miercuri, 18 decembrie 2019

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
JOI 19 DECEMBRIE 2019
PARTEA A TREIA ȘI ULTIMA

Bună seara, prieteni!  Deschideți și răsfoiți aceste materiale și veți găsi ceva ce vă va interesa, inclusiv rețete pentru sărbători! Spuneți și prietenilor Dumneavoastră să dea clic pe imagine pentru a se deschide și a putea citi și viziona!



ARTE 19 Decembrie

INVITAȚIE LA OPERĂ 19 Decembrie

Renata Tebaldi
 în Gianni Schicchi de Puccini și în Manon Lescaut de același autor:
Puccini "Gianni Schicchi" -- Lamberto Gardelli - Renata Tebaldi -- Fernando Corena 1962 Full Opera

Puccini "Manon Lescaut" -- Renata Tebaldi -- Mario Del Monaco -- Fernando Corena 1954 Full Opera: http://youtu.be/9Vfir1fcnAs.












MUZICĂ 19 Decembrie

4 horas maior saxofone amor canções instrumental 🎷Música relaxante SAX romântica bonita


Beautiful Hawaiian Music! [HD] Vinyl Record! #ProfHowdy



Instrumentales De Oro Del Recuerdo - Las Mejores Canciones En Guitarra Instrumental


Las Mejores Musica Guitarra Instrumental Grandes Hits Instrumentales



Musica instrumental clasica de los 50 60 70 y 80 la mejor


Sweet Memories Sentimental Love songs Collection Vol 102









TEATRU/FILM 19 Decembrie

Cu actriţa Enikö Szilagyi
Steaua fara nume 1983




Alexandru Giugaru



Umbra unui franctiror (1971) - Sean O Casey


Calin Gruia - Pe O Stanca Neagra






Gruiul Haiducului (1975) - Legenda populara






FILM DOCUMENTAR 








GÂNDURI PESTE TIMP 19 Decembrie


Emily Jane Brontë - Citate:  








SFATURI UTILE 19 Decembrie

REȚETE PENTRU SĂRBĂTORI
PREPARATE DE CASĂ SPECIFICE DE SĂRBĂTORI

Am preferat să respect tradiția românească și am adunat  rețete cu carne de porc! Răspândirea tot mai mare a pestei porcine africane m-a determinat să renunț de ceva vreme (dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului) la carnea de porc pe care am înlocuit-o cu vită, oaie și curcan. Deja am pregătit sarmale din carne de vită și oaie, dar nu le-am fiert și sunt la congelator! Am pregătit și cârnații de casă tot din carne de vită și oaie, care așteaptă liniștiți în congelator. Sâmbătă urmează să pregătesc piftia de curcan și fripturile de vită, oaie și curcan, iar luni vom face cozonacii!

SĂRMĂLUȚE ÎN FOI DE VIȚĂ CU CARNE DE OAIE ȘI/SAU VITĂ
Rețeta pentru 4 porții.

Sarmalutele in foi de vita umplute cu carne de oaie tocata si orez sunt una din mancarurile nelipsite la restaurantele cu profil arab si una din delicatesele obligatorii la mesele pentru oaspeti.
Se pastreaza pentru iarna fie congelate in saculeti de plastic, in borcane vidate, in sticle de plastic sau murate.
Gospodinele arabe sunt atat de migaloase: daca li se par prea mari frunzele de vita le taie in jumatati; cu cat sunt mai mici sarmalutele, cu atat e socotita mai priceputa gospodina!

INGREDIENTE
·         ½ kg foi de vita (de preferinta fruzele de la strugurii negrii sunt mai fragede)
·         500 grame carne macinata de oaie( sau vita)
·         1 pahar orez
·         1 ceapa medie
·         1 mana de fruze de patrunjel verde
·         1 mana de frunze de menta verde
·         condimente mixte macinate( all spice, piper, cuisoare,scortisoara,ghimbir,cardamom)
·         1 nucsoara
·         3-4 rosii de marime medie
·         1 lamaie
·         2 lingurite sare
·         3 linguri ulei de masline
·         2 cuburi Maggi de pui

MOD DE PREPARARE
Frunzele de vita se oparesc, apoi se scot pe un platou. Orezul se opareste , apoi se spala bine si se pune intr-un bol. Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de masline si se prajeste putin pana ia culoare aurie. Se adauga orezul si se mai lasa 2-3 minute, doar sa fie patruns de aroma uleiului de masline. Rosia, frunzele de menta si de patrunjel se taie marunt si se adauga la orez.

Se adauga carnea macinata ,condimentele mixte, o lingurita de sare, o nucsoara rasa si un cub de Maggi ras pe razatoarea mica. Intr-o cratita antiaderenta se aseaza cateva frunze de vita, apoi un strat de felii de rosii.Se rade un cub de Maggi pe razatoarea mica. Se pune putin din compozitia de orez cu carne pe fiecare frunza de vita si se ruleaza, apoi se aseaza in mod concentric pe stratul de rosii feliate.

Deasupra sarmalutelor se aseaza un strat de rosii feliate, cateva felii de lamaie si se sareaza. Se acopera cu un nou strat de frunze de vita si se toarna apa fierbinte , atat cat sa depaseasca sarmalutele cu 1 cm. Se pune peste sarmalute o farfurie intinsa intoarsa, pentru ca atunci cand incep sa fiarba sa nu se desfaca.

Cand incep sa fiarba sarmalutele se reduce focul si se fierb 50 de minute. Se rastoarna pe un platou si se servesc calde.


CÂRNAȚI DE CASĂ DIN VITĂ ȘI OAIE
Ingrediente:
·         carne tocata de vita - un kilogram
·         carne tocata de oaie - un kilogram
·         oase de vită - doua bucati
·         usturoi - sapte bucati (sau dupa gust)
·         fulgi de chili - o lingurita
·         cimbru uscat - o lingurita
·         piper - opt grame
·         boia dulce - 25 de grame
·         enibahar - o lingurita
·         sare - 30 de grame (sau dupa gust)
·         mate de oaie - cateva bucati

Preparare:
·         Primul pas va fi sa punem cele doua oase de vită la fiert in apa. Va rezulta o zeama cu gust de carne pe care o vom incorpora in carnea pentru carnati.
·         Amestecam cele doua feluri de carne tocata cu condimentele si usturoiul pisat. Amestecati foarte bine pentru ca mirodeniile sa se omogenizeze foarte bine cu carnea. Adugati cam 250 de ml de zeama de carne strecurata. Datorita aportului de zeama carnatii vor iesi suculenti. Amestecul de carne trebuie gustat pentru a vedea daca sunt suficiente condimente.
·         Pregatim masina de tocat carne, fara cutit, cu palnia de dimensiunea corespunzatoare.
·         Matele se scurg de apa si se sufla aer in ele pentru a vedea daca sunt curate si daca au gauri.
·         Se ruleaza matul pe palnia de la masina de tocat, se leaga cu sfoara la capat si se incepe umplerea. Eu am vrut sa fac un sirag de mai multi carnati asa ca am umplut matul cam sase-sapte centimetri cu carne, apoi l-am rasucit si legat, si am continuat umplerea, formand in continuare carnaciori de dimensiunea dorita.
·         Cand ati terminat carnea treceti o felie de paine prin masina pentru ca ramasitele de carne sa iasa.
·         Se lasa la zvantat o noapte la loc rece (in curte, feriti de animale, sau in balcon) si se savureaza.

Sfaturi:
1.  Ideal carnea trebuie lasata, peste noapte, sa isi i-a gust, pentru ca apoi sa se prajeasca o chiftea din carnea condimentata pentru a vedea daca are toate cele necesare.
2.  Este recomandat sa faceti carnatii asistati de inca o persoana deoarece una trebuie sa invarta la masina de tocat si cealalata sa formeze carnatul pe masura ce se umple cu carne.

PIFTIE DE CURCAN

Ingrediente:
2 bucăți
Aripă de curcan
2 bucăți
Morcov
2 bucăți
Ceapă
1 bucată
Rădăcină de țelină
6 bucăți
Ouă de prepeliță fierte
1 lingură
Sare
5 g
Piper negru boabe
3 bucăți
Frunză de dafin
10 bucăți
Căței usturoi
2 bucăți
Funzulițe de busuioc

Preparare:
Într-o cratiță puneți aripile la fiert și turnați peste ele apă, astfel încât să le acopere complet.
Scoateți spuma de deasupra și după ce începe să fiarbă apa puneți în apă ceapa, rădăcina de țelină și morcovii curățați, sarea, piperul boabe și frunze de dafin. Lăsați carnea să fiarbă la cel mai mic foc posibil, timp de 4-5 ore.
Scoateți în două boluri diverse carnea și legumele.
Puneți în zeama de la carne cățeii de usturoi tăiați mărunt și lăsați să se îmbine mirosul, timp de 5 - 10 minute. Strecurați zeama cu ajutorul unei site din metal.
Scoateți toată carnea de pe oase și aranjați-o într-o farfurie, astfel încât pe o jumătate de farfurie să aveți un cuibușor, iar pe cealaltă jumătate să rămână doar câteva bucăți de carne. Puneți ouăle de prepeliță fierte în cuibușor și în mijlocul lor o floare din morcovul fiert, iar pe cealaltă jumătate câteva felii de morcov fiert aranjate în formă de floare și funzele de busuioc. Turnați zeama în farfurie, până aproape se umple farfuria și dați-o în frigider pentru 8 ore sau într-o camera neîncălzită.


FRIPTURĂ DE CURCAN

Ingrediente:
carne de curcan (copane si piept de curcan)
2 linguri ulei (ulei de masline) 
250 ml apa
250 ml
 vin alb
1 lingurita sare
1 lingurita cimbru macinat
½ lingurita
 boia de ardei dulce
1 lingurita piper boabe
2 foi dafin
5 căței de usturoi

Preparare:
Portionam carnea in bucati potrivit de mari, le presaram cu putina sare, apoi le ungem cu ulei si la final le condimentam cu toate condimentele enumerate mai sus. Putem amesteca toate condimentele intr-un castronel ca sa ne fie mai simplu
Asezam bucatile de carne intr-o tava de cuptor, adaugam apa pana ce aceasta acopera carnea pe jumatate, punem 1-2 foi de dafin si piper boabe, cateii de usturoi curatati de coaja si taiati felii. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptor pentru 45 minute la 200 grade. Dupa acest timp scoatem tava din cuptor si o descoperim, intoarcem carnea si o stropim cu vin, apoi o dam la cuptor neacoperita pentru inca 15 minute, pana cand carnea este frumos rumenita. Servim friptura calda cu piure de cartofi si o salata de sezon.


FRIPTURĂ DE VITĂ

Ingrediente
  • pulpă de vită (mânzat)
  • ulei
  • vin alb
  • condimente după gust (sare, piper, cimbru, usturoi pudră sau zdrobit etc)
  • 3-4 cepe roșii
  • o căpățână usturoi
Preparare
Se ia carnea și se pune într-o tavă în care am pus câteva linguri de ulei si o cană de apă. Se presară ulei și condimente după gust, se pune o folie de aluminiu deasupra și se introduce la cuptor. Când pulpa de vită este pe jumătate făcută se poate adăuga niște vin, după gust.
Cu 20 de minute înainte să fie gata scoate folia de aluminiu (poți tăia pulpa felii groase, ca să se pătrundă mai bine), aruncă în tavă niște cepe roșii curățate și tăiate în sferturi și cățeii de usturoi (cu coajă). Se vor coace frumos și vor avea un gust minunat
 FRIPTURĂ DE OAIE

Ingrediente:

un morcov
o ceapa
½ radacina de patrunjel
cimbru
piper boabe
sare
un pahar de vin alb sec sau demisec
5 linguri de otet
4 catei de usturoi
2 kg de carne de oaie
4 linguri de ulei de masline

Preparare
·         Pentru ca oaia este o carne destul de atoasa vom prepara un sos pentru a o marina in prealabil. Morcovul si radacina de patrunjel se rad si ceapa se taie marunt. Se pun la fiert intr-un litru de apa cu cimbru si boabe de piper pentru 45 de minute.
·         Cand se raceste zarzavatul adaugam in apa vinul, usturoiul pisat, otetul si sare.
Aceasta compozitie se toarna peste carnea de oaie si se lasa la rece minim 6 ore. E bine ca la fiecare ora carnea sa fie intoarsa.
·         Acum se pune intr-o tava in care ai pus sare si 6 linguri de apa. Carnea se unge cu putin ulei de masline. Peste torni si sosul in care a stat la marinat. Se lasa la cuptor la foc mare pentru 20 de minute si dupa se lasa la foc mic cam 2 ore. Ai grija ca din cand in cand sa intorci carnea si s-o stropesti cu sosul din tava.



Cârnaţi de casă din porc
·       1,5 kg carne de porc
·       0,5 kg slănină
·       25 g usturoi
·       5 g boia de ardei dulce
·       5 g coriandru
·       300 ml supă de oase
·       5 g piper
·       Sare
·       Maţe de oaie
Carnea de porc se taie în bucăţi şi se trece prin maşina de tocat, iar slănina se taie cuburi.
Se amestecă carnea tocată cu slănina, supa de oase, mujdeiul de usturoi şi condimentele măcinate.
Cu această compoziţie se umplu maţele care au fost curăţate, spălate şi întoarse.
Se lasă cârnaţii să se svinte, apoi se pun la afumat.

Cârnaţi olteneşti
·       1 kg carne de vacă
·        1 kg carne de porc
·        30 g usturoi
·        5 g piper
·        2 g maghiran
·        Sare
·        Maţe de oaie
Carnea de vacă se trece de două ori prin maşina de tocat cu sită deasă, iar carnea de porc se toacă cu satârul.
Se amestecă cele două tocături împreună cu condimentele şi mujdeiul de usturoi.
Se pregătesc maţele de oaie şi se pun pe dispozitivul de umplut cârnaţi la maşina de tocat.
Se umplu maţele.
Se lasă să se svinte.
Se pun la afumat 2-3 ore.

Salam aperitiv
·       1 kg carne de vacă
·       3 kg carne de porc
·       20 g usturoi
·       4 g piper
·       Sare
·       Maţe de vită subţiri
Se trece de 2-3 ori carnea de vită prin maşina de tocat.
Carnea de porc se trece o singură dată prin maşină.
Se amestecă tocăturile, se adaugă sare, piper şi mujdei de usturoi şi se omogenizează bine compoziţia.
Se pregătesc maţele.
Se umplu maţele de mărimea unui salam obişnuit şi se leagă la capete.
Se pun la fum şi se lasă pâne ce se colorează.
Se scoate de la fum şi se opăreşte 45 minute în apă fierbinte cu temperatura de 80-85 grade Celsius (când începe apa să cânte).

