PARTEA A DOUA RELIGIE ORODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST
RELIGIE ORTODOXĂ 24 Ianuarie
Sf Cuv Xenia; Sf Ier Filon, episcopul Carpasiei (Tedeum)
fânta Cuvioasă Xenia – Evsevia (cu numele de călugărie Xenia) a fost fiica unui însemnat dregător din Roma. Şi-a părăsit părinţii şi lumea cu plăcerile ei şi bucuriile ei, pentru a trăi tot restul vieţii în rugăciune către Dumnezeu, în post şi priveghere şi în sărăcie de bună voie. Tatăl Evseviei era creştin.
Cum avea mulţi prieteni, şi-a logodit fata de timpuriu cu un fiu de senator. A fost multă bucurie în casa înaltului dregător, însă Evsevia nu preţuia nimic din înţelesul lumii şi în timp ce părinţii ei se pregăteau de nuntă, ea a dispărut de acasă împreună cu două slujitoare creştine. Gândul Evseviei era să ajungă în Alexandria Egiptului.
Ca să fie greu de găsit şi-a schimbat numele: din Evsevia şi-a luat numele Xenia, adică „străina”, nume păstrat şi în călugărie. Corabia cu care călătoreau s-a oprit în insula Cos din arhipelagul Sporadelor, o insulă mică (290 km2), chiar lângă ţărmul Asiei Mici. Cele trei fugare, Xenia şi slujitoarele sale, au rămas aici. În timp ce îşi căutau un loc în care să se aşeze până la sfârşitul vieţii, Dumnezeu le-a trimis un povăţuitor şi părinte sufletesc, pe Cuviosul Pavel, bătrânul stareţ al Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din Caria, de dincolo de ţărm.
După ce a aflat taina vieţii lor şi dorinţa de a trăi pentru Mântuitorul Iisus Hristos, le-a dus în oraşul Milassa (azi Milas) din Caria, le-a tuns în monahism şi le-a aşezat într-un loc liniştit. Xenia a zidit acolo o biserică cu hramul Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. După un timp, au venit aici şi alte fecioare, întemeindu-se şi o mănăstire în jurul acelui locaş de cult, Xenia fiind stareţă. La cererea Xeniei, cele două slujitoare, acum maici, nu au spus nimănui faptul că stareţa lor face parte dintr-un neam înstărit.
Abia după mult timp, după moartea şi îngroparea Xeniei şi a uneia dintre cele două maici, s-a aflat adevărul şi viaţa Cuvioasei Xenia. Ultima fugară, slujitoarea de odinioară, nu a putut să-şi dea sufletul până nu a destăinuit celorlalte maici din Mănăstirea „Sfântul Ştefan”, că fosta lor stareţă, Xenia, fugise din lume din fragedă tinereţe, chiar în pragul cununiei cu un fiu de senator, făcând aceasta pentru a urma chemării Mirelui Iisus Hristos.
Sf Ier Filon, episcopul Carpasiei
(Nu am găsit date despre acest sfânt).
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU 24 Ianuarie
(Nu am găsit date despre acest sfânt).
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU 24 Ianuarie
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
· 500
g ciuperci
· 60 g
margarină
· Sare
· Piper
· Aluat
franţuzesc din:
-
250 g margarină
-
250 g făină
-
½ pahar apă
-
Puţină sare
Se prepară aluatul franţuzesc din cantităţile indicate
şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se
spală bine şi se taie felioare subţiri.
Se înăbuşe într-o
cratiţă ciupercile în margarină, sare şi piper şi se amestecă din când în când.
Când ciupercile s-au
înmuiat şi zeama din ele a scăzut se dau de pe foc şi se lasă să se răcorească.
Se scoate aluatul şi se
împarte în două.
Din jumătate se întinde
o foaie de forma şi mărimea tăvii de plăcintă.
Se unge forma, se aşază
foaia şi se dă la cuptor să se coacă.
În acest timp cealaltă
jumătate de aluat se pune la rece.
Când aluatul din tavă
este copt, se pune pe deasupra, întinzând pe toată suprafaţa foii, ciupercile
scăzute şi răcorite.
Se întinde a doua foaie
din restul de aluat care se pune deasupra, peste ciuperci şi se dă la cuptor
până se rumeneşte frumos.
După ce se scoate din
cuptor, se taie în bucăţi, se aşază pe platou şi se serveşte caldă.
B.
SALATE
Salată de cartofi
· 1 kg
cartofi
· 2
cepe
· 2
linguri ulei
· Oţet
· Sare
· Muştar
Se fierb cartofii în coajă.
Se curăţă fierbinţi, se
taie felii, se toarnă peste ei un sos de ulei cu oţet în care s-a amestecat o
lingură de muştar.
Se adaugă ceapa tăiată
mărunt.
Se amestecă fără a
sfărâma cartofii.
C.
SOSURI
Sos de ulei cu oţet şi muştar
Prezentat la salata de cartofi.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de varză acră
· ½ l
apă
· ¾
varză acră
· 1
morcov
· 1
pătrunjel rădăcină
· 1
ceapă
· 2 –
3 linguri ulei
· 2
linguri pastă roşii
· 1
legătură verdeaţă
Morcovul, pătrunjelul şi ceapa, curăţate şi spălate se
dau pe răzătoarea de zarzavat şi se prăjesc uşor într-o lingură de margarină.
Se adaugă apa şi se lasă
să fiarbă 10 – 15 minute, apoi se pune varza, tăiată cât mai mărunt.
După ce dă câteva
clocote, se adaugă roşiile opărite şi trecute prin strecurătoare, sarea şi se
lasă să fiarbă până când varza este gata.
La sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată mărunt.
Se serveşte cu
mămăliguţă.
E.
MÂNCĂRURI
Pilaf de ciuperci
· 400
g ciuperci
· 1
pahar mic de ulei
· 150
g orez
· 1
ceapă
· Sare
· Piper
· 2 –
3 roşii
· Mărar
· Pătrunjel
verde
Ciupercile curăţate se fierb în apă clocotită cu sare
şi apoi se scurg bine.
Într-o cratiţă se căleşte
puţin ceapa în ulei.
Se adaugă orezul ales şi
după ce s-au înfierbântat sestinge cu 3 ceşti de apă clocotită.
Se pun ciupercile tăiate
în bucăţi potrivite şi toate ingredientele de mai sus.
Se acoperă cratiţa şi se
dă la cuptor, la foc mic, până ce apa scade complet.
Se recomandă să se pună
la cuptor în vas Jena.
Se poate servi cald sau
rece.
F.
DULCIURI
Desert din dovleac
· 1
felie mare de dovleac
· 5 –
6 linguri nuci măcinate
· 2
linguri miere
· 2
linguri zahăr tos
· Coaja
şi zeama de la o lămâie
· Puţină
sare
Se curăţă dovleacul de coajă şi seminţe, se taie
bucăţele, se fierbe cu puţină apă, zahăr şi sare.
Când este pe jumătate
fiert, se adaugă mierea, coaja şi zeama de
lămâie.
Când este gata se
amestecă nucile măcinate.
Poate fi servit cald sau
rece.
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu