vineri, 1 septembrie 2023

 7./2 SEPTEMBRIE 2023 - SFATURI UTILE


CÂT DE UTILE SUNT VINETELE PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ

 

Iubiţi prieteni,

Îmi cer scuze de la cei ce cunosc aceste date, dar, am considerat că e foarte bine să fie ştiute şi aplicate de toată lumea, mai ales acum în sezonul când se găsesc din abundenţă vinete pe piaţă.

Cu acest prilej mulţumesc tuturor pentru vizite, mesaje şi comentarii Iată articolul despre vinete care vă va pune pe gânduri şi sper că veţi începe imediat să le utilizaţi atât în alimentaţie cât şi în cosmetică:

 

Patlagelele vinete au proprietati antireumatismale, antianemice, diuretice si laxative, favorizeaza scaderea in greutate, stimuleaza activitatea intestinelor si a ficatului Aceste legume nu pot fi consumate crude, dar pot fi gatite in diverse moduri: sub forma de salata, fierte la aburi, coapte pe gratar, la cuptor, sote, musaca... Din fericire, chiar si preparate termic isi vor pastra cea mai mare parte a proprietatilor curative daca avem grija sa nu le combinam cu o cantitate prea mare de ulei sau grasimi.

 Cocktail de vitamine si minerale Vinetele contin o paleta larga de vitamine si minerale (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, zinc), fiind in acelasi timp legume putin calorice: 100 g furnizeaza doar 18 calorii. Gratie bogatiei in fibre, care se "umflai in stomac si procura rapid senzatia de satietate, vinetele sunt alimentele de care ai nevoie daca ti-ai propus sa dai jos cateva kilograme. De asemenea, ajuta persoanele care sufera de insomnii sau nervozitate: au darul de a calma sistemul nervos gratie calciului pe care il contin.

 Hrana pentru creier Cercetarile efectuate de specialistii nutritionisti s-au concentrat in special asupra uneia dintre substantele descoperite in compozitia vinetelor, un antocianin denumit "nasunini. Acesta este un antioxidant puternic, care s-a dovedit ca impiedica distrugerea lipidelor din membranele celulelor creierului, care sunt compuse aproape in intregime din lipide (grasimi). Aceste lipide protejeaza celulele de actiunea nefasta a radicalilor liberi, permit nutrientilor sa hraneasca celulele si primesc "instructiunii de la moleculele-mesageri, care le spun celulelor ce activitate au de indeplinit.

 Scad nivelul colesterolului Studiile efectuate pe cobai care aveau un nivel crescut al colesterolului si care au fost "tratatii cu suc de patlagea vanata au relevat faptul ca substantele continute de acest suc au reusit nu doar sa reduca nivelul colesterolului, ci si sa indeparteze intr-o mare masura grasimile depuse pe peretii arterelor si aortei. In acelasi timp, peretii vaselor de sange s-au relaxat, permitand o mai buna circulatie a sangelui. Aceste efecte pozitive ale sucului au fost atribuite nu doar antocianinului numit nasunin, ci si altor fitonutrienti din compozitia sa. Un alt mod in care aceste legume ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange se explica prin faptul ca fibrele lor vegetale "retin colesterolul in intestin, permitand eliminarea acestuia din organism fara a mai fi absorbit prin mucoasa intestinala si apoi trimis in circulatia sanguina. In acest fel este redus substantial si riscul aparitiei unor maladii cardiovasculare: arterioscleroza, hipertensiune arteriala, infarct.

 Combat constipatia Vinetele sunt foarte bogate in fibre alimentare (2,5 g de fibre la 100 g), dar pentru a profita la maximum de acestea trebuie le preparam cu o cantitate minima de materii grase. Fierte la aburi si eventual facute piure, sunt foarte usor digerabile. Pectinele pe care le contin stimuleaza digestia, fiind excelent tolerate de intestin. Mai mult, vinetele se dovedesc eficiente in combaterea constipatiei deoarece curata peretii intestinali si favorizeaza astfel eliminarea resturilor alimentare.

 Previn bolile cardiovasculare Nasuninul are si alte proprietati in afara de cel de combatere a efectului negativ al radicalilor liberi. El ajuta la mentinerea in limite normale a nivelului de fier. Acest element este necesar pentru transportarea oxigenului in organism, stimuleaza imunitatea si sinteza colagenului, dar este daunator in cantitati prea mari pentru ca mareste producerea de radicali liberi. Impiedicand producerea radicalilor liberi, contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare.

 Cura de dezintoxicare Se fierb timp de 10 minute, intr-un litru de apa rece, 30 g de patlagea vanata curatata si taiata cubulete. Se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa infuzeze alte 10 minute, apoi se strecoara. Din lichidul obtinut se bea cate o cana de trei ori pe zi, intre mese. Cura dureaza trei saptamani si este recomandabil sa fie reluata la fiecare schimbare de anotimp. Atentie! Se folosesc numai vinete bine coapte - cele care nu au ajuns la maturitate contin o substanta toxica numita solanina. Uz extern: Frunzele strivite de patlagea vanata au proprietati antiinflamatorii si calmante. Pot fi folosite in caz de abcese, impetigo, hemoroizi, sub forma de cataplasme aplicate local, de trei ori pe zi.

 Masca pentru ten Se curata o vanata cruda, bine coapta si se toaca pana se obtine un piure. Se adauga o lingurita de ulei de migdale sau de masline si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Seara, dupa o atenta demachiere, se aplica aceasta masca pe fata si pe gat si se lasa 20 de minute. Apoi se indeparteaza cu apa, de preferinta minerala. Masca se aplica o data pe saptamana.

 

Ce ziceţi? V-am convins să consumaţi vinete? Eu am pregătit pentru astăzi IMAM BAIALDI. E minunat! Şi mai lăsaţi carnea!

Iată reţeta:

Mancare greceasca, cu radacini turcesti, Imam Baidli este foarte des intalnita si iubita de toti grecii. Se serveste rece sau, cel mult calduta, cu branza feta langa, in special vara.

Ai nevoie de:

4-5 vinete
4-5 rosii amri si coapte
4-5 cepe marisoare
4-5 catei de usturoi
2 cesti de ulei de masline
o ceasca de apa
o legatura de patrunjel
o lingura de zahar
piper, sare

1. Vinetele se curata de coaja ..in dungi.

2. Se taie pe lung, fara sa taiati coditele, doar capetele opuse le retezati. Fiecare jumatate de vanata se cresteaza cu dungi oblice ( sa se formeze romburi) si se introduce in apa cu sare pentru cca 30 minute.

3. Ceapa se taie in felii cat mai subtiri, usturoiul se toaca marunt, rosiile se curata de coaja si seminte si se toaca marunt. Toate se amesteca impreuna cu patrunjel tocat, sare, zahar si piper.

4. Vinetele se strorc de apa si se pun intr-o tava. Se pune deasupra din compozitia de mai sus. Ce ramane, se pune deasupra la tot. Se toarna uleiul si apa.

5. Se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, primele 30 minute cu vasul bine acoperit, apoi se lasa pana cand mancarea ramane doar cu uleiul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...