sâmbătă, 10 februarie 2018

11 FEBRUARIE 2018

Zi neagră pentru mine: acum trei ani, la ora 3,34 a murit Pufuleț, după ce cu o zi în urmă a fost operată de cancer mamar! Adio draga mea prietenă, Pufuleț! Amintirea ta o voi păstra cât voi trăi!




RELIGIE ORTODOXĂ 11 Februarie

Sf Sfințit Mc Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf Teodora împărăteasa;
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți – a Lăsatului sec de carne


Sfântul Sfinţit Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei (†316) – Sfântul Mucenic Vlasie a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. A fost învrednicit de Dumnezeu să fie episcop al Sevastiei (Armenia). Pentru viaţa sa curată a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni, vindecând mulţi bolnavi. A fost prigonit atât în timpul lui Diocleţian (284-305), cât şi în vremea lui Liciniu (307-323). Marele mucenic Eustaţie i-a încredinţat testamentul când era cu el în temniţă. În timpul prigoanei lui Liciniu împotriva creştinilor, Sfântul Vlasie s-a ascuns într-o peşteră din muntele Argeus. Aici a fost prins şi adus în faţa dregătorului Agricolau. În drumul spre închisoare şapte femei care au fost alături de Sfântul Vlasie au suferit moarte martirică. Sfântul nu a părăsit înaintea dregătorului credinţa în Iisus Hristos şi din porunca acestuia a fost chinuit cumplit, închis în temniţă, apoi eliberat şi ucis, împreună cu doi copii.

Sfânta împărăteasă Teodora († 867) – Soţia împăratului bizantin Teofil (829-842) era din Peflagonia (Asia Mică). Se născuse într-o familie de funcţionari, oameni credincioşi, foarte legaţi de cinstirea icoanelor, iar Sfânta a urmat modelul părinţilor ei. Împăratul Teofil află că soţia lui se închina sfintelor icoane, dar Sfânta Teodora a reuşit să nu dezvăluie acest lucru. După ce împăratul a trecut la Domnul în anul 842, Sfânta a rămas regentă, deoarece urmaşul împăratului, Mihail al III-lea nu avea decât trei sau patru ani. A păstrat la conducerea imperiului pe cei mai buni miniştri ai soţului ei, care erau oameni credincioşi şi îngrijoraţi de lupta nefolositoare împotriva icoanelor. Apoi, a întrunit un sinod care a hotărât restabilirea cultului icoanelor, urmat la 19 februarie 843 de o ceremonie măreaţă cu rugăciuni în Bisericile din Vlaherne şi Sfânta Sofia, dar şi cu procesiuni pe străzile Constantinopolului. Aceasta a fost numită sărbătoarea Ortodoxiei. Atunci au fost aduse în capitala imperiului şi moaştele Sfântului Teodor Studitul, fostul stareţ al Mănăstirii Studion şi ale Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. În urma luptelor politice interne ale imperiului Sfânta Teodora a hotărât să se retragă la Mănăstirea Gastria, părăsind puterea cu nobleţe, după ce a depus în mâinile Senatului sumele de bani pe care buna ei administrare financiară le strânsese în tezaurul Statului. Teodora a fost soţia împăratului Teofil, sfărâmătorul de icoane, dar ea nu a fost ca bărbatul ei eretică, ci ortodoxă. Teofil izgonise pe sfântul Metodiu, patriarhul Constantinopolului şi în locul lui pusese pe un oarecare Ioan Lecanomatul, şi arsese sfintele icoane. Dar Teodora cu toate că pe faţă nu cuteza să se închine sfintelor icoane, le avea totuşi ascunse în cămara aşternutului ei, şi în toate nopţile făcea rugăciuni către Dumnezeu ca să facă milă şi să se îndure de ortodocşi. Ea a născut un fiu Mihail, pe care l-a învăţat credinţa ortodoxă. După moartea bărbatului ei, a chemat din exil pe sfântul Metodiu şi a adunat sfântul sinod, care a anatemizat pe sfărâmătorii de icoane, pe Ioan l-a scos din scaun şi a readus în Biserică sfintele icoane. După aceea a răposat lăsând împărăţia fiului ei Mihail.


Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți – a Lăsatului sec de carne


Ev. Matei 25, 31- 46
Zis-a Domnul: când va veni Fiul Omului în slava Sa şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe scaunul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Sa toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, cum desparte păstorul oile de capre; şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Sa: veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi căutat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine. Atunci drepţii îi vor răspunde, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând şi Te-am hrănit, sau însetat şi Ţi-am dat să bei? Sau când Te-am văzut străin şi Te-am primit, sau gol şi Te-am îmbrăcat? Sau când Te-am văzut bolnav sau în temniţă şi am venit la Tine? Iar Împăratul, răspunzând, va zice către ei: adevărat vă spun că, întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut. Atunci va zice şi celor de-a stânga Sa: duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic care este pregătit diavolului şi îngerilor lui. Căci flămând am fost şi nu Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi nu Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi nu M-aţi primit; gol, şi nu M-aţi îmbrăcat; bolnav şi în temniţă, şi nu M-aţi cercetat. Atunci vor răspunde şi ei, zicând: Doamne, când Te-am văzut flămând, sau însetat, sau străin, sau gol, sau bolnav, sau în temniţă şi nu Ţi-am slujit Ţie? El însă le va răspunde şi le va zice: adevărat vă spun că, întrucât nu aţi făcut unuia dintre aceşti prea mici, nici Mie nu Mi-aţi făcut. Şi vor merge aceştia la chinuri veşnice, iar drepţii la viaţă veşnică.

Ap. I Corinteni 8, 8-13; 9, 1-2
Fraţilor, nu mâncarea ne va pune înaintea lui Dumnezeu. Că nici dacă vom mânca, nu ne prisoseşte, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipseşte. Dar vedeţi ca nu cumva această libertate a voastră să ajungă poticnire pentru cei slabi. Căci dacă cineva te-ar vedea pe tine, cel ce ai cunoştinţă, şezând la masă în templul idolilor, oare conştiinţa lui, slab fiind el, nu se va întări să mănânce din cele jertfite idolilor? Şi va pieri prin cunoştinţa ta cel slab, fratele tău, pentru care a murit Hristos! Şi aşa, păcătuind împotriva fraţilor şi lovind conştiinţa lor slabă, păcătuiţi faţă de Hristos. De aceea, dacă o mâncare sminteşte pe fratele meu, nu voi mânca în veac carne, ca să nu aduc sminteală fratelui meu.
Oare, nu sunt eu liber? Nu sunt eu Apostol? N-am văzut eu pe Iisus, Domnul nostru? Nu sunteţi voi lucrul meu întru Domnul? Dacă altora nu le sunt Apostol, vouă, negreşit, vă sunt. Căci voi sunteţi pecetea apostoliei mele întru Domnul.

Predica Părintelui Ilie Cleopa la Duminica Înfricoșătoarei Judecăți – a Lăsatului sec de carne

