sâmbătă, 25 iulie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU DUMINICĂ 26 IULIE 2020 

PARTEA ÎNTÂI - ISTORIE PE ZILE (A. Evenimente, Nașteri); PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI



ISTORIE  PE ZILE 26 Iulie

A. 
Evenimente

·         811: Batalia de la Pliska  - Împăratul bizantin Nichifor I este ucis și  moștenitorul sau  Staurakios este grav rănit  de bulgarii condusi de  hanul Krum. Bizantinii au jefuit și ars capitala bulgarilor  Pliska. Bătălia finală a avut loc la 26 iulie 811, cel mai probabil in tracatoarea  Varbitsa. Acolo, bulgarii au folosit tactici de ambuscadă și au surprins noaptea   forțele bizantine, anihilându-le  astfel aproape toată armata. După bătălie, Krum  a confectionat dupa  craniul imparatului Nichifor  o cupa din argint, și a folosit-o ca  pocal de băut.
·         1309: Henric al  VII - lea este recunoscut ca rege  de Papa Clement al V- lea. Henric al VII – lea (germană: Heinrich, n. cca 1275 – d.24 august 1313), a fost rege al Germaniei (sau Rex Romanorum) din 1308 și imparat al Sfântul Imperiu Romano- German de la 1312. El a fost primul imparat apartinand Casei de Luxemburg. În timpul scurtei sale domnii, a fost implicat in luptele partizane dintre partida Guelfilor și cea a Ghibellinilor in Italia.
·         1324: Basarab I, voievodul Tarii Romanesti (1310 -1352), este numit  intr-un act emis de Cancelaria maghiara, „Bazarab, woyvodam nostrum Transalpinum” („voievodul nostru transalpin”). Basarab a acceptat suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stapanitor efectiv al Banatului de Severin.  În același document este menționată reușita misiunii primite de omul de încredere al regelui, comitele Martin Bogár, care fusese trimis în repetate rânduri pe lângă Basarab, dar fără succes. Regele accepta existența politică a noului voievodat în schimbul recunoașterii suzeranității sale. Cu toate acestea, un an mai târziu, Basarab se pare că a rupt relațiile sale cu Ungaria, refuzând plata tributului de vasal. Aceasta a cauzat tensionarea bruscă a relațiilor bilaterale. Un document emis de rege la 18 iunie 1325 îl numește pe voievodul muntean „Basarab transalpinul, necredincios coroanei maghiare” și relatează cum Ștefan, fiul comitelui cuman Parabuh l-a înjosit pe regele ungar, proslăvindu-l în schimb pe Basarab. Basarab I  Întemeietorul, este fondatorul Țării Românești.  A fost fiul lui Thocomerius, potrivit unui document oficial emis în 1332 de regele Ungariei,  Carol Robert d’Anjou,  care după Bătălia de la Posada din noiembrie 1330, îl răsplătea pe comitele Laurentius din Zarand, pentru vitejia sa din acea bătălie, in care armatele maghiare au fost infrante de oastea lui Basarab I. Textul respectivei diplome conține mențiunea: „Basarab, filium Thocomerii”  („Basarab, fiul lui Thocomerius”).

·         1401: Iosif Musat a fost recunoscut ca mitropolit al Moldovei de  Patriarhia Constantinopolului, iar scaunul  mitropolitan a fost  mutat din 1401 de la Radauti  la Suceava26 iulie 1401, reprezintă, practic, anul intrării oficiale în istorie a Mitropoliei Moldovei, prin recunoaşterea mitropolitului Iosif I Muşat ca mitropolit al Moldovei, în urma unor încercări, a unor tensiuni care au durat aproximativ două decenii. Este anul în care Mitropolia a reuşit să-şi impună pe scaunul ei un autohton, pentru că, înaintea mitropolitului Iosif Muşat, se pare că a fost cineva de neam grec, cum se întâmplase şi în Ungro-Vlahia, potrivit unei hotărâri a Patriarhiei Ecumenice din anul 1355, care spunea că în mitropoliile sufragane se vor aşeza numai ierarhi din „slăvita cetate a Constantinopolei”. Mitropolitul Iosif Muşat făcea parte din familia domnitoare din acea perioadă, fiind  se pare  fratele domnitorului Petru Muşat, era înrudit cu Laţcu, ca nepot, cât şi cu tatăl acestuia, Bogdan, primul voievod al Moldovei. 

  • 1468: Tratatul moldo-polon. Cazimir al IV-lea s-a obligat să nu adăpostească nici un pretendent la tronul Moldovei.

·         1469: Războiul celor Două Roze: În bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei. Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York. Amândouă casele regale erau ramuri ale Casei Regale Plantagenet, avându-l ca strămoș comun pe regele Edward al III-lea. Numele generic de Războiul celor Două Roze nu a fost folosit în perioada în care conflictul a avut loc, ci mai târziu, avându-și originea în formele și culorile blazoanelor celor două case regale: Roza roșie de Lancaster (War of Roses Red.png), și Roza albă de York (Yorkshire rose.svg). Războiul a fost purtat de armate formate din vasalii feudali ai celor două case regale. Casa de Lancaster a avut sprijinitori în special în sudul și vestul țării, în timp ce sprijinitorii Casei de York proveneau în special din zonele de nord și de est. Războiul celor Două Roze, cu marele său număr de victime din rândul nobilimii, a fost o cauză principală a scăderii importante a puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate a dinastiei Tudor.
·         1476  - După o eroică apărare, oastea moldovenească condusă de Ştefan cel Mare este înfrântă la Valea Albă-Războieni de armata otomană condusă de sultanul Mahomed. În ciuda acestei înfrângeri, Moldova îşi păstrează independenţa. Oastea  Mica  a lui Ștefan cel Mare,  denumită așa pentru că era compusă din osteni recrutati de pe moșiile boierilor și dintre  târgoveți, era o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care avea   un efectiv de 12-15.000 de oameni. Fiind inferioara numeric turcilor a  pierdut batalia, dar a pricinuit otomanilor  mari pierderi, impiedicandu-i sa exploateze victoria. Moldovenii  au  fost nevoiti  să se retraga  la garnizoanele  de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, avand o armata care suferise pierderi insemnate, cu liniile  de aprovizionare intinse de la Dunare pana la Cetatea Neamtului, va  fi silit sa se retraga din fata Oastei Mari a romanilor moldoveni, care se reunise in nordul Moldovei. Oastea Mare avea in compunere,  pe lângă Oastea Mică și  cetele de răzeși, care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de luptatori.


·         1741:  A fost  descoperita Peninsula Alaska,  când exploratorul Vitus Behring  a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune  din lume.   Rușii nu au colonizat complet Alaska, teritoriul nefiind foarte profitabil.  SUA, a negociat achiziția acestei colonii de la  Imperiul Rus în 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost  neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884, primind oficial acest statut  în 1912. La 3 ianuarie 1959,  a devenit oficial unul dintre statele SUA. 
·         1847: Liberia isi declara independenta. Istoria Liberiei ca entitate politică de sine stătătoare, începe cu sosirea negrilor americani care vor fi cunoscuți ca americano-liberieni. Sub egida „Societății Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822. Totuși, identitatea majorității liberienilor de astăzi își are rădăcinile în diverse grupuri indigene de pe actualul teritoriu al acestei tari, care are in prezent o suprafata de 111.370 km2 si o populatie de 4.129.000 locuitori. La 26 iulie 1847, americano-liberienii își declară independența într-un stat numit „Republica Liberia”.

  • 1868: A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constituției SUA, prin care populația afro-americană poate beneficia de cetățenie.
·         1882Parsifal, operă în trei acte de Richard Wagner, a avut premiera la BayreuthRichard Wilhelm Wagner (n. 22 mai 1813, Leipzig – d. 13 februarie 1883, Veneția) a fost un compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul din cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical.
·         1887:  L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba planificată Esperanto, în limba rusă.
·         1891Franța anexează Tahiti.
·         1908: Procurorul general al Statelor Unite a înființat o organizație ce a stat la baza FBI-ului din ziua de astăzi.
·         1917: A treia bătălie de la Oituz, încheiată cu victoria armatei române asupra armatei germane. (26 iulie /8 august – 9 august /22 august). Impreună cu victoria de la Mărăşeşti (24 iulie 6 august 1917), această nouă victorie a Armatei române dejoacă planul strategic al inamicului german privind frontul românesc.

·         1919: Este adus şi îmmormântat, la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I în Primul Război Mondial, erou al luptelor de la Mărăşeşti. Pentru această ocazie, Primăria Focşani a cheltuit pentru decorarea gărilor de la Focşani şi Mărăşeşti suma de 392,50 lei. (C. Cherciu, Focşani, o istorie în date şi mărturii, 2010, p.351) 

·         1924: In Romania a  fost adoptata Legea pentru învatamântul primar care  prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea invatamantului, şi se dădea acestuia o organizare unitară.
·         1940: La Salzburg/Austria are loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) și Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.
·         1941: Este cucerită Cetatea Albă. Se încheie campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei.

·         1944: Prima rachetă V-2 germană care lovește Regatul Unit.
·         1945Al doilea război mondial: Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.
·         1945Partidul Laburist câștigă alegerile generale din Marea Britanie. Căderea de la putere a lui Winston Churchill.
·         1952: Ahmad Fuad, în vârstă de 5 luni devine rege al Egiptului în urma abdicării tatălui său, Farouk. Regele Fuad al II-lea al Egiptului și al Sudanului (n. 16 ianuarie 1952) a fost ultimul rege al Egiptului și Sudanului. A urcat pe tron la 26 iulie 1952 în urma abdicării tatălui său regele Farouk I. Regele Farouk I al Egiptului (n. 11 februarie 1920 – d. 18 martie 1965), a fost al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali și penultimul rege al Egiptului și al Sudanului. Farouk I i-a succedat tatălui său, Fuad I al Egiptului, în 1936. După înlăturarea sa de către Faud al II-lea al Egiptului]], în 1952, s-a exilat în Italia, unde a murit în 1965. Sora sa Prințesa Fawzia Fuad a fost prima soție și regină consort a Șahului Mohammad Reza Pahlavi.
·         1953: Prin lansarea unui atac nereușit împotriva unei baze militare din Santiago de CubaFidel Castro a declanșat  Revoluția Cubaneză.
·         1953: In URSS, ziarul partidului comunist sovietic „Pravda” anunta arestarea lui Lavrentii Beria, fost sef al politiei politice sovietice KGB.
·         1956Egipt: naționalizarea Canalului SuezCriza politico-militară a izbucnit ca urmare directă a hotărârii lui Gamal Abdul Naser, din 26 iulie 1956, de a naționaliza Canalul Suez, respectiv respingerea ofertei americano-britanice de a construi barajul de la Assuan. La 29 octombrie 1955 au fost parașutate unități de elită engleze și franceze lângă orașele Port Said, Port Suez și Ismaelia, pe malul african al canalului, iar Zahal-ul (armata israeliană) a spulberat în 5 zile rezistența armatei egiptene și a ocupat, în totalitate, Peninsula Sinai, oprindu-se pe malul estic al canalului. Deși înfrângerea Egiptului a fost totală, intervenția vehementă a Moscovei și, în special, a Washingtonului i-a obligat pe englezi, francezi și israelieni să se retragă. Tratatele semnate vor marca, practic, sfârșitul stăpânirii de peste un secol a celor două state vest-europene beligerante în Orientul Mijlociu. Israelului i s-a garantat libera trecere a vaselor prin canal – garantare care a fost încălcată la prima încercare – și încetarea acțiunilor fedain-ilor – care a fost respectată. Egiptul a intrat,pentru o perioada în sfera influenței sovietice, devenind unul dintre liderii grupului de state „neangajate”.
·         1958: Programul Explorer: se lansează Explorer 4.
·         1965: Se garantează independenţă deplină pentru Maldive, cel mai mic stat asiatic, atât din punct de vedere al populaţiei cât şi al suprafeţei. Maldive este, de asemenea, statul cu cea mai mică altitudine maximă din lume.

·         1974: Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară. Konstantínos G. Karamanlís (n. 8 martie 1907 – d. 23 aprilie 1998) a fost un politician din Grecia. De patru ori prim ministru și de două ori președinte al Greciei, a fost o figură centrală a vieții politice grecești, cu o carieră întinsă pe mare parte din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
·         1976: Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oară, la Thompson Travel, în BurlingtonVermontSUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacționată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion.

  • 1976Cutremur devastator în Tangshan/China. Peste 250.000 de victime. Este considerată cea mai mare catastrofă seismică.
  • 1999Conflictul Kargil se încheie oficial. Armata indiană anunță evacuarea completă a intrușilor pakistanezi.
  • 2005: Ploile torențiale de 99,5 cm în 24 h în MumbaiIndia au provocat indundații care au ucis peste 1000 de oameni.
  • 2005: La doi ani jumătate după dezastrul navetei spațiale ChallengerNASA lansează naveta spațială Discovery cu echipaj uman.
  • 2019: Emoție în societatea românească în cazul unei adolescente care a sunat de trei ori la 112 anunțând că a fost sechestrată, violată și bătută, însă autoritățile nu au reușit să identifice locul în care se află. Poliția a intervenit după aproximativ 19 ore de la apel. Principalul suspect a fost reținut pentru trafic de minori și viol.

Nașteri

·         1606 - S-a născut pictorul olandez Harmenz Rembrandt van Rijn. (m. 4 octombrie 1669)
* 1678: Iosif I (n. 26 iulie 1678 – d. 17 aprilie 1711) a fost Împărat al Sfântului Imperiu Roman, rege al Boemiei, Croației și al Ungariei, (1705-1711).
A fost fiul cel mare al împăratului Leopold și al cele de-a treia soții, Eleonore-Magdalena de Pfalz-Neuburg.
Iosif I
Împărat al Sfântului Imperiu Roman; Rege al Ungariei și Boemiei[1][2]
Joseph I Holy Roman Emperor.png
·         1721: S-a nascut baronul Samuel Brukenthal, om politic sas din Transilvania, guvernator al acesteia între anii 1777 şi 1787. A iniţiat un şir de măsuri care vizau reformarea administraţiei, fiscalităţii, jurisdicţiei, precum şi viaţa economică şi culturală din Transilvania. Palatul lui din Sibiu, azi „Muzeul Brukenthal” (inaugurat în 1817, cel mai vechi din România), adăposteşte colecţia sa de artă ; (d. 9 aprilie 1803).

* 1833: Gheorghe Manu (alternativ George Manu; n. 26 iulie 1833București - d. 16 mai 1911București) a fost un general și om de stat român, care a fost ministru de război în mai multe guverne, respectiv a deținut funcția de Președinte al Consiliului de Miniștri între 1889 și 1891.
A fost fiul fostului agă și caimacam al Valahiei Iancu Manu; mama sa, Ana Ghica a fost o fiică a marelui ban Alexandru Ghica.
Manu era descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu.
După studii militare în Prusia, la Potsdam, a devenit sublocotenent în armata prusiană (1853). Întors în țară (1858), a fost însărcinat cu organizarea artileriei române. Cu gradul de colonel, a fost ministru de război în guvernele Dimitrie Ghica și Manolache Costache Epureanu(1869-1870). A fost primar al Bucureștiului (1874-1877). Cu gradul de general, s-a distins în războiul de independență, fiind primul român decorat cu Virtutea Militară (1877), ordin înființat de Prințul Carol.
Comandant de divizie în războiul pentru independență, el este cel care a obținut în februarie 1878 capitularea Vidinului.
După război a fost unul dintre fruntașii Partidului Conservator.
A fost inspector al artileriei până în 1888, ministru de război în guvernele Teodor Rosetti și Lascăr Catargiu (1888-1889) și președinte al Camerei Deputaților (1891-1895).
Președintele Consiliului de Miniștri George Manu.jpg
Generalul Gheorghe Manu
·         1856: S-a nascut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, laureat al Premiului Nobel pe anul 1925 (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”); (d.02.11.1950). George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.
Motivația Juriului Nobel
„pentru opera sa care este marcată de idealism și umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumusețe poetică „
·         1872: S-a nascut scriitorul Scarlat Demetrescu, unul din marii spiritualişti români. A absolvit Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, devenind profesor de ştiinţe naturale şi geografie la Liceele Sf. Sava și Gheorghe Lazăr. Simultan a avut o intensă activitate de profesor și publicist si a fost subdirector la Senat, geolog la Institutul Geografic al României. Pe lângă numeroasele manuale de botanică şi zoologie apărute între 1913 şi 1929 publică următoarele lucrări : „Viaţa dincolo de mormânt” (1928); „Greşeli din alte vieţi” (1932); „Cercetări în domeniul metapsihic şi spiritist” (1933); „Din tainele vieţii şi ale universului” (1939). A  condus revista spiritistă „B. P. Hașdeu” si a onferenţiat  în cadrul Societăţii spiritiste „B. P. Haşdeu„. A decedat la data de  11 octombrie 1945, în Bucureşti.

·         1873 - S-a născut George Grosz, pictor, grafician şi cofondator al grupării berlineze Dada. ("Stâlpii societăţii", "Strada") (m. 6 iulie 1959)
·         1875: Carl Gustav Jung (n. 26 iulie 1875, Keswil, cantonul Thurgau, Elveția – d. 6 iunie 1961, Küsnacht, Elveția) a fost medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice.
A făcut studii de medicină generală și psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich și medic-șef la clinica psihiatrică universitară Burgholzli. Este cu precădere interesat de psihoterapia clinică și, concomitent, de cercetarea experimentală și teoretică. Între 1907 și 1912 colaborează intens cu Freud, acesta având o influență decisivă asupra lui Jung. Este atras in special de cercetările acestuia legate de isterie și de vise. Ruptura cu Freud este marcată de apariția lucrării Wandlungen und Symbole der Libido (1912), în care Jung încearcă o lărgire a orizontului de interpretare freudian și o implicită critică a acestuia. Această ruptură îl va duce la elaborarea unui sistem propriu de interpretare psihanalitică, axat pe reintroducerea culturii ca dimensiune fundamentală a omului și pe un ansamblu de concepte noi, deduse din experiența clinică.
Între 1921 și 1938 întreprinde călătorii de studii în Africa de nord, în lumea arabă, la indienii pueblo din Arizona și India.
În 1935 este ales președinte al „Societății elvețiene pentru psihologie și domeniile conexe“.
În 1944 se creează la Basel catedra de „psihologie medicală“ al cărei titular este Jung. În 1948, la Zūrich, se înființează institutul Carl Gustav Jung, iar in 1958 „Societatea internațională de psihologie analitică“, având drept temă teoriile jungiene. Își petrece ultimii ani de viață la Bollingen, lângă Zūrich, unde își redactează memoriile. La câteva luni după moartea lui apare Erinnerungen, Träume, Gedanken (Amintiri, vise, reflecții) consemnate și editate de Aniela Jaffe.
Scrieri: 
  • Uber die Psychologie der Dementia praecox (1907)
  • Wandlungen und Symbole der Libido (1912)
  • Psychologische Typen (1921)
  • Die Beziehungen zwischen dem Ich und dem Unbewusten (1928)
  • Psychologie und Religion (1940)
  • Uber die Psychologie des Unbewusten (1943)
  • Psychologie und Alchemie (1944)
  • Die Psychologie der Ubertragung (1946)
  • Antwort auf Hiob (1952)
  • Synchronizitat als ein Prinzip akausaler Zusammenhange (1952)
  • Ein moderner Mythus (1957)
  • Cartea roșie, scrisă între 1914 și 1930 și publicată în 2009
Carl Gustav Jung
CGJung.jpg
* 1879: Prințul Heinrich al XXXIII-lea Reuss de Köstritz (26 iulie 1879 – 15 noiembrie 1942) a fost fiul Prințului Heinrich al VII-lea Reuss de Köstritz și a soției sale, Prințesa Marie Alexandrine de Saxa-Weimar-Eisenach.
Tatăl său a fost unul dintre cei mai capabili oameni ai lui Bismarck și a fost strâns contact cu el în perioada 1878-1894. El s-a căsătorit cu Prințesa Marie Alexandrine de Saxa-Weimar-Eisenach. Mama micului Heinrich a fost a doua în linia de succesiune la tronul olandez după nepotul ei, Wilhelm Ernest, Mare Duce de Saxa-Weimar-Eisenach din 1900 până la nașterea Prințesei Iuliana în 1909.

Prințul Heinrich XXXIII și familia
S-a căsătorit cu Prințesa Victoria Margaret a Prusiei, fiica Prințului Friedrich Leopold al Prusiei și a Prințesei Louise Sophie de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg,[1][2] la 17 mai 1913 la Neues Palais, PotsdamBrandenburg, Germania. El și Viktoria Margarete Elisabeth Marie Ulrike Prinzessin von Preußen au divorțat la 14 iulie 1922.[1]Curtea dintre Prințesa Margaret și Prinț a întâmpinat dificultăți. Ambii ei părinți au obiectat puternic, rangul lui nefiind egal cu al lor și se așteptau ca fiica lor să facă o partidă mai bună.
A doua oară s-a căsătorit la 10 aprilie 1929, la Paris, cu Allene Tew, fiica lui Charles Henry Tew și Janet Smith. El și Allene au divorțat la 31 octombrie 1935, la Paris, Franța

Prințul Heinrich al XXXIII-lea Reuss de Köstritz
Heinrich XXXIII RjL - Zum Besten der Kriegswaisen.jpg
* 1885: Teodor Bălan, născut ca Theodorus Gregorius Balan, (n. 26 iulie1885CacicaBucovinaAustro-Ungaria, astăzi în județul SuceavaRomânia - d. 25 noiembrie 1972Gura Humorului),[1] a fost un istoric român, profesor la Universitatea din Cernăuți și director al Comisiei Arhivelor Statului din Cernăuți. Lucrarea sa principală este "Documente bucovinene", publicată în șase volume.
Născut la Cacica în familia lui Grigorie și a Mariei Bălan, provenind pe linie paternă dintr-o familie de origine transilvăneană. A urmat școala primară și liceul la Cernăuți și apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Cernăuți, specializarea istorie-geografie (1904-1908). Între anii 1906-1907 și-a aprofundat cunoștințele la Universitatea din Viena.
După absolvire, a lucrat ca profesor de istorie la liceele din Câmpulung Moldovenesc, Cernăuți, Suceava și din nou Cernăuți. A publicat în această perioadă un manual de istorie a românilor în limba germană ("Geschichte der Rumänen. Lehrbuch für die oberste Klasse der Mittelschulen", 1919) și un compendiu de istorie a românilor pentru pregătirea examenului de bacalaureat ("Chestiuni de istoria românilor pentru bacalaureat", 1928).
Între anii 1922-1923 s-a aflat la Viena, unde a încercat să-și susțină doctoratul în istorie cu lucrarea "Der Rumänenaufstand in Siebenbürgen in den Jahren 1848-1849" (Revoluția română din Transilvania din 1848/1849), dar a fost nevoit să renunțe din cauza dificultăților financiare. Își susține doctoratul abia în 1927, dar de această dată la Universitatea din Cernăuți cu o altă teză, "Suprimarea mișcărilor naționale din Bucovina în timpul războiului mondial 1914-1918"[2]
Ca urmare a pregătirii sale profesionale și a titlurilor științifice obținute, Teodor Bălan a predat între anii 1932-1940 la Universitatea din Cernăuți, catedra de istorie românească, mai întâi ca docent universitar, iar apoi pe post de conferențiar. A avut o activitate publicistică prestigioasă, publicând până în anul 1947 un număr de 126 de titluri, printre care se aflau șase volume de "Documente bucovinene", apărute între 1933 și 1942.
Pasionat de studiul documentelor din arhive, el a fost membru (1924-1932) și apoi director (1933-1941) al Comisiei Arhivelor Statului din Cernăuți. În această calitate, a participat efectiv la organizarea Arhivelor Bucovinene din Cernăuți: a ordonat documentele, le-a catalogat, a dispus măsuri de salvare a documentelor oficiale (ale Comitetului Țării Bucovinei, Consiliului Școlar al Bucovinei, ale bisericilor și mănăstirilor din Bucovina etc.) în dorința de a demonstra atât caracterul românesc al Bucovinei, cât și continuitatea românilor în spațiul Bucovinei. El a tradus și publicat documente de o mare importanță, care au contribuit la dezvoltarea istoriografiei românești. A îndeplinit apoi funcția de director al Bibliotecii Universitare din Cernăuți (1941-1945).
După al doilea război mondial, s-a retras la Gura Humorului, unde a continuat să colecteze și să prelucreze documente, dar autoritățile comuniste nu au mai permis ca numele său să mai apară în nici o publicație. Între anii 1957-1972, el a reușit să publice 11 articole și studiul "Din istoria Cîmpulungului Moldovenesc", urmate de alte trei articole apărute postum. Au rămas numeroase lucrări în manuscris, publicate după 1990. [3]
Teodor Bălan a decedat la 25 noiembrie 1972.
În prezent, Școala Gimnazială „Teodor Bălan” Nr. 3 din Gura Humorului îi poartă numele.[4] Mai departe, o stradă în comuna lui de naștere precum în Suceava au fost denumite după el
Lucrări publicate:
  • "Geschichte der Rumänen. Lehrbuch für die oberste Klasse der Mittelschulen"(1919)
  • "Suprimarea mișcării naționale din Bucovina pe timpul războiului mondial 1914–1918" (1923)
  • "Răscoala țăranilor din ocolul Câmpulungului Moldovenesc din anul 1805"(1923)
  • "Frații George și Alexandru Hurmuzachi și ziarul Bucovina" (Cernăuți, 1924)
  • "Moșia Cernauca și familia Hurmuzachi" (1925)
  • "Teodor Racoce și Cherstomaticul românesc" (1925)
  • "Țara Șepenicului" (1926)
  • "Arcășiile din Bucovina" (1926)
  • "Familia Onciul" (Ed. Glasul Bucovinei, Cernăuți, 1927)
  • Forum nobilium din Bucovina" (1927)
  • "Chestiuni de istoria românilor pentru bacalaureat" (1928)
  • "Berladnicii" (1928)
  • "Bucovina în Războiul Mondial" (1929)
  • "Noui documente câmpulungene" (Tipografia "Mitropolitul Silvestru", Cernăuți, 1929)
  • "Refugiații moldoveni în Bucovina 1821 și 1848" (1929)
  • "Der Ursprung der Familie Constantinovici-Grecul" (1930)
  • "Teodor Racoce: Cherstomaticul românesc din anul 1820" (1930)
  • "Vornicia în Moldova" (1931)
  • "Serbarea de la Putna" (1932)
  • "Documente bucovinene. Vol. I. 1507-1653" (Institutul de Arte grafice și Editură "Glasul Bucovinei", Cernăuți, 1933)
  • "Documente bucovinene. Vol. II. 1519-1662" (Institutul de Arte grafice și Editură "Glasul Bucovinei", Cernăuți, 1934)
  • "Răspuns d-lui Constantin V. Dimitriu" (1935)
  • "Documente bucovinene. Vol. III. 1573-1720" (Institutul de Arte grafice și Editură "Glasul Bucovinei", Cernăuți, 1937)
  • "Procesul Arboroasei 1872–1875" (1937)
  • "Satele dispărute din Bucovina" (1937)
  • "Dimitrie Onciul" (Tiparul ”Mitropolitul Silvestru”, Cernăuți, 1938)
  • "Rolul lui Vasile Bodnărescu în preajma Unirii" (1938)
  • "Documente bucovinene. Vol. IV" (Cernăuți, 1938)
  • "Documente bucovinene. Vol. V. 1745-1760" (Cernăuți, 1939)
  • "Domnul Moldovei Grigorie Ghica și ziarul "Bucovina" 1850" (1943)
  • "Documente bucovinene. Vol. VI" (Casa Școalelor, București, 1943)
  • "Activitatea refugiaților moldoveni în Bucovina" (Sibiu, 1944)
  • "Eudoxiu Hurmuzachi și colecția sa de documente" (1944)
  • "Lămurirea unei confuzii istorice" (1945)
  • "Câteva documente bistrițene" (Muzeul Brukenthal din Sibiu, 1946)
  • "Din istoricul Câmpulungului Moldovenesc" (1960)
  • "Istoria teatrului românesc în Bucovina istorică" (Ed. Academiei Române, București, 2005) - ediție după manuscrise de Dumitru Vatamaniuc
  • "Documente bucovinene. Vol. VII–IX" (Ed. Taida, Iași, 2005–2006) - ediție îngrijită, note și comentarii de prof.univ. dr. Ioan Caproșu
  • "Die Geschichte des deutschen Theaters in der Bukowina 1825–1877/Istoria teatrului german în Bucovina 1825–1877"(Ed. Anima, București, 2007) - editată după manuscrise de către D. Vatamaniuc
  • "Conflictul pentru Tricolor. Un capitol din istoria politică a Bucovinei, 1898–1904" (Ed. Academiei Române, București, 2007) - ediție îngrijită, note, comentarii și cronologie de Marian Olaru

Teodor Bălan pe la 1910
Teodor Bălan
Teodor Balan.png
Teodor Bălan pe la 1925
·         1885: S-a nascut scriitorul francez André Maurois; (“Instinctul fericirii”, “Istoria Angliei”, “Prometeu sau viata lui Balzac”); (d. 9.10.1967). André Maurois (nume real: Émile Salomon Wilhelm Herzog, n. 26 iulie 1885, Elbeuf, Seine-Maritime – d. 9 octombrie 1967, Neuilly-sur-Seine) a fost un scriitor, eseist și istoric francez. A devenit cunoscut și datorită biografiilor făcute unor personalitați ca: Honoré de Balzac, Percy Bysshe Shelley, Frédéric Chopin, sau Benjamin Franklin.
·         1888Samuel Agnon, scriitor evreu (d. 1970)
·         1894: S-a nascut Aldous Huxley, scriitor englez , reprezentant marcant al literaturii britanice contemporane, stabilit, în 1937, în SUA; a inovat formula romanului prin introducerea tehnicii contrapunctice (romanele “Punct contrapunct”, ”Galben de crom”, “Neînfricata lume nouă”); (d.22.11.1963).
·         1894Egizio Massini, dirijor român de origine italiană (d. 1966)


* 1895: Jankel Adler (nume Jankiel Adler, n. 26 iulie 1895Tuszyn - d. 25 aprilie 1949) a fost un pictor și gravor de origine poloneză și evreiască. A fost unul dintre artiștii categorisiti de regimul nazist în categoria Artă degenerată[8]. A fost influențat de Pablo Picasso și Fernand Léger. Stilul său este caracterizat de deschiderea față de experimente cu culorile și materialele.
Adler s-a născut în orașul polonez Tuszyn, fiind al șaptelea din zece copii într-o familie evreiască aparținând hasidismului. în 1912 a început să învețe meseria de gravor de la unchiul său din Belgrad. După călătorii prin Balcani, s-a statornicit în Germania și a locuit inițial la surorile sale în Barmen. Acolo a studiat șa Kunstgewerbeschule în clasa de pictură a lui Gustav Wiethüchter. Între 1918 și 1919 s-a aflat în Łódź, unde a fost unul dintre întemeietorii grupului avangardist Jung Idysz și expunând. În 1920 a locuit pentru scurt timp în Berlin, întorcându-se în Barmen și apoi stabilindu-se pentru mai mult timp în Düsseldorf, unde a fost profesor la Kunstakademie (română Academia de artă) și l-a cunoscut pe Paul Klee, amândoi înscriindu-se în grupa Das Junge Rheinland. Pentru tabloul Katzen (română Pisici) a primit medalia de aur a expoziției Deutsche Kunst Düsseldorf (română Artă Germană Düsseldorf). În 1929 și 1930 a călătorit în Mallorca și Peninsula Iberică.
La sfatul prietenilor, a părăsit în 1933 Germania, după preluarea puterii de către naziști. A locuit inițial în Paris, apoi a călătorit prin PoloniaItaliaYugoslaviaCehoslovaciaRomânia și Uniunea Sovietică. În 1939, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, s-a oferit voluntar să lupte în diviziile poloneze din Franța. Împreună cu retragerea acestora a ajuns în Scoția. În 1941 a trebuit să părăsească armata din motive medicale. A trăit în Kirkcudbright, în Scoția, până s-a mutat la Londra. După război a aflat că nici unul dintre frații săi nu supraviețuiseră Holocaustului. A murit la 25 aprilie 1949, la vârsta de 53 de ani.
Opera lui Jankel Adler a fost puternic influențată de către Pablo Picasso și Fernand Léger. Pictura sa a avut de regulă teme evreiești și compoziții abstracte.
  • „Zwei Mädchen / Mutter und Tochter” (română Două fete. Mamă și fiică), 1927, ulei pe pânză, 150 × 100 cm; 1929 achiziționat pentu Kunsthalle Mannheim. Confiscat în 1937 ca „artă degenerată”, ulterior vândut, astăzi proprietate privată
  • „Selbstbildnis”, (română Autoportert), cca. 1926, pânză, Muzeul Von-der-Heydt din Wuppertal.[9]
  • „Bildnis Else Lasker-Schüler”, (română Portretul lui Else Lasker-Schüler), 1924, ulei pe pânză, 151 × 75 cm; 1926 cumpărat de Kunstverein Barmen. Confiscat în 1937 ca „artă degenerată”, reîntors prin cumpărare în 1986 la Muzeul Von-der-Heydt din Wuppertal
  • „Sabbath” (română Sabat), 1927–1928, ulei și nisip pe pânză, 120 × 110 cm, Jüdisches Museum Berlin
  • „No Man's Land” (română Țara nimănui) 1943, ulei pe pânză, 86 × 111 cm, Tate Collection, Londra,

Jankel Adler
Jankel Adler (1895-1949).jpg
·         1908 - S-a născut Salvador (Gossens) Allende, primul preşedinte marxist din Chile. (1970-1973) (m. 11 septembrie 1973)
·         1909 - S-a născut regizorul şi actorul brăilean Ion Dinescu. (m. 2 mai 1991)
·         1913: S-a născut la  Banloc, in fosta  Austro-Ungarie, pictorul Ştefan Szönyi; ( d. 4 decembrie 1967, Bucureşti. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Timişoara (1937) dupa carea a plecat  la studii la Paris în 1939, unde s-a  înscris  la Academia Ranson. În perioada interbelică, Ştefan Szönyi a fost atras de teme biblice şi a semnat câteva compoziţii expresioniste deosebite, inspirate de muzică, precum şi un şir de portrete romantico-mistice[3] („Sfântul Sebastian”, seria de „Profeţi”, „Apocalipsa. In perioada comunistă, Ştefan Szönyi a devenit un militant reprezentativ al realismului socialist, creând lucrări ca „Ţărancă”, „Lumină peste uzină”, „Portretul unei muncitoare” etc. Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pictorului Ştefan Szönyi i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Artei din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată în domeniul teatrului, muzicii şi artelor plastice”. În Timişoara există astazi o stradă care îi poartă numele.


·         1914 - S-a născut Erskine Hawkins, trompetist, compozitor şi şef de orchestră american.
* 1919: James Ephraim Lovelock, CH, CBE, FRS, Ph.D (n. 26 iulie 1919, Letchworth, Hertfordshire) este un savant independent, ecologist și futurolog care locuiește în Devon, Anglia. El este cel mai bine cunoscut pentru ipoteza Gaia, care postulează că biosfera este o entitate cu o auto-reglare, un sistem complex care contribuie la menținerea condițiilor de viață de pe planetă. Este specialist și în diverse alte domenii: chimie, biologie, medicină etc.
Timp de mulți ani, Lovelock a fost o autoritate de necontestat în rândul ecologiștilor care-l venerau ca unul dintre fondatorii teoriei încălzirii globale și a efectului de seră. Cu toate acestea, în 2004, el a afirmat că "doar utilizarea energiei nucleare poate împiedica încălzirea globală" și a devenit membru al mișcării "Ecologiștii pentru Energia Nucleară" (en. Environmentalists for Nuclear Energy).
În cartea sa The Ages of Gaia din 1988 declară că strămoșii noștri... au venit din cenușa unei explozii nucleare la scară stelară.
În ianuarie 2006, Lovelock a spus că, ca urmare a încălzirii globale de la sfârșitul secolului XXI, "miliarde de oameni vor pieri, și va fi doar un grup de supraviețuitori în Arctica unde clima va rămâne suportabilă".[1] Potrivit previziunilor sale, publicate în The Guardian, în 2100, 80% din oameni vor muri, iar clima va fi echilibrată în următorii 100.000 de ani.
James Lovelock în 2005
* 1920: Ion Pantazi (n. 26 iulie 1920București - d. 9 august 1996München) a fost un ofițer și publicist român în exil, fiul generalului Constantin Pantazi.
În 1940 a absolvit liceul militar din Cernăuți și în 1942 Școala Militară de Ofițeri de Cavalerie, cu gradul de sublocotenent. La câteva zile după absolvirea școlii a plecat pe front, în cadrul Regimentulului 9 Roșiori.
A fost decorat cu: Ordinul „Coroana României” clasa a V-a, Steaua Românieiclasa a V-a, Ordinul Mihai ViteazulCrucea de Fier clasa a II-a și clasa I-a.
La 10 mai 1945, a fost avansat la gradul de locotenent. La 1 martie 1946, a fost scos din cadrul activ al armatei (deblocat), exmatriculat ca student la drept aflat în anul IV de studii și a fost arestat. În 1947 fost înaintat la gradul de căpitan în rezervă, cu vechimea pe anul 1946 recunoscută (în timpul detenției - ceea ce a reprezentat una dintre marile curiozități ale regimului comunist). A executat 16 ani de detenție în patru etape, totalizând 10 ani închisoare, cu condamnare, și 6 ani fără justificare juridică, cu domiciliu forțat în câteva case conspirative. A fost eliberat la 1 iunie 1964.
A lucrat ca miner și maistru miner la hidrocentraleleArgeșLotru și Someș. Fiind pensionat de boală, după 11 cereri respinse, a primit în aprilie 1978 pașaport de turist și a rămas ca azilant politic la München, în Republica Federală Germania.
A debutat ca ziarist la Stindardul, periodic înființat și condus de Ion V. Emilian în perioada 1959-1985[1]. A scris în același timp și pentru Curierul din Los Angeles, condus de Gabriel Bălănescu. În octombrie 1985 a început publicarea ziarului său propriu, Stindardul Românilor (apărut în perioada 1985-1988[1]).
După mai multe încercări la Paris și Montreal de a uni exilul românesc, a încetat din viață la în august 1996 la München. Conform dorinței sale, urna i-a fost depusă la Cimitirul Ghencea militar.
"A urmat rearestarea, condamnarea la peste 120 de ani!!! și deținerea mea singur în lanțuri de mâini și de picioare, la Aiud și Gherla. Mâncarea mi se da o dată la două zile, ca și dusul la closet. În acești 10 ani nu m-am schimbat niciodată și bineînțeles urinam pe mine. Sunt recunoscător comuniștilor pentru regimul ce mi l-au aplicat, deoarece aici am învățat să nu-mi fie frică nici de viață, oricât de grea ar fi.
Ion Pantazi
·         1922 - S-a născut Blake Edwards, regizor, scenarist şi producător american, laureat al Premiului Cesar pentru "Victor si Victoria". (m. 1982)
* 1922: Jason Robards (născut Jason Nelson Robards, Jr. la 26 iulie 1922 – d. 26 decembrie 2000) a fost un actor american de film.
Jason Robards
Jason Robards-1968-1.jpg
In Once Upon a Time in the West (1968)
JasonRobards-1.jpg
Jason Robards
·         1928Constantin Corduneanu (n. , Iași, România – d. , Arlington, Texas, SUA a fost un matematician român, membru corespondent (din 1974) al Academiei Române și membru titular din 2015.[3]
În anul 1947, la vârsta de 19 ani, a devenit student al Facultății de Științe a Universității din Iași, la secția de matematică.[4] A devenit profesor la Universitatea din Iași, unde a lucrat 26 de ani și jumătate.[4]
În anul 1977 a emigrat în SUA, unde și-a continuat activitatea de profesor universitar pentru încă 20 de ani și jumătate

·         1928: Stanley Kubrick (n. 26 iulie 1928—d. 7 martie 1999) a fost un regizor, scenarist și producător de film american, câștigător al Premiului Oscar, care în ultimii 40 de ani ai carierei sale a locuit în Anglia. Kubrick a fost renumit prin grija cu care își alegea subiectele, metoda lentă de a lucra, varietatea de genuri pe care le-a abordat și perfecționismul său.
Este de asemenea recunoscut ca unul dintre cei mai inovativi și influenți regizori de film din istoria cinematografică. A regizat o serie de filme foarte apreciate, adesea controversate, filme care au fost percepute ca o reflexie a naturii sale obsesive și perfecționiste. Filmele sale sunt caracterizate de prezența elementelor de suprarealismexpresionism, dar și a unui pesimism ironic, fiind totodată și unele dintre cele mai originale, provocative și vizionare făcute vreodată. Șapte dintre cele șaisprezece filme ale sale realizate ca regizor sunt prezente în lista IMDb Top 250.
Stanley Kubrick s-a născut la 26 iulie 1928 la spitalul Lying-In din Manhattan, fiind primul din cei doi copii ai lui Jacques Leonard Kubrick și soția acestuia Gertrude, născută Perveler. Sora sa, Barbara, s-a născut în 1934. Jacques Kubrick, ai cărui părinți erau evrei austro-ungari, era doctor. La nașterea lui Stanley familia Kubrick locuia într-un apartament pe 2160 Clinton Ave. în cartierul newyorkez The Bronx.
Tatăl său l-a învățat pe Kubrick să joace șah la vârsta de doisprezece ani, jocul rămânând o obsesie pentru Stanley pe parcursul întregii sale vieți. Tot tatăl său a fost cel care i-a cumpărat un aparat de fotografiat Graflex - când avea treisprezece ani. Ca adolescent, Kubrick era interesat de jazz, intenționând chiar să devină baterist.
A făcut liceul "William Howard Taft" între 1941-45 și, deși nu a fost un elev strălucit, l-a absolvit în 1945. Însă notele sale slabe l-au împiedicat să continue cu studii superioare, Kubrick declarând mai târziu că nimic legat de școală nu i se părea interesant. Părinții l-au trimis să locuiască cu câteva rude la Los Angeles pentru un an, în speranța că acestea îl vor ajuta.
Pe când era în liceu a fost ales fotograful oficial al școlii pentru un an. În 1946, deoarece nu era admis la cursurile de zi ale mai multor facultăți, se prezenta la cursurile serale de la City College of New York. După absolvire a vândut o serie de fotografii revistei Look, timp în care continua să joace șah în Washington Square Park și în diferite cluburi de șah din Manhattan. Ulterior a devenit fotograf cu normă întreagă al revistei Look. Multe dintre fotografiile sale timpurii au fost publicate în cartea Drama and Shadows precum și într-o ediție specială din 2007 a DVD-ului 2001: A Space Odyssey.
Pe vremea activității sale la revista Look s-a însurat cu Toba Metz - la 29 mai 1948. Au locuit în cartierul Greenwich Village, dar în 1951 au divorțat.
În 1951, prietenul lui Kubrick, Alex Singer l-a convins pe acesta să regizeze filme scurte documentare pentru The March of Time. Kubrick a fost de acord și în 1951 a creat filmul Day of The Fight. Kubrick a vândut acest film companiei RKO Pictures pentru 100$ și ca rezultat al succesului avuta renunțat să mai lucreze pentru magazinul Look și a început sa lucreze la un doilea documentar de scurt metraj Flying Padre (1951), finanțat de RKO. Un al treilea film, The Seafarers(1953) a fost prima sa realizare color având o durată de circa 30 de minute. Cele trei filme constituie singurele sale filme documentare. Cu toate acestea se presupune că a mai lucrat și la alte astfel de filme care, însă, s-au pierdut. Un exemplu este World Assembly of Youth (1952). Nici unul dintre aceste scurtmetraje nu a fost lansat oficial însă imagini din ele se găsesc în documentarul Stanley Kubrick: A Life in Pictures. De asemenea Day of The Fight și Flying Padre au fost difuzate pe TCM în cadrul unui festival de filme de scurtmetraj.
Kubrick a făcut trecerea la filmele de lungmetraj cu Fear and Desire (1953), povestea unui grup de soldați prinși în spatele liniilor inamice într-un război fictiv. Filmul a fost scris de prietenul lui Kubrick, Howard Sackler care va deveni un scenarist de succes în domeniul teatrului. Fear and Desire a avut parte de critici pozitive în mare parte însă filmul a fost un eșec din punct de vedere comercial, Kubrick fiind în viitor stânjenit de el considerându-l rezultatul muncii unui amator. A refuzat ca filmul să fie arătat la diferite retrospective și a făcut tot posibilul ca Fear and Desire să fie scos din circulație. Cel puțin o copie a peliculei a rămas în mâinile unui colecționar, filmul apărând ulterior pe casete video și DVD-uri.
Mariajul lui Kubrick cu Toba Metz s-a încheiat în timpul realizării lui Fear and Desire. Kubrick și-a întâlnit cea de-a doua nevastă, dansatoarea austriacă Ruth Sobotka, în 1952. Au locuit împreună în The East Village din 1952 până la căsătoria ce a avut loc pe 15 ianuarie 1955. S-au mutat la Hollywood în acea vară, Sobotka având o scurtă apariție în următorul film al lui Kubrick Killer's Kiss (1954). Ca și Fear and DesireKiller's Kiss este un film destul de scurt ce abia depășește durata de o oră și a avut succes comercial și critic limitat. Filmul spune povestea unui tânăr boxeor de categorie grea aflat la sfârșitul carierei care devine implicat în crima organizată.
Alex Singer l-a introdus pe Kubrick unui tânăr producător numit James B. Harris, cei doi devenind prieteni apropiați. Parteneriatul Harris-Kubrick Productions va finanța următoarele trei filme ale lui Kubrick. Cei doi au cumpărat drepturile unui roman de Lionel White numit Clean Break, pe care Kubrick și coscenaristul Jim Thompson l-au transformat într-o poveste despre un jaf la un hipodrom încheiat în mod tragic. Avându-l în distribuție pe Sterling HaydenThe Killing va fi primul film al lui Kubrick filmat cu o echipă de profesioniști, incluzând aici și actorii. Rezultatul a fost un film neobișnuit pentru cinematografia Americană a anilor 1950 în sensul că întâmplările din film nu se petrec în ordine cronologică iar finalul producției este unul trist. Se poate spune că pelicula a urmat convențiile filmului noir, atât în subiect cât și în imagine. Acest gen de producții atinseseră apogeul în anii 1940; oricum The Killing este privit astăzi ca unul dintre cele mai bune filme ale genului noir. Filmul nu a fost un succes financiar dar a avut parte de recenzii pozitive.
Admirația pentru The Killing a adus Harris-Kubrik Productions în atenția companiei Metro-Goldwyn-Mayer, studiourile oferindu-le celor doi o colecție impresionantă de subiecte din care să-și poată alege următorul proiect. Între timp, Kubrick a colaborat și cu Calder Willingham la o adaptare după romanul austriac The Burning Secret. Deși Kubrick era foarte entuziast în legătură cu acest proiect, în final nu s-a realizat nimic.
Următorul film al lui Kubrick, Paths of Glory, este plasat în timpul Primului Război Mondial și este bazat pe romanul cu același nume al lui Humphrey Cobb din 1935. Filmul spune povestea armatei franceze, care primește o misiune imposibilă din partea superiorilor. Cum misiune eșuează, trei soldați nevinovați sunt acuzați de lașitate. Kirk Douglas interpretează rolul Colonelului Dax, cel care încearcă să împiedice execuția celor trei. Pelicula nu a avut un foarte mare succes comercial dar a fost foarte apreciată în rândul criticilor, Kubrick fiind acum recunoscut ca un important tânăr regizor. Steven Spielberg a declarat că Paths of Glory este unul din filmele sale preferate.
În timpul producției la Paths of Glory în München, Kubrick a întâlnit-o pe tânăra actriță germană Christiane Harlan. Cei doi s-au căsătorit în 1958, după ce Kubrick a divorțat de a doua sa nevată, Ruth Sobotka în 1957. Au rămas împreună până la moartea lui Kubrick în 1999. În timpul mariajului cu Kubrick, Christiane s-a concentrat asupra carierei de pictoriță. Cuplul a avut doi copii, Anya și Vivian, dar și pe Katharina fiica Christianei din relația anterioară a aceteia cu actorul German Werner Bruhns. Fratele Christianei, Jan Harlan, a fost producătorul executiv al lui Kubrick începând din 1975.
La reîntoarcerea în Statele Unite, Kubrick a lucrat pentru șase luni la filmul One Eyed Jacks (1961) cu Marlon Brando în rolul principal. Între cei doi au apărut diferite neînțelegeri, iar Brando l-a concediat pe Kubrick, alegând să regizeze chiar el filmul. Kubrick a mai lucrat la o serie de scenarii până când Kirk Douglas l-a rugat să regizeze epicul Spartacus (1960) după ce Anthony Mann, regizorul inițial al peliculei, a fost concediat cu două săptămâni înainte de începerea filmărilor.
Bazat pe povestea adevărată a sclavilor romani care pornesc o revoltă, Spartacus a fost un film dificil de realizat, între Kubrick și Douglas iscându-se diferite neînțelegeri. Prietenia pe care cei doi o dezvoltaseră odată cu Paths of Glory a fost distrusă de experiența realizării acestui film. După ani și ani, Douglas îl numea pe Kubrick ca "un rahat talentat".
În ciuda problemelor de pe platourile de filmare, Spartacus a fost un mare succes critic și comercial, Kubrick fiind recunoscut acum ca un mare regizor.
Spartacus este singurul film al lui Stanley Kubrick la care acesta nu a contribuit deloc la scenariu, producție sau casting fiind în mare parte proiectul lui Kirk Douglas.
Spartacus a câștigat 4 Premii Oscar, unul dintre ele fiind adjudecat de Peter Ustinov pentru rolul vânzătorului de sclavi, Batiatus. Ustinov este singurul actor care a câștigat un Oscar sub regia lui Stanley Kubrick.
În 1962 Kubrick s-a mutat în Anglia pentru a filma Lolita și va locui acolo pentru tot restul vieții. Inițial Kubrick trebuia să rămână în Anglia pentru a filma Dr. Strangelove întrucât Peter Sellers nu putea părăsi țara din cauza procesului de divorț în care era implicat. De abia după Lolita și Dr. Strangelove Kubrick se va hotărî să rămână definitiv în Anglia.
Lolita a fost primul film controversat al lui Kubrick. Cartea romancierului Rusoamerican Vladimir Nabokov spunea povestea unei aventuri între un adult pe nume Humbert Humbert (James Mason) și fiica vitregă a cestuia în vârstă de doisprezece ani. Romanul era deja celebru pentru obscenitatea sa. Kubrick l-a rugat pe Nabokov să-și adapteze chiar el romanul pentru ecran iar Nabokov a realizat un scenariu de 400 de pagini, redus ulterior la 200. Varianta finală a scenariului a fost realizată chiar de către Kubrick, Nabokov estimând că doar 20% din scenariul scris de el a fost folosit pentru film. Scenariul original scris de Nabokov a fost publicat mai târziu sub numele de Lolita: A Screenplay.
Lolita a fost primul din cele două filme la care Kubrick a lucrat cu actorul britanic de comedie Peter Sellers, al dolilea fiind Dr. Strangelove (1964). Rolul lui Sellers este cel al lui Clare Quilty, un al doilea bărbat mai în vârstă necunoscut lui Humbert, ce are și el relații cu Lolita.
Părerile criticilor au fost împărțite la lansarea filmului; în timp ce mulți l-au lăudat pentru subiectul îndrăzneț, alții au fost surprinși de lipsa de intimitate dintre Lolita și Humbert. Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, iar Sue Lyon, care a interpretat rolul Lolitei, a câștigat un Glob de Aur pentru cea mai bună nou venită în lumea filmului.
Criticul de film Gene Youngblood susține că, stilistic, Lolita este un film de tranziție pentru Kubrick "făcând trecerea de la un cinema naturalist...la suprarealismul filmelor viitoare".
Următorul film al lui Kubrick, Dr. Strangelove (1964), a devenit un film cult, fiind astăzi considerat un clasic. Roger Ebert a scris că este cel mai bun film satiră făcut vreodată. Scenariul, bazat pe romanul Red Alert al fostului locotenent Peter George, a fost scris de Kubrick și George, la el contribuind și autorul american de satire, Terry Southern. Red Alert este o poveste serioasă despre izbucnirea accidentală a războiului atomic însă Kubrick a considerat atât de absurde motivele ce au dus la izbucnirea războiului atomic încât Dr. Strangelove a devenit o comedie macabră.
Subiectul filmului are în centru atacul nuclear American asupra Uniuni Sovietice, inițiat de Generalul F.A.S.U. Jack D. Ripper (Sterling Hayden; numele personajului fiind o referire la Jack The Ripper (Jack Spintecătorul)) fără vreo autorizație oficială.
Peter Sellers, care jucase un rol mic dar important în Lolita, fusese angajat să interpreteze patru roluri în Dr. Strangelove.
Stanley Kubrick
KubrickForLook.jpg
Stanley Kubrick în 1949
·         1928Francesco Cossiga, politician italian, al 8-lea președinte al Italiei (d. 2010)
* 1928: Eliott Erwitt (n. 26 iulie 1928, Paris, Franța) este un fotograf documentar cunoscut pentru fotografiile lui alb-negru, în care surprinde momente ironice și absurde din viața de zi cu zi a oamenilor.
Erwitt s-a născut în Paris din părinți evrei, emigranți din Rusia. În 1939, când avea 10 ani, familia lui a emigrat în Statele Unite ale Americii. Eliott a studiat fotografia și cinematografia la colegiul din Los Angeles, terminându-și studiile în 1950. Erwitt a fost asistent de forograf în 1950 al armatei Statelor Unite, in timp ce au staționat în Franța și Germania, unde a cunoscut fotografi celebri precum Edward SteichenRobert Capa și Roy Stryker. Stryker, actualul director al Departamentului de fotografie din cadrul Administrației Farm, îl angajează pe Erwitt să lucreze la un proiect de fotografie. Apoi a început o carieră ca fotograf liber profesionist, lucrând pentru Collier's, Look, Life and Holiday. S-a alăturat Agenției Magnum Photos în 1953, permițându-i astfel să facă fotografii în întreaga lume.
Unul dintre subiectele pe care Erwitt le-a fotografiat cel mai frecvent în cariera lui au fost câinii, subiectul principal a patru din cărțile sale: Son of Bitch (1974), Dog Dogs (1998), Woof (2005) și Elliott Erwitt's Dogs (2008). Erwitt a fost premiat cu medalia The Royal Photographic Society's în 2002, în semn de recunoaștere pentru contibuția semnificativă în arta fotografică, și premiul Infinity oferit International Center for Photography pentru întreaga sa carieră, în 2011. Începând cu anii 1970, și-a dedicat o mare parte din energie spre filme. Printre filmele sale artistice, reclame de televiziune și filme documentare se numără: „Arthur Penn: The Director” (1970), Beauty knows no pain (1971), Red, white and bluegrass (1973), Afganistan(1977).
Elliott Erwitt
Elliott Erwitt in the Westlicht Museum of Photography, Vienna.jpg
* 1929: Vasile Zavoda (n. 26 iulie 1929, Rodna Veche, Bistrița - d. 14 iulie 2014)[2] a fost un fotbalist român. A evoluat la CCA, alături de Francisc "Feri" Zavoda, fratele său. Impresiona prin tenacitate, era robust, adept al fotbalului în forță, atletic, bărbătesc, dar niciodată dur sau periculos.
Zavoda II a fost legitimat la vârsta de 11 ani la formația Minerul Baia Mare. El a fost selecționat în 1942 în tabăra de juniori de la Budapesta, alături de alți tineri care aveau să devină mari fotbaliști în formația de aur a Ungariei: Gyula Grocsics, Ferenc Puskás, Sandor Kocsis sau Joszef Zakharias. La 16 ani Zavoda a debutat în echipa de seniori a formației băimărene, iar în toamna anului 1950 s-a transferat la CCA București.
Zavoda, care evolua pe postul de fundaș, a acumulat 248 de prezențe în prima ligă română, marcând două goluri. La formația roș-albastră avea să evolueze nu mai puțin de 14 ani, până în anul 1964. A cucerit nu mai puțin de 11 trofee cu formația militară, respectiv șase campionate ale României (edițiile 1951, 1952, 1953, 1956, 1959-1960, 1960-1961) și cinci ediții ale Cupei României (1950, 1951, 1952, 1955, 1961-1962). După ce a evoluat inclusiv la Jocurile Olimpice de la Helsinki din anul 1952, Vasile Zavoda a părăsit Steaua în 1964 și a mai evoluat un an la divizionara secundă ASA Târgu Mureș înainte de a se retrage din activitatea de jucător. Ca antrenor, Zavoda a antrenat la nivel de juniori la clubul Steaua și la echipa națională, fiind chiar și secund al acestor echipe în mai multe dăți. A fost selecționat de 20 de ori în echipa națională a României, pentru prima dată în 1951, împotriva Cehoslovaciei, și pentru ultima dată în 1962, împotriva Germaniei de Est. În 1964, pe când avea 35 ani, Zavoda a jucat în ultimul său sezon ca profesionist, pentru ASA Târgu Mureș. Ca antrenor, Zavoda a antrenat la nivel de juniori la clubul Steaua și la echipa națională, fiind chiar și secund al acestor echipe în mai multe dăți.
Vasile Zavoda
Vasile Zavoda.jpg
·         1930: S-a născut artistul plastic Nicolae Hilohi.
·         1931Eugenia Dumitrașcu, artist plastic român (d. 2003)

·         1932: S-a născut (la Ierusalim, Israel) Menachem Hacohen, publicist, scriitor şi politician; fost Mare Rabin al Cultului Mozaic din România (1997-2011).
·         1937: în Colonița, județul Lăpușna, România (azi Republica Moldova) se naște Gheorghe Ghimpu (d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova), revoluţionar, profesor și fondatorul mișcării de eliberare naționale românești din R.S.S. Moldovenească, ulterior Republica Moldova. Gheorghe Ghimpu a fost deținut politic în perioada sovietică pentru convingeri sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972). Gheroghe Ghimpu a este fondatorul Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990). Frontul Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (F.N.P.), înființat în ilegalitate după războiul doi mondial, avea drept scopuri ieșirea R.S.S.M. din componența Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), formarea Republicii Populare Moldovenești, unificînd și celelalte teritorii românofone din zonă (Nordul Bucovinei, Basarabia istorică, teritorii din stînga Nistrului) și unirea ulterioară cu România. Drapelul Republicii Populare Moldovenești urma sa devină tricolorul, cu o panglică neagră în diagonală, pînă la realizarea Unirii. Un alt scop era organizarea de alegeri libere pentru organele de conducere ale statului. Limba română pe baza alfabetului latin trebuia sa devină limbă oficială. Gheorghe Ghimpu și-a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.

·         1937 - S-a născut Al Banks, vocalist american (Turbans).
·         1939: S-a nascut poetul roman  Cezar Baltag; (“Madona din dud”, “Sah orb”); (d.  27 mai 1997).


* 1939: John Winston Howard (n. 26 iulie 1939) este un politician australian și fost prim-ministru a Australiei din 1996 până în 2007. Howard face parte din Partidul Liberal, care este în coaliție cu Partidul Național.

John Howard

Bustul lui John Howard
·         1940Monica Ghiuță, actriță de teatru și film română
John Howard
Image-Howard2003upr.JPG

* 1940: Nae Cosmescu (n. 26 iulie 1940, București[1] – d. 18 iunie 2016, înhumat la Râmnicu Vâlcea) a fost un regizor român de teatru și televiziune. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC), secția de actorie, în 1963, după care și-a început activitatea la Teatrul Național al Televiziunii Române.
·         1941 - S-a născut Bobby Hebb, cântăreţ, compozitor şi multi-instrumentist american.
·         1941 - S-a născut Neil Landon, vocalist britanic (Ivy League, Flowerpot Men, Fat Mattres, Main Hourse Airline).
·         1941 - S-a născut Brenton Wood (Alfred Smith), cântăreţ, compozitr şi pianist american (Little Freddy & The Rockets).
·         1942: S-a născut Ovidiu Schumacher, actor de teatru şi film, stabilit în Germania.

·         1942 - S-a născut Dobie Gray (Leonard Victor Ainsworth), cântăreţ, compozitor şi actor american.
·         1943Sir Michael Philip "Mick" Jagger (n. 26 iulie 1943 la Dartford) este un interpret rockactorcompozitorproducător și om de afaceri britanic. El este cunoscut mai ales în calitatea sa de vocalist al formației rock 'n' roll The Rolling Stones.

Albume

Sir Mick Jagger
Jagger live Italy 2003.JPG
Mick Jagger la Stadionul Giuseppe Meazza în 2003
·         1945Helen Lidia Mirren (născută Mironoff26 iulie 1945 la Londra) este o actriță britanică de film, laureată a premiului Oscar pentru rolul reginei Elisabeta a Angliei.
S-a născut ca Hellen Mironoff în Londra. Tatăl ei este rus, iar mama englezoaică. Bunicul din partea tatălui, Pyotr Vassilievich Mironov, a fost un diplomat și colonel rus foarte respectat, care a avut ca misiune negocierea unor afaceri de război în Londra. Tocmai de aceea, în timpul Revoluției din Rusia, s-a mutat cu toată familia în Marea Britanie. Tatăl său și-a schimbat numele în Mirren în 1950. A fost violonist pentru multă vreme la Filarmonica din Londra și înainte de a se alătura Ministerului Transporturilor a fost și taximetrist.
Helen Mirren a urmat cursurile Școlii Catolice de fete St. Bernard, unde și-a început ;i cariera de actriță. A jucat în mai multe producții de teatru în cadrul școlii, pentru care a fost, încă de pe atunci, foarte apreciată. La vârsta de 18 ani a dat o audiție pentru Teatrul Național pentru tineret și a fost acceptată.
Helen Mirren
HelenMirrenHWOFJan2013.jpg
Mirren receives her star on the Hollywood Walk of Fame in January 2013.

Helen Mirren în 2007
* 1945: Linda Melson Harrison (n. 26 iulie 1945) este o actriță, producătoare și regizor de film american, cunoscută în special pentru rolul lui Nova, din filmul SF clasic din 1968 Planet of the Apes și primul sequel al său, Beneath the Planet of the Apes. De asemenea, ea a avut o apariție cameo în remake-ul din 2001 al lui Tim Burton. Ea a fost a doua soție a producătorului de film Richard D. Zanuck (JawsCocoonDriving Miss DaisyCharlie and the Chocolate Factory); iar fiul său cel mic este producătorul Dean Zanuck (Road to PerditionCharlie and the Chocolate Factory).
Linda Harrison
Linda Harrison - early studio publicity headshot ca 1966.jpg
Linda Harrison în 1970

Heston și Harrison în Planet of the Apes
* 1946: Georg Sporschill (n. 26 iulie 1946, Feldkirch, Vorarlberg, Austria) este un preot iezuit și activist social austriac.
După ce a lucrat ca și capelan și s-a implicat în munca religioasă cu tinerii, în perioada 1982-1991 a lucrat în Viena sub patronajul Fundației Caritas în domeniul ajutorării tinerilor fără adăpost, a delincvenților tineri și a dependenților de droguri, precum și în cel al reinserției sociale a acestora.
Începând din anul 1991 el a fondat, a condus și ulterior a patronat în arealul Europei de Est în RomâniaBulgaria și Republica Moldova o rețea de sprijin pentru copiii străzii, prin intermediul Fundației umanitare Concordia „Proiecte sociale”. Obiectul principal de activitate al acesteia este recuperarea și reintegrarea socială școlară și familială, a copiilor și tinerilor care provin din familii dezorganizate, defavorizate social sau direct din stradă.
Din anul 2012, împreună cu Ruth Zenkert s-a ocupat prin intermediul Asociației Elijah - Inițiativa Socială Ruth Zenkert, de furnizarea de servicii sociale copiilor și familiilor de rromi de pe Valea Hârtibaciului, aflate în dificultate economică și socială.
În calitate de autor, teoretician și formator, a abordat tematici legate de practica religioasă a copiilor și a tineretului, precum și teme legate de provocările asociate cu activismul social în acest domeniu. A căutat de asemenea prin ceea ce a scris, să ofere împreună cardinalul Carlo Maria Martini un răspuns din perspectiva oamenilor religioși, la criza eticii contemporane. A abordat de asemenea idei legate de însemnătatea credinței religioase pentru viață și de viitorul pe care îl au oamenii tineri în sânul Bisericii, sau de ce anume trebuie schimbat, astfel încât creștinismul în sine ca doctrină și religie să aibă un viitor.
S-a născut pe într-o familie cu 9 copii. Tatăl său a fost inginer constructor, iar mama casnică.[2]
După ce a terminat studiile liceale umaniste în 1964 în orașul său natal[3], și-a continuat formarea în plan universitar în domeniul teologiei (din anul universitar 1968/1969[3] studiind și pedagogia și psihologia) la Innsbruck și Paris (la Institutul Catolic, în anul universitar 1967/1968)[3]. După finalizarea studiilor universitare[3] (1970) a lucrat mai întâi până în 1972 ca asistent universitar la Institutul de Studii Liturgice[3], după care a devenit consilier pentru educația adulților în aparatul guvernului landului Vorarlberg.[3]
A intrat în ordinul iezuiților în 1976 la vârsta de 30 de ani, la 32 de ani intrând prin hirotonisire în rândul preoților. În calitate de capelan al unei parohii din districtul vienez Lainz, s-a implicat în munca religioasă cu organizațiile de tineret[3]. În perioada cât a fost capelan a fost și redactor șef al revistei spirituale „Entschluss“ („Decizie”).
Georg Sporschill
Georg Sporschill 1.jpg
·         1949Roger Taylor, muzician britanic, baterist (Queen). Roger Meddows-Taylor, cunoscut mai ales ca Roger Taylor (născut la 26 iulie 1949, King’s Lynn, Norfolk, Regatul Unit) este un muzician englez polivalent, cel mai bine cunoscut ca bateristul formației de muzică rock Queen.
* 1949: William McMichael "Bill" Shepherd (n. 26 iulie 1949) (CăpitanUSN, Ret.) este un fost ofițer Navy SEAL și astronaut american, care a fost comandant al Expedition 1 (2000-2001)[1], primul echipaj ce a ajuns pe Stația Spațială Internațională. Shepherd a primit Medalia de Onoare a Congresului pentru activități spațiale.
William M. Shepherd
William Shepherd.jpg
·         1950 - S-a născut Duncan Mackay, pianist britanic (Baker Gurvitz Army, John Hiseman, Cockney Rebel, 10 CC, Alan Parsons).
·         1952Dan Condurache (n. 26 iulie 1952Dorohoi) este un actor român de film și televiziune.
A copilărit la Stâncești, în casa bunicilor și asculta cu mare plăcere piese de teatru radiofonic. A absolvit un liceu cu profil real în orașul natal Dorohoi și s-a hotarât să plece la București, să dea admitere la teatru. A fost admis, iar în 1975 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorilor Octavian Cotescu și Ovidiu Schumacher. Anii formării i-au fost marcați de influența marelui actor Octavian Cotescu.
Din 1975 a jucat la Teatrul Mic din capitală. Are zeci de roluri interpretate, dar debutul are loc cu spectacolele Nu suntem îngeri de Paul Ioachim - rolul Petre și Galileo Galilei de Umberto Eco - rolul călugarului tânăr. Alte spectacole în care a jucat în cei 35 de ani petrecuți în acest teatru: Spionul balcanic de Dušan KovačevićPeer Gynt de Henrik IbsenCoriolan de William ShakespearePluralul englezesc de Alan AyckbournNeguțătorul din Veneția de William Shakespeare, Bigamul de Ray CooneyJacques și stăpânul său de Milan KunderaSă-i îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello etc.
A jucat și în piese de teatru radiofonic, îndragite din vremea copilăriei: Troilus și CressidaScorpia îmblânzităRomeo și Julieta de William Shakespeare, Anonimul venețian de Giuseppe BertoGulliver în Țara piticilor de Jonathan SwiftManechinul sentimental de Ion Minulescu și altele.
La televiziune a jucat in spectacolele: Egmont de Johann Wolfgang von GoetheMoartea unui comis-voiajor de Arthur MillerPrizonier la Auschwitz de Alain Bosquet.
Primul rol într-un film de televiziune l-a avut în 1976, când a jucat Ionel din Domnișoara Nastasia.
Debutul pe marele ecran a avut loc în 1982, în filmele La capătul liniei și Calculatorul mărturisește. Au urmat multe alte pelicule, printre care: ÎntunecareFurtună în PacificBătălia din umbrăDrumul câinilorSezonul pescărușilorKilometrul 36BalanțaVulpe-vânătorStare de faptFemeia visurilorÎn fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gurăNunta mutăEvadareaTrădareaSemnul dragostei și altele.
A jucat și în telenovele românești: Regina (Don Antonucci), Aniela (Iorgu Vulturescu) și de curând în serialul În numele onoarei (Matei Știucă).
Este căsătorit de peste 30 de ani, soția sa se numește Creola și au împreună doi copii: Sebastian și Irina.
Filmografie:
  • Pălăria florentină (TV) / (1976)
  • Domnișoara Nastasia (TV) / Domnișoara Nastasia (1976) - Ionel
  • Să umplem Pământul cu visuri (TV) / (1977)
  • Moartea unui comis-voiajor (TV) / (1977)
  • Egmont (TV) / (1977)
  • Serenadă pentru două vârste (TV) / (1978)
  • În așteptarea lui Lefty (TV) / (1979)
  • Bună seara, Irina! / Bună seara, Irina (1980) - ofițerul de marină Mihai Bunes
  • Lumini și umbre Partea I (1981)
  • Lumini și umbre Partea II (1982)
  • Milionar la minut (1982)
  • La capătul liniei (1982)
  • Calculatorul mărturisește (1982)
  • De dragul tău,Anca! (1983)
  • Moara lui Călifar (1984)
  • Acasă (1984)
  • Întunecare (1985)
  • Furtună în Pacific (1985)
  • Emisia Continuă (1985)
  • Sezonul Pescărușilor (1985)
  • Trenul de aur (1986)
  • Bătălia din umbră (1986) - Victor Popescu
  • Balanța (1992)
  • Milionar...la minut (TV) / Milionar...la minut (1992) - Firel Iordan
  • Trahir (1993) - Mihnea
  • Somnul insulei (1994)
  • Stare de fapt (1995)
  • Le travail du furet (1994) - Edgar
  • Meurtres par procuration Proxy Murders / Meurtres par procuration(1995) - Rudetsky
  • Leapin' Leprechauns (1995) - Leprechaun
  • Hoțul noaptea (TV) / (1995) - hoțul
  • Un deținut la Auschwitz(TV) / (1996)
  • Stare de fapt (1996)
  • Semne în pustiu (1996) - Dan
  • Prea târziu (1996)
  • Une mere comme on n'en fait plus(1997)
  • The Vampire Journals (1997) - Anton
  • Nekro (1997)
  • Aerisirea (TV) / Aerisirea (1997)
  • Homicide conjugal (1998) - Chef flic
  • Fii cu ochii pe fericire (1999)
  • Manipularea (2000)
  • Les 7 vies du docteur Laux (2000) - Georges, Garnier
  • În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură(2001) - Dumitru
  • Hautes fréquences (2001) - Père de Julie
  • Les percutés / Țăcăniții (2002)
  • Une place parmi les vivants (2003) - Roger
  • Sindromul Timișoara-Manipularea (2004) - Maritan
  • Hacker (2004) - Dl. Penu
  • Femeia visurilor (2005) - Thomas
  • Drept la țintă (2005)
  • București - Berlin / București - Berlin (2005) - Tatăl
  • Nunta mută (2008) - Comesean
  • Regina (2008)
  • Aniela (2009) - Iorgu Vulturesco
  • Iubire și onoare (2010) - Matei Știucă
  • Dacă bobul nu moare (2010) - Nicu
  • Pariu cu viața (2011)
  • Blu (2012)
  • De ce eu? (2015)
  • Vlad (2019)

* 1953: Wolfgang-Felix Magath (născut 26 iulie 1953) este un fost jucător german de fotbal, acum antrenor. Din martie 2011 pregătește echipa VfL Wolfsburg, la conducerea căreia se află pentru a doua oară, în 2009 reușind să câștige cu această echipă titlul de campion al Germaniei.
·         1955Asif Ali Zardari, politician pakistanez
·         1956: S-a nascut la Petrileni, jud. Bihor, politicianul român Vasile Blaga
·         1959: Kevin Spacey (n. 26 iulie 1959) este un actor film/teatru și regizor american. Spacey a crescut în California și și-a început cariera ca un actor de teatru în anii 1980, înainte de a fi primit în distribuția unui film. A primit aprecieri critice în anii 1990, culminând cu Premiul Oscarpentru rolul său din filmul The Usual Suspects (1995), urmat de Premiul Oscar pentru cel mai bun actor din filmul American Beauty (1999).
Numele său întreg este Kevin Spacey Fowler. S-a născut în South OrangeNew Jersey. Părinții săi sunt Kathleen A. și Kathleen A. Mama sa a fost secretară, iar tatăl lui scriitor.[1][2] Are doi frați vitregi, Julie și Randy.[3] A urmat cursurile Academiei Militare, de unde a fost dat afară. A urmat, pe rând, cursurile Liceului Canoga Park și Chatsworth din Chatsworth, California, de unde a absolvit cu magna cum laude.[4][5] În timpul liceului a jucat în producția The Sound of Music, rolul căpitanului Georg von Trapp. Aici s-a hotărât să ia numele mamei sale, Spacey, care a aparținut bunicului său din partea mamei, ca nume de scenă.[6]Au apărut mai multe speculații, dintre care cea mai frecventă a fost presupunerea că numele său este o combinație între numele și prenumele actorului Spencer Tracy, ca un tribut pentru cariera sa.[6] A făcut stand-up comedy mult timp, până s-a hotărât să urmeze cursurile Facultății de actorie, Juilliard School din New York City.[7] Și-a continuat show-urile de stand-up comedy, făcându-și chiar un nume în acest domeniu
Filmografie:
Kevin Spacey
Spacey.jpg
* 1959: Hiroshi Soejima (n. 26 iulie 1959) este un fost fotbalist japonez.
* 1960: Adrian Mihail Popescu (n. 26 iulie 1960 în Craiova) este un fotbalist român, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990.
·         1960 - S-a născut Danny Stagg, chitarist şi basist american (Kingdom Come).
·         1962 - S-a născut Miranda Joyce, saxofonistă, compozitoare şi vocalistă britanică (Belle Stars).
·         1964: Sandra Annette Bullock (n. , ArlingtonSUA) este o actriță și producătoare americană de origine germană.
Sandra Annette Bullock (n. 26 iulie 1964) este o actriță americană care a obținut faimă și notorietate în anii 1990 datorită rolurilor interpretate în filme de succes precum Demolition ManSpeedThe NetHope FloatsA Time to Kill, și While You Were Sleeping. În noul mileniu și-a continuat apariția în alte filme de succes precum Miss CongenialityThe Lake House și Crash, cel din urmă primind aprecierea criticilor de film americani, iar în anul 2005 a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame. În anul 2007 a fost clasificată pe locul 14 în topul celor mai bogate femei celebre cu o avere estimată la 85 milioane de dolari. În 2009, Sandra Bullock a jucat în două dintre cele de mai succes filme d.p.d.v. al încasărilor: The Proposal și The Blind Side. Sandra Bullock a primit un premiu Golden Globe pentru cea mai bună actriță, un premiu Screen Actors Guild pentru interpretarea remarcabilă, distinsă de către o actriță a unui rol principal, și un Premiu Oscar pentru cea mai bună actrițăpentru interpretarea rolului lui Leigh Anne Tuohy în filmul The Blind Side[5]. De asemenea numele ei apare în ediția 2012 a Cărții Recordurilor (Guiness Book) ca cea mai bine plătită actriță, cu 56 milioane de dolari
Sandra Bullock s-a născut în ArlingtonVirginia, mama ei, Helga D. Meyer (1942-2000[8], a fost o cântăreață lirică și profesoară de canto iar tatăl, John W. Bullock (n. 1925)[9],un antrenor în Alabama.
Sandra Bullock a locuit în orașul Fürth până la vârsta de 12 ani, unde a cântat într-un cor al Norimberg Staatstheater[10]. Și-a trăit copilăria în Germania și în alte părți ale Europei. Vorbește limba germană cursiv și a studiat balet și canto de mică, interpretând mici roluri în piese de teatru care se țineau în sala de operă unde performa și mama ei. Sandra Bullock are o soră mai mică, născută în anul 1970, Gesine Bullock-Prado[11]. A învățat la Washington-Lee High School, unde printre altele era și cheerleader, a participat în piese de teatru în liceu, și a fost logodită cu un jucător de fotbal american. A absolvit liceul în anul 1982 și pe urmă s-a înscris la universitatea East Carolina University din Greenville (Carolina de Nord). A renunțat la facultate în ultimul an, în primăvara lui 1986, pentru a-și începe cariera de actriță.
Mai apoi s-a mutat în New York, unde a lucrat o perioadă ca barman-ospătar pentru a-și asigura mijloacele de trai; a luat lecții de teatru de la Sanford Meisner , după care a fost abordată de mai multe show-uri de televiziune, iar în anul 1987 obține primul său rol în filmul Hangmen.
Apărută în mici producții la sfârșitul anilor 1980, Sandra Bullock obține un rol în piesa de teatru No Time Flat la Broadway. Regizorul Alan J. Levi, impresionat de interpretarea Sandrei, îi oferă un rol în filmul TV Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman. Mai apoi joacă în câteva producții independente, precum Who Shot Patakango? și The Preppie Murder, ca să obțină mai târziu rolul principal, Tess McGill, în sitcom-ul Working Girl, serial inspirat din filmul omonim din anul 1988, care avea ca și protagoniști pe Harrison FordSigourney WeaverMelanie Griffith și Joan Cusack[12]. În anul 1992 joacă în filme mici precum Love Potion No. 9 pe platoul căruia se îndrăgostește de colegul ei Tate Donovan, iar apoi face parte, în anul 1993, din thriller-ul horror The Vanishing cu Kiefer Sutherland și Jeff Bridges.
Mai târziu joacă în comedia When the Party's Over și în drama The Thing Called Love regizat de Peter Bogdanovich, cu River PhoenixSamantha Mathis și Dermot Mulroney. Obține un rol de prim-plan în thriller-ul science-fiction Demolition Man cu Sylvester Stallone și Wesley Snipes. Vor urma filmele de aventură Fire on the Amazon și drama Wrestling Ernest Hemingway alături de mari actori precum Robert DuvallRichard Harris și Shirley MacLaine.


Festival di Cannes 1996
Anul 1994 este anul de aur pentru Sandra care joacă rol de protagonistă în Speedalături de Keanu Reeves și Dennis Hopper. În film joacă rolul lui Annie Porter, șoferița unui autobuz care urmează să explodeze dacă viteza cu care merge coboară sub 80 km/h. Filmul a fost considerat un succes atât din partea criticilor de film cât și d.p.d.v. comercial, obținând trei nominalizări la Oscar dintre care câștigă două premii: pentru Cel mai bun sunet și pentru Cel mai bun montaj sonor, printre altele obține și trei nominalizări, dintre care două câștigate, la BAFTA Award și 9 nominalizări la MTV Movie Awards câștigând 5 dintre acestea, printre care premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină și premiul pentru Cea mai atrăgătoare actriță, ambele premii aparținând Sandrei Bullock.
În anul următor joacă în comedia romantică While You Were Sleeping alături de Bill Pullman. În film Sandra joacă rolul unei casiere la metrou, Lucy, care se îndrăgostește de un bărbat frumos și bogat, acesta din urmă are un accident la stația de metrou de la care Sandra îl salvează dar bărbatul rămâne în comă, ajunsă la spital rudele bărbatului o confundă cu logodnica bărbatului. Rolul Lucy, care trebuia să fie a lui Demi Moore, îi permite Sandrei să obțină candidatura la un Golden Globe pentru Cea mai bună actriță dintr-o comedie sau un musical.
While You Were Sleeping și Speed au contribuit cu siguranță la lansarea definitivă a carierei Sandrei Bullock.
Tot în anul 1995 joacă, în thriller-ul The Net alături de Jeremy Northam, rolul unei informaticiene care dă peste un secret înfiorător și care din acel moment va fi urmărită de un grup de hackeri, care îi vor lua tot. Datorită filmului obține o nominalizare la MTV Movie Awards pentru Cea mai dorită femeie.
În anul 1996 după ce a jucat în comedia Two If by Se, alături de Denis Leary, își înființează propria casă de producție numită Fortis Films, pe care o gestionează sora, producătoarea Gesine Bullock-Prado[13]. Tot în 1996 joacă în filmul A Time To Kill inspirat din omonimul roman al lui John Grisham, alături de un cast compus din Matthew McConaugheyKevin SpaceySamuel L. JacksonKiefer SutherlandDonald Sutherland și Oliver Platt. În același an joacă în filmul In Love and War de Richard Attenborough cu Chris O'Donnell în care joacă rolul lui Agnes von Kurowsky, prima dragoste a lui Ernest Hemingway.
În anul 1997 joacă în Speed 2: Cruise Control, partea a doua a filmului care a lansat-o Speed, în care joacă tot rolul lui Annie Porter, dar fără Keanu Reeves, înlocuit de Jason Patric. Filmul a fost considerat un eșec de către criticii de film.
În anul 1998 joacă în drama romantică Hope Float de Forest Whitaker cu Gena Rowlands și Harry Connick Jr., și apoi debutează ca regizor cu scurt metrajul Making Sandwiches în care apar Matthew McConaughey și Eric Roberts. Pe urmă joacă în filmul Practical Magic cu prietena Nicole Kidman și Stockard Channing. În 1999 joacă în comedia romantică Forces of Nature alături de Ben Affleck. Comedia e inspirată din filmul din 1934 a lui Frank CapraIt Happened One Night.
În același an joacă alături de Liam Neeson în comedia Gun Shy, film în care are și calitate de producător, apoi joacă în filmul 28 Days alături de Viggo Mortensen. În film actrița joacă rolul unei alcoolice dependentă de droguri constrânsă să petreacă 28 de zile într-o clinică pentru reabilitare. Actrița a petrecut cu adevărat câteva zile într-o astfel de clinică pentru a-și pregăti rolul. În sfârșit, în anul 2000 revine la mare succes și notorietate cu filmul Miss Congeniality în care joacă rolul lui Gracie Hart, agent FBI sub acoperire care trebuie să prevină un atentat la concursul Miss America. Filmul a fost un succes la încasări, Sandra obținând nominalizarea la Golden Globe pentru Cea mai bună actriță dintr-o comedie sau musical.

Steaua Sandrei Bullock pe Hollywood Walk of Fame
După doi ani de pauză revine în 2002 cu thriller-ul psihologic Murder By Numbersalături de Ryan Gosling și Michael Pitt. Filmul e inspirat după faptele reale ale lui Leopold și Loeb din 1924, și a fost prezentat în afara concursului la al 55-lea Festival din Cannes[14]. În același an joacă în comedia Divine Secret of Ya-Ya Sisterhood, alături de Maggie SmithJames Garner și Ellen Burstyn. Tot în 2002, alături de Hugh Grant, joacă în comedia romantică Two Weeks Notice, în care interpretează rolul avocatei Lucy Kelson.
În anul 2004, după o scurtă pauză, face parte din distribuția filmului dramatic Crash, film independent având ca regizor pe Paul Haggis și având ca protagoniști, pe lângă Sandra Bullock, actori precum Brendan FraserDon CheadleMatt DillonRyan Phillippe și Thandie Newton. Filmul a obținut 6 nominalizări la Oscarîn 2006 câștigând trei premii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu original și și Cel mai bun montaj. Acest lung metraj are ca temă fundamentală rasismul, dar tratează și alte aspecte ale relațiilor interumane[15].
În anul 2005 are o apariție cameo în filmul Loverboy cu Kyra SedgwickKevin BaconMarisa Tomei și Matt Dillon. A primit, în același an, o stea pe Hollywood Walk of Fame. Atunci, prin numeroasele felicitări apărute în ziarele din Los Angeles, a fost și un mesaj de felicitări semnat "Keanu R." (adică Keanu Reeves, partenerul din filmul Speed). Același mesaj de felicitări a apărut cu multe luni înainte, când actorul a primit și el o stea pe Hollywood Walk of Fame, din partea Sandrei Bullock, semnat "Sandy B.". Tot 2005 reia rolul lui Gracie Hart în partea a doua a filmului Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous alături de Regina King. De această dată Gracie Hart trebuie să-și salveze prietena Cheryl Frasier care fusese răpită.
În 2006 joacă din nou alături de Keanu Reeves, la 11 ani după filmul Speed, în filmul romantic The Lake House, film în care este vorba despre povestea de dragoste dintre doctorița Kate Foster (Bullock) și arhitectul Alex Wyler (Reeves) care locuiesc în aceeași casă dar nu se întâlnesc niciodată. Singurul mod de comunicare al lor fiind cutia poștală din fața casei, mulțumită căreia își pot scrie unul celuilalt și descoperă faptul că locuiesc în aceeași casă, dar la 2 ani diferență unul de celălalt, ea în 2006 și el în 2004. Filmul a câștigat 2 nominalizări la Teen Choice Award câștigând premiul pentru Cel mai bun sărut[16].
Tot în 2006 interpretează rolul scriitoarei Harper Lee în filmul Infamous alături de Toby JonesDaniel CraigJeff DanielsSigourney WeaverPeter Bogdanovich și Gwyneth Paltrow. Filmul este făcut după cartea din 1997 Capote: In Which Various Friends, Enemies, Acquaintances and Detractors Recall His Turbulent Career scrisă de George Plimpton.
În 2007 joacă în filmul dramatic Premonition alături de Julian McMahonNia LongPeter Stormare și Amber Valletta. În acest film Sandra joacă rolul lui Linda Hanson, casnică, care într-o dimineață află că soțul Jim, în drum spre muncă, a murit într-un accident de mașină. Dimineața următoare însă, când se trezește, soțul e lângă ea viu și nevătămat

Sandra Bullock la decernareaPremiilor Oscar 2011
În 2009 revine pe marile ecrane cu comedia The Proposal alături de Ryan Reynolds, în care joacă rolul lui Margaret Tate, care pentru a nu fi expulzată înapoi în țara de origine, Canada, încheie o căsătorie de conveniență cu secretarul său. Filmul a primit 4 nominalizări la MTV Movie Awards, și alte 4 la People's Choice Awards câștigând premiul pentru Cel mai bun film de comedie și premiul pentru Actrița anului. Filmul a încasat 317.375.031 de dolari în toată lumea, fapt pentru care acest film este cel mai de succes din punct de vedere comercial din toată cariera actriței.
Tot în 2009 joacă în comedia All About Steve cu Bradley Cooper și Thomas Haden Church, filmul primind o reacție negativă din partea criticilor, și primind 5 nominalizări la Razzie Awards (Zmeura de Aur) câștigând premiul pentru Cea mai proastă actriță în rol principal și premiul pentru Cel mai slab cuplu de pe ecran[18]. În același an joacă în filmul The Blind Side în care interpretează rolul lui Leigh Anne Tuohy, mama adoptivă a lui Michael Oher, viitor campion de fotbal american.[19]. Filmul a fost un succes atât la box office cât și d.p.d.v. al criticilor de film.[20]
În decembrie 2010, mulțumită rolurilor pe care le-a interpretat, Bullock obține o dublă candidatură la Golden Globe 2010, pentru rolul din The Blind Side și pentru rolul din filmul The Proposal, reușind să câștige premiul Golden Globe pentru rolul din The Blind Side[21][22]. Ambele filme desemnează unul dintre cele mai bune momente din cariera actriței Sandra Bullock deoarece aceste filme au încasat mai mult decât toate filmele jucate de actriță în întreaga sa carieră (filmele au încasat peste 600 de milioane de dolari în toată lumea)[23] chiar pentru rolul din The Blind Side câștigă premiul Oscarpentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, iar cu o seară înainte a primit personal cele 2 premii Zmeura de Aurcâștigate pentru filmul All About Steve, fapt ce a constiuit un record nemaiîntâlnit pentru un actor/actriță.
A avut nenumărate relații amoroase printre care cea cu Tate Donovan și Troy Aikman, o relație de lungă durată cu Matthew McConaughey, pe care l-a cunoscut pe platourile de filmare ale filmului A Time to Kill, și cu Ryan Gosling, cunoscut pe platourile de filmare ale filmului Murder by Numbers.[30][31]
În anul 2005 s-a căsătorit cu Jesse G. James. S-a despărțit de acesta din cauza relațiilor extraconjugale pe care acesta le-a avut[32][33] cu porno-star-ul Michelle McGee.[34]
Recent actrița a adoptat un copil, Louis Bardo Bullock. Procedura de adopțe a fost începută acum 4 ani cu fostul soț, adopție pe care Sandra Bullock a continuat-o ca și mamă single[35].
După divorț și-a găsit consolarea în brațele lui Ryan Reynolds, cu care a fost văzută petrecând un revelion romantic [36]. Între cei doi se pare că nu mai este nimic din moment ce actorul are o relație cu actrița Blake Lively.
Pe 20 decembrie 2000, Sandra Bullock și încă un pasager au supraviețuit prăbușirii unui avion privat închiriat: în timpul aterizării pe timp de noapte la aeroportul Jackson Hole Airport. Avionul a aterizat într-un morman de zăpadă. În urma accidentului trenul de aterizare s-a desprins, aripa dreaptă a fost distrusă parțial iar aripa stângă s-a rupt
Filmografie:
  • Hangmen (1987)
  • Religion, Inc. (1989)
  • Who Shot Patakango? (1989)
  • When the Party's Over (1992)
  • Love Potion No. 9 (1992)
  • The Vanishing (1993)
  • The Thing Called Love (1993)
  • Demolition Man (1993)
  • Fire on the Amazon (1993)
  • Wrestling Ernest Hemingway (1993)
  • Speed (1994)
  • While You Were Sleeping (1995)
  • The Net (1995)
  • Two If by Sea (1996)
  • Vremea răzbunării (1996)
  • In Love and War (1996)
  • Speed 2: Cruise Control (1997)
  • Hope Floats (1998)
  • Making Sandwiches (1998)
  • Practical Magic (1998)
  • The Prince of Egyp (1998)
  • Forces of Nature (1999)
  • Gun Shy (2000)
  • 28 Days (2000)
  • Miss Congeniality (2000)
  • Murder by Numbers (2002)
  • Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood (2002)
  • Two Weeks Notice (2002)
  • Crash (2004)
  • Loverboy (2005)
  • Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous (2005)
  • The Lake House (2006)
  • Infamous (2006)
  • Premonition (2007)
  • All About Steve (2009)
  • The Proposal (2009)
  • The Blind Side (2009)
  • Extrem de tare și incredibil de aproape (2011)
  • Ocean's 8 (2018)
  • Orbește (2018)
Sandra Bullock
Sandra Bullock, The Heat, London, 2013 (crop).jpg
Bullock, 2013
* 1966: Anna Rita Del Piano (născută Anna Rita Viapiano la 26 iulie 1966 în Cassano delle MurgeProvincia BariItalia ) este o actriță italiană de film.
Anna Rita Del Piano
Primo Piano Anna Rita Del Piano1.jpg
* 1969: Ioana Abur (n. 26 iulie 1969, Sighișoara) este o actriță română.
S-a născut în Sighișoara și, începând cu școala generală, s-a mutat la București. A absolvit Academia de Teatru și Film "I.L.Caragiale" în 1994, la clasa lui Dem Rădulescu.

Dublaj

Filmografie

AnTitluRolNote
2017Ana, mon amourAngajată Beau Monde 2Lungmetraj
2016Vânătoare în familieFilm de televiziune
2015Sara șeful și îngerulFilm de televiziune
2015LiveDoctorițăLungmetraj
2014ArtăMamaScurtmetraj
2014București, te iubesc!IoanaScurtmetraj
2013Walking with the Enemy WomanLungmetraj
2013Câinele japonezGabiLungmetraj
2013Școala de varăFilm de televiziune
2012After the silenceIoanaLungmetraj (Documentar)
2012Werewolf: The Beast Among Us Video
2010Bună! Ce faci?Lungmetraj
2008Adam ResurrectedWoman with DollLungmetraj
2008MirrorsFront Desk SisterLungmetraj
2008GhoulsJennifer's MotherFilm de televiziune
2007DolinaMauzi AniesLungmetraj
2006Pu-239Injured dog ownerLungmetraj
2006OffsetChristinaLungmetraj
2006Mamă după ora 5DianaFilm de televiziune
2006O lume a durerii Mama lui AliceFilm de televiziune
2005Hellraiser: DeaderKatiaVideo
2004Rivoglio i miei figli Film de televiziune
2002Binecuvântată fii, închisoareLungmetraj
2002SherlockVictoriaFilm de televiziune
2001Omul cu o mie de ochiLungmetraj (Documentar)
1998Subspecies: The AwakeningAna LazărLungmetraj
1992Înnebunesc și-mi pare răuLungmetraj
1987LiceniiLungmetraj

Spectacole de teatru

AnTitluRolRegie
2015Am iubit, am purtat, am pierdutGingyEmil Hoștină
2012Șarpele în iarbăAnnabelEmil Hoștină
2008IarnaEliza Bercu
2002BaalDragoș Galgoțiu
* 1973: Kathryn „Kate” Bailey Beckinsale (n. 26 iulie 1973Londra) este o actriță de britanică de teatru, televiziune și voce.
Kate s-a născut la ChiswickLondra, ca fiică a actorilor britanici Richard Beckinsale și Judy Loe[7] și sora vitregă mai mică a Samanthei Beckinsale.[7] Tatăl moare în 1979 la vârsta de 31 de ani.[8] După terminarea școlii a început cariera de actriță. În 1991 devine cunoscută prin rolul jucat într-un film TV despre război, Devices and Desires.[9]Beckinsale studiază în anii următori literatura franceză și rusă la Universitatea Oxford.[10] În timpul studiul apare în filmul "Much Ado About Nothing" (Mult zgomot pentru nimic) o ecranizare a operei lui William Shakespeare.[11] În ultimii ani ca studentă poate fi văzută în câteva piese de teatru și filme franceze. Pe plan internațional devine cunoscută prin rolul jucat în filmul american "Pearl Harbor"[12] și coproducția "Underworld".[13] Cu actorul Michael Sheen are în 1999 o fiică. La data de 9 mai 2004 se căsătorește cu regizorul Len Wiseman.[14] În 2009 este distinsă cu titlul Sexiest Woman Alive inițiată de revista Esquire.[15] Peste un an face parte din juriu la Festivalul Internațional de Film de la Cannes
Kate Beckinsale
Kate Beckinsale (2011).jpg
·         1974Daniel Negreanu, jucător canadian de poker
* 1976: Pável Pardo Segura (n. 26 iulie 1976) este un fotbalist mexican care a jucat fotbal la clubul german VfB Stuttgart, campion în sezonul 2007-2008, iar din ianuarie 2009 la clubul mexican Club América.
* 1977: Martin Laursen (n. 26 iulie1977 în Fårvang, Danemarca) este un fost fotbalist danez care a evoluat pe postul de fundaș central. El a evoluat la cluburi ca: Parma FCAC Milan si Aston Villa.
* 1981: Maicon Douglas Sisenando (născut la 26 iulie 1981 în Novo HamburgoRio Grande do Sul), cunoscut sub numele de Maicon, este un fotbalistbrazilian, care în prezent se află sub contract cu Avaí.
* 1981: Sebastian Sfârlea (n. 26 iulie 1981OradeaRomânia) este un jucător român de fotbal care evoluează la Dacia Mioveni.
* 1982: Vincent Anstett (n. 26 iulie 1982Strasbourg) este un scrimer francez specializat pe sabie, campion mondial pe echipe în 2006 și vicecampion european în 2016.
* 1985: Gaël Clichy (Pronunție în franceză/ɡa.ɛl kli.ʃi/ ; n. 26 iulie 1985) este un fotbalist francez care evoluează la clubul turc İstanbul Bașakșehir.
* 1985: Francisco Molinero (n. 26 iulie 1985ToledoSpania) este un jucător de fotbal spaniol care evoluează în Primera División, la clubul Getafe.
* 1986: Cosmin Hănceanu (n. 26 iulie 1986Iași) este un scrimer român specializat pe sabie, laureat cu bronzul la individual și cu aurul pe echipe la Campionatul Mondial din 2009.
* 1986: Florin Vlaicu (n. 26 iulie 1986București) este un jucător de rugby în XV profesionist român. Este catalogat drept utility back, adică cu aptitudini de a evolua mijlocaș la deschidere, centru sau fundaș.
* 1987: Ana Patricia González (n. 26 iulie 1987, Navojoa, Sonora, Mexic) este o regină a frumuseții mexicane care a câștigat al patrulea sezon al concursului de frumusețe / reality show-ului de televiziune Nuestra Belleza Latina la 23 mai 2010.[1]
Ana Patricia González a participat la concursul de frumusete reprezentînd Mexicul. Cunoscută sub numele de Ana Patricia Gamez înainte de căsătorie, la cei optsprezece ani a reprezentat statul de Sonora, în ediția din 2005 a acestui eveniment.[2]
Câțiva ani mai târziu, González a cîștigat concursul de frumusețe (Nuestra Belleza Latina 2010) în Los Angeles, și a fost selectată pentru a participa la acest reality-show. După săptămâni de competiție și eliminări, a câștigat marele premiu de 250.000 dolari USD, un contract cu titlu Univision și Nuestra Latina Belleza 2010, fiind a doua femeie mexicană care a obținut titlul, după Alejandra Espinoza în 2007. Ea a avut un pictorial în revista People en Español, fiind printre cei mai frumoși 50 de mexicani din anul 2010
Ana Patricia în prezent funcționează ca un corespondent de divertisment pentru „Despierta America” de la Univision. Ea de asemenea face parte din Univision On Demand și este reprezentată de către Model Management MC2 în MiamiFlorida.
Trăiește cu superstarul fotbalistic David Villa cu care este căsătorită. Are două fete cu numele Olaya și Zaida.
Ana Patricia González
Nuestra Belleza Latina 2010 (Winner)
Raúl González, Ana Patricia González and Anand Bhatt an the 2012 Latin Grammys
* 1987: Slađana Pop-Lazić (n. 26 iulie 1987, în Belgrad)[1] este o jucătoare sârbăde handbal care joacă pentru clubul francez Brest Bretagne Handball și pentru echipa națională de handbal feminin a Serbiei.
* 1988: Diego Perotti (Moreno, 26 iulie, de 1988) este un fotbalistargentinian. Joaca ca extremă stânga la AS Roma din Serie A din Italia.
* 1989: Suguru Awaji (淡路卓 Awaji Suguru?, n. 26 iulie 1989Prefectura Miyagi) este un scrimer japonez specializat pe floretă, vicecampion olimpic pe echipe la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra.
* 1989: Alexandru Dedov (n. 26 iulie 1989Chișinău) este un fotbalist internațional moldovean, care în prezent evoluează la clubul A.S.A. Târgu Mureș pe postul de mijlocaș.
·         1993Elizabeth Egan "LizGillies[1] (n. 26 iulie 1993)[2] este o actrițăamericană de origine italiană,[3] cunoscută pentru rolul ei din Victoria în lumina reflectoarelor, în rolul lui Jade. A fost, de asemenea, vocea personajului Daphne din Winx Club,[4] precum și Heather Fox în 2011, în serialul Big Time Rush.
Elizabeth Gillies
Elizabeth Gillies at ATX TV Festival 2015.jpg
Gillies în 2015
* 1996: Laura Dorp (n. 26 iulie 1996, în Saint-Doulchard)[1] este o handbalistăfranceză care, începând din iunie 2017, joacă pentru clubul românesc Rapid București.

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...