Escalop de porc cu sos de vin

*750 g pulpă de porc
*50 g făină
*125 g ulei
* 400 g sos brun
*100 ml vin
*200 g smântână
*sare
Sos brun sau sos spaniol:
*600 g oase de vacă
*75 g morcovi
*50 g pătrunjel
*50 g ţelină
*50 g ceapă
*10 g usturoi
* 100 g ulei
* 75 g făină
* 50 g bulion de tomate
* 2-3 foi de dafin
* cimbru
* 5 g chimen
* 2 g piper
* sare
Făina se rumeneşte într-o tigaie cu ulei.
Se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiate felii şi se călesc împreună.
Se pune usturoiul tocat şi se stinge cu bulion diluat cu apă.
Se adaugă oasele ce au fost rumenite la cuptor şi condimentele.
Se umple vasul cu apă şi se lasă să fiarbă 3-4 ore, apoi se pasează printr-o sită şi se potriveşte gustul de sare.
Pentru escalop reţinem 400 g din acest sos brun.
Carnea de porc se taie în felii subţiri de cca 75 g fiecare şi se socotesc câte 2 bucăţi la porţie, se bat bine ca pentru şniţel, se sărează, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.
În uleiul rămas se adaugă sosul brun, vinul şi făina rămasă, se amestecă bine, se fierbe 10 minute, se toarnă peste escalop şi se fierb împreună încă 30 minute.
La servit se adaugă smântână la fiecare porţie.
Se serveşte cu piure şi salată.

Friptură de porc la tavă
·       1 kg pulpă de porc
·       50 g ulei
·       50 g ceapă
·       100 g morcovi
·       10 g usturoi
·       Sare
Pulpa de porc se sărează, se unge cu ulei şi se aşază într-o tavă cu restul de ulei şi se frige la cuptor.
Alături de carne se pune ceapa tocată, morcovii raşi şi usturoiul tăiat feliuţe.
În timpul frigerii carnea se stropeşte cu sosul format în tavă.
După ce carnea s-a fript se scoate pe un fund de lemn şi se taie felii.
Se pune carnea tăiată pe platou.
Legumele şi sosul rămas în tavă se pasează şi se toarnă peste carne.
Se cserveşte cu garnitură de cartofi natur şi cu salată.

Gustare pentru gurmanzi
·       400 g carne de porc
·       200 g cârnaţi afumaţi
·       150 g creier
·       300 g ciuperci
·       50 g bulion de tomate
·       20 g usturoi
·       150 g ulei
·       2 legături verdeaţă
·       150 ml vin
·       Sare
Carnea se taie în bucăţi mici, se sărează şi se prăjeşte în ulei, se adaugă cârnaţii tăiaţi feliuţe şi ciupercile tăiate ştraifuri şi călite în ulei.
Usturoiul se taie feliuţe şi se căleşte în ulei, apoi se adaugă creierul tăiat cuburi şi se mai căleşte câteva minute.
Se amestecă totul cu carnea şi se prăjesc în continuare.
Se stinge cu bulion amestecat cu vin şi verdeaţă tocată mărunt.
Se potriveşte gustul de sare şi se mai fierbe câteva minute.
Se serveşte caldă cu mămăligă.

Cârnaţi de casă

Se trece carnea macră de porc prin maşina de tocat şi se amestecă cu bucăţele mici de slănină crudă.
Se adaugă, după gust, sare, piper, enibahar şi zeamă de mujdei de usturoi.
Se amestecă bine totul şi se adaugă puţină zeamă de carne până ce tocătura devine moale.
Se montează la maşina de tocat tubul de umplut maţe.
Maţele trebuie să fie pregătite anterior: se spală bine, se întorc pe dos şi se ţin în apă rece cât se pregăteşte amestecul de carne tocată.
Se trage maţul pe tubul de tablă, punându-l tot la un loc, apoi se introduce tocătura cu ajutorul maşinii, încet, pentru a nu se sparge maţul.
Se lasă să se svinte timp de câteva ore la loc răcoros, apoi se afumă, dacă dorim păstrare îndelungată, sau se dau în consum imediat, neafumate.

Tobă

Se pun la fiert, într-un vas mare cu apă, fălcile porcului, bucăţi grase de la cap, urechile bine curăţate, bucăţi de şorici, limba, inima, rinichii, împreună cu 2-3 foi de dafin şi puţină sare.
Se ţin să fiarbă, dar nu de tot, apoi se lasă să se răcorească.
Se taie totul sub formă lunguiaţă, felii subţiri, iar limba şi rinichii, ceva mai mari.
Se amestecă toate într-o strachină turnând şi câteva ceşti din zeama în care au fiert.
Se adaugă sare, piper măcinat, ienibahar, coriandru, după gust.
Avem pregătit anterior stomacul porcului, bine curăţat şi spălat în interior.
Se umple acesta aşezând bucăţile mai mari în lungul tobei spre a avea felii frumoase când se vor tăia.
Se coase la capete şi se fierbe timp de 30-45 minute în zeama ce a rămas de la prima fierbere.
Când toba este fiartă se scoate şi se pune pe un fund cu un teasc uşor deasupra şi se ţine aşa până se răcoreşte de tot.
Poate fi dată în consum aşa cum este, sau se dă câteva ore la fum şi poate fi consumată mai târziu.

Caltaboşi

Se fierbe inima, plămânii, splina şi carne sângerândă de la gât.
Se lasă să se răcească.
Se dau prin maşina de tocat sau se toacă cu satârul.
Se adaugă ½ kg de orez potrivit de fiert, scurs şi spălat în apă rece, sare, piper, ienibahar, maghiran şi ceapă prăjită, după gust.
Se amestecă totul bine şi se umple caltaboşul.
Se pune să fiarbă 10-15 minute în clocote mici în zeama în care au fiert măruntaiele.
Se servesc aşa calzi, sau se scot din apă şi după ce s-au răcorit se prăjesc în untură.

Leber

Se fierbe ficatul nu prea tare, în clocote mici, împreună cu tot atâta carne grasă de la gât.
După ce s-a răcorit se trece prin maşina de tocat de 2-3 ori şi apoi se freacă bine într-o strachină până devine ca o pastă.
Separat se taie slănină mai tare, foarte puţin fiartă, în cubuleţe mici şi se amestecă cu ficatul, adăugând puţină zeamă de la fiert.
Se potriveşte gustul cu sare, piper şi nucşoară pisată.
Se umplu maţele groase, care au fost bine curăţate şi spălate.
Ca să nu plesnească la fiert se înţeapă mai înainte cu un ac în mai multe locuri.
Se pune în apă fierbinte să dea câteva clocote, dar, la foc mic.
Se lasă să se răcorească în apă.
Se păstrează la rece.

Piftie de porc

·       1 kg cap de porc
·       500 g picioare de porc
·       500 g urechi de porc
·       40 g usturoi
·       Sare
Capul, picioarele şi urechile se pârlesc bine la flacără şi apoi se opăresc.
Se curăţă bine şi se spală.
Se pun la fiert în apă fierbinte cu sare, spumând de câte ori este necesar.
Piftia este gata atunci când carnea se desprinde uşor de pe oase, iar supa este legată.
Se scoate carnea din supă, se desprinde de pe oase şi se repartizează în farfurii.
Usturoiul se pisează, se pune în strecurătoarea de supă, apoi se toarnă supa prin strecurătoare în farfurii.
Se pun farfuriile la rece câteva ore, timp în care nu trebuie să le mişcăm.
Când s-au întărit se pot da în consum.

Sarmale Revelion
·       400 g carne de vacă
·       350 g carne de porc
·       200 g ceapă
·       200 g ulei
·       175 g orez
·       400 g costiţă
·       100 g bulion
·       500 g roşii în bulion
·       50 g usturoi
·       4 kg varză murată
·       2 fire cimbru
·       200 ml vin alb
·       1 g piper
·       Sare
Carnea se dă de două ori prin maşina de tocat.
Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se adaugă orezul ales şi spălat şi se călesc împreună încă circa 20 minute, adăugându-se din când în când câte puţină apă.
Se stinge cu bulion şi se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu carnera şi se condimentează cu sare şi cu piper.
Se aleg foile de varză, se lasă să stea câteva ore în apă, apoi se formează sarmalele.
Restul de varză se toacă mărunt.
Costiţa se taie în felii subţiri.
Se aşază într-o cratiţă un strat de felii de costiţă, peste costiţă se pune un strat de varză tocată, urmat de un rând de sarmale, pe care se pun câţiva căţei de usturoi întregi şi un fir de cimbru, se continuă apoi cu un nou strat de costiţă, peste care se pune al doilea strat de varză, apoi al doilea rând de sarmale, pe care se pun căţei de usturoi şi al doilea fir de cimbru şi se continuă aşa până ce se epuizează cantitatea de sarmale, având grijă ca ultimul strat să fie de varză tocată.
Se toarnă peste sarmale sucul de la roşii, amestecat cu apă, se pune cratiţa la foc şi imediat ce a început să fiarbă se dă vasul la cuptor timp de 3 ore.
Când sarmalele sunt aproape gata se adaugă vinul şi se mai dă cratiţa la cuptor pentru 20 minute.



MEDICINĂ
DESPRE GUTĂ

Guta este o forma de artrita caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si inflamatie precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Boala este mai frecventa la sexul masculin.

Cauzele gutei

Principala cauza a gutei este excesul de acid uric din sange, insa nu toate persoanele care au hiperuricemie fac si guta.

Cand nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulatiior. Alte cauze ce pot determina guta sunt:

- Obezitatea;
- Consumul excesiv de alcool;
- Hipertensiune arterial;
- Medicamente diuretice;
- Aspirina;
- Tuberculostatice - medicamentele impotriva tuberculozei;
- Leucemii, limfoame;
- Rude de gradul I care au boala;
- Boala renala cronica;

- Hipotiroidismul;
- Afectiuni genetice care determina un nivel crescut al acidului uric.

Simptomele gutei

Din cauza nivelului crescut de acid uric din sange, mici cristale de urat se depoziteaza in diferite regiuni ale corpului, in special la nivelul articulatiilor. Guta prezinta urmatoarele simptome:

- cresterea temperaturii locale, durere, si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei (de cele mai multe ori la articulatia degetului mare de la picior, denumit si haluce).
- durere nocturna intense;
- disconfort care se intensifica pe parcursul noptii, ca apoi sa cedeze in intensitate pe parcursul urmatoarelor 2-7 zile ;
- prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii aparuta dupa remitarea atacului de guta.

Alte simptome, pot include:
- culoare rosie a tegumentului in regiunea articulatiei afectate, asemanatoare unei infectii tegumentare locale ;
- febra;
- limitarea miscarilor normale a articulatiei;                                                 

Diagnosticul de guta

Este necesar un consult medical de specialitate atunci cand apar urmatoarele simptome: durere severa, rapid instalata, la nivelul unei articulatii inflamate, cu tegumente calde si rosiatice.

Durerile artticulare intense sunt date si de alte afectiuni articulare, de aceea un prim test ar fi aflarea valorilor acidului uric in sange. Singura metoda prin care se obtine diagnosticul de certitudine in guta, este aspiratia de lichid articular (artrocenteza), test care poate identifica cristalele de acid uric de la acest nivel.

Diagnosticul gutei in stadiile tardive, se poate realiza prin radiografierea extremitatilor (maini si picioare). Aceasta metoda nu este utila in stadiile incipiente ale gutei, cand nu exista modificari radiologice articulare.


Urmatorii specialisti pot diagnostica si trata guta:
- Medicul reumatolog;
- Medicul ortoped;
- Medicul de medicina interna;
- Medicul de familie.
Stadiile gutei

Guta apare dupa ani de zile in care persoana prezinta niveluri serice crescute de acid uric, timp in care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulatiilor si tesuturilor adiacente. Un atac de guta debuteaza deseori pe parcursul noptii, cand durerea articulara moderata incepe sa se intensifice.

Guta evolueaza in 4 stadii:

Stadiul 1: cresterea acidului uric in sange, aceasta stare este de obicei asimptomatica;

Stadiul 2: cristalele de acid uric incep sa se acumuleze la nivelul lichidului articular, degetul mare de la picior este locul de electie al atacului de guta. Apare un raspuns inflamator generalizat al organismului - atacul gutos. Odata cu terminarea atacului gutos, simptomele dispar, dar pot reapareain general la 2 ani dupa atac.

Stadiul 3: Apar atacuri frecvente, care s-au inmultit in ultima perioada, apar de asemenea si intensificari ale simptomelor articulare, care devin mult mai severe si dureaza de asemenea mai mult.

Stadiul 4: guta cronica
Tratamentul gutei

Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care atenueaza simptomele si care elimina cauzele bolii. Tratamentul specific pentru guta depinde de stadiul bolii, pentru ca tratamentul atacului de guta este diferit de profilaxia recidivelor.

Pentru diminuarea durerii se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene(AINS) precum ibuprofen. Pentru prevenirea atacurilor recurente de guta se pot administra anumite medicamente care scad concentratia acidului uric in sange; mai sunt recomandate: scaderea in greutate, exercitiul fizic, evitarea dietelor bogate in carne, evitarea consumului de alcool.

Medicul specialist va evalua starea generala de sanatate a pacientului si va stabili tratamentul corespunzator fiecarui caz in parte. Evitarea unor factori precum consumul de alcool, dieta necorespunzatoare, sedentarismul si obezitatea, pot scade riscul aparitiei gutei si a recidivelor atacurilor acesteia.

In cazul pacientilor cu guta care nu au simptome, dar au niveluri crescute de acid uric in sange, nu necesita tratament specific. Trebuie retinut insa ca pacientii cu acid uric extrem de crescut in sange trebuie investigati pentru a identifica eventualele leziuni renale sau articulare. Nivelul acidului uric trebuie monitorizat de medicul de familie pana la revenirea la normal a concentratiei acestuia.

Daca guta nu este tratata cu succes, sau daca pacientul nu respecta tratamentul, boala se poate agrava. Daca acesti noduli devin durerosi, produc deformarea articulara si tratametul medicamentos nu reuseste micsorarea lor este recomandat tratamentul chirurgical de corectare.

Guta este o boala invalidanta daca nu este tratata corect. Nu poate fi prevenita deoarace nu se cunosc in totalitate cauzele ei.

Tratament naturist

- Se recomanda ceaiurile depurative, diuretice sau chiar diureticele usoare.
- Se face infuzie din una din urmatoarele plante: frunze de frasin, frunze de mesteacan, coada calului, troscot, rizomi de pir medicinal, radacina de iarba mare, radacina de osul iepurelui, fructe de catina. Se ia 1-2 linguri de planta la o cana de apa, se beau 1-3 cani pe zi.
- Rp. 1 - 20 gr flori de soc, 20 gr flori de tei, 30 gr frunze de mesteacan, 30 gr frunze de urzica, se i 1 lingurita amestec de plante la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi, timp de 1 luna.
- Rp. 2 - 30 gr frunze de mesteacan, 30 gr radacina de osul iepurelui, 30 gr macese, 10 gr fructe de ienupar, o lingura la o cana de apa, se beau 1-2 cani pe zi timp de 2 saptamani.
- Rp. 3 - 15 gr flori de levantica, 25 gr flori de soc, 15 gr sunatoare, 15 gr radacina de brusture, 20 gr rizomi de pir medicinal, 10 gr fructe de ienupar, o lingura la o cana de apa, se beau la pranz 1-2 cani de infuzie calda, timp de 2 saptamani.

Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de spanac; morcov + patrunjel.

• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine, caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.
• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.

• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir, radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.

• Decoct din fructe de porumbar.
• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.

Alcoolul, cafeaua, ceaiul, unele medicamente (vitamina C, aspirina, antinevralgicele, cortizonul) cresc cantitatea de acid uric din sange
Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de spanac; morcov + patrunjel.
• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine, caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.

• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.
• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir, radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-
popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.
• Decoct din fructe de porumbar.

• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.


15 alimente benefice pentru sanatate | Eu stiu TV




Medicina Naturista * Sfaturi Pentru Infruntat Iarna * Tincturi * Mod De Preparare



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...