Pentru că noi toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea Judecăţii lui Hristos, ca să ia fiecare după cele ce a făcut prin trup, ori bine, ori rău (II Corinteni 5, 10)
Iubiţi credincioşi,
Astăzi am auzit toţi cei de faţă cuvintele Mîntuitorului nostru Iisus Hristos despre venirea Sa la prea Înfricoşata Judecată de apoi. Să ştiţi că nici un lucru de la întemeierea lumii şi pînă la sfîrşitul veacurilor nu este mai înfricoşat ca venirea Domnului la Judecata de apoi. Nici îngerii nu pot să ne spună cu deamănuntul despre acea preaînfricoşată venire a Domnului, cînd va judeca toate neamurile pămîntului de la Adam şi pînă la sfîrşitul lumii. Noi, fiind prea neputincioşi şi nepricepuţi, nu vom putea vorbi despre acea negrăită spaimă şi înfricoşătoare venire a Domnului.
Dar din cele ce am auzit astăzi în Sfînta Evanghelie şi din cele ce arată dumnezeiasca Scriptură, precum şi din învăţăturile Sfinţilor Părinţi despre Judecata zilei celei mari, vom însemna aici cîteva învăţături după a noastră slabă pricepere despre venirea Domnului la Judecata de apoi. Şi vom arăta mai întîi cu mărturii din Sfînta Scriptură, în ce chip va veni Domnul şi care vor fi primele semne ale venirii Lui. Primele semne care vor vesti venirea Domnului la Judecată vor fi trîmbiţele cele cereşti. Acest adevăr ni-l arată Mîntuitorul, zicînd: Şi va trimite pe îngerii Săi, cu sunet mare de trîmbiţă (Matei 24, 31). De aceea şi Sfîntul Prooroc Sofonie a numit ziua Judecăţii de apoi "ziua trîmbiţei şi a strigării" (Sofonie 1, 16). Marele Apostol Pavel, despre învierea morţilor şi glasul trîmbiţei cereşti, zice: Deodată, într-o clipeală de ochi, la trîmbiţa cea de apoi; căci trîmbiţa va suna şi morţii vor învia nestricăcioşi. Şi în alt loc, arătînd că trîmbiţele vor însoţi pe Domnul la Judecată, zice că: Însuşi Domnul, întru poruncă, la glasul arhanghelului şi întru trîmbiţa lui Dumnezeu, se va pogorî din cer (I Corinteni 15, 52-53; I Tesaloniceni 4, 16).
Sfîntul Ierarh Grigorie Teologul, arătînd tăria glasului şi puterea acelor trîmbiţe care vor anunţa venirea Domnului, zice: "Înfricoşat este glasul trîmbiţelor, la care se supun stihiile, care despică pietrele, care vor deschide mormintele, care vor descoperi cele mai dedesubt, care vor zdrobi şi vor sfărîma porţi de aramă şi vor dezlega şi vor risipi legăturile morţii".
Al doilea semn, care se va arăta după sunarea cea cu mare strigare a trîmbiţelor, va fi învierea morţilor. Dar oare, fraţii mei, în ce fel vor fi trupurile drepţilor şi ale păcătoşilor la învierea cea de apoi? Oare vor învia aşa cum le punem noi în sicrie şi în morminte? Nu, căci mare deosebire vor avea trupurile oamenilor la învierea cea de apoi de trupurile de acum. Trupurile drepţilor, în vremea Judecăţii de apoi, vor fi împodobite cu patru daruri alese: cu darul strălucirii, al uşurimii, al subţirătăţii şi al nepătimirii. Deci fiecare trup al celor drepţi, cu nemăsurată rază ca soarele va străluci, după cum şi Însuşi Stăpînul şi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos a zis: Atunci drepţii vor străluci ca soarele întru Împărăţia Tatălui lor (Matei 13, 43).
Prea minunată va fi atunci acea uşurime şi lesne mişcare a trupurilor drepţilor încît să poată umbla în fiecare parte a lumii după voia lor, fiindcă nici o întîrziere nu le va pricinui lor greutatea. Aceasta o arată şi înţeleptul Solomon care zice: Ca nişte scîntei care se lasă pe mirişte aşa vor fi (Înţelepciunea lui Solomon 3, 7) căci scînteile cînd sunt purtate de vînt, pretutindeni cu mare uşurinţă se răspîndesc. Trupurile drepţilor vor avea şi subţirătate, încît cu toată lesnirea să poată trece prin celelalte materii. Aşa a trecut trupul Stăpînului nostru Iisus Hristos după înviere, prin acea piatră mare care zăcea deasupra mormîntului, fără a rupe peceţile şi a intrat prin uşile încuiate în casa în care erau ucenicii adunaţi de frica iudeilor, ca un duh preasubţire care nici în ziduri nu se ţine, nici în uşi nu se împiedică.
Despre aceste patru daruri ale trupurilor înviate, Sfîntul Apostol Pavel zice: Se seamănă întru stricăciune, înviază întru nestricăciune (I Corinteni 15, 42). Iată darul nepătimirii. Se seamănă întru necinste, înviază întru slavă. Iată darul strălucirii. Se seamănă întru slăbiciune, înviază întru putere. Iată darul uşurimii. Se seamănă trup firesc, înviază trup duhovnicesc (I Corinteni 15, 43-44). Iată darul subţirătăţii.
Să arătăm pe scurt şi în ce fel vor fi trupurile înviate ale celor păcătoşi osîndiţi la muncă veşnică. Mare va fi deosebirea trupurilor celor păcătoşi de trupurile luminate ale drepţilor şi sfinţilor lui Dumnezeu. Fiindcă în loc de strălucire, se vor îmbrăca cu adînc de întuneric care va fi asemenea cu prea adîncul întuneric al iadului. In loc de frumuseţe, trupurile păcătoşilor vor avea urîciune plină de scîrbă. In locul uşurimii trupurilor drepţilor, trupurile păcătoşilor vor fi prea grele şi greu de mişcat, ca să nu urmeze cu osîrdie dumnezeieştile porunci. Căci singure trupurile acestea ale păcătoşilor vor fi spre muncă veşnică şi fără sfîrşit.
Iubiţi credincioşi,
Ce alte semne vor urma înaintea venirii Domnului la judecată? Citim în Sfînta Evanghelie că atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului (Matei 24, 30), care, după înţelesul Sfinţilor Părinţi este Crucea lui Hristos pe care şi-a dat duhul (Ioan 19, 30). Unii zic că îndată ce se va arăta Crucea pe cer, se va însemna cu acest semn fruntea tuturor drepţilor (Apocalipsa 7, 3). Văzînd semnul Sfintei Cruci pe cer, vor plînge toate neamurile pămîntului (Matei 24, 30). Dar pentru ce vor plînge la arătarea ei toate neamurile pămîntului? Vor plînge atunci toate popoarele pentru că vor cunoaşte al cui este semnul Sfintei Cruci; vor plînge toţi care nu au cinstit Sfînta şi de viaţă făcătoare Cruce, altarul cel preasfinţit cu Sîngele lui Hristos şi semnul venirii Lui. Ce vor zice atunci păgînii, necredincioşii şi sectanţii care n-au cinstit Sfînta Cruce şi nu s-au închinat semnului Fiului Omului?
După arătarea Sfintei Cruci pe cer, la înfricoşata Judecată va veni Iisus Hristos întru slavă şi putere, cum spune în dumnezeiasca Evanghelie: Şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă (Matei 24, 30).
Iată şi cîteva prealuminate mărturii care ne arată slava cea negrăită cu care va veni Domnul la înfricoşata Judecată. Sfîntul prooroc David, zice: Foc înaintea Lui va merge şi cu văpaia va arde împrejur pe vrăjmaşii Lui (Psalm 49, 4). Şi iarăşi: Luminat-au fulgerele Lui lumea, văzut-a şi s-a cutremurat pămîntul; munţii ca ceara s-au topit de faţa Domnului, de faţa Domnului a tot pămîntul; vestit-au cerurile dreptatea Lui şi au văzut toate popoarele slava Lui (Psalm 96, 4-6).
Iar marele prooroc Isaia, despre înfricoşata venire a Domnului, zice: Căci Domnul vine în văpaie şi carele Lui sunt ca o vijelie, ca să dezlănţuie cu fierbinţeală mînia Lui şi certarea Lui cu văpăi de foc. Domnul va judeca cu foc şi cu sabie pe tot omul şi mulţi vor fi cei care vor cădea de bătaia Domnului! (Isaia 66, 15-16). Iar lîngă înfricoşatul scaun cel de văpaie al Domnului va sta Preasfînta şi Preacurata Născătoare de Dumnezeu de-a dreapta tronului Preaveşnicului Împărat, după cum este scris: De faţă a stat împărăteasa de-a dreapta Ta... (Psalm 44, 11).
Înaintea Domnului vor merge arhanghelii cei mai întîi stătători, iar după aceştia stăpîniile, începătoriile şi înaintea lor Arhanghelul Mihail, încins cu sabie de văpaie şi strălucind ca un fulger şi ca un mai mare ostaş al marelui Împărat. Apoi vor urma Apostolii, mucenicii, ierarhii şi mulţimea cea fără de număr a Îngerilor şi Sfinţilor, cu săbii cu două tăişuri în mîinile lor, ca să răzbune pe neamuri şi să pedepsească pe popoare (Psalm 149, 6-7). Oare cine va putea să stea atunci înaintea Judecătorului Celui Preaînfricoşător şi nemitarnic?! Acestea le-a cugetat şi Proorocul Isaia, care zice: Intraţi în crăpăturile stîncilor şi vă ascundeţi în pulbere de la înfricoşata faţă a Domnului şi de la strălucirea slavei Lui (Isaia 2, 10).
Sfîntul Evanghelist Matei spune următoarele despre venirea Domnului: Vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere şi cu slavă multă. Şi iarăşi zice: Cînd va veni Fiul Omului întru slava Sa şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale (Matei 24, 30; 25, 31). Sfîntul Evanghelist Luca, de asemenea Îl arată venind pe nori cu putere şi cu slavă multă (Luca 21, 27).
După cuvîntul Sfîntului Apostol Pavel, Judecata de apoi se va face în văzduh, deasupra văii lui Iosafat, unde vor fi adunate toate neamurile şi limbile, de la primul Adam pînă la ultimul om. Apoi îi va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stînga (Matei 25, 32-33). După această veşnică despărţire a celor buni de cei răi, va începe judecata cea mare.
Dar cine ne va pîrî atunci în faţa Dreptului judecător? Însăşi faptele noastre rele pe care le-am făcut şi nu ne-am pocăit. Apoi ne vor osîndi duhovicii, cărora nu ne-am spovedit de toate păcatele, nici am făcut canon pentru ele. Apoi ne vor osîndi îngerii care ne-au fost păzitori de la botez, pe care nu i-am ascultat. Ne vor osîndi şi îngerii care au scris toate faptele noastre din copilărie. Dar cel mai mare pîrîş care ne va pîrî şi ne va cere pedeapsă şi osînda veşnică de la Dumnezeu în ziua cea mare a Judecăţii de apoi, va fi diavolul pe care noi acum îl ascultăm şi facem voile lui şi nu ne pocăim în fiecare zi de cele ce facem.
Vai de noi! Ce vom face atunci dacă ne va găsi moartea şi judecata nespovediţi şi nepocăiţi? Ce ne va folosi atunci viaţa aceasta amăgitoare şi trecătoare în care acum ne desfătăm? Că ne legăm cu inima de ea şi de grijile veacului de acum, încît uităm de moartea care vine şi de osînda cea veşnică care ne aşteaptă în ziua cea mare a Judecăţii de apoi. Vedeţi, fraţii mei, cum toţi murim şi nimeni din oameni nu rămîne pe acest pămînt, oricine ar fi el. Vedeţi că cel ce moare, de faţă fiind noi, i se leagă limba, i se schimbă ochii, îi tace gura, i se opreşte graiul, cînd vede pe dumnezeieştii îngeri cum cheamă sufletul din trup! Atunci măcar împărat de ar fi, măcar slugă, măcar stăpînitor a toată lumea, tot se cutremură, se tulbură, se înspăimîntează, văzînd puteri înfricoşate, văzînd chipuri străine, văzînd feţe aspre şi posomorîte, văzînd rînduielile îngereşti pe care niciodată nu le-a mai văzut.
Atunci luînd îngerii sufletul prin văzduh, îl duc la judecată, întru care stau începătoriile, stăpîniile şi ţiitorii de lume ai puterilor celor potrivnice, pîrîşii noştri cei amari, vameşii cei cumpliţi, şi luătorii de seamă şi îngerii în văzduh întîmpinîndu-l, cer seama şi îl socotesc şi îi aduc înainte păcatele lui şi zapisele lui cele din tinereţe, cele din bătrîneţe, cele de voie şi cele fără de voie, cele prin lucru, cele prin gînduri şi cele prin aduceri aminte. Multă este frica acolo, mare este cutremurul ticălosului suflet a-tunci, care pătimeşte de la mulţimea milioanelor de diavoli.
Iubiţi credincioşi,
Evanghelia Duminicii de azi este cea mai înfricoşătoare din tot cursul anului, pentru că ne vorbeşte despre sfîrşitul lumii care este tot mai apropiat şi de marea Judecată de apoi a tuturor oamenilor şi a îngerilor răi. Aceasta este a treia şi ultima Duminică pregătitoare pentru Sfîntul şi marele Post, pentru că ne aduce aminte de sfîrşitul veacurilor, de Judecată, de osînda veşnică a păcătoşilor şi de răsplătirea drepţilor în Împărăţia Cerurilor. Cine va cugeta la toate acestea, va trece cu folos curgerea Sfîntului Post, se va împăca cu aproapele său, se va ruga mai mult, se va spovedi cu căinţă de păcatele sale şi va primi cu mare evlavie Trupul şi Sîngele Domnului nostru Iisus Hristos. Iată folosul acestei Duminici.
Se cuvine să ne amintim că la Judecata de apoi, Dreptul Judecător va spune celor de-a dreapta Sa: Veniţi, binecuvîntaţii Părintelui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii, căci flămînd am fost şi Mi-aţi dat să mănînc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine... Adevărat zic vouă, întrucît aţi făcut unuia dintr-aceştia ai mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25, 34-40).
Vedeţi, fraţii mei, cîtă putere are la Dumnezeu milostenia şi iubirea aproapelui? Vedeţi că milostenia se laudă asupra judecăţii? Vedeţi că cine face milostenie la săracii suferinzi, atît materială pentru trup, cît şi spirituală pentru suflet, acela se mîntuieşte cel mai uşor? Vedeţi că mai mare decît toate faptele bune este dragostea şi fiica ei milostenia? De aceea vă îndemn ca pe aceasta s-o iubiţi, pe aceasta s-o lucraţi mai mult decît pe toate celelalte, mai ales în sfintele posturi, şi veţi avea răsplată veşnică în ceruri.
Auziţi ce zice Dreptul Judecător şi celor zgîrciţi şi răi de la stînga Sa, care nu fac milostenie în viaţă: Duceţi-vă de la Mine,blestemaţilor, în focul cel veşnic, care este gătit diavolilor şi îngerilor lui, căci flămînd am fost şi nu Mi-aţi dat să mănînc...(Matei 25, 41-45). Vedeţi ce mare este păcatul lăcomiei şi al neiubirii de oameni.
Să ne ferească Dumnezeu de acest cumplit păcat. Iar noi să începem Sfîntul Post chiar de astăzi, lăsînd sec de carne. Apoi să ne împăcăm cu toţi ai noştri, să postim, să ne rugăm şi să facem milostenie şi orice faptă bună, după putere.
De vom face aşa, vom trece Postul Mare cu mult folos, vom ajunge cu bine la Învierea Domnului, iar la Judecata de apoi vom auzi pe Hristos zicîndu-ne cu dulce glas: Veniţi, binecuvîntaţii Părintelui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită pentru voi de la întemeierea lumii. Amin.





ISTORIE PE ZILE 11 Februarie
Evenimente
·         660 î Hr: Este considerat de traditia japoneza drept an al nasterii Imperiului Japonez,după înfrângerea regelui Yamato, printul Jimmu Tenno a urcat pe tronul Japoniei şi a fondat imperiului japonez. Conform legendei, Jimmu Tenno este un descendent al zeiţei soarelui Amaterasu Omikami, divinitatea centrala a religiei shintoiste, cultul traditional al japonezilor. Zeita este onorata la celebrul altar Karhishara din prefectura Nara.  Shinto este un cuvânt care derivă din cuvintele chineze Shen (spirit) si Tao (cale),care  traduse in  japoneza se pronunta Kami nu Michi  si inseamna calea spiritelor. Shintoismul recunoaste prezenţa spiritelor (kami) în elemente ale naturii precum lacuri, stanci, pesteri, paduri etc…Traditia spune ca toti imparatii din istoria Japoniei descind din Jimmu Tenno, iar actualul împărat Akihito (care a urcat pe tron în 1989), ar fi al 125-lea descendent direct al  lui Jimmu Tenno. În 1872, guvernul Meiji a proclamat 11 februarie drept zi a intemeierii Japoniei, zi care a fost comemorata ca sarbatoare Kigensetsu până în 1948. Suspendata după al doilea război mondial, celebrarea a fost restabilita în 1966. 
·         1531: Biserica Angliei l-a recunoscut pe regele Henric al VIII – lea drept şef suprem. Astfel, a fost facut un pas hotarator spre separarea bisericii Angliei de cea a Romei, evenimentul stand la originea constituirii Bisericii Anglicane de sine statatoare. Henric al VIII-lea (engleză Henry VIII) (n. 28 iunie 1491 – d. 28 ianuarie 1547) a fost rege al Angliei din 21 aprilie 1509 până la moartea sa.
·         1626: Împăratul Susenyos I al Etiopiei și Patriarhul Alfonso Mendes declara primatul Romei asupra Bisericii Etiopiene și romano-catolicismul religie de stat in aceasta tara. Susenyos insusi isi anuntase convertirea la catolicism în cadrul unei ceremonii publice în 1622. Cu toate ca un număr de etiopieni au îmbrățișat noua credință, a luat nastere o puternica opozitie si s-a incercat asasinarea sa. Au izbucnit o serie de rascoale. Revoltele s-au declansat dupa ce in 1626 a fost proclamat primatul Romei și au fost condamnate practicile crestine locale care includeau sâmbăta ca zi de odihnă in locul duminicii și posturi frecvente. Cu toate ca un număr de etiopieni au îmbrățișat noua credință, in 1632, rebeliunea împotriva religiei catolice s-a transformat intr-un război civil. Susneyos a abdicat în favoarea fiului său Fasiladas la 14 iunie 1632 și a restabilit religia națională. A murit la 17 septembrie in anul următor.
·         1752: Benjamin Franklin deschide primul spital din Statele Unite, Pennsylvania Hospital. Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic.
·         1809: Americanul Robert Fulton a brevetat invenţia sa privind vaporul cu aburi. Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York) a fost un inginer și inventator american, creditat incorect pentru mult timp ca fiind constructorul primei nave acționate de forța aburilor, Clermont (1807), cu care a întreprins o călătorie de la New York la Albany pe râul / fluviul Hudson.În schimb, în mod corect, Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800. Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile. El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației
·         1841: „Adelia, o La figlia dell’arciere” de Gaetano Donizetti are premiera 
·         1862 - A fost semnată, la Bucureşti, Convenţia de comerţ şi navigaţie româno-engleză.
·         1866: Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal–radicali („Monstruoasa Coaliție”) Locotenența Domnească din 1866 s-a constituit la 11 februarie 1866, în urma abdicării forțate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cei trei membri ai Locotenenței au fost: Lascăr Catargiu, reprezentant al Moldovei și al conservatorilor; gen. Nicolae Golescu, reprezentant al Țării Românești și al liberalilor; col. Nicolae Haralambie, reprezentant al armatei. În timpul Locotenenței Domnești a ființat și un guvern provizoriu, sub conducerea lui Ion Ghica, acesta deținând și portofoliul afacerilor externe. Ion Ghica (n. 12 august 1816, București – d. 22 aprilie 1897, Ghergani, județul Dâmbovița), personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea. Economist, matematician, scriitor, pedagog, diplomat și om politic, Ion Ghica a fost prim-ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului României (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București, în perioada în care țările române se uniseră într-un stat, însă păstrau încă două guverne separate. A fost din 1874 membru titular al Societății Academice Române și președinte al ei din 1876 până în 1879, când instituția a fost redenumită în Academia Română. A fost președinte al Academiei Române de mai multe ori (1879 – 1882, 1884 – 1887, 1890 – 1893 și 1894 – 1895). Cartea Scrisori către V. Alecsandri este capodopera sa de scriitor.

·         1873:  Regele Amadeo al Spaniei abdică. Amadeo I  (n. 30 mai 1845 – d.18 ianuarie 1890) a fost singurul rege al Spaniei apartinand casei de Savoia. El a fost al doilea fiu al regelui Italiei, Vittorio Emmanuelle al II-lea  și a fost cunoscut ca Ducele de Aosta. A domnit pentru scurt timp ca rege al Spaniei 1870-1873.Dupa abdicarea sa ,republica proclamata in Spania a durat mai putin de un an, în noiembrie 1874 pe tronul Spaniei s-a urcat regele Alfonso al XII-lea.
·         1880Grecia transformă consulatul în legație, recunoscând în acest fel independența României.
·         1929: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România: -38,5 °C la Bod în Depresiunea Brașovului.
·         1929: Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statulitalian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist. Papa Pius al XI este recunoscut ca suveran al Vaticanului si un Concordat stabileşte catolicismul ca “religie unica a statului italian.” Educaţia catolică a devenit obligatorie în învăţământul primar şi secundar iar divorţul civil este interzis.
La rândul său, Papa recunoaşte suveranitatea Casei Regale de Savoia, în Italia, cu capitala la Roma.
·         1935: are loc greva generală a 2 000 de mineri din Anina, România, care se finalizează cu victoria parţială a greviştilor.

·         1941: Relațiile diplomatice dintre România și Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.
·         1942: Întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s–a cerut sporirea contribuției de război.

·         1945: Sfarsitul Conferintei de la Ialta. Conferința de la Ialta, numită și Conferința din Crimeea a fost întâlnirea din 4-11 februarie 1945 dintre liderii SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, în timpul celui de-al doilea război mondial. Au participat presedintele Statelor Unite, Franklin Roosevelt, prim-ministru al Regatului Unit Winston Churchill şi Iosif Stalin, liderul URSS. Acordurile de la Yalta au stabilit noua configuratie politica a lumii pentru urmatorii 45 de ani. Intalnirea a venit după Conferinţa de la Teheran, care a avut loc paisprezece luni mai devreme. Conferinţa de la Yalta s-a concentrat pe condiţiile de capitulare a Germaniei , atât in plan militar cât şi politic, precum şi pe organizarea Europei după război. A fost decisa capitularea necondiţionată a Germaniei, impartirea teritoriului său in 4 zone de ocupaţie,a patra zona urmand sa fie ocupata de Franţa, ţara care nu a fost insa invitata la Yalta si Constituirea unui comitet interaliat de supraveghere. Cei trei au decis ca in toate teritoriile urmau să se desfășoare alegeri libere, iar ordinea să fie redată Europei, după cum se arăta într-o declarație oficială. Principalele puncte discutate:
1. S-a stabilit drept principală prioritate predarea necondiționată a Germaniei naziste. După război, Germania urma a fi împărțită în patru zone de ocupație. Urma să aibă loc și o divizare a Berlinului în patru sectoare.
2. Stalin a fost de acord ca Franța să preia cea de-a patra zonă de ocupație în Germania și Austria. Franței i se acorda și un loc în Consiliul Aliat de Control.
3. Germania urma să fie supusă unei operațiuni de demilitarizare și denazificare.
4. Crearea unui consiliu aliat de reconstrucție, cu sediul la Moscova.
5. A fost discutat statutul Poloniei, chestiune complicată de faptul că în acel moment Polonia era ocupată de armata sovietică. S-a stabilit reorganizarea guvernului provizoriu polonez care fusese instalat de Armata Roșie prin includerea a diverse grupări politice, prin organizarea de alegeri democratice. Prin aceasta a fost înlăturat, practic, guvernul polonez legitim exilat din 1939 în Occident.
6. Granița estică a Poloniei urma să fie de-la lungul Liniei Curzon, Polonia urmând să fie compensată teritorial în vest cu teritorii importante din Germania de est.
7. Roosevelt a obținut de la Stalin acordul de a participa la Națiunile Unite, după ce s-a convenit ca fiecare din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate să aibă drept de veto.
8. Stalin a fost de acord să participe la războiul împotriva Japoniei în 90 de zile de la înfrângerea Germaniei. Uniunea Sovietică urma să primească, după înfrângerea Japoniei, partea sudică a insulelor Sahalin și Kurile.
9.Cetățenii Uniunii Sovietice și ai Iugoslaviei urmau să fie repatriați, indiferent dacă ei doreau aceasta sau nu. Milioane de ruși din Europa au fost forțați să se reîntoarcă în URSS, multi dintre ei fiind aruncati in lagarele de concentrare din Gulag.
·         1945: Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful "Aro", în care el precizează poziția sa și a guvernului față de acțiunile PCR din țară de preluare prin forță a prefecturilor și primăriilor. Nicolae Rădescu (n. 30 martie 1874, Călimănești – d. 16 mai 1953, New York) a fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant) și om politic, ultimul prim-ministru al unui guvern român liber înainte de instaurarea regimului comunist în România. În timpul mandatului său de președinte al Consiliului de Miniștri (6 decembrie 1944–28 februarie 1945) a fost confruntat cu agitațiile cauzate de comuniștii români, care erau într-un proces de acaparare a puterii politice, fiind sprijiniți de armata roșie. În urma crizei politice declanșate de PCR în februarie 1945 și a ultimatumului dat de Andrei Vâșinki, regele Mihai a fost nevoit să accepte demisia lui Rădescu, numindu-l în cele din urmă pe Petru Groza prim-ministru. Nicolae Rădescu a scăpat de închisoare numai datorită faptului că s-a refugiat în legația Marii Britanii din București, reușind la 15 iunie 1946 să părăsească țara clandestin. În străinătate a condus Comitetul Național Român, o organizație menită să reprezinte interesele poporului român în lumea liberă. A murit în străinătate, fiind reînhumat în țară cu onoruri, în anul 2000.


·         1970Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului
·         1971: 87 de țări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, au semnat Tratatul international privitor la interzicerea amplasării armelor nucleare şi a altor arme cu distrugere în masă pe fundul mărilor şi oceanelor şi în subsolul acestora.
·         1975: Partidul Conservator britanic a ales-o ca preşedintă pe Margaret Thatcher, aceasta devenind prima femeie britanică lider de partid politic. Margaret Hilda Thatcher, Baroneasă Thatcher, LG, OM, PC, FRS (n. 13 octombrie 1925 – d. 8 aprilie 2013)[4] a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit între 1979 și 1990. Baroneasa Thatcher a fost singura femeie aleasă în funcția de prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005. A devenit membru al Parlamentului britanic în 1959. Este una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controversate figuri politice, fiind prima femeie prim-ministru din întreaga istorie a Europei.
·         1979: In urma victoriei revolutiei islamice, s-a constituit Republica Islamică Iran, condusă de Ayatollahul Khomeiny. 11 februarie a devenit Ziua naţională a Iranului. Multe din ideile politice și religioase ale lui Khomeini fuseseră considerate progresive și reformiste de către intelectualii de stânga și de activiști înainte de declanșarea Revoluției. Totuși, după ce a preluat puterea a avut ciocniri cu intelectualii iranieni moderniști și seculari. Acest conflict a ajuns la apogeu în timpul scrierii Constituției islamice, când multe ziare au fost interzise de guvern. Khomeini le-a declarat furios intelectualilor: Da, noi suntem reacționari, iar voi sunteți intelectuali luminați: voi intelectualii nu doriți ca noi să dăm cu 1400 de ani înapoi. Voi vreți libertate, libertate față de orice, libertate pentru partide, voi doriți toate libertățile, voi intelectualii: libertate care ne va corupe tineretul, libertate care va deschide drum liber opresorilor, libertate care ne va trage nația la fund.
·         1990: Nelson Mandela cunoscut activist anti-apartheid din Africa de Sud, a fost eliberat după 27 de ani de detenție. Nelson Rolihlahla Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost un om politic sud-african, care a deținut funcția de președinte al Africii de Sud în intervalul 1994-1999. Adversar al apartheidului, a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale. Un susținător al pan-africanismului și al socialismului democratic, el a fost președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997. Pe plan internațional, Mandela a fost secretar general al organizației interguvernamentale Mișcarea de Nealiniere, între 1998 și 1999.
·         1991: Înființarea, la Haga, a Organizației Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO) - un fel de "Națiuni Unite alternative", cu scopul de a ajuta popoarele și națiunile nereprezentate în cadrul ONU să-și facă auzită vocea în organizațiile internaționale.
·         1991: Începe vizita președintelui RSS Moldovenească, Mircea Snegur, în România, desfășurată în perioada 11 februarie -16 februarie 1991. Mircea Ion Snegur (n. 17 ianuarie 1940, satul Trifănești, județul Soroca, azi raionul Florești) este un om politic moldovean, care a fost primul președinte al Republicii Moldova (1990–1997).

·         1998: Licitația manuscrisului melodiei "Candle in the wind", rescrisă special de Elton John și de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prințesei Diana.
·         2011: In urma gravelor revolte populare care au cuprins Egiptul, presedintele Hosni Mubarak preda puterea unui Consiliului Militar Suprem. Muhammad Hosni Sayyd Mubarak (n. 4 mai 1928) a fost cel de-al IV-lea președinte al Egiptului, din 14 octombrie 1981 după ce președintele Anwar Sadat fusese asasinat la data de 6 octombrie, 1981. A demisionat in ziua de 11 februarie 2011, în urma unor îndelungi proteste. Acesta a stat 30 ani în fruntea guvernului egiptean și a fost șef al partidului PND.
·         2013  - Papa Benedict al XVI-lea (pe numele său real Joseph Ratzinger) a anunţat că renunţă la pontificat, începând cu 28 februarie, o premieră în istoria Bisericii moderne, motivând că "nu mai are forţă" să conducă din cauza "vârstei avansate", urmând să împlinească 86 de ani în luna aprilie (19 aprilie 2005 - 28 februarie 2013).


Nașteri
·         1466Elisabeta de York, soția regelui Henric al VII-lea al Angliei (d. 1503)
·         1535: Papa Grigore al XIV-lea (d. 1591)
·         1745Tadataka Inō, cartograf japonez (d. 1818)
·         1800 - S-a născut William Talbot, fizician britanic
·         1840Lajos Abafi (Ludwig Aigner), scriitor, editor, istoric literar, entomolog și francmason maghiar de origine germană (d. 1909)
·         1841 - S-a născut folcloristul şi traducătorul Ioan D. Caragiani, membru al Academiei Române (m.13.01.1921).

·         1847: S-a născut inventatorul american Thomas Alva Edison. În timpul administraţiei Carter această zi a fost proclamată “Ziua inventatorului american”. Thomas Alva Edison (n. 11 februarie 1847, Milan, Ohio, SUA – d. 18 octombrie 1931, West Orange, New Jersey, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca „Magicianul din Menlo Park„, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul. În lumea industriei introduce noțiunea de producție de serie. Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte și Știință îi acordă în anul 1895 „Premiul Rumford” pentru activitatea din domeniul electricității și în anul 1915 „Medalia Franklin” pentru contribuția sa pentru binele umanității. Edison s-a născut în Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii și și-a petrecut copilăria în Michigan. A fost parțial surd din adolescență, ceea ce nu l-a împiedicat să devină operator de telegraf în anii 1860. Primele lui invenții au fost legate de telegraf. În adolescența sa, Edison a lucrat și în alte domenii, vânzând mâncare și bomboane călătorilor prin trenuri. Primul său brevet de invenție a fost obținut pentru mașina electromagnetică de înregistrat voturi în 28 octombrie 1868.
·         1882Gheorghe Cucu, compozitor, cunoscut mai ales datorită muzicii corale și prelucrărilor de folclor. (d. 1932)

·         1888Nicolae Ionescu-Sisești, medic, membru corespondent al Academiei Române (d. 1954)

·         1889 - S-a născut John Mills, chitarist şi cântăreţ american (m. 1935).
·         1899 - S-a născut compozitorul şi criticul muzical Vasile Ijac (m.01.07.1999).

·         1900Hans-Georg Gadamer, filosof german (d. 2002)
·         1911 - S-a născut prozatorul şi traducătorul Pericle Martinescu ("Visul cavalerului", "Picturi în filigran").

·         1914 - S-a născut Paul Alexandru Georgescu, critic şi istoric literar.

·         1920: Se naste regele egiptean Farouk I. Acesta i-a urmat la tron în 1936 tatălui său Fuad I. Suspiciunile de corupţie şi înfrângerea egiptenilor în războiul arabo-israelian din 1948, a condus la o lovitură de stat militară in ziua de 23 iulie 1952. Farouk a fost detronat de către un Consiliu revoluţionar condus de Gamal Abdel Nasser şi Mohammed Naguib. I-a succedat la tron fiul său încă un copil, Fouad II. Monarhia a fost de facto abolita, iar republica a fost proclamată în anul următor. Faruk si-a încheiat viaţa în exil în Italia, murind in ziua de 18 martie 1965.
·         1921Ion I. Inculeț, inginer canadian de origine română, autor și coautor a numeroase invenții sau inovații patentate în diverse țări ale lumii, membru de onoare al Academiei Române

·         1922 - S-a născut compozitorul Tudor Jarda.

·         1926Leslie Nielsen, actor canadian (d. 2010)
·         1929Traian Filip, prozator (d. 1994)

·         1932Aureliu Emil Săndulescu, fizician și om politic român

·         1934: Se naște Generalul Manuel Antonio Noriega care a fost din 1984 până în 1990,  şef al forţelor armate din Panama si a exercitat puterea de facto în ţară, fara a avea calitatea constitutionala de sef de stat. A fost agent dublu al CIA şi al serviciilor secrete comuniste  cubaneze.
Presedintele american George Bush sub pretextul  omorarii unui soldat american de catre soldati panamezi, a ordonat invazia din Panama la 20 decembrie 1989, sub numele de cod  ”Operaţiunea Just Cause.”Noriega s-a predat  la 3 ianuarie 1990 şi a fost anchetat de  procuror din Miami ,judecat si condamnat în 1992 la 40 de ani în închisoare. Pedeapsa i- a fost redusă la 30 de ani, iar mai târziu la 17 ani, pentru buna purtare.
Ar  fi trebuit să  fie eliberat la 9 septembrie 2007, dar extrădarea lui a fost solicitată de către Franţa şi Panama.
Manuel Noriega a fost condamnat în contumacie în Franţa în 1999, la zece ani de închisoare pentru spălare de bani şi  la o amendă de 75 milioane franci francezi. Este, de asemenea condamnat în Panama la doua termene de douăzeci de ani de închisoare pentru uciderea a doi adversari politici.
·         1936 - S-a născut actorul american Burt Reynolds ("Impas", "Cascadorul Hooper", "Frankestein şi cu mine", "Prieteni pe viaţă").
·         1939 - S-a născut Gerry Goffin, compozitor american.
·         1940 - S-a născut Bobby "Boris" Pickett, cântăreţ şi compozitor american.
·         1941 - S-a născut Sergio Mendes, muzician bossa nova brazilian.
·         1941 - S-a născut Earl Lewis, vocalist american (The Channels).
·         1941Cornel Mihai Ionescu, eseist și traducător

·         1945 - S-a născut sculptorul Constantin G. Grangure.

·         1946 - S-a născut Ray Lake, vocalist american (Real Thing).
·         1946 - S-a născut pictorul Andrei Şchiopu.

·         1949 - S-a născut Johnny G. (John Gotting), cântăreţ, multi-instrumentist şi compozitor britanic.
·         1950 - S-a născut Rochelle Fleming, cântăreaţă americană (First Choice, The Debronettes).
·         1953 -S-a născut Neil Henderson, chitarist şi vocalist britanic (Middle Of The Road).
·         1955Costin Grigoras, scriitor și critic muzical român

·         1962Sheryl Crow, cântăreață americană
·         1969: S-a nascut Jennifer Aniston, actriță americană. Jennifer Joanna Aniston (n. 11 februarie 1969) este o actriță, regizoare, producătoare de film și femeie de afaceri americană. Ea a cucerit faima internațională pentru rolul lui Rachel Green în sitcom-ul Friends (Prietenii tăi) (1994–2004), rol pentru care ea a câștigat un premiu Emmy, un Glob de Aur și un premiu Screen Actors Guild Award. În 2012, Aniston a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. Adițional, revista Men’s Health a ales-o pe Aniston drept ”cea mai sexy femeie din toate timpurile”.
·         1973Varg Vikernes, muzician norvegian
·         1977Yuka Murofushi, atletă japoneză
·         1981Kelly Rowland, cantǎreaṭǎ americanǎ
·         1982Florin Lovin, fotbalist român

·         1992Taylor Lautner, actor american


Decese
·         55: Moare in conditii misterioase la Roma, Tiberius Claudius Caesar Britannicus, moștenitor al tronului imperial (n.12 februarie 41). A fost fiul imparatului roman Claudius și al Valeriei Messalina. Disparitia sa ii deschide calea lui Nero să devină împărat.
·         244: Imparatul roman Gordian al III-lea este ucis de soldații rasculati  în Zaitha (in Mesopotamia).
·         731: A decedat Papa Grigore al II-lea. S-a născut  la  Roma  in anul 669, iar, la data de 19 mai 715 a fost ales papă.  După moarte  el va fi declarat sfant.
·         824: Papa Pascal I. Papa Pascal I a stat in scaunul pontifical  din 25 ianuarie 817  pana la  11 februarie 824. S-a născut în Roma si  a fost în prealabil stareţ la manastirea Sf.Stefan  din Roma. A  primit  in dar  de la Ludovic cel Pios, Corsica şi Sardinia. El l-a încoronat împărat pe  Lothar în anul  823 la  Roma şi a deschis un adapost pentru grecii persecutati si fortati sa-si paraseasca tara in timpul luptelor cu iconoclaştii. Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sf. Pascal pe data de 11 februarie
·         1503Elisabeta de York, soția regelui Henric al VII-lea al Angliei (n. 1466)
·         1650: A încetat din viaţă filosoful francez René Descartes (“Discurs asupra metodei”, “Meditaţii metafizice”); (n. 31 martie 1596). Este autorul celebrei maxime: ”Gandesc , prin urmare, exist” (Je pense,donc je suis, lat. Cogito, ergo sum)”.
·         1868: A încetat din viaţă fizicianul francez Leon Foucault, cel ce a demonstrat, graţie pendului care ii poarta numele, mişcarea de rotaţie a Pamantului; (n. 18 septembrie 1819). Jean-Bernard-Léon Foucault (n. 18 septembrie 1819 – d. 11 februarie 1868) a fost un fizician și astronom francez. A rămas în istoria fizicii mai ales pentru experimentul său care a demonstrat rotația Pămîntului în jurul axei sale (pendulul lui Foucault, instalat în Pantheonul din Paris). Acest pendul a fost reinstalat în 1995 și în prezent poate fi vizitat. Alte contribuții ale sale în fizică: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea „curenților Foucault”. Dispozitivul experimental constă dintr-un pendul gravitațional capabil să oscileze în orice plan vertical. Prima demonstrație a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Leon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Panthéonului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasează o rozetă și revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30°, o rotație completă durează 48 de ore.
·         1886Maria Burada, prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru (n. 1812)

·         1901: Regele Milan I al Serbiei (n. 1854)
·         1933: A încetat din viaţă episcopul şi istoricul sas din România, Friedrich Teutsch, membru de onoare al Academiei Române; (n. 16 septembrie 1852).

·         1948: A murit Serghei Mihailovici Eisenstein, regizor rus (“Crucişătorul Potemkin”, “Ivan cel Groaznic”); (n. 23 ianuarie 1898). A fost un cineast rus care a revoluționat cinematograful la începutul secolului al XX-lea. Serghei Mihailovici Eisenstein (n. 23 ianuarie 1898 — d. 11 februarie 1948) a fost un cineast rus care a revoluționat cinematografia de la începutul secolului al XX-lea prin teoria sa a montajului, pe care a concretizat-o în filme, dintre care Crucișătorul Potemkin este cel mai cunoscut.
·         1963Sylvia Plath, poetă, eseistă americană (n. 1932)
·         1962Károly Acsády, scriitor, poet și jurnalist maghiar (n. 1907)
·         1963Nicolae M. Popescu, preot și istoric, membru al Academiei Române (n. 1881)

·         1973Johannes Hans Daniel Jensen, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1907)
·         1981Gabriel Drăgan, poet și prozator român (n. 1904)

·         1987Radu Codreanu, biolog și citolog român, academician (n. 1904)

·         1991Vasile Nițulescu, actor român (n. 1925)

·         2000    - A încetat din viaţă regizorul Roger Vadim („Şi Dumnezeu a creat femeia”, „Legături primejdioase”) (n. 1928). Roger Vadim, al cărui nume real era Roger Vadim Plemiannikov, a murit la varsta de 72 de cancer. A regizat peste 20 de filme si a promovat actrite de talent precum Brigitte Bardot, Catherine Deneuve si Jane Fonda.
Intre filmele sale memorabile se numara “Si Dumnezeu a creat femeia” si “Legaturi primejdioase”.
·         2012Whitney Houston, cântăreață americană, actriță și producătoare de filme (n. 1963)
·         2013Mihail-Radu Solcan, filosof român (n. 1953)

·         2014Shirley Temple, actriță americană (n. 1928)


Sărbători
·         Sf Sfințit Mc Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf Teodora împărăteasa; Duminica Înfricoșătoarei Judecăți – a Lăsatului sec de carne – Calendarul creștin ortodox
·         Sf. Fecioară Maria de la Lourdes – calendarul romano-catolic
·         Sf. Blasiu, episcop, martir († secolul al IV-lea); Prima apariție a Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes (1858). Blasiu (în variantă latină Blasius, în variantă slavonă Vlasie) (d. cca. 316) a fost un episcop în Sebasteia (Armenia Mare), astăzi Sivas în Turcia. Este sărbătorit ca sfânt în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă. Numele în limba română ar putea fi Sfântul Valah din Sebasteia întrucât în albaneză si croată numele înseamnă Valahul. Moaștele sale au fost aduse în anul 855 în Sfântul Imperiu Roman și așezate în mănăstirea care a dat ulterior numele orașului Sankt Blasien din Baden-Württemberg. Blasiu/Valahul este de asemenea patron al orașului Dubrovnik. În localitatea L’Hôpital-Saint-Blaise din Munții Pirinei există o biserică monument istoric din secolul al XII-lea, înscrisă pe lista patrimoniului UNESCO. Vechiul han medieval pentru pelerini, adiacent mănăstirii, a fost demolat ca urmare a Revoluției Franceze. Numele municipiului Blaj este atestat din anul 1313 sub forma villa Blasii, satul lui Blasiu, în maghiară Balázsfalva.Sărbători: în calendarul latin: 3 februarie; în calendarul bizantin: 11 februarie; în calendarul armean: prima zi de luni, marți, joi sau sâmbătă de după octava de Bobotează. - în calendarul Greco-catolic
·         Ziua internațională a bolnavilor (proclamată la 13 mai 1992, din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea)
·         SUAZiua inventatorilor americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison
·         Numărul 112 are o zi dedicată lui. Anual, aceasta este marcată, la nivel european, la data de 11 februarie.
 
Ziua Europeană a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 are rolul de a evidenţia importanţa acestui număr. Uniunea Europeana a introdus numărul unic 112,  care poate fi apelat din toate statele membre, tocmai ca, în situaţiile de urgenţă, acest număr să fie rapid şi uşor de reţinut.

La nivelul judeţului Constanţa, în 2014, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa a gestionat un număr de 28.733 apeluri primite prin 112, faţă de 23.942 apeluri de urgenţă în anul 2013, observându-se astfel o creştere cu 4.791 a numărului fişelor de ca, după cum se arată într-un comunicat de presă al ISU Dobrogea, remis azi redacţiei.
 
Totodată, în cadrul documentului citat, reprezentanţii ISU Dobrogea, atrag atenţia că un apel fals la 112 poate împiedica acordarea ajutorului acordat într-un caz de reală necesitate.




ARTE 11 Februarie


INVITAȚIE LA OPERĂ 11 Februarie

„Adelia, o La figlia dell’arciere” de Gaetano Donizetti

Puteți audia aici o înregistrare din 1999 având în caseta tehnică pe:
Adelia - Mariella Devia
Oliviero - Warren Mok
Arnoldo - Paul Plishka
Comino - Justin Vickers
Odetta - Valerie Bernhardt
Uno scudiero - Martin Dillon

Dirigent: Eve Queler
Orchester: New York Op Orch
konzertant / in concert
Radioübertragung / Broadcast

Adelia - Gaetano Donizetti – 1999:





MUZICĂ 11 Februarie

Gheorghe Cucu

Miluieste-ma, Dumnezeule (Gheorghe Cucu) 

John Mills, chitarist şi cântăreţ american






Compozitorul Tudor Jarda






Gerry Goffin, compozitor american




Bobby "Boris" Pickett, cântăreţ şi compozitor american
The Original Monster Mash- Bobby "Boris" Pickett (Full CD With Download Link):




Sergio Mendes, muzician bossa nova brazilian





Earl Lewis, vocalist american (The Channels)
Channels: 




Ray Lake, vocalist american (Real Thing)
Real Thing 




Johnny G. (John Gotting), cântăreţ, multi-instrumentist şi compozitor britanic




Rochelle Fleming, cântăreaţă americană (First Choice, The Debronettes)




Neil Henderson, chitarist şi vocalist britanic (Middle Of The Road)





Sheryl Crow





Kelly Rowland




ÎNREGISTRĂRI NOI:

Anton Heiller: Bach organ recital


Brahms - Piano Concerto No.2 (recording of the Century : Emil Gilels/Reiner)



J S Bach: Italian Concerto, French Overture, Chromatic Fantasy & Fugue (Pieter Jan Belder)


SAXOPHONE - OLDIES GREATEST HITS Selección de Cecil Gonzalez


J. S. Bach - Concerto in A-dur for Oboe d`amore BWV 1055




POEZIE 11 Februarie


Gabriel Drăgan, poet și prozator – biografie

DRAGAN Gabriel, se naste la 8 iun. 1904, comuna Nicoresti, judetul Galati - moare in 11 febr. 1981, comuna Nicoresti judetul Galati. Prozator si poet. 

Provine dintr-o familie de tarani. Scoala primara in satul natal; liceul la Focsani si Piatra Neamt; Facultatea de Litere si Filosofie a Univ. din Bucuresti (absolvita in 1929). 

Prof. la Dumbraveni, Aiud etc. A debutat in ziarul Reformatorul din Piatra Neamt (1923). Redactor la Telegraful (1923) din acelasi oras, unde editeaza si revista Freamatul (1925-l927) si Reactiu-nea literara (1933-l935). Autor al unei Istorii ci literaturii romane (1936), simpla compilatie pentru examenul de bacalaureat. A ingrijit ed. din V. Alecsandri. M. Kogalniceanu. 

A publicat un volum de versuri. Trofee de aur (1937), un studiu despre Fortele nationalismului creator (1937) si romanul Pe frontul Marasesti invie mortii (1934).

Plecind de la intruchiparea ideii nationale in scrisul si actiunea marilor doctrinari politici, Gabriel Dragan realizeaza o semnificativa panorama a Fortelor nationalismului creator (1937), indicind „factorii de evolutie si evenimentele determinante". Lucrarea e insa ratata sub raportul interpretarii, din pricina unor vizibile carente in domeniul istoriei si al filosofiei istoriei. 

Nu altfel stau lucrurile cu Istoria literaturii romane (1936), lipsita de o viziune unitara, de ansamblu, si fara putere de sinteza critica. Scriitorii agreati de Gabriel Dragan (inclusiv Galaction, Rebreanu, Ionel Teodoreanu, V. Eftimiu s.a.) sint in mod abuziv afiliati samanatorismului, in vreme ce Arghezi", L. Blaga, E. Lovinescu, Perpessicius s.a. sint amendati pentru a fi promovat tendintele modernismului - „curent de abstractiuni si de bizarerii cerebrale voite", facind „apologia instinctelor joase". 

Notabila ramine, din intreaga activitate a lui Gabriel Dragan, o singura carte: romanul Pe frontul Marasesti invie mortii (1934), inspirat din evenimentele primei conflagratii mondiale si ale anilor imediat postbelici. 

Doua generatii de personaje populeaza fresca epica: cei ce si-au jertfit viata la Marasesti (printre ei Stefan Boteanu) si profitorii de pe urma razboiului (deputatul si ministrul Aurel Codrescu, junele Gilca, Adelina Sa-chelarie etc). Tinarul Mircea Boteanu, fiul celui cazut la Marasesti, incearca - prin oscilatii diverse - sa-si gaseasca un drum propriu, esuind insa iremediabil intre dezmostenitii si apostatii vietii. intr-un cadru ce aminteste galeria si atmosfera din intunecare, anticipindu-le si pe acelea din Ochii strigoiului de Cezar Petrescu, romanul se incheie cu invierea razbunatoare a mortilor de la Marasesti, viziune apocaliptica coincidenta cu finalul arghezian din Cimitirul Buna-Vestire, desi fara forta halucinanta a aceluia.

OPERA:
Pe frontul Marasesti invie mortii, roman. Bucuresti, 1934 (ed. VI, 1974);
Istoria literaturii romane. Pentru candidatii la bacalaureat si elevii scolilor secundare, Bucuresti, 1936 (ed. II, 1937;
ed. III, revazuta si adaugita, 1943;
ed. IV, 1946);
Fortele nationalismului creator. Factorii de evolutie si evenimentele determinante, Bucuresti, 1937;
Trofeedeaur. Poezii (1923-l936). Pajisti de margean. Moarte si ideal. Ceaslov cu adoratii. Bucuresti, 1937.


REFERINTE CRITICE:
D. Smintinescu, in Tara noastra, nr, 798, 1935;
N. Iorga, in Cuget clar, 28 aug. 1936.




DREPTATEA NOASTRĂ...

Dreptatea voastră este strâmbă,
Măcar să recunoașteți fapta,
Sunteți penibili, fără scuză!
Nu vreți să operați cu dreapta!

Ați procedat greșit în toate,
Ați minimalizat chiar boala
Făcând păcate de păcate
Zicând ”ce mare e scofala!”

Și totuși Dumnezeu există
Dar numai pentru credincioși
Și pot să fac așa o listă
Cu mii și mii de păcătoși!

Am să v-arăt minune mare
Ce n-o să vreți ca să mai iasă:
A apărut pe o cărare
Aici, în față o...Pufoasă

Cățel micuț, bolnav și singur
Lăsat să moară, fără vlagă!
Am adoptat-o dintr-odată!
Nici nu putea măcar să meargă!

Să nu vă faceți dar iluzie,
Că mai venim la voi cu ”mia,”
Ar fi o mare nerozie
Să cheltuim în van simbria!

O facem dar cu cap de-acuma,
Măcar să merite efortul
Să nu mai ziceți ”că-i totuna
S-a respectat doar protocolul”...

Nu vreau decât să fie bine,
Nu hărțuiesc și nu acuz,
Dar mie nu-mi va fi rușine
Și nu consider că-i abuz

Și zic așa, în gura mare
Ca să audă cine vrea:
Eu dau la oameni de mâncare,
Iar la căței, inima mea!

Sanda Elena DICU – 15.06.2015



TEATRU/FILM 11 Februarie


Nu i adevarat, totusi cred - Eduardo de Filippo



Printul - Tudor Teodorescu Braniste 1985


Take Ianke si Cadir 2001







SFATURI UTILE 11 Februarie

Despre Drăgaică

Dragaica (Galium verum), numita si sanziana, "floarea Sfintului Ion", inchegatoare este o planta recomandata de fitoterapie in tratamentul multor boli. Perioada propice pentru recoltarea sanzienelor este intre lunile mai si august. Pentru a beneficia de proprietatile ei terapeutice, planta trebuie taiata la 3-5 cm de la sol. Se usuca la umbra, in strat subtire, iar din cand in cand plantele se mai intorc de pe o parte pe alta. Dintr-un kilogram de flori proaspete se poate obtine circa un sfert de kilogram de planta uscata.


Indicatii terapeutice
Calitatile diuretice, antiseptice, depurative, sedative, antispastice intestinale, cicatrizante si tonice sunt conferite de substantele active din compozitia plantei (cumarina, taninul si glucidele). Dragaica este indicate in bolile tiroidiene, in cele de piele si in cele ale sistemului nervos, in tratarea ranilor, psoriazisului si eczemelor. Forta curativa a plantelor proaspete este substantial mai mare si, de aceea, folosirea lor in cazul bolilor grave trebuie sa se faca in stare proaspata. 


Moduri de utilizare

1. Tinctura de sanziene
Tinctura de sanziene combate infectiile vezicii urinare. Plantele se dau prin rasnita de cafea, iar mai apoi, 20 de linguri de pulbere de sanziene se pun intr-un vas si se acopera cu alcool de 75 de grade. Amestecul obtinut se lasa doua saptamani la macerat. Intre timp, lichidul se agita energic de doua-trei ori pe zi. La finalul celor 14 zile, amestecul se strecoara si se toarna in sticle inchise la culoare. La recomandarea fitoterapeutului, se va lua cate o lingurita de tinctura de sanziene pe zi, timp de o saptamana. Tratamentul naturist se poate administra in paralel cu cel clasic. Tinctura de sanziene se recomanda si in cazul afectiunilor de la nivelul rinichilor, precum nefrite si calculi renali.


2. Maceratul de sanziene
In cazul unei serii de boli grave ale sistemului nervos, precum dementa Alzheimer, Parkinsonul sau epilepsia, s-a observat ca tratamentul pe baza de sanziene ajuta la atenuarea simptomelor. In astfel de cazuri, se va folosi maceratul la rece de sanziene care se prepara foarte simplu. O lingura de planta uscata se macereaza opt-zece ore intr-o cana cu apa rece. Se administreaza cate trei cani pe zi, iar rezultatele apar dupa trei luni.


De asemenea, maceratul la rece de sanziene este eficient si in bolile tiroidiene. In acest caz, se beau cate trei cani de ceai pe zi, inainte de mesele principale. La fel ca in bolile nervoase, rezultatele se observa in timp, dupa cel putin un an. In paralel, se recomanda ungerea zonei tiroidei (glanda este situata la baza gatului) cu ulei de sanziene.


3. Ceaiul de sanziene
Curata rinichii, ficatul, pancreasul si splina. Ceaiul de dragaica este un leac eficient in cele mai grele boli de rinichi sau pionefrite, chiar atunci cand nimic altceva nu mai da vreun un rezultat. Se face infuzie si se bea o ceasca pe stomacul gol, 30 minute inainte de micul dejun, iar restul pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura. Daca boala este in stadiu grav se recomanda patru cesti pe zi.


4. Gargara cu infuzie de sanziene
Durerile in gat, laringitele si faringitele pot fi tratate prin gargara cu infuzie concentrata de sanziene, de patru-cinci ori pe zi. Infuzia se prepara din trei lingurite de sanziene uscate si din 250 ml de apa clocotita.


5. Ceaiul de dragaica utilizat extern
Ajuta in bolile de piele, in rani, furuncule si comedoane. Se fac spălări cu fiertura de dragaica (2 lingurite planta la 500 ml apa calda).


6. Sucul de dragaica
Sucul proaspat stors este eficient daca se ung zilnic cu el portiunile de piele bolnave si se lasa sa se usuce. Sucul proaspat de dragaica, impreuna cu alifia de gălbenele, este indicat in bolile maligne de piele. S-au obtinut vindecari in tratarea ulceratiilor canceroase. Simultan, trebuie folosit ceaiul depurativ de galbenele, urzica si coada soricelului.





GÂNDURI PESTE TIMP 11 Februarie

Mi-e tare dor de tine, scumpa și draga mea PUFULEȚ. Ai fost și vei rămâne în sufletul meu cel mai neprețuit însoțitor și mă rog Domnului să ne ofere posibilitatea reîntâlnirii, undeva, cândva, într-o altă dimensiune!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 11 APRILIE 2024: ISTORIE PE ZILE, RELIGIE ORTODOXĂ, GÂNDURI PESTE TIMP, TEATRU/FILM, ARTĂ CULINARĂ - REȚETE ...