7./2 SEPTEMBRIE 2023 - SFATURI UTILE
CÂT DE UTILE SUNT VINETELE
PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ
Iubiţi prieteni,
Îmi cer scuze de la cei ce cunosc aceste date, dar, am considerat că e
foarte bine să fie ştiute şi aplicate de toată lumea, mai ales acum în sezonul
când se găsesc din abundenţă vinete pe piaţă.
Cu acest prilej mulţumesc tuturor pentru vizite, mesaje şi comentarii
Iată articolul despre vinete care vă va pune pe gânduri şi sper că veţi începe
imediat să le utilizaţi atât în alimentaţie cât şi în cosmetică:
Patlagelele
vinete au proprietati antireumatismale, antianemice, diuretice si laxative,
favorizeaza scaderea in greutate, stimuleaza activitatea intestinelor si a
ficatului Aceste legume nu pot fi consumate crude, dar pot fi gatite in
diverse moduri: sub forma de salata, fierte la aburi, coapte pe gratar, la
cuptor, sote, musaca... Din fericire, chiar si preparate termic isi vor pastra
cea mai mare parte a proprietatilor curative daca avem grija sa nu le combinam
cu o cantitate prea mare de ulei sau grasimi.
Cocktail de vitamine si minerale
Vinetele contin o paleta larga de vitamine si minerale (A, C, B1, B2, B3, B5,
B6, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, zinc), fiind in acelasi timp
legume putin calorice: 100 g furnizeaza doar 18 calorii. Gratie bogatiei in
fibre, care se "umflai in stomac si procura rapid senzatia de satietate,
vinetele sunt alimentele de care ai nevoie daca ti-ai propus sa dai jos cateva
kilograme. De asemenea, ajuta persoanele care sufera de insomnii sau
nervozitate: au darul de a calma sistemul nervos gratie calciului pe care il
contin.
Hrana pentru creier Cercetarile
efectuate de specialistii nutritionisti s-au concentrat in special asupra uneia
dintre substantele descoperite in compozitia vinetelor, un antocianin denumit
"nasunini. Acesta este un antioxidant puternic, care s-a dovedit ca
impiedica distrugerea lipidelor din membranele celulelor creierului, care sunt
compuse aproape in intregime din lipide (grasimi). Aceste lipide protejeaza
celulele de actiunea nefasta a radicalilor liberi, permit nutrientilor sa
hraneasca celulele si primesc "instructiunii de la moleculele-mesageri,
care le spun celulelor ce activitate au de indeplinit.
Scad nivelul colesterolului Studiile
efectuate pe cobai care aveau un nivel crescut al colesterolului si care au
fost "tratatii cu suc de patlagea vanata au relevat faptul ca substantele
continute de acest suc au reusit nu doar sa reduca nivelul colesterolului, ci
si sa indeparteze intr-o mare masura grasimile depuse pe peretii arterelor si
aortei. In acelasi timp, peretii vaselor de sange s-au relaxat, permitand o mai
buna circulatie a sangelui. Aceste efecte pozitive ale sucului au fost
atribuite nu doar antocianinului numit nasunin, ci si altor fitonutrienti din
compozitia sa. Un alt mod in care aceste legume ajuta la diminuarea nivelului
de colesterol din sange se explica prin faptul ca fibrele lor vegetale
"retin colesterolul in intestin, permitand eliminarea acestuia din
organism fara a mai fi absorbit prin mucoasa intestinala si apoi trimis in
circulatia sanguina. In acest fel este redus substantial si riscul aparitiei
unor maladii cardiovasculare: arterioscleroza, hipertensiune arteriala,
infarct.
Combat constipatia Vinetele sunt foarte
bogate in fibre alimentare (2,5 g de fibre la 100 g), dar pentru a profita la
maximum de acestea trebuie le preparam cu o cantitate minima de materii grase.
Fierte la aburi si eventual facute piure, sunt foarte usor digerabile.
Pectinele pe care le contin stimuleaza digestia, fiind excelent tolerate de
intestin. Mai mult, vinetele se dovedesc eficiente in combaterea constipatiei
deoarece curata peretii intestinali si favorizeaza astfel eliminarea resturilor
alimentare.
Previn bolile cardiovasculare Nasuninul
are si alte proprietati in afara de cel de combatere a efectului negativ al
radicalilor liberi. El ajuta la mentinerea in limite normale a nivelului de
fier. Acest element este necesar pentru transportarea oxigenului in organism,
stimuleaza imunitatea si sinteza colagenului, dar este daunator in cantitati
prea mari pentru ca mareste producerea de radicali liberi. Impiedicand
producerea radicalilor liberi, contribuie la prevenirea maladiilor
cardiovasculare.
Cura de dezintoxicare Se fierb timp de
10 minute, intr-un litru de apa rece, 30 g de patlagea vanata curatata si
taiata cubulete. Se ia vasul de pe foc, se acopera si se lasa sa infuzeze alte
10 minute, apoi se strecoara. Din lichidul obtinut se bea cate o cana de trei
ori pe zi, intre mese. Cura dureaza trei saptamani si este recomandabil sa fie
reluata la fiecare schimbare de anotimp. Atentie! Se folosesc numai vinete bine
coapte - cele care nu au ajuns la maturitate contin o substanta toxica numita
solanina. Uz extern: Frunzele strivite de patlagea vanata au proprietati
antiinflamatorii si calmante. Pot fi folosite in caz de abcese, impetigo,
hemoroizi, sub forma de cataplasme aplicate local, de trei ori pe zi.
Masca pentru ten Se curata o vanata
cruda, bine coapta si se toaca pana se obtine un piure. Se adauga o lingurita
de ulei de migdale sau de masline si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Seara, dupa o atenta demachiere, se aplica aceasta masca pe fata si pe gat si
se lasa 20 de minute. Apoi se indeparteaza cu apa, de preferinta minerala.
Masca se aplica o data pe saptamana.
Ce ziceţi? V-am convins
să consumaţi vinete? Eu am pregătit pentru astăzi IMAM BAIALDI. E minunat! Şi
mai lăsaţi carnea!
Iată reţeta:
Mancare greceasca, cu radacini turcesti, Imam Baidli este foarte des
intalnita si iubita de toti grecii. Se serveste rece sau, cel mult calduta, cu
branza feta langa, in special vara.
Ai nevoie de:
4-5 vinete
4-5 rosii amri si coapte
4-5 cepe marisoare
4-5 catei de usturoi
2 cesti de ulei de masline
o ceasca de apa
o legatura de patrunjel
o lingura de zahar
piper, sare
1. Vinetele se curata de coaja ..in dungi.
2. Se taie pe lung, fara sa taiati coditele, doar capetele opuse le retezati.
Fiecare jumatate de vanata se cresteaza cu dungi oblice ( sa se formeze
romburi) si se introduce in apa cu sare pentru cca 30 minute.
3. Ceapa se taie in felii cat mai subtiri, usturoiul se toaca marunt, rosiile
se curata de coaja si seminte si se toaca marunt. Toate se amesteca impreuna cu
patrunjel tocat, sare, zahar si piper.
4. Vinetele se strorc de apa si se pun intr-o tava. Se pune deasupra din
compozitia de mai sus. Ce ramane, se pune deasupra la tot. Se toarna uleiul si
apa.
5. Se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, primele 30 minute cu vasul
bine acoperit, apoi se lasa pana cand mancarea ramane doar cu uleiul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu