marți, 18 februarie 2020


MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
MIERCURI 19 FEBRUARIE 2020
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE; PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI (A)

Bună dimineața! 
Clic pe imagine și articolele se deschid și puteți citi!


ISTORIE PE ZILE 19 Februarie

Evenimente
·         197Împăratul roman Septimius Severus a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus două armate romane. Lucius Septimius Severus Augustus (n.11 aprilie 146 la Leptis Magna,in Africa – d.4 februarie 211 la Eboracum, astazi York,Britannia). A fost împărat roman din anul 193 pana in 211. Este singurul împărat născut în Africa. S-a căsătorit în anul  185 cu siriana Iulia Domna pune bazele dinastiei Severilor (193-235).Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană. În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, atribuțiile senatului sunt drastic limitate. Transformă Mesopotamia în provincie romană, iar Dacia si Moesia cunosc  o remarcabilă înflorire economică și edilitară.


·         356 – Împăratul Constantius al II - lea decreteaza închiderea tuturor templelor păgâne din Imperiul Roman. Constanțiu al II-lea (Constantinus Flavius Iulius, n. 7 august 317 – d. 3 noiembrie 361), împărat roman (337-361), a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare și al Faustei. Edictele anti pagane emise de Constantius au inclus:
- Interzicerea sacrificiilor
- Închiderea templelor păgâne
- Masuri împotriva ghicitorilor și magicienilor. Constantius nu a fost totusi un fanatic anti-păgân si nu a încercat sa desființeze școlile păgâne și uneori a făcut chiar eforturi pentru a proteja păgânismul. De fapt, el a ordonat chiar alegerea unui preot pentru Africa si de asemenea a rămas Pontifex Maximus (conducătorul colegiului pontifilor care deținea un rol de excepție în organizarea religioasă a Romei), numit pe viață si înzestrat cu prerogativele religioase ale vechilor regi pagani. A fost îndumnezeit de Senatul roman, după moartea sa.
·         1594 – După ce a moştenit tronul  polono-lituanian, prin mama sa, Catherina Jagello  în 1587, Sigismund al  III-lea de Vasa este încoronat rege al Suediei, în 1592.
·         1649 – În  Bătălia de la Guararapes, a  doua și decisiva  lupta  din timpul  conflictului  numit  Insurectia Pernambucana, tru-pele olandeze sunt invinse de  fortele portugheze din Brazilia. A  fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Braziliei,  olandezii fiind expulzati din Pernambuco,un eveniment important, care a dus la crearea  Arnatei braziliene.
·         1866: A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel). În timpul vieții, rezultatele muncii sale au fost respinse, Mendel murind ignorat de comunitatea științifică la vârsta de 61 de ani de nefrită cronică. La numai câteva zile după moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrările din bibliotecă. Recunoașterea importanței descoperirilor sale a fost realizată abia la începutul secolului al XX-lea, când Hugo de Vries, Carl Erich Correns și Erich von Tschermak au ajuns în mod independent la aceleași concluzii, redescoperind astfel legile eredității.
·          1878 – A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856. România, Serbia şi Muntenegru sunt recunoscute ca state independente, Bulgaria va deveni autonomă.

·         1880 – Primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România independenta, William A. White și-a prezentat scrisorile de acreditare in Romania independenta, domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat la Londra N. Callimachi-Catargi.
·         1927 – Se crează Partidul Țărănesc din România sub conducerea dr. Nicolae Lupu, partid creat de un număr important de  fosti membri ai Partidului Național Țărănesc. Nicolae Lupu a fost un politician român, de profesie medic, activ în Partidul Țărănesc, apoi membru în conducerea Partidului Național-Țărănesc. S-a separat de PNȚ în două rânduri, constituind mai întâi în 1927 o aripă dizidentă de stânga, iar apoi în 1946, Partidul Țărănesc Democrat, formațiune care s-a coalizat cu PCR. În contextul creșterii influenței comuniștilor doctorul Lupu s-a lansat într-o campanie de critici la adresa lui Iuliu Maniu. Lupu i-a cerut președintelui țărănist să se retragă de la conducerea partidului și să-i lase lui locul, pentru a reorienta partidul spre stânga. Maniu nu a fost de acord, ceea ce a determinat ruperea grupării Lupu și înființarea Partidului Țărănesc Democrat.

·         1942 – Aviatia japoneza bombardeaza orasul australian Darwin. Aproximativ 150 de avioane japoneze au atacat oraşul, provocandu-i mari distrugeri. Bombardierele japoneze efectuau pentru prima dată un raid impotriva Australiei.
·         1942 – Al Doilea Război Mondial: Presedintele american Franklin D. Roosevelt a semnat  Ordinul executiv nr. 9066,  care permitea autoritatilor  să-i interneze pe etnicii japonezi americani  in lagare.
·         1959 – Anglia garanteaza independenta Ciprului. Aceasta va fi proclamata la data de 16 august.
·         1964:  România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.
·         1970: S-a desfășurat, la București, adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful statului, Nicolae Ceaușescu

·         1986URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.
·         1990: S-a înființat Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion CaramitruIon Caramitru (n. 9 martie 1942, București) este un actor de teatru și film, dar și regizor român de origine aromână. Este președinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Național din București. Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu. A fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000. Este căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și are trei fii: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru.


·         1992: În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.
·         1999 - Se desfăşoară, pentru prima oară la Bucureşti, cea de-a 26-a sesiune anuală a Conferinţei Permanente a Organizaţiilor Atlantice (SCAO), organism neguvernamental al NATO. Reuniunea are loc sub deviza "NATO - Cea de a 50-a aniversare, viitorul Alianţei Atlantice în secolul XXI. Provocări şi crize".
·         2001 – Curtea Supremă de Justiţie din Romania ii  condamna la închisoare  trei ofiţeri superiori ale căror odine au dus la  uciderea a 50 militari şi rănirea altor 13, în decembrie 1989, la Otopeni in timpul revolutiei.
·         2005:  Cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, s-a deschis în complexul comercial Plaza România din București.
·         2008 – Liderul comunist  Fidel Castro, numărul unu  in  revolutia cubaneza din 1959, anunta ca a renuntat la  presedentia Cubei. Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz (n. 13 august 1926) revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. El a anuntat retragerea sa din functia de şef al statului cubanez la vârsta de 81 de ani, dupa ce fusese in ultimul an şi jumătate bolnav. La data de 31 iulie 2006, ca urmare a unei crize intestinale acute, Castro a cedat temporar puterile sale fratele său, Raul Castro. În timpul domniei sale ca preşedinte al Cubei a văzut in functie zece preşedinţi americani. Analistii politici sunt de acord că aceasta va juca in continuare un rol de “patriarh vigilent”. Fratele său, Raul Castro, a preluat puterea efectiv pe 24 februarie.



Nașteri

1180Constanța a Ungariei, fiica lui Béla al III-lea al Ungariei și cea de-a doua soție a lui Ottokar I al Boemiei (d. 1240)
·         1473Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia - d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar.
Naționalitatea sa este reclamată și de germani, dar majoritatea istoricilor îl consideră polonez
Copernic provenea dintr-o familie de comercianți și înalți funcționari administrativi de etnie germană. Tatăl său a fost brutar, un susținător al luptei dusă împotriva cavalerilor teutoni.
După moartea tatălui, în 1483, este luat sub protecția unchiului pe linie maternă, episcopul Lukas Watzenrode, care s-a îngrijit ca nepotul său să primească o educație la cele mai bune universități ale timpului.
Primele studii le-a făcut la școala din Torun, iar în 1492 intră la studii superioare la Universitatea din Cracovia, unde a studiat matematicaretoricagramaticapoetica și și-a cultivat pasiunea pentru studiul astronomiei. La 20 de ani obține titlul de doctor în aceste științe.
La încheierea studiilor, în 1496, pleacă în Italia, unde în 1497 începe să studieze medicina și dreptul canonic la Universitatea din Bologna, prima universitate din Europa, aprofundând și studiul literaturii clasice. În Italia a citit despre ideea filosofului grec Aristarh din Samos, care cu mai bine de un mileniu și jumătate înainte afirmase că Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, iar nu invers, așa cum susținea opinia comună la acea vreme.

Statuia lui Copernic în fața Universității din Cracovia
În acest timp locuiește în casa matematicianului Domenico Maria Novara, care se ocupa cu scrierile astronomului Ptolemeu, și începe să se intereseze de astronomie și geografie. Împreună observă la 9 martie1497 acoperirea stelei Aldebaran de către Lună. După terminarea studiilor în 1500, Copernic ține prelegeri de astronomie la Roma și în anul următor este acceptat să studieze medicina la renumita Universitate din Padova. În anul 1503 i se acordă în Ferrara titlul de Doctor în Drept canonic, după care se întoarce în Polonia.
În Italia, Copernic vine în contact cu scrierile vechilor greci și se documentează asupra ipotezei heliocentrice, pe care au susținut-o unii filozofi ai AntichitățiiPhilolaosAristarh din SamosPlaton și convinge tot mai mult de falsitatea geocentrismului lui Ptolemeu.
După 1497 a plecat la Viena, unde a studiat astronomia cu Regiomontanus. În 1501 este chemat la Roma, unde predă matematica și astronomia și, alături de Domenico Maria Novara, efectuează observații astronomice.
Reîntors în Polonia (1511), Copernic și-a desfășurat activitatea în orașele FromborkOlsztynși Lidzbark și a efectuat observații astronomice în turlele acestuia din urmă. Astfel, între anii 1503 și 1510, locuiește în palatul episcopal al unchiului său în Lidzbark Warmiński, ajutându-l la administrația diocezei. În acest timp redactează un scurt tratat de astronomie, „De Hypothesibus Motuum Coelestium a se Constitutis Commentariolus”, care va fi publicat postum mult mai târziu, în secolul al XIX-lea.
În 1512, înainte de a împlini 40 de ani, Copernic scrisese deja Comentariolus, o descriere a modelului heliocentric al Sistemului Solar, manuscrisul fiind însă destinat numai apropiaților. În același an se mută la Frauenburg, face parte din comitetul "Concilului din Laterano" (1515) pentru reforma calendarului și începe să lucreze la opera sa fundamentală, „De Revolutionibus Orbium Coelestium” („Despre mișcările de revoluție ale corpurilor cerești”), pe care o termină în 1530, dar va fi publicată abia în anul 1543, cu puțin înainte de moarte, fiind conștient de contradicțiile cuprinse față de doctrina oficială a Bisericii Catolice.
Copernic nu a fost numai fondatorul astronomiei moderne, ci și inițiatorul primei revoluții științifice. A deschis o cale nouă, urmată de alți reformatori ai științei.
După o muncă de 40 de ani, a dovedit inconsistența teoriei geocentrice a lui Ptolemeu și astfel a exercitat un puternic impact în mentalitatea Evului Mediu. Astfel, Copernic a demonstrat că Pământul este o planetă ca toate celelalte, dând o lovitură decisivă teoriilor mistice despre existența unei lumi cerești deosebită de lumea pământeană.
Așa cum se temuse Copernic (care a amânat publicarea ideilor lui timp de aproape trei decenii), ipoteza lui sosea într-un moment critic, anume imediat după ruptura produsă în biserica creștină apuseană de Luther. Concurată fiind acum de protestantism, reacția naturală a Bisericii Catolice a fost copierea fundamentalismului adversarului, mișcare cunsocută de istorici sub numele de Contra-Reformă. Liderii Reformei precum Luther sau Calvin au fost primii care l-au acuzat în termeni fără echivoc pe Copernic de erezie, respingând teza heliocentrică pe motiv că aceasta contrazice cosmologia biblică. Biserica Catolică, a cărei practică uzuală fusese până atunci adaptarea pozițiilor ei la noile cunoștințe (integrarea neo-aristotelismului în doctrina oficială a fost un astfel de exemplu), de frică că ar putea pierde adepți, va emula în privința copernicianismului teologia protestantă cu accentul ei pus pe litera Bibliei, și va condamna în 1616 toate scrierile care susțineau heliocentrismul. Koiré[35] consideră că un factor decisiv în schimbarea de atitudine a autorităților catolice l-a avut și realizarea gravelor consecințe de ordin teologic pe care le aducea heliocentrismul copernician, care făcea din Pământ o simplă planetă printre altele, așa cum arătase deja la acel moment criza declanșată de teza universului infinit și ipoteza existenței mai multor lumi (sisteme solare), așa cum speculase turbulentul Giordano Bruno. Pe de altă parte, pentru întreaga ierarhie religioasă (catolică și protestantă) mai importantă și amenințătoare chiar decât ipoteza heliocentrică propusă de Copernic, era pretenția lui și a discipolilor lui de a pune speculația științifică sau filozofică mai presus decât Biblia (și exegeza biblică), așa cum dovedea polonezul prin chiar dedicația către Papă din deschiderea primei ediții. Dacă până nu cu mult timp în urmă teologia mai era încă cunoscută sub numele de "regina științelor" în timp ce știința însăși - "filozofia", cum era ea numită în epocă - era considerată "sluga teologiei" (ancilla theologiae), noile științe precum matematica și astronomia pretindeau acum că dobândeau și vehiculau adevăruri în lumina cărora trebuia citită și înțeleasă (interpretată) chiar și Biblia.[36]
Doctrina sa heliocentrică a fost completată și dezvoltată de Johannes Kepler și apoi de Isaac Newton, care i-a dat forma definitivă și explicația fizică. De asemenea, susținători ai lui Copernic precum Thomas Digges și Giordano Bruno ajung la ideea universului nesfârșit.
Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică.
·         1519Froben Christoph von Zimmern, autor german (d. 1566)
·         1526Charles de L'Ecluse, botanist flamand (d. 1609)
·         1552Melchior Klesl, cardinal și om politic austriac (d. 1630)
·         1630 – S-a nascut  Shivaji, fondatorul Imperiului Maratha pe subcontinentul indian; (d. 1680). În secolele XVI și XVII se naște mișcarea religioasa Sikhs care își are rădăcinile în învățăturile lui Guru Nanak (m. 1538). Adeptii acestei religii nu erau nici musulmani, nici hinduși, aveau propria scriptură, propriile ritualuri și idei. Pentru faptul că refuzau Islamul, împotriva lor  s-au declansat  campanii de persecuții. Adepții Sikhismului  si-au creeat o armată îndeajuns de puternică pentru a amenința puterea militară a imperiului mogulilor. Hindușii Maratha, conduși de Shivaji (m. 1680) își consolidează un caracter naționalist și religios profund și îți creează propriul imperiu în 1646. La momentul morții lui Shivaji armata Maratha era cea mai disciplinată armată din India. După moartea lui Aurangzeb și a succesorilor săi, hindușii Maratha au creat o confederație a statelor din Dekkan pe care o și conduceau. Deși oficial recunoșteau suveranitatea mogulilor, hindușii Maratha ajunseseră să controleze un teritoriu indian mult mai vast decât cel al mogulilor după anul 1740.
·         1660Friedrich Hoffmann, fizician și chimist german (d. 1742)
·         1717David Garrick, actor britanic (d. 1779)
·         1722Tiphaigne de la Roche, scriitor francez (d. 1774)
·         1733Daniel Solander, botanist suedez (d. 1782)
·         1743Luigi Boccherini, compozitor italian (d. 1805). Luigi Rodolfo Boccherini, a fost un compozitor și violoncelist italian, a cărui muzică era caracterizată de un stil galant, stil care s-a dezvoltat si  în centrele muzicale europene. Boccherini este foarte cunoscut datorită  menuetului din Cvintetul de corzi în E, Op.13, Nr.5 și Concertului de violoncel în Si bemol major. Această ultimă lucrare a fost cunoscută în diferite versiuni făcute de violoncelistul german Friedrich Grützmacher, dar recent a fost transformată în versiunea originală.
·         1754Vincenzo Monti, poet italian (d. 1828)
·         1786Samuel Grubbe, filozof și politician suedez
·         1799Ferdinand Reich, chimist german (d. 1882)
·         1802Wilhelm Matthias Naeff, consilier federal elvețian (d. 1881)
·         1804Carl Freiherr von Rokitansky, medic german (d. 1878)
·          David Wark, politician și senator canadian (d. 1905)
·         1811Jules Sandeau, romancier francez (d. 1883)
·         1812Zygmunt Krasiński, poet și dramaturg polonez (d. 1859)
·         1817: Regele William al III-lea al Olandei (d. 1890). Willem al III-lea (Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk; 19 februarie 1817 – 23 noiembrie 1890), rege al Olandei și Mare Duce de Luxembourg din 1849 până la moartea sa și Duce de Limburg până la abolirea Ducatului în 1866.
·         1821August Schleicher, lingvist german (d. 1868)
·         1825 – S-a nascut scriitorul ungur Mor Jokai; ( d.1904). A scris o operă vastă, de tonalitate romantic-idealistă, inspirată îndeosebi din istoria poporului maghiar. A scris în special romane istorice. Și-a dedicat întraga viață cultivării limbii maghiare. Participant la Revoluția de la 1848, a fost considerat un patriot maghiar liberal, după 1897 fiind ales în parlament.
·         1833Élie Ducommun, jurnalist și activist elvețian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 1906)
·         1841Felipe Pedrell, compozitor, muzicolog, folclorist, fondator al școlii naționale muzicale spaniole (d. 1922)
* 1843: Adelina Patti (n. , MadridSpania – d. , Brecon[*]Regatul Unit) a fost o soprană de origine spaniolă, considerată de unii drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.[10][11] Apreciată pentru vocea sa „agilă și flexibilă”, specifică sopranelor de coloratură,[12] Patti debutează la vârsta de șapte ani în opera Norma și susține ultimul său recital în 1914, când cântă într-un concert caritabil la Londra
Adela Juana Maria Patti, cunoscută sub numele de Adelina Patti, s-a născut în după-amiaza zilei de 19 februarie 1843[14] într-o modestă casă de oaspeți din Madrid ca cel de-al treilea și ultimul copil al lui Salvador Patti (un tenor sicilian originar din Catania care lucra ca și profesor de canto)[15] și al Catalinei Chiesa (o soprană născută la Roma, angajată a Teatrului Circului, loc în care era numită „doamna Barelli”).[16] Adelina a avut o copilărie liniștită alături de cele două surori ale sale, Carlota și Amalia, în cartierul madrilen Fuencarral,[17] însă mama sa a întâmpinat probleme de sănătate odată cu nașterea ei și a fost nevoită să-și încheie cariera, fapt care s-a resimțit asupra bugetului familiei Patti.[18]Temându-se de sărăcie și fiind îmbiat de succesul emigranților italieni de la mijlocul secolului al XIX-lea, tatăl său își dorea ca întreaga familie să emigreze la New York.[19] Visul acestuia avea să se realizeze în 1847,[20] perioadă în care înclinația fiicei sale spre muzică ieșea în evidență.[21] În ciuda vârstei fragede, Adelina era fascinată de operă și le idolatriza pe câteva dintre prietenele mamei sale, cele mai cunoscute fiind soprana Henriette Sontag și contralta Marietta Alboni.[22]
Fiind fascinat de abilitățile vocale ale fiicei sale, Salvador Patti avea să-i devină profesor de canto, deși mama sa se îndoia de eficacitatea acestor lecții.[22] Adelina a apărut pentru prima oară pe o scenă la vârsta de șapte ani, când a interpretat aria „Casta diva” din tragedia lirică Norma la teatrul newyorkez Niblo's Garden.[23] Recitalul acesteia a fost intens aclamat de către un public cunoscător din care făcea parte și Marietta Alboni, cea care avea să o susțină financiar pe Adelina și se va ocupa atent de educația muzicală a tinerei soprane.[24] La recomandarea lui Alboni, Adelina ia lecții de canto în particular de la Maurice Strackosch, un muzician de origine cehă care avea să se căsătorească cu Amalia, una dintre celelalte două fiice ale familiei Patti.[25] Concomitent, impresarul Victor Ullman organizează o serie de recitaluri pentru Adelina în orașul Baltimore,[26] iar succesul înregistrat de aceste spectacole o determină pe artistă să concerteze extensiv în regiuni precum Cuba sau Puerto Rico.[27] Reîntoarcerea sa la New York are loc cinci ani mai târziu, în 1858, după patru sute de concerte susținute în diferite părți ale Americii alături de violonistul norvegian Ole Bull și pianistul Louis Moreau Gottschalk
Debutul în operă al Adelinei Patti a avut loc la 24 noiembrie 1859 la Academia de Muzică din New York, unde a cântat compoziția Lucia di Lammermoor sub conducerea dirijorului Emmanuele Muzio.[29] În tot acest timp Patti menține legătura cu îndrumătoarea sa Marietta Alboni, care o sfătuia să călătorească în Europa pentru a se face cunoscută și pe scenele „bătrânului continent”.[30] Având numai optsprezece ani, tânăra interpretă pleacă la Londra, unde presa o asemuiește cu celebra soprană italiană Giulia Grisi, fapt care a creat un conflict mediatic între cele două.[31] Fiind impresariată de către cumnatul său Maurice Strackosch, Patti își face debutul european la 14 mai 1861 pe scena Operei Regale „Covent Garden”din Londra în rolul Aminei din opera belliniană Somnambula.[32] Entuziasmată de succesul obținut în capitala Imperiului Britanic, tânăra cântăreață susține o serie de concerte în Berlin, Bruxelles, Amsterdam și Haga.[13] În stagiunea 1862-1863 Patti debutează la Paris și semnează contracte cu diverse teatre din Europa Continentală, iar datorită celebrității obținute într-un interval atât de scurt de timp presa vremii o numea „tânăra Malibran”;[33] de asemenea, câștigurile artistei reflectau statutul său social, aceasta obținând 800.000 de franci în urma unui turneu de un an.[34]

Adelina Patti în 1863 (pictură în ulei de F.X. Winterhalter)
Ajunsă la vârsta de douăzeci de ani, Adelina Patti era considerată a fi una dintre cele mai promițătoare tinere soprane ale lumii, iar călătoriile sale erau neîncetate, astfel încât aceasta ajunsese să vorbească fluent cinci limbi: germana, engleza, franceza, italiana și spaniola.[35] La data de 12 noiembrie 1863 cântăreața apare pentru prima oară în fața publicului spaniol în opera Somnambula;[36] recitalul, care s-a bucurat de sprijinul permanent al presei, a avut loc la Teatrul Regal din Madrid, printre spectatori numărându-se și familia regală spaniolă, iar artista a primit un onorariu de 14.000 de reali.[37] Succesul imens obținut de Adelina în urma acestei interpretări îl determina pe jurnalistul Eduardo de Lustonó să scrie patruzeci și doi de ani mai târziu astfel: „Abia au ieșit sunetele din gâtul ei și publicul, în tonalitatea lui, s-a unit într-un ropot de aplauze, iar după rondoul final, pe care l-a cântat în mod inegalabil, aplauzele și strigătele de bravo au atins delirul”.[38] Primirea caldă a publicului o determină pe soprană să semneze un contract de un an cu Teatrul Regal din Madrid;[39] ulterior artista pleacă pentru o scurtă perioadă de timp la Paris, însă în 1865 se întoarce în țara natală, unde susține diverse recitaluri având un repertoriu format din Somnambula, Lucia di Lammermoor și Bărbierul din Sevilla.[40]
În cea de-a doua jumătate a deceniului VI aveau să apară în viața artistei mai mulți bărbați care au cerut mâna ei; Maurice Strackosch, impresarul Adelinei, îi îndepărta de aceasta considerând că își doresc averea sopranei și mai puțin dragostea ei.[41] În aceeași perioadă Patti se împrietenește cu compozitorul italian Gioachino Rossini, care „recunoștea întreaga minunăție a acelei voci și întreaga artă cu care vocaliza”.[42] Rossini trece în neființă în 1868, iar Patti cântă la înmormântarea acestuia împreună cu Marietta Alboni una dintre ultimele opere ale compozitorului, „Stabat mater”.[13][43] În primăvara aceluiași an Adelina se căsătorise cu Henri de Roger de Cauzac, marchiz de Caux, care răspundea de grajdurile împăratului Napoléon al III-lea.[44] La Paris se zvonea că uniunea dintre cei doi este una de conveniență, Patti dorindu-și să obțină prin căsătorie acces la curtea împărătească, iar de Cauzac vrând să se reabiliteze pe plan social cu ajutorul averii artistei.[45] Presa vremii consemna că soprana i-a dăruit soțului o jumătate de milion de lire cu ajutorul căruia acesta și-a plătit datoriile; artista nu a fost însă acceptată la curtea lui Napoléon,[46] iar de Cauzac a fost nevoit să renunțe la responsabilitățile pe care le avea la față de împărat pentru a apăra onoarea familiei.[47]
După o serie de concerte continentale Adelina revine la Covent Garden în 1876 și cântă pentru prima oară Traviata lui Giuseppe Verdi pentru un onorariu de cinci sute de lire pe reprezentație.[48] Pretențiile financiare ale sopranei, dar și averea considerabilă strânsă de aceasta, i-a determinat pe un grup de hoți din Londra să pregătească un jaf, însă acesta a fost dejucat de către poliția locală; același lucru se întâmplă și într-o călătorie la Buenos Aires, iar în urma acestor incidente artista refuză să mai sprijine acțiunile de caritate.[49] Concomitent, Adelina susține un turneu de succes în Mexic, în urma căruia câștigă 630.000 de lire;[50] într-unul dintre concerte este acompaniată pe scenă de către tenorul Roberto Stagno, iar interpretarea acestuia stârnește aplauzele frenetice ale publicului. Deranjată, Patti avea să îl evite pe cântărețul italian și le-a interzis persoanelor din anturaj să-i mai pronunțe numele în prezența ei.[51] În aceeași perioadă pretențiile ei financiare creșteau,[52] iar din cauza faptului că soprana nu-i permitea soțului său să administreze bugetul familiei apar multe certuri conjugale;[53] cei doi se despart neoficial pe parcursul anului 1877, Cauzac primind din partea Adelinei o jumătate de milion de lire sterline

Adelina Patti în anii 1880.
În cea de-a doua jumătate a deceniului VII Adelina Patti se îndrăgostește de tenorul francez Ernesto Nicolini, care era căsătorit și avea cinci copii.[55] Pe parcursul stagiunii 1879-1880 Patti a concertat extensiv în Europa, iar una dintre condițiile pe care le-o impunea impresarilor era ca Nicolini să fie introdus în contracte și să o acompanieze pe scenă.[56] În decembrie 1880 Patti se reîntoarce în Spania, unde este anunțat un concert împreună cu Nicolini, însă reacțiile publicului sunt negative, iar acesta este înlocuit de conaționalul sopranei, Julián Gayarre.[57] Totuși, din cauza unor obligațiuni contractuale în Franța, tenorul întârzie câteva zile, iar Adelina este nevoită să cânte împreună cu Nicolini, apariția acestora primind recenzii mixte din partea criticilor.[58] Duetul dintre aceasta și Gayarre era aplaudat la scenă deschisă de către presă, care complimenta vocea Adelinei astfel: „La fel ca acum nu am mai auzit-o. Nici nu o vom mai auzi. Este o minune a zilei de azi. Însă ecoul glasului ei va dăinui de-a pururi”.[59] Pe parcursul anului 1881, în timp ce concerta în Europa Continentală, Patti primește o ofertă din partea unui impresar american „Colonel” Mapleson pentru a cânta la Academia de Muzică de la New York.[60] Atrasă fiind de potențialele câștiguri materiale, Adelina semnează contractul, iar succesul seriei de concerte scot instituția din situația falimentară în care se afla.[61] Soprana continuă să concerteze la New York, însă de fiecare dată crește onorariul, ajungând până în punctul în care cerea 5.000 de lire sterline pe apariție.[62] Reîntoarsă în Europa, Adelina Patti își dedică timpul restaurării castelului Craig-y-Nos, pe care-l cumpărase la finele anilor '70 și despre valoarea căruia presa scria că „întrece orice calcul imaginabil”.[63]
Soprana își reia activitatea muzicală la mijlocul deceniului VIII printr-o serie de concerte ce cuprindea locații din Londra, Bruxelles, Paris, St. Petersburg, Viena sau Napoli.[63] Cântăreața cere onorarii din ce în ce mai mari deși repertoriul ei rămânea neschimbat. Ca și reacție la viața de huzur a Adelinei, un tânăr californian vrea să arunce o bombă spre artistă pe parcursul unuia dintre recitalurile acesteia, însă în momentul în care îi întâlnește privirea scapă bomba și moare din cauza exploziei. Patti avea să-și limiteze activitatea din S.U.A. din cauza acestui incident.[64] În 1885 Adelina sărbătorește douăzeci și cinci de ani de la primul contract semnat cu opera Covent Garden printr-un spectacol fastuos, catalogat drept „puțin cam provincial, însă mișcător”.[65] La finele aceluiași an soprana vizitează pentru prima oară România și este „primită ca o regină, atât de public, cât și de presă, inclusiv de forțele de ordine, care au luat măsuri similare cu cele din timpul vizitei țarului.” Patti susține patru recitaluri la Teatrul Național din București între Crăciun și Anul Nou, iar la plecare îi lasă un bilet dirijorului George Stephănescu, în care laudă muzicienii români împreună cu care a cântat.[66] Concomitent, obține divorțul de primul soț, marchizul de Caux, și se căsătorește cu Ernesto Nicolini.[13]
În 1886 interpreta se reîntoarce în Spania, unde își menține onorariile ridicate, însă cântă „trei recitaluri cu arii, în loc să cânte opere complete”. Reacția criticilor nu întârzie să apară, iar presa cataloghează prețurile biletelor drept „o monstruozitate, una dintre cele mai mari absurdități ale epocii”.[67] Publicul din Valencia și Barcelona este unul restrâns, însă în Madrid reacția spectatorilor este conformă cu așteptările ridicate ale sopranei, fapt care o determină să semneze un contract pentru stagiunea 1887-1888 cu Teatrul Regal.[68] Totuși, din cauza cerințelor din ce în ce mai mari ale artistei, publicul se restrânge, iar artista se consideră ofensată și își programează concertul de adio pentru data de 28 februarie 1888, la finele căruia avea să își părăsească țara natală pentru totdeauna
La începutul anilor 1890 Patti pregătește un turneu pentru America de Sud prin intermediul căruia dorea „să ofere publicului dovada fastului de care știa să se înconjoare”. Soprana susține douăzeci și patru de reprezentații, pe parcursul cărora schimbă șaizeci de toalete de o valoare considerabilă și încasează câștiguri de peste trei milioane de franci.[70] Ulterior călătorește la New York, unde primirea publicului este rece, iar artista este nevoită să își programeze concertul de retragere.[71] Dezamăgită de aceste insuccese, Patti se retrage la castelul Craig-y-Nos, unde cântă doar în cadrul unor serbări intime.[72] În 1897 Adelina are apariții la Monte Carlo și Nisa, locuri în care face ultimul debut din cariera sa, apărând în opera „Dolores” de André Pollonnais.[13] Pe parcursul anului 1898 soțul ei, Ernesto Nicolini, pleacă într-o călătorie în Franța și moare din cauza unei boli de ficat în orășelul de provincie Pau.[73] Deși inițial refuză să cânte pentru o scurtă perioadă de timp după moartea lui Nicolini, soprana își reia activitatea muzicală, inconștientă fiind de diminuarea calităților sale vocale.[74] În 1899 Adelina suferă de dureri articulare și de o inflamație a genunchilor, iar cel care avea să o trateze era tânărul medic Olof Rudolf Cederström, angajat al Institutului de gimnastică suedeză de la Londra. Între cei doi se leagă o poveste de dragoste și se căsătoresc pe parcursul aceluiași an.[75]

Adelina Patti alături de angajații săi (cca. 1904).
Deși detesta călătoriile, Patti susține un nou turneu în America de Nord începând cu finele anului 1903, pentru care primește un onorariu de două milioane de pesete. Seria de concerte a fost un eșec comercial, publicul numind-o pe artistă „o bătrână pe care a părăsit-o vocea”.[76] Ulterior Adelina avea să cânte în cercuri exclusiviste, numai în Londra sau la castelul său Craig-y-Nos.[77] În anul 1905 Patti semnează un contract în valoare de 25.000 de pesete cu compania britanică de înregistrări Gramophone și imprimă peste treizeci de opere cu ajutorul gramofonului.[78] La data de 1 decembrie 1906 soprana susține ultimul său concert din Londra la Royal Albert Hall și părăsește scena în lacrimi și aplauzele publicului.[78] Ultima apariție publică a interpretei a avut loc în octombrie 1914, când aceasta a cântat „Home Sweet Home” pentru Crucea Roșie, în cadrul unei acțiuni caritabile care avea ca scop strângerea de fonduri pentru soldații răniți în Primul Război Mondial.[79] Ulterior aceasta s-a retras definitiv de pe scena muzicală, regretând că nu a putut cânta pe aceeași scenă cu tenorul italian Enrico Caruso.[80] Soprana moare la data de 27 septembrie 1919 în castelul Craig-y-Nos, iar presa din Spania dedică decesului ei știri laconice.[81] În conformitate cu propriile dorințe, artista care era numită „Prima Donna Assoluta” a fost înmormântată în cimitirul parizian Père-Lachaise lângă bunul său prieten Gioachino Rossini
* 1850: Ion Ciocan (n. 19 februarie1850MocodDistrictul Grăniceresc Năsăud- d. 6 septembrie 1915Budapesta) a fost un om politic și de cultură român.
S-a născut în localitatea Mocod, care făcea parte pe atunci din Districtul Grăniceresc Năsăud, în cadrul Graniței Militare Transilvănene. Localitatea se găsește astăzi în județul Bistrița-Năsăud. Tatăl său, Andrei Ciocan, a fost învățător la școala confesională unită din Mocod și diacon bisericesc.
A fost căsătorit cu Amalia, născută Piciu, cu care însă nu a avut copii.
Ion Ciocan s-a stins din viață la Budapesta în anul 1915, la 6 septembrie, răpus fiind de boală - cancer de esofag - cu care s-a luptat până în ultima clipă.
Și-a început formarea intelectuală în localitatea natală, unde a urmat cursurile școlii confesionale. Părinții l-au trimis apoi la Zagra, unde a urmat clasele I-a și a II-a la Școala trivială, pentru ca în clasa a III-a să fie transferat la Școala normală din Năsăud.
În anul 1863 a început cursurile la nou înființatul Gimnaziu superior românesc din Năsăud, făcând astfel parte din prima generație de descendenți ai foștilor grăniceri năsăudeni care studiază în această instituție de învățământ. În anul 1871 a obținut „testimoniul de maturitate” (diploma de bacalaureat) cu „eminență”. Și-a continuat studiile la Universitatea din Viena, unde a studiat, începând din 1871, teologia ca bursier al Seminarului „Sfânta Barbara”. A renunțat repede la studiul teologiei pentru a se dedica filosofiei. Al doilea semestru al anului universitar 1871-1872 l-a urmat la Universitatea din Graz. Între 1872-1874 a studiat filosofia la Universitatea din Budapesta, unde a obținut diploma de absolvire în data de 27 aprilie 1874.
Ion Ciocan și-a prelungit șederea la Budapesta încă 4 ani, pentru a obține diploma de profesor, răstimp în care lucrează la publicația „Albina”. Primește, la 10 mai 1878, diploma de profesor având ca specialități principale româna și geografia, iar ca specialitate secundară istoria.
Se întoarce la Năsăud în vara anului 1878 unde este numit profesor la gimnaziu. În 1880 este ales director provizoriu, pentru ca în 1882 să fie numit profesor ordinar (titular și diriginte) și director definitiv. În același an s-a căsătorit cu Amalia Piciu.
Din 1886 este președinte al Fondurilor școlare năsăudene. În anul 1890 este decorat cu „Crucea de cavaler” al ordinului Franz Josef, recunoscându-i-se meritele pentru activitatea dusă în fruntea gimnaziului și a fondurilor școlare. Dintre aceste realizări, cea mai importantă este cea a ridicării edificiului gimnaziului din Năsăud.
În 1896 este ales pentru prima dată deputat al cercului Năsăudului pentru Parlamentul din Budapesta. Avea să îndeplinească această funcție timp de aproximativ două decenii, în perioada 1896-1915 (cu excepția intervalului dintre 1901-1903).
În anul 1898 este numit profesor la catedra de limba și literatura română la Universitatea din Budapesta. Va rămâne în această funcție de mare responsabilitate și onoare până în anul 1909 când se pensionează. Creează în această perioadă fundația „Amalia Ciocan”. Scopul acesteia era acordarea de burse studenților români care se remarcau în domeniul limbii și literaturii române.
Ion Ciocan s-a stins din viață la Budapesta în anul 1915, la 6 septembrie, răpus fiind de boală - cancer de esofag - cu care s-a luptat până în ultima clipă.

Ion Ciocan
Ion Ciocan.jpg
Ion Ciocan
Date personale
Nume la naștereIon Ciocan
Născut (169 de ani)
Mocod,
Districtul Grăniceresc Năsăud
Decedat (65 de ani) Modificați la Wikidata
Budapesta
Părințitatăl: Andrei Ciocan
mama: ?
Căsătorit cuAmalia, n. Piciu
Copii-
NaționalitateFlag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac,
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Imperiul Austro-Ungar
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnieromân
Religiegreco-catolic
Ocupațiefilolog[*]
politician
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Budapesta
OrganizațieUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata
Premii„Crucea de cavaler”
al ordinului Franz Josef (1890)
·         































* 1859 – S-a nascut chimistul suedez Svante August Arrhenius, laureat al Premiului Nobel; (d. 2 octombrie 1927). Svante Arrhenius (n. 19 februarie 1859, Vik – d. 2 octombrie 1927, Stockholm) a fost un fizician și chimist suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1903. A făcut cercetări în domeniul disociației (ionizării) electrolitilor (1887) și în astronomie (teoria cozii cometelor – 1900). Este unul din fondatorii chimiei fizice.
·         1864 - S-a născut Artur Gorovei, poet şi prozator, unul dintre cei mai mari folclorişti români (m.20.03.1951).

·         1865Sven Heddin, explorator suedez (d. 1952)
·         1869Arthur Oliver Villiers Russell, politician britanic (d. 1935)
·         1876Constantin Brâncuși (n. HobițaRomânia – d. ,[1][2][3] ParisFranța[4]) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze
Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919). Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.
În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, își face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie. Găsindu-se că ar fi de cuviință să dezvolte aceste abilități, el s-a înscris cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova.
După ce a urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova (1894 - 1898) vine la București unde absolvă Școala de bellearte în 1902. În timpul studenției, chiar în primul an, în 1898, lucrarea sa Bustul lui Vitelliusobține „mențiune onorabilă”, Cap al lui Laocoon din 1900 obține medalia de bronz, iar Studiu din 1901 câștigă medalia de argint. Timp de doi ani, între 1900 și 1902, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, realizează Ecorșeu, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare căreia i se atribuie o medalie de bronz. Precizia detaliilor acestei lucrări face ca Ecorșeul să fie folosit în școlile românești de medicină, după ce s-au făcut câteva copii; Marcel Duchamp a inclus fotografia Ecorșeului în expoziția organizată la sfârșitul anului 1933 la Galeria Brummer din New York City.

Carol Davila - sculptură de Constantin Brâncuși din 1903, expusă din 1912 în curtea Spitalului Militar Central din București
În 1903 primește prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din București și reprezintă singurul monument public al lui Brâncuși din București. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul său profesor Dimitrie Gerota, pentru a îl ajuta pe Brâncuși să plătească drumul până la Paris. Plata pentru monument a fost împărțită în două tranșe, prima jumătate fiind plătită înainte ca să înceapă lucrul, iar a doua tranșă după ce Brâncuși a terminat bustul. Când a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentată în fața consiliului, dar recepția a fost nesatisfăcătoare, diferite persoane din consiliu având opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, spre exemplu cerând micșorarea nasului, și de asemenea păreri diferite în legătură cu poziționarea epoleților. Înfuriat de inabilitatea consiliului de a înțelege sculptura, Brâncuși pleacă din sala de ședințe în mirarea tuturor, fără a primi a doua jumătate a banilor necesari plecării sale spre Franța, decizând sa parcurgă drumul către Paris pe jos.[8]
Mai târziu Brâncuși a comentat acest incident astfel:
Ar fi fost o muncă ușoară, dar ca de prostituată, care mi-ar fi adus cei câțiva bani cât îmi trebuiau ca să-mi plătesc un bilet de drum de fier până la Paris. Dar ceva care se înnăscuse în mine și pe care simțeam că crește, an de an și de câțiva în rând, a izbucnit năvalnic și nu am mai putut răbda. Am făcut stânga-mprejur, fără nici un salut militar spre marea panică și spaimă a doctorului Gerota, de față... și dus am fost, pomenind de mama lor.[8]
Drumul din București spre Paris l-a dus mai întâi prin Hobița, unde și-a luat rămas bun de la mama sa. Și-a continuat drumul, oprindu-se în Viena pentru o perioadă, timp în care a lucrat la un atelier ca decorator de mobilier. În Viena a început să viziteze muzee cu opere de artă inaccesibile în România. Aici a făcut cunoștință cu sculpturile egiptene care i-au influențat opera mai târziu în viață.[8]
Din Viena a plecat în 1904 spre München, dar după șase luni o pornește pe jos prin Bavaria și Elveția și până la Langres, în Franța. În apropriere de Lunéville, după o ploaie torențială în care este prins, Brâncuși capătă o pneumonie infecțioasă și, în stare critică, este primit la un spital de maici. După o perioadă de recuperare gândește că nu mai are puterile și nici timpul necesar pentru a parcurge drumul spre Paris pe jos, astfel că ultima bucată a drumului o parcurge cu trenul.
În 1905 reușește la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercié până în 1906, când, atingând limita de vârstă, părăsește școala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu crește nimic).
Constantin Brâncuși a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d'Automne din Paris în 1906. Creează în 1907 prima versiune a Sărutului, temă pe care o va relua sub diferite forme până în 1940, culminând cu Poarta Sărutului parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu. În 1907 închiriază un atelier în Rue de Montparnasse și intră în contact cu avangarda artistică pariziană, împrietenindu-se cu Guillaume ApollinaireFernand LégerAmedeo ModiglianiMarcel Duchamp. A început lucrul la Rugăciune, o comandă pentru un monument funerar ce va fi expusă în Cimitirul „Dumbrava” de la Buzău. În 1909 revine pentru scurt timp în România și participă la „Expoziția oficială de pictură, sculptură și arhitectură”. Juriul Expoziției, prezidat de Spiru Haret acordă premiul II ex aequo lui Brâncuși, Paciurea, Steriadi, Petrașcu, Theodorescu-Sion. Colecționarul de artă Anastase Simu îi cumpără sculptura Somnul iar bustul în ghips al pictorului Nicolae Dărăscu este achiziționat de Ministerul Instrucțiunii Publice.

Poarta Sărutului
Până în 1914, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări MăiestreMuza adormităDomnișoara Pogany.
În 1914, Brâncuși deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii la Photo Secession Gallery din New York City, care provoacă o enormă senzație. Colecționarul american John Quin îi cumpără mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială prielnică creației artistice. În același an, ministrul de interne al României respinge proiectul monumentului lui Spiru Haret comandat cu un an înainte. Brâncuși va păstra lucrarea în atelier și o va intitula Fântâna lui Narcis.

Masa Tăcerii
În 1915, începe să execute primele lucrări în lemn, printre care 2 Cariatide și Fiul risipitor. La Paris, în 1919, apare volumul „La Roumanie en images” cu cinci reproduceri după lucrări ale lui Brâncuși. Un an mai târziu, participă la expoziția grupării „La Section d'Or” în Franța, la expoziția grupării „Arta română” la invitația lui Camil Ressu în România, la „Festivalul Dada”, unde semnează manifestul intitulat Contre Cubisme, contre Dadaiseme. În revista Little Review din New York, apare, în 1921, primul studiu de amploare cu 24 de reproduceri din opera lui Brâncuși, semnat de poetul american Ezra Pound. De altfel, sculptorul avea să realizeze ulterior un celebru portret al acestuia.
Participă la o mișcare de protest contra lui André Breton și în apărarea lui Tristan Tzara. La 30 noiembrie 1924, expune la Prima expoziție internațională a grupării „Contemporanul” din București. Doi ani mai târziu, la Wildenstein Galleries, din New York, se deschide cea de-a doua expoziție personală a sa.

Coloana fără sfârșit
Până în 1940, activitatea creatoare a lui Brâncuși se desfășoară în toată amploarea ei. Operele sale de seamă din ciclul Pasărea în văzduh, ciclul Ovoidului precum și sculpturile în lemn datează din această perioadă. În același timp, Brâncuși participă la cele mai importante expoziții colective de sculptură din Statele Unite ale Americii, Franța, ElvețiaOlanda și Anglia.
În atelierul său din Impasse Ronsin, în inima Parisului, Brâncuși și-a creat o lume a lui, cu un cadru și o atmosferă românească. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuși, lăsate prin testament moștenire României, dar acceptate cu bucurie de Franța, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul guvernului comunist al României anilor 1950 de a accepta lucrările lui Brâncuși după moartea sculptorului.
În România, în epoca realismului socialist, Brâncuși a fost contestat ca unul din reprezentanții formalismului burghez cosmopolit. Totuși, în decembrie 1956, la Muzeul de Artă al Republicii din București s-a deschis prima expoziție personală Brâncuși din Europa. Abia în 1964 Brâncuși a fost „redescoperit” în România ca un geniu național și, în consecință, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu cu Coloana (recunoștinței) fără sfârșitMasa tăcerii și Poarta sărutului a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac și fusese foarte aproape de a fi fost dărâmat.
Constantin Brâncuși i-a făcut Statului român oferta de a-i lăsa moșternire 200 de lucrări și atelierul său din Paris, Impasse Ronsin nr. 10. La 7 martie 1951, într-o ședință prezidată de Mihail Sadoveanu, Secțiunea de Știința Limbii, Literatură și Arte a Academiei Republicii Populare Române a luat în discuție această propunere. La ședință au participat George CălinescuIorgu IordanCamil PetrescuAlexandru RosettiAl. TomaGeorge OprescuJean Alexandru SteriadiVictor EftimiuGeo BogzaAlexandru GraurIon Jalea, Dumitru S. Panaitescu-Perpessicius și Krikor H. Zambaccian.[9] Academicienii și intelectualii români au respins oferta lui Brâncuși, considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente[10] și astfel atelierul lui Brâncuși a revenit statului francez
În anul 1957 Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, se spovedește și se împărtășește, apoi îi mărturisește că moare „cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”.[necesită citare]
La 16 martie 1957 Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineața, iar la 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
Constantin Brâncuși
Edward Steichen - Brancusi.jpg
Constantin Brâncuși
Date personale
Nume la naștereConstantin Brancusianu Moldovan Modificați la Wikidata
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
HobițaPeștișaniGorjRomânia Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[4][5][6][2] Modificați la Wikidata
ParisFranța[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Montparnasse Modificați la Wikidata
PărințiRadu Nicolae Brâncuși
Maria Deaconescu
Frați și surori5
Cetățenie România
Franţa Franța (15 iunie 1952)[8][9]
Ocupațiesculptor[*]
fotograf
pictor
ilustrator[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticsculptură  Modificați la Wikidata
StudiiȘcoala de Arte și Meserii din CraiovaȘcoala Națională de Arte Frumoase din BucureștiÉcole Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris
PregătireWladimir Hegel[1], Dimitrie Gerota, Ion Georgescu, Antonin Mercié, Auguste Rodin  Modificați la Wikidata
Profesor pentruHanna Ben Dov[*], Milița Petrașcu, Gheorghe D. Anghel, Alexandru Călinescu, Amedeo Modigliani, Romulus Ladea, Isamu Noguchi[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăModernismTinerimea artistică  Modificați la Wikidata
Opere importanteSărutulPoarta SărutuluiColoana InfinituluiMasa TăceriiRugăciuneaMuza AdormităDomnișoara PoganyPasărea MăiastrăFațǎ de Copil
Patronajcolecționarul John Quinn
A influențat peconceptul modern de formă în sculpturăpictură și desen.
Logo of the Romanian Academy.png Membru post-mortem al Academiei Române






·         1877Gabrielle Münter, pictor german (d. 1962)
·         1878Kristofer Uppdal, scriitor norvegian (d. 1961)
·         1879Luigj Gurakuqi, politician albanez (d. 1925)
·         1884Maciej Rataj, politician, activist, publicist și președinte polonez (d. 1940)
·         1887Traian Gheorghiu, academician român (d. 1968)

·         1888José Eustasio Rivera, scriitor columbian (d. 1928)
·         1889Gaudentius Orfali, membru al Ordinului Franciscan, teolog catolic palestinian (d. 1926)
·         1893: Sir Cedric Hardwicke, actor britanic (d. 1964)
* 1894: Sabin Manuilă (n. 19 februarie 1894Sâmbăteni, Arad - d. 20 noiembrie 1964New York) a fost un medic, demograf și statisticianromân[1], membru corespondent al Academiei Române.
Sabin Manuilă s-a născut în comuna transilvăneană Sâmbăteni, jud. Arad, în data de 19 februarie 1894. A absolvit Facultatea de Medicină din Budapesta. În data de 1 decembrie 1918, a reprezentat asociația studenților români din capitala maghiară la marea adunare de la Alba Iulia. Colaborator al lui Victor Babeș.[2] Doctor în medicină al Universității din Cluj, a devenit la doar 44 de ani membru corespondent al Academiei Române, în 1938. Sabin Manuilă a fost întemeietorul Institutului Central de Statistică, șef de secție al Institutului de Igienă și Sănătate Publică, secretar general al Ministerului Sănătății și Ocrotirilor Sociale din România (1936), director al Institutului de Demografie și Recensământ și conducător al Secției de Statistică din cadrul Institutului Social Român.[2] Personalitate științifică de talie internațională, a fost membru al Institutului Internațional de Sociologie, al Institutului Internațional de Statistică, membru în diferite comitete ale Ligii Națiunilor și vicepreședinte al Societății Regale a Eredității.[1] În perioada Loviturii de stat din 23 august 1944 era director general al Institutului Central de Statistică. A fost unul din apropiații lui Iuliu Maniu, împărtășind ideile politice ale Partidului Național-Țărănesc. La propunerea acestuia, după lovitura de stat de la 23 august, Sabin Manuilă a fost numit la 13 septembrie 1944 în funcția de subsecretar de Stat pentru reorganizarea Statului, pe lângă Președinția Consiliului de Miniștri.[3]
În 1948, pe măsură ce comunizarea țării se intensifica, concomitent cu arestarea personalităților vechiului regim, alege calea exilului, stabilindu-se în New YorkS.U.A.[1][4] A colaborat cu Fundația “Iuliu Maniu” și în special cu Comitetul Național Român, pentru a ajuta refugiații din România. În Statele Unite, a lucrat pentru Institutul de Cercetări Alimentare (The Institute for Food Research) al Universității Stanford, contribuind substanțial la studiul intitulat “Economia agricolă a țărilor danubiene: 1935 – 1945. Ulterior, a devenit consilier al Biroului American de Statistică (US Bureau of Census) din Washington. Ca o recunoaștere internațională a activității sale științifice, a devenit membru în Comisia de Populație a Ligii Națiunilor Unite (ulterior Organizația Națiunilor Unite - ONU), membru al Institutului Re­gal Olandez de Statistică de la Haga, consultant al Organizației Mondiale a Sănătății, vicepreședinte al Uniunii Internaționale pentru Studiul populației cu sediul la Berlin.[1] Sabin Manuilă s-a stins din viață în New York, în data de 20 noiembrie 1964.[5] În memoria sa, la solicitarea directorului școlii generale din Sâmbăteni, înființate în 1786, în 1 septembrie 2008, școala a fost numită Școala Generală ”Sabin Manuilă” Sâmbăteni.
Sabin Manuilă a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 4 iunie 1937 și membru titular începând cu 3 iunie 1941.[6] Activitatea științifică a lui Sabin Manuilă este impresionantă. Deși a avut contribuții în domeniul medicinei și igienei sociale[7], Sabin Manuilă este cunoscut mai ales în calitate de demograf. În calitate de bursier al Fundației Rockefeller, a primit sprijin financiar din partea acestei fundații pentru organizarea și realizarea primului recensământ din România.[8] De asemenea, a fost coordonator al recensământului din 1941 și colaborator al lui Dimitrie Gusti în re­dactarea lucrării de mare anvergură Recensământul populației României (1930, în 9 volume).[9] Printre cele mai cunoscute studii demografice ale sale se numără "Populația României" (1937)[10] și "Structura evoluției populației rurale". Sabin Manuilă este considerat a fi organizatorul statisticii științifice în România. Studiile sale privind compoziția etnică a Transilvaniei și perspectiva raporturilor cu populația maghiară sunt un model de cercetare științifică statistică. El a sesizat tendința de creștere a ponderii populației românești, ca o consecință directă a fertilității mai ridicate decât cea a minoritarilor, maghiari și germani. De asemenea, procesul de românizare a centrelor urbane
Precedentul schimbului de populație între Grecia și Turcia de la începutul anilor '20 - aprobat de Liga Națiunilor și consfințit prin Tratatul de la Lausanne din 30 ianuarie 1923, schimb considerat un mare succes, în sensul că a pus capăt conflictului dintre cele două țări - era des invocat în perioada interbelică. În anii celui de-al doilea război mondial ideea creării unor state omogene etnic a fost împărtășită de guvernele și în general de elita politică a tuturor țărilor din Europa centro-orientală, indiferent de opțiunea ideologică, cum o demonstrează interesul care a existat în aceste țări pentru omogenizarea etnică, precum și amploarea mișcărilor forțate de populație care s-au petrecut aici între 1939 și sfârșitul anilor '40, purificarea etnică a fost una dintre ideile dominante ale epocii.[11] Percepția asupra problemei minoritare s-a schimbat însă în mod radical în anul 1940. România a trecut în acel an printr-o experiență dramatică. A fost victima aranjamentelor teritoriale făcute în spațiul lor de hegemonie de către Germania nazistă și Uniunea Sovietică.[11] În condițiile internaționale din vara anului 1940, România a pierdut aproximativ o treime din teritoriu și populație.[16] Provinciile pierdute – Basarabia și nordul Bucovinei, ocupate de U.R.S.S. în urma notelor ultimative din 26 și 28 iunie 1940; nordul Transilvaniei, intrat în stăpânirea Ungariei în urma celui de-al doilea ”arbitraj” de la Viena (30 august 1940); Cadrilaterul, cedat Bulgariei prin tratatul de la Craiova (7 septembrie 1940) – erau teritorii unde trăiau puternice minorități etnice românești. Revendicarea acestor teritorii de către țările vecine s-a făcut și în numele principiului etnic.[note 1][17] Începând cu momentul dezmembrării României Mari, considerând că această situație nu poate dura, Sabin Manuilă a început să studieze datele etnice ale teritoriului national, nu numai pentru a demonstra majoritatea elementului românesc în teritoriile cedate, dar și prin prisma realizării unei viitoare omogenități etnice, prin schimbul de populație cu țările vecine
Sabin Manuilă
Sabin Manuilă, Realitatea Ilustrată, 8 iul 1934.jpg
Sabin Manuilă în 1934
Date personale
Născut19 februarie1894
Sâmbăteni, Arad
Decedat (70 de ani)
New York
CetățenieFlag of Romania (1952-1965).svg România Modificați la Wikidata
Religiecreștin ortodox
Ocupațiemedic, statistician
Activitate
Alma materUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Babeș-Bolyai din Cluj  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Național-Țărănesc  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
Logo of the Romanian Academy of Sciences.jpg Membru al Academiei de Științe din România

·         1895Louis Calhern (născut ca Carl Henry Vogt, la 19 februarie 1895BrooklynNew York - d. 12 mai 1956TokioJaponia) a fost un actor american.
·         1896: S-a nascut André Breton, poet francez (d. 1966)André Breton, n. 19 februarie 1896 – Paris, d. 28 septembrie 1966) a fost un poet francez, eseist, editor și critic, șef inițiator și unul dintre fondatorii curentului cultural suprarealism, împreună cu Paul Eluard, Luis Buñuel și Salvador Dalí printre alții. Manifestele suprarealiste ale lui Breton conțin cele mai importante expuneri teoretice ale mișcării.
·         1900Ranuccio Bianchi Bandinelli, arheolog și istoric al artei italiene (d. 1975)
·         1901 - S-a născut Hans Grundig, pictor şi grafician german antifascist. Experienţa lagărelor de concentrare naziste a fost relatată în romanul autobiografic "Între carnaval şi miercurea cenuşii", tradus în limba română în 1963 (m.11.09.1958).
* 1902: Cătălin Tănase (n. EpureniDuda-EpureniVasluiRomânia) este un biolog (micologie și botanică), profesor la Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De asemenea, este director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 2018.
Cătălin Tănase
Date personale
Născut (57 de ani) Modificați la Wikidata
EpureniDuda-EpureniVasluiRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiebiolog Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
·         1902Kay Boyle, scriitor american (d. 1992)
·         1904 - S-a născut filosoful Mircea Vulcănescu (m.28.11.1952).

·         1905Karen Rasmussen, actriță suedezo-norvegiană (d. 2002)
* 1907: Pierre Paul Ferdinand Mourier de Neergaard (n. , Nyborg, Danemarca – d. , Copenhaga, Danemarca) a fost un agronom și esperantist danez.
Paul Neergaard este considerat părintele patologiei seminței, inventând termenul împreună cu Mary Noble în anii 1940.[1]
Paul Neergard a susținut foarte mult limba internațională Esperanto.[2] A fost un membru al Akademio de Esperanto (Academiei de Esperanto), și a publicat câteva cărți în această limbă,[3] în domeniul științelor șilingvisticii.
* 1907: Radu-Emil Mărdărescu (n. 19 februarie 1907București – d. 10 septembrie 1968Brașov) a fost un renumit inginer mecanic român, inventator, proiectant și constructor în domeniul automobilului și al aviației, fondator al ingineriei automobilului în România.[1] El a avut, fără putință de tăgadă, cea mai bogată activitate de proiectare și încercări motoare dintre toate cadrele universitare din țară. 
Radu-Emil Mărdărescu s-a născut la București, provenind dintr-o familie înstărită, de intelectuali cu nume. Astfel, fratele bunicului său era vestitul general Gheorghe Mărdărescu, fost ministru de război în cabinetul Ion I. C. Brătitianu, în timp ce tatăl său, Emil Mărdărescu (1880 – 1935), a fost inginer cu studii de petrol și mine făcute la Freiburg im Breisgau(Germania), profesor universitar, predând cursuri de tehnologia exploatării și procesării petrolului iar, după Primul Război Mondial, devenea proprietar de sonde și terenuri petrolifere.[1] Mama sa, născută Zoe Cosăceanu, a urmat cursurile Facultății de Filologie din București, studiind, în paralel, pianul, la Conservatorul Belle Arte din București. Ea era sora cunoscutei sculptorițe Margareta Cosăceanu-Lavrillier, cea care a realizat mulajul pentru mâna și masca mortuară a marelui muzician român George Enescu.
Dintr-o primă căsătorie, profesorul Radu-Emil Mărdărescu a avut un fiu, Radu Mărdărescu, iar din a doua căsătorie, cu Steliana Mărdărescu, a avut pe Raluca  Mărdărescu (1953-1980) și pe Vladimir Mărdărescu, cel care i-a continuat, într-un anume fel, activitatea inginerească a tatălui său
A absolvit Liceul Gheorghe Lazăr din București și, cu ocazia susținerii examenului de bacalaureat, îl impresionează pe președintele comisiei, care era chiar matematicianul Gheorghe Țițeica.[1] Ca urmare, după terminarea liceului, se înscrie la Facultatea de Matematici din Bucuresti, unde leagă o strânsă prietenie cu marele matematician de mai târziu, Grigore Moisil. Concomitent cu facultatea, el și-a satisfăcut stagiului militar la Școala Militară de Geniu, devenind ofițer în rezervă.[1]
În anul 1928 pleacă, împreună cu fratele său, Vladimir Pascal Mărdărescu, la Dresda, în Germania, pentru a urma cursurile prestigioasei politehnicii de acolo (Dresden Technische Hochschule), în domeniul construcției de automobile și motoare. După anul de verificare a aptitudinilor practice, obligatoriu pentru fiecare student, începe să urmeze cursurile acestei școli. În timpul studenției, Radu Mărdărescu se remarcă la concursurile de atletism și scrimă organizate la Dresda și, tot aici, are ocazia de a colabora cu specialiștii de la Auto-Union, încă de la fondarea acestui amalgam automobilistic, împreună cu care se va ocupa de pregatirea motoarelor pentru curse. Cu această ocazie, fratele său, Vladimir, a obținut chiar și acreditatea ca pilot de curse. Tot în timpul studenției, în anul 1935, este selecționat în echipa germană de explorare a Polului Nord și, după câteva luni de antrenament în condițiile de climă polară, pe insulele din arhipelagul Nordic al Norvegiei, pornește în expediție la Polul Nord, unde va răspunde de aparatura de cercetare a particulelor de mare energie din univers, care provin de la soare. În același an, 1935, încetează din viață tatăl său, Emil Mărdărescu, și este nevoit să întrerupă expediția și să se întoarcă acasă pentru a fi prezent la înmormântarea acestuia.
În 1936 revine în țară, definitiv, și se angajează la IAR - Brașov, (devenită, în 1947, IMS Brașov[3]). Acolo ocupă, succesiv, următoarele posturi: inginer (1936), șef birou proiecte (1939), șef secție experiențe (1940), șef serviciu încercări motoare (1941), șef serviciu general de studii (1944), director tehnic [3] (1947) și inginer șef constructor (1949). [1] În 1947, după naționalizare, pe când Radu Mărdărescu era director tehnic la Întreprinderea Metalurgică de Stat Brașov, fratele său, Vladimir Mărdărescu, era directorul general al Întreprinderii Metalurgice de Stat Mărgineanca, o fabrică de armament devenită, mai târziu, Uzina Mecanică Plopeni.
Radu-Emil Mărdărescu
Radu-Emil Mărdărescu.jpg
Date personale
Născut19 februarie 1907
București
Decedat (61 de ani)
Brașov
CopiiRadu Mărdărescu, Raluca Mărdărescu și Vladimir (Vlad) Mărdărescu
NaționalitateFlag of Romania.svg română
Activitate
RezidențăRomânia
DomeniuInginerie
InstituțieUniversitatea Transilvania din Brașov
Cunoscut pentruMotoare
·         1908Ana Cartianu, eseistă și traducătoare română (d. 2001)

·         1908 Henrique Foréis Domingues, cântăreț și compozitor brazilian (d. 1980)
·         1908 Iris Meinberg, politician brazilian (d. 1973)
·         1910Walter Grey Walter, specialist în inteligență artificială (d. 1977)
·         1911Constantin Avram (n. 19 februarie 1911, Ciumași, Bacău - d. 20 februarie 1987, Timișoara) a fost un inginer român, specialist în beton armat, membru corespondent al Academiei Române.
A urmat Școala de Geniu la București și Versailles, Facultatea de Construcții Civile la Politehnica din București. Între anii 1963-1971 a fost rector al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara.[1]
A participat la construirea uzinelor de la Reșița și a complexului de la Văliug.
În 1963 devine membru corespondent al Academiei Române. De asemenea, a fost membru al Comitetului European al Betonului din Paris, iar în 1980 este distins cu Medalia de Argint a Federației Internaționale a Precomprimării.
A scris:
  • 19491952195919651981Grinzi continue;
  • 1952Betonul armat. Proiectarea și dimensionarea secțiunilor;
  • 1980Noi tipuri de betoane speciale;
  • 1992 (postum): Numerical Analysis of Reinforced Concrete Structures.
·         1911:  Merle Oberon, actriță britanică (d. 1979)
·         1912Stan Kenton, muzician american (d. 1979)
·         1914Jacques Dufilho, comedian și actor francez (d. 2005)
·         1916Eddie Arcaro, jocheu american (d. 1997)
·         1917Carson McCullers, autor american (d. 1967)
* 1918: Walter Biemel (n. 19 februarie 1918, Brașov - d. 6 martie 2015, Aachen) a fost un filozof german originar din România.
În fapt, Walter Biemel s-a născut în 19 februarie 1918, la Belgrad. Într-o convorbire cu Constantin Aslam el a declarat următoarele:[3]
„Sunt sas din Ardeal, brașovean, cu părinți originari din Sibiu. Cu toate că sunt din Brașov, nu m-am născut la Brașov. M-am născut, asta e un lucru ciudat și, cred, aproape unic, în două locuri. La Belgrad, în 1918, în palatul Topcider. Familia mea locuia aici, pentru că tatăl meu era căpitan de artilerie într-un regiment de rezervă la Belgrad, în primul război. După război, când am revenit în Transilvania, tatăl meu a încercat să obțină un extras de naștere și, pentru că nu știa sârbește, i-au propus să schimbe locul nașterii mele. Și tata a zis Brașov. De fapt, asta e și adevărat. Eu sunt brașovean, am trăit în Brașov cei mai frumoși ani ai mei”.
Născut într-o familie de sași, a urmat liceul în limba germană la colegiul Honterus din Brașov. A studiat apoi la Bucureștifilozofiapsihologiasociologia, istoria literaturii și istoria artelor unde i-a avut ca profesori pe Ion PetroviciTudor VianuMircea Vulcănescu și Constantin Rădulescu-Motru.
Între 1942–1944 a fost (împreună cu Alexandru Dragomir) studentul lui Martin Heidegger la Freiburg i. B., pregătind o lucrare despre conceptul de natură la Novalis, ce n-a putut fi încheiată din cauza împrejurărilor de război.
Între anii 1945–1960 a fost colaborator la arhiva Husserl din Louvain. În 1949 a obținut la Louvain titlul de doctor (cu o teză despre conceptul de lume la Heidegger), iar în 1958, la Köln, titlul de docent. Din 1962 și până în 1976 a lucrat ca profesor universitar titular la catedra de filozofie a Institutului Politehnic din Aachen, iar din 1976 până în 1983, la catedra de filozofie a Academiei de Artă din Düsseldorf.
Este editorul mai multor volume din Husserliana și din ediția completă Heidegger, precum și autorul a numeroase articole, studii și traduceri din domeniul fenomenologiei, al filozofiei artei etc. A tradus în limba franceză, împreună cu A. de Waelhens, scrieri ale lui Martin Heidegger (Despre esența adevărului, Kant și problema metafizicii). Până la decesul său, în 2015, a locuit la AachenGermania.
·         1920Jaan Kross, scriitor eston (d. 2007)
·         1920 Maud Reuterswärd, autor suedez (d. 1980)
·         1920 George Rose, interpret de varieteu britanic (d. 1988)
·         1921Börje Teijler, istoric suedez (d. 1996)
* 1922: Władysław Bartoszewski (pronunție în poloneză: [vwaˈdɨswaf bartɔˈʃɛfskʲi] ( )) (n. 19 februarie 1922Varșovia – d. 24 aprilie 2015, Varșovia) a fost un politician, istoric și publicist polonez, ministru de externe al Poloniei în anul 1995 și între anii 2000-2001
A fost deținut în lagărul național-socialist de concentrare de la Auschwitz-Birkenau. În 1944 a luat parte la revolta din Ghetoul Varșoviei. După război s-a alăturat Partidului Popular Polonez (Polskie Stronnictwo Ludowe, PSL), singurul partid legal de opoziție față de dominația comuniștilor de la putere, orientați spre stalinism în acea vreme.
Din 1946 până în aprilie 1948, respectiv din decembrie 1949 până în august 1954 a fost deținut politic sub regimul comunist.
După 1989 a obținut două mandate de ministru de externe. S-a ocupat intens cu punerea în practică a reconcilierii polono-germane. La sfârșitul vieții a fost consilier al premierei Ewa Kopacz (Platforma Civică) în probleme europene.
La împlinirea vârstei de 90 de ani a fost felicitat de președintele german Joachim Gauck cu cuvintele
„Ca martor ocular, Władysław Bartoszewski a aflat de ce sunt în stare oamenii - atât în bine cât și în rău
·         1924.David Bronstein, șahist ucrainian
·         1924: Lee Marvin, actor american (d. 1987)
·         1929Björn Bjelfvenstam, actor suedez
·         1929: Jacques Deray, regizor de film (d. 2003)
·         1930John Michael Frankenheimer (n. 19 februarie 1930 – d. 6 iulie 2002) a fost un regizor american de film și televiziune cel mai cunoscut pentru realizarea unor filme de acțiune/suspans și drame sociale. A regizat filme ca Birdman of Alcatraz (1962), Candidatul manciurian (1962), Seven Days in May (1964), Trenul (film din 1964) (1964), Seconds (1966), Grand Prix (1966), Filiera franceză II (1975), Black Sunday (1977) sau Ronin (1998).
Frankenheimer a câștigat patru premii consecutive Emmy în anii 1990 pentru filmele de televiziune Against the WallThe Burning SeasonAndersonville și George Wallace, care a primit și un premiu Globul de Aur. Este considerat ca fiind unul dintre ultimii regizori care au insistat să aibă control complet asupra tuturor elementelor de producție, creând stilul său unic la Hollywood.
·         1931Camillo Ruini, cardinal, vicar al Romei și președinte al CEI
·         1932Alberto Dines, jurnalist brazilian
·         1932 Gerhard Richter, artist german
·         1933Gunnel Sporr, actor suedez (d. 1974)
·         1934Hugo Álvarez, regizor și actor argentiniano-suedez
·         1936 – S-a nascut  Marin Sorescu, poet, dramaturg și eseist, fost ministru al culturii (1995). Marin Sorescu (d. 8 decembrie 1996, București), a fost un scriitor român, membru titular (din 1992) al Academiei Române. Operele lui au fost traduse în mai mult de 20 de țări, totalizând peste 60 de cărți apărute în străinătate. S-a făcut remarcat și prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziții în țară și în străinătate. Fără a se înscrie într-un partid politic după Revoluția română din 1989, a ocupat funcția de Ministru al Culturii în cadrul cabinetului Nicolae Văcăroiu (25 nov. 1993 – 5 mai 1995).


·         1936 - S-a născut Bob Engemann, cântăreţ american (The Lettermen).
* 1936: Brad Steiger (n. ,[1][2] Fort Dodge[*]SUA – d. Mason City[*]SUA) a fost un autor american de lucrări de ficțiune și de non-ficțiune despre paranormalspiritualitateOZN-uri, crime reale și biografii.
·         1939: Irina Loghin (supranumită regina muzicii populare,[2][3][4] n. 19 februarie1939, Gura Vitioarei, județul Prahova) este o renumită interpretă de muzică populară. A fost, pe rând, solistă a ansamblului Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Cu o bogată activitate concertistică și cu un număr mare de evidențieri discografice, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate.
În octombrie 1998 s-a înscris în Partidul România Mare (PRM).[5]
În legislatura 2000-2004 a fost deputat ales pe listele PRM iar în legislatura 2004-2008 a fost senator român, ales în județul Giurgiu, pe listele partidului PRM[6], calitate în care a încercat să ajute artiștii români și bătrânii, dar nu a mai dorit să candideze pentru un al doilea mandat de senator din cauza eșecurilor în acest plan. În legislatura 2004-2008, Irina Loghin a inițiat 74 de propuneri legislative, din care 2 au fost promulgate legi. În legislatura 2000-2004, Irina Loghin a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Federativă a Braziliei și Regatul Suediei iar în legislatura 2004-2008, a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Estonia, Muntenegru și Republica Letonia.
Irina Loghin este căsătorită cu fostul campion la lupte greco-romane Ion Cernea și este mamă a doi copii, Ciprian și Irinuca.




·         1939 - S-a născut Czeslaw Niemen (Wydrzycki), muzician jazz/rock polonez.
·         1939Alfredo Bryce, scriitor peruvian
* 1939: Patrick Timothy "Pat" Crerand (n. 19 februarie 1939Glasgow), cunoscut și ca Paddy Crerand, este un fost fotbalist scoțian, care a jucat la cluburile Celtic și Manchester United
·         1940Saparmurat Ataievici Niiazov (în turkmenă: Saparmyrat Ataýewiç Nyýazow; în rusă: Сапармурат Атаевич Ниязов,[1] transcris Saparmurat Ataievici Niiazov), supranumit Türkmenbaşy (pronunțat: [türkmenbașî]; „șeful turkmenilor”[2]; n. 19 februarie 1940, Gypjak, în apropiere de Aşgabat — d. 21 decembrie 2006) a fost, din 1985 până în 2006, șeful statului turkmen.
Considerat ca fiind unul dintre dictatorii cei mai autoritari din lume (cumula posturile de șef al statului, șef al guvernului, comandant suprem al armatei și de președinte al Partidului Democratic din Turkmenistan, singurul partid autorizat să funcționeze), avea și obiceiul să impună țării sale excentricitățile personale.
Saparmurat Ataievici Niiazov s-a născut la 19 februarie 1940 la Gypjak, localitate aflată la câțiva kilometri de Aşgabat, pe atunci capitală a Republicii Sovietice Socialiste Turkmene. A rămas orfan la o vârstă fragedă. După versiunea oficială, tatăl său a murit în luptă cu germanii, în al Doilea Război Mondial; restul familiei a murit în cursul violentului cutremur de pământ din 1948 care a devastat Aşgabatul. A fost crescut într-un orfelinat sovietic, iar apoi a fost luat spre creștere de către o rudă îndepărtată.
În anul 1962 a intrat în Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, în sânul căruia a fost rapid promovat, devenind în 1985 șeful Partidului Comunist al RSS Turkmene.
Fiind un oponent al lui Gorbaciov, întrucât relaxarea pe care acesta o promova prin perestroika reprezenta un pericol pentru propria sa putere, Niiazov a susținut fără rezerve puciul din august 1991 de la Moscova, îndreptat împotriva lui Mihail Sergheevici Gorbaciov. Dar, ca urmare a înfrângerii loviturii de stat, Niiazov a grăbit procesul de separare al Turkmenistanului de Uniunea Sovietică, aflată în dezintegrare accelerată. Acest proces i-a permis lui Saparmurat Niiazov să rămână la putere și să nu se supună procesului de democratizare produs în alte țări ex-sovietice. La 27 octombrie 1991, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Turkmene a declarat Turkmenistanul independent, iar Partidul Comunist al RSS Turkmene a fost transformat în Partidul Democratic din Turkmenistan, care a rămas unicul partid permis de lege. Uniunea Sovietică a încetat să mai existe la 31 decembrie 1991. La 21 iunie 1992, candidatul unic Niiazov a fost ales președinte, devenind astfel primul președinte turkmen.
La 22 octombrie 1993 și-a luat oficial supranumele de Türkmenbaşy (termenii de adresare erau „Excelența Sa Saparmurat Türkmenbaşy”), adică „Șeful turkmenilor”, după modelul luat de la Mustafa Kemal Atatürk. La 29 decembrie 1999 a fost proclamat președinte pe viață de către corpul legislativ fantoșă al țării, Majlis, decizie confirmată în 2002 de către Consiliul Poporului.
A murit la data de 21 decembrie 2006 ca urmare a unui stop cardiac. Surse ale opoziției nu sunt sigure de data exactă a morții sale. Guvernul turkmen și Consiliul de Securitate al țării au anunțat, într-un comunicat comun, că vice-prim-ministrul Gurbangulî Berdîmuhamedov a fost numit președinte ad interim, deși acest rol i-ar fi revenit președintelui Parlamentului, Övezgeldî Ataiev. Potrivit constituției Turkmenistanului, alegerea președintelui trebuie să aibă loc în termen de două luni după numirea președintelui interimar.
·         1940 - S-a născut Smokey (William) Robinson, cântăreţ şi compozitor american (Smokey Robinson & The Miracles).
·         1940 Mircea Radu Iacoban (n. 19 februarie 1940Iași) este un dramaturg, prozator, scenarist român.
Mama sa, Maria Iacoban, era învățătoare și scria poezie pe care o publica în revistele vremii, printre care și „Iașul literar”. Tatăl său, Alexandru Iacoban, era jurist dar și artist plastic amator care a avut expoziții de pictură în orașele Moldovei.[1]
A absolvit liceul la Suceava, după care, în 1962, Facultatea de Filologie a Universității "Al. I. Cuza" din Iași.[2]
  • Între 1961-1966 a lucrat la Studioul Radio din Iași, întâi crainic și apoi și redactor.
  • În perioada 1966-1970 a fost secretar general de redacție la revista Cronica.
  • În 1969 a fost numit director al Editurii "Junimea", din Iași, iar în perioada 1979-1990 a avut funcția de director al Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași.
  • În perioada 23 noiembrie 1979-22 decembrie 1989 a fost membru supleant al CC al PCR.
  • A fost și secretar al Asociației scriitorilor din Iași între anii 1971-1989.
  • După 1990, a fost o perioadă corespondent de front la Chișinău, ca trimis al ziarului bucureștean „Românul”, pentru a scrie despre conflictul din Transnistria

·         1941David Gross, fizician american, laureat al Premiului Nobel
·         1941 Carlos Roqué Alsina, compozitor argentinian
·         1942Paul Krause, rugbist american
·         1943 - S-a născut Lou Christie (Lugee Alfredo Giovanni Sacco), cântăreţ american.
·         1943 - S-a născut Timothy Hunt, fizician britanic, laureat, alături de Paul Nurse şi Lee Hartwell, al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 2001, pentru descoperirile făcute în domeniul funcţionării creierului şi a sistemului nervos.
* 1944: Gianfranco de Turris (n. 19 februarie 1944Roma) este un jurnalist și scriitor italian de science-fiction.
·         1945Jeanette Gentele, actriță copilă suedeză, jurnalistă și critică de film
·         1945 Lars Hansson, actor suedez
·         1945 Michael Nader, actor american
·         1946Karen Silkwood, activistă americană (d. 1974)
·         1948Pim Fortuyn, politician olandez (d. 2002)
·         1948 - S-a născut Mark Andes, basist şi vocalist american (Spirit, Jo Jo Gunne, Fireball, Heart).
* 1948: John William Minton (19 februarie 1948 - 20 martie 1995)[1] a fost un luptător profesionist și actor american care s-a născut și a crescut în Butler, Pennsylvania. A fost cunoscut prin numele de ring, Big John Studd
·         1949Dan Bunten, creator american de software (d. 1998)
·         1949 - S-a născut Eddie Hardin, clăpar, vocalist şi compozitor britanic (Spencer Davis Group).
·         1949 - S-a născut Tony Iommi, chitarist britanic (Black Sabbath).
·         1950Liviu Ioan Stoiciu, scriitor român
·         1950 - S-a născut Francis Buchholz, basist german (Scorpions).
·         1950 - S-a născut Andy Powell, chitarist şi compozitor britanic (Wishbone Ash).
·         1951Stephen Nichols, actor american
·         1951 Tahir-ul-Qadri, învățat și lider islamic
* 1951: Maria Ploae (n. 19 februarie 1951Dealu Perjuluicomuna Onceștijudețul Bacău) este o actriță română de teatru și film.
Maria Ploae a absolvit IATC în 1975, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. A fost colegă de grupă cu Dan Condurache și Horațiu Mălăele, respectiv de generație cu Vlad RădescuRadu GheorgheIon ChelaruMircea ConstantinescuȘerban Cellea.
Este căsătorită cu regizorul de film Nicolae Mărgineanu.[1] Fata lor, Ana, a devenit o apreciată regizoare de teatru, iar băiatul lor, Petru, compozitor de muzică de teatru și film.
Actrița Maria Ploae a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”
Filmografie:

Jump to navigationJump to search
Maria Ploae
Maria Ploae.png
Date personale
Născută (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Dealu PerjuluiOnceștiBacăuRomânia Modificați la Wikidata
Căsătorită cuNicolae Mărgineanu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Alte premii
Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler[*] (2002Modificați la Wikidata



·         1951 - S-a născut Alan Merrill, vocalist şi basist britanic (Arrows).
* 1951: Vladimir Iurievici Antiufeev (în rusă Владимир Юрьевич Антюфеев), cunoscut și ca Vladimir Gheorghievici Alexandrov sau Vadim Gheorghievici Șevțov (în rusă Вадим Шевцов) (n. 19 februarie 1951, orașul Novosibirsk, Rusia) este un general rus din Transnistria, care îndeplinește funcția de vice-prim ministru al auto-proclamatei Republici Populare Donețk, fiind înainte de aceasta ministru al securității statului al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (din anul 1991).
El este cetățean al Transnistriei de origine rusă.[1] Ministerul Securității Statului din Transnistria (MGB, prescurtare pentru Ministerstvo Gosudrstvennoi Bezopasnosti) are ca atribuții activitatea de informații și contrainformații.
În iulie 2014 a devenit vicepremier al „Republicii Populare Donețk" (RPD), fiind responsabil pentru organele de forță din această regiune.
* 1951: Vasile Marinca (n. 19 februarie 1951Săliște, Maramureș[1]) este un academician român, matematician, membru corespondent (din 2015) al Academiei Române.[2]
A absolvit în 1974 Facultatea de Matematică a Universității de Vest din Timișoara.[1]
Asistent (19781990), lector (19901996) și profesor (din 1996) la Universitatea Politehnica TimișoaraFacultatea de Mecanică.[1]
A elaborat metode de calcul ale ecuațiilor diferențiale neliniare.[1]Aplicațiile vizează vibrațiile mecanicemecanica fluidelortermotehnica și orice alte domenii în care apar ecuații diferențiale. Lucrarea sa de bază este Nonlinear dynamical systems in engineering: some approximate approaches
Vasile Marinca
Vasile Marinca.jpg
Date personale
Născut19 februarie 1951
Săliște, Maramureș
PărințiIoan, Terezia
CopiiBogdan, Manuela
OcupațieMatematician
Activitate
OrganizațieUniversitatea Politehnica Timișoara  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
·         1952Petru Lakatos, politician român
·         1952 Ryū Murakami (村上龍 Murakami Ryū?) (n. 19 februarie 1952Saseboprefectura NagasakiJaponia) este un scriitor și regizor japonez.
La douăzeci de ani a intrat la Facultatea de Artă Musashino. A publicat peste douăzeci de cărți, printre care Copii de aruncat (1980), care a câștigat premiul Noma, 69 (1987), Topaz (1988), Cinemateca lui Ryu Murakami (1995), Audiția (1997), În supa miso (1998, distins cu Premiul Yomiuri).
Murakami este și un regizor apreciat, printre filmele sale numărându-se Albastru nemărginit, aproape transparent și Tokyo Decadence. Ecranizarea romanului Audiția, în regia lui Takashi Miike, s-a bucurat de mare succes la festivalurile de film din Europa și America.
·         1952 Amy Tan, romancieră americană
* 1952: Danilo Türk ([tyrk]; n. ,[1] MariborSlovenia[2]) este un politician și avocat sloven, fost Președinte al Sloveniei între decembrie 2007 și decembrie 2012.
·         1953Massimo Troisi, actor italian (d. 1994)
* 1953: Cristina Elisabet Fernández de Kirchner (pronunție în spaniolă: /kɾisˈtina eˈlisaβet ferˈnandes ðe ˈkiɾʃneɾ/; n. 19 februarie 1953) este un politicianși jurist argentinian, fostul președinte al Argentinei. Ea este soția fostului președinte al Argentinei, Néstor Kirchner, fiind prima femeie care în urma alegerilor își succede soțul la președinție și a doua care exercită această funcție, după Isabel Perón, dar care fiind vicepreședinte, l-a succedat fără alegeri pe soțul decedat.
Cristina Elisabet Kirchner s-a născut în La Plataprovincia Buenos Aires, având origini spaniole și germane. A studiat dreptul la Universitatea din La Plata.
În octombrie 2007, Cristina Kirchner câștigă alegerile prezidențiale cu peste 45% din opțiunile electoratului și este realeasă în octombrie 2011 cu 53,96%, acesta fiind cel mai mare scor de la reinstaurarea democrației în Argentina.
·         1954Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, (n. 19 februarie1954, d. 4 decembrie 2011), mai bine cunoscut ca Sócrates, a fost un fotbalist brazilian. A fost considerat unul dintre cei mai buni mijlocași din istoria fotbalului
·         1955 - S-a născut actriţa americană Margaux Hemingway, fiica celebrului scriitor Ernest Hemingway.
·         1955Jeff Warren "Jeff" Daniels (n. 19 februarie 1955) este un actor, muzician și autor dramatic american. Acesta s-a născut în Athens, Georgia și a crescut în Chelsea, Michigan. Daniels frecventa Universitatea Michigan unde participa în programul lor de teatru, înainte să se mute la New York. Prima sa performanță in New York a fost în "The Shortchanged Review"(1979).
·         1956 - S-a născut Dave Wakeling, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (The Beat, General Public).
·         1956Roderick MacKinnon, biolog american, laureat al Premiului Nobel
·         1957 - S-a născut Falco (Johan Holzel), vocalist şi compozitor austriac.
·         1957: Raymond Andrew "Ray" Winstone[1] (născut la 19 februarie 1957) este un actor englez de film și de televiziune. Este cel mai cunoscut pentru rolurile sale de "tip dur", începând cu rolul lui Carlin din filmul Scum (1979) și al lui Will Scarlet din serialul de televiziune Robin of Sherwood. El a ajuns, de asemenea, foarte cunoscut ca actor de voce, implicându-se recent în producția de filme. A apărut în filme precum Cold MountainNil By MouthKing ArthurThe PropositionThe DepartedBeowulfIndiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull sau Edge of Darkness. Winstone interpretează rolul regelui Tubal-cain în filmul Noedin 2014.
·         1960:  Prințul Andrew, Duce de York (Andrew Albert Christian Edward; n. 19 februarie 1960), este al doilea fiu și al treilea copil al reginei Elisabeta a II-a și al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. În momentul nașterii sale era al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în prezent aflându-se pe locul al șaptelea.
Prințul Andrew s-a născut la Palatul Buckingham la 19 februarie 1960. Este al treilea copil și al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al Prințului Filip, Duce de Edinburgh. Botezat la 8 aprilie 1960 de arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, nașii prințului sunt: Ducele de Gloucester (unchiul mamei sale); Prințesa Alexandra de Kent(verișoara mamei sale); contele de Euston; lordul Elphinstone și Mrs Harold Phillips;[1] a fost numit după bunicul patern, Prințul Andrew al Greciei și Danemarcei.
Prințul Andrew a fost primul copil născut de un monarh britanic în funcție de la nașterea în 1857 a copilului cel mic al reginei VictoriaPrințesa Beatrice.
Ca și în cazul celorlalți frați mai mari, s-a numit o guvernantă care să aibă grijă de prinț și care să fie responsabilă pentru educația lui primară. Prințul Andrew a fost trimis la Heatherdown Preparatory School în septembrie 1973, Gordonstoun, în nordul Scoției. În timp ce era aici, Prințul Andrew a petrecut șase luni participând la un program de schimb la Lakefield College School, Lakefield, Ontario și a absolvit doi ani mai târziu cu nivel avansat la engleză, istorie, economie și științe politice. Pentru studii superioare, prințul a ales să intre la Britannia Royal Naval College, Dartmouth.
Prințul Andrew
Duce de York
Prince Andrew August 2014 (cropped).jpg
Prințul Andrew în 2014
Date personale
Nume la naștereAndrew Albert Christian Edward
Născut (59 de ani)
Palatul BuckinghamLondra
PărințiFilip, Duce de Edinburgh[1]
Elisabeta a II-a[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriCharles, Prinț de Wales
Prințesa Anne a Marii Britanii
Edward, Conte de Wessex Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSarah, Ducesă de York
(c. 1986, div. 1996)
CopiiPrințesa Beatrice de York
Prințesa Eugenie de York
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană
anglicanism[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepilot de elicopter[*]
ofițer de marină[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Windsor
Special Representative for International Trade and Investment[*] Modificați la Wikidata
Domnie – 
Membru al Camerei Lorzilor[*] Modificați la Wikidata
·         1962Hana Mandlikova, jucătoare cehă de tenis
* 1962: Emídio Silva Falcão Brasileiro (n. 19 februarie 1962Irará) este un scriitor și jurist brazilian.
Fiu al lui João Falcão de Albuquerque Brasileiro și al Jenuci Silva Falcão Brasileiro. În 1978 se stabilește în Salvador da Bahia. În 1986 se stabilește în Goiânia. Brasileiro începe să-și publice cele lucrări în 1988. Devine un autor brazilian respectat, scriind o serie de articole în ziare și reviste. A studiat Legea în Goiânia. Este, de asemenea, un profesor universitar. Un doctorat în Drept, autor al Teoriei de Justiție Quantum.[1]Brasileiro este un membru al Academiei de Litere Goianiense. El este autorul de manuale și spiritism
* 1963: Steluța-Gustica Cătăniciu (n. ) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Național Liberal.
În timpului mandatului a trecut la grupul parlamentar Liberal Conservator (PC-PLR), iar în 2016 a fost realeasă deputat din partea ALDE.
ANI a constatat că în 2009, în calitate de consilier local, aceasta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă întrucât, în calitate de consilier local a participat la adoptarea unei hotărâri privind o societate cu care a avut raporturi juridice, în calitate de avocat. Cătăniciu a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Cluj, dar instanța i-a respins contestația în decembrie 2013. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2015, și Înalta Curte i-a respins definitiv recursul, menținând decizia Agenției de Integritate. Drept urmare, vreme de 3 ani, până în noiembrie 2018, Steluța Cătăniciu nu mai are voie să ocupe nicio funcție publică, aleasă sau numită.
·         1963Seal, cântăreț britanic
·         1964Dmitri Lipskerov, scriitor rus
·         1965Hasse Carlsson, cântăreț suedez
·         1965 Michael Westphal, tenisman german
·         1966 - S-a născut Cindy Crawford, fotomodel, actriţă, moderatoare a unor show-uri televizate.
·         1966Justine Bateman, actriță americană
·         1966 Paul Haarhuis, tenisman olandez
·         1967 Niclas Kindvall, fotbalist suedez
·         1967 Sven Erik Kristiansen, solist vocal norvegian
* 1967: Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez (n. 19 februarie 1967, Santurce, Puerto Rico), cunoscut mai mult ca Benicio del Toro, este un actor american. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 2001.
* 1968: Paulo Sérgio Bento Brito, cunoscut ca Paulo Sérgio (n. 19 februarie 1968), este un fost fotbalist portughez acum antrenor.
·         1969Burton C. Bell, vocalist american (Fear Factory)
* 1974: Daniel Cristea-Enache (n. 19 februarie 1974București) este un autor, eseist, critic literar și istoric literar român contemporan. Este conferențiar universitar la Catedra de Istoria Literaturii Române a Universității din București.
Este fiul adoptiv al criticului Valeriu Cristea.
A absolvit în 1996 Facultatea de Litere a Universității București, ca șef de promoție. În 1997 a absolvit Masteratul de Literatură Modernă și Contemporană la Facultatea de Litere din București. Din 2005 devine doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universități, cu o teza despre Ion D. Sîrbu.
A fost corector la Contemporanul–Ideea europeană (1994-1996), apoi redactor la Caiete critice (1996-1999), asistent de cercetare la Institutul de Istorie și Teorie Literară G. Călinescu (1997-2002), asistent la Catedra de Literatură română a Facultății de Litere, Universitatea din București (din 2000), secretar general de redacție la Editura Fundației Culturale Române (din 1999), ulterior director la Editura Institutului Cultural Român și redactor asociat la Adevărul literar și artistic(2003-2005), director de imagine la Grupul Editorial Corint (2005-2007).
În prezent, este conferențiar universitar, consilier editorial la Editura Polirom și cronicar literar la revista Observator cultural.
A ținut săptămânal cronica literară în Adevărul literar și artistic (1997-2005), apoi în România literară (2005-2009).
Colaborări (cu cronici, studii, eseuri, interviuri, texte publicistice) la Ziarul de duminicăCulturaSuplimentul de culturăIdei în dialogBucureștiul cultural22RamuriCaiete critice, în ziarele Evenimentul zileiGândul educaționalAdevărul, precum și pe portalul LiterNet. Are o rubrică la Radio România Cultural. Moderator al emisiunii Literatura de azi la TVR Cultural.
A contribuit la realizarea unor dicționare de specialitate precum Dicționarul esențial al scriitorilor români și Dicționarul scriitorilor români, IV(coordonatori: Mircea Zaciu, Marian Papahagi, Aurel Sasu; 2001, 2002), Literatura română. Dicționar de opere (coordonator: Mircea Anghelescu; 2003), Dicționarul general al literaturii române (coordonator: Eugen Simion; 2004-2006).
A fost coordonator al colecției Scriitori români la Editura Corint. A fost coordonator al colecției Opere la Editura Polirom.
·         1977Ola Salo, artist, cântăreț și compozitor suedez
·         1977:  Gianluca Zambrotta (n. 19 februarie 1977, ComoItalia) este un fost fotbalist italian, care a jucat ultima data pe post de fundaș, pentru clubul italian A.C. Milan.
* 1979: Steven Emil "Steve" Cherundolo (n. 19 februarie 1979 în Rockford, Illinois)[1] este un fost fotbalist american
* 1981: Mary Beth Patterson, cunoscută sub numele de scenă Beth Ditto (n. 19 februarie 1981, SearcyArkansas),[1] este o componistă și cântăreață americană, renumită prin cooperarea cu trupa muzicală de indie rocknumită Gossip
·         1982Camelia Alina Potec (n. 19 februarie 1982Brăila) este o înotătoare româncă care a câștigat medalia de aur la 200 m liber la Olimpiada de la Atena. În decursul celor 20 de ani de activitate sportivă a cucerit peste 200 titluri naționale și a realizat multiple recorduri. Pe 31 octombrie 2013 a devenit președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), fiind cel mai tânăr președinte de federație din România

Camelia Potec
Camelia Potec.jpg
Camelia Potec
Date personale
Născută (37 de ani)
Brăila, România
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieînotătoare[*] Modificați la Wikidata
Înălțime1,78 m
Greutate65 kg
Sportnatație (stil liber)
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de vară din 2012
Jocurile Olimpice de vară din 2008
Jocurile Olimpice de vară din 2004
Jocurile Olimpice de vară din 2000
Swimming at the 2004 Summer Olympics – Women's 200 metre freestyle[*]  Modificați la Wikidata


·         1982Vitas, cântăreț, compozitor, poet, dansator, actor rus
* 1982: Yssouf Koné (n. 19 februarie 1982) este un fotbalist născut în Coasta de Fildeș, care joacă pentru naționala de fotbal din Burkina Faso și este legitimat la clubul Vålerenga Fotball.
* 1983: Răzvan Vasile Cociș (n. ,[1] Cluj-NapocaRS România) este un fotbalist român retras din activitate.
* 1983: Daigo Kobayashi (n. 19 februarie 1983) este un fotbalist japonez.
* 1983: Mihai Mircea Neșu (n. 19 februarie 1983, Oradea, România), jucător de fotbal din România, care a evoluat în cariera sa pentru cluburile Steaua București și FC Utrecht. A jucat pe postul de fundaș stânga și uneori extremă stânga. Cu Steaua, Neșu a jucat 86 de meciuri în Liga I, în care a marcat un gol. Pe 29 martie 2006 a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o baretă din partea președintelui României de atunci, Traian Băsescu, pentru că a făcut parte din lotul echipei FC Steaua București care obținuse până la acea dată calificarea în sferturile Cupei UEFA 2005-2006.[1] În 2008 s-a transferat la echipa olandeză FC Utrecht unde a jucat titular în toate meciurile din tur din primul sezon și a primit distincția de „cel mai bun fundaș stânga din Eredivisie” în fața unor nume precum Giovanni van Bronckhorst, Sebastian Pocognoli sau Urby Emanuelson. A acumulat opt selecții în echipa națională a țării sale.
Cariera lui Neșu a luat sfârșit pe 10 mai 2011, când s-a accidentat grav la un antrenament al echipei sale, FC Utrecht. În urma coliziunii cu un coleg de echipă, Alje Schut, Neșu a căzut la pământ, incapabil să miște de la gât în jos. Transportat de urgență la spital, Neșu a fost diagnosticat cu fractură de vertebră cervicală și a fost operat imediat. În următoarele luni, Neșu a reînceput să vorbească, apoi a început recuperarea medicală și și-a recâștigat parțial controlul asupra brațului drept. Pe 18 ianuarie 2012, a susținut prima sa conferință de presă de după accident, când a anunțat că va înființa o fundație care să ajute copiii români cu dizabilități.[2] Din 8 februarie 2012 el a început să își miște și mâna stângă. Începând cu luna mai a aceluiași an, a plecat în Statele Unite ale Americii la o clinică de fizioterapie din statul California, unde recuperarea sa a continuat, el reușind să recapete din ce în ce mai mult control asupra ambelor mâini.
* 1983: Mihăiță Pleșan (n. 19 februarie 1983, Moldova NouăRomânia) este un fotbalist român retras din activitate.
* 1986: Sebastián Rakan Dubarbier (n. 19 februarie 1986La PlataArgentina) este un jucǎtor argentinian de fotbal care evoluează pentru Estudiantes.
* 1986: Marta Vieira da Silva (n. 19 februarie 1986 în Dois RiachosAlagoas), cunoscută simplu ca Marta, este o jucătoare braziliană de fotbal, care evoluează la clubul Tyresö FF în Damallsvenskan. Ea joacă și pentru Brazilia.
* 1988: Jacob Seth Morrison (n. 19 februarie 1988) este un muzician american, chitarist al fomației christian rock Skillet. El s-a alăturat formației în aprilie 2011.
* 1990: Kehinde Abdul Feyi Fatai (n. 19 februarie 1990)[1] este un fotbalist nigerian.
* 1991: Constantin Mandrîcenco (în rusă Константин Николаевич Мандриченко, transliterat: Konstantin Nikolaevici Mandrîcenko; n. 19 februarie 1991) este un fotbalist de origine ucraineană din Republica Moldova, care evoluează pe postul de mijlocaș la clubul Dinamo-Auto Tiraspol în Divizia Națională.
* 1993: Victoria Dawn Justice (n. 19 februarie 1993)[1] este o actriță, cântăreață și compozitoare americană. A debutat ca actriță la vârsta de 10 ani și de atunci a apărut în mai multe filme și seriale de televiziune printre care Zoey 101 și Victorious. În sitcomul Victorious a interpretat rolul principal în 4 sezoane, 2009 - 2013. A avut roluri secundare în filme precum Unknown sau The Garden. A apărut în mai multe seriale produse de Nickelodeon: True Jackson, VP, The Troop, The Penguins of Madagascar și iCarly.
Pe lângă actorie, Justice este implicată activ și în cariera sa muzicală. A debutat în 2009, când a interpretat mai multe melodii de pe coloana sonoră a filmului Spectacular!, produs de Nickelodeon. A continuat cu coloana sonoră a serialului Victorious, de asemenea produs de Nickelodeon. Victoria Justice a anunțat că lucrează la albumul său de debut. Cel mai probabil acesta va fi lansat în 2015.
Victoria Justice s-a născut pe 19 februarie 1993 în Hollywood, Florida. Părinții ei sunt Serene și Zack Justice [2]. Are o soră mai mică, Madison [3]. Justice a arătat interes pentru actorie încă de la vârsta de opt ani, după ce a văzut o reclamă pentru copii. Ea și familia ei s-au mutat în California, Hollywood în 2003. „Victoria Justice Biography”BuddyTV. Accesat în .</ref>. În 2005 a participat la un casting în urma căruia a fost acceptată în programul de teatru muzical al "Los Angeles' Millikan Performing Arts Academy" [4]. Justice a făcut reclame pentru companii precum Ralph LaurenGap și Guess. A apărut și în reclame naționale pentru Mervyn'sPeanut Butter Toast Crunch and Ovaltine[5].
* 1993: Mauro Emanuel Icardi Rivero (n. 19 februarie 1993RosarioSanta Fe), este un fotbalist argentinian, joacă ca atacant și actuala lui echipă este Inter Milano
* 1994: Laura Oprea (n. 19 februarie 1994Nisiporești, jud. Neamț) este o canotoare română medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din 2016 în proba de 8+1, legitimată în prezent la CSA Steaua București.
* 2000: Chisaki Morito (n. Prefectura TochigiJaponia) este o cântăreață de muzică pop și un idol japonez, membra a trupelor Country Musume și Morning Musume. A fost membra al grupului local CoCoRo Gakuen între anii 2011 și 2014.
2004Millie Bobby Brown, actriță britanică

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...