marți, 14 mai 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 15 MAI 2019

ISTORIE PE ZILE 15 Mai
Evenimente

·         1252: Papa Inocenţiu al IV-lea emite bula papală “Ad exstirpanda”, prin care autorizează tortura ereticilor, dar impune limite pentru autoritatile civile in utilizarea tuturor tipurilor de tortura, in urma carora putea surveni moartea sau mutilarea acuzatilor, o precautie neobisnuita pentru epoca sa. A avut reputatia unui om savant si inteligent, dar avar, meschin si razbunator.
·         1567Maria, regină a Scoției se căsătorește cu James Hepburn, Conte de Bothwell, cel de-al treilea ei soț.
·         1618Johannes Kepler confirmă descoperirea celei de-a treia legi a mișcării planetelor (el a descoperit-o prima data de 8 martie, dar curând a respins ideea după ce s-au făcut unele calcule inițiale).
·         1648:  Este semnata Pacea Westfalica, tratat ce pune capat Razboiului de 30 de ani in Europa. Urmarile razboiului au fost in principal  acestea: Franța devine cea mai influentă și puternică țară din vestul Europei; Părți mari din Sfântul Imperiu Roman sunt pustiite de război, pierderea de vieți omenești fiind estimată între 3 și 4 milioane, la aceasta au contribuit, în principal, foametea și epidemiile; Statele germane nu aveau ieșire la mare, fiind excluse din comerțul maritim, ceea ce a cauzat, în viitor, lipsa coloniilor germane, și constituia un dezavantaj dezastruos pentru o perioadă de 150 de ani în piața de desfacere, sursă de materii prime, frânând dezvoltarea economică a acestor state, în comparație cu puterile maritime ale acelei epoci ( Olanda, Anglia si Franta).
·         1685: Urcă în scaunul Țării Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl celebrului Dimitrie Cantemir; a deținut tronul până la moarte (15 martie 1693). Constantin Cantemir (n. 8 noiembrie 1612 – d. 15/27 martie 1693) a fost domnul Moldovei între 15 mai sau 25 iunie 1685 – 15/27 martie 1693. A fost tatăl lui Antioh și Dimitrie Cantemir. A ajuns pe tron la bătrânețe, la vârsta de 73 de ani. A fost viteaz, dar incult. A participat la luptele dintre polonezi, austrieci și turci, ducând o politică oportunistă. Era de partea turcilor, dar le comunica regelui polonez Sobieski și austriecilor, planurile acestora. Dușman al partidei poloneze din Moldova, face marea greșeală de a-i ucide pe logofătul Miron Costin și hatmanul Velicico Costin. Fiindu-i în primejdie tronul, din cauza intrigilor lui Constantin Brâncoveanu al Țării Românești, se decide să susțină politica turcească. Se îngrijește să dea o educație bună fiilor săi Antioh Cantemir și Dimitrie Cantemir. Acesta din urmă a scris chiar o carte apologetică în limba latină „Vita Constantini Cantemiri”, de fapt o tentativă de a explica decizia de a-l ucide pe cărturarul Miron Costin. În timpul domniei lui, Moldova a suferit o invazie a tătarilor și polonezilor, dar și biruri grele. Despre el, cronicarul Ioan Neculce scrie astfel: „Carte nu știa și numai iscălitura o învățase a o făcea; mânca bine și bea bine‘”.


·         1701: Incepe Razboiul succesiunii spaniole. În 1700,  Carol al II-lea ultimul monarh spaniol din dinastia Habsburg, a murit fără urmași, lăsându-și averea moștenire lui Filip, nepotul surorii sale și al regelui Ludovic al XIV -lea al Frantei, care a devenit astfel Filip  al V-lea al Spaniei; fiind și cel mai tânăr fiu al delfinului Franței, Filip era în linia de succesiune la tronul Franței. Perspectiva ca imperiul multicontinental spaniol să treacă sub controlul lui Ludovic al XIV-lea  al Frantei, a determinat ca o largă coaliție de puteri să se opună succesiunii lui Filip. Războiul a luat sfârșit prin semnarea tratatelor de la Utrecht (1713) si Rastatt(1714). Ca urmare, Filip al V-lea a rămas rege al Spaniei dar a renunțat la succesiunea la tronul Franței, evitând  unirea celor două regate. Filip al V-lea al Spaniei (n. 19 decembrie 1683 -d. 9 iulie 1746), născut Filip de Franța, a fost rege al Spaniei din 1700 până în 1724   și din 1724 până în 1746,  fiind primul reprezentant al Casei Bourbon  în Spania.
·         1718: A fost patentată prima mitralieră din lume de către James Puckle, un avocat din LondraJames Puckle (1667-1724) a fost un inventator englez, avocat şi scriitor londonez, ramas in istorie pentru invenţia sa cunoscuta  ca arma Puckle, o  arma  considerata  a fi fost prima  mitraliera. Puckle prezentat două versiuni ale armei sale: una, destinata utilizării împotriva duşmanilor creştini, cu gloante rotunde , în timp ce a doua varianta utilizata era  destinata  sa fie folosita impotriva  turcilor musulmani, fiind dotata cu gloanţe pătrate, pe  care le considera a fi mai dăunătoare şi care ar  convinge turcii de …”binefacerile civilizaţiei creştine.
·         1756: Începe războiul de șapte ani când Anglia declară război Franței.
·         1800George al III-lea al Regatului Unit supraviețuiește tentativei de asasinat a lui James Hadfield de la teatrul regal din Londra; mai târziu Hadfield este achitat pe motiv de nebunie.
·         1811Paraguay își declară independența față de Spania.
·         1821, la apropierea turcilor de București, Valahia, Tudor Vladimirescu, după îndelungi ezitări, părăsește orașul. În cuvîntarea adresată ostașilor, Tudor anunță hotărîrea sa de a-și uni forțele cu eteriștii.
·         1842: Debutul literar al lui Dimitrie Bolintineanu în „Curierul de ambe sexe" condus de Ion Heliade Rădulescu, cu poezia „O fată tânară pe patul morții". Dimitrie Bolintineanu (n. 14 ianuarie 1819 (sau 1825 după alte surse), Bolintin-Vale — d. 20 august 1872, București) a fost un poet român, om politic, diplomat, participant la Revoluția de la 1848.

·         La 15 mai 1848, stil nou (3 mai 1848, stil vechi) începe Marea adunare naţională de la Blaj, Transilvania, cu participarea a 40.000 oameni, preponderent ţărani. Adunarea a avut loc pe Cîmpia Libertăţii, fiind prezidată de episcopii Ioan Lemeni și Andrei Șaguna. Adunarea a ales un Comitet Național, din care făceau parte Avram Iancu (venit la adunare cu 10 000 de moți), Andrei Mureșanu (1816-1863, autorul poeziei Un răsunet / Deșteaptă-te române, devenită după 1989 imnul de stat al României), Simion Bărnuțiu, Alexandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Timotei Cipariu etc. Marea adunare națională de la Blaj fixează programul social-politic (burghezo-democratic) al revoluţiei din Transilvania. Programul revendică, în cele 16 articole, următoarele:
  • dreptul românilor de a fi reprezentaţi în dietă;
  • dreptul de a folosi limba română în legislaţie şi administraţie;
  • emanciparea bisericii ortodoxe române de sub jurisdicţia mitropoliei sîrbeşti;
  • desfiinţarea iobăgiei;
  • desfiinţarea breslelor;
  • libertatea cuvîntului şi a tiparului;
  • asigurarea libertăţii personale şi a întrunirilor;
  • înarmarea poporului şi înfiinţarea gărzii naţionale;
  • libertatea industriei şi a comerţului;
  • învăţămînt de toate gradele în limba română;
  • impozit proporţional cu veniturile;
  • etc.

·         1858: A fost inauguranta Opera Regala din Londra, Covent Garden.
·         1861: S-a înființat, la București, prima școală românească de medicină veterinară.
·         1863: La inițiativa împăratului Napoleon al III-lea se deschide Salon des Refusés unde se pot vedea Dejunul pe iarba de pictorul Édouard Manet și Fata în alb de James McNeill Whistler, care sunt percepute de public ca fiind scandaloase. Édouard Manet (n. 23 ianuarie 1832, Paris – d. 30 aprilie 1883, Paris) a fost un pictor francez, precursor al impresionismului. Plecând de la izvorul tradițiilor marilor maeștri, Manet a fost în măsură să lege sugestiile vremurilor vechi cu elementele moderne, fapt pentru care i s-a spus „pictor al zilelor noastre” (Charles Beaudelaire). Creațiile sale au stârnit scandal și indignare, cu toate că Manet n-a dorit niciodată să provoace pe nimeni, a dorit numai să schimbe pictura și s-o reînoiască. Manet a fost ultimul pictor clasic și totodată primul pictor modern. Tablourile lui uimesc și astăzi și ne trezesc interesul, reprezentând astfel o parte incontestabilă a picturii universale. James Abbott McNeill Whistler (n. 11 iulie 1834, Lowell, Massachusetts – d. 17 iulie 1903, Londra) a fost un pictor american, naturalizat ulterior în Marea Britanie, cu un stil propriu oscilând între realism, simbolism și impresionism, format la școlile pariziene de pictură. Stilul aparent simplu al artistului, uneori numit tonalism, aduce inovații îndrăznețe în pictură. În vremurile în care realismul, mai apoi impresionismul își bazau procesul de creație pe observarea directă a naturii, Whistler alege alte modalități artistice, mult mai rafinate. Pictura sa relevă orizonturi noi, exotice. Peisajele sale creează impresia că provin dintr-o altă lume, iar portretele lui sondează adâncimile singurătății intime.
·         1864: In urma secularizării averilor mănăstirești din Principatele Unite, de catre guvernul lui Alexandru Ioan Cuza,  țarul Alexandru II aprobă propunerea Consiliului de Miniștri de a încredința administrației Basarabiei vînzarea la licitație a tuturor moșiilor aflate în Basarabia care aparțineau mănăstirilor din dreapta Prutului.
·         1868: Participantii la adunarea comemorativa de la Blaj, organizata cu prilejul aniversarii a doua decenii de la revolutia din 1848-1849, au adoptat un act politic –Pronunciamentul de la Blaj – in care protestau fata de dualismul austro-ungar si desfiintarea autonomiei Transilvaniei și cereau repunerea în vigoare a legii prin care limba română a fost declarată limbă oficială în Transilvania, alături de maghiară și germană.
·         1877: A apărut, la București, cotidianul „România liberă", ziar politic și literar, aflat sub conducerea lui Dimitrie August Laurian (până la 14 iunie 1889).
·         1891: Publicarea enciclicei Rerum Novarum a papei Leon al XIII-lea, prima enciclică socială.
·         1928Mickey Mouse și Minnie Mouse apar pentru prima dată în filmului Plane Crazyde Walt Disney.
·         1935: Prima secțiune a Metroului din Moscova se deschide între stațiile Kultury și Sokolniceskaia. În jur de 500 de companii industriale au fost implicate în construcția metroului.
·         1940: A fost inaugurata linia aeriana Bucuresti-Sofia-Atena.
·         1940: Ciorapii din nylon au fost pentru prima dată puși în vânzare, în SUA.
·         1940Al Doilea Război Mondial: După lupte grele, trupele olandeze slab pregătite și slab echipate se predau Germaniei, marcând începutul celor cinci ani de ocupație.
·         1943: Stalin a dizolvat Cominternul.A fost un gest împăciuitor față de Puterile Aliate. NKVD-ul din Moscova a trimis un mesaj către toate agenturile sale pe 12 septembrie 1943. Acest mesaj scotea în mod clar la lumină legătura dintre NKDV, pe de-o parte, și Comintern și partidele comuniste, pe de alta. Acest mesaj dădea instrucțiuni detaliate despre folosirea surselor de informații din interiorul partidelor comuniste după desființarea Cominternului. După dispariția Cominternului in 1947, a fost format Biroul Comunist de Informații – Cominform, un înlocuitor al Cominternului. Era o rețea formată din partidele comuniste din Bulgaria, Cehoslovacia, Franța, Italia, Iugoslavia, Polonia, România, Ungaria și Uniunea Sovietică. A fost dizolvat în 1956. Cu toate că partidele comuniste pro-moscovite nu mai aveau o organizație internațională care să le unească, ele continuau să aștepte indicații de la Partidul Comunist al Uniunii Sovietice și se întâlneau periodic la Moscova. Cea mai importantă întâlnire dintre acestea a avut loc în 1962, când Ruptura chino-sovietică a devenit cunoscută pentru prima oară. A existat o coordonare strânsă a acțiunilor sovietice și a partidelor comuniste din Pactul de la Varșovia.
·         1945: Bătălia finală în cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa are loc la în Slovenia, la Prevalje.
·         1948: Incepe primul Razboi arabo-israelian. Odata cu incheierea mandatului britanic in Palestina, Egiptul, Transiordania (Iordania), Siria, Libanul, Irakul si Arabia Saudita ataca Israelul. Războiul s-a încheiat cu un armistițiu semnat în 1949 între Egipt,Iordania,Liban,Siria si Israel, care nu a fost urmat de tratate de pace și nu a pus capăt conflictului arabo-israelian.
·         1948: Noaptea dintre 14 și 15 mai a anului 1948 este o pată neagră în istoria României. Părintele Iustin Pârvu spune că a fost "noaptea cea mai odioasă, cea mai criminală pentru istoria politică și socială din România". Au fost arestați, după unele cercetări circa 15.000 de tineri români. Părintele Nicolae Steinhardt, pastorul Richard Wurmbrand, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, părintele greco-catolic Tertulian Langa, politicianul Iuliu Maniu, poetul Radu Gyr și soția sa, scriitorul Mircea Vulcănescu, părintele Iustin Pârvu, Aurelian Bentoiu - politicianul, deputatul și singurul ministru ialomițean, preoți, poeți, teologi precum Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Nechifor Crainic, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Dumitru Bordeianu, precum și zeci de mii de alți români au fost arestați și anchetați începând cu 14 mai 1948. Părintele Gheorghe Calciu, pe atunci student la Medicină, nota în niște însemnări confiscate ulterior de Securitate: "Arestările au început în ziua de 15 mai. Era o acțiune masivă, spectaculoasă, desfășurată pe întreaga țară și după un plan minuțios stabilit. Teohari Georgescu, ministrul de Interne și Ana Pauker și-au calculat lovitura cu sânge rece. Securitatea întocmise vreme de peste trei ani dosarele tuturor grupărilor care proliferau în țară și al tuturor indivizilor periculoși […] Comuniștii, care fuseseră o simplă fracțiune a Internaționalei comuniste, suplineau lipsa totală de popularitate prin forță și violență. Nici nu exista altă cale. Teohari Georgescu și consilierii lui s-au servit de vechea poliție, care deținea și informațiile despre Mișcarea Legionară, dar și unele date compromițătoare despre membrii Partidului Comunist, date care puteau fi folosite la nevoie împotriva oricui". Arestările au continuat luni la rând, zi de zi și noapte de noapte. Erau căutați pe de o parte cei scăpați pe 15 mai, iar pe de altă parte alte mii de români – gazde, sprijinitori, simpatizanți ai celor din rezistență, divulgați în urma inimaginabilelor torturi de la cei deja arestați. O parte dintre aceștia aveau să iasă pe porțile închisorilor îmbătrâniți, cu viețile distruse, abia în anul 1964. O mare parte a rămas însă în gropile din preajma închisorilor și a lagărelor comuniste.
·         1955: Prima ascensiune a vârfului Makalu, al cincilea vârf ca înălțime din lume. Makalu, vârf în partea centrală a munților Himalaya, la granița dintre China și Nepal, este al cincilea vârf din lume ca înălțime și este situat la o distanță de 22 de kilometri de Everest. El are două vârfuri auxiliare : Kangchungtse, cu o înălțime de 7.678 metri, și Chomo Lonzo, care măsoară 7.818 de metri. Cele două vârfuri auxiliare comunică printr-o șa îngustă și sunt situate la nord-vest și respectiv la nord-est de vârful principal. Ascensiunea pe Makalu este considerată una din cele mai periculoase din lume.În ianuarie 2006, cunoscutul alpinist francez Jean-Christophe Lafaille a dispărut pe Makalu în timp ce încerca o ascensiune solitară fără oxigen suplimentar, pe timp de iarnă.
·         1957: Marea Britanie testeaza prima bomba cu hidrogen in insula Malden, din Oceanul Pacific, dispozitivul nu explodeaza asa cum trebuie.
·         1958URSS lansează Sputnik 3.
·         1960URSS lansează Sputnik 4, ca un prototip pentru nava spațiale Vostok, prima cu care oamenii vor zbura în spațiu.
·         1963: Gordon Cooper devine primul astronaut american care petrece mai mult de o zi in spatiu.
·         1970The Beatles lansează albumul Let It Be, în Statele Unite ale AmericiiLet It Be este al 12-lea și totodată ultimul album de studio lansat de trupa rock The Beatles pe data de 8 mai 1970. Cele mai multe dintre melodiile de pe albumul Let It Be au fost înregistrate în ianuarie 1969, înainte de înregistrarea și lansarea albumului Abbey Road. Din acest motiv, unii critici și fani, cum ar fi Mark Lewisohn, susțin că Abbey Road ar trebui să fie considerat albumul final al grupului. Odată cu lansarea albumului apare și un film documentar, intitulat de asemenea Let It Be și realizat tot pe baza sesiunilor din ianuarie 1969. Repetițiile și sesiunile de înregistrare pentru album nu s-au desfășurat însă fără probleme. Pe toată durata producției albumului au avut loc discuții în contradictoriu și certuri, tensiunea din cadrul grupului fiind în continuă creștere.
·         1972: Insula Okinawa revine sub administratie japoneza, dupa ce din 1945 s-a aflat sub controlul armatei americane.
·         1972: În localitatea Laurel din statul american Maryland, un atentator pe nume Arthur Bremer trage asupra guvernatorului statului Alabama, George Wallace, în timp ce el se afla in campanie pentru a deveni președinte. Wallace va ramane paralizat.
·         1988: Dupa opt ani de lupte, armata sovietica incepe sa se retraga din Afganistan.
·         1990: Sunt reluate, după 40 de ani de întrerupere, relaţiile diplomatice dintre România şi Sfântul Scaun.
Concordatul cu Vaticanul, prin care se reorganiza cultul catolic în România, în sensul supunerii sale faţă de legile ţării a fost semnat la 10 mai 1927 si a intrat în vigoare la 7 iulie 1929. După a doua conflagraţie mondială, în condiţiile instaurării în ţara noastră a regimului comunist, prin Decretul 151/17 iulie 1948, partea română a denunţat Concordatul cu Sfântul Scaun, si a declansat represiunea împotriva Bisericilor Romano-Catolică şi Greco-Catolică din România.
·         1991: Președintele François Mitterrand a numit-o în funcția de prim-ministru pe Edith Cresson, prima femeie care a deținut această funcție în Franța.
·         2004: Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până la această dată, 224036583 − 1. Numărul conține șapte milioane de cifre.
·         2010: Tanara australiana Jessica Watson, (născuta la 18 mai 1993), a finalizat la vârsta de 16 ani ocolul solitar al lumii cu o ambarcatiune. Pornind din orasul australian Sydney la 18 octombrie 2009, Watsona traversat Ecuatorul în Oceanul Pacific si a traversat apoi Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. Ea a revenit la Sydney, la 15 mai 2010, cu trei zile înainte de ziua ei de nastere. În semn de recunoașterea realizarii sale, a fost numita in 2011 ”Tanara australiana” a anului, iar în anul următor i-a fost atribuita Medalia Ordinului Australian.


Nașteri

·         1531Arhiducesa Maria de Austria (15 mai 1531 – 11 decembrie 1581) a fost fiica împăratului Ferdinand I și a soției acestuia, Anna Iagello.
La 18 iulie 1546, Arhiducesa Maria s-a căsătorit cu Wilhelm, Duce de Jülich-Cleves-Berg ca a doua soție a acestuia și au avut următorii copii:
  1. Maria Eleonora (25 iunie 1550 – 1608) căsătorită cu Albert Frederic, Duce de Prussia
  2. Anna (1 martie 1552 – 6 octombrie 1632) căsătorită cu Philip Louis, Conte Palatin de Neuburg.
  3. Magdalene (2 noiembrie 1553 – 30 iulie 1633) căsătorită cu Ioan I, Conte Palatin de Zweibrücken, fratele lui Philip Louis, Conte Palatin de Neuburg.
  4. Karl Friedrich (1555–75)
  5. Elizabeth (1556–61)
  6. Sibylle (1557–1627) căsătorită cu Karl II de Habsburg (1560–1618), care era fiu morganatic al lui Ferdinand al II-lea, Arhiduce de Austria
  7. Johann Wilhelm (28 mai 1562 – 25 martie 1609), episcop de Münster, Conte de Altena, Duce de Jülich-Cleves-Berg; căsătorit prima dată în 1585 cu Jakobea de Baden (1558–97), fiica lui Philibert, Margraf de Baden-Baden; a doua oară în 1599 cu Antonia de Lorena (1568–1610), fiica lui Carol al III-lea, Duce de Lorena.
Jakob Seisenegger 004.jpg
Maria de Habsburg și fiica ei Maria Eleonora
·         1567: Claudio Zuan Antonio Monteverdi (botezat pe 15 mai 1567 în Cremona, d. 29 noiembrie 1643 în Veneția) a fost un compozitor, violonist și cântărețitalian.
Claudio Monteverdi este considerat primul reprezentat important al operei moderne. El a ajuns la un grad de popularitate neobișnuit de mare față de contemporanii săi. Operele sale apar pe toate scenele importante din lume, madrigalurile sunt de mult clasice și unele piese sacre sunt de asemenea foarte cunoscute. Mai este cunoscut sub numele de părintele operei.

Opere muzicale

Piese sacre

  • Sacrae cantiunculae 3 v., 1582
  • Madrigali spirituali 4 v., Brescia 1583
  • Vespro della beata vergine da concerto composta sopra canti fermi, 1610
  • Selva morale e spirituale 1641
  • Messa a 4 v. et salmi a 1-8 v. e parte da cappella & con le litanie della B.V. 1650

Piese vocale

  • Canzonette 3 v., 1584
  • 6 culegeri Madrigali a 5 v. 15871590159216031605 , 1614
  • Concerto, culegerea nr.7 Madrigali 1-4 e 6 v. 1619
  • Madrigali guerrieri et amorosi ...libro 8° 1-8 v. con B.c., 1638
  • Madrigali e canzonette libro 9°, 1651
  • 2 culegeri Scherzi musicali 1607 u. 1632
  • Lamento d'Arianna, 1623

Piese pentru scenă

  • L'Orfeo premieră Mantova 1607[1]
  • L'Arianna idem 1608
  • Prolog zu L'idroppica (Guarini) idem 1608 (pierdută)
  • Il ballo delle ingrate, idem 1608
  • Ballett Tirsi e Clori idem 1616
  • Prolog la Maddalena, idem 1617
  • Le nozze di Teti e di Peleo, Mantova 1617 (pierdută)
  • Andromeda, idem 1617 (pierdută)
  • Lamento d'Apollo, cca. 1620 (pierdută)
  • Il combattimento di Tancredi e Clorinda, Veneția 1624
  • La finta pazza Licori, Mantova 1627 (pierdută)
  • Armida 1627 (pierdută)
  • Gli amori di Diana e di Endimione, Parma 1628 (pierdută)
  • Torneo Mercurio et Marte, idem 1628 (pierdută)
  • Proserpina rapita, Veneția 1630 (pierdută)
  • Ballo in onore dell'Imperatore Ferdinando III, Viena 1637
  • Il ritorno d'Ulisse in patria, Veneția 1640
  • Le nozze d'Enea con Lavinia, Veneția 1641 (pierdută)
  • Ballett La vittoria d'amore, Piacenza 1641 (pierdută)
  • L'Incoronazione di Poppea, Veneția 1642 ( în două variante )
Bernardo Strozzi - Claudio Monteverdi (c.1630).jpg
Claudio Monteverdi
* 1720: Maximilian Hell (n.  Banská Štiavnica, Imperiul Habsburgic – d. , Viena, Imperiul Habsburgic) a fost un profesor iezuit, întemeietorul Observatorului Astronomic din Cluj, apoi director al Observatorului Astronomic din Viena (din 1755). Hell a fost un savant apreciat și căutat în lumea științifică a secolului al XVIII-lea. Regele Christian al VI-lea al Danemarcei l-a invitat la Vardø, unde în anul 1769 au urmărit împreună Tranzitul lui Venus.
Pe baza măsurătorilor efectuate între 1761 și 1769 cu privire la Tranzitul lui Venus, Hell a calculat distanța dintre Pământ și Soare, pe care a stabilit-o ca fiind de 152 milioane de kilometri (valoarea exactă este de 149,6 milioane de kilometri). În Vardø există două plăci în memoria lui Hell.
În anul 1771 a devenit membru al Academiei Regale Suedeze de Științe.
Hell Miksa.jpg
Maximilian Hell îmbrăcat în straie sami, cu ocazia șederii sale în Norvegia
·         1773: S-a născut  Metternich, om politic austriac (d.1859). Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneberg zu Beilstein (n. in orasul  Koblenz— d. 11 iunie 1859, la  Viena) a fost un om de stat austriac și unul dintre cei mai importanți diplomați ai timpului său. Din 1809 a fost   ministru de externe al Imperiului Austriac, iar  in ultimii ani de domnie ai împăratului Francisc I și în perioada domniei împăratului Ferdinand I, a fost de facto conducătorul Imperiului austriac. La Congresul de la Viena, a fost principalul negociator și eminența cenușie a istoricului eveniment. A  fost un apărător al drepturilor monarhice  inalienabile, într-o Europă  în care începea să se afirme democrația, fiind considerat deseori un conservator inflexibil și reacționar. Perioada dintre înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815 și Revoluția din 1848  este vazuta de numerosi istorici  ca Epoca lui Metternich.
* 1792: Lajos Aulich, cunoscut și ca Ludwig Aulich, (n. , Pressburg, Imperiul Habsburgic – d. , Arad, Imperiul Austriac) a fost un ofițer revoluționar maghiar, care a deținut funcția de ministru de război al Ungariei (14 iulie - 11 august 1849) în timpul Revoluției Maghiare de la 1848.
Lajos Aulich s-a născut pe 25 august 1792 la Pressburg, într-o familie mixtă maghiaro-germană.
La începutul Revoluției din 1848-1849 în Imperiul Austriac, el era locotenent-colonel în Regimentul austriac de infanterie „Kaiser Alexander”, cu care s-a remarcat în luptele împotriva sârbilor de la Srbobran, iar, în consecință, a fost înaintat la 2 octombrie 1848 la gradul de colonel și numit comandant al regimentului respectiv.
La sfârșitul anului 1848 Lajos Aulich a luptat pe malul stâng al Dunăriiîmpotriva trupelor conduse de Edmund zu Schwarzenberg și de Ivan Simonici.
În timpul Campaniei de Primăvară a condus o armată care a participat la mai multe bătălii. Pe 7 martie 1849, după Bătălia de la Kápolna, ministrul maghiar de război Lázár Mészáros l-a înaintat la gradul de general și i-a încredințat comanda Corpului 2 Armată. Victoriile obținute de Armata Revoluționară Maghiară împotriva oștilor lui Alfred de Windisch-Graetz în martie și aprilie 1849 au fost parțial meritul lui Aulich. A participat la 6 aprilie 1849 la marea bătălie de la Isaszeg, în care Armata Revoluționară Maghiară a obținut o victorie strategică. În timp ce Artúr Görgei a realizat eliberarea orașului Komárom, Aulich a intrat la 24 aprilie 1849 în orașul Pesta, care fusese evacuat de armata imperială austriacă, fiind aclamat și salutat de locuitori ca un erou. De la începutul lunii mai a participat la Asediul Budei, reușind să o elibereze.
Aulich era un partizan al respectării ierarhiei, de aceea a refuzat să respecte ordinul trimis de Lajos Kossuth, cerându-i să-i fie comunicat de ministrul Görgei. În iulie 1849 Аulich a fost trimis, împreună cu László Csányi și Ernő Kiss, la Komárom pentru a-l convinge pe Görgei să treacă sub ascultarea guvernului maghiar, dar această solicitare nu a avut succes. După demisia lui Görgei (7 iulie 1849), Aulich a devenit ministru de război pe 14 iulie 1849, dar a recunoscut imediat dictatura lui Görgei și s-a pronunțat în favoarea predării armelor.
Predat austriecilor de către ruși, Lajos Aulich a fost spânzurat la Arad pe 6 octombrie 1849, la ordinul comandantului militar austriac Julius von Haynauîmpreună cu alți doisprezece comandanți militari maghiari
Aulich Lajos 1.jpg
Lajos Aulich
* 1822: Don Juan Carlos María Isidro de Borbón, Conte de Montizón (15 mai1822 – 18 noiembrie 1887) a fost pretendent carlist la tronul din Spania din 1860 până în 1868 și pretendent legitimist la tronul din Franța din 1883 până în 1887.
Juan s-a născut la Palatul Regal din Madrid, ca fiul mai mic al Infantelui Carlos al Spaniei (fratele regelui Ferdinand al VII-lea) și a primei lui soții, Infanta Maria Francisca a Portugaliei.
În martie 1833 Juan s-a mutat cu familia în Portugalia. În septembrie, unchiul lui Juan, Ferdinand al VII-lea a murit iar tatăl lui Juan a pretins tronul Spaniei. Carlos s-a opus la succesiunea nepoatei lui, Isaabela, care avea aproape trei ani și a cărui mamă, Maria Christina, a reușit să preia controlul în numele fiicei sale. În iunie 1834 Juan s-a mutat cu familia sa în Anglia, unde au locuit la Gloucester Lodge, iar mai târziu la Alverstoke Old Rectory, Hampshire. El a rămas în Anglia pe întrega durată a Primului război carlist.
La 6 februarie 1847, Juan s-a căsătorit cu Arhiducesa Maria Beatrix de Austria-Este, fiica Ducelui Francisc al IV-lea de Modena și a Prințesei Maria Beatrice de Savoia. Cuplul a avut doi fii:
Juan și Beatrix au trăit la început la Modena, pe care au părăsit-o în timpul revoluției din 1848. După o scurtă perioadă petrecută în Austria, s-au stabilit la Londra unde s-a născut fiul lor mai mic. Juan s-a separat de soția lui care s-a întors la Modena unde și-a crescut copiii.
La 24 august 1883, vărul său îndepărtat și în același timp cumnatul său, Henri, conte de Chambord a murit. Henri fusese pretendentul legitimist la tronul Franței. Văduva lui Henri, Arhiducesa Maria Theresa de Austria-Esteși o minoritate a susținătorilor lui Henri au apreciat că Juan este descendentul pe linie masculină a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. L-au proclamat Jean al III-lea, rege al Franței și a Navarei.
Juan a murit în casa sa (25 Seafield Road) din Hove în 1887. Funeraliile au avut loc la 24 noiembrie la "Sacred Heart Church" din Hove în prezența celor doi fii ai săi

* 1824: Alexandru Guran (n. 15 mai 1824Borlovenii Vechicomitatul Caraș-Severin - d. 18 mai 1888Viena) a fost un Feldmarschalleutnant român în Armata Comună austro-ungară, comandant al Școlii de Război, apoi șef al Departamentului nr. 5 din Ministerul Austro-Ungar de Război. La sfârșitul carierei a îndeplinit funcția de director al renumitului Institut Geografic al Armatei. A fost de asemenea un pictor apreciat.
Generalul Alexandru Guran, personalitate complexă, nu a fost numai un militar desăvârșit, dar și un pictor apreciat. Ca pictor s-a axat pe peisaje și flori, în redarea lor folosind cu multă dibăcie nuanțele de verde, albastrul, albul și galbenul. Dealurile împădurite și livezile înflorite din picturile sale amintesc de meleagurile copilăriei. Cu mare drag a pictat și portrete, în care înfățișează oamenii din jurul său. Unul dintre tablourile sale care au dobândit notorietate a fost "Femeia cu lumânare aprinsă".[10]
Fiind un bun cunoscător al sufletului omenesc, realizează portrete de o mare expresivitate, cel mai apreciat fiind tabloul „Femeia cu lumânarea aprinsă”, ce reprezintă o româncă ieșind din casă în toiul nopții cu o lumânare aprinsă, aceasta ferind cu mâna flacăra de vânt. Flacăra proiectează misterios razele asupra pieptului și brațelor, având o umbrire splendidă a feței. Tabloul, împreună cu alte 34 de lucrări, a fost expus la Caransebeș la o expoziție organizată de episcopul Ioan Popasu cu ocazia înființării „Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș” (1 mai 1891), tablou ce a fost vândut în anul 1925 cu suma de 250.000 lei.[11]
Alexandru Guran a publicat și nuvele în „Familia“ lui Iosif Vulcan din Oradea, de asemenea zeci de articole de cultură generală în ziarele “Albina” din Viena, “Concordia”„ din Budapesta și “Luminătorul”„ din Timișoara. S-a bucurat de aprecierea regelui Carol I cât și de prietenia Mocioneștilor, a episcopului Ioan Popasu și a lui Vicențiu Babeș.[11]
Recunoscut pentru simțul său artistic, el a fost delegat al Austriei la expoziția mondială de pictură de la Paris din anul 1878, precum și președinte al comisiei austro-ungare la această expoziție.[10] A fost ales de trei ori consecutiv președinte de onoare al Expoziției europene de pictura de la Paris.
Alexandru Guran als Generalmajor.png
Alexandru Guran ca general de brigadă, 1873
* 1828: Friedrich Müller (n. 15 mai 1828Sighișoara — d. 25 aprilie 1915Sibiu) a fost un istoric și etnolog sas transilvănean. A fost episcop evanghelic de Sibiu.
A studiat în perioada 1846-1848 teologie, filologie și istorie la Leipzig și Berlin. În timpul Revoluției de la 1848 a luptat de partea trupelor imperiale împotriva armatelor revoluționare. A fost profesor și din 1863 rector al Gimnaziului din Sighișoara. A fost pastor evanghelic și episcop (1893 - 1906).
Lucrări:
  • Die kirchliche Baukunst des romanischen Styles in Siebenbürgen. Mit 3 lithogr. Tafeln, 23 Holzschnitten und 2 Facsimiles. Wien, 1858. (Apărut în Jahrbücher der k. k. Central Commission zur Erforschung und Erhaltung der Baudenkmale).
  • Unsere Pfarrerswahl und der Entwurf des evang. Landeskonsistoriums A. B. vom 6. März 1862.
  • Dass unseren Schulen im Turnen ein längst vermisstes Mittel der Jugendbildung geboten sei. (Eine Schulrede. Hermannstadt, 1863.).
  • Dass in dem Turnen auch unserm Volke eine kräftige zeitgemässe Erziehung geboten sei. Rede bei der Einweihung, der Schässburger Turnhalle am 14. Nov. 1863. (Hermanstadt. 1863.).
  • Deutsche Sprachdenkmäler aus Siebenbürgen. Aus schriftlichen Quellen des XII. bis XVI. Jahrhunderts. Hermannstadt, 1864.
    • Deutsche Sprachdenkmäler aus Siebenbürgen (Monumente lingvistice germane din Transilvania), Editura Kriterion, Bucrești, 1986
  • Die römischen Inschriften in Dacien. Gesammelt und bearbeitet von… Wien, 1865. (Österr. Wochenschrift).
  • Referat bezüglich des Lehrplans für die Seminarien. 1871
Friedrich Müller der Ältere (1828–1915).jpg
Friedrich Müller
·         1838: Nicolae Grigorescu (n. , Pitaru, Potlogi, România – d. , Câmpina, România) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești.
La vârsta de doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani. Nicolae s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier. Aceeași manieră poate să fie văzută și în lucrările de factură târzie în care artistul a ajuns la perfecțiuni ale genului. El a folosit în toate acestea stilul retoric și primitiv al primilor pictori de șevalet, încadrându-se în acest fel în stilul picturii neoclasice care era promovat de noile școli de pictură bisericească care apăruseră în Țara Românească.
Realizările din domeniul picturii religioase sunt: icoanele și prăznicarele de la biserica din Băicoi, icoanele de la Mănăstirea Căldărușani, icoana Sfântului Spiridon de la biserica Alexa din București, picturile murale de la Mănăstirea Zamfira, picturile de la Mănăstirea Agapia și de la biserica din Puchenii Mari. Grigorescu a căutat să găsească o formulă adecvată de aplicare a clasicismului în iconografia tradițională, urmând drumul înaintașilor săi în această direcție. Practic, până la vârsta de douăzeci de ani, el l-a depășit pe Anton Chladek, Gheorghe Tattarescu sau Constantin Lecca, cei care au fost promotorii înnoirii clasiciste din primele decenii ale secolului al XIX-lea în România. Cele mai reprezentative lucrări care au rămas din prima perioadă de creație a artistului sunt icoana de la biserica Alexa, icoana realizată pentru catapeteasma de la Căldărușani intitulată Isus și femeia Samarineană, cele opt icoane împărătești de la Zamfira, Epitaful și praporul de la Zamfira și picturile murale de la Agapia.
Ca urmare a activității sale de la Agapia, Nicolae Grigorescu a fost remarcat de către politicianul Mihail Kogălniceanu. Astfel, a beneficiat de o bursă de studii pentru cinci ani de zile la Paris începând din toamna anului 1861. După analizele controversate ale biografilor săi, s-a înscris la École nationale supérieure des beaux-arts. Într-o epocă de plină efervescență în căutarea unor noi căi de primenire a expresiei, artistul s-a alăturat pictorilor de la Barbizon și a urmat calea realismuluiși mai apoi a impresionismului. Urmându-și vocația de peisagist, el a fost mai atras decât de orice altceva, de Barbizon, satul care era în acele timpuri celebru prin arta înnoitoare a lui Jean-François MilletGustave Courbet și a lui Théodore Rousseau, promotori ai realismuluicare s-au stabilit chiar aici. Emblematici pentru această perioadă efervescentă a Barbizonului au mai fost și pictorii precursori ai impresionismului Jean-Baptiste Camille Corot și Charles-François Daubigny ca și mulți alții care au făcut celebră Școala de la Barbizon.
A participat la Războiul de Independență (1877-1878) împreună cu Sava HențiaCarol Popp de Szathmári și G.D. Mirea. A însoțit armata română în calitate de „pictor de front”, realizând la fața locului în luptele de la Grivița și Rahova desene și schițe, care au stat la baza unor mari compoziții.
Din 1879 până în 1890, a lucrat îndeosebi în Franța, fie în Bretania la Vitré, fie în atelierul său din Paris. Revenit în țară, a deschis mai multe expoziții personale la Ateneul Român între anii 1891 și 1904. Din anul 1890, s-a stabilit la Câmpina și s-a dedicat cu preponderență subiectelor rustice, într-o nesfârșită variație a motivului, a pictat portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc. În 1899, a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Nicolae Grigorescu împreună cu persoanele cele mai apropiate de la care au rămas imagini
Nicolae Grigorescu s-a născut în ziua de 15 mai 1838 în satul Pitaru din Județul Dâmbovița, în familia lui Ion și al Ruxandrei Grigorescu.[4] El al fost cel de al șaselea copil din cei șapte pe care familia s-a străduit cu greu să-i întrețină.[4] Dintre cei șapte copii ai lui Ion Grigorescu există date documentare doar pentru patru: Nicolae pictorul, Gheorghe zugravul de biserici, Elena croitoreasă și Maria cea mai vârstnică dintre ei.[5] Sora pictorului Maria Ghigorț s-a măritat în anul 1844 la doar 13 ani și a murit destul de tânără.[5] Ea apare într-o fotografie (W.W. Ollenteit, București) din jurul anului 1860 alături de soțul ei. Nicolae Grigorescu a realizat un portret al acesteia care o înfățișează cosând, așezată pe o sofa. Tabloul se află astăzi la Biblioteca Academiei Române,[5] Direcția de stampe.[6]
Elena s-ar fi născut în anul 1831 și era mai vârstnică decât Gheorghe, ea fiind menționată documentar pentru prima oară ca garant (chezaș) într-un contract încheiat cu Anton Chladek.[7] Elena s-a măritat cu Filionescu, un funcționar de primărie, cu care a avut o fată Alexandrina Filionescu. De aceasta s-a ocupat Nicolae oferindu-i educație și accesul la studii la Universitatea de Litere de la Paris. După studiile pe care le-a făcut în capitala Franței, Alexandrina s-a întors la București și a deschis un renumit pension de fete în acele vremuri. Grigorescu i-a pictat, de altfel, și un foarte frumos portret.
Gheorghe era mai tânăr decât Elena, el a murit cu șase ani mai înaintea ei, în data de 31 august 1912.[8] El s-a născut prin anul 1835 și și-a făcut ucenicia de zugrav de biserici în atelierul lui Anton Chladek.[9] La vârsta de 16 ani a fost destul de avansat în meșteșugul picturii, drept pentru care a încheiat un contract pentru zugrăvirea unei biserici, dar cu o remunerație destul de modestă. Gheorghe l-a ajutat pe Nicolae la executarea picturilor murale de la Mănăstirea Zamfira[10] în anul 1856 - 1857 și la Mănăstirea Agapia[11] în anul 1860.[12] Mai târziu, Gheorghe a intrat în rutina execuției de icoane.[12] Sporadic a mai realizat copii după ilustrate și a încercat să facă portrete, dorind să-l urmeze pe Nicolae pe tărâmul picturii.[12] Pictura lui a rămas la stadiul de diletant și ca un mijloc de a câștiga suplimentar mici sume de bani.[12]
Tatăl lui Nicolae a fost după unii biografi notar în sat și mai apoi îngrijitor al conacului boieresc a lui Filip Lenș[13] și după alțiiun fel de administrator.[14] Mama Ruxandra, în opinia lui George Oprescu, s-ar fi îndeletnicit cu croitoria,[15]
Familia Grigorescu a locuit la conacul moșiei lui Filip Lenș[14] (cel care a construit Casa Vernescu din București) care se afla în satul Strâmbeanu, pe malul pârâului Șuța ce se varsă în apropiere în râul Răstoaca.[4] Ion Grigorescu a murit în anul 1843 și ca urmare, soția sa Ruxandra împreună cu copiii s-au mutat la București în grădina lui Filip Lenș din Clopotari, acolo unde astăzi ființează un spital pentru copii.[13] După un timp familia Grigorescu s-a mutat la o rudă de-a lor, la Popa Volbură din mahalaua Cărămidarilor, unde au dus o viață simplă, mulțumindu-se cu puțin.[16]
Așa cum Gheorghe (Ghiță) muncea la atelierul pictorului Anton Chladek, așa și Nicolae (Nicu) a intrat ca ucenic la acest atelier de zugrăvit.[16] Din precizările pe care Virgil Cioflec le-a făcut despre această perioadă de ucenicie, a rezultat că Nicolae a fost pe la mai mulți meșteri zugravi până să ajungă la Chladek, la Gheorghe Puiu din Olari, mai apoi la fratele acestuia Dragomir și mai apoi la Naie Pantelimonescu care era un pictor de biserici renumit.[16] Cu timpul, Nicolae a rămas singurul susținător al familiei, elocventă în acest sens fiind mărturisirea lui din anul 1856 în care a spus că ... este împovărat de îngrijirea de existență a unei mame văduve și [a unei] sore mai mică decât mine.[17]
În anul 1848, la vârsta de doar zece ani,[18] Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek.[19][16] Anton Chladek era un foarte bun portretist, un bun miniaturist, vorbea mai multe limbi și și-a făcut o clientelă importantă printre familiile boierești, intelectuali sau printre negustorii importanți ai vremii.[20]

Nicolae Grigorescu, supranumit Nicu zugravul, și cele mai importante biserici unde a pictat: CăldărușaniZamfira și Agapia

Anton Chladek - autoportret, miniatură pe fildeș
În anul 1856 a executat picturile murale de la biserica din Baloteasca și în anul următor pe cele de la biserica din Budești.[20] La Baloteasca a pictat împreună cu Gheorghe Grigorescu, fratele său.[21] Familia Grigorescu locuind în mahalaua Cărămidarilor, era în proximitatea grădinii cu duzi a lui Chladek și renumele iconarului a fost un motiv suficient pentru a se explica atracția pe care Gheorghe și mai apoi Nicolae Grigorescu au avut-o pentru profesia de zugrav.[22]Nicolae s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său, el a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier.[22] Aceeași manieră poate să fie văzută și în lucrările de factură târzie în care Nicolae a ajuns la perfecțiuni ale genului, exemplu stând icoanele împărătești de la Mănăstirea Agapia.[22]
După doi ani de ucenicie, Nicolae Grigorescu a părăsit atelierul lui Anton Chladek și a început să confecționeze acasă iconițe pe care mai apoi le vindea pe la târguri.[23] După doi ani petrecuți cu meșterul iconar, Nicolae era pregătit pentru a-și susține traiul său și al familiei sale. [21] Cum, competiția pe piața vânzărilor de icoane era destul de importantă, începând din anul 1850, Nicolae Grigorescu a avut de luptat cu zugravi în vârstă și cu o lungă experiență, meșteșug și abilități comerciale. [21]Așa se poate explica că la o vârstă destul de fragedă, Nicolae a cunoscut și a și legat asociații în vederea realizării de icoane sau chiar de picturi murale. [21] Edificatoare în acest sens este activitatea pe care a întreprins-o la biserica din Băicoi, Grigorescu semnând în anul 1853 înaintea ajutorului său Niță Pârâiescu. [21] Astfel, icoanele de la biserica din Băicoi care sunt datate ca fiind cele mai vechi lucrări ale lui Nicolae Grigorescu, sunt exemple de opere ce denotă o experiență apreciabilă, chiar uimitoare pentru o asemenea vârstă fragedă a autorului lor. [21] Mai târziu, la Mănăstirea Zamfira și mai apoi la Mănăstirea Agapia, numele colaboratorilor cu care a lucrat nici măcar nu apar în contractele întocmite în vederea executării picturilor murale. [21]
Unii biografi ai lui Grigorescu în analizele pe care le-au făcut asupra vieții acestuia, au aflat despre alți zugravi care l-au ajutat pe artist. [21] Ținând cont de diferența mare de vârstă dintre aceștia și Nicolae, biografii au tras concluzia că acești meșteri i-au fost lui Nicolae nu numai șefi de echipă, ci chiar profesori în meșteșugul zugrăvitului religios. [21] Istoricul George Oprescua considerat acele analize ca fiind neconforme cu argumenția pe care acesta a adus-o: ei nu „...s-au întrebat în afară de orice considerație ce ar mai fi putut învăța tânărul artist de la meșteri hotărât inferiori lui Chladek”?[21] Din analiza lui Oprescu asupra puținelor icoane, dintre cele mai vechi care au rămas de la Chladek și anume Christos împărat și Fecioară cu pruncul, rezultă că stilul de execuție a urmat metodologia miniaturilor pe care acesta le-a realizat. [24] Modul de a înfățișa îndeosebi în stil catolic, icoanele diferă flagrant de icoanele care au rămas din perioada de început a lui Grigorescu.[24] Astfel, concluzia lui Oprescu a fost că Chladek miniaturistul și nu zugravul de icoane a avut o influență binefăcătoare asupra lui Nicolae Grigorescu. [25]
O lungă perioadă, Grigorescu a fost preocupat de problemele tehnice necesare desfășurării meșteșugului zugrăvelii.[25] El a căutat să găsească o formulă adecvată de aplicare a clasicismului în iconografia tradițională, urmând, desigur, drumul înaintașilor săi în această direcție.[25] A încercat și soluții proprii conforme spiritului său de artist, dar fără a se îndepărta de gustul publicului care era cantonat în percepțiile de natură istorică asupra unor astfel de tematici.[25] Rezultatul nu a zăbovit să apară, și din melanjul uneori contradictoriu a acestor tendințe pe care le-a abordat, reiese că din anul 1853, el a reușit să depășească tot ce au știut să facă toți zugravii de dinainte-a sa.[25] Practic, el l-a depășit pe Aton Chladek, Gheorghe Tattarescu sau Constantin Lecca, cei care au fost promotorii înnoirii clasiciste din primele decenii ale secolului al XIX-lea în România.[25]

Maica Domnului cu pruncul (1860 - 1861) - de la Puchenii Mari

Sfântul Spiridon (1856 - 1857) - foto a/n - la Biserica Alexa din București
Se poate constata într-un mod de o evidență definitorie că operele de natură religioasă executate în perioada de început a celui care a fost supranumit în acea epocă ca fiind „Nicu zugravul”, nu pot fi alăturate lucrărilor realizate în producția iconarilor de rând, contemporanii lui mai tineri sau mai vârstnici.[25] Niță Pârâiescu de la Băicoi, de exemplu, nu mai este cunoscut cu nicio lucrare pe care ar fi realizat-o.[25]Colaborator la Băicoi fiind cu Nicolae, nu se poate deduce care ar fi contribuția lui în realizarea icoanei Sfântului Gheorghe, la care prima semnătură aparține lui Grigorescu.[25] Însă, la alți zugravi cu care a colaborat se pot face comparații edificatoare.[26]
În momentul în care Nicolae Grigorescu a început să execute gravuri după operele marilor maeștrii din Apusul Europei pentru realizarea compozițiilor sale de natură religioasă, el a înțeles că se impunea cu necesitate să urmeze studii de pictură serioase, așa cum predecesorii săi IscovescuRosenthal sau Negulici le-au făcut prin atelierele din străinătate.[27] Nu începuse încă să picteze la Mănăstirea Zamfira, dar făcuse deja icoanele de la biserica din Băicoi sau de la Mănăstirea Căldărușani și a terminat prima lui icoană remarcabilă comandată de corporația băcăuanilor în data de 25 februarie 1856, Sfântul Spiridon.[27] În ziua de 5 ianuarie 1856, Grigorescu s-a adresat domnitorului Barbu Dimitrie Știrbei cu rugămintea de a primi un sprijin pentru a face studii în străinătate.[27] Petiția sa, așa numita jalbă, a fost însoțită de o pictură, intitulată Mihai scăpând stindardul (vezi Nota H - Mihai scăpând stindardul), cu tematică istorică inspirată din cunoscuta baladă a lui Dimitrie Bolintineanu.[27] Este de amintit că versurile poetului Bolintineanu au fost o sursă de inspirație în acea epocă pentru mai multe compoziții pe care artiștii români le-au realizat în acele vremuri.[27] Tabloul trimis de Grigorescu domnitorului este astăzi dispărut și critica de artă a considerat că el nu era cu mult mai diferit în concepție și stil decât operele similare ale altor artiști contemporani lui, cum ar fi de exemplu Constantin Lecca.[27]
Din petiția pe care a semnat-o nu se înțelege foarte clar ce anume dorea acesta de la domnitor. Acesta din urmă a plecat în decizia pe care a luat-o de la afirmația lui Grigorescu că nu a urmat o școală secundară în domeniu.[27] Domnitorul a trimis tabloul la Eforia Școalelor și a precizat că petentul trebuie ajutat să învețe o limbă străină și să-și completeze „învățăturile regulate ale picturii” și de abia după aceea să fie trimis la cursuri în străinătate.[27] Eforia a trimis în data de 24 ianuarie 1856 o adresă la Colegiul Sfântul Sava, profesorilor Antonin Roques,[28] Constantin Lecca și Limburg prin care cerea acestora să se conformeze dispozițiilor domnitorului și să-l primească pe Nicolae Grigorescu la cursuri: „... având în vighere îngrijitoare asupră-i spre a face progresul cel mai posibil, atât pentru învățătura limbei franceze și germane, cât și în studiul de arta picturii, pentru care se zice a avea predilecție”.[27] Se pare că artistul ar fi primit pentru tablou suma de 100 de galbeni de la prințul Știrbei.[29]
Fiind ocupat cu lucrările de la Căldărușani și mai apoi cu cele de la Zamfira, se pare că Grigorescu nu ar fi beneficiat de cursurile de la Sfântul Sava.[30] În data de 7 septembrie 1856 a înmânat caimacanului Alexandru Dimitrie Ghica, aflat în trecere prin Ploiești, aproape de Zamfira unde artistul zugrăvea biserica mănăstirii, o nouă petiție mult mai clară:[30]
„Dorința d-a merge în Academia de pictură din Roma spre perfecțiunea artei ce eserses mă făcu să îndrăznesc a mă prezenta înaintea măriei sale fostului domn Barbu Dimitrie Știrbei, cu o mică compoziție intitulată Scăparea stindardului de Mihai Viteazul, arătând totodată și dorința-mi d-a mă perfecționa în arta picturii: însă în loc d-a mă trimite la Roma, m-a încurajat cu o gratificație în bani, lucru ce nu doream, având de scop a lucra nu pentru bani, ci spre a fi trimes pentru perfecționare, ca să poci și eu o dată a lucra cu cele mai vii coloare vreuna din faptile strălucite ale bravilor noștri prinți”.[30]

Mihai Viteazul la Călugăreni - de Nicolae Grigorescu ~ 1857
În continuare, Nicolae Grigorescu și-a exprimat speranța că poate acum, autoritățile îi vor ... „mijloci trimiterea în Academia Romei pe care de atât timp o visează”.[31] Rezultatul a fost același, o apostilă adresată Eforiei Școalelor.[30] Astfel, Grigorescu a continuat să picteze la Zamfira, de unde primea 500 de galbeni, cam dublu față de bursa anuală a unui bursier.[30] În iulie 1857, pe la sfârșitul lucrărilor de la Zamfira, Eforia Școalelor a organizat un concurs pentru alegerea unui bursier care să urmeze un stagiu de pregătire de trei ani în Italia, la o secție de grafică.[30] Acesta, la terminarea studiilor urma să revină la București pentru a deveni profesor de desen la gimnaziul capitalei.[30] Concursul a devenit public în ziua de 7 septembrie 1857 și urma să se desfășoare în perioada 25 - 30 septembrie. Nicolae Grigorescu s-a înscris și a participat la concurs contra lui Constantin I. Stăncescu, care era absolvent al cursurilor secundare și era elevul particular al lui Gheorghe Tattarescu.[30] Așa cum se întâmpla în uzanțele vremii, postul fusese creat special pentru Stăncescu care ceruse încă din 15 ianuarie 1857 să i se atribuie bursa rămasă liberă la revenirea lui Petre Alexandrescu în țară.[30]
Condițiile concursului erau special create pentru ca Stăncescu să câștige concursul.[30] Astfel, se cereau certificate la studiile pe care fiecare candidat le făcuse până în acel moment, precum și o scrisoare de recomandare de la profesorul cu care candidații au studiat pictura.[32] Cum, una din condiții era ca persoanele candidate să prezinte copii realizate de ei după alți autori, Stăncescu a prezentat în acest sens copii după Constantin Rosenthal[J] și Tattarescu.[32] Despre Grigorescu nu se știe cu ce anume s-a prezentat, poate cu Mihai Viteazul după bătălia de la Călugăreni prin simplul fapt că acestă lucrare era de factură patriotică ca și Mihai scăpând stindardul care fusese expusă în aceeași galerie cu opere similare create de Theodor Aman (Ultima noapte a lui Mihai Viteazul) și de Carol Wallenstein de Vella (Bătălia de la Călugăreni) sau marele portret ecvestru al lui Mihai Viteazul creat de Lapary.[32] Constantin I. Stăncescu a câștigat bursa pentru Italia și din cauza faptului că Grigorescu nu era încă pictor de șevalet, tocmai acest lucru cerându-i-se viitorului bursier.[33] Ca urmare protectorii lui Stăncescu, nu numai că i-au acordat bursa, dar au schimbat și destinația. Au schimbat Florența - Italia, cu Paris - Franța.[33]
Nicolae Grigorescu și-a dat seama cu ocazia concursului de moravurile acelor vremuri și a înțeles că nu va ajunge niciodată la studii în străinătate ca bursier al statului.[33] Întâmplarea a fost să-l întâlnească pe călugărul Isaia Piersiceanu și stăreția Mănăstirii Agapia i-a făcut propunerea de a zugrăvi biserica.[33] Pe când Nicolae Grigorescu picta la Agapia, unul dintre vizitatorii mănăstirii a fost Mihail Kogălniceanu, ministrul lui Alexandru Ioan Cuza în acea vreme.[34] Văzând calitatea picturilor care se realizau sub ochii săi, Kogălniceanu a hotărât ca Grigorescu să primească o bursă pentru studii în străinătate, fără să se mai organizeze vreun concurs sau să pretindă vreo diplomă de studii secundare.[34] Ca urmare a referatului întocmit de specialistul delegat să examineze realizările de la Agapia din anul 1860, semnat de G. Schiller, prin care se menționa că „... D. Grigorescu a lucrat pentru înalte arte, lăsând în Moldova un monument unic în arta picturii”,[35] pictorul a primit o adresă publicată în Monitorul Oficial, prin care i se aduceau elogii pentru opera de la Agapia precum și felicitări pentru școala de pictură destinată călugărițelor mănăstirii pe care a înființat-o acolo.[34]
Începând din data de 20 septembrie 1861, Nicolae Grigorescu putea cere o subvenție anuală pentru a urma cursuri de pictură la Paris.[34] La intervenția lui Mihail Kogălniceanu, cuantumul bursei era de 260 de galbeni și era prevăzut în bugetul Moldovei pentru anul 1862.[34]
Informațiile despre studiile pe care Nicolae Grigorescu le-a făcut la Paris sunt lapidare și pline de incertitudini. După unii biografi ai artistului, Grigorescu a lucrat câteva luni de zile în atelierul lui Sébastien Cornu,[43][44][45][46] după a alții și în atelierul lui Charles Gleyre.[45][47][46] Părerile au fost împărțite și vis-a-vis de studiile pe care pictorul român le-ar fi făcut la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris. Astfel, biograful Virgil Cioflec a opinat în anul 1925, că Nicolae Grigorescu nu ar fi urmat niciodată cursurile Academiei pariziene, deoarece din cercetările pe care le-a făcut, acesta nu apare înscris în registrele școlii franceze.[48] Alexandru Vlahuță a pomenit doar de un concurs la care acesta ar fi participat, fără să precizeze și anul în care acesta s-a organizat. Începând din anul 1959, odată cu apariția biografiei scrisă de către Barbu Brezianu în care acesta a adus o serie de informații privind activitatea lui Grigorescu la Paris, s-a propagat în toată literatura de specialitate certitudinea că artistul ar fi urmat cursurile Academiei din Paris pe o perioadă de circa un an și jumătate, adică din toamna anului 1861, sau primăvara lui 1862, până la jumătatea anului 1863.[49] Brezianu a adus ca surse o bogată bibliografie de autori (vezi Sursele lui Barbu Brezianu).[50] George Oprescu în anul 1961 a menționat în monografia lui Nicolae Grigorescu aceleași informații care apar în lucrarea lui Barbu Brezianu, fără a specifica vreo sursă de documentare.[51] (Vezi capitolul Incertitudini și controverse)

Autoportret (1) - (1863)

Autoportret (2) - (1863 - 1864)
Cu certitudine, Grigorescu a ținut însă, la ascedența pe care Academia de Arte de la Paris era capabilă să i-o dea și ca urmare, în catalogul expoziției Salonului Oficial din anul 1868 de la Paris, apărea ca fiind elev al lui Sébastien Cornu.[52] În luna noiembrie 1862, artistul a frecventat Cabinetul de stampe al Bibliotecii Naționale de la Paris, unde a făcut cercetări cu privire la stampe și reconstituiri istorice, așa cum au făcut tot în acel secol și Nicolae Bălcescu sau Theodor Aman.[52]
În toată perioada cât a stat la Paris, Grigorescu a executat o serie de copii după vechii maeștrii ai picturii, fapt ce indică numeroasele sale vizite la Muzeul Luvru, atât în timpul școlii cât și după aceea.[42] Urmându-și vocația de peisagist, el a fost mai atras decât de orice altceva, de Barbizon, satul care era în acele timpuri celebru prin arta înnoitoare a lui Jean-François Millet și a lui Théodore Rousseau, care s-au stabilit chiar aici.[42] Emblematici pentru această perioadă efervescentă a Barbizonului au mai fost și pictorii Jean-Baptiste Camille Corot și Gustave Courbet ca și mulți alții care au făcut celebră Școala de la Barbizon.[42]
Pictorii romantici din prima jumătate a secolului al XIX-lea, așa cum a fost Delacroix, s-au inspirat cu precădere din sursele literare a unor contemporani de mare prestigiu.[53] Artiștii nu au urmat calea clasicilor care au avut ca model antichitatea.[53]Opera lui Delacroix caracterizată de lucrări de mari proporții, a făcut trimitere la ByronShakespeare sau Goethe, fie că este vorba de pictura în ulei, litografie sau gravură[53]
Desigur că erau destul de puțini pictorii care să aibe o cultură generală și o cultură literară atât de vastă ca acest exponent al stilului romantic.[53] Prin comparație, Grigorescu nu era un om cult iar lecturile sale erau sporadice și alese la întâmplare.[53]Ca urmare, motivele pe care ar fi trebuit să le aleagă din literatură nu l-au atras.[53] Ținând cont de genul picturii pe care a abordat-o până la acest moment al vieții lui, nu se poate spune că aceasta a necesitat o documentare prea aprofundată care să-l apropie de literatură.[53] Nici ritmul necesar unei compoziții istorice nu i se potrivea.[53] Totuși, în această perioadă a formării ca artist, el s-a apropiat de motivul literar, dar nu din cărți, ci din legende.[53] Ca orice român a auzit și el de legenda lui Dragoș Vodă, întemeietorul Moldovei, care a urmărit un zimbru trecând munții și astfel s-a instalat ca domnitor într-o țară nouă.[53] Ca urmare, Nicolae Grigorescu a realizat două lucrări intitulate Dragoș și zimbrul între anii 1863 și 1864, aflate astăzi la Muzeul de Artă al României.
La Paris fiind, Nicolae Grigorescu a fost preocupat nu numai de motivul legendei lui Dragoș Vodă, ci și de reprezentarea sentimentului național.[54] Ca atare, a rămas posterității o schiță dedicată Unirea Principatelor Române din anul 1859.[54]Alexandru Vlahuță a fost cel căruia Grigorescu i-a povestit despre impresia pe care a avut-o împreună cu locuitorii de la Agapia, din mănăstire și din sat, cu privire la emoția pe care a simțit-o la auzirea veștii că Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitorul ambelor țări. [54]
Ca urmare a dragostei de țară, la Paris a simțit imboldul de a duce mai departe pornirea romantică dezvăluită cu destulă măestrie în compozițiile cu Dragoș Vodă.[54] Astfel, și-a imaginat o compoziție pe care a intitulat-o Unirea Principatelor. Istoricii de artă au consemnat faptul că încă de pe vremea când picta la Mănăstirea Agapia, artistul ar fi realizat schițe ale unor compoziții care să înfățișeze marele eveniment istoric al unirii celor două principate.[54] Nici una din ele nu a ajuns până în contemporaneitate.[54] Singurul tablou care a rămas este cel realizat la Paris și care se află astăzi la Muzeul Național de Artă al României.[54]
Din prima perioadă a șederii artistului la Paris datează o operă inspirată din viața țăranilor din România.[55] Prin modul de execuție, ea duce la opinia că Grigorescu a plănuit să realizeze o compoziție care să înfățișeze o horă.[55] Prin acest studiu el a dorit să zugrăvească o imagine vie a vieții din satele de la noi. Datată în anul 1863, ea denotă o stăpânire magistrală a formulei academice ce duce implicit la un simț acut al monumentalității în desen.[55] O astfel de abordare nu a mai fost întâlnită în arta românească până la studiile pe care Camil Ressu le-a făcut pentru cortina Teatrului Național din București.[55]
Similar studiului din anul 1863, a rămas posterității un studiu în ulei realizat în aceeași perioadă.[55] Intitulat Horă, această lucrare a fost considerată de către unii analiști că ar fi fost realizată în perioada 1856 - 1857.[55] Comparând studiul în ulei cu lucrări datate înainte de anul 1861, respectiv cu picturile de factură religioasă pe care le-a înfăptuit, cu pictura cu tematică istorică Mihai Viteazul la Călugăreni sau cu picturile lui Constantin Lecca, se constată în mod categoric eroarea datării ei.[I]Prin vigoarea execuției aceste considerații denotă imposibilitatea acestor datări, mai ales ținând cont de cercetările istoricilor care au studiat perioada în care artistul a luat contact cu romantismul francez din anul 1864.[55] Acest argument coroborat cu călătoria sa din același an în România, coagulează în mod evident eroarea datării făcute de precedenții cercetători.[55] În plus de toate aceste analize se poate observa cu certitudine faptul că grupul de țărani din lucrarea din 1863 apare în partea stângă a studiului în ulei. Acesta din urmă este o schiță, deoarece nu a fost dusă până la căpăt.[55] Analizând modul de aplicare a pastei, abundența sa și reprezentarea efectelor de lumină, George Oprescu a opinat că pictura are interpretări ale influențelor pe care Géricault le-a avut asupra lui. Un lucru evident care transpare din această Horă, este faptul că țăranii, prin straiele lor, sunt categoric de origine moldovenească.[55] Cel din urmă argument certifică urmele puternice din amintirile pictorului pe care răstimpul petrecut la Agapia le-a lăsat în memoria sa.[55]
Satul Barbizon, era în acel secol o mică localitate care aparținea administrativ de Chailly. El era o mică aglomerare de case denumită Le Chemin des vaches, aliniate de-a lungul unei ulițe.[56] Comunitatea sătească era una de pădurari, agricultori sau braconieri.[57] Primul han din Barbizon a fost construit în anul 1822 și era denumit Hanul Ganne.[57] Acest han a devenit după câțiva ani de la deschidere centrul de interes al pictorilor peisagiști. Félix Pigeory a făcut o descriere a acestuia:[57]

Nicolae Grigorescu
(1863 - 1864)

Pensiunea Ganne de la Barbizon - (foto.)
„Un singur etaj deasupra parterului, fațada simplă, cu o poartă pentru căruțe, ce lăsa loc privirii spre o curte plină de bălți și de mormane de bălegar, pe care cântă din răsputeri bătrânii cocoși galici[...]. Sala de mese este totodată prăvălie, dormitor, vestibul, bucătărie [...]. O frigare respectabilă încărcată de gâște grase și pui apetisanți se învârtește pe axul său [...]. Lumea pleacă, vine, face provizii, așteaptă, râde și pălăvrăgește în acest atrium unde oricine vine obosit și îi este foame este binevenit.”[58]
-- Félix Pigeory[57] în revista Revue des Beaux Arts din data de 1 august 1855
Hangiul oferea găzduire peste noapte și îmbia cu supă, rasol, pâine și vin la discreție.[57]Dejunul era întotdeauna pus într-un sac numit pochon, pe care Mére Ganne îl făcea pentru fiecare pictor care pleca la ședințele de plein-air.[59] Hanul Ganne avea câteva camere la primul etaj, care aveau pereții plini de desenele artiștilor.[60]
Stabilimentul avea și o organizare strictă privind ora de trezire de dimineață, astfel încât toată lumea se trezea în zori, deoarece văcarul satului suna din corn pentru a aduna vacile sătenilor pentru a le duce la pășunat.[59] Artiștii plecau imediat încărcați cu uneltele lor de peisagiști: scăunelul pliant, șevaletul, umbrela, cutia cu culori și două pânze: una pentru compoziții cu efecte matinale și una pentru efecte de seară.[59]
„ Pe vremea aceea de curată și profundă adorare a Frumosului, se vedeau închinătorii artei pornind de mânecate, din satul Barbizon, cu sarcina la spinare, răznindu-se, fiecare pe cărăruia lui, pe subt uriașele bolți de umbră, spre locul lui de întâlnire cu natura, în căutarea clipei eterne. Și drumeții aceia simpli, în bluză albastră de lucrător, se numeau: Troyon, Diaz, Rousseau, Corot, Millet, Daubigny, Courbet... Seara numai se întâlneau la o pipă și la un pahar de bere, își aveau colțul lor, masa lor știută, acolo schimbau impresii, discutau arta, aruncând uneori în tunete de glas, cu gesturi largi, gânduri proaspete, repezi, aprinse — adevărate revelații -scăpărări de acelea ce nu se găsesc prin cărți. Tânărul cu ochii scânteietori, necunoscutul ce se așeza cu respect, aproape cu teamă, într-un colțișor, la măsuța cea mai dosită, era Grigorescu. După admirația cu care se uita la înțelepții aceia, după evlavia cu care asculta fiecare vorbă, lesne s-ar fi putut vedea în străinul acela tăcut, pururea dus pe gânduri, cel mai harnic, cel mai însetat de a învăța ucenic al lor. Iată care a fost școala, și iată cine au fost — fără știrea lor — cei mai buni dascăli de la care și-a învățat Grigorescu secretele artei lui. Ziua îi vorbea natura, seara îi vorbeau tălmacii ei. Și în sufletul lui pururea în friguri, noaptea, dospeau vedenii și vorbe, și tot alte înțelesuri, și tot alte puteri izvorau în el, împinse din adâncimile necunoscute ale unei vieți ce parcă nu mai era a lui, ce de bună seamă că nu era numai a lui.”
---- Alexandru VlahuțăPictorul Nicolae Grigorescu, capitolul IV, Editura Casa Școalelor, București1910
Cătunul Barbizon mai avea o atracție, La Grande ferme (ferma cea mare) proprietatea lui Pére Bellor.[61] La aceasta, artiștii puteau face picturi după țarcurile de oi care erau păzite de câini, după grajdurile pentru vaci sau după hambarele unde se depozita grâul.[61] Astăzi, se poate vedea în Hanul Ganne care a devenit muzeu, semnele întânirilor și al discuțiilor ce au avut loc acolo.[62] Există desene pe pereții interiori ai camerelor, pe mese sau pe dulapuri. Semnificativ pentru Grigorescu, este faptul că numele lui este olografiat între cele ale fraților Goncourt și Delacroix.[62]
Primii pictori cunoscuți care s-au pripășit la Barbizon, au fost frații Ledieu și din 1831 pictorul animalier și peisagist Jacques Raymond Brascassat, precum și Jean-François MilletJean-Baptiste Camille CorotRousseau și Charles Jacque, pictori care s-au și stabilit definitiv în acest cătun.[61][63] Au mai existat, desigur, și alți pictori care frecventau cu intermitențe pădurea Fontainebleau și satul.[63] Cei mai importanți sunt Alexandre-Gabriel DecampsPaul HuetNarcisse Díaz de la Peña și Charles-François Daubigny.[63] Sub aspect stilistic toți artiștii care au frecventat Școala de la Barbizon în perioada 1820 - 1860, s-au situat între neoclasicism și realism.[63] Pentru prima oară, denumirea de Școala de la Barbizon a fost folosită de David Croal Thomson în cartea The Barbizon School of Painters din anul 1890.
Pornind de la ideea că nu ar fi existat cu adevărat o școală de pictură în această așezare rurală, ci un grup eterogen de artiști foarte diferiți, care abordau stiluri felurite și mai ales erau din generații complet distincte, așa zisa școală a fost adeseori contestată.[64] Cu toate acestea, prin fundamentarea unei concepții unitare în ce o privește, ea a rămas istoriei artelor, ca un capitol fără de care evoluția picturii de la neoclasicim, trecând prin romantism spre realism, având ca punct terminus impresionismul, nu ar fi fost posibilă.[64] Astfel, contribuția cea mai semnificativă pe care a dus-o Școala de la Barbizon în arta plastică a fost în domeniul peisagisticii.[64] Prin influențe picturii engleze și flamande, peisajul a ajuns să-și declare autonomia și să devină el, personajul principal al tablourilor.[64] Peisajul a părăsit statutul de fundal al unui portret sau cel de pretext de efuziuni lirice.[64] Oamenii înfățișați în peisaj, din acest moment nu mai aparțin basmelor sau baladelor, nu mai sunt personaje istorice sau divinități păgâne.[64] Omul și-a luat locul în operele de artă ca element principal ce aparține realității cotidiene și nu a unor fantasmagorii.[64]
Peisaj cu turmă de oi din perioada 1863 -1866 - la Galeria de Artă Românească a Muzeului Național de Artă al României.
Detaliile despre viața lui Grigorescu la Barbizon este plină de necunoscut și nu poate fi dedusă decât prin comparație și în legătură cu a celorlalți membri ai Școlii de la Barbizon.[56] Viața la Barbizon era una boemă în mijlocul unor artiști care, financiar, puteau fi catalogați ca muritori de foame, ei fiind disprețuiți de public.[56] În realitate, în perioada in care Nicolae Grigorescu a stat acolo, operele celor mai cunoscuți dintre ei se vindeau destul de bine la Salonul de la Paris și unii chiar aveau comenzi din partea clientelei.[56]

Satul Barbizon (1864-1867) - la Muzeul Zambaccian din București
Nicolae Grigorescu a făcut trei drumuri spre România, întorcându-se acasă, în anul 1864, 1867 și 1869.[65] În anul 1864 a trecut prin Galiția.[65] Pe drumul spre București, prin Moldova, a făcut și o serie de studii și portrete de evrei galițieni, țigani[66] și studii de țărani.[65] Situația lui financiară nu se ameliorase cu toate că i se aprobase o suplimentare a bursei.[65] În 11 august 1966, pictorul nu-și primise cei 550 de franci, așa cum rezultă dintr-o scrisoare pe care acesta o trimisese ministerului.[67][65] Cum perioada de studii se apropia de final în anul 1866, tot într-o scrisoare adresată ministerului, Grigorescu a menționat dorința sa pentru prelungirea studiilor în Franța. Răspunsul autorităților a fost negativ, ele precizând că „... se va regula trimiterea speselor extraordinare și a banilor de drum, făcându-i-se cunoscut că nu i se mai poate acorda nici o prelungire peste termenul de 1 octombrie.”[67][68] George Oprescu a precizat că spesele nu au mai fost plătite nici la sfârșitul toamnei și că numele artistului a dispărut din acel moment de pe lista bursierilor statului român.[68]
Ajuns la București, Grigorescu a făcut noi demersuri pentru prelungirea bursei și ca urmare, ministerul i-a prelungit-o dar nu pentru studii la Paris, ci în Italia. Prelungirea a fost însă condiționată de trimiterea în România de copii după mari maeștri, dar nu ale unor opere pe care el le-ar fi ales, ci unele pe care ministerul le-a comandat ca urmare a organizării Muzeului de Artă care începuse în acea perioadă.[69]
Nicolae Grigorescu nu a plecat din Franța și ca urmare, s-a mutat de la Barbizon la Paris, așa cum obișnuia să facă la sfârșitul fiecărei toamne. Locuia în rue de Seine nr. 59.[70] această adresă este cea de a treia locație cunoscută în care a locuit pictorul la Paris înainte de anul 1870, după Hotel Corneille și rue du Cherche-Midi.[68] În luna septembrie 1867 era încă în România, deoarece nu primise încă banii pentru deplasare în Italia.[71] În scurt timp, Nicolae Grigorescu a plecat din țară, dar nu în Italia, ci în Franța la Marlotte, nu departe de Barbizon.[72] În primăvara anului 1969 a expirat perioada de prelungire a bursei de studii și formarea sa profesională, practic, se încheiase.[72]
Modelele care-l atrăgeau cel mai mult pe Nicolae Grigorescu, erau cele delicate, încă neformate, zvelte și mlădioase, zurlii, în care totul era numai promisiune și nimic ajuns la maturitate, așa cum în mediul rural sunt codanele cu vârsta între treisprezece și cincispreceze ani.[83] Dar nici cu această viziune asupra femeilor și a tinereții lor, artistul nu era pe deplin mulțumit.[83]Adesea, membrele inferioare și uneori brațele, deși se preferă a fi lungi și subțiri, pentru pictor erau disproporționat de lungi și subțiri, ele neavând niciun suport în realitate.[83] În concepția lui Nicolae Grigorescu, trupul copilăresc pe care-l înfățișa cu elemente plăpânde și delicate, chiar feciorelnic uneori, va face ca orice atitudine feminină să fie plină de grație și de gingășie.[84] El era convins că o astfel de reprezentare neprihănită nu o poate avea o femeie cu forme pline, tumultuoase.[84]

Cel mai reușit dintre toate nudurile pe care le-a pictat, este Bancanta.[85][84] Este un tablou de dimensiune mijlocie și a fost pictat cu o pasiune și o căldură ce s-au transmis în întregime acestei bucăti remarcabile.[84] Artistul a reușit să armonizeze plastic toate elementele compoziționale ale imaginii înfățișate, chiar și amănuntele surprinse pe figura surâzătoare, surprinsă într-un extaz sexual exprimat fără nicio reținere.[86]
* 1842: Arhiducele Ludwig Viktor de Austria (Ludwig Viktor Joseph Anton15 mai 1842 – 18 ianuarie 1919) a fost fiul cel mic al Arhiducelui Franz Karl al Austriei și a Prințesei Sofia a Bavariei. A fost fratele mai mic al împăratului Franz Joseph al Austriei, al împăratului Maximilian I al Mexicului și al Arhiducelui Karl Ludovic al Austriei.
S-a născut la Viena la scurtă vreme după ce sora sa, Arhiducesa Maria Ana, a murit la vârsta de patru ani. În timpul Revoluției din 1848, "Luziwuzi" împreună cu familia regală a trebuit să părăsească capitala Austriei la început pentru Innsbruck, mai târziu pentru Olomouc.
Ludwig Viktor a urmat o carieră militară obișnuită și nu a avut intenții să intervină în politică. El avea un palat-oraș ridicat la Viena și proiectat de Heinrich von Ferstel, unde găzduia serate homosexualilor.
În ciuda încercărilor mamei sale de a asigura o căsătorie pentru el cu Ducesa Sophie Charlotte de Bavaria, sora cea mică a împărătesei Elisabeta, el a rămas un burlac toată viața lui. Ca urmare a homosexualității sale foarte publice și a travestismul (vizite la Baie Centrală din Viena), în cele din urmă, fratele său, împăratul Franz Joseph i-a interzis să rămână în Viena.[1]
Ludwig Viktor s-a retras la Palatul Klessheim în apropiere de Salzburg unde a murit în 1919, la vârsta de 76 de ani.
LudwigVictorAustria.jpg
Arhiducele Ludwig Viktor, în jurul anului 1870
·         1844: S-a născut Matei Drăghiceanu, inginer şi geolog; în 1867 s-a înscris la Şcoala de Mine din Paris, fiind primul inginer român de mine; a realizat prima hartă de soluri din România, la scara 1/500.000 (hartă geologică ce însoţea o monografie a judeţului Mehedinţi); membru de onoare al Academiei Române din 1933; (m. 1939).
·         1845Ilia Ilici Mecinikov, biolog rus, laureat al Premiului Nobel (d. 1916)
* 1845: Jan Stanisław Franciszek Czerski (n. 15 mai 1845, Swołna, gubernia Vitebsk - d. 7 iulie 1892, Kolîmsk, azi Zîrianka) a fost un geograf, geolog, explorator al Siberiei, paleontolog, participant al Insurecției poloneze din Ianuarie.
A fost deportat și încadrat ca soldat în batalionul din Omsk. A fost eliberat din serviciul militar pe motiv de boală în 1869 și s-a stabilit la Irkutsk (1871— 1886). Sub influența lui G. N. Potanin a realizat vaste explorări geologice și paleontologice. A studiat structura geologică a țărmurilor lacului Baikal(1877— 1880), alcătuind prima lor hartă geologică detaliată și a explorat bazinele rîurilor Selenga și Tunguska inferioară (1881-1882). La invitația Academiei de științe din St. Petersburg (1885), în drum spre capitala Rusieia efectuat expediții pe traseul Irkutsk - Ural (inclusiv valea Angarei).
A murit în timpul explorării cursului inferior al rîurilor Kolîma și Omolon. A fost distins, pentru cercetările sale, cu medalii ale Societății Ruse de Geografie. Un ținut muntos din Iacutia (Magadan) și o culme muntoasă din Transbaikalia, descoperite de el, îi poartă astăzi numele.
Jan Czerski.jpg
Jan Czerski
·         1847: S-a născut Ioniţă Scipione Bădescu, poet şi publicist; prieten cu Mihai Eminescu; membru al Societăţii literare „Junimea”; (m. 1904).

·         1848Victor Vasnetov, pictor rus
·         1859: (sau 19 mai) S-a născut publicistul Iuliu Moisil, personalitate de seama a culturii, cu importante contribuţii în modernizarea învăţământului românesc. Din 1910, odată cu înfiinţarea Muzeului Pedagogic din Bucureşti, a fost numit director al acestuia, calitate în care a desfăşurat o bogată activitate de organizare şi colecţionare de materiale didactice; membru de onoare al Academiei Române din 1943; (m. 1947).
·         1859Pierre Curie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1906). Pierre Curie (n. 15 mai 1859 — d. 19 aprilie 1906) a fost un fizician francez, pionier în studiul radioactivității, laureat (împreună cu Antoine Henri Becquerel și Marie Curie) al Premiului Nobel pentru Fizică în 1903. Printre altele, împreună cu fratele său, Jacques Curie, a descoperit efectul piezoelectric în 1880.
Motivația juriului Nobel
„ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin studiile asupra fenomenului radiației descoperit de profesorul Henri Becquerel.” 

Tatăl său, Eugen Curie, era un medic generalist interesat de asemenea de cercetare. Încă din copilărie, Pierre încerca să explice fenomenele cu care se întâlnea zilnic. La 16 ani și-a luat bacalaureatul și la 18 ani licența. De la 19 ani a fost luat ca preparator la Sorbona, astfel încât a putut să se dedice cercetării științifice. Împreună cu profesorul Desains a studiat lungimile de undă ale radiaților calorice, iar împreună cu fratele său mai mare, Jacques, a descoperit efectul piezoelectric. În 1882, Pierre a părăsit Sorbona pentru a deveni șef de lucrări la Școala de fizică și chimie din Paris. Și-a dat teza de doctorat din cercetările asupra magnetismului.
Pierrecurie.jpg
Pierre Curie (1859-1906)

* 1859: Natalia Obrenovici născută Cheșco și Keșco sau Keschko (sârbăНаталија Обреновић, n. 15 mai 1859Florența - d. 8 mai 1941Saint-DenisFranța), soția regelui sârb Milan I al Serbiei, a fost principesă consortă a Principatului Serbia din 1875 până în 1882 și regină consortă a Regatului Serbia din 6 martie 1882 până în 24 octombrie 1888.

Casa din Chişinău în care locuia Natalia Keşcu (str. S. Lazo nr. 24)

Natalia cu fiul ei Alexandru

Sanatoriul Cazin-Perrochaud în Berck-Plage pe la 1900
Natalia s-a născut în familia lui Petre Cheșco, descendent unei ramure al familiei Wassilko, colonel basarabean în armata rusă, și a Pulheriei Sturdza, din familia boierilor Sturzești din Moldova. Bunicul Nataliei pe linie paternă, Ioan Cheșco, a fost membru al Sfatului Suprem al Basarabiei, precum și conducător al nobilimii din ținuturile Chișinău și Orhei (1850-1853), apoi al ținuturilor Soroca și Iași. De cealaltă parte, mama Nataliei era nepoata voievodului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza.
„Keșco, veche familie - al carei nume inițial era Cazacul - din Țara de Sus a Moldovei, cu puternice legături de rudenie în boierimea bucovineană. Stolnicul Ioan Keșco de la Zăvoriștea, mort la 12 august 1917 în Basarabia, a fost străbunicul Nataliei P. Keșcu, soția (1875) prințului Milan Obrenovici, mai apoi (1882) rege al Serbiei”
Gheorghe Bezviconi, Natalia Keșcu, regina Serbiei, în Din trecutul nostru, 17-20/III, 1935, pag. 59-74
Cum Pulheria Sturdza suferea de tuberculoză, viitorii părinți ai Nataliei petreceau mult timp în străinătate, în special la Florența, unde clima blândă era prielnică pentru tratament. În acest oraș se nasc și copiii familiei: Natalia (viitoarea regină), Ion, Marieta și Ecaterina.
Rămasă orfană de mică, Natalia este crescută de unchiul său, Constantin D. Moruzi, care era proprietarul moșiei Dănuțeni, din preajma UngheniuluiBasarabia. Stabilită în acest conac, Natalia făcea dese călătorii la Iași, ChișinăuOdesa și Viena.
Casa din Chișinău în care locuia Natalia s-a păstrat până azi, fiind situată la intersecția străzilor 31 august și Serghei Lazo(str. S. Lazo nr. 24).
La Viena l-a cunoscut pe viitorul soț, principele Milan Obrenovic IV al Serbiei. Logodna lor a avut loc tot la Viena. Iar într-o duminică, pe 17 octombrie 1875, în Catedrala de la Belgrad s-a oficiat cununia.
Împreună cu Milan Obrenovic IV, Natalia a avut doi fii, viitorul rege Alexandru I al Serbiei, născut în 1876, și Sergei, care a murit la câteva zile după naștere în 1878.
La proclamarea de către principele Milan a Regatului Serbiei în 1882, principesa Natalia a devenit regina Serbiei.
În 1888, după conflicte prelungite, regina Natalia și regele Milan divorțează. Totuși, după 5 ani, în 1893, aceștia se împacă și cer bisericii să le anuleze divorțul, lucru care se și întâmplă.
În 1889, ca urmare a abdicării de la tron a regelui Milan, fiul lui Milan și al Nataliei, Alexandru, devine rege al Serbiei, sub numele de Alexandru I.
Regele Alexandru și soția sa Draga Mašin au fost asasinați de organizația panslavistă Mâna Neagră în 1903, sub reproșul unei atitudini provestice. Regina Natalia a rămas singurul membru în viață al dinastiei Obrenovici. Regina și-a împărțit averea la Universitatea din Belgrad, la bisericile și mănăstirile din Serbia, după care s-a convertit la catolicism. A făcut profesiunea de credință catolică la 12 aprilie 1902 în biserica sanatoriului Cazin-Perrochaud de la Berck-Plage, în departementul Pas-de-Calais. S-a călugărit în anul 1903, și a lucrat ca infirmieră pentru mai mulți ani.[3]
Și-a petrecut restul vieții în Franța. A murit în 1941 la St. Denis (Franța). Memoriile sale se păstrează în Muzeele Vaticane. Regina Natalia a fost înmormântată în cimitirul din Lardy, o localitate la 37 km sud-vest de Paris.

·         1862Arthur Schnitzler, prozator și dramaturg (d. 1931)
·         1862Elena Niculiță–Voronca, folcloristă, poetă, prozatoare româncă (d. 1939)
·         1880Jan Stursa, sculptor ceh
·         1881Marius Bunescu, pictor român (d. 1971)
·         1881: S-a născut prozatorul şi publicistul Nicolae N. Beldiceanu; fiul poetului junimist Neculai Beldiceanu; (m. 1923).
·         1884: S-a născut Octav Botez, istoric şi critic literar; colaborator constant al revistei ieşene „Viaţa Românească”, din cercul căreia a făcut parte; (m. 1943)
·         1890: S-a nascut scriitoarea americana Katherine Anne Porter; (d. 1980).
·         1891 - S-a născut dramaturgul şi romancierul Mihail Bulgakov: "Maestrul şi Margareta", "Inimă de câine" (d. 10 martie 1940). Mihail Bulgakov a fost un romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană. A cunoscut din plin persecutiile si interdictiile regimului stalinist. În 1933 se dă citire, pentru prima dată, în public, romanului care l-a făcut celebru, Maestrul și Margareta, romanul fiind publicat pentru prima dată în Rusia în 1966-1967. A cerut de multe ori pașaport pentru plecarea temporară în străinătate dar a fost refuzat. Piesa Batum, despre tinerețea revoluționară a lui Stalin, ea fost inclusă în repertoriul Teatrului Academic, pentru ca apoi sa fie respinsă de însuși Stalin. La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferințe, Bulgakov moare la locuința sa. Ultimele corecturi la romanul Maestrul și Margareta le face in 1940, pe patul de moarte. Fiind orb, dicteaza modificările până în ultima zi a vieții sotiei sale Maria Sergheevna, care i-a servit de altminteri ca model pentru personajul Margareta. Ramane in istoria literaturii pentru lucrari ca: romanul Maestrul și Margareta ;Inimă de câine, culegere de nuvele; Garda Albă, roman.
A scris:

Proză

  • Maestrul și Margareta, roman
  • Inimă de câine, roman satiric științifico-fantastic
  • Garda Albă, roman
  • Roman teatral, roman
  • Ștergarul cu cocoș, culegere de nuvele
  • Viața domnului de Molière, roman

Piese de teatru


Bułhakow.jpg
Bulgakov în 1926
·         1898Arletty, actriță franceză (d. 1992)
·         1900: S-a născut medicul Arthur Kreindler, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai şcolii de neurologie din România; şi-a legat numele de efectuarea primelor encefalografii din ţară. A fost membru titular al Academiei Române din 1948; (m. 1988).
·         1901Xavier Herbert, scriitor australian (d. 1984)
* 1901: Luis Felipe Monti (n. 15 mai 1901 – d. 9 septembrie 1983) a fost un fotbalistitaliano-argentinian, care a jucat pe postul de fundaș. Monti a jucat două finale ale Campionatului Mondial de Fotbal cu două echipe diferite: Argentina și Italia
* 1902: Anny Ondra, cu numele real Anna Sophie Ondráková, (n. 15 mai 1902TarnówGalițiaAustro-Ungaria - d. 28 februarie1987Germania) a fost o actriță germană de orgine cehă.
·         1909James Neville Mason (n. 15 mai 1909 – d. 27 iulie 1984) a fost un actor britanic nominalizat de trei ori pentru Academy Award, care a atins statutul de star atât în filme britanice cât și americane.
·         1911Max Frisch, dramaturg elvețian (d. 1991)
·         1915Paul A. Samuelson, economist american, laureat al Premiului Nobel (d. 2009)
·         1918 - S-a născut Eddy (Richard Edward) Arnold, cântăreţ şi compozitor country american.
·         1920 - S-a născut scriitorul Marosi Peter.
·         1923 - S-a născut Ellis Larkins, pianist american de jazz (m.30.09.2002).
·         1925Savin Bratu, publicist, editor, critic și istoric literar român (d. 1977)
·         1926Aurel Martin, critic și istoric literar român (d. 1993)
·         1926 - S-a născut scriitoarea Venera Antonescu.
* 1930: Jasper Johns, Jr. (n. 15 mai 1930, în Augusta, statul GeorgiaStatele Unite ale Americii) este un pictor și sculptor american contemporan de orientare expresionistă abstractă pop.
A studiat la Univeritatea statului Carolina de Sud trei semestre între 1947 - 1948 după care s-a mutat la New York, unde după puțin timp își reîncepe studiile la Parsons School of Design. Cât a stat la New York, Johns i-a cunoscut pe Robert RauschenbergMerce Cunningham și John Cage, contribuind împreună la dezvoltarea artei contemporane din Statele Unite. În 1958, cunoscutul proprietar al unei galerii de artă, Leo Castelli, l-a descoperit în timpul unei vizite la atelierul lui Robert Rauschenberg.
Una din celebrele sale lucrari se numeste Flag (Steagul') pe care l-a pictat după ce a avut un vis în care apărea steagul american.
·         1931: S-a născut prozatoarea Sonia Larian (pseudonimul literar al Arianei Lewenstein), stabilita in 1986 la Paris, împreună cu soţul său, criticul literar Lucian Raicu.
·         1933Andrei Blaer (n. 16 mai 1933, București — d. 1 decembrie 2011, București) a fost un regizor și scenarist român. A absolvit cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de ficțiune, a realizat numeroase producții documentare și utilitare în cadrul Studioului Cinematografic București.
Cineast îndeobște conformist, realizează un film surprinzător, original, în 1975 — Ilustrate cu flori de cîmp (pentru care primește premiul ACIN). Alte lungmetraje premiate au fost: Apoi s-a născut legenda, (Phnom Penh, 1968), Prin cenușa imperiului (premiul ACIN, 1976), Lumini și umbre(premiul ACIN, 1982), Bătălia din umbră (premiul ACIN, 1986).
Andrei Blaier a decedat la 1 decembrie 2011. Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic
Filmografie:

Ca regizor

Ficțiune

·         1933 - S-a născut scriitoarea Domnica Gârneaţă.
·         1936 - S-a născut dramaturgul Paul Zindel, autorul piesei “Efectul razelor Gamma asupra anemonelor”. (d. 27 martie 2003)
·         1937Madeleine K. Albright, născută Marie Jana Korbelová, (n. 15 mai 1937Praga) este o diplomată americană de origine evreiască cehă, membră a Partidului Democrat din Statele Unite, prima femeie care a deținut funcția de ministru de externe al SUA.
·         1937 - S-a născut Trini Lopez, cântăreţ, chitarisr, compozitor şi actor american.
·         1938 - S-a născut scriitorul Horia Pătraşcu.
* 1938: Mireille Darc, născută Mireille Aigroz, (n. , ToulonFranța – d. , ParisFranța) a fost o actriță franceză de film.
S-a născut pe 15 mai 1938. A fost model și actriță și partenerul de viață pentru o perioadă îndelungată a lui Alain Delon. Este cunoscută publicului pentru apariția în filmul Week End, regizat de Jean-Luc Godard în 1967. A urmat cursurile Academiei de Artă din Toulon și a plecat la Paris în 1959. Debutul și l-a făcut în La Grande Brétèche, a lui Claude Barma. Primul rol principal a venit în 1961, în filmul Hauteclaire al lui Jean Prat. A jucat rolul Christine în Le Grand Blond. A urmat seria producțiilor în care l-a avut ca partener pe Alain Delon, L'Homme pressé, Pouic-Pouic, Les Bons Vivants, Mort d'un pourri, Madly, Jeff, Les Seins de glace, Il était une fois un flic, Borsalino și serialul de televiziune Frank Riva. În 1980 cariera sa a cunoscut o întrerupere bruscă pentru că a fost victima unui accident de mașină în urma căruia a trebuit să fie operată pe cord deschis. Mai mult, în acea perioadă s-a despărțit și de Alain Delon după 15 ani și a renunțat complet la cariera sa. A revenit însă în televiziune în 1990. În 2006, Președintele francez Jacques Chirac a decorat-o cu Medalia de Onoare.
A decedat la 28 august 2017.

* 1940: Isai Cârmu (n. 15 mai 1940, Pîrjota, Rîșcani — d. 5 mai 2015, Chișinău, Republica Moldova) a fost un pictor, grafician și portretist din Republica Moldova, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
A mai fost redactor artistic la ziarul „Tinerimea Moldovei”, la editurile „Literatura Artistică” și „Cartea Moldovenească”.
Este absolvent al Școlii Republicane de Arte Plastice din Chișinău (1957-1965) și al Institutului de Poligrafie din Moscova (1965-1970)
·         1942Ștefan Câlția (n. 15 mai 1942Brașov) este un pictor, român. Ștefan Câlția se naste la Brasov la 15 mai 1942, al doilea copil din cei sase ai lui Aurel si ai Paraschivei, nascuta Stinghe. Curand, familia se muta la Fagaras. Isi petrece o mare parte a copilariei la Sona, satul bunicilor, situat pe malul Oltului, langa Fagaras, spatiu geografic si afectiv ce va fi prezent in diverse moduri și in arta sa.
Din 1972 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Începând cu 1993 a fost profesor la Universitatea Națională de Arte - Bucuresti, departamentul Pictură. Făcând parte din noul corp profesoral format după 1990, el a fost coleg cu Gheorghe Anghel, Florin Ciubotaru, Sorin Ilfoveanu și alții.
Între anii 1955-1963, urmează cursurile liceului de Arte Plastice și Muzică din Timișoara, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny. Între anii 1964-1970, este student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție, la clasa Profesor Corneliu Baba. Este coleg cu nume importante ale artei plastice romanesti: Cornel Antonescu, Zamfir Dumitrescu, Mihai Cizmaru, Sorin Ilfoveanu și Sorin Dumitrescu. Face parte, alaturi de Zamfir Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu, Cornel Antonescu, Wanda Mihuleac, Victor Teodorov, Mihai Buculei, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Florin Codre, Ovidiu Buba si Tereza Panelli din generatia de aur a Institutului de Arta Plastica "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, Romania, generatie despre care, se poate spune ca a intrat deja in istoria artei.
Ștefan Câlția și-a expus operele în numeroase expoziții în NorvegiaElvețiaȚările de JosDanemarca și, bineînțeles, în România. Picturile sale au fost achiziționate de către, printre altele, Muzeul de Artă Contemporană[3] și Det Norske Teatret din Oslo, Norvegia, Muzeul de artă fantastică de la GruyèreElveția, precum și de către Muzeul Național de ArtăMuzeul Național de Artă ContemporanăMuzeul Național Brukenthal din SibiuMuzeul de Artă din Timișoara.
Se incadreaza in genul picturii realismului fantastic(realism magic), fiind probabil cel mai important reprezentan al acestui gen. Teme principale: insula, zborul(mai exact plutirea, facand legatura dintre gand, ce inseamna a merge prin si pe deasupra lucrurilor si materia tangibila).
Se considera pictor al cerului. Acopera tema compozitii cu figuri umane(vezi ciclul teatrului ambulant). Povestea este importanta, se reflecta in compozitii concepute clasic tipic compozitiilor de arta plastica fara elemente decorative. Abordeaza doua moduri: personajul uman mic, intr-un mediu amplu sau personajul uman in relatie armonica cu mediul ducand prin elemente simbolice povara propriei vieti. Cromatica tipica de pictor aduce imaginea unor game ample cuprinzand tot spectrul cercului cromatic. Opteaza clar in toate lucrarile din toata evolutia sa, atat pentru contrastul inchis/deschis cat si pentru contrastul cald/rece simultan in fiecare lucrare. Maestru al subordonarii compozitionale releva centrii de interes cu usurinta si determinare.
Expoziții:
  • 2017, Ștefan Câlția, obiecte grăitoare, Muzeul Colecțiilor de Artă, București, 20 mai - 20 septembrie, curator: Alexandra Manole, Liliana Chiriac
  • 2014, Ștefan Câlția . LocuriMuzeul de Artă, Timișoara, 3 octombrie - 7 decembrie, curator: Patricia Bădulescu, Sandra Demetrescu, Ioana Mandeal
  • 2014, Lumea ca teatruMuzeul FloreanBaia Mare; Galeria Arcade, BistrițaMuzeul de Artă din Cluj-NapocaFestivalul Internațional de Teatru de la Sibiu; curator: Alexandra Mihali, arh. Dan Marin
  • 2013, I II III IV V VI VII povești cu Ștefan Câlția, Banca Națională a României, curator: Alexandra Mihali și Matei Câlția, arh. Dan Marin, deschisă de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu și scriitorul Livius Ciocârlie
  • 2013, Minute uitate, Galeria AnnArt, București, curator: Simona Vilău
  • 2012-2013, Șapte povești cu Ștefan CâlțiaGaleria Posibilă și Galeria AnnArt, București
  • 2010, Cești cu plante de pe deal, Galeria Posibilă
  • 2009, Iarna, Galeria Posibilă, 27 martie - 6 iunie 2009
  • 2008, Desene la Herina, Herina, Bistrița-Năsăud, mai - septembrie
  • 2007, Cărți cu desene, ICR Budapesta, mai - iunie,
  • 2006-2007, Cărți cu desene, Galeria Posibilă,
  • 2006, Vînzătorul de aripi, Galeriile de Artă ale UAP Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Galeria Posibilă, decembrie - ianuarie
  • 2006, Vînzătorul de aripi, Muzeul de Artă Cluj-Napoca în parteneriat cu Galeria Posibilă, noiembrie - decembrie
  • 2006, Voyages Transylvaniens, Muzeul Brukenthal, Sibiu, septembrie - noiembrie
  • 2005, Noaptea călătorului, Galeria Posibilă, decembrie - februarie
  • 2004, XL 2, Librăria Cărturești, București, decembrie - ianuarie
  • 2004, Centrul Cultural Român, Viena / Austria
  • 2003, Călător în Timișoara, Galeria Mansarda, UVT, Timișoara, noiembrie - ianuarie
  • 2003, Galeria de Artă, Dej, mai - iunie
  • 2003, Desene, Schloss Honhardt, Germania, martie - aprilie
  • 2003, Galeria deINTERESE, București, martie
  • 2002, „Arte divina”, Muzeul Național de Artă, București
  • 2002, Kunsthaus Boskamp Hohenlokstedt, Germania
  • 2002, Phantastischen Bibliotek – Wetzlar, Germania
  • 2002, Galeria deINTERESE, București, martie - aprilie
  • 2002, Littman and white Galleries, Portland – Oregon, SUA
  • 2002, Kunst+, Wetzlar, Germania
  • 2000, Centre International de l’Art fantastique, Château de Gruyères, Elveția, iunie - noiembrie
  • 1999, Centre International de l’Art fantastique, Château de Gruyères, Elveția, iunie - noiembrie
  • 1999, Galerie am Theater, Nürnberg, octombrie - noiembrie
  • 1999, Fundația Negru Vodă, Făgăraș
  • 1999, Stalke Galleri, Copenhaga, noiembrie - decembrie
  • 1998, „Figurative Art”, Cobra Museum for Modern Art, Amstelveen, Olanda, martie - iunie
  • 1998, Leipziger Buchmesse, Germania, martie
  • 1998, Performing Arts Centre, Tel Aviv, iunie - iulie
  • 1998, Arts & Crafts Center, Zion Le Rishon, Israel, octombrie - noiembrie
  • 1998, Galerie am Theater, Nürnberg, noiembrie
  • 1997, Galeria First, Timișoara, mai
  • 1997, „Zwischen den Welten”, Fürth Stadttheater, München, Germania, septembrie - octombrie
  • 1996, Muzeul Brukenthal, Sibiu, august - sptembrie
  • 1996, „Zwischen den Welten” Galerie im Altstadthof, Nürnberg, Germania, octombrie - noiembrie
  • 1995, Tegnerforbundet Galeri, Oslo, ianuarie
  • 1995, Iffeldorf, Germania, aprilie
  • 1995, Göteborgs Kunstmuseum Konsthallen, Göteborg, Suedia, august - septembrie
  • 1995, Darmstadt, Germania, noiembrie - decembrie
  • 1994, Târgul Internațional de Artă, Chicago, SUA
  • 1994, 23 Gallery, Dachau, Germania, octombrie - noiembrie
  • 1993, Object – Book, Amersfoort, Olanda
  • 1993, Object – Book, Budapesta
  • 1993, Galeria Catacomba, București, iunie – iulie
  • 1993, Knöl Gallery, Basel, Elveția
  • 1993, Galeria First, Timișoara, România
  • 1992, Internațional Art Fair, Budapesta
  • 1991, Oslo, Volda, Norvegia
·         1944 - S-a născut Tich (Ian Amey), chitarist britanic (Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich).
* 1945: Duarte Pio de Bragança (n. 15 mai 1945), este pretendent la tronul portughez , ca șef al Casei de Bragança. Duarte Pio este strănepot al regelui Miguel I al Portugaliei. Linia masculină care descinde din regina Maria a II-a s-a stins în 1932; singurii Bragança care au rămas sunt descendenții regelui Miguel (ramura braziliană s-a stins în 1921).

Duarte Nuno de Bragança, tatăl lui Duarte Pio.
Duarte Pio João Miguel Gabriel Rafael s-a născut la 15 mai 1945 la BernaElveția, ca primul din cei trei fii ai lui Duarte Nuno de Bragançași a soției acestuia, Maria Francisca de Orléans-Bragança. tatăl său a fost nepot al regelui Miguel I al Portugaliei în timp ce mama sa a fost strănepoata regelui Pedro I al Braziliei, care a fost fratele mai mare al lui Miguel.
Prin tatăl său, el este membru al ramurei migueliste a Casei de Bragança. Nașii lui Duarte Pio sunt: Papa Pius al XII-lea, regina Amélie de Orléans (mama regelui Manuel al II-lea, ultimul rege al Portugaliei), și mătușa sa, Adelgundes de Bragança, Contesă de Bardi.[1] De la naștere, Duarte Pio a deținut titlul onorific de Dom (Lord) și Alteță Regală și, până la moartea tatălui său, a deținut și titlurile de Prinț de Beira și Duce de Barcelos.[2]
La momentul nașterii sale, lui Duarte Pio și restului familiei le era interzis să intre în Portugalia de către legea exilului din 19 decembrie 1834.[3] La 27 mai 1950, Adunarea Națională a Portugaliei a revocat legea.[4] În 1951, Dom Duarte a vizitat Portugalia pentru prima dată, însoțit de mătușa sa, Filipa de Bragança. În 1952, el s-a mutat permanent în Portugalia cu părinții și frații.
·         1946 - S-a născut Rod Coombes, baterist britanic (Cat Stevens, Juicy Lucy, Stealers Wheel, Strawbs).
·         1947 - S-a născut Graham Goble, chitarist, vocalist şi compozitor australian (Little River Band).
* 1947: John Phillip Lipsky (n. 15 mai 1947) este un economist american. Din maiși până în iulie 2011, el a fost directorul general interimar al Fondului Monetar Internațional. A preluat această funcție după ce Dominique Strauss-Kahn a fost arestat în mai 2011 pentru agresiune sexuală.După desemnarea noului director, Christine Lagarde, Lipsky a revenit la postul său ca primul director general adjunct al FMI.
* 1947: Ljubomir "Ljupko" Petrović (sârbă Љубомир Петровић Љупко; n. 15 mai 1947) este un fost fotbalist bosniac, în prezent antrenor al echipei PFC Litex Loveci din Bulgaria. El a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1991 conducând Steaua Roșie Belgrad.
·         1948 - S-a născut Brian Eno (Brian Peter George St. John Le Baptiste de la Salle Eno), muzician şi producător britanic (Roxy Music, David Bowie, Robert Fripp, Talking Heads).
* 1948: Eugênio Machado Souto, cunoscut ca Geninho (n. 15 mai 1948Ribeirão Preto), este un antrenor brazilian de fotbal și fost fotbalist care juca pe poziția de portar
* 1950: Constantin Dumitrescu (n. 15 mai 1950București) este un sculptormedalist românConstantin Dumitrescu s-a născut la București, la 15 mai 1950. Unchiul său, Ion Dumitrana, care era gravor la Fabrica de Timbre, l-a sfătuit să se angajeze la Monetăria Statului (august 1965). Aici a fost ucenicul gravorului Haralambie Ionescu, cunoscut prin frumoasele monede românești pe care a gravat efigiile ultimilor doi regi ai României.
După ce a absolvit liceul, a studiat la Școala de Arte, sub îndrumarea sculptorului Gheorghe Adoc.
Constantin Dumitrescu este pasionat de realizarea portretelor. A realizat o mulțime de medalii, pe care a portretizat personalități române: Mihai EminescuIon CreangăVeronica Micle… De multe ori, a colaborat cu alți artiști români, din domeniul gravurii: Nicolaie Pascu GoiaD. Zamfirescu, Gheorghe Adoc, Kruch și alții.
În 1974, a avut o contribuție deosebit de importantă la realizarea gravurii primei medalii românești, de calitate „proof”, care a fost dedicată lui Ioan Vodă cel Cumplit.
După 1989, a realizat proiectele monedelor românești cu valori nominale de 5, 20, 50, 1.000 de lei.
În 1994, a realizat proiecte, nefinalizate prin emitere, ale unor monede bimetalice cu valori nominale de 250 și 500 de lei.
În anul 2000, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, prin Decret al Președintelui României Emil Constantinescu, sculptorul medalist Constantin Dumitrescu a fost decorat cu medalia comemorativă Mihai Eminescu. Constantin Dumitrescu este membru al Federației Internaționale de Medalistică (FIDEM).
·         1951Frank Wilczek, fizician american, laureat al Premiului Nobel
·         1951 - S-a născut Dennis Fredericksen, vocalist american (Toto).
* 1952: Calogero Lorenzo „Chazz” Palminteri (n. 15 mai 1952 [1]) este un actor și scenarist american. Este cunoscut pentru rolurile din The Usual SuspectsPoveste din Bronx și pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul Bullets Over Broadway.
Chazz Palminteri 2011 Shankbone.JPG
Palminteri în New York, aprilie 2011
·         1953 - S-a născut Mike Oldfield, multi-instrumentist şi compozitor britanic.
* 1953: Cleavant Derricks, Jr. (n. 15 mai 1953Knoxville, Tennessee) este un actor american și cântăreț. Este cel mai cunoscut pentru rolul Rembrandt Brown din Călătorii în lumi paralele (Sliders).
* 1953: Ernő Kolczonay (n. 15 mai 1953Budapesta – d. 4 octombrie 2009) a fost un scrimer maghiar, care a luat parte de trei ori la Jocurile Olimpice și a câștigat două medalii.
* 1955: Mohamed Brahmi (n. Sidi BouzidTunisia – d. , ArianaTunisia) a fost un politician tunisian.
·         1956: Gino Iorgulescu (n. 15 mai 1956 în Giurgiu) este un fost fotbalist român și președintele al Ligii Profesioniste de Fotbal din România din 2013. Acesta a jucat pentru echipa națională de fotbal a României, pe postul de fundaș central. Cea mai mare parte a carierei a jucat la Sportul Studențesc. În sezonul 1977-78 a jucat ca atacant, înlocuindu-l pe Mircea Sandu, care suferise o accidentare gravă. După retragerea din fotbal a îndeplinit funcțiile de antrenor secund al echipei naționale, ca secund al lui Mircea Rădulescuși Cornel Dinu, precum și de președinte al clubului FC Național.[1]
În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate

·         1963 - S-a născut Julian Brookhouse, chitarist britanic (Curiosity Killed The Cat).
* 1964: Sulejman Demollari (n. 15 mai 1964 în Tirana) cunoscut și cu numele Sul Demollari este un fotbalist albanez retras din activitate, actualmente antrenorul echipei naționale de tineret sub 15 ani a Albaniei. A evoluat în 45 de meciuri pentru echipa națională de fotbal a Albaniei, fiind al unsprezecelea ca număr de apariții din istoria echipei Are în palmares două eventuri în campionatul Albaniei și un titlu în Divizia A. Din 1991 până în 1995 a jucat la echipa de fotbal Dinamo București, unde a jucat 100 de meciuri și a înscris 36 de goluri.
* 1968: Anna Cecilia Malmström (n. 15 mai 1968) este un o politiciană suedeză, Comisar European pentru Comerț din noiembrie 2014, fost Comisar European pentru Afaceri Interne în perioada 9 februarie 2010 – 1 noiembrie 2014 și fost membru al Parlamentului European în perioada 1999-2004 din partea Suediei.
* 1970: Franciscus "Frank" de Boer (Pronunție în olandeză/ˈfrɑŋk də.ˈbuːr/; n. , HoornȚările de Jos) este un fost fotbalist olandez. El și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale de jucător evoluând la Ajax și Barcelona. După încheierea carierei de jucător, el a devenit antrenor al echipei de tineret a Ajaxului iar apoi a devenit antrenorul secund al lui Bert van Marwijk la naționala Olandei. Din 7 august 2016 Frank de Boer este antrenor principal la Inter Milano. În 2013, De Boer a primit Premiul Rinus Michels ca antrenor al anului în Olanda, după ce a condus Ajax spre cel de-al treilea titlu consecutiv în Eredivisie
* 1970: Mioara David (n. 15 mai 1970Brașov) este o scrimeră română specializată pe floretă, laureată cu argint pe echipe la Campionatul Mondial din 1993 de la Essen și la cel din 1997 de la Cape Town. A fost crescută de Vlad Șerban-Movilă la CS Tractorul Brașov înainte de se transfera la CS BNR București. A fost campioană a României în 1990
* 1970: Ion Pantelimonescu (n. 10 martie 1970) este un scrimer român specializat pe sabie. Alături de Dan IrimiciucCornel MarinIoan Pop și Marin Mustață, a fost campion universitar pe echipe la Universiada de vară din 1977 de la Sofia. A luat parte la Jocurile Olimpice de vară din 1980 de la Moscova.[1] A fost campion național în 1975 și 1979
* 1977: Ion Barbu (n. 15 mai 1977, Scornicești) este un fost fotbalist român, care a evoluat pe postul de fundaș central la cluburile Poli Iași și Farul Constanța. În prezent este antrenor, la al treilea mandat ca secund la Farul, după ce a avut două mandate ca principal
* 1977: Ruslan Bodișteanu (n. 15 mai 1977, în Fundul GalbeneiHîncești) este un sportiv de performanță din Republica Moldova, practicant de lupte libere, care a participat la competiții Europene și Mondiale în categoria ușoară și semimijlocie. El a câștigat două titluri la Campionatul Mondial de Juniori (în 1994 și 1997), iar mai târziu a reprezentat Republica Moldova la două ediții ale Jocurilor Olimpice (2000 și 2004). De-a lungul carierei sale, Bodișteanu a fost antrenat de mentorul și antrenorul său personal, Nicolae Oreol, de la Clubul Sportiv Olimpia din Chișinău, înainte de a ajunge antrenor-asistent al echipei naționale de lupte.[2] Ruslan Bodișteanu este fratele geamăn al actualului ministru al Ministerului Tineretului și Sportuluidin Republica Moldova, Octavian Bodișteanu.
* 1977: Octavian Bodișteanu (n. 15 mai 1977, Fundul Galbenei, Hîncești) a fost Ministru al Tineretului și Sportului din Republicii Moldova, din 31 mai2013 până la 10 decembrie 2014, înlocuindu-l pe Octavian Țîcu și fiind succedat de Serghei Afanasenco. Între 2011-2013 Bodișteanu a fost viceministru al Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.
Octavian Bodișteanu este un fost sportiv de performanță (multiplu campion național și internațional la lupte libere, maestru în sport), de profesie jurist, primul cetățean de onoare al satului natal.
Este căsătorit cu cântăreața Janet Erhan și au doi copii, Daniela și Alex
·         1981Zara Anne Elizabeth Tindall (n. 15 mai 1981) este nepoată a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și a Prințului Filip, Duce de Edinburgh.
Zara Phillips este al doilea copil și singura fiică a Prințesei Regale Anne și a primului soț al acesteia, căpitanul Mark Phillips. Ea este a 16-a în linia de succesiune la tronul britanic. Este căsătorită cu fostul jucător englez de rugby, Mike Tindall.
Împreună cu fratele ei, Peter Phillips, sunt singurii nepoți ai reginei care nu poartă un titlu de noblețe; părinții lor au refuzat toate titlurile de curtoazie oferite de suverană.
A câștigat medalia de argint la Olimpiada de la Londra care i-a fost acordată de mama ei, Prințesa Regală.

Patrice Latyr Evra (n. 15 mai 1981 în DakarSenegal) este un fotbalistfrancez de origine senegaleză. Inițial fiind atacant, Evra s-a reprofilat și în prezent evoluează pe postul de fundaș stânga
* 1985: Marius Daniel Berbecar (n. 15 mai 1985Bistrița) este un gimnast român, laureat cu bronz pe echipe la Campionatul european de gimnastică artistică masculină din 2012 și cu argint la paralele la ediția din 2015 A participat la Jocurile Olimpice de vară din 2012. La Baku 2015, prima ediție a Jocurilor Europene, a cucerit o medalie de bronz la paralele
* 1988: Sergiu Cojocari (n. 15 mai 1988Chișinău) este un fotbalist din Republica Moldova, care în prezent evolează la echipa Dacia Chișinău.
* 1988: Camilla Dalby (n. 15 mai 1988, în Randers) este o handbalistădaneză care joacă pentru clubul ŽRK Budućnost Podgorica și pentru echipa națională a Danemarcei. Dalby este stângace și joacă pe postul de intermediar dreapta.
* 1989: Dragoș Petruț Firțulescu (n. 15 mai 1989Craiova) este un fotbalistromân, care în prezent evoluează la Pandurii Târgu Jiu.
* 1989: Kenneth Gangnes (n. 15 mai 1989) este un săritor cu schiurile norvegian.
* 1995: Vlad Nicolae Marin (n. 15 mai 1995Râmnicu Vâlcea) este un fotbalist românlegitimat la clubul Juventus Torino. Acesta evoluează pe postul de fundaș stânga.
* 1996: Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde (n. 15 mai1996), cunoscută sub numele de scenă Birdy, este o cântareață și compozitoare engleză. Ea a câștigat concursul Open Mic UK în 2008, când încă avea doar 12 ani. Primul ei single, o versiune a cântecului „Skinny Love” (Bon Iver) a fost un succes în Europa și Australia. Albumul său de debut, numit Birdy a fost lansat în data de 7 noiembrie 2011, iar al doilea album, Fire Within, a fost lansat în data de 23 septembrie 2013, ambele reprezentând alte succese ale ei.
Birdy s-a născut la 15 mai 1996, în LyminghtonHampshireRegatul Unit. Tatăl ei este Rupert Oliver Benjamin van der Bogaerde; mama ei este Sophia Patricia (nascută Roper-Curzon) care este pianistă.Părinții ei s-au căsătorit în 1995 și au alți doi copii: Jake, născut în 1997 și Caitlin în 1999. Birdy a învățat să cânte la pian încă de la vârstă de 7 ani și a început să își scrie propria muzică la vârstă de 8 ani. Birdy a studiat la Brockenhurst College, un colegiu din New Forest, până în anul 2013. Bunicul ei este Căpitanul John Cristopher Ingram Roper-Curzon, al 20-lea Baron Teynham și membru al Aristocrației din Anglia. Unchiul acesteia este actorul Șir Dirk Bogarde, iar stră-stră-stră bunicul ei era belgian, restul strămoșilor ei au fost englezi și scoțieni
Birdy-2450.jpg
Birdy în 2013
* 1997: Ousmane Dembélé (VernonFranța, mai ), este un fotbalist francez. Joaca ca atacant la FC Barcelona din La Liga din Spania. Este, de asemenea, internațional cu Echipa națională de fotbal a Franței.



Decese
·         392: Imparatul roman Valentinian al II-lea (Flavius Valentinianus) este asasinat la varsta de 21 de ani in timpul unei campanii de recucerire a Galiei, împotriva uzurpatorului franc Arbogast. Valentinian II (371 – 15 Mai 392), a fost fiul impăratului Valentinian I și al Iustiei, cea de-a doua soție a sa. El a fost frate vitreg cu celălat fiu al împăratului Valentinian I – Gratian si a fost impărat Roman din anul 375 până în anul 392.
·         1036Împăratul Go-Ichijō al Japoniei (n. 1008)
·         1778: A murit cărturarul și traducătorul român Iacob Putneanu, mitropolit al Țării Moldovei.

·         1792Maria Louisa a Spaniei, soția lui Leopold al II-lea, Împărat Roman (n. 1745)
·         La 15 mai 1873 la Heidelberg, Germania se stinge din viață Alexandru Ioan Cuza (n.20 martie 1820), domnitor al Moldovei şi al Valahiei, domnitor al Principatelor Unite, persoana care a pus bazele naţionalităţii româneşti. Alexandru Ioan Cuza se trăge dintr-o veche familie de moldoveani, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, precum şi al statului naţional România. Cuza a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române. Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvîrşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, cînd Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptînd oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern. Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului.

·         1884: A murit Ioan Alecsandri, prozator şi traducător român, fratele marelui poet roman Vasile Alecsandri; (n. 1826).
·         1886Emily Dickinson, poetă americană (n. 1830)
·         1898Eduard Reményi, violonist maghiar (n. 1830)
·         1933Hermann von François, general de infanterie german (n. 1856)
·         1938 - A murit Gheorghe Marinescu, profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, membru al Academiei Române, fondatorul Şcolii Româneşti de Neurologie. (n. 28 februarie 1863). Gheorghe Marinescu (n. 28 februarie 1863, București – d. 15 mai 1938, București) a fost un medic neurolog român, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru al Academiei Române, fondatorul Școlii Românești de Neurologie. In 1898, cu ajutorul operatorului Constantin M. Popescu, realizează primul film științific din lume: „Tulburările mersului în hemiplegia organică”.
·         1967Edward Hopper, pictor american (n. 1882)
·         1994: A murit prozatorul, traducătorul şi publicistul Traian Filip ; (n. 1929).
·         1995Eric Porter, actor englez (n. 1928)
·         1995 - A murit biochimistul american Christian Anfinsen, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în anul 1972 (n.26.03.1916).
·         2004: A decedat compozitorul francez de origine română Marius Constant; (n. la 7 februarie 1925, Bucuresti). A studiat pianul și compoziția la Conservatorul din București până în anul 1944, la Dinu Lipatti, George Enescu și Constantin Silvestri. În 1946 a sosit în Franța, unde a devenit elev al lui Tony Aubin, Olivier Messiaen, Nadia Boulanger și Arthur Honegger la Conservatorul din Paris. Din 1950, a manifestat interes pentru muzica electronica, si s-a alăturat Grupului Musique concrete de cercetare al lui Pierre Schaeffer. În 1963, el a fondat grupul Ars Nova, dedicat muzicii noi. Din 1956, pana in 1966 a fost director muzical al Ballets de Paris a lui Roland Petit si a compus mai multe piese de balet pentru Roland Petit și Maurice Bejart (High Voltage (1956), Cyrano de Bergerac (1959), și Paradisul pierdut (1967). A creat 24 de Preludii pentru orchestră si a scris piesele de balet: Septentrion (1975), Nana (1976) și The Blue Angel (1985). A predat orchestrație și instrumente la Conservatorul din Paris din 1978 până în 1988 si la Universitatea Stanford si Hilversum. A fost un iubitor de jazz si pasionat de munca pe improvizație. La 9 decembrie 1992, a fost ales în Académie des Beaux-Arts. A primit Marele Premiu Național de Muzică (1969), Marele Premiu de Muzică al orașului Paris ( 1984), Victoire de la Musique (cea mai buna muzică contemporană). In 1991 a devenit Comandor al Legiunii de Onoare, Mare ofiţer al Ordinului Național de merit, Comandor al Artelor și Litere.
·         2008Willis Lamb, fizician american, laureat Nobel (n. 1913)
·         2010Rudolf de Habsburg-Lorena, fiu al împăratului Carol I al Austriei (n. 1919)
·         2014Jean-Luc Dehaene, politician belgian, prim-ministru al Belgiei (n. 1940)


Sărbători
  • În calendarul ortodox: Sf Cuv Pahomie cel Mare; Sf Ier Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
  • În calendarul romano-catolic:  Sf. Isidor Plugarul și sf. Sofia, soție
  • În calendarul greco-catolic: Sf. Pahomiu cel Mare, cuvios († 346). Sf. Ahile Taumaturgul, episcop († secolul al V-lea – secolul al VI-lea)
  • Ziua internațională a familiilor. A fost marcată, începând din anul 1994 (Anul internaţional al familiei), printr-o hotărâre a Guvernului, la propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului (IRDO), la aceeaşi dată cu „Ziua internaţională a familiilor”. Biserica Ortodoxă Română marchează „Ziua naţională a familiei” în duminica cea mai apropiată de data de 15 mai.
  • România: Ziua medicului veterinar. La 15 mai 1861 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Decretul de înfiinţare a Şcoalei de Arta Veterinăriei, care a funcţionat în cadrul Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. La 15 mai 1871 va fi înfiinţată Societatea de Medicină Veterinară, desfiinţată în 1949 şi reînfiinţată la 15 mai 1971.
  • Slovenia: Ziua forțelor armate
  • Mexic: Ziua profesorului (Día del Maestro)
  • România: Ziua Poliţiei Militare. Prin Ordinul ministrului apărării naţionale din 15 mai 1990, s-au înfiinţat unităţile şi subunităţile de poliţie militară din cadrul Armatei române; istoricul Poliţiei Militare se află în strânsă legătură cu istoricul jandarmeriei române, de unde îşi are originile. Trebuie făcută însă menţiunea că Gendarmeria – denumirea din acea epocă – a fost înfiinţată şi subordonată Ministerului de Resbelu. Primele atestări ale activităţii de „poliţie a trupei” se regăsesc în documentele de „fiinţare a gendarmeriei” din 3 aprilie 1850 emise de Domnul Grigore Alexandru Ghica, iar misiunile specifice au fost consemnate şi în Ordonanţa 896 din 20 iunie 1864 semnată de Domnitorul Al. I. Cuza. Termenul consacrat de Poliţie Militară îşi are originile în anul 1893, când, pe vremea Regelui Carol I, cu aprobarea acestuia, legiuitorul Lascăr Catargiu a promulgat „Legea asupra Gendarmeriei rurale”. Astfel, în Monitorul Oastei nr. 53 din 5 noiembrie 1893, găsim în legea mai sus menţionată, la TITLUL IV – Atribuţiunile gendarmeriei, Capitolul I – Serviciul ordinar şi extraordinar, articolul 52 – serviciul ordinar coprinde: …….., pct. e) Poliţia Militară.
  • Ziua latinității. Al XIX-lea congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 şi 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenţia constitutivă a Uniunii Latine, semnată la Madrid la 15 mai 1954. Astfel, cele 36 de state membre ale organizaţiei au ales să declare data de 15 mai ca Zi a Latinităţii, dată care „marchează începutul unei perioade în care statele latine au creat mecanisme care să permită protejarea bogăţiei culturale a lumii latine, ale cărei moştenitoare sunt, pentru a o proiecta mai eficient în viitor”. De atunci, statele organizează în jurul acestei date diferite manifestări pentru „a promova conştiinţa identităţii culturale comune popoarelor de origine latin㔺i a medita asupra valorilor culturale şi lingvistice proprii întregii comunităţi latine. Guvernele, organismele internaţionale, organizaţiile neguvernamentale care împărtăşesc valorile latinităţii se asociază la această festivitate. Una din limbile oficiale ale organizaţiei, alături de franceză, italiană, portugheză, spaniolă şi catalană, este româna.


RELIGIE ORTODOXĂ 15 Mai

Sf Cuv Pahomie cel Mare; Sf Ier Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Sfântul Cuvios Pahomie cel MareAcest sfânt era din Egiptul Tebaidei celei de jos, in vremea lui Constantin cel Mare, şi avea părinţi închinători la idoli. Mergând o dată cu părinţii în capiştea idolilor, a auzit pe cel ce slujea în capişte zicând către părinţii lui: Scoateţi de aici pe vrăjmaşul zeilor şi-l alungaţi. Iar preacuviosul, bând din vinul jertfei, a vărsat. Şi ajungând mai în vârstă, a intrat în rândul ostaşilor; şi peste puţină vreme lăsând slujba ostăşească, s-a suit la Tebaida de sus şi a primit botezul lui Hristos şi s-a făcut monah. După aceea s-a dus în pustiu, unde a făcut o mânăstire într-un loc al Tavenisiei, în urma unui glas venit de sus, care îi arăta înlesnirea locului şi mulţimea celor ce aveau să se strângă acolo. Iar când în adevăr s-au adunat mulţi, a venit şi Teodor sfinţitul, care i-a devenit ucenic şi râvnitor vieţii şi faptelor celor bune şi în minuni a strălucit cu dânsul. Şi la atâta înălţime de cunoştinţă dumnezeiască se inălţa cu nepătimirea, încât vedea cu gândul şi suirile fericitelor suflete, şi vedea şi pe cele de departe şi cele de faţă, şi proorocea despre cele ce aveau să se întâmple. Iar mai înainte de a se săvârşi din viaţa aceasta sfântul, numărând mulţimea monahilor ce veniseră către dânsul, s-au aflat o mie patru sute de bărbaţi. Iar cei ce se duceau de la casele lor, nu mergeau pentru desfătare şi pentru trupeasca dulce pătimire, întru care se bncură cei mulţi, ci pentru înfrânarea poftelor şi pentru trudele cele pustniceşti. De aceea minunându-se de obiceiurile sfântului urmau viata şi petrecerea sa cea îngerească. Deci săvârşindu-se în Hristos, a fost îngropat în mânăstirea sa.


Viața Sf Ier Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte).

Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet. Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români.
Grija pentru românii din Transilvania, amenințați să-și lepede credința strămoșească, și-a manifestat-o atât prin tipărirea de cărți spre apărarea dreptei credințe, cât și prin hirotonirea de preoți și trimiterea de antimise în parohiile lipsite de păstori sufletești, în Maramureș și în ținutul Clujului.
Sfântul Iacob s-a îndurerat pentru neştiinţa de carte a păstoriţii săi, deoarece, după cum spunea, „din creşterea copiilor, ca dintr-o rădăcină bună sau rea, toată viaţa curge”. De aceea a înfiinţat şcoli și a tipărit cărţi de învăţătură și de slujbă, dând la lumină primul Abecedar românesc (Bucvar) și înfiinţând, pentru copiii satului Putna, prima şcoală elementară rurală din Moldova. A dispus traducerea Vieţilor sfinţilor, care sunt adevărate manuale în care orice om, de orice vârstă, fire şi stare, îşi poate afla un model de viaţă, dar în vremea păstoririi sale s-a reușit doar traducerea primelor 6 din cele 12 volume.
Pe lângă purtarea de grijă faţă de Mănăstirea Putna şi aşezămintele ei, Mitropolitul Iacob a ajutat şi alte mănăstiri şi biserici, cum ar fi Mănăstirea Doljeşti, biserica Sfântul Dumitru din Suceava, Catedrala episcopală din Suceava şi Catedrala mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea şi spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi și altele.
În vremea domniilor fanariote, a intervenit, împreună cu ceilalţi ierarhi ai ţării, pentru eliminarea unor forme de asuprire (desființarea veciniei în 1749) și a unor biruri împovărătoare (desființarea vădrăritului în 1756), în primul rând a văcăritului (în 1757), legând cu blestem pe domnii ţării să nu revină asupra acestora.
Ca un făcător de pace și ocrotitor al poporului, Mitropolitul Iacob a cerut, în anul 1758, hanului tătarilor să înceteze prădarea Moldovei, iar în anul următor a potolit o răscoală a poporului, impunând domnitorului să îndeplinească unele cerințe, pentru pacificarea țării. A mustrat adesea pe unii conducători din acei ani, din pricina cărora, în cele din urmă, a fost silit să-și lase scaunul mitropolitan în anul 1760, nevrând să îngăduie impunerea din nou a dărilor împovărătoare.
Petrecând ultima parte a vieţii la mănăstirea sa de metanie, Mitropolitul Iacob a continuat actele de ctitorire începute în perioada cât a fost mitropolit în scaun, devenind astfel al doilea mare ctitor al Putnei, întărind-o duhovnicește şi material. Astfel, ea a devenit unul dintre stâlpii Ortodoxiei românești în vremurile grele ce aveau să vină odată cu răpirea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, în anul 1775.
Retragerea la mănăstire i-a fost prilej Sfântului Iacob de adâncire în rugăciunea curăţitoare şi luminătoare de suflet. El a spus acest cuvânt despre rugăciune: „Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre şi risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea ştiut este că cel ce vorbeşte cu Dumnezeu este mai sus de moarte şi de stricăciune”.
Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie. După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei.
Purtându-şi cu sârguință şi cu vrednicie crucea slujirii arhiereşti, şi cu blândeţe şi smerenie pe aceea de a fi prigonit pentru dreptate, jertfindu-se pe sine pentru poporul încredințat lui spre păstorire, Mitropolitul Iacob şi-a închinat întreaga viaţă slujirii Bisericii, luminării poporului prin școală şi tipar, apărării celor nedreptăţiţi şi povățuirii sufletelor spre mântuire, rămânând în amintirea poporului credincios drept „păstorul celor săraci şi smeriți, care a dus o viaţă de Sfânt”. De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea mitropolitului Iacob Putneanul în rândul Sfinților, cu zi de prăznuire la 15 mai, ziua trecerii sale la cele veșnice.
Pentru ale lui sfinte rugăciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.
***
 Tropar, glasul al 3-lea, podobie: Mare apărător 
Grija cea lumească lepădând şi viaţa pustnicească trăind, ca un bun păstor turma cea cuvântătoare a Moldovei ai păzit, pentru aceasta cu îngerii în ceruri te veseleşti, Sfinte Ierarhe Iacob, Arhiereul lui Hristos, roagă-te pentru sufletele noastre.
Condac, glasul al 4-lea
Cu fapte bune şi cu virtuţi împodobindu-te, Sfinte Ierarhe Iacob, dascăl iscusit al credincioşilor te-ai arătat şi înnoitor al mănăstirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Sfânt te-ai învrednicit. Pentru aceasta, Hristos te-a preamărit în ceruri, unde te rogi neîncetat pentru sufletele noastre.

Acatistul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei 
Condacul 1
Cu fapte luminate fiind împodobit şi harul arhieriei primind după vrednicie, de Dumnezeu înţelepţite, Sfinte Ierarhe Iacob, la tronul cel dumnezeiesc cu îndrăznire stai, rugându-te neîncetat pentru noi toți, cei ce cu mulțumire îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Icosul 1
Mlădiță roditoare a lui Hristos fiind, Sfinte Ierarhe Iacob, cu evlavie te cinstim noi, credincioşii, că ne dăruieşti îmbelşugat bucuriile harului şi ne înveţi să ne rugăm Dătătorului a tot binele, pentru care, cu dragoste de fii cântăm ţie:
Bucură-te, cel ce te odihneşti în lumina şi pacea Preasfintei Treimi;
Bucură-te, moştenitor al făgăduințelor Domnului;
Bucură-te, chip al slujirii şi al smereniei;
Bucură-te, cel ales între ierarhi;
Bucură-te, vestitor al adevărului;
Bucură-te, lucrător al rugăciunii;
Bucură-te, fiu după har al Părintelui ceresc;
Bucură-te, vas preacurat al Duhului Sfânt;
Bucură-te, rază a lui Hristos în noaptea necazurilor;
Bucură-te, cârmă a Bisericii la vreme de restriște;
Bucură-te, dascăl al milostivirii;
Bucură-te, învăţător al pocăinţei aducătoare de har;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte şi ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 2
„Numai întru Domnul bucuraţi-vă” ai îndemnat pe monahi, Sfinte Iacob, că tu însuţi ai gustat bucuria vieţii duhovniceşti și ai fost cercetat de Domnul întru lumină negrăită, pentru care Ii cântăm: Aliluia!
Icosul 2
Din vârsta copilăriei, Sfinte Părinte Iacob, ai iubit vieţuirea cea curată a monahilor și, cu inima plină de râvnă, sufletul ţi l-ai pus în mâinile Domnului Hristos în Sfânta Mănăstire Putna, unde ai cunoscut urcuşul pe treptele virtuţilor, pentru care îţi cântăm aşa:
Bucură-te, cel ce L-ai iubit pe Hristos din pruncie;
Bucură-te, copil aşezat sub acoperământul Maicii Domnului;
Bucură-te, cel ce ai intrat pe poarta mănăstirii cu râvnă deplină;
Bucură-te, cel ce ascultării cu totul te-ai predat;
Bucura-te, cel ce ai ucenicit la dascăli luminaţi de har;
Bucură-te, primitor al învăţăturii celei mai presus de minte;
Bucură-te, cel hrănit cu nectarul rugăciunii;
Bucură-te, cel ce lumii ai murit şi lui Hristos te-ai dăruit;
Bucură-te, cel ce ai învățat taina smeritei cugetări;
Bucură-te, cel în care rodul dragostei ai odrăslit;
Bucura-te, rug al rugăciunii, aprins de Dumnezeu;
Bucură-te, revărsare de iubire peste fraţii tăi şi peste întregul popor;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 3
Cunoscătorul inimilor te-a cunoscut din pântecele maicii tale, Sfinte Iacob, şi precum poartă mama pe prunc, te-a purtat din putere în putere, sfințit fiind în cinul monahal, apoi ca preot, ierarh, iar mai în urmă ca mitropolit, spre purtarea de grijă a credincioşilor, pentru care Îi cântăm: Aliluia!
Icosul 3
Precum lumina nu se cuvine a sta ascunsă sub obroc, nici lumina sufletului tău nu a fost lăsată de Dumnezeu tăinuită, ci a pus-o în sfeşnicul slujirilor, de unde ai luminat tuturor ca un alt Vasile cel Mare, pentru care îți strigăm așa:
Bucură-te, cel ce de tânăr ai primit harul preoţiei, ca un văzător al celor nevăzute;
Bucură-te, cel ce te bucurai cu îngerii şi Sfinţii de dumnezeiasca Jertfă;
Bucură-te, rugător pentru toți înaintea Domnului;
Bucură-te, cel ce ai ştiut să legi şi să dezlegi cu înţelepciune turma lui Hristos;
Bucură-te, povăţuitor înţelept al fraţilor din obştea Putnei;
Bucură-te, veghetor plin de dragoste asupra sfântului lăcaş și a aşezămintelor lui;
Bucură-te, cel ales de Dumnezeu ca arhipăstor în scaunul Rădăuţilor;
Bucură-te, cel ce ai adus bucurie păstoriţilor;
Bucură-te, cel ce ai înmulţit râvna ta pentru Hristos;
Bucură-te, cel ce ai tipărit învăţături şi rugăciuni spre folos duhovnicesc;
Bucură-te, cel ce pe românii din Transilvania i-ai alinat prin trimiterea de cărţi sfinte;
Bucură-te, cel pe care Dumnezeu l-a iubit și l-a înălțat;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 4
Virtute după virtute şi har după har ai adunat, albină a Duhului Sfânt, iar din mierea ta cea duhovnicească pe toţi ai hrănit, când în scaunul de mitropolit al Ţării Moldovei te-a înălțat Dumnezeu, Căruia Ii cântăm: Aliluia!
Icosul 4
Păstorul cel bun îşi pune viaţa pentru oile sale, iar tu, Sfinte Ierarhe Iacob, ai însetat şi ai flămânzit ca dreptatea lui Dumnezeu cea luminătoare de oameni să se sălăşluiască în mijlocul turmei creştineşti a Moldovei, pentru care îți cântăm așa:
Bucură-te, păstor însetat de mântuirea tuturor;
Bucură-te, stea care pe toţi i-ai călăuzit;
Bucură-te, cel milostiv spre cei bolnavi;
Bucură-te, ctitor al spitalului şi al bisericii închinate Sfântului Spiridon;
Bucură-te, cel ce pe înaintaşi cu iubire smerită de fiu i-ai cinstit;
Bucură-te, cel ce pomenirea lor cu râvnă ai rânduit;
Bucură-te, iubitor al casei lui Dumnezeu;
Bucură-te, ziditor şi sprijinitor al multor biserici și mănăstiri;
Bucură-te, povăţuitor şi păstor al multor suflete;
Bucură-te, chip al lui Hristos pentru toţi;
Bucură-te, cel ce ai rămas pildă pentru ierarhi;
Bucură-te, mână a lui Dumnezeu care binecuvintează întreg poporul;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte şi ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 5
Mergând din slavă în slavă, Hristos te-a rânduit părinte al fraţilor tăi, până când aripile purtării tale de grijă le-ai întins peste Biserica Moldovei, Sfinte Ierarhe Iacob, iar Duhul Sfânt s-a revărsat în inimile celor păstoriți, pentru care împreună cu ei strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 5
Şi către tine, Sfinte Iacob, ucenicii au zis „Avva, Părinte", că Duhul Sfânt i-a învățat cine i-a născut întru Hristos, iar toţi cu evlavie te-au ascultat şi te-au urmat, precum şi noi ne silim să facem și îți cântăm:
Bucură-te, cel ce ai ştiut să zideşti pe temelia bună pusă de înaintaşi;
Bucură-te, cel ce ai unit în inima și în mintea ta vieţuirea de obşte și cea sihăstrească;
Bucură-te, cel ce cârmuitor și povăţuitor ai fost amândurora;
Bucură-te, cel ce Cuvioşilor Sila, Paisie şi Natan le-ai fost părinte;
Bucură-te, cel ce binecuvântare roditoare ai dat pentru multe lucrări;
Bucură-te, cel sub a cărui purtare de grijă Mănăstirea Putna şi sihăstriile sale au înflorit;
Bucură-te, cel ce, împreună cu egumenii acestora, lucrarea lui Dumnezeu ai înfăptuit;
Bucură-te, cel ce spre dragoste i-ai povăţuit pe toţi;
Bucură-te, cel ce te-ai făcut pildă de răbdare şi smerenie;
Bucură-te, toiag înverzit al mănăstirii;
Bucură-te, râvnitor pentru orice lucrare a lui Dumnezeu;
Bucură-te, cel ce, prin faptă şi cuvânt, ți-ai înscris numele în cartea vieţii;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 6
Râvna casei lui Dumnezeu având în sufletul tău, ai înnoit şi împodobit Mănăstirea Putna, pe care ai numit-o maică și moștenitoare a ta, pentru care ÎI slăvim pe Dumnezeu, Cel ce te-a însufleţit spre tot lucrul bun, cântându-I: Aliluia!
Icosul 6
Dragostea ta cea dintâi nu ai uitat-o când Dumnezeu te-a aşezat în alte slujiri, ci cu smerenie şi râvnă te-ai întors şi ţi-ai îngrijit mănăstirea de metanie ca pe o maică duhovnicească, iar apoi ai înfățișat-o înnoită întâiului ei ctitor, Sfântului Voievod Ştefan, pentru care îţi cântăm toţi cei ce ne bucurăm de râvna ta:
Bucură-te, fiu recunoscător al mănăstirii tale;
Bucură-te, că refacerea ei ți-a fost încredinţată;
Bucură-te, vrednic urmaş al întâiului ei ctitor;
Bucură-te, cel ce dintru început cu smerenie spre aceasta te-ai plecat;
Bucură-te, cel ascultat de părinţi cu dragoste;
Bucură-te, cel ce ai ferecat cu argint icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni;
Bucură-te, cel ce Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel lăcaş nou le-ai zidit;
Bucură-te, cel ce, ca un proroc, ai prevăzut primejdia ce avea să vină asupra mănăstirii;
Bucură-te, cel ce ai pregătit-o pentru a înfrunta vremuri grele sub stăpânire străină;
Bucură-te, cel ce pe cele văzute le-ai înfrumuseţat şi pe cele nevăzute le-ai sfințit cu lucrarea ta;
Bucură-te, cel ce ai făcut din Putna o grădină a Maicii Domnului;
Bucură-te, cel ce pe toţi i-ai ajutat după putere;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 7
Cine a fost întristat, iar tu să nu fii întristat, cine a plâns, iar tu să nu fi plâns cu el, cine a fost sărac, iar tu să nu îţi pui sufletul pentru el? De aceea, pentru a uşura poporul credincios, care nu avea odihnă sub robia cea amară, milostivul Dumnezeu te-a ales pe tine, Sfinte Iacob, care Îi cântai pururea: Aliluia!
Icosul 7
De suferinţa aproapelui te-ai rănit cu rană adâncă și nu ai răbdat nedreptatea şi lacrimile celor asupriţi, ci ca un Moise te-ai ridicat împotriva răului şi l-ai oprit cu râvna ta şi cu darul lui Dumnezeu care a fost în tine, pentru care îţi cântăm aşa:
Bucură-te, inimă de aur în care au încăput toţi păstoriţii;
Bucură-te, cel ce te-ai milostivit de suspinul văduvelor şi de plânsul copiilor;
Bucură-te, nou Gură de Aur, care ai înfruntat pe mai-marii lumii pentru cei mici şi necăjiţi;
Bucură-te, mult-milostiv următor al Sfântului Nicolae;
Bucură-te, cel ce nu te-ai înspăimântat de ameninţări;
Bucură-te, cel ce în faţa prigoanei nu te-ai plecat;
Bucură-te, cel ce nu te-ai lăsat înduplecat să calci blestemul asupra dării nedrepte;
Bucură-te, cel ce ai pus slujirea aproapelui mai presus decât slava lumii;
Bucură-te, cel ce, după ce ai lăsat cinstea arhieriei, ca un părinte al ţării ai fost cinstit;
Bucură-te, cel pe care poporul nu l-a uitat pentru binele făcut;
Bucură-te, ales lucrător a milei lui Hristos;
Bucură-te, al săracilor ajutător;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 8
În Moldova, cărţile de învăţătură lipsind, tu ai tipărit cărţi spre folosul de obşte, Sfinte Iacob, și astfel cu credinţa și iubirea de Dumnezeu pe mulţi ai împodobit, pentru care, mulţumind lui Dumnezeu, Îi cântăm: Aliluia!
Icosul 8
Ai primit, Sfinte Iacob, darul înţelepciunii omeneşti, şi l-ai înmulțit, dăruindu-l și altora cu multă râvnă şi osteneală, dar tuturor le-ai spus că cele netrecătoare sunt mai de preţ decât cele trecătoare şi că cele de aici sunt scară pentru cele veşnice şi cu adevărat veselitoare, pentru care îți cântăm:
Bucură-te, cel dăruit cu știința din afară si cu cea dinlăuntru;
Bucură-te, cel ce ţi-ai chivernisit darurile cu înţelepciune, pe fiecare după rostul său;
Bucură-te, cel ce cu duioasă inimă ai dorit mântuirea tuturor creştinilor ortodocşi;
Bucură-te, cel ce pentru aceasta hrana cuvântului te-ai ostenit a le-o da;
Bucură-te, cel ce la buna lucrare a tipăririi de cărţi sfinte te-ai silit mereu;
Bucură-te, cel ce ai căutat luminarea sufletelor copiilor şi buna lor creştere în Hristos;
Bucură-te, învățător al cuvintelor duhovniceşti ale rugăciunilor și virtuților;
Bucură-te, cel ce ai întemeiat prima şcoală pentru copiii de la sat;
Bucură-te, cel ce pe toţi copiii la Hristos Domnul i-ai chemat;
Bucură-te, cel ce ai povăţuit pe părinţi să îşi crească pruncii spre mântuire;
Bucură-te, cel ce învăţăturile Sfinţilor Părinţi le-ai dăruit neamului tău în limba lui;
Bucură-te, cel ce ai socotit ştiinţa de carte lumină spre lauda lui Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 9
Cine va putea spune dorul tău pentru vieţuirea sihăstrească, Sfinte Iacob, cine va putea cunoaşte dragostea ta pentru sfinţita rugăciune, cine ţi-a primit întristarea inimii în taina pocăinţei şi a învierii sufletului prin iertare, decât numai unul Dumnezeu, Căruia Ii cântăm: Aliluia!
Icosul 9
Iubitor de viaţă sihăstrească ai fost, Sfinte Iacob, din tinereţea ta, dar Duhul cel Preasfânt te-a purtat acolo unde Părintele ceresc a ştiut că este de folos pentru a împlini gândul Său cu tine. Iar spre sfârşitul vieţii ţi-a dăruit haina desăvârșită a smereniei şi a liniştii, pentru care îţi cântăm așa:
Bucură-te, cel ce inima ţi-ai dăruit-o lui Hristos;
Bucură-te, cel ce nu ai iubit nimic mai mult decât pe El;
Bucură-te, cel ce ți-ai hrănit sufletul cu numele Domnului;
Bucură-te, cel ce cu smerenia te-ai împodobit ca şi cu o platoşă;
Bucură-te, cel ce cu ascultarea ai înfrânt pe cel potrivnic;
Bucură-te, cel ce ai sfințit pământul cu lacrimile tale cele de umilinţă;
Bucură-te, minte ridicată la ceruri încă din această viaţă;
Bucură-te, tainic săvârșitor al rugăciunii celei neîncetate;
Bucură-te, cel ce, simţindu-ţi trecerea aproape, la Sihăstria Putnei ai mers;
Bucură-te, cel ce acolo ai primit marea schimă de la duhovnicul tău, Cuviosul Natan;
Bucură-te, foc al iubirii sfinte din focul adus de Hristos pe pământ;
Bucură-te, cel ce încălzeşti și inimile noastre cele reci;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 10
Întreaga viaţă ai cugetat la întâlnirea cu Hristos, dorirea ta, Sfinte Iacob, că facerea lumii și a omului, întruparea şi Pătimirile Domnului, învierea şi toate cele ce El a făcut pentru noi le-ai avut mereu înaintea ochilor și cu lacrimi Îl slăveai, cântându-I: Aliluia!
Icosul 10
Mlădiță dintr-o viță sfântă de părinţi duhovniceşti care a odrăslit o floare aleasă, te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Iacob, tuturor în vremea vieţuirii tale, iar purtarea ta de grijă pentru popor ca pe un nou Avraam duhovnicesc te-a arătat, lăcaş ceresc dobândind în lumina Preasfintei Treimi, pentru care îţi cântăm:
Bucură-te, fiu după duh al mitropolitului Antonie şi al vrednicilor lui înaintaşi;
Bucură-te, cel ce viaţa sfinţilor strămoşi ai cinstit-o;
Bucură-te, părinte iubit şi cinstit de ai tăi fii duhovniceşti;
Bucură-te, iubitor al curăției şi al întregii feciorii;
Bucură-te, următor al Sfântului Eftimie cel Mare;
Bucură-te, cel ce bine te-ai pregătit pentru întâlnirea cu Mirele Hristos;
Bucură-te, cel pe care gândul la moarte nicicând nu te-a părăsit;
Bucură-te, cel ce la Putna ţi-ai pregătit din vreme mormântul;
Bucură-te, cel al cărui trup în chip smerit a fost pus în pământ;
Bucură-te, cel ce te-ai odihnit la sânul maicii duhovniceşti, în biserica Mănăstirii Putna;
Bucură-te, cel ce ai fost plâns de ucenici și de popor;
Bucură-te, cel al cărui mormânt s-a făcut loc sfânt de rugăciune;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 11
Hristos Domnul, Mirele cel iubit al sufletului tău, te-a primit în braţele Sale, vas curat și plin de har, iar tu porţi acum şi ruga noastră, mijlocind pentru noi toți în fața Treimii Celei de o fiinţă şi nedespărţite, Dumnezeului Celui viu şi adevărat, pe Care ÎI slăvim, cântând: Aliluia!
Icosul 11
Pentru dragostea ta de Dumnezeu și de semeni, monahii și binecredinciosii creştini te-au păstrat în inimile lor, cinstindu-te ca pe un Sfânt Părinte, iar când a binevoit Părintele Ceresc, lumina ta a strălucit Bisericii, pentru care într-un glas îţi cântăm:
Bucură-te, cel ce la vremea potrivită sfintele tale moaşte ni le-ai arătat;
Bucură-te, cel ce, de părinţii mănăstirii, cu evlavie, în raclă ai fost aşezat;
Bucură-te, izvor de bucurie pentru obştea ta;
Bucură-te, cel ce împodobeşti cerul Sfinţilor cu chipul tău cel sfințit;
Bucură-te, cel a cărui smerenie pe mulţi i-a îndreptat;
Bucură-te, cel ce dai sfat potrivit celor ce se roagă ţie;
Bucură-te, inimă înfrântă şi smerită în mijlocul lumii;
Bucură-te, cel ce ne înveţi să nu ne plecăm duhului lumii, ci să rămânem credincioşi Domnului;
Bucură-te, cel ce ai unit prin rugăciune cerul cu pământul, iar acum uneşti pe cei dezbinaţi;
Bucură-te, cel ce ai povăţuit oameni feluriţi, făcându-te tuturor toate;
Bucură-te, cel ce iertarea ne-ai învățat;
Bucură-te, chip al blândeţii şi al înţelepciunii;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 12
Fericit eşti, Sfinte Iacob, cel ce mari daruri ai primit în viaţa pământească şi de mai mari şi duhovniceşti daruri te învredniceşti în împărăţia lui Dumnezeu, spre care te rugăm să ne călăuzeşti şi pe noi, cei ce cântăm: Aliluia!
Icosul 12
Viață îngerească pe pământ ai trăit, iar acum împreună cu cetele Sfinţilor în lăcaşurile cele veşnice te veselești, revărsând har de sus asupra noastră, a celor care îţi aducem, cu inimă smerită, cântare de laudă:
Bucură-te, cel ce aduci vindecare de boli trupeşti şi sufleteşti;
Bucură-te, ocrotitor al copiilor și al tinerilor creştini;
Bucură-te, stâlp de foc al dascălilor celor evlavioși;
Bucură-te, întărire a păstorilor credincioşi;
Bucură-te, cel ce împreună cu ceata Sfinţilor Ierarhi mijloceşti;
Bucură-te, nădejde a monahilor;
Bucură-te, liman al sihaștrilor;
Bucură-te, învățător al răbdării și al înfrânării;
Bucură-te, cel ce aduci curăţia şi înţelepciunea de sus;
Bucură-te, cel ce lucrezi împreună cu noi talanţii pe care ni i-a încredințat Dumnezeu;
Bucură-te, cel ce aduci pacea celor învrăjbiţi;
Bucură-te, rugător pentru mântuirea noastră;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 13
O, fericite Părinte, păstor al neamului tău, mărturisitor al lui Hristos, stâlp neclintit al Bisericii, la tine venim cu umilinţă și cu toată nădejdea te rugăm: cere milostivire pentru noi la Părintele Cel milostiv, la Fiul Său Cel ce S-a răstignit şi a înviat pentru noi, la Preasfântul și de viață făcătorul Duh, Dumnezeul nostru, Căruia Îi cântăm din inimă: Aliluia! (de trei ori)
Icosul 1
Mlădiță roditoare a lui Hristos fiind, Sfinte Ierarhe Iacob, cu evlavie te cinstim noi, credincioşii, că ne dăruieşti îmbelşugat bucuriile harului şi ne înveţi să ne rugăm Dătătorului a tot binele, pentru care, cu dragoste de fii cântăm ţie:
Bucură-te, cel ce te odihneşti în lumina şi pacea Preasfintei Treimi;
Bucură-te, moştenitor al făgăduințelor Domnului;
Bucură-te, chip al slujirii şi al smereniei;
Bucură-te, cel ales între ierarhi;
Bucură-te, vestitor al adevărului;
Bucură-te, lucrător al rugăciunii;
Bucură-te, fiu după har al Părintelui ceresc;
Bucură-te, vas preacurat al Duhului Sfânt;
Bucură-te, rază a lui Hristos în noaptea necazurilor;
Bucură-te, cârmă a Bisericii la vreme de restriște;
Bucură-te, dascăl al milostivirii;
Bucură-te, învăţător al pocăinţei aducătoare de har;
Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte şi ierarh mult-milostiv al Moldovei!
Condacul 1
Cu fapte luminate fiind împodobit şi harul arhieriei primind după vrednicie, de Dumnezeu înţelepţite, Sfinte Ierarhe Iacob, la tronul cel dumnezeiesc cu îndrăznire stai, rugându-te neîncetat pentru noi toți, cei ce cu mulțumire îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Iacob, părinte și ierarh mult-milostiv al Moldovei!

Rugăciune
O, Sfinte Ierarhe Iacob, cu inimi înfrânte, cu cugete smerite, înaintea ta venim şi te rugăm să mijloceşti pentru sufletele noastre. În viața ta pilda răbdării necazurilor şi a apărării dreptăţii, pilda slujirii şi a curăţiei le aflăm deplin. Cu smerenie şi credinţă, cu dragoste de aproapele şi cu fierbinte râvnă pentru Dumnezeu, ți-ai chivernisit viaţa de aici, câştigând şi pe cea veşnică, în care, împreună cu Maica Domnului și cu toți Sfinţii te bucuri acum. Caută şi spre noi, nevrednicii, care din mijlocul neputinţelor şi al neştiinţei, din adâncul păcatului şi din nerodirea vieţii îţi strigăm: Precum viaţa ţi-ai pus-o pentru turma ta, şi acum mijloceşte pentru noi! Conducătorilor dă-le înţelepciune, păstorilor de suflete iubire jertfelnică, familiilor multă credinţă, copiilor dragoste de Dumnezeu şi de învăţăturile cele sfinte, tinerilor cumpătare şi curăţie, bătrânilor răbdare şi tuturor celor singuri şi deznădăjduiţi, celor tulburaţi de răutățile lumii, celor ce se luptă cu valurile ispitelor, dă-le putere cerească şi mângâiere sufletelor! Precum în vremea vieţii tale ai ajutat pe cei săraci, şi acum ajută-ne cu puterea ta pe noi, cei săraci de virtuţi şi fapte bune! Precum atunci milostivirea ta ai revărsat-o peste popor, şi acum cere milă de la Domnul nostru Iisus Hristos, pentru rugăciunile Preasfintei Sale Maici şi pururea Fecioarei Maria și ale tuturor Sfinţilor, ca împreună să fim miluiţi şi să cântăm în Împărăţia Cerurilor: Slavă Ţie, Treime Sfântă, Dumnezeul nostru, slavă Ție în vecii vecilor!
Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne pe noi. Amin.


ARTE 15 Mai

INVITAŢIE LA OPERĂ 15 Mai

Lucrări de Claudio Monteverdi
Claudio Monteverdi - Il Ritorno Di Ulisse In Patria: 

Monteverdi: L'incoronazione di Poppea 

Monteverdi - Vespro della Beata Vergine 

Monteverdi - L'Orfeo, favola in musica – Savall: 



2 HOURS OF BEST OPERA PIECES for RELAXING - Classical Music - Mozart, Puccini, Verdi etc







MUZICĂ 15 Mai

Claudio Monteverdi
Claudio Monteverdi - Magnificat (complete): 

C.Monteverdi - Messa a quattro voci da cappella: 

Monteverdi - Madrigali


Eddy (Richard Edward) Arnold, cântăreţ şi compozitor country american





Ellis Larkins, pianist american de jazz





Trini Lopez, cântăreţ, chitarist, compozitor şi actor american





Tich (Ian Amey), chitarist britanic (Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich)
Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich:




Rod Coombes, baterist britanic (Cat Stevens, Juicy Lucy, Stealers Wheel, Strawbs)
Cat Stevens Greatest Hits 




Graham Goble, chitarist, vocalist şi compozitor australian (Little River Band)





Brian Eno (Brian Peter George St. John Le Baptiste de la Salle Eno), muzician şi producător britanic (Roxy Music, David Bowie, Robert Fripp, Talking Heads)





Dennis Fredericksen, vocalist american (Toto)
Fergie Frederiksen of Toto ~ Tribute Dec 15, 2013: 




Mike Oldfield, multi-instrumentist şi compozitor britanic





Julian Brookhouse, chitarist britanic (Curiosity Killed The Cat)
Curiosity Killed The Cat -


ÎNREGISTRĂRI NOI:



The Best Romantic Guitar Love Songs Ever - World's Best Guitar Songs of ALL Time



Moon River! (Henry Mancini) (Lyrics) Super Romantic 4K Music Video Album! H.D.



Mozart Effect for Babies - Brain Development & Pregnancy Music



Love Songs Piano Cover – Relaxing Music Heal The Broken Heart – Best Piano Instrumental Music 2018




POEZIE 15 Mai

Ioniță Scipione Bădescu, poet și publicist român
Biografie
Scipione Badescu
Poet, gazetar, sincer si apropiat prieten al lui Mihai Eminescu.
1847 — La 2 mai se naste la Rastolt, comuna Buciumi, judetul Salaj, Ionita Scipione Badescu.
Tatal sau este protopopul Ion Badescu.
Ramane orfan de mic.
Face liceul la Beius, apoi la Oradea.
In timpul scolii din Oradea isi face debutul in reviste din Pesta cu traduceri si poezii originale.
1866 — In mai publica in "Familia" poezia Adio catre Ardeal.
Tot acum apar alte poezii, „Sigiliul negru”, „Un suspin in zori”, „Trei buchete”.
1866-1867 — Este in clasa a VIII-a la liceul din Blaj si este membru de onoare al "Societatii de lectura din Oradea".
1867 — Isi ia bacalaureatul la Beius.
Isi incepe studiile de filologie si filozofie la Budapesta.
Colaboreaza la revistele "Familia" si "Concordia" din Budapesta. Scrie articole literare, folclorice. Traduce din romana in maghiara si din maghiara in romana.
Devine membru al Junimii.
Publica in "Convorbiri literare".
1868 — Debuteaza in librarii cu volumul Poezii, ce cuprinde poezii originale si traduceri.
1868 — Se stabileste la Bucuresti. Aici continua studiile de literatura si filozofie.
Acum colaboreaza la „Romanul”, „Foaia societatii pentru literatura romana”, „Trompeta Carpaţilor”, „Timpul”.
Este redactor la "Timpul" unde se imprieteneste cu Ion Luca Caragiale si cu Mihai Eminescu.
Trimis de Societatea Culturala „Orientul”, se intoarce in Transilvania pentru a culege creatii populare.
Scrie in "Amicul Familiei" din Gherla.
1869 — Publica in „Convorbiri literare” creatiile culese din Transilvania.
1870 — Se stabileste la Iasi.
1871 — Este redactor la "Curierul de Iasi".
La Iasi isi ia licenta in litere si filozofie.
1874 — Pleaca la Viena.
1878 — Revine in tara.
La 1 noiembrie publica in "Amicul Familiei" poezia-oda Martirilor independentei.
Alta oda cunoscuta si scrisa in aceasta perioada este Armatei romane.
Poezia sa Trambitele rasuna este bine cunoscuta in epoca si pusa pe muzica de Gavril Muzicescu.
Este director al Scolii normale din Galati.
1881 — Este numit revizor scolar in Neamt si Suceava.
1882-1884 — Este revizor scolar in judetele Botosani si Dorohoi.
1886 — Scoate la Botosani gazetele "Curierul Botosanilor" si "Curierul roman". Semneaza unele articole cu pseudonimul Rastolteanu.
1887 — Isi petrece mare parte din timp cu prietenul sau, Mihai Eminescu.
1889 — Pe 20 iunie publica articolul „La moartea lui Mihai Eminescu”.
1901 — Este bolnav la Bucuresti.
1902 — Revine la Botosani.
1904 — Pe 4 octombrie se stinge din viata la Botosani. Este inmormantat la Cimitirul Eternitatea.

Trompetele răsună

Trompetele răsună
          Prin munți și prin câmpii,
Românii toți se-adună
          Cu sutele de mii...
Un glas pe toți îi chiamă: e glasul neatârnării...
Ei teamă n-au de nimeni: Trăiască Oastea Țării!
 
Trompetele răsună
          Prin munți și prin câmpii,
Românii toți se-adună
          Cu sutele de mii...
Un gând pe toți îi duce: pe-a crucii sfântă lege
Să jure și să strige: Trăiască-al Țării Rege !
 
Trompetele răsună
          Prin munți și prin câmpii,
Românii toți se-adună
          Cu sutele de mii...
Un dor pe toți îi poartă: să-și vază iar moșia
Unită, mare, mândră... Trăiască România!


Elena Niculiță–Voronca, folcloristă, poetă, prozatoare
NICULIŢĂ-VORONCA, ELENA - Biografie
n. 15 mai 1862, Bârlad, jud. Vaslui – m. 1939, Siret, jud. Suceava
Folcloristă, poetă, prozatoare. A absolvit şcoala primară la Botoşani (1869-1873), studiile secundare la Institutul Liceal de domnişoare „Humpel” din Iaşi – condus de doamna Emilia Maiorescu-Humpel şi la pensionul particular al doamnei Zilinschi din Botoşani (1873-1878). După câtva timp se mută la Hârlău, unde tatăl funcţionează ca primar al urbei, şi locuieşte aici până la căsătoria cu preotul Zaharia Voronca (1880), stabilindu-se apoi la Siret, unde soţul fusese numit catihet (1883), iar mai târziu în satul Mihalcea, lângă Cernăuţi (1888).
A desfăşurat o pasionată activitate de cercetare în domeniul folclorului românesc, valorificând materialul adunat în lucrările publicate. Primele texte de sorginte populară culese apar în ziarul Românul din Bucureşti (1890), iar primele cercetări dedicate folclorului în revistaRândunica din Iaşi (1893), cu care are o colaborare de mai lungă durată.
Debut cu versuri în revista Familia din Oradea; colaborări cu versuri, cugetări, poveşti, articole şi studii pe teme culturale, folclorice sau politice în diverse reviste şi ziare: Calendarul copiilor, Calendarul „Ion Creangă”, Convorbiri literare, Curierul român, Drapelul, Dreptatea, FamiliaGazeta BucovineiGhiluşul, Ion Creangă, Junimea literară, Patria (Cernăuţi), Plaiuri năsăudene, Rândunica, Revista idealistă, Revista ilustrată, Revista noastră, Românul, Românul literar, Sămănătorul ş.a. O scurtă perioadă a îndeplinit şi funcţia de redactor laGazeta Bucovinei (Cernăuţi). A mai semnat şi cu pseudonimele Elena din Moldova, Elena Voronca, Elena Voronca din Mihalcea şi Veronea.
Preşedintă a Societăţii culturale „România Tânără” din Cernăuţi.
OPERADatinile şi credinţele poporului român adunate şi aşezate în ordine mitologică (vol. 1 – Cernăuţi: Tip. Isidor Wiegler, 1903; ed. Victor Durnea, 2 vol., Iaşi: Polirom, 1998; ed. Iordan Datcu, 2 vol., Bucureşti: Saeculum I.O., 1998; reed. 2008), Studii de folclor (vol. 1, Bucureşti: Tip. G.A. Lăzăreanu, 1908; vol. 2, Cernăuţi: Tip. Gutenberg, 1912), Sărbătoarea Moşilor în Bucureşti (studiu comparativ; Bucureşti: Tip. Stroilă, 1915), Industria casnică în Bucovina (Cernăuţi: Glasul Bucovinei, 1922), Poezii, vol. 1 (Botoşani: Tip. Munca, 1935), [în] Scrisori către Artur Gorovei (Bucureşti: Minerva, 1970), [în] Scrisori către G. Ibrăileanu (vol.3, Bucureşti: Minerva, 1973).
În manuscris: Animalele în poveşti (vol. prezentat Academiei Române spre publicare, 1930), Studii de folclor (basme, poveşti, superstiţii, mitologie).
REFERINŢE:
LOGHIN,C. Istoria literaturii române din Bucovina (1775-1918). – Cernăuţi: Tip. Mitropolit Silvestru, 1926; MILLER-VERGHY,M. Evoluţia scrisului feminin în România. – Bucureşti: Editura Bucovina, 1935; CARACOSTEA,D. Poezia tradiţională română, vol. 1. – Bucureşti: Editura pentru Literatură, 1969; BÂRLEA,OV. Istoria folcloristicii româneşti. – Bucureşti: Editura Enciclopedică, 1974; DATCU,I.Dicţionarul folcloriştilor, vol. 1 – Bucureşti: Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1979; BEJENARU,I. Dicţionarul botoşănenilor. – Iaşi: Moldova, 1994; DATCU,I. Dicţionarul etnologilor români, vol. 2. – Bucureşti: Saeculum I.O., 1998; BERDAN,L. NICULIŢĂ-VORONCA, Elena în Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900. – Ed. a 2-a. – Bucureşti: Editura Academiei Române, 2002; DATCU, I.Niculiţă-Voronca, Elena în Dicţionarul general al literaturii române, vol. 4: L-O . – Bucureşti: Univers Enciclopedic, 2005; SASU,A.Dicţionarul biografic al literaturii române, vol. 2: M-Z. – Piteşti: Paralela 45, 2006.
*
BOGDAN,I. Elena Niculiţă-Voronca – „Datinile şi credinţele…”, Analele Academiei Române, seria II, tom XXVI, 1903-1904, Partea adm. şi dezb.; NICULIŢĂ-VORONCA,E. Amintire, Junimea literară, nr. 6-7, 1907; T.P. [Tudor Pamfile] Elena Niculiţă-Voronca: „Studii de folclor”,Ion Creangă, nr. 2, 1914; NICULIŢĂ-VORONCA,E. Amintiri din copilărie şi tinereţe, Revista idealistă, nr. 5, 1916; NICULESCU-VARONE,G.T. Elena Niculiţă-Voronca, Izvoraşul, nr. 5, 1940; BEJENARU,I. Elena Niculiţă-Voronca, Caiete botoşănene, nr. 7, 1985 (Ateneu); MOSCALIUC,N. Elena Niculiţă-Voronca pentru Simion Florea Marian, Pagini bucovinene, nr. 2, 1987; *** Am mai citit…, Orizont, nr. 7, 1998; HEDEŞAN,O. Habeant sua fata libeli, Orizont, nr. 11, 1998; ŞEULEANU,I. La umbra unei tradiţii protectoare, Steaua, nr. 9, 1998; POPESCU-SIRETEANU,I. Restituiri necesare: Elena Niculiţă-Voronca, Cronica, nr. 3, 1999; DATCU,I. Elena Niculiţă-Voronca – 150 de ani de la naştere, Bucovina literară, nr. 3-4, 2012.



TEATRU/FILM 15 Mai

1977 Efectul razelor gama asupra anemonelor: 





Mihail Bulgakov - Inimă De Câine (Teatru Radiofonic): 

Sanii lui Tiresias - Guillaume Apollinaire




GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 15 Mai


Care e diferenţa dintre barbat şi o femeie? Ne explica Doru Octavian Dumitru!







GÂNDURI PESTE TIMP 15 Mai

Mihail Bulgakov - Citate:













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...