19 DECEMBRIE 2017
RELIGIE ORTODOXĂ 19 Decembrie
Sf
Mc Bonifatie; Sf Aglaia; Sf Ier Grichentie, episcopul Etiopiei
Sfântul Mucenic Bonifatie (în
limba latină: Bonifacius) a trăit, la Roma, pe vremea împăraţilor Diocleţian
(284-305) şi Maximian Galeriu (305-311). Era robul unei femei de neam mare, cu
numele Aglaida, fiica lui Acachie, proconsulul Romei. Bonifatie trăia în păcate
cu stăpâna lui şi era beţiv, dar era şi milostiv, iubitor de străini, îndestula
cu dragă inimă pe cei lipsiţi, îşi pleca urechea şi inima la suferinţele şi
rugăminţile oamenilor. La fel şi stăpâna lui era milostivă şi avea evlavie
către Sfinţii Mucenici. Şi, fiindcă adeseori suspinau către Dumnezeu pentru
păcatele lor, Domnul nu i-a lăsat mai mult să se întineze cu greşelile, ci a
rânduit o spălare de întinările lor.
Într-una
din zile, stăpâna i-a zis lui Bonifatie: „Mergi în Răsărit, unde creştinii sunt
chinuiţi, şi adu-mi moaşte de Mucenici, ca să le avem spre ajutor şi mântuire
sufletească”. Iar Bonifatie i-a răspuns: „Dacă-ţi voi aduce moaştele mele, ai
să le primeşti?”. Iar ea a râs, zicându-i: „Beţivule! Nu glumi cu acestea!”.
Şi, dându-i unele sfaturi, s-a rugat pentru el, i-a dat bani şi l-a trimis.
Şi a
plecat Bonifatie, însoţit de 12 slujitori, cu aur mult, în Tarsul Ciliciei,
unde creştinii erau chinuiţi. Şi, găsind acolo pe sfinţi pătimind şi suferind
pentru Hristos, le-a sărutat lanţurile şi rănile. Dar apoi, aprinzându-se el
însuşi de râvnă dumnezeiască, s-a dus înaintea dregătorului şi a mărturisit că
este creştin. Deci, prinzându-l, l-au spânzurat cu capul în jos şi l-au tăiat
fără milă, l-au împuns cu trestii ascuţite pe sub unghii, i-au turnat plumb
topit pe gură şi l-au băgat cu capul în jos într-un vas plin de smoală ce
fierbea. Dar, din toate a ieşit nevătămat. Atunci, dregătorul a poruncit să i
se taie capul şi l-au scos spre ucidere. Iar Sfântul, după ce s-a rugat, şi-a
plecat capul şi i l-au tăiat. Era ziua de 19 decembrie a anului 307.
Iar
slugile, care veniseră cu el de la Roma, nu ştiau de cele întâmplate, că pe
ascuns se depărtase de ei. Când au auzit de la ostaşi cu de-amănuntul chinurile
lui şi că s-a săvârşit pătimind, s-au dus să-i caute moaştele. Le-au găsit şi
au căzut înaintea lor; au plâns, le-au sărutat şi-i cereau iertare. Au cumpărat
de la păgâni trupul Sfântului Bonifatie cu 500 de galbeni, l-au uns cu mir,
l-au înfăşurat în giulgiuri şi l-au dus la Roma. Iar Aglaida, stăpâna lui,
aflând totul prin descoperire îngerească, a ieşit întru întâmpinarea lui, ca
să-l primească şi să-l cinstească precum se cuvenea. L-a îngropat la 50 de
stadii de Roma, iar mai târziu a zidit o biserică în numele lui, în mijlocul
Romei, şi l-a mutat în ea. Şi acolo, la sfintele lui moaşte, se făceau în
fiecare zi nenumărate tămăduiri. Iar Aglaida, trăind de atunci cu bunăcuviinţă
creştinească încă mulţi ani, în pace şi-a dat sufletul ei lui Dumnezeu, fiind
pomenită în aceeaşi zi cu Sfântul Bonifatie, în 19 decembrie.
Moaştele
Sfântului se găsesc la Roma, în biserica Sfinţii Bonifatie şi Alexie de pe
colina Aventin, însă câteva părticele din moaştele sale au ajuns şi în Răsărit,
la Mănăstirea Sfântul Pantelimon din Muntele Athos şi în alte sfinte locaşuri.
Sfântul
Mucenic Bonifatie este rugător pentru îndreptarea celor cuprinşi de patima
beţiei şi de alte vicii.
Sfântul
Bonifaciu a trăit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). Era robul unei
femei de neam mare, cu numele Aglaia, fiica lui Acacius, proconsulul Romei.
Bonifaciu trăia în păcate trupeşti cu stăpâna lui şi era şi beţiv, dar era
milostiv, iubitor de străini, îndestula cu dragă inimă pe cei lipsiţi, îşi
pleca urechea şi inima la suferinţele şi rugăminţile oamenilor. La fel şi
stăpâna lui era milostivă şi iubitoare de mucenici.
Într-una
din zile i-a zis lui Bonifaciu: „Du-te în Răsărit, unde sfinţii sunt chinuiţi
şi adu-mi moaşte de sfinţi, ca să le avem spre ajutor şi mântuire sufletească”.
Bonifaciu i-a răspuns, râzând: „Dacă-ţi voi aduce moaştele mele, ai să le
primeşti?”. „Nu mi-i de glumă”, i-a spus Aglaia. Apoi i-a dat unele sfaturi, şi
s-a rugat pentru el, i-a dat bani şi l-a liberat.
Şi a
plecat Bonifaciu însoţit de doisprezece robi cu aur mult în Tarsul Ciliciei,
unde sfinţii erau chinuiţi. A găsit acolo pe sfinţi pătimind şi suferind pentru
Hristos. Le-a sărutat lanţurile şi rănile. Dar aprinzându-se de râvnă
dumnezeiască, s-a dus înaintea ighemonului şi a mărturisit că este creştin. A
fost prins şi supus la multe şi felurite chinuri, pe care le-a răbdat cu
seninătate, ceea ce a adus la Hristos 50 de bărbaţi care au şi fost botezaţi.
Apoi i s-a tăiat capul.
Robii,
care veniseră cu el din Roma, nu ştiau de cele ce se petrecuseră. Când au auzit
de la ostaşi cu de-amănuntul chinurile lui şi că s-a săvârşit pătimind, s-au
dus să-i caute moaştele. Le-au găsit şi au căzut peste ele; au plâns, le-au
sărutat şi-i cereau iertare. Au cumpărat trupul cu 500 de galbeni, l-au uns cu
mir, l-au înfăşurat în giulgiuri şi l-au dus la Roma.
Aglaia,
stăpâna lui, prin descoperire îngerească, a aflat totul. A ieşit întru
întâmpinarea lui ca să-l primească şi să-l cinstească precum se cuvenea. L-a
îngropat la 50 de stadii de Roma. Mai târziu a zidit o biserică măreaţă în
numele lui, în mijlocul Romei, şi l-a mutat în ea. Acolo se făceau în fiecare
zi nenumărate tămăduiri. Iar Aglaia, trăind de atunci cu cuviinţă şi bineplăcut
lui Dumnezeu, şi-a dat cu pace lui Dumnezeu duhul.
Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru
Grighentie.
Sfântul a hirotonit preoţi şi diaconi, a
sfinţit bisericile zidite de curând de împărat în Arabia şi a botezat pe mulţi
iudei, căci mai înainte aproape tot poporul era iudeu. După această a convins
cu temeiuri din Scriptură şi cu dovezi pe dascălii şi mai-marii iudeilor,
uimindu-i cu minunile lui, şi i-a adus pe toţi la credinţa cea adevărată.
Cuviosul
Părintele nostru Grighentie, era de loc din cetatea Milanului. Părinţii lui se
numeau Agapie şi Teodota. Grighentie, ca un pământ bun, a primit seminţele cele
dumnezeieşti şi a dat rod bun. De aceea când s-a mărit s-a arătat ascultător şi
împlinitor al poruncilor lui Hristos. Cu voia lui Dumnezeu a fost hirotonit
diacon şi se supunea fericitul la post şi la aspră vieţuire. Şi din ziua aceea,
primind dumnezeiescul Duh, făcea semne şi minuni. După aceea a venit iar în
Milan. Aici a găsit într-un loc retras de lume pe un bătrân preaînţelept. De la
acesta a aflat tot ce i se va întâmpla în viitor. Aceleaşi lucruri, la care a
mai adăugat şi cele ce lipseau, i le-a spus mai târziu şi marele Apostol Petru,
care i s-a arătat faţă către faţă.
Pe vremea
aceea, pe când cârmuia împărăţia romanilor Iustin, s-a întâmplat de a scris
Elesvaan, împăratul etiopienilor, lui Proterie, patriarhul Alexandriei, cu
rugămintea să-i trimită ca episcop, un om desăvârşit. Patriarhul se mâhnea că
nu ştia unde să găsească un astfel de bărbat.
Dar în
zilele acelea, printr-o descoperire dumnezeiască, i s-a arătat patriarhului
Fericitul Marcu şi l-a arătat pe minunatul Grighentie, care, cu purtarea de
grijă a lui Dumnezeu, venise nu de multă vreme în oraş şi era găzduit de un
creştin. Patriarhul l-a luat cu multă bucurie, l-a hirotonit episcop şi l-a
trimis îndată în Etiopia, întărindu-l cu scrisori şi cu tot ce se cuvine
arhiereilor. Împăratul etiopienilor, încredinţat din scrisori, l-a îmbrăţişat
şi l-a primit ca pe un apostol şi făcător de minuni. A mulţumit lui Dumnezeu şi
i-a dat Sfântului Grighentie toată puterea. Sfântul a hirotonit preoţi şi
diaconi, a sfinţit bisericile zidite de curând de împărat în Arabia fericită şi
a botezat pe mulţi iudei, că mai înainte aproape tot poporul era iudeu. După
aceasta a convins cu temeiuri din Scriptură şi cu dovezi pe dascălii şi
mai-marii iudeilor, i-a uimit cu minunile lui şi i-a adus pe toţi la credinţa
cea adevărată. A dat apoi poporului legi şi a făcut tot ce este plăcut lui
Dumnezeu. Păstorind dar bine turma sa şi săvârşind multe minuni spre slava lui
Dumnezeu, s-a odihnit cu pace, după ce ajunsese la adânci bătrâneţi.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne
mântuieşte pe noi. Amin.
ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU
ASTĂZI 19 Decembrie
A. PLĂCINTE
Spanac
în foi de plăcintă
· 1 kg spanac
· 2 linguri margarină
· ½ kg foi de plăcintă
· Sare piper măcinat
Spanacul
fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină cu sarea şi piperul.
Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se împart în patru părţi,
la fel şi spanacul.
Se pune la marginea fiecărui grup de foi de plăcintă spanac
sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând patru rulouri care se aşază
în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la cuptor la foc potrivit să se
rumenească.
B. SALATE
Salată
de andive
· 500 g andive
· 40 g ulei
· 75 g lămâie
· Sare
Andivele
se spală, se îndepărtează frunzele veştede, se desfac frunzele sănătoase şi se taie
fâşii.
Din ulei, zeamă de lămâie şi sare se prepară un sos ce se
toarnă peste andive, într-o salatieră.
Atenţie, salata de andive se va consuma imediat ce a fost
pregătită.
C. SOSURI
Sos
vinegret
Într-un
castron se pun 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, sare şi piper după gust şi se
amestecă cu furculiţa sau cu telul până se emulsionează şi devine lăptos.
Se poate adăuga şi pătrunjel verde.
Se utilizează la salate de legume crude sau
fierte.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă
oltenească de praz cu zeamă de varză
· 1,5 kg praz
· 300 g roşii
· 100 g morcovi
· 100 g albitură
· 100 g fidea de post (fără ou)
· 2 legături verdeaţă
· 50 g făină
· 200 g ulei
· 1,5 l zeamă de varză
· Sare
Prazul
se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se
adaugă zarzavatul tăiat julien şi se mai călesc împreună câteva minute.
Se stinge cu apă şi se pune la fiert.
Făina se rumeneşte într-o cratiţă cu restul de ulei, se
stinge cu roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se adaugă la
ciorbă.
Când zarzavatul este aproape fiert se pune fideaua şi se mai
fierbe cam 20 minute.
Se adaugă zeama de varză ce a fost strecurată şi fiartă
separat.
Se potriveşte gustul de sare, iar la sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Musaca
de vinete cu cartofi
· 8 – 10 cartofi mari;
· 4 – 5 vinete curăţate de coajă;
· 5 cepe;
· 1 ½ ceaşcă ulei;
· 1 ½ ceaşcă pesmet;
· 1 legătură mărar;
· 1 pahar vin;
· Sare;
· Piper;
· 5 – 6 roşii
Se
curăţă şi se taie cartofii în felii groase, apoi se prăjesc.
Se
căleşte ceapa în ulei şi se adaugă vinetele date pe răzătoarea mare. Se
amestecă în mod continuu compoziţia.
Când
vinetele devin maronii se adaugă roşiile date pe răzătoare, sarea, piperul,
vinul şi mărarul.
Se
lasă să scadă bine pe foc, având grijă să nu se lipească.
Se
adaugă o ceaşcă de pesmet care trebuie să înghită tot lichidul. Dacă mai este
lichid se mai pune pesmet, iar dacă amestecul s-a învârtoşat prea mult se mai
diluează cu puţină apă.
În
tava tapetată cu ulei se aşază alternativ: un strat de cartofi prăjiţi, apoi un
strat de vinete.
Se pun
atâtea straturi cât cuprinde tava.
Se
acoperă totul cu sos beşamel.
Iată
cum se face sosul beşamel:
Se
dizolvă în 7 linguri de margarină, 7 linguri de făină amestecând cu mare grijă.
Când
făina capătă culoarea gălbuie se adaugă treptat 3 ceşti de apă, sare şi piper.
Se răstoarnă
sosul deasupra musacalei şi se presară ½ ceaşcă pesmet.
Se
pune tava la cuptor la foc potrivit aproximativ o jumătate de oră.
Când
se rumeneşte frumos se scoate din cuptor.
Se
taie şi se aşază pe platou după ce se răceşte.
F. DULCIURI
Chec
cu mere
· 6 mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
· 1 ½ ceaşcă zahăr;
· 1 ceaşcă ulei;
· 3 ceşti făină;
· 1 linguriţă praf de copt;
· 1 linguriţă bicarbonat;
· 1 linguriţă sare;
· 1 linguriţă scorţişoară;
· ½ ceaşcă nucă pisată;
· ½ ceaşcă stafide;
· 1 vanilie;
· Zahăr pentru pudrat
Se pun
merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc mic până ce zahărul se topeşte.
Merele nu trebuie să se coacă, doar să se înmoaie.
Se ia
cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte din făină, mirodeniile, sarea,
nuca şi stafidele.
Se
amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de făină. Compoziţia trebuie să
fie groasă.
Se
toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit 45 – 50
minute.
Când se răceşte bine se
pudrează cu mult zahăr
ISTORIE PE ZILE 19
Decembrie
Evenimente
·
324: Licinius abdică din poziția sa de împărat al Imperiului Roman. Flavius Galerius
Valerius Licinianus Licinius (n. cca.250 – d.325) a fost
imparat din 308 pana in 324. Era născut în Moesia Superior, într-o familie de
țărani originari din Dacia. După moartea lui Galerius (311), Licinius a ocupat
provinciile danubiano-balcanice până la Hellespont. În 312 se apropie de
Constantin cel Mare alianță întărită prin căsătoria lui cuFlavia Iulia
Constantia, sora acestuia, înmartie 313. În urma întrevederii de la Mediolanum
(februarie -martie 313) a celor doi împărați, se promulgă edictul prin care
crestinismul este recunoscut ca religie egală în drepturi cu celelalte culte
din imperiu.
·
1154: Regele Henric al II-lea al Angliei este
încoronat la Westminster Abbey. Henric al
II-lea (5 martie 1133-6 iulie 1189) a
fost Duce al Normandiei si regeal Angliei (1154-1189).
Pe lângă faptul că era rege al Angliei, stăpânea și provinciile Anjou, Maine,
Touraine, Aquitania și Poitou, astfel că autoritatea sa se întindea și asupra a
mai mult de jumătate din teritoriul de atunci al regatului Franței. Domnia lui
Henric al II-lea este una dintre cele mai însemnate din istoria Angliei. A initiat două reforme de o deosebită
importanță, cea militară și cea juridică, prin care puterea centrală
regala s-a întărit. Reforma judiciară a dus și la reducerea puterii
ecleziastice și papale în favoarea celei regale. Statutele de la Clarendon,
document elaborat în anul 1164, au fost expresia dorinței lui Henric de a
supune Biserica și clerul justiției regale. Clerul nu mai avea voie să apeleze la instanța juridică de la Roma,
astfel ca regele a ajuns la un conflict deosebit de puternic cu Biserica
engleză, care era condusă de arhiepiscopul de Canteburry, Thomas Becket.
Acesta din urmă a fost asasinat în anul
1170. În cele din urmă, regele a fost nevoit să cedeze în fața Papalității si
in anul 1172, el a anulat Statutele de la Clarendon și s-a împăcat cu Biserica.
·
1187: Clement al III-lea este ales Papă. S-a născut în 1130 cu numele de Paolo Scolari, și a deținut această
funcție până la moartea sa la data de 10 Aprilie 1191.
·
1241: Termenul
"parlament" a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal
oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui (Henric al
III-lea).
·
1863: Englezul Frederick Walton obtine
patentul pentru linoleum.
·
1872: A fost dată publicității "Legea pentru
alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului
Sinod al Bisericii
autocefale Ortodoxe Române". Autocefalia și ridicarea la rangul de
Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române s-a produs în anul 1872 prin
desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei și Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea
canonică a Patriarhiei de la Constantinopol și ridicarea mitropolitului
Ungrovlahiei, totodată arhiepiscop de Bucuresti, în rangul de mitropolit-primat
al României. Titlul de mitropolit-primat fusese acordat pentru prima dată de
autoritățile laice mitropolitului Nifon Rusaila pe 11 ianuarie 1865. Până la
constituirea Sfântului Sinod românesc în anul 1872, bisericile ortodoxe din
Țările Române au făcut parte integrantă din Patriarhia de Constantinopol, iar
ierarhii ortodocși din Țările Române se găseau sub ascultarea canonică a
patriarhului de Constantinopol, care s-a opus inițial desprinderii celor două
mitropolii și fărâmițării Bisericii Ortodoxe (precedentul fusese creat în anul
1448, când Sinodul de la Moscova și-a proclamat “autocefalia” față de
Constantinopol, dând astfel naștere Bisericii Ortodoxe Ruse.
·
1898: S-a înființat,
la Iași, Societatea Universitară Română, condusă
de A. D. Xenopol. Alexandru Dimitrie Xenopol (nascut in data de 23, după alte surse
24 martie 1847, Iași – d. 27 februarie 1920, București), a fost un academician,
istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Alexandru D.
Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie
mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de
Nicolae Iorga.
·
1900: S-a incheiat la Bucuresti, Conventia
de comert între România si Grecia si un protocol prin care se recunostea
personalitatea juridica a Bisericii grecesti din România.
·
1916: Primul război mondial: Se sfârșește Bătălia de la Verdun, dintre trupele
germane și cele franceze.
·
1925: Apare, la București, săptămânalul „Cetatea literară” condus
de scriitorul Camil Petrescu (până în
iulie 1926). Camil Petrescu (Pseudonim
Raul D.) (n. 22 aprilie 1894 – d. 14 mai 1957). Camil Petrescu a fost un
romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt
romanului tradițional și rămâne în literatura română, în special, ca inițiator
al romanului modern.
·
1941: Al
Doilea Război Mondial : Dictatorul nazist Adolf
Hitler devine comandant suprem al fortelor armate germane.
·
1946: Inceputul Razboiului din Indochina
impotriva dominatiei coloniale franceze si a durat până la 1 august 1954. De
fapt, lupta între forțele franceze și adversarii lor, partizanii Viet Min-ul,
data inca din luna septembrie 1945. Data de 19 decembrie 1946 este considerata debutul Primului Război din
Indochina, după bombardarea portului din Haiphong de marina franceză
datorită unui conflict de interese cu privire la taxele de import. La 23 noiembrie 1946 flota franceză a început
un bombardament naval al orașului, ucigând peste 6.000 civili vietnamezi
conform unei surse și peste 2.000 persoane coinform alteia. Vietnamezii nu au intenționat niciodată să
renunțe,iar generalul vietnamez Võ Nguyên Giáp, a adus 30.000 de oameni pentru
a ataca orașul. Deși francezii au fost depășiți numeric, arme lor superioare și
sprijinul naval a făcut imposibil atacul Việt Minh. În decembrie între Việt Minh și francezi au
izbucnit lupte și în Hanoi , conducerea comunista a lui Ho Chi Minh fiind fost
forțata să evacueze capitala și să se retragă în zonele montane izolate.
A urmat apoi un indelungat zboi de
gherilă dus de partizanii comunisti impotriva francezilor, care a silit Franta
sa se retraga din aceasta colonie.
·
1947: Are loc o vizita oficiala la
Bucuresti, a unei delegatii guvernamentale iugoslave condusa de Iosip Broz
Tito, in urma careia este semnat Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta
mutuala între cele doua tari, pentru o perioada de 20 de ani. Este primul act
international încheiat de România dupa cel de-al doilea razboi mondial.
·
1961: India anexeaza coloniile portugheze Daman si Diu.
·
1963: Zanzibar primește independența de la Marea Britanie de a deveni monarhie
constituțională sub un sultan.
·
1965: Generalul De Gaulle este ales primul
Presedinte al Frantei prin vot universal.
·
1972: Nava spațială Apollo 17 a aterizat în Oceanul Pacific, încheind misiunea de aselenizare
controlată.
·
1979: A fost inaugurat primul tronson al
metroului din Bucureşti, “Semănătoarea”–“Timpuri Noi”.
·
1984: Marea Britanie si China au semnat un acord in care se prevedea trecerea
Hong-Kong-ului de sub suveranitatea britanica in cea chineza incepind cu data
de 1 iulie 1997. Acordul a fost semnat de catre premierul britanic
Margaret Thatcher si omologul ei chinez Zhao Ziyang. Astfel s-a pus punct dominatiei
britanice in zona. Ceremonia s-a desfasurat in Casa Poporului din Beijing in
perezenta oficialilor britanici si chinezi. Pe 1 iulie 1997, acordul a intrat
in vigoare si Hong-Kong-ul a fost cedat Chinei dupa ce mai bine de un secol a
fost in administrarea Marii Britanii. La eveniment au luat parte premierul Tony
Blair, printul Charles, presedintele Chinei, Jiang Zemin, secretarul de stat
american Madeleine Albright, precum si alti demnitari. Decizia, chiar daca era
cunoscuta dinainte cu 13 ani a iscat proteste, mai multi cetateni din Hong Kong
nefiind de acord cu luarea acestei hotarari.
·
1986: Mihail Gorbaciov, lider al Uniunii
Sovietice, îi eliberează pe Andrei Saharov și pe soția acestuia din exilul în
Gorky. Andrei Dmitrievici Saharov, (n. 21 mai 1921,
Moscova – d. 14 decembrie 1989), a fost un fizician, membru al Academiei de
științe a URSS, de 3 ori Erou al Muncii Socialiste, Laureat al premiilor Lenin
și Stalin (anulate de autorități în 1980), Laureat al Premiului Nobel pentru
Pace, disident și militant pentru drepturile omului.
·
1989: La Timisoara, aflata in plina revolutie, a
sosit o delegatie la nivel inalt condusa de primul ministru Constantin
Dascalescu si de ministrul Justitiei, Emil Bobu, cu scopul de a linisti
spiritele in localitate. Reprezentantii conducerii
comuniste de la Bucuresti, prim-secretarul judetean Radu Balan si generalul
Stefan Gusa, nu au reusit sa ii convinga pe timisoreni sa renunte la protest.
De la primele ore ale dimineţii, muncitorii de la Întreprinderea ELBA au intrat
în grevă şi li s-au alăturat protestatarilor aflaţi de patru zile în stradă. La
scurt timp, toate celelalte întreprinderi timişorene intrau în grevă generală.
S-a tras din nou în mulţime. Forţele de ordine au blocat porţile şi au
încercuit principale întreprinderi din oraş. Timişoara era împânzită de trupe
de securitate, care au deschis focul asupra celor care s-au apropiat de porţile
întreprinderilor. S-au
înregistrat morţi şi răniţi şi s-au făcut numeroase arestări. În Piaţa Operei
s-au strâns peste 10 mii de oameni. Au venit şi cei care îşi căutau la morgă şi în spitale copiii ori
părinţii care nu mai apăruseră de două zile. Între timp, la ordinul Elenei Ceauşescu, 40 de cadavre au fost
transportate la Crematoriul „Cenuşa” din Bucureşti. Operatiunea „Trandafirul” a
fost finalizată în noaptea de 19 spre 20 decembrie când cele 40 de trupuri au
fost incinerate, iar cenuşa a fost aruncată într-o gură de canal, în zona
Popeşti-Leordeni. Pe parcursul zilei au avut loc cateva ciocniri intre
muncitori si fortele militare in diferite parti ale orasului, ciocniri in
cursul carora s-au folosit armele de foc. In aceeasi zi, la Timisoara protestatarii au înfiinţat Frontul Democratic
Român, prima structură revoluţionară înainte de căderea lui Ceauşescu.
·
1992: Patriarhia româna reactiveaza
Mitropolia Basarabiei, autonoma si cu statut propriu, în cadrul Bisericii
Ortodoxe Române (hotarâre luata initial la 15.03.1992, la întâlnirea sinodala
de la Constantinopol). Actul
patriarhal şi sinodal al patriarhiei Române, privind recunoaşterea
reactivării Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi pe stil vechi, cu reşedinţa în
Chişinău din 19 decembrie 1992 mentiona ca : „Patriarhia
Română binecuvântează reactivarea Mitropoliei Basarabiei de stil vechi din
Republica Moldova ca Mitropolie autonomă, sub oblăduirea sa canonică; confirmă
Adunarea ei eparhială constituită şi pe Prea Sfinţitul Episcop PETRU de Bălţi,
ca Locţiitor de Mitropolit al Basarabiei, până la alegerea statutară a
titulaului. Astfel, Prea Sfinţitul Episcop PETRU de Bălţi, locţiitor de
Mitropolit al Basarabiei devine nembru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe
Române. De asemenea, toţi clericii şi păstoriţii lor care sunt deja sau care
vor deveni membri ai Mitropoliei Basarabiei de sub oblăduirea canonică a Patriarhiei
Române sunt clerici canonici şi credincioşi binecuvântati, şi, ca atare, orice
sanctiune disciplinară bisericească îndreptată împotriva lor, pe motivul
apartenenţei la Mitropolia Basarabiei, este considerată nulă şi neavenită. Prin
reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act sfânt de adevăr
şi de dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă
strămoşească şi simţire românească, in acest an al mântuirii 1992, când a fost
proclamat sfânt Ştefan cel Mare, neânfricatul ocrotitor al întregii
Moldove.” A fost recunoscuta de autoritatile statului moldovean la 30
iulie 2002. Din 1992 pana in 2002, autoritatile de la Chisinau au respins in
repetate rânduri cererea de legalizare a Mitropoliei Basarabiei si au înregistrat-o
abia dupa interventia Curtii Europene de Justitie.
·
1997: A avut loc premiera
filmului "Titanic" (regia James
Cameron), considerat unul dintre cele mai scumpe filme și situat pe primul loc
în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (11 premii
Oscar).
·
2000: A fost dezvelită,
la Târgu Mureș, statuia poetului și
revoluționarului pașoptist Sándor Petőfi, operă a
sculptorului László
Hunyadi.
Nașteri
·
1594: S-a nascut egele Gustav al II-lea Adolf al
Suediei; (d. 1632). Gustav al II-lea Adolf provenea din familia Wasa,
fiind rege al Suediei între anii 1611 și 1632. A fost un rege cu importanță
deosebită pentru istoria Suediei în general și în mod deosebit pentru rolul pe
care l-a jucat in războiul de treizeci de ani. El
a contribuit prin acțiunile sale politice și militare la hegemonia suedeză în
secolul XVIII-lea în nordul Europei.
·
1683: Regele Philip al
V-lea al Spaniei (d. 1746). A domnit din 1
noiembrie 1700 până la 15 ianuarie 1724, când a abdicat în favoarea
fiului său Louis și din 6 septembrie 1724, când și-a asumat din nou
tronul, în urma decesului fiului său, până la moartea sa. A fost al
doilea fiu al lui Ludovic, le Grand Dauphin și a soției sal Ana
Maria de Bavaria.La naștere a fost numit Duce de Anjou și a fost botezat în
1687. Filip s-a născut la Palatul Versailles în Franța; a fost fratele
mai mic al lui Ludovic, duce de Bourgogne și unchiul lui Ludovic al XV-lea
al Frantei.
·
1790: S-a nascut Sir William Parry,
explorator al Antarticii. Navigatorul
britanic sir William Edward Parry (m. 8/9 iulie 1855) a fost unul
dintre primii exploratori ai Arcticii, care a încercat în anul 1827 una
dintre primele expediţii la Polul Nord. El a ajuns la 82 ° 45 ‘ latitudine
nordica.
·
1852: Albert Michelson, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1907) (d. 1931). În 1927 a
determinat viteza luminii.
·
1901 - S-a născut Rudolf Hell, considerat inventatorul
faxului; în anul 1929, a conceput un dispozitiv, denumit
"Hellschreiberg", care transmitea textele pe cale electronică,
permiţând expedieri rapide în toată lumea (m. 14 martie 2002)
·
1906: Leonid Brejnev, om politic, președinte al Prezidiului
Sovietului Suprem al URSS (1960–1964; 1977–1982) (d. 1982)
·
1910 - S-a născut scriitorul şi dramaturgul Jean Genet;
opera sa este marcată de propria experienţă de viaţă din care nu au lipsit
sordidul şi abjecţia (romanul "Miracolul trandafirului", piesele de
teatru "Cameristele", "Balconul") (m. 15 aprilie 1986)
·
1915: s-a născut
Edith Piaf (pseudonim pentru Edith Gassion), celebra interpretă de şansonete
("La vie en rose", "Je ne regrette rien",
"Milord", "Je sais comment", "Mon legionnaire",
"Jezebel", "Johnny, tu n'est pas un ange"); a intrepretat
roluri în filmele "Etoile sans lumière", "Les Amants de
demain" (m. 11 octombrie 1963)
·
1920 - S-a născut Little Jimmy (James Cecil) Dickens,
cântăreţ country american.
·
1924 - S–a născut romancierul Michel Tournier, membru al
Academiei Goncourt („Vineri sau Limburile Pacificului”, „Fecioara şi
Căpcăunul”).
·
1935 - S–a născut Ovidiu–Gheorghe Drugă, operator imagine
(în anul 2000 i s–a decernat Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de
Cavaler).
·
1941 - S-a născut Maurice White, vocalist, baterist şi
compozitor american (Earth, Wind & Fire).
·
1944 - S-a născut Zal Yanovsky, chitarist şi compozitor
canadian (Lovin' Spoonful).
·
1944 - S-a născut Alvin Lee, chitarist, vocalist şi
compozitor britanic (Ten Years After, Alvin Lee Band).
·
1945 - S-a născut John McEuen, chitarist, violonist şi
compozitor american (Nitty Gritty Dirt Band).
·
1958 - S-a născut Limahl (Cristopher Hamill), vocalist şi
compozitor american (Kajagoogoo).
Decese
·
211: A murit asasinat imparatul roman Publius Septimius Geta; (n. 189). Publius
Septimius Geta (n. 7 martie 189) a fost al doilea fiu al împăratului
Septimius Severus și frate cu Caracalla. În anul 208 sau 209 a fost numit
Caesar și desemnat urmaș la tronul imperiului împreună cu fratele său. În
februarie 211, după moartea lui Septimius Severus, cei doi frați își asumă
guvernarea în Roma, dar dupa scurt timp au început rivalitățile între ei.
La sfarsitul aceluiași an, Caracalla l-a asasinat pe Geta în palatul imperial.
Acesta a murit în brațele mamei sale, Julia Domna.Cauzele rivalității
dintre cei doi frati ar fi fost după unii, gelozia cauzata de
popularitatea din ce în ce mai mare de care se bucura Geta, iar după
alții, încercarea de a-și îndepărta fratele de la tron, iar acesta doar s-a
apărat.
·
401: A decedat Papa Anastasius I. A condus Biserica
Romei în perioada 27 noiembrie 399 - 401 si a fost prieten apropiat
cu Sfinții Augustin, Ieronim si Paulin. Sf.
Ieronim vorbeadespre Papa Anastasie I ca fiind un bărbat de o mare
sfințenie, a cărei avere era sărăcia. Tot Sf Ieronim și Patriarhul Alexandru Teofil, au cerut
și au obținut de la Papa Atanasie condamnarea scrierilor unui remarcabil teolog
alexandrin – Origene, după ce lucrările sale au fost traduse în latină.
·
1111: A decedat, misticul și filosoful musulman iranian Al-Ghazali, Abu-Hamid bin Muhammad bin
Muhammad bin Muhammad (n. 1058), cunoscut în timpul Evului Mediu
european sub numele Algazel. În cadrul civilizației islamice, este considerat a fi un Mujaddid sau
Regenerator al credinței, care, conform tradiției, apare o dată in fiecare secol, pentru
a intari credința musulmanilor.
·
1370: A murit la Avignon Papa Urban al V-lea (Guillaume Grimoard); (n. 1310). A
fost beatificat in 1870 in timpul pontificatului papei Pius al IX-lea si este
sarbatorit de catolici pe 19 decembrie.
·
1741 - A încetat din viaţă Vitus Bering, navigator şi
explorator danez aflat în serviciul Rusiei; a traversat marea şi strâmtoarea
care îi poartă numele (Bering), ajungând până la ţărmurile de nord-vest ale
peninsulei Alaska, fiind considerat descoperitorul acesteia (n. 1681)
·
1751: Louise,
regină a Danemarcei și Norvegiei, soția regelui Frederic
al V-lea al Danemarcei (n. 1724)
·
1848: Emily Brontë, scriitoare engleză (n. 1818), autoarea celebrului roman "La răscruce de
vânturi" (n. 30 iulie 1818)
·
1851: Joseph
Mallord William Turner, pictor britanic (n. 1775). A fost un pictor și gravor peisagist, reprezentant al
romantismului, specializat în peisaje și scene marine. Era considerat de
impresioniștii francezi drept un precursor si unul dintre
principalele modele artistice.
·
1915: Alois Alzheimer, medic german (n. 1864). Alois Alzheimer (n. 14 iunie 1864, Marktbreit am Main) a fost un
psihiatru și neuropatolog german care a descris pentru prima dată o formă de
demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.
·
1946: A murit Paul Langevin,
fizician şi inventator francez. În 1918 a creat un emitator de unde
ultrasonore, cu ajutorul caruia au fost stabilite legile de propagare a
ultrasunetului; (n. 1872).
·
1970: A murit tunarul basarabean,
Eremei Lachi, cel mai longeviv participant la rascoala armata de pe
cuirasatul rus “Potiomkin” din 1905.
·
1996 - A încetat din
viaţă, la reşedinţa sa din Paris, în urma unui cancer al pancreasului, actorul
italian Marcello Mastroiani. A fost unul dintre cei mai importanţi actori ai
cinematografului italian ( din filmografie: "La dolce vita",
"Căsătorie în stil italian") (n. 28 septembrie 1924)
·
1998: A murit Masaru Ibuka, co-fondator,
impreuna cu Akio Morita, al companiei japoneze Sony (1958);
(n.11 aprilie 1908).
·
1999: A decedat Desmond Llewelyn, actor
american, interpretul savantului nebun – „Q” – din seria filmelor James Bond. (n.12
Septembrie 1914).
·
2000 - A încetat din viaţă Patriarhul Ierusalimului, Prea
Fericitul Diodor I; născut în Grecia, la 14 august 1923, a fost numit patriarh
la 16 februarie 1981.
·
2004 - A încetat din viaţă cântăreaţa de operă Renata
Tebaldi, marea rivală a Mariei Callas. A intrat la Conservatorul din Parma la
vîrsta de 15 ani şi a debutat în 1944, însă succesul a venit după ce a
concertat cu prilejul redeschiderii celebrei La Scala din Milano, în 1946. S-a
retras de pe scena muzicală în 1970, din cauza unor probleme cu corzile vocale
·
2004: A decedat marele fotbalist român Gheorghe
Tătaru; (n. 1948, Turnu Severin), fost Maestru al Sportului, cunoscut în fotbal
cu numele de „Tătaru 2”, dat fiind faptul ca era fratele mai mic al unui alt
mare fotbalist al CCA -ului și al echipei naționale a României, pe nume Nicolae
Tătaru. A jucat în cea mai mare parte a carierei sale
fotbalistice la Steaua București fiind unul dintre cei mai prolifici atacanți
ai echipei Steaua București din întreaga istorie a clubului, si de 3 ori
golgheterul echipei. A fost selectionat în echipa
națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic,
1970. A fost unul dintre cei mai prolifici atacanți ai echipei
Steaua București din întreaga istorie a clubului, fiind de 3 ori golgheterul
echipei.
·
2013: A decedat popularul actor român de revistă Nae Lazarescu; (n.
in Bucuresti la 30 ianuarie 194o). Debutul l-a cunoscut în 1963, moment
din care a lucrat la Teatrul de Revista „Constantin Tanase”, alături de Vasile
Muraru, iar cupletele interpretate de ei sunt memorabile, acesta reușind să
joace vreme de aproape 50 de ani.
Sărbători
·
Sf. Mc. Bonifatie; Sf Aglaia; Cuv. Grichentie, episcopul Etiopiei;
(calendar creștin-ortodox)
·
Fer. Urban al V-lea (calendar romano-catolic)
·
S Bonifaciu (calendar greco-catolic)
ARTE 19 Decembrie
INVITAȚIE LA OPERĂ 19
Decembrie
Renata Tebaldi în
Gianni Schicchi de Puccini și în Manon Lescaut de același autor:
Puccini "Gianni Schicchi" -- Lamberto Gardelli - Renata Tebaldi
-- Fernando Corena 1962 Full Opera: http://youtu.be/jjTjXJ2TlR8;
Puccini "Manon Lescaut" -- Renata Tebaldi -- Mario Del Monaco --
Fernando Corena 1954 Full Opera: http://youtu.be/9Vfir1fcnAs.
MUZICĂ 19 Decembrie
Edith Piaf
Little Jimmy (James Cecil) Dickens, cântăreţ country american
Little Jimmy Dickens Life Turned Turned Her That Way: https://youtu.be/jdYr4A9LtTE?list=RDjdYr4A9LtTE.
Ramon Tavernier
Maurice White, vocalist, baterist şi compozitor american (Earth,
Wind & Fire)
Zal Yanovsky, chitarist şi compozitor canadian (Lovin' Spoonful): https://youtu.be/7948M-Xwnu0?list=PLIE76B1WJNmlMY76KxA2IdxY7RjSNu8Y8.
Alvin Lee, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Ten Years
After, Alvin Lee Band)
John McEuen, chitarist, violonist şi compozitor american (Nitty
Gritty Dirt Band)
Nitty Gritty Dirt Band: 200 videoclipuri: https://youtu.be/5vs3wKLltQA?list=PL4ToO4Z0Knt1mQPdV69oLnWcrj5xvp8tB.
Limahl (Cristopher Hamill), vocalist şi compozitor american
(Kajagoogoo)
Tiberiu Brediceanu
Tiberiu Brediceanu, Cine m-aude cântând, Ruxandra Cioranu, Ecaterina
Baranov: https://youtu.be/VtY35IwXtjk;
Renata Tebaldi
ÎNREGISTRĂRI NOI:
TEATRU/FILM 19
Decembrie
Cu actriţa Enikö Szilagyi
Nae Lăzărescu
Alexandru Giugaru
Umbra unui franctiror (1971) - Sean O Casey
FILM DOCUMENTAR 19 Decembrie
SFATURI UTILE 19
Decembrie
REȚETE PENTRU SĂRBĂTORI
PREPARATE DE CASĂ
SPECIFICE DE SĂRBĂTORI
Cârnaţi de casă
· 1,5 kg carne
de porc
· 0,5 kg
slănină
· 25 g usturoi
· 5 g boia de
ardei dulce
· 5 g
coriandru
· 300 ml supă
de oase
· 5 g piper
· Sare
· Maţe de oaie
Carnea de porc se taie în bucăţi şi se trece prin maşina de
tocat, iar slănina se taie cuburi.
Se amestecă carnea tocată cu slănina, supa de oase, mujdeiul
de usturoi şi condimentele măcinate.
Cu această compoziţie se umplu maţele care au fost curăţate,
spălate şi întoarse.
Se lasă cârnaţii să se svinte, apoi se pun la afumat.
Cârnaţi olteneşti
· 1 kg carne
de vacă
· 1 kg carne de porc
· 30 g usturoi
· 5 g piper
· 2 g maghiran
· Sare
· Maţe de oaie
Carnea de vacă se trece de două ori prin maşina de tocat cu
sită deasă, iar carnea de porc se toacă cu satârul.
Se amestecă cele două tocături împreună cu condimentele şi
mujdeiul de usturoi.
Se pregătesc maţele de oaie şi se pun pe dispozitivul de
umplut cârnaţi la maşina de tocat.
Se umplu maţele.
Se lasă să se svinte.
Se pun la afumat 2-3 ore.
Salam aperitiv
· 1 kg carne
de vacă
· 3 kg carne
de porc
· 20 g usturoi
· 4 g piper
· Sare
· Maţe de vită
subţiri
Se trece de 2-3 ori carnea de vită prin maşina de tocat.
Carnea de porc se trece o singură dată prin maşină.
Se amestecă tocăturile, se adaugă sare, piper şi mujdei de
usturoi şi se omogenizează bine compoziţia.
Se pregătesc maţele.
Se umplu maţele de mărimea unui salam obişnuit şi se leagă la
capete.
Se pun la fum şi se lasă pâne ce se colorează.
Se scoate de la fum şi se opăreşte 45 minute în apă fierbinte
cu temperatura de 80-85 grade Celsius (când începe apa să cânte).
Escalop de porc cu sos de vin
*750 g pulpă de porc
*50 g făină
*125 g ulei
* 400 g sos brun
*100 ml vin
*200 g smântână
*sare
Sos brun sau sos
spaniol:
*600 g oase de vacă
*75 g morcovi
*50 g pătrunjel
*50 g ţelină
*50 g ceapă
*10 g usturoi
* 100 g ulei
* 75 g făină
* 50 g bulion de tomate
* 2-3 foi de dafin
* cimbru
* 5 g chimen
* 2 g piper
* sare
Făina se rumeneşte într-o tigaie cu ulei.
Se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiate felii şi se călesc
împreună.
Se pune usturoiul tocat şi se stinge cu bulion diluat cu apă.
Se adaugă oasele ce au fost rumenite la cuptor şi
condimentele.
Se umple vasul cu apă şi se lasă să fiarbă 3-4 ore, apoi se
pasează printr-o sită şi se potriveşte gustul de sare.
Pentru escalop reţinem 400 g din acest sos brun.
Carnea de porc se taie în felii subţiri de cca 75 g fiecare
şi se socotesc câte 2 bucăţi la porţie, se bat bine ca pentru şniţel, se
sărează, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.
În uleiul rămas se adaugă sosul brun, vinul şi făina rămasă,
se amestecă bine, se fierbe 10 minute, se toarnă peste escalop şi se fierb
împreună încă 30 minute.
La servit se adaugă smântână la fiecare porţie.
Se serveşte cu piure şi salată.
Friptură de porc la tavă
· 1 kg pulpă
de porc
· 50 g ulei
· 50 g ceapă
· 100 g
morcovi
· 10 g usturoi
· Sare
Pulpa de porc se sărează, se unge cu ulei şi se aşază într-o
tavă cu restul de ulei şi se frige la cuptor.
Alături de carne se pune ceapa tocată, morcovii raşi şi
usturoiul tăiat feliuţe.
În timpul frigerii carnea se stropeşte cu sosul format în
tavă.
După ce carnea s-a fript se scoate pe un fund de lemn şi se
taie felii.
Se pune carnea tăiată pe platou.
Legumele şi sosul rămas în tavă se pasează şi se toarnă peste
carne.
Se cserveşte cu garnitură de cartofi natur şi cu salată.
Gustare pentru gurmanzi
· 400 g carne
de porc
· 200 g
cârnaţi afumaţi
· 150 g creier
· 300 g
ciuperci
· 50 g bulion
de tomate
· 20 g usturoi
· 150 g ulei
· 2 legături
verdeaţă
· 150 ml vin
· Sare
Carnea se taie în bucăţi mici, se sărează şi se prăjeşte în
ulei, se adaugă cârnaţii tăiaţi feliuţe şi ciupercile tăiate ştraifuri şi
călite în ulei.
Usturoiul se taie feliuţe şi se căleşte în ulei, apoi se
adaugă creierul tăiat cuburi şi se mai căleşte câteva minute.
Se amestecă totul cu carnea şi se prăjesc în continuare.
Se stinge cu bulion amestecat cu vin şi verdeaţă tocată
mărunt.
Se potriveşte gustul de sare şi se mai fierbe câteva minute.
Se serveşte caldă cu mămăligă.
Cârnaţi de casă
Se trece carnea macră de porc prin maşina de tocat şi se
amestecă cu bucăţele mici de slănină crudă.
Se adaugă, după gust, sare, piper, enibahar şi zeamă de
mujdei de usturoi.
Se amestecă bine totul şi se adaugă puţină zeamă de carne
până ce tocătura devine moale.
Se montează la maşina de tocat tubul de umplut maţe.
Maţele trebuie să fie pregătite anterior: se spală bine, se
întorc pe dos şi se ţin în apă rece cât se pregăteşte amestecul de carne
tocată.
Se trage maţul pe tubul de tablă, punându-l tot la un loc,
apoi se introduce tocătura cu ajutorul maşinii, încet, pentru a nu se sparge
maţul.
Se lasă să se svinte timp de câteva ore la loc răcoros, apoi
se afumă, dacă dorim păstrare îndelungată, sau se dau în consum imediat,
neafumate.
Tobă
Se pun la fiert, într-un vas mare cu apă, fălcile porcului,
bucăţi grase de la cap, urechile bine curăţate, bucăţi de şorici, limba, inima,
rinichii, împreună cu 2-3 foi de dafin şi puţină sare.
Se ţin să fiarbă, dar nu de tot, apoi se lasă să se
răcorească.
Se taie totul sub formă lunguiaţă, felii subţiri, iar limba
şi rinichii, ceva mai mari.
Se amestecă toate într-o strachină turnând şi câteva ceşti
din zeama în care au fiert.
Se adaugă sare, piper măcinat, ienibahar, coriandru, după
gust.
Avem pregătit anterior stomacul porcului, bine curăţat şi
spălat în interior.
Se umple acesta aşezând bucăţile mai mari în lungul tobei
spre a avea felii frumoase când se vor tăia.
Se coase la capete şi se fierbe timp de 30-45 minute în zeama
ce a rămas de la prima fierbere.
Când toba este fiartă se scoate şi se pune pe un fund cu un
teasc uşor deasupra şi se ţine aşa până se răcoreşte de tot.
Poate fi dată în consum aşa cum este, sau se dă câteva ore la
fum şi poate fi consumată mai târziu.
Caltaboşi
Se fierbe inima, plămânii, splina şi carne sângerândă de la
gât.
Se lasă să se răcească.
Se dau prin maşina de tocat sau se toacă cu satârul.
Se adaugă ½ kg de orez potrivit de fiert, scurs şi spălat în
apă rece, sare, piper, ienibahar, maghiran şi ceapă prăjită, după gust.
Se amestecă totul bine şi se umple caltaboşul.
Se pune să fiarbă 10-15 minute în clocote mici în zeama în
care au fiert măruntaiele.
Se servesc aşa calzi, sau se scot din apă şi după ce s-au
răcorit se prăjesc în untură.
Leber
Se fierbe ficatul nu prea tare, în clocote mici, împreună cu
tot atâta carne grasă de la gât.
După ce s-a răcorit se trece prin maşina de tocat de 2-3 ori
şi apoi se freacă bine într-o strachină până devine ca o pastă.
Separat se taie slănină mai tare, foarte puţin fiartă, în
cubuleţe mici şi se amestecă cu ficatul, adăugând puţină zeamă de la fiert.
Se potriveşte gustul cu sare, piper şi nucşoară pisată.
Se umplu maţele groase, care au fost bine curăţate şi
spălate.
Ca să nu plesnească la fiert se înţeapă mai înainte cu un ac
în mai multe locuri.
Se pune în apă fierbinte să dea câteva clocote, dar, la foc
mic.
Se lasă să se răcorească în apă.
Se păstrează la rece.
Piftie de porc
· 1 kg cap de
porc
· 500 g
picioare de porc
· 500 g urechi
de porc
· 40 g usturoi
· Sare
Capul, picioarele şi urechile se pârlesc bine la flacără şi
apoi se opăresc.
Se curăţă bine şi se spală.
Se pun la fiert în apă fierbinte cu sare, spumând de câte ori
este necesar.
Piftia este gata atunci când carnea se desprinde uşor de pe
oase, iar supa este legată.
Se scoate carnea din supă, se desprinde de pe oase şi se
repartizează în farfurii.
Usturoiul se pisează, se pune în strecurătoarea de supă, apoi
se toarnă supa prin strecurătoare în farfurii.
Se pun farfuriile la rece câteva ore, timp în care nu trebuie
să le mişcăm.
Când s-au întărit se pot da în consum.
Sarmale Revelion
· 400 g carne
de vacă
· 350 g carne
de porc
· 200 g ceapă
· 200 g ulei
· 175 g orez
· 400 g
costiţă
· 100 g bulion
· 500 g roşii
în bulion
· 50 g usturoi
· 4 kg varză
murată
· 2 fire
cimbru
· 200 ml vin
alb
· 1 g piper
· Sare
Carnea se dă de două ori prin maşina de tocat.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se adaugă orezul ales şi spălat şi se călesc împreună încă
circa 20 minute, adăugându-se din când în când câte puţină apă.
Se stinge cu bulion şi se lasă să se răcească, apoi se
amestecă cu carnera şi se condimentează cu sare şi cu piper.
Se aleg foile de varză, se lasă să stea câteva ore în apă,
apoi se formează sarmalele.
Restul de varză se toacă mărunt.
Costiţa se taie în felii subţiri.
Se aşază într-o cratiţă un strat de felii de costiţă, peste
costiţă se pune un strat de varză tocată, urmat de un rând de sarmale, pe care
se pun câţiva căţei de usturoi întregi şi un fir de cimbru, se continuă apoi cu
un nou strat de costiţă, peste care se pune al doilea strat de varză, apoi al
doilea rând de sarmale, pe care se pun căţei de usturoi şi al doilea fir de cimbru
şi se continuă aşa până ce se epuizează cantitatea de sarmale, având grijă ca
ultimul strat să fie de varză tocată.
