sâmbătă, 23 mai 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU LUNI 25 MAI 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (A. Evenimente, Nașteri); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI

Informare:
Astăzi mă internez pentru operația de schimbare a stimulatorului cardiac!
O perioadă nu voi mai putea publica celebrele MATERIALE SELECȚIONATE, dar voi încerca de pe telefon să ținem legătura!
Doamne ajută!

Evenimente
567 i.I.Hr - Regele Romei, Servius Tullius, sarbatoreste triumfal victoria asupra etruscilor.
Servius Tullius, regele Romei -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Servius Tullius, regele Romei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Conform legendelor, din cei 7 regi legendari ai Romei, 3 erau de origine etruscă. Servus Tullius era cel de-al șaselea rege roman, fiind urmașul lui Tarquinius Priscus. A preluat tronul în anul 578 î.H. si a domnit pana in anul 534 î.H., fiind considerat înfăptuitorul unor reforme importante. Legendele mai spun că ar fi construit un sanctuar pe colina Aventin și se crede că tot el a construit un zid în jurul orașului. Una dintre importantele sale reforme a fost împărțirea locuitorilor Romei, fie plebei, fie patricieni, în 6 categorii censitare, având la bază centuria.
240 i.I.Hr - Prima mentionare de catre astronomi chinezi a trecerii cometei Halley, cea mai faimoasă dintre cometele periodice, care poate fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani.
Cometa Halley - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Cometa Halley – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
Cometa Halley și-a făcut apariția pe cerul Angliei si in anul 1066, fiind privită, se pare, de regele Harold al II-lea și de suita sa, înainte de batalia de la Hastings, in urma careia Anglia a fost cucerita de normanzi. A fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care a reușit să stabilească cu succes data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei. Din anul 240 î.Hr. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind în 28 iulie 2061.
  • 10851085 = Alfons al VI-lea, rege al Leonului şi Castiliei, cucereşte de la arabi oraşul Toledo.
    Alfons al VI-lea, rege al Leonului şi Castiliei - foto - ro.wikipedia.org
    Alfons al VI-lea, rege al Leonului şi Castiliei – foto – ro.wikipedia.org
  • * 1411: 1411 - La Roman, in ţinutul Vasluiului din Moldova, se încheie tratatul moldo-polon ce prevedea reînnoirea alianţei îndreptate împotriva Ungariei şi obligaţia pe care şi-o asumă Wladyslav al II-lea Jagelo faţă de Alexandru cel Bun al Moldovei de a restitui în doi ani restul sumei pe care o datora din timpul lui Petru I al Moldovei, în caz contrar de a ceda Pocuţia.
  • 14201420 - Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.
    Henric Navigatorul - oto preluat de pe cersipamantromanesc.com
    Henric Navigatorul – foto: cersipamantromanesc.com
    Ordinul lui Hristos sau Ordem de Cristo, era cea mai puternica structura bancara a vremii si succesoare a Ordinului Templierilor. A fost fondat in 1318, la putina vreme dupa suprimarea Ordinului Templierilor in 1312. Sediul sau, sub titulatura oficiala de Ordem dos Cavaleiros de Nosso Senhor Jesus Cristo, se afla in Manastirea Tomar din centrul Portugaliei. Ordinul lui Hristos s-a stabilit prima data in localitatea Castro Marin, la Algarve, provincia favorita a infantelui, ce tinea de dioceza Faro. La 1357 s-a mutat definitiv in orasul Tomar, langa Santarem. Dupa alte surse, miscarea s-a produs in 1366 sub al saselea maestru, Dom Nuno Rodrigues. Dupa 1417, la solicitarea expresa a Papei, regele Joao I ii incredinteaza fiului sau functia de Mare Maestru, administrator si guvernator al Ordinului lui Hristos. Henric deveni stapanul ducatului Coimbra si exploata ca feude insulele Madeira din 1433, ulterior Azorele. Toate expeditiile de colonizare intreprinse la sud de Capul Bojador intrau efectiv sub monopolul sau exercitat intre anii 1443-1460. De aici si veniturile sale pentru finantarea vastelor proiecte nautice initiate in aceasta perioada.
  • 15211521 - Dieta de la Worms (28 ianuarie și 25 mai 1521), a interzis scrierile teologului reformator Martin Luther, gasindu-l vinovat de erezie.
    Martin Luther, 1529 - foto - ro.wikipedia.org
    Martin Luther, 1529 – foto – ro.wikipedia.org
    Edictul de la Worms, promulgat de împăratul german Carol al V-lea, condamna ca eretica învățătura teologului Martin Luther . La 31 octombrie 1517, Luther a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze prin care invoca interdicția comerțului de indulgențe papale. Aceste teze au circulat repede prin Germania și au cauzat o mare controversă in randul clerului catolic si al credinciosilor. Papa i-a cerut să-și retracteze cele 95 de teze, dar Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește. În 1521, prin bula de excomunicare emisă împotriva lui Luther, papa i-a cerut împăratului Carol al V-lea să dispună executarea lui Luther. Împăratul, în loc să dea curs cererii papei, a convocat o adunare pentru cercetarea lui Luther. Oficialitățile din dietă i-au cerut să-și retragă declarațiile. Luther a refuzat , iar membrii dietei l-au declarat indezirabil, el reusind să scape de pedeapsă cu ajutorul prietenului său, guvernatorul Saxoniei care l-a ascuns în castelul Warburg . În timpul șederii în Wartburg, Luther a început să traducă Noul Testament in limba germana.
  • 15551555 - Antoine de Navara își începe domnia ca rege al Navarei, după moartea socrului său, Henric al II-lea.
    Antoine de Bourbon, Duce de Vendôme (22 aprilie 1518 – 17 noiembrie 1562) a fost Șeful Casei de Bourbon din 1537 până în 1562, și jure uxoris rege al Navarei din 1555 până în 1562 - foto: ro.wikipedia.org
    Antoine de Bourbon, Duce de Vendôme (1518 – 1562) – foto: ro.wikipedia.org
    Antoine de Bourbon, Duce de Vendôme (22 aprilie 1518 – 17 noiembrie 1562) a fost Șeful Casei de Bourbon din 1537 până în 1562, și jure uxoris rege al Navarei din 1555 până în 1562.
    Henric al II-lea (18 aprilie 1503 – 25 mai 1555) a fost fiul cel mare al lui Ioan al III-lea de Navara și a soției acestuia, Caterina I de Navara, care era sora și moștenitoarea lui Francis Phoebus, rege al Navarei - foto: ro.wikipedia.org
    Henric al II-lea (1503 – 1555) - foto: ro.wikipedia.org
    Henric al II-lea (18 aprilie 1503 – 25 mai 1555) a fost fiul cel mare al lui Ioan al III-lea de Navara și a soției acestuia, Caterina I de Navara, care era sora și moștenitoarea lui Francis Phoebus, rege al Navarei.
  • 1728: Un decret regal emis de Ludovic al XV-lea permite francezilor să transporte vinuri nu numai în butoaie, ci și în sticle. Acest decret stă la baza înfloririi șampaniei Ruinart în Reims.[1]
  • 1819: 1819 - Este promulgată Constitutia Argentinei .
  • 1827: 1827 - Romanul Petrache Poenaru breveteaza la Paris “condeiul portaret fara sfirsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”, precursorul stiloului de mai tarziu.
    Petrache Poenaru (1799-1875) - foto - en.wikipedia.org
    Petrache Poenaru (1799-1875) – foto – en.wikipedia.org
    Personalitate de o rară predilecţie pentru varii domenii, Petrache Poenaru este prezentat în lucrări enciclopedice drept „inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională”. A făcut studii la Craiova, Bucureşti, Viena, Paris. si a participat la revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu. A fost profesor de fizică şi matematică la Colegiul Sf. Sava, unde funcţionează apoi şi ca director. Între anii 1833 şi 1847 este inspector şi director general al şcolilor din Ţara Românească. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.
    Brevetul dat lui P. Poenaru  pentru inventarea tocului rezervor - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
    Brevetul dat lui P. Poenaru pentru inventarea tocului rezervor - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
    Brevetul dat lui P. Poenaru pentru inventarea tocului rezervor (Nr. 3208, Paris, 25 mai 1927), cu titlul „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”. Se păstrează la Muzeul Naţional Cotroceni. Aceasta inventie a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat şi astăzi de miliarde de oameni. Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie şi scurgerile nedorite de cerneală şi propunea soluţii pentru îmbunătăţirea părţilor componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii şi posibilitatea înlocuirii unor piese. Mai târziu, Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului transfomându-l in 1884, într-un stilou cu un flux mai sigur de cerneală.
  • 1833 - Este promulgată Constitutia statului Chile.
  • 18461846 - Printul Louis Napoléon Bonaparte evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor.
    Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. ianuarie 1873), a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea  - foto:  ro.wikipedia.org
    Charles-Louis-Napoléon Bonaparte - foto: ro.wikipedia.org
    Charles-Louis-Napoléon Bonaparte (n. 20 aprilie 1808 — d. ianuarie 1873) a fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea. A fost nepotul de frate al împăratului Napoleon I, fiul fratelui său, Louis Bonaparte, care s-a căsătorit cu Hortense de Beauharnais, fiica din prima căsătorie a soției lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais.
  • 1856 - Ia fiinţă la Socola, lîngă Iaşi, in Moldova, societatea Unirea, cu scopul organizării luptei pentru unirea Moldovei cu Valahia
  • 1859 - A inceput construirea Canalului Suez. Constructia s-a incheiat la 17 noiembrie 1869.
    Canalul Suez, văzut de pe orbită; imagine a NASA - foto - ro.wikipedia.org
    Canalul Suez, văzut de pe orbită; imagine a NASA – foto – ro.wikipedia.org
    Canalul Suez, aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa’īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ.
    USS America (CV-66), an American aircraft carrier in the Suez Canal -  foto - en.wikipedia.org
    USS America (CV-66), an American aircraft carrier in the Suez Canal - foto – en.wikipedia.org
    Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie. A fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat la 17 noiembrie 1869.
    Ferdinand de Lesseps - foto - ro.wikipedia.org
    Ferdinand de Lesseps - foto – ro.wikipedia.org
     * 1862 - Mihail Kogalniceanu a tinut, in parlament, celebrul discurs despre «imbunatatirea soartei teranilor», in care se pronunta pentru improprietarire si abolirea clacii.
    Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași – d. 1 iulie 1891, Paris) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica - foto: ro.wikipedia.org
    Mihail Kogălniceanu - foto: ro.wikipedia.org
    Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași – d. 20 iunie 1891, Paris) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.
  • 1895 - Dramaturgul britanic Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin”. A fost condamnat în temeiul unei legi datând din 1885 care interzicea homosexualitatea la o pedeapsa de doi ani de muncă grea.
    Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin - d. 30 noiembrie 1900, Paris), scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză - foto: ro.wikipedia.org
    Oscar Fingal O’Flaherty Wills Wilde (1854 – 1900) – foto: ro.wikipedia.org
    Oscar Fingal O’Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin – d. 30 noiembrie 1900, Paris), scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză. În 1884 se căsătorește cu Constance Lloyd, cu care are doi fii: Cyril (1885) si Vyvyan (1886). Tot în 1886, Wilde are prima relație homosexuală cu tânărul Robbie Ross (la moartea acestuia din urmă, în 1918, cenușa sa va fi înhumată în mormântul lui Oscar Wilde). În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea publică o serie de opere care îi aduc un mare renume în lumea artistică. Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar îl întâlnește pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiți și de nedespărțit până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când după acuzarea de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia) va fi condamnat la închisoare.
    Ostil filosofiei și convențiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viață de ostentație cinică și de scandal, afișându-și public relația sa homosexuală, ceea ce îi atrage în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică. Între timp soția și copiii îl părăsesc și îsi schimbă numele în „Holland”. După eliberare, ruinat financiar de luxoasa relație cu Bosie (Lordul Douglas) și căzut în dizgrație, Wilde mai trăiește încă trei ani, cutreierând Europa și locuind în hoteluri ieftine. Ultima parte a condamnării o ispășește în închisoarea din Reading și va face obiectul unei celebre balade. Eliberat în 1897, se stabilește în Franța, unde-și sfârșește viața în uitare și singurătate. Își găsește sfârșitul la Paris pe 30 noiembrie 1900, după o meningită, ce se instalase pe fondul unei infecții puternice la o ureche. Este înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris.
  • 1917 - La Chișinău, in gubernia Basarabia, s-au desfășurat lucrările Congresului Învățătorilor moldoveni din Basarabia;(25-28 mai).
    Alexei Mateevici -  foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
    Alexei Mateevici - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
    La Congres, preotul si profesorul Alexei (Alecu) Mateevici a tinut o cuvantare inflacarata subliniind: ”Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel întreg învatamîntul e fara rost. Da, sîntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însa facem parte din marele trup al românismului asezat prin România, Bucovina si Transilvania (aplauze). Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile în care traiesc, ci-si zic români. Asa trebuie sa facem si noi (aplauze)… Trebuie sa stim de unde ne tragem, caci altfel sîntem niste nenorociti rataciti. Trebuie sa stim ca sîntem români, stranepoti de-ai romanilor si frati cu italienii, francezii, spaniolii si portughezii. Aceasta trebuie sa le-o spunem si copiilor, si tuturor celor neluminati. Sa-i luminam pe toti cu lumina dreapta…”
  • 1919 - Prima auditie, la Bucuresti, a Simfoniei a III-a de George Enescu, sub bagheta compozitorului.

  • 1920 - Este inaugurata Opera Naționala din Cluj, cu spectacolul Aida de Giuseppe Verdi , interpretat în limba romana .
    Opera Naționala din Cluj - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
    Opera Naționala din Cluj – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
  • 1923 - Compozitorul George Enescu a susținut un concert în sala Teatrului Unirea din orasul Bălți, România.
    George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
    George Enescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
    George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român.
  • 1925 - Procesul maimuței: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin.
    Procesul Scopes ("Procesul maimuței") se referă la o acțiune judiciară ce a avut loc la Curtea de Justiție din Dayton, Tennessee în 10 iulie 1925 care a verificat constituționalitatea unei legi aprobate pe 13 martie același an, lege care interzicea ca în învățământ să fie predate acele teorii care contrazic Biblia. Profesorul John Scopes era acuzat că predase teoria evoluționistă la o școală publică din Dayton, fapt interzis de actul Butler, primind o amendă de 100 de dolari - foto: divinity.wfu.edu
    Procesul Scopes (“Procesul maimuței”) – foto: divinity.wfu.edu
    Procesul Scopes (“Procesul maimuței”) se referă la o acțiune judiciară ce a avut loc la Curtea de Justiție din Dayton, Tennessee în 10 iulie 1925 care a verificat constituționalitatea unei legi aprobate pe 13 martie același an, lege care interzicea ca în învățământ să fie predate acele teorii care contrazic Biblia. Profesorul John Scopes era acuzat că predase teoria evoluționistă la o școală publică din Dayton, fapt interzis de actul Butler, primind o amendă de 100 de dolari.
    John Thomas Scopes (n. 3 august, 1900 – d. 21 octombrie 1970) a fost inițial un învățător american din SUA. El va devine cunoscut în anul 1925 prin Procesul Scopes, care a fost urmarea nerespectării lui Scopes a legii care interzicea predării în școli a Teoriei evoluționiste a lui Darwin - foto: ro.wikipedia.org
    John Thomas Scopes (1900 – 1970)  - foto: ro.wikipedia.org
    John Thomas Scopes (n. 3 august, 1900 – d. 21 octombrie 1970) a fost inițial un învățător american din SUA. El va devine cunoscut în anul 1925 prin Procesul Scopes, care a fost urmarea nerespectării lui Scopes a legii care interzicea predării în școli a Teoriei evoluționiste a lui Darwin. Scopes a fost învățător în Dayton, Tennessee, statul Tennessee. Pe atunci era foarte populară legea care interzicea predarea în școli a teoriei evoluționiste. Legea Butler Act din 13 mai 1925 care prevedea suspendarea finanțării școlilor în Tennessee, unde se predă teoria lui Darwin, lege prin care și-au asigurat candidatura politicienii fundamentaliști creștini. John Thomas Scopes refuză să accepte legea și va preda în școală teoria evoluționistă.
    In vara anului 1925 Scopes care avea pe atunci vârsta de 25 de ani va fi acuzat de nerespectarea legii. Astfel va începe procesul celebru numit și „Procesul maimuței” proces care a intrat în istoria SUA. Apărarea lui o va prelua avocatul renumit Clarence Darrow, iar în final procesul se va termina printr-un compromis, Scopes va trebui să plătească suma de 100 de dolari. Apărarea în schimb va demonstra în mod public prin argumente logice caraghioslîcul legii „Butler Act”. Procesul a contribuit la cunoașterea și răspândirea teoriei evoluționiste, fiind eliminate prejudecățile legate de teorie. Procesul a fost însoțit și de dezbateri politice vehemente între fundamentaliști ca populistul „ William Jennings Bryan” pe de o parte și oameni de știință și membrii ai organizației cetățenești American Civil Liberties Union pe de altă parte. După proces Scopes care devine popular, termină studiile de geologie la University of Chicago și va lucra în domeniul petrolifer în Venezuela.
  • 1930 - S-a prabusit cu avionul, accidentandu-se mortal pe cand executa un zbor de scoala, pilotul Mircea Cantacuzino socotit intemeietorul turismului aerian. Era detinatorul Brevetului de turism aerian nr.1. si in memoria sa a fost instituit concursul anual dotat cu Cupa M. Cantacuzino.
    Mircea Cantacuzino - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
    Mircea Cantacuzino – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
  • 1946 - Parlamentul din Transiordania îl alege Emir pe Abdullah I al Iordaniei.
    Abdullah I al Iordaniei (Abdullah ibn Hussein) a fost un emir (1921-1946), rege (1946-1949) al Transiordaniei și rege al Iordaniei (1949-1951) - foto: ro.wikipedia.org
    Abdullah I al Iordaniei - foto: ro.wikipedia.org
    Abdullah I al Iordaniei (Abdullah ibn Hussein) a fost un emir (1921-1946), rege (1946-1949) al Transiordaniei și rege al Iordaniei (1949-1951).
  • 1949 - Conducerea Partidului Muncitoresc Roman ia decizia de incepere a lucrarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra.
    foto preluat de pe www.activenews.ro
    foto preluat de pe www.activenews.ro
    Ponderea detinutilor in numarul total al lucratorilor de la Canal a crescut de la 19,2% la 1 septembrie 1949 la 82,5%, adica 20.768 de persoane in noiembrie 1952 . Insusi Stalin ii sugerase lui Gheorghiu-Dej inceperea constructiei Canalului, cu ocazia unei vizite facute de acesta in 1948 la Kremlin, iar sistarea lucrarilor , la fel ca si inceperea lor, a fost tot la initiativa Kremlinului. Dupa moartea lui Stalin, cu ocazia vizitei din iulie 1953 la Moscova, Hrusciov i-a cerut lui Gheorghiu-Dej sa renunte la lucrarile din Dobrogea, intrebandu-l la ce le trebuie romanilor acel Canal… Indata dupa intoarcerea la Bucuresti, Gheorghiu-Dej a infiintat, in iulie 1953, Comisia Guvernamentala pentru inchiderea lucrarilor Canalului Dunare-Marea Neagra.
  • 1953 - Teste nucleare: La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.
    Primul test nuclear - Trinity - foto: ro.wikipedia.org
    Primul test nuclear – Trinity – foto: ro.wikipedia.org
    Testele armelor nucleare sunt experimente efectuate pentru a determina eficiența, randamentul și capacitatea explozivă a armelor nucleare. De-a lungul secolului al XX-lea, cele mai multe națiuni care au dezvoltat arme nucleare le-au și testat. Testarea armelor nucleare poate da informații despre modul cum funcționează aceste arme, precum și modul în care armele nucleare se comporta în diferite condiții și cum se comportă structurile atunci când sunt supuse exploziilor nucleare.
  • 1955 - Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.
    Echipa victorioasa dupa prima ascensiune a varfului Kangchendzonga in 25.05.1955 – George Band si Joe Brown - foto: images.rgs.org
    Echipa victorioasa dupa prima ascensiune a varfului Kangchendzonga in 25.05.1955 – George Band si Joe Brown – foto: images.rgs.org
    Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime din lume, după Everest și K2, cu o altitudine de 8.586 metri. Prima ascensiune a fost făcută la 25 mai 1955 de britanicii Joe Brown și George Band. Până în anul 1852 s-a considerat că acest munte ar fi cel mai înalt din lume, măsurătorile trigonometrice efectuate de englezi au stabilit că muntele urmează ca altitudine după Everest și K2. Alpiniștii care respectă tradiția populației locale sikkim, care cred că muntele este „sfânt”, se opresc la câțiva pași de vârful propriuzis.
  • 1961 - Presedintele John F. Kennedy a anuntat în faţa Congresului american initierea Programului spatial Apollo, care îşi propunea ca până la sfârşitul acelui deceniu să ducă un om pe Luna şi să-l aducă înapoi în siguranţă.
    Programul Apollo a fost o serie de zboruri spațiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo și racheta purtătoare Saturn, între anii 1961 și 1975. Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv "aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul decadei 1960-1970". Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969 - in imagine, Insigna Programului Apollo - foto: ro.wikipedia.org
    Insigna Programului Apollo – foto: ro.wikipedia.org
    Programul Apollo a fost o serie de zboruri spațiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo și racheta purtătoare Saturn, între anii 1961 și 1975. Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv “aselenizarea unui om și întoarcerea lui în siguranță pe Pământ până la sfârșitul decadei 1960-1970″. Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969.
  • 1963 - A fost înfiinţată Organizaţia Unităţii Africane, destinată să unească eforturile ţărilor membre pentru a asigura stabilitatea continentului african. A fost inlocuita in anul 2002 de Uniunea Africană
    Uniunea Africană este organizația care succedă Organizația Unității Africane (OUA). Fondată în iulie 2002, l-a avut ca prim președinte pe sud-africanul Thabo Mbeki, fost președinte al OUA. Creată după modelul Uniunii Europene, scopurile sale sunt promovarea democrației, drepturile omului și dezvoltarea pe continentul african, în special pentru mărirea nivelului investițiilor străine prin intermediul programului Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD). Obiectivele Uniunii Africane cuprind și crearea unei bănci centrale de dezvoltare.
    Ales în martie 2004, Parlamentul Panafrican s-a deschis în martie 2004 inițial având sediul la Addis Abeba în Etiopia. Acum are sediul la Midrand în Africa de Sud. Actualmente, acesta are doar un rol consultativ, urmând ca la sfârșitul primilor 5 ani să aibă putere legislativă. Are 265 deputați, membri ai parlamentelor naționale ale celor 54 de state membre.
  • 1973 - Filmul “La grande bouffe” (“Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.

  • 1977 - Are loc premiera filmului “Razboiul stelelor”, in regia lui George Lucas , care avea sa devina unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale.
    Razboiul stelelor - foto - cinemagia.ro
    Razboiul stelelor – foto – cinemagia.ro
  • 1979 - Are loc premiera filmului Alien, avându-i în rolurile principale pe Tom Skerritt si Sigourney Weaver.

  • 1979 - Cel mai mare accident aviatic civil din istoria americana. Un avion apartinand American Airlines se prabuseste, ucigand 271 persoane aflate la bord si alte doua persoane la sol, aflate intr-un parc de rulote.
  • 1981: La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului între Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
  • 1985Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.
  • 1987 - Vizita oficiala de prietenie a lui Mihail Gorbaciov, secretar general al P.C.U.S., la Bucuresti.
    Mihail Gorbaciov și Nicolae Ceaușescu la București, în 1987 - foto - revista22.ro
    Mihail Gorbaciov și Nicolae Ceaușescu la București, în 1987 – foto – revista22.ro
  • 1990 - Mircea Druc este ales prim-ministru al RSS Moldovenesti de către Sovietul Suprem al acestei republici sovietice.
    Mircea Druc - foto - mazarini.wordpress.com
    Mircea Druc – foto – mazarini.wordpress.com
  • 1995 - A avut loc, la Bucuresti, primul congres mondial “Dracula”.
  • 2006 - Are loc, la Bucuresti, Bienala Internationala de Arta Contemporana.
  • 2007 - A avut loc inaugurarea Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS, primul organism nonguvernamental din Romania care are ca principal obiectiv problema copiilor disparuti, abuzati sau exploatati sexual.
  • 2008 - Nepalezul Min Bahadur Sherchan, in varsta de 77 de ani, a ajuns pe varful Everest, impreuna cu cei 12 serpasi care l-au insotit, devenind cel mai in varsta om care s-a catarat pe „acoperisul lumii”, doborand recordul stabilit in 2007 de alpinistul japonez Katsusuke Yanagisawa, (la 71 de ani).
  • Min Bahadur Sherchan - foto - bossnepal.com
    Min Bahadur Sherchan – foto – bossnepal.com
    Everestul, cel mai inalt varf din lume (8.848 metri), se afla la granita dintre Nepal si Tibet, fiind cucerit prima oara in 29 mai 1953 de britanicul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay.
  • 2008Phoenix Mars Lander amerizează în regiunea Valea Verde pe Marte pentru a căuta medii adecvate pentru apă și viață microbiană.
  • 2008 - Marian Crişan a câştigat premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes, pentru scurtmetrajul “Megatron”.
    Marian Crişan - foto - roconsulboston.com
    Marian Crişan – foto – roconsulboston.com

  • 2009Coreea de Nord testează al doilea dispozitiv nuclear, în urma căruia s-au creat tensiuni în comunitatea internațională.
  • 2012 - Masacrul de la Hula – un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.
    Masacrul de la Hula a fost un atac care a avut loc la 25 mai 2012 - foto: edition.cnn.com
    Masacrul de la Hula a fost un atac care a avut loc la 25 mai 2012 – foto: edition.cnn.com
    Masacrul de la Hula a fost un atac care a avut loc la 25 mai 2012, în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria, un grup de sate de la nord de Homs. Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), 108 persoane au fost ucise, din care 34 femei și 49 copii. În timp ce o mică parte a deceselor pare să fi rezultat din runde de artilerie și de tanc folosite împotriva satelor, ONU mai târziu a anunțat că cea mai mare parte a victimelor masacrului de la Hula a fost „executată sumar, în două incidente separate” și că milițiile pro-guvern cunoscute sub numele de Shabiha au fost cel mai probabil autor. Guvernul Siriei a afirmat că grupurile teroriste Al-Qaeda au fost responsabile pentru asasinate, în timp ce rezidenții Hula și grupurile de opoziție, susțin că Armata Siriană și milițiile militare siriene angajate de guvern, cunoscute sub numele de Shabiha au fost autorii.

NAȘTERI



Ralph Waldo Emerson, scriitor și filosof american

Eugène Samuel Grasset, artist plastic elvețian
  • 1713John Stuart, Conte de Bute, nobil și politician scoțian, prim-ministru al Regatului Unit (d. 1792)
  • 1803Ralph Waldo Emerson, scriitor și filosof american, fondatorul transcendentalismului (d. 1882)
  • 1818Jacob Christoph Burckhardt (n. 25 mai 1818, Basel - d. 8 august 1897, Basel) a fost unul dintre cei mai importanți istorici elvețieni ai culturii, specializat în istoria culturii europene. Printre cele mai importante opere ale sale se numără Cultura renașterii în Italia (1860), față de terminologia căreia discursul academic actual se poziționează critic. Burckhardt a fost recent criticat și pentru vederile sale antisemite și referitoare la superioritatea rasei albe față de celelalte.S-a născut în 1818, în Basel, fiind al patrulea din șapte copii. Provenea dintr-o veche familie din Basel. Mai mulți dintre strămoșii săi fuseseră teologi, printre ei și tatăl său, Jacob Burckhardt, care era paroh al bisericii reformate din Basel. În casa părintească și la școală a primit o educație umanistă cuprinzătoare, fiindu-i dezvoltate cunoștințele de franceză, italiană, limbi clasice și încurajate înclinațiile literare și istorice.
    În orașul natal a început în 1837 să studieze teologia evanghelică, pentru a îndeplini dorința tatălui său. S-a ocupat în paralel de istorie și filologie, pentru a se muta după patru semestre la Universitatea din Berlin, unde s-a dedicat studiului istoriei, istoriei artei și filologiei.
    Între 1839 și 1843, i-a audiat în Berlin pe Leopold von Ranke, Johann Gustav Droysen, August Böckh, Franz Kugler și Jacob Grimm, printre alții. Aici a făcut cunoștință și cu Bettina von Arnim. În vara lui 1841 a petrecut un semestru la Bonn, unde s-a alăturat mișcării romantice târzii Maikäferbund (traducere literală în română Uniunea cărăbușilor), condusă de Gottfried Kinkel.
    Datorită a două lucrări inspirate de Ranke, despre Karl Martell și Konrad von Hochstaden, Burckhardt a primit in absentia doctoratul de la Universitatea din Basel. Deja în anul următor, al a primit calificarea de a preda în învățământul superior (în germană Habilitation) istoria și a devenit cadru universitar în 1845 (în germană Ausserordentlicher Professor).
    În anii de după 1844 Jacob Burckhardt a lucrat intermitent ca redactor politic la un ziar conservator din Basel. În 1845 a întrerupt prima dată această activitate, pentru a renunța complet la ea, întrucât articolele sale despre starea tensionată a Elveției erau controversate. Între 1846 și 1848 a petrecut de două ori mai multe luni în Italia și a locuit între timp în Berlin, unde a contribuit la redactarea lucrării Brockhaussches Konversationslexikons(română Enciclopedia Brockhaus).
    Din 1855 până în 1858 a fost profesor universitar pentru arheologie la Eidgenössisches Polytechnikum in Zürich (astăzi ETH Zurich). În 1858 a preluat la Universitatea din Basel profesura de istorie și istorie a artei, post pe care l-a păstrat până în 1893. De atunci înainte, s-a concentrat pe cursurile sale, care la început au acoperit toate epocile culturii europene, pentru a se rezuma după 1886 doar la istoria artei. În paralel și-a întărit reputația de vorbitor prin diferite conferințe publice. Chiar și Friedrich Nietzsche, care se mutase de la Leipzig la Basel, fiind cel mai tânăr profesor universitar al Germaniei, și avea deja la 24 de ani reputația de excepțional filolog, l-a descris pe Burckhardt drept „marele, cel mai mare profesor al nostru”[11]
    În 1872 a refuzat invitația Universității din Berlin de a deveni urmașul lui Ranke. Ultimii 30 de ani din viață și i-a dedicat activității pedagogice în Basel, nepublicând alte opere în acest interval de timp. Printre studenții săi a fost și istoricul artei Heinrich Wölfflin (1864–1945). În 1886 a renuțat la catedra sa, continuând pentru următorii șapte ani să țină cursuri de istoria artei la universitate. A murit la 8 august 1897, în etate de 79 de ani, necăsătorit și fără a lăsa copii în urmă. Jacburc2.gif
    Jacob Burckhardt
  • 1841Eugène Samuel Grasset, cunoscut mai ales ca Eugène Grasset (n. 25 mai 1841 - d. 23 octombrie 1917) a fost un artist plastic decotativ din Elveția, care a trăit majoritatea vieții sale artistice la Paris în Franța. Creația sa a fost ancorată temporal în perioada cunoscută ca Belle Epoque. Datorită numeroaselor elemente de design Art Nouveau din opera sa, Grasset este considerat un pionier al stilului.Eugène Grasset.jpg
    Eugène Samuel Grasset
  • 1843: Prințesa Anna de Hesse și de Rin (germană Prinzessin Anna von Hessen und bei Rhein25 mai 1843 – 16 aprilie 1865) a fost a doua soție al lui Frederic Francisc al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg.Prințesa Anna de Hesse și de Rin, al treilea copil și singura fiică a Prințului Karl de Hesse și de Rin și a soției acestuia, Prințesa Elisabeta a Prusiei, s-a născut la Bessungen, Marele Ducat de Hesse.[1] Bunicul patern a fost Ludovic al II-lea, Mare Duce de Hesse. Mama ei a fost nepoata regelui Friedrich Wilhelm al II-lea al Prusiei.
    Fratele ei mai mare Ludovic s-a căsătorit în 1862 cu Prințesa Alice a Regatului Unit, al treilea copil și a doua fiică a reginei Victoria.Ca tânără fată, Anna a fost considerată ca o posibilă mireasă pentru viitorul Eduard al VII-lea al Regatului Unit (cunoscut ca 'Bertie' în familie).[2] În timp ce mama lui, regina Victoria, era în favoarea Annei, sora mai mare al lui Bertie s-a opus căsătoriei, ea crezând că Anna avea un "tic deranjant".[2]
    Odată cu trecerea timpului însă, regina Victoria a devenit din ce în ce mai nerăbdătoare și a încercat să ignore indiciile fiicei sale că Anna nu era potrivită, declarând: "Sunt mult mai mulțumită cu relația Prințesei Ana, (minus spasmele)".[3] În final, Alexandra a Danemarcei a fost alesă ca mireasă pentru Prințul de Wales.
    La 4 iulie 1864, la Darmstadt, Anna s-a căsătorit cu Frederic Francisc al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg, fiu al lui Paul Friedrich, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin.[1] (Prima soție a lui Friedrich Franz, Prințesa Augusta de Reuss-Köstritz a murit în 1862.) Anna și Frederic Francisc au avut o singură fiică, Ducesa Anna Elisabeta Auguste Alexandrine of Mecklenburg-Schwerin (7 aprilie 1865 – 8 februarie 1882)[4]
    Anna a murit de febră puerperală la o săptămână după nașterea fiicei ei. A fost înmormântată la catedrala Schwerin. Soțul ei s-a recăsătorit cu Prințesa Marie de Schwarzburg-Rudolstadt, și a fost tatăl Prințul Hendrik, soțul reginei Wilhelmina a Țărilor de Jos.
    Prințesa Anne de Hesse și de Rin
    AnnaHessenMeSchw.jpg
  • 1846Prințesa Elena (Helena Augusta VictoriaPrințesă de Schleswig-Holstein prin căsătorie;[1] 25 mai 1846 – 9 iunie 1923) a fost membru al familiei regale britanice, a treia fiică și al cincilea copil al reginei Victoria și al Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha 
    Prințesa Elena (dreapta) cu fratele ei Prințul Alfred. Elena a fost sora favorită a lui Alfred.
    Elena s-a născut la Palatul Buckingham, reședința regală oficială din Londra, la 25 mai 1846.[2] A fost a treia fiică și al cincilea copil al reginei Victoria și al soțului ei, Albert de Saxa-Coburg și Gotha. Albert și Victoria i-au ales numele Helena Augusta Victoria. Numele german pentru Elena era Helenchen, mai târziu prescurtat laLenchen, numele prin care membrii familiei regale se refereau la Elena.[3] Botezul a avut loc la 25 iulie 1846 la Palatul Buckingham.[4]Nașii ei au fost Friedrich Wilhelm,Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz, vărul ei primar; Ducesa de Orléans și Ducesa de Cambridge.[5]
    Printre talentele ei manifestate în copilărie se includea și desenul. Lady Augusta Stanley, doamnă de onoare a reginei a comentat favorabil desenele Elenei în vârstă de trei ani.[3] Ca și celelalte surori, știa să cânte la pian foarte bine încâ de la o vârstă mică. Alte interese includeau știința și tehnologia, călăritul și navigatul.[6] Cu toate acestea, după nașterea surorii sale Prințesa Louise în 1848, abilitățile ei au fost puse în umbră de sora sa.[7]
    Tatăl Elenei, Prințul Albert, a murit la 14 decembrie 1861. Regina a fost devastată și a dispus ca fiicele ei să fie mutate de la Windsor la Casa Osborne, reședința reginei de pe Isle of Wight. Durerea Elenei a fost profundă; o lună mai târziu îi scria unei prietene: "Ceea ce am pierdut nu poate fi înlocuit iar durerea noastră este foarte foarte amară... L-am adorat pe papa, l-am iubit mai mult decât orice pe Pamânt, cuvântul lui era lege sfântă, era ajutorul și sfătuitorul meu...Acele ore erau cele mai fericite din viața mea iar acum gata, totul s-a sfârșit.

  • Elena și logodnicul ei, Christian, 1865

    Prințesa Elena, Prințesă Christian de Schleswig-Holstein, 1883.
    Prințesa Elena a început un flirt cu fostul bibliotecar al tatălui ei, Carl Ruland. Acesta îl învăța germana pe fratele Elenei, tânărul Prinț de Wales iar regina l-a descris drept "capabil și util".[9] Când regina a descoperit că Elena era atrasă de funcționarul regal, acesta a fost concediat și trimis înapoi în Germania natală.[10]
    După plecarea lui Ruland în 1863, regina a început să caute un soț pentru Elena. Fiind al cincilea copil al cuplului, perspectiva unei alianțe puternice cu o casă regală europeană era scăzută.[11] De asemenea, apariția ei constituia o preocupare deoarece până la vârsta de 15 ani, biograful ei a descris-o ca fiind îndesată și neîngrijită.[12] Mai mult, Victoria a insistat ca viitorul soț al Elenei să fie pregătit să trăiască pe lângă regină, păstrându-și în acest fel fiica pe lângă ea.[13]
    În cele din urmă, alegerea ei a căzut pe Prințul Christian de Schleswig-Holstein; cu toate acestea, din punct de vedere politic, partida era penibilă și a provocat o încălcare gravă în cadrul familiei regale. Schleswig și Holstein erau două teritorii pe care se băteau Prusia și Danemarca. Mai târziu, Prusia și Austria au învins Danemarca iar ducatele au fost pretinse de Austria pentru familia Prințului Christian. Cu toate acestea, ca urmare a războiului austro-prusac, în care Prusia a invadat și ocupat ducatele, ele au devenit prusace iar titlul "Duce de Schleswig-Holstein" a fost revendicat de familia Prințului Christian.[14]Căsătoria a îngrozit-o pe fiica regelui Christian al IX-lea al DanemarceiAlexandra, Prințesă de Wales, care a exclamat: "Ducatele aparțin lui papa."[15]
    Alexandra a găsit un sprijin în Prințul de Wales și în Prințesa Alice, care a acuzat-o deschis pe mama ei că a sacrificat fericirea Elenei pentru comoditatea reginei.[16] Alți opozanți erau și Prințul Alfred și Prințul George, însă regina a fost susținută cu ardoare de Victoria, fiica ei cea mare, care era prietenă cu familia lui Christian de mulți ani.[15]
    În ciuda controverselor politice și a diferenței de vârstă - Prințul Christian avea cu 15 ani mai mult decât Elena - cei doi erau fericiți împreună și acest lucru a determinat-o pe Elena să se mărite.[17] Ca fiu mai mic al unui Duce conducător, absența angajamentelor externe i-au permis Prințului să rămână permanent în Marea Britanie - principala preocupare a reginei.[18]
    Elena și Christian erau veri de gradul trei prin descendența de la Frederick, Prinț de Wales. Relațiile dintre Elena și Alexandra au rămas încordate iar Alexandra nu era pregătită să-l accepte pe Christian (care de asemenea era văr de gradul trei cu Alexandra) ca văr sau frate.[19]
    Logodna a fost anunțată la 5 decembrie 1865. Regina a permis ca ceremonia să aibă loc la Castelul Windsor și a renunțat la rochia neagră de doliu.[20] Christian părea mai în vârstă decât era iar un oaspete a comentat că parcă Elena se căsătorea cu unchiul ei.[21] Cuplul și-a petrecut prima noapte la Casa Osborne înaintea lunii de miere de la ParisInterlaken și Geneva.[22]
    Elena și Christian au fost devotați unul celuilalt și au trăit o viață liniștită în comparație cu surorile Elenei.[23] După căsătorie și-au stabilit reședința la Cumberland Lodge; când stăteau la Londra, locuiau la Palatul Buckingham.[24] Cuplul a avut șase copii: Christian Victor în 1867, Albert în 1869, Elena Victoria în 1870 și Marie Louise în 1872. Ultimii doi fii au murit la vârste fragede; Frederick Harold la opt zile după naștere, în 1876 și un fiu născut mort în 1877. Prințesa Louise, sora Elenei, a comandat sculptorului francez Jules Dalou un memorial pentru cei doi copii ai Elenei 
    Prințesa Elena
    Prințesă de Schleswig-Holstein
    Helena scan.jpg
  • 1848Jan Urban Jarník (n. 25 mai 1848Pottenstein, în BoemiaImperiul Austriac, azi Potštejn,[2] Republica Cehă - d. 12 ianuarie 1923PragaCehoslovacia) a fost un filolog cehromanist și albanolog, membru de onoare al Academiei Române (din 1919). 
    Jan Urban Jarník
    Jan Urban Jarník s-a născut la data de 25 mai 1848, la Pottenstein, azi Potštejn, în Boemia, pe atunci parte a Imperiului Austriac.
    A urmat școala primară în localitatea sa natală și în Vysoké Mýto. La paisprezece ani, a intrat la gimnaziul din Rychnov nad Kněžnou, iar, un an mai târziu, el s-a mutat în Hradec Králové. După absolvire, a fost admis la Universitatea din Viena, unde a studiat limbile cehăgermanăfrancezăenglezăitalianăsanscrită și gramatica comparată a limbilor indo-europene.[3]
    În 1874, în urma unui examen, a primit dreptul de predare și a primit o bursă de un an la Universitatea din Paris. În 1876, a primit titlul de doctor în filosofie, iar doi ani mai târziu, s-a specializat în domeniul filologiei romanice. În paralel, a predat limba franceză la școli reale în Leopoldstadt, de lângă Viena, azi cartier al capitalei Austriei. A făcut două călătorii în județele românești, iar în anul 1876, a petrecut mai multe luni în Blaj; în 1879 a vizitat din nou Transilvania și a vizitat Bucureștiul.[3]
    A fost profesor la Universitatea Carolină din Praga, fondată în 1348. În anul 1882Universitatea Carolină din Praga a devenit cea de-a cincea universitate străină în care se preda limba română. Principalul merit i-a revenit filoromânului Jan Urban Jarník.
    Specialist în romanistică, Jan Urban Jarník s-a ocupat de limba română și mai ales de folclorul românesc. Împreună cu Andrei Bârseanu, a publicat culegerile de folclor Cincizeci de colinde și Doine și strigături din Ardeal.

    În 1919, el a participat la negocierile pentru stabilirea relațiilor diplomatice dintre Cehoslovacia și România.
    Jan Urban Jarník s-a stins din viață la 12 ianuarie 1923, la PragaJan Urban Jarnik 1886 Vilimek.png
    Jan Urban Jarník (1886)
  • 1865Frederic August al III-lea (în germană Friedrich August III.) (n. 25 mai1865Dresda – d. 18 februarie 1932) a fost ultimul rege al Saxoniei (1904–1918) și membru al Casei de Wettin.
    Născut la Dresda, Frederic August a fost fiu al regelui George al Saxoniei(1832–1904) și al soției acestuia, Maria Anna, infantă a Portugaliei (1843–1884).
    A fost fratele mai mare al Prințesei Maria Josepha a Saxoniei. Printre verișorii primari materni s-au inclus printre alții: Carlos I al PortugalieiInfantele Afonso, Duce de PortoPrințul Wilhelm de Hohenzollern-Sigmaringen și Ferdinand I al României.
    Frederic August a servit în armata regală saxonă înainte de a deveni rege și mai târziu a fost înaintat la grad de Generalfeldmarschall. Ca rege a abdicat la 13 noiembrie 1918 după înfrângerea Imperiului German în Primul Război Mondial. A murit la Sibyllenort (în prezent în Silezia Inferioară) și a fost înmormântat la Dresda.
    Frederic August în 1902
    Frederic August a intrat în armata regală saxonă în 1877 ca locotenent secund, în ciuda celor numai 12 ani pe care îi avea. Având în vedere statutul său regal, el a avansat rapid în grad. Inițial a servit în regimentul 100 de grenadieri. A fost promovat prin locotenent în 1883, căpitan în 1887, maior în 1889 și locotenent-colonel în 1891.
    La 20 septembrie 1894, la 29 de ani, prințul a fot promovat la rangul de general maior și a primit comanda brigăzii 1 infanterie. La 22 mai 1898 a fost promovat Generalleutnant și a primit comanda diviziei 1 infanterie. A comandat divizia până la 26 august 1902 când a preluat comanda corpului XII. A fost promovat la rang de general de infanterie o lună mai târziu, la 24 septembrie. A rămas la comanda corpului până în octombrie 1904 când a devenit rege.Frederic Augustus s-a căsătorit cu Arhiducesa Luise de Austria, Prințesă de Toscana la Viena la 21 noiembrie 1891. Cei doi au divorțat în 1903 printr-un decret regal al regelui după ce ea a fugit în timp ce era însărcinată cu ultimul ei copil. Luise a părăsit Dresa după ce socrul ei a amenințat-o că o va închide într-un sanatoriu de boli mentale pe viață. Fratele ei a susținut-o și a ajutat-o să plece din Saxonia. Împăratul Franz-Josef al Austro-Ungariei nu a recunoscut divorțul lor.
    Împreună au avut șapte copii:
    Fiii cei mari, Friedrich August și Friedrich Christian s-au născut în același an, 1893, însă nu au fost gemeni. Friedrich August s-a născut în ianuarie, în timp ce Friedrich Christian s-a născut în decembrie. 
    Frederic August al III-lea
    Rege al Saxoniei
    Friedrich August III. von Sachsen.jpg
  • 1865Pieter Zeeman (n. 25 mai 1865 - d. 9 octombrie 1943Amsterdam) a fost fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1902, împreună cu Hendrik Lorentz, pentru serviciul extraordinar adus științei datorită studiilor lor privind influența magnetismului asupra radiației, cunoscut ca Efectul Zeeman.Pieter Zeeman.jpg
    Pieter Zeeman (1865 - 1943)
  • 1865John Mott, evanghelic american, laureat al Premiului Nobel (d. 1955)
  • 1889:Xavier, Duce de Parma și Piacenza, cunoscut înainte de 1974 ca Prințul Xavier de Bourbon-Parma (Francisco Javier de Borbón Parma y de Braganza25 mai 1889 – 7 mai 1977) a fost Șeful Casei ducale de Bourbon-Parma, pretendent la tronul Parmei și pretendent carlist la tronul Spaniei sub numele de (Francisco) Javier I.Xavier a fost fiul lui Robert I, Duce de Parma și a celei de-a doua soții, Infanta Maria Antónia a Portugaliei. S-a născut la Villa Pianore, în apropiere de Viareggio în Italia. A avut 11 frați și surori, inclusiv pe împărăteasa Zita a Austriei și Prințul Felix de Bourbon-Parma (soțul Marii Ducese Charlotte de Luxemburg). Xavier a fost unchiul Anei de Bourbon-Parma, soția regelui Mihai al României.
    Din prima căsătorie a tatălui, el a mai avut 12 frați și surori vitrege, inclusiv pe Maria-Luiza de Bourbon-Parma (soția viitorului țar Ferdinand I al Bulgariei) și Ducele Elias de Parma.
    Xavier și-a petrecut copilăria la Villa Pianore și la Schwarzau am Steinfelde în Austria. Împreună cu fratele lui mai mare, Prințul Sixtus, a studiat la colegiul iezuit Stella Matutina din Feldkirch, Austria, apoi la Carlsburg în Germania. A mers la universitate în Paris unde a obținut diplomă în agricultură și științe politice.
    În timpul Primului Război Mondial Xavier și Sixtus s-au înrolat în armata belgiană. Mai mulți frați vitregi ai lui au fost ofițeri în armata austriacă. Xavier a primit Crucea franceză de război și Crucea belgiană. I s-a acordat, de asemenea, Crucea Ordinului Leopold al II-lea.
    În 1917, Xavier l-a asistat pe fratele său, Sixtus, în așa numita "Afacere Sixtus", o încercare care a eșuat de a aranja un tratat de pace între Austria și Franța.La 12 noiembrie 1927 la Lignières în Franța, Xavier s-a căsătorit cu Madeleine de Bourbon. Madeleine era membră a familiei de Bourbon-Busset, o ramură a Casei de Bourbon, în general privită ca non-dinastică în Franța.
    Xavier și Madeleine au avut șase copii:
    • Prințesa Maria Francisca,  (90 de ani), căsătorită cu Prințul Eduard de Lobkowicz (1926–2010).
    • Carlos Hugo, Duce de Parma, 8 aprilie 1930 – 18 august 2010(80 de ani), căsătorit cu Prințesa Irene a Țărilor de Jos.
    • Prințesa Maria Teresa,  (85 de ani).
    • Prințesa Cecilia,  (84 de ani).
    • Prințesa de las Nieves,  (82 de ani).
    • Sixtus Henry (78 de ani).
    Căsătoria lui Xavier cu Madeleine a fost recunoscută ca fiind dinastică de pretendentul carlist la tronul Spaniei, Alfonso Carlos, Duce de San Jaime, care era căsătorit cu sora mamei lui Xavier. Totuși, fratele vitreg al lui Xavier, Elias – care era regent pentru fratele său handicapat, Ducele Enrico de Parma – nu a recunoscut căsătoria ca dinastică. Motivul a fost în parte din cauza strămoșilor Madeleinei dar de asemenea a fost influențat de diferențele politice și de familie.
    În 1961, fiul lui Elias, Ducele Robert al II-lea de Parma a recunoscut căsătoria dintre Xavier și Madeleine ca dinastică.Royal Coat of Arms used by the supporters of the Claimants to the Spanish Throne (adopted c.1942) Golden Fleece Variant.svg
    Stema lui Javier I de Borbón-Parma
  • 1899Alexandru S. Sanielevici (n. 25 mai 1899București - d. 21 decembrie1969București) a fost un fizician român de origine evreiască[1], membru corespondent al Academiei Române (1955)[2].
    Este fiul lui Simion Sanielevici (1870-1963) care fusese numit în 1920 profesor la Catedra de Calcul Diferențial și Integral a Universității din Iași.[3]
    Alexandru S. Sanielevici a efectuat cercetări în domeniul radioactivității și al fizicii nucleare. Ca profesor la Universitatea din București, a organizat primul laborator de lucrări practice de radioactivitate în România.
  • 1908Costin Kirițescu, economist român, membru al Academiei Române (d. 2002)
  • 1908: Ludovic Iosif Urban Rudescu (nume la naștere Ludovic Iosif Urban Rodewald, cunoscut de asemenea și ca Ludovic Rodewald-Rudescu, n. 25 mai 1908Cernăuți - d. 17 martie 1992București) a fost un biolog român, de etnie german bucovinean.
    Savantul fusese membru corespondent al Academiei Române din 21 martie 1963,[1] membru al Societății Americane de Limnologie și Oceanografie, al Societății Americane de Microscopie și al Societății Internaționale de Limnologie.
    Ludovic Iosif Urban Rodewald-Rudescu a fost tatăl profesorului universitar doctor Alexander Rodewald,[2] director al Director al Institutului de biologie umană al Universității din HamburgGermania, care este autorul (împreună cu biologul doctor Georgeta Cardoș, de la Institutul de biologie Victor Babeș din București) unui studiu de paleogeneticăcomparată a populațiilor vechi și foarte vechi de pe teritoriul României cu populația actuală a României.
  • 1921Jack Steinberger, fizician american, laureat Nobel
  • 1927: Robert Ludlum (n. 25 mai 1927 New York City – d. 12 martie 2001 NaplesFlorida) a fost un scriitor american specializat în genul thriller. Cele 27 de romane ale sale, care au însumat între 290 și 500 de milioane de cărți publicate [2][3][4], au apărut în 33 de limbi și 40 de țări. Ludlum a folosit în publicarea cărților sale și pseudonimele Jonathan Ryder și Michael Shepherd 
    Robert Ludlum
    Robert Ludlum (1927-2001).jpg
  • 1932: Edward Hardwicke (n. 7 august 1932LondraAnglia – d. 16 mai 2011ChichesterAnglia[3]), uneori scris cu numele Edward Hardwick, a fost un actor englez, cunoscut pentru interpretarea rolului dr. Watson în serialul TV Aventurile lui Sherlock Holmes, realizat de Granada Television în anii '80 ai secolului al XX-lea și în care Jeremy Brett a avut rolul principal.Hardwicke a avut două fiice, Kate and Emma, din prima sa căsătorie cu Anne Iddon (decedată în 2000), care s-a încheiat prin divorț.[6] El a fost căsătorit apoi cu Prim Cotton din 1995 și până la moartea sa.[7] El a avut o fiică vitregă, Claire.[necesită citare]
    Hardwicke a locuit la Chichester.[7] La 16 mai 2011, el a murit de cancer la spitalul din localitate Edward Hardwicke.jpeg
    Edward Hardwicke, 2008
  • 1933:Eugen Simion (n. 25 mai 1933ChiojdeancaPrahova) este critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române[2] și președinte al acestui for cultural român din 1998 până în aprilie 2006. A publicat: 
  • Proza lui Eminescu1964
  • Orientări în literatura contemporană1965
  • Eugen Lovinescu, scepticul mântuit – (Eugen Lovinescu, the Redeemed Skeptic), 1971 (ediția a doua, 1994)
  • Scriitori români de azi, I, 1974 (ediția a doua, 1978)
  • Scriitori români de azi, II, 1977
  • Timpul trăirii, timpul mărturisirii. Jurnal parizian1977, (a doua ediție, 1979, a treia ediție, 1986), a patra ediție, 19991983– ediția în limba maghiară
  • Dimineața poeților1980, (a doua ediție, 1996, a treia ediție, 1998, a patra ediție, 2008[6]
  • Întoarcerea autorului1981; ediția a II-a, 1993); ediția a III-a, 2005
  • Scriitori români de azi, III, 1983
  • Sfidarea retoricii. Jurnal german1985, ediția a II-a, 1999
  • Scriitori români de azi, IV, 1989
  • Moartea lui Mercutio1993
  • Limba maternă și limba poeziei - Cazul Christian W. Schenk, colecția Phoenix 1993
  • Convorbiri cu Petru Dumitriu1994
  • Mircea Eliade, un spirit al amplitudinii1995
  • Fragmente critice, I, Scriitura publică, scriitura taciturnă1997
  • Fragmente critice, II, Demonul teoriei a obosit, Fundația „Scrisul Românesc” & Univers Enciclopedic, 1998
  • Fragmente critice, III, Fundația „Scrisul Românesc” & Univers Enciclopedic, 1999
  • Clasici români, I, Grai și Suflet & Cultura Națională, 2000
  • Fragmente critice, IV, Univers Enciclopedic, 2000
  • Ficțiunea jurnalului intim, vol. I-III, Editura Iri & Univers Enciclopedic, 2001
  • Genurile biograficului, Univers Enciclopedic, 2002; ed. a II-a, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2008
  • Mircea Eliade, nodurile și semnele prozei, ediția a II-a, Univers Enciclopedic, 2005, ediția a III-a, Junimea, 2006
  • Tânărul Eugen Ionescu, Fundația Națională pentru Știință și Artă, 2006;[7] Editura Muzeului Literaturii Române, 2009
  • Ion Creangă. Cruzimile unui moralist jovial, Iași, Princeps Edit, 2011[8]
  • Cioran – o mitologie a nedesăvârșirilor, București, Editura Tracus Arte, 2014 
    Eugen Simion
    Eugen-simion.jpg
  • 1934David Burke (n. 25 mai 1934LiverpoolAnglia) este un actor englez, cunoscut pentru interpretarea rolului dr. Watson în primele două sezoane ale serialului TV Aventurile lui Sherlock Holmes, realizat de Granada Television în anii '80 ai secolului al XX-lea și în care Jeremy Brett a avut rolul principal.El este căsătorit cu actrița Anna Calder-Marshall. Fiul lor, Tom Burke, este și el actor.
  • 1938: Raymond Clevie Carver, Jr. (25 mai 1938 – 2 august 1988) a fost un scriitor american. Născut în Clatskanie, OregonSUA în 1938, Carver a trăit în SacramentoCalifornia și Port Angeles, Washington până la moartea sa, pe 2 august 1988. A avut diferite slujbe mărunte până să devină scriitor.
    A debutat în 1974 cu volumul de povestiri Pune-te în locul meu. În 1976 publică Taci, te rog! (Polirom, 2004), care îi aduce o largă recunoaștere. Au urmat volumele Anotimpuri furioase (1977), Despre ce vorbim când vorbim despre iubire (1981; Polirom, 2005), Fazanul (1982), Catedrala (1983), Dacă vrei (1984), Elefant și alte povestiri (1988), De acolo de unde sun (1988). În 1993 îi apare volumul de povestiri postum Short Cuts. Cărțile sale au fost traduse în peste douăzeci de limbi. A încetat din viață în 1988, în urma unui cancer pulmonar.
    În 1979, Carver a devenit un Guggenheim Fellow și a primit burse de la „National Endowment for the Arts”. Considerat de mulți un fel de Cehov american, asociat cu minimalismul, Carver a scris despre banalitatea cotidianului american și disperarea sa. Colecțiile sale de povestiri și poezii depășesc cu mult o scurtă descriere. Simple și cristaline, scrierile lui Carver ne traduc natura umană în toate esențele ei.
    Raymond Carver
  • 1939: Sir Ian McKellen Murray (născut la 25 mai 1939) este un actor englez. El a primit un premiu Tony, doua nominalizări la premiul Academiei Americane de Film, și cinci nominalizări la Premiul Emmy. Este cunoscut pentru mai multe roluri, cum ar fi Gandalf din Stăpânul Inelelor și Hobbitul, Sir Leigh Teabing în Codul lui Da Vinci, Magneto din filmele X-MenX2: X-Men UnitedX2: X-Men UnitedX-Men: Ultima înfruntare și X-Men: Viitorul este trecutSherlock Holmes în Mr. Holmes, Cogsworth în Frumoasa și bestiaetc.
    În 1988, McKellen a anunțat public că este homosexual. Devine membru fondator al organizației Stonewall, unul dintre cele mai influente grupuri care militează pentru drepturile LGBT din Marea Britanie. McKellen a fost numit cavaler în 1991, pentru serviciile aduse artelor spectacolului. Ian McKellen.jpg
    McKellen la premierea filmului Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui in Wellington, New Zealand, 1 Decembrie 2003
  • 1941Vladimir Voronin (n. 25 mai 1941) este un politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2009 și fost președinte al Republicii Moldova, timp de 8 ani (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009).VoroninVladimir2008.jpg
    Voronin în 2008.
  • 1944: Frank Oz (născut ca Frank Richard Oznowicz;[1] la 25 mai 1944HerefordHerefordshireAnglia) este un regizor american de origine engleză, păpușaractor și producător de film.
    Și-a început cariera ca păpușar, interpretând personaje Muppet ca Miss Piggy și Fozzie Bear în The Muppet Show și personaje Cookie MonsterBert și Grover în Sesame Street.[2] El este, de asemenea cunoscut ca fiind păpușarul și vocea lui Yoda din seria de filme Războiul stelelor.
    A regizat filme ca Little Shop of Horrors (1986), Cristalul întunecat (1982), Dirty Rotten Scoundrels (1988), What About Bob? (1991), In & Out (1997), Bowfinger (1999) și Death at a Funeral (2007).Frank Oz 2012.jpg
    Oz la a 38-a ediție a premiilor Saturn, 2012
  • 1947: Flavio Bucci (n. ,[1] TorinoItalia) este un actor italian de teatru și film.[2] A jucat în filme de cinema și în producții de televiziune începând din 1971. Este cunoscut pentru interpretarea tâlharului Blackie în filmul L'ultimo treno della notte (1975) al lui Aldo Lado,[2] al pianistului orb Daniel în filmul Suspiria (1977) al lui Dario Argento[2] și al preotului militant antimafia Don Manfredi Santamaria în prima parte a serialului TV Caracatița (1984), regizată de Damiano Damiani.S-a născut într-o familie originară din zonele Molise (Casacalenda din provincia Campobasso) și Puglia (Orta Nova din provincia Foggia) și a urmat cursurile Școlii de actorie de la Teatro Stabile din Torino, după care a fost ales de regizorul Elio Petri ca protagonist în filmul La proprietà non è più un furto (1973).
    În 1977 a devenit cunoscut marelui public în miniseria de televiziune RAI Ligabue, regizată de Salvatore Nocita, cu care va lucra apoi în Promessi sposi (1989). Mai este cunoscut pentru rolurile din miniseria TV Caracatița (1984), regizată de Damiano Damiani, și filmul de televiziune L'avvocato Guerrieri - Ad occhi chiusi (2008), regizat de Alberto Sironi.
    După ce a lucrat cu Giuliano Montaldo în filmele L'Agnese va a morire (1976) și Il giorno prima (1987) și în filmul de televiziune Circuito chiuso (1978), a devenit celebru în cinematografie prin rolurile din filmele Il marchese del Grillo (1981) al lui Mario MonicelliTex e il signore degli abissi (1985), Secondo Ponzio Pilato (1987), Teste rasate (1993), Il silenzio dell'allodola (2005) și Il divo (2008) al lui Paolo Sorrentino.
    S-a căsătorit cu Micaela Pignatelli, cu care are doi fii, Alessandro și Lorenzo. Mai are un al treilea fiu, Ruben, dintr-o relație cu producătoarea olandeză Loes Kamsteeg.
    Flavio Bucci
    Flavio Bucci 1973.jpg
  • 1948: Klaus Meine (n. 25 mai 1948) este un cântăreț german, cunoscut mai ales ca vocalist principal al formației heavy metal Scorpions. Înafară de chitaristul Rudolf Schenker, el este unicul membru al formației care apare pe fiecare album, în pofida faptului că s-a alăturat grupului abia în 1970 KlausMeine.jpg
    Meine performing in 2006
  • 1950Dan Radu Rușanu (n. 25 mai 1950București) este un politician român, membru al Partidul Național Liberal. Dan Radu Rușanu a fost președinte al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).
  • 1952: Petăr Stefanov Stoianov (în bulgară Петър Стефанов Стоянов, n. 25 mai 1952Plovdiv) a fost Președintele Bulgariei, ales prin vot direct de către popor la 22 ianuarie 1997, până pe 22 ianuarie 2002.
    Petăr Stoianov
    Petar stoyanov.jpg
  • 1952: Mitică (Dumitru) Lupu[1] (n. 25 mai 1952GiurgiuRomânia - d. 22 iulie2017[2]) a fost un compozitor de muzică ușoară din România. Dumitru Lupu s-a născut la 25 mai 1952 în Giurgiu, având ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto.
    A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România(UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România(UARF). Este prof. univ. dr. la Universitatea „Ovidius” din Constanța, din anul 2014. A fost dirijor al orchestrei Teatrului Al. Davila din Pitești între anii 1982-1990, și al Teatrului Fantasio din Constanța între anii 1990-2004. Este inițiatorul festivalului "Mamaia copiilor".
    A fost căsătorit cu interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu și are o fiică, Dumitrana-Teodora.
    A murit la vârsta de 65 de ani din cauza unui stop cardiac.Discografie:
  • Ileana Șipoteanu (CÂNTECE CREȘTINE, CE MULT TE-AM IUBIT, S-O LUĂM DE LA-NCEPUT, IUBIRE TRĂDATĂ, REFRENE DE IUBIRE)
  • Dumitru Lupu (VOCILE LOR)
  • Alexandru Jula (IUBIRE TÂRZIE, CÂNTAȚI CU BUNICU’)
  • Dumitrana-Teodora Lupu (DUMITRANA, CE MULT ÎMI PLACE…MUZICA!, CORNULEȚ CU LAPTE)
  • THE BEST ROMANIAN MUSIC COLLECTION (2006)
  • „80 DE ANI DE MUZICĂ ÎN 80 DE ANI DE RADIO” (2008)
  • ANOTIMPUL ȘLAGĂRELOR (Electrecord 2007 - volumul 1)
  • ANOTIMPUL ȘLAGĂRELOR (Electrecord 2008 - volumul 2)
  • CÂNTECE DE AUR(Roton 2008 - volumul 2)
  • CÂNTECE DE AUR(Roton 2009 - volumul 3)
  • THE BEST OF DUMITRU LUPU (Ovomusic 2009 - Revista „Felicia”)
  • TOATE FLORILE DIN LUME (Electrecord 2009 - Jurnalul Național)
  • Participări pe albumele interpreților: Viorela Filip, Gabriel DorobanțuAlexandru JulaPaul Surugiu (Fuego), Ovidiu Komornyk.
  • Albume copii (CD, casetă audio) etc.
  • Șlagăre

  • 1953: Daniel Alberto Passarella (n. 25 mai 1953 în Chacabucoprovincia Buenos Aires) este un fost jucător argentinian de fotbal. A antrenat echipele naționale ale Argentinei și Uruguayului și a fost căpitanul echipei care a câștigat Cupa Mondială în 1978.
  • 1956: Jenică Gioacăș (n. 25 mai 1956) este un fost senator român în legislatura 1990-1992 ales în județul Bacău pe listele partidului FSN. În cadrul activității sale parlamentare, Jenică Gioacăș a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Statul Israel, Regatul Spaniei, Republica Polonă, Republica Franceză-Senat și Canada.
  • 1961: Adenor Leonardo Bacchi (Caxias do Sul, 25 mai 1961), mai bine cunoscut sub numele de Tite, este un antrenor și fost fotbalist brazilian. Începând cu luna iunie a anului 2016 antrenează Echipa națională de fotbal a Braziliei.
    Tite
    20180610 FIFA Friendly Match Austria vs. Brazil Tite 850 0231.jpg
  • 1963Ludovic Orban (n. 25 mai 1963Brașov) este un om politic și inginer român, președinte al Partidului Național Liberal, care a îndeplinit funcția de ministru al transporturilor în Guvernul Tăriceanu
    Ludovic Orban
    Ludovic Orban.jpg
  • 1966: Eusebiu-Manea Pistru-Popa (n. ) este un deputat român, ales în 2012 din partea Partidului Democrat Liberal.
    În timpului mandatului, în 2015, partidul său a fuzionat cu Partidul Național Liberal. În 2017, a trecut la ALDE.
  • 1968Alexander Liebreich, dirijor german
  • 1969: Dora Ortelecan-Dumitrescu (n. 25 mai 1969, Jibou)[1][2] este o actriță de teatru, mânuitor de păpuși și voice-over română.Dora Dumitrescu a absolvit in 1997 UNATC „Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete”.[3] Este actriță la teatrul "Țăndărică".
    Dora Dumitrescu este căsătorită cu actorul Mihai Dumitrescu. Filmografie: 
  • Garcea si oltenii (2002)[5]
  • La bloc
  • The Secret Kingdom (1998)[6] Teatrul "Țăndărică"
    • Capra cu trei iezi - de Ion Creanga
    • Punguța cu doi bani - Ion Creanga, regia - Decebal Marin
    • Fata babei și fata moșneagului - Ion Creanga, regia - Daniel Stanciu
    • Jack și vrejul de fasole - de Joseph Jacobs, regia - Daniel Stanciu
    • Tom Degețel - regia Daniel Stanciu[8]
    • Frumoasa și bestia - regia Daniel Stanciu
  • 1970: Octavia Lenora Spencer[2] (n. 25 mai 1970)[3][4] este o actriță și scriitoare americană, cunoscută pentru rolul menanjerei Minny Jackson din Culoarea sentimentelor, pentru care a primit Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundarBAFTAPremiu SAG și Oscar. A mai jucat în filme precum Get on UpBlack or WhiteSmashedSnowpiercerThe Divergent Series: Insurgent și Fruitvale Station.
    Octavia Spencer
    Octavia Spencer.jpg
  • 1971: Kristina Edmundovna Orbakaite (n. 25 mai 1971MoscovaURSS) este o actriță și interpretă de muzică ușoară rusă, artistă emerită a Rusiei (2013). Este fiica Allei Pugaciova - primadona estradei ruse.
    Kristina Orbakaite a jucat în aproximativ treizeci de lucrări de televiziune, filme și musicaluri. Repertoriul interpretei are mai mult de 150 de melodii.Kristina Orbakaite.jpg
    Kristina Orbakaite
  • 1974: Bettina Campell (născută Elizabeth Jongkind la 25 mai 1974) este o actriță porno din Țările de Jos.
    Bettina Campell
    Bettina Campbell (Private) CES 1999 in Las Vegas.jpg
  • 1976Cillian Murphy (n. 25 mai 1976, Douglas, Cork) este un actor irlandez de film și teatru 
    Cillian Murphy în 2010
  • 1976: Tanczos Barna (n. ) este un senator român, ales în 2012.
  • 1977: Florentin Dumitru (n. 23 mai 1977Bolintin-ValeGiurgiu), este un fotbalistromân retras din activitate. A debutat în Liga I la 31 iulie 1996, la Sportul Studențesc. Între anii 2000 și 2005 a fost jucător la Steaua București, iar în sezonul 2006-2007 a jucat la FC Național.
  • 1979: Carlos Manuel Bocanegra (n. 25 mai 1979) este un fotbalist american care joacă la clubul din prima ligă franceză Ligue 1 Saint-Étienne și este căpitanulStatelor Unite. Poate juca ca fundaș central și fundaș stânga
  • 1979: Jonathan Peter „Jonny” Wilkinson (n. 25 mai 1979Frimley) este un fost rugbist profesionist britanic, care a jucat pentru echipa națională a Angliei și cluburile Newcastle Falcons și RC Toulonnais. Este considerat drept unul dintre cei mai mari jucători de rugby în XV din lume
  • 1980:Eugen Baciu (n. 25 mai 1980VasluiRomânia) este un fotbalist român retras din activitate.
  • 1982Victor Crivoi, jucător român de tenis
  • 1983: Marcos Antonio (n. 25 mai 1983) este un fotbalist brazilian care a activat la clubul Rapid București pe postul de fundaș central. În prezent el este componentul lotului celor de la FC Nurnberg, jucând doar în meciuri amicale, având o prestație bună însă gafând decisiv în meciuri oficiale.
  • 1984: Wendel Gomes (n. 25 mai 1984São PauloBrazilia) este un fotbalistbrazilian care evoluează la echipa Mirassol pe postul de mijlocaș defensiv.
  • 1984: Emma (n. Emmanuela Marrone pe 25 mai 1984 în Florența) este o cântăreață italiană de muzică pop-rock/soul care a obținut notorietate în anul 2010, odată cu câștigarea emisiunii-concurs Amici di Maria De Filippi.Emma Marrone - Giffoni.jpg
    Emma în concert (Salerno, 2010)
  • 1984: Reinaldo José Zacarias da Silva (sau Reinaldo, n. 25 mai 1984São Paulo) este un fotbalist brazilian care evoluează pe postul de mijlocaș central. În sezonul 2010-2011 a fost legitimat la echipa din Liga IUniversitatea Cluj.
  • 1985: Demba Ba (n. ,[3] SèvresFranța) este un fotbalist profesionist care evoluează la clubul Shanghai Shenghua în Prima Ligă Chineză, și la echipa națională de fotbal a Senegalului
  • 1985: José Luis Gayà Pena (Pedreguer, AlicanteSpania25 mai din 1995) este un fotbalist spaniol care joacă ca fundaș stângă la Valencia CF din La Liga din Spania.
  • 1986: Glad-Aurel Varga (n. 25 mai 1986) este un deputat român, ales în 2016.
  • 1986Geraint Thomas, ciclist galez
  • 1987: Sanja Damnjanović (n. 25 mai 1987, Belgrad)[2] este o handbalistă din Serbiacare joacă pentru clubul danez Viborg HK și pentru echipa națională de handbal feminin a Serbiei.
  • 1987: Eduard Tismănaru (n. 25 mai 1987, Onești) este un fost fundaș român.
  • 1989: Aliona Moon, pe numele adevărat Aliona Munteanu[1] (n. 25 mai 1989ChișinăuRepublica Moldova) este o cântăreață moldoveancă. Ea a reprezentat Republica Moldova la Concursul Muzical Eurovision 2013[2](care a avut loc la Malmö în Suedia) cu piesa O mie și a obținut locul 11, cu 71 de puncte. 
    Aliona Moon
    Aliona Moon, ESC2013 press conference 08.jpg
  • 1990:  Majda Mehmedović (n. 25 mai 1990, în BarRSFI)[3] este o handbalistămuntenegreană medaliată cu argint la Jocurile Olimpice din 2012.[4] Tot în 2012, Mehmedović a câștigat cu echipa țării sale medalia de aur la Campionatul European din Serbia.
  • 1993: Bobby Lockwood (n. 25 mai 1993) este un actor britanic, cunoscut pentru rolul lui Rhydian Morris în Wolfblood, Mick Campbell în House of Anubis și pentru co-prezentarea emisiunii BBC Friday Download. În acest moment, Bobby Lockwood participă la Tumble, o emisiune de pe BBC One.Bobby Lockwood s-a născut în Basildon, Essex. Bobby a terminat colegiul SEEVIC. Acesta are o soră pe nume Abbie, și un frate pe nume James.Cariera lui Bobby Lockwood începe de mic copil după ce acesta s-a înscris la școala Singer Stage în Essex. Acesta a fost vocea lui Patch în „101 Dalmațieni II: Aventura lui Patch în Londra”, în anul 2003. De asemenea, acesta a jucat în „The Bill” cu rolul lui Taylor Little - acesta a fost un personaj minor, apărând în doar trei episoade, în 2006. Între anii 2011 și 2012, acesta a avut rolul lui Mick Campbell în House of Anubis (serie internațională) pentru două sezoane; însă acesta a părăsit ulterior producția pentru rolul lui Rhydian Morris în Wolfblood. Pe 24 noiembrie 2013, Bobby Lockwood a câștigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun personaj pentru copii.
    Bobby Lockwood
    Bobby lockwood 2007.JPG
VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...