duminică, 7 iunie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MARȚI 9 IUNIE 2020

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE(A. Evenimente, Nașteri); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI


ISTORIE PE ZILE 9 Iunie

A. 
Evenimente
·         411 iIChr.: In Atena antica, guvernarea democratica e rasturnata fiind inlocuita cu un regim oligarhic.  Lovitura de stat ateniana a fost rezultatul unei revolte care a avut loc în timpul Războiului peloponesiac dintre Atena și Sparta. A fost răsturnat guvernul democratic al Atenei  și l-a înlocuit cu  Consiliul celor  patru sute, o instituție  oligarhica formata din cetateni atenieni de vaza.
·         53: Împăratul roman  Nero se casatoreste cu  sora sa vitrega  Claudia Octavia, nepoata a împăratului Tiberius, verisoara  primara pe linie  paterna  a  împăratului Caligula, fiica împăratului Claudius. Pe 9 iunie anul  62,  Nero da ordin  ca prima sa sotie, Claudia Octavia sa fie executata. A  fost legata  şi  i-au fost deschise  venele, într-un ritual  roman tradiţional  de sinucidere, dupa care i-a fost taiat capul. Potrivit lui Suetonius, ani mai târziu, Nero ar fi avut coşmaruri legate  de  mama lui şi  de Octavia.
·         721: Are loc Bătălia de la Toulouse, in care o armata creștina condusă de Ducele Odo de Aquitania invinge o armată musulmana comandata de Al–Samh ibn Malik al-Khawlani, care asedia orașul Toulouse. Aceasta victorie a stopat inaintarea maurilor în Aquitania.
·         922 - Republica Franceză alege pe Robert I, rege al Franţei.
·         1456 -  Printr-un act emis de sultanul Mahomed al II-lea, erau stipulate privilegii pentru negustorii din Cetatea Alba si din intreaga Moldova, precum si incetarea incursiunilor turcesti asupra tarii in schimbul achitarii haraciului ; documentul este probabil primul tratat moldo-turc.
·         1531 - Papa Clement al VII-lea si Francisc I semneaza Tratatul secret împotriva lui Karel al V-lea.
·         1534:  Jacques Cartier este primul european  care  descopera  fluviul  Saint Lawrence  din America de Nord.  Jacques Cartier (31 decembrie 491- 1 septembrie 1557) a fost un explorator francez de origine bretona, care a explorat ceea ce este acum Canada. El a fost primul european care a intocmit  harta Golfului Saint Lawrence și arâului Saint Lawrence, pe care a numit-o „Țara Canadas„, după numele dat de indienii iroqezi.
·         1537: Intr-o  enciclica Papa Paul al III- lea  declara  ca  indienii  sunt  fiinţe umane si cere interzicerea  sclaviei. In 1537, Paul al III-lea a condamnat oficial  sclavia  in Bula  papală  „Deus Sublimis”. Aceasta denunțare nu a avut nici un efect asupra suveranilor din Apus, din cauza imperativelor economice și pierderea influenței politice  a papalității, cauzate printre altele si de secesiunea bisericii anglicane. Interdicția a fost respectată de către Spania un   timp, dar nu si de Portugalia. 
·         1598: Tratatul dintre împăratul Rudolf al II-lea și Mihai Viteazul, încheiat la Mănăstirea Dealu. Domnul Țării Românești recunoaște suzeranitatea împăratului, iar Rudolf al II-lea se obligă să-i asigure subsidii pentru întreținerea armatei și recunoaște caracterul ereditar al domniei. Rudolf al II-lea, din dinastia de Habsburg (n. 18 iulie 1552, Viena – d. 20 ianuarie 1612, Praga), a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman (1576-1612), totodată rege al Boemiei și rege al Ungariei, principe al Transilvaniei (între 1599-1604) etc. Mihai Viteazul (n. 1558, Târgul de Floci – d. 9 august 1601, Turda) a fost domnul Țării Românești între 1593-1601. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Înainte de a ajunge pe tron, ca boier, a deținut dregătoriile de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.


·         1798:  In timpul  rascoalei  antibritanice din Irlanda ,rebelii irlandezi sunt invinsi in batalia de la Arklow, iar miscarea de independenta inspirata de revolutiile americana si franceza este  inabusita cu cruzime de englezi.
·         1815 - Semnarea actului final al Congresului de la Viena; Franţa este redusă la graniţele din 1792; Austria obţine Galiţia, Tirolul, Triestul, Dalmaţia, Stiria, Lombardia şi Veneţia; Olanda primeşte Belgia.
·         1848 - Atentat la viata domnului Tarii Romanesti, Gheorghe Bibescu. Arestarile care au urmat au intarziat cu cateva zile izbucnirea revolutiei de la Bucuresti (9/21).

·         1848: Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia. Adunarea de la Islaz. Ion Heliade Rădulescu citește Proclamația de la Islaz, programul revoluției din Țara RomâneascăRevoluţia Română de la 1848 a fost parte a revoluţiei europene din acelaşi an şi expresie a procesului de afirmare a naţiunii române şi a conştiinţei naţionale. În ţările Române s-au produs trei revoluţii în anul 1848: revoluţia din Moldova - care a fost înăbuşită de la început, cea din Muntenia, iar a treia în Transilvania. În Muntenia, revoluţia s-a bucurat, de la început, de mai mult succes decît în Moldova; una din cauze a fost mai buna organizare a ei, o alta, concursul unei părţi din administraţie şi armată. În timpul domniei lui Gheorghe Bibescu se formase, în 1843, o societate politică secretă, intitulată Dreptate-Frăţie. Din ea făceau parte tinerii patrioţi şi progresişti, dintre care mulţi studiaseră în străinătate, mai ales la Paris. În capitala Franţei izbucnise revoluţia la începutul anului 1848; conducătorii ei fagaduiseră sprijin tinerilor munteni, în cazul cînd se vor ridica împotriva asupritorilor. Mişcarea a izbucnit în Muntenia, în ziua de 9 iunie 1848, stil vechi (21 iunie 1848, stil nou) la Islaz, în judeţul Romanaţi, ale cărui autorităţi, militare şi civile, erau de partea revoluţionarilor. S-a citit Proclamaţia de la Islaz, formată din 22 de articole în care se prevedea:   
    - independenţa administrativă şi legislativă,
    - separaţia puterilor,
    - egalitatea drepturilor politice,
    - alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani,
    - reducerea listei civile a domnitorului,
    - emanciparea clăcaşilor,
    - emanciparea israeliţilor şi drepturi politice pentru compatrioţii de altă credinţă,
    - dezrobirea ţiganilor,
    - instrucţiune egală,
    - înfiinţarea unor aşezăminte penitenciare,
    - crearea gărzii naţionale.
 La 11 iunie 1848, stil vechi (23 iunie 1848, stil nou) ştiind că a pierdut sprijinul armatei, Bibescu semnează, la Bucureşti proclamaţia de la Islaz care va deveni noua constituţie. A doua zi, ruşii au protestat prin consulul lor şi au ameninţat că vor invada ţara. În aceste condiţii, Gheorghe Bibescu abdică. Scurta perioadă de trei luni cît a durat revoluţia în Muntenia a avut totuşi urmări însemnate. Ea a produs o mişcare a maselor, o zguduire a societăţii, în special a clasei posedate, a facilitat pătrunderea ideilor de reformă socială, care-şi vor găsi mai tîrziu expresia în dispoziţiile din 1858 ale Convenţiei de la Paris şi în legile din 1863-1864 ale lui Cuza şi Kogălniceanu: securizarea averilor mănăstireşti, împroprietărirea ţăranilor şi legea învăţământului. Pe de altă parte, prin influienţa exercitată, în mai mare măsură asupra revoluţionarilor din Moldova, care formulează, utilizând proclamaţia în 22 de puncte, programul din august, şi în mai mică măsură asupra revoluţionarilor din Transilvania, ea contribuie la întărirea şi adîncirea ideii deunitate naţională. În sfîrşit, prin propaganda în Apus a fruntaşilor exilaţi, ea determină un puternic curent de opinie publică şi guvernamentală în favoarea Principatelor, curent care-şi va dovedi eficacitatea cu prilejul încheierii Tratatului şi apoi a Convenţiei de la Paris (1856, respectiv 1858). Nu este, prin urmare, exagerat a afirma că revoluţia munteana de la 1848 stă la baza României moderne.

·         1856: Vasile Alecsandri publica, in gazeta ”Steaua Dunarii”, “Hora Unirii” inspirata de vechea ”Hora a Ardealului” (1848), careia i-a refacut si largit valorea simbolica. Poezia, pusa pe o melodie de circulatie in epoca, a devenit in scurt timp imnul de lupta pentru Unirea Principatelor, imnul unitatii nationale romanesti.

·         1891 - S-a desfasurat primul turneu teatral international romanesc, la Viena, cu spectacolele: “Hamlet” (actorii: Grigore Manolescu in rolul titular, Aristizza Romanescu si Iancu Petrescu) si “Romeo si Julieta”
·         1902: Joe Horn şi Frank Hardart  deschid  primul restaurant  ”Automat” in  Philadelphia, S.U.A., cu meniuuri  standardizate. A  fost primul  lant de fast-food.
·         1919 -  Au fost stabilite relaţii diplomatice la nivel de legaţie între România şi Polonia. 1923 - România a semnat un Protocol de adeziune la Convenţia şi Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes naţional, semnate la Barcelona, la data de 20 aprilie 1920, cu rezerva ca principiile Convenţiei să nu contravină statutul internaţional al Dunării, elaborat pe baza art. 349 al Tratatului de la Versailles din 28 iunie 1919.
·         1930: Gruparea din Partidul Liberal, condusa de Gheorghe Bratianu, favorabila restaurarii carliste, este exclusa din Partidul National Liberal. Gheorghe Bratianu va forma un partid separat: P.N.L. – Gheorghe Bratianu.

·         1934:  Personajul de desene animate, Donald, creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă"
·         1934: Se reiau relatiile diplomatice oficiale dintre Romania si U.R.S.S, intrerupte de catre Rusia la 31.12.1917. Problema Basarabiei crease o ruptura in relatiile romano-sovietice cand, ca represalii pentru traversarea raului Prut de catre trupele romane si din ordinul lui Lenin, ambasadorul (ministrul plenipotentiar) al Romaniei la Petrograd, Constantin Diamandy, a fost arestat, iar ulterior expulzat din Rusia. Din acel moment si pana in 1934, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au ramas rupte. Nistrul a devenit frontiera inchisa, iar tranzitul intre cele doua tari blocat. Nu existau legaturi feroviare, postale, telegrafice si telefonice. Ultimul pod peste Nistru, cel de la Tighina-Tiraspol, a fost distrus in 1919.
·         1942: Se infiinteaza „Centrul de instructie Sarata”, unde erau trimisi legionarii care se ofereau voluntari pentru front. Maresalul Antonescu daduse ordine exprese ca acestia sa fie trimisi in prima linie a  frontului.

·         1946: Regele Bhumibol Adulyadej (n.5 decembrie 1927), se urca pe tronul Thailandei. Este cunoscut sub numele de Rama al IX -lea. Este monarhul cu domnia cea mai lungă din istoria Thailandei si cea mai lunga domnie din lume.
·         1949 - Şi-a început activitatea "Societatea de ştiinte istorice şi filologice din România".
·         1959: Este lansat la apă „George Washington", primul submarin american dotat cu rachete balistice
·         1967: In timpul razboiului de sase zile arabo-israelian, Israelul cucereste de la sirieni Inaltimile Golan.
·         1990: Prima intrunire a Parlamentului Romaniei rezultat in urma alegerilor de la 20 mai 1990 (primele alegeri libere si democratice in Romania de dupa al II-lea razboi mondial) in care electoratul s-a pronuntat asupra presedintelui tarii prin vot direct, si a celor doua Camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul, prin vot proportional.
·         1997 - În această zi a fost prezentată oficial Saab 9-5, nava amiral la acea vreme a constructorului suedez. Prima generaţie a avut o carieră foarte îndelungată fiind pe piaţă timp de 12 ani, cu mai multe înnoiri de-a lungul timpului. Acest model a fost conceput pe platforma GM2900, fiind înrudit tehnic cu Opel Vectra şi înlocuia fostul Saab 9000. Nu degeaba fanii Saab pomenesc mereu de originile aeronautice ale mărcii din Trollhattan, versiunea sedan având un coeficient aerodinamic de 0,29, unul dintre cele mai bune la vremea sa în această clasă. În materie de motorizări. Două versiuni au fost lansate, una sedan şi una station wagon, la o diferenţă de un an una de alta. În materie de producţie modelul în două volume a fost produs în 252.236 unităţi, iar cel break în 231.357 unităţi, în total pe porţile fabricii suedeze ieşind 483.593 unităţi, doar cu puţin sub volumul predecesorului 9000, comercializat în peste 503.000 unităţi. Ultimul Saab 9-5 din prima generaţie a ieşit pe piaţă în luna Iulie 2009, iar noua generaţie a fost prezentată în Septembrie la Salonul de la Frankfrut.
·         1997: Regele Mihai şi-a reluat turneul european consacrat sprijinirii integrării României în NATO, din primul val, printr-o vizită de cinci zile în Spania.
·         1998: Inaugurarea, la Bucuresti  a “Monumentului Km 0″, reconstituit si restaurat pe vechiul amplasament din fata bisericii Sfantul Gheorghe Nou.
·         1999: Iugoslavia si N.A.T.O semneaza un tratat de pace, care pune capat conflictului armat din Kosovo.
·         2005Muzeul Memorial de la Sighet inaugurează o nouă sală ce va face cunoscută vizitatorilor „poezia din închisori" compusă de detinuții politici ai sistemului comunist. Închisoarea Sighet a fost o închisoare din orașul Sighetu Marmației, județul Maramureș, una dintre cele mai notorii închisori politice din România. Imediat după instaurarea regimului comunist în România au fost încarcerate la Sighet elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autoritățile comuniste. Închisoarea a fost dezafectată și transformată în muzeu. În prezent ea adăpostește muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, fiind declarată monument istoric.

·         2007: Ciclisti goi-pusca demonstreaza in MONTREAL, CANADA, impotriva abuzului automobilistic. În Montreal, un eveniment neobişnuit a avut loc pe Platoul Mont-Royal. Patruzeci de ciclişti goi au marsaluit pentru a protesta faţă de abuzul de vehicule. Comentariile auzite in randul spectatorilor aflati la faţa locului au aratat ca “demonstrantii” nu s-au bucurat de susţinerea celor prezenti. Demonstraţia a fost autorizata de către un procuror, care a simţit că in acest caz nuditatea nu a avut conotatii sexuale.
2017: Aflat într-o vizită oficială de șase zile în Statele Unite, președintele Klaus Johannis s-a întâlnit cu președintele Donald Trump la Casa Albă. La finalul discuțiilor care au durat 45 de minute, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună.


Nașteri

·         1640: S-a nascut Leopold I, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, bunicul împărătesei Maria Terezia; (d. 1705).
·         1661: Feodor al III-lea Alexeevici al Rusiei (rusă Фёдор III Алексеевич9 iunie1661 – 7 mai 1682) a fost Țar al Rusiei în perioada 1676 - 1682.
Feodor s-a născut la Moscova și a fost fiul cel mare al Țarului Alexei I al Rusiei și a primei sale soții, Maria Miloslavskaia. În 1676, la vârsta de 15 ani, i-a succedat tatălui său la tron. A fost înzestrat cu un intelect fin și cu o nobilă dispoziție; a primit o educație excelentă de la Simeon Polotski, cel mai învățat călugăr slavon.
A fost credincios și avea aspirații literare; a contribuit la traducerea a doi psalmi dintr-o psaltire publicată în 1679. La început a fost dominat de facțiunea condusă de familia Miloslavski din partea mamei lui. Ei l-au convins să-l exileze pe Matveev, cel mai activ boier al facțiunii Narîșkin, familia celei de-a doua soții a tatălui său.
Cea mai ambițioasă inițiativă cu caracter politic din timpul domniei sale a fost recensământul pământurilor început în 1680.
În 1680 Feodor s-a căsătorit cu Agafia Grușevskaia, fiica unui nobil polonez ortodox. Manierele și îmbrăcămintea poloneză au ajuns să predomine la curte. Agafia a dat naștere unui fiu, Ilia, în iulie 1681, însă atât ea cât și copilul au murit după câteva zile. Țarul a fost îndemnat de consilieri să se recăsătorească cât mai repede din motive dinastice. S-a recăsătorit în februarie 1682 cu Marfa Apraxina.
Înainte de Paștele din 1682, Feodor s-a îmbolnăvit grav și a murit fără să desemneze nici un moștenitor.
Feodor al III-lea
Tsar Fydor III -cropped.JPG
·         1672:  Petru I (Petru cel Mare) (rusă Пётр I Алексеевич sau Piotr I Alekseievici; n. 9 iunie [S.V. 30 mai1672 – d. 8 februarie [S.V. 28 ianuarie1725) a condus Rusia din 7 mai (27 aprilie1682 până la moartea sa.

Petru în tinerețe.
Se naște la 30 mai 1672 –anul 7180 după calendarul folosit pe atunci în Rusia la Moscova și este fiul țarului Alexei Mihailovici și a celei de-a doua soții, Natalia Kirilovna Narîșkina. În 1676, tatăl său moare, lăsându-l urmaș la tron pe fiul său, Fiodor, care abia împlinise 15 ani. La 27 aprilie 1682, țarul Fiodor al III-leamoare fără să-și aleagă urmașul -Ivan, fratele său de 16 ani cu mintea tulbure sau Petru, fratele vitreg, iute ca argintul viu, aprig, isteț dar în vârstă de numai 10 ani? Mulțimea rostește numele lui Petru, care primește numele de Petru I. Însa țarevna Sofia, sora bună al lui Ivan și sora vitregă al lui Petru urzește planuri de răzbunare. Profită de faptul că trupele de streliți se răscoală și după multă violență, jafuri, omoruri obține ca din 29 mai să fie doi țari : Ivan și Petru, iar ea, țarevna Sofia este numită regentă, din cauza sănătății șubrede a lui Ivan. Boierii Dumei se supun. La 25 iunie 1682, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, are loc în prezența patriarhului, a opt mitrolpoliți, patru arhiepiscopi, doi episcopi și opt arhimandriți, ciudata încoronare a celor doi țari ai Rusiei, dintre care unul bolnav și fără minte, iar celălalt un copil îngrozit.
Petru, de la primii pași a cunoscut oroarea, violența, minciuna. Doar mama sa, care îl înconjoară cu multă dragoste are chip curat și nevinovat dar trăiește ca într-un vis iar el simte o nevoie mistuitoare de a se mișca, de a porunci. Ca și sora lui vitregă, Sofia, de care se teme și pe care o urăște. Regenta ia o hotărâre de neclintit : fratele său, Ivan va rămâne alături de ea la palat, în vreme ce Petru și mama lui vor fi trimiși în satul Preobrajenskoe, în apropiere de Moscova. De învățat, învață la nimereală. Dobândește un talmeș-balmeș de cunoștințe rudimentare de aritmetică, geometrie, artilerie și fortificații, însă setea lui de cunoaștere este neostoită; deprinde știința navigației, se joacă în fiecare zi de-a războiul împreună cu banda gălăgioasă și veselă a tovarășilor săi de joacă, fii de boieri. La 27 ianuarie 1689 în vârstă de 17 ani se căsătorește cu Evdokia Lopuhina, o fată de 20 de ani, frumușică, de rang mijlociu.
La 6 octombrie 1689 pleacă la Moscova, după ce țarevna Sofia este trimisă la mânăstirea Novodevicie iar la 19 februarie1690 se naște fiul său, țareviciul Aleksei. În ciuda multelor și feluritelor îndeletniciri –manevre pe uscat și pe apă, petreceri și iubiri- Petru știe că lucrurile merg în țară din ce în ce mai rău. Boierii și oamenii de rând sunt vădit nemulțumiți de țar, pe care-l socotesc ușuratic, prea legat de sfetnicii străini, prins în jocuri militare fără noimă și ocări nerușinate împotriva Bisericii.
La 20 ianuarie 1695, în toiul iernii, dă porunca de mobilizare la luptă împotriva Turciei cu intenția de a cuceri Marea Azov. În plin război, la 29 ianuarie 1696 primește vestea că fratele său vitreg, șubredul Ivan, a murit subit la Moscova. Realizează repede că Rusia are nevoie urgentă de o flotă. O creează și prima bătălie navală ia sfârșit în avantajul rușilor. După ce împrăștie navele turcești ancorate în dreptul Azovului, flota țarului blochează estuarul spre a împiedica aprovizionarea. Ofițerii și inginerii austrieci calculează cu atâta precizie unghiul de tragere al tunurilor încât turcii sunt în pericol. Pe 18 iulie 1696 cetatea Azovului se predă. Țarul trimite 50 de bărbați ruși de neam în străinătate, pe cheltuiala lor, să deprindă arta navigației. Își dorește ca Rusia să devină statul cel mai puternic din Europa. De altfel, se arată gata să plece el însuși, într-o "Mare Ambasadă", prin țările apusene, ca să afle cum au progresat științele și să capete sprijin militar ori diplomatic împotriva dușmanilor dintotdeauna ai Rusiei.

Portret al lui Petru I de Godfrey Kneller, 1698. Acest portret a fost darul regelui Angliei, William al III-lea, pentru țarul Rusiei.
Petru știe că înaintea lui, un singur prinț rus a cutezat să treacă dincolo de granițele țării sale: marele duce al Kievului, Iziaslav, care s-a dus în 1075 la Mayence, ca oaspete al regelui Henric al IV-lea. Pentru un rus trecerea granițelor înseamnă trădare. Cu toate dojenile duioase ale boierimii și ale clerului, Petru nu se lasă. Marea Ambasadă va merge la AmsterdamBerlinVienaRomaCopenhagaVenețiaLondra, numai în Franța nu, de vreme ce Ludovic al XIV-lea îi sprijină pe turci.
Marea Ambasadă, alcătuită din 250 de persoane, părăsește Moscova la 10 martie 1697 cu țarul Petru I călătorind incognito sub numele de Piotr Mihailov. Unul dintre scopurile principale ale Marii Ambasade este dobândirea unor cunoștințe avansate de tehnică și tehnologie. În Olanda, Petru s-a îndreptat spre Zaandam, un centru de construcții navale al cărui renume îl știa. La Amsterdam a căpătat și mai multe cunoștințe în domeniul construcțiilor navale și a vizitat numeroase ateliere și fabrici, câștigând experiență în fabricarea ceasurilor, gravura în cupru și participând la disecții anatomice.
Ajuns la Koppenbrugge este invitat la cină de prințesa electoare Sofia de Hanovra și de fiica acesteia, Sofia-Charlotta, prințesă electoare de Brandenburg. Mănâncă cu mâna, se murdărește cu sos, nu știe la ce slujește șervetul. Însă, purtarea firească a lui Petru, vioiciunea și iuțeala răspunsurilor o uimesc pe Sofia-Charlotta, care se simte cuprinsă de simpatie la vederea acestui vlăjgan care n-are mai mult de 25 de ani și-i întrece cu cel puțin jumătate de cap pe uriașii din garda ei, lat în umeri, cu chip hotărât, cu ochi negri strălucind sub fruntea bombată, cu sprâncene arcuite și gura cărnoasă, umbrită de o mustață subțire.
Dornic să afle tot, aleargă în dreapta și-n stânga, oprește de nenumărate ori trăsura pentru că vrea să măsoare un pod, să cerceteze o moară de vânt sau să stea de vorbă cu oamenii de la joagăr, cutreieră șantiere, îi întâmpină pe pescuitorii de balene care se întorc din Groenlanda, se apucă să cerceteze practica tipografică, urmează cursurile de anatomie ale profesorului Ruysch. Deși nu este prea priceput, ia parte la intervenții chirurgicale și-și cumpără o trusă de chirurg de care nu se va mai despărți.
Petru vrea să fie o enciclopedie vie și să le împărtășească și compatrioților săi ceea ce a învățat. Și pentru ei, și pentru el a venit să culeagă tot ce ce se poate din știința Apusului. La Londra, intrigat de sistemul parlamentar englez, asistă, în mare taină, la o ședință a Camerei Lorzilor. Vizitează Observatorul Regale de la Greenwich și Arsenalul Woolwich. Regele Angliei William al III-lea îi dăruiește oaspetelui său un yaht, The Royal Transport.
Petru e nevoit să recunoască că roadele diplomatice ale călătoriei sale de 18 luni sunt mai degrabă negative. Nu reușește să-l convingă pe Leopold I, Împărat Roman să reia lupta împotriva Turciei.
Se întoarce în Rusia de urgență după ce primește un mesaj: s-au răsculat din nou streliții. Petru s-a întors din Marea Ambasadă cu 260 de cufere pline cu arme, instrumente științifice și matematice, unelte și un crocodil împăiat. A recrutat un număr mare de experți tehnici și militari care aveau să împărtășească rușilor cunoștințele lor.

Țarul Petru cel Mare
Întors acasă omoară streliții, taie bărbile boierilor săi, își trimite soția să se retragă într-o mânăstire, dă un ucaz prin care interzice tuturor bărbaților să-și lase barbă în afară de slujitorii Bisericii. Cei care vor dori să-și păstreze barba vor fi nevoiți să plătească un bir. După ce s-a războit cu bărbile, Petru începe bătălia cu veșmintele. Dacă Rusia vrea să meargă repede înainte, nu trebuie să rămână îmbrăcată în vechiturile de pe vrema lui Boris Godunov. Un ucaz dat la 4 ianuarie 1700 hotărăște ca "boierii, oamenii de la curte, funcționarii vor purta îmbrăcăminte ungurească, cu caftanul de deasupra până sub genunchi, iar cel de dedesupt mai scurt". Cei care nu se supun ucazului plătesc amendă. Unii mormăie că veșmintele astea nu sunt bune pentru clima aspră a Rusiei.
Obiceiurile din străbuni mai primesc o lovitură: reforma calendarului. La 20 decembrie 1699, când mai rămăsese doar câteva zile până la sfârșitul veacului, Petru dă un ucaz prin care numărătoarea anilor urmează să se facă din acea clipă după calendarul european, fiecare an începând la 1 ianuarie și nu la 1 septembrie ca până atunci. Nu merge atât de departe încât să instituie calendarul gregorian, care, fiind, cel de la Roma, n-ar fi potrivit pentru ortodocși; se mulțumește cu cel iulian, care are o întârziere de 11 zile (trecerea la calendarul gregorian se va face la 1 februarie 1918 de către guvernul URSS). Hotărăște ca, la 1 ianuarie 1700 toată lumea să-și împodobească porțile caselor, să ia parte la slujbele de la Biserică și să-și facă urări de Anul Nou. Veselia asta silită nu tulbură inimile moscoviților. Unii șoptesc : "Cum a putut Dumnezeu să facă lumea iarna?" iar alții merg mai departe : "Biblia spune că Antihristul are să schimbe vremea. Petru I este așadar Antihristul".
În 1702, femeilor li se îngăduie să ia parte la întrunirile de societate, logodna devine obligatorie cu șase săptămâni înainte de căsătorie. Un an mai târziu apare la Moscova primul ziar rusesc, Știri din Moscova (Moskov-skie-novosti), care cuprinde în patru pagini, o mulțime de noutăți scurte despre ceea ce se petrece în Rusia și în Europa. Este tradusă Viața lui Alexandru Macedon de Quintus Curtius, se pregătesc manuale de aritmetică și chiar un dicționar.
În 1708 a creat opt enorme divizii teritoriale (gubernii) conduse de câte un guvernator care răspundea de siguranța publică, drumuri, administrarea justiției și taxe. Curând își dă seama că sistemul nu este satisfăcător. Necesitatea unui organism care să administreze Rusia în timp ce se afla în campanie l-a făcut să creeze Senatul în 1711.

Petru cel Mare după Bătălia de la Neva din 1704 de Nikolay Sauerweid, 1859.
DanemarcaPolonia și Rusia formează o coaliție împotriva suedezilor(are loc Marele Război al Nordului). Carol al XII-lea al Suediei, de numai 18 ani, ajunge cu flota în dreptul capitalei Copenhaga, debarcă în forță și obligă orașul să capituleze. Lovită în plin, Danemarca se retrage din coaliție. La rândul său, regele August al II-lea al Poloniei, după ce cucerește Dunamunde, este învins la porțile Rigăi. Petru I ajunge la Narva, oraș suedez controlat în trecut de Rusia, la 23 septembrie 1700și constată că asediul începe prost; rușii sunt înfrânți de suedezi.
Întors în Rusia, Petru se dezmeticește. La porunca sa, toată Rusia se pune pe treabă. Se întăresc orașele, se reface armata, se construiesc tunuri, corăbii și reface coaliția cu Polonia și cu Danemarca. În 1701, prima victorie a rușilor la Seremetiev asupra suedezilor este primită cu mare bucurie. În 1702, rușii obțin noi victorii în timp ce Carol al XII al Suediei îi învinge pe saxoni și polonezi și intră în Cracovia. La 11 octombrie 1702, fortăreața Noteburg capitulează în fața rușilor, apoi are loc prima victorie navală a rușilor, urmată de capitularea Narvei. Toate aceste victorii se datorează faptului că, grosul trupelor suedeze se afla în Polonia, unde în 1706, Carol al XII-lea silește Dieta de la Varșovia să-l proclame rege pe Stanislaw Leszczynski. Petru rămâne singur în fața regelui Suediei.
În 1708, Carol al XII este înfrânt iar din armata cea numeroasă și vitează nu mai rămân decât 24.000 de oameni, în zdrențe și vlăguiți. În iunie 1709, în Bătălia de la Poltava, Carol al XII-lea, rănit la piciorul stâng, asistă la atac purtat pe o targă, în timp ce Petru se află peste tot, aleargă, răcnește, împarte ordine, îmbărbătează pe unii îi ocărăște pe alții. Cele 72 de tunuri rusești nimicesc liniile dușmanului. Carol fuge la Tighina aflată sub ocupație otomană.
Petru se îndrăgostește de o țărancă suedeza, Marta, harnică, sănătoasă, veselă, scurtă și îndesată, lată în șolduri, cu ochi lipsiți de strălucire, bună la suflet și vitează. Marta îi va dărui lui Petru 12 copii, dintre care doar doi îi vor supraviețui: Anna, viitoare Ducesă de Holstein-Gottorp și Elisabeta, viitoare împărăteasă a Rusiei. Trece la ortodoxie și renunță la numele Marta, fiind botezată Ecaterina Alekseevna. Începe să capete asupra țarului o mare influență.
La 21 decembrie 1709, armata rusă își face intrarea triumfală în Moscova. Ecaterina a rămas în apropiere de Moscova unde se pregătește să nască (fiica lor, Elisabeta se va naște la 29 decembrie 1709). Între timp, Petru a restabilit pacea în Polonia și l-a adus înapoi pe tron pe August al II. Pe 19 februarie 1711 la 7 dimineața, în capela privată a prințului Mendikov, este oficiată în mare grabă și în cea mai strictă intimitate căsătoria lui Petru cu Ecaterina Alekseevna. La 7 mai 1724, Ecaterina este încoronată împărăteasă a Rusiei.
Ținutul unde construiește Sankt-Petersburgul este sărac, izolat, departe de capitală și așezat drept în bătaia tunurilor suedeze; pământul e mlăștinos. Înălțând orașul Sankt-Petersburg, sfidează natura și în același timp, trecutul Rusiei. Petru urăște vechea cetate a țarilor, Moscova, cu clima ei continentală, cu tradițiile ei de veacuri, cu superstițiile și intrigile de curte, cu spiritul oriental, înapoiat și răzvrătit totodată. Vecinătatea mării îl amețește. Aici se simte la el acasă. Noul oraș va oglindi dorința de înnoire a unui țar care se leapădă de moștenirea străbunilor.
Mai întâi este clădită o fortăreață din lemn pe malul drept al Nevei: viitoarea fortăreață Petru și Pavel (Petropavlovskaia Krepost). Răsar mai apoi o biserică și, nu departe, prima locuință a lui Petru: o căsuță din bârne de brad și cu acoperișul de șindrilă cu două încăperi, un pridvor. (Căsuța țarului a fost întărită cu un înveliș de piatră de către Ecaterina a II. S-a păstrat până în zilele noastre și se poate vizita). În februarie 1704, țarul îl cheamă pe arhitectul italian Domenigo Trezzini ca să conducă armata de lucrători. Necazul cel mai mare este piatra, care nu se găsește deloc în ținut.
Trei sute cincizeci de familii de vază sunt silite să se mute la Petersburg. Din 1711 începe construcția Palatului de Iarnă, care nu se deosebește de casele din jur decât printr-o intrare cu două coloane, deasupra căreia se înalță o prova de corabie. Același gust pentru simplitate stă la temelia Palatului de Vară, așezat ceva mai departe, pe malul unui afluent al Nevei. În 1713, Petersburgul este proclamat capitală a Rusiei iar în 1721 va începe construcția castelului de la Sarskoe, numit mai târziu Țarskoe Selo. Petru amplasează aici cele Douăsprezece Colegii, centrul administrativ al noii sale capitale.
Țarul le-a ordonat tuturor proprietarilor de terenuri care aveau în subordine 30 sau mai multe familii de șerbi să-și construiască o reședință în noul oraș. Începând cu 1714 construcțiile din lemn sunt interzise în toată Rusia și sunt obligați să facă doar din zidărie casele și toate construcțiile (asta din cauza incendiilor dese care mistuiau orașele). Proiectul detaliat al orașului a fost realizat în 1716, când a sosit arhitectul francez Jean-Baptiste Leblond.


Întâlnirea dintre Petru I și micul Ludovic al XV-lea al Franței la Hotel des Lesdiguieres din Paris.
De la 1 septembrie 1715, tronul Franței este ocupat de copilul Ludovic al XV-lea, care-l are alături, ca regent, pe Filip d’Orleans. La 7 mai 1717, Petru își face intrarea în Paris, escortat de 300 de grenedieri călări declarând că vrea să fie primit de regele Franței. A doua zi după sosire, înaintea țarului se prezintă regentul. Totul arată că Petru e nemulțumit. Două zile mai târziu, la 10 mai, regele Franței, însoțit de o numeroasă escortă, merge la hotelul des Lesdiguieres, locul unde se cazase țarul.
Petru vizitează Luvrul, grădina Tuileriilor, studiază lucrările la Pont-Tournant, merge la Domul Invalizilor, gustă din supa soldaților și bea vin în sănătatea lor, "bătându-i pe umăr și numindu-i camarazi". Adevăratul motiv al călătoriei sale este însă unul politic. Relațiile cu aliații sunt în impas, cele cu Anglia s-au răcit, așa că nădăjduiește că Franța se va îndepărta de Suedia, apropiindu-se de Rusia, cu care va semna o convenție de întrajutorare militară și comercială. Tratativele diplomatice vor duce în cele din urmă, la 15 august 1717, la atât de greu elaboratul tratat de la Amsterdam, încheiat între țar, Ludovic al XV-lea și regele Prusiei, Frederic-Wilhelm I. Părăsind Franța, la 20 iunie 1717, își declară atașamentul față de această țară harnică, primitoare și ușuratică.
La 9 octombrie, după o vizită la Berlin, împreună cu țarina, Petru este din nou acasă, la Sankt-Petersburg, în "raiul" său. După ce a văzut o sumedenie de lucruri, înțelege mai bine ce are de făcut pentru a-și transforma capitala într-un adevarat oraș european.
Firea lui Aleksei este cu totul deosebită de a lui Petru. În venele tânărului curge sângele plăpândei și cucernicei Evdokia; urăște războiul, ascultă orbește de Biserică, este tradiționalist. Nu dovedește nici o aplecare către viața militară. Ajuns guvernator al Moscovei în 1708, Aleksei a constatat că administrația este plictisitoare și a preferat să se dedice lecturilor religioase. Petru era dezamăgit că fiul și moștenitorul său nu-i împărtășea entuziasmul pentru ideile occidentale.
Dintr-o dată țarul își pune în minte să-și însoare fiul. Logodnica aleasă este Charlotte-Christine de Braunschweig-Wolfenbuttel. Prințesa, de 16 ani, este foarte înaltă, slabă, ciupită de vărsat, de religie luterană și cu o lumină blândă în ochi. La 14 octombrie 1711 are loc căsătoria, la castelul reginei Poloniei, prințesa electoare de Saxa, nașa miresei.
Toată lumea știe că țareviciul este împotriva reformelor lui Petru, că s-a căsătorit împotriva voinței lui cu o luterană, că este strâns legat de practicile bisericii ortodoxe; clerul îl privește cu simpatie, reprezentanții vechilor familii aristocratice se bizuie pe el, oamenii de rând îl venerează.

Petru și fiul său, țareviciul
La 12 iulie 1714, Charlotte naște o fetiță, botezată Natașa (care moare în 1728) iar la 12 octombrie 1715 aduce pe lume un băiat, Piotr. La 22 octombrie 1715, la vârsta de 21 de ani, Charlotte își dă sfârșitul. La 29 octombrie, țarina dă naștere unui băiat, care este numit, după dorința țarului, tot Piotr. Este limpede că țarul va prefera, în ordinea succesiunii, pe fiul Ekaterinei. Relațiile dintre tată și fiu au cunoscut o continuă deteriorare până când Aleksei îi scrie tatălui său o scrisoare prin care îi spune că vrea să se călugărească. Înainte să plece în Olanda, Petru îi lasă șase luni de gândire înainte de a lua o decizie. În lipsa tatălui, țareviciul împreună cu iubita sa, Eufrosina, trăiesc fără griji, într-o neîncetată sărbătoare
O scrisoare a țarului din 26 august 1716 prin care îi cere fie să se întâlnească la Copenhaga fie să îi spună la ce mânăstire va intra, îl trezește pe Aleksei. Fuge din Rusia împreună cu iubita lui la Viena, se ascunde de tatăl său. Într-un final pentru a-și întâlni tatăl, Aleksei sosește la Moscova la 31 ianuarie 1718, seara târziu. Țarul nu-l primește dar convoacă pentru luni, 3 februarie, consiliul privat, alcătuit din prelați, miniștri și dregători. Când își zărește fiul, izbucnește în ocări. Îi reproșează proasta creștere, lenea, fuga, încercările de a-și asmuți străinătatea împotriva părintelui său.
Petru îl numește moștenitor pe Piotr, fiul său cel mic iar lui Aleksei îi cere cu insistență numele celor care l-au ajutat să fugă. Află de scrisori ale țareviciului către doi episcopi din Rusia pe când era la Viena, scrisori îndreptate împotriva tatălui său. Țareviciul recunoaște tot. La 17 iunie 1718, Aleksei este chemat în fața celor chemați să-l judece; după interogatoriu, aceștia hotărăsc să-l supună la cazne. În timpul torturilor semnează declarații compromițătoare doar ca să scape.
Eufrosina care a fost închisă la întoarcerea în Rusia a pretins că Aleksei îi spusese că atunci când va ajunge țar, va duce o politică total contrară celei promovate de Petru. Confruntat cu trădarea amantei, Aleksei a recunoscut că dacă ar fi avut loc o rebeliune împotriva lui Petru, ar fi fost de partea rebelilor.
Moare, după ce însuși țarul, se spune, ar fi participat la torturarea fiului său. Varianta oficială a fost : "... ieri , 26 iunie, i-a rupt firul vieții țareviciului Aleksei. Acesta a murit din pricina unei boli grave, care l-a doborât în clipa în care citea sentința de moarte și șirul nelegiuirilor făptuite împotriva noastră și împotriva statului..."
Negocierile de pace dintre Rusia și Suedia au început în 1718, dar au fost întrerupte când Carol al XII-lea a fost ucis în luptă în Norvegia. Noua conducătoare a Suediei, Ulrica Eleonora, a decis să continue războiul, sperând că din rândurile puterilor europene se va ridica o coaliție anti-rusă. Acest lucru nu s-a întâmplat și englezii i-au convins pe suedezi să reia negocierile cu rușii. Acordul de pace s-a semnat la Nystad la 30 august/10 septembrie 1721Rusia primește pentru totdeauna LivoniaEstoniaIngria, o parte din KareliaSuedia primește în schimb restul Finlandei. Rusia avea acum acces la Marea Baltică de la Riga la Vyborg.
Văzându-și scopurile atinse după 21 de ani de război, Petru nu-și mai încape în piele de bucurie. Senatul, prin cancelarul Golovkin rostește o cuvântare mișcătoare la adresa lui Petru. "Senatul găsește de cuviință s-o roage pe Majestatea Voastră, cu cea mai adâncă umilință, să primească numele de Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile...Trăiască Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile!". Petru se preface uimit, apoi stânjenit, dar sfârșește prin a primi. Petru nu simte nici un fel de schimbare de când a fost investit cu titlul imperial.
Deschide un Cabinet de Curiozități, în care strânge toate ciudățeniile naturii, este atras de pitici dar și de uriași; atras de tot ceea ce este monstruos și împotriva firii, ia parte, în camerele de tortură, la interogatorii, execuțiile capitale sunt pentru el un spectacol de la care n-ar lipsi pentru nimic în lume, este gata să opereze în orice moment, meseria de dentist îi place din ce in ce mai mult. Tot ceea ce face ține de capricii, de toane, de dorințe de-o clipa; este plin de energie, curios, repezit. La 16 aprilie1719, micul Piotr, Petrușka cum îi spun părinții, moare pe neașteptate, din pricina unei boli. Deznadejdea și durerea țarului nu cunosc margini. Va fi nevoit să lase moștenire coroana Rusiei celuilalt Piotr, fiul lui Aleksei? Are nevoie de încă un fiu. De puțină vreme are o nouă iubită, foarte tânără și strașnic de frumoasă, Maria Cantemir, fiica voievodului Dimitrie Cantemir care, pierzând tronul Moldovei în urma tratatului de la Prut, s-a refugiat împreună cu familia la Sankt-Petersburg.
În 1721, Persia pare ușor de cucerit din cauza răscoalelor și anarhiei de acolo iar țarul în fruntea oștilor se grăbește s-o ia înainte Turciei. Maria este însărcinată însă pierde copilul spre marea dezamăgire a țarului și este părăsită. În iunie 1724 este semnat la Constantinopol un tratat de împărțire prin care Rusia dobândește orașele Baku și Derbent, cele trei provincii GhilanMazanderan și Astrabad, în vreme ce Turcia primește TaurisErivan și alte câteva ținuturi.


Țarul Petru cel Mare
Pune în locul vechii Dume a boierilor un Consiliu de miniștri restrâns, căruia îi adaugă o Cameră de justiție și înființează un Senat care are autoritate legislativă, judecătorească și executivă. Senatul se supune țarului.
În 1719, marile gubernii au fost împărțite în 45 (mai târziu 50) de provincii, fiecare dintre acestea fiind conduse de un guvernator militar. În 1721 s-a creat un sistem de guvernare urbană locală pentru a li se da cetățenilor mai înstăriți controlul asupra ordinii publice și securității interne. Această organizare după model suedez nu a fost eficientă în Rusia. Oamenii nu erau educați și de încredere pentru a pune măsurile în aplicare și Petru s-a văzut nevoit să apeleze la sodați pentru a rezolva problemele. În 1722 a devenit clar că proprietarii de pământ nu erau nici dispuși nici capabili să colecteze eficient taxa pe cap de locuitor, asă că sarcina a fost dată armatei.
Înlesnește oamenilor din popor pătrunderea în rândurile nobilimii. Prin ucazul din 16 ianuarie 1724, un soldat, chiar dacă nu este de neam, poate ajunge ofițer, primind totodată rang de nobil, pe care-l vor moșteni urmașii săi. Încurajează creșterea animalelor, introduce rase noi de bovine, înființează cele dintâi herghelii, le arată țăranilor cum să secere grâul cu secera și nu cu cosorul.
Datorită lui, industria rusă cunoaște un avânt nebănuit. Îi scutește de serviciul la stat și de impozite pe cei ce construiesc fabrici și pe rudele acestora, le acordă împrumuturi fără dobândă, precum și privilegiul de a cumpăra, începând din 1721, robi de la moșieri pentru a-i folosi în întreprinderile proprii.
Prin ucazul din 23 martie 1714, Petru schimbă statutul familiilor aristocratice, prin care împiedică fărâmițarea pământului; fiul sau fiica cea mai mare vor moșteni tot pământul, ceilalți copii își vor împărți între ei bunurile mobile. S- renunțat la titlurile tradiționale cum era cel de "boier", adoptându-se cele de "conte" și "baron".
A încurajat traducerea în rusă a unor manuale cu subiecte practice ca aritmetica sau astronomia și a înființat școli de matematică și navigație, construcții civile, chirurgie, minerit. La sfârșitul domniei, avea în plan înființarea Academiei de Științe. A introdus obligativitatea educației pentru membrii nobilimii, care începând cu 1714 nu mai aveau voie să se căsătorească decât dacă dețineau certificatul de absolvire a unei școli elementare.
Petru considera că biserica trebuie să fie sub controlul statului și să servească nevoile acestuia. După moartea Patriarhului Adrian în 1700, Petru nu a numit nici un înlocuitor. Moșiile patriarhului au trecut sub controlul Departamentului Mănăstirilor și veniturile în proprietatea statului. În următorii 20 de ani, biserica a fost supusă unui control din ce în ce mai riguros. În 1716 episcopii au fost obligați să depună un jurământ de credință față de țar. În 1721 Petru a plasat biserica sub controlul Sfântului Sinod, un organism supus dreptului de veto al Procuratorului Șef, un demnitar mirean propus de țar. În 1724 a desființat schiturile și micile mănăstiri, astfel că din cele 1.200 de mănăstiri existente la 1700, mai funcționau în 1800 doar 452
Petru I
Peter der-Grosse 1838.jpg
Petru suferea de dureri de coloană, abcese și o infecție a căilor urinare. În ianuarie 1725 a suferit o operație de extragere a pietrelor urinare. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie1725, Petru se plânge de dureri cumplite, pricinuite de retenția de urină. Medicii nu au nici o îndoială că gangrena a cuprins colul vezicii urinare. A sosit clipa să numească urmașul la tron. Totuși, țarul tace.
La 28 ianuarie, la ora șase dimineața, la 53 de ani și după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare își dă sufletul. Clanul puternic din jurul Ecaterinei citește o proclamație prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile. La 4 martie, după 5 săptămâni de la moartea țarului, timp în care trupul nu fusese acoperit de giulgiu și capacul nu fusese pus pe sicriu, Natașa, mezina, moare de vărsat. Împărăteasa hotărăște ca tatăl și fiica să fie îngropați în aceeași zi. În străinătate, vestea morții lui Petru este primită cu ușurare.
Petru I pe patul de moarte. Unii specialiști i-au atribuit acest desen, aflat în prezent la Ermitaj lui Gottfried Danhauer, deși părerea generală este că el aparține lui Ivan Nikitin.
* 1714: Giovanni Antonio Battarra (n. 9 iunie 1714Coriano – d. 8 noiembrie1789Rimini) a fost un preot romano-catolicprofesor universitar de filozofienaturalistbotanist și micolog italian. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Battarra.
Fiul lui Domenico Battarra (căsătorit cu Giovanna Francesca Fabbri) a studiat la seminarul pentru preoți din Rimini și a fost hirotonit în 1738. În acest timp Battarra s-a ocupat în plus cu geometrie, fizică și istorie naturală pe baza teoriilor renumitului biolog, medic și arheolog Giovanni Bianchi(1693-1775). Prin studiile lucrărilor lui Bianchi, Battarra a prins foc pentru științele naturale, mai ales pentru micologie. Mai departe a studiat cu pasiune plăcile colorate din cartea Sylva fungorum al părintelui Bruno Tozzi ( de asemenea naturalist, ornitolog și entomolog), al cărui discipol a devenit.[1]
În 1741 i s-a oferit o profesură pentru filosofie la seminarul din Savignano sul Rubicone, pe care l-a deținut timp de patru ani. Din 1748 până la sfârșitul anului 1754, Giovanni a întreținut catedra de filozofie în sucursala universității din Bologna la Rimini (inaugurată 1687). In anul 1757, a fost numit profesor de filozofie al municipiului, iar în 1760 al seminarului.
În ciuda activității sale exigente ca profesor, Battarra nu a uitat de științele naturale. Astfel a publicat, în 1775, lucrarea auto-ilustrată (40 de plăci gravate și colorate de el) Fungorum agri ariminensis historia, descriind 248 de specii de ciuperci, și, în 1778, opera La Practica agraria, ce a fost prima lucrare despre cultura țărănească din Romagna, în care a propagat necesitatea unei agriculturi raționale. Această operă i-a adus renume în lumea științifică. Datorită importanței studiilor referitor la tradițiile populare lucrarea a fost publicată de mai multe ori.[1][2]
În ziua de 30 august 1789, savantul a suferit un accident vascular cerebral și în urma acestuia a murit la Rimini numai după bine două luni și nu a mai izbutit să sfârșească volumul 2 al lucrării sale Naturalis historiae elementa.[3] În memoria lui au fost denumite între altele, o stradă în Forli,[4] una în Cattolica [5] și Biblioteca Comunală „Giovanni Antonio Battarra” din Rimini[6] precum cea din Coriano, locul lui de naștere
Giovanni Antonio Battarra
Giovanni Battarra pe la 1740.png
·         1781 - S-a născut inginerul George Stephenson care a construit primacale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur. (d. august 1848)
* 1806: Ludovic al III-lea (9 iunie 1806 – 13 iunie 1877), a fost al treilea Mare Duce de Hesse și de Rin, și a domnit din 1848 până la moartea sa. A fost succedat de nepotul său, Ludovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse.
Ludovic al III-lea
Mare Duce de Hesse și de Rin
Ludwig3Hesse.jpg
* 1812: Johann Gottfried Galle (n. 9 iunie 1812Radis - d. 10 iulie 1910Potsdam) a fost un astronom german. Galle a studiat la Universitatea din Berlin în perioada 1830-33. Asistat de studentul Heinrich Louis d'Arrest, a fost prima persoană din lume care a văzut în cunoștință de cauză planeta Neptun, pe 23 septembrie 1846. El a folosit calculele lui Urbain Le Verrierpentru a ști unde să se uite
Din 1835 și până în 1851, Galle a lucrat la Observatorul din Berlin ca adjunct al directorului Johann Franz Encke. În 1851 a devenit profesor de astronomie și director al Observatorului Breslau (acum în WrocławPolonia). Galle a ocupat funcția de director până în 1897.
În septembrie 1846, Galle a primit de la Urbain Le Verrier, directorul Observatorului din Paris, calculele acestuia privind poziția probabilă a unei noi planete. În termen de o oră de la începerea căutărilor, Galle și colegul său Heinrich d'Arrest (1822-1875) au descoperit astrul Neptun la mai puțin de 1° față de poziția calculată de Le Verrier.[2]
Johann Gottfried Galle a a studiat Inelele lui Saturn și a fost primul care a descoperit inelul C (așa-numitul inel Crêpe),[2] un inel interior din jurul Saturnului, în anul 1838. Galle a sugerat și o metodă, dovedită ulterior corectă, de măsurare a scalei sistemului solar prin observarea paralaxeiasteroizilor.[1] El a aplicat această metodă pentru prima dată la asteroidul Flora, în 1873.[2]
De-a lungul carierei sale el a studiat cometele, iar în 1894 (cu ajutorul fiului său, Andreas Galle) a publicat o listă cu 414 comete. El însuși descoperise anterior trei comete, în scurtul interval dintre 2 decembrie 1839 și 6 martie 1840.
Galle a murit la Potsdam, la venerabila vârstă de 98 de ani.
Johann Gottfried Galle
Johann-Gottfried-Galle.jpg
Johann Gottfried Galle, 1880
* 1842: Ernst al II-lea, Conte de Lippe-Biesterfeld (Ernst Kasimir Friedrich Karl Eberhard9 iunie 1842 – 26 septembrie 1904) a fost șeful liniei de Lippe-Biesterfeld a Casei de Lippe. Din 1897 până la moartea sa a fost regent al Principatului de Lippe.
Ernest al II-lea
Conte de Lippe-Biesterfeld
Lippe-Biesterfeld, Ernst von.jpg
·         1843:  Bertha von Suttner, scriitoare austriacă, laureată a Premiului Nobel (d. 1914)
* 1883: Cavalerul Vasile de Grigorcea (n. 9 iunie 1883Storojineț[1] – d. 1949, înmormântat la Sinăuți)[2] a fost un diplomat român. Principalele sale însărcinări au fost cele de ministru plenipotențiar (ambasador) al României în Ungaria, Polonia, Anglia și la Vatican
Numele Gligorcea/Grigorcea apare pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVI-lea în persoana Panului Gligorcea, întreținând între alte funcții cea de mare vornic al Țării de Sus (1595 —1599). Astfel de exemplu, la 5 august 1593 este menționat Grigorcea ca logofăt martor la o danie a lui Aron Vodă,[4] și pe 20 martie 1598 ca mare vornic martor unui schimb de saturi între Parasca, nepoata lui Luca Arbore și mitropolitul Gheorghe Moghilă precum la 30 martie 1599 ca martor la un uric de întărire a lui Ieremia Movilă pentru Mănăstirea Humor privind câteva sate. (I/132) [5] Dar nu se poate dobândii că acest Gligorcea ar fi un predecesor al familiei. La 27 iulie 1636 mai este amintit de un diac Gligorcea.[6] Primele documente sigure despre această familie apar în 1743, anume despre Ștefan și soția lui Paraschiva în legătură cu familiile Holban și Volcinschi, privind satul Stroeștii pe Prut[7]
Fiii mai sus numitului Ștefan, adică Ioan și Nicolai, au primit de la împăratul Francisc al II-lea titlul nobiliar austriac de „cavaler de Grigorcea” (Ritter von Grigorczea) prin diploma din anul 1788.[8]
Vasile a fost fiul cavalerului Ioan (Iancu) de Grigorcea (1845-1888) și al Anei Giurgiuvan (d. 1934). A fost căsătorit cu Graziella Nanu (n. 1893/4 - d. 1951/52), fiica lui Nicolae Nanu și a Valeriei Micle (n. 10. noiembrie 1866 - d. d. 24 februarie 1929), cântăreață de opere, fiica rectorului universitar Stefan Micle și a soției lui Veronica, iubita lui Mihai Eminescu.[9][10] Soții au avut o fiică, Anna Maria (1916-2010), căsătorită cu Girolamo Messeri, senator italian.
După absolvirea studiilor secundare la liceul german din Cernăuți (K.k. I. Staatsgymnasium Czernowitz) cu diplomă de bacalaureat în 1901, a studiat la Facultatea de Drept la Universitatea din Cernăuți, intrând după război în serviciul diplomatic.[11]
La 1 ianuarie 1920, Vasile a fost numit prim consilier diplomatic sub ministrul plenipotențiar precum comisarul regal al României la Viena Constantin Isopescul-Grecul (1871–1938)[12] În cursul reorganizării Ministerului Afacerilor Externe în 1922, Vasile a fost însărcinat cu conducerea direcției „Afaceri Politice și Juridice”.[13]
Grigorcea, secretar general al Ministerului Afacerilor Străine al României (1 septembrie 1928-11 noiembrie 1936),[14] a fost Consilier la Legația României la Varșovia până în 1928, apoi ministru plenipotențiar al României în Ungaria (1 septembrie al anului). Însărcinarea lui a fost scurtată la 30 septembrie 1936 ca urmare a înlocuirii unei părți a corpului diplomatic român după demisia ministrului de externe, Nicolae Titulescu. În ziua de 23 noiembrie 1928, Grigorcea, ca ambasador al României în Ungaria, a fost primit într-o audiență solemnă împreună cu consilierii diplomatici Căpiteanu și Barcianu precum atașatul militar Corneliu Dragalina de către regentul Miklós Horthy.[15]
Scurt timp mai târziu a fost numit ministru plenipotențiar al României la Londra sub Carol al II-lea (între 1936 și sfârșitul anului 1938).[16][17]
La 15 noiembrie 1940 (prezentarea scrisorilor de acreditarea) a fost numit trimis extraordinar și plenipotențiar al României la Vatican.[18] În această calitate, a negociat cu Vaticanul relațiile Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, ale cărei dieceze au fost divizate după ce nordul Transilvaniei a fost cedat Ungariei prin Dictatul de la Viena. Grigorcea a fost rechemat în țară în 1941, fiind înlocuit în funcție de generalul Dănilă Papp, o schimbare care a enervat Vaticanul.
În 1943, mareșalul Ion Antonescu, prim-ministrul României, a cerut regelui Mihai I al României să-l demită pe baronul Ioan Mocsony-Stârceamareșalul Curții Regale. Vasile Grigorcea a fost propus ca unul dintre posibilii candidați, dar a refuzat oferta.
Pe 30 octombrie 1943 (prezentarea scrisorilor de acreditarea), Vasile Grigorcea a fost renumit ca trimis extraordinar și plenipotențiar al României la Vatican (până la 31 decembrie 1945).[18], El a discutat despre preocupările Papei Pius al XII-leaprivind Declarația de la Moscova și pericolele prevăzute pentru viitorul Europei de Est.
Vasile Grigorcea
Vasile Grigorcea.png
·         1891: Cole Albert Porter (n. , Peru[*]SUA – d. , Santa MonicaSUA[11]) a fost un cunoscut compozitor american. După un început modest, a început să aibă succes în anii 1920, iar în anii 1930 era unul dintre cei mai importanți compozitori pentru scena muzicală de pe Broadway.
Cole Porter
Coleporter.jpg
* 1898: Curzio Malaparte (9 iunie 1898, Prato  19 iulie 1957, Roma) a fost un aventurier, ziarist, regizor[8], scriitor și diplomat italian.
A studiat la Collegio Cicognini și la Universitatea Sapienza din Roma. A luptat în Primul Război Mondial, apoi a urmat o carieră în diplomație, pe care a abandonat-o în favoarea jurnalismului și a literaturii.
În 1920 a aderat la Partidul Național Fascist și a devenit pentru un timp teoretician al fascismului integral[9]. În 1924 a înființat publicația La Conquista dello stato, apoi, în 1926, împreună cu Massimo Bontempelli, revista 900, publicație de avangardă, la care au colaborat Pablo PicassoJames Joyce sau dadaiști, ca Soupault.
În 1930 a fost directorul ziarului La Stampa. Conflictul dintre el și fascism a început în momentul în care a denunțat abuzurile lui Mussolini, și a atins punctul culminant în 1931, când a publicat în Franța volumul Tehnica loviturii de stat, în care i-a atacat pe Hitler și pe Mussolini.
Această libertate de opinie va fi plătită scump, prin interzicerea publicării volumului în Italia și în Germania. În 1933, a fost pedepsit de Mussolini cu deportarea pe timp de 5 ani în insula Lipari. Pe acest considerent, după război a răspândit zvonul că ar fi fost antifascist. În realitate, deportarea fusese ordonată pentru că imitase în public gesticulația de cezar a Ducelui Suprem, protectorul său. Însă, ministrul de externe, Ciano, a intervenit în favoarea sa și a fost eliberat după numai 3 luni. Mai mult, l-a plătit pentru a face propagandă regimului.[10] A mai fost închis în 1938, 1939, 1941 și 1943 la închisoarea Regina Coeli.
Trimis pe front în calitate de corespondent oficial al ziarului Corriere della sera, nici nu a ajuns pe front. Pentru a afla situația din România a făcut cunoștință cu atașații Noti Constantinidi, Mircea Berindei și Dinu Cantemir de la Ambasada României la Helsinki. Ultimul i-a oferit informații despre situația din iunie 1941 de la Iași.
În septembrie 1941 se înapoiază în insula Capri unde avea o vilă luxoasă și de unde trimitea în continuare corespondența de război.[11] Deoarece acest lucru devenise deja cunoscut, un înalt funcționar al Ministerului Culturii îi scria directorului de la Corriere della sera să pună capăt corespondențelor din Rusia ale d-lui Malaparte. Toată lumea știe că el se află la Capri.[12]
După fuga lui Mussolini, Malaparte s-a alăturat grupurilor comuniste din rezistența antinazistă. A cerut Partidului Comunist să devină membru, dar a fost refuzat. Între timp, a devenit comisar de legătură între trupele americane și francez din sudul Italiei și autoritățile municipale din Neapole unde domnea mafia americano-siciliană. Romanul La Pelle (1949) reflectă această experiență.[13]
Câțiva ani mai târziu va deveni adept al lui Mao Zedong, va pleca în China și se va întoarce propagandist al comunismului. Se îmbolnăvește grav de tuberculoză și, de pe patul de moarte, solicită din nou să intre în Partidul comunist, cerere care-i va fi aprobată. Totodată, cere Vaticanului să se convertească la catolicism, iar dorința îi este îndeplinită.
Curzio Malaparte
Curzio Malaparte.jpg
·         1909 - S-a născut scriitorul Marius Mircu.
* 1909: Tokizo Ichihashi (9 iunie 1909 - ?) a fost un fotbalist japonez.
·         1914 - Jacques Fauvet, jurnalist, director al prestigiosului cotidian “Le Monde” in perioada 1969-1982 ; a scris numeroase carti, printre care ”A IV-a Republica”,”Istoria Partidului comunist francez ” (m. 1.06.2002).
·         1916 - S-a născut Les Paul (Lester William Pollfuss), chitarist american, creator al celebrei chitări Les Paul pentru compania Gibson.
·         1916Robert Strange McNamara (n. 9 iunie 1916San Francisco, California – d. 6 iulie 2009) a fost un om de afaceri și politician din SUA. În anul 1960 devine primul președinte al corporației americane Ford Motor Companycare nu era membru al familiei Ford. El a fost între anii 1961–1968 secretar al Apărării al SUA și președintele Băncii Mondiale între 1968 și 1981.
Robert McNamara
Robert McNamara official portrait.jpg
·         1917Eric John Hobsbawm (n. 9 iunie 1917, d. 1 octombrie 2012) a fost un istoric britanic specializat în marxism, în istoria secolului al XIX-lea și concepte precum capitalism industrial, socialism și naționalism.
Distins specialist al istoriei secolului al XIX-lea, Hobsbawm și-a câștigat notorietatea mondială în special datorită trilogiei consacrate „lungului secol al XIX-lea” (de la Revoluția franceză la Primul Război Mondial; formula și conceptul de „secol lung”, astăzi folosite frecvent în discursul istoric de pe toate meridianele, au fost introduse de Hobsbawm prin această trilogie),
  • The Age of Revolution: Europe 1789-1848 (în românăEra/Epoca revoluției, Europa 1789-1848),
  • The Age of Capital: 1848-1875 (în română, Era/Epoca capitalului, 1848-1875) și
  • The Age of Empire: 1875-1914 (în română, Era/Epoca imperiului, 1875-1914).
Intelectual implicat politic, Hobsbawm a aderat în 1936 la Partidul comunist al Marii Britanii și a colaborat la revista Marxism Today până în 1991. Nucleul central al cercetărilor lui Hobsbawm este constituit de probleme precum națiunea și naționalismul în Europa secolelor XIX și XX, precum și inventarea tradițiilor de către națiuni.
Născut la Alexandria din părinți evrei, Hobsbawm a crescut la Viena (1920), apoi la Berlin (1931-1933) unde familia sa a trăit primele persecuții antisemite. S-a mutat la Londra în 1933 și a studiat la St. Marylebone Grammar School și la King's College din Cambridge, unde a obținut doctoratul în Istorie. În 1936 a aderat la partidul comunist englez. A predat istoria la Birkbeck College al universității din Londra începând cu 1947. În 1976 a devenit membru al British Academy. În anii '80 a colaborat la revista Marxism Today și a susținut proiectele de modernizare ale Labour Party al lui Neil Kinnock.
Eric Hobsbawm
Eric Hobsbawm.jpg
* 1938: Emeric Arus (n. 9 iunie 1938, Oradea) este un scrimer român specializat pe sabie. A participat la Jocurile Olimpice de vară din 1960 de la Roma, fiind eliminat în turul al doilea la proba individuală și clasându-se pe locul 6 pe echipe.[1]
S-a apucat de judo sub îndrumarea lui Vasile Gotelet în 1968, când era student la Institutul de Cultură Fizică (acum UNEFS) din București, absolvind în 1970 cu specializarea în acest sport.[2] A devenit antrenor de judo, apoi de karate shotokan și de aikido. L-a pregătit, printre altele, pe Istvan Nagy, medaliat cu bronz la Campionatul European din 1984. A fundat stilul de karate „sendo-ryu”. Din 1981 trăiește în Statele Unite.
·         1939: Ileana Cotrubaș (n. 9 iunie 1939Galați) este o soprană română, a cărei carieră s-a desfășurat între anii 1960 - 1990. A fost admirată pentru talentul actoricesc și pentru ușurința cu care cânta operă în diverse limbi.
Cotrubaș s-a născut în Galați, crescând într-o familie cu tradiție muzicală: tatăl, Vasile fiind tenor într-un cor de amatori. Cariera muzicală a început-o la vârsta de nouă ani, când a devenit membru al Corului de Copii al Radiodifuziunii Române. La vârsta de unsprezece ani, cânta ca solistă.
În 1952 s-a mutat la București pentru a studia la Școala Specială de Muzică, școală pentru cei cu aptitudini speciale. Cotrubaș și-a făcut apariția pe scenă la Opera din București ca Yniold din Pelléas et Mélisande de Debussy în 1964. Repertoriul ei s-a îmbogățit cu roluri ca Oscar din Bal mascat, Gilda din Rigoletto și Blondchen din Răpirea din Serai aparând în diferite producții din toată Europa.
Căsătorită cu Manfred Ramin.
Soprana română este bine cunoscută pentru exigența sa profesională manifestată atât în relația cu regizorii cât și față de colegi. În câteva ocazii - Evgheni Oneghin la Viena în 1973 sau Don Pasquale la Metroplolitan în 1980 - Ileana Cotrubaș a părăsit fără ezitare producția când nu a fost de acord cu viziunea regizorilor.
Ileana Cotrubaș s-a retras de pe scenă în anul 1990, însă a continuat să predea, ținând cursuri de măiestrie și sfătuind tineri promițători ca Angela Gheorghiu.

·         1939 - S-a născut scriitoarea Mariana Filimon.

·         1941 - S-a născut Jon Lord, clăpar şi compozitor britanic (Deep Purple, Whitesnake). (d. 2012)
·         1941 - S-a născut Billy Hatton, basist britanic (The Fourmost).
·         1942Mircea Coșea, politician român
* 1943: Joe William Haldeman (n. 1943) este un scriitor american de literaturăștiințifico-fantastică.
Haldeman s-a născut la 9 iunie 1943 în Oklahoma City, Oklahoma. În copilărie, familia s-a mutat des, astfel că a locuit în Puerto RicoNew OrleansWashington, D.C.Bethesda, Maryland și Anchorage, Alaska. Haldeman s-a căsătorit cu Mary Gay Potter, cunoscută drept "Gay", în 1965. Și-a luat în 1967 diploma în fizică la universitatea din Maryland.[2] În același an a fost incorporat și a servit ca inginer combatant în războiul din Vietnam. A fost rănit în luptă și experiența de război i-a inspirație pentru War Year, primul lui roman. În 1975, a primit diploma "Master of Fine Arts" la seminarul de tehnică literară de la universitatea din Iowa. Locuiește în Gainesville, Florida și Cambridge, Massachusetts și predă tehnică literară la MIT. Pe lângă activitatea lui de scriitor, Haldeman pictează.[3] În 2009 și 2010, a suferit atacuri de pancreatită, pentru care a fost spitalizat.
Haldeman a avut un frate, Jack C. Haldeman II (1941–2002), și el scriitor de science-fiction, autor al unui roman Star Trek (Perry's Planet, februarie 1980).
Joe Haldeman
Joe Haldeman Finncon2007 cropped.jpg
Joe Haldeman în 2007
·         1946 - S-a născut Stuart Edwards, chitarist britanic (Edison Lighthouse).
·         1947 - S-a născut Mitch Mitchell, baterist britanic (Jimi Hendrix Experience).
·         1948Mircea Pospai, scriitor român

·         1949 - S-a născut Francis Monkman, clăpar britanic (Curved Air, Camel, Sky).
·         1950 - S-a născut Trevor Bolder, basist britanic (Spiders From Mars, Uriah Heep).
·         1951 - S-a născut Terry Uttley, basist britanic (Smokie).
* 1954: Ileana Ursu (n. la 9 iunie 1954, Zrenjanin, Voivodina, Serbia ) poetă și traducătoare
Ursu Ileana a studiat la școala elementară în limba română la Begeiți / Torac, după care își continuă studiile la liceul clasic, în limba sârbă, Zrenjanin. Urmează studiile superioare la Facultatea de Drept, Universitatea din Novi Sad (1973–1978) și Academia de Artă din Novi Sad.[2] În ceea ce privește viața personală, este căsătorită cu poetul Milan Nenadici, are doi copii și trăiește la Novi Sad
Debutul literar l-a avut la începutul anilor 70 la „Libertatea”. A publicat versuri în periodicile: „Libertatea”, „Tribuna tineretului”, „Lumina”, „Polja”, „Mladost”, „Knjizevne novine”, „Knjizevna rec”, „Index”, „Politika”, „Romania literară”, „Convorbiri literare”, „Coriere de la sera”... Scrie în limbile română și sîrbă. Poezia ei este tradusă în maghiară, slovacă, ruteană, engleză, franceză, italiană, suedeză...[4] A tradus în sârbă pe Mihai Eminescu, Radu Gyr, Carolina Ilica, Liliana Ursu, Virgil Carianopol. A participat la proiectul de integrare a minorității românești din Serbia, „Svetlosti znacenia“ („Lumina cunoașterii“), alcătuind o antologie de 1200 de pagini din creația românilor din Banatul Sârbesc. Conduce Departamentul pentru Minorități Naționale al Ministerului Culturii din Voievodina.[1] Din alte surse aflăm că a activat ca Žitoproduct Zrenjanin și redactor Radio Zrenjanin
Opera:
  • Pension în bibliotecă, versuri, Pancevo, Editura Libertatea, 1978;[1]
  • Abilitatea vrăjitoarei, versuri, Pancevo, Editura Libertatea, 1981;[1]
  • Omul, pasăre neagră, poeme, Novi Sad, 1990;[6]
  • Poeme pe nisip, poeme în proză, Novi Sad, 1996;[1]
  • Pe limba peștilor, Poeme, Editura Libertatea, Panciova, 2007
·         1954 - S-a născut Peter Byrne, vocalist britanic (Naked Eyes).
* 1956: Ruxandra Ion (n. 9 iunie 1956) este o producătoare de televiziune din România.[1] A urmat Facultatea de Filologie a Universității din Bucureștifiind de asemenea asistent de regie la Teatrul Mic, perioadă în care a lucrat cu cei mai mari regizori români
În 1990 a fost angajată la TVR unde, după câteva luni în care a fost regizor de montaj,[3] s-a remarcat și a fost promovată ca realizatoare; la numai o lună, a realizat prima emisiune pentru copii, intitulată „Abracadabra”. Apoi a fost solicitată la Pro TV, la doar o lună de la înființarea postului, și a devenit primul producător independent de emisiuni pentru copii din Estul Europei.[4]
În martie 1998 este numită director executiv al primului canal TV pentru femei din România,Acasă TV, în 2004 [5] devine și producător general Media Pro Pictures, iar în 2008 este numită Channel & Content Strategist în cadrul CME și VP MediaPro Pictures.[6]. În februarie 2014 fondează școala de actorie, regie, scenaristică și producție de Tv și film "Tv & Film Academy by Ruxandra Ion".
În decembrie 2015, devine consultant la Antena Group pentru Euforia TV și pentru producții.
Realizări profesionale:
  1. Este creatoarea fenomenului Abracadabra.[8]
  2. Creatoarea primei telenovele românești, 2004- “Numai iubirea[9]
  3. Din 2004 până în 2014, a creat și a produs pentru TV: Numai iubireaLacrimi de iubireIubire ca în filmeDaria, iubirea meaÎngerașiiInimă de țiganReginaAnielaIubire și OnoarePariu cu viațaO nouă viață.[10]
  4. Creatorea primului serial muzical românesc (Pariu cu viața- 4 sezoane) [11]
  5. Creatorea primei telenovele de epocă din România (Aniela)[12]
  6. Creatorul primului teen-band de mare success, transformat într-un adevărat fenomen: Lala Band[13]
  7. Primul producător independent de emisiuni pentru copii din Estul Europei.
  8. A lansat primul canal dedicat femeilor- Acasă TV; sub conducerea Ruxandrei Ion a ajuns, ca și audiențe, canalul TV numărul 2 din România
  9. 7 seriale de televiziune, 13 telenovele, 1 film cinema, 1 film TV
* 1957: Michael "Mike" Shaw (n. 9 mai 1957 – d. 11 septembrie 2010), cunoscut sub numele de ring Bastion Booger, a fost un wrestler american care a luptat în World Championship Wrestling și World Wrestling Federation. Shaw a început wrestling-ul în anul 1981, în federația NWA All Star Wrestling, sub numele de Klondike Mike.
Shaw a murit din cauza unui infarct, pe 11 septembrie 2010.
* 1957: Cornel Țălnar (n. la 9 iunie 1957 la Bărăbanțjudețul Alba) este un antrenor român de fotbal. Ca jucător, a evoluat pe postul de extremă dreapta, marea parte a carierei petrecând-o la Dinamo. A jucat și pentru echipa națională a României. Și-a început cariera de antrenor în 1995, la Inter Sibiu, și a pregătit în mai multe rânduri pe Dinamo București. În străinătate a antrenat-o pe Oman Club din Liga a II-a omaneză
* 1959: Binyamin (Beny) Gantz (în ebraică בנימין "בני" גנץ), n. 9 iunie1959 - Kfar AhimIsrael) este militar si om politic israelian, general-locotenent în retragere, a fost al XX-lea șef al Statului Major al armatei israeliene („Ramatkal”) între 14 februarie 2011 și 16 februarie 2015[1]. În decembrie 2018, după pauza cerută de lege, a intrat în viața politică, întemeiând partidul de centru „Hossen leIsrael” (Reziliența Israelului) care urmează să participe la alegerile parlamentare din aprilie 2019 ca opoziție față de partidul Likud și administrația premierului Binyamin Netanyahu. În februarie lista sa s-a reunit cu partidul Yesh Atid condus de Yair Lapid pentru a forma partidul de opoziție Albastru Alb (Kahol Lavan). Gantz a îndeplinit în trecut funcțiile de comandant al unității de comando aeropurtate „Shaldag” (1989); comandant al diviziei de parașutiști cu gradul de colonel (1989), comandant al Comandamentului de nord cu gradul de general-maior( 2002-2005), comandant al Forțelor de uscat (2005-2007), atașat militar al Israelului în SUA între anii 2007-2009. Între octombrie 2009 - noiembrie 2010 a fost adjunct al șefului Statului Major
La sfârsitul anului 1977 Beny Gantz și-a început servciul militar obligatoriu într-un regiment de parașutiști al „Tineretului agricol combatant” (Nahal). După terminarea cursului de ofițeri a devenit comandant de companie (armată) de parașutiști. În anul 1980, în cursul operației „Esh damim” împotriva OEP în Liban, a fost comandant-adjunct de batalion sub comanda lui Uri Ehrlich, apoi a devenit comandnt de batalion în Războiul din Liban din 1982. A luat parte la lupte cu palestinenii în vestul Beirutului, unde a înlocuit un comandant rănit. In anul 1983 Beny Gantz a fost numit comandant al batalionului de geniștianexat unei divizii, apoi a fost comandat adjunct al unității de comando „Șaldag” (în ebraică „Pescărușul”) a aviației militare. În anul 1987 la comanda batalionului de parașutiști 890 „Af'a” a luat parte la patru ciocniri cu combatanți palestineni în sudul Libanului. În anul 1989 a fost numit în fruntea diviziei de parașutiști. Intre 1989 - 1992 a servit la comanda unității „Șaldag” (unde servise deja) și, în această calitate, a asigurat securitatea „Operațiunii Șlomo” („Solomon”) de aducere în Israel a evreilor din Etiopia.
Anul 1992 l-a găsit din nou în postul de comandant al diviziei de parașutiști, apoi, în 1994 a devenit comandant al diviziei Iudeei din cadrul corpului de armată al provinciei Iudeea și Samaria (Cisiordania). În 1995 iarăși comandant al parașutiștilor, după doi ani a plecat la studii in SUA. Dupa încheierea studiilor în octombrie 1998 a fost numit comandant al forței combinate (utzva) „Etgar” (în ebraică „Challenge”) din cadrul trupelor de rezerviști. În anul 1999, în urma căderii în luptă a generalului Erez Gerstein, Beny Ganz a fost numit comandant al unității de legătură din Liban, însarcinată cu coordonarea acțiunilor Israelului cu unitățile aliate (mai ales din rândurile populației creștine maronite din sudul Libanului) denumite Armata Libanului de sud și conduse de generalul Antoine Lahad. Gantz a servit ca ultim comandant al unității de legătură, înainte de retragerea Israelului din zona centurii de securitate din sudul Libanului.

Generalul Beny Gantz ia parte activă la un exercițiu al unei unități de parașutiști (2011).
În 2000, el a fost numit comandant al corpului de armată Iudeea și Samaria din Cisiordania. În timpul în care a indeplinit această functie, a izbucnit așa numita „A doua Intifada” sau ”Intifadat Al Aqsa” (Revolta Al Aqsa) care s-a caracterizat printr-o campanie orchestrată de către organizații din sânul mișcărilor palestinene Al Fath, Hamas și Al Djihad al Islami din regiunea Gaza și Cisiordania și constând din sute și sute de atentate ucigașe de teroare (multe din ele comise de fanaticisinucigași) perpetrate împotriva populației civile israeliene și a soldaților israelieni.
Între primele dintre aceste atentate s-au aflat lynchul de către palestineni a doi soldați rezerviști israelieni la sediul poliției palestinene din Ramalla și asaltul de către arabi înarmați asupra lui Kever Yossef, (Mormântul lui Iosif), loc de rugăciune evreiesc. În acest din urmă incident un soldat israelian de origine druză, Midhat Yossef, a fost rănit grav și se afirmă că generalul Gantz a decis că nu poate să trimită o forță militară pentru a-l salva. Soldatul a murit în urma hemoragiei după 4 ore de lipsa de tratament. Acest fapt a umbrit până astăzi imaginea generalului.
La începutul anului 2001 Beny Gantz a fost avansat la gradul de general maior (aluf) și numit comandantul corpului de armată (în ebraică : gais) de nord, iar de la finele anului 2002 a fost numit șef al comandamentului de nord. În 8 noiembrie 2005 a trecut în funcția de comandant al forțelor armate de uscat și în această calitate a participat la Al doilea Război din Liban din anul 2006.In decembrie 2007 a primit misiunea de a fi atașat militar al Israelului la Washington, iar în octombrie 2009 revenit în țară, a fost numit șef adjunct al Marelui Stat major. La sfârșitul cadenței lui Gabi Ashkenazi ca șef al Marelui Stat Major, Beny Gantz a fost printre candidații la înaltul post. După ce a fost preferat generalul Yoav Galant, în noiembrie 2010 Beny Gantz a hotărât să se pensioneze din armată și să treacă în viața civilă. După anularea numirii generalului Yoav Galant, care a fost criticat pentru unele nereguli și declarații nesincere legate de achiziționarea de terenuri și lucrări masive neautorizate în jurul vilei în care domiciliază, generalul Beny Gantz a fost numit pe trei ani șef al Marelui Stat Major.
Binyamin (Beny) Gantz
Flickr - Israel Defense Forces - 20th Chief of Staff, Lt. Gen. Benny Gantz.jpg
* 1961: Michael J. Fox (născut Michael Andrew Fox; n. 9 iunie 1961)[1] este un actor de film și televiziune, actor de voceautorproducător și activistcanadiano-american
Michael J. Fox
Michael J Fox Tracy Pollan2.jpeg
Tracy Pollan (stânga) și Michael J. Fox în 1988
* 1961: Aaron Sorkin (n. 9 iunie 1961) este un scenarist, producător de film, dramaturg și scriitor american, care a primit Premiul Asociației Scenariștilor Americani și Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru Rețeaua de socializare.
Aaron Sorkin
Aaron Sorkin at PaleyFest 2013.jpg
·         1963: S-a nascut popularul actor american de cinema Johnny Depp.
* 1963: David Koepp (n. 9 iunie 1963Pewaukee, WisconsinSUA) este un scenarist și regizor american.
David Koepp
Koepp in 2004.jpg
* 1965: Mario-Ovidiu Oprea (n. ) este un senator român începând cu legislatura 2004-2008 ales în județul Dolj pe listele partidului PNL.
·         1970:  S-a nascut interpreta  româncă de muzică uşoară Loredana Groza.
* 1973: Attila-Zoltán Cseke (n. 9 iunie 1973MarghitaRomânia) este un politician român de etnie maghiară, senator de Bihor din partea UDMR în legislatura 2008-2012 și fost ministru al sănătății în guvernul Boc II.
·         1974Samoth, chitarist norvegian
* 1975: Brian Magee (n. 9 iunie 1975 în LisburnIrlanda de Nord) este un boxer, campion european la supermijlocie, ce a concurat la amatori pentru Irlandala categoria mijlocie la Olimpiada 1996. În cariera profesionistă a fost campion europeanIBO și britanic la supermijlocie
* 1976: Marius Bodea (n. 9 iunie 1976Iași) este un deputat român ales în 2016, în circumscripția electorală Iași, din partea PNL.[1] De profesie economistromân, a fost prefect al județului Iași, și a îndeplinit funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al R.A. Aeroportul Internațional Iași.
* 1977: Ibón Pérez Arrieta (n. 9 iunie 1977San SebastianSpania) este un fotbalist spaniol în prezent liber de contract. Evoluează pe postul de atacant. A jucat în Liga I în perioada 2008-2010 pentru echipa Pandurii Târgu Jiu.
* 1977: Ciprian Danciu (n. 9 iunie 1977) este un fotbalist și antrenor român. În prezent antrenează echipa de fotbal CS Electrica Baia Mare.
·         1978Adrian Diaconu (n. 9 iunie1978 în PloieștiPrahovaRomânia) este un pugilist român retras, care locuiește în MontrealCanada. Diaconu este fost campion mondial WBC la categoria semi-grea.

·         1978Miroslav Josef Klose (pronunțat în germană /ˈmɪʁoslaf ˈkloːzə/  ( audio); născut Mirosław Klose9 iunie 1978OpoleSileziaPolonia) este un fotbalist german retras din activitate, care a evoluat pe postul de atacant
·         1978Matthew James Bellamy (n. 9 iunie 1978 în CambridgeAnglia) este un muzician și un compozitor englez, cunoscut ca fiind principalul vocalist, chitaristul, pianistul și principalul compozitor al trupei britanice de rock alternativ Muse.
Muse s-a format în 1994, prima oară sub numele de Rocket Baby Dolls. Cu acest nume, trio-ul va concura la un concurs ”battle of the bands” local, pe care-l vor câștiga, distrugându-și instrumentele în timpul concertului. „Se presupunea că trebuia să fie un protest, o afirmație(...) așa că, atunci când am câștigat, a fost un șoc. După acel moment, am început să ne luăm în serios” avea să declare Bellamy.
Procesul de formare a pornit, însă, la începutul anilor '90, când actualul baterist al trupei, Dominic Howard, i-a propus lui Bellamy să i se alăture trupei sale, Gothic Plague, care rămăsese fără un chitarist. După ce restul membrilor din Gothic Plague au părăsit trupa, cei doi l-au cooptat pe Christopher Wolstenholme și, astfel, s-au pus bazele trupei.
Stilul celor de la Muse este un amestec de rock alternativ, rock progresiv, heavy metal, muzică clasică și muzică electronică. Au lansat până acum 5 albume de studio: Showbiz (1999), Origin of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes and Revelations (2006) și The Resistance(2009), două compilații: Random 1-8, lansată numai în Japonia și conținând b-side-uri din perioada albumului Showbiz și Hullabaloo(2002), care cuprindea 11 cântece înregistrate din concertele de pe Le Zénith din Paris (28 și 29 octombrie 2001) și b-sideuri din perioada 1999-2001. Pe 16 și 17 iunie 2007 ei au devenit prima trupă care a susținut un concert sold out pe nou-construitul stadion Wembley. Cele două vor constitui albumul live/DVD-ul HAARP, lansat în 2008.
Matthew Bellamy
Flickr - moses namkung - Muse-2.jpg
Bellamy cu Muse la Oracle Arena în Oakland, California, 12 decembrie 2009
* 1978: Cristian Panin (n. 9 iunie 1978Arad) este un fost fotbalist român. El a evoluat pe poziția de fundaș.
* 1979: Ramona Nerra (n. 9 iunie 1979Craiova) este o cântăreață română stabilită în Germania.
Ramona Nerra s-a nascut în data de 9 iunie 1979 în CraiovaRomânia. Începând cu vârsta de 9 ani, Nerra și-a descoperit pasiunea pentru muzică frecventând "Clubul copiilor" din orașul natal. Din 1997 până în 2001, Nerra a studiat la Universitatea de Teatru și Film din București.
În 2000, Nerra alături de Nicoleta Luciu a fondat trupa ALIZE. După doi ani, acest proiect s-a destrămat.[1]
Ajunsă în Germania, în anul 2002, Nerra a ajuns foarte repede una dintre cele mai respectate voci . Cativa ani mai tarziu s-a alăturat trupei "Fresh Music Live" din Dusseldorf. Împreuna cu aceasta trupă, Nerra a colindat Europa, cântând alături de artiști precum, Nicole ScherzingerTiesto, Mousse T. Kelly Rowland etc.
În 2011, aceasta s-a făcut remarcată, când s-a numărat printre finaliștii primului sezon al emisiunii concurs The Voice of Germany.[2] Ascensiunea sa în concurs nu a rămas neobservată, aceasta fiind manageriată de o echipă americană. Alături de producătorul muzical ATB, Nerra a lansat două single-uri, “Never Give Up” și “In And Out of Love”.
În 2016, Nerra s-a înscris în selecția națională pentru Concursul Muzical Eurovision 2016 din Elveția, cu piesa „My Heart Is Still Winning“. Versurile piesei sunt semnate de artistă, în timp ce muzica a fost compusă de Mihai Alexandru.[3]
În 2016, Nerra s-a întors în România, unde a participat la audițiile pe nevăzute din cadrul emisiunii-concurs Vocea României, intrând în echipa lui Smiley.
* 1980: Sascha Kirschstein (n. 9 iunie 1980BraunschweigGermania de Vest) este un fotbalist german, care ultima dată a evoluat la clubul ACS Poli Timișoara pe postul de portar.
·         1981Natalie Portman (născută Natalie Hershlag9 iunie 1981IerusalimIsrael) este o actriță americană de origine israeliană, nominalizată la Premiul Oscar pentru rolul său din pelicula Closer⁠(d) (2004). În 2011 a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Black Swan)
S-a născut la 9 iunie 1981 la Ierusalim[1][2][3] sub numele Natalie (Nata-li) Hershlag[4][5] ca unic copil al unei familii de evrei. Tatăl ei, medicul israelian Avner Hershlag, ginecolog specialist în tratamente pentru infertilitate.[6] și-a cunoscut soția, Shelley Stevens,[7] în timpul studiilor la universitatea Ohio.[8] Stevens, născută în Cincinnati Ohio, originară dintr-o familie ajunsă în SUA din Austria și Rusia, și îndeplinește în prezent funcția de manager al fiicei ei.[7] Bunicii lui Natalie din partea tatălui, Mania (născută Portman) și Zvi Yehuda Hershlag, erau evrei imigrați în Israel.[9][10] Zvi, născut în Polonia în 1914, a emigrat în 1938 în Palestina Mandatară unde a devenit profesor de economie; părinții lui au murit în lagărul de concentrare de la Auschwitz.[10] Una din străbunicile lui Natalie din partea tatălui s-a născut în România și a fost spioană pentru serviciile de informații britanice⁠(d) în timpul celui de al Doilea Război Mondial.[11][12]

Părinții lui Portman s-au cunoscut la un centru studențesc⁠(d) evreiesc de la Universitatea Statului Ohio⁠(d), unde mama ei vindea bilete. Au corespondat după ce tatăl ei s-a întors în Israel și s-au căsătorit când mama ei a venit în Israel în vizită câțiva ani mai târziu. În 1984, când Portman avea trei ani, familia s-a mutat în Statele Unite, unde tatăl ei a studiat medicina.[8] Mai întâi au locuit în Maryland (în vreme ce tatăl se perfecționa la universitatea George Washington din Washington D.C, apoi la New HavenConnecticutunde a urmat, între altele, cursuri la o școală evreiască și lecții de dans, Long Island la New York. Numele Portman, pe care l-a adoptat începând de la vârsta de 12 ani, era de fapt numele de fată al bunicii ei materne.
Primul său rol l-a avut în 1994, în filmul franțuzesc Léon.[13] Rolul care a făcut-o celebră a fost cel interpretat în trilogia Star Wars. Înainte de acesta, a mai jucat în Beautiful Girls și Anywhere but Here. În timpul filmărilor pentru Star Wars a studiat psihologia la Universitatea Harvard.[14] În 2005 a fost nominalizată pentru prima oară la Premiile Golden Globe, premiu pe care l-a și câștigat, cu producția Closer. Pentru rolul din filmul V for Vendetta a trebuit să se radă în cap. A jucat rolurile principale în dramele istorice Goya's Ghosts (2006) și The Other Boleyn Girl (2008). În mai 2008 a fost cel mai tânăr membru al juriului Festivalului de Film de la Cannes. Debutul său regizoral, Eve, a deschis cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția. În 2011, Natalie Portman a câștigat Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal pentru lungmetrajul Black Swan, acolo unde interpretează rolul unei balerine. În timpul filmărilor l-a cunoscut și s-a îndrăgostit de coregraful Benjamin Millepied, cu care s-a logodit și cu care are 2 copii unul nascut in 2017.
Natalie Portman
Natalie Portman at TIFF 2009.jpg
* 1982: Connect-R (Ștefan Relu Mihalache n. 9 iunie 1982 în București ) este un cântăreț[5] de hip hopdancepop si actor de etnie romă din România
Ștefan Relu Mihalache a fost la școala nr. 171 „Petre Ispirescu”. Artistul și-a început cariera la vârsta de 8 ani ca dansator.[7] De la vârsta de 15 ani, hip-hopul a devenit una dintre marile pasiuni ale lui Connect-R.[7] A intrat prima oară într-un studio în 1997, cu ocazia înregistrării primei sale piese, „Observ”.[7]
În 1999 a lansat o nouă piesă numită „Operație pe suflet deschis”, care a ajuns pe locul 2 în top 50 la Radio Contact.[4]
În 2000, Connect-R a colaborat strâns cu fondatorii VeritasagaJivagoPreaetor și Dribbler;[1] dar a ales calea muzicii comerciale în detrimentul hip-hop-ului underground.
Prima colaborare cu un nume mare din show-bizul românesc a fost pentru melodia „Fără nume” a trupei R.A.C.L.A..[7]
A făcut un pas înainte în cariera sa muzicală în 2006, stabilind un record impresionant: în acel an el a fost primul rapper care a evoluat pe scena Eurovisionului. Împreună cu Arsenie Toderaș, a reprezentat atunci Republica Moldova în marea finală cu piesa „Loca”.[4]
Seria de recorduri nu s-a oprit aici, Connect-R fiind singurul artist care a avut 6 piese simultan în playlistul Radio 21.[4]
Connect-R lansează albumul Dacă dragostea dispare în anul 2007, iar în octombrie 2008 lansează videoclipul celui de-al doilea single extras de pe album: „Nu-ți pierde dragostea”.[4]
Anul 2009 a lansat piesele „Burning Love” și „Murderer”.[7]
În 2010 a participat la Selecția Națională pentru Eurovision împreună cu Anda Adam cu piesa „Surrender”.[8] În acest an a câștigat premiul "Best Song" la concursul RMA! În același an a înființat casa de producție Rappin’ On Production, făcând echipă cu Chris Mayer și Nick Kamarera.[4]
În 2011 a ajuns în Top 100 2011 la radio, cu „Americandrim” de Puya, featuring Connect-R.
În 2012 creează hitul verii, numit Vara nu dorm, care s-a menținut pe primele locuri timp de 22 de săptămâni. În același an creează și piesa Love Is The Way. In acelasi an apare al doilea album al artistului intitulat "From Nothing to Something'' lansat de casa de discuri Roton cu sprijinul ziarului Libertatea. Albumul se putea gasi impreuna cu ziarul Libertatea.
În 2013 a creat un nou hit al verii anului 2013 „Dă-te-n dragostea mea”.
Pe data de 20 mai 2016 casa de discuri Roton lansează al treilea album al artistului intitulat "Dragostit", acesta conține în total 18 piese.
Connect-R
Connect-R (3).JPG
Connect-R în sept. 2012
* 1982: Yoshito Ōkubo (大久保 嘉人 Ōkubo Yoshito?, n. 9 iunie 1982Kanda, Fukuoka) este un fotbalist japonez care joacă pentru clubul Kawasaki Frontale
* 1983: Sergio García de la Fuente (n. 9 iunie 1983) este un fotbalist spaniol care evoluează la RCD Espanyol în La Liga.
García a reprezentat Spania la Euro 2008, câștigând turneul.
* 1984: Wesley Sneijder (n. 9 iunie 1984UtrechtOlanda) este un fotbalist olandezcare evoluează în Ligue 1, la OGC Nice. De asemenea, el este selecționat în mod regulat pentru echipa națională a Olandei.
* 1985: Paula Claudia Todoran (n. 9 iunie 1985Zalău) este o alergătoare specializată pe proba de maraton.
Paula Todoran
Vienna 2013-04-14 - F12 Paula Todoran, ROM.jpg
Todoran în 2013
* 1988: Sokratis Papastathopoulos (în greacă Σωκράτης Παπασταθόπουλοςn, n. 9 iunie 1988KalamataGrecia) este un fotbalist grec care activează la clubul englez Arsenal FC în Premier League pe postul de fundaș. Deoarece numele Papastathopoulos este foarte lung și nu poate fi scris pe tricou, el și-a ales primul nume "Sokratis", și de asemenea mai este cunoscut după porecla Papa
* 1989: Dídac Vilà Rosselló (n. 9 iunie 1989MataróSpania) este un fotbalist aflat sub contract cu RCD Espanyol.
* 1990: Raluca Florentina Anghelina (n. 9 iunie 1990, în București)[1] este o handbalistă română ce joacă pentru echipa CSM Ploiești pe postul de intermediar dreapta. Începând din 2005, ea a fost convocată la echipa națională de junioare a României. În total, ea a jucat în 31 de meciuri și a înscris 130 de goluri
* 1992: Nikolai Novosjolov (n. 21 iunie 1992, Tartu) este un scrimer estonianspecializat pe spadă.
Novosjolov a fost campion mondial în 2010 la Paris și în 2013 la Budapesta. A câștigat Cupa Mondială de spadă masculin în sezonul 2011–2012. A fost membru a echipei Estoniei care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial din 2001 de la Nîmes.
·         1993Lidia Buble (n. 9 iunie 1993, DevaHunedoara) este o cântăreață de muzică pop română. Este cunoscută în piesele: Noi simțim la felCămașăKamelia ș.a.m.d.
Lidia Buble a cunoscut celebritatea atunci când Adrian Sînă de la Akcent a ales-o să cânte două hituri cu el. Piesele „Kamelia” și „Noi simțim la fel” se auzeau pe toate radiourile din România și din străinătate, având împreună peste 11 milioane de vizualizări pe YouTube, astfel că, în doar câteva luni de zile, dintr-o necunoscută, Lidia Buble a devenit star la vârsta de 21 de ani. Pentru familia ei,[1] însă, ea este doar Lidia. Fată de pastor penticostal, solista a crescut într-o familie numeroasă, având zece frați și și-a exersat talentul vocal cântând în corul Bisericii Penticostale Emanuel din Deva
Lidia Buble
Lidia Buble.jpg

* 1994: Viktor Gorridsen Fischer (n. 9 iunie 1994AarhusDanemarca) este fotbalistdanez, care este sub contract cu Mainz 05.

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...