Se toarnă peste sarmale sucul de la roşii, amestecat cu apă,
se pune cratiţa la foc şi imediat ce a început să fiarbă se dă vasul la cuptor
timp de 3 ore.
Când sarmalele sunt aproape gata se adaugă vinul şi se mai dă
cratiţa la cuptor pentru 20 minute.
MEDICINĂ
DESPRE GUTĂ
Guta este o forma de
artrita caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei
articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si
inflamatie precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Boala este mai
frecventa la sexul masculin.
Cauzele gutei
Principala cauza a gutei este excesul de
acid uric din sange, insa nu toate persoanele care au hiperuricemie fac si
guta.
Cand nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulatiior. Alte cauze ce pot determina guta sunt: - Obezitatea; - Consumul excesiv de alcool; - Hipertensiune arterial; - Medicamente diuretice; - Aspirina; - Tuberculostatice - medicamentele impotriva tuberculozei; - Leucemii, limfoame; - Rude de gradul I care au boala; - Boala renala cronica; |
- Hipotiroidismul;
- Afectiuni genetice care determina un nivel crescut al acidului uric.
Simptomele gutei
Din cauza nivelului crescut de acid uric din sange, mici cristale de urat se depoziteaza in diferite regiuni ale corpului, in special la nivelul articulatiilor. Guta prezinta urmatoarele simptome:
- cresterea temperaturii locale, durere, si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei (de cele mai multe ori la articulatia degetului mare de la picior, denumit si haluce).
- durere nocturna intense;
- disconfort care se intensifica pe parcursul noptii, ca apoi sa cedeze in intensitate pe parcursul urmatoarelor 2-7 zile ;
- prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii aparuta dupa remitarea atacului de guta.
Alte simptome, pot include:
- culoare rosie a tegumentului in regiunea articulatiei afectate, asemanatoare unei infectii tegumentare locale ;
- febra;
- limitarea miscarilor normale a articulatiei;
Diagnosticul de guta
Este necesar un consult medical de specialitate atunci cand apar urmatoarele simptome: durere severa, rapid instalata, la nivelul unei articulatii inflamate, cu tegumente calde si rosiatice.
Durerile artticulare intense sunt date si de alte afectiuni articulare, de aceea un prim test ar fi aflarea valorilor acidului uric in sange. Singura metoda prin care se obtine diagnosticul de certitudine in guta, este aspiratia de lichid articular (artrocenteza), test care poate identifica cristalele de acid uric de la acest nivel.
Diagnosticul gutei in stadiile tardive, se poate realiza prin radiografierea extremitatilor (maini si picioare). Aceasta metoda nu este utila in stadiile incipiente ale gutei, cand nu exista modificari radiologice articulare.
Urmatorii specialisti pot diagnostica si trata guta:
- Medicul reumatolog;
- Medicul ortoped;
- Medicul de medicina interna;
- Medicul de familie.
Stadiile gutei
Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric, timp in care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente. Un atac de guta debuteaza deseori pe parcursul noptii, cand durerea articulara moderata incepe sa se intensifice.
Guta evolueaza in 4 stadii:
Stadiul 1: cresterea acidului uric in sange, aceasta stare este de obicei asimptomatica;
Stadiul 2: cristalele de acid uric incep sa se acumuleze la nivelul lichidului articular, degetul mare de la picior este locul de electie al atacului de guta. Apare un raspuns inflamator generalizat al organismului - atacul gutos. Odata cu terminarea atacului gutos, simptomele dispar, dar pot reapareain general la 2 ani dupa atac.
Stadiul 3: Apar atacuri frecvente, care s-au inmultit in ultima perioada, apar de asemenea si intensificari ale simptomelor articulare, care devin mult mai severe si dureaza de asemenea mai mult.
Stadiul 4: guta cronica
Tratamentul gutei
Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care atenueaza simptomele si care elimina cauzele bolii. Tratamentul specific pentru guta depinde de stadiul bolii, pentru ca tratamentul atacului de guta este diferit de profilaxia recidivelor.
Pentru diminuarea durerii se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene(AINS) precum ibuprofen. Pentru prevenirea atacurilor recurente de guta se pot administra anumite medicamente care scad concentratia acidului uric in sange; mai sunt recomandate: scaderea in greutate, exercitiul fizic, evitarea dietelor bogate in carne, evitarea consumului de alcool.
Medicul specialist va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va stabili tratamentul corespunzator fiecarui caz in parte. Evitarea unor factori precum consumul de alcool, dieta necorespunzatoare, sedentarismul si obezitatea, pot scade riscul aparitiei gutei si a recidivelor atacurilor acesteia.
In cazul pacientilor cu guta care nu au simptome, dar au niveluri crescute de acid uric in sange, nu necesita tratament specific. Trebuie retinut insa ca pacientii cu acid uric extrem de crescut in sange trebuie investigati pentru a identifica eventualele leziuni renale sau articulare. Nivelul acidului uric trebuie monitorizat de medicul de familie pana la revenirea la normal a concentratiei acestuia.
Daca guta nu este tratata cu succes, sau daca pacientul nu respecta tratamentul, boala se poate agrava. Daca acesti noduli devin durerosi, produc deformarea articulara si tratametul medicamentos nu reuseste micsorarea lor este recomandat tratamentul chirurgical de corectare.
Guta este o boala invalidanta daca nu este tratata corect. Nu poate fi prevenita deoarace nu se cunosc in totalitate cauzele ei.
Tratament naturist
- Se recomanda ceaiurile depurative, diuretice sau chiar diureticele usoare.
- Se face infuzie din una din urmatoarele plante: frunze de frasin, frunze de mesteacan, coada calului, troscot, rizomi de pir medicinal, radacina de iarba mare, radacina de osul iepurelui, fructe de catina. Se ia 1-2 linguri de planta la o cana de apa, se beau 1-3 cani pe zi.
- Rp. 1 - 20 gr flori de soc, 20 gr flori de tei, 30 gr frunze de mesteacan, 30 gr frunze de urzica, se i 1 lingurita amestec de plante la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi, timp de 1 luna.
- Rp. 2 - 30 gr frunze de mesteacan, 30 gr radacina de osul iepurelui, 30 gr macese, 10 gr fructe de ienupar, o lingura la o cana de apa, se beau 1-2 cani pe zi timp de 2 saptamani.
- Rp. 3 - 15 gr flori de levantica, 25 gr flori de soc, 15 gr sunatoare, 15 gr radacina de brusture, 20 gr rizomi de pir medicinal, 10 gr fructe de ienupar, o lingura la o cana de apa, se beau la pranz 1-2 cani de infuzie calda, timp de 2 saptamani.
Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg,
S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de spanac; morcov + patrunjel.
• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine, caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.
• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.
• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir, radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.
• Decoct din fructe de porumbar.
• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de spanac; morcov + patrunjel.
• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine, caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.
• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.
• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir, radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.
• Decoct din fructe de porumbar.
• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.
Alcoolul, cafeaua, ceaiul, unele medicamente
(vitamina C, aspirina, antinevralgicele, cortizonul) cresc cantitatea de acid
uric din sange
Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de spanac; morcov + patrunjel.
• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine, caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.
• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.
• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir, radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.
• Decoct din fructe de porumbar.
• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.
Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de spanac; morcov + patrunjel.
• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine, caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.
• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.
• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir, radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.
• Decoct din fructe de porumbar.
• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.
GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 19 Decembrie
GÂNDURI PESTE TIMP 19 Decembrie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu