miercuri, 1 aprilie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
JOI 2 APRILIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI

RELIGIE ORTODOXĂ 2 Aprilie

Sf Cuv Tit, făcătorul de minuni; Sf Mc Amfian și Edesie

Viața Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni

Fericitul şi Sfântul Părintele nostru Tit iubit din tinereţe pe Hristos şi, plecând din lume, s-a dus într-o viaţă de obşte. Luându-şi asupra sa îngerescul chip, mergea pe calea cea strâmtă şi anevoioasă a vieţii monahiceşti, cu multă răbdare pentru Dumnezeu. Şi avea atâta smerenie şi ascultare, încât nu numai pe fraţi, ci şi pe toţi oamenii i-a covârşit cu acele fapte bune.
După această a fost pus păstor al oilor cele cuvântătoare ale lui Hristos. Şi avea atâta blândeţe, dragoste şi milă către toţi, încât într-acea vreme nu se afla între acei bărbaţi altcineva de acest fel. Păzindu-se curat cu trupul şi cu sufletul din tânăra vârsta, era ca un înger al Domnului. Drept aceea a fost şi făcător de minuni, stâlp însufleţit şi nemişcat s-a arătat Sfintei Biserici, care era tulburată de eresul luptării de icoane. Şi lăsând ucenicilor săi exemplu de viaţă pustnicească, s-a dus către Domnul.

Sfinții Mucenici Amfian și Edesie

Acești sfinți au fost frați, fiind originari din Libia, Africa de Nord și au trăit în timpul împăratului Maximian (cca. 250 – iulie 310).
Au fost învățați dreapta credință de mucenicul Pamfil. Aceștia au mers la Berit și au stat înaintea stăpânitorului Urban. Aici, Amfian a propovăduit pe Hristos Domnul, motiv pentru care a fost supus la chinuri și în cele din urmă a fost aruncat în mare suferind moarte mucenicească.
Edesie, fratele său, a fost trimis la chinuri la minele de aramă din Alexandria Egiptului. Văzând aici pe guvernatorul Ieroclis că îi chinuiește pe creștini l-a bătut pe acel stăpânitor.
Pentru fapta lui îndrăzneață a fost torturat și aruncat în cele din urmă în mare trecând la Domnul în rândul mucenicilor.


ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 2 Aprilie

ZIUA 32

A.   PLĂCINTE , ANTREURI
Spanac în foi de plăcintă
·       1 kg spanac
·       2 linguri margarină
·       ½ kg foi de plăcintă
·       Sare piper măcinat
Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină cu sarea şi piperul.
          Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se împart în patru părţi, la fel şi spanacul.
          Se pune la marginea fiecărui grup de foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la cuptor la foc potrivit să se rumenească.

B.   SALATE
Salată de andive fierte şi tocate
·       500 g andive
·       2 cepe
·       Ulei
·       Oţet
·       Sare
·       Piper măcinat
Se aleg foile bune ale andivelor şi se fierb în apă clocotită cu sare.
          Când s-au înmuiat se clătesc cu apă rece, se scurg bine şi se toacă la fel ca vinetele.
          Se adaugă uleiul, oţetul diluat, sarea şi piperul precum şi ceapa tocată mărunt şi se amestecă bine.

C.   SOSURI (nu este nevoie de sos separat pentru reţetele de azi).

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de lobodă
·       1 farfurie adâncă cu lobodă
·       1 ceapă verde
·       2 – 3 linguri de orez
·       Verdeaţă: mărar, pătrunjel, leuştean
·       Sare
·       1 l borş de putină
Loboda spălată şi tăiată, ceapa tocată şi orezul se pun în oala cu apă clocotită şi puţin sărată să fiarbă.
          Cănd sunt fierte se adaugă borşul care a fost separat.
          Se pune verdeaţă după gust şi se mai lasă să dea 2 – 3 clocote.
          Se poate servi şi rece.

E.   MÂNCĂRURI
Mâncare de praz cu măsline
·       5 fire de praz
·       200 g măsline
·       4 – 5 linguri ulei
·       1 lingură bulion
·       Oţet
·       Sare piper măcinat
·       1 vârf de cuţit zahăr pudră
Prazul curăţat şi tăiat în mărime potrivită se spală, se opăreşte în apă clocotită, se scurge bine şi se prăjeşte puţin în ulei pus în cratiţă.
          Se adaugă celelalte ingrediente.
          Se dă la cuptor la foc potrivit şi se lasă să scadă

F.   DULCIURI
Mere umplute cu nuci
·       4 – 5 mere
·       4 – 5 linguri nuci tocate
·       3 – 4 linguri zahăr pudră
·       1 pumn stafide înmuiate
·       Coajă şi zeamă de lămâie
Se scobesc merele.
Se amestecă nucile tocate cu zahărul pudră, stafidele înmuiate, coaja rasă şi zeama de lămâie.
Cu acest amestec se umplu merele scobite.
Se pun într-o tavă unsă cu ulei, se presară peste fiecare măr nucă tocată şi se rumenesc la cuptor 30 minute.


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...