miercuri, 1 aprilie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
JOI 2 APRILIE 2020
PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (B. Decese, Sărbători); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI

* 1118: Balduin I al Ierusalimului, anterior Balduin de Boulogne (n. Lotharingia Inferioară – d. ,[2][3] Arish[*]Egipt) a fost primul rege al Ierusalimului care a domnit între 11001118, frate al lui Godefroy de Bouillon, care a fost primul suveran al Regatului (1099–1100), însǎ nu a purtat titlul de „Rege” (a folosit titlul de „Apărător al Țării Sfinte”). Balduin de Boulogne alǎturi de fratele său Godefroy de la început au luat parte la prima Cruciadă. Cu toate acestea, se consideră că dorința principalǎ, ca urmare a acțiunilor sale, a fost nu eliberarea Sfântului Mormânt, ci mai degrabă cucerirea unor teritorii în Orient și obținerea titlului de feudal.
Separându-se de armata principalǎ a cruciaților la porțile Ciliciei, unitǎțile lui Balduin s-au îndreptat spre Tarsos, sperând să-l ia cu asalt, însǎ au găsit orașul deja ocupat de alte trupe cruciate, ale lui Tancred de Taranto. Mai târziu, după plecarea lui Tancred, Tarsos s-a predat lui Balduin. După primul succes în Cilicia, Balduin a plecat spre Eufrat, „primind o invitație de la armeni, cucerește aici orașele Tel-Bașir și Ravendan și smerește toatǎ țara”.
Balduin s-a declarat senior de Tarsos, lǎsându-și acolo un paroh și și-a continuat drumul spre sud. Atunci când trupele lui Balduin au trecut pe lângǎ cetatea Mamistra, care a fost ocupatǎ anterior de soldații lui Tancred, au fost atacate de arcași – Tancred se revanșa pentru pierderea Tarsosului. Proteste în rândurile cruciaților lui Balduin și Tancred au oprit lupta, însǎ ei vor rămâne dușmani pentru totdeauna.
Reuniți cu armata principalǎ la Maraș, Balduin pentru scurt timp a rămas acolo și douǎ zile mai târziu împreunǎ cu armata sa s-a îndreptat spre orașul Edessa. Astfel, Balduin, care mai târziu va deveni rege al Ierusalimului, nu a luat nici o parte la eliberarea Țǎrii Sfinte. Avînd sub mânǎ 200 de cavaleri și aproximativ același număr de soldați, Balduin se îndrepta spre Edessa. Populația creștină localǎ, întîmpina cu entuziasm eliberatorii, provocînd rǎscoale și expulzând garnizoanele musulmane din cetăți.
După ce a aflat de apropierea cruciaților, conducătorul Edessei, prințul armean Thoros i-a cerut ajutor lui Balduin împotriva musulmanilor, care amenințau orașul. Balduin a răspuns rapid apelului și cu un mic contingent (80 cavaleri), a descǎlecat în Edessa, unde a fost primit cu mare entuziasm.
Thoros i-a propus lui Balduin sǎ devinǎ mercenar în slujba lui, însǎ baronul european a cerut în schimb, recunoașterea lui drept moștenitor legitim a lui Thoros și jumătate din veniturile orașului. Thoros a fost obligat să cedeze și l-a adoptat pe Balduin. Abil intrigând, Balduin a fost în măsură să întoarcǎ împotriva tatălui sǎu adoptiv populația orǎșeneascǎ, în final o parte semnificativă din orǎșeni au început să ceară ca cruciatul sǎ conducǎ de sine stǎtǎtor.
Suferind o înfrângere din partea musulmanilor, Balduin s-a reîntors în orașul, aici împreună cu un comandant armean inițiazǎ un complot împotriva lui Thoros. Cu sprijinul populației locale, conspiratorii l-au răsturnat și ucis pe Thoros, după care Balduin devine conducător deplin de Edessa, înființând astfel Comitatul de Edessa. După moartea fratelui său Godefroy în 1100, Balduin l-a succedat la tron, în ciuda opoziției Patriarhului Ierusalimului și unor cruciați. Balduin I a fost încoronat în Biserica Nașterii Domnului din Betleem. Participînd mai tot timpul în războaie neîncetate, cucerind o coastǎ întinsă cu numeroase orașe importante, asigurând astfel posesiunilor sale comunicǎri strânse cu Occidentul.
Moare la 2 aprilie 1118 în timpul unei campanii în Sinai. După numele lui a fost denumit Lacul Bardawil, din regiunea unde s-a stins. 
Balduin I al Ierusalimului
Rege al Ierusalimului
Baldwin of Boulogne entering Edessa in Feb 1098.JPG
Intrarea lui Balduin în Edessa
Date personale
Născut1058
Lotharingia Inferioară
Decedat2 aprilie 1118
Egipt
ÎnmormântatBiserica Sfântului MormântIerusalim
Cauza decesuluiFoodborne illness[*] Modificați la Wikidata
PărințiEustațiu al II-lea de Boulogne[1]
Ida de Lorena[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriIda[*][1]
Godefroy de Bouillon[1]
Eustațiu al III-lea de Boulogne[1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGodehilda de Toeni
Arda de Armenia
Adelaida del Vasto
CetățenieFlag of Kingdom of Jerusalem.svg Regatul Ierusalimului Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege al Ierusalimului ()[1]
Count of Edessa[*] ()
Familie nobiliarăQ895101[*]
House of Flanders[*]
Domnie
Domnie1100 – 1118
Încoronare25 decembrie 1100
PredecesorGodefroy de Bouillon
SuccesorBalduin al II-lea
* 1305: Ioana I (n. 14 ianuarie 1273[1] – d. 31 martie/2 aprilie 1305)[2] a fost fiica regelui Henric I de Navara și a soției acestuia, Blanche de Artois. Prin căsătoria cu regele Filip al IV-lea a devenit regină consort a Franței. Născută ca Jeanne de Champagne în Bar-sur-Seine, în provincia Champagne, la 14 ianuarie 1273, a fost prințesă din casa de Champagne. În anul următor, la moartea tatălui său, a devenit contesă de Champagne și regină domnitoare de Navara. Mama ei era tutorele ei și regenta Navarei. Diferite puteri, atât străine cât și din Navara, au căutat să profite de minoratul moștenitoarei și "slăbiciunea" unei regențe feminine, ceea ce a determinat-o pe mama Ioanei să caute protecție la curtea regelui Filip al III-lea al Franței.
Mama ei a ajuns în Franța în 1274, iar prin tratatul de la Orleans din 1275, Ioana a fost logodită cu fiul și moștenitorul aparent al regelui, Filip. Prin urmare, Ioana și guvernul din Navara au fost plasate sub protecția regelui Franței. La vârsta de 11 ani și jumătate Ioana s-a căsătorit cu viitorul Filip al IV-lea al Franței la 16 august 1284, devenind regină consort a Franței un an mai târziu, în 1285. Toți cei trei fii ai lor, care au atins vârsta adultă, au devenit regi ai Franței, și singura lor fiică, Isabela, a devenit regină consort a Angliei.
Ioana a fost descrisă ca fiind grăsuță și simplă, în timp ce frumoasa ei fiică Isabela semăna fizic cu tatăl ei.[3] În ceea ce privește caracterul ei, Ioana era îndrăzneață, curajoasă și întreprinzătoare.
Ioana și-a îndeplinit cu succes rolul de regină a Franței: ea a asigurat succesiunea, a condus eficient curtea regală, a fost o primă doamnă demnă și a avut o relație foarte bună cu regele. După ce au crescut împreună, cuplul a fost în mod evident apropiat unul de altul; s-a raportat că Filip a iubit-o și a respectat-o profund.[4] Dependența lui emoțională de ea este sugerată ca fiind un motiv de ce nu ea nu a vizitat niciodată Navara. În 1294, Filip a numit-o regentă a Franței pentru cazul în care el ar muri iar fiul lor ar fi fost minor.[5]
Regina Ioana a fondat faimosul Colegiul Navara în Paris, în 1305.
Ioana a murit în 1305, la naștere, deși un cronicar l-a acuzat pe soțul ei că a ucis-o. Medicul ei personal a fost inventatorul Guido da Vigevano. Copii: 
  1. Margaret (1288 – c. 1294)
  2. Ludovic al X-lea al Franței (octombrie 1289 – 5 iunie 1316); din 1305 regele Ludovic I al Navarei, din 1314 rege al Franței
  3. Blanche (1290 – c. 1294)
  4. Filip al V-lea al Franței și Navarei (ca Filip al II-lea) (1292/93 – 3 ianuarie 1322)
  5. Carol al IV-lea al Franței și Navarei (ca Charles I) (c. 1294 – 1 februarie 1328)
  6. Isabela (c. 1295 – 23 august 1358), căsătorită cu regele Eduard al II-lea al Angliei
  7. Robert (1297 – iulie 1308)  
    Ioana I
    JanaNavarra BNf.jpg
    Desen care o reprezintă pe Ioana I
    Date personale
    Născută14 ianuarie 1273
    Bar-sur-Seine, Franța
    Decedată (32 de ani)
    Chateau de Vincennes, Franța
    ÎnmormântatăParis
    Cauza decesuluisindrom puerperal[*] Modificați la Wikidata
    PărințiHenry I of Navarre[*]
    Bianca de Artois Modificați la Wikidata
    Frați și suroriThomas, 2nd Earl of Lancaster[*]
    Henry, 3rd Earl of Lancaster[*]
    Joanes Enríquez Lacarra[*]
    Tebaldo di Navarra[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuFilip al IV-lea al Franței
    CopiiLudovic X
    Filip V
    Carol al IV-lea
    Isabela, regină a Angliei
    CetățenieBandera de Navarra.svg Regatul Navarei Modificați la Wikidata
    Religiecreștinism
    catolicism Modificați la Wikidata
    Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    TitluriConte
    queen regnant of Navarre[*]
    Familie nobiliarăCasa Champagne
    Casa Capet
    Regină consort a Franței
    Domnie1285–1305
* 1502: Arthur Tudor, Prinț de Wales (n. ,[1][2] Winchester, Regatul Angliei[3] – d. ,[3][4][5] Ludlow, Regatul Unit[6][3]) a fost primul fiu al regelui Henric al VII-lea al Angliei și a reginei Elisabeta de York și deci moștenitorul tronului Angliei. A murit însă înaintea tatălui său și Arthur nu a devenit niciodată rege. După moartea regelui Henric al VII-lea, tronul a trecut fratelui său mai mic, care a devenit regele Henric al VIII-lea al Angliei.
La un an de la moartea lui Arthur, Henric al VII-lea și-a reînnoit eforturile de a sigila o alianță conjugală cu Spania, organizînd ca Catherine să se căsătorească cu fratele mai mic al lui Arthur, Henry care devenise atunci prinț de Wales. Moarte lui Arthur a deschis calea aderării lui Henric al VIII-lea în 1509. Întrebarea cu privire la potențiala căsătoriei a lui Arthur și Catherine a fost mult mai târziu (și într-un context politic complet diferit) exploatată de Henry și curtea sa pentru a pune la îndoială valabilitatea unirii lui Catherine cu Henry, ducând în cele din urmă la separarea dintre Biserica Anglicană și Biserica Catolică
Arthur
Prinț de Wales
Anglo-Flemish School, Arthur, Prince of Wales (Granard portrait) -003.png
Date personale
Născut20 septembrie 1486
Winchester
Decedat (15 ani)
Castelul Ludlow, Anglia
ÎnmormântatCatedrala Worcester
Cauza decesuluicauze naturale[*] (Sudoarea englezăModificați la Wikidata
PărințiHenric al VII-lea al Angliei
Elisabeta de York Modificați la Wikidata
Frați și suroriMargareta Tudor
Maria Tudor, regină a Franței
Katherine Tudor[*]
Elizabeth Tudor[*]
Edmund Tudor, Duke of Somerset[*]
Henric al VIII-lea al Angliei
Edward Tudor[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCatherine de Aragon
CetățenieFlag of England.svg Regatul Angliei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce de Cornwall ()
Familie nobiliarăCasa Tudor
* 1641: Georg, Duce de Brunswick-Lüneburg (17 noiembrie 1582  2 aprilie 1641), a domnit ca Prinț de Calenberg din 1635.
A fost fiul lui Wilhelm, Duce de Brunswick-Lüneburg (1535–1592) și al Prințesei Dorothea a Danemarcei (1546–1617). Mama lui a fost fiica regelui Christian al III-lea al Danemarcei și a reginei Dorothea de Saxa-Lauenburg. Ea a acționat ca regentă în prima parte a domniei soțului ei, evitând lăsarea puterii în mâinile consilierilor care au gestionat greșit teritoriile în timpul crizei de nebunie a socrului său.
În 1635 la redivizarea teritoriilor Casei de Welf după moartea lui Frederic Ulrich de Brunswick-Lüneburg, el a primit principatul de Calenberg, care a inclus și fostul principat de Göttingen (din 1495), în timp ce fratele său mai mare Augustus a primit principatul de Lüneburg. Georg a fost primul duce care și-a mutat reședința la Hanovra, unde a pus bazele pentru Leineschloss. După moartea sa a fost succedat de fiul său, Christian Ludwig. În 1617, Georg s-a căsătorit cu Anne Eleonore, fiica lui Ludovic al V-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt. Ei au avut următorii copii:
* 1657: Ferdinand al III-lea (13 iulie 1608 – 2 aprilie 1657) a fost Împărat al Sfântului Imperiu Roman 15 februarie 1637 – 1657. Rege al Ungariei, rege al Bohemiei, arhiduce de Austria. Ferdinand s-a născut la Graz ca cel mai mare fiu al împăratului Ferdinand al II-lea și al primei sale soții, Maria Anna de Bavaria. Educat de iezuiți,el a devenit rege al Ungariei în 1625, rege al Boemiei în 1627 și Arhiduce de Austria în 1621.
În 1627 Ferdinand și-a îmbunătățit autoritatea și a stabilit un precedent juridic important și militar prin emiterea unei Ordonanțe revizuite care a lipsit moșiile din Boemia de dreptul lor de a ridica soldați, rezervând această putere numai pentru monarh.[1]
După ce a fost ales Rege al romanilor în 1636, el i-a succedat tatălui său ca împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1637. A sperat să poată face pace în curând cu Franța și Suedia dar războiul a durat pentru încă 11 ani, terminându-se cu Pacea de la Westfalia (Tratatul de la Münster cu Franța, Tratatul de Osnabrück cu Suedia) în 1648. La 20 februarie 1631 Ferdinand al III-lea s-a căsătorit cu prima lui soție, Arhiducesa Maria Anna a Spaniei, fiica mai mică a regelui Filip al III-lea al Spaniei și a Margaretei de Austria. Mama Mariei Anna era sora tatălui lui Ferdinand iar astfel cei doi erau verișori primari. Cuplul a avut șase copii:
În 1648, Ferdinand al III-lea s-a căsătorit cu a doua soție, Maria Leopoldine de Austria, fiica lui Leopold al V-lea, Arhiduce de Austria și Claudia de Medici. Cei doi erau verișori primari fiind nepoți pe linie masculină a Arhiducelui Carol al II-lea și a Arhiducesei Maria Ana de Bavaria. Au avut un singur fiu:
  • Karl Josef, Arhiduce de Austria (7 august 1649 – 27 ianuarie 1664). A fost Mare Maestru al Cavalerilor Teutoni din 1662 până la moartea sa.
În 1651, Ferdinand al III-lea s-a căsătorit cu a treia soție, Eleonora Gonzaga, fiica lui Carol al IV-lea Gonzaga, Duce de Rethel. Cuplul a avut patru copii:
* 1803: Hieronymus van Alphen (n. 8 august 1746 – d. 2 aprilie 1803) - a fost un scriitor olandez. Cunoscut, în special, pentru poezia sa pentru copii.
A fost fiul lui Johan van Alphen, membru al administrației locale din Gouda și al Wilhelminei Lucia van Alphen. Unchiul său, Hieronymus van Alphen, a fost cadru universitar în Utrecht. După moartea tatălui său, cînd poetul avea doar patru ani, se mută împreună cu mama sa la Utrecht. Studiază dreptul și literele la Leiden. În perioada studiilor se convertește la pietism.
În anul 1786 devine avocat la Utrecht.
La 1772 se căsătorește cu Johanna Maria von Goens, care moare după trei ani la nașterea celui de-al treilea copil.
În anul 1780 devine procuror general și se casătorește cu Catharina Geertruyda van Valkenburg. În urma acestei căsătorii rezultă alți doi copii.
La 1789 este numit stadspensionaris (jurist cu funcție de consilier local) în Leiden.
După patru ani devine trezorier general (un fel de ministru de finanțe) în Provinciile Unite, până în anul 1795 la dizolvarea Republicii.
În perioada 1794 - 1799 îi mor doi fii, un nepot și o noră.
Hieronymus van Alphen moare la data de 2 aprilie 1803 din cauza unui accident vascular cerebral. Opera: 



Sărbători

În calendarul ortodox: Sf Cuv Tit, făcătorul de minuni; Sf Mc Amfian și Hilohie
În calendarul romano-catolic: Francisc din Paola, pustnic (1416-1507)
  • Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, promulgată de Adunarea Generală a ONU în 2007.
  • Argentina : Día del Veterano de Guerra y de los Caídos en la Guerra de las Malvinas Ziua veteranilor de război și a celor morți în Războiul Malvinelor sau Día de Malvinas / Ziua Malvinelor , onorează memoria veteranilor și victimelor Războiului Malvinelor, pierdut contra Marii Britanii în 1982.
  • Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...