luni, 17 februarie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
MIERCURI 19 FEBRUARIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI

Bună dimineața! 
Clic pe imagine și articolele se deschid și puteți citi!


RELIGIE ORTODOXĂ 19 Februarie

Sf Ap Arhip, Filimon și soția sa, Apfia


Viaţa Sfântului Apostol Filimon și soției sale, Apfia

   Sântul Apostol Arhip, unul din cei 70 de apostoli, a fost episcop după Sfântul Epafras din Colose, în cetatea Frigiei, după mărturia Sfântului Ambrosie. Pentru aceasta Sfântul Apostol Pavel îl numeşte ostaşul său, în scrisoarea sa către Filimon. Sfântul Filimon era cetăţean vestit în Colose, iar despre Sfânta Apfia, zice Sfântul Ioan Gură de Aur, că era soţia lui Filimon. Acest sfânt Filimon, crezând în Hristos, a făcut casa sa biserică, pentru că la dânsul se adunau toţi credincioşii din Colose şi se săvârşeau în casa lui dumnezeieştile slujbe, ca în biserică. După aceasta, Sfântul Filimon a fost episcop, în apostolie; pentru că în vremile Sfinţilor Apostoli, unii erau episcopi cu scaun, iar alţii fără scaun şi mergători prin diferite cetăţi şi ţări, şi unii ca aceştia se numesc episcopi apostoleşti, deoarece se trimiteau la apostolie să propovăduiască.
    Sfântul Filimon, fiind pus într-o episcopie ca aceasta, s-a numărat în ceata sfinţilor 70 de apostoli, că umbla prin cetăţile Frigiei şi prin altele, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. Apoi, se scrie despre dânsul că a fost episcop şi în Gaza. Sfânta Apfia rânduia Biserica cea din Colose, slujind lui Dumnezeu ziua şi noaptea în posturi şi în rugăciuni şi odihnea pe sfinţii cei ce se osteneau întru bună vestirea lui Hristos. Apoi hrănea pe săraci, scăpătaţi şi străini, încât casa ei era nu numai biserică, ci şi primitoare de străini, bolniţă şi adăpostire tuturor celor care nu aveau unde să-şi plece capetele.
    Într-o vreme, fiind în Colose, urâtul de Dumnezeu praznic al necuratei Artemida, Sfântul Apostol Arhip, cu cei ce erau acolo şi cu Sfântul Filimon, adunând pe toţi credincioşii în casă ce se rânduia de Sfânta Apfia, înălţau lui Dumnezeu rugăciunile lor cele obişnuite, săvârşind sfânta slujbă. Iar închinătorii de idoli, care urau pe credincioşi, ştiind că toţi creştinii sunt adunaţi în casa lui Filimon, au năvălit asupra lor fără de veste şi au izgonit turma lui Hristos, pe unii bătându-i şi pe alţii ucigându-i, iar pe Sfinţii Apostoli Arhip şi Filimon şi pe Sfânta Apfia, prinzindu-i, i-au dus la mai-marele cetăţii Efesului, Artoclis, şi, după porunca aceluia, pe toţi i-au torturat.


    Mai întâi au fost întinşi pe pământ şi târâţi, bătându-i cu toiege fără de milă; apoi, îngropându-i pe fiecare deosebit în pământ până la coapse, îi ucideau cu pietre. Drept aceea, pe Sfântul Filimon şi pe Sfânta Apfia, ucigându-i cu pietre, i-au împroşcat, iar pe Sfântul Arhip, bătându-l, l-au lăsat viu, spre batjocorirea copiilor. Adunându-se copiii, cu cuţitele au străpuns pe sfântul. Astfel apostoleasca treime a sfinţilor mucenici s-a dus la ceruri înaintea scaunului Preasfintei, de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi.


ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 19 Februarie

A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI
Ţelină cu maioneză de post în roşii întregi
·       1 ţelină mare
·       1 morcov
·       200 g maioneză de post (vezi reţete anterioare)
·       Sare
·       Piper
·       4 roşii potrivite
·       1 gogoşar în oţet
Se spală şi se curăţă ţelina şi morcovul, apoi se dau prin răzătoarea mică, se sărează şi se freacă între mâini.
Se lasă să stea 30 minute într-o strecurătoare.
Se spală, se taie capacele şi se scobesc roşiile, se sărează în interior şi se întorc cu gura în jos pentru a se scurge, timp de 30 minute.
Se prepară maioneza de post după una din reţetele prezentate anterior.
Se amestecă ţelina şi morcovul rase cu maioneza de post şi se potriveşte gustul de sare şi piper.
Cu acest amestec se umplu roşiile care se plasează pe un platou şi se ornează fiecare cu feliuţe de gogoşar în oţet sub formă de raze.

B.   SALATE
Salată de roşii, castravete, ceapă şi ardei
·       4 roşii mari
·       1 castravete
·       1 ceapă potrivită
·       1 ardei
·       Ulei
·       Sare
După spălare, se taie toate legumele în feliuţe subţiri, se pun în salatieră şi se amestecă cu sare şi ulei.

C.   SOSURI
În reţetele de azi nu e necesar a se prepara sos separat.
D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii
suc de roşii
* 1 ceapă
* 2 morcovi
* tăieţei fără ou
* ulei
* sare
* verdeaţă
Legumele se spală, se curăţă şi se taie mărunt.
Se pune uleiul într-o tigaie şi când s-a încins se adaugă ceapa şi morcovii. 
Se lasă câteva minute să se înăbuşe bine şi se adaugă treptat sucul de roşii.
Separat se pune o oală cu apă la fiert în care se adaugă întreaga compoziţie din tigaie.
Se lasă să fiarbă, se adaugă sarea şi tăieţeii fără ou, iar când tăieţeii sunt fierţi se pune verdeaţa tocată mărunt.

E.   MÂNCĂRURI
Mâncare de ciuperci cu ţelină
·       1 cutie ciuperci
·       1 ţelină mare
·       2 fire praz
·       2 cepe
·       1 ceaşcă ulei
·       Sare
·       Piper
·       Mărar
Se călesc prazul şi ceapa, tăiate solzişori, în uleiul în care s-a adăugat şi ½ ceaşcă apă.
          Când sunt pe jumătate călite se adaugă ţelina tăiată cubuleţe mivi şi se mai adaugă ½ cească apă.
          După 5 minute se adaugă şi ciupercile tăiate feliuţe subţiri şi se lasă să fiarbă la foc mic 10 – 15 minute.
          Când ţelina este bine fiartă şi începe să se sfărâme, se adaugă sare, piper şi mărar tocat mărunt.

F.   DULCIURI
Prajitura cu citrice si aluat ras 
* 200 g margarină
* 4 linguri apă
* 1 linguriţă praf de copt
* 2 linguri zahăr
* 2 căni făină
* 4 linguri făină
* 3 mandarine
* 1 kiwi
* 1 portocală
* 2 felii grepfruit
Se curăţă fructele, se taie bucăţele şi se lasă într-o strecuratoare să se scurgă de zeamă.

Se freacă margarina cu zahărul şi puţină sare, apoi se adaugă praful de copt stins cu lămâie, apa şi făina (cănile cu făină) şi se frământă până se obţine un aluat moale.

Se opreşte o bucată de aluat, iar coca rămasă se întinde într-o tavă unsă cu ulei, după care se aşază peste bucăţelele de fructe. Peste aluatul înstins se poate presăra puţin griş sau pesmet care va lua din surplusul de zeamă al fructelor.

Se mai frământă puţin aluatul presărat cu făină (lingurile cu făină) până devine mai vârtos şi se rade peste fructe.

Se coace prăjitura la foc potrivit 35 de minute şi când e gata se presară cu zahăr pudră.


VA URMA 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...