite limite a constantelor fiziologice) a ionilor în organismele vegetale.
* 1881:
Henry Maitland Wilson (n. ,[1][2][3][4] Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. ,[1][2][3][5] Chilton(d), Buckinghamshire(d), Anglia, Regatul Unit), cunoscut de asemenea ca "Jumbo" Wilson, a fost un general britanic în cel de-al Doilea Război Mondial, activând în luptele din Orientul Mijlociu și din zona mediteraneană. Descris drept „competent, dar nu spectaculos”, el s-a bucurat de încrederea lui Winston Churchill.
VIAȚA ȘI SERVICIUL MILITAR[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A fost cel mai mare dintre fiii lui Henry Fuller Maitland Wilson și ai soției sale, Harriet Kingscote.
ROLUL JUCAT ÎN EVENIMENTELE DE LA 23 AUGUST 1944 DIN ROMÂNIA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
La 21 august 1944, în cursul unei întâlniri secrete avute la Palatul Regal din București, grupul reprezentanților politici care pregăteau lovitura pentru ieșirea României din război, grup condus de M.S. Regele Mihai, a aprobat textul unei telegrame ce urma a fi trimisă șefului Înaltului Comandament Aliat de la Cairo, generalul britanic Maitland Wilson. Prin telegramă se cerea sprijinirea schimbării de regim prin bombardarea simultană a unităților germane din nordul Capitalei (la nord de Aeroportul Băneasa) și a centrelor feroviare aflate la granița cu Ungaria și Iugoslavia. Ioan Mocsony-Stârcea, care era funcționar la Ministerul Afacerilor Străine, s-a deplasat în aceeași seară la Snagov, la sediul ministerului, unde a petrecut noaptea criptând cele două telegrame ale complotiștilor pentru Ankara (pentru siguranță, transmiterea telegramelor către Aliați se făcea pe două căi, atât prin Ankara, cât și printr-un aparat de emisie-recepție deținut de Iuliu Maniu).
* 1906 - S-a născut Dmitri Dmitrievici Şostakovici, compozitor rus (n. 5/25 septembrie) (m. 9 august 1975).
* 1908 - S-a născut Josué de Castro, medic, sociolog şi economist brazilian (d. 1973)
Josué de Castro (5 septembrie 1908 – 24 septembrie 1973) a fost un medic, sociolog şi economist brazilian, autorul celebrei lucrări „Geografia foamei” (1946), una dintr-o lungă serie de lucrări abordând probleme grave atât pentru ţara sa, cât şi pentru alte zone ale globului – sărăcia şi malnutriţia; preşedinte al FAO (1952-1956). Ambasador al Braziliei la Naţiunile Unite, la Geneva (1962-1964) După lovitura de stat militară din martie 1964 se va stabili la Paris, unde va înfiinţa (1965) Centrul Internaţional pentru Dezvoltare (CID), al cărui preşedinte va fi până la sfârşitul vieţii . A decedat în 1973.
* 1912:
John Cage | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][3][4][5] Los Angeles, California, SUA |
Decedat | (79 de ani)[3][6][7][8] New York City, New York, SUA |
Cauza decesului | accident vascular cerebral |
Căsătorit cu | Xenia Cage[*] (–) |
Cetățenie | SUA |
Religie | Zen |
Ocupație | compozitor scriitor muzician poet profesor universitar[*] muzicolog[*] filozof pictor teoretician al muzicii[*] ilustrator[*] |
Activitate | |
Studii | University of California, Los Angeles, Los Angeles High School[*] |
Gen muzical | aleatoric music[*] operă muzică clasică muzică electronică Muzică experimentală musique concrète[*] Muzica de avantgardă artă interpretativă[*] 20th-century classical music[*] |
Instrument(e) | pian |
Case de discuri | Edition of Contemporary Music |
Premii | Bursă Guggenheim[*] Kyoto Prize in Arts and Philosophy[*] Kyoto Prize[*] Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*] Arts and Letters Award in Music[*][2] |
Semnătură | |
Prezență online | |
site web oficial Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
John Milton Cage Jr., cunoscut mai ales ca John Cage (n. ,[1][3][4][5] Los Angeles, California, SUA – d. ,[3][6][7][8] New York City, New York, SUA), a fost un compozitor, teoretician al muzicii, artist și filozof american. Pionier al nedeterminării în muzică, al muzicii electroacustice și al utilizării non-standard a instrumentelor muzicale, Cage a fost una dintre figurile cele mai importante ale avangardei artistice postume celui de-Al doilea război mondial.
Este considerat de critici ca fiind unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului 20.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
MUZICĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- First Construction in Metal (1939)
- Living Room Music (1940)
- Credo In Us (1942)
- Music for Marcel Duchamp (1947)
- Sonates et interludes (1948)
- Music of Changes (1951)
- 4'33 (1952)
- Radio Music (1956)
- Fontana Mix (1958)
- Cartridge Music (1960)
- Variations II (1961)
- 0'00 (4'33" No.2) (1962)
- Cheap Imitation (1969)
- HPSCHD (1969)
- Branches (1976)
- Litany for the Whale (1980)
- Ryoanji (1983)
- But What About the Noise of Crumpling Paper (1985)
- As SLow aS Possible (1985)
- Organ²/ASLSP (As SLow aS Possible) (1987)
- Europeras 1 & 2 (1987)
- Four6 (1992)
MUZICIENI INTERPREȚI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Michael Bach, Boris Berman, Leonard Bernstein, Sven Birch, Stephen Drur, Armin Fuchs, Louis Goldestein, Herbert Henck, Martine Joste, Evi Kyriazidou, Cosimo Damiano Lanza, James Levine, Alexeï Lubimov, Bobby Mitchell, Joshua Pierce, Giancarlo Simonacci, Margaret Leng Tan, Adam Tendler, John Tilbury, Roger Zahab.
* 1915:
Paul Păun | |
Date personale | |
---|---|
Născut | [1][2] București, România |
Decedat | (78 de ani) Haifa, Israel |
Cetățenie | România |
Ocupație | pictor traducător poet chirurg[*] |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea din București |
Partid politic | Partidul Comunist Român |
Modifică date / text |
Paul Păun sau Paúl Yvenez (n. Paul Zaharia; la 5 septembrie 1915, București — d. 9 aprilie 1994, Haifa, Israel) a fost un artist și poet suprarealist român, fiind de asemenea un doctor în medicină și chirurgie.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Debutează la revista Alge în 1930, cucerit fiind de Poemul invectivă al lui Geo Bogza. În 1933 e condamnat pentru pornografie în procesul intentat de Nicolae Iorga. După 1939 e prezent în grupul suprarealist român, alături de Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Gherasim Luca (care colaborase anterior cu Păun la Alge) și Dolfi Trost.
De asemenea a scris la unu, Viața imediată, Meridian, Azi, Viața românească și Reporter și a expus desene în diverse galerii la Londra, Tel Aviv și Haifa. A brevetat așa-numitele "lovaje" și "desene infranegre" și a inventat "afumăturile" (sticle de lampă cu gaz afumate).
El a considerat arta "o invazie pe tărâmul imaginarului", "o intervenție permanentă și himerică în misterul creației permanente".
OPERE LITERARE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Poezii
- Plămânul sălbatec, Tipografia Bucovina, București, 1939 (cu două guașe de Jules Perahim)
- Diamantul conduce mâinile, în colaborare cu Virgil Teodorescu și Dolfi Trost, București, 1940 (în exemplar unic)
- Marea palidă, Colecția suprarealistă, București, 1945
- La vie extérieure, 1948 (în exemplar unic)
- La rose parallèle, Haifa, 1975
- Proză și eseu
- Critica mizeriei, în colaborare cu Gellu Naum și Virgil Teodorescu, Colecția suprarealistă, 1945
- Les esprits animaux (Spiritele animale), Colecția Infra-Noir, 1947
- La conspiration du silence (Conspirația tăcerii), Colecția Infra-Noir, 1947
- L’Infra-Noir (Infranegrul), în colaborare cu Gellu Naum, Gherasim Luca, Virgil Teodorescu și Dolfi Trost, Colecția suprarealistă, 1946
- Éloge de Malombra (Elogiul Malombrei), în colaborare cu Gellu Naum, Gherasim Luca, Virgil Teodorescu și Dolfi Trost, Colecția suprarealistă, 1947
* 1921 - S-a născut Adrian Marino, teoretician și critic literar român (d. 2005)
Adrian Marino (n. 5 septembrie 1921, Iași – d. 17 martie 2005, Cluj) a fost un eseist, critic, istoric și teoretician literar român, laureat al premiului Herder.
* 1921: Aleksandr Aleksandrovici Sevidov (în rusă Александр Александрович Севидов; n. 5 septembrie 1921, Moscova – d. 15 aprilie 1992, Moscova de cancer) a fost un fotbalist profesionist și antrenor de fotbal sovietic. Ca fotbalist, el a debutat la nivel profesionist în Liga Superioară a URSS în 1939, jucând la FC Dinamo Kazan.
* 1926 - S-a născut Diodor Dure, pictor român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1951. (d. 2003)
Diodor Dure (5 septembrie 1926, Lugoj – 25 mai 2003, Timișoara) a fost un pictor român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1951. A absolvit Școala de Arte Decorative, având profesori pe Aurel Ciupe, Julius Podlipny și Catul Bogdan. Tinerețea și-a petrecut-o în perioada de transformări dramatice ale României, reușind să rămână un „pictor al câmpiei” într-o vreme când arta devenea tot mai politizată. Prima sa expoziție a avut loc în 1948 la Timișoara. A fost angajat pictor decorator la Opera de Stat din Timișoara, la Teatrul German de Stat sau la Muzeul Banatului. Din 1953 s-a retras din această activitate, dedicându-se muncii de atelier.
A avut peste 150 de expoziții personale doar în perioada 1948–1989, plus participări la peste 30 de saloane oficiale organizate la Timișoara. A participat la numeroase expoziții de grup: Artiștii plastici timișoreni (Belgrad, Novi Sad, 1969), Timișoara la Dalles (București, 1970, 1985), Orientări în arta plastică timișoreană (Modena 1978), precum și numeroase prezențe în Germania – Gottingen, Nordheim, Sylt List, Barsinghaus, Wattenscheid, Jena, Trosidorf etc. La București a expus în cele mai selecte galerii: Sala Dalles, Simeza, Căminul Artei. A fost distins cu ordinul Pro Arte – Meritul Cultural.
* 1926 - S-a născut Carmen Petra-Basacopol, compozitoare română.
Carmen Petra Basacopol (n. 5 septembrie 1926, Sibiu) este o compozitoare și profesoară de muzică română.
* 1928 - S-a născut Corneliu Gârbea, actor român (d. 2018)
Corneliu Gârbea, cunoscut şi sub numele de Cornel Gârbea, (n. 5 septembrie 1928, Gheorghieni, Feleacu, Judeţul Cluj, România – d. 13 iulie 2018, Bucureşti, România) a fost un actor român de film, radio, scenă, televiziune şi voce. A fost actor la Teatrul Mic din Bucureşti. De asemenea, a jucat într-un număr mare de filme, colaborând îndeosebi cu regizorul Sergiu Nicolaescu. I s-a acordat medalia Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru merite în domeniul artei dramatice”
* 1930 - S-a născut Mircea Dobrescu, pugilist român (d. 2015)
Mircea Dobrescu (n. 5 septembrie 1930, Buzău, România – d. 6 august 2015) a fost un pugilist român. A început boxul la vârsta majoratului și a petrecut nu mai puțin de 34 de ani în ringul de box, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. A fost component al unor cluburi din Buzău și Brăila după care, timp de 20 de ani, a activat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. A fost laureat cu argint la Campionatul European din 1955 și 1957 și la Jocurile Olimpice din 1956.
* 1930: Ken Naganuma (5 septembrie 1930 - 2 iunie 2008) a fost un fotbalist japonez.
* 1931 - S-a născut Constantin Codrescu, actor român de teatru și film.
Constantin Codrescu | |
Constantin Codrescu jucând într-un film | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (89 de ani) Huși, România |
Căsătorit cu | Marga Barbu |
Cetățenie | România |
Ocupație | Actor |
Activitate | |
Roluri importante | 1949- prezent |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Constantin Codrescu (n. 5 septembrie 1931, Huși) este un actor român de teatru și televiziune. Dintre rolurile memorabile le amintim pe cele din filmul „La moara cu noroc” și pe cel al lui Hamlet, din capodopera lui Shakespeare, jucată în versiune radiofonică la Radio România. [1]:p. 200
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. Între 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu.
Școli, cursuri: 1951 - Institutul de teatru și film, București.
Importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din "LA MOARA CU NOROC" (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.
- 1976 - 1989 Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe (județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.
- Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cu Vlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din "Frații Karamazov" după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .
- A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene.
- În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din "Inimă de boxer", alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.
DISTINCȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.[2]
A primit totodată Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Franz Remmel | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Franz Karl Remmel |
Născut | (89 de ani) Periam, România |
Părinți | Franz Remmel, Anna Antonia (n. Jochmann) |
Naționalitate | România, origine șvăbească |
Cetățenie | România |
Ocupație | scriitor jurnalist etnolog[*] antropolog |
Limbi | limba română |
Activitatea literară | |
Specie literară | roman |
Operă de debut | 1978 - „Über alle sieben Meere” |
Modifică date / text |
Franz Karl Remmel (n. 5 septembrie 1931, Periam, județul Timiș-Torontal (interbelic)) este un etnolog, jurnalist și scriitor de limba germană din România.
Franz Karl Remmel s-a născut ca fiu al proprietarului de joagăr și comerciantului de lemne Franz Remmel și al soției acestuia Anna Antonia, născută Jochmann.
După naționalizarea întreprinderii părintești, familia s-a mutat în Transilvania.
Franz Remmel a studiat pedagogia și jurnalistica. După absolvire a lucrat întâi ca profesor, până în 1966, și apoi a fost corespondent din Hunedoara a ziarului de limbă germană Neuer Weg.[1]
Debutul literar în 1978 prin publicarea cărții Über alle sieben Meere (“Călătorind peste șapte mări”, carte bazată pe jurnalul de călătorie al lui Franz Binder) la Editura Albatros din București.
După anul 1990 a început să fie preocupat de situația și istoria țiganilor din România, scriind mai multe cărți pe această temă, unele cu sprijinul fundației Friedrich Ebert și al Departamentului Pentru Relații Interetnice din București.[2]
În data de 7 martie 2007, la Hunedoara, ambasadorul Republicii Austria Dr. Christian Zeileissen i-a înmânat lui Franz Remmel distincția die Goldene Verdienstnadel der Republik Österreich (Medalia pentru merit, de aur, a Republicii Austria) pentru activitatea sa meritorie de expert în problemele romilor. Ambasadorul a declarat că, în calitate de redactor la Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien Franz Remmel a reușit ca prin cărți și conferințe să ilustreze viața țiganilor și, prin aceasta, să înlăture unele din clișeele și prejudecățile încetățenite.[3]
SCRIERI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Über alle sieben Meere, Editura Albatros, București, 1978
- Zwischen Wellen und Wind, Editura Facla, 1982
- Sterne, Sonne, Sand, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1987
- Im Zeichen der Schlange, Editura Albatros, București, 1989
- Safari, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1989
- Die Roma Rumäniens – Volk ohne Hinterland, Editura Picus, Viena, 1993
- Nackte Füße auf steinigen Strassen. Zur Leidensgeschichte der rumänischen Roma, Editura Aldus, Brașov, 2003
- Der Turm zu Babel, Editura InterGraf, Reșița, 2004
- Alle Wunder dauern drei Tage. Vom Bulibascha der Zigeuner zum Kaiser der Roma, Editura InterGraf, Reșița, 2005 ISBN 978-973-9725-89-9
- Botschaft und Illusion - Zeugnisse der Literatur der rumänischen Roma („Mesaj și iluzie” - dovezi ale literaturii romilor din România), Editura Banatul Montan, Reșița, 2007
- Zigeunersitte – Zigeunerrecht. Traditionen im Alltag der rumänischen Roma, Editura Banatul Montan, Reșița, 2008
- Die Fremden aus Indien. Nicht die Hoffnung stirbt zuletzt, Editura Banatul Montan, Reșița, 2010
* 1934 - S-a născut Sofia Corradi (Mama Erasmus).
Sofia Corradi, cunoscută sub numele de “Mamma Erasmus“, a creat cel mai important program internațional pentru studenți. În timpul studiilor de drept la Sapienza Università di Roma în 1957, ea a primit o bursă în străinătate în cadrul unui masterat în drept comparat. Când s-a întors în Italia, universitatea ei nu a recunoscut aceste studii și nu a lăsat-o să absolve în acel an.
Cu o minte deschisă după experiența ei în afară, Sofia Corradi a transformat un obstacol într-un proiect de viață: de atunci a lucrat pentru ca tinerii să poată studia într-o altă universitate și trăi într-o altă cultură, fără impedimente.
* 1938: Daniel Nushiro (n. , Toyohashi, Japonia) este actualul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Japoneze, aflat sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Moscovei și a Întregii Rusii. El a fost instalat în tronul mitropolitan la data de 14 mai 2000, cu titlul de Înaltpreasfințitul Daniel, arhiepiscop de Tokyo și mitropolit al Întregii Japonii.
* 1940 - S-a născut Raquel Welch, actriță americană.
Raquel Welch (n. 5 septembrie 1940, Chicago, Illinois; ca Jo Raquel Tejada) este o actriță americană. Raquel Welch este fiica unui inginer care provine din Bolivia. Copilăria și-o petrece în California. Urmează cursurile de balet la un High School. În anul 1954 câștigă un concurs de frumusețe, după care va lucra ca fotomodel. Raquel va studia teatru la San Diego State College. În 1958 se va căsători cu James Welch, un prieten din școală, cu care va avea doi copii, Damon și Tahnee Welch (care devine și ea actriță).
Familia Welch se va despărți în anul 1964. Din 1963 Welch îl cunoaște pe agentul de presă Patrick Curtis, cu care va întemeia o firmă proprie. Raquel Welch, reușește să încheie un contract cu 20th Century Fox și în 1964 va primi un rol secundar în filmul Regele ritmului fierbinte, în care va juca alături de Elvis Presley.
Nu peste mult îi va crește popularitatea prin filmul One Million Years B.C., în acre a jucat un rol în care este îmbrăcată sumar, numai într-un costum de baie. Se va recăsători în anul 1967 cu agentul ei Patrick Curtis, de care însă se va despărți în anul 1972. Au urmat în viața ei privată o serie de bărbați ca Andre Weinfeld (1980–1990) și, în 1999, restauratorul Richard Palmer, cu care va locui în Beverly Hills.
Raquel Welch a fost între anii 1960 – 1970 un simbol al sexului în filmele americane și europene. La sfârșitul anilor 1970, actrița se retrage din cinematografie. În anul 1979 poate fi văzută aproape goală în reviste playboy, iar prin anii 1980 produce benzi video de aerobic. Prin 1982 încearcă fără succes să fie cântăreață de musical pe Broadway. Ulterior, în 1990, va juca un rol într-un film comic.
* 1941: Rachid Boudjedra (Arabă:رشيد بوجدرة) (n. 5 septembrie, 1941 în Ain Beida, Algeria) este un scriitor algerian ce a publicat numeroase poeme, eseuri și romane.
* 1942: Werner Herzog (n. ,[3][4][5][6] München, Germania) este un regizor de film, producător de film, scenarist, actor, editor de film din Germania, care a primit Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de Ofițer, Premiul Sindicatului American al Regizorilor.
* 1944: Vasile Adamescu (n. 5 septembrie 1944, Borcea, Călărași, d. 6 decembrie 2018, Cluj-Napoca[1]) a fost un profesor și artist român, cu surdocecitate.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a născut la 5 septembrie 1944, iar la vârsta de 2 ani și jumătate, în urma unei meningite, și-a pierdut văzul și auzul (ca atare, nu a învățat nici să vorbească)[2].
A urmat Liceul Special pentru Deficienți de Vedere la Cluj[3], unde profesoara Florica Sandu, dublu specializată, pentru nevăzători și deficienți de auz, a reușit să îl instruiască să comunice[4]. A urmat studii superioare, la Facultatea de Psihopedagogie a UBB Cluj[3]. A fost profesor la același liceu clujean (de unde s-a pensionat în 2004). Activează pentru instruirea persoanelor cu dizabilități și legislația de protecție a acestora. A fost căsătorit de două ori, prima dată a rămas văduv, iar a doua oară a divorțat. Autor de modelaje, cu expoziție (2015) la Muzeul Astra din Sibiu[1].
DISTINCȚII ȘI DECORAȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
La sfârșitul lunii ianuarie 2013, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Decorația i-a fost conferită în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru profesionalismul și dăruirea de care a dat dovadă, la catedra Liceului de Nevăzători din Cluj-Napoca, ajutând mai multe generații de persoane cu dizabilități să își făurească o carieră în cadrul societății. [3][5]
PUBLICAȚII[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
A publicat volumul autobiografic Înfruntând viața, Editura Boema, 2012,[2] cu sprijinul Clubului Rotary din Turda.
* 1946:
Frederick „Freddie” Mercury (născut Farrokh Bomi Bulsara, Gujarati: ફ્રારુક બલ્સારા[12][13]; n. ,[1][4][5][6] Wilaya ya Unguja Mjini, Mkoa wa Unguja Mjini Magharibi, Tanzania – d. ,[1][4][5][6] Garden Lodge, Kensington(d), Anglia, Regatul Unit) a fost un muzician, cântăreț, compozitor, textier și apărător al persoanelor născute LGBTI, cunoscut ca vocalist al formației britanice de muzică rock Queen.
Mercury a fost recunoscut pentru calitățile vocale remarcabile de tenor (putând cânta și în regim de bariton), acoperind patru octave, cât și pentru prestațiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaționale, printre care se pot enumera Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions și Crazy Little Thing Called Love.
Freddie Mercury a murit în urma unor complicații ale sistemului imunitar cauzate de infectarea cu virusul care cauzează Sindromul Imunodeficienței Dobândite. În anul 2001 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.
„Marca” Queen a reușit să vândă până în prezent aproape o jumătate de miliard de albume.[14] Trupa a petrecut mai multe săptămâni în UK Album Chart decât oricine altcineva în istoria muzicii, mai mult decât chiar The Beatles.[15] Două dintre cântecele lui Freddie — We Are the Champions și Bohemian Rhapsody — au fost recunoscute drept cele mai bune cântece din toate timpurile de asociații importante precum Sony Ericsson și Guinness World Records.[16][17]
În 2006, Time Asia l-a clasificat pe Mercury drept una dintre cele mai importante personalități ai ultimilor 60 de ani.[18] Pe de altă parte, Mercury a fost criticat că și-a ținut secretă originea, preferințele sexuale și îmbolnăvirea de SIDA.
PRIMII ANI[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Freddie Mercury pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, s-a născut pe insula africană Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum parte a Tanzaniei. Părinții săi, Bomi Bulsara și Jer Bulsara erau perși din India care practicau religia antică zoroastriană.[19] Mercury avea o soră mai mică, pe nume Kashmira.[20]
Mercury a fost trimis în India la vârsta de 7 ani pentru a merge la Saint Peter's Boys School, o școală pentru băieți din Panchgani lângă Bombay.[21] La St. Peter's, a fost un elev strălucit care a excelat la sport și a învățat să cânte la pian. La școală, a format o formație, denumită The Hectics, unde el cânta la pian. Tot la St. Peter's a început să-și spună „Freddie”. Mercury a rămas în India în copilărie, locuind cu bunica și mătușa lui. Și-a completat educația în India la St. Mary's (ISC) High School în Mazagon înainte sa se întoarcă în Zanzibar.[22]
La vârsta de 17 ani, Mercury și familia sa au fost forțați să plece din Zanzibar în Anglia ca rezultat a Revoluției din Zanzibar.[23] Familia s-a mutat într-o casa mică la periferia orașului Feltham în afara Londrei. Mercury s-a înscris la Isleworth Polytechnic (în prezent West Thames College) în Vestul Londrei unde a studiat arta. În cele din urmă, a obținut o diplomă în artă și design grafic la Ealing Art College, folosind ulterior aceste abilități pentru a construi emblema trupei Queen. Mercury a rămas cetățean britanic până la sfârșitul vieții.
După absolvire, Mercury s-a alăturat mai multor formații și a vândut haine second hand în piața Kensington din Londra și a lucrat și la Aeroportul Heathrow. Prietenii din acele vremuri și-l amintesc pe Mercury drept un elev tăcut și timid care se arăta foarte interesat de muzică.[24] În 1969, a devenit membru fondator al formației Ibex, care s-a numit apoi Wreckage. Când aceasta s-a despărțit în luna octombrie a aceluiași an, s-a alăturat formației Sour Milk Sea ca solist. La începutul anului 1970, s-a destrămat și acest grup.[25]
În luna aprilie a aceluiași an, Mercury s-a alăturat chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor, care fuseseră în formația Smile. În ciuda protestelor colegilor săi, Mercury a ales numele „Queen” pentru noua formație. Tot în această vreme și-a schimbat și numele de familie din Bulsara în Mercury.[26]
MUZICIAN[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Cântăreț[modificare | modificare sursă]
Considerat ca fiind unul din cei mai buni căntăreți din toate timpurile,[27][28][29] Freddie Mercury avea o voce deosebită și distinctivă, incluzând un ambitus de 4 octave.[30][31][32] Deși vorbea pe tonalități de bariton, el cânta majoritatea melodiilor ca tenor. Soprana spaniolă Montserrat Caballé, cu care Mercury a înregistrat un album, a spus că „diferența dintre Freddie și toți ceilalți căntăreți rock este vocea”. [33]
Compozitor[modificare | modificare sursă]
Mercury a compus zece melodii din cele șaptesprezece de pe albumul „Greatest Hits” al formației Queen: „Seven Seas of Rhye”, „Killer Queen”, „Bohemian Rhapsody”, „Somebody to Love”, „Good Old-Fashioned Lover Boy”, „We Are the Champions”, "Bicycle Race”, „Don't Stop Me Now”, „Crazy Little Thing Called Love”, și „Play the Game”. Dar prin anii optzeci, toți cei patru membri ai formației compuneau hituri. Cel mai notabil aspect al melodiilor sale este faptul că acesta introducea în melodii diverse stiluri de muzică, printre care se numărau rock, heavy metal, pop, dar și disco. În comparație cu mulți compozitori de muzică rock, Mercury tindea să compună melodii complexe. De exemplu, „Bohemian Rhapsody” este compusă din foarte multe note.[34] Pe de altă parte, „Crazy Little Thing Called Love” este alcătuită din foarte puține note.Mercury compunea deseori armonii complicate.[35] El a compus majoritatea melodiilor la pian, alegând deseori note greu de realizat de colegul de trupă, chitaristul Brian May.
Cântărețul Axl Rose (de la Guns N' Roses) vorbea astfel despre talentul de compozitor al lui Mercury: „Dacă nu aveam melodiile lui Freddie Mercury când eram copil, nu știu unde aș fi acum. M-a învățat multe lucruri despre muzică. Mi-a deschis mintea. Nu am avut un profesor mai bun în viață decât el.”[36]
Cântăreț live[modificare | modificare sursă]
Mercury este recunoscut pentru prestațiile live, care erau de obicei pe stadioane mari. El a arătat un stil teatral care deseori invoca o mare participare a publicului. Una din cele mai notabile performanțe al lui Mercury cu Queen a avut loc la Live Aid în 1985, când un stadion întreg de 72,000 de oamenii au bătut din palme și au cântat. Performanța celor de la Queen la acest eveniment a fost declarată de mulți specialiști drept cel mai bun concert din toate timpurile. Într-o relatare a evenimentelor de la Live Aid în 2005, un critic a scris, „Cei care compun liste cu cei mai buni cântăreți și îi plasează pe Mick Jagger, Robert Plant pe primele locuri fac o mare greșeală. Freddie, evidențiat de prestația de la Live Aid, este de departe cel mai «zeu» dintre toți.”[37]
Formația Queen a fost prima care a cântat pe stadioanele din Africa de Sud pentru audiențe mixte (nesegregate), depășind recordul numărului de oameni prezenți la un concert pe stadionul Morumbi din Sao Paulo în 1981.[38] În 1986, Queen a fost prima care a cântat în spațiul comunist, unde a concertat în fața a 80.000 de oameni la Budapesta.[39] Ultimul concert al lui Mercury cu Queen a avut loc în ziua de 9 august 1986 la Knebworth House în Anglia unde a atras în jur de 150.000 de oameni. Starul rock David Bowie, care a participat la Concertul tribut Freddie Mercury și a înregistrat melodia Under Pressure cu Queen a spus despre Mercury: „Dintre toți cântăreții rock, Freddie a dus-o peste măsură.” ... „A dus-o peste măsură și, desigur, am admirat mereu un bărbat care poarta pantaloni strâmți. L-am văzut într-un concert o singură dată și, după cum se spune, era un om care putea ține mulțimea în propria palmă. Putea oricând să transforme un clișeu într-un avantaj.”[36]
Instrumentist[modificare | modificare sursă]
Mercury cânta la pian în multe din melodiile cunoscute ale trupei Queen. Artistul folosea mereu piane în concerte, iar în studio cânta la pian, dar și la diverse alte instrumente cu clape, din familia pianului. Începând cu anul 1979 a început să folosească sintetizoare în studio. Fiind un pianist excelent, nu este de mirare că toate contribuțiile sale erau de obicei foarte originale, uneori indicând doar menținerea ritmului. Printre exemplele notabile pot fi enumerate „Killer Queen”, „Bohemian Rhapsody”, „Good Old Fashion Lover Boy”, „We Are the Champions”, „My Melancholy Blues” și „Don't Stop Me Now”, care pare a fi melodia care îi arată cel mai mult talentul de pianist. După spusele colegului de trupă Brian May, Mercury nu era mulțumit de abilitățile sale la pian și a început să nu mai folosească instrumente. Unele din ultimele contribuții la pian ale lui Mercury au fost melodiile „It's a Hard Life” de pe albumul The Works sau „The Miracle” de pe albumul cu același nume.[40]
Influențe[modificare | modificare sursă]
Ca și tânăr băiat în India, Mercury a primit o pregătire formală la pian până la vârsta de 9 ani.Mai târziu, când locuia în Londra, a învățat să cânte la chitară.Multă dintre muzica care îi plăcea era orientată spre chitară: artiștii lui preferați de atunci erau: the WHO, the Beatles,Jimi Hendrix, David Bowie și Led Zeppelin. Deseori nu avea destulă încredere în abilitățile sale de a cânta la cele două instrumente, iar din începuturile anilor 80 a început să folosească invitați pianiști.Cel mai notabil, Mercury l-a ajutat pe Fred Mandel( un muzician canadian, care a lucrat cu Pink Floyd, Elton John și Supertramp, în primul său proiect solo. Din 1982 Mercury a colaborat cu Morgan Fisher (care a cântat alături de Queen în concert pe parcursul Hot Spice leg), iar începând din 1985 a colaborat cu Mike Moran (în studio)și cu Spike Edney (în concert).
Pe vremea când era copil, Mercury asculta multă muzică indiană, și una din primele lui influențe a fost Lata Mangeshkar, pe care a avut oportunitatea de a o vedea live în India.[41] Conform revistei Record Collector, după mutarea în Anglia, Mercury a devenit fan al lui Jimi Hendrix, John Lennon și The Beatles.[42] Mercury a spus despre Hendrix: „Jimi Hendrix este foarte important. Este idolul meu.”[43] Altă influență a lui Freddie a fost actrița și cântăreața Liza Minnelli. Într-un interviu din 1975, a spus despre Minnelli: „Liza, în termeni de talent, se joacă. Ea are energie și vigoare, pe care o răspândește pe scenă, și felul în care se transmite publicului constituie o bună influență. Se pot învăța multe de la ea.” [43] În cele din urma, Mercury a fost un fan al lui Elvis Presley. El a scris melodia „Crazy Little Thing Called Love” drept omagiu adus lui Presley și a cântat melodii precum Jailhouse Rock în timpul concertelor.
CARIERA SOLO[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
În plus, față de producțiile sub marca Queen, Mercury a lansat două albume solo, Mr. Bad Guy și Barcelona, lansate în 1985, respectiv 1988. Mr. Bad Guy a fost un album orientat mai mult spre pop care includea muzică disco și dance. Albumul Barcelona a fost realizat de Freddie în colaborare cu cântăreața de operă Montserrat Caballé, pe care Mercury o admira mult și demult.
Primul efort al lui Mercury de a produce un proiect solo a fost melodia Love Kills lansată în 1984, dedicată filmului Metropolis, al lui Fritz Lang, din anul 1926. Melodia, produsă de Giorgio Moroder, a debutat pe locul 10 topurile britanice (UK charts).[44]
Deși a debutat în top zece din UK Album Chart,[44] Mr. Bad Guy nu a fost considerat a fi un succes comercial în comparație cu albumele Queen. În 1993, un remix al melodiei „Living on My Own”, un single de pe album, a ajuns pe locul 1 în UK Singles Chart.[45] Cu această melodie Mercury a câștigat trofeul Ivor Novello Award. Criticul Ed Rivadavia descrie Mr. Bad Guy ca fiind „uluitor de la început la sfârșit” și și-a exprimat părerea că Mercury „a explorat cu acest album tărâmuri neatinse”.[46] În mare, în album au fost des folosite sintetizoare într-un mod necaracteristic pentru Queen, având însă influențe de pe albumele Queen: Hot Space și porțiuni de pe albumul The Works.
Barcelona, cântec înregistrat cu soprana spaniolă Montserrat Caballé, combină elemente de muzică modernă și muzică de operă. Mulți critici au fost nesiguri ce să comenteze despre album, iar un critic a numit albumul ca fiind „cel mai bizar album al anului”.[47] Caballé, pe de altă parte, consideră albumul ca fiind unul din cele mai mari succese ale carierei sale. Melodia „Barcelona” a debutat pe locul 8 în UK charts și a fost un mare hit în Spania.[48]
În plus față de cele două albume solo, Mercury a lansat alte single-uri, incluzând versiunea proprie a hitului „The Great Pretender” de The Platters, melodie care a debutat pe locul 5 în Anglia.[49] în septembrie 2006, o compilație cu melodii realizate de Mercury în cariera sa solo a fost lansată în onoarea a cea ce ar fi fost împlinirea de 60 de ani ai artistului. Albumul a debutat pe locul 10 în UK Album Chart.[50]
Peste mai mulți ani, unele albume ale lui Mercury au crescut mult în valoare. De exemplu, un single japonez a melodiei „Guide Me Home” de pe albumul Barcelona valorează acum aproape 1.000 de lire sterline (2.000 de dolari).[51]
VIAȚA PERSONALĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
La începutul anilor 1970, Mercury avea o relație de lungă durată cu prietena Mary Austin, cu care locuia de mulți ani. Oricum, pe la mijlocul anilor 1970 cântărețul a început o relație cu un producător de la Elektra Records, ceea ce a rezultat finalul relației sale cu Austin.[52] Cei doi au rămas însă prieteni de-a lungul anilor, iar Mercury adesea a spus despre Austin că a fost singurul prieten adevărat. Într-un interviu din 1985, Mercury a spus despre Austin, „Toate iubirile mele m-au întrebat de ce nu o pot înlocui pe Mary (Austin), dar este pur și simplu imposibil. Singurul prieten pe care îl am este Mary, și nu vreau pe altcineva. Pentru mine, ea a fost precum o nevastă. Pentru mine a fost precum o căsătorie. Credem unul în celălalt, este destul pentru mine. Nu aș putea să mă îndrăgostesc de un barbat așa cum am iubit-o pe Mary.”[53] Mercury a scris multe melodii despre Austin cea mai notabilă fiind "Love Of My Life." [40]
La începutul anilor 1980, a avut o relație amoroasă cu actrița austriacă Barbara Valentin,[54] care a apărut în videoclipul piesei „It's a Hard Life”.[55] În 1985, își începuse deja o nouă relație pe termen lung cu Jim Hutton, un coafor. Hutton, care a descoperit la rândul său, în 1990, că este seropozitiv,[56] a trăit cu Mercury în ultimii șase ani ai vieții acestuia, l-a îngrijit când a fost bolnav și a fost prezent lângă patul lui când a murit. Hutton a susținut că Mercury a murit purtând o verighetă pe care i-o dăduse el.[56] Hutton a murit de cancer la 1 ianuarie 2010.[57]
Deși și-a cultivat o personalitate de scenă extravagantă, Mercury era timid și retras, mai ales în preajma persoanelor pe care nu le cunoștea bine.[58][59][60] El a dat foarte puține interviuri. Odată, el a spus despre el însuși: „când cânt, sunt extrovertit, dar pe dinăuntru sunt cu totul alt om”.[61]
MOARTEA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Conform cărții lui Jim Hutton, Mercury and Me, Mercury a fost diagnosticat cu SIDA în primăvara anului 1987, puțin după Paște.[62] În același an, Mercury a declarat că testul său a ieșit negativ.[59] În ciuda negațiilor, presa britanică a continuat zvonurile în anii următori, din cauza stării psihice și aparenței fizice a lui Mercury, din ce în ce mai slăbit și mai subțire, precum și din cauza lipsei de turnee a celor de la Queen.[63] Până la sfârșitul vieții sale, Mercury fusese urmărit de fotografii de scandal, de tip paparazi, în timp ce tabloidul The Sun susținea că Mercury este grav bolnav. Apariția sa din ultimul său videoclip, „These Are the Days of Our Lives”, le-a confirmat suspiciunile.
Mercury a continuat să înregistreze melodii în studio până cu o lună înainte de a muri în noiembrie 1991. În ultimul său an de viață, Queen era la apogeul succesului, albumul Innuendo intrând în topurile britanice pe locul întâi și vânzându-se în 250.000 de exemplare doar în prima săptămână de la lansare.[64]
Pe data de 22 noiembrie, 1991, Mercury l-a chemat pe managerul trupei Queen la el acasă în Kensington, pentru a discuta o declarație publică. A doua zi, 23 noiembrie, următorul anunț a fost făcut din partea lui Freddie Mercury:
“ | „În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv și că am SIDA. Am simțit că este corect să țin această informație doar pentru mine până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru ca prietenii și fanii mei din toată lumea să afle adevărul și sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine și sunt cunoscut pentru lipsa de interviuri. Vă rog să înțelegeți că această politică va continua.” | ” |
Puțin după 24 de ore de la declarația de presă, Mercury a murit pe data de 24 noiembrie 1991 la vârsta de 45 de ani. Cauza decesului a fost bronhopneumonie cauzată de SIDA.[65] Deși el nu participase de ani de zile la slujbe religioase, înmormântarea lui Freddie a fost făcută de un preot zoroastrian. Cântărețul Elton John și membrii rămași din formația Queen au luat parte la înmormântare. El a fost incinerat la cimitirul Kensal Green, iar cenușa sa a fost împrăștiată pe malurile lacului Geneva, lângă Montreux, Elveția, locul unde Freddie și-a petrecut ultimii ani din viață. Prin testament, Mercury i-a lăsat lui Austin jumătate din avere, iar cealaltă jumătate părinților și surorii lui. El i-a mai lăsat bucătarului său 500.000 de lire, 500.000 de lire asistentului, 100.000 de lire șoferului și 500.000 de lire partenerului său Jim Hutton. Mary Austin a moștenit casa acestuia, unde locuiește acum împreună cu familia sa.[65]
CRITICA ȘI CONTROVERSA[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Deși Queen avea mult succes comercial, formația primea impresii slabe de la criticii rock și de la reviste precum NME și Rolling Stone. Începând cu anii '70, mulți critici au îmbrățișat mișcarea punk rock.[66] Un critic de la Rolling Stone și-a spus părerea despre albumul trupei din 1974: Queen II (jumătate a fost scris de Mercury) a avut „complexitate compoziționala abruptă și fără rost, și lipsă de melodie.”[67]
În legătură cu orientarea sexuală și SIDA[modificare | modificare sursă]
Mercury era bisexual recunoscut.[68][69][70] Deși unii critici au susținut că el a ascuns publicului orientarea sa sexuală. [59][71][72].[73][74]
Adesea se distanța de partenerul lui, Jim Hutton, în timpul evenimentelor mondene din anii 1980.[56] Un ziarist de la o publicație online pentru homosexuali considera că publicul ar fi fost excesiv de naiv în această chestiune: „... orientarea sa sexuală pare să fi trecut vreme de zeci de ani peste capetele publicului și analiștilor care îl priveau (homo- și heterosexuali)”.[75] John Marshall de la Gay Times scria și el în 1992: „nu se temea să-și exprime public homosexualitatea, dar nu era dispus să-și analizeze sau să-și justifice «stilul de viață» ... Freddie Mercury parcă spunea lumii: «Sunt ceea ce sunt. Și ce?» Asta în sine era pentru mulți o declarație.”[76]
Mercury și-a ascuns publicului infectarea cu HIV timp de mai mulți ani, și s-a sugerat că ar fi putut strânge mulți bani pentru cercetările în domeniu și ar fi mediatizat flagelul vorbind sincer despre situația sa și despre lupta cu boala.[77][78]
Etnicitatea[modificare | modificare sursă]
Mercury a fost criticat pentru faptul că și-a ascuns etnicitatea indiană de public. Colegul de trupă Roger Taylor a sugerat că Mercury a făcut acest lucru pentru că acesta considera că nu se potrivește cu statutul său de persoană publică.[79][80]
Controverse[modificare | modificare sursă]
Mercury și Queen au fost aspru criticați la mijlocul anilor 1980 pentru faptul că au susținut concerte în Sun City, provincia North West, un complex luxos turistic din Africa de Sud. În ciuda faptului că muzicienii britanici au dorit să cânte, au prevăzut în contract și au cântat în fața unor audiențe mixte, ne-segregate, ca rezultat a acestor spectacole, formația Queen și componenții săi au fost plasați de Națiunile Unite pe lista neagră a artiștilor care au încălcat boicotul regimului de apartheid și au fost aspru criticați în reviste precum NME.[81] Criticii de specialitate și publicul american i-au ignorat apoi pe Mercury, Deacon, May și Taylor până în 1991, anul morții lui Freddie, după care refluxul refuzului și ignorării lor a devenit fluxul creșterii extraordinare a recunoașterii celor patru muzicieni.
Controversele au reapărut în 1999 când pe timbrele regale al Regatului Unit a apărut în onoarea lui Mercury timbrul Millennium Stamp, timbru pe care apărea Mercury.[82] Un jurnalist și-a exprimat părerea că Mercury avea „un stil de viață degenerat”, făcându-l nepotrivit pentru timbru.[83] Tot din cauza timbrului au apărut și mai multe controverse pentru că pe fundal apărea și membrul trupei Queen, Roger Taylor. La acea vreme, membrii familiei regale erau singurele persoane care apăreau pe timbrele din Regatul Unit, deși acest lucru s-a schimbat de atunci.
O altă controversă a apărut în august 2006, când organizația numită Islamic Mobilization and Propagation a adresat o petiție ministerului culturii din Zanzibar, ca marea sărbătoare a ceea ce ar fi fost a 60-a aniversare a lui Mercury să fie anulată. Organizația s-a plâns de diverse aspecte ale organizării evenimentului, incluzând că Mercury nu a fost un adevărat zanzibarian și că acesta a trăit o viață homosexuală care nu respectă legile islamului, religia dominantă a insulei. Organizația pretindea că asocierea lui Mercury cu Zanzibar degradează insula.[74] Sărbătoarea a fost prin urmare anulată.
MOȘTENIREA LĂSATĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Popularitate[modificare | modificare sursă]
În Regatul Unit, formația Queen a petrecut mai multe săptămâni în topurile britanice decât orice altă formație sau cântăreț (inclusiv Beatles și Elvis Presley),[84] în timp ce albumul Greatest Hits este cel mai vândut album din toate timpurile în Anglia.[85]
După mai multe estimări, vânzările mondiale ale trupei sunt de aproximativ jumătate de miliard de copii.[86] Două dintre melodiile lui Mercury, „We Are the Champions” și „Bohemian Rhapsody”, au fost votate ca fiind cele mai bune melodii din toate timpurile în diverse sondaje importante susținute de Sony Ericsson și Guinness World Records.[16][17] Primul a fost pentru a determina melodia preferată la nivel mondial, iar al doilea sondaj pentru cea mai populară melodie în Regatul Unit.
Cauza creșterii popularității formației Queen după moartea lui Mercury este necunoscută. În Statele Unite, unde popularitatea celor de la Queen scăzuse în anii 1980, din motive prezentate, vânzările albumelor au crescut fabulos în 1992, în următorul an de la moartea lui Mercury.[87] În 1992, un critic a spus că faptul că formația Queen și-a pierdut un membru și astfel a devenit „fost star” a crescut popularitatea grupului în SUA.[88] În aceeași perioadă, a fost lansat filmul Wayne's World, care includea melodia „Bohemian Rhapsody”, în timp ce toate albumele Queen erau refăcute pentru CD-uri în Statele Unite.
Omagiu[modificare | modificare sursă]
- În Montreux, Elveția, a fost dezvelită o statuie a lui Freddie Mercury realizată de Irena Sedlecka, ca omagiu adus artistului. Începând cu anul 2003, fani din întreaga lume se adună anual că să aducă un omagiu cântărețului în zilele de 1 și 2 septembrie.[89] Un timbru regal a fost tipărit în onoarea lui Freddie, timbrul făcând parte din seria Millennium Stamp.[90]
- Un asteroid din centura principală, descoperit la Observatorul La Silla din Chile, în anul decesului lui Freddie Mercury, a primit denumirea de 17473 Freddiemercury, în onoarea acestuia, cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a zilei sale de naștere.
- În anul 2016, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a zilei de naștere a artistului, sora lui Freddie Mercury, Kashmira Cooke împreună cu chitaristul Brian May au dezvelit o placă memorială, pentru comemorarea artistului, situată la casa acestuia din Londra.
Importanța în istoria SIDA[modificare | modificare sursă]
Moartea lui Freddie Mercury a reprezentat un moment important în istoria SIDA.[91] În primăvara anului 1992, membrii rămași în viață din formația Queen au fondat The Mercury Phoenix Trust și au organizat Concertul tribut Freddie Mercury pentru prevenirea SIDA.[92] Concertul, care a avut loc pe Wembley Stadium în fața a 72.000 de oameni, a inclus nume mari din lumea muzicii, precum: Robert Plant, Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N' Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard și Liza Minnelli. Concertul a fost transmis în 76 de țări și a înregistrat o audiență de peste 1 miliard de telespectatori.[93]
Apariții pe liste de persoane notabile[modificare | modificare sursă]
Mai multe sondaje de opinie efectuate în primul deceniu al secolului al XXI-lea arată că reputația lui Freddie Mercury a crescut după moartea sa. Într-un sondaj din 2002 realizat cu scopul de a afla care este considerat a fi cel mai mare britanic din istorie, Mercury a ieșit pe locul 58 la emisiunea 100 Greatest Britons, realizată de BBC.[94] El figurează și pe locul 52 într-un sondaj național japonez din 2007 al „celor mai influenți 100 de eroi”.[95] Deși fusese criticat de activiștii pentru drepturile homosexualilor pentru că și-a ascuns boala, autorul Paul Russell l-a inclus pe Mercury în cartea sa The Gay 100: A Ranking of the Most Influential Gay Men and Lesbians, Past and Present. (Cei 100 de homosexuali: un clasament al celor mai influenți homosexuali și lesbiene din prezent și trecut)[96] Printre alți artiști de pe lista lui Russell se numărau și Liberace și Rock Hudson. În 2006, revista Time Asia l-a denumit „unul din cei mai influenți eroi asiatici din ultimii 60 de ani”: articolul scria despre Mercury că a „realizat în muzica pop ceea ce alți indieni—cum ar fi Salman Rushdie și Vikram Seth – au realizat în literatură: au luat arta colonizatorului și au reprezentat-o într-o manieră mai bogată și mai sclipitoare decât credeau alți anglofoni că se poate.”[73] În 2008, revista Rolling Stone l-a clasat pe Mercury pe locul 18 în lista primilor 100 de cântăreți din toate timpurile.[97]
Apariții în filme și televiziune
Filmul biografic "Bohemian Rhapsody" din 2018 a fost, la data apariției, cel mai mare brut muzical biografic din toate timpurile. Mercury a fost jucat de Rami Malek, care a primit premiile: Academy, BAFTA, Golden Globe și Screen Actors Guild pentru cel mai bun actor, în performanța sa.Deși filmul a primit păreri mixte și inacurități istorice, a câștigat Golden Globe pentru Best Motion Picture-Drama.
Mercury a apărut ca și caracter suport în drama televizată BBC, Best Possible Taste: The Kenny Everett story, difuzată pentru prima oară în octombrie 2012. A fost jucat de actorul James Floyd. A fost jucat de actorul John Blunt în Marea Britanie pe Channel 5, în noiembrie 2016.Chiar dacă programul a fost criticat pentru atenția asupra vieții amoroase și sexuale ale cântărețului, performanța lui Blunt și asemănarea cu cântărețul a primit laude.
* 1948:
Benita Ferrero-Waldner | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (72 de ani) Salzburg, Austria |
Căsătorită cu | Wolfgang Sterr (1974–1983) Francisco Ferrero Campos (1993–prezent) |
Cetățenie | Austria |
Religie | Romano-catolicism |
Ocupație | diplomat jurist politiciană |
Locul desfășurării activității | Viena |
Comisar european pentru comerț și politica de vecinătate | |
În funcție 1 decembrie 2009 – 9 februarie 2010 | |
Președinte | José Manuel Barroso |
Precedat de | Catherine Ashton (comerț) Ea însăși (relații externe și politica de vecinătate) |
Succedat de | Karel De Gucht (comerț) Štefan Füle (Comisar european pentru extindere și politica de vecinătate) |
Comisar european pentru relații externe și politica de vecinătate | |
În funcție 22 noiembrie 2004 – 1 decembrie 2009 | |
Președinte | José Manuel Barroso |
Precedat de | Chris Patten |
Succedat de | Catherine Ashton (înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate) Ea însăși (comerț și politica de vecinătate) |
Ministru al Afacerilor Externe al Austriei | |
În funcție 4 februarie 2000 – 20 octombrie 2004 | |
Precedat de | Wolfgang Schüssel |
Succedat de | Ursula Plassnik |
Premii | Ordinul Leopold al II-lea în grad de Mare Cruce[*] Ordinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*] Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania[*] Ordinul Norvegian Regal de Merit în grad de Mare Cruce[*] Comandor al Legiunii de Onoare[*] Megalόstafros tou tagmatos tis Timis[*] Ordinul Steaua Polară în grad de mare cruce[*] Ordinul Soarele Perului în grad de mare cruce[*] |
Partid politic | Partidul Popular Austriac |
Alma mater | Universitatea din Salzburg |
Profesie | Jurist |
Prezență online | |
Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Benita Ferrero-Waldner (n. 5 septembrie 1948) este o diplomată și politiciană austriacă, membră a Partidului Popular Austriac (ÖVP). Ea a activat în funcția de Ministru al Afacerilor Externe al Austriei între 2000–2004 și a fost candidatul Partidului Popular Austriac la alegerile prezidențiale din 2004, pe care le-a pierdut la limită cu 47,6% din voturi. De asemenea Benita Ferrero-Waldner a activat ca Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate între 2004 și 2009, și ca Comisar european pentru comerț și politica de vecinătate from 2009 to 2010.
* 1951: Paul Breitner (n. 5 septembrie 1951, la Kolbermoor, Bavaria) este un fost fotbalist german, selecționat de 48 de ori în echipa națională a țării sale. În prezent, este jurnalist și are funcția de consilier al clubului de fotbal Bayern München.
* 1952: Christopher Beazley (n. 5 septembrie 1952) este un om politic britanic, membru al Parlamentului European în perioadele 1984-1989, 1989-1994, 1999-2004 și 2004-2009 din partea Regatului Unit.
* 1959: Florin-Costin Pâslaru este un politician român, deputat în Parlamentul României în mandatul 2012-2016 din partea USL Galați.
* 1960:
Claudiu Istodor | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (60 de ani) Timișoara, România |
Copii | Tudor Istodor |
Cetățenie | România |
Ocupație | actor actor de film |
Activitate | |
Alma mater | Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București |
Prezență online | |
Modifică date / text |
Claudiu Istodor (n. , Timișoara, România) este un actor român de film, radio, scenă, televiziune și voce. Totodată actorul este recunoscut pentru rolul său din serialul de succes „Sacrificiul” difuzat de Antena 1.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Claudiu Istodor s-a născut în Timișoara. A studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru și Oana Pellea. În clasa Olgăi Tudorache, colegii săi au fost Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Marina Procopie, Radu Duda, Mihai Verbițchi, Patricia Grigoriu și Dan Bădărău.
După absolvirea Institutului a fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a activat până în 1988. Din 2000 până în 2006 a fost actor la Teatrul Național București. Din 2006 este actor la Teatrul Mic din București.[1]
În cinematografie a debutat în 1983, cu pelicula „Dreptate în lanțuri”.
A fost căsătorit cu Maia Morgenstern, cu care are un băiat, Tudor Aaron Istodor, actor.[2]
DUBLAJ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Uimitoarea lume a lui Gumball Directorul Brown (Cartoon Network)
- Un show obișnuit alte voci (Cartoon Network)
- Robin Hood: Năzbâtii în Sherwood (Boomerang)
- Batman: Neînfricat și cutezător Batman (Cartoon Network)
- Teen Days Kay (Megamax)
- Aventurile lui Jackie Chan Jackie Chan
- Grim & Evil Grim
- Copiii de la 402 Domnul Bessel
- Piratul Jack cel Teribil Jack Piratul
Sergei Loznitsa | |
Loznitsa at the 2010 Karlovy Vary International Film Festival | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (56 de ani) Baranovichi, Brest Voblast, Belorussian SSR, Soviet Union |
Cetățenie | Ucraina |
Ocupație | Film director |
Activitate | |
Alma mater | Institutul de Cinematografie Gherasimov Kîiivskîi politehnicinîi instîtut[*] |
Ani de activitate | 1996–present |
Semnătură | |
Prezență online | |
Site web Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Sergei Loznitsa (belarusă Сяргей Уладзіміравіч Лазніца, rusă Серге́й Влади́мирович Лозни́ца, ucraineană Сергій Володимирович Лозниця) (n. 5 Septembrie 1964) regizor ucrainean[1] cunoscut atât pentru filmele sale documentare, cât și pentru cele de ficțiune.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Loznitsa s-a născut pe 5 septembrie 1964 în orașul Baranovichi, în Belarus. În acea perioadă Belarusul făcea parte din Uniunea Sovietică. Mai târziu, familia Loznitsa s-a mutat la Kiev, Ucraina, unde Loznitsa a terminat liceul.[2]
În 1987 a absolvit Institutul Politehnic din Kiev ca matematician. Între 1987 și 1991 a lucrat la Institutul de Cibernetică. A dezvoltat sisteme de expertiză, sisteme de creare a proiectării și de lucru pe inteligența artificială. În același timp, a lucrat ca traducător din japoneză.
În 1991 a intrat în Institutul de Cinematografie Gerasimov, în departamentul de regie de filme de teatru clasa Nanei Djordjadze.[3]
Din 2000 a lucrat ca regizor de film documentar în Sankt Petersburg. În 2001 s-a mutat cu familia sa în Germania.
În 2010, filmul său My Joy a fost selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Cannes.[4] Filmul său In the Fog (ro. În ceață) a concurat pentru Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes 2012.[5][6] Maidan a avut premiera mondială într-o proiecție specială la Cannes în mai 2014, filmul expune obiectiv recordul protestelor din 2013-14 de la Kiev și suprimarea violentă a acestora.[7]
FILMOGRAFIE SELECTIVĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- 2010 Счастье мое / My Joy
- 2012 В тумане / In the Fog
- 2014 Майдан / Maidan
- 2015 Событие / The Event
- 2016 Аустерлиц / Austerlitz
- 2017 Лагідна / A Gentle Creature
- 2018 Донбас / Donbass
- 2019 State Funeral
Premii[modificare | modificare sursă]
- Kraków Film Festival, Bronze Dragon (Segodnya My Postroim Dom, 1996)
- Kraków Film Festival, Golden Dragon - Mențiune specială (Polustanok, 2000)
- International Short Film Festival Oberhausen, Marele Premiu (Portret, 2002)
- Dok Leipzig, Silver Dove (Portret, 2002)
- Karlovy Vary International Film Festival, Cel mai bun documentar - Mențiune specială (Portret, 2003)
- Nika Award Cel mai bun documentar (Blokada, 2006)
- Kraków Film Festival, Golden Dragon (Blokada, 2006)
- Karlovy Vary International Film Festival, Cel mai bun documentar (Artel, 2007)
- Jihlava International Documentary Film Festival, Cel mai bun documentar din Europa Centrala si de Est (Artel, 2007)
- Kraków Film Festival, Golden Horn (Predstavlenie, 2008)
- Yerevan International Film Festival, Silver Apricot - Special Prize (My Joy, 2010)
- Kinotavr, Cel mai bun Regizor (My Joy, 2010)
- Tallinn Black Nights Film Festival, Marele Premiu (My Joy, 2010)
- Cannes Film Festival, FIPRESCI Award (In the Fog, 2012)
- Yerevan International Film Festival, Golden Apricot (In the Fog, 2012)
- Kraków Film Festival, Golden Dragon (Pismo, 2013)
- Ann Arbor Film Festival, Premiul Michael Moore (The Event, 2016)
- Traverse City Film Festival, Premiul Buzz Wilson (Austerlitz, 2016)
- Cannes Film Festival, Un Certain Regard Award /Cel mai bun Regizor (Donbass, 2018)[8]
- Cairo International Film Festival, Silver Pyramid (Donbass, 2018)[9]
A primit Balonul de Aur în 1996 când a câștigat cu Germania Campionatul European de Fotbal
* 1968:
Simon Hix | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (52 de ani)[1] |
Cetățenie | Regatul Unit |
Ocupație | politolog[*] |
Activitate | |
Alma mater | Institutul Universitar European Școala de Economie și Științe Politice din Londra |
Organizație | Școala de Economie și Științe Politice din Londra Brunel University[*] |
Premii | Fellow of the British Academy[*] Fellow of the Royal Society of Arts[*] |
Prezență online | |
cont Twitter | |
Modifică date / text |
Simon Hix (n. 5 septembrie 1968) este un politolog britanic care deține profesura de politici europene și comparate la universitatea London School of Economics and Political Science. Este autorul unor cărți despre Uniunea Europeană, precum What's Wrong with the European Union and How to Fix It[2] (tr. română Ce-i în neregulă cu Uniunea Europeană și cum se poate repara), "Democratic Politics in the European Parliament" (tr. română Politică democratică în Parlamentul European, împreună cu Abdul Noury și Gérard Roland) și manualul "The Political System of the European Union" (tr. română Sistemul politic al Uniunii Europene).
A obținut doctoratul în științe politice și sociale la European University Institute din Florența în 1995 și a conferențiat despre politica europeană la Universitatea Brunel între 1996-1997, înainte de a ajunge la London School of Economic în 1997.[3] Principalele sale câmpuri de cercetare sunt studiul votului în parlamente, studiul instituțiilor democratice și politica Uniunii Europene.[4][5]
* 1971:
Mariana Durleșteanu (n. 5 septembrie 1971, Chișinău) este o economistă, diplomată și politiciană din Republica Moldova, care a fost ministru al finanțelor Republicii Moldova (2008 - 2009) și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie (2004 - 2008).
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Mariana Durleșteanu s-a născut la data de 5 septembrie 1971, în municipiul Chișinău. A urmat cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1990-1995), specializându-se în contabilitate și informatică de gestiune, apoi a urmat un masterat în administrarea afacerilor organizat de Centrul Internațional de Dezvoltare, Școala de management din orașul Bled, Slovenia (2000) și studii postuniversitare în specialitatea reforma economică și guvernamentală la Universitatea Westminster din Londra (2007-2008).
Ulterior, a urmat cursuri de specializare organizate de Banca Mondială („Procedurile de procurări și rambursări pentru împrumuturile BIRD”, Kiev, 1996), FMI (Politici și analize macroeconomice, Joint Vienna Institute’s courses, Viena, 1997) și Merrill Lynch (Piața Financiară internațională, operațiuni de capital și piețe, Merrill Lynch’s courses New York, USA, 1997).
Începând din anul 1995, ea a lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor din Republica Moldova. A lucrat ca director al Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale destinate Dezvoltării Sectorului Privat (1999-2001). În iulie 2001 este numită în funcția de viceministru al finanțelor al Republicii Moldova, apoi în aprilie 2002 în cea de prim-viceministru al finanțelor, având ca principalele responsabilități negocierea cu instituțiile financiare internaționale, participarea la elaborarea politicii fiscal-bugetare, la elaborarea strategiei de reducere a sărăciei și creșterii economice, participarea la negocierile Planului de Acțiuni UE-Moldova, la analiza gestionării și restructurării datoriei de stat. De asemenea, a coordonat activitățile următoarelor departamente și domenii: Trezoreria, Datoria de Stat, Tehnologii Informaționale, Supravegherea Asigurărilor, microfinanțării și conlucrarea cu sectorul bancar. În această perioadă, a fost Guvernator alternativ la FMI pentru Moldova și Guvernator la Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare.
În anul 2004 a fost numită în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrare al BCA Banca de Economii și vicepreședinte al Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz [1][nefuncțională]. A participat la summit-ul „Millennium Development Goals” al ONU, la Conferința „Financing for Development” de la Monterrey, la ședințele anuale a FMI și BM, la conferințele organizate de BM, FMI și ONU privind reducerea sărăciei. La data de 17 noiembrie 2004, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit.
În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, la data de 31 martie 2008, Mariana Durleșteanu a fost numită în funcția de ministru al finanțelor în noul guvern format de Zinaida Greceanîi. Primul ministru a justificat desemnarea Marianei Durleșteanu în această funcție prin „înaltul său profesionalism și realizările obținute în domeniul financiar și fiscal în perioadă în care a activat în calitate de prim-viceministru, iar ulterior în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”[2].
Mariana Durleșteanu vorbește fluent limbile rusă și engleză. Este căsătorită și are doi copii.
În anul 2002, în timp ce îndeplinea funcția de viceministru al finanțelor, Mariana Durleșteanu a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.[3]
* 1971: Will Hunt a fost fondatorul formației Skrape și în prezent e toboșarul formației Dark New Day. Până în decembrie 2007 el a cântat live și cu Evanescence
* 1973: Corneliu Papură (n. 5 septembrie 1973) este un antrenor român de fotbal și fost fotbalist, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. După retragerea din activitate, a început cariera de antrenor. Prima echipă pregătită este Alro Slatina.
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
* 1973: Valentin Velcea (n. 5 septembrie 1973, Sadova, România) este un fost fotbalist, actualmente director tehnic la ACS Poli Timișoara.
* 1976:
Tatiana Guțu | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (44 de ani) Odesa, RSS Ucraineană, URSS |
Cetățenie | Ucraina |
Ocupație | gimnastă artistică[*] |
Țară | Statele Unite ale Americii |
Sport | gimnastică artistică |
Titluri și realizări | |
Jocuri olimpice | Jocurile Olimpice de vară din 1992 gymnastics at the 1992 Summer Olympics – women's artistic individual all-around[*] gymnastics at the 1992 Summer Olympics – women's floor[*] gymnastics at the 1992 Summer Olympics – women's uneven bars[*] |
Modifică date / text |
Medalii olimpice | ||
---|---|---|
Gimnastică | ||
Aur | Barcelona 1992 | echipe |
Aur | Barcelona 1992 | individual compus |
Argint | Barcelona 1992 | paralele inegale |
Bronz | Barcelona 1992 | sol |
Campionate Europene | ||
Aur | Nantes 1992 | individual compus |
Aur | Nantes 1992 | sărituri |
Aur | Nantes 1992 | paralele inegale |
Argint | Nantes 1992 | bârnă |
Bronz | Nantes 1992 | sol |
Campionate Mondiale | ||
Aur | Indianapolis 1991 | echipe |
Argint | Indianapolis 1991 | paralele inegale |
Argint | Indianapolis 1991 | bârnă |
Tatiana Guțu (n. n. , Odesa, RSS Ucraineană, URSS) este o gimnastă ucraineană (anterior sovietică), campioană olimpică a Jocurilor Olimpice de vară din 1992. Este cunoscută pentru trucurile sale, unele dintre cele mai dificile în gimnastica artistică. La cincisprezece ani la momentul debutului ei, gimnasta efectua deja exerciții de nivelul gimnastelor experimenate.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a nascut în orașul Odesa într-o familie de origine moldovenească/basarabeană. A început să practice gimnastica la varsta de 6 ani. Ea a devenit membru al echipei olimpice naționale a Uniunii Sovietice în 1988.
GIMNASTICĂ ARTISTICĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Primul ei concurs major a fost Campionatul mondial de Gimnastică artistică din 1991 de la Indianapolis, aici s-a clasat pe locul I cu echipa Uniunii Sovietice, de asemenea a câștigat și 2 medalii de argint (individual) în probele - bare și bârnă. Aici, fiind remarcată pentru dificultate ei, ca una din primele gimnaste din lume care a efectuat dubla săritură Iurcenko.
La începutul anului 1992, Guțu a câștigat probele invidual compus la sărituri și bârnă, la Campionatul European. Fiind cea mai de succes gimnastă a Campionatului, era una din favoritele Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, Guțu (15 ani la moment) a ratat finala acestui eveniment. În preliminariile olimpice, Guțu a căzut de la bârnă, coborând pe locul 9. A fost cît pe ce să câștiga partea opțională a competiției pe echipe, fiind și una din favoritele pentru medalia de aur la bârnă, însă căderea a însemnat ne-calificarea ei.
Deși 36 de gimnaste sau calificat pentru competiția pe echipe, numai 3 concurente din fiecare țară au fost permise în finală, și din cauza căderii lui Guțu, trei concurente din altă echipă unită sau plasat pe o poziție mai sus. Cu toate acestea, antrenorii echipei au considerat că Guțu are mai multe șanse de a aduce acasă aur decât colegile ei, Svetlana Boghinskaia și Rozalia Galieva.
Într-una din cele mai dificile lupte pentru podiu, Guțu a fost într-o cursă strânsă cu americana Shannon Miller pentru medalia de aur. Nici una din problemele de calificare nu s-a repetat, astfel ea a trecut prin seturi fără mari erori. Campania olimpică a gimnastei a fost una de succes, ea obținînd, medalii la concursul pe echipe (aur), paralele (argint) și sol (bronz).
După încheierea carierei în 1993 Guțu a plecat în Statele Unite, unde în prezent este antrenoară.
* 1977: Alin Nicolae Chița (n. 5 septembrie 1977, Pitești) este un fost fotbalist român, care a evoluat pe posturile de fundaș dreapta și fundaș central. După retragerea din activitatea de fotbalist, acesta a ales calea antrenoratului, ajungând principal la Juventus București. După prima sa experiență ca antrenor principal a avut trei mandate ca secund, unul la CS Mioveni și două la Dinamo.
* 1977:
Sin Cara | |
Arias cu personajul de Sin Cara în aprilie 2014 | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (43 de ani) El Paso, Texas, U.S. |
Cetățenie | SUA |
Ocupație | wrestler profesionist[*] actor |
Activitate | |
Nume în ring | Hunico Incognito Jorge Arias Místico Mistico de Juarez Mystico Sin Cara (II) Sin Cara Negro |
Înălțime oficială | 1.78 m |
Greutate oficială | 198 lb |
Debut | 21 noiembrie 1999 |
Prezență online | |
site web oficial cont Twitter Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Jorge Arias (n. 5 septembrie 1977) este un wrestler mexico-american care în prezent evoluează în WWE pentru marca WWE SmackDown unde interpretează personajul de Sin Cara.[1]
Arias a debutat în rosterul principal a lui WWE în 2011 ca Sin Cara, înlocuind temporar interpretul original al personajului Luis Urive. Arias a început să lupte fără mască sub numele de ring Hunico, adesea ori în lupte pe echipe alături de Camacho. În 2013, după plecarea lui Urive, adevăratul Sin Cara, Arias și-a reluat rolul de Sin Cara și de atunci a folosit acest personaj. Spre deosebire de Urive, Arias este artistul cu cea mai lungă durată pentru al interpreta pe Sin Cara, iar portretul său este caracter bilingv datorită faptului că Arias a crescut în Statele Unite și vorbind astfel spaniolă sau engleză, în funcție de publicul dorit, întrucât Urive nu știa bine limba engleza. În 2014, Arias a câștigat campionatul NXT Tag Team împreună cu Kalisto, ca parte a The Lucha Dragons.
* 1978: Dan Ivan (n. , Baia Mare, România) este un politician din Baia Mare, unul dintre fondatorii sucursalei USR Maramureș.
* 1979: John Carew (n. 5 septembrie 1979, Lørenskog, Akershus, Norvegia) este un fost fotbalist norvegian, care a evoluat pe postul de atacant pentru mai multe cluburi, printre care: Lyon, Valencia, Rosenborg, Aston Villa și AS Roma.
A jucat 91 de meciuri pentru echipa națională de fotbal a Norvegiei, marcând 24 de goluri.
* 1980:
Marianna Madia | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Maria Anna Madia |
Născută | (40 de ani) Roma, Italia |
Număr de copii | 2 |
Copii | Mario Gianani |
Cetățenie | Italia |
Ocupație | politiciană |
Locul desfășurării activității | Roma |
Ministrul Administrației Publice și Simplificării | |
În funcție 24 februarie 2014 – curent | |
Precedat de | Gianpiero D'Alia |
Deputat | |
În funcție 2008 – 2013 | |
În funcție 2013 – curent | |
Partid politic | Partito Democratico |
Alma mater | Universitatea Sapienza din Roma |
Prezență online | |
site web oficial pagină Facebook cont Twitter | |
Modifică date / text |
Marianna Madia (n. 5 septembrie 1980, Roma, cu numele Maria Anna Madia) este o politiciană italiană, membră a Camerei Deputaților din Italia în legislaturile 2008 și 2013.[1] Face parte din Partito Democratico (Partidul Democrat).
Din 24 februarie 2014 este Ministrul Administrației Publice și Simplificării în guvernul condus de Matteo Renzi.[2]
Este căsătorită, din 2013, cu producătorul Mario Gianani, având doi copii: Francesco și Margherita (născută la 8 aprilie 2014)[3].
* 1981: Filippo Volandri (n. 5 septembrie 1981 la Livorno) este un jucător profesionist italian de tenis.
* 1984: Paul Negoescu (n. 5 septembrie 1984, București) este un regizor și scenarist de film român.
BIOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
Născut în București, Paul Negoescu a absolvit UNATC. A fost asistent de regie al lui Lucian Pintilie la filmul Tertium non datur[1]
FILMOGRAFIE[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
- Două lozuri, (2016) [2]
- Never Let it Go (2016)
- Vreme de câine (2015)
- Orizont, (2012)
- O lună în Tailanda, (2012)
- Ploaie la Sarajevo, (2012), scurt metraj „observațional” (fără personaje)
- 12 oameni nervoși (2011)
- Hotline, (2011), scurt metraj, [3]
- Derby, (2010)
- Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (2009)
- Renovare, (2009)
- Scurtă plimbare cu mașina (2007)
- Radu+Ana (2007)
- Acasă, (2007)
- Târziu (2007)
- Examen (2006)
- Tutunul dauneaza grav sanatatii (2005)
- Alina (2004)
Ea a fost membră a echipei naționale feminine de polo pe apă a Canadei(d), echipă care a câștigat medalia de argint la Jocurile Pan Americane din 2007 din Rio de Janeiro, Brazilia.
* 1986:
Cătălin Fercu | |
Cătălin Fercu jucând pentru Timișoara Saracens | |
Date personale | |
---|---|
Născut | (34 de ani) Brașov |
Cetățenie | România |
Ocupație | jucător de rugby în XV[*] |
Activitate | |
Înălțime | 1.80 m |
Greutate | 75 kg |
Sport | rugby |
Club | Timișoara Saracens |
Echipa | România |
Poziție | fundaș |
Modifică date / text |
Cătălin Fercu (n. 5 septembrie 1986, Brașov) este un jucător de rugby în XV profesionist român. Evoluează ca fundaș (fullback).
CARIERĂ[MODIFICARE | MODIFICARE SURSĂ]
S-a apucat de rugby la vârsta de 8 ani în orașul natal Brașov.[1] Și-a început cariera de seniori la Metrorex de aici s-a transferat la Contor Zenner Arad apoi a urmat Steaua București. A jucat multă vreme pentru RCM Timișoara, câștigând titlul național în 2012 și 2013. A fost numit cel mai bun jucător de rugby din România în 2013.[2] În sezonul 2013-2014 a fost remarcat în timpul unui meci amical dintre Timișoara și clubul englez Saracens, când a marcat patru eseuri. În sfârșitul sezonului a semnat cu acest club.[3] Astfel a devenit singurul jucător de rugby român care evoluează în Premiership, liga engleză de elită.[4]
A fost căpitanul lotului național de juniori în 2005.[1] În același an, și-a făcut debutul la lotul de seniori la vârsta de 19 ani, într-un meci amical cu Canadei în noiembrie 2005. A participat la Cupa Mondială de Rugby din 2007, fiind titular în trei din patru meciuri de faza grupelor. Nu a vrut să plece la ediția din 2011 în Noua-Zeelandă și Australia din cauza temei de zbor.[5] După acest refuz a fost suspendat până la finalul anului de Federația Română de Rugby și a fost interzis la lotul național. A fost convocat din nou în mai 2012 pentru Cupa Națiunilor IRB, unde a jucat un rol de prim plan, ajutând echipa să-și păstreze titlul.
De-a lungul carierei a strâns 82 de selecții pentru „Stejarii”. A marcat 143 de puncte, inclusiv 28 de eseuri, egalând recordul României deținut de Gabriel Brezoianu.[5]
* 1986: Francis Ngannou (n. 5 septembrie 1986) este un luptător camerunez de origine franceză de arte marțiale mixte (MMA). La ora actuală este campionul UFC la categoria grea după ce l-a învins pe fostul campion, Stipe Miocic.
* 1986:
Kamelia | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Camelia Adina Hora |
Născută | (34 de ani) Ștei, Bihor, România |
Căsătorită cu | George Hora |
Cetățenie | România |
Ocupație | cântăreață |
Activitate | |
Gen muzical | pop |
Instrument(e) | voce[*] |
Prezență online | |
pagină Facebook | |
Modifică date / text |
Camelia Adina Hora (n. 5 septembrie 1986, Ștei, Bihor),[1][2] cunoscută mai bine sub numele de scenă Kamelia, este o cântăreață româncă. Face muzică împreună cu fratele ei, compozitorul George Hora, cu care deține un studio muzical, din anul 2000.[3]
A devenit cunoscută după colaborarea sa cu rapperul Puya.[4] În 2009, piesa „Change”, în colaborare cu Puya și George Hora s-a clasat pe locul 19 în top 100 cele mai difuzate piese din România,[5] iar în 2010 aceasta a ajuns pe poziția 48. În același an, 2010, piesa „V.I.P.” în colaborare cu Puya s-a clasat pe locul 21.[6]
În 2014, Kamelia a fost prezentă în top 100 cele mai difuzate piese din România, pe locul 30, cu melodia „Piesa mea preferată” împreună cu Vescan,[7] după ce în 2013, cu aceeași piesă ei s-au clasat pe locul 77.[8]
În 2014 a fost nominalizată în topul celor mai sexy o sută de femei ale anului din România, realizat de revista FHM, unde în urma voturilor s-a situat pe locul 12. În august 2014, Kamelia a fost nominalizată la premiile „Media Music Awards” la secțiunea Fans Like Award.[2]
A participat la concursul Megastar (2006-2007), a fost cooptată într-unul dintre turneele trupei Simplu, apoi a cunoscut succesul alături de Puya și George, cu piesa „Change”, în anul 2009.[9][10]
Împreună cu Puya a realizat piesele „Undeva-n Balcani”, „Change”, „V.I.P.”, „Americandrim” și „Vestul Sălbatic”.[3]
* 1988: Nuri Kazım Şahin (n. 5 septembrie 1988) este un fotbalist turc, care joacă pe post de mijlocaș pentru Werder Bremen și care a evoluat pentru Echipa națională a Turciei. El are și cetățenie germană, pe care a dobândit-o în mai 2011.
Pe 9 mai 2011, Borussia Dortmund și Real Madrid au fost de acord să semneze un contract de șase ani cu suma de transfer de 10 milioane €.
* 1990:
Kim Yu-Na 김연아 | |
Kim Yu-Na, 2010 | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (30 de ani) Bucheon, Prefectura Gyeonggi, Coreea de Sud |
Naționalitate | Coreea de Sud |
Cetățenie | Coreea de Sud |
Ocupație | patinatoare artistică[*] scriitoare |
Înălțime | 163 cm |
Greutate | 47 kg |
Sport | patinaj artistic |
Club | Toronto Cricket, Skating and Curling Club |
Titluri și realizări | |
Finale mondiale | Medalia de aur, Proba individuală, Campionatul Mondial, 2009 Los Angeles, 2013 London |
Finale naționale | Campioană națională 2003, 2004, 2005, 2006, 2013, 2014 |
Jocuri olimpice | Medalia de aur, Proba individuală, Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 |
Prezență online | |
site web oficial cont Twitter Internet Movie Database | |
Modifică date / text |
Kim Yu-Na (Hangul: 김연아, Hanja: 金姸兒, AFI: kimjʌna) (n. 5 septembrie 1990, Bucheon, Coreea de Sud) este o patinatoare artistică din Coreea de Sud.
Kim a început să patineze la vârsta de 7 ani, împreună cu sora ei mai mare. Antrenorul ei de atunci, Ryu Jong-Hyeon, i-a descoperit imediat talentul excepțional, și i-a sugerat mamei să o încurajeze să patineze deoarece are posibilități să ajungă campioană mondială.[1]
În 2002, a participat pentru prima dată la o competiție internațională, Trofeul Triglav, unde a câștigat medalia de aur pentru novice. În anul următor, 2003, a fost cea mai tânără patinatoare (12 ani) care a câștigat campionatul național de senioare în Coreea de Sud.
La Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver a câștigat proba individuală feminină cu scorul (și totodată record mondial) de 228,56 puncte.[2]
Sponsorii ei oficiali sunt Nike, Kookmin Bank și Hyundai Motor Company.[3]
Din martie 2009 este studentă la Universitatea Korea din Seoul.
În februarie 2010 era clasată pe locul 1 din lume de către ISU („Uniunea Internațională de Patinaj”).[4]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu