miercuri, 7 februarie 2018

8 FEBRUARIE 2018

RELIGIE ORTODOXĂ 8 Februarie

Sf M Mc Teodor Stratilat; Sf Proroc Zaharia
Sfantul Mare Mucenic Teodor Stratilat
Sfântul Teodor a trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324), fiind cu neamul din cetatea Evhania (aproape de Evhaita, îm Asia Mică). Şi a fost în oaste stratilat, adică general, iar împăratul îi încredinţase cârmuirea cetăţii Heracleea, din ţinutul Pontului. Sfântul întrecea pe mulţi cu virtuţile sufletului, cu frumuseţea trupului şi cu puterea cuvântului şi mulţi căutau să-l aibă prieten. Până şi împăratul Liciniu dorea să-l întâlnească. Auzind, însă, că acest dregător al său nu numai că s-a îndepărtat de cinstirea zeilor, dar se ostenea şi cu propovăduirea credinţei în Hristos şi îndeamna pe toţi să se lepede de închinarea idolilor, împăratul a hotărât să-l cerceteze el însuşi şi, de nu se va întoarce, cu înfricoşătoare moarte să-l piardă. Astfel, împăratul a venit în Heracleea şi, la cererea Sfântului Teodor, i-a dat acestuia îngăduinţa să ia idolii de aur acasă la el, spre a-i cinsti după datină. Dar, ducându-i acasă, Sfântul a sfărâmat idolii în bucăţi şi i-a împărţit săracilor. Iar după ce s-a făcut ziuă, un sutaş a spus împăratului că a văzut capul de aur al zeiţei Artemida – zeiţa care fusese dată în ajun Sfântului Teodor – şi că acum era purtat de un sărac. Şi acesta, fiind întrebat, a mărturisit că de la Teodor Stratilat l-a primit. Şi împăratul, auzind de o faptă ca aceasta, a rămas mut de mânie.

Deci, poruncind slujitorilor, Sfântul a fost prins şi adus înaintea sa. Atunci, mărturisind el că toate cele spuse de sutaş sunt adevărate, a fost osândit la chinuri grele. Şi a îndurat Sfântul Teodor, cu credinţă şi cu vitejie, toate chinurile; şi, pătimind, neîncetat propovăduia credinţa în Hristos. În cele din urmă a fost răstignit pe cruce, unde a pătimit o zi întreagă, încât păgânii credeau că va muri, dar noaptea un înger l-a tămăduit de răni şi l-a făcut întreg sănătos. Această minune a adus pe mulţi la credinţa creştină. Deci, împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să i se taie capul. Şi, astfel, s-a săvârşit Sfântul Teodor muceniceşte în ziua de 8 februarie a anului 320. După o vreme, sfintele lui moaşte au fost mutate în cetatea de naştere, Evhania (în apropiere de Evhaita), care mai apoi s-a numit Teodoropole, în cinstea Sfântului. Peste multă vreme, în anul 1260, cea mai mare parte din moaştele lui a fost dusă la Veneţia, unde se află şi astăzi. Aducerea cinstitelor sale moaşte din Heracleea în Evhania se prăznuieşte în fiecare an la 8 iunie. La aceeaşi dată se pomeneşte şi minunea care s-a făcut cu icoana lui, despre care mărturisesc Sfântul Anastasie Sinaitul şi Sfântul Ioan Damaschin.

Astfel, aproape de cetatea Damascului era un loc numit Carsat, unde era o biserică a Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. Acest loc l-au luat turcii în stăpânire. Ei au adus în ea dobitoacele lor şi femeile şi copiii lor. Şi era acolo, zugrăvit pe perete, chipul Sfântului Mare Mucenic Teodor. Şi, într-o zi, şezând mulţi necredincioşi în biserica aceea şi vorbind între ei, unul a luat un arc şi o săgeată şi, încordându-l, a tras în icoană. Şi s-a înfipt săgeata în umărul drept al Sfântului şi îndată a curs sânge din icoană, ca dintr-un om viu. Şi, văzând acea minune, turcii s-au mirat, însă n-au ieşit din biserică, ci au locuit în ea mai departe. Şi erau acolo douăzeci de turci cu femeile şi copiii lor, şi, în puţine zile, toţi au murit ca loviţi de o amară boală. Iar cei ce locuiau în afara bisericii, în aceeaşi vreme, au rămas întregi şi sănătoşi. Şi spune Cuviosul Anastasie Sinaitul despre icoana aceea, pe care a văzut-o, că erau pe ea urme de sânge, care cursese din rană. Această minune a fost spre înfricoşarea necredincioşilor, iar nouă, credincioşilor, spre învăţătură, ca să ştim că datori suntem a cinsti sfintele icoane, pentru că cinstirea lor se înalţă către cel înfăţişat pe ele şi prin ele ni se dă şi lucrează în noi harul cel minunat al Dumnezeului nostru.
Tradiţia ortodoxă deosebeşte pe Sfântul Teodor Stratilat de Sfântul Teodor Tiron (pomenit la 17 februarie şi în prima sâmbătă a Postului Mare).

La noi în ţară se găsesc părţi din moaştele Sfântului Teodor Stratilat la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, precum şi în Bucureşti, la Mănăstirea Stavropoleos, la biserica Sfânta Vineri – Drumul Taberei, precum şi în alte sfinte locaşuri.

Sfantul Proroc Zaharia
Sfântul Prooroc Zaharia († 520 î. Hr.) – S-a născut în Haldeea în timpul robiei babilonice. Misiunea lui profetică a început în al doilea an al domniei lui Darius I al lui Histaspe, regele perșilor (521-485), adică pe la anul 520 î. Hr., după întoarcerea evreilor din robie. El a îndemnat poporul să înceapă lucrările pentru refacerea templului. Cartea proorocului Zaharia are 14 capitole. Ea cuprinde tot felul de încurajări de viitor pentru Ierusalim și pentru poporul iudeu. Glasul proorocului Zaharia vestește printre veacuri împlinirea legii morale.
Numele Zaharia se tâlcuieşte: pomenirea lui Dumnezeu. 


El era din neamul lui Israel din seminţia lui Levi, şi s-a născut în Galaad. A venit apoi în Ierusalim din ţara caldeilor, bătrân foarte; şi aflându-se acolo, a proorocit multă vreme poporului şi a dat multe semne pentru dovedirea celor grăite de el. A spus lui Iosedec, că va naşte fecior şi se va face preot al Domnului în Ierusalim. A binecuvântat pe Salatiil pentru fiul său, zicându-i: tu vei naşte fiu şi vei pune numele lui Zorobabel. Şi în vremea lui Cirus, împăratul perşilor, a dat semn, despre Cresus împăratul Lidiei. Şi a mai înfăţişat cele cu privire la prădarea Ierusalimului, la sfârşitul lui Israel, la începutul şi sfârşitul limbilor şi la dărâmarea templului; şi cu privire la încetarea proorocilor, a preoţilor şi a sâmbetelor, şi cu privire la judecata a doua. Şi proorocind şi alte multe, a răposat în bătrâneţi bune; şi a fost îngropat aproape de mormântul proorocului Agheu.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.



ISTORIE PE ZILE 8 Februarie

Evenimente

·         1238 – Mongolii Hoardei de Aur conduse de  Batu Khan ard orasul rusesc Vladimir. În noiembrie 1237, Batu Han și-a trimis ambasadorii la curtea lui Iuri al III-lea al Vladimirului, cerându-i să se recunoască vasal. O lună mai târziu, hoardele asediau Riazanul. După șase zile de lupte sângeroase, orașul a fost cucerit și distrus. Alarmat de veștile primite, Iuri și-a trimis fiul să-i țină în loc pe invadatori, dar mongolii au fost victorioși din nou. După ce au ars din temelii Kolomna și Moscova, hoardele au asediat Vladimirul pe 4 februarie 1238. După numai trei zile, capitala cnezatului Vladimir-Suzdal a fost cucerită și devastata. Familia cneazului a pierit în flăcări in biserica in care se refugiase, în vreme ce șeful casei princiare s-a retras în grabă spre nord. După ce a traversat Volga, el a adunat o nouă armată, care a fost mai apoi distrusă în totalitate de mongoli pe 4 martie 1238, în bătălia de pe râul Sit.
·         1575 – Este  fondată Universitatea din Leiden, in Tarile de Jos.
·         1622: Regele Iacob I al Angliei dizolvă Parlamentul englez.
·         1796: S-a înființat un Consulat general francez la București.
·         1807 – Batalia de la Eylau. Împăratul Napoleon se confruntă cu ruşii şi prusacii, lângă Königsberg în Prusia de Est, intr-una dintre cele mai sangeroase batalii pe care le-a purtat. Pe câmpul de luptă are 55 000 de soldaţi epuizati de unsprezece zile de mars în zăpadă, care se confruntă cu 60.000 de ruşi şi prusaci. Napoleon invinge cu pretul unor pierderi considerabile, pierderi care sunt enorme si in randurile adversarilor sai.
·         1856 – Domnitorul Barbu Ştirbei decretează desfiinţarea robiei în Muntenia. „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti“ a aveut drept urmare desfiinţarea robiei ţiganilor particulari, dându-se drept despăgubire 10 galbeni pentru fiecare ţigan, din Casa fondului de despăgubire.Prin lege tiganii erau obligaţi să se statornicească, iar nomazii să se aşeze în satele unde doresc, cu obligaţia de a avea locuinţe şi gospodării proprii. Barbu Dimitrie Știrbei (n. august 1799, Craiova – d. 12 aprilie 1869, Nisa) a fost domn al Țării Românești în perioadele iunie 1849 – 29 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854 – 25 iunie 1856.

·         1859: Are loc primirea entuziastă a domnitorului Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti, după dubla sa alegere ca domn, unde rosteşte Proclamaţia către ţară„Jur în numele Preasfintei Treimi şi în faţa Ţării că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele Principatelor Unite; că în toată Domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toţi şi în toate, şi că nu voi avea înaintea ochilor mei decît binele şi fericirea naţiei Române. Aşa Dumnezeu şi confraţii mei să-mi fie întru ajutor!” Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Principatul Moldovei, astăzi în România – 15 mai 1873, Heidelberg, Germania), Domnitor al Moldovei (până în 1862), Domnitor al Ţării Româneşti (până în 1862), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România (1862-1866).


·         1880FranțaGermania și Marea Britanie recunosc independența de stat a României.
·         1904: Atac surpriza japonez la Port Arthur.
Bătălia navală de la Port Arthur (din 8–9 februarie 1904) a fost bătălia de început al Războiului ruso-japonez. Războiul a început cu un atac de noapte prin surprindere a unei grupări de nave japoneze formată din distrugătoare aparținând Marinei Imperiale Japoneze asupra Marinei Imperiale Ruse aflată ancorată la Port Arthur în provincia Manciuria (actualmente sectorul Lüshunkou al municipiului Dalian), lupta continuând pe uscat a doua zi dimineața. Lupta s-a încheiat neconcludent și în continuare au avut loc lupte sporadice în afara Port Arthur care au continuat până în mai 1904. Pierderea de la Port Arthur pentru ruși – și mai ales pentru țarul Nicolae al II-lea – a fost nu numai de neconceput, dar de asemenea a avut efect psihologic teribil asupra regimul imperial rus, asupras poporului rus de la nobilime în jos până la iobagii recent emancipați, care și-au pierdut încrederea în armată. Port Arthur a fost un factor de cauzalitate directă pentru Revoluția Rusă din 1905 pe lângă încă și mai dezastruoasele înfrângeri rusești în Primul Război Mondial.
·         1907 – Răscoala ţăranilor din satul Flămânzi, judeţul Botoşani. Răscoala ţărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoşani şi s-a răspândit, în perioada următoare, majoritatea judeţelor ţării. Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părţi din populaţia rurală a ţării. Principala cauză a fost nemulţumirea ţăranilor legată de inechitatea deţinerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari. Răscoala a durat până la sfîrşitul lunii martie, cînd a fost înăbuşită prin forţă armată. (8/21).

·         1915: Controversatul film al lui D. W. Griffith, "Nașterea unei națiuni" (The Birth of a Nation), a avut premiera la Los Angeles. Nașterea unei națiuni (denumire originală The Birth of a Nation, numit inițial The Clansman) este un film mut dramatic din 1915 regizat de D. W. Griffith bazat pe romanul și piesa de teatru The Clansman, ambele scrise de Thomas Dixon, Jr.. Griffith a realizat și scenariul (împreună cu Frank E. Woods) și este producător al filmului (cu Harry Aitken). A avut premiera la 8 februarie 1915. Filmul a fost inițial prezentat în două părți separate de o pauză.
·         1916: Conform legendei, aflat la Zürich, în cafeneaua „Cabaret Voltaire”, scriitorul Tristan Tzara creează un nou curent de avangardă: dadaismul.
·         1919: Primul zbor comercial Paris – Londra.
·         1924 – In America se aplica prima executie prin gazare, in inchisoarea din Carson City, Nevada
In prezent, in 5 state din SUA este încă legala executia prin gazare. Gee Jon, un chinez condamnat pentru crimă, a fost prima persoană care a fost executata prin gazare.
·         1941: Este datat Testamentul lui Iuliu Maniu.

·         1942 – Japonia invadeaza colonia britanica Singapore.
·         1946 – Dictatorul portughez Salazar a interzis partidele de opoziţie. António de Oliveira Salazar (n.28 aprilie 1889 — d.27 iulie de 1970), a fost fondator și președinte al partidului corporatist Uniunea Naționala. Salazar a înființat partidul „Estado Novo”, care a condus regimul dictatorial de extremă dreaptă din Portugalia în perioada 1932 – 1974.
·         1946: Este dată publicității o notă a guvernului român conținînd observațiile acestuia la prevederile Tratatului de pace și se exprimă regretul că nu s-a recunoscut cobeligeranța României.
·         1948 – Crearea  Armatei Populare din Coreea de Nord comunistă.
·         1948 – Se incheie Jocurile Olimpice de la St.Moritz in Elvetia. Au participat 28 de naţiuni, 669 sportivi, (77 femei, 592 barbati) intr- un numar de 22 de probe olimpice. Jocurile au fost primele  care s-au desfasurat  după al doilea război mondial si s-au organizat la  12 ani de la ultimele Jocuri de iarnă în 1936.
·         1949 – In Ungaria comunista, Cardinalul Mindszenty a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru înaltă trădare.
·         1950 – Este creata  in Germania de Est comunista, politia politica (STASI).
·         1960 – Primele opt  stele comemorative  sunt instalate în celebra Hollywood Walk of Fame. Hollywood Walk of Fame cuprinde astazi mai mult de 2.500  stele  de mozaic si alama încorporate în trotuare de-a lungul Hollywood Boulevard și  Vine Street in Hollywood, California. Stelele sunt monumente publice care poartă numele unor  actori, muzicieni, regizori, producători, grupuri muzicale și teatrale, personaje fictive, etc devenite celebre. Walk of Fame este o destinație turistică populară, cu 10 milioane de vizitatori în 2003.
·         1963 – Regimul  generalulului  de brigadă Abdul Kerim Kassem din Irak  este rasturnat in urma unei lovituri de stat organizate de regimul Baas arab socialist. 
·          1984 – Deschiderea oficiala celei de-a XIV-a editii a Jocurilor Olimpice de iarna de la Saraievo, Iugoslavia de catre presdintele Mika Spiljak. În 1984, Jocurile Olimpice de iarnă au avut loc pentru prima dată într-o ţară socialistă. Ospitalitatea oamenilor din Sarajevo a fost extraordinara. La vremea aceea nu exista nicio indicaţie privind, razboiul care va devasta oraşul câţiva ani mai târziu. Au participat 49 naţiuni, 1272 sportivi (274 femei, 998 barbati). România s-a prezentat cu o delegație de 19 sportivi (trei femei și 16 bărbați). Nu s-a obținut nici un punct.
·         1990: Consiliul F.S.N. emite Decretul-lege privind pensionarea cu reducere de vîrstă a unor categorii de salariați.
·         1991: Parlamentul adoptă noua lege a salarizării (Legea nr.14/1991).
·         2003Bagdadul predă inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nucelar și biochimic de pe teritoriulIrakului.
·         2006: Egiptologul american Otto J. Schaden a dat publicității descoperirea unui nou mormânt de faraon în Valea Regilor.


Nașteri
·         120 –  S-a nascut astrologul grec Vettius Valens (d. cca. 175), contemporan cu astronomul, matematicianul si astrologul Claudius Ptolemeu. Lucrarea sa majoră este “Antologia”, zece volume  scrise în perioada 150-175 in limba greaca. Este cel mai amplu și  detaliat tratat despre astrologie, care a supravietuit din acea perioadă.
·         412 – S-a nascut Proclus Lycaeus ( d.17 aprilie 485), filosof grec neoplatonician, cu o mare influenta in filosofia medievala occidentala precum și in gandirea islamica. Proclus (d. 17 aprilie 485 d.Hr.), a fost unul dintre ultimii marii filozofi clasici fiind autorul unuia dintre sistemele cele mai elaborate și complet dezvoltate de neoplatonism Majoritatea operelor sale reprezintă comentarii asupra dialogurilor lui Platon, printre acestea fiind: Alcibiades, Cratylus, Parmenides, Republica, Timaeus. Proclus a scris și un comentariu asupra Elementelor lui Euclid.
·         1191 – S-a nascut cneazul Iaroslav al II- lea al Vladimirului; (d. 30 septembrie 1246). Iaroslav al II- lea ( decedat la.treizeci septembrie 1246) a fost mare cneaz al Vladimirului (1238-1246), si a reconstruit țara și capitala după invazia mongola din Rusia.
·         1290: Regele Afonso al IV-lea al Portugaliei (d. 1357)
·         1591Guercino (Giovannni Francesco Barbieri), pictor italian (d. 1666)
·         1720Împăratul Sakuramachi al Japoniei (d. 1750)
·         1792: Regina Carolina Augusta de Bavaria a Ungariei și Boemiei (d. 1873)
·         1798Marele Duce Mihail Pavlovici al Rusiei (d. 1849)
·         1828: S-a născut Jules Verne, scriitor francez, creator al romanului științific de anticipație (d. 1905). Scriitorul francez Jules Verne s-a născut la Nantes, în Franţa. Scrierile sale timpurii  nu s-au bucurat de prea mare succes. Totuşi, atunci când a început să scrie romane în 1863 a cunoscut un mare succes. Printre lucrările sale celebre se numara   ”Cinci săptămâni în balon”, “Calatorie spre centrul Pamantului”, “Ocolul Pamantului in 80 de zile” şi “Douăzeci de mii de leghe sub mari.” Jules Verne  a fost un vizionar si este considerat parintele genului  science fiction.d A decedat la  24 martie 1905.
·         1834 – S-a născut chimistul Dmitri Ivanovici Mendeleev, creatorul “legii periodicităţii” şi al tabelului periodic al elementelor. Dimitri Ivanovici Mendeleev (n. 27 ianuarie 1834 (S.N. 8 februarie), Tobolsk, Imperiul Rus – d. 20 ianuarie 1907 (S.N. 2 februarie), Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un chimist rus care a publicat un tabel periodic al elementelor asemănător cu cel actual. Tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completă a relației complexe dintre elementele chimice, și, pe de altă parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil să prezică atât existența altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici măcar bănuite a exista pe vremea sa, precum și a proprietăților lor generale. Majoritatea previziunilor sale au fost confirmate de descoperirile ulterioare din chimie.
·         1878Martin Buber, filosof german (d. 1965)
·         1880Franz Marc, pictor german, artist grafic, cofondator al grupării "Der Blauer Reiter" (d. 1916)
·         1888 - S-a născut Giuseppe Ungaretti, poet şi eseist italian ("Bucuria naufragiilor", "Viaţa unui om", "Deşertul şi dincolo de el") (m.1970).
·         1894Ludwig Marcuse, filosof german (d. 1971)
·         1899Theodor V. Ionescu, membru al Academiei Române (d. 1988)

·         1915Robert, Arhiduce de Austria-Este, al doilea fiu al împăratului Carol I al Austriei (d. 1996)
·         1916 – S-a născut Corneliu Mănescu, ministru de Externe al României în perioada 1961-1972, semnatar al “Scrisorii celor şase”,întocmită în martie 1989, împotriva regimului Ceauşescu; (m. 26 iunie 2000).

·         1921Lana Turner, actriță americană de film (d. 1995)
·         1925 – S-a născut actorul american Jack Lemmon, laureat al Premiului Oscar în 1973; (m. 27 iunie 2001). John Uhler Lemmon al III–lea (n. 8 februarie 1925 – d. 27 iunie 2001), cunoscut sub numele de Jack Lemmon, a fost un popular actor de filme american, câștigător a numeroase premii cinematografice.
·         1926 - S-a născut scenograful Mioara Buescu.

·         1931 – S-a născut actorul James Dean, o legenda a cinematografiei americane, mort intr-un tragic accident de automobil; ( 30 septembrie 1955). James Byron Dean (n. 8 februarie 1931, Indiana – d. 30 septembrie 1955, Paso Robles) a fost un actor american de teatru și film, care a marcat tineretul american post-belic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul „Rebel fără cauză” (Rebel Without a Cause).
·         1932 – S-a născut actorul Emanoil Petruţ (“Fraţii Jderi”); (m. 8 august 1983).


·         1932John Williams, compozitor american de muzică de film
·         1938 - S-a născut Ray Sharpe, cântăreţ american.
·         1941 - S-a născut Tom Rush, cântăreţ şi chitarist folk american.
·         1941 - S-a născut actorul american Nick Nolte ("U-Turn", "The Tin Red Line", "Afterglow" - Premiul Asociaţiei Criticilor de film din New York, Globul de Aur şi o nominalizare la Premiul Oscar).
·         1942 - S-a născut Terry Melcher, producător, compozitor şi cântăreţ american.
·         1943 - S-a născut Creed Bratton, chitarist american (Grass Roots).
·         1946 - S-a născut Adolpho "Fito" de la Para, baterist american (Canned Heat).
·         1950 - S-a născut England Dan (Danny Seals), cântăreţ şi compozitor american.
·         1954Puiu Nistoreanu, economist și profesor universitar român

·         1961 - S-a născut Vince Neil (Vince Neil Wharton), vocalist american (Motley Crue).
·         1966Oleg Kubarev, fost jucător și actual antrenor bielorus de fotbal
·         1967Florin Niculescu, violonist de jazz născut în România

·         1977Rick Ross, rapper american


Decese
·         1204 – A decedat imparatul bizantin Alexios IV Angelos (n.cca 1182 ) A domnit  din august 1203 până in ianuarie 1204. El a fost fiul Împăratului Isaac al II-lea Angelos și al primei sale  sa soții Irene.
·         1587: După o lungă încarcerare în Turnul Londrei, a fost executată prin decapitare, Regina Maria Stuart a Scoţiei, ce fusese acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale, Regina Elisabeta I a Angliei. Astfel, din cauza sfârșitului său tragic, Maria Stuart a ajuns să fie cunoscută ca una dintre reginele cu cel mai tragic destin din istorie. Născută în 1542, ca fiică a regelui James al V-lea al Scotiei, viitoarea regină Maria Stuart i-a urmat tatălui sau pe tron, la doar şase zile de la naştere, după ce James al V-lea a murit în decembrie 1542, lăsând la tron pe Maria Stuart, singurul său copil legitim. Însă, în anul 1548, regele englez Henric al VIII-lea , dornic să-şi extindă dominaţia şi asupra Scotiei, doreşte încheierea unei alianţe matrimoniale între Maria şi fiul său Eduard, de asemenea minor. Dar Maria de Guise, mama tinerei regine, l-a refuzat, promiţând-o în schimb lui Francisc al II-lea „delfinului” Franţei, pentru a întări alianţa cu această ţară. Mariajul a fost încheiat, formal în iulie 1548, iar viitoarea regina a fost trimisa în Franţa, unde-şi va petrece următorii zece ani din viaţă, dovedind o inteligenţă remarcabilă. Ajunsă la curtea regelui din Franţa, Maria este pe cale să-şi petreacă cei mai frumoşi ani din viaţă și protejată şi înconjurată de lux; tânăra creşte odată cu viitorul său soţ cu care se căsătorește la vârsta de 16 ani. Numai că regele moare în 1560, la mai puţin de un an de la încoronare, iar Maria este nevoită să se reîntoarcă în Scoţia unde, spre uimirea ei, găseşte că naţiunea s-a schimbat mult deoarece începuse să îmbrăţişeze tot mai mult protestantismul. Potrivit catolicilor englezi, Maria Stuart era îndreptățită să ocupe tronul Angliei, în locul verișoarei sale, regina Elisabeta care era considerată o moștenitoare nelegitimă, dat fiind că fusese născută de Anne Boleyn, cea de-a doua soţie a lui Henric al VIII-lea. Şi cum catolicii englezi nu au recunoscut niciodată divorţul dintre Henry şi Catherine de Aragon prima soție a lui Henric, ei nu au recunoscut nici căsătoria lui Henric cu Anne, deci prin urmare nu puteau să o accepte pe Elisabeta drept regină. Acest lucru a făcut ca Elisabeta să o urască de moarte pe Maria, mai ales după ce în anul 1565 aceasta se mărită cu lordul Darnley, o rudă al regelui Henric al VIII-lea, acest lucru devenind un nou motiv de îngrijorare pentru Elisabeta. Astfel, ea începe să-i instige pe protestanții scoțieni împotriva Mariei și declanșează astfel un veritabil război civil în Scoția. În aceste condiții, Maria Stuart este nevoită să se refugieze în Anglia, unde este însă arestata imediat, din ordinul Elisabetei și ținută mai mulți ani în detenție în Turnul Londrei. În timp ce era în detenție, un nobil catolic englez pe nume Anthony Babington, inițiază un plan de eliberare a Mariei şi de asasinare a reginei Elisabeta. Considerând că nu poate duce la bun sfârşit planul fără consimţământul Mariei, Babington îi explică acesteia planul printr-o scrisoare, care din păcate ajunge în mana Elisabetei, care decide ca Maria să fie executată. Astfel, la 8 februarie 1587, la castelul Fotheringhay, Maria Stuart avea să fie executată prin decapitare, ea rămânând în istorie prin demnitatea de care a dat dovadă în momentul execuției.
·         1696: A murit țarul Ivan al V-lea al Rusiei (n. 1666). Ivan al V-lea Alekseievici (n. 6 septembrie [S.V. 27 august] 1666) a condus Rusia  împreună cu fratele său vitreg mai mic Petru I), impreuna cu care a domnit între 1682 și 1696. El a fost fiul cel mic al lui Alexis I al Rusiei și a Mariei Miloslavskaia. Domnia sa a fost formală, el având serioase dizabilități fizice și mentale.
·         1725: Țarul Petru cel Mare a murit(n. 1672). Petru cel Mare a condus Rusia  din 1682 şi a fost  primul împărat al Imperiului Rus. Aceasta a reformat profund ţara sa şi a dus o politică expansionistă, care a transformat Rusia într-o putere europeană importantă.În 1722  Petru a luat titlul de împărat  şi a fost repede recunoscut ca atare de către regii din Polonia, Prusia şi Suedia. După moartea lui Petru în 1725,  a urcat pe tron sotia sa, cu numele de Ecaterina a-I-a a Rusiei, care a murit doi ani mai târziu.
·         1772Prințesa Augusta de Saxa-Gotha, Prințesă de Wales (n. 1719)
·         1894 - A murit Iorgu Caragiale, dramaturg (n.1826).

·         1935Max Liebermann, pictor și grafician, reprezentant de seamă al impresionismului german (n. 1847)
·         1938István Auer, scriitor, poet și traducător maghiar (n. 1877)
·         1957Walther Bothe, fizician german. A studiat radiațiile cosmice și structura nucleară. Premiul Nobel pentru Fizică, în 1954, împreună cu Max Born (n. 1891)
·         1957John von Neumann, matematician american (n. 1903)
·         1975Sir Robert Robinson, chimist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 1947 (n. 1886)
·         1979 - A murit scriitorul Alexandru Philippide, laureat al Premiului Herder în anul 1965 ("Aur sterp", "Stînci fulgerate") (n.01.04.1900).

·         1983Grigore Baștan, primul general parașutist român (n. 1923)

·         1985Ioan Sima, pictor român (n. 1898)



·         1994Witold Lutoslawski, compozitor polonez (n. 1913)
·         1998Halldór Laxness, scriitor islandez laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (n. 1902)
·         1999Iris Murdoch, scriitoare britanică (n. 1919)
·         2000 – A murit politicianul comunist Ion Gheorghe Maurer (n. 23 septembrie 1902, București). A fost prim-ministru al României în perioada 1961-1974 și președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române între anii 1958 – 1961. Tatăl său a fost alsacian, profesor de limba franceză în București. Ion Gheorghe Maurer a studiat științele juridice și a activat ca avocat, calitate în care i-a reprezentat în instanțele juridice pe ilegaliștii comuniști români. A fost membru al Academiei Romaniei.


·         2007Anna Nicole Smith, model și actriță (n. 1967)
·         2009 – A murit asasinat  handbalistul Marian Cozma (n. 8 septembrie 1982), campion al Romaniei si Ungariei  la handbal masculin si castigator al Cupei Cupelor EHF. În noaptea de 7 spre 8 februarie 2009, Marian Cozma se afla în discoteca Patriota Lokal  din orașul maghiar Vesprem  împreună cu alți colegi, pentru a sărbători nașterea copilului unuia dintre colegii săi. A avut loc o altercație, Cozma fiind atacat de un grup de trei tigani, fiind înjunghiat de trei ori, inclusiv în inima. Alți doi colegi,croatul Ivan Pesic si sarbul Zarko Sesumau fost și ei atacați, primul fiind înjunghiat în rinichi, iar cel de-al doilea suferind un traumatism cranio-cerebral. Un alt handbalist  maghiar  născut in Romania, Ferenc Ilyes  , a încercat să-l salveze făcându-i respirație gură la gură, dar nu a reușit. Cozma mai fusese implicat într-un incident asemănător în 2005,  când a fost înjunghiat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare, la Bucuresti, scăpând cu viață și reușind să revină în scurt timp pe teren. Procesul criminalilor  a durat  doi ani la tribunalul din Veszprem,  principalul acuzat  sustinandu-si  nevinovatia. Verdictul in procesul asasinilor lui Marian Cozma a fost: Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo au primit pedeapsa cu inchisoare pe viata, in timp ce Sztojka Ivan, 20 de ani inchisoare, fara drept de eliberare mai devreme de 15 ani. In memoria lui, Comitetul Director al Federatiei Romane de Handbal a decis ca  Centrul National Olimpic de Excelenta de la Sighisoara sa poarte numele sportivului, iar in Veszprem i  s-a ridicat o statuie.

·         2014Maicon Pereira de Oliveira, fotbalist brazilian (n. 1988)

Sărbători
·         În calendarul Ortodox: Sf M Mc Teodor Stratilat, Sf Proroc Zaharia (Harți)
·         În calendarul romano-catolic:  Sf. Ieronim Emiliani (1486-1537); Sf. Iosefina Bakhita, fecioară. Sf. Ieronim Emiliani (Girolamo Miani) (n. 1485, Veneția, d. 1537, Somasca), s-a consacrat lui Dumnezeu ca și laic, nu a fost niciodata preot, este întemeietorul ordinului călugăresc regular Somasc. S-a născut la Veneția în anul 1486, într-o familie de patricieni. A îmbrățișat întîi cariera militară, având o viață aventuroasă. În timpul prizonieratului s-a convertit și a început o viață nouă. S-a consacrat ajutorării săracilor, împărțindu-le și averea sa. A înființat, în 1532, Ordinul clericilor regulari de la Somasca („Padri Somaschi”), pentru a se îngriji de copiii orfani și săraci. În anul 1537, îngrijind bolnavii, s-a molipsit de ciumă și a murit la 8 februarie 1537, la Somasca (Bergamo). A fost canonizat în 1767. Sărbătorit în Biserica Catolică la 8 februarie.



ARTE 8 Februarie

MUZICĂ 8 Februarie

John Williams, compozitor american de muzică de film




Ray Sharpe, cântăreţ american
Ray Sharpe - Texas Boogie Blues ( Full Album ) 1980: 





Tom Rush, cântăreţ şi chitarist folk american





Terry Melcher, producător, compozitor şi cântăreţ american






Creed Bratton, chitarist american (Grass Roots)
Grass Roots 





Adolpho "Fito" de la Para, baterist american (Canned Heat)
Adolfo 'Fito' de la Parra 





England Dan (Danny Seals), cântăreţ şi compozitor american
The Very Best of England Dan and John Ford Coley 




Vince Neil (Vince Neil Wharton), vocalist american (Motley Crue)




Florin Niculescu, violonist de jazz





Rick Ross, rapper american






Witold Lutoslawsky


 ÎNREGISTRĂRI NOI: 

Debussy - Claire de Lune.. Guitar/Guitare (Century's recording : Ida Presti/Alexandre Lagoya)


W. A. Mozart - La clemenza di Tito K. 621


Best Love Songs 70's 80's 90's Collection - Best Old Love Songs Of All Time (Full Playlist)


Peaceful music, Relaxing music, Instrumental Music "Summer Light" by Tim Janis


L. Boccherini - Concerto n. 7 per violoncello e orchestra G. 480





POEZIE 8 Februarie

Poezii recitate de Adrian Păunescu


 Poezii recitate de Florin Piersic


TEATRU/FILM 8 Februarie

Cu Emanoil Petruț


Biografie
Emanoil Petruț (n. 8 februarie 1932Mărășești; d. 8 august 1983) a fost un actor român de teatru și film.
A fost căsătorit cu Catinca Ralea, personalitate culturală remarcabilă, fata academicianului Mihai Ralea. Copilăria și studiile generale în orașul natal, studii liceale la Focșani, unde interpretează “roluri de compoziție” pe scena teatrului “Pastia”. După un asemenea spectacol, susținut la matineu, George Vraca l-a sfătuit să se facă actor. În 1948 este trimis, pe cheltuiala orașului Mărășești, la Facultatea de Teatru din Iași, după primul an transferându-se la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din București, pe care îl absolvă în 1953. Debutează în film în 1951 (În sat la noi , r. Jean Georgescu) și în teatru în 1952 (cu trei roluri în Nepoții gornistului, pentru care primește Premiul de Stat). Între 1953 și 1957 joacă pe scena Teatrului “ Nottara”, apoi pe cea a Teatrului Național, unde se și angajează. În cei 18 ani de activitate scenică pe scena TNB, interpretează peste 100 de roluri, cele mai multe principale: Arbore din Apus de soare de B. Șt. Delavrancea, Nehludov din Învierea de Lev Tolstoi, Torvald din Nora de Ibsen, Răzvan din Răzvan și Vidra de B. P.Hașdeu etc. În film, realizează cu precădere partituri istorice, pe care le interpretează cu distincție și intuiția exactă a psihologiei personajului. În 1964 primește Premiul Festivalulului Cinematografic de la Mamaia pentru filmul Tudor (r. Lucian Bratu)[1] iar în 1971, premiul ACIN pentru filmul Frații (r.Gică Gheorghe, Mircea Moldovan).
Cu un timbru inconfundabil de un mare dramatism a ajuns să fie vocea lui Decebal sau a lui Mihai Viteazul în filme istorice de mare succes semnate de Sergiu Nicolaescu.
Filmografie
·         Brigada lui Ionuț (1954)
·         Alarmă în munți (1955)
·         Secretul cifrului (1959)
·         Porto-Franco (1961)
·         Tudor (1962)
·         Merii sălbatici (1964)
·         Amintiri din copilărie (1965)
·         Sărutul (1965)
·         Runda 6 (1965)
·         Amprenta (1967)
·         Dacii (1967) - dublaj de voce
·         Răzbunarea haiducilor (1968)
·         Răpirea fecioarelor (1968)
·         Tinerețe fără bătrânețe (1968)
·         Lupta pentru Roma I (1968) - coproducție RFG/România/Italia
·         Lupta pentru Roma II (1969) - coproducție RFG/România/Italia
·         Mihai Viteazul (1971) - dublaj de voce
·         Frații (1970)
·         Decolarea (1971)
·         Parașutiștii (1972)
·         Cu mîinile curate (1972)
·         Ciprian Porumbescu (1973)
·         Aventurile lui Babușcă (1973)
·         Cantemir (1973)
·         Frații Jderi (1974)
·         Agentul Straniu (1974)
·         De bună voie și nesilit de nimeni (1974)
·         Trei scrisori secrete (1974)
·         Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975)
·         Patima (1975)
·         Evadarea (1975)
·         Alarmă în deltă (1975)
·         Alexandra și infernul (1975)
·         Oaspeți de seară (1976)
·         Războiul independenței (1977)
·         Aurel Vlaicu (1977)
·         Severino (1978)
·         Pentru patrie (1978)
·         Revanșa (1978)
·         Vlad Țepeș (1979)
·         Clipa (1979)
·         Ultima frontieră a morții (1979)
·         Lumina palidă a durerii (1980)
·         Burebista (1980)
·         Iancu Jianu, zapciul (1980)
·         Iancu Jianu, haiducul (1981)
·         Liniștea din adîncuri (1982)
·         Întunericul alb (1982)
·         Femeia din Ursa Mare (1982)
·         Cucerirea Angliei (1982)
·         Întoarcerea Vlașinilor (1983)
·         Racheta albă (1984) - serial TV

Frații Jderi
Fratii Jderi: 



Burebista
Burebista 1980: 



TOMA CARAGIU, MARIN MORARU, GHEORGHE DINICA - Premiul Poirier



Sub acoperire - Bucheru Ion 1985






SFATURI UTILE 8 Februarie

CANCERUL LA SÂN ȘI VITAMINELE
Cancerul la sân se caracterizează prin căpătarea unei tumori mamare maligne, iar grupurile de celule canceroase implicate pot migra şi cuprinde şi alte ţesuturi din vecinătatea sânilor.

Deşi tumorile mamare se pot datora unui număr mare de factori, cel mai important dintre ei este predispoziţia genetică.

Potrivit statisticilor, cancerul mamar este a două cea mai comună formă de cancer în rândul femeilor. În medie, 1 din 8 femei se îmbolnăvesc de cancer la sân în diferite etape de viaţă. Pentru populaţia feminină, mortalitatea prin cancer la sân este secundată doar de mortalitatea prin cancer pulmonar, în topul celor mai letale boli canceroase.

Cercetările au demonstrat că vitamina D are cele mai semnificative efecte asupra activităţii tumorale specifice cancerului la sân, urmată de adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi a unui stil de viaţă activ, respectiv de luarea de măsuri pentru gestionarea stresului şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Studiile clinice recente întăresc tot mai mult ideea că vitamina D joacă un rol esenţial în prevenirea acestei forme de cancer.

Cercetătorii consideră că până la 90% dintre cazurile de cancer la sân se datorează deficienţei de vitamina D, care poate fi prevenită cu uşurinţă!

Potrivit medicilor de la Centrul pentru Boli Canceroase Moores San Diego din cadrul Universităţii California, cancerul la sân poate fi prevenit in proporție foarte mare prin administrarea de vitamina D în doze corecte. Pe fondul deficienţelor de această vitamina, tumorile mamare se formează, cresc şi se metastazează într-un ritm mult mai alert.

O echipa de cercetători a descoperit că femeile cu concentraţii serice mai mari de 25-hidroxivitamina D prezintă un risc de mortalitate prin cancer mamar cu 50% mai mic decât femeile cu concentraţii serice inadecvate ale aceleiaşi substanţe.

Așadar, nu mai sta pe gânduri și aprovizionează corpul cu cât mai multă vitamina D. Pe lânga expunerea la soare, despre care știm cu toții că este cea mai bună sursă de aprovizionare, în sezonul rece vă puteți folosi de următorele surse:

- Sardina şi tonul la conservă conţin multă vitamina D, şi sunt de obicei mai ieftine decât peştele proaspăt.

- Uleiul din ficat de cod conţine aproximativ 1,300 UI de vitamina D pentru fiecare linguriţă de produs.

- Peştele gras este o sursă bună de vitamina D. În această categorie intră tonul, macroul, somonul, păstrăvul şi țiparul. 

- Ciupercile pot produce şi ele vitamina D, atunci când sunt expuse la raze ultraviolete. Ciupercile de strat – Agaricus bisporus (Champignon) asigură până la 400 UI de vitamina D pentru fiecare porţie de 85 g sau aproximativ o cană de ciuperci tocate cubuleţe.

- Aproape toate tipurile de lapte de vaci din comerţ sunt fortificate cu vitamina D. Brânza şi îngheţata, însă, nu sunt de regulă obţinute din lapte fortificat.

- Vitamina D conţinută de ouă este concentrată mai ales în gălbenuş. De aceea este important să consumăm ouă cu tot cu gălbenuş, şi nu doar albusul.



GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 8 Februarie

Vă propun câteva glume despre care nu pot spune că sunt noi, dar sunt bune:
·       - Vreau să divorţez, domnule avocat.
- Şi care e motivul, doamnă?
- Nu mi-a fost credincios.
- Adică?
- Adică mi-am dat seama că nu e tatăl copilului meu.
·        Dacă ţi se pare că înţelegi o femeie, ai dreptate… ţi se pare!
·       Profesoara vorbeşte despre temperatura corpului:
- Oamenii au 36,5°C, sălbăticiunile au 38°C, iar păsările au chiar 41°. Bulă, tu mă asculţi? Te rog să repeţi ce am spus!
- Oamenii au 36,5°C, când devin sălbatici temperatura creste la 38°C, iar când văd o păsărică, au chiar 41°...
·       Cea mai grozava zi este MAINE. Maine o sa facem sport, o sa ne apucam de invatatura, o sa muncim cu sarg, o sa incepem sa citim o carte, n-o sa mai mancam dupa sase seara... Dar nu stiu cum se face, ca atunci cand ne trezim, este mereu ASTAZI !!!
·       Stii cate bancuri cu blonde exista?
-... NICI UNUL! Toate sunt intamplari adevarate.
·       Ion şi Maria, seara târziu, stau la poartă singuri. Enervată că întârzie fie-sa, mama Mariei iese în prispa casei şi strigă:
- Mărie, mai lasă-l pe Ionel odată şi intră în casă!
Maria răspunde:
- Bine, mamă, stai că-l mai las o dată şi vin.
·       Un băieţel îl întreabă pe tatăl lui:
"Tati, cât costă să te căsătoreşti?.
Tatăl i-a răspuns: "Nu ştiu fiule, încă plătesc".
·       Soţia: "Mai bine mă căsătoream cu dracul!"
Soţul: "Aiurea, scumpo! Căsătoria între rudele de sânge este interzisă!"
·       Doi ardeleni se întâlnesc pe stradă:
- De ce eşti amãrât, Ioane?
- Cum să nu fiu amãrât, mãi Gheo, dacă mi-o murit un bou.
- Eh, uite aşe ne-om duce, unu' după altu'.
·       Gramatica
I: Ce timp gramatical este folosit in propozitia:
"Tu nu trebuia sa te fi nascut. "?
R: Prezervativ imperfect.
·       Bula la scoala. Invatatoarea ii intreba pe toti:
Ce avem de la porc?
Un coleg: Carne!
Ce avem de la gaina?
Un coleg: Oua!
Ce avem de la o vaca?
La care Bula: Teme acasa...
·       Adam se intoarce acasa noaptea tarziu. Eva, care il astepta fara sa doarma, il ia in primire: " Te vezi cu alta femeie, nu-i asa?" "Nu fi proasta, tu esti singura femeie de pe Pamant", ii raspunse el. Mai tarziu, in timp ce dormea, Adam se trezeste gadilat pe spate. "Ce faci acolo?", se enerveaza el. "Tu ce crezi...? Iti numar coastele..."
·       O doamnă îl întrebă odată pe dramaturgul George Bernard Shaw:
- Cum credeţi, de ce Dumnezeu a creat întâi bărbatul şi abia apoi femeia?
În stilul său inconfundabil, Shaw răspunse:
- Probabil, Dumnezeu nu dorea ca în timp ce va crea bărbatul, femeia să-l sâcâie cu sfaturile ei!
·       Viaţa e tristă la noi, în schimb salariul e hazliu. Varsta este numai o stare de spirit pe care ne-o construim singuri si nu are nimic de-aface cu articulatiile.
·       Un domn i s-a adresat în scris lui Voltaire cu obrăznicie şi în termeni lipsiţi de elementar respect.
Voltaire îi răspunde:
"Mă aflu în cea mai mică încăpere a casei. Scrisoarea dvs. e în faţa mea. Curând va fi în spatele meu"!

Florin Piersic si Chinezii






GÂNDURI PESTE TIMP 8 Februarie

Vă ofer câteva citate:

* Când avem un sentiment fără speranţă, o mare speranţă ne mai rămâne: că niciodată nu-l vom pierde.
I.L. CARAGIALE

        * Găseşti puteri noi în chiar slăbiciunea ta...Soarta-ţi lasă totdeauna câte o portiţă la vreme de cumpănă.
                                                                         M. CERVANTES

        * Când nu mai am nimic, de cine m-aş teme?
                                                                           P. CORNEILLE

  • Trebuie să trecem peste dezamăgirile noastre; în asta constă arta de a trăi.
A.  J. CRONIN









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...