MATERIALE SELECȚIONATE PENTRI
JOI 5 MARTIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
JOI 5 MARTIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
Bună dimineața!
Clic pe imagine, se vor deschide articolele și le veți putea citi în întregime!
RELIGIE ORTODOXĂ 5 Martie
Clic pe imagine, se vor deschide articolele și le veți putea citi în întregime!
RELIGIE ORTODOXĂ 5 Martie
Sf Mc Conon din Isauria și Conon Grădinarul; Sf Cuv Marcu Pustnicul; Canonul Mare
Sfântul Cuvios Mucenic Canon (sec. I) – Era originar din Isauria un ținut muntos din Asia Mică ce se învecina cu provinciile Frigia, Licaonia, Cilicia și Pisinia. Cuviosul Canon a trăit în secolul I și s-a născut în satul Bidani sau Vidani, din părinți păgâni, Nestor și Nada. În chip minunat a primit învățătura creștină și s-a botezat după anghelofania pe care a avut-o, fiind binecuvântat de prezența Arhanghelului Mihail. A trăit după moartea soției sale ca un veritabil anahoret, fiind un precursor al viețuirii ascetice în lumea creștină. Dumnezeu a binecuvântat ostenelile sale cu darul săvârșirii de minuni și cu cel al alungării diavolilor. Prin viața sa aleasă a adus pe mulți păgâni la creștinism. Dregătorul imperial Magnus care conducea ținutul din provincia Isauria, unde se afla localitatea Bidani a Sfântul Conon, a declanșat o prigoană împotriva creștinilor aflați în teritoriul pe care îl administra în numele împăratului de la Roma. În timpul acestei persecuții a fost prin și Sfântul Conon care nevoind să se lepede de credința creștină a fost supus la chinuri și a fost scăpat de consătenii săi care aflând de patimile lui s-au răsculat împotriva lui Magnus și l-au alungat din localitatea lor. La doi ani după pătimirea sa, Cuviosul Conon s-a mutat la Domnul și toată provincia Isaura a plâns pentru dânsul, iar după înmormântarea sa casa Cuviosului Conon a fost transformată în biserică.
Sfântul Mucenic Conon grădinarul (+ 250)
Deci i-au bătut în picioarele lui piroane de fier şi a fost silit a alerga înaintea caretei ighemonului până într-atât, încât, slăbind, a căzut în genunchi şi, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui şi-a dat duhul său.
Acest sfânt era din Nazaretul Galileii şi a trăit pe vremea împăratului Decius. Deci, plecând de acolo, a venit în cetatea Pamfiliei, care se chema Mandron şi aici, făcându-şi o grădină în locul ce se zice Carmela, îngrijea de ea, scoţându-şi hrana de care avea nevoie. Şi era atât de cinstit şi de curat cu inima, încât atunci când au venit cei ce căutau să-l prindă, găsindu-l pe câmp şi îndreptându-şi cuvântul către el, li s-a închinat lor din tot sufletul. Când aceştia i-au arătat pricina pentru care au venit la el, cum că ighemonul Publius îl cheamă, el le-a răspuns: dar ce nevoie are el de mine, că eu sunt şi creştin? Să cheme la el pe cei ce sunt de un cuget şi de o credinţă cu el. După ce a fost legat şi a fost adus înaintea ighemonului şi neîmplinind porunca acestuia de a aduce jertfă idolilor, i s-a bătut cuie de fier în picioare şi a fost silit să meargă aşa înaintea unui car. Atunci el, ieşind şi căzând în genunchi şi rugându-se lui Dumnezeu, şi-a dat duhul.
Sf Marcu Pustnicul.
Atât de mare era curăţia sfântului, încât preotul mănăstirii spunea sub jurământ că el nu a dat niciodată Sfintele Taine monahului Marcu; ci, ori de câte ori acesta venea să se împărtăşească, era împărtăşit de un înger, căruia i se vedea numai mâna din cot, ţinând linguriţa, când sfântul se împărtăşea. Acest sfânt fiind iubitor de osteneală întru toate, s-a dat pe sine totodată, şi cercetării Sfintelor Scripturi şi a ajuns la desăvârşirea cea mai înaltă în sihăstrie şi în virtute. Mărturie despre acestea sunt scrierile rămase de la el (în Filocalia românească, volumul 1), care sunt pline de tot felul de învăţătură şi de folos; şi lucrarea minunilor i-a fost încredinţată de Mântuitorul Hristos. Dintre minunile acestea este nevoie să istorisim aici una: pe când sfântul se găsea odată în curte şi se cerceta pe sine însuşi, a venit la dânsul o hienă sălbatică, aducând cu sine pe puiul ei care era orb şi într-un chip umilit s-a rugat de sfânt să se milostivească de ea şi să vindece orbirea puiului ei. Iar sfântul scuipând asupra ochilor celor bolnavi şi rugându-se, i-a dat vederea. După câteva zile hiena i-a adus o piele mare de berbec ca mulţumire pentru că i-a vindecat puiul. Dar sfântul nu a primit-o, până ce hiena nu i-a făgăduit că pe viitor nu va mai ataca oile săracilor. Dacă sfântul era atât de milostiv faţă de firea celor necuvântătoare, cât de milostiv trebuie sã era faţă de oameni, cărora însăşi părtăşia firii le cere să fie plini de îndurare?
Atât de mare era curăţia sfântului, încât preotul mănăstirii spunea sub jurământ că el nu a dat niciodată Sfintele Taine monahului Marcu; ci, ori de câte ori acesta venea să se împărtăşească, era împărtăşit de un înger, căruia i se vedea numai mâna din cot, ţinând linguriţa, când sfântul se împărtăşea. Sfântul se depărtase de toate grijile şi zgomotele lumii când era în vârstă de patruzeci de ani; şi petrecând întru sihăstrie şaizeci de ani, s-a mutat către Domnul. Era mic de statură, spânatic la barbă şi avea capul luminat pe dinlăuntru de harul Duhului Sfânt.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 5 Martie
ZIUA 4
VA URMA
ZIUA 4
A. PLĂCINTE
Trigoane cu nuci
* foi de plăcintă;
* 1 lingură mare cu miere;
* ½ ceaşcă zahăr;
* 1 ½ ceaşcă nucă măcinată;
* 1 ½ ceaşcă pesmet;
* 1 linguriţă scorţişoară
Se pun la fiert ¾ ceaşcă apă, mierea şi zahărul timp de 5 minute.
În acest sirop se pun nucile, scorţişoara şi pesmetul.
Se unge o foaie de plăcintă cu ulei, se aşază deasupra ei o altă foaie şi se taie în 7 benzi lungi.
Pe fiecare bandă se aşază o lingură de umplutură, se rulează în trigoane şi se coc.
Se pot servi ca atare sau însiropate cu un sirop obţinut din:
* 1 ceaşcă zahăr;
* 1 ceaşcă apă;
* 4 linguri miere;
* puţină scorţişoară, care se fierb timp de 5 minute.
B. SALATE
Salată de morcovi cu ridichi
* 400 g morcovi;
* 1 măr;
* 1 ridiche albă;
* 4 linguri ulei;
* 1 – 2 linguri oţet;
* sare;
* puţin zahăr;
* 1 legătură pătrunjel
Se spală, se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii, ridichea şi mărul.
Se amestecă uleiul, oţetul, sarea şi zahărul şi se toarnă peste zarzavat.
Se presară deasupra pătrunjelul tocat.
C. SOSURI
Sos de roşii
* 100 ml ulei;
* 1 morcov;
* 1 ţelină;
* 1 ardei;
* 1 ceapă;
* 2 kg roşii;
* 10 g zahăr;
* sare;
* 50 g margarină
Se sotează în ulei morcovul, ţelina, ardeiul şi ceapa curăţate şi tăiate în felii.
Se sting în apă sau supă de legume şi se fierb 30 minute.
Se adaugă roşiile spălate şi rupte în bucăţi (sau suc de roşii, sau bulion), zahărul şi sarea.
Se continuă fierberea încă 15 minute.
Se trece prin sită, se mai fierbe 5 minute, apoi se ia de pe foc şi se adaugă margarina.
Pentru aromatizare se pot adăuga o dată cu apa câteva frunze de ţelină, sau, după gust, 2 – 3 căţei de usturoi.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de ceapă
* 3 cepe mari;
* 1 lingură ulei;
* 1 lingură făină;
* apă
Se taie cepele felii, se pun să se călească în ulei.
Când s-a înmuiat ceapa, fără să se prăjească, se adaugă făina, se amestecă puţin şi se stinge cu supă de zarzavat sau cu apă.
Se lasă să fiarbă, la foc mic, amestecând din când în când.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Praz fiert cu sos
* 1 kg praz;
* 4 linguri margarină (ulei);
* 3 linguri făină;
* 3 ceşti zeamă în care a fiert prazul;
* sare;
* piper;
* sucul de la o lămâie;
* 1 legătură pătrunjel
Se spală prazul, se taie rondele de 1 cm, se fierbe în apă cu sare şi se scurge în strecurătoare.
În margarină sau ulei încinsă la foc mic se pune făina în care, după ce capătă culoare gălbuie, se adaugă zeama de la fiertul prazului şi se amestecă continuu până când sosul capătă consistenţa unei creme.
Se adaugă sarea, piperul, zeama de lămâie şi verdeaţa.
Se aşază prazul într-un platou, se toarnă peste el sosul şi se garniseşte cu felii de lămâie.
F. DULCIURI
Corăbioare
· 2 ceşti ulei;
· 4 linguri zahăr;
· 250 g nuci măcinate sau migdale;
· Zeama de la ½ lămâie;
· 1 linguriţă bicarbonat;
· 1 kg făină;
· 300 g zahăr pudră
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă bicarbonatul dizolvat în zeama de lămâie.
Se adaugă nuca sau migdalele mărunţite şi făina cât să se obşină un aluat relativ moale.
Se modelează corăbioare (cornuleţe) şi se coc în tavă la foc potrivit.
Când se scot din cuptor se pudrează cu zahăr din abundenţă.
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu