duminică, 5 aprilie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU LUNI 6 APRILIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (B. Decese, Sărbători); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI

Decese












  • 1932: Maria Dorothea de Austria,[1][2] (Maria Dorothea Amalie, Erzherzogin von Österreich[1][2]14 iunie 1867 - 6 aprilie 1932) a fost prin naștere membră a linie maghiare a Casei de Habsburg-Lorena, Arhiducesă de Austria, Prințesă de Boemia, Ungaria și Toscana. Prin căsătoria cu Philippe, Duce de Orléans, Maria Dorothea a fost membră a Casei de Orléans. Philippe a fost pretendent orléanist la tronul Franței din 1894 până în 1926 și cunoscut de monarhiștii orleaniști drept "Filip al VIII-lea al Franței". Maria Dorothea a fost al doilea copil și a doua fiică a Arhiducelui Joseph Karl de Austria și a Prințesei Clotilde de Saxa-Coburg și Gotha.[1][2] Pe linie paternă Maria Dorothea a fost strănepoata împăratului Leopold al II-lea. Pe linie maternă a fost strănepoata regelui Louis-Philippe al Franței
    Portret al Arhiducesei Maria Dorothea de Austria
    Contele de Paris a decedat în 1894 și fiul său ducele de Orléans a moștenit la 25 de ani imensa avere a familiei Orléans și pretențiile la coroana Franței. El trebuia să se căsătorească conform rangul său pentru a asigura descendenți. Cu toate acestea, nici un suveran - inclusiv unchiul belgian - n-a fost dispus să-și dea una din fiice pretendentului orléanist.
    Prințesa octogenară Clémentine, capul politic al familiei (ea a reușit să-l pună pe fiul ei pe tronul Bulgariei) și pețitoare neobosită, a propus o candidată: propria sa nepoată, arhiducesa Maria Dorothea, verișoara ducelui.
    Membră a unei ramuri mai mici a Casei Imperiale, o astfel de căsătorie nu putea submina relațiile austro-franceze în special că Austro-Ungaria era deja în mod oficial un aliat al Germaniei. Arhiducesa, în vârstă de aproape 30 de ani, făcea figura unei fete bătrâne și era puțin probabil că va găsi un alt pretendent în afară de vărul ei. Ea n-a putut decât să accepte.
    La 5 noiembrie 1896, la Viena, Maria Dorothea s-a căsătorit cu Philippe, Duce de Orléans, fiul cel mare al Contelui Philippe de Paris și a soției acestuia, Prințesa Marie Isabelle de Orléans.[1][2]
    După câțiva ani de mariaj relația cuplului s-a deteriorat și Maria Dorothea a început să petreacă din ce în ce mai mult timp la moșia familiei ei în Alcsút. În 1906, Philippe a încercat să se reapropie de soția sa și s-a dus la Alcsút să o convingă să se stabilească cu el la Manoir d'Anjou în apropierea Bruxelles. Maria Dorothea a refuzat categoric. Decizia arhiducesei a fost atât de fermă încât la izbucnirea Primului Război Mondial în 1914 ea a decis să rămână în Ungaria, țară aliată cu Germania, deși în principiu pretindea titlul de "regină a Franței", decizie care nu a fost iertată niciodată de soțul ei. Cuplul s-a separat la sfârșitul războiului.
    Ducele a murit în 1926 la Palermo, Sicilia, ducesa în 1932 la Alcsút. 
    Maria Dorothea de Austria
    Ducesă de Orléans
    Marie-Dorothée-duchesse-d'Orleans.jpg
    Date personale
    Nume la naștereMaria Dorothea Amalie
    Născută14 iunie 1867
    AlcsútAustro–Ungaria
    Decedată (64 de ani)
    AlcsútAustro–Ungaria
    ÎnmormântatăCastelul Buda Modificați la Wikidata
    PărințiArhiducele Joseph Karl de Austria
    Prințesa Clotilde de Saxa-Coburg și Gotha Modificați la Wikidata
    Frați și suroriArhiducesa Margareta Clementina de Austria
    László Habsburg–Lotaringiai[*]
    Arhiducele Joseph August de Austria Modificați la Wikidata
    Căsătorită cuPhilippe, Duce de Orléans
    CetățenieFlag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Ungaria Modificați la Wikidata
    Religiecatolicism Modificați la Wikidata
    Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    Titluriduce
    Familie nobiliarăCasa de Habsburg-Lorena
    Casa de Orléans
  • 1937: Gyula Juhász (n. 4 aprilie 1883 – d. 6 aprilie 1937) a fost un poet maghiar. Lirica sa, cu inflexiuni parnasiene și simboliste, în forme metrice simple, are ca temă predilectă prețuirea artei și valorilor umane sau descrierea peisajului câmpenesc.  
    Gyula Juhász
    Homonnai Juhász 1924.jpg
    Gyula Juhász
    Date personale
    Născut[2][3] Modificați la Wikidata
    SeghedinUngaria Modificați la Wikidata
    Decedat (54 de ani)[2] Modificați la Wikidata
    SeghedinUngaria Modificați la Wikidata
    ÎnmormântatSzeged Belvárosi Temetõ[*] Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluisinucidere Modificați la Wikidata
    Naționalitatemaghiară Ungaria
    CetățenieFlag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Ungaria Modificați la Wikidata
    Etniemaghiar Modificați la Wikidata
    Ocupațiepoet
    Limbilimba maghiară[1]  Modificați la Wikidata
    Note
    PremiiPremiul Baumgarten  Modificați la Wikidata
    Premiul Baumgarten
  • 1938: Aurel Angelescu (n. 15 aprilie 1886Ploiești, d. 6 aprilie 1938București) a fost un matematician român care a contribuit la dezvoltarea algebrei și teoria funcțiilor. A urmat cursul primar și liceul la Ploiești. Revista Gazeta Matematică i-a desăvârșit apoi, în cursul superior de liceu, gustul pentru matematici, căci el a fost un asiduu corespondent al acestei publicații. În ultima clasă de liceu l-a avut ca profesor de matematici pe Nicolae Abramescu, care își începea pe atunci cariera sa didactică. Abramescu s-a mândrit totdeauna că în prima lui serie de liceeni a avut ca elev pe Aurel Angelescu, care, ulterior, întrecându-și maestrul, și-a luat doctoratul în matematici cu câțiva ani înaintea lui Abramescu.
    După terminarea liceului, Angelescu a plecat la Paris. Aici, la Sorbona, și-a luat licența în matematici, iar la 7 aprilie 1916 și-a luat doctoratul în științele matematice cu o teză având ca subiect: „Sur les polynômes généralisant les polynômes de Legendre et d’Hermite et sur le calcul approché des intégrals multiples”. După ce și-a trecut teza de doctorat în matematici, Angelescu se întoarce în țară. La propunerea lui Gheorghe Țițeica, ocupă la 1 noiembrie 1919 postul de profesor agregat de teoria funcțiilor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj, catedră la care a fost titularizat în 1922. Aici a funcționat până la 1 ianuarie 1930.
    În 1930 Angelescu a fost chemat ca profesor titular de algebră superioară și teoria numerelor la Facultatea de științe a Universității din București (succesor al lui Traian Lalescu). A fost numit astfel la o altă catedră decât cea în domeniul căreia era consacrat. La această catedră a funcționat până la deces, în 1938.
    A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935Aurel Angelescu a realizat cercetări în legătură cu funcțiile generatoare ale claselor de polinoame; ale ecuațiilor diferențiale liniare; asupra seriilor trigonometrice; asupra teoriei generale a ecuațiilor algebrice. S-a ocupat de clasele de polinoame ale lui LegendreLaguerreApellHermiteA scris circa 60 de memorii și articole. Cea mai valoroasă lucrare a sa este Lecțiuni de calcul diferențial (1927). În lucrările sale se resimte influența lui Paul Émile AppellCharles Hermite și René-Louis Baire
    Aurel Angelescu
    Date personale
    Născut[1][2] Modificați la Wikidata
    PloieștiRomânia[1] Modificați la Wikidata
    Decedat (51 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
    BucureștiRomânia[1] Modificați la Wikidata
    Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
    Activitate
    Alma materUniversitatea din Paris[1]  Modificați la Wikidata
    OrganizațieUniversitatea Franz Joseph din Cluj  Modificați la Wikidata
    Logo of the Romanian Academy of Sciences.jpg Membru al Academiei de Științe din România
  • 1958: Vítězslav Nezval (cehă: [ˈviːcɛslaf ˈnɛzval]; n. 26 mai 1900 – d. 6 aprilie 1958) a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori avangardiști cehi din prima jumătate a secolului al XX-lea și un co-fondator al Mișcării suprarealiste din Cehoslovacia. Tatăl său a fost profesor la școala din satul Biskoupky din Moravia de Sud, a călătorit de multe ori pentru a vedea expoziții de artă și a fost, de asemenea, un muzician care a studiat cu compozitorul Leoš Janáček.[necesită citare] La vârsta de unsprezece ani, Nezval a fost trimis la gimnaziul din Třebíč, unde a învățat să cânte la pian și să compună muzică. El a început să scrie în perioada adolescenței, în timp ce era încă interesat de muzică. S-a spus că ar fi cântat la acordeon în timp ce privea stelele. În 1918 a fost mobilizat în Armata Austriacă, dar a trimis repede acasă atunci când s-a îmbolnăvit. După Primul Război Mondial, Nezval s-a mutat la Praga și a început să studieze filosofia la Universitatea Carolină, dar nu a obținut diploma pentru că nu a reușit să-și finalizeze lucrarea de licență. În acest timp, el a fost fermecat de viața literară boemă din cafenelele și de pe străzile din Praga. Vítězslav Nezval a fost un membru al  grupului avangardist de artiști Devětsil (tradus literal "nouă forțe", numele ceh al plantei butterbur, dar pentru un vorbitor de cehă era o referire evidentă la cei nouă membri fondatori ai grupului). Membrii grupului Devětsil au fost cei mai prolifici artiști cehi din generația lor. În 1922 grupul Devětsil îi includea printre alții pe Vítězslav Nezval, Jindřich Štyrský, Jaroslav SeifertKarel Teige și Toyen (Marie Cerminová). De asemenea, a fost asociat cu acest grup fondatorul de mai târziu al Școlii de Lingvistică de la Praga, Roman Jakobson. Ca și grupul proletar de mai înainte, Devětsil și-a căutat inspirația în Franța pentru pentru literatura lui avangardistă, iar ideologia politică marxistă era originară din Rusia. Deși statul cehoslovac era format abia după Primul Război Mondial, tânăra generație a simțit că există încă loc pentru îmbunătățiri și că era necesară o soluție radicală pentru a obține adevărata eliberare. Majoritatea acestor intelectuali au avut dorința de a realiza o revoluție și și-au mărturisit credința față de Lenin. Deși filozoful-președinte Thomas Masaryk a pus bazele unei democrații cu implicații sociale reale, Nezval și ceilalți din grupul său nu au acceptat ideea că acest regim ar reprezenta convingerile și obiectivele lor. În scrierile lor, ei și-au exprimat preferința pentru conștiința internaționalist-marxistă a solidarității de clasă.
    Primul manifest al grupului Devětsil i-a îndemnat pe tinerii artiști progresiști să se uite mai adânc în obiectele obișnuite pentru a găsi seva poetică de calitate. Zgârie-nori, avioane și mimi au fost elemente noi reflectate în creațiile avangardiste.
    Nezval a fost, de asemenea, o  personalitate fondatoare a poetismului, o direcție în cadrul grupului Devětsil teoretizată în primul rând de Karel Teige. El a scris mai multe volume de poezie, piese de teatru și romane experimentale, memorii, eseuri și traduceri. Împreună cu Karel Teige, Jindřich Štyrský și Toyen, Nezval a călătorit frecvent la Paris, unde i-a cunoscut pe suprarealiștii francezi. Prietenia sa strânsă cu André Breton și Paul Éluard a jucat un rol esențial în fondarea Grupului Suprarealist din Cehoslovacia în anul 1934. A fost unul dintre primele grupuri suprarealiste din afara Franței, iar Nezval a servit ca editor al revistei Surrealismus.
    Colaboratoare cu Nezval la cartea lui Abeceda („alfabetul”), dansatoarea Milča Mayerová din grupul Devětsil a adoptat anumite ipostaze pentru a reprezenta fiecare dintre litere. Nezval a scris acest poem concentrându-se pe forme, sunete și funcții ale alfabetului. Teige a folosit tipografia și fotomontajul pentru a crea imagini ale mișcărilor care sunt acum tipărite în mai multe ediții ale cărții.
    Poemul lui Nezval Sbohem o šáteček (Fluturând batista; 1934) a fost pus pe muzică de compozitoarea cehă Vítězslava Kaprálová în 1937, iar versiunea orchestrală a avut premiera în 1940, dirijată de către Rafael Kubelik. 
    Vítězslav Nezval
    VítězslavNezval.png
    Vítězslav Nezval
    Date personale
    Născut[2][3][4][5][5][5][6] Modificați la Wikidata
    Biskoupky[*]Cehia[7][8][5][5][5] Modificați la Wikidata
    Decedat (57 de ani)[9][2][3][5][5][5][6] Modificați la Wikidata
    PragaCehoslovacia[9][10][5][5][5] Modificați la Wikidata
    ÎnmormântatVyšehrad cemetery[*] Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluiinsuficiență cardiacă Modificați la Wikidata
    CetățenieFlag of the Czech Republic.svg Cehoslovacia Modificați la Wikidata
    EtnieCehi Modificați la Wikidata
    Ocupațielingvist[*]
    scriitor
    poet
    dramaturg
    scenarist
    romancier[*]
    traducător Modificați la Wikidata
    Partid politicPartidul Comunist din Cehoslovacia  Modificați la Wikidata
    Limbilimba cehă[1]  Modificați la Wikidata
    Opere semnificativeValerie a týden divů[*]  Modificați la Wikidata
    Note
    PremiiNárodní umělec[*] 
  • 1962: Fitz James O'Brien (n. 31 decembrie 1828Comitatul CorkIrlanda – d. 6 aprilie 1962CumberlandMarylandStatele Unite) a fost un scriitor irlandez. De origine irlandeză, Fitz James O'Brien se stabilește la New York în 1852, reușind să se facă repede cunoscut în cercurile literare și teatrale.
    Numit "un Poe în miniatură" și "un scriitor proeminent de povestiri supranaturale al timpului său", Fitz-James O'Brien este cel mai bine reținut pentru trei povestiri antologice recunoscute pe scară largă ca fiind la granița cu științifico-fantasticul precum și pentru poemul său supranatural.
    Piesa A Gentleman from Ireland s-a jucat cu mult succes vreme de câteva stagiuni. S-a înrolat de timpuriu în Războiul Civil, de partea nordiștilor, murind în urma rănilor suferite în luptă.
    Povestirile sale dovedesc o fantezie vie, originală, în interes personal pentru speculațiile științifice, dar și pentru supranatural, un stil rafinat. Cele mai cunoscute sunt "The Lost Room" (Camera dispărută); "Făcătorul de minuni", în care o legiune de soldăției de plumb sunt însuflețiți cu scopul de a ucide copii adunați la sărbătorile de iarnă. O altă povestire cunoscută este Himera, în care eroii obțin mulajul unui animal fantastic și periculos, dar, în spiritul fantasticului realist pe care autorul îl practică, propune două explicații verosimile: una este o extrapolare a teoriei refracției, încurajând ipoteza existenței obiectelor și ființelor invizibile, cealaltă, eventualitatea ca toată întâmplarea să nu fie decât un vis al eroului, aflat sub influența drogurilor.
    Lentila de diamant (1858) figurează în mai toate antologiile de proză scurtă americană. Un microscopist descoperă într-o picătură de apă o făptură încântătoare, dar explorarea altor coridoare ale materiei îl pune în conflict cu lumea acesteia. Viziunea universurilor paralele, tragic separate, speculațiile în jurul eticii și legitimității științei îi apropie cel mai mult autorului eticheta propusă de unii exegeți: autor de anticipație. 

    Opera[modificare | modificare sursă]

    Serii[modificare | modificare sursă]

    • Povesti supranaturale (The Supernatural Tales of Fitz-James O'Brien)
      • 1. Macabre Tales (1988)
      • 2. Dream Stories and Fantasies (1988)

    Colecții[modificare | modificare sursă]

    • The Poems and Stories of Fitz-James O'Brien (poems) (1881)
      • What Was It?: And Other Stories (1889)
      • Collected Stories (1925)
      • The Diamond Lens: And Other Strange Tales (1932)
      • Fantastic Tales (1977)

    Alte scrieri[modificare | modificare sursă]

    • The Wondersmith (2004)

    Scrieri non ficțiune[modificare | modificare sursă]

    • Selected Literary Journalism, 1852 1860 (2003)

    Antologii care cuprind scurte povestiri[modificare | modificare sursă]

    • Great Ghost Stories (1918)
    • American Ghost Stories (1928)
    • The Arrow Book of Horror Stories (1961)
    • The Masque of the Red Death: And Other Tales of Horror (1964)
    • Where Nightmares Are (1966)
    • Terror by Gaslight (1975)
    • Gaslight Tales of Terror (1976)
    • More Tales of Unknown Horror (1979)
    • Masterpieces of Terror and the Unknown (1992)
    • Nursery Crimes (1993)
    • The Mammoth Book of Victorian and Edwardian Ghost Stories (1995)
    • 100 Tiny Tales of Terror (1996)

    Povestiri[modificare | modificare sursă]

  • 1967: Ferenc Rónay sau Francisc Rónay (n. AradAustro-Ungaria – d. Târgu MureșRS România) a fost un jucător și antrenor de fotbal român. A marcat primul gol de la înființarea echipei naționale de fotbal a României în meciul Iugoslavia - România 1-2, disputat la Belgrad pe data de 8 iunie 1922.
  • 1971Igor Fiodorovici Stravinski, compozitor, pianist și dirijor rus (n. 1882)
  • 1978: Augustin Presecan (n. 30 martie 1933 în comuna MărtineștiCluj – d. 6 aprilie 1978București) a fost un arhitect și urbanist român. Tatal său, Nicolae Presecan, a fost mecanic de locomotiva CFR. Urmează 4 clase primare în comuna Mărtinești apoi Școala Pedagogică de la Abrud. Și-a continuat studiile la Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” din București și la Institutul de Arhitectură din Moscova.
    În 1959, după finalizarea studiilor, este repartizat la Direcția de Sistematizare, Arhitectură, Proiectări Cluj, în funcție de proiectant. Devine șef de atelier sistematizare și apoi director tehnic în acest institut, din 1969. A fost proiectant șef pentru cartierele Grigorescu și Gheorgheni dar și pentru ansamblul „Abator”, (cartierul Gheorgheni este propus, în 2016, să devină monument istoric[1][2]). A contribuit și la acțiunea de urbanizare de la TurdaDejIernutSângeorz Băi. Presecan a fost trimis în 1974 de Guvernul României ca reprezentant al României la CAER Moscova, în probleme de sistematizare și urbanism. S-a întors în 1978, grav bolnav de cancer ganglionar și pulmonar, s-a stins din viață la Clinica Ftiziologică din Cluj.
    Din 2017, la solicitarea Ordinului Arhitecților din România, o stradă din Cluj-Napoca, Cartierul Andrei Mureșanu, îi poartă numele 
    Augustin Presecan
    Augustin Presecan.jpg
    Augustin Presecan
    Date personale
    Născut30 martie 1933
    MărtineștiCluj
    Decedat6 aprilie 1978 (45 de ani)
    București
    Ocupațiearhitect
    urbanist
  • 1984:Virgil Carianopol (n. 29 martie 1908Caracal - d. 6 aprilie 1984București) a fost un poet român. După ce a urmat primii ani de școală la Caracal (1916-1922), s-a înscris la o școală militară de artificieri din București (1924-1930). Între 1934 și 1938 a audiat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București. A lucrat ca salariat civil în diferite servicii ale armatei. Din 1956 până în 1963 a făcut închisoare politică la Aiud și Periprava.[1]
    Virgil Carianopol a colaborat la revista "Viața literară", condusă de George Murnu, revistă la care colabora masiv și Radu Gyr, sub pseudonimul Tartacot.[2]
    A fost afiliat la un moment dat grupului avangardist de la „unu”, apoi s-a reprofilat după 1936 pe tradiționalism, iar versurile sale postbelice au fost fie etichetate oarecum „neoclasice”. În plus, a mai fost afiliat și imagismului, fie el din descendența lui Ilarie Voronca sau a lui Serghei Esenin.[3]
    Astfel, opera sa include versuri avangardiste (Un ocean, o frunte în exil), lirică neoclasică, tradiționalistă (Flori de spini, Elegii și elegii) și care exaltă sentimentul național (Ștergar Românesc), precum și memorialistică (Scriitori care au devenit amintiri). 

    Opera publicată[modificare | modificare sursă]

    • Flori de spin, 1931
    • Versuri - Virgil Carianopol, Editura Vraja, București, 1933
    • Un ocean, o frunte în exil, editura unu, București, 1934
    • Scrisori către plante, Editura Fundației pentru Literatură și Artă "Regele Carol al II-lea", București, 1936 (pentru care este premiat de Societatea Scriitorilor Români)
    • Carte pentru domnițe, Editura Cartea Românească, București, 1937
    • Frunzișul toamnei mele, Editura Universul Literar, București, 1938
    • Scară la cer, Editura Universul Literar, București, 1940
    • Poeme de pe front, Editura Bucur Ciobanul, București, 1943
    • Versuri, Editura pentru Literatură, București, 1967
    • Cântece de amurg, Editura pentru Literatură, București, 1969
    • Cântece românești, Editura Militară, București, 1970
    • Viorile vârstei, Editura Eminescu, București, 1972
    • Lirice, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1973
    • Ștergar românesc, Editura Militară, București, 1973
    • Scriitori care au devenit amintiri, Editura Minerva, București, 1973 (memorialistică)
    • Elegii și elegii, Editura Eminescu, București, 1974
    • Arcașul lui Ștefan, București, 1976 (literatură pentru copii?)
    • Cântece oltenești, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1977
    • Viorile vârstei, Colecția "Cele mai frumoase poezii", Editura Albatros, București, 1978
    • Lumini pentru dragostea mea, Editura Eminescu, București, 1978
    • 'Peisaj românesc, Editura Militară, București, 1979
    • Copilul cu inima de aur. Povești și povestiri istorice, București, 1980 (literatură pentru copii?)
    • Copilul și țara, 1981
    • Cântec la plecarea verii, Editura Albatros, București, 1982
    • Scriitori care au devenit amintiri - Vol. II, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1982 (memorialistică)
    • Scară la cer, Colecția "Biblioteca pentru toți", Editura Minerva, București, 1983 (prefață de C. Stănescu
    • Cântece pentru mama, Editura Ion Creangă, București, 1984
    • La ceasul de taină, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1986
    • Scrisori către plante, Colecția "Poeți români contemporani", Editura Eminescu, București, 1997 (ediție îngrijită de Virginia Carianopol, cu un cuvânt înainte de Sultana Craia)
    • Scriitori care au devenit amintiri. Pagini de jurnal, Editura Universal Dalsi, București, 1999 (ediție îngrijită de Virginia Carianopol)  
      Virgil Carianopol
      Virgil Carianopol.jpg
      Date personale
      Născut29 martie 1908
      CaracalOlt
      Decedat (76 de ani)
      BucureștiRS România Modificați la Wikidata
      CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
      Ocupațiepoet Modificați la Wikidata
      Activitate
      Limbilimba română 
  • 1992:Isaac Asimov (în rusă Исаак Азимов; pronunție în original în engleză conform AFI/ˈaɪzək ˈæzɪmˌɔf/; n. 1920,[4] Petrovici[*]Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă[3][5][6][7] – d. ,[8][9][10][11][12][13][14][15][16][17] BrooklynNew YorkSUA[18]) a fost un scriitor americanevreu născut în Rusiabiochimist, autor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Cea mai faimoasă lucrare este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților. A scris și romane polițiste și fantasy, precum și o mare cantitate de lucrări non-ficțiune. Asimov a scris și editat peste 500 de volume și estimativ 90.000 de scrisori sau cărți poștale și are lucrări în toate categoriile majore ale Sistemului Decimal Dewey, cu excepția filozofiei. Asimov a fost prin consens general un maestru al genului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke. A fost considerat a fi unul dintre membrii "Marelui Trio" al scriitorilor de science-fiction din timpul vieții sale.
    Asimov a fost mult timp membru al Mensa, deși nu-i făcea mare plăcere — i-a descris drept „combativi intelectual”. Prefera mai degrabă să activeze drept președinte al Asociației Umaniste Americane (American Humanist Association — AHA). Asteroidul 5020 Asimov este numit în onoarea sa. Asimov s-a născut în jurul lui 2 ianuarie 1920 (aceasta este data sa de naștere menționată pentru scopuri oficiale; data exactă nu este cunoscută) în orășelul Petrovici din regiunea SmolenskRSFSR (astăzi Rusia), în familia de morari evrei a Anei Rașela Berman (Anna Rachel Berman) și a lui Iuda (Judah). Au emigrat în Statele Unite când Asimov avea trei ani; cum părinții vorbeau cu el doar idiș și engleză, nu a învățat niciodată rusa. Crescând în BrooklynNew York, a învățat singur să citească până la vârsta de cinci ani, și în tot timpul vieții, pe lângă engleză, a rămas fluent și în idiș. Părinții lui dețineau un magazin de dulciuri și era de așteptat ca întreaga familie să lucreze acolo. A văzut revistele pulp (reviste ieftine de ficțiune) expuse pentru vânzare în magazin și a început să le citească. În anii copilăriei sale a început să scrie propriile povești și până la vârsta de 19 ani a început să le și vândă revistelor de science-fiction.
    A absolvit Universitatea Columbia în 1939, însă abia în 1948 a revenit să susțină acolo și doctoratul, în biochimie. În această perioadă, a petrecut trei ani din Al doilea război mondial lucrând la Stația de experimente aero-navale a Portului Militar din Philadelphia. După ce războiul s-a încheiat, a fost recrutat în Armata Statelor Unite, servind timp de nouă luni înainte de a fi disponibilizat onorabil. În cursul scurtei sale cariere militare, s-a ridicat la gradul de caporal pe baza abilităților sale de dactilografiere și a evitat pe puțin participarea în 1946 la testele bombei atomice din Atolul Bikini. După obținerea doctoratului, a predat în cadrul Universității Boston, cu care a rămas asociat toată viața. Din 1958, s-a decis să se preocupe în principal de cariera sa literară, întrucât venitul provenit din scrierile sale îl depășea deja pe cel datorat îndatoririlor academice, rămânând la Universitate doar într-o capacitate non-pedagogică. Asimov a rămas în facultate ca profesor asociat, fiind promovat în 1979 ca profesor titular ca recunoaștere a meritelor sale literare. Documentele sale personale sunt arhivate, începând cu 1965, în Biblioteca Memorială Mugar din cadrul Universității din Boston, căreia i le-a donat în urma cererii curatorului acesteia, Howard Gottlieb. Colecția ocupă 464 cutii de-a lungul a 71 de metri de spațiu de raft. În 1985, a devenit Președinte al Asociației Umaniste Americane, ocupând această poziție până la moartea sa în 1992; succesorul său a fost prietenul și scriitorul Kurt Vonnegut. A fost un prieten apropiat al creatorului Star TrekGene Roddenberry.
    S-a căsătorit cu Gertrude Blugerman (1917-1990) la 26 iulie 1942, cu care a avut doi copii, David (n. 1951) și Robyn Joan (n. 1955). După o separare de mare durată, au divorțat în 1973, iar Asimov s-a căsătorit cu Janet O. Jeppson mai târziu în acel an. Gertrude, născută în Canada, a murit în Boston în 1990.
    Asimov a fost un claustrofil; adică se bucura de spațiile mici, închise. În primul său volum de autobiografie, își amintește o dorință din copilărie de a deține un stand propriu de reviste într-o stație a Metroului din New York, în care s-ar fi închis pentru a citi în timp ce asculta zgomotul trenurilor.
    Asimov se temea de zburat, făcând astfel doar două călătorii cu avionul în întreaga viață (odată în cursul muncii de la Stația experimentală aero-navală din Philadelphia în timpul celui de-al doilea război mondial și o dată la întoarcerea acasă de la baza armată din Oahu, Hawaii în 1946). Rareori călătorea pe distanțe mari, în parte pentru că aversiunea sa pentru avioane făcea călătoriile la mare distanță extrem de complicate. În ultimii săi ani, a aflat că îl bine dispun călătoriile de croazieră și, în mai multe rânduri, a devenit o parte a distracției croazierei, purtând discuții pe tema științei pe vapoare precum RMS Queen Elizabeth 2.
    Avea un caracter extraordinar de jovial și de locvace, ceea ce-l făcea să fie deseori invitat să țină conferințe. Ieșit din comun era și simțul timpului: nu se uita niciodată la ceas, dar reușea fără excepție să vorbească exact cât fusese prevăzut.
    Dexteritatea sa fizică era foarte scăzută. Nu a învățat niciodată să înoate sau să meargă pe bicicletă, deși a învățat să conducă o mașină, însă abia după ce s-a mutat în Boston. În cartea sa de glume Asimov râde din nou, descrie șofatul în Boston ca „anarhie pe roți”.
    Asimov a murit la 6 aprilie 1992. La zece ani după moartea sa, ediția lui Janet Asimov a autobiografiei lui Isaac, A fost o viață bună, a dezvăluit că moartea sa a fost cauzată de SIDA; a contactat virusul HIV dintr-o transfuzie de sânge infectată, în timpul operației la inimă din 1983. Cauza propriu-zisă a morții a fost cedarea cardiacă și renală, drept complicații ale SIDA. Janet Asimov susține că doctorii lui Isaac i-au încurajat în a nu dezvălui boala sa, în timp ce revista Locus publicase în aprilie 2002 că însăși Janet a vrut să păstreze acest fapt secret 

    Privire generală[modificare | modificare sursă]

    Cariera lui Asimov se poate împărți în mai multe perioade. Cariera timpurie, dominată de science-fiction, a început în jurul anului 1940 cu povestiri scurte.
    Aceasta a durat până în jurul anului 1958, și a luat sfârșit după publicarea romanului Soarele gol. După aceasta, el a publicat cu preponderență literatură non-ficțiune, și doar rareori science-fiction.
    În următorul sfert de veac el a scris doar patru romane science-fiction. După 1982, a început cea de-a doua parte a carierei sale în domeniul S. F., cu publicarea romanului Marginea Fundației. După aceasta și până la sfârșitul vieții, Asimov a publicat multe continuări ale romanelor existente, într-o manieră pe care n-a premeditat-o inițial.

    Science-fiction[modificare | modificare sursă]

    Asimov și-a început cariera prin publicarea unei povestiri într-un magazin de science-fiction în 1939Naufragiat pe Vesta, scrisă la doar 18 ani; puțin mai târziu, a publicat povestea scurtă "Căderea nopții" (1941), descrisă în Bewildering Stories, numărul 8, ca una dintre "cele mai faimoase povestiri science-fiction ale tuturor timpurilor".[20] În 1968, Asociația Scriitorilor de SF (Science-fiction Writers of America) a votat "Căderea nopții" drept cea mai bună povestire scurtă SF scrisă vreodată.[21] În scurta antologie Căderea nopții și alte povestiri, autorul scrie "Scrierea 'Căderii nopții' a fost un punct marcant în carierea mea profesională... dintr-o dată eram luat în serios și lumea science-fiction-ului a devenit conștientă că exist. Cu trecerea timpului, de fapt, s-a dovedit că scrisesem un [text] 'clasic'."
    În 1942, a început să scrie seria Fundația—mai târziu reunită în Trilogia FundațieiFundația (1951), Fundația și Imperiul (1952), și A doua Fundație (1953) -- care povestește căderea și renașterea unui vast imperiu interstelar, într-un univers din viitor. Acestea, împreună cu seria Roboților, sunt cele mai faimoase scrieri de science-fiction ale sale. Mulți ani mai târziu a continuat seria cu Marginea Fundației (1982) și Fundația și Pământul (1986) și apoi s-a "întors" în perioada dinaintea acțiunii trilogiei inițiale cu Preludiul Fundației (1988) și Fundația Renăscută (1992).
    Povestirile cu roboți—dintre care multe sunt colectate în Eu, robotul (1950) -- au fost începute cam în aceeași perioadă cu Fundația și se bazează pe un set de reguli de etică pentru roboți și mașini inteligente, numite Cele trei legi ale roboticii, care au influențat profund alți scriitori și gânditori în privința acestui subiect. O astfel de poveste scurtă, Omul bicentenar, a fost ecranizată într-un film avându-l ca actor principal pe Robin Williams.
    În 1948 a scris o povestire umoristică pseudo-științifică, Proprietățile Endocronice ale Tiotimolinei Resublimate, în care inventase o nouă substanță, utilizabilă pentru a călători în timp. La acea vreme își pregătea lucrarea de doctorat, așa că s-a temut că povestirea îi va afecta negativ obținerea doctoratului și a cerut editurii să-i publice textul sub un pseudonim. Totuși, povestirea a fost publicată din greșeală cu numele său adevărat, iar examinarea sa cu ocazia prezentării lucrării a fost îndeajuns de severă cât să-l îngrijoreze serios. Mai mult, la finalul acesteia, a fost întrebat explicit despre caracteristicile termodinamice ale substanței tiotimolină. După o așteptare de 20 de minute, a primit rezultatul: devenise Dr. Asimov.
    Robert HeinleinL. Sprague de Camp și Isaac Asimov, Philadelphia Navy Yard, 1944
    În anii 1950, pe care îi consideră decada de aur a activității sale, a continuat să scrie povestiri scurte pentru reviste SF. O parte dintre acestea sunt incluse în antologia Best Of, inclusiv "Întrebarea finală" (1956), care studia problema dacă este omenirea capabilă să stopeze și să inverseze entropia. Acest text a fost favoritul său, și este considerat concurent al Căderii nopții. Referitor la el, Asimov a scris în 1973:
    De ce este favoritul meu? Pe de o parte, ideea mi-a venit toată o dată și nu a fost nevoie să o analizez în detaliu; am scris-o într-un ritm intens și nu a trebuit să o mai modific aproape deloc. Acest gen de lucruri apropie întotdeauna povestea de autorul său.
    Apoi, de asemenea, a avut un efect nemaipomenit asupra cititorilor mei. De foarte multe ori mi se scrie pentru a mă întreba asupra titlului exact al unei povestiri pe care aș fi scris-o, și a mă ruga să menționez unde poate fi găsită aceasta. Cititorii nu-și amintesc titlul, dar din descriere reiese că este vorba despre "Întrebarea finală". Acestea au făcut ca în momentul în care am primit un telefon de mare distanță din partea cuiva cu o voce disperată, care a început astfel: "Dr. Asimov, am citit o poveste pe care cred că ați scris-o dumneavoastră, dar al cărei titlu nu mi-l mai amintesc...", să îl întrerup pentru a spune că era "Întrebarea finală". După ce i-am descris subiectul acesteia, s-a dovedit a fi într-adevăr povestirea căutată, ceea ce l-a convins pe bărbatul respectiv că pot să citesc gândurile de la distanțe de mii de kilometri.

    Non-ficțiune[modificare | modificare sursă]

    La sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60, Asimov și-a schimbat oarecum centrul de interes și a micșorat numărul operelor de ficțiune produse (a publicat doar patru romane între Soarele gol din 1957 și Marginea Fundației în 1982, iar două dintre acestea erau romane de mistere). În același timp însă a crescut considerabil producția operelor de non-ficțiune, în special pe teme științifice; lansarea primului satelit artificial, Sputnik, în 1957 a indus în cadrul opiniei publice a Statelor Unite impresia că există o distanță de recuperat în domeniul științific, iar editorii americani s-au grăbit să umple acest gol cu orice ar fi produs Asimov. Astfel, a primit foarte multe comenzi din partea acestora și s-a pus pe scris. De asemenea, revista Magazine of Fantasy and Science-fiction l-a invitat să contribuie la un editorial lunar pe teme de popularizare a științei, în care Asimov avea o totală libertate de alegere. Primul articol de acest gen a apărut în noiembrie 1958, și au fost publicate în total 399, lună de lună, până în momentul morții autorului. Toate editorialele au fost adunate periodic în cărți editate de cel mai important editor al său, Doubleday and Company, și au contribuit la stabilirea reputației sale de "Mare Lămuritor" al științei.
    A publicat de asemenea Ghidul lui Asimov în explicarea Bibliei, în două volume -- Vechiul Testament în 1967 și Noul Testament în 1969 --, pe care apoi (în 1981) le-a republicat într-un singur volum de 1300 de pagini. Oferind hărți și tabele, ghidul parcurge toate cărțile Bibliei, în ordine, explicând istoria fiecăreia în parte și influențele politice la care a fost supusă, și detaliind biografiile personajelor importante.
    A publicat două volume cu caracter autobiografic: Cu amintiri încă verzi (1979) și Bucuria o mai simt încă (1980). Cea de-a treia autobiografie, I. Asimov: Memorii, ( joc de cuvinte care trimite la I, Robot, titlul original al cărții Eu, robotul), a fost publicată în aprilie 1994. Epilogul cărții a fost scris de Janet Asimov (născută Jeppson), la puțin timp după moartea sa.
    Asimov a scris și eseuri despre situația socială din America, printre care se numără și "Gândirea despre gândire" and "Science: Knock Plastic" (1967). Spre sfârșitul vieții a început să scrie versuri umoristice, începând cu volumul din 1975Lecherous Limericks. Asimov a murit la 6 aprilie 1992, având HIV luat de la o transfuzie de sânge infectată din timpul unei operații pe inimă din 1983SIDA a fost recunoscută drept cauza morții abia zece ani mai târziu, în biografia „A fost o viață bună” scrisă de soția sa, Janet Asimov
    Isaac Asimov
    Isaac.Asimov01.jpg
    Isaac Asimov în 1965
    Date personale
    Nume la naștereIsaak Iudovici Ozimov[1].
    Născut2 ianuarie 1920
    PetroviciRepublica Sovietică Federativă Socialistă Rusă
    Decedat (72 de ani)
    New York, Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
    Cauza decesuluicauze naturale[*] (SIDAModificați la Wikidata
    Căsătorit cuJanet Asimov[*] (Modificați la Wikidata
    NaționalitateAmerican
    CetățenieFlag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1918–1937).svg Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă
    Flag of the United States.svg SUA
    Flag of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (1954–1991).svg RSFS Rusă Modificați la Wikidata
    Etnieevreu
    ReligieAteu umanist
    Ocupațieprozatorromanciereseististoricbiochimist,umorist
    Partid politicPartidul Democrat  Modificați la Wikidata
    Limbilimba engleză[2]
    limba idiș  Modificați la Wikidata
    StudiiUniversitatea Columbia[3]
    Fu Foundation School of Engineering and Applied Science[*]
    Columbia University School of Engineering[*]  Modificați la Wikidata
    Activitatea literară
    Mișcare/curent literarEpoca de Aur a științifico-fantasticuluiThe FuturiansMensa
    Specie literarăScience-fiction (SF hard), știință popularăficțiune misterioasăeseuricriticism literar
    Operă de debut"Naufragiat pe Vesta", o povestire S.F.
    Opere semnificativeseria Fundațiaseria RoboțilorCăderea nopțiiGhidul Omului Inteligent către științăEu, robotulPlanete pentru Om
    Note
    PremiiPremiul Nebula
    Premiul Hugo
    Premiul Locus
    Premiul E. E. Smith Memorial
  • 2000Sorin Moisescu, președintele Curții Supreme de Justiție și fost procuror general al României
  • 2000: Ion Hortopan (n. TurcineștiGorjRomânia – d. BucureștiRomânia) a fost un general românpolitician comunist. Ion Hortopan a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunea 1975 - 1980. Ion Hortopan a îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române în perioada 1976-1980 și a fost membru deplin al CC al PCR [1]. În calitate de comandant al Comandamentului Infanteriei și Tancurilor, el a îndeplinit un rol cheie în reprimarea evenimentelor din decembrie 1989, de la București. Ion Hortopan s-a născut la data de 12 martie 1925, în comuna Turcinești (județul Gorj). A ales cariera militară în anul 1948, fiind numit instructor de tineret la Regiunea a 3-a Militară. În anul 1949 este numit comandant de batalion.
    Urmează cursuri de formare și specializare pe timpul stagiului militar, precum și Facultatea de Arme Întrunite din cadrul Academiei Militare Generale. Este numit apoi în funcția de șef al Biroului 3 din Secția a 2-a a Direcției Cadre a Forțelor Armate Române. Începând din anul 1955, a îndeplinit funcțiile de locțiitor al comandantului la Regimentul 156 Mecanizat și la Regimentul 106 Mecanizat, ofițer 1 în Direcția Pregătire de Luptă, locțiitor de comandant la Divizia 1 Mecanizată și comandant al Diviziei 11 Mecanizate (1967-1973). Apoi, în perioada 7 iunie 1973 - 28 iunie 1976, este comandantul Armatei a 3-a, dislocată la Cluj.
    La data de 1 iulie 1976, generalul-locotenent Ion Hortopan este numit în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române și prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale. Deține această funcție până la data de 31 martie 1980. Este numit apoi în funcția de comandant al Comandamentului Infanteriei și Tancurilor, funcție pe care a deținut-o în perioada 1980-1990.
    Generalul Ion Hortopan a fost ales ca membru al Comitetului Central al PCR cu ocazia Congreselor al XI-lea (noiembrie 1974) și al XII-lea (noiembrie 1979). El a fost decorat cu Ordinul "Meritul Militar", Ordinul "Tudor Vladimirescu" - clasa III, Ordinul "Apărarea Patriei" - clasa III. În timpul Revoluției din decembrie 1989, generalul Hortopan a condus personal represiunea armată la baricada de la Hotelul Intercontinental din 21 decembrie 1989, represiune ordonată de către ministrul apărării, Vasile Milea, la cererea expresă a lui Nicolae Ceaușescu.
    La ora 16.15, comandantul Coman­damentului Infanteriei și Tancu­rilor, general-colonelul Ion Hortopan, a ordonat maiorului Dorel Amariucăi să mai cheme din cazarmă, la Hotelul Intercontinental, încă 100 militari, folosind 8 autocamioane de la Autobaza MApN care, împreună cu cele 10 TAB-uri ale UM 01305 București, să pătrundă spre Piața Palatului. [2]
    În jurul orei 17.30 s-a intrat cu TAB-urile în manifestanți făcându-se primele victime în fața Sălii Dalles. Represiunea din centrul Capitalei a durat până după miezul nopții. Conducătorul TAB-urilor care au străpuns baricada de la Hotelul "Intercontinental", maiorul Gh. Carp, a fost felicitat de Hortopan pentru curajul manifestat. [3] În această represiune, 39 de manifestanți au fost uciși, iar mulți alții răniți. Cei care au rămas în piață au fost împrăștiați cu jeturi cu apă.
    De asemenea, colonelul Corneliu Pârcălăbescu, șeful de Stat Major al Gărzilor Patriotice, își amintește de rolul jucat de generalul Hortopan în timpul Revoluției: "L-am vazut la un moment dat și pe gen. Hortopan, care a primit, direct de la ministrul Vasile Milea, ordinul de a înlătura baricada care se formase. Am fost de față când, după un timp, au apărut mai multe tancuri, iar unul dintre acestea a intrat în baricada care era deja incendiată. Nu știu dacă acel tanc a strivit sau nu oameni, însă în mod sigur acolo se aflau persoane dintre cele care protestau și am auzit oameni urlând".[4]
    Generalul Corneliu Bărbulescu, pe atunci colonel și șef al Secției Cercetare din cadrul Direcției de Informații a Armatei (DIA), comentează evenimentele din noaptea de 21 decembrie 1989 în felul următor: "La un moment dat, ieșind din birou, am văzut-o pe Elena Ceaușescu, care se plimba nervoasă pe unul dintre holuri. Atunci l-am văzut pe generalul Hortopan care se îndrepta către Elena Ceaușescu. În mod evident acesta venea din afara sediului CC al PCR. Ajuns lângă aceasta, Hortopan i-a raportat: «I-am terminat! I-am dus pe toți până la Piața Unirii». Elena Ceaușescu nu a avut nici o reacție verbală și a continuat să se plimbe pe hol".[5]
    Generalul-colonel Ion Hortopan a fost trecut în rezervă la 24 februarie 1990 prin Decretul nr. 137 al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională. [6] La începutul anilor '90, generalul Hortopan își dădea cuvântul de general al armatei române că nu a ordonat să se tragă la Intercontinental în decembrie 1989.
    Generalul de corp de armată (r.) Ion Hortopan, fost șef al Comandamentului Infanteriei și Tancurilor și personaj cheie al evenimentelor din decembrie 1989 de la București, a încetat din viață la data de 6 aprilie 2000, fiind înmormântat cu onoruri militare. 
    General colonel Ion Hortopan
    IonHortopan.jpg
    Generalul Ion Hortopan
    Date personale
    Născut12 martie 1925
    TurcineștiRomânia
    Decedat (75 de ani)
    BucureștiRomânia
    Naționalitateromână
    CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
    Ocupațiegeneral
    politician Modificați la Wikidata
    Activitate
    Studiiacademia militară[*]  Modificați la Wikidata
    Gradulgeneral-colonel  Modificați la Wikidata
    PartidPartidul Comunist din România
  • 2002Petru Dumitriu, prozator român (n. 1924)
  • 2005Rainier al III-lea, (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi; n. 31 mai 1923 – d. 6 aprilie 2005) a fost Prințul ereditar al Principatului Monaco timp de aproape 56 de ani. A fost unicul fiu al Prințesei Charlotte Louise Juliette. Rainier s-a născut la Monaco ca singurul fiu al Prințului Pierre de Monaco, Duce de Valentinois și a Prințesei Ereditare Charlotte, Ducesă de Valentinois. Născută în Algeria, mama lui a fost singurul copil al Prințului Louis al II-lea și a Marie Juliette Louvet; mai târziu ea a fost legitimată, adoptată și numită moștenitoare a tronului. Tatăl lui a fost un nobil jumătate francez jumătate mexican care a adoptat numele soției sale, Grimaldi, după căsătorie și a fost numit prinț de socrul său.
    Rainier a avut o soră, Prințesa Antoinette, o figură nepopulară, în general considerată a fi băgăcioasă în ceea ce privește poziția copiilor ei în linia de succesiune, lucru care a forțat-o pe Prințesa Grace să-i ceară să părăsească țara. 
    Rainier al III-lea
    Prince Rainier III.jpg
    Date personale
    Nume la naștereRainier Louis Henri Maxence Bertrand
    Născut31 mai 1923
    Monaco
    Decedat (81 de ani)
    Monaco
    ÎnmormântatCatedrala Saint Nicholas, Monaco
    Cauza decesuluicauze naturale[*] (insuficiență renalăModificați la Wikidata
    PărințiPierre de Polignac
    Prințesa Charlotte, Ducesă de Valentinois Modificați la Wikidata
    Frați și suroriPrincess Antoinette, Baroness of Massy[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuGrace Kelly
    CopiiCaroline, Prințesă de Hanovra
    Albert II
    Prințesa Stéphanie de Monaco
    CetățenieFlag of Monaco.svg Monaco Modificați la Wikidata
    ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
    Ocupațiemonarh
    politician Modificați la Wikidata
    Apartenență nobiliară
    TitluriPrincipe
    Familie nobiliarăCasa Grimaldi
    Prinț de Monaco
    Domnie9 mai 1949 - 6 aprilie 2005
    (55 ani, 332 zile)
    PredecesorLouis II
    SuccesorAlbert II
  • 2009: Gheorghe Ene II (n. 27 ianuarie 1937 – d. 6 aprilie 2009) a fost un fotbalist și antrenor român. A fost golgheterul Diviziei A ediția 1958-1959, marcând 17 goluri pentru Rapid București.
  • 2012: Bingu wa Mutharika (n. 24 februarie 1934 - d. 5 aprilie 2012) a fost al 3-lea președinte al statului Malawi, în perioada 24 mai 2004 - 5 aprilie 2012. 
    Bingu wa Mutharika
    Mutharika at Met.jpg
    Date personale
    Născut24 februarie 1934
    ThyoloNyasaland
    Decedat (78 de ani)
    LilongweMalawi
    Cauza decesuluicauze naturale[*] (infarct miocardicModificați la Wikidata
    Frați și suroriPeter Mutharika[*] Modificați la Wikidata
    Căsătorit cuEthel Mutharika (Înainte de 2007)
    Callista Chimombo (2010–2012)
    Număr de copiiModificați la Wikidata
    Copii4
    CetățenieFlag of Malawi (2010–2012).svg Malawi Modificați la Wikidata
    ReligieRomano-Catolic[1]
    Ocupațieeconomist
    politician Modificați la Wikidata
    Al 3-lea Președinte al Republicii Malawi
    În funcție
    24 mai 2004 – 5 aprilie 2012
    VicepreședinteJoyce Banda
    Precedat deBakili Muluzi
    Succedat deJoyce Banda
    Președintele Uniunii Africane
    În funcție
    31 ianuarie 2010 – 31 ianuarie 2011
    Precedat deMuammar Gaddafi
    Succedat deTeodoro Obiang Nguema Mbasogo

    PremiiOrder of the Lion[*]
    Partid politicFrontul Democrat Unit (Înainte de 2005)
    Partidul Democratic Progresiv (2005–2012)
    Alma materUniversitatea din Delhi
    Universitatea California Miramar
    ProfesieEconomist
  • 2013: George Anania (n. 14 iulie 1941Măgurele, d. 5 aprilie 2013) a fost un scriitor de literatură științifico-fantastică, dramaturg, realizator de scenarii radiofonice, traducător și realizator de antologii românești contemporane. Este cunoscut și pentru colaborarea sa literară îndelungată cu Romulus Bărbulescu. George Anania s-a născut la 14 iulie 1941 în Măgurele. În 1964 a absolvit Facultatea de limba și literatura română din cadrul Universității București și a lucrat în mai multe insistuții culturale, ocupând pentru o perioadă funcția de director-adjunct al studioului Animafilm[3]. Pe plan personal, a fost căsătorit și a avut o fată, care o vreme a cochetat și ea cu literatura de anticipație[4].
    George Anania a decedat în noaptea de 5 spre 6 aprilie 2013 A început să scrie în jurul vârstei de 16 ani și, la puțină vreme după aceea, Adrian Rogoz i-a făcut cunoștință cu Romulus Bărbulescu[6]. Astfel a luat naștere cel mai de succes cuplu de autori SF români[7], care avea să fie recompensat cu Marele premiu pentru întreaga activitate literară la Eurocon-ul desfășurat la Fayence, Franța, în anul 1990.
    Între 1958 și 1962, cei doi autori au scris 15-20 de scenarii difuzate la radio, înainte de a finaliza primul lor roman SF, Constelația din ape (1962), care avea să fie serializat în numerele 174-179 ale Colecției de povestiri științifico-fantastice, având un efect memorabil asupra cititorilor din epocă[7] și asupra criticii științifice[6].
    În 1965 apare Doando, romanul care i-a consacrat[6] și care s-a bucurat de o primire călduroasă din partea cititorilor[8], fiind elogiat și în presa sovietică a vremii[7]. Acesta avea să fie primul roman SF românesc publicat după 1989 de editura Nemira în nou apăruta Colecția Nautilus[9][10], într-o ediție revizuită.
    Au urmat alte colaborări de succes ale celor doi autori, dintre care se disting romanele Ferma Oamenilor de Piatră (1969) și continuarea sa, Paralela-enigmă (1973)[7], ambele reeditate după 1989. În perioada 1965-1975, au fost radiodifuzate peste 15 scenarii SF ale celor doi autori.
    În anii '80, regimul condus de Nicolae Ceaușescu a preluat controlul asupra cluburilor de fani Anania și Bărbulescu[6]. George Anania a continuat colaborarea cu Romulus Bărbulescu în dramaturgie, realizând împreună cu acesta piesele SF Despărțire la marele zbor și Fântânile, precum și scenariul filmului Mireasma ploilor târzii (1984). Din punct de vedere literar s-a concentrat asupra unor proiecte personale, publicând romanele Test de fiabilitateAcțiunea Lebăda și O experiență neobișnuită. Cu toate că au apărut sub semnătură proprie, Anania a recunoscut că el și Bărbulescu s-au ajutat reciproc în proiectele personale[6], declarând că "și atunci când apărea pe copertă numai RB sau numai GA, în interiorul cărții erau, de fapt aceiași RBGA"[4].
    După înlăturarea comunismului, pus în fața concurenței avalanșei de traduceri din autorii SF occidentali[6], Anania a mai publicat doar câteva povestiri și nuvele, singur sau în colaborare cu Bărbulescu. Împreună cu acesta din urmă a editat singurul număr al revistei SF Clipa astrală (1994) și a participat la editarea antologiilor bilingve Nemira 1994 și 1995. El a rămas să finalizeze cartea Lupta cu îngerul, începută în anii '90 împreună cu Bărbulescu (decedat între timp), care se dorea a forma o trilogie împreună cu Ferma Oamenilor de Piatră și Paralela-enigmă[4], dar decesul său a lăsat neterminat acest proiect.
    În anul 2011 a devenit primul laureat al ”Premiului Galileo pentru întreaga activitate literară” 

    Romane[modificare | modificare sursă]

    Împreună cu Romulus Bărbulescu[modificare | modificare sursă]

    Povestiri și nuvele[modificare | modificare sursă]

    • "Limanul dragostei" (1963)
    • "Cel din urmă mesaj" (1963)
    • "Prisăcarul" (1989)
    • "A zecea planetă" (1989)
    • "Dintr-un creier de inox" (1992)

    Împreună cu Romulus Bărbulescu[modificare | modificare sursă]

    • "Captiv în inima galaxiei" (1964)
    • "Astronava lui OLM" (1965)
    • "Fântânile" (1966)
    • "Ochii ei albaștri" (1967)
    • "Aventură pe fluviul de hidrogen" (1971)
    • "Requiem după singurătate" (1983)
    • "Război contra Sfinxului" (1990)
    • "Uneori, marea" (1990)
    • "Feedback Pampero" (1994)

    Editor (cu Romulus Bărbulescu)[modificare | modificare sursă]

    Critică literară[modificare | modificare sursă]

    • 1973-1976 - "Pulsul nostru actual", articole critice asupra unor lucrări SF, scrise împreună cu Romulus Bărbulescu sub pseudonimul Ana Barbara Rebegea și publicate în Colecția de povestiri științifico-fantasticeViața românească și Contemporanul

    Scenarii de film[modificare | modificare sursă]

    Scenarii radiofonice[modificare | modificare sursă]

    • 1965 - 1975 - peste 15 scenarii cu profil science fiction, împreună cu Romulus Bărbulescu

    Dramaturgie[modificare | modificare sursă]

    • 1982 - Despărțire la marele zbor - piesă SF în 3 acte montată pe scena Teatrului Ion Vasilescu din București, în regia lui Cornel Popa
    • 1988 - Fântânile - piesă într-un act și patru tablouri, regia Cristian Munteanu  
      George Anania
      George Anania.jpg
      Date personale
      Născut14 iulie 1941
      Măgurele
      Decedat (71 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
      IlfovRomânia Modificați la Wikidata
      Naționalitate România
      CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
      Ocupațieantologator, eseist, romancier
      Activitatea literară
      Activ ca scriitorLiteratura română post-belică,
      Literatura română contemporană
      1963 - 2013
      Operă de debutConstelația din ape
  • 2014Mickey Rooney (născut Joseph Yule, Jr. la 23 septembrie 1920 - decedat la 6 aprilie 2014) a fost un actor american de film.
    Mickey Rooney
    Mickey Rooney still.jpg
    Rooney în 1945
    Date personale
    Nume la naștereJoseph Yule, Jr.
    Născut23 septembrie 1920
    Brooklyn, New YorkSUA
    Decedat (93 de ani)
    Los Angeles, California, SUA
    ÎnmormântatHollywood Forever Cemetery[*] Modificați la Wikidata
    Cauza decesuluicauze naturale[*] (boalăModificați la Wikidata
    PărințiJoseph Yule,
    Nellie W. (născută Carter)
    Căsătorit cu
    Număr de copiiModificați la Wikidata
    Copii9
    CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
    EtnieScottish American[*] Modificați la Wikidata
    OcupațieActor, om de divertisment
    Activitate
    DomiciliuWestlake Village, California
    Alma materFairfax High School[*]
    Hollywood High School[*]  Modificați la Wikidata
    Ani de activitate1922–2014
    Înălțime1.57 m[1]
    Partid politicPartidul Republican  Modificați la Wikidata
    Număr de copii9  Modificați la Wikidata
    PremiiJuvenile Academy AwardAcademy Honorary AwardEmmy, 2 Golden Globes
  • 2018Șerban Papacostea, istoric român (n. 1928)

Sărbători



VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...