JOI 2 APRILIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
RELIGIE ORTODOXĂ 2 Aprilie
Sf Cuv Tit, făcătorul de minuni; Sf Mc Amfian și Edesie
Viața Sfântului Cuvios Tit, făcătorul de minuni
Fericitul şi Sfântul Părintele nostru Tit iubit din tinereţe pe Hristos şi, plecând din lume, s-a dus într-o viaţă de obşte. Luându-şi asupra sa îngerescul chip, mergea pe calea cea strâmtă şi anevoioasă a vieţii monahiceşti, cu multă răbdare pentru Dumnezeu. Şi avea atâta smerenie şi ascultare, încât nu numai pe fraţi, ci şi pe toţi oamenii i-a covârşit cu acele fapte bune.
După această a fost pus păstor al oilor cele cuvântătoare ale lui Hristos. Şi avea atâta blândeţe, dragoste şi milă către toţi, încât într-acea vreme nu se afla între acei bărbaţi altcineva de acest fel. Păzindu-se curat cu trupul şi cu sufletul din tânăra vârsta, era ca un înger al Domnului. Drept aceea a fost şi făcător de minuni, stâlp însufleţit şi nemişcat s-a arătat Sfintei Biserici, care era tulburată de eresul luptării de icoane. Şi lăsând ucenicilor săi exemplu de viaţă pustnicească, s-a dus către Domnul.
Sfinții Mucenici Amfian și Edesie
Acești sfinți au fost frați, fiind originari din Libia, Africa de Nord și au trăit în timpul împăratului Maximian (cca. 250 – iulie 310).
Au fost învățați dreapta credință de mucenicul Pamfil. Aceștia au mers la Berit și au stat înaintea stăpânitorului Urban. Aici, Amfian a propovăduit pe Hristos Domnul, motiv pentru care a fost supus la chinuri și în cele din urmă a fost aruncat în mare suferind moarte mucenicească.
Edesie, fratele său, a fost trimis la chinuri la minele de aramă din Alexandria Egiptului. Văzând aici pe guvernatorul Ieroclis că îi chinuiește pe creștini l-a bătut pe acel stăpânitor.
Pentru fapta lui îndrăzneață a fost torturat și aruncat în cele din urmă în mare trecând la Domnul în rândul mucenicilor.
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 2 Aprilie
ZIUA 32
A.
PLĂCINTE , ANTREURI
Spanac în foi de plăcintă
· 1 kg spanac
· 2 linguri
margarină
· ½ kg foi de
plăcintă
· Sare piper
măcinat
Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină
cu sarea şi piperul.
Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se
împart în patru părţi, la fel şi spanacul.
Se pune la marginea fiecărui grup de
foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând
patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la
cuptor la foc potrivit să se rumenească.
B.
SALATE
Salată de andive fierte şi tocate
· 500 g andive
· 2 cepe
· Ulei
· Oţet
· Sare
· Piper
măcinat
Se aleg foile bune ale andivelor şi se fierb în apă
clocotită cu sare.
Când s-au înmuiat se clătesc cu apă
rece, se scurg bine şi se toacă la fel ca vinetele.
Se adaugă uleiul, oţetul diluat, sarea
şi piperul precum şi ceapa tocată mărunt şi se amestecă bine.
C.
SOSURI (nu
este nevoie de sos separat pentru reţetele de azi).
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de lobodă
· 1 farfurie
adâncă cu lobodă
· 1 ceapă
verde
· 2 – 3
linguri de orez
· Verdeaţă:
mărar, pătrunjel, leuştean
· Sare
· 1 l borş de
putină
Loboda spălată şi tăiată, ceapa tocată şi orezul se
pun în oala cu apă clocotită şi puţin sărată să fiarbă.
Cănd sunt fierte se adaugă borşul care
a fost separat.
Se pune verdeaţă după gust şi se mai
lasă să dea 2 – 3 clocote.
Se poate servi şi rece.
E.
MÂNCĂRURI
Mâncare de praz cu măsline
· 5 fire de
praz
· 200 g
măsline
· 4 – 5
linguri ulei
· 1 lingură
bulion
· Oţet
· Sare piper
măcinat
· 1 vârf de
cuţit zahăr pudră
Prazul curăţat şi tăiat în mărime potrivită se spală,
se opăreşte în apă clocotită, se scurge bine şi se prăjeşte puţin în ulei pus
în cratiţă.
Se adaugă celelalte ingrediente.
Se dă la cuptor la foc potrivit şi se
lasă să scadă
F.
DULCIURI
Mere umplute cu nuci
· 4 – 5 mere
· 4 – 5
linguri nuci tocate
· 3 – 4
linguri zahăr pudră
· 1 pumn
stafide înmuiate
· Coajă şi
zeamă de lămâie
Se scobesc merele.
Se amestecă nucile tocate cu zahărul pudră, stafidele
înmuiate, coaja rasă şi zeama de lămâie.
Cu acest amestec se umplu merele scobite.
Se pun într-o tavă unsă cu ulei, se presară peste
fiecare măr nucă tocată şi se rumenesc la cuptor 30 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu