vineri, 18 octombrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
SÂMBĂTĂ 19 OCTOMBRIE 2019

PARTEA ÎNTÂI

Bună dimineața, prieteni!
Să mulțumim Domnului că ne-a arătat și astăzi lumina zilei! Îți mulțumim Ție Doamne pentru tot ce ne-ai dat! Doamne miluiește!




ISTORIE PE ZILE 19 Octombrie

Evenimente

·       202 i.I.Chr.: Al doilea război punic – În bătălia de la Zama , legiunile romane se confrunta cu armata invadatoare cartagineză. Aceasta a fost bătălia finală și decisivă a celui de-al doilea război punic, armata romană condusă de Publius Cornelius Scipio, supranumit Scipio Africanul, înfrângand fortele cartagineze conduse de Hannibal Barca. Războiul s-a încheiat cu un tratat de pace dintre Cartagina si Senatul Roman. Spre deosebire de tratatul care a pus capăt primului război punic , termenii impusi de romani au fost duri: – să renunțe la flotă
– să recunoască cucerirea peninsulei Iberice de către Roma
– să devină stat dependent de Roma
– să cedeze toți elefanții de război
– să plătească 10000 de taleri pe an
– să accepte că nu va putea declara război unei țări fără acordul Romei
– să îl demită pe Hannibal de la comanda armatei cartagineze. În urma acestui război, Roma, a devenit o putere imperială hegemonica in bazinul Marii Mediterane. Publius Cornelius Scipio Africanus cunoscut și ca Scipio Africanul (n. 235 î.Hr., Roma – d. 183 î.Hr.) general și politician roman, strateg în timpul Războaielor Punice.
·       439: Vandalii, conduși de către regele Gaiseric, ocupă Cartagina în nordul Africii. “Gaiseric, celebru printre romani pentru dezastrul pe care l-a facut in oras, a fost un om de înălțime moderată și șchiop, ca urmare a unei căderi de pe cal. Era un om de gândire profundă , lacom de câștig, abil în a semăna semințele vrăjmășiei printre adversari “. (Din “Originea și faptele goților” de Iordanes).
·       1466: Se incheie Tratatul de la Torun, prin care e pune capat Razboiului de treizeci de ani intre Regatul Poloniei condus de regele Cazimir al IV-lea si Ordinul cavalerilor Teutoni.
·       1469: Ferdinand al II-lea de Aragon s-a insurat cu Isabella de Castilia, eveniment care a dus la formarea regatului Spaniei.
·       1497: Polonezii ridică adediul cetăţii Suceava, in Moldova. Armata polonă a regelui Ioan Albert începe retragerea din Moldova, hartuita de oastea lui Ștefan cel Mare, care ii cauzeaza mari pierderi in batalia de la Codrii Cosminului si, la 30 octombrie, in lupta de la Cernăuţi in care resturile acesteia sunt decimate si alungate din ţară.



·       1512: Martin Luther devine doctor în teologie. Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia – d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.
·       1781: Lordul Cornwallis, general al armatei coloniale engleze, capitulează în Yorktown, Virginia, în fața generalului George Washington, comandantul armatelor americane. Această capitulare marchează victoria americanilor in războiului de independență fata de Anglia. George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland, Virginia Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon, Virginia) general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii
·       1783 - A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de fraţii Montgolfier, având la bord trei pasageri: o raţă, un cocoş şi o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând că şi alte vietăţi decât păsările pot suporta înălţimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înălţat la 5.06.1783.
·       1812: Trupele conduse de imparatul francezilor Napoleon Bonaparte încep retragerea din Moscova.
·       1813: Armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte a fost înfrântă de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei și Suediei în Bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia NațiunilorBătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Națiunilor, a fost cea mai mare confruntare militară din Războaiele Napoleoniene, opunând o armată a celei de-a șasea coaliții unei armate conduse de Napoleon I. Armata Coaliției era formată din prusaci, austrieci, ruși, suedezi și, începând cu 18 octombrie, din saxoni, care, deși inițial aliați ai francezilor, au întors armele; armata franco-aliată era formată din francezi, polonezi, italieni (atât din Regatul Italiei cât și din Regatul Neapolelui). Cele trei zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a Coaliției, Napoleon văzându-se obligat să se retragă în Franța. Pe lângă cei aproape 70,000 de morți, răniți, dispăruți și prizonieri, francezii l-au pierdut și pe prințul polonez Poniatowski, Mareșal al Franței. Coaliția a pierdut la rândul său un număr mare de oameni, dar victoria sa a fost incontestabilă.


·       1845: La Dresda avut loc premiera operei Tannhäuser, a compozitorului Richard Wagner.
·       1865: Inaugurarea oficială a liniei ferate București-Giurgiu, prima din România; Filaret devine prima gară a Bucureștilor. Gara Filaret a fost prima gară din București, deschisă în 19 octombrie/31 octombrie 1869 cu ocazia inaugurării primei linii de cale ferată din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, București-Giurgiu. Construcția, realizată precum un careu, este formată dintr-un parter și un etaj, marginile clădirii închizându-se spre șine pentru a forma o hală în care intrau cele 3 linii de cale ferată. Hala peronului este marcată printr-un fronton triunghiular peste linia acoperișului corpului principal. Acoperișul halei este ridicat pe o structură metalică, așezată pe zidurile paralele ale construcției, decorate cu arce în plin cintru. Accesul la peronul acoperit, sprijinit pe console metalice, se făcea prin fațada principală, prin intrări amplasate în capătul celor două pervazuri ale clădirii. După ce în 13 decembrie/25 decembrie 1872, Gara București Nord este legată la linia căii ferate, gara Filaret își pierde din însemnătate. În 1960 gara este dezafectată și este transformată în autobază, deși inițial s-a propus amenajarea unui muzeu. În prezent în clădirea gării funcționează autogara Filaret. Clădirea este declarată monument istoric.


·       1895 - Inaugurarea podului de la Cernavodă care, la acea dată, era cel mai mare complex de poduri din Europa şi al treilea ca lungime din lume; a fost proiectat şi construit, începând cu anul 1880, de către inginerul Anghel Saligny.





·       1904 - A apărut, la Bucureşti, săptămânalul satiric «Furnica”; apare, cu întreruperi, până în 1930.
·       1912: Italia ia în posesie de la Imperiul otoman in Libia, Tripolitania.
·       1919 - A fost înfiinţată Opera Română din Cluj; spectacolul inaugural a avut loc la 25.05.1920 cu opera “Aida” de G. Verdi; clădirea Operei din Cluj face parte din patrimoniul cultural naţional, fiind declarată clădire monument istoric şi de artă.


·       1933: Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin (1936) anunță că baschetul va fi admis printre competitiile sportive olimpice.
·       1933: Germania se retrage din Liga Naţiunilor.
·       1934: URSS a devenit membru al Ligii Naţiunilor.
·       1935: Liga Naţiunilor instituie sancţiuni economice asupra Italiei fasciste care a invadat Etiopia.
·       1941: La Moscova este instituita starea de asediu ca urmare a atacului militar german împotriva Uniunii Sovietice.
·       1943: Cercetatorii de la Universitatea de stat Rutgers din New Jersey, SUA, descopera streptomicina, primul antibiotic remediu pentru tuberculoza.
·       1944: Trupele germane ocupă orașul Belgrad.
·       1944: Trupele SUA debarca in Filipine.
·       1950: Armata comunista chineza invadeaza Tibetul, preluand controlul asupra oraşului din Qamdo .
·       1950: Republica Populară Chineză intervine in războiul din Coreea trimitand mii de soldati in lupta impotriva fortelor S.U.A si ale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
·       1956: URSS si Japonia semneaza o declaratie comuna care pune capat oficial starii de razboi intre cele doua tari, care exista de facto dupa august 1945.
·       1960: SUA au instituit embargoul comercial împotriva Cubei.
·       1967: Ministrul Afacerilor Externe al României socialiste, Corneliu Mănescu, a fost ales preşedinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Adunării Generale a ONU; a fost pentru prima dată când un reprezentant al unei ţări socialiste era ales în această funcţie; (d. 26.06.2000).

·       1972: Scriitorul german Heinrich Böll primește Premiul Nobel pentru Literatură.
·       1988: Izbucnește criza politică din Iugoslavia, care marchează începutul procesului de dezintegrare a fostei federații iugoslave.
·       1993: Benazir Bhutto devine prim-ministrul Pakistanului.
·       1994 - Semnarea Tratatului de prietenie, bună vecinătate şi cooperare între România şi Turcia, cu ocazia vizitei preşedintelui Republicii Turcia, Turgut Özal, în ţara noastră.
·       2001: Parlamentul României a adoptat hotărârea de participare a ţării, ca aliat al NATO, la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin mijloace militare, dacă va exista o cerere în acest sens, ca urmare a atacului de la 11 septembrie 2001.
·       2003: Maica Tereza este beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfânta Tereza de Calcutta, născută Anjezë Gonxhe Bojaxhiu și cunoscută ca Maica Tereza, (n. 26 august 1910, Üsküp, Imperiul Otoman – d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Caritățiiîn Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003. La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
·       2005: Se deschide la Bagdad procesul intentat fostului dictator Saddam Hussein si altor lideri irakieni pentru crime împotriva umanităţii. Sadam Husein (n. 28 aprilie 1937, satul Al-Awja, Irak; d. 30 decembrie 2006, Bagdad), președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003. Impreună cu șapte dintre membrii regimului său, va fi judecat de Tribunalul Special Irakian (TSI), pentru rolul jucat în masacrul din 1982 din satul Dujail, situat la nord de capitala irakiană, condamnat la moarte si executat prin spanzuratoare.



Nașteri

·       1433: S-a născut umanistul italian Marsilio Ficino, întemeietorul Academiei platoniciene, primul traducător al operei lui Platon în limba latină; (m. 1 octombrie 1499). Marsilio Ficino (n. 19 octombrie 1433 — d.1 octombrie 1499, Careggi), unul dintre cei mai influenți filosofi umaniști ai Renașterii italiene, întemeietorul faimoasei Academii platoniciene, primul traducător al operei lui Platon în limba latină.
* * 1658: Adolf Frederick al II-lea (19 octombrie 1658 – 12 mai 1708), Duce de Mecklenburg, a fost primul Duce de Mecklenburg-Strelitz și a domnit din 1701 până la moartea sa. Mecklenburg-Strelitz a fost parte a Sfântului Imperiu Roman.
Adolf Frederick al II-lea a fost fiul cel mic al lui Adolf Frederick I, Duce de Mecklenburg-Schwerin și a celei de-a doua soții, Maria Katharina de Brunswick-Dannenberg.[1] A văzut lumina zilei la opt luni după moartea tatălui său.
În 1695, ramura Mecklenburg-Güstrow a Casei de Mecklenburg s-a stins și nepotul lui Adolf Frederick, Friedrich Wilhelm, Duce de Mecklenburg-Schwerin, a pretins moștenirea, o mișcare la care Adolf Frederick s-a opus.[2]
Disputa a luat sfârșit în 1701, când Adolf Frederick a ajuns la o înțelegere cu nepotul său iar Ducele Friedrich Wilhelm a moștenit principatul Ratzeburg și Ducatul de Mecklenburg-Strelitz.[3].
În urma decesul său, Adolf Frederick a fost succedat ca Duce de fiul său, Adolf Frederick al III-lea.
În 1684 Adolf Frederick al II-lea s-a căsătorit cu Prințesa Maria de Mecklenburg-Güstrow (19 iulie 1659 - 16 ianuarie 1701). Ei au avut cinci copii:[1]
La un an și jumătate după decesul primei soții, la 20 iunie 1702, Adolf Frederick al II-lea s-a recăsătorit cu Prințesa Johanna de Saxa-Gotha (1 octombrie 1680 – 9 iulie 1704), o fiică a lui Frederick I, Duce de Saxa-Gotha-Altenburg și a Magdalena Sybille de Saxa-Weissenfels. Cuplul nu a avut copii[1] și Prințesa Johanna a murit la trei ani după nuntă.
La 10 iunie 1705, la Neustrelitz, Adolf Frederick al II-lea s-a căsătorit pentru a treia oară cu Prințesa Christiane Emilie de Schwarzburg-Sondershausen (13 martie 1681 - 1 noiembrie 1751), o fiică a lui Christian Wilhelm I, Prinț de Schwarzburg-Sondershausen și a contesei Antonie Sybille de Barby-Mühlingen (1641–1684). Cuplul a avut doi copii:[1]
Prin nepoata sa Charlotte, Adolf Frederick este strămoșul tuturor monarhilor britanici începând cu George al IV-lea, care a accedat la tronul Regatului Unit în 1820.
Adolf Frederick II
Duce de Mecklenburg-Strelitz
Adolf Frederick II, Duke of Mecklenburg-Strelitz.jpg

PărințiAdolf Frederick I
Marie Katharina of Brunswick-Dannenberg[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAnna Maria de Mecklenburg-Schwerin
Christian Louis I, Duke of Mecklenburg[*]
Friedrich
Johann Georg[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria de Mecklenburg-Güstrow
Johanna de Saxe-Gotha
Christiane Emilie de Schwarzburg-Sondershausen
CopiiAdolf Frederick al III-lea
Gustave Caroline de Mecklenburg-Strelitz
Carl I Ludwig Frederick Modificați la Wikidata
* 1726. Louise a Danemarcei (19 octombrie 1726 – 8 august 1756) a fost prințesă daneză, fiica regelui Christian al VI-lea al Danemarcei și a soției sale, Sophie Magdalene de Brandenburg-Kulmbach. În urma căsătoriei cu Ernest Frederic al III-lea, Duce de Saxa-Hildburghausen ea a devenit Ducesă de Saxa-Hildburghausen.
Miniatură a prințesei inspirată de un portret pictat în jurul timpului căsătoriei ei
Louise a fost descrisă de diplomații străini ca o persoană plină de viață, nu prea bine adaptată la curtea rigidă și religioasă a părinților ei. Relațiile dintre ea și părinți nu au fost bune din cauza personalității lor diferite. Ei îi displăceau obiceiurile stricte de la curte; tatăl ei s-a plâns de "natură ei rebelă" într-o scrisoare către prietenul său, contele Christian Günther Stolberg. Numele Louisei a fost implicat într-un delicat joc diplomatic, care a avut loc în ultimii ani ai domniei lui Christian al VI-lea.
Inițial atenția a fost îndreptată spre potențiala căsătorie cu fiul cel mic al regelui George al II-lea al Marii BritaniiDucele de Cumberland, dar acest plan a fost abandonat în urma încercării lui Christian al VI-lea de a transforma în regină a Suediei în timpul alegerii moștenitorului tronului sudez, care era vacant, în 1742-43, printr-un angajament cu Prințul Zweibrücken-Birkenfeld care a acționat în calitate de candidat al Franței sau prințul de Mecklenburg, care era, de asemenea, considerat ca o opțiune potrivită. Nici unul din aceste planuri nu s-a fructificat. Candidatul Holstein-Gottorp Adolf Frederic a fost ales rege în 1743 de către Parlamentul suedez (Riksdag).
În timpul domniei fratelui ei Frederic al V-lea, în 1749, Louise a avut o relație -și posibil un copil- cu un valet din nobila familie daneză Ahlefeldt, care a fost arestat și închis în fortăreața Munkholm. Mai târziu în acel an, ea a fost căsătorită în grabă cu Ernest Frederic al III-lea, Duce de Saxa-Hildburghausen. A primit o zestre mare pentru a grăbi nunta și a calma scandalul. Ei s-au căsătorit la Palatul Hirschholm, la nord de Copenhaga, la 1 octombrie 1749.
Ca ducesă de Saxa-Hildburghausen, ea a fost în fruntea unei curți cunoscută pentru eticheta oficială a acesteia, costurile mari și multe petreceri. A fost descrisă ca fiind mândră și "cheltuitoare", îi plăceau balurile, mascaradele, vânătoarea și jocurile de noroc.
A murit la 8 august 1756 după nașterea unui singur copil care a murit după o lună: prințesa Frederica Sophie Juliane Caroline (5 decembrie 1755 - 10 ianuarie 1756).
Louise a Danemarcei
Portrait of Princess Louise, daughter of Christian VI.jpg
Portret de Johann Salomon Wahl, înainte de 1756

PărințiChristian al VI-lea al Danemarcei
Sofia Magdalena de Brandenburg-Kulmbach Modificați la Wikidata
Frați și suroriFrederic al V-lea al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuErnest Frederic al III-lea, Duce de Saxa-Hildburghausen
CopiiPrințesa Fredericka Sophie
·       1730 - S-a născut Augustin Pajou, sculptorul oficial francez al lui Ludovic al XVI-lea (m.08.05.1809).
·       1820 (19/31 octombrie): S-a născut pictorul Gheorghe Tattarescu, pionier al neoclasicismului în pictura românească şi întemeietor, alături de Theodor Aman, al învăţământului artistic românesc; (m. 1894) – 195 de ani. NOTĂ: Unele surse dau ca an al naşterii 1818.

·       1825 - S-a născut Ştefan Dimitrie Grecianu, istoric, membru de onoare al Academiei Române (m.01.08.1908).

·       1847: S-a născut Daniil I. Barcianu-Popovici, biolog şi botanist,  primul cercetător român de biologie experimentală (a publicat remarcabile lucrări de anatomie şi embriologie vegetală); (m. 1903).
* 1855: Prințesa Pauline Emma Auguste Hermine de Waldeck și Pyrmont[1][2] (germană Pauline Emma Auguste Hermine Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont19 octombrie 1855 – 3 iulie 1925)[1][2] a fost membră a Casei de Waldeck și Pyrmont și Prințesă de Waldeck și Pyrmont prin naștere.[1][2] Prin căsătoria cu Alexis, Prinț de Bentheim și Steinfurt, Pauline a devenit membră a Casei princiare de Bentheim și Steinfurt și Prințesă consort de Bentheim și Steinfurt din 28 septembrie 1890 până la 21 ianuarie 1919.
Pauline s-a născut la Arolsen, în principatul de Waldeck și Pyrmont la 19 octombrie 1855 și a fost al doilea copil al Prințului George Victor de Waldeck și Pyrmont și a primei lui soții, Prințesa Elena de Nassau.[1][2] Pauline a fost sora mai mare a: Prințesei Marie, Prințesă Moștenitoare de WürttembergEmma, regină consort a a Țărilor de JosHelena, Ducesă de AlbanyFriedrich, Prinț de Waldeck și Pyrmont și a Elisabetei, Prințesă de rbach-Schönberg.[1][2]
La 7 mai 1881, la Arolsen, Pauline s-a căsătorit cu Alexis, Prinț Moștenitor de Bentheim și Steinfurt, al patrulea copil și fiul cel mare al lui Ludwig Wilhelm, Prinț de Bentheim și Steinfurt și a soției acestuia, Bertha de Hesse-Philippsthal-Barchfeld.[1][2] Pauline și Alexis au avut opt copii:[1][2]
  • Prințul Eberwyn de Bentheim și Steinfurt (10 aprilie 1882 – 31 iulie 1949)[1][2]; s-a căsătorit în 1906 cu Pauline Langenfeld (1884–1970); în 1918 s-a căsătorit cu Ellen Bischoff-Korthaus (1894–1936) și în 1920 s-a căsătoriy pentru a treia oară cu Anne-Louise Husser (1891–1951)
  • Viktor Adolf, Prinț de Bentheim și Steinfurt (18 iulie 1883 – 4 iunie 1961)[1][2]; s-a căsătorit în 1920 cu Prințesa Stephanie de Schaumburg-Lippe (1899–1925); în 1931 s-a căsătorit cu Prințesa Rosa Helene de Solms-Hohensolms-Lich (1901–1963)
  • Prințul Karl Georg de Bentheim și Steinfurt (10 decembrie 1884 – 14 februarie 1951)[1][2]; s-a căsătorit în 1914 cu Prințesa Margarete de Schönaich-Carolath (1888–1980)
  • Prințesa Elisabeta de Bentheim și Steinfurt (12 iulie 1886 – 8 mai 1959)[1][2]
  • Prințesa Viktoria de Bentheim și Steinfurt (18 august 1887 – 30 ianuarie 1961)[1][2]
  • Prințesa Emma de Bentheim și Steinfurt (19 februarie 1889 – 25 aprilie 1905)[1][2]
  • Prințul Alexis Rainer de Bentheim și Steinfurt (16 decembrie 1891 – 30 iunie 1923)[1][2]
  • Prințul Friedrich de Bentheim și Steinfurt (27 mai 1894 – 17 mai 1981)[1][2]; s-a căsătorit în 1934 cu Louise von Gülich (1893-1949)
Prințesa Pauline de Waldeck și Pyrmont
Prințesă de Bentheim și Steinfurt
Pauline av Waldeck och Pyrmont.jpg

PărințiGeorge Victor, Prinț de Waldeck și Pyrmont
Prințesa Elena de Nassau Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Wolrad of Waldeck and Pyrmont[*]
Friedrich, Prinț de Waldeck și Pyrmont
Princess Elisabeth of Waldeck and Pyrmont[*]
Emma de Waldeck și Pyrmont
Prințesa Helena de Waldeck și Pyrmont
Prințesa Marie de Waldeck și Pyrmont Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAlexis, Prinț de Bentheim și Steinfurt
CopiiPrințul Eberwyn
Viktor Adolf, Prinț de Bentheim și Steinfurt
Prințul Karl Georg
Prințesa Elisabeta
Prințesa Viktoria
Prințesa Emma
Prințul Alexis Rainer
Prințul Friedrich
* 1862. Pierre-Thiébaut-Charles-Maurice Janin (n. ,[1] Paris, Franța[2] – d. ,[1] Paris, Franța)[3] a fost un general francez care a condus Misiunea Militară Franceză din Rusia în timpul Primului Război Mondial[4] și al Războiului Civil Rus. A fost, de asemenea, comandantul-șef al Legiunii cehoslovace din Rusia și comandantul-șef al trupelor aliate de pe teritoriul rus.[3]
Component al mai multor delegații oficiale trimise în Rusia, fost una dintre autoritățile de prestigiu ale Franței în ceea ce privește afacerile militare rusești și o figură proeminentă – dar în mare parte cu un rol destul de puțin eficient, în contextul intervenției aliaților în Războiul Civil din Rusia.[4] Numele său însă, a devenit în acest context strâns asociat cu lupta cehoslovacilor pentru autonomie.[5]
În ochii unora dintre istorici, poartă pe umeri responsabilitatea pentru executarea amiralului Alexandr Kolceak.[6] Această chestiune însă – conform lui Winston Churchill, trebuie interpretată prin prisma tuturor dificultăților poziției deținute de Janin, ofițer care în realitate nu ar fi avut nici o posibilitate de a alege ce să facă în respectivul context
Maurice Janin
Генерал Жанен.JPG
·       1862: S-a nascut inventatorul francez, Auguste Lumiere care, alaturi de fratele sau Louis, este consideraț inventator al primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematograficăi; (d. 10.04.1954). August Lumière (n. 19 octombrie 1862 – d. 10 aprilie 1954), impreuna cu fratele sau Louis Lumière, sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică. Primul aparat „cinematograf” al fraților Lumière era folosit atât la filmare, cât și la proiecție prin adaptarea unei surse de lumină.
* 1868: Simion Mehedinți (n. 16 octombrie 1868Soveja - d. 14 decembrie 1962București) a fost un academician, geograf și geopolitician român. Spirit filozofic, format la școala lui Titu Maiorescu, a desfășurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor și cu deosebire al tineretului, prin scrierile și numeroasele sale conferințe ținute în fața studențimii române din centrele universitare ale țării. Simion Mehedinți a fost un adept al ideilor naționaliste și legionare numai în ceea ce privește educația și cultul muncii.
Și-a făcut studiile la București, apoi în Franța și Germania. A fost profesor la Universitatea din București, la prima catedră de geografie din România. Academician - a fost membru titular al Academiei Române din anul 1915. A fost director al revistei Convorbiri literare.
A avut un rol important în dezvoltarea gândirii geografice și geopolitice în România. S-a preocupat de stabilirea obiectului și conținutului geografiei, de precizarea locului ei în sistemul științelor, de determinarea legilor și categoriilor geografice și a metodelor de cercetare în geografie și geopolitică.
A elaborat un sistem propriu de gândire geografică, concretizat în lucrarea sa fundamentală Terra - introducere în geografia ca știință (2 vol., 1931). Între 1940 și 1944 a colaborat cu revista Geopolitică și geoistorie. „Analizând metoda originală pe care Simion Mehedinți tocmai o „brevetase”, în premieră pe Glob - metoda geografică -, ajungem la câteva concluzii preliminare:
  • funcția face organul cu o anumită formă, impusă de necesitatea funcției de a răspunde la solicitarea evolutivă;
  • drept urmare, nu se poate înțelege un fenomen care se petrece la suprafața scoarței terestre fără a înțelege forma sa spațială (cât se desfășoară în suprafață, raportat la scară planetară) - dinamica în spațiu;
  • pentru a nu greși, trebuie urmărită evoluția formei spațiale a fenomenului respectiv și în adâncimea sa istorică (raportat, de asemenea, la scară planetară) - dinamica în timp.”[2]
Numit la 17 mai 1900 profesor la Facultatea de Litere din București, la prima catedră de geografie înființată în România, Simion Mehedinți a format în această calitate generațiile de mari geografi ai țării în frunte cu George VâlsanConstantin BrătescuVintilă Mihăilescu, Mihail D. David și alții.
A fost profesor la Școala Superioară de Război între 1919-1939, unde preda Geografia generală (...), fiind menționat în lucrarea Istoricul Școalei Superioare de Război 1889-1939, publicată cu ocazia serbării a 50 de ani de la înființarea acesteia.[3]
A colaborat la numeroase ziare și reviste (mai ales Convorbiri literare pe care a condus-o mulți ani): "Cuvântul Studențesc", "Duminica poporului", "Lamura", precum și la cele de specialitate, cu multe studii de geografie, metodologie geografică și mai ales antropogeografie: "Analele Academiei Române", "Buletinul Societății Române de Geografie", "Analele Dobrogei", "Natura", "Anuarul de Geografie și Antropogeografie", "Volkermagasin" (Germania) și multe altele.
Marginalizat după instaurarea comunismului (cea mai mare parte a studiilor sale fiind interzise de noua orânduire politică), s-a stins din viață în anul 1962.
Opere - selectiv:
  • Die Kartographische Induktion (teza). Leipzig, 1900
  • Etrogeneitatea celor patru sfere. București, 1900
  • Problemele geografiei contemporane ca știință despre Cosmos. București, 1900
  • Introducere în studiul geografiei. București, 1904
  • Die rumänische Steppe. Leipzig, 1904
  • Către noua generație. București, 1912
  • Poporul. București, 1913
  • Primăvara literară, București, 1914
  • Omul politic. București, 1915
  • Școala poporului, București, 1918
  • Legea Eforiilor, București, 1918
  • Însușirile omului de Stat, București, 1919
  • Altă creștere: Școala muncii, București, 1919
  • Caracterizarea etnografică a unui popor prin munca și uneltele sale (Discurs de recepție la Academia Română), București, 1920
  • Vechimea poporului româan și legătura cu elementele alogene, București, 1924
  • Titu Maiorescu, București, 1925
  • Școala română și capitalul biologic al poporului român, Biblioteca eugenică și biopolitică a ASTREI, Cluj, 1927
  • Cadrul antropogeografic. Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul. Vol. I, 1918-1928, București
  • Terra (metodologie geografică). Operă de importanță științifică mondială, aclamată de specialiștii mondiali în domeniu. Bucuresti, 1930
  • Opere complete. „Fundația pentru Literatură și Artă”, București
  • Geografia României, București
  • Geografia României pentru clasa a III-a, București
  • Aproprie-te de Isus prin biserica noastră și prin alegerea educatorilor, București
  • Quelque observations sur l'evolution de la geographie en Roumanie. În "La vie scientifique en Roumanie", Academia Română, tomul IV: "Sciences pures" I, pag. 329-371. București, 1937
  • Geografie și geografi la începutul sec. XIX-lea, Editura "SOCEC", București, 144 pag.
  • Geografie și geografi la începutul sec. XX - Însemnări cu privire la desvoltarea științelor și a învățământului în România, Editura "SOCEC", București, 1938
  • Trilogia științei. Cercetător - erudit - savant. În "Memoriul Secției Istorice a Academiei". Tip. Monitorul Oficial, București, 1939, 110 pagini
  • Învățătorul și straja țării, Editura "CUGETAREA", București, 276 pagini
  • Ce este Transilvania? Biblioteca "Revistei Istorice Române", București, 1940. (Traducere în limba engleză: "What is Transylvania?" de Traian Golea, Editura "Romanian Historical Studies", Miami BeachFlorida Florida, 1986
Simion Mehedinți
Simion Mehedinţi.jpg
Geograful Simion Mehedinți
·       1881: S-a nascut baronul Ferenc Hatvany, pictor și renumit colecționar maghiar; (d.1958).
* 1882: Umberto Boccioni (n. 19 octombrie 1882Reggio Calabria - d. 16 august 1916Chievo) a fost un pictor și sculptor italian, teoretician și principal exponent al artei futuristice în Italia și unul din promotorii divizionismului.
Umberto Boccioni s-a născut la 19 octombrie 1882 la Reggio Calabria, localitate din sudul Italiei. Copilăria și-o trăiește în condiții grele, determinate de mutările dese dintr-o localitate în alta impuse de serviciul tatălui său, Raffaele Boccioni, funcționar inferior în administrația de stat. Curând după nașterea lui Umberto, familia se mută la Forlì, în vara anului 1885 se transferă la Genova, ulterior la Padova. În 1897, tatăl său primește un nou ordin de transfer la Catania, în Sicilia, unde Umberto frecventează Institutul Tehnic. Începe să colaboreze la unele ziare locale și scrie un roman, Pene dell'anima ("Suferințele sufletului"), datat 6 iulie 1900.
În 1901, Umberto pleacă la Roma, unde frecventează atelierul unui desenator de afișe și ia primele lecții de pictură. În această perioadă cunoaște pe Gino Severini; împreună își fac ucenicia în atelierul de la Porta Pinciana al pictorului divizionist Giacomo Balla. Datorită lui Balla, Umberto Boccioni descoperă impresionismul și tehnica divizionistă neoimpresionistă. Începând cu anul 1903, frecventează Scuola libera del Nudo, unde întâlnește pe Mario Sironi, și el elev al lui Giacomo Balla, de care îl va lega o trainică amiciție.
Din aprilie 1906, călătorește prin Europa: prima destinație este Parisul (aprilie-august 1906), cunoscând cu această ocazie operele lui Van GoghCézanne și Toulouse-Lautrec. Urmează Rusia, de unde se întoarce în luna noiembrie a aceluiași an. În aprilie 1907 se înscrie la Scuola libera del Nudo a Institutului de Belle Arti din Veneția. Rămâne doar câteva luni, apoi - spre sfârșitul anului - pleacă la Milano.
"Primul tablou care poate fi considerat ca o afirmație a simultaneității a fost Viziuni simultane - scrie Boccioni în anul 1914. Tabloul (1911) reprezintă, în esență, sinteza mai multor principii futuristice. Mai ales dinamismul este sugerat prin descompunerea și deformarea structurii spațiului, tensiunea artistică destabilizează construcția formelor care recreează orașul, absorbindu-le în haosul spectacolului străzii. Pictorul urmărește redarea vacarmului, luminilor, culorilor și formelor orașului în mișcare. Boccioni inserează în această compoziție un motiv iconografic tipic pentru futurism: deschizăturile ferestrelor care contribuie la sporirea intensității trăirilor senzoriale. Unghiurile ascuțite, formele concentrice, suprafețele tăiate ale pereților îi servesc pictorului la redarea propriei viziuni a orașului modern, al cărui caracter brutal și amețitor este evidențiat prin exploatarea specifică a perspectivei.
În anul 1913, Boccioni renunță la temele sale preferate până atunci (mulțimea, orașul, strada) și caută echivalentele plastice ale mișcării, luminii și obiectelor. În tabloul "Dinamismul unui ciclist" (1913), Boccioni efectuează o sinteză a mișcării bicicletei, prezintă persoana care pedalează și mediul în care se desfășoară acțiunea. În tabloul pictat se remarcă deja valori plastice exclusiv abstracte. Operă de o cromatică neobișnuită, înviorată de multitudinea de pete expresive și strălucitoare, ea este tributară din punct de vedere tehnic stilului pointilist. Tabloul reprezintă afirmația plastică a necesității redării mișcării continue și a refuzului fragmentizării relațiilor temporo-spațiale.
Umberto Boccioni
Umberto Boccioni1914.jpg

Umberto Boccioni: Autoportret, 1905 - Metropolitan Museum of Art, New York
* 1897: Henrieta Delavrancea - Gibory (n. 19 octombrie 1897[1] - d. 26 martie 1987[2]) a fost una dintre primele arhitecte din București. A fost fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea și soră a scriitoarei și pianistei Cella Delavrancea. Alături de Horia CreangăGeorge Matei Cantacuzino și Octav Doicescu, face parte din generația de arhitecți care a avut o contribuție importantă la formarea școlii de arhitectură modernă româneasc
PărințiBarbu Ștefănescu Delavrancea Modificați la Wikidata
Frați și suroriCella Delavrancea Modificați la Wikidata
Clădiri semnificative* Casa Eliza Brătianu
* Casa Ion Pillat
* Casa Canciov
* Casa Stelian Popescu
* Casa Cantuniari
* Casa Vilcovici
* Pavilionul de ceai al Palatului Regal (azi dispărut)
Pavilionul Grănicerilor
·       1897: S-a născut la Bucuresti, Jacques Byck, lingvist şi filolog român, de origine evreu. (d. 10 octombrie 1964, Bucuresti). A fost profesor universitar la Catedra de limba română a Universității din București. Împreună cu Alexandru Graur, a coordonat culegerea Studii de gramatică.
·       1899: S-a născut scriitorul Miguel Angel Asturias, un luptător împotriva influenţei exercitate de SUA în Guatemala. Miguel Ángel Asturias (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie1974, Madrid) cel mai important scriitor din Guatemala, creația sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967; este cunoscut pentru scrierile “Oameni de porumb” – 1949 şi “Maladrón” – 1969; (m. 9 iunie 1974).
Opera:

  • Arquitectura de la vida nueva (1928)
  • Leyendas de Guatemala („Legendele Guatemalei”) (1930)
  • Sonetos („Sonete”) (1936)
  • El señor Presidente („Domnul Președinte”) (1946)
  • Hombres de maíz („Oameni de porumb”) (1949)
  • „Trilogia bananieră”
    • Viento fuerte („Vînt puternic”) (1950)
    • El papa verde („Papa verde”) (1954)
    • Los ojos de los enterrados („Ochii îngropaților”) (1960)
  • Carta Aérea a mis amigos de América (1952)
  • Week-end en Guatemala („Weekend în Guatemala”) (1956)
  • El alhajadito (1961)
  • Mulata de tal („O oarecare mulatră”) (1963)
  • Rumania, su nueva imagen („România și noul său chip”) (1964)
  • Latinoamérica y otros ensayos („America Latină și alte eseuri”) (1968)
  • Malandrón (1969)
  • Viernes de Dolores (1972)
  • América, fábula de fábulas (1972)
  • Sociología guatemalteco (1977)
  • Tres de cuatro soles (1977)
Miguel Ángel Asturias
Miguel Angel Asturias, Nobel Prize of Literature 1967, at the UNESCO's studios.jpg
·       1908: S-a născut prozatorul şi istoricul român Dumitru Almaş, autor de romane istorice şi de biografii romanţate; („Fratii Buzesti”, „Oana”, „Necunoscuta de la Sucevita”). A iniţiat in 1967, şi a condus, ca redactor şef, revista „Magazin istoric” până în anul 1971; (d. 12.03.1995).
* 1909: Marguerite Catherine Perey (n. 19 octombrie 1909Villemomble – d. 13 mai 1975Louveciennes) a fost o fiziciană franceză. În 1939, Perey a descoperit franciul. A fost studentă a lui Marie Curie. A murit de cancer în 1975
Marguerite Perey
Marguerite Perey.jpg
·       1910: S-a nascut Subrahmanyan Chandrasekhar, astrofizician american de origine indiană, laureat al Premiului Nobel; (d. 1995).
* 1910: Paul Charles Jules Robert, numit de obicei Paul Robert (născut la 19 octombrie 1910, în Orléansville (departamentul AlgerAlgeria franceză), azi Chlef, în Algeria – decedat la 11 august 1980, la Mougins[4] (Alpes-MaritimesFranța) a fost un avocatlexicograf[5] și editor francez.
·       1911 - S-a născut scriitorul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1983 (romane “Împăratul muştelor”, “Cădere liberă”) (m.19.06.1993).
·       1911 - S-a născut George Cates, compozitor şi şef de orchestră americană.
* 1912: Nicolae Florea, sau Floria (n. 19 octombrie 1912Odesa - d. octombrie 1941Viazma), a fost un astronom sovietic, de origine românească după tată.
Tatăl său, Fiodor (Tudor) Florea, a fost profesor de latină la Odesa. Provenea din familia de viță moldovenească Florea din cartierul Moldoveanca al Odesei.
A început să practice astronomia ca amator independent, iar mai apoi a colaborat activ cu Observatorul astronomic popular din orașul Odesa. Domeniul predilect de interese - stelele variabile, cunoscute ca stele de tip Algol, sau cefeide, după denumirea constelației (Cefeus) în care au fost observate primele stele cu strălucire variabilă. A fost membru ULCT între anii 1926 și 1940. La 20 de ani devine cercetător științific al Observatorului astronomic de la Tașkent, iar la 23 de ani - cercetător științific superior și secretar științific la Institutul astronomic Șternberg din cadrul Universității Lomonosov din Moscova.
A fost membru al Colegiului de redacție și secretar al celei mai prestigioase reviste astronomice din URSS la acea vreme Astronomiceskii Jurnal. Domeniul de interese în afară de stelele variabile a mai inclus asteroizii, repartizarea materiei în planul galactic, Galaxia.
În 1941 s-a înscris voluntar în Armata roșie. A decedat în luna octombrie lângă orașul Viazma în luptele pentru apărarea Moscovei.
Este tatăl istoricului-slavist, membru-corespondent al Academiei de Științe din Rusia Boris Nicolaevici Florea.
·       1916: S-a nascut Endre Vészi, scriitor, poet și scenarist maghiar; (d.1987).
* 1916: Emil Grigorievici Gilels (Rusă: Эми́ль Григо́рьевич Ги́лельс; n. 19 octombrie 1916Odesa – m. 14 octombrie 1985Moscova) a fost un pianist rus evreu, născut în Ucraina, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea.
Emil Gilels
E.Gilels.jpg
* 1921: Gunnar Nordahl (n. 19 octombrie 1921 - d. 15 septembrie 1995) a fost un fotbalist suedez care a jucat în principal pentru AC Milan.
·       1928: S-a nascut Andriana Fianu, personalitate a lumii literare româneşti, redactor erudit şi discret al revistei “România literară”, executor testamentar al lui Al. Rosetti; (d.28.06.2000).

·       1929: S-a născut violonistul, dirijorul şi compozitorul Dumitru Capoianu; a scris în egală măsură, chiar de la începutul carierei, muzică simfonică, de cameră, muzică de scenă, de film şi de revistă; a câştigat prestigioase premii pentru compoziţiile sale, inclusiv Palme d”Or la Cannes pentru filmul „Omuleţul” de Gopo, pentru care a compus muzica; (m. 2012).
* 1931: Manuel García Escobar (n. 19 octombrie 1931 - 24 octombrie 2013[2]), mai bine cunoscut ca Manolo Escobar, a fost un cântăreț spaniol de coplă andaluză și cântec spaniol. De asemenea, a lucrat ca actor în mai multe filme muzicale. Hit-urile sale includ El Porompompero, Mașina mea (1969), Miniskirt sau live Spania, și al compozitorului Belgian Leo Rozenstraten.
Manolo Escobar este al cincilea din cei zece copii de Antonio García și María de el Carmen Escobar, care Madrecita Maria del Carmen dedicat piesa. Tatăl său a plecat familie tradiție să se dedice ospitalitatea și cultura. Apoi ea a întâlnit un profesor pensionar Republican, care a oferit adăpost în schimbul adresându-se formarea de toți frații lui, inclusiv muzical. Manolo a început să joace lăută. El a jucat, de asemenea, pian în primii ani. Fratele lui Baldomero ridicat este șef al companiei, și împreună cu Salvador și Manolo a început să cânte la festivaluri și nunți sub numele de scenă "Copiii lui Antonio Garcia". Chiar și atunci, Manolo copil visat de a fi o cântăreață. În acești ani postbelici greu, Antonio García s-a întâlnit pe un profesor de școală, care au pierdut soția și fiul său în timpul războiului civil. Antonio a rămas în casa lui și a devenit tutorele de toate chiquilleria. Cel mai nou membru al familiei, Antonio Manzano, s-a dovedit, de asemenea, un profesor de muzică desăvârșit. Deci García frați, la cea mai mare la cel mai mic, au fost capabili să învețe muzică la domiciliu și de a organiza o rondalla. Cu 14 ani s-a mutat cu frații săi, la Barcelona, unde a lucrat ca ucenic de diverse meserii. El a început în show business între Badalona (Barcelona) și Barcelona Chinatown cu Manolo Escobar group și chitarele lor, care au fost, de asemenea, frații lui Salvador și Baldomero. Mai târziu, și cu succes a grupului, este adăugarea la ei un alt de frații lui, Juan Gabriel. Juan Gabriel și Maria José, un alt de frații García Escobar, scrisă la scurt timp după melodii pentru grup interpret
Manolo Escobar
Manolo Escobar y Rafa Bueso (cropped).jpg
* 1931: David John Moore Cornwell (născut la 19 octombrie 1931), pseudonim literar, John le Carré /lə ˈkɑrˌ/ , este un autor britanic de romane de spionaj.
În deceniile 1950 și 1960, când Cornwell a lucrat pentru Serviciul Secret și Secret Intelligence Service al Regatului Unit, a început să scrie romane de spionaj sub numele său literar, John le Carré. Cel de-al treilea roman al său, The Spy Who Came in from the Cold (1963, traducere aproximativă, Spionul care a venit din frig) a devenit un remarcabil succes internațional, rămânând până în prezent una din lucrările sale cele mai bune. Datorită acestui roman, care l-a făcut independent financiar, Cornwell a părăsit munca de culegere de informații și MI6 pentru a deveni scriitor profesionist.
Le Carré s-a „specializat” în diverse lucrări de spionaj, deși a abordat și alte genuri. În anul 2008, revista The Times l-a plasat pe le Carré ca cel de-al 22-lea scriitor pe lista de celor 50 cei mai mari scriitori britanici de după 1945. [1] În 2011, britanicul a fost recompensat cu Medalia Goethe, o medalie oficială a Republicii Federale Germania și un premiu anual oferit de Institutul Goethe, o organizație non-profit din München, dedicată promovării limbii și culturii germane.
Romane:
John le Carré
John le Carre.jpg
John le Carré în Hamburg, în 2008

Frați și suroriCharlotte Cornwell[*]
Rupert Cornwell[*]  Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAlison Sharp (între 1954 – 1971)
Valerie Eustace (din 1972 – prezent)
Copii4 sons
·       1933: Adrian Petringenaru (n. 19 octombrie 1933București; d. 29 mai 1989București) a fost un regizor român.
În 1969 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” - secția Istoria și teoria artei. În 1983 a publicat la editura Meridiane volumul Imagine și simbol la Brâncuși.

Ca regizor de filme artistice

Ca regizor de filme de animație

Ca regizor de documentare

·       1934 - S-a născut Dave Guard, vocalist şi chitarist american (Kingston Trio).
* 1937: Teresa Barbara Ciepły (născută Wieczorek, 19 octombrie 1937 - 8 martie 2006) a fost o atletă poloneză în probele de sprint (plat și garduri), de sărituri (la înălțime și la lungime), precum și la proba de pentatlon.
·       1940 - S-a născut Larry Chance (Larry Figueiredo), vocalist american (Earls).
·       1940 - S-a născut Keith McCormack, chitarist şi vocalist american (String-A-Longs).
·       1942: S-a nascut Peter Medgyessy, politician, fost premier al Ungariei. Nascut la Budapesta, într-o familie originara din Transilvania, Medgyessy nu avea decît cinci ani când tatal sau a fost numit consilier la Ambasada Ungariei la Bucuresti.
* 1942: James Beeland „Jim” Rogers Jr. (n. 19 octombrie 1942BaltimoreMarylandStatele Unite ale Americii) este un om de afaceriinvestitor și scriitor american.
Jim Rogers a avut prima slujbă la vârsta de cinci ani, strângând sticlele goale de pe stadioane, după meciurile de baseball. La terminarea lice­ului a obținut o bursă la Yale, unde a fost cârmaci al echipei de canotaj. Ulterior, a urmat cursurile Colegiului Balliol din Oxford și a început să lucreze pe Wall Street. Este co-fondator al Quantum Fund, în partene­riat cu George Soros, dar ulterior vederile celor doi nu au mai coincis și au decis să-și separe drumurile.
În următorii zece ani, Rogers a făcut avere și și-a consolidat repu­tația de investitor. La 37 de ani a decis să renunțe la serviciul de zi cu zi, dar a continuat să fie deosebit de activ. Pe lângă administrarea pro­priului portofoliu, a fost profesor de finanțe la Școala de Afaceri a Universității Columbia și a făcut o călătorie în jurul lumii, pe motoci­cletă, parcurgând peste 160 000 de kilometri, pe șase continente, și intrând, cu această expediție, în Cartea Recordurilor. Această călă­torie a făcut obiectul primei sale cărți, Investment Biker (Motociclistul investitor). Au urmat alte titluri de succes: Hot Commodities (Mărfuri la mare căutare), Adventure Capitalist (Capitalistul aventurier), A Bull in China (Un taur în China), A Gift to My Children (Un dar pentru copiii mei). În perioada 1999–2002 a întreprins o a doua călătorie de amploare (Aventura Mileniului), de data aceasta cu mașina, împreună cu soția sa, Paige. Au străbătut 245 000 de kilometri, în 16 țări, ceea ce i-a adus lui Rogers un nou record Guiness. În 2007, Jim Rogers și-a vândut reședin­ța din New York și s-a mutat, cu soția și cele două fiice, în Singapore, atât pentru că piețele asiatice oferă posibilități de investiții mai bune, cât și pentru că și-a dorit ca fetele sale să vorbească fluent chineza mandarină. În prezent, mărturisește că nu ar mai trăi niciodată la New York. 
De-a lungul timpului a acuzat de nenumărate ori autoritățile de proasta gestiune a economiei și a avertizat cu privire la pericolele care planează asupra piețelor financiare.
Jim Rogers a fost căsătorit de trei ori. Prima dată în 1966, cu Lois Biener, divorțând după trei ani. În 1974 s-a căsătorit cu Jennifer Stolnick, de care a divorțat în 1977. Cea de-a treia soție este Paige Parker. Este tatăl a două fete.
James Beeland Rogers Jr.
Jim-rogers-madrid-160610.jpg
* 1943: Ion Solcanu (n. 19 octombrie 1943Bogdăneștijudețul Suceava) este un istoric român, specialist în arta medievală și un fost senator PSD de județul Iași în toate legislaturile în perioada 1990-2008.
·       1945 - S-a născut Keith Reid, textier britanic (Procol Harum).
* 1945: Angus Stewart Deaton (n. 19 octombrie 1945 în EdinburghScoția) este un cunoscut microeconomist, profesor la Universitatea Princeton. În 2015 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Științe Economice „pentru analiza sa privitoare la consum, sărăcie și bunăstare”
Angus Deaton
Angus Deaton 0244.jpg
·       1945 - S-a născut Jeannie C. Riley (Jeanne Carolyn Stephenson), cântăreaţă country americană.
* 1945. John Lithgow (n. , Rochester, New YorkSUA) este un actor american, muzician, cântăreț și autor. Lithgow a primit numeroase premii, inculsiv două Tony Award, cinci Emmy Award, două Golden Globe Awards, două Screen Actors Guild Awards și un American Comedy Award, patru Drama Desk Awards și o nominalizare la două Academy Awards și patru Grammy Awards. Lithgow are o stea pe Hollywood Walk of Fame și a fost adăugat la American Theater Hall of Fame.
John Lithgow
John Lithgow 8 by David Shankbone.jpg
* 1947: Ilie Gâtan (n. 19 octombrie 1947, Apele Vii, județul Dolj) este un fost senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Olt pe listele partidului FSN precum și deputat în legislatura 1992-1996, ales pe listele PDSR. În cadrul activității sale parlamentare în legislatura 1990-1992, Ilie Gâtan a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Populară Chineză, Australia, Republica Italiană și Republica Franceză-Senat.
În noiembrie 1995, Ilie Gâtan a devenit deputat independent. Ilie Gâtan a înregistrat o singură luare de cuvânt în Senat.
Ilie Gâtan a absolvit Facultatea de Științe Economice din Craiova și Facultatea de Drept de la Universitatea din București.
* 1947: Eugenia Ostapciuc (în rusă Евгения Владимировна Остапчук; n. 19 octombrie 1947Fîntînițaraionul Drochia) este o politiciană din Republica Moldova, fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova între anii 2001 și 2005. După alegerile parlamentare din martie 2005 a fost aleasă președinte al grupului parlamentar al comuniștilor. A fost membru PCUS.
·       1947 - S-a născut Wilbert Hart, vocalist american (Delfonics, Four Gents).
* 1948: Valeriu Jereghi (în rusă Валерий Исаевич Жереги; n. 19 octombrie 1948StrășeniRSS MoldoveneascăURSS, actualmente în Republica Moldova) este un regizor de film și scenarist moldovean, actual Director al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.
Valeriu Jereghi s-a născut la data de 19 octombrie 1948, în orașul Strășeni din RSS Moldovenească (pe atunci în URSS, actualmente în Republica Moldova). Membru ULCT (1965-1978). A studiat la Facultatea de regie teatru dramatic a Institutului de Arte din Chișinău (1967-1970), la clasa lui Gh.I.Revo și, în paralel, la Facultatea de Regie a Institutului Unional de Cinematografie - VGIK (1969-1975), la clasa regizorului A.Zguridi.
Începând din anul 1975, după absolvirea VGIK, a fost angajat ca regizor la studioul cinematografic „Moldova-film”. A colaborat cu studiouri din IugoslaviaRomâniaAustriaUngariaGermaniaFranța și Rusia. Din anul 1978 este membru al Uniunii Cineaștilor.
În anul 1990 a plecat la Moscova. Revine în Moldova în 2006 și fondează compania de film «PRIM-PLAN STUDIO» și «Agenția de Actori Valeriu Jereghi». A regizat și produs spectacolul cu elemente de film montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău În piele de șarpe de T.Williams, după piesa „Orfeu în infern” (2007).
Este autorul cărților Nuvele cinematografice ([1]) și „Amore e guerra (moartea necunoscută a unui soldat italian)”; publică în revistele «Nistru», «Codrii», «Tinerimea Moldovei», «Ecranul și scena», «Arta cinematografiei», «Scenarii de filme»
  • Tatăl: Isai Jereghi - profesor de limba și literatura moldovenească (româna cu alfabet rusesc) și membru fondator al școlii moldovenești în Strășeni
  • Mama: Jereghi Dorina (născută Severin) - interpretă de muzică populară
  • Sora: Galina Jereghi (Lungu) - jurnalist
Copii
  • Jereghi Margarita (n. 1979) - biolog, genetician
  • Jereghi Cristian (n. 1990)- student VGIK.
  • Jereghi Emilia (n. 2009)
Valeriu Jereghi
Валериу Жереги 1.jpg
·       1948 - S-a născut Peter Solley, clăpar britanic (Snafu).
·       1948 - S-a născut Daniel Woodgate, baterist britanic (Madness).
* 1950: Charles, Prinț Napoléon (Charles Marie Jérôme Victor Napoléon; n. 19 octombrie 1950) este politician francez, și recunoscut de unii bonapartiști ca șef al Casei Imperiale a Franței și moștenitor de drept a împăratului Napoléon I, sub numele de Napoléon al VII-lea. Alți bonapartiști îl consideră pe fiul său, Jean Christophe, a fi actualul șef al casei și moștenitor.
Charles este fiul lui Louis, Prinț Napoléon (1914–1997), și deci stră-strănepot pe linie masculină a lui Jérôme Bonaparte, rege al Westphalia, fratele mai mic al lui Napoleon. Cum liniile masculine ale urmașilor legitimi atât ai lui Napoleon I cât și ai lui Napoleon al III-lea s-au stins, descendenții lui Jérôme reprezintă Casa Imperială Bonapartes.
Mama lui Charles este Alix de Foresta (n. 1926), fiica lui Albéric, conte de Foresta. În mod ironic, familia Foresta s-a remarcat în timpul restaurării franceze ca niște curteni loaiali Casei de Bourbon, și în mod particular lui Henri, conte de Chambord.[1]
Charles s-a născut la Boulogne-Billancourt, Franța și are o soră geamănă, Prințesa Cathérine. A fost botezat de arhiepiscopul Angelo Roncalli (mai târziu Papa Ioan al XXIII-lea).[2] Charles mai are doi frați mai mici, Prințesa Laure (n. 1952) și Prințul Jérôme (n. 1957). Surorile lui sunt căsătorite iar fratele său este celibatar.
Și-a luat doctoratul în Economie la Sorbona. A scris referate și cărți, inclusiv Histoire des Transports UrbainsBonaparte et PaoliLes Bonaparte, des esprits rebelles și Pour une nouvelle République. Are apariții publice frecvente în sprijinul credințelor și a candidaților politici.
Charles a lucrat ca bancher, planificator financiar, dezvoltator imobiliar și ca profesor invitat la Institutul American pentru politică externă.
La 19 decembrie 1978, Charles s-a căsătorit cu verișoara sa îndepărtată, Prințesa Béatrice a celor Două Sicilii, fiica Prințului Ferdinand, Duce de Castro, pretendent la tronul celor Două Sicilii. Deși ambele familii sunt romano catolice, cuplul a refuzat o căsătorie religioasă și s-au căsătorit numai civil la Paris.
Charles și Béatrice au doi copii:
  • Prințesa Caroline Marie-Constance Napoléon (n. 24 octombrie 1980) căsătorită la 19 septembrie 2009 în Italia cu Eric Alain Marie Quérénet-Onfroy de Bréville (n. 20 iunie 1971), fiul lui François Quérénet-Onfroy de Bréville și a soției acestuia, Christiane Vincent de Vaugelas[3]; împreună au doi copii
    • Elvire Quérénet-Onfroy de Breville (n. 2010)
    • Augustin Quérénet-Onfroy de Breville (n. 2013).[4]
  • Jean-Christophe, Prinț Napoléon (n. 11 iulie 1986)
Charles și Béatrice au divorțat la 2 mai 1989.
La 28 septembrie 1996, Charles s-a recăsătorit cu Jeanne-Françoise Valliccioni (n. 26 martie 1958). Anterior ea a fost căsătorită cu Erik Langrais de care a divorțat în 1990. Când Charles și Jeanne-Françoise s-au căsătorit, ei aveau deja o fiică:
  • Sophie Cathérine Napoléon Bonaparte (n. 18 aprilie 1992, Paris).[5]
În 1998 cuplul a adoptat o fată de origine vietnameză:
  • Anh Napoléon Bonaparte (n. 22 aprilie 1998, Ho Și Min)
Deși oficial a fost recunoscut drept moștenitor al pretențiilor bonapartiștilor în timpul vieții tatălui său, când testamentul tatălui său a fost făcut public la 2 decembrie 1997 (la șapte luni după deces), el a declarat că Prințul Charles a fost eliminat din linia dinastică în favoarea singurului său fiu, Prințul Jean-Christophe Napoléon, pe atunci în vârstă de 11 ani.
În 2000, Charles a participat la alegerile ca primar al Ajaccio, capitala regiunii Corsica. Ulterior, el a servit ca membru al Consiliului orașului iar în 2004 a deținut postul de viceprimar al orașului.
La începutul anului 2008, Charles a anunțat planurile sale pentru alegerile din martie 2008 ca primar al orașului Nemours. A fost învins în alegeri de Valérie Lacroute.
PărințiLouis, Prinț Napoléon
Alix, Princess Napoleon[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Jérôme Napoléon[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Béatrice a celor Două Sicilii
Jeanne-Françoise Valliccioni
CopiiPrințesa Caroline
Prințul Jean-Christophe
Sophie Cathérine
Anh (adoptat)
* 1951: Anatol Țăranu (n. 19 octombrie 1951) este un istoric, comentator politic și politician din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
Anatol Țăranu
Anatol Țăranu (2014-10-16).png
* 1954: Samuel Sam Allardyce (n. Dudley, Marea Britanie pe 19 octombrie 1954) este un fost jucător de fotbal și antrenor englez. In prezent, conduce Crystal Palace din Premier League.
* 1958: Hiromi Hara (n. 19 octombrie 1958) este un fost fotbalist japonez.
* 1960: Laurențiu Florian Coca (n. 19 octombrie 1960) este un senator român, ales în 2012.
* 1960: Takeshi Koshida (n. 19 octombrie 1960) este un fost fotbalist japonez.
* 1962: Vasile Caciureac (n. 19 octombrie 1962, Sighetu Marmației) este un fost fotbalist român care a evoluat pe postul mijlocaș.
* 1962: Evander Holyfield (n. 19 octombrie 1962) este un fost boxer profesionist american. El este Campion mondial incontestabil (en) atât la categoria grea cât și la supergrea, câștigându-și porecla "The Real Deal." El este unicul cvadruplu Campion Mondial la Supergrea, câștigând titlurile WBAWBC și IBF în 1990, titlurile WBA și IBF în 1993, și WBA în 1996 și 2000.
* 1966. Dimitris Lyacos (în greacăΔημήτρης Λυάκος; n. AtenaRegatul Greciei) este un poet și dramaturg grec contemporan.[1] Este autorul trilogiei Poena Damni. Renumită pentru forma sa de gen și de avangardă combinație de teme din tradiția literară cu elemente din ritual, religie, filozofie și antropologie,[2] opera lui Lyacos reexaminează narațiunile mari în contextul unora dintre motivele de lungă durată ale canonului occidental.[3][4] În ciuda lungimii sale - trilogia totală nu contează mai mult de două sute de pagini - Poena Damni a preluat o perioadă de treizeci de ani pentru a completa,[4][5][6] cu cărțile individuale revizuite și republicate în ediții diferite în această perioadă și aranjat în jurul unui grup de concepte, inclusiv țap ispășitor, căutare, întoarcerea morților, mântuire, suferință fizică, boli mintale. Personajele lui Lyacos sunt întotdeauna la o distanță de societate ca atare,[7] fugari, precum naratorul Z213: Ieșire, izbăviți într-un loc de iarnă distopică precum personajele din „Cu oamenii de la pod” sau amăgiți, ca protagonistul Primului Moartea a cărei luptă pentru supraviețuire se desfășoară pe o insulă asemănătoare cu deșertul. Poena Damni a fost interpretată ca o „alegorie a nefericirii” împreună cu lucrări ale unor autori precum Gabriel Garcia Marquez și Thomas Pynchon,[8][9] fiind considerată, în același timp, un exponent major al sublimului postmodern. și una dintre cele mai importante lucrări anti-utopice ale secolului XXI.
Dimitris Lyacos
Dimitris Lyacos.jpg
* 1966: Roger Cross (n. 19 octombrie 1966, Christiana, Jamaica) este un actor jamaicano-canadian care a apărut în numeroase seriale TV și filme realizate de obicei în Canada. Este cel mai cunoscut pentru rolurile Agent CTU Curtis Manning din 24 și Joshua/Cain din Prima invazie. Din 2012, Cross apare în serialul canadian Continuum ca personaj principal. În prezent interpretează rolul sergentului Boyd Bloom din serialul polițist canadian Motive.
Roger Cross
Roger Cross 2014.jpg
* 1966: Jonathan Kolia „Jon” Favreau (n. 19 octombrie 1966, Flushing, Queens, New York) este un actor și regizor american.
Jon Favreau
Jon Favreau 2016.jpeg
Jon Favreau în 2016
* 1967: Stefano Pesce (n. 19 octombrie 1967Bologna) este un actor italian.
Filme:
·       1968 - S-a născut Sinitta, cântăreaţă americană.
* 1969: Trey Parker (născut Randolph Severn Parker III; 19 octombrie 1969) este un scenarist, producător, artist vocal, muzician și actor american cunoscut în special ca și co-creator al serialului animat South Park alături de partenerul său de creație și cel mai bun prieten: Matt Stone.
Parker și-a început cariera în film în anul 1992 realizând un scurt metraj numit "Jesus vs. Frosty". Însă primul său succes a venit prin "Cannibal! The Musical". Apoi a realizat alt scurt metraj numit "Jesus vs. Santa". Filmul este important deoarece l-a determinat să creeze seria Tv animată "South Park" împreună cu Matt Stone. Serialul rulează la Tv de peste un deceniu. Trey Parker primit patru premii Emmy pentru rolul său din South Park.
În South Park, Trey Parker interpretează următoarele personaje: Eric Cartman și Stan Marsh, două dintre personajele principale ale serialului. Alte personaje sunt: Randy Marsh, Marvin Marsh, Starvin' Marvin, Clyde Donovan, Mr. Garrison, Ned Gerblansky, Dr. Alphonse Mephesto, Stephen Stotch, Mr. Hankey, Santa Claus, Sexual Harassment Panda, Mr. Mackey, Officer Barbrady, Ms. Choksondik, Timmy, Jimmy Valmer, Tuong Lu Kim, Phillip, and Satan.
Trey Parker
TreyParker-2007.jpg
Parker la The Amazing Meeting, 20 ianuarie 2007
* 1976: Desmond Harrington (născut 19 octombrie 1976) este un actor american. Este cunoscut pentru filme ca The HoleWrong Turn și Ghost Ship. S-a alăturat distribuției din serialul Dexter în cel de-al treilea sezon ca Joey Quinn.
Desmond Harrington
Desmond Harrington cropped 2010.jpg
Desmond Harrington în 2010
* 1977: Raúl Tamudo Montero (n. 19 octombrie 1977) este un fotbalist spaniol care evoluează la clubul CE Sabadell FC pe postul de atacant.
* 1979: Hiromi Yanagihara Yanagihara Hiromi (柳原 尋美?); n. ChibaJaponia – d. Nakasatsunai[*]Japonia) a fost o cântăreață japoneză, membră fondatoare a trupei Country Musume. S-a alăturat trupei în 1999, împreună cu Rinne Toda și Azusa Kobayashi. La 16 iulie 1999, Yanagihara a murit într-un accident rutier, cu o săptămână înainte de prima lansare, Futari no Hokkaidou.
* 1981: Viorel Simion (n. BucureștiRS România)[1] este un boxer român.
* 1981: Heikki Johannes Kovalainen (n. 19 octombrie 1981SuomussalmiFinlanda) este un pilot de curse finlandez. A evoluat în Formula 1 între anii 2007 și 2013 pentru echipele RenaultMcLarenTeam Lotus și Lotus F1. A debutat în campionatul mondial de F1 în 2007, înlocuindu-l la Renault F1 pe Fernando Alonso.
* 1983: Marin Nicoară (n. 19 octombrie 1983) este chitaristul formației rock Alternosfera. Studiile și le-a făcut la școala nr. 36 din Chișinău, clasa muzicală, acordeon. În școală este membru al unei formații rock. Cântă și la fanfară (tubă). Timp de doi ani a frecventat Colegiul de muzică "Ștefan Neaga", la aerofone. Este cel mai "vechi" membru al formației, după Marcel, fiind adus la repetiții la Alternosfera de către un prieten, în ianuarie 1999.
* 1983: Gökhan Saki (n. 19 octombrie 1983,[1] în SchiedamOlanda[2]) este un luptător de arte marțiale mixte și fost kickboxer turco-olandez[2] de categoarie grea din Olanda, care luptă pentru clubul Mike's Gym din Amsterdam. El este dublu campion al Olandei și Europei la Muay Thai, finalist al turneului K-1 World GP 2006 în Amsterdam și campion în K-1 World Grand Prix 2008 în Hawaii. Este primul luptător turc din istorie care deține un titlu în K-1
* 1983: Jorge Luis Valdivia Toro (pronunție în spaniolă: /ˈxorxe ˈlwjs βalˈdjβja/, n. 19 octombrie 1983) este un fotbalist chilean care joacă pentru Palmeiras ca mijlocaș de creație[1] (număr 10 clasic)
* 1984: Claudia Pavel alias Claudia Cream (n. 19 octombrie 1984 în Mangalia) a început să lupte pentru visul de a fi de la numai 7 ani, când a luat primele lecții de muzică. Și-a cultivat talentul și vocea remarcabilă, iar la 15 ani și-a făcut debutul pe scena muzicală din România alături de grupul Candy. Deși succesul a fost considerabil, Claudia a decis să se îndrepte către o carieră solo, într-un moment când a fi component într-o formație dance îți asigura un loc călduț în muzica din România. S-a lansat sub titulatura "Cream" în anul 2002, odată cu lansarea primului ei single "Mai Aproape" și a primului album solo "Crede În Mine". A urmat cel de-al doilea single, "Cânt pentru tine", după care în 2003, pe 20 noiembrie, lansează cel de-al doilea album "Aștept". De pe acest album ea promovează 2 piese "Închide Ochii", o colaborare cu Marius Moga și "Jumătatea Mea", un featuring cu trupa Simplu. Al treilea album, intitulat "Te vreau", este lansat pe 01 ianuarie 2005. "Nu Din Prima Seară" este piesa ce promovează materialul. Pe 12 ianuarie 2006 apare și cel de-al patrulea material sub numele de "48 De Ore", de pe care sunt lansate 2 single-uri: "Cântecul Inimii" și "Știu Ce-ți Place" (Vanilla Cream), un featuring cu "Matteo". După 2 ani de muncă în străinatate, Claudia Pavel se întoarce cu un material nou-nouț și cu un nume de scenă nou: "Claudia Cream". La sfârșitul anului 2008, lansează piesa "Candy" care prinde foarte bine la public și urcă pe primul loc în topuri. Piesa face parte de pe albumul "Wrong Girl For That", un material realizat și masterizat exclusiv în Suedia, Germania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Artista a lucrat cu echipa care a masterizat și albumele trupei ABBA. Cel de-al doilea single "Just A Little Bit" este surpriza albumului pentru că pe ea cântă și celebrul artist Fatman Scoop. Lansarea oficială a albumului a avut loc pe 06 august în Discoteca Tineretului din Costinești, Constanța. Următorul single, "Don't Miss Missing You", a aparut în toamna anului 2009.[1]
În vara anului 2011, Claudia a câștigat un rol principal în filmul de acțiune, "Terapia pentru crimă" în care ea a jucat un ucigaș profesionist. A cântat și pentru soundtrack-ul filmului. Filmul a avut previzualizarea pe 24 noiembrie 2013 la Festivalul de Film Psihanalitic în București la Cinema Studio, în care este versiunea românească a Festivalului European de Film Psihanalitic de la Londra prezidat de regizorul celebru italian Bernardo Bertolucci. Filmul a avut premiera pe 29 septembrie, la Bucuresti, la Cinema Studio și este încă vizualizat în prezent în toate cinematografele din România și vor fi distribuite în peste 70 de țări. Formala Claudiei include o diplomă în Teatru și Cinematografie și o diplomă de master în TV Producție de la Universitatea Hyperion. Ea vorbește fluent în engleză și română, are cunoștințe de bază de spaniolă și franceză. Ea locuiește în prezent atât în Los Angeles și București, unde ea își termină al șaselea album de lucru cu producții Keybeats și urmează o carieră în actorie
Claudia Cream a lansat până în prezent 5 albume pe plan solo și un album în grupul "Candy". Cel mai de succes este ultimul album "Wrong Girl For That" datorită originalității sale și sound-ului nou abordat. Albumul este unul dintre cele mai profesioniste materiale realizate de vreun artist român și totodată lansat în peste 10 țări europene, lucru nemaireușit de vreun alt artist de origine română. Pe acesta și-a pus amprenta chiar și "Ryan Tedder", solistul trupei britanice OneRepublic, care a mai compus și pentru BeyoncéJordin Sparks sau Leona Lewis.
Claudia Cream
Claudia Pavel.jpeg
Claudia Pavel



Decese

* 1586: Ignazio (Egnatio sau Egnazio) Danti (n. aprilie 1536 la Perugia - d. 19 octombrie 1586 la Alatri) a fost un preot dominican italian, cunoscut mai ales pentru contribuțiile sale din domeniul matematicii și astronomiei.
A fost profesor de matematică la Florența și Bologna. A fost invitat de papa Grigore al XIII-lea să participe ca membru al comisiei pentru reforma calendarului.
Scrieri: 
  • 1569 (Florența): Le scienze matematiche ridotte a tavole
  • 1580Cele două reguli ale perspectivei practice (apărută și la Bologna în 1582).
A tradus "Elementele" lui Euclid și Sphera lui Proclus, cu note și comentarii.
Ignazio Danti
994 Bartolomeo Passerotti Portrait d'Egnazio Danti.jpg
·       1745: Jonathan "Isaac Bickerstaff" Swift (n. ,DublinRegatul Irlandei – d. , DublinIrlanda) a fost un scriitor englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat printr-un stil șlefuit și o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gulliver's Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726).
Jonathan Swift s-a născut la Dublin într-o familie originală din Anglia. A studiat teologia la Trinity College din Dublin (1682-1686), fără să se fi remarcat ca epărtate, Sir William Temple. Cu unele întreruperi (în 1694 devine preot al Bisericii Anglicane), Swift a trăit zece ani, până în 1699, la Moor Park, moșia lui Temple din Farnham. William Temple, retras din politică, se interesa de literatură, primea scriitori în casa lui și căuta să-l familiarizeze pe tânărul Jonathan cu problemele politice și literare ale timpului. În casa lui Temple, Swift face cunoștință cu tânăra fiică adoptivă a acestuia, Esther Johnson, căreia îi dădea lecții. Între cei doi s-a legat o prietenie, care a dus la căsătoria lor în 1701, când tânăra pereche se mută la Dublin. Câtva timp Swift este secretar al lordului Berkeley, guvernatorul Irlandei, iar în 1701 i se încredințează o parohie. În 1704 Swift publică primele lucrări. Una dintre ele, "The Battle of the Books" ("Bătălia cărților"), este un eseu pe tema disputei "cu privire la autorii antici și moderni", în care Swift demonstrează superioritatea anticilor, ceea ce echivala cu o adoptare a doctrinei literare a clasicismului. O a doua lucrare, "The Tale of a Tub" ("Povestea unui butoi"), este o colecție de eseuri pe teme religioase, în care autorul afirmă că nici una dintre formele existente ale bisericii nu este păstrătoare adevărată a creștinismlui primitiv. În cartea "Prediction for the Ensuing Year 1708" ("Preziceri pentru anul 1708"), semnată Isaac Bickerstaff, ia în derâdere credința în astrologie, cuprinzând și diferite proorociri spirituale satirice cu privire la unele evenimente politice.
În perioada următoare, Swift devine gazetar politic. O impresie deosebită produce pamfletul "The Conduct of the Allies" ("Comportarea aliaților", 1711), care contribuie la mobilizarea opiniei publice pentru încetarea războiului purtat împotriva Franței. Tot în acești ani, petrecuți la Londra, Swift se împrietenește cu Alexander Pope și frecventează Clubul lui Martin Scriblerus.
În 1714 devine decan (paroh) al catedralei Saint Patrick din Dublin. Începe să studieze viața poporului irlandez și publică pamfletul "A Proposal for the Universal Use of the Irish Manufacture" ("Propunere pentru folosirea generală a manufacturii irlandeze", 1720), în care îndeamnă poporul irlandez să nu mai cumpere mărfuri englezești, ci să-și dezvolte o industrie proprie. Mai târziu, Swift publică anonim o serie de pamflete sub titlul "The Drapier's Letters" ("Scrisorile unui postăvar", 1724) și lucrarea "A Modest Proposal for Preventing the Children of Poor People in Ireland from Being Burden to their Parents" ("O propunere modestă pentru a feri pe copiii săraci din Irlanda să devină o povară pentru părinții lor", 1729), una dintre cele mai ascuțite satire ale lui Swift, în care descrie într-o formă de "umor negru" sărăcia cumplită a poporului irlandez.
În această ultimă perioadă a activității sale, Jonathan Swift creează nemuritoarea sa operă "Gulliver's Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726). După pierderea lui Esteher în 1728, credincioasa sa tovarășă de viață, starea sănătății lui Jonathan Swift se deteriorează treptat. Trăiește retras în singurătate, are tulburări nervoase periodice. Încetează din viață în vârstă de 78 de ani pe 19 octombrie 1745 la Dublin și este înmormântat în catedrala Saint Patrick.
Călătoriile lui Gulliver - Primele pagini ale ediției originale din 1726
"Călătoriile lui Gulliver" (1726), cu titlul complet "Călătorii în mai multe țări îndepărtate ale lumii" (Travels into Several Remote Nations of the World), sub semnătura medicului de corabie imaginar Lemuel Gulliver, este un roman fantezist în patru părți, aspră satiră la adresa societății engleze din acel timp. În această operă sunt descrise aventurile naivului Gulliver (în englezăgullible = credul) în timpul călătoriilor în țara piticilor "Lilliput", în țara uriașilor "Brobdingnag", precum și pe insula zburătoare "Laputa", ai cărei locuitori, interesați numai de probleme științifice, au pierdut complet simțul realității. Cartea a patra - în fine - îl conduce pe erou în țara cailor "Houyhnhnms", ființe înțelepte și cu mult bun simț, spre deosebire de "Yahoo", un fel de oameni-maimuță, ființe brutale și arierate mintal.
În această operă, Swift satirizează vanitatea și ipocrizia contemporanilor săi, sistemul judiciar, mecanismele puterii și tendințele războinice, cum le cunoscuse în societatea și în special în viața politică engleză. Așa, de exemplu, vistiernicul din Lilliput este o prefigurare caricaturizată a politicianului Robert Walpole. În ultimele două cărți este ridiculizat pozitivismul, în plină dezvoltare în timpul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. "Călătoriile lui Gulliver" este una dintre cele mai citite cărți ale literaturii universale.
Jonathan Swift
Jonathan Swift by Charles Jervas detail.jpg

Frați și suroriJane Swift[*]  Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEsther Johnson[*] (din Modificați la Wikidata
·       1826: A încetat din viaţă actorul François-Joseph Talma; (n. 15 ianuarie 1763). A debutat la Comedia Franceză în 1787 şi la scurt timp a declanşat reforma rostirii (în favoarea unei mai mari naturaleţi) şi a costumului (în favoarea acurateţii istorice). După Revoluţia din 1789, a condus Comedia Franceză.
* 1851: Marie-Thérèse-Charlotte a Franței (n. 19 decembrie 1778 – d. 19 octombrie 1851) a fost cel mai mare copil a regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și a soției sale, regina Marie Antoinette. Ca fiică a regelui, ea a fost Fiică a Franței. Până la căsătoria cu Louis-Antoine, fiul cel mare al regelui Carol al X-lea, era denumită la curte cu titlul onorific de Madame Royale.
După căsătorie, ea a purtat titlul de ducesă de Angoulême. A devenit Delfină a Franței după ce socrul ei a devenit rege al Franței în 1824. A fost regină a Franței pentru douăzeci de minute în 1830 după ce socrul ei a semnat actul de abdicare; 20 de minute mai târziu soțul ei a semnat același act.
Marie-Thérèse a fost primul copil al regelui Ludovic al XVI-lea al Franței și a soției sale, regina Marie Antoinette, un copil apărut după nouă ani de la căsătoria celor doi. Prințesa a fost numită după mama reginei, împărăteasa Austriei Maria Tereza a Austriei.
Regele Ludovic XVI era un tată afectuos, care era încântat să-și răsfețe fiica. Marie-Thérèse l-a apreciat mai mult decât pe mama ei.
Atunci când a izbucnit Revoluția Franceză, Marie-Thérèse avea unsprezece ani. Nemulțumirile sociale au provocat sentimente anti-absolutiste. La Versailles gelozia curții și xenofobia au fost principalele cauze ale resentimentelor față de regina Marie Antoinette. Nepopularitatea reginei chiar și în fața unor membri puternici ai curții, inclusiv a ducelui de Orléans a condus la publicarea și distribuirea unor pamflete obscene în care regina era acuzată de depravare sexuală și de cheltuieli care au ruinat finanțele țării. Astăzi părerea general acceptată este că acțiunile reginei au fost prea mici pentru o animozitate așa de mare; daunele provocate de aceste hârtii despre monarhie au fost un catalizator pentru răsturnările ce vor veni.
Cu toate că situația politică s-a înrăutățit, acest lucru n-a afectat-o pe Marie-Thérèse. O altă tragedie a lovit când sora ei mai mică, Sofia, a murit în 1787. Va urma nu după mult timp decesul Delfinul Ludovic-Joseph de tuberculoză în plină criză politică la începutul anului 1789.
Marie-Thérèse-Charlotte
Caminade - Duchesse d'Angouleme.jpg
Marie-Thérèse în 1827

PărințiLudovic al XVI-lea al Franței
Maria Antoaneta, regină a Franței Modificați la Wikidata
Frați și suroriSophie Hélène Béatrice a Franței
Ludovic al XVII-lea al Franței
Ludovic-Joseph, Delfin al Franței Modificați la Wikidata
Căsătorită cuLouis-Antoine, Duce de Angoulême
* 1889: Luís I (Luís Filipe Maria Fernando Pedro de Alcântara António Miguel Rafael Gabriel Gonzaga Xavier Francisco de Assis João Augusto Júlio Valfando de Saxe-Coburgo-Gotha e Bragança31 octombrie 1838 – 19 octombrie 1889), a fost al 32-lea (sau 33-lea potrivit unor istorici) rege al Portugaliei între 1861 și 1889. A fost al doilea fiu al Maria a II-a și Ferdinand de Saxa-Coburg și Gotha și a fost numit Duce de Porto și Viseu.
Luís a fost un om de cultură care a scris poezie, dar nu a avut abilități deosebite în domeniul politic în care a fost împins în 1861 de moartea fratelui său mai mare, regele Pedro al V-lea. Politica internă a lui Luís a fost reprezentată de o serie de guverne de tranziție plictisitoare și ineficiente formate fie de Progressistas (liberali) fie de Regeneradores (conservatori) - partid în general favorizat de regele Luís.
În general Luís a fost un om de știință, cu o pasiune pentru oceanografie. El a investit sume mari din averea sa în finanțarea bărcilor de cercetare care au colectat probe din oceanele lumii. A fost responsabil pentru fondarea primului acvariu din Lisabona (Oceanário de Lisboa) numit "Aquário Vasco da Gama", care este deschis publicului și astăzi și în prezent este al doilea acvariu din lume ca mărime. Dragostea lui pentru știință și lucrurile noi a fost moștenită de cei doi fii ai săi.
Luís s-a căsătorit cu Prințesa Maria Pia de Savoia, fiica regelui Victor Emanuel al II-lea al Italiei și a Mariei Adelaide de Austria. La început iubirea lor a fost puternică dar nenumăratele amante ale lui Luís au dus-o la depresie pe Maria Pia. Împreună au avut doi fii care au supraviețuit copilăriei, și un fiu mort în 1866. Maria Pia a dat naștere, de asemenea, unui alt fiu mort în 1869 și a suferit avorturi spontane în 1872 și 1879.
Regele a fost și tatăl unui copil nelegitim născut în 1874 la Lisabona, un fiu pe nume Carlos Augusto.
Luís I
LodewijkPortugal.jpg

PărințiFerdinand al II-lea al Portugaliei[1]
Maria a II-a a Portugaliei[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAntónia a Portugaliei
Maria Ana a Portugaliei
Pedro al V-lea al Portugaliei
Infantele Fernando al Portugaliei[*]
Infante Augusto, Duke of Coimbra[*]
Infantele João, Duce de Beja Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Pia de Savoia
CopiiCarlos I al Portugaliei
Afonso, Prinț Regal al Portugaliei
·       1897: A murit George Pullman, inginer şi inventatorul american al trenurilor Pullman (cu vagoane de dormit); (n.03.03 1831).
·       1909: A murit Cesare Lombroso, medic si antropolog italian, precursor al criminologiei moderne („Omul criminal”); (n.06.11.1835).
·       1920: A murit John Reed, ziarist si om politic american, unul dintre fondatorii Partidului Comunist din SUA (n. 1887).
·       1921: In urma unei lovituri de stat in Portugalia, prim-ministrul portughez António Granjo şi alţi politicieni sunt ucişi.
·       1926: Victor Babeș (n. 4 iulie 1854, Viena - d. 19 octombrie 1926, București) a fost un bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893. A fost fiul lui Vincențiu Babeș.
În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.[1]
De asemenea, este fondatorul școlii românești de microbiologie.
Victor Babeș s-a născut în 1854 la Viena. A fost fiul deputatului Vincențiu Babeș, originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, unei austriece dintr-o influentă familie vieneză. A studiat medicina la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul.
Babeș își începe cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de Anatomie Patologică (1874 - 1881). În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie și pleacă la Paris unde lucrează un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil. Împreună cu acesta publică primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885).
În anii 1885 - 1886 lucrează în Berlin în laboratoarele lui Rudolf Virchow și Robert Koch.
În 1881 primește titlul de conferențiar (docent privat) iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta.
În 1887 Victor Babeș este chemat la București ca profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie.
Stamps of Romania, 2012-51.jpg
Activitatea științifică a lui Victor Babeș a fost foarte vastă, cu un accent deosebit în problemele de tuberculozălepră, vaccinare anti-rabică și seroterapie anti-difterică. A demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. De o deosebită importanță este descoperirea unei clase de paraziți - sporozoari intracelulari nepigmentați - care cauzează febra de Texas la pisici și alte îmbolnăviri la animale vertebrate. La Congresul Internațional de Zoologie din Londra (1900) acești paraziți sunt clasificați în genul Babesia.
În 1892 publică împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. A editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București.
Victor Babeș, datorită formației sale științifice de bază, a creat concepția ce poate fi denumită "patomorfologia procesului infecțios", sinteză a microbiologiei cu histopatologia.
Activitatea lui Babeș a influențat și dezvoltarea medicinei veterinare, imprimându-i orientări noi, strâns legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabică în România, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia.
Prin cercetările sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.
În anul 1893 este ales membru titular al Academiei Române. A fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare (Franța).
Pe lângă activitatea științifică, Babeș a fost preocupat de îmbunătățirea stării sanitare a populației, în special în combaterea și prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care (ca și tuberculoza) avea extindere în masă, a subliniat esența socială a acesteia și în 1907 a susținut:
"Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rușini naționale, vi-l dau eu: împroprietărirea țăranilor."
De asemenea, Babeș s-a preocupat îndeaproape de problemele medicinei profilactice, abordând probleme ca: alimentarea cu apă a localităților, organizarea științifică a luptei antiepidemice etc.
Concepția sa filozofică, înscrisă pe linia materialismului este expusă în lucrările: Considerațiuni asupra raportului științelor naturale către filozofie (1879) și Credință și știință (1924). Babeș a combătut agnosticismul lui Kant, teoria ideilor înnăscute (ineismul) lui Descartes, apriorismul idealist al lui Schelling, precum și fideism. A susținut în mod consecvent caracterul obiectiv al lumii, al legilor naturii și al cauzalității.
Victor Babeș a pus bazele publicațiilor „Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie“ (1889), „România medicală“ (1893) și „Archives des sciences médicales“ (1895).

·       1929: Alexandru Davila (n. 12 februarie 1862 - d. 19 octombrie 1929) a fost dramaturg și om de teatru român, fiul doctorului Carol Davila.
A debutat cu poezii. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902) capitol dintr-o proiectată trilogie, „Mirciada”, una dintre operele de bază ale repertoriului dramatic românesc. În ea se evocă, în versuri de amploare romantică, unul dintre momentele de luptă pentru menținerea și întărirea independenței Țării Românești.
Alexandru Davila a fost, ca director al Teatrului Național din București (între 1905 și 1908, apoi între 1912 și 1914) și în calitate de regizor al companiei de teatru (1909), un militant pentru afirmarea dramaturgiei naționale, precum și a celei universale. Pe 5 aprilie 1915 a fost victima unui atentat care l-a imobilizat timp de 14 ani. El a avut doi fii – Carol (Citta) Davila, care a fost ministru plenipotențiar al României în perioada interbelică, la Varșovia și Washington, și pe Theodor Davila, reprezentantul Ford pentru România. Ambii săi fii au sfârșit tragic. Primul s-a sinucis în Statele Unite, iar cel de-al doilea a murit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Alexandru Davila a înființat prima companie particulară de teatru Compania Davila.
Alexandru Davila și Ion Luca Caragiale
* 1932: Lindley Miller Garrison (n. 28 noiembrie 1864 - d. 19 octombrie 1932) a fost un avocat din New Jersey care a servit ca Secretar de Război al Statelor Unite în timpul președintelui Woodrow Wilson. A fost secretar de război între 1913 și 1916.
Lindley Miller Garrison
Lindley Miller Garrison, 46th United States Secretary of War.jpg
·       1935: Gib I. Mihăescu (n. , DrăgășaniRomânia – d. , BucureștiRomânia) pe numele său real Gheorghe Mihăescu, a fost un prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul primului război mondial.
A absolvit cursurile Colegiului Național "Carol I" din Craiova. În mai 1917 absolvă școala de ofițeri de infanterie de la Iași cu gradul de elev plutonier și este repartizat la Regimentul 42-66 Infanterie. A participat la primul război mondial ca elev-ofițer, fiind combatant în 1917 în luptele de la Mărășești-Mărăști-Oituz.
Gib Mihăescu a fost avocat la Chișinău și în orașul său natal. A colaborat la revistele SburătorulGândireaViața Românească etc
Este autorul volumelor de nuvele Grandiflora în 1928 și Vedenia în 1929, al unor romane de analiză psihologică a apariției unor stări obsesive, îndeosebi erotice, Rusoaica (tradus și în limba slovacă), Brațul AndromedeiFemeia de ciocolatăZilele și nopțile unui student întârziatDonna Alba. A scris și piese de teatru (adunate în volumul Pavilionul cu umbre) și a purtat o interesantă corespondență cu Cezar PetrescuCorneliu Moldovanu, Apriliana Medianu și Susanne Dovalova, din Bratislava.
Ultimul său roman, Donna Alba, scris la un deceniu și jumătate de la sfârșitul primului război mondial, subliniază importanța acestui eveniment. În mare măsură autobiografic, acest roman de război descrie experiențele care au marcat profund personalitatea autorului și care au constituit premisele formării sale ca om și ca scriitor. Autorul descrie avântul eroic al soldatului român care ține piept cu baioneta armatelor germane, dar și viziunea realistă, tragică asupra întâmplărilor cotidiene marcate de circumstanțele războiului.
Romanele lui Mihăescu au influențe rusești, mulți critici vorbind despre "dostoievskianism", însă textele sale, deși asemănătoare prin obiect, se deosebesc prin luciditate și limpezime de tenebrele și atmosfera neguroasă a operei lui Dostoievski. Din păcate, a murit la vârsta de doar 41 de ani, bolnav de tuberculoză, fiind înmormântat la Drăgășani.
Valoarea operei lăsate în urma sa de Gib I. Mihăescu l-a așezat între marii nuveliști români și printre cei mai importanți romancieri ai literaturii noastre.
La Drăgășani un colegiu național îi poartă numele,[6] iar la Râmnicu Vâlcea o stradă este numită în cinstea lui.[7]
La Muzeul Literaturii Române sunt păstrate unele manuscrise ale sale
A scris cinci romane:
  • 1930: Brațul Andromedei
  • 1933: Rusoaica [9][10][11]
  • 1933: Femeia de ciocolată
  • 1934: Zilele și nopțile unui student întârziat
  • 1935: Donna Alba
Nuvele:
  • 1928: Grandiflora
  • 1929: Vedenia
  • 1935: Visul
Teatru:
1928: Pavilionul cu umbre
Gheorghe Ion Mihăescu
Gib Mihaescu - Foto02.jpg

·       1936: A murit eseistul si poetul chinez Lu Xun (n. 1881).
·       1937: A decedat Ernest Rutherford, fizician englez de origine neo-zeelandeză, laureat al Premiului Nobel (d. 1871).
·       1943: A decedat sculptorul francez Camille Claudel; (n. 1864). Camille Claudel (8 December 1864 – 19 October 1943) was a French sculptor and graphic artist. She was the elder sister of the poet and diplomat Paul Claudel.

Camille Claudel
Camille Claudel.jpg
Camille Claudel în 1884 (la 19 ani)

Părinți
  • Louis Prosper
  • Louise Athanaïse Cécile Cerveaux
Frați și suroriPaul Claudel Modificați la Wikidata
* 1955: Eugène Joseph Delporte (10 ianuarie 1882 – 19 octombrie 1955) a fost un astronom belgian. A descoperit în total 66 de asteroizi. Craterul lunar Delporte îi poartă numele.
·       1961: Mihail Sadoveanu (n. ,[1][2] Pașcani, Principatele Unite[3] – d. ,[3][1] Vânători-Neamț, Vânători-Neamț, Neamț, Republica Populară Română[4]) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară Viața Românească. Opera sa se poate grupa în câteva faze care corespund unor direcții sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele și povestiri, o a doua mitico-simbolică, din perioada interbelică (reflectată în romane precum Creanga de aur sau Divanul persian). În această etapă, acțiunea operelor sale are loc în general în regiunea istorică a Moldovei, cu teme preluate din istoria medievală și modernă timpurie a României, în romane precum Neamul Șoimăreștilor, Frații Jderi și Zodia Cancerului. Prin intermediul operelor precum Venea o moară pe Siret..., Baltagul și alte scrieri, Sadoveanu acoperă o mai mare perioadă de timp, ajungând până în istoria contemporană, în care abordează și alte stiluri precum romanul psihologic și naturalismul. Ultima etapă corespunde realismului socialist, în acord cu perioada socialist-comunistă la care Sadoveanu va adera ideologic.
Ca om politic, a fost adept al naționalismului și umanismului, Sadoveanu oscilând în perioada interbelică între forțele politice de dreapta și stânga. A făcut parte mai întâi din Partidul PoporuluiPartidul Național Liberal-Brătianu și Partidul Agrar al lui Constantin Argetoianu, ocupând funcția de Președinte al Senatului. A fost colaborator al cotidianelor de stânga Adevărul și Dimineața, și a fost ținta unei campanii de presă venite din partea partidelor de extremă dreapta. Deși a fost un susținător al monarhiei în timpul regimului autoritar al lui Carol al II-lea, își schimbă orientarea politică după cel de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din Partidul Comunist Român. În această perioadă este numit președinte al Adunării Deputaților și face parte din cei cinci membri ai Prezidiului provizoriu al Republicii Populare Române, care a preluat conducerea statului după abdicarea regelui. Scrie în favoarea Uniunii Sovietice și a stalinismismului. Multe dintre operele și discursurile sale, printre care și romanul politic Mitrea Cocor, dar și celebrul slogan Lumina vine de la Răsărit, sunt de asemenea considerate ca propagandă în favoarea comunizării.
A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România și, începând cu anul 1921, membru al Academiei Române. A primit Premiul Lenin pentru Pace în 1961. În anul 1928 devine Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România.[5] A fost cumnatul criticului literar Izabela Sadoveanu-Evan. Copiii săi, Profira și Paul-Mihu Sadoveanu, au mers pe urmele tatălui și au devenit la rândul lor scriitori.

Mihail Sadoveanu s-a născut la Pașcani, în estul Moldovei. Părinții lui Mihail Sadoveanu au fost avocatul Alexandru Sadoveanu (d. 1921) din Oltenia,[6] și Profira Ursache (d. 1895), fată de răzeși analfabeți[7] din localitatea Verșeni.[8] Părinții nefiind căsătoriți, paternitatea scriitorului și a fratelui său Dimitrie (mort de scarlatină în 1888) au fost recunoscute abia în anul 1891. Familia își avea originile în Sadova, conform numelui ales (lit. „din Sadova”),[9] adoptat de aceasta abia în 1891.[10][11] Tatăl Alexandru avea o căsnicie nefericită, iar izolarea din viața publică a avut un impact negativ asupra întregii familii.[12]Istoricul literar Tudor Vianu considera că acest contrast dintre identitățile regionale și sociale au avut rolul lor în formarea autorului, deschizându-i calea spre o „universalitate românească”, notând totodată că Sadoveanu era atașat de rădăcinile sale moldovenești.[13] Mihail a mai avut un frate, tot cu numele de Alexandru, a cărui soție a fost criticul literar Izabela Morțun (cunoscută mai târziu ca Sadoveanu-Evan, verișoara activistului socialist Vasile Morțun).[14] Celălalt frate, Vasile Sadoveanu, a fost inginer agronom.[15]
Începând cu anul 1887, Sadoveanu face școala primară la Pașcani. Profesorul său preferat, Dl. Busuioc, a fost cel care l-a inspirat să scrie colecția de povești Domnu Trandafir.[16] În timpul liber, tânărul Sadoveanu obișnuia să exploreze regiunea natală mergând pe jos, la vânătoare, pescuind, sau doar pentru a contempla natura.[17] Și-a petrecut vacanțele de vară și la Verșeni, la rudele mamei.[11][18] În timpul călătoriilor sale, Sadoveanu vizita țărani, iar felul cum se comportau în prezența autorităților i-au modelat, conform criticilor, perspectiva asupra societății.[19] Urmează gimnaziul „Alecu Alecsandru Donici” la Fălticeni și Liceului Național din Iași.[20][21][22] La Fălticeni a fost coleg cu viitorii scriitori Eugen Lovinescu și Ion Dragoslav. Din cauza expedițiilor în bălțile Șomuzului și la Nada Florilor va rămâne un an repetent. După moartea mamei sale termină anii de gimnaziu în fruntea promoție

Fiicele lui Sadoveanu, portrete de Aurel BăeșuProfira,
Despina-Lia,
Theodora
În 1896, la vârsta de 16 ani, Sadoveanu intenționează să alcătuiască, împreună cu un coleg, o monografie asupra domnitorului Ștefan cel Mare, renunțând, însă, din lipsă de izvoare istorice.[23] Debutează în revista bucureșteană Dracu în 1897,[21][24] cu schița Domnișoara M din Fălticeni, pe care îl semnează cu pseudonimul Mihai din Pașcani.[21] În 1898 începe să colaboreze la foaia Viața nouă a lui Ovid Densusianu, alături de Gala GalactionN.D. CoceaTudor Arghezi ș.a., semnând cu numele său, dar și cu pseudonimul M.S. Cobuz,[23] cu un alt scheci și un poem.[25] Totuși, Sadoveanu nu era de acord cu agenda lui Densusianu, criticând mișcarea simbolistă românească la care adera revista.[25] Începe să scrie pentru reviste non-simboliste precum Opinia și Pagini Literare.[21][25] În paralel, a fondat și tipărit manual pentru o scurtă perioadă un jurnal cunoscut sub numele de Aurora[25] sau Lumea.[10]
Sadoveanu pleacă la București în anul 1900, cu intenția de a studia dreptul la Universitatea din București, renunțând însă la scurt timp, pentru a se dedica literaturii.[10][21][26] A început să frecventeze societatea boemă a Capitalei,[10], hotărând în această perioadă să abandoneze poezia și să scrie numai proză realistă.[26] În 1901, se căsătorește cu Ecaterina Bâlu, cu care s-a stabilit la Fălticeni,[11][21][22][27] unde începe să lucreze la primele nuvele și se decide să trăiască din cariera de scriitor.[21] În 1902 apare primul manuscris al romanului Frații Potcoavă, unele dintre fragmentele acestuia fiind publicate în revista Pagini Alese cu pseudonimul M. S. Cobuz.[28] În iunie 1903, Sadoveanu este incorporat și face armata în apropiere de Târgu Ocna, perioadă care l-a inspirat să scrie „Amintirile căprarului Gheorghiță”.[26] Această primă perioadă din viața sa avea să fie evocată de scriitor în opera sa Anii de ucenicie (1944).
După terminarea armatei se stabilește la Fălticeni, unde întemeiază o mare familie.[29] Inițial, familia Sadoveanu a locuit într-o casă deținută de celebrul povestitor Ion Creangă, mutându-se apoi într-o nouă casă, aflată în vecinătatea Grădinii Liniștii.[22] Scriitorul a avut unsprezece copii,[23] dintre care trei fiice: Despina, Teodora și Profira Sadoveanu, ultima devenită la rândul ei poetă și romancieră.[30] Dintre fii săi, Dimitrie Sadoveanu a devenit pictor,[30] în timp ce Paul-Mihu, cel mai tânăr dintre ei (n. 1920), a scris romanul Ca floarea câmpului... publicat postum, după moartea sa prematură pe Frontul de Vest, în anul 1944
Sămănătorul, nr. 20 din 14 mai 1906. Nicolae Iorga este trecut ca director, iar Sadoveanu, Ștefan Octavian Iosif și Ion Scurtu sunt ceilalți editori
La invitația poetului Ștefan Octavian Iosif, în 1903,[28][33] Sadoveanu contribuie cu lucrări la revista tradiționalistă Sămănătorul, condusă la acea vreme de istoricul și criticul Nicolae Iorga. A mai colaborat la ziarul Voința Națională, publicat de Partidul Național Liberal și condus de politicianul Vintilă Brătianu. La începutul lunii decembrie a aceluiași an, în acest ziar va fi publicat Șoimii, primul său roman, o variantă dezvoltată a povestirii Frații Potcoavă, cu o introducere de istoricul Vasile Pârvan.[28] În 1904 se întoarce la București, pentru a ocupa postul de copist la „Casa Școalelor”, care se afla în subordinea Ministerului Educației, întorcându-se doi ani mai târziu la Fălticeni.[21][34] După anul 1906, s-a alăturat grupului de scriitori format în jurul revistei Viața Românească, din care făcea parte și cumnata sa Izabela.[14]
Revistele Sămănătorul și Viața Românească au avut o mare influență în cadrul literaturii române. Ele susțineau o abordare tradițională și rurală a artei, deși mai târziu au adoptat o politică de stânga, cunoscută sub denumirea de Poporanism. Liderul acestei ideologii, omul de cultură Garabet Ibrăileanu, redactor până în anul 1933 al Vieții Românești, devine un admirator și prieten apropiat al lui Sadoveanu, invitându-l la o excursie pe Râul Râșca.[35] În această perioadă, o tânără scriitoare, Constanța Marino-Moscu, l-a acuzat că a plagiat lucrările sale în Mariana Vidrașcu, un roman în serie care nu a fost terminat și care a fost dat uitării.[36]
1904 a fost anul în care Sadoveanu a debutat efectiv, publicând patru volume: ȘoimiiPovestiriDureri înăbușite și Crâșma lui Moș Petcu,[11][21][23][26][37][38] volume în care Sadoveanu abordează cu precădere teme istorice. Acestea au marcat începutul unei cariere prolifice în literatură, care avea să dureze pentru mai mult de jumătate de secol și o lungă colaborare cu editura Minerva. Debutul a fost pregătit din timp, bazându-se pe exercițiile literare din deceniul trecut.[28][37][39] Nicolae Iorga va numi anul 1904 „anul Sadoveanu”, în timp ce criticul Titu Maiorescu, lider al mișcării conservatoare Junimea, a făcut o recenzie pozitivă volumului Povestiri, propunându-l totodată la premiile Academiei Române din 1906. Într-un eseu din 1908, Maiorescu îl menționa pe Sadoveanu, alături de alți scriitori, într-o listă cu cei mai mari scriitori ai României.[40] Conform lui Vianu, Maiorescu a văzut în Sadoveanu și ceilalți tineri scriitori triumful teoriei sale bazată pe o formă „populară” a realismului, teorie apărută în eseurile sale încă din anul 1882.[41] Sadoveanu i-a amintit pe Iorga, Maiorescu, și în special pe Constantin Banu și poetul sămănătorist George Coșbuc ca cei care l-au ajutat să capteze interesul colegilor săi scriitori și a publicului.[28] Până atunci, scriitorul avusese parte de manifestări de adversitate din partea oponenților Sămănătorului, în principal din partea criticului Henric Sanielevici. În recenziile sale din Curentul Nou, volumele lui Sadoveanu erau considerate ca promovând acte imorale precum adulterul și violul, criticul exprimându-și totodată opinia că programul lui Iorga de didacticism moral era unul ipocrit.[28] După cum avea să-și amintească mai târziu, Sadoveanu însuși era deranjat de unele aprecieri critice în legătură cu opera sa, menționând că decanul Sămănătorist l-a considerat odată egalul lui Vasile Pop (unul din protejații lui Iorga, considerat supraapreciat de Sadoveanu).[28]
În același an, Sadoveanu devine unul din editorii Sămănătorului, alături de Iorga și de Iosif.[42] Revista avea scopul de a stabili o „cultură națională”, o mișcare de emancipare față de influențele străine.[43] Totuși, conform lui George Călinescu, această ambiție s-a manifestat doar printr-o „mare influență culturală”, jurnalul continuând totuși să fie unul eclectic, la care colaborau atât tradiționaliștii rurali ai „tendinței naționale”, precum și adepții unor curente cosmopolite precum simbolismul.[44] Călinescu și Vianu au fost de acord cu faptul că Sămănătorul a fost, în mare parte, promotorul unor reguli mai vechi, trasate inițial de Junimea.[45] Vianu mai adaugă și că aportul lui Sadoveanu la cercul literar a fost principalul element artistic din istoria acestuia, felicitându-l pe Iosif pentru predicția sa conform căreia, în timpul unei perioade de „criză” literară, Sadoveanu era persoana generatoare de inovație.[46]
Scriitorul a continuat să publice într-un ritm impresionant, alte patru volume fiind date spre publicare în anul 1906.[37] În paralel, Sadoveanu continuă să lucreze ca funcționar de stat. În 1905, este numit la Ministerul Educației, condus pe atunci de conservatorul Mihail Vlădescu. Supervizorul său era poetul D. Nanu; i-a avut colegi pe George Vâlsan și Nicolae N. Beldiceanu.[47] Nanu scria în acea perioadă: „Este o clădire plină cu oameni de litere. Aici nu se lucrează. Oamenii fumează, își beau cafeaua, creează vise, poeme și proză [...].”[47] Slujba sa administrativă este întreruptă de o a doua încorporare în 1906, în Forțele Terestre, fiind înaintat la gradul de sublocotenent.[37][48] Fiindcă era deja supraponderal, marșul de la Probota, din centrul Moldovei, până în Bucovina, i-a cauzat mari suferințe

Pagina de titlu a romanului Neamul Șoimăreștilor în ediția originală din 1915, „cu ilustrații de Stoica” (Editura Minerva)
Sadoveanu s-a întors la Fălticeni și la locul său de muncă - masa de scris - în 1907, anul Răscoalei Țărănești. Ministrul Educației, Spiru Haret, îl numise inspector al cercurilor culturale sătești și al bibliotecilor populare.[49] Inspirat de rezultatul sângeros al revoltei, precum și de încercările lui Haret de a educa țărănimea, Sadoveanu atrage în mod repetat atenția poliției după ce publică ghiduri de autoajutorare destinate plugarilor harnici, un fel de activism social care a dus în final la o scurtă anchetă.[50]
Mihail Sadoveanu devine un scriitor profesionist între anii 1908-1909, după ce se alătură Societății Scriitorilor din România, devenind și președintele acesteia la 2 septembrie 1909.[51][52] În același an, el, Iosif, și Anghel, alături de Emil Gârleanu, pun bazele publicației cu apariție lunară Cumpăna, care luptă împotriva eclectismului lui Ovid Densusianu și a școlii junimiste În 1910 însă, revista își încetează apariția.[10][53] Devine și o prezență constantă la întâlnire intelectualilor avute la Cafeneaua Kübler.[54]
În 1910 este numit în funcția de director al Teatrului Național din Iași, poziție pe care o deține până în 1919.[10][11][21][22] În acest an publică volumele Povestiri de sară (la Editura Minerva), Genoveva de Brabant, broșura Cum putem scăpa de nevoi și cum putem dobândi pământ ș.a. Colaborează la revista Sămănătorul, dar se va simți mai apropiat spiritual de revista care apărea la IașiViața Românească. Tot în 1910 traduce din franceză unul din studiile lui Hippolyte Taine despre geneza operelor de artă.[55] Și-a dat demisia din funcția de președinte al Societății Scriitorilor Români în noiembrie 1911, fiind înlocuit de Emil Gârleanu, dar continuă să rămână funcțiile de membru în comitetul de conducere și cenzor.[51][52] A fost o prezență marcantă a ziarului Minerva, alături de Anghel și criticul literar Dumitru Karnabatt, și a mai publicat în publicația tradiționalistă Luceafărul.[56]
Sadoveanu este din nou chemat sub arme în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic din 1913, în care România s-a confruntat cu Bulgaria. Ajungând la gradul de locotenent,[21] se oprește pentru o perioadă în Fălticeni cu al Cincisprezecelea Regiment de Infanterie, după care luptă pentru scurt timp pe front.[35][37] Se întoarce apoi la viața de scriitor. Devenind bun prieten cu poetul și umoristul George Topîrceanu, îi însoțește pe el și pe alți scriitori în tururi culturale între 1914 și 1915[57] În anul 1915 publică mai multe scrieri, cea mai importantă fiind romanul istoric Neamul Șoimăreștilor.[21][28]
Între 1916-1917, odată cu intrarea României în Primul Război Mondial și invadarea acesteia de către Puterile Centrale, Sadoveanu se stabilește în Moldova, singurul teritoriu românesc rămas neocupat. Scriitorul oscilează între germanofilia prietenilor de la Viața Românească, care considerau războiul ca aducător de sărăcie și suferință, și Antanta, față de care România își luase angajamente.[58] În această perioadă este reales președinte al Societății Scriitorilor, având un mandat provizoriu care se termină în 1918, când România semnează pacea cu Puterile Centrale,[51] și, ca militar în rezervă, devine editorul broșurii propagandistice regionale, România.[59] I s-au alăturat Tudor Arghezi și Topîrceanu (care tocmai fusese eliberat dintr-un lagăr de concentrare din Bulgaria), fondând împreună , la Iasi, revista Însemnări Literare.[35][57] În decembrie însă, revista își anunță încetarea apariției. „Noi, cei de la Însemnări literare, reintrăm în curentul ei cu modestele noastre mijloace.” Sadoveanu se stabilește în cartierul Copou din Iași, cumpărând, renovând și redecorând vila cunoscută sub numele de Casa cu turn.[11][60] Aceasta fusese reședința lui Mihail Kogălniceanu în secolul al XIX-lea, iar în timpul războiului l-a găzduit pe compozitorul George Enescu.[60] În această perioadă colaborează cu intelectualul de stânga Vasile Morțun și, împreună cu el și cu Arthur Gorovei, fondează și editează revista Răvașul Poporului.

Mănăstirea Agapia, unul din refugiile preferate ale lui Sadoveanu
În 1921 devine membru al Academiei Române.[11][21][23] Doi ani mai târziu, își ține discursul de recepție, în care face aprecieri pozitive fată de folclorul românesc în general și de poezia populară în special.[11][21][62] Reîncepe colaborarea la revista Viața românească, alăturându-se nucleului de redactori din perioadă interbelică, din care face parte și Garabet Ibrăileanu, publicând fragmente din romanele sale (unele dintre ele inițial publicate la editura acesteia). Tot la editura revistei ieșene publică volumul de nuvele Umbre și broșura În amintirea lui Creangă, iar la Editura Luceafărul, volumul Priveghiuri.[63] Găzduiește în casa sa din Dealul Copoului scriitori precum Topîrceanu, Gala GalactionOtilia CazimirIonel și Păstorel Teodoreanu, pe Dumitru D. Pătrășcanu și pe dirijorul Sergiu Celibidache.[60] Este apropiat al poetului socialist Ioan N. Roman, ajutându-l să-și promoveze scrierile,[64] de aceleași avantaje bucurându-se memorialistul Gheorghe Jurgea-Negrilești,[65] și scriitorul satiric Radu Cosmin.[66]
Deși are probleme cardiace, Sadoveanu face excursii prin țară, unele dintre monumentele inspirându-i opera: Mănăstirea Agapia și Văratec și Cetatea Neamțului.[37] După 1923, alături de Topîrceanu, Demostene Botez și alți colaboratori ai revistei Viața Românească, obișnuiește să meargă la vânătoare.[57] Este fermecat de priveliștile pe care le vede în timpul unei vizite din 1927 la râul Arieș.[15][21] În același an face o călătorie în Olanda cu Orient Expressul[21][37], călătorie descrisă ulterior în volumul său de reportaj Olanda. Popularitatea sa începe să crească: în 1925, 1929, respectiv 1930, publică un număr de romane bine primite de critici: Venea o moară pe Siret...Zodia Cancerului și Baltagul, iar cea de-a cincizecea aniversare a sa din 1930 este sărbătorită la nivel național.[21][67] Tot în acest an, Sadoveanu, Topîrceanu și profesorul T. C. Stan redactează și publică împreună o serie de abecedare.[68]
În anul 1926 reprezintă Societatea Scriitorilor Români, împreună cu Liviu Rebreanu, la Congresul de la Berlin. În același an intră în Partidul Poporului, în care era deja membru prietenul său Octavian Goga,[37]. Acesta își formează ulterior propriul Partid Agrar, la care va trece și Sadoveanu.[69] În timpul alegerilor din 1927, câștigă un loc de deputat din partea județului Bihor. După alegerile din 1931, ocupă un loc de senator din partea județului Iași.[37][70] În perioada cabinetului țărănist, condus de Nicolae Iorga, Sadoveanu este președinte al Senatului României.[37][70] Numirea sa în funcție a fost justificată prin statutul de personalitate culturală.[37] În această perioadă face parte din Partidul Național Liberal-Brătianu, un partid de dreapta în opoziție cu principala grupare Național-Liberală.[71] În paralel, începe să contribuie la cotidianul de stângaAdevărul.[72] În 1928 publică Hanul Ancuței, o lucrare remarcabilă aparținând perioadei de maturitate a scriitorului, care cuprinde nouă povestiri, îmbinare măiastră a genului epic și liric.
Între 1927 și 1930 a fost Venerabilul Lojii masonice ieșene „Dimitrie Cantemir”,[67], iar din 1932 al Lojii „Moldova”, din același orient. Între 1930 și 1935 a îndeplinit următoarele demnități masonice: „Mare Maestru Adjunct al Marii Loji Naționale din Româ­nia (MLNR), Pro Mare Maestru al MLNR, Mare Maestru al MLNR și Mare Maestru al Franc-Masoneriei Române Unite.[37][49][67][73] Fratele său, Vasile Sadoveanu, de profesie inginer agronom, a fost, de asemenea, mason.

Prima pagină a volumului „Soarele în baltă”
Își publică lucrările într-un ritm accelerat, culminând cu primul volum din trilogia sa istorică Frații Jderi (Ucenicia lui Ionuț), publicat în anul 1935. În 1936, preia direcția ziarului Adevărul și a ediției sale matinale, Dimineața. Alături de George TopârceanuMihai Codreanu și Grigore T. Popa editează, începând cu luna ianuarie, revista lunară Însemnări ieșene. La moartea lui Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu va evoca cu cuvinte elogioase personalitatea criticului literar și redactorului revistei Viața românească. În această perioadă este implicat într-o dispută publică cu presa fascistă și cea de extremă dreapta, contracarând atacurile acestora în ziarele proprii.[75] Susținători ai extremei drepte organizau în public arderea volumelor sale.[76] Scandalul s-a prelungit și în următorii ani, Sadoveanu având în acest sens sprijinul prietenilor săi din lumea literară.[21][77] Printre ei se află și Topîrceanu, care la acea dată era internat în spital, și care l-a susținut până la moartea sa, cauzată de un cancerul hepatic.[78] În septembrie 1937, ca semn de solidaritate și de apreciere a muncii sale, Universitatea din Iași îi oferă lui Mihail Sadoveanu titlul de doctor honoris causa.[79]
La sfârșitul anilor '30 se retrage din viața politică, din cauza dictaturilor de dreapta prin care trecea România, dar revine la începutul anilor '40, oferindu-și sprijinul Regelui României Carol al II-lea și formațiunii politice înființate de acesta, Front al Renașterii Naționale, care încerca să blocheze venirea la putere a grupării radicale fasciste Garda de Fier. Regele îl numește membru al restrânsului senat corporatist.[80] În 1940, Editura Fundațiilor Regale îi publică primul volum de Opere.[28] După ce Conducătorul Ion Antonescu înlătură Garda de Fier în timpul rebeliunii legionare și își stabilește propriul regim fascist, Sadoveanu rămâne apolitic și este din ce în ce mai prezent în viața publică, ținând prelegeri pe teme culturale pentru postul național de radio.[81] După publicarea în 1942 a ultimei părți a trilogiei Frații Jderi, Sadoveanu se retrage din nou, la cabana sa de vânătoare de la Oașa, pe Valea Frumoasei, alături de care construise și o bisericuță; acest loc i-a servit ca inspirație pentru povestirile din volumele Valea FrumoaseiOchi de urs și Poveștile de la Bradu-Strâmb.[82] În timpul acestor ani, scriitorul o întâlnește pe Valeria Mitru, o jurnalistă feministă mai tânără ca el,[83] cu care, după o scurtă perioadă de timp, se căsătorește.[15] În august 1944, prin Lovitura de stat de la 23 august 1944, România a întors armele, trecând de partea aliaților, trupele române luptând cu sau fără voie alături de Armata RoșiePaul-Mihu Sadoveanu a murit pe front, la 22 septembrie, în Transilvania.[31] Conform Profirei Sadoveanu, durerea resimțită de scriitor l-a împiedicat pentru totdeauna să scrie cel de-al patrulea și ultim volum al Fraților Jderi. Tot în 1944, Sadoveanu candidează la președinția Societății Scriitorilor Români, dar este învins de Victor Eftimiu.[67] Cea de-a patruzecea aniversare a debutului său este sărbătorită printr-o ceremonie specială la Academie, unde Tudor Vianu susține un discurs prin care realizează o retrospectivă a întregii opere a confratelui său.
Prezidiul Provizoriu al Adunarii Deputaților
Prezidiul Provizoriu al Adunării Deputaților în 1948. De la stânga la dreapta: Ștefan Voitec, Sadoveanu, Gheorghe StereConstantin Ion ParhonIon Niculi
După preluarea puterii de către sistemul comunist, Sadoveanu a sprijinit noile autorități, trecând de la propria versiune de realism la doctrina comunistă a realismului socialist. Aceasta a dus la colaborarea cu Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), condusă de medicul endocrinolog, ulterior academician Constantin Ion Parhon. Scriitorul îndeplinește rolul de gazdă pentru delegațiile sovietice conduse de Andrei Vîșinski și Vladimir Kemenov în timpul vizitelor lor din 1944, după care devine președintele „secției literare și filosofice” a ARLUS (secondat de Mihai Ralea și Perpessicius).[85] În februarie 1945, el se alătură lui Parhon, Alexandru Rosetti, compozitorului George Enescu, biologului Traian Săvulescu și matematicianului Dimitrie Pompeiu într-un protest împotriva politicilor culturale promovate de primul ministru Nicolae Rădescu și a cabinetul său, pentru a-l discredita pe anti-comunistul Rădescu și pentru a-l face să plece de la putere.[86] După iunie 1946, Sadoveanu devine editor al revistei literare a asociației, Veac Nou, alături de Ion PasGala GalactionHoria DeleanuOctav Livezeanu și N. D. Cocea.[87]
Schimbările literare și politice ale lui Sadoveanu devin vizibile publicului în martie 1945, în timpul conferinței publice despre Stalin care a avut loc la București, fiind doar una din conferințele pe care le-a ținut la nivel național. Discursul său, intitulat Lumina vine de la Răsărit, este o încercare de a îmbunătăți imaginea Stalinismului în România.[88] ARLUS va publica în același an textele acestor conferințe într-un singur volum.[73] Tot în 1945, Sadoveanu călătorește prin Uniunea Sovietică împreună cu profesorii Parhon, Săvulescu, sociologul Dimitrie Gusti, lingvistul Iorgu Iordan, și matematicianul Simion Stoilow,[89] fiind invitat de Academia Rusă de Științe să ia parte la cea de-a 220-a aniversare a înființării ei. Sunt vizitate colhozuri și creșe, și au loc discuții cu agronomul Nicolai Tsitsin, un apropiat al lui Stalin.[90] La întoarcere, scriitorul publică alte texte controversate și ține discursuri prin care laudă sistemul sovietic.[91] În același an, Editura Cartea Rusă a ARLUS a mai publicat, printre altele, și traducerea volumului Scheciurile unui sportiv de Ivan Turgenev [55], făcută de Sadoveanu.
În timpul alegerilor măsluite din 1946, Sadoveanu a fost candidat al Blocului Partidelor Democratice (BPD) în colegiile din București, câștigând un loc în noul Parlament al României, cel unificat.[92][93] În prima sesiune, cea din decembrie 1946, este ales președintele Parlamentului.[94] Locuiește la Ciorogârla, primind din partea statului o vilă deținută anterior de jurnalistul Pamfil Șeicaru, de orientare fascistă. Această decizie a fost considerată de Partidul Național-Țărănesc drept corupție politică, atrăgându-i lui Sadoveanu porecla de „Contele de Ciorogârla”.[95][96]
În 1948, după abdicarea Regelui Mihai și instalarea regimului comunist la putere, Sadoveanu primește cele mai înalte poziții care au fost acordate vreodată unui scriitor român, însoțite de beneficii materiale substanțiale.[93][97] Între anii 1947-1948, el, alături de Parhon, Ștefan VoitecGheorghe Stere, și Ion Niculi, devine membru al Prezidiului ales de BPD.[98][99] A rămas membru al noii Academii a Republicii Populare Române, și, alături de alți intelectuali pro-sovietici, este ales în conducerea acesteia.
Sadoveanu în ultimii ani de viață
După ce Societatea Scriitorilor a fost reorganizată în Uniunea Scriitorilor din România în 1949, Sadoveanu devine președintele de onoare al acesteia.[51][101] Apoi, în 1950, este numit președintele ei, înlocuindu-l pe Zaharia Stancu. Conform scriitorului Valeriu Râpeanu, această numire a fost un semn al marginalizării lui Stancu după excluderea sa din Partidul Comunist Român, Uniunea Scriitorilor fiind în acea perioadă condusă de fapt de Primul Secretar, poetul comunist Mihai Beniuc.[102] Sadoveanu și Beniuc au fost realeși la primul congres al uniunii (1956).[51][103] Între timp, Sadoveanu publică mai multe volume realist-socialiste, printre care și Mitrea Cocor (după unele surse scris de Dumitru Ciurezu și modificat de Sadoveanu),[104] prin care se apreciau și încurajau politicile de colectivizare. Romanul este publicat în 1949 și îi aduce lui Sadoveanu primul Premiu de Stat pentru proză.[94]
În această perioadă, Sadoveanu este implicat în campaniile culturale susținute de noul regim. În luna iunie a anului 1952, devine președinte al Consiliului Științific al Academiei, cel care va modifica alfabetul limbii române. Astfel, se renunță la litera â, fiind înlocuită cu î (scriere preferată de Sadoveanu în primele sale lucrări).[105] Se implică în mișcarea pentru pace din Blocul Estic, conducând Comitetul Național pentru Apărarea Păcii într-o perioadă în care Uniunea Sovietică dorea să portretizeze inamicii din Războiul rece ca instigatori de război și vinovați unici pentru proliferarea armelor nucleare.[99] Este reprezentantul României la Consiliului Mondial al Păcii, primind, în 1951, Premiul Internațional pentru Pace.[106] Din postura de parlamentar, Sadoveanu face parte din comitetul însărcinat cu elaborarea noii constituții din 1952, care, în formă finală, reflecta influențele sovietice și asimilarea stalinismului în discursurile politice românești.[107] În martie 1953, la puțin timp după moartea lui Stalin, scriitorul conduce mai multe ședințe ale Uniunii Scriitorilor, discutând despre noile directive culturale ale URSS date de Georgy Malenkov, și manifestându-se împotriva tinerilor autori care nu au renunțat la proletcultism.[108] În noiembrie 1955, la puțin timp după ce împlinește vârsta de 75 de ani, scriitorului i se conferă titlul de Erou al Muncii Socialiste.[109] După 1956 regimul a anunțat o ușoară destalinizare, continuând să-l recomande pe Mihail Sadoveanu ca unul din cele mai importante modele culturale ale regimului.[110]
Scriitorul donează în 1950 Casa cu turn statului român,[60] și se mută înapoi în București, unde deține o casă în apropierea Muzeului Zambaccian.[15]
Între 7 și 11 ianuarie 1958, Sadoveanu, Ion Gheorghe Maurer și Anton Moisescu sunt președinții interimari ai Prezidiului Marii Adunări Naționale, funcție care îl propulsează vremelnic pe scriitor în poziția de șef al statului. Contribuțiile literare, dar și afinitățile sale politice, fac să i se acorde, în 1961, „Premiului Lenin pentru Pace”.[111]
Suferă un infarct care îi afectează vorbirea și îl lasă aproape orb.[15] Este îngrijit de o echipă de medici condusă de Nicolae Gh. Lupu.[15] Familia Sadoveanu se retrage în zona Neamțului, locuind într-o vilă aflată în apropierea Schitului Vovidenia și a localității Vânători-Neamț.[15] Este vizitat periodic de prieteni din literatură și politică, printre care și Alexandru Rosetti.[112] Mihail Sadoveanu se stinge din viață pe data de 19 octombrie 1961, la ora 9 dimineața,[9] fiind înmormântat pe 21 octombrie la Cimitirul Bellu din București. Casa din apropierea Schitului Vovidenia este astăzi un muzeu dedicat scriitorului, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.
După moartea soțului ei, Valeria Sadoveanu s-a stabilit în apropierea Mănăstirii Văratec, unde a organizat un cerc literar informal și un grup ortodox de rugăciune, la care au luat parte istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și poeta Ștefana Velisar Teodoreanu, dedicându-și viața apărării comunității de călugărițe.[113] Ea a mai trăit timp de 30 de ani după moartea soțului ei
Opere:

Literatură proletcultistă

Bustul lui Mihail Sadoveanu pe Aleea Clasicilor din Chișinău
  • Lumina vine de la Răsărit, reportaje din URSS (1945)
  • Păuna mică (1948)
  • Mitrea Cocor (1949)
  • Mărturisiri (1960)

Monografii critice

  • Savin Bratu, Mihail Sadoveanu, o biografie a operei, București, 1963
  • Constantin Ciopraga, Mihail Sadoveanu, București, 1963
  • Nicolae Manolescu, Sadoveanu sau utopia cărții, București, 1976
  • Pompiliu Marcea, Lumea operei lui Mihail Sadoveanu, București, 1976
  • Profira Sadoveanu, Viața lui Mihail Sadoveanu. Copilăria și adolescența, București, 1976
  • Ion Vlad, Cărțile lui Mihail Sadoveanu, Cluj, 1981
  • Fănuș Băileșteanu, Introducere în opera lui Mihail Sadoveanu, Craiova, 2001
  • Alexandru Paleologu, Treptele lumii sau calea către sine a lui Mihail Sadoveanu, Iași, 2007
  • Monica Spiridon, Sadoveanu-divanul înțeleptului cu lumea, Albatros, 1982
  • Dumitru Micu, Sensul etic al operei lui Sadoveanu, 1955

·       1964: A încetat din viaţă cântăreţul de operă George Niculescu-Basu, solist al Operei Române din Bucureşti; (n. 9 aprilie 1882).
* 1978: Gig Young (n. 4 noiembrie 1913 – d. 19 octombrie 1978) a fost un actor american de film.
A fost căsătorit cu actrița Elizabeth Montgomery.
Gig Young
Gig Young - 1953.jpg
Young in 1953

Căsătorit cuSheila Stapler (1940-1947)
Sophie Rosenstein (1950-1952)
Elizabeth Montgomery (1956-1963)
Elaine Williams (1963-1966)
Kim Schmidt (1978)
Număr de copiiModificați la Wikidata
CopiiJennifer Williams Young (b. 1964)

Gig Young în 1964
* 1981: Dan Coe (n. 8 septembrie 1941București - d. 19 octombrie 1981KölnGermania) a fost un fotbalist român, care a făcut parte din Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. El a jucat ca fundaș central, fiind supranumit "Ministrul apărării"
În anul 1980, lui Dan Coe i s-a aprobat o cerere de deplasare în Belgia. A sosit în această țară, de unde a trecut în Germania, stabilindu-se în orașul Köln, unde a cerut azil politic. Deși a primit de la președintele Nicolae Ceaușescu titlul de maestru emerit al sportului, aceasta nu a însemnat pentru Dan Coe un motiv de nu a mai critica sistemul politic din România. În țară, Coe era prea cunoscut și iubit.
La 19 octombrie 1981, managerul imobilului l-a găsit pe Dan Coe spânzurat în fața ușii din apartamentului din Köln, unde locuia. Medicii au făcut de urgență o intervenție chirurgicală, l-au reanimat direct, la cord deschis. Nu s-a aflat niciodată dacă s-a sinucis sau a fost omorât. Coe trăia în Germania având statut de refugiat politic. Poliția germană nu a cercetat acest caz. Actele au fost direct închise. Această tragedie s-a întâmplat la scurt timp după un interviu dat de Dan Coe la Radio Europa Liberă.
Colegii săi de generație avansează alte ipoteze cu privire la moartea sa.
„Nu se sugruma el, l-au făcut ăia că a vorbit una alta pe la radio. Nu cred că-și lua el zilele, iubea prea mult viața.”
„Trecerea de la statutul de vedetă la cel de om obișnuit i-a provocat un șoc, i-a creat o stare pe care nu a putut să o depășească. În schimb, cu două, trei luni înainte să moară, am auzit la Europa Liberă o emisiune în care povestea necazurile pe care el și tatăl său le-au trăit în România. Nu știu dacă este un motiv destul de solid ca să-i atragă moartea, însă nu cred ca era atât de labil încât să se sinucidă.”
—Puiu Ionescu
„Nu cred că Securitatea a fost implicată în moartea lui Dan. El a avut niște probleme cu „ei” pentru că, într-un turneu al Rapidului în Franța, a schimbat niște valută, lucru interzis pentru noi, fotbaliștii.”
Încă din anii 1960, când juca la Rapid, pe Stadionul Giulești una dintre scandările obișnuite ale suporterilor rapidiști era: „Un strigăt din vechea Troie/Pentru faima lui Dan Coe/Și înc-o dată că e voie/Ahoe.
·       1983: Primul ministru al Grenadei. Maurice Bishop, a fost împuşcat mortal de către forţele armate ale acestei mici insule din Caraibe. Anterior, mii dntre suporterii sai au mărşăluit la reşedinţa acestuia din capitala tarii, St George, reuşind să-l elibereze pe prim-ministrul aflat in arest la domiciliu. Maurice Bishop a fost lider al unui guvern de stânga in Grenada din 1979, a intretinut legături strânse cu Cuba lui Castro şi a incheiat un tratat pentru cumpararea de arme din URSS în 1982.
* 1984: Dumitru Murărașu (n. 26 noiembrie 1896Botoșani - d. 19 octombrie 1984București) a fost un istoric literar, editor și traducător român.
Dimitrie, acesta fiind adevăratul lui nume de botez, este fiul lui Haralambie Murărașu, preot din Botoșani. Studiile superioare le-a făcut la București și la Paris. A fost membru al Școlii Române din Franța (Fontenay-aux-Roses). Doctor în litere (București). A fost profesor la Seminarul Pedagogic "Titu Maiorescu" și la Academia Comercială din București. Cariera universitară a fost întreruptă la instaurarea regimului comunist.
Este cunoscut îndeosebi ca exeget al operei lui Mihai EminescuComentarii eminesciene (1967), Mihai Eminescu. Viața și opera (1983).
Publică mai multe ediții critice, volumele de Poezii (1970-1972) ale lui Eminescu fiind considerate ca o ediție de referință a operei poetului.
Este autorul unei Istorii a literaturii române (1941), precum și al unor traduceri din limba latină: LucrețiuPoemul naturii (1933) , VergiliuEneida (1956).

Studii, sinteze

  • La Poésie néo-latine et la renaissance des lettres antiques en France (1500-1549), Librairie Universitaire J. Gamber, Paris, 1928
  • Eminescu și clasicismul greco-latin ; M. Eminescu: cultura și știința, Editura Tipografia "Bucovina" I. E. Torouțiu, 1932
  • Naționalismul lui Eminescu, Editura Tipografia "Bucovina" I. E. Torouțiu, 1932
  • Istoria literaturii române, Editura Cartea Românească, București, ediția I (1935), ediția a II-a (1941), ediția a III-a (1942), ediția a IV-a (1946)
  • Comentarii eminesciene, Editura pentru Literatură, București, 1967
  • Mihai Eminescu. Viața și opera, Editura Eminescu, București, 1983

Ediții comentate

  • Mihai EminescuScrieri politice, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1931
  • Ion Luca CaragialeTeatru, ediție și studiu introductiv, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1932
  • Mihai EminescuLiteratura populară, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1936
  • Mihai EminescuLiteratura populară, ediție critică, Editura Minerva, București, 1977
  • Mihai EminescuPoezii, ediție critică, 3 vol., Editura Minerva, București, 1970-1972
  • Mihai EminescuPoezii, ediție critică de D.Murărașu, postfață de Eugen Simion, 3 vol., Editura Grai și Suflet - Cultura Națională, București, 1995
  • V.AlecsandriPoezii populare ale românilor, ediție îngrijită și prefață de D. Murărașu, Editura Minerva, București, 1973.

Traduceri

  • LucrețiuPoemul naturii, traducere în metru original și studiu introductiv de D. Murărașu, București, 1933 (Premiul "Eliade Rădulescu" acordat de Academia Română).
  • Lucrețiu, Poemul naturii, traducere, prefață și note de D. Murărașu, Editura Minerva, București, 1981
  • VergiliuEneida, traducere de D. Murărașu, studiu introductiv și note de H. Mihăescu, Editura de Stat pentru Literatură și Artă, București, 1956
  • Cartea celor o mie și una de nopți, traducere de Petre Hossu ; traducerea versurilor de D. Murărașu. Prefață de Ovidiu Papadima, 14 vol., Editura pentru Literatură / Editura Minerva, 1966
* 1993: Pola Illéry (n. 18 decembrie 1909 – d. 19 octombrie 1993)[1] a fost o actriță și cântăreață de origine română ce a apărut în filme mute și în primele filme cu sunet, fiind cunoscută în special pentru rolurile de vampă.
S-a născut ca Paula Iliescu în CorabiaRomânia și a fost, de asemenea, cunoscută sub numele de Paula I Gibson. Illéry a apărut în câteva filme franceze realizate în anii 1920 și 1930, mai ales în filmul lui René Clair Sub Acoperisurile din Paris (1930) și în Parada Paramount, versiunea în limba română a Paramount on Parade (1930) realizat în Paris de către Paramount Pictures. Se crede că a apărut pentru ultima dată în filme în 1938.
Illéry s-a căsătorit maiorul american Charles Grenier în timpul celui de-al doilea Război Mondial și s-a mutat în Statele Unite cu el, luându-și cetățenia americană în 1946. Căsătoria a durat doar câteva luni înainte ca el să fie ucis într-un accident. Ea s-a recăsătorit mai târziu cu Jim Gibson și cuplul s-a mutat în Palos Verdes, unde Illéry a trăit pentru tot restul vieții ei.
Illéry a murit la 19 octombrie 1993, în Los Angeles, California, în vârstă de 83 de ani, și a fost una dintre ultimele supraviețuitoare dintre actrițele care au apărut în filme mute ca adul
Filmografie
  • Căpitanul Fracasse (1929)
  • Iluzii (1930)
  • Sub acoperișurile din Paris (1930)
  • Omul în haine de seară (1931)
  • Strada fără nume (1934)
Pola Illéry
Pola-Illery-3.jpg
·       1996: A încetat din viaţă criticul şi istoricul literar Serafim Duicu; (n. 6 august 1938, Tismana, Gorj). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, fondator al revistei „Școala Ardeleană”, fondator și președinte al Societății Culturale și al Fundației „Școala Ardeleană”, fondator și președinte de onoare al Societății Culturale „Alexandru Papiu Ilarian”.
A fost redactor al revistei „Vatra” și al publicației „Curierul de Transilvania”. Intre anii 1994-1996 a fost director al Teatrului Național din Târgu-Mureș și rector al Universității Ecologice „Dimitrie Cantemir”. Este înmormântat la Mănăstirea Recea (județul Mureș), în apropierea orașului Târgu Mureș.

·       2003: A încetat din viaţă fostul preşedinte bosniac Alija Izetbegovici, unul dintre personajele-cheie ale războiului din Bosnia (1992 – 1995), rămânând membru al preşedinţiei până în octombrie 2000, când a demisionat din cauza stării de sănătate; (n. 8 aug 1925).
·       2004: Liviu Vasilică (n. 2 iulie 1950, Plosca, Teleorman - d. 19 octombrie 2004, București) a fost un cântăreț de muzică populară românească din județul Teleorman, de profesie medic pediatru. Și-a început activitatea artistică de solist vocal de muzică populară încă din perioada studenției (la Medicină, 1974-1980), clasându-se pe primul loc la toate etapele naționale ale Festivalurilor Artei Studențești, pentru originalitatea repertoriului și a stilului de interpretare. A debutat în cadrul emisiunii TV Tezaur folcloric de pe postul național TVR1. A făcut primele înregistrări la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”.
Pasiunea pentru folclor l-a determinat să colecționeze costume populare autentice teleormănene, realizând, în numai câțiva ani, o bogată colecție care se află în prezent în patrimoniul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Burnasul” din Alexandria.
Liviu Vasilică s-a născut în a doua zi a lunii iulie a anului 1950, în comuna Plosca, județul Teleorman. Părinții săi erau intelectuali, oameni de vază ai vremii, tatăl director de școală și mama profesoară. De mic copil a fost fascinat de Maria Tănase, pe care o asculta cu atenție la radio. Maestrul a învățat primele cântece de la un rapsod teleormănean pe nume Gogu Ivașcu. Visul părinților pentru fiul lor, Liviu, era ca acesta să devină farmacist, lucru care s-a și întâmplat. Pentru o perioadă Liviu Vasilică a fost și medic pediatru al Spitalului Județean Alexandria. Cei care l-au cunoscut spun că iubea foarte tare copiii și că se purta cu mare blândețe cu cei mici.
A fost căsătorit cu Florina Vasilică timp de 23 de ani și împreună au avut patru copii: Svetlana Vasilică, Valentin Vasilică, Florin Vasilică și Livia Vasilică. Dintre toți copiii maestrului, numai Florin este cel care duce mai departe moștenirea tatălui său, el fiind conducătorul grupului Teleormanul.

CopiiSvetlana Vasilică, Valentin Vasilică, Florin Vasilică, Livia Vasilică

Liviu Vasilică
Statuia.Liviu.Vasilica.Alexandria.3.jpg
Statuia Liviu Vasilică din Alexandria
* 2004: Kenneth Eugene Iverson (n.17 decembrie 1920CamroseAlbertaCanada - d. 19 octombrie 2004TorontoCanada) a fost un informatician canadian, celebru pentru dezvoltarea limbajului de programare APL în 1957. A primit Premiul Turing din partea ACM în 1979 pentru contribuțiile aduse în domeniile notației matematice și teoriei limbajelor de programare.
Kenneth Eugene Iverson
KEI with ATW NY Aug 1989 (cropped) - Ken Iverson.png
·       2005: A murit tragic, sinucigându-se în apartamentul său din Ploiești, Ion Stratan, unul dintre cei mai buni poeţi ai generaţiei ’80. (n. 1 octombrie 1955). A absolvit în 1981 Facultatea de Limbă și Literatura Română a Universității din București. În timpul studenției a fost membru al cenaclului „Amfiteatru”, apoi al „Cenaclului de Luni” condus de criticul literar Nicolae Manolescu și al „Cenaclului I.L.Caragiale” din Ploiești. Bibliotecar la Biblioteca „Nicolae Iorga” din Ploiești, a  fost de asemenea redactor șef al revistei Contrapunct si prieten cu Nichita Stănescu, fiind considerat drept cel mai important continuator al acestuia. Volumul sau  ,Ruleta ruseasca” a fost tradus in limba franceza si a fost prezent in antologii de poezie din tara si din strainatate. A primit mai multe premii, dintre care: Premiul “Nichita Stanescu” al Fundatiei “Nichita Stanescu”(1990) ; Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1993); Premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române (1995); Premiul “Frontiera Poesis”, (1999); Premiul “Marin Sorescu” la Festivalul International de Poezie “Europa KM 0”, Sighetul Marmatiei, 2001; Premiul pentru poezie al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din România (2002); Premiul “Radu Enescu” al revistei “Familia”(Oradea, 2002); Premiul “Dafora” la Zilele revistelor din Transilvania si Banat(Medias 2002); Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pe anul 2001; Premiul Fundatiei “Constantin Stere”, Ploiesti, 2003. Membru al Uniunii Scriitorilor din România si al ADELF (Association des Ecrivains de Langue Française). Ion Stratan a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București, în ziua de 22 octombrie 2005, în vecinătatea nu foarte îndepărtată a bătrânului sau prieten Nichita, fiind condus pe ultimul drum de către rude, prieteni, co-generi optzeciști și scriitorii importanți contemporani. Avea, la fel ca Nichita, numai 50 de ani.

·       2006: A încetat din viaţă actorul roman de teatru si film Ernest Maftei, cunoscut pentru rolurile din “Neamul Şoimăreştilor” – 1965 şi “Dumbrava minunată” – 1980; ( n.06.03.1920, comuna Prajesti, jud. Bacau). A  fost un adept al Mișcării Legionare si a aderat la Frăția de Cruce, organizație anticomunistă a tineretului național-creștin, al cărei lider a devenit la vârsta de 17 ani. În 1938 a fost arestat de autoritățile dictaturii regelui Carol al II- lea și  încarcerat în lagărul de la Vaslui, unde, la 21 septembrie 1939, au fost executați câteva zeci de membri ai partidului „Totul pentru Țară”, moment descris în numeroase interviuri. Între 1941-1945 a urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Iași. În aceeași perioadă a fost arestat și condamnat de autoritățile antonesciene, pentru activitatea de membru în FDC. Ca deținut politic, a fost închis în penitenciarele din Galați, de la Jilava și Văcărești. Judecat de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, a fost achitat de fiecare dată. După război a fost șomer, fiind hăituit pentru orientarea sa politică. A jucat la Teatrul Poporului sub numele de Erman Valahu. Aici a primit Meritul Cultural clasa I, la care a fost nevoit să renunțe pentru a nu se deconspira. A fost arestat și condamnat de regimul comunist, dar a avut o șansă unică, reușind să scape de condamnare grație talentului înnăscut. Fiul său Gheorghe (Gheorghiță) Maftei este un artist plastic cunoscut. Ernest Maftei s-a  afirmat  în cinematografie cu pelicula Desfășurarea, regia Paul Călinescu, 1954, dupa care a urmat o carieră de excepție, însumând în palmaresul său multe filme. A devenit unul dintre monștrii sacri ai filmului românesc și unul dintre cei mai populari actori români. Alături de Colea Răutu și alți actori, a înființat Uniunea Cineaștilor din România. A primit premiul UCIN la împlinirea a 50 de ani de cinematografie, iar din partea consiliului director al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România „Diploma de recunostință” pentru contribuția la dezvoltarea artei și culturii naționale. A colaborat la realizarea emisiunii „Ferma”, specializată pe teme din viața rurală și agricultură, transmisă pe canalul TVR2. A respins și premiul „Cel mai bun român” pe anul 2005, deoarece între nominalizați se numărau personaje sumbre ale politicii ultimilor 16 ani și pseudovedete ale unor emisiuni de televiziune de nivel submediocru. În noaptea de 21 decembrie 1989 a participat, alături de tineretul român, la manifestația anticomunistă din Piața Universității. Avea să lase familiei un bilet cu următoarele versuri, pentru cazul în care nu s-ar mai fi întors: „În lutul greu din care am plecat / Am frământat simțire. / Din ură am clădit iubire. / Între seninul din Înalt / Și jalnicul de jos / Mereu m-am întors / În lutul greu din care am plecat. / N-am fost învins, dar nici n-am câștigat. / Mi-e barba albă, încâlcită, roasă. / Părinte, o să vin curând acasă”. În acea noapte, la baricada de la „Intercontinental”, a reușit să ia dintr-un TAB două automate AK-47. Cu acestea a pătruns a doua zi în clădirea Comitetului Central al P.C.R după fuga lui cuplului Ceaușescu. Prima perioadă a regimului lui Ion Iliescu a însemnat pentru „Bădia” (cum îi ziceau prietenii și simpatizanții) persecuții mai mari decât în perioada lui Ceaușescu. Ernest Maftei a fost o permanență a manifestațiilor de stradă începând din ianuarie 1990. A fost de asemenea unul din reperele Pieței Universității, îndemnând tineretul să lupte împotriva comuniștilor care își consolidau puterea. Venirea minerilor în București, la instigațiile lui Iliescu, a însemnat teroare și moarte răspândită pe străzile capitalei. La 14 iunie 1990, Maftei a fost ridicat de acasă de cinci indivizi deghizati în mineri, bătut și aruncat pe malul Dâmboviței, unde a zăcut inconștient circa șapte ore. A fost salvat de un cetățean care l-a recunoscut și l-a transportat la urgență la spital. Soția lui Maftei avea să decedeze, în urma unui infarct, din cauza acestor persecuții. În august 1991, în timpul puciului de la Moscova, la postul de radio german Deutsche Welle, Maftei a fost nominalizat al cincilea pe o presupusă listă a celor mai periculoși anticomuniști, listă întocmită de autoritățile de la București. Rămâne memorabil răspunsul lui Ernest Maftei: „Hai că-s porci! Tocmai pe locul cinci și nu pe primul?” În 1995, a devenit membru al partidului „Pentru patrie”, alăturîndu-se camarazilor săi împreună care luptase și suferise în închisori.

·       2008: A decedat tenorul italian Gianni Raimondi. A interpretat roluri de neuitat in “Traviata”, “Boema”, “Don Pasquale” şi a cântat alături de Maria Callas); (n. aprilie 1923).
·       2009: A decedat politicianul român Radu Timofte;(n. 1949). Alexandru-Radu Timofte (n. 7 aprilie 1949, comuna Horia, județul Neamț – d. 19 octombrie 2009, București) om politic român, membru al PSD și senator între anii 1990-2001. El a îndeplinit funcția de director al Serviciului Român de Informații între anii 2001 - 2006. A absolvit Școala Superioară de Ofițeri „Nicolae Bălcescu” – arma grăniceri (1966 – 1969) și Academia de Înalte Studii Militare din București, Facultatea de Comandă și Stat Major (1974 – 1976), fiind ofițer activ în Ministerul Apărării Naționale până în anul 1988, când a fost trecut în rezervă, ca urmare a rămânerii ilegale în străinătate a surorii sale. În perioada Revoluției din decembrie 1989, Radu Timofte a făcut parte din conducerea comitetului FSN din municipiul Roman.  La data de 20 iulie 2006, Alexandru Radu Timofte și-a prezentat demisia din funcția de director al SRI, ca urmare a situației create de eliberarea și dispariția lui Omar Hayssam (acuzat de terorism), împreună cu el demisionând și Gheorghe Fulga, directorul SIE și chestorul Virgil Ardelean, directorul Direcției generale de informații și protecție internă a Ministerului Administrației și Internelor.
* 2012: Manuel António Pina (n. , SabugalPortugalia – d. , PortoPortugalia) a fost un scriitorpoetdramaturgscenarist și ziarist portughez. A primit Premiul Camões în 2011[5], cel mai important premiu literar pentru limba portugheză.
Manuel António Pina a urmat Dreptul la Universitatea din Coimbra și a fost jurnalist la Jornal de Notícias timp de treizeci de ani și la Notícias Magazine.
Opera sa este alcătuită în principal din poezie și literatură pentru copii. Este, de asemenea, și autor de piese de teatru, scenarii pentru televiziune și opere de ficțiune.

Poezie

  • 1989 : O caminho de casa
  • 1991 : Um sítio onde pousar a cabeça
  • 1992 : Algo parecido com isto, da mesma substância
  • 1993 : Farewell happy fields
  • 1994 : Cuidados intensivos
  • 1999 : Nenhuma palavra, nenhuma lembrança
  • 2001 : Atropelamento e fuga
  • 2002 : Poesia reunida
  • 2003 : Os livros
  • 2008 : Gatos
  • 2011 : Poesia, saudade da prosa
  • 2011 : Como se desenha uma casa
  • 2012 : Todas as palavras /Poesia reunida

Literatură pentru copii[modificare | modificare sursă]

  • 1985 : A guerra do tabuleiro de xadrez
  • 1993 : O tesouro
  • 1995 : O meu rio é de ouro /Mi rio es de oro
  • 1999 : Histórias que me contaste tu
  • 2001 : Pequeno livro de desmatemática
  • 2004 : O cavalinho de pau do Menino Jesus
  • 2005 : História do Capuchinho Vermelho contada a crianças e nem por isso por Manuel António Pina segundo desenhos de Paula Rego

Teatru

  • 1987 : O inventão
  • 1998 : Aquilo que os olhos vêem, ou O Adamastor
  • 2001 : A noite
  • 2002 : Perguntem aos vossos gatos e aos vossos câes
  • 2009 : História do sábio fechado na sua biblioteca

Proză

  • 1986 : Os piratas
  • 1994 : O anacronista
  • 2002 : Porto, modo de dizer
  • 2003 : Os papéis de K.
  • 2005 : Queres Bordalo?
  • 2007 : Dito em voz alta
  • 2010 : Por outras palavras e mais crónicas de jornal
* 2013: William Cleland Lowe (15 ianuarie1941 – 19 octombrie2013) a fost coordonatorul proiectului care a dus la crearea IBM PC, precursorul calculatorelor personale utilizate în prezent pe scară largă.
A studiat fizica la Colegiul „Lafayette College” din Pennsylvania, pe care l-a absolvit în 1962. După terminarea studiilor, s-a alăturat echipei IBM ca inginer. [1]
În anul 1980 a devenit director al laboratoarelor Boca Raton de la IBM. Până la acel moment, IBM producea numai computere tip mainframe, extrem de mari și scumpe. În 1981, a încercat să convingă compania să încerce să producă și computere personale. Inițial, a încercat o colaborare cu compania Atari pentru acest proiect, dar cei de la IBM s-au opus acestei colaborări; în schimb, au acceptat colaborarea cu firmele Intel și Microsoft, mai puțin cunoscute la acel moment[2] [3]
Computerul personal creat de IBM, cunoscut inițial sub denumirea de 5150:PC[4], a fost lansat în august 1981. Sistemul de operare era MS-DOS versiunea 1.0, de la Microsoft, iar microprocesorul Intel 8088 de la Intel.[2] [5]. Pretul computerului fără monitor era de 1.565 de dolari (circa 4.000 de dolari in banii actuali). Computerul s-a vândut în primul an în 250.000 de exemplare [6][3]
În 1988, a plecat de la IBM, pentru a se alătura companiei Xerox. În 1991 a devenit președinte al companiei Gulfstream, specializată în construcția de avioane. [2]
A decedat pe data de 19 octombrie 2013, în urma unui atac de cord.
* 2016: Ion Marin (n. 12 martie 1955comuna Bucujudețul Ialomița - d. 19 octombrie 2016București) a fost un publicistscriitor și profesor universitar român.
S-a născut în comuna Bucujudețul Ialomița. Părinții săi, Ștefan, de profesie contabil și Victoria, s-au născut în aceeași localitate. Străbunicul din partea mamei, pe nume Munteanu, s-a stabilit în Lunca Ialomiței, unde venea în transhumanță, fiind oier din zona Făgărașului.
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Drept și Facultatea de Ziaristică; a avut o bursă la Fundația cotidianului „The Guardian” din Londra; este absolvent al cursului postuniversitar de științe juridice și al Colegiului Național de Apărare. Doctor în ordine publică și siguranță națională cu teza “Ordinea constituțională și siguranța națională în contextul integrării României în Uniunea Europeană”, susținută la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”.
A lucrat ca redactor la „Scînteia” (1985-1989)), la departamentul „Probleme cetățenești”, făcându-se remarcat prin investigații și anchete sociale, dintre care unele au fost citate și la “Europa Liberă”. În ziua de 22 decembrie 1989 a redactat textul prezentat la televiziune prin care “scînteiștii se deziceau de minciună” și a fost singurul care și-a semnat articolul apărut în “Scînteia Poporului”. În aceeași zi a propus numele de „Adevărul” , fiind ales președinte al consiliului FSN din ziar , iar trei zile mai târziu a fost ales președinte al adunării generale care a transformat ziarul „Scînteia” în ziarul „Adevărul”. Ulterior a propus și adoptarea articolului 16, alin. 2 din Constituția României „Nimeni nu este mai presus de lege” ca slogan, ce a figurat pe frontispiciul ziarului până la cumpărarea acestuia de către Dinu Patriciu.
A fost acționar, membru al Consiliului Director și al Consiliului de Administrație al S.C. „Adevărul” S.A. În 1992, a devenit redactor șef adjunct deținând această funcție până în ianuarie 1996, când a demisionat din toate funcțiile deținute în semn de protest față de intențiile de vânzare a ziarului către un om de afaceri controversat. Timp de mai mulți ani (1991-1995) a publicat sub titlul „Corupția în serial” numeroase anchete ce s-au soldat cu demiterea unor miniștri și sancționarea altor demnitari. De asemenea, a publicat în acest ziar, pe lângă alte sute de articole, zeci de editoriale de pagina întâi.
În 1996, a preluat de la S.C. „Adevărul” săptămânalul „Exclusiv” și a înființat ziarul independent „Ultima Oră” (serie nouă, ziarul fiind fondat în anul 1914), pe care îl conduce și în prezent. În 2007, pentru o scurtă perioadă a fost și director al cotidianului „Atac”. Ion Marin a publicat în cotidianele la care a lucrat, precum și în alte publicații, peste 4.000 de articole, editoriale, anchete.
Ion Marin este cunoscut și ca jurnalist de televiziune. În anul 1996, a fost angajat ca realizator la Televiziunea Română, iar între anii 1998-2002 a fost membru al Consiliului de Administrație a SRTV, perioadă în care a realizat numeroase anchete și talk-show-uri. Ca realizator de televiziune, a mai colaborat la Antena 1Prima TVTVRM, Nova TV și OTV.
Ca scriitor a debutat în anul 1977 în revista „Luceafărul”.
A publicat proză în reviste literare, precum „SLAST”, „Luceafărul”, „Adevărul literar și artistic”, fiind inclus și în antologia „Călători în Arcadia” (2000). A publicat romanul „Vremea șacalilor”, precum și volumele de proză scurtă „Noaptea dintre milenii” (2011) și „Semințele ca niște schije” (2014). Colaborează la revista „Punctul critic” (2010) condusă de scriitorul Eugen Uricaru, la alte publicații literare.
Opere:

Cărți de specialitate

  1. Geopolitica și securitatea globală – o abordare interdisciplinară, Editura Semne-Artemis, București, 2013
  2. Ordinea constituțională și securitatea națională în contextul integrării și globalizării, Editura Sitech, Craiova, 2009
  3. Violența politică globală în era informațională, Editura Semne-Artemis, București, 2010
  4. Dreptul comunicării, Editura Semne, București, 2012
  5. Geopolitica și terorismul, Editura Sitech, Craiova, 2009 (coautor)
  6. Geopolitica și securitatea globală, Editura Semne, București, 2010,
  7. Jurnalism și terorism. Protecția jurnalistului în situații periculoase și de conflict armat, Editura Semne-Artemis, București, 2011
  8. Ordinea constituțională în contextul integrării euroatlantice. Elemente de drept constituțional român și european, Editura Semne, București, 2012
  9. Violența politică – între armă și cuvânt, Editura Fundația România 2000, București, 2008
  10. Ordinea constituțională în contextul integrării României în Uniunea Europeană, Editura Fundația România 2000, București, 2008

Beletristică și publicistică

  1. Vremea șacalilor Editura Elit, 1996
  2. Vremea șacalilor (ediția a doua), Editura Semne,București,2007
  3. Moartea unui biet corector, Editura Semne, București, 2011
  4. Noaptea dintre milenii, Editura Semne, București, 2013
  5. Adevărul și corupția, Editura Semne, București, 2014
  6. Semințele, ca niște schije, Editura Semne, București, 2014
Este căsătorit și are doi copii majori, Luiza Cristina și Mihaela Alexandra. Soția sa, Teodora Marin, este redactor al Televiziunii Române.
Ion Marin
Ion Marin (publicist).jpg




Sărbători

·       Ziua juristului in Republica Moldova